ساٿاي بابا

ساٿاي بابا

لفظي معنيٰ: ”سُٿيا“ معنيٰ ”سچ.“ ”سائي بابا“ جي معنيٰ آهي ”ديوي ماءُ / سڀني جو پيءُ.“

زندهه: ثيا سا بابا

ڄمڻ جي تاريخ: نومبر نومبر 23، 1926

پيدائش جڳھ: پٽي پٽي، ڏکڻ هندستان

سال جو بنياد: سٿيا سا بابا پنهنجي مذهبي مشن آڪٽوبر، 29، 1940 تي اعلان ڪيو.

نصيب بابا يا ريفورڊ لکتون: ساء بابا ۽ سندس پوئلڳن کي قرآن پڙهي ۽ پڙهي ٿو، مسلمان مذهبي متن، پر وڌيڪ اهم، اهي ويدانن کان لکن ٿا. ويداس قديم بزرگ آهن جيڪي وڏن سيلرن پاران لکيل چار ڳالهيون شامل آهن. (Murphet، 1978: 288) سنڌ جي اپنيشين، ويداس ۽ مذهبي پراڻن ۾ مذهبي ڳالهيون، ويدين سان گڏ گڏ آهن، ٻين ڪيترن ئي لکڻين سان گڏ بابا جي تعليمات تي اثر انداز ٿي رهيا آهن. انهن متنن ۾ مذهبي قيادت، مختلف خدا جي افسانه، فلسفو، تاريخ، سياسي معاهدي، مذهبي لوڪ ڪهاڻيون، ۽ ٻين ڪهاڻيون، ۽ خدا جي عقيدت تي ڳالهيون ڪندي ٻين قسمن جون هڪٻئي سان شامل آهن. (رگولوولو، 1993: 261-263)

گروپ جو سائز: 1993 ۾، رگولوولوس ٻڌايو ته اتي لڳ ڀڳ ڏهه لک عقيدت مند هئا. (ص. 377) اڄ، 1,200 مختلف بابن ۾ مذهب کي فروغ ڏيڻ لاء نيٺ سمي بابا مرڪز آهن. ٻيو ذريعو چوي ٿو ته مختلف ملڪن ۾ زينم ساهي بابا سينٽر کان مٿي آهن. چند گوريس جهڙوڪ ناراانا بابا يورپ ڏانهن ڪيترن ئي سفرون ڪيون ۽ آمريڪا سان سا بابا جي مشن کي پهچائڻ لاء. جيتوڻيڪ اهو امريڪا ۾ اعلي مقبوليت تائين پهچي نه سگهيو، گوري اڃا تائين ڪيترن ئي مذهبي مفهوم سکڻ جي قابل هئا. (رگولوولو، 137: 6500)
اڃا تازو ، 1967 ۾ ، ڪيليفورنيا يونيورسٽي ۾ سئي بابا تي ليڪچر ڏنو ويو ۽ هن گروپ ۾ دلچسپي شروع ٿي. 1970s دوران ، تحريڪ جي رفتار وڌي وئي ۽ ميلن اتر آمريڪا ، خاص طور تي آمريڪا جي گروهن جي وڌندڙ تعداد جي رپورٽ ڪري. ان کان علاوه ، سئي بابا جي گروپ ڪيليفورنيا ۾ ايس اي اي فائونڊيشن قائم ڪئي ۽ اهي اتي هڪ ساٿيا ساي نيوز ليٽر پڻ شايع ڪن ٿا. (ميلٽن ، 1996: 868)

تاريخ

شردي سي بابا جو خاندان هندو روايت جا مڃيندڙ ​​هئا ؛ هن جو اصل نالو ساٿيا نارائن راجو هو. هو پيدا ٿيڻ کان ڪجهه دير بعد ، لانگس جو چوڻ آهي ته هن جي گهر ۾ عجيب شيون اچڻ لڳيون ، جيئن موسيقي جا اوزار پاڻ سان کيڏڻ ۽ ڪوبرا سانپ ، ٻار جي اڳيان ظاهر ٿي رهيا آهن ، ان کي هن جو ڪوبه نقصان نه ٿيو.
جڏهن هو چوڏهن هيا، ساٿين نائنائن رجو اهو اعلان ڪيو ته هو شيدي بابا جي سايا بابا جي ورهاڱي هئي ۽ ان کان پوء هن جو نالو نڪري ويو. اها پهرين ساٿي بابا، هڪ پاڪ انسان ۽ معجزتي ورڪر، بنياد هندو مسلم جي بنياد تي قائم ڪئي ۽ هندو روايتن کي سيکارڻ ۽ متن جي ڪجهه حصن تي زور ڏيڻ تي اثر پيو. 1918 ۾ سندس موت کان اڳ، هن اهو اعلان ڪيو ته هو اٺ سال بعد ٻيهر ورثو ڪيو ويندو. ٻيو بابا بابا اٺن سالن کان پوء پيدا ٿيو هو. ان ڪري، موجوده ساء بابا کي ماڻهن کي خدا ڏانهن رخ ڪرڻ ۽ انهن اخلاقي زندگي جي اڳواڻي ڪرڻ ۽ انهن جي دنيا کي امن امان (رابنسن، 1976: 4-9) جي بنياد تي تعمير ڪرڻ جي ڪوشش ڪئي.

