Arpad van Klimo

Onze Lieve Vrouw van Fatima

ONZE DAME VAN FÁTIMA TIJDLIJN    

1858: Een Maria-verschijning vond plaats in Lourdes, Frankrijk, die goed bekend werd bij de zieners (of visionairs) van Fátima en hen mogelijk heeft geïnspireerd.

1910 (5 oktober): De Portugese monarchie eindigde en de verklaring van een Portugese Republiek werd uitgevaardigd.

1911: De republikeinse regering voert wetten in voor de scheiding van kerk en staat en een reeks antiklerikale maatregelen, die de overwegend landelijke, arme meerderheid van het land van zich vervreemden.

1916 (augustus 16): Het parlement van de Republiek Portugal besloot aan de kant van de geallieerden deel te nemen aan de Eerste Wereldoorlog, wat leidde tot ongerustheid onder de meer religieuze bevolking op het platteland.

1917 (13 mei): De eerste van een reeks maandelijkse verschijningen van St. Mary, Moeder van God. De zieners waren drie jonge herders (Lucia, elf, en haar jongere neven Francisco, tien, en Jacinta, acht) in een veld nabij het dorp Fátima. Meer verschijningen volgden (13 juni, 13 juli, 13 september).

1917 (augustus 13): De lokale administrateur, een seculiere vertegenwoordiger van de Republiek, arresteert de drie kinderen en bedreigt hen. Maar de poging om de verschijningen met geweld te onderdrukken leidde alleen maar tot meer belangstelling en steun van de lokale bevolking en katholieke gelovigen.

1917 (13 oktober): Het 'wonder van de zon' vond plaats in Fátima. Duizenden pelgrims en nieuwsgierigen, journalisten en fotografen verzamelden zich op de plek en ervaren een "ongebruikelijk gedrag" van de zon ("de zon danste") dat, zoals veel gelovigen waren overtuigd, een teken was van de werkelijke aanwezigheid van St. plaats.

1919 (4 april): Francisco de Jesus Marto, een van de drie zieners, stierf aan de "Spaanse" grieppandemie. Hij werd later heilig verklaard door paus Franciscus in 2017.

1920: De nieuwe bisschop van Leiria (later Fátima-Leiria), Dom Jose Alves Correia da Silva (1872-1957), begon met het organiseren van de site, kocht het land en maakte plannen voor de bouw van een nieuwe kapel en een ziekenhuis.

1920 (20 februari): Jacinta de Jesus Marto stierf ook aan de gevolgen van de "Spaanse" grieppandemie. Jacinta werd in 2017 ook heilig verklaard door paus Franciscus.

1920 (mei): Een eerste kleine kapel ("capelinha") werd opgericht op de plaats van de verschijningen. Een jaar later vernietigden secularisten het met een bom, maar het beeld van de maagd bleef ongedeerd (het was verwijderd vóór de explosie).

1921: De overlevende zieneres, Lucia dos Santos, werd naar een school in Porto gestuurd; vier jaar later werd ze opgenomen in een klooster in Spanje. Ze keerde in 1948 terug naar Portugal en woonde tot haar dood in een klooster in Coimbra.

1922: Bisschop Da Silva stichtte de maandelijkse publicatie van de Voz da Fatima, ("Stem van Fatima"), het officiële bulletin van het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima. Halverwege de jaren dertig bereikte de publicatie 1930 gepubliceerde exemplaren.

1927: Een missie gewijd aan "Onze Lieve Vrouw van Fátima" werd ingewijd in Ganda, Angola. Dit markeerde het begin van de verspreiding van verering in het Portugese koloniale rijk.

1928: In Fátima begon de bouw van de basiliek en de monumentale colonnades rond het bedevaartsoord en werd voltooid in 1954.

1929: Paus Pius XI zegent een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima voor de nieuwe kapel van het Portugees College in Rome (opgericht in 1901), wat het begin markeert van de officiële steun van het Vaticaan voor Fátima.

1930: Het officiële kerkrapport, besteld door bisschop Da Silva over de verschijning, wordt gepubliceerd. Het bevestigde dat er in 1917 een "wonder" was gebeurd in Fátima. Het rapport liet echter de vraag open of de Heilige Maagd daadwerkelijk was verschenen.

