David G. Bromley

Nithyananda

NITHYANANDA-TIJDLIJN

1977 of 1978: Paramahamsa Nithyananda (geboortenaam Arunachalam Rajasekaran) werd geboren in Tiruvannamalai, India.

2003: Nithyananda vestigde zijn ashram, die hij Dhyanapeetam noemde, in Bidadi, Banglore.

2006: Nithyananda richtte de Life Bliss Foundation op in de buurt van Los Angeles, in Monclair, Californië.

2010: Een van Nithyananda's toegewijden beweerde dat ze al vijf jaar een intieme relatie met Nithyananda heeft gehad, waaronder verkrachting.

2010 (2 maart): De Tamil-televisiezender Sun TV zond een video uit waarin naar verluidt Nithyananda te zien was met de populaire Tamil-filmactrice Ranjita in een hotelkamer in seksueel 'compromitterende posities'.

2010 (30 maart): Nithyananda nam ontslag als hoofd van zijn ashram en zijn trusts.

2010 (30 april); Nithyananda kondigde aan dat de stichting Life Bliss in de VS voor het publiek gesloten zou worden.

2010 (juni): een heropeningsviering van de Life Bliss Foundation werd aangekondigd.

2012: Nithyananda werd genoemd als 100 meest spiritueel invloedrijke levende mensen door Watkins' Tijdschrift Mind Body Spirit.

2012: Nithyananda werd door Sri Arunagirinathar, het 293e hoofd van Madurai Adheenam, benoemd tot 292e paus van Madurai Aadheenam, een van de oudste straathonden in de Saivite-traditie.

2012: Nithyananda werd verwijderd uit zijn positie als junior paus van Madurai Aadheenam na tegenstand van de deelstaatregering, andere hindoeïstische straathonden en straathond-discipelen.

2013 (februari): Nithnayanda ontving de titel van Mahamandaleshwar.

2013 (december): Indiase filmactrice Ranjitha legde de geloften af ​​om sanyasin te worden in Nithyanada's ashram in Bidadi.

2019: De politie in Gujarat deed een inval in een van de ashrams van zijn Nithyananda en nam de voogdij over drie minderjarige kinderen die naar verluidt waren misbruikt.

2019 (november): Nithynanada vertrok uit India in plaats van rechtszittingen bij te wonen waarop juridische aanklachten tegen hem werden ingediend.

2022:  A kritisch docu-serie, Mijn dochter sloot zich aan bij een sekte werd uitgebracht.

2022: Nithyananada zocht naar verluidt medische hulp voor een ernstige aandoening in Sri Lanka.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Er is enige controverse over de geboortedatum van Paramahamsa Nithyananda (geboortenaam Arunachalam Rajasekaran). [Afbeelding rechts] Hij werd geboren in 1977 of 1978 in Tiruvannamalai, India als zoon van Arunachalam en Lokanayaki Rajasekaran (Nandy 2010). Hij heeft twee broers. Nithyananda vertoonde naar verluidt vanaf jonge leeftijd spirituele kwaliteiten. Een plaatselijke religieuze leider, Yogiraj Yogananda Puri, nam op driejarige leeftijd kennis van hem; hij heeft gemeld dat er een genetische mutatie in zijn lichaam plaatsvond toen hij twaalf was; en hij had een verlichtingservaring toen hij tweeëntwintig was, waardoor hij besefte dat hij 'geen normaal mens' was (Verma 2012). In zijn jeugd zwierf hij acht jaar rond en toen hij zeventien was, vestigde hij zich in Bangalore. Mahavatar Babaji (de goeroe die de Kriya Yoga-traditie nieuw leven inblies) gaf hem de naam Nithyananda. Hij begon zijn openbare missie toen hij vierentwintig was, en hij vestigde zijn ashram, die hij Dhyanapeetam noemde, in Bidadi, Banglore in 2003. Vervolgens creëerde hij meer dan een dozijn ashrams in heel India. In 2006 richtte Nithyananda de Life Bliss Foundation op in de buurt van Los Angeles, in Monclair, Californië.

