Åndelige og religiøse tradisjoner i Italia

Dele

Religiøs pluralisme i Italia sprer seg både om det økende antallet i religiøse minoriteter og den større kraften som de krever tilstrekkelig anerkjennelse av deres rettigheter i det offentlige liv. De siste (2017) Cesnur-dataene anslår at religiøse minoriteter i Italia står for 3.5% av italienske borgere (dvs. ikke innbyggere som er bosatt). Nærmere bestemt, italienske borgere som erklærer en religiøs identitet som er forskjellig fra den katolske (den fremherskende religionen) nummer 1,963,900, hvilken statistikk øker til 5,861,700 med tillegg av innvandrere som ikke er borgere. Med tanke på religiøse minoriteter bare blant italienske statsborgere (dvs. uten å inkludere innvandrere som ikke er borgere), viser protestantismen - med 471,300-tilknyttede selskaper - den andre religionen, og Jehovas vitner (425,000) den tredje. Islam (367,100) er den fjerde og ortodokse kristne (272,200) kommer femte. Følg deretter buddhister (179,000), New Age, Next Age og menneskelige potensielle bevegelser og organisasjoner (50,000), hinduer og neo-hinduer (41,700), jøder (36,600) og Baha'i (4,300).

I tillegg til økende antall religiøse minoritetsmedlemmer og den økende betydningen av nye trosretninger, er religiøs pluralisme i Italia også bemerkelsesverdig på grunn av en betydelig intrakololicistisk differensieringsprosess. Nye former for katolsk identitet og tilhørighet - fra fag som re-evaluerer religionsrollen i nasjonal identitet eller gjenoppdager tradisjonelle verdier som en defensiv reaksjon på utenlandske religiøse minoriteter - går side om side med tradisjonelle.

Mange empiriske studier har vært viet den religiøse pluralismens varierte karakter i Italia, til institusjonens offentlige rolle, til de ulike måtene religiøsitet er uttrykt på og på forhold mellom de ulike religiøse kirkesamfunn; men få har undersøkt ny religiøs bevegelse og åndelige samfunn som oppsto i Italia, spesielt fra 1970s og fremover da den italienske New Age-galaksen tok form. Rollen av nye religiøse bevegelser i Italia har vokst som en effekt av globalisering, trekkstrømmer og spredning av nye medier. Rollen av religion og åndelighet i det moderne samfunn og politiske systemer er derfor på den ene siden mer åpen for hybridisering, og på den annen side mer glocal, med lokale versjoner av gamle og nye trosretninger kontinuerlig kommunikasjon og utveksling med nasjonale og transnasjonale religiøse nettverk.

I dette spesielle prosjektet gir vi profiler av en rekke nye religioner, religiøse bevegelser og åndelige samfunn som på grunn av deres størrelse, historier, dynamikk og aktiviteter har vært spesielt fremtredende i den italienske konteksten. Først vil vi presentere autochtone grupper, lokalsamfunn og nye religiøse bevegelser generert i Italia; og for det andre skal vi beskrive aktivitetene i internasjonale religiøse bevegelser som i Italia tar spesielle egenskaper.

PROFILER


FØLGENDE PROFILER

"Wicca i Italia"

Raffaella Di Marzio, "The Impegno e Testimonianza Movement."


For ytterligere informasjon, kontakt prosjektdirektørene:

Dr. Stefania Palmisano (stefania.palmisano@unito.it)
Dr. Massimo Introvigne (maxintrovigne@gmail.com)

Dele

Hjem | Om oss | Partnerskap | Profiler | Resources | Donere | Kontakt

Copyright © 2016 World Religions and Spirituality Project

Enerett

Webdesign av Luke Alexander