1933: Salazars nieuwe staat, een autoritair systeem dat tot 1974 van kracht zou zijn, werd ingevoerd. Het regime van Salazar was voorstander van de katholieke kerk op het gebied van onderwijs en cultuur, maar beperkte haar politieke invloed.

1946: Een Vaticaanse legaat, gestuurd door paus Pius XII, kroonde het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, waarmee hij het belang van het bedevaartsoord en de cultus benadrukte. In hetzelfde jaar werd het eerste "bedevaartsbeeld" van Fátima gezegend door de paus, in een poging de boodschap van Fátima naar alle delen van de wereld te brengen.

1947: Een groot standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima werd opgericht in Petropolis, Brazilië, als een voorbeeld van honderden kapellen, kerken en heiligdommen in de Lusophone-ruimte, evenals onder andere katholieke gemeenschappen in West-Europa, Latijns-Amerika, Australië en in andere delen van de wereld.

1951: Jacinta en haar broer Francisco werden samen herbegraven in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima, nadat ze eerder op de nabijgelegen begraafplaats waren begraven. Dit verhoogde het belang van de basiliek.

1967: Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de verschijningen, celebreert paus Paulus VI de mis op het bedevaartsoord.

1982: Paus Johannes Paulus II bezocht Fátima en bedankte de Maagd voor het redden van zijn leven nadat hij op 13 mei 1981 was neergeschoten. Een van de kogels werd later toegevoegd aan de kroon van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima.

2000 (13 mei): Paus Johannes Paulus II vierde de mis in Fátima.

2010: Paus Benedictus XVI bezocht Fátima.

2017 (13 mei): Paus Franciscus vierde de 100th verjaardag van de eerste verschijning in Fátima.

2022 (25 maart): Paus Franciscus wijdde Oekraïne en Rusland toe aan het Onbevlekt Hart van “Onze Lieve Vrouw van de Vrede” en vroeg alle bisschoppen over de hele wereld om zijn voorbeeld te volgen.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

"Fátima" staat voor een van de belangrijkste hedendaagse katholieke bedevaartsoorden. Het begon met een verschijning van St. Mary, de Moeder van God, aan drie jonge herders uit een nabijgelegen dorp in de loop van de lente en zomer van 1917 in een veld nabij het dorp Fátima, Portugal. [Afbeelding rechts] Sindsdien trekt het bedevaartsoord miljoenen pelgrims en bezoekers, terwijl de cultus van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima zich heeft verspreid naar tal van landen over de hele wereld.

In het laatste jaar vóór de Covid-pandemie bezochten meer dan 6,000,000 pelgrims de plek, terwijl het eeuwfeest in 2017, toen paus Franciscus het heiligdom bezocht, een recordaantal van meer dan 9,500,000 bezoekers had gezien. Dit gebeurde terwijl het aantal praktiserende katholieken in Portugal gestaag afnam sinds de Anjerrevolutie van 1974. Hoewel ongeveer tachtig procent van de Portugezen zich nog steeds als katholiek identificeert, is slechts een derde van hen praktiserend, en het aantal ongelovigen of aanhangers van andere religies neemt langzaam toe. Kortom, terwijl Portugal een meer seculiere en meer multireligieuze samenleving wordt, is de aantrekkingskracht op het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima niet afgenomen. En hoewel dit voornamelijk een katholiek bedevaartsoord is, heeft het ook belangstelling getrokken en bezoekers met een moslim- en hindoeïstische achtergrond, deels vanwege het pure toeval dat Fátima ook de naam is van de dochter van de profeet Mohamed en deels vanwege de wereldwijde connecties van de voormalig Portugees koloniaal rijk.

Dit alles getuigt van een transnationale site die tegelijkertijd mondiaal, nationaal en lokaal is. Het is een rituele aanbidding van symbolische verhalen en objecten waaraan miljoenen mensen deelnemen. Hoe verklaren we het succes van deze site in een samenleving waar secularisme en klerikalisme vaak met elkaar in botsing zijn gekomen? Hoe werd deze nationale, soms zelfs nationalistische site een wereldwijde site? Welke rol speelden het Portugese kolonialisme en migratie hierin? Wat leert de geschiedenis ons ten slotte over de complexe relatie tussen een seculariserende samenleving en religie?

