Milda Ališauskienė

Piramide van Merkinė

PIRAMIDE MERKINĖ TIJDLIJN

1983: De oprichter van de Piramide van Merkinė, Povilas Žėkas, werd geboren in Alytus, Litouwen.

1990: Žėkas ontving zijn eerste openbaring en ‘tekenen van transcendentie’.

2002: De piramide van Merkinė werd gebouwd.

2003: Een rooms-katholieke bisschop schreef een brief waarin hij aangaf dat de Piramide van Merkinė op geen enkele manier verbonden was met de rooms-katholieke kerk.

2009: Er werd een geodetische koepel gebouwd die de piramide bedekte.

2010: Er werd een vereniging opgericht om de Piramide te beschermen tegen de Litouwse staatsautoriteiten.

2012: De organisatie die de Piramide van Merkinė beschermt, wint de rechtszaak tegen de Litouwse staatsautoriteiten. Het legale verkeersbord werd gebouwd.

2015: De Guardian Angel-ruimte wordt geopend.

2018: De beelden van de profeet Elia en aartsengel Michael werden gebouwd.

2020: Liberation Hill-paden en de Lighthouse of Hope werden aangelegd.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Povilas Žėkas (geb. 1983) groeide op als enig kind in de Zuid-Litouwse stad Alytus. [Afbeelding rechts] Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door op de hoeve waar de piramide zou worden gebouwd, samen met zijn grootmoeder van moederskant. Žėkas beweerde dat zijn grootmoeder een vroom persoon was die hem over het katholicisme leerde. De zevenjarige hoorde voor het eerst de stem van zijn beschermengel op 19 augustus 1990, tijdens de mis. Die avond had hij een droom waarin een lichtkolom uit de hemel neerdaalde en midden in een weiland op het terrein van zijn grootmoeder landde. De engel beschreef het als een bijzondere locatie, waarvan Žėkas later uitlegde dat dit kwam door de energie die door de lichtkolom werd gecreëerd. Als kind raakte Žėkas gewend aan dit soort gesprekken met zijn beschermengel en voelde hij zich niet bang, zelfs niet toen hem in latere openbaringen werd verteld dat deze communicatie feitelijk met God was gericht.

Žėkas' eerste visioen in 1990 vond plaats toen er belangrijke sociaal-politieke gebeurtenissen plaatsvonden in Litouwen. De geweldloze ‘Zingende Revolutie’ maakte tussen 1987 en 1991 deel uit van de nationale ontwakingsbewegingen in Litouwen, Letland en Estland. Dit patriottische ontwaken in Litouwen, dat in maart 1990 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie, omvatte een religieuze vernieuwing. Op dat moment waren de rooms-katholieke kerken gevuld met mensen die voor hun natie baden, en Žėkas herinnerde zich dat hij in een kerk was toen hij voor het eerst de stem van zijn beschermengel hoorde. Veel mensen bekeerden zich, werden weer katholiek of begonnen zich bezig te houden met intense katholieke en andere religieuze praktijken in de context van de religieuze opleving. De populatie gelovigen, vooral rooms-katholieken, groeide snel (Žiliukaitė et al. 2016).

Toen de twintigste eeuw plaats maakte voor een nieuw millennium, viel de bouw van de piramide in 2002 samen met een decennium van sociaal-politieke en economische transformaties, waaronder de betrokkenheid van het land bij internationale allianties zoals de NAVO en de Europese Unie. [Afbeelding rechts] De katholieke kerk nam deel aan dit publieke en politieke leven, zelfs terwijl ze grenzen trok om individuen en instellingen uit te sluiten die niet voldeden aan de leer van de kerk, waaronder de Piramide van Merkinė.

In het voorjaar van 2009, zeven jaar nadat de piramide was gebouwd, ontving Žėkas een openbaring dat er een geodetische glazen koepel moest worden gemaakt om deze te bedekken. De Litouwse autoriteiten maakten bezwaar en beweerden dat een dergelijk gebouw in strijd zou zijn met de wet, in overeenstemming met de wetten die gelden voor de bouw in nationale parken waar de hoeve Žėkas werd gebouwd. Er werden duizenden handtekeningen van bezoekers verzameld ten gunste van de bouw van de koepel, en de oppositie van de regering verenigde de aanhangers in de Piramide van Merkinė-gemeenschap. Later dat jaar werd de geodetische koepel gebouwd en werden de mensen die aan het project hadden bijgedragen officieel erkend als een openbare vereniging.

Na verschillende gerechtelijke procedures oordeelde de rechter dat de geodetische koepel mocht blijven staan, waardoor het conflict met de staat dat door de bouw ervan was ontstaan ​​tijdelijk werd opgelost. De piramide werd officieel erkend als een culturele trekpleister in 2012 toen er op de nabijgelegen snelweg een officieel verkeersbord werd geplaatst dat in de richting ervan wees. Dit maakte een einde aan de juridische strijd om het voortbestaan ​​van de piramide.

