Nicole Karapanagiotis

Krishna West

KRISHNA WEST-TIJDLIJN

1948: Hridayananda Das Goswami (Howard J. Resnick) werd geboren in Los Angeles, Californië.

1969: Hridayananda Das Goswami ontmoette Swami Prabhupada, oprichter van ISKCON.

1970: Hridayananda Das Goswami ontving initiatie onder Swami Prabhupada.

1972: Hridayananda Das Goswami accepteerde saṃnyāsa (formele afstand doen) van Prabhupada.

1977: Hridayananda Das Goswami werd een van de elf opvolgers die ISKCON zouden leiden na de dood van Prabhupada.

1996: Hridayananda Das Goswami behaalde zijn Ph.D. in Sanskriet- en Indiase studies.

2013: Hridayananda Das Goswami richtte Krishna West op.

2016: Krishna West Orlando geopend.

2016: Krishna West-Mexico-Stad geopend.

2017: Het eerste internationale Krishna West-festival werd gehouden in São Paulo, Brazilië.

2022: Krishna West Chicago geopend.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Krishna West is een deelbeweging van de Internationale Vereniging voor Krishna-bewustzijn (ISKCON) dat in 2013 werd opgericht door Hridayananda Das Goswami. Geboren als Howard J. Resnick in 1948 in Los Angeles, Californië. [Afbeelding rechts] Hridayananda Das Goswami ontmoette de oprichter van ISKCON, AC Bhaktivedanta Swami Prabhupada, voor het eerst in 1969 toen hij een student was aan de Universiteit van Californië, Berkeley. Toen hij Swami Prabhupada ontmoette, trad Hridayananda Das Goswami snel toe tot de ISKCON-beweging: binnen een jaar na hun ontmoeting sloot hij zich aan bij ISKCON als een fulltime tempeltoegewijde en werd hij door Prabhupada zelf formeel ingewijd in de beweging. Slechts twee jaar later, in 1972, accepteerde Hridayananda Das Goswami saṃnyāsa van Prabhupada. In ISKCON is saṃnyāsa een levensorde waarin men een formele en levenslange gelofte van celibaat aflegt en afstand doet van het gezins- en maatschappelijke leven om zijn volledige tijd en inspanningen te besteden aan preken.

In 1977, toen Swami Prabhupada overleed, werd Hridayananda Das Goswami een van de elf mannen die zelf discipelen namen en de ISKCON-beweging naar de toekomst hielpen leiden. Tussen 1977 en 2013 was Hridayananda Das Goswami betrokken bij een aantal devotionele projecten in ISKCON, waaronder het dienen in ISKCON's Governing Body Commission (GBC), het initiëren en begeleiden van zijn eigen discipelen, het schrijven en vertalen van verschillende teksten en verhandelingen, en het besteden van zijn tijd reizen en prediken om de ISKCON-beweging over de hele wereld te verspreiden, zoals hij geloofde, was de wens van Swami Prabhupada.

Aanvankelijk had Hridayananda Das Goswami het gevoel dat hij (en andere ISKCON-goeroes zoals hij) succesvol waren in hun pogingen om de missie en doelstellingen van Swami Prabhupada te verwezenlijken. Vanaf de jaren negentig begon Hridayananda Das Goswami echter een kiem van ontevredenheid te voelen over de stand van zaken bij de ISKCON. Hij maakte zich vooral zorgen over het feit dat hoewel ISKCON erin slaagde mensen uit de Indiase gemeenschap aan te trekken (vooral degenen die banden hadden met of bekend waren met het hindoeïsme), de beweging moeite had om leden uit andere demografische groepen aan te trekken (en te behouden). Deze demografische omstandigheid, door E. Burke Rochford jr. bestempeld als de ‘Hinduisering van ISKCON’ (Rochford 1990), baarde Hridayananda Das Goswami zorgen, omdat hij geloofde dat Prabhupada's belangrijkste missie was dat ISKCON een mondiale beweging zou worden: één met volgelingen van een verscheidenheid aan etnische, raciale en nationale achtergronden (Karapanagiotis 2007). Hridayananda Das Goswami was van mening dat ISKCON faalde, omdat het niet mondiaal was in zijn congregatiebasis.

Als reactie op deze waargenomen mislukking creëerde Hridayananda Das Goswami in 2013 Krishna West, een ISKCON-subbeweging. Het doel van Krishna West was om mensen van buiten de Indiase gemeenschap naar ISKCON te lokken door de beweging te herschikken en te herformuleren (zo min mogelijk ruimtes binnen de Indiase gemeenschap). it) op een manier die voor hen aantrekkelijk zou zijn (Karapanagiotis 2021). De naam ‘West’ in Krishna West verwijst zowel naar de demografische groepen die Hridayananda Das Goswami wilde aantrekken bij het creëren van deze nieuwe subbeweging, als naar de stijl waarin ISKCON zou worden herschikt om hen aan te trekken. Voor Hridayananda Das Goswami, maar ook voor mensen binnen bredere ISKCON-kringen, wordt de term ‘westerling’ gebruikt om te verwijzen naar iedereen die niet van Indiase afkomst is, en wordt ‘west’ gebruikt om regio’s van de wereld buiten het Indiase subcontinent te beschrijven. Deze termen en het gebruik ervan binnen zowel Krishna West als ISKCON hebben wortels in het kolonialisme en in de hervormingsbewegingen die als reactie daarop ontstonden (Karapanagiotis 2021). Ondanks dat ze zowel problematisch als onnauwkeurig zijn, worden ze zonder kritiek gebruikt in Krishna West en in de bredere ISKCON-beweging. Door Krishna West te creëren als een subbeweging gestileerd voor ‘westerlingen’, heeft Hridayananda Das Goswami de praktijk, vorm, presentatie en ruimtes van ISKCON opnieuw verpakt in de hoop ‘westerlingen’ naar de beweging te trekken (Karapanagiotis 2021).

