Catherine O'Donnell

Moeder Seton (Saint Elizabeth Ann Seton)

ELIZABETH ANN BAYLEY SETON TIJDLIJN

1774 (augustus 28)Elizabeth Ann Bayley werd geboren in Manhattan.

1794 (25 januari): Elizabeth Bayley trouwde met William Magee Seton.

1795 (23 mei): Dochter Anna Maria werd geboren.

1796 (25 november): Zoon William werd geboren.

1798 (20 juli): Zoon Richard werd geboren.

1800 (28 juni): Dochter Catherine werd geboren.

1802 (20 augustus): Dochter Rebecca werd geboren.

1803 (herfst): Elizabeth en William Seton (haar echtgenoot) reisden naar Italië op zoek naar uitstel voor William's tuberculose. Daar ontmoette ze Antonio en Filippo Filicchi, die Elizabeth aanmoedigden zich tot het katholieke christendom te bekeren.

1803 (27 december): William M. Seton stierf aan tuberculose.

1804 (maart): De weduwe Elizabeth Seton keerde terug naar de Verenigde Staten.

1806 (lente): Seton bekeerde zich tot het katholieke christendom.

1808 (juni): Seton arriveerde in Baltimore om les te geven op een kleine katholieke school gerund door Sulpician Fathers (Society of St. Sulpice Order - Provincie van de Verenigde Staten).

1809 (juli): Seton richtte de Sisters of Charity of St. Joseph op, een religieuze orde voor vrouwen opgericht in de traditie van Vincent de Paul en Louise de Marillac. De gemeenschap verhuisde naar Emmitsburg, Maryland.

1812: Setons dochter Anna Maria stierf door consumptie.

1813 (juli): Achttien vrouwen legden hun eerste geloften af ​​als Zusters van Liefde van Sint-Jozef, volgens een regel die was gemodelleerd naar die van de Franse Dochters van Liefde.

1814: Zusters van de Emmitsburg-gemeenschap breidden zich uit naar Philadelphia om een ​​weeshuis te runnen.

1816: Setons dochter Rebecca stierf door consumptie.

1817: De Sisters of Charity of St. Joseph creëerden een nieuwe buitenpost in New York City en stichtten een ander weeshuis.

1821 (4 januari): Elizabeth Bayley Seton stierf aan tuberculose in Emmitsburg, Maryland.

1959 (18 december): Elizabeth Seton werd eerbiedwaardig verklaard door paus Johannes XXIII.

1963 (17 maart): Elizabeth Bayley Seton wordt zalig verklaard door paus Johannes XXIII.

1975 (14 september): Elizabeth Bayley Seton werd door paus Paulus VI heilig verklaard.

BIOGRAFIE

Elizabeth Bayley werd op 28 augustus 1774 in Manhattan geboren. Haar vader Richard Bayley was een intellectueel ambitieuze arts en haar moeder Catherine Charlton Bayley was de dochter van een Anglicaanse rector. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775–1783) bracht al snel onrust: Richard Bayley bracht de eerste maanden van de oorlog in Engeland door met het volgen van aanvullende medische opleidingen en diende vervolgens als medisch officier in het Britse leger tijdens de bezetting van New York. Catherine Bayley stierf niet lang na de geboorte van een baby, die ook snel stierf. Toen Richard snel hertrouwde, kregen Elizabeth en haar oudere zus Mary een stiefmoeder, Charlotte Barclay, die niet alleen een lastige moeder bleek te zijn voor Elizabeth en Mary, maar ook voor de zeven kinderen die Charlotte uiteindelijk baarde tijdens haar huwelijk met Richard. Elizabeth werd vaak naar familieleden ten noorden van Manhattan gestuurd en groeide op met het besef van het ongeluk in haar huis en verlangde ernaar de aandacht van haar vader te trekken. Het verdriet en de eenzaamheid die ze soms voelde, vergat ze nooit.

Hoewel Elizabeth [Afbeelding rechts] soms met haar familie bisschopsdiensten bijwoonde, was het institutionele christendom niet belangrijk voor haar jeugd. Het katholicisme (dat in Manhattan weinig aanhangers kende en door veel protestanten werd gewantrouwd als een bijgelovige religie waarvan de aanhangers voornamelijk loyaal waren aan Rome) was haar grotendeels of geheel onbekend. Toch zocht Bayley, volgens haar latere verslag, naar momenten waarop ze zich dicht bij God voelde; deze kwamen meestal voor als ze alleen in de natuur was. Ze was ook een fervent lezer, en door te lezen ontwikkelde ze in haar tienerjaren een nauwe band met haar vader. Ze las poëzie, oude geschiedenis en hedendaagse filosofen, waaronder Jean Jacques Rousseau en Mary Wollstonecraft, en hield in haar eentje en samen met haar vader Richard Bayley schriften bij.

Op negentienjarige leeftijd trouwde Elizabeth Bayley met haar mede-New Yorker William Magee Seton, een transatlantische koopman die zes jaar ouder was dan zij. Het huwelijk was gelukkig en het echtpaar leefde tevreden in een web van onderling getrouwde vrienden, familieleden en de kooplieden van haar man. Seton smeedde ook vrouwelijke vriendschappen die haar steunden tijdens de buitengewone transformaties van haar leven. In de eerste jaren van het huwelijk kreeg ze twee kinderen: Anna Maria en William. Als jonge vrouw en moeder bleef Seton filosofie lezen, en nu ook de Bijbel en de preken van Hugh Blair (1718–1800), een Schotse predikant en belletrist die leerstellige controverses schuwde en christenen aanspoorde tot deugd en welwillendheid. Seton geloofde, zoals ze in 1796 aan een vriendin schreef, dat “het eerste punt van religie opgewektheid en harmonie is” (Bechtle en Metz 2000, deel 1:10).

De gezondheid van haar man begon te wankelen; zijn moeder en tante waren aan tuberculose overleden en hij vertoonde nu tekenen. In dezelfde jaren werd het koopmansconcern waarin William voor zijn vader werkte, met verliezen geconfronteerd. Terwijl ze zich zorgen maakte over de toekomst, begon Elizabeth meer troost te vinden in christelijk gebed en lezen. Ze was empathisch voor vrouwen die dergelijke uitdagingen aangingen met minder middelen dan zij bezat, en werkte ook samen met Isabella Graham (1742–1814), een immigrant uit Schotland die prominent aanwezig was in transatlantische presbyteriaanse kringen, als onderdeel van een van de eerste door vrouwen geleide groepen van het land die zich toelegden op liefdadigheidswerken, de Society for the Relief of Poor Widows with Small Children. Seton diende als manager en penningmeester en schreef met medeleven over haar gesprekken met vrouwen die de vereniging diende (Boylan 2003: 96–105).