Nithyananda genoot aanvankelijk aanzienlijk carrièresucces. Hij richtte organisaties op in een aantal landen, waaronder de

VS en India. Hij werd een productief auteur, met honderden boeken in talloze talen op zijn naam in het eerste decennium van de jaren 2000. [Afbeelding rechts]. In 2012 werd hij genoemd op de lijst van de 100 meest spiritueel invloedrijke levende mensen (hij was #88) door Watkins' Tijdschrift Mind Body Spirit (2012). Datzelfde jaar werd Nithyananda door Sri Arunagirinathar, het 293e hoofd van Madurai Adheenam, benoemd tot 292e paus van Madurai Aadheenam, een van de oudste straathonden in de Saivite-traditie. In februari 2013 werd de titel van Mahamandaleshwar (hoofd van de Sri Pancayati Akhada Mahanirvani) tijdens een besloten ceremonie aan Nithyananda verleend door de Panchayati Mahanirvani Akhara (Kailasa 2019).

Het verzet tegen Nithyananda begon echter ook toe te nemen op 2 maart 2010 toen een gelekte video werd afgespeeld op de Tamil-televisiezender Sun TV die beweerde de Tamil-actrice Ranjita in een hotelkamer te laten zien met Nithyananda in 'compromitterende posities'. De video en nepkopieën volgden al snel op YouTube, ondanks protesten van zowel Nithyananda als Ranjita. Of de originele video liet zien wat er werd beweerd (Copeman en Ikegame 2012), in de nasleep van de video-release werd een van Nithyananda's ashrams met geweld betreden en vernield. Nithyananda werd begin april 2010 gearresteerd en korte tijd vastgehouden voordat hij in juni werd vrijgelaten (Press Trust of India 2011; Verma 2012). Als reactie op de onrust nam Nithyananda eind maart 2010 tijdelijk ontslag als hoofd van zijn ashram en zijn trusts tot juni van dat jaar (“Swami Nityananda Quits” 2010). Een maand later kondigde Nithyananda aan dat de stichting Life Bliss in de VS gesloten zou worden voor het publiek (Sohrabji 2010). Eind juni werd een heropeningsfeest aangekondigd (Staff Reporter 2010).

Nithnayanda's benoeming tot junior paus van de Madurai Adheenam-straathond stortte ook vrijwel onmiddellijk in toen er tegenstand kwam van de deelstaatregering, andere hindoeïstische straathonden en straathond-discipelen. In oktober werd Nithyananda uit die functie ontheven (“Mutt heads hands in hands” 2012; “Controversiële goeroe Nithyananda ontslagen” 2012). Ondanks deze controverses legde Ranjitha in 2013 de geloften af ​​om sanyasin te worden in Nithyanada's ashram in Bidadi.

Begin 2018 deden zich verdere juridische problemen voor en in 2019 verliet Nithynanada India in plaats van rechtszittingen bij te wonen waar juridische aanklachten tegen hem werden ingediend. Het was op dit moment dat Nithyananda zijn beweging transformeerde. Hij kondigde de onafhankelijke hindoe-natie Kailasa aan, naar verluidt een eiland voor de kust van Ecuador. [Zie, Problemen/Uitdagingen] Nithyananda's persoonlijke verblijfplaats is onbekend gebleven. In 2022 waren er verspreide maar niet-bevestigde berichten dat Nithyananda ziek was en geavanceerde medische behandeling nodig had in Sri Lanka (“Nithayanda Swamy” 2022; Mishra 2022).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Nithyananda's leringen waren gericht op het ontsluiten van het onbeperkte potentieel van elk individu. Hij stelt dat

Er zit een buitengewoon potentieel verborgen in ieder mens. Als het wordt gewekt, brengt het je naar een veel hoger niveau van bewustzijn - voorbij de beperkingen van de menselijke lichaam-geest. Ervaar dit bovenbewustzijn, realiseer je ultieme potentieel. Dit is het enige doel van het menselijk leven: genieten van de ultieme luxe van levende verlichting (Nithyananda 2009).

Elk individu wordt gezien als een uitdrukking van het Bestaan. De sleutel tot een verlicht bestaan ​​is de expressie van het Bestaan ​​via jou mogelijk te maken, wat leidt tot realisatie van iemands oneindige potentieel.

Begrijp dat het Bestaan ​​zich via jou probeert uit te drukken. Wat jij jouw potentieel noemt, is niets anders dan de uitdrukking van Bestaan ​​via jou. Wanneer je dit vrijelijk toestaat, begin je je oneindige potentieel te realiseren. Wanneer je de vervulling van het Bestaan ​​begint te worden, word je stromende energie, wat ik Levende Verlichting noem. Living Enlightenment is leven met de stromende energie van het Bestaan, synchroon met zijn wonderbaarlijke gebeurtenissen.