Het is belangrijk op te merken dat Hridayananda Das Goswami niet de enige ISKCON-goeroe is die de ISKCON-beweging herschikt om ‘westerlingen’ aan te trekken. In feite is het een populaire en groeiende inspanning binnen ISKCON, onder leiding van een aantal ISKCON-goeroes en andere voorstanders in de Verenigde Staten, India en elders (Karapanagiotis 2018; Karapanagiotis 2021). Hridayananda Das Goswami's Krishna West verschilt echter van de inspanningen van deze andere ISKCON-goeroes. Terwijl andere goeroes ISKCON (het bouwen van yogastudio's, meditatielounges, etc.) herschikken om 'westerlingen' aan te trekken, is hun uiteindelijke doel met deze inspanningen om hen uiteindelijk in de hoofdlijn te trekken. ISKCON beweging (Karapanagiotis 2021). Hridayananda Das Goswami van zijn kant gelooft echter niet dat “westerlingen” zich aangetrokken zullen voelen tot (of erin willen blijven) de belangrijkste ISKCON-beweging. In plaats daarvan werd Krishna West van Hridayananda Das Goswami ontworpen als een vrijstaande onderbouw.beweging van ISKCON: een ‘beweging binnen een beweging of een ‘westerse Hare Krishna-beweging’, zoals voorstanders van Krishna West graag zeggen. Dit is de reden waarom Hridayananda Das Goswami naar Krishna West verwijst als een ‘bestemming’ en niet als een brug: Krishna West is een ISKCON-subbeweging die bedoeld is om ‘westerlingen’ aan te trekken en daar te houden (Karapanagiotis 2021). [Afbeelding rechts] In dit opzicht is Krishna West tegelijkertijd ingebed in, maar ook functioneel grenzend aan, de ISKCON-beweging.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Voorstanders en beoefenaars van Krishna West identificeren zichzelf als ISKCON-toegewijden, en het is belangrijk voor de identiteit van Krishna West (en voor de visie van Hridayananda Das Goswami daarvoor) dat het wordt gekarakteriseerd als een subbeweging van ISKCON, en niet als een beweging die los staat van Het.

Omdat Krishna West een subbeweging van ISKCON is, delen Krishna West-beoefenaars overtuigingen en doctrines met toegewijden in de ISKCON beweging. Net als andere ISKCON-leden geloven Krishna West-aanhangers bijvoorbeeld in de god Krishna en begrijpen zij dat hij de ‘Allerhoogste Persoonlijkheid Gods’ is, wat ISKCON’s toelichting is op de term Puroṣottama uit Bhagavad Gita 15.16–15.18. Voor ISKCON-toegewijden betekent dit dat Krishna de ‘ultieme persoon’ is, in die zin dat hij het allerhoogste wezen is dat transcendentale superioriteit bezit over de gemanifesteerde en ongemanifesteerde werelden. Het betekent in ISKCON ook dat Krishna een vorm, ontvankelijkheid voor menselijke relaties en persoonlijkheidskenmerken heeft. Als zodanig geloven Krishna West-beoefenaars (net als mede-ISKCON-toegewijden) in en verhouden zich tot Krishna als een wezen dat aanwezig is in hun leven, een geschiedenis vol mythisch tijdverdrijf heeft en een vorm heeft die kan worden gevisualiseerd en ‘gezien’. (Bromley en Shinn, red. 1989; Bryant en Ekstrand, red. 2004; Burke 1985; Burke 2007; Dwyer en Cole, red., 2007; Karapanagiotis 2021; Knott 1986; Squarcini en Fizzotti 2004). Wat dit laatste betreft, spreken toegewijden vaak over Krishna's schoonheid, zijn fysieke eigenschappen, wat hij draagt, enz. als meditatieve manieren om hem te herinneren en een verbinding met hem op te bouwen.