De bedreigingen voor Setons eigen privilege namen toe in 1798, toen haar schoonvader op zijn veranda op het ijs uitgleed en, na wekenlang worstelen, stierf. Elizabeth en William moesten de verdeling van het geld en de bezittingen van de familie uitzoeken (de oudste Seton stierf zonder testament), de complexe zakelijke transacties van het koopmanshuis beheren en zorgen voor William's zeven halfbroers en zussen die nog thuis woonden. Het jonge stel, Elizabeth nog in de twintig, en de kinderen namen hun intrek in het huis van de oudste Seton, waar ook het koopmansbedrijf was gevestigd. Seton vond haar nieuwe omstandigheden uiterst desoriënterend en vond het jammer dat ze nog maar weinig tijd over had voor lezen, bidden en nadenken. De volgende twee jaar zag het koopmanshuis van Seton het moeilijk hebben, terwijl Elizabeth, die in deze periode nog twee kinderen baarde, Richard en Catherine, informeel werkte als klerk van haar man. In december 1800 werd William Seton failliet verklaard.

Willem Seton

Terwijl William [Afbeelding rechts] worstelde om zijn krediet weer op te bouwen, vond Elizabeth een spirituele gids in een jonge assistent-rector van de Trinity Church genaamd John Henry Hobart (1775-1813), die emotioneel rijke preken hield met het vertrouwen dat bisschoppelijke priesters de nakomelingen waren. van de apostelen van Christus. In dezelfde periode stierf Elizabeths vader, met wie ze sinds haar tienerjaren een nauwe intellectuele relatie had onderhouden, aan tyfus terwijl hij patiënten verzorgde in een quarantainestation. Beroofd van haar vader en bezorgd om haar consumptieve echtgenoot, werd Seton ongeduldig met het aardse leven. ‘Ik zal je de duidelijke waarheid vertellen’, schreef ze aan een vriendin, ‘dat mijn gewoonten van zowel ziel als lichaam veranderd zijn – dat ik alle gewoonten van de samenleving en verbindingen van mensen voel. dit het leven heeft een nieuwe vorm aangenomen en is alleen interessant of vertederend als ze de blik op de volgende wijzen” (Bechtle en Metz 2000, deel 1:212).

In 1802 beviel Seton van een vijfde kind, Rebecca. Dat jaar bedachten Elizabeth en William ook een wanhopig plan: een reis naar Italië, in de hoop dat het klimaat de gezondheid van William zou kunnen herstellen en een Italiaanse koopmansclan met wie Seton vóór zijn huwelijk had gewoond en gewerkt, de familie Filicchi, zou kunnen helpen zijn bedrijf te herstellen. . In de herfst van 1803 liet het echtpaar hun vier jongere kinderen achter bij vrienden en familieleden en vertrok met hun oudste dochter Anna Maria naar Livorno. Bij aankomst in Livorno werd het gezin prompt een maand in quarantaine geplaatst, omdat ambtenaren vreesden dat de tuberculeuze William een ​​risico zou vormen. William stierf kort na hun vrijlating, waarbij hij hallucineerde dat hij de loterij had gewonnen en zijn familie zonder schulden had achtergelaten.

De volgende vier maanden woonden Elizabeth en Anna Maria bij de familie Filicchi. Terwijl Seton om haar man rouwde, haalden haar gastheren haar over om zich tot het katholicisme te bekeren. De Filicchi's hadden de Verenigde Staten jarenlang gezien als een potentieel toevluchtsoord voor een katholiek geloof dat volgens hen ernstig bedreigd was in het Napoleontische Europa, en Setons aankomst in hun huis leek een voorzienigheid. De broers Antonio en Filippo Filicchi namen Seton mee naar katholieke missen, deelden katholieke lezingen en lieten haar kennismaken met de culturele glorie van Florence. Aanvankelijk lachte Seton hun inspanningen vriendelijk weg, maar al snel merkte ze dat ze ontroerd werd door de mis, door de prominente plaats van de Maagd Maria in de katholieke devotie, en door de leer van de transsubstantiatie, de katholieke leerstelling dat Christus aanwezig is in het sacrament van de katholieke godsdienst. gemeenschap. Terwijl ze zich voorbereidde om terug te keren naar New York, besloot Seton zich te bekeren.

Seton vertelde haar geschrokken familie en vrienden over haar bedoelingen kort nadat ze begin juni 1804 van boord was gegaan. De meesten hoopten dat ze zich weer in haar oude leven zou vestigen en een bekering zou opgeven die volgens hen ingegeven was door verdriet en desoriëntatie. Eén persoon nam haar beslissing serieus en was geschokt: John Henry Hobart van Trinity Church. In persoonlijke gesprekken en in een lange tijd Met zijn argument dat hij met de hand had opgeschreven, lanceerde Hobart een vernietigende aanval op het katholicisme als bijgelovig en barbaars. Seton begon de beweringen van de concurrerende religies te vergelijken in het licht van haar eigen oordeel. Maanden van gekwelde besluiteloosheid volgden terwijl ze protestantse en katholieke apologetiek las en advies zocht bij katholieke priesters in New York en, via correspondentie, in Boston. Ze hoopte op begeleiding van de enige katholieke bisschop van het land, John Carroll (1735-1815), [Afbeelding rechts], maar hij schreef alleen voorzichtig en onpersoonlijk, omdat hij niet de wens had zich te mengen in de publieke strijd van een protestantse matrone over het geloof (O'Donnell 2018: 177–99).