De kwestie van de rol van de katholieke kerk in het land veroorzaakte grote politieke en sociale conflicten sinds het begin van de negentiende eeuw, toen radicale Franse secularistische en revolutionaire ideeën hun intrede deden. Dit conflict was opnieuw uitgebroken toen een republikeinse revolutie in 1910 de monarchie ten val bracht. Sommige van de republikeinse partijen en politici, die leden aan een gebrek aan legitimiteit omdat ze voornamelijk gevestigd waren in de stedelijke boven- en middenklasse in een overwegend landelijk land, had een agressief antiklerikaal programma aangenomen. Het omvatte beperkingen van de vrijheid van godsdienst, arrestaties van priesters en bisschoppen en soortgelijke acties die wijdverbreide onrust veroorzaakten onder de landelijke, vaak analfabete massa's van Noord-Portugal. De introductie van een wet uit 1911 die kerk en staat scheidde, die het hoogtepunt vormde van een reeks antiklerikale decreten en wetten die gericht waren op religieuze ordes (onderdrukking en confiscatie van hun eigendommen), religieus huwelijk (legalisering van echtscheiding), religieus onderwijs en zelfs een verbod op het dragen van de soutane op straat en het luiden van kerkklokken verdiept dit conflict. Het conflict met de stedelijke, goed opgeleide elites werd nog verscherpt toen het parlement, dat een kleine elite vertegenwoordigde, in 1916 besloot de geallieerden te steunen in de Grote Oorlog. . 20,000 slachtoffers, waaronder 8,000 doden. Veel families rond Fátima, waaronder de families van de zieners, waren bang dat hun zonen in de oorlog zouden moeten dienen. Dit alles veroorzaakte niet alleen angst en een gevoel van verlies bij een groot deel van de plattelandsbevolking, maar versterkte ook hun veerkracht en hoop op een teken uit de hemel ter ondersteuning van hun geloof. Toch had de verschijning van de heilige moeder van God voor de meeste gelovigen vooral een persoonlijke, sociale of familiale betekenis.

Toen drie jonge kinderen (acht, tien en elf jaar oud) beweerden dat ze tussen mei en oktober 1917 een verschijning uit de hemel hadden gezien en zelfs gesproken, leken veel mensen op zo'n gebeurtenis te hebben gewacht. De kinderen groeiden op in zeer vrome gezinnen, ingebed in diep religieuze gemeenschappen waar de verschijningen van Lourdes en andere plaatsen bekend waren. Toen buren over de verschijning hoorden, verspreidde het nieuws zich snel en lokte het heel verschillende reacties uit bij families, dorpen en plaatselijke priesters. Deze reacties varieerden van verbazing en verwondering tot scepsis en afwijzing. Vanaf de tweede verschijning in juni verzamelde zich echter een voortdurend groeiende menigte gelovigen op de plaats, eerst tientallen, daarna honderden en uiteindelijk, in september en oktober, duizenden. Het feit dat Fátima in die tijd moeilijk te bereiken was, omdat er geen verharde weg of spoorlijn was, geeft aan dat velen vastbesloten zijn om de plek persoonlijk te zien.

Al snel werden de kinderen door velen in de gemeenschap en in bepaalde mediakanalen geïnterpreteerd als "authentieke" vertegenwoordigers van de Portugese plattelandsgemeenschap, als onschuldige, pure incarnaties van lokale en nationale katholieke tradities. Dit geloof werd paradoxaal genoeg versterkt en verspreid door de seculiere pers die de gebeurtenissen schandaliseerde. Bovendien hadden de agressieve en vaak erg onhandige pogingen van vrijmetselaars en een republikeinse, antiklerikale regering en haar lokale en regionale uitvoerders om de populaire reactie te onderdrukken ook het onbedoelde gevolg dat het nog populairder werd. Dit was vooral het geval in het noorden van het land, dat de reputatie heeft een bolwerk van het katholicisme te zijn. Tijdens de laatste verschijning op 13 oktober 1917 kwamen tienduizenden pelgrims en nieuwsgierigen, waaronder talloze journalisten, aan en velen waren getuige van een zonnespektakel (“de zon had gedanst”, zoals sommigen zeiden). Dit werd door de gelovigen gezien als een teken van God, terwijl niet-gelovigen het probeerden te begrijpen als een massale hallucinatie van een overenthousiaste menigte die urenlang stond te wachten op een wonder.