Naast hun geloof in en opvattingen over Krishna delen Krishna West-aanhangers ook andere overtuigingen/doctrines met de bredere ISKCON-beweging. Ze geloven bijvoorbeeld dat de ware identiteit van het zelf niet het lichaam is, maar eerder de ziel, en dat de ziel “een essentieel onderdeel” is van Krishna's goddelijke natuur (Bromley en Shinn, red. 1989; Bryant en Ekstrand, red. 2004). ; Burke 1985; Burke 2007; Dwyer en Cole, red. 2007; Karapanagiotis 2021; Knott 1986; Squarcini en Fizzotti 2004). Verder geloven ze dat ze door herinnering aan en toewijding aan Krishna een staat van bevrijding kunnen bereiken waarin ze zullen delen in het eeuwige gezelschap van Krishna en voor altijd een vreugdevolle relatie met hem zullen hebben. Ten slotte delen Krishna West-beoefenaars met mede-ISKCON-toegewijden ook opvattingen over de kracht en het belang van het chanten van Krishna's namen (Delmonico, 2007) en het eten en uitdelen van zijn geheiligde voedsel (King 2012; Zeller 2012). Wat de eerste betreft, spelen in Krishna West, net als in de moederorganisatie ISKCON, de namen van Krishna (in het bijzonder de Hare Krishna mahā-mantra) een centrale rol in de levens van beoefenaars. Theologisch gezien wordt aangenomen dat de namen van Krishna ontologisch dezelfde zijn als Krishna zelf (Delmonico 2007; Dimock 1999; Haberman 2003; Hein 1994; Prabhupada 1968; Prabhupada 1973, 1974). Als zodanig geloven toegewijden dat het hardop uitspreken ervan (of zelfs in de eigen geest) de toegewijde in de directe aanwezigheid van Krishna plaatst. Om deze reden houden toegewijden er ook van om de mahā-mantra in het openbaar te zingen, in de overtuiging dat het effect van de namen zal worden overgebracht op iedereen die ze hoort. (Haddon 2013; Karapanagiotis 2019; Prabhupada, 1973). Krishna West-beoefenaars (en ISKCON-toegewijden in het algemeen) hebben een vergelijkbare reeks overtuigingen met betrekking tot prasādam, of geheiligd voedsel dat wordt gegeten nadat het voor het eerst aan Krishna is aangeboden (King 2012; Zeller 2012). Net zoals Krishna's namen delen in Krishna's essentie, zo wordt ook aangenomen dat prasādam doordrenkt is met Krishna's genade. Daarom geloven toegewijden dat het eten van prasādam de harten van eters verandert. Om deze reden streven toegewijden in Krishna West (en in ISKCON in bredere zin) ernaar om regelmatig prasādam te eten en het ook onder anderen te verspreiden, zodat Krishna's genade wijd en zijd kan worden gebracht (King 2012; Zeller 2012).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Hoewel Krishna West een subbeweging van ISKCON is en overtuigingen en doctrines deelt met de moederorganisatie, zijn er verschillende manieren waarop Krishna West verschilt van ISKCON. Deze verschillen liggen vooral op het gebied van rituelen en praktijken. Dit wil echter niet zeggen dat Krishna West aanvullende praktijken heeft die niet worden gedeeld door de bredere ISKCON-beweging. In plaats daarvan verschillen de praktijken in Krishna West van die van de bredere ISKCON-beweging, omdat aanhangers van Krishna West proberen een kernreeks praktijken van ISKCON (die zij essentieel achten) ‘over te hevelen’ en deze uit te voeren op een manier waarvan zij denken dat die aantrekkelijk zal zijn. voor ‘westerlingen’. Dit proces wordt uitgelegd in de missie- en visieverklaringen van Krishna West:

we noemen dit project Krishna West omdat we er alles aan doen om bhakti-yoga gemakkelijk, relevant en plezierig te maken voor westerse mensen, zonder op enigerlei wijze de zuiverheid en kracht van een glorieuze oude traditie in gevaar te brengen, te verwateren of te verminderen. We doen dit door de essentiële spirituele lering en beoefening in zijn geheel aan te bieden, zonder van studenten en beoefenaars te eisen dat ze een nieuwe etniciteit omarmen die bestaat uit niet-essentiële oosterse kleding, keuken, muziek enz. Mensen in het Westen hebben de kans nodig en verdienen deze om echte bhakti-yoga binnen een externe cultuur die voor hen comfortabel en natuurlijk is. (Krishna West-website en).

We onderwijzen de beoefening van bhakti-yoga, een niet-sektarische, vreugdevolle spirituele wetenschap die toegankelijke en impactvolle spirituele kennis en groei levert aan de oprechte beoefenaar. De bhakti-yogagemeenschap streeft er dus naar om bij te dragen aan de respiritualisering van onze planeet, en op natuurlijke wijze bij te dragen aan sociale, economische, politieke en ecologische rechtvaardigheid. (Krishna West-website en).

Zoals uit deze missie- en visieverklaringen blijkt, geloven de voorstanders van Krishna West dat er een essentie van ISKCON bestaat die kan worden gescheiden en beoefend als los van regionale, culturele of etnische kleding of uitrusting. Bovendien kan deze essentie, zo geloven zij, vervolgens opnieuw worden gegoten in een cultureel kleed dat comfortabel is voor de doelgroep (“westerlingen” in het geval van Krishna West) (Karapanagiotis 2021).

Hridayananda Das Goswami en andere voorstanders van Krishna West bekritiseren het feit dat de devotionele cultuur van ISKCON geworteld is in een Indiase hindoeïstische culturele ‘kleding’, en noemen dit de reden dat ISKCON zo succesvol is geweest in het aantrekken van de Indiase gemeenschap, maar niet in het aantrekken van ‘westerlingen’. (Karapanagiotis 2021). Hridayananda Das Goswami bespreekt bijvoorbeeld het feit dat ingewijde toegewijden in ISKCON Sanskriet devotionele namen aannemen en gebruik maken van een uitgebreide ‘insider-taal’ vol Sanskriettermen en verwijzingen. Hij merkt ook op dat toegewijden doorgaans Zuid-Aziatische devotionele kleding dragen bij de tempels en andere ISKCON-evenementen, prasādam eten, dat bijna altijd uit de Indiase keuken bestaat, en muziek spelen op Indiase instrumenten (en zingen in Indiase liturgische talen). Als de ‘essentie’ van ISKCON aan ‘westerlingen’ zou kunnen worden gepresenteerd op een manier en op een manier die voor hen cultureel comfortabel en vertrouwd is, zo beweren voorstanders van Krishna West, zullen ‘westerlingen’ graag lid willen worden van de beweging. Rituelen en praktijken in Krishna West zijn daarom ontworpen met dit doel voor ogen.