Uiteindelijk maakte Seton haar keuze. Ze voelde zich aangetrokken tot het katholieke begrip van gemeenschap, tot de cultuur van de heiligen en de katholieke religieuze kunst, en tot de figuur van de Maagd Maria. Maar ze besloot ook dat het katholicisme gewoon de veiligste gok was. “Als [de keuze van] geloof zo belangrijk is voor onze verlossing, zal ik het zoeken waar het ware geloof voor het eerst begon, zoek het onder degenen die het van GOD ZELF hebben ontvangen”, schreef Seton. “Zoals de strengste protestant de verlossing toestaat aan een goede katholiek Ik zal naar de katholieken gaan en proberen een goed mens te zijn, moge God mijn bedoeling aanvaarden en medelijden met mij hebben” (Bechtle en Metz 2000, deel 1:374, origineel hoofdlettergebruik en spelling). Seton woonde haar eerste mis in de Verenigde Staten bij in de enige katholieke kerk van Manhattan, de St. Peter's Rooms-Katholieke Kerk. [Afbeelding rechts] Kort daarna legde ze haar geloofsbelijdenis af als rooms-katholiek en ontving ze de katholieke communie.

Setons vrienden en familie beschouwden het katholicisme in het algemeen als een ongeschikte religie, waarvan de leringen slecht waren afgestemd op het moderne leven, en de aanhangers van het katholicisme een lagere status en opleiding hadden dan de families Seton en Bayley. Toch accepteerden de meesten haar keuze, en sommigen waren opgelucht dat er een einde was gekomen aan haar pijnlijke besluiteloosheid. Haar familie bleef haar na haar bekering financieel steunen. Het was Setons eigen intense verlangen om jonge vrouwelijke leden van haar uitgebreide familie te bekeren, evenals haar vastberadenheid om een ​​zo volledig katholiek mogelijk leven te leiden, die de relaties onder druk zetten en haar ertoe aanzetten Manhattan te verlaten. Aanvankelijk probeerde ze haar kinderen naar Montreal te brengen, maar al snel werd ze door William Dubourg (1766–1833), een ondernemende Sulpiciaanse priester, uitgenodigd om een ​​kleine school in Baltimore te runnen. Daar, zo legde Dubourg uit, konden haar jongens naar de school van Sulpicians, Mount St. Mary's genaamd, terwijl zij de dochters van de rijke katholieke families van Baltimore, samen met haar eigen drie dochters, lesgaf aan een meisjesacademie. Seton schreef blij dat de geestelijkheid geloofde dat zij “voorbestemd was om de vooruitgang van zijn heilig geloof te bevorderen” in de Verenigde Staten (Bechtle en Metz 2000, vol. 1:432).

Toen Seton met haar meisjes in Baltimore aankwam, was ze dankbaar dat ze tussen het geluid van katholieke kerkklokken kon leven en de begeleiding kreeg van de Sulpiciërs. Toch was ze al snel ontevreden: het volledig toegewijde leven waarvan ze in New York had gedroomd, ontging haar. Ze was dus blij dat de Sulpicians in Baltimore een andere rol voor haar hadden bedacht: leider van een gemeenschap van vrouwelijke religieuzen (in het taalgebruik van de kerk: vrouwen die de gelofte van gehoorzaamheid, armoede en celibaat hadden afgelegd).

Het Concilie van Trente (1545–1563) had geprobeerd alle vrouwelijke religieuzen een strikt klooster op te leggen, maar in Frankrijk ontwikkelden twee gemeenschappen (de Ursulinen en de Dochters van Liefde) regels en praktijken die leden in staat stelden om namens leken te werken terwijl ze leefden. levens gezworen. Ursulinen gaven les aan schoolmeisjes en Dochters van Liefde dienden mensen die verarmd, wees of ziek waren. De Sulpicische priesters van Baltimore geloofden dat Seton een gemeenschap kon stichten die onderwijs en welwillend werk zou kunnen combineren.

Sulpiciërs rekruteerden jonge vrouwen die zich misschien bij de gemeenschap wilden aansluiten. Seton schreef de gebroeders Filicchi om financiële steun aan te vragen. Hoewel John Carroll niet zeker wist hoe Seton een religieuze gemeenschap zou leiden voordat hij er deel van uitmaakte, voelde hij zich warm voor het idee dat ze een actieve religieuze gemeenschap zou kunnen stichten die een spiritueel pad zou bieden voor katholieke vrouwen en onderwijs voor katholieke kinderen. Zo'n gemeenschap zou een Amerikaanse nieuwkomer zijn in de Vincentiaanse traditie, zo genoemd omdat Vincent de Paul (1581–1660) samen met Louise de Marillac (1591–1660) een van de oprichters was van de Daughters of Charity. Er ontstond een plan om een ​​door Seton geleide gemeenschap op te richten nabij een nieuwe Sulpician-jongensschool in de uitlopers van de Blue Ridge Mountains in Maryland. Ze schreef met plezier Filippo Filicci over een “instituut voor de vooruitgang van katholieke vrouwelijke kinderen in religieuze gewoonten en het geven van onderwijs dat voor dat doel geschikt is” (Bechtle en Metz 2002, deel 2:47).

In 1809 verliet Seton Baltimore om (een nieuw) leven te beginnen. Haar zonen gingen naar de Sulpician school, Mount St. Mary's, terwijl haar dochters zich bij haar voegden naar de jonge vrouwengemeenschap en meisjesschool, genaamd St. Joseph's Academy and Free School, in Emmitsburg, Maryland, gelegen in de aangrenzende vallei. Een paar vrouwen uit New York, Philadelphia en Baltimore kwamen tot de gemeenschap, evenals twee schoonzusters van Elizabeth. De vrouwen kregen een voorlopige gedragsregel gebaseerd op De Marillac's Daughters of Charity. Ze creëerden een kostschool voor betalende studenten en een dagschool met een minder ambitieus curriculum voor de lokale bevolking die gratis of verlaagd lesgeld zou betalen in een stijl die dichter bij het hierboven genoemde Ursulinenmodel lag. Seton kreeg de titel die ze de rest van haar leven zou dragen: ‘Moeder.’ Naast een vrouwelijke en een mannelijke overste zou er een gekozen zusterraad komen, een structuur die de katholieke traditie weerspiegelde.