Als je op deze manier leeft, zul je merken dat er geen persoonlijke barrière is, geen emotionele bagage, niets dat je tegenhoudt in het leven. Het leven stroomt continu als een rivier en brengt elk moment geluk en vervulling met zich mee (Nithyananda 2009).

Individuen die dit niveau bereiken, kunnen Shakti, Yukti, Bhakti en Mukti ervaren (Nithyananda 2009).

Shakti, de energie om te begrijpen en te veranderen wat je ook moet veranderen in het levenBuddhi, de intelligentie om te begrijpen en te accepteren wat je niet hoeft te veranderen in het leven

Yukti, de duidelijkheid om te begrijpen en te beseffen dat hoeveel je ook verandert, wat je ook als realiteit ziet, zelf een voortdurend veranderende droom is

Bhakti, de toewijding, het gevoel van diepe verbinding met dat wat onveranderlijk, eeuwig en ultiem is, en

Mukti, de ultieme Bevrijding in Levende Verlichting wanneer al deze vier zijn geïntegreerd

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Het door Nithyananda aangekondigde spirituele regime leert een spirituele routine die bestaat uit vasten (vratha), meditatie, chanten (het heilige geluid van Mahavakya) en een dieet van 28 dagen (Pacchai Pattini Vratham). Enkele specifieke praktijken, vuurlopen en citroenpiercing (een naald door een citroen halen zodat het sap de huid binnendringt om Kundalini wakker te maken) zijn voorgeschreven om het coronavirus te bestrijden (Nithyananda 2006).

Nithyananda heeft verschillende krachten voor zichzelf opgeëist, en soms voor volgelingen, waaronder esp, materialisatie en kijken op afstand. Hij heeft ook aanspraak gemaakt op buitengewone persoonlijke krachten, zoals het uitstellen van de zonsopgang, het leren van dieren om menselijke talen te spreken, het ontwaken van het derde oog (dat bovenmenselijke krachten ontketent)

Er is ook gemeld dat Nithyananda op Tantrische gebaseerde seksuele rituelen in zijn spirituele regime heeft opgenomen, maar dit is niet als een probleem aan de orde gesteld in de juridische aanklachten die tegen hem zijn ingediend (Bhattacharya 2017).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Beginnend met de oprichting van zijn eigen ashram, Dhyanapeetam, in 2003 in Bidadi, Banglore en zijn oprichting van de Life Bliss Foundation buiten Los Angeles, Californië in 2006, begon Nithyananda met het opbouwen van een internationaal organisatienetwerk. Naast zijn ashrams in India claimt dit netwerk meer dan 1,000 spirituele centra in veertig landen.

Nadat Nithyananda India had verlaten, vond er een grote organisatorische heroriëntatie plaats. Vervolgens kondigde hij de oprichting aan van Kailasa, een 'E-natie'. Toen Nithyananda Kailasa eenmaal had opgericht, vormde die missie zijn doel op organisatorisch niveau (Kailasa-website 2023):

KAILASA blaast een oude verhandeling nieuw leven in die verantwoordelijk was voor de goedheid en het succes van de oudheid - een verhandeling die ervoor zorgt dat niemand honger lijdt, geen kind zonder onderwijs blijft, niemand in armoede achterblijft en zonder de beste holistische medische zorg, worstelt niemand met geestesziekte, niemand is dakloos, verhandeling die ervoor zorgt dat vrouwen worden gerespecteerd, gemachtigd en in leidinggevende posities worden geplaatst, verhandeling die ervoor zorgt dat iedereen gelijke kansen krijgt, en verhandeling die ervoor zorgt dat iedereen wordt behandeld als God Zelf - met eerbied en respect.

De fysieke locatie van Kailasa is het onderwerp geweest van veel media-aandacht, maar blijft een onopgelost mysterie. De meeste bronnen melden dat hij een klein eiland voor de kust van Ecuador kocht, een aankoop die werd gefinancierd door rijke supporters. De regering van Ecuador heeft elke betrokkenheid ontkend bij het bieden van een veilig toevluchtsoord of het verkopen van door de overheid gecontroleerd eigendom (Ellis-Petersen 2019).