Het doel van Krishna West om ISKCON te beoefenen zonder enige Indiase hindoeïstische culturele ‘attributen’, wordt in de eerste plaats weerspiegeld in de ruimtes waarin Krishna West-groepen elkaar ontmoeten. [Afbeelding rechts] In tegenstelling tot veel ISKCON-programma's vinden Krishna West-programma's niet plaats in tempels of in ruimtes die op tempels lijken. In plaats daarvan vinden Krishna West-programma's plaats in gehuurde zalen, gehuurde yogastudio's (of de daaraan verbonden ontmoetingsruimtes), in parken, wandelpaden, buitentuinen en/of in de huizen van toegewijden.

Een ander kenmerk van Krishna West-ruimtes is dat ze niet de altaren of ritueel geïnstalleerde goden (mūrtis) hebben die kenmerkend zijn voor ISKCON-tempels. Op dezelfde manier omvatten de praktijken van Krishna West niet de godheidaanbidding (mūrti pūjā) die gewoonlijk in ISKCON-tempels wordt beoefend.

Naast het oefenen in ruimtes die aantrekkelijk zijn gemaakt voor ‘westerlingen’, willen de voorstanders van Krishna West beoefenaars ook kleding laten dragen die voor hen het meest comfortabel is. Kleding is een van de belangrijkste verschillen tussen Krishna West en haar moederorganisatie ISKCON. In Krishna West dragen toegewijden geen Zuid-Aziatische devotionele kleding. Dit betekent dat in plaats van het dragen van ISKCON's typische kledij van dhotī's (lange lendendoeken), kurtās (lange, losse tunieken), sareesenz., Krishna West-beoefenaars dragen spijkerbroeken, button-down shirts, jurken, rokken, broeken, truien, enz.

Wat betreft de opzet van praktijken en programma’s vertoont Krishna West veel overeenkomsten met de ISKCON-beweging. Veel Krishna West-centra hebben bijvoorbeeld wekelijkse bijeenkomsten en bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten – die variëren tussen persoonlijke en online modaliteiten – beginnen doorgaans met het zingen of zingen van de Hare Krishna mahā mantra. Belangrijk is dat, volgens het Krishna West-paradigma, het chanten/zingen niet (alleen) wordt begeleid door Indiase instrumenten of het standaard ISKCON-harmonium, mṛdaṅga-drums, enz. Het wordt vaak begeleid door ‘westerse’ instrumenten zoals gitaren, piano’s, violen, keyboards en dergelijke. Verder is in Krishna West de mahā-mantra ingesteld op 'westerse' melodieën, inclusief die van westerse klassieke muziek. Soms gaan toegewijden creatief aan de slag met de melodie, waarbij ze de mahā-mantra op melodieën van populaire rockmuziek zetten, zoals die van Pink Floyd, de Eagles, enz.

In de meeste Krishna West-programma's wordt een bespreking van de Bhagavad-Gita volgt het zingen van de mantra. Deze discussie wordt vaak geleid door één persoon, maar is verder een zeer participatief gesprek dat wordt afgesloten met vragen en antwoorden. Belangrijk is dat, omdat het ritueel van mūrti pūjā (aanbidding van goden) afwezig is in de Krishna West-centra, de programma's in Krishna West veel uitgebreider zijn. tekstgecentreerd dan in de hoofdlijn ISKCON. Na de Gītā discussie, het programma eindigt en de verzamelde aanwezigen delen een gezamenlijke maaltijd van prasādam. Op een manier die consistent is met de principes van Krishna West, is de maaltijd niet het standaard ISKCON Indiase vegetarische tarief. In plaats daarvan is het vegetarisch eten dat meer 'westers georiënteerd' is en vaak gerechten bevat zoals pasta, salade, soepen en pizza. Belangrijk is dat de keuken in de Krishna West-centra overeenkomt met de lokale kost van de gemeenschap waarin het is gevestigd: als een Krishna West-centrum zich bijvoorbeeld in Chili bevindt, zou vegetarisch Chileens eten worden geserveerd na de maaltijd. Gītā discussie.

Naast wekelijkse programma's zijn er in Krishna West nog diverse andere programma's. Deze programma's variëren per locatie, maar omvatten bijeenkomsten om de boeken van Swami Prabhupada en Hridayananda Das Goswami te bespreken, bijeenkomsten om de Hare Krishna Mahā-mantra te zingen en te zingen, evenals bijeenkomsten die puur sociaal van aard zijn (gaan wandelen, delen in prasādam, enz. ). Naast de groepspraktijken handhaven toegewijden in Krishna West de individuele praktijken die standaard zijn in ISKCON: het chanten van jāpa (rondes van de mahā-mantra die in stilte of zachtjes voor zichzelf worden gezongen met behulp van een mālā, rozenkrans met kralen) en volgens de vier regulerende principes van ISKCON (geen vlees, vis, eieren, gokken, dronkenschap of illegale seks) (Bromley en Shinn, red. 1989; Bryant en Ekstrand, red. 2004; Burke 1985, 2007; Dwyer en Cole, red. 2007; Karapanagiotis 2021; Knott 1986; Squarcini en Fizzotti 2004). Toegewijden van Krishna West proberen ook de leringen van Prabhupada en ISKCON te verspreiden door steeds meer Krishna West-programma's te ontwikkelen en de boeken van Prabhupada en Hridayananda Das Goswami te verspreiden. Deze boeken bevatten onder meer die van Swami Prabhupada Bhagavad-Gītā zoals ze is (Prabhupada 1986), Hridayananda Das Goswami's Een uitgebreide gids voor de Bhagavad-Gītā met letterlijke vertaling (Goswami, 2015) en die van Hridayananda Das Goswami Zoektocht naar gerechtigheid: selecteer verhalen met moderne verlichting uit de Mahabharata (Goswami 2017), onder andere.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Krishna West is een deelbeweging van ISKCON; als zodanig is het gehuisvest onder de gezaghebbende structuur van ISKCON's Governing Body Commission (GBC). Hridayananda Das Goswami, de oprichter van Krishna West, heeft herhaaldelijk gezegd dat het voor Swami Prabhupada belangrijk was dat ISKCON zich niet opsplitste in verschillende groepen met totaal verschillende leiderschapsstructuren. Daarom blijft Krishna West onder de paraplu van ISKCON en de GBC, ook al zou het administratief gezien gemakkelijker zijn als het anders was.