عقيدن

ستيا سئي بابا جي مڃتا آهي ته هو شردي ساي بابا جو ٻيهر جنم آهي ، جنهن ستيه سائ بابا جي پيدائش کان اٺ سال اڳ گذاري ويو ۽ جنهن ستيه سائي بابا جي پيدائش جي اڳڪٿي ڪئي هئي. هو هڪ خدا تي سختي سان يقين رکي ٿو ۽ ٻين کي به وقف جي ذريعي ائين ڪرڻ جي ترغيب ڏي ٿو. هن جا گهڻا خيال هندو روايت تي ٻڌل آهن پر هو وڌيڪ عملي رستو اختيار ڪندو آهي؛ هن متضاد ڪم ۽ دنيا جي مدد ڪرڻ جي حوالي سان وڌايو. اهڙيءَ طرح ، هو ۽ هن جا ڪيترائي پيروڪار هندستان ۽ ٻين ملڪن ۾ رضاڪارانه خدمت ڪندا آهن. هيٺيان هن جي عقيدن جا وڌيڪ تفصيل آهن.

وقف لنگهي ۽ خدا ڏانهن وقف

ساهي بابا روايت ۾، اتي رڳو هڪ سچو خدا آهي، جيتوڻيڪ هن کي ڪيترن ئي نالن سان سڏيو ويندو آهي: الله طرفان مسلمانن، ڪرشن يا وشنو هندن طرفان، يا عيسائين پاران رب جي طرفان. اهو مسئلو ناهي ته ماڻهو کيس ايتري سڏيندو آهي ڇو ته اهي مٿس ايمان آڻين ٿا ڇو ته رڳو هڪ غير يقيني شخص غلط آهي. اهڙيء طرح، ساهي بابا سڀني مذهبن جو استقبال ڪيو ۽ اتحاد جي حوصلا افزائي ڪن ٿا، جيتوڻيڪ هن پنهنجي نظريي کان هندن کان وٺي وٺندو آهي.

گرو هڪ سنسڪرت آهي (قديم هندي ٻولي) لفظ معني استاد. هن حالت ۾، ساء بابا استاد آهي، جيڪو سندس پوئلڳ خدا جي واٽ تي رهن ٿا. فاعل مريد هجڻ گهرجي ۽ گرو ۾ اعتماد رکو. انهن کي گڏوگڏ پينجا، مذهبي پيشو جيئن ته کاڌو، خدا ڏانهن پيش ڪرڻ گهرجي. بھتي جي عمل ۾ ھڪڙو روحاني ترقي يا گرو ۽ شاگرد جي ھڪڙي آھي؛ Bhakti جڏهن خدا آهي ته شيطان سان ٻڌايل ۽ ديوتا سان ڳنڍيل محبت سان گڏ صرف پنهنجي خدا کي پيش ڪندي. ساهي بابا هڪ تقسيم اوتار آهي، جيئن اسان سڀ سڀ آهيون، (نه خدا پاڻ کي) هن عمل ۾ وچولي کي هٽايو ويو. خدا جو جذب اهميت آهي ۽ اهو ڪيترن ئي شڪلن ۾ اچي سگهي ٿو. اهي صورتون آهن:

ورجائي ٿو خدا جو نالو ، يا منتر ، ڪيترائي دفعا.
2) پاڪ حديث پڙهڻ يا مذهبي ڳالهين کي ٻڌڻ.
3) خدا جي تسبيح ڳائڻ هن جي ڪارناما بابت ڳالهائيندي.
4) ڊوي سوچڻ يا حوصله جو نالو سڏيو ويندو آهي.
5) صحيفن مان گذري ٿو.
6) خاموشي سان خاموش ٿي ۽ ذهن کي موٽو حاصل ڪرڻ لاء ذهن صاف ڪيو.
(رگولوپوس، 1993: 270-285)