In 2015 opende Žėkas een kleine kapel ter ere van de beschermengel om de taken te vervullen die in zijn visioenen werden beschreven. [Afbeelding rechts] Samen met enkele honderden toeschouwers trok de inauguratieceremonie medialeden aan, wier beschrijvingen van de Piramide van Merkinė en zijn stichter, waarmee begonnen was zodra de piramide werd gebouwd, niet mogen worden onderschat. Verslaggevers die verslag deden van het discours rond het fenomeen van 2012 (de verwachting, volgens een bepaalde reeks overtuigingen, dat de wereld op 21 december van dat jaar cataclysmische gebeurtenissen zou meemaken) besteedden speciale aandacht aan de aanbevelingen van Žėkas over hoe de apocalyps te overleven. Op zijn beurt gebruikte Žėkas de media, waaronder websites en sociale netwerken, om zijn ideeën en doctrines te verspreiden en informatie te verstrekken over de piramide, inclusief over gepast gedrag daarbinnen. Hij benadrukte echter dat de ervaringen binnen de piramide zouden verschillen afhankelijk van de spirituele toestand van ieder persoon; daarom moeten bezoekers handelen zoals zij zich gepast voelen.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Een boek uit 2004, geschreven door Žėkas en zijn moeder, Onutė Žėkienė, is een van de belangrijkste schriftelijke bronnen over zijn onthullingen, hoewel zijn website ander materiaal biedt over zijn onthullingen en zijn antwoorden op vragen van bezoekers. Zijn moeder schreef de biografie van Žėkas, die in het openingsgedeelte van het boek wordt gepresenteerd in de vorm van een typische hagiografie in de christelijke traditie. Het beschrijft het leven van Žėka en verschillende opmerkelijke incidenten die zijn eigenaardigheid of heiligheid benadrukken. De moeder van Žėkas legde uit dat ze een astronomieboek moest opzoeken om de antwoorden op zijn vragen te vinden, omdat haar werd verteld dat hij een unieke jongere was die gefascineerd was door de sterren. Žėka's grootmoeder zette zijn opleiding voort door hem over theologie te leren, aangezien ze het geduld had om complexe concepten aan jonge kinderen uit te leggen. Net als het geval is met de levens van andere religieuze figuren, benadrukken en legitimeren hagiografische verwijzingen naar de kindertijd de uniciteit en het belang van de persoon, waardoor de leider onderscheidend wordt in de ogen van gelovigen en zo bijdraagt ​​aan het geconstrueerde charisma. In alle opzichten lijkt Žėkas in deze normatieve verhalen te passen.

Het tweede deel van het boek is verdeeld in vragen en antwoorden, waarbij God de antwoorden geeft op de vragen van Žėkas. Hoewel het scheppingsverhaal van zijn moeder enigszins verschilt van de twee bijbelversies in Genesis 1 en 2, beschrijft ze de stadia van openbaring en de rol van de piramide bij het redden van de mensheid. Ze gebruikt ook veel voorkomende christelijke termen, zoals God de Vader, God de Zoon, Drie-eenheid, engelen, beschermengelen, hel en openbaring. Elke sectie eindigt met: ‘Dit is het woord van God’, een verklaring die vaak door katholieken wordt gebruikt nadat ze tijdens de liturgie uit de Bijbel hebben gelezen. Dergelijke verbindingen met het christendom kunnen worden geïnterpreteerd als een legitimerende strategie in een sociale omgeving die wordt gedomineerd door het katholicisme. Het is echter ook waar dat het katholicisme de overhand had in het familiale en sociale milieu van Žėkas. Een belangrijk onderdeel van het katholicisme is de Maagd Maria, en verschijningsbezoeken van Maria tijdens moeilijke tijden, vooral tijdens de Sovjetperiode, waren niet buitengewoon. Ondanks deze vergelijking moet worden opgemerkt dat Žėkas in zijn leer niet de nadruk legt op haar als een belangrijke figuur, waardoor zijn perceptie van het rooms-katholicisme wordt onderscheiden van de perceptie die gebruikelijk is onder de mensen in Litouwen.