De toonaangevende liberaal-republikeinse krant van Lissabon, Oh Seculo, opgericht in 1881 als een "stem van vooruitgang", publiceerde een artikel op de voorpagina op 15 oktober 1917, twee dagen na de gebeurtenis. Twee weken later, op 29 oktober 1917, verscheen in het blad een langer artikel met talrijke foto's. Hierdoor ontstond een media-evenement dat het voorval in heel Portugal en daarbuiten bekend maakte. Een van de foto's werd iconisch. [Afbeelding rechts]

Toen de Grote Oorlog in 1918 eindigde, bedankten veel gelovigen de Heilige Maagd voor het terugbrengen van de vrede en het redden van hun zonen van het front. De site bloeide verder in de jaren 1920, in een andere tijd van politieke onrust en crisis in Portugal. Gedurende deze tijd nam de katholieke kerk, in de persoon van bisschop Da Silva, de controle over de site over en probeerde ook de verhalen erover te beheren, wat niet altijd lukte. De dood van de twee jongere visionairs, Francisco (1919) en Jacinta (1920) door de "Spaanse" grieppandemie, liet de oudste van de drie, Lucia dos Santos, als enige getuige achter. In 1935 spoorde bisschop da Silva zuster Lucia, die sinds 1921 in een klooster in Spanje zat, aan om haar herinneringen op te schrijven. In 1941 zou ze dan haar derde verslag schrijven, waarin ze ook de eerste twee "geheimen" zou beschrijven die de Heilige Moeder van God haar had geopenbaard. Twee jaar later onthulde ze het "derde geheim" van Fátima en stuurde het in een verzegelde envelop naar bisschop da Silva, die pas in 1960 zou worden geopend. De tekst van dit derde geheim werd in het jaar 2000 gepubliceerd door paus Johannes Paulus II. (Vatican. Congregation of the Faith: The Message of Fátima 2000) Voor sommigen hadden de 'geheimen' die door zuster Lucia waren opgeschreven de kwaliteit van apocalyptische profetieën en ontstonden er een aantal complottheorieën omheen.

Het succes van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima ligt in de openheid voor veel verschillende interpretaties, die door talloze groepen en individuen kunnen worden opgevat als gericht op hen. Zoals hierboven beschreven, heeft de politieke, sociale en culturele crisis van Portugal in het eerste derde deel van de twintigste eeuw sterk bijgedragen aan de vestiging van Fátima als nationaal symbool. Deze positie werd verder versterkt door het autoritaire regime van Salazar in de volgende decennia. Tijdens dat regime kreeg de katholieke kerk bekendheid in het openbaar onderwijs en de cultuur. In deze context speelde Onze Lieve Vrouw van Fátima, die al razend populair was, een grote rol. Steeds meer kerken, heiligdommen en missieposten in de Portugese koloniën, van Macao in China (1929) tot plaatsen in Angola, Mozambique en Guinee (Guinee-Bissao) in Afrika, werden aan Fátima gewijd.

Het was ook essentieel dat de pausen, te beginnen met Pius XI (1922-1939), Fátima steunden. In 1929 zegende paus Ratti een beeld van de Maagd van Fátima voor de nieuwe kapel van het Portugese College in Rome. Voor zijn opvolger, paus Pius XII (1939-1958), had Fátima een nog grotere betekenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wijdde hij de wereld toe aan het Onbevlekt Hart van St. Mary (31 oktober 1942). In 1946 stuurde Pius XII een legaat naar Fátima om het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima te kronen. [Afbeelding rechts]

In hetzelfde jaar, 1946, werd een "bedevaartsbeeld" van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima gezegend dat de boodschap naar verschillende delen van de wereld moest brengen; binnenkort zouden een dozijn van dergelijke beelden naar talloze plaatsen over de hele wereld worden gestuurd. Vaak volgde de verering van Fátima het pad van miljoenen Portugese emigranten, naar Brazilië, Noord-Amerika, Australië en later naar Frankrijk, West-Duitsland, Zwitserland en Luxemburg. Fátima is echter ook geadopteerd door niet-Portugese katholieke gemeenschappen in veel landen, vooral in Spanje en Polen.