De gemeenschap werd in het eerste jaar met ontberingen geconfronteerd. Ziekten, waaronder tuberculose, circuleerden, en hun eerste woning was onafgemaakt en tochtig. Seton rouwde al snel om de dood van beide schoonzussen. Ze had er moeite mee om het oordeel van mannelijke superieuren in de plaats te stellen van het hare in zaken als de keuze van de biechtvader door de vrouw. Dergelijke worstelingen om gehoorzaamheid en een geestelijke droogte waardoor ze Gods aanwezigheid niet kon voelen, zorgden ervoor dat Seton het gevoel kreeg dat ze de rol van moeder speelde en geloofde dat ze misschien vervangen zou worden (en zou kunnen verdienen) als Moeder.

Hoewel Setons persoonlijke geschriften haar nood duidelijk maken, onthult de omringende documentatie een bloeiende gemeenschap en een gerespecteerde leider. De school van de zusters bloeide (McNeil 2006: 300–06). Seton was betrokken bij elk aspect van de onderneming, van het betalen van rekeningen tot het ontwerpen van leerplannen en het disciplineren van de meisjes. Ze diende ook als vrouwelijk spiritueel leidsman voor de leden van de gemeenschap en begon met het schrijven van reflecties, het vertalen van religieuze werken uit het Frans en het geven van persoonlijke raad die de rest van haar leven zou voortduren.

Naarmate de gemeenschap groeide, vertaalde een Sulpicische priester uit het Frans de Regel van de Dochters van Liefde, waarbij hij slechts kleine wijzigingen aanbracht. Net als de Franse dochters moesten de Emmitsburg Sisters of Charity of St. Joseph de armen dienen in plaats van in een klooster te leven, en net als de Daughters of Charity zouden ze jaarlijkse privégeloften afleggen. De vrouwen bespraken de voorgestelde regelgeving en stemden erover in 1811, een praktijk die, net als de gekozen leiderschapsraad van de zusters, deel uitmaakte van de katholieke traditie. Eén vrouw stemde nee en verliet al snel de gemeenschap, maar alle anderen stemden ja en bleven. Alle vrouwen, inclusief Seton, werden nieuwelingen in de gemeenschap en verwachtten binnen een jaar hun geloften als Zusters van Liefde van St. Joseph af te leggen.

Toen de gemeenschap haar formele bestaan ​​begon als de Zusters van Liefde van St. Joseph, stierf Anna Maria, het oudste kind van Seton, door consumptie. Setons spirituele strijd na de dood van Anna Maria bracht de Sulpiciërs ertoe een hoogopgeleide priester genaamd Simon Bruté (1779–1839) naar Emmitsburg te sturen, van wie ze dachten dat hij als een effectieve geestelijk leidsman zou dienen. Het was een goede keuze. Bruté deelde met Seton een katholicisme dat haar geest volledig bezighield, en de twee lazen en bespraken eeuwen van katholieke geschriften. Uit hun brieven blijkt duidelijk dat dit een geestelijke samenwerkingsrelatie was. Toen hij zijn Engelssprekende kudde moest instrueren, wendde de Franse priester zich tot Seton voor hulp. De diensten van Bruté trokken een groeiend aantal katholieken aan om de communie te ondergaan in een tijd waarin geestelijken in het gebied de concurrentie voelden van protestantse revivalisten.

In juli 1813, vier jaar nadat Seton voor het eerst in Emmitsburg was aangekomen en een jaar nadat ze hun reglement hadden aangenomen, legden achttien vrouwen hun eerste jaarlijkse geloften af ​​als Zusters van Liefde van St. Joseph. Ze waren een mix van weduwen en vrouwen die nooit getrouwd waren, en van in Amerika geboren, Ierse en (via West-Indië) Franse. Al snel begon het zusterschap zich uit te breiden tot buiten Emmitsburg. In 1814 vroegen vrouwen die het katholieke weeshuis in Philadelphia leidden om zusters vanuit Emmitsburg om het weeshuis te runnen en voor de kinderen te zorgen, en de leiderschapsraad van de zusters was het daar snel mee eens. In 1817 creëerde de zusterschap een nieuwe buitenpost, dit was een weeshuis in New York City. Terwijl de zusters zich verspreidden, bloeiden ook hun oorspronkelijke scholen in Emmitsburg. De instellingen waren gericht op het inwonen van studenten, maar boden tegen lagere kosten onderwijs aan lokale meisjes. Ze waren belangrijk voor de regio en voor een groter web van welgestelde katholieke en protestantse gezinnen.

Seton kreeg te maken met een nieuwe tragedie toen haar jongste dochter, Rebecca, stierf door consumptie. Ze maakte zich ook zorgen om haar zonen, die niet geschikt waren voor het koopmansleven dat ze voor hen wilde. Toch voelde ze zich steeds meer de serene Moeder die ze lange tijd aan anderen was verschenen en die vol vertrouwen in de praktische en spirituele behoeften van zusters en studenten zorgde. Ooit was Seton niet geïnteresseerd in het institutionele christendom, maar nu was hij een institutionele bouwer. Er was ook nog een verandering. De vrouw die kort na haar bekering had aangedrongen op bekering, had besloten dat het onmogelijk was anderen ervan te overtuigen wat ze moesten geloven, en misschien wel schadelijk om het te proberen. Ze weigerde protestantse meisjes onder haar hoede te bekeren en adviseerde anderen om mensen hun eigen weg te laten vinden. Haar nieuwe manier van denken versmolt de overtuiging dat geestelijke veiligheid binnen de leringen van de katholieke kerk lag, met één die de protestanten nog meer vertrouwd was: ieder individu moet zijn eigen relatie met God smeden.

Seton ontwikkelde en deelde haar denken op honderden pagina's met reflecties, vertalingen uit het Frans en meditaties, maar ook in de woorden van Bruté's preken. Haar contemplatieve karakter had ervoor gezorgd dat ze worstelde met de eisen die het leiden van een actieve gemeenschap met zich meebracht, en haar verlangen om een ​​heldhaftig leven voor God te leiden leidde er soms toe dat ze zich ergerde aan de in wezen huiselijke aard van haar dienstbaarheid, en af ​​en toe aan de gendergebonden structuren van de katholieke kerk. Kerk. Maar ze wendde zich tot de Vincentiaanse leringen om de betekenis van haar werk en rol als zuster te onderscheiden en schreef overtuigend over haar tevredenheid.