علم جي روشني حاصل ڪرڻ جو علم

افلاطون اهو آهي جيڪو سڀ کان وڌيڪ سي بابا (۽ هندو) پيروڪار حاصل ڪرڻ جي ڪوشش ڪندا آهن. روشنڪاري هڪ روحاني عمل آهي جنهن ۾ بداخلاق ”خدا سان هڪ آهي“ ۽ جڏهن هو مرندو ته دائمي زندگي به آهي. افلاطون حاصل ڪرڻ لاءِ ، پيروڪار کي گرو جي طرف نيڪي ۽ استعفيٰ ڏيڻ گهرجي. پنهنجي سڀني خيالن ، احساسن ، ۽ عملن کي خدا جي طرف روڪيو هو هاڻي پنهنجي پاڻ کي فرد جي طور تي يا مادي انعامن بابت نه سمجهي سگهندو آهي ؛ عمل ڪر جئين ھو خدا جي فضل تي مڪمل طور تي ڪمزور آھي. ۽ سڀني مادي شين جي حوالي ڪري ڇڏيو ۽ ويجهي غربت ۾ رهندا. سهي بابا پاڻ ڪڏهن ڪڏهن کاڌي جي ڳولا ڪندو آهي ۽ انڊيا جي ڀرپاسي hن inن ۾ رهندو آهي.

علم خدا يا مذهب سڀ کان وڌيڪ اهم قدر آهي جيڪو ماڻهو رکي سگهي ٿو. سائنسي مواد ۽ مواد پڙهڻ سان ڪو هوشيار نٿو ٿي سگهي پر هو صرف اسڪرپٽ پڙهڻ ۽ ان جي پيروي ڪرڻ سان هوشيار ٿي سگهي ٿو. خدا تعاليٰ ۽ الله تعاليٰ کي theاڻڻ حتمي علم آهي. ماڻھن جو گوشت ۽ جسم ڪجھ نه آھن ؛ اھو انھن جو ابدي ضمير آھي جيڪو اھم آھي ۽ جيڪڏھن اھو خدا جي طرف رھن ٿا ، انھن جا خيال ۽ عمل عظيم ھوندا. حقيقت ۾ ، سي بابا ماڻهن کي صرف گڏجاڻي ۽ دعا ڪرڻ کان وڌيڪ مدد ڪرڻ جي همٿ ڏي ٿو. سئي بابا ماڻهن کي سختي سان همٿ ڏي ٿو ته اهي هر روز اخلاقي ۽ سٺو سلوڪ ڪن ۽ سچ جي قدرن ، مناسب روين ، امن ، بي لوث ، عدم تشدد ۽ اخلاقيات جي پيروي ڪن. ان ڪري ، سئي بابا جا پيروڪار سٺن عملن تي يقين رکندا آهن. (ريگوپوسو ، 1993: 285-290)

عمل جي ذريعي صي بابا جي مڃتا

سئي بابا جو خيال آهي ته سٺو عمل ۽ ماڻهن جي مدد ڪرڻ کان وڌيڪ اهم آهي سيٽ ڪرڻ ۽ صرف خدا جي واکاڻ ڪرڻ. سڀني پوئلڳن کي پيار ، خيال ۽ بي غرضيءَ سان ڪم ڪرڻ گهرجي ۽ پاڻ کي ماڻهن جي مدد ڪرڻ لاءِ وقف ڪرڻ گهرجي. سائي بابا س stronglyي دنيا ۾ لاچار ۽ ضرورت مندن جي مدد ڪرڻ تي همٿ ڏي ٿو. هو گهڻو ڪري پنهنجي ڪم کي هندوستان ۾ مرڪوز ڪندو آهي پر هن ڪم ڪرڻ لاءِ آفريڪا جو سفر ڪيو آهي. هن هندستان ۾ اسڪول ، اسپتال کوليا ، ۽ خوراڪ ۽ پاڻي پهچائڻ لاءِ مدد ڪئي. هن تعليم ، صحت ، ۽ ماڻهن کي سيئي بابا مذهب جي تعليم ڏيڻ ۾ ڪيترن ئي بيشمار ڪمن ۽ هندستان لاءِ ڪميونٽي جا ڪيترائي منصوبا پڻ مڪمل ڪيا آهن. هن وٽ پڻ هڪ آشرم آهي ، مذهبي پڙهائي ۽ تعليم جي واڌاري لاءِ هڪ ڪمپليڪس. هو قابليت حاصل ڪرڻ يا هن جي ڪم جي ساراهه ڪرڻ تي يقين نٿو رکي. هن جا وڏا مقصد خدا تي ايمان آڻڻ جي سموري دنيا ۾ هر انسان ۾ هڪ روحاني تبديلي پيدا ڪرڻ آهي. هو امن ۽ محبت تي مبني هڪ عالمي برادري قائم ڪرڻ چاهي ٿو جتي ماڻهو گڏجي ڪم ڪري هڪ ٻئي جي مدد ڪن. خدا هڪ ٿيڻو پوي ٿو جيڪو دنيا جي سڀني ماڻهن کي هڪ “خاندان” ۾ پابند ڪري ٿو. (رابنسن ، 1976: 138) ا Today ، 137 ملڪن جا سڀ مرڪز مذهب جي واڌاري ۽ نيڪ عمل ڪرڻ لاءِ ڪم ڪن ٿا.