Het is moeilijk om de leringen van Žėkas te systematiseren, aangezien hij beweert dat hij nog steeds openbaringen van God ontvangt. In navolging van de typologie van socioloog Roy Wallis (1984:9-39) kunnen de Piramide van Merkinė en zijn doctrine zich bevinden tussen wereldbevestigend en wereldaanpassend, in overeenstemming met zijn ‘oriëntatie op de wereld’. Wereldbevestigende religieuze bewegingen benadrukken het menselijk potentieel en bieden technieken aan die mensen in staat stellen hun doelen in het leven te bereiken. Bij de Piramide van Merkinė worden bezoekers uitgenodigd om hun spirituele gezondheid te versterken en zo zichzelf te helpen in het dagelijks leven. Hoewel de praktijken zelf mensen niet direct in staat stellen hun doelen te bereiken, kunnen ze wel worden beschouwd als middelen die mensen in staat stellen om te gaan met de dagelijkse stress en angst. Wereldvriendelijke religieuze bewegingen bieden inspiratie voor het innerlijke (spirituele) leven, maar hebben beperkte implicaties voor de manier waarop dit leven geleefd zou moeten worden. Gedurende zijn hele bestaan ​​heeft de Piramide van Merkinė het innerlijke leven aangemoedigd, en zijn losjes gestructureerde gemeenschap en vage relaties met bezoekers, inclusief degenen die mogelijk ervaringen hebben gehad binnen de piramide, plaatsen hem dichter bij Wallis' wereldvriendelijke soort religieuze beweging.

Twee belangrijke aspecten van Žėkas' theologie zijn de locatie van God en de perceptie van de eindtijd. Hij legt uit dat God in ieder mens zit en dat iedereen een relatie met Hem kan krijgen. Aan het einde der tijden zullen zielen naar één entiteit (God) reizen, waardoor elke ziel opnieuw met de Geest wordt verbonden. De Geest zal zich bij de Heer van het Zonnestelsel (de Heer Christus) voegen, die zich bij de Heer van de Melkweg zal voegen, die zich op zijn beurt bij de God van de Wereld zal voegen (die communiceert met Žėkas), die zich zal herenigen met de God van het Universum , die zich op zijn beurt bij God de Vader zullen aansluiten.

In 2011 werd de dialoog van Žėkas met God gepubliceerd op de website van de Piramide van Merkinė (nd), gevolgd door een tekst over deugden en ondeugden met praktische toepassingen van leringen voor het dagelijks leven. Žėkas vroeg God naar christelijke deugden en ondeugden, en zijn antwoorden maakten duidelijk welke daden als slecht moesten worden beschouwd of door de werking van karma zouden worden beïnvloed. Sommige leringen promootten monogamie, monogame partnerschappen en een groter sociaal bewustzijn van homoseksualiteit, die geen van allen een obstakel vormen voor spirituele ontwikkeling. Het essay veroordeelt pedofilie als een zonde en een ‘maatschappelijke ziekte’, terwijl incest, moord, alcoholisme, drugs en huiselijk geweld bestreden moeten worden omdat ze de ziel schaden. In het algemeen behandelt Žėkas gevoelige kwesties die ook door de katholieke kerk aan de orde komen, vooral met betrekking tot seksualiteit en gezinsleven. Zijn benadering is gematigder en legt geen nadruk op het celibaat, waarbij hij benadrukt dat het gezinsleven de spirituele ontwikkeling niet belemmert, en dat er geen behoefte is aan monnikendom of geestelijk celibaat.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De rituelen en praktijken van het fenomeen Piramide van Merkinė blijven zich ontwikkelen naarmate nieuwe onthullingen worden ontvangen door de oprichter Povilas Žėkas, en er naar aanleiding daarvan toevoegingen aan de plaats worden gedaan.

Hoewel piramides waarvan wordt aangenomen dat ze spirituele krachten hebben, vaak een vierkante basis hebben (en in de visie van Žėkas vertelde God de Vader hem dat de piramide in Litouwen een goddelijke plaats was met de kracht om zowel spiritueel als fysiek te genezen), is de Piramide van Merkinė driehoekig. gebaseerd op driehoekige zijden. Het is gemaakt van aluminium, met twee kruisen gemaakt van een geheime metaallegering, volgens de informatie die aan Žėkas werd gegeven tijdens zijn onthullingen. Volgens de moeder van Žėkas veroorzaakte deze onthulling problemen omdat het betekende dat aannemers geen gemakkelijker verkrijgbare metalen voor de legering konden gebruiken en de onthulde afmetingen en de hoek van de plaatsing van de piramide moesten volgen. Er werd speciale aandacht besteed aan het kruis in de piramide, omdat dit volgens de openbaring omgeven was door bijzondere geluiden uit de natuur.

De zijkanten van de Piramide van Merkinė zijn gewijd aan de drie personen van de Drie-eenheid, en instructies in elke hoek leggen uit wat een bezoeker op die plek kan voelen in relatie tot elk lid van de Drie-eenheid. Een wijwaterfles met het vermeende vermogen om verschillende kwalen te behandelen, bevindt zich dicht bij de muur die aan de Heilige Geest is gewijd.