Ondanks dat Krishna West onder de paraplu van ISKCON valt, heeft zij, omdat het een subbeweging is, ook een eigen leiding en organisatie. De officiële leider van Krishna West is Hridayananda Das Goswami. Met Hridayananda Das Goswami werkt een team van ongeveer vijftig mensen, met rollen variërend van ‘projectleider’, ‘raadslid’, ‘liaison’, ‘manager’ en ‘coördinator’, om er maar een paar te noemen. (Krishna West-website en “Meet the Team”). Ondanks deze opzet hanteert het leiderschap van Krishna West geen gecentraliseerde of top-down benadering. In plaats daarvan is de organisatiestructuur van Krishna West gedecentraliseerd en diffuus, en zijn de projecten en centra voortdurend in ontwikkeling.

Er zijn Krishna West-centra en -projecten over de hele wereld, ook in Mexico, Brazilië, de Verenigde Staten, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Chili, Argentinië en Italië, om er maar een paar te noemen. Elk van de centra op deze locaties is anders en heeft zijn eigen individueel ontworpen en beheerde programmering, samen met zijn eigen management en toegewijd personeel. De organisatiestructuur van Krishna West kan het best worden begrepen als een brede groep ISKCON-toegewijden (van wie de meesten discipelen van Hridayananda Das Goswami zijn) die de taak hebben gekregen om Krishna West-satellietcentra en -programma's in hun gebied op te starten en te runnen, waar ze zich ook bevinden. zijn. Dit geeft een zeer generatieve en vloeiende structuur aan de organisatie en het leiderschap van Krishna West, omdat het betekent dat Krishna West groeit en zich verspreidt in overeenstemming met de talenten, capaciteiten, tijd, locatie en neigingen van deze discipelen zelf. Het betekent ook dat elk Krishna West-centrum anders is: niet alleen met verschillende afmetingen en capaciteiten, afhankelijk van het aantal discipelen, maar ook met verschillende programmering en programmeerstijlen, afhankelijk van de discipelen die het runnen.

Een paar andere belangrijke dimensies van de organisatiestructuur van Krishna West zijn opmerkelijk. Ten eerste bevinden de verschillende Krishna West-centra en -projecten over de hele wereld zich in verschillende ontwikkelingsstadia: terwijl sommige een zeer regelmatige programmering hebben, hebben andere dat niet. Omdat de meeste Krishna West-centra worden gerund door slechts een paar toegewijden die op vrijwillige basis opereren, is de toestand van deze centra bovendien vaak in beweging. Als een toegewijde bijvoorbeeld verhuist, een nieuwe baan aanneemt of, zoals tijdens Covid 19, er een verandering in de omstandigheden van de gemeenschap plaatsvindt, bijvoorbeeld dat een centrum sluit of een tijdje inactief is. Hoewel er veel Krishna West-centra officieel op de formele website van de groep staan, zijn er vele niet langer in bedrijf of zijn ze opgeheven (Krishna West-website en 'Projecten'). De meest robuuste Krishna West-centra bevinden zich in Zuid-Amerika: in het bijzonder in Chili, Brazilië en Argentinië. Ook Krishna West Chicago en Krishna West Orlando (beiden in de Verenigde Staten) hebben succesvolle programma's.

Ten slotte is het belangrijk om in gedachten te houden dat de term ‘centrum’, wanneer we kijken naar de organisatiestructuur van Krishna West, losjes is. Dit heeft twee redenen. Ten eerste hebben niet alle (of zelfs de meeste) Krishna West-centra hun eigen, vrijstaande ruimte: integendeel: de overgrote meerderheid van de Krishna West-programma's vindt op roterende basis plaats in gehuurde zalen, yogastudio's en/of toegewijde ruimtes. huizen. Ten tweede is de term ‘centrum’ vaak een overkoepelende term die wordt gebruikt om een ​​groep verschillende Krishna West-programma’s en projecten te beschrijven, elk gerund door verschillende discipelen, die in dezelfde stad worden aangeboden en die een complementaire, maar niet identieke programmering hebben. Er moet echter worden opgemerkt dat, hoewel elk Krishna West-‘centrum’ verschillend en discreet is, de discipelen die de verschillende centra en programma’s leiden niettemin regelmatig bij elkaar komen voor gesprekken om de voortgang van hun centrum te bespreken, om te praten over wat er goed gaat. en om gezamenlijk een strategie te bedenken voor verbetering. Hridayananda Das Goswami zelf ontmoet ook regelmatig centrum- en projectleiders en bezoekt regelmatig de verschillende Krishna West-centra.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Hoewel het pas in 2013 werd opgericht, zijn de voorstanders van Krishna West een aantal uitdagingen tegengekomen, grotendeels afkomstig van toegewijden in de bredere ISKCON-beweging en ook van ISKCON's GBC. Deze uitdagingen draaien voornamelijk om opvattingen over de overtuigingen, praktijken en institutionele identiteit van Krishna West met betrekking tot de bredere ISKCON-beweging. Sommige van deze uitdagingen leidden ertoe dat de GBC tijdelijke predikingsbevelen uitvaardigde voor Hridayananda Das Goswami (bijvoorbeeld in 2014 toen de GBC hem verbood om naar Europa te gaan om Krishna West te prediken) (Karapanagiotis 2021). Krishna West werd echter nooit door de GBC verbannen of geëxcommuniceerd uit ISKCON. Op dit moment heeft Krishna West een vredige plek binnen de ISKCON-paraplu gevestigd, zowel binnen als functioneel grenzend aan de bredere beweging.