In 1818, nadat ze haar hele volwassen leven had geleefd met mensen die aan tuberculose leden, begon Seton er eindelijk aan te lijden. Ze doorstond haar lange ziekte onder de tedere zorg van de andere zusters. Eind 1820 keek ze openlijk uit naar de dood, niet langer gebonden aan haar verantwoordelijkheden jegens haar kinderen (hoewel Catherine diepbedroefd was) of het zusterschap, die ze allebei als goed gelanceerd beschouwde. Elizabeth Seton stierf op 4 januari 1821 in Emmitsburg, Maryland.

De Sisters of Charity of St. Joseph groeiden in de decennia na de dood van Seton, met gemeenschappen die overal in de Verenigde Staten werden gesticht. In 1850 zorgde de mannelijke geestelijkheid ervoor dat de verschillende gemeenschappen van de Zusters van Liefde zich formeel aansloten bij de Franse Dochters van Liefde. Velen deden dat, maar sommigen (waaronder de Sisters of Charity van Cincinnati en de Sisters of Charity van New York) weigerden dit te doen, om redenen die voortkwamen uit hun gedachten over bestuur en overleg, en niet zozeer uit verschillen in doctrine of charisma. (In een rooms-katholieke religieuze gemeenschap is het charisma het hart en de ziel van haar doel, geschiedenis, traditie en levensregel.) Als gevolg hiervan staan ​​sommige gemeenschappen die hun afstamming terugvoeren tot Emmitsburg bekend als Daughters of Charity, en andere als Zusters van Liefde. Naarmate de negentiende eeuw vorderde, kregen Sisters and Daughters of Charity gezelschap van vele andere vrouwelijke religieuze gemeenschappen in de Verenigde Staten: tegen 1900 waren er bijna 150 katholieke vrouwelijke religieuze ordes en congregaties en ongeveer 50,000 nonnen en zusters (Mannard 2017: 2, 8 ).

Gedurende de negentiende eeuw hielden bewonderaars de herinnering aan Seton levend. Terwijl Seton nog leefde, weerhield Simon Bruté haar er met succes van haar papieren te verbranden; ze was bang dat haar leven van onderzoek, strijd en keuze ongepaste lessen zou leren, maar Bruté was ervan overtuigd dat het anderen zou leiden naar wat hij beschouwde als de veiligheid van de kerk. Ook Sisters of Charity, vrienden en familie bewaarden de brieven van Seton en maakten er soms kopieën van. Dit vormde de basis van een archief dat zich nu bevindt in het Nationale Heiligdom van Sint Elizabeth Ann Seton in Emmitsburg. Sisters of Charity hebben ook een vierdelige verzameling van Setons geschriften geredigeerd en geannoteerd, en hebben toezicht gehouden op het Seton Writing Project, dat een online geannoteerde catalogus biedt van brieven die aan en over Seton zijn geschreven. (Bechtle en Metz 2000-2006; Seton-schrijfproject). In 1882 stelde James kardinaal Gibbons (1834–1921) aan de gemeenschap van Emmitsburg voor om een ​​poging te ondernemen om de heiligverklaring van Moeder Seton – een zaak, in de taal van de Kerk – tot stand te brengen. Het voorstel van Gibbons maakte deel uit van een bredere poging om Rome ervan te overtuigen een Amerikaans staatsburger heilig te verklaren, en Seton was in feite niet de eerste: moeder Frances Cabrini (1850–1917), een Italiaan die in New York City aankwam tijdens een transformerende immigratieperiode. , werd in 1946 heilig verklaard.

De zaak van Elizabeth Seton bleef echter bestaan. In 1907 werd een kerkelijke rechtbank opgericht om de verdiensten ervan te onderzoeken. In 1931 reisden Amerikaanse vrouwen naar het Vaticaan en dienden een verzoekschrift in bij paus Pius XI (p. 1922–1939) namens de heiligverklaring van Elizabeth Seton. In hetzelfde jaar stemde de Amerikaanse katholieke hiërarchie voor haar goedkeuring. De Mother Seton Guild werd opgericht om te pleiten voor haar heiligverklaring, en in de jaren veertig gaven Sisters and Daughters of Charity toestemming voor een formele biografie. Amerikaanse katholieke vrouwen organiseerden petitieacties, waarbij ze de paus vroegen vriendelijk te kijken naar de kwestie van haar heiligheid. In 1940 verklaarde de Congregatie van Rites dat Moeder Seton als ‘eerbiedwaardig’ geëerd moest worden. In 1959 heeft paus Johannes XXII haar zalig verklaard, wat betekent dat katholieken haar moeten beschouwen als bij God in de hemel en haar gezegend mogen noemen. Ten slotte kondigde paus Paulus VI in 1963 aan dat drie wonderen door de Kerk waren aanvaard en dat dit aantal, in plaats van de traditionele vier, voldoende zou zijn. Elizabeth Bayley Seton werd het jaar daarop heilig verklaard als de eerste in Amerika geboren heilige, met een menigte van meer dan 1974 aanwezigen op het Sint-Pietersplein (Cummings 150,000: 2019–195).

LERINGEN

Elizabeth Seton [Afbeelding rechts] ontwikkelde geen nieuwe religieuze leringen; in plaats daarvan paste ze de tradities van de katholieke eredienst en de Vincentiaanse religieuze gemeenschap aan haar gevoeligheid en Amerikaanse omstandigheden aan, en trok ze anderen aan met haar charismatische voorbeeld. Seton en haar religieuze gemeenschap maakten de vrouwelijke katholieke welwillendheid zichtbaar in een tijd waarin het katholicisme in de Verenigde Staten een religie was die werd gewantrouwd. Hun werk in scholen en weeshuizen legde ook de praktische basis voor het stedelijk katholicisme vóór de immigratiegolven van de jaren veertig van de negentiende eeuw.

Seton gaf catechisatie aan katholieke meisjes die naar de school gingen die zij en de zusters runden. Ze gaf ook catechisatie aan tot slaaf gemaakte mensen die werkten voor de St. Mary's school van de Sulpicians. We weten niet of tot slaaf gemaakte mensen aanwezig waren en hun kinderen naar de catechismus stuurden door keuze, dwang of een combinatie van beide.