Toen de Piramide werd opgericht, instrueerde Žėkas de bezoekers over de praktijken in de Piramide, hoe ze zich ter plekke moesten gedragen, hoe ze rond de Piramide moesten lopen en een tijdje onder de metalen structuur moesten staan. Toen de plaats steeds meer bezoekers begon te trekken, waren de instructies van de oprichter niet voldoende; je kon waarnemen dat mensen elkaars gedrag volgden; sommigen deden hun schoenen uit en liepen op blote voeten rond de Piramide, sommigen baden op katholieke wijze en knielden neer onder de Piramide. Later werd de stand gebouwd door de eigenaren, waar bezoekers werden geïnstrueerd over de praktijken die rond de Piramide moesten worden gevolgd. [Afbeelding rechts] Het zingen van de Povilas Žėkas in de Piramide is nog een andere praktijk die is geïntroduceerd en die veel aandacht van bezoekers trekt. Naarmate de plek verder werd ontwikkeld en in 2020 het Bevrijdingspad werd toegevoegd, werden er ook instructies voor bezoekers gegeven over de praktijken op deze plek.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De volgers van de Piramide van Merkinė voelen zich tot de plek aangetrokken om spirituele genezing te ontvangen en hebben vanaf de oprichting gediend als een cultusplaats met gedeelde kennis erover via persoonlijke netwerken. Toen het conflict met de staatsautoriteiten plaatsvond, was er behoefte aan een juridische entiteit die zou deelnemen aan de rechtszaak ter verdediging van de Piramide van Merkinė. De vereniging “Piramide van Merkinė” werd opgericht in 2010 en bestaat nog steeds. Politicus Algimantas Norvilas leidt de vereniging en volgens officiële informatie zijn vier mensen werknemers in de organisatie. Er zijn geen lidmaatschapsvereisten in de organisatie, en de volgelingen van de Piramide van Merkinė en zijn oprichter, Povilas Žėkas, kunnen eerder worden geïdentificeerd als een netwerk dan als een georganiseerde groep, hoewel de bestaande vereniging lijkt op de groep met gedeelde innerlijke kennis over de plaats. ontwikkeling en financiering niet beschikbaar voor het externe onderzoek.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Vanaf zijn oprichting heeft de Piramide van Merkinė de aandacht getrokken van de dominante rooms-katholieke kerk, wat leidde tot de officiële ontkenning van de connectie van de piramide met het katholicisme, uitgegeven in 2003 (Žeižienė 2003). Een andere uitdaging waarmee de Piramide van Merkinė sinds de bouw ervan werd geconfronteerd, was het conflict met de Litouwse staatsautoriteiten over de toestemming om de geodetische koepel boven de metalen structuur van de Piramide te bouwen. Terwijl de spanningen met de Rooms-Katholieke Kerk voortduurden, zijn de betrekkingen met de staatsautoriteiten versoepeld naarmate de plaats een spirituele pelgrimsoord werd en zijn plaats vond tussen andere plaatsen die bezocht konden worden in Litouwen onder spiritueel ingestelde mensen en niet beperkt was. Dit draagt ​​voortdurend bij aan de sociaal-economische ontwikkeling van de regio.

AFBEELDINGEN**
** Alle afbeeldingen zijn eigendom van de auteur en worden met toestemming gebruikt.

Afbeelding #1: Povilas Žėkas.
Afbeelding #2: Piramide Merkinė,
Afbeelding #3: De kapel bij Piramide Merkinė.
Afbeelding #4: Instructies voor Pyramid-bezoekers.

Referenties **
** Tenzij anders vermeld, is het materiaal in dit profiel afkomstig van Milda Ališauskienė. 2017. “Katholieke piramide? De piramide van Merkinė lokaliseren binnen het terrein van religie en daarbuiten.” Nova Religie. Journal of alternatieve en opkomende religies 20:36-56 en Milda Ališauskienė en Massimo Introvigne. 2015. “Litouwse occultuur en de piramide van Merkinė: innovatie of continuïteit?” Pp. 411-440 inch Handboek van Nordic New Religions, onder redactie van James R. Lewis en Inga Bårdsen Tøllefsen. Leiden: Bril.

Piramide van Merkinė-website. nl Piramide van Merkine: De plaats van spirituele ervaring en genezing. Betreden via https://merkinespiramide.lt/en/homepage/ op 15 augustus 2023.

Wallis, Roy. 1984. De elementaire vormen van nieuw religieus leven. Londen: Routledge.

Žeižienė, Elvyra. 2003. “Laiškas kunigams dėl Česukų piramides.” XXI benZius. 2003-05-02 d. Toegankelijk vanaf https://www.xxiamzius.lt/archyvas/xxiamzius/20030502/orae_03.html op 23 augustus 2023.

Žiliukaitė, Rūta, Arūnas Poviliūnas en Aida Savika. 2016. U kunt de weergave van uw video bekijkent nepriklausomybės metų. Vilnius: Vilniaus Universiteto Leidykla.

Publicatie datum:
25 augustus 2023

Delen