De meest gestelde uitdaging over Krishna West in ISKCON heeft te maken met de veranderingen die Hridayananda Das Goswami heeft doorgevoerd met betrekking tot de manier van kleden van toegewijden. Zoals eerder besproken heeft Hridayananda Das Goswami betoogd dat toegewijden in Krishna West niet de Zuid-Aziatische devotionele kleding dragen die typisch kenmerkend is voor de manier waarop ISKCON-toegewijden zich kleden. In plaats van dhotī's, kurtā's, sari's, enz., toegewijden in Krishna West dragen wat Hridayananda Das Goswami 'westerse kleding' noemt: alles variërend van jeans, kaki broeken, maxi-jurken, blouses en blazers.

Ondanks het feit dat Hridayananda Das Goswami niet heeft geprobeerd de manier te veranderen waarop toegewijden zich binnen de hoofdcentra van ISKCON kleden, hebben de kledingveranderingen die hij in Krishna West heeft doorgevoerd niettemin een diepe existentiële zenuw geraakt in de bredere ISKCON-beweging, en veel ISKCON-toegewijden hebben deze ideeën overgenomen. kledingveranderingen zijn een aanval op een centraal aspect van hun identiteit (en die van ISKCON) (Karapanagiotis 2021). De grote lijnen van het debat zijn als volgt: terwijl Hridayananda Das Goswami betoogt dat kleding niet essentieel is voor de ISKCON-overtuigingen of geleefde praktijken, beweren toegewijden in de bredere beweging dat de Zuid-Aziatische devotionele kleding die ze dragen een dimensie is van de beweging die door Prabhupada is opgericht. . Het is ook een belangrijke manier waarop ze ervoor zorgen dat hun primaire identiteit een religieuze identiteit is (voor zover de kleding die men draagt ​​invloed heeft op iemands zelfinzicht, gemoedstoestand, enz.). Ze geloven dat deze kleding hen ook helpt Krishna te herinneren en afstand te houden van de alledaagse wereld. Terwijl Hridayananda Das Goswami in Krishna West alleen wil behouden wat hij ziet als de ‘essentie van’ ISKCON (en hij gelooft niet dat Zuid-Aziatische devotionele kleding aan dit criterium voldoet), geloven ISKCON-toegewijden in de grotere beweging niet dat de ‘essentie’ van ISKCON kan uit de beweging worden overgeheveld en/of men kan geloven dat als er een ‘essentie’ bestaat, deze specifieke manieren van Zuid-Aziatische devotionele kleding omvat.

Hridayananda Das Goswami maakt onderscheid tussen wat essentieel is in ISKCON (of wat ‘eeuwig’ is zoals hij het noemt) en wat niet-essentieel is in ISKCON (of ‘extern’). Dit onderscheid vormt de kern van een groot deel van het verzet tegen Krishna West. Door dit onderscheid te maken beweert Hridayananda Das Goswami dat hij de leringen van Prabhupada volgt en stelt dat Prabhupada zelf niet het gevoel had dat Indiase kleding een essentiële dimensie van de beweging is (noch voelde hij, volgens Hridayananda Das Goswami, andere aspecten). (zoals Indiaas eten, Indiase muziek, enz.) waren essentieel). Wat voor Prabhupada er in plaats daarvan toe deed, zo beweert hij, waren praktijken als het zingen, het eten van geheiligd voedsel, en het lezen, leren van en verspreiden van de gebeden. Bhagavad-Gita. (Karapanagiotis 2021). Volgens Hridayananda Das Goswami maakte het Prabhupada niet uit of deze activiteiten in Indiase of ‘westerse’ kleding werden uitgevoerd; als toegewijden Indiase of ‘westerse’ prasādam eten, enz. Veel toegewijden in de bredere ISKCON-beweging zijn het echter niet eens met deze formulering, omdat ze geloven dat Hridayananda Das Goswami ‘toegeeft aan de menigte’ en op onoprechte wijze de leringen van Swami Prabhupada verandert om trekken ‘westerlingen’ aan. Met andere woorden, om ISKCON-toegewijden te benadrukken beweert Hridayananda Das Goswami gemakshalve dat bepaalde dimensies van de ISKCON-beweging niet-essentieel (of ‘niet-eeuwig’) zijn, omdat hij gelooft dat deze dimensies de ‘westerlingen’ die hij is, niet zullen aanspreken. in de hoop de beweging aan te trekken. Nergens is deze controverse zo verhit als als het gaat om de opzet van Krishna West-centra, met name hun opvallende afwezigheid van Krishna mūrtis (goden) en de bijbehorende rituelen van mūrti pūjā., of het aanbidden/dienen van de goden. Voor veel toegewijden in de bredere ISKCON-beweging is deze afwezigheid een belediging voor een gekoesterde en centrale dimensie van ISKCON: zeker een dimensie die zij als essentieel beschouwen. Hridayananda Das Goswami stelt echter dat Prabhupada's belangrijkste missie het preken en verspreiden van de ISKCON-beweging was, waarbij hij opmerkte dat Prabhupada de tempels liet bouwen om de predikingsmissie te ondersteunen, en niet om op zichzelf een centrale dimensie van de beweging te worden. (Karapanagiotis 2021).