Sinds de jaren tachtig is Portugal een immigratieland geworden, niet alleen uit voormalige koloniën (waaronder Brazilië), maar ook uit Oekraïne en andere plaatsen. Voor veel van deze groepen is Onze-Lieve-Vrouw van Fátima een brug geworden om verbinding te maken met het nieuwe huis in Portugal. Een goed voorbeeld hiervan is een groep die verwant is aan de Gujarati-hindoe (Lourenço en Cachado 1980). Hier zijn beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima geïntegreerd in hindoeïstische gebruiken. In de afgelopen decennia zijn het bedevaartsoord en de cultus als zodanig belangrijke middelen geworden om het toerisme naar Portugal te promoten.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De verschijningen of "visioenen" (de term die door de katholieke kerk wordt gebruikt) aan de drie kinderen Lucia, Francisco en Jacinta, begonnen in 1916, toen ze een engel zagen. Op 13 mei 1917, toen ze de schapen aan het hoeden waren, zagen ze een bliksemflits en begonnen ze terug te lopen. Toen “was er weer een bliksemflits en twee stappen verder zagen we bovenop een steeneik, die zou een meter lang zijn, ongeveer een dame, "volgens zuster Lucia (Cristino 2011: 2). Twee weken later beschreef Lucia de verschijning aan de plaatselijke priester als een witte dame in het wit gekleed met een gouden rok en een gouden ketting die haar armen uitstrekte en zei dat ze niet bang moesten zijn. Lucia sprak tot de verschijning die hen vroeg om elke dag de rozenkrans te bidden om de oorlog te beëindigen en op de dertiende dag van de volgende zes maanden terug te komen.

Volgens Lucia's herinneringen, geschreven in 1941, vertelde St. Mary haar tijdens de tweede verschijning dat ze allemaal naar de hemel zouden gaan, maar dat Jacinta en Francisco spoedig zouden worden meegenomen. (Het is echter vermeldenswaard dat Lucia dit verslag in 1927 schreef, nadat de twee jongere kinderen al enkele jaren dood waren) (Cristino 2012: 3). Bij deze gelegenheid straalde ook een doordringend licht uit de Vrouwe en scheen op de drie kinderen; ze begrepen dat dit het Onbevlekt Hart van Onze-Lieve-Vrouw was.

De belangrijkste verschijning was de derde, op 13 juli 1917, omdat op die dag de Vrouwe (ze zou pas op 13 oktober onthullen dat ze de Moeder van God was) de "drie geheimen" aan Lucia zou onthullen. Die zou ze in 1941 opschrijven.

Het eerste geheim was een apocalyptisch visioen van de hel met vuren en demonen en lijdende menselijke zielen, een visioen waarvan de kinderen zeiden dat ze bang waren. Het tweede geheim dat de Vrouwe overbracht, had betrekking op Rusland, dat volgens haar de Moeder Gods in de steek had gelaten en dat zijn dwalingen over de hele wereld zou verspreiden. De Vrouwe vroeg dat Rusland zou worden toegewijd aan het Onbevlekt Hart van Maria, zodat de wereld weer in vrede zou komen. Dit tweede geheim werd al snel door veel anticommunistische groeperingen enthousiast overgenomen, vooral tijdens de Koude Oorlog, omdat ze het beschouwden als een hemelse boodschap gericht tegen de bolsjewistische revolutie van 1917 en de gevolgen ervan.

Het derde geheim werd pas in het jaar 2000 gepubliceerd door paus Johannes Paulus II. Lucia had het in 1944 opgeschreven en in een verzegelde envelop aan bisschop Da Silva overhandigd met de instructie dat het pas in 1960 geopend mocht worden. De pausen Johannes XXIII en Paulus VI besloten de envelop niet te openen. In dit laatste visioen of derde geheim beschreef Lucia een berg, vuren in de lucht, ruïnes en een aantal in het wit geklede mannen. Lucia identificeerde de mannen als priesters en bisschoppen, die zich probeerden te verstoppen. Soldaten schoten op hen. Velen stierven. Onder een kruis verschenen twee engelen die het bloed van de martelaren verzamelden om "de zielen die God naderden water te geven" (Cristino 2013: 7). Een van de mannen die werd vermoord, werd later geïnterpreteerd als een paus. Later geloofden velen dat dit visioen verwees naar de moordaanslag op Johannes Paulus II, die op 13 mei 1981 werd neergeschoten. De 'geheimen' behoren echter tot de meest controversiële elementen van de aanhangers van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima; daarom probeert het Vaticaan mogelijke implicaties en interpretaties in te dammen. (Zie, problemen/uitdagingen)

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Er zijn tal van rituelen vastgesteld met betrekking tot het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima op de locatie in Portugal. Er zijn ook veel rituelen, zoals jaarlijkse processies van beelden, in veel delen van de wereld waar andere gewijde heiligdommen te vinden zijn.