Seton deelde de katholieke leringen ook buiten de klaslokalen en catechetische sessies. Terwijl ze nog in New York was, liet ze, voordat ze aan het leven als Moeder Seton begon, jonge vrouwelijke familieleden kennismaken met elementen van het katholicisme, waarbij ze waarschijnlijk de leer van de transsubstantiatie, gebeden zoals de Memorare aan de Maagd Maria en de tussenkomst van heiligen op de voorgrond plaatste. Eenmaal gevestigd in Emmitsburg, had ze voor het eerst in haar leven institutioneel gezag. Als Moeder Seton gaf ze zusters raad en hield ze lezingen voor de gemeenschap; ze vertaalde ook teksten uit het Frans, waaronder een leven van Louise de Marillac en werken van de heilige Teresa van Avila (1515–1582) en de heilige Franciscus van Sales (1567–1622), evenals een Verhandeling over innerlijke vrede door de Franse kapucijner priester Ambroise de Lombez (1708-1778). De structuur van de katholieke kerk liet geen vrouwelijke prediking toe: priesters, en niet zusters, moesten preken houden. Maar het slechte Engels van Simon Brute en het diepe respect voor zijn vriend zorgden ervoor dat Seton eerst de preken van Brute vertaalde en vervolgens blijkbaar grotendeels schreef voor zijn Engelssprekende gemeenteleden.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Elizabeth Bayley Seton voelde zich in grote mate tot het katholicisme aangetrokken vanwege de rituelen en de materiële cultuur ervan. Hierin week ze af van haar tijdgenoot, de bisschop en aartsbisschop John Carroll. Beïnvloed door een Engelse katholieke traditie, was Carroll voorstander van een ingetogen katholicisme dat opging in de protestantse buren; toen hij de kans kreeg om een ​​kathedraal te ontwerpen, was deze in de Amerikaanse federale stijl (O'Donnell 2018: 225). Daarentegen kwam Seton tijdens haar lange strijd over bekering tot de overtuiging dat het katholicisme vanwege de rituelen en de materiële cultuur ervan in hoge mate verenigbaar was met de menselijke geest en het menselijke hart dan het protestantisme. De God van de protestanten, zo schreef ze, lijkt niet “ons lief te hebben . . . net zoveel als hij deed met de kinderen van de oude wet, aangezien hij onze kerken met niets anders achterlaat dan naakte muren en onze altaren zonder opsmuk met ofwel de ark die zijn aanwezigheid vervulde, ofwel een van de kostbare beloften van zijn zorg voor ons die hij gaf aan degenen van oud.” Het katholicisme bood “iets om [mijn] aandacht vast te houden” (Bechtle en Metz 2000, vol. 1:369–70). De religieuze gemeenschap die zij stichtte koesterde de schilderijen, kruisbeelden en rozenkransen die zij kon verwerven. Het zwarte gewaad van de zusters was gebaseerd op het onkruid van de Italiaanse weduwen dat Seton had geadopteerd na de dood van haar man. Het was duidelijk naar de maatstaf van veel Europese gemeenschappen, maar het onderscheidde de zusters niettemin van andere vrouwen, en Seton vestigde het bij het begin van de gemeenschap. Toen de Sisters of Charity of St. Joseph zich vanuit Emmitsburg verspreidden om nog meer gemeenschappen te vormen, brachten ze vaak iets van Seton mee (bijvoorbeeld een brief) en dat bleef een kostbaar bezit in het nieuwe zusterschap.

ORGANISATORISCH LEIDERSCHAP

Moeder Ann Seton was de eerste Amerikaanse vrouw die in de Verenigde Staten een katholieke vrouwenorde oprichtte. Daarbij werkte ze binnen de structuren die de katholieke kerk voorzag en maakte ze gebruik van relaties met geestelijken en leken om haar gezag uit te breiden, laatstgenoemde een soort activiteit die op zichzelf een traditie binnen de kerk is. Haar benadering van het creëren van een religieuze gemeenschap is illustratief. Seton maakte haar interesse in het leven in een religieuze gemeenschap bekend bij de priesters, in het besef dat zij het waren die het vermogen hadden om haar met een bestaande gemeenschap te verbinden of een nieuwe te creëren. Toen Sulpiciaanse priesters plannen begonnen te maken voor een gemeenschap in de traditie van de Dochters van Liefde, hielp Seton geld in te zamelen en begon stilletjes vrouwen aan te moedigen zich daarbij aan te sluiten, maar ze deed dat eerbiedig en presenteerde zichzelf altijd als ontvankelijk voor de voorzienigheid en administratieve leiding. , in plaats van te laten merken dat ze gedreven werd door haar eigen ideeën en spirituele ambities. Omdat ze wist dat ze waarschijnlijk tot leider van de gemeenschap zou worden gekozen, stelde ze zich niet op de voorgrond, maar toonde ze haar bereidheid om de rol op zich te nemen.

Setons leiderschap [Afbeelding rechts] van de gemeenschap nadat deze was gecreëerd, vond plaats binnen de structuur en het ethos van de gemeenschapsregels, die waren gemodelleerd naar de Regel van de Dochters van Liefde, zelf een afstammeling van de Regel van Sint-Benedictus. Dit sjabloon voor het gemeenschapsleven was gebaseerd op eeuwenlange ervaring en creëerde een raamwerk waarin individuen die dicht bij elkaar woonden, moeilijke spirituele en gemeenschappelijke doelen in zoveel mogelijk harmonie nastreefden. Dagen en seizoenen waren georganiseerd rond zowel liturgische ritmes als alledaagse taken, en er bestond een duidelijke hiërarchie naast belangrijke collectieve besluitvorming. Hoe nuttig dit raamwerk ook was, Seton leidde niettemin ook door het ontwikkelen van persoonlijke relaties met de mensen om haar heen, waaronder diepe vriendschappen die afweken van de monastieke traditie. Seton kende de instructie van St. Teresa van Avila dat de zusters gelijkwaardig van elkaar moesten houden in plaats van specifieke vriendschappen te sluiten; niettemin koos ze ervoor een ander soort gemeenschap te creëren, een gemeenschap die aardse genegenheid beschouwde als productief in plaats van concurrerend met de aanbidding van God.