Hoewel ze de taal van essentieel versus niet-essentieel (of eeuwig versus extern) niet gebruiken, zijn er ook andere goeroes aanwezig ISKCON programma's in niet-tempelruimtes (zoals meditatielounges, yogastudio's, enz.) en meestal zijn deze ruimtes opzettelijk zonder mūrtis en mūrti pūjā. Bovendien worden deze programma's bemand door toegewijden die wat Hridayananda Das Goswami 'westerse' kleding noemt, dragen. Belangrijk is dat dit allemaal opzettelijk wordt gedaan om te proberen ‘westerlingen’ aan te trekken (Karapanagiotis 2021). Ook deze goeroes en hun programma’s krijgen om soortgelijke redenen kritiek van degenen in de bredere ISKCON-beweging als Hridayananda Das Goswami. Krishna West krijgt echter meer tegenslag dan deze andere goeroes en programma's, omdat Hridayananda Das Goswami heeft opgemerkt dat Krishna West niet bedoeld is als een ‘brug’, maar eerder als een ‘bestemming’ (Karapanagiotis 2021). Deze taal van ‘bridge’ versus ‘bestemming’ verwijst naar het feit dat terwijl de andere goeroes die ISKCON-programma’s ontwerpen in lounges, yogastudio’s, etc. om een ​​‘westers’ publiek aan te trekken dit doen als middel om een ​​doel te bereiken, Hridayananda Das Goswami's Krishna West is een doel op zich. Met andere woorden, terwijl de andere goeroes een ‘westerse’ ISKCON-stijl presenteren om ‘westerlingen’ aan te trekken, is hun uiteindelijke doel niettemin om deze ‘westerlingen’ uiteindelijk in de hoofdlijn van de ISKCON-beweging en haar op tempels gebaseerde gemeenschappen te brengen. Voorstanders van Krishna West daarentegen proberen niet 'westerlingen' naar de belangrijkste tempels of tempelgemeenschappen van ISKCON te lokken. In plaats daarvan is Krishna West, zoals Hridayananda Das Goswami zelf opmerkt, een bestemming op zichzelf.

Last but not least is het zeker controversieel dat Krishna West (en andere vergelijkbare ISKCON-initiatieven) ernaar streven een ‘westers’ publiek naar de beweging te trekken in plaats van tevreden te zijn met een grote (en groeiende) congregante basis van toegewijde Indiase toegewijden. . In feite is de verdeling ‘westers’ versus Indiaas op zichzelf al problematisch, omdat het een al te simplistische en verontrustende binaire verdeling van mensen is die alleen zinvol is in een Indiaas koloniaal raamwerk. Deze controverses worden echter vaak aan de orde gesteld door buitenstaanders van de ISKCON-beweging, en niet zozeer door aanhangers ervan. Dit komt omdat de wens om een ​​mondiale basis van gemeenteleden te hebben zo vaak werd besproken door Swami Prabhupada (en zijn voorgangergoeroes in de ISKCON-lijn) dat het deel uitmaakt van de centrale identiteit en missie van de ISKCON-beweging. Deze missie blijft tot op de dag van vandaag bestaan ​​en doordringt de evangelische geest van de ISKCON-beweging in al haar grote centra, inclusief die in India.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Hridayananda Das Goswami speelt piano. Bron: Krishna West-website. Betreden op 9-1-23.
Afbeelding #2: Krishna West-Londen-bijeenkomst. Bron: Krishna West Facebook-pagina (openbaar). Betreden op 9-1-23.
Afbeelding #3: Krishna West-bijeenkomst. Bron: Krishna West Facebook-pagina (openbaar). Betreden op 9-1-23.

Referenties **

Bromley, David G. en Larry D. Shinn, eds. 1989. Krishna-bewustzijn in het Westen. Lewisburg, Pennsylvania: Bucknell University Press.

Bryant, Edwin en Maria Ekstrand, eds. 2004. De Hare Krishna-beweging: het postcharismatische lot van een religieuze transplantatie. New York: Columbia University Press.

Delmonico, Neal. 2007. "Chaitanya Vaishnavisme en de heilige namen." Pp. 549-75 inch Krishna: een bronnenboek, onder redactie van Edwin F. Bryant. Oxford en New York: Oxford University Press.

Dimock, Jr., Edward C. 1999. Caitanya Caritāmṛta van Kṛṣṇadāsa Kavirāja: een vertaling en Commentaar. Bewerkt door Tony K. Stewart. Cambridge: Harvard University Press.

Dwyer, Graham en Richard J. Cole, eds. 2007. De Hare Krishna-beweging: veertig jaar gezang en Veranderen. Londen: IB Tauris.

Gosvāmin, Rūpa. 2003. Bhaktirasāmṛtasindhu. De Bhaktirasāmṛtasindhu van Rūpa Gosvāmin. Vertaald met inleiding en aantekeningen door David L. Haberman. New Delhi en Delhi: Indira Gandhi Nationaal Centrum voor de Kunsten en Motilal Banarsidass Publishers, 1.2.233.