Het belangrijkste en minst omstreden ritueel is het bidden van de rozenkrans. Niet alleen baden de drie zieners de rozenkrans vóór de verschijningen, maar Onze Lieve Vrouw van Fátima wordt ook al lang "Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans van Fátima" genoemd. Momenteel worden er frequente gebeden in verschillende talen opgedragen door priesters in het Heiligdom, en ze worden ook uitgezonden via radio en internet. Daarnaast zijn er regelmatig missen in verschillende talen en in de verschillende kerken op het terrein.

Pelgrims en pelgrimsgroepen begonnen hun bezoek meestal aan de capelinha (de "kleine kapel" of "Kapel van de verschijningen"), opgericht in 1919. Het originele beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima staat hier op de plaats waar de verschijningen plaatsvonden. [Afbeelding rechts] Andere belangrijke plaatsen die pelgrims bezoeken, zijn de graven van de zieners in het heiligdom en het nabijgelegen pad tussen de stad en het dorp (Via Sacra, met veertien kruiswegstaties), waar de eenvoudige huizen kunnen worden gebouwd. bezocht waarin destijds de drie herders woonden. Als pelgrims dit pad bewandelen, kunnen ze zich voorstellen hoe de drie kinderen van hun huizen naar de plaats van de verschijning liepen, hoewel de omgeving in die periode drastisch is veranderd als gevolg van de verstedelijking.

Een ander zeer belangrijk en populair ritueel zijn de processies bij kaarslicht (tussen mei en oktober) bij het heiligdom, waaraan vaak duizenden deelnemers deelnemen. Al deze rituelen zijn nu ook verpakt en opgenomen in toeristische bezoeken aan Portugal.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Sinds 1920 is het Heiligdom van de Rozenkrans van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima een complex geworden van verschillende religieuze gebouwen rond de hoofdbasiliek en de kleine kapel (oorspronkelijk gebouwd in 1919, later gereconstrueerd). Rond het heiligdom werden een aantal ziekenhuizen, bedevaartshotels, restaurants en andere diensten gebouwd, vooral sinds de jaren vijftig en opnieuw sinds de jaren 1950. Van een open veld in 2000 is Fátima uitgegroeid tot een stad met meer dan 1917 inwoners (stadsstatus sinds 13,000). Het heiligdom wordt beheerd door een rector, een priester, onder leiding van de bisschop van Leiria-Fátima.

Na de eerste verschijningen aan de drie kinderen werden verschillende mensen (familieleden, buren, de pastoor en mensen uit de omliggende dorpen) nieuwsgierig en stelden vragen of bezochten de site. Tijdens de zomermaanden verzamelden zich honderden, binnenkort duizenden pelgrims, of nieuwsgierige mensen en enkele journalisten en fotografen in de buurt van de plek op de 13th van de maand. Nadat de verschijningen eindigden met het "wonder van de zon" op 13 september 1917, werd een eerste, tijdelijke houten constructie gebouwd door lokale beoefenaars. Na de dood en de herbegrafenis van de drie kinderen, in 1920, nam de nieuwe bisschop van Leiria (het bisdom werd gereorganiseerd in 1918), da Silva, de plaats over. Hij kocht het land en gaf opdracht tot de bouw van een nieuwe, grotere kapel. Sinds die tijd heeft de kerk de volledige controle over de organisatie van het heiligdom overgenomen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Sinds 1919 zijn er veel boeken, artikelen en video's over Fátima gepubliceerd om de gebeurtenissen van 1917 te interpreteren. Zoals Helena Vilaça heeft geschreven, zijn er sinds het begin sterke spanningen geweest tussen populaire ideeën en de officiële positie van de katholieke kerk (Vilaça 2018: 68). De officiële theologische interpretatie van de verschijningen door het Vaticaan definieert ze als "privé-openbaringen", in tegenstelling tot de "openbare openbaring", die wordt vertegenwoordigd door de Bijbel. In het document "The Message of Fátima" uit 2000 legde de toenmalige kardinaal Ratzinger, hoofd van de Congregatie van het Geloof voordat hij tot paus werd gekozen, uit dat dergelijke "wonderen" zoals de verschijningen in Fátima "ons helpen de tekenen van de tijd te begrijpen en te reageren aan hen terecht in geloof” (Vaticaan. Congregatie van het Geloof: De boodschap van Fátima 2000). Maar Ratzinger benadrukte ook dat de "geheimen" (hij gebruikt de aanhalingstekens om afstand te nemen van de term!), zoals de katholieke kerk ze interpreteert, velen zou teleurstellen die op zoek zijn naar "profetieën" over de wereld. Bovenal kan de kerk geen ideeën of interpretaties accepteren die in tegenspraak zijn met of bijdragen aan haar leringen. Hij probeerde heel duidelijk te zijn:

Het doel van het visioen is niet om een ​​film te tonen van een onherroepelijk vastgelegde toekomst. De betekenis ervan is precies het tegenovergestelde: het is bedoeld om de krachten van verandering in de goede richting te mobiliseren. Daarom moeten we fatalistische verklaringen van het "geheim" volledig buiten beschouwing laten, zoals bijvoorbeeld de bewering dat de toekomstige moordenaar van 13 mei 1981 slechts een instrument was van het goddelijke plan geleid door de Voorzienigheid en daarom niet vrijelijk kon handelen. , of andere soortgelijke ideeën die in omloop zijn. Het visioen spreekt veeleer over gevaren en hoe we ervan kunnen worden verlost. (Vaticaan. Congregatie van het Geloof: De boodschap van Fátima 2000).

De duidelijke uitspraak van Ratzinger uit 2000 heeft de verspreiding van allerlei ideeën met betrekking tot Fátima en de 'geheimen' natuurlijk niet tegengehouden. Er wordt zelfs gespeculeerd over een "vierde geheim" dat door het Vaticaan was "verborgen". Auteurs hebben honderdduizenden uiteenzettingen van dergelijke 'theorieën' verkocht (bijv. Socci: 2009).

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: een beeld van St. Mary, de Moeder van God met de drie visionaire kinderen.
Afbeelding #2: een foto uit 1917 van de drie visionaire kinderen die iconisch werden.
Afbeelding #3: het originele beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima (1919/1920).
Afbeelding #4: de capelinha (de "kleine kapel" of "Kapel van de verschijningen"), opgericht in 1919.
Afbeelding #5: Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima met een kroon geplaatst door een legaat van paus Pius XII in 1946.

REFERENTIES

Cristino, Luciano. 2013. Een terceira parição de Nossa Senhora na Cova da Iria op 13 juli 1917. Toegankelijk vanaf https://www.fatima.pt/pt/documentacao/e006-a-terceira-aparicao-de-nossa-senhora-na-cova-da-iria op 10 juli 2023.

Cristino, Luciano. 2012. Een tweede aflevering van Nossa Senhora na Cova da Iria (13.06.1917). Toegankelijk vanaf https://www.fatima.pt/pt/documentacao/e008-a-segunda-aparicao-de-nossa-senhora-na-cova-da-iria op 10 juli 2023.

Cristino, Luciano. 2011. Een eerste appartement in Nossa Senhora, op 13 mei 1917. Estudes. E011. Toegankelijk vanaf https://www.fatima.pt/pt/documentacao/e011-a-primeira-aparicao-de-nossa-senhora-a-13-de-maio-de-1917 op 10 juli 2023.

Lourenço, Ines en Rita Cachado. 2022. "Hindoe-diaspora in Portugal: de zaak van de toewijding van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima." Pp. 603-09 binnen Hindoeïsme en stamreligies. Encyclopedia of Indian Religions, onder redactie van JD Long, RD Sherma, P. Jain en M. Khanna. Dordrecht: Springer.

Soci, Antonio. 2009. Het vierde geheim van Fátima. Loreto-publicaties.

Vaticaan. Congregatie van het Geloof: De boodschap van Fatima. 2000. Betreden via https://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20000626_message-fatima_en.html op 10 juli 2023.

Vilaça, Helena. 2018. "Van een plaats van populaire religiositeit naar een transnationale ruimte met meerdere betekenissen en religieuze interacties." Jaaroverzicht van de godsdienstsociologie 9: 68-82.

Von Klimo, Arpad. 2022. "De cultus van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima - moderne katholieke toewijding in een tijd van nationalisme, kolonialisme en migratie." Religies. Betreden via https://www.mdpi.com/2077-1444/13/11/1028 op 10 juli 2023.

Publicatie datum:
13 juli 2023.

Delen