Setons autoriteit kwam voort uit haar spirituele raad en charisma. Dit was zo omdat de vrouwen van de gemeenschap, evenals de priesters die er formeel en informeel bij betrokken waren, begrepen dat ze in gemeenschap met God stond en over een ongebruikelijke spirituele kracht beschikte. Seton zelf baseerde haar ethiek ook op haar spiritualiteit. Ze geloofde dat contemplatie van het lijden van Christus een diep bewustzijn van gedeelde menselijke zwakheid en van Gods liefde voortbracht. Dit bewustzijn inspireerde niet alleen de aanbidding van God, maar ook mededogen en praktische welwillendheid jegens anderen. “Ik ben niet als Jezus Christus in staat wonderen voor anderen te doen,” legde Seton uit, “maar ik kan voortdurend gelegenheden vinden om hen goede diensten te verlenen en vriendelijkheid en welwillendheid tegenover hen te oefenen” (Bechtle en Metz 2006, deel 3a:195). ). Dit begrip van actieve liefde, in overeenstemming met de Vincentiaanse traditie, stond centraal in Setons leiderschap.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Elizabeth Seton kreeg te maken met uitdagingen vanwege haar geslacht en haar keuze om zich tot het katholicisme te bekeren. Als vrouw had ze moeite om geld te verdienen na de dood van haar man, en haar financiële afhankelijkheid van haar familie accentueerde de spanningen die door haar bekering werden veroorzaakt. Deze spanningen weerspiegelden een Anglo-Amerikaans wantrouwen jegens het katholicisme als een religie die patriottisme en individueel oordeel onderdrukte. Hoewel de meeste van haar vrienden en familie haar beslissing accepteerden, onderscheidde het katholieke geloof Seton nog steeds van de overwegend protestantse cultuur waarin ze leefde; haar intense toewijding aan haar aangenomen geloof, evenals de onverwachte inhoud van dat geloof, zorgden er tijdelijk voor dat de banden onder druk kwamen te staan. Het kleine aantal katholieken en het gebrek aan katholieke gemeenschappen in de Verenigde Staten vormden een uitdaging toen Seton besloot een vrouwelijke religieus te worden, maar haar land bood ook ruimte voor innovatie: ze stichtte de Sisters of Charity of St. Joseph omdat de Verenigde Staten had geen gemeenschap voor katholieke vrouwelijke religieuzen waar ze zich bij kon aansluiten. Die gemeenschap had aanvankelijk te maken met uitdagende levensomstandigheden, met onvoltooide gebouwen en krappe financiën. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat ze altijd weldoeners had en dat de school en de gemeenschap profiteerden van de fondsen die voortkwamen uit het instituut slavernij. Dit was waar omdat de Sulpiciërs op Mount St. Mary's gebruik maakten van slavenarbeid, omdat de Amerikaanse katholieke kerk als geheel, die hielp de zusters te ondersteunen, profiteerde van slavenarbeid, en omdat gezinnen lesgeld betaalden aan de zusters met geld dat afkomstig was van slavenarbeid. (O'Donnell 2018: 220–21).

Setons worsteling met gehoorzaamheid zou herkenbaar zijn geweest voor mannelijke leden van religieuze of monastieke gemeenschappen, maar had ook een extra genderdimensie: ze ergerde zich aan de noodzaak om mannelijke superieuren te gehoorzamen wier oordeel ze soms betwijfelde, en ze voelde af en toe frustratie dat haar sekse ze kon geen missionaris of priester zijn. Seton vond echter altijd haar weg naar tevredenheid met de leringen van haar aangenomen geloof, en de uitdaging van gehoorzaamheid lijkt in de laatste jaren van haar leven te zijn weggevallen.

Tijdens haar leven kreeg Seton te maken met uitdagingen die veel vrouwelijke religieuzen kenden, waaronder sommigen die heilig zouden worden: tijden van geestelijke droogte of een gevoel van afstand tot God, uitdagingen van gehoorzaamheid en een pijnlijk gevoel van zondigheid. Na haar dood werd haar voortgang in de richting van de heiligverklaring ook geconfronteerd met bekende uitdagingen. Heiligverklaring vereist een aanhoudende lobbyinspanning en buitengewone kwaliteiten van de voorgestelde heilige, en Setons volgelingen misten zowel bekendheid met de processen als eenheid van het Vaticaan, terwijl degenen die haar heiligverklaring zochten het oneens waren over de tactiek (Cummings 2019).

BETEKENIS VAN DE STUDIE VAN VROUWEN IN RELIGIES

Elizabeth Bayley Seton is een bekeerling, een katholieke heilige, de stichter van een religieuze gemeenschap en een leider binnen de Vincentiaanse traditie. Ze ontwikkelde ook onderscheidende ideeën over hoe religieus geloof en een verlangen naar sociale harmonie in een pluralistische samenleving met elkaar te verzoenen. Vanwege een uitgebreid archief zijn [Afbeelding rechts] Setons gedachten, emoties en spirituele leven ongebruikelijk toegankelijk. We kunnen in haar eigen woorden lezen over de spirituele, sociale en huiselijke context van haar bekeringsbeslissing. Haar geschriften geven inzicht in de onderscheidende uitdagingen die gepaard gaan met het aannemen van een geloof dat verschilt van het geloof dat het gezin stelt aan een vrouw die in een samenleving leeft waarin haar eigen werkgelegenheidsmogelijkheden, en dus haar vermogen om zichzelf en haar kinderen te onderhouden als haar familie haar zou afwijzen, beperkt waren. Tegelijkertijd laat Setons archief ons specifieke elementen zien van de aantrekkingskracht van het katholicisme op haar als vrouw: de centrale plaats van de Heilige Maagd Maria, de waardering voor vrouwelijke heiligen en de mogelijkheid van een leven als een gezworen religieuze vrouw. Het katholicisme bood haar institutionele steun voor haar spirituele ambitie op een manier die de Episcopale Kerk, zoals zij die kende, niet deed.

Sainthood heeft Seton ook postume invloed geboden. Haar voorbeeld werd, net als dat van andere vrouwelijke heiligen, op een voor vrouwen ongebruikelijke manier bewaard en verkondigd. (Ze is ook opgenomen in de Anglicaanse heiligenkalender.) Vrouwen, zowel binnen de Sisters als Daughters of Charity-gemeenschappen die afstammen van Emmitsburg en daarbuiten, lobbyden voor haar heiligverklaring en blijven haar nagedachtenis koesteren. Sisters and Daughters of Charity zullen er ook op wijzen dat Seton heilig werd verklaard tijdens het Internationale Vrouwenjaar van de Verenigde Naties (1975), en dat zuster Hildegarde Marie Mahoney, een Zuster van Liefde van Sint Elizabeth, als lector fungeerde tijdens de heiligverklaringsmis, de eerste tijd had een vrouw een officiële rol in een pauselijke liturgie.