Goswami, HD. 2017. Zoektocht naar gerechtigheid: selecteer verhalen met moderne verlichting uit de Mahabharata. Gainesville: Krishna West Inc.

Goswami, HD 2015. Een uitgebreide gids voor de Bhagavad-Gītā met letterlijke vertaling. Gainesville: Krishna West, Inc.

Haddon, Malcolm. 2003. '' Antropologisch proselitisme: reflexieve vragen voor een Hare Krishna-etnografie. '' Australisch tijdschrift voor antropologie 24: 250-69.

Hein, Norvin. 1994. "Chaitanya's extase en de theologie van de naam." Journal of Vaishnava Studies 2: 7-27.

Karapanagiotis, Nicole. 2021. Branding Bhakti: Krishna-bewustzijn en de make-over van een beweging. Bloomington: Indiana University Press.

Karapanagiotis, Nicole. 2019. "Automatische rituelen en onbedoeld publiek: ISKCON, Krishna en de rituele mechanica van Facebook." Pp. 51-67 inch Digitaal Hindoeïsme, onder redactie van Xenia Zeiler. New York: Routledge-pers.

Karapanagiotis, Nicole. 2018. "Van digitale beelden en digitale media: benaderingen van marketing in de Amerikaanse ISKCON." Nova Religio: The Journal of Alternative en opkomende religie 21: 74-102.

King, Anna S. 2012. '' Krishna's Prasadam: 'Onze weg terug naar god eten.''' Materiële religie 8: 440-65.

Knott, Kim. 1986. Mijn lieve Heer: de Hare Krishna-beweging. Wellingborough, Engeland: Aquarian Press.

Krishna West Facebook-pagina (openbaar). 2023. Toegankelijk vanaf https://www.facebook.com/KrishnaWest. op 1 september 2023.

Krishna West-website. nd Toegankelijk vanaf https://krishnawest.com/ op 1 2023 september.

Prabhupada, AC Bhaktivedanta Swami. 1986. Bhagavad-Gītā zoals ze is: volledige editie herzien en uitgebreid met originele Sanskriettekst, Romeinse transliteratie, Engelse equivalenten, vertaling en uitgebreide toelichtingen. Los Angeles: De Bhaktivedanta Book Trust.

Prabhupada, AC Bhaktivedanta Swami. 1974. Śrīmad-Bhāgavatam: met de originele Sanskriettekst, de Romeinse transliteratie, synoniemen, vertaling en uitgebreide toelichtingen door Zijne Goddelijke Genade AC Bhaktivedanta Swami Prabhupada Oprichter-Acarya van de International Society for Krishna Consciousness. Los Angeles: Bhaktivedanta Book Trust.

Prabhupada, AC Bhaktivedanta Swami. 1973. "De nectar van toewijding - Bombay, 4 januari 1973." Lezingen: Vaniquotes. Betreden via https://vaniquotes.org /wiki/If_you_chant_loudly_Hare_Krsna,_even_the_ants_and_insect_who_is_hearing,_he’ll_bedelivered,_because_it_is_spiritual_vibration._It_will_act_for_everyone op 28 mei 2018.

Prabhupada, AC Bhaktivedanta Swami. 1973. Śrī Caitanya-Caritāmṛta van Kṛṣṇadāsa Kavirāja Gosvāmi: Ādilīlā Deel twee ‘Heer Caitanya Mahāprabhu in de wereldverzakende levensorde’ met de originele Bengaalse tekst, Romeinse transliteraties, synoniemen, vertalingen en uitgebreide verklaringen. New York, Los Angeles, Londen, Bombay: The Bhaktivedanta Book Trust.

Prabhupada, AC Bhaktivedānta Swamī. 1968. “Śrī Śikṣāṣṭakam (Caitanya Mahāprabhu): De acht instructies van Heer Śrī Caitanya Mahāprabhu.” (Uit: ‘Leringen van Heer Caitanya, 1968). Toegankelijk vanaf http://www.prabhupadabooks.de/chaitanya/siksastakam_en.html op 27 mei 2018.

Rochford, E. Burke, Jr. 2007. Hare Krishna getransformeerd. New York: New York University Press.

Rochford, E. Burke, Jr. 1985. Hare Krishna in Amerika. New Brunswick: Rutgers University Press.

Squarcini, Federico en Eugenio Fizzotti. 2004. Hare Krishna. Salt Lake City: Handtekeningenboeken.

Zeller, Benjamin E. 2012. '' Voedselpraktijken, cultuur en sociale dynamiek in de Hare Krishna-beweging.' Pp. 681-702 inch Handboek van nieuwe religies en culturele productie, onder redactie van Carole M. Cusack en Alex Norman. Boston: Bril.

**Speciale dank aan Cassius Blankenship, mijn niet-gegradueerde onderzoeksassistent, die met mij heeft samengewerkt aan de etnografie waarop dit artikel is gebaseerd. Zijn vele inzichten hebben hun weg gevonden naar de analyses hier. Dank ook aan Ishana Das van Krishna West Orlando, Krishna Das van Krishna West Chicago en Panchali Dasi van Krishna West Chili voor de data die zij hebben verstrekt voor de tijdlijn van Krishna West, hun hulp bij het begrijpen van de organisatiestructuur van Krishna West, en hun vrijgevigheid bij het hosten Cassius en ik bij hun programma's.

Publicatie datum:
3 september 2023

 

Delen