سئي بابا جا معجزات

ساهي بابا اهو دعوي ڪري ٿو ته هو هڪ تعظيم آهي، هو پنهنجي ديوتا کي ثابت ڪرڻ لاء ڪجهه خاص ڪم ڪري سگهي ٿو. هو مئل کي بلند ڪري، پنهنجي هٿ کان سون شين جي پيدا ڪري، سنگين بيمارين ۽ زهريلو ڪنگن کان بحال ڪري، ۽ انتهائي بيمار ماڻهن کي علاج ڪري سگهي ٿو. مذهبي شاهدن کي ٻين مخصوص مثالن جي دعوي ڪري ٿو جهڙوڪ کيس تيل ۾ پاڻي ڦيرائڻ، سلسلو جاري ڪيل تختن تي هلڻ، ۽ سادو ڳالهائڻ سان گڏ سکيا سکيا ويندا آهن. ساهي بابا چيو آهي ته اصل سا بابا جو روح کيس مدد ڪرڻ ۾ مدد ڪري رهيو آهي؛ اهڙن خيالن ۽ ڌريون اصل هندي روايت جو حصو هيا. (Narasimhaswamiji، 1966: 48)

ٿڪل

تنهن ڪري ، سئي بابا جو گروهه فقط مذهبي فرقه نه آهي پر اهي پنهنجي فلاحي ڪمن ذريعي دنيا کي فائدو ڏين ٿا. اهو عقيدت ، عقيدت ۽ محبت جي بنياد تي ٻاهر نڪرندڙ ۽ شيئرنگ فرقو آهي. خدا سان سندن وابستگي انهن جي خدمت ڪرڻ تي آماده ڪري ٿي. جيئن ستيا ساءِ بابا چون ٿا ، ”هڪڙو ئي مذهب آهي ، محبت جو مذهب. اتي آهي ئي زبان ، دل جي زبان. صرف هڪ ئي نسل آهي ، انسانيت جي ذات. اتي ئي ھڪڙو خدا آھي ، ۽ اھو ھر ھڪڙي تي قادر آھي.

همعصر مسئلن

اتي ڪيترائي رپورٽون مليون آھن ان ڳالھ جو اشارو ڏنو ويو آھي ته سائي بابا جو جادوئي چالون پيش ڪرڻ جي قابل آھي ڪوڙو آھي. پراڻن فارمل جي دعوي جي تحقيق جي لاءِ جتن ڪندڙ هن جي پرفارمنس جا نتيجا concاڻايا آهن ته اهي سادي جادو جون چالون آهن.

Bibliography

هارڊوگرو ، اين. 1994. ”سائي بابا يا شردهي جي زندگي ۽ تعليمات.“ جرنل آف ايشيائي اڀياس. نومبر پي. 1306.

ڪمال، ايم وي ۽ وي بي ڪشر. 1991. شيردي جو سايا بابا: هڪ منفرد سينٽ. بمبئي: جاوکو پبلشنگ هائوس.

ڪرنلينڊ ، آر. 1997. “عملي طور هندستان جا مذهب.” جرنل آمريڪي اڪيڊمي آف مذهب جو. 65 پي پي. 230-234.

ميلن، جيو گورڊن. 1996. انسائيڪلوپيڊيا سنڌيانا جي آمريڪي مذھبي. ڊائريٽ: گلي. .. 868.

مرٽ، هاورڊ. 1978. ساا بابا اوتار ڀارت: ميڪائيل ڪمپني آف انڊيا لميٽيڊ.

مائرز ، هيلين. 1994. "سائ بابا سان گڏ ڳائڻ: ٽرينيڊاڊ ۾ انقلاب جي سياست." آمريڪي قومي ماهر. نومبر پي. 1099.

نرسمھاسواميجي ، ايڇ 1966. سري سائي بابا جا عقيدت وارا تجربا. ميلاپور: آل انڊيا جي سماج.

رگولوولوس، انتونيو. 1993. شيردي جي ساهي بابا جي حياتيء ۽ تدريس. نيو يارڪ: اسٽيٽ يونيورسٽي آف نيو يارڪ.

روهلا، ايس پي ۽ دوين رابسنسن. 1976. ساهي بابا ۽ سندس پيغام. دهلي: ويڪس پبليڪيشن هائوس پٽي

رابطي جي ڄاڻ

14849 لو اسٽٽي

وان اينز، ڪيليفورنيا 91405

فلورا اينگ پاران ٺاهيل
سقراط: نئين مذهبي تحريڪن
گرام واري مدت، 1997
ورجينيا يونيورسٽي
آخري تبديلي ڪئي وئي: 07 / 24 / 01

 

 

 

 

 

 

 

 

کي مشهور ڪريو