De nalatenschap van Seton is in feite het duidelijkst zichtbaar in de vele religieuze gemeenschappen die terug te voeren zijn op de Zusters van Liefde van Sint-Jozef. In het Vincentiaanse model voerden zeer competente vrouwen, bevrijd van de verantwoordelijkheden jegens echtgenoten en kinderen die het welwillende werk van de meeste protestantse leeftijdsgenoten onderbraken, het liefdadigheidswerk van de katholieke kerk uit. Meer dan een eeuw na de dood van Seton groeiden de Sisters and Daughters of Charity in aantal en breidden ze hun geografische bereik uit. Tegen de jaren 1850 waren er gemeenschappen in Ohio, Louisiana, Virginia, Alabama, Indiana, Massachusetts en Californië, naast de gemeenschappen in Emmitsburg, Philadelphia en New York die tijdens Setons leven werden gesticht. Leden van de gemeenschap verzorgden soldaten tijdens Amerikaanse oorlogen, stichtten ziekenhuizen en weeshuizen en richtten uiteindelijk ook gemeenschappen op in Azië. Hun dienstverlenende werk tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1860–1865) hielp bij het creëren van een gunstige indruk van het katholicisme, vooral in een tijd van antikatholieke sentimenten.

In de afgelopen decennia is het aantal Zusters van Liefde van Sint-Jozef gekrompen, in overeenstemming met een algemene en steile daling van het aantal religieuze roepingen in de katholieke kerk in de Verenigde Staten. Niettemin waren er vanaf 2023 nog steeds ongeveer vierduizend leden van de Sisters of Charity Federation, die de Noord-Amerikaanse gemeenschappen verenigt die banden hebben met de oorspronkelijke Sisters of Charity of St Joseph van Moeder Seton en, samen met leken, blijft werken namens vluchtelingen, migranten en mensen die dakloos en in armoede leven. Ziekenhuizen in de Verenigde Staten, waaronder verschillende medische centra in de regio Austin, Texas, dragen nog steeds de naam Seton en vinden hun wortels in klinieken en ziekenboegjes opgericht door Sisters of Charity, hoewel ze misschien al lang niet meer bemand zijn door leden van de religieuze gemeenschappen. Op dezelfde manier bestaan ​​er in de Verenigde Staten nog steeds scholen die naar Elizabeth Seton zijn vernoemd, waarvan er vele geen directe banden meer hebben of nooit hebben gehad met de Sisters of Charity, maar die niettemin in Moeder Elizabeth Seton een nuttige inspiratiebron zien. Het Nationale Heiligdom van Sint Elizabeth Ann Seton bewaart gebouwen die verband houden met Setons tijd in Emmitsburg, evenals vele artefacten. De programma's omvatten onderwijs, spirituele en liefdadigheidswerken. Zo leeft de erfenis van Moeder Seton op talloze manieren voort.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Dit portret van Elizabeth Ann Seton is een reproductie van een portret geschilderd door Amabilia Filicchi. De reproductie werd in 1888 door Patrizio Filicchi naar de Dochters van Liefde gestuurd. Ze is gebaseerd op een gravure van Ceroni uit de jaren 1860, die op zijn beurt gebaseerd was op een gravure uit 1797 van Charles Balthazar Julien Fevret de Saint-Mémin. Wikimedia.
Afbeelding #2: Portret van William Magee Seton gemaakt in 1797 door Charles Balthazar Julien Févret de Saint-Mémin. Nationale Portretgalerij.
Afbeelding #3: Portret van aartsbisschop John Carroll, gemaakt door Gilbert Stuart. Universiteitsbibliotheek van Georgetown.
Afbeelding #4: Een afbeelding van de oude Sint-Pieterskerk, waar de heilige Elizabeth Ann Seton haar eerste communie deed. Wikimedia.
Afbeelding #5: Bronzen beeld van Saint Elizabeth Ann Seton gelegen aan de Seton Hall University, die naar haar vernoemd is. Bisschop James Roosevelt Bayley, haar neef, richtte het Seton Hall College op.
Afbeelding #6: Standbeeld van Saint Elizabeth Ann Seton op de St. Raymond's begraafplaats in de Bronx, New York.
Afbeelding #7: De kleine basiliek en glans van Saint Elizabeth Ann Seton, Emmitsburg, Maryland. Wikimedia, foto door Acroterion.

REFERENTIES

Bechtle, Regina, SC, en Judith Metz, SC 2000-2006. Elizabeth Bayley Seton: Verzamelde geschriften. Vier delen. Hyde Park, NY: Nieuwe stadspers.

Bechtle, Regina SC, Vivien Linkhauer, SC Betty Ann McNeil, DC en Judith Metz, SC en Seton-schrijfproject. Digitale Commons @ DePaul. Toegankelijk vanaf https://via.library.depaul.edu/seton_stud/ op 10 2023 september.

Boylan, Anne M. 2003. De oorsprong van vrouwenactivisme: New York en Boston, 1797–1840. Greensboro, NC: Universiteit van North Carolina Press.

Cummings, Kathleen. 2019. Een heilige op zich: hoe de zoektocht naar een heilige held katholieken hielp Amerikaans te worden. Chapel Hill, NC: University of North Carolina Press.

Mannard, Joseph G. 2017. "Onze dierbare huizen zijn hier, daar + overal": de kloosterrevolutie in het vooroorlogse Amerika." Amerikaanse katholieke studies 128: 1-27.

McNeil, Betty Ann. 2006. "Historische perspectieven op Elizabeth Seton en onderwijs: school is mijn hoofdactiviteit." Tijdschrift voor katholiek onderwijs 9: 284-306

O'Donnell, Catherine. 2018. Elizabeth Seton: Amerikaanse heilige. Ithaca, NY: Cornell University Press.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Het nationale heiligdom van Sint Elizabeth Ann Seton. 2023. Toegankelijk vanaf https://setonshrine.org/ op 10 2023 september.

Publicatie datum:
14 september 2023

 

Delen