Als een E-natie omschrijft Kailasa zichzelf als "een natie zonder grenzen, gecreëerd door onteigende hindoes van over de hele wereld die het recht hebben verloren om het hindoeïsme op authentieke wijze in hun eigen land te beoefenen". Op basis hiervan claimt het een bevolking van 100,000,000 "Adi Shaivites en twee miljard praktiserende hindoes", hoewel alleen praktiserende hindoes in aanmerking komen voor staatsburgerschap. De Kailasa-website (2023) verkondigt haar missie op de volgende manier:

De Vedische beschaving die meer dan 10,000 jaar stand heeft gehouden als een verlichte beschaving, een wereldwijd baken van spirituele en tijdelijke wijsheid, technologie en cultuur, staat nu op de rand van vernietiging. Eeuwen van invasie, plunderingen, genocide en koloniale onderdrukking en moderne vervolging hebben wat eens een continentomvattende beschaving van 56 onafhankelijke hindoeïstische koninkrijken was, gereduceerd tot een virtuele politieke wees zonder nationaal tehuis. Momenteel is er geen verklaarde hindoeïstische natie op de planeet. Zonder de bescherming van politieke legitimiteit bestaat het gevaar dat de grote principes, geschriften en wetenschap van het creëren van een verlichte beschaving voor altijd verloren zullen gaan voor de mensheid. De natie KAILASA vertegenwoordigt niets minder dan een systematische poging om het authentieke hindoeïsme nieuw leven in te blazen en een wereldwijde renaissance van de Vedc-verlichte beschaving in te luiden.

De natie KAILASA is 's werelds enige baken van echt hindoeïstisch zelfbestuur en autonomie. Hoewel de vorming van de natie wordt geleid door leden van de hindoeïstische Adi Shaivite-minderheidsgemeenschap, biedt het een veilige haven aan alle praktiserende, aspirant- of vervolgde hindoes ter wereld, ongeacht ras, geslacht, sekte, kaste of geloofsovertuiging, waar ze kunnen vreedzaam leven en uitdrukking geven aan hun spiritualiteit, kunst en cultuur, vrij van minachting, inmenging en geweld.

In 2020 voorspelde Nithyananda dat hij van plan was "dat minstens 100,000 mensen zich in de komende 5 jaar in Kailasa zullen vestigen" (Web Desk 2020). Staatsburgerschap in Kailasa zou alleen beschikbaar zijn voor praktiserende hindoes en alleen na een donatie aan Kailasa (Ellis-Petersen 2019). Aangezien feitelijk verblijf op Kailasa nog moet worden toegestaan, heeft Nithyananda met zijn volgelingen gecommuniceerd via zijn talrijke boeken en live YouTube-uitzendingen.s.

Kailasa heeft een reeks overheidsafdelingen aangekondigd (binnenlandse veiligheid, handel, schatkist, huisvesting, technologie en "verlichte beschaving"), zijn eigen grondwet en vlag (afbeelding rechts), en een hindoeïstische investerings- en reservebank. Het land heeft universele gezondheidszorg, gratis voedseldistributie, gratis onderwijs en "heropleving van een op de tempel gebaseerde levensstijl" beloofd. Het land heeft beloofd te werken op basis van een dharmische economie en cryptocurrency te accepteren (Ellis-Petersen 2019).

Nithyananda heeft bij vele gelegenheden de vooraanstaande status als religieus leider opgeëist. In verband met zijn leringen over Living Enlightenment heeft zijn website bijvoorbeeld aangekondigd: “Deze ervaring is Living Enlightenment. Deze ervaring is Nithyananda” (Nithyananda 2009). Hij schildert Kailasa af als "De plaats waar Paramashiva verblijft en regeert over de hele kosmos en KAILASA" (Kailasa-website 2023). Naast zijn persoonlijke status, beweert Nithyananda ook autoriteit als een symbolische leider van hindoes over de hele wereld. De Kailasa-website introduceert Nithyananda als pleitbezorger voor 'vervolgde' hindoes over de hele wereld.

Opperste paus van het hindoeïsme, Sri Nithyananda Paramashivam, die spreekt namens 2 miljard praktiserende hindoes over de hele wereld die geen stem hebben die hen vertegenwoordigt in deze internationale fora” (Kailasa-website 2021).

Hij vergelijkt zijn eigen zoektocht met die van de Dalai Lama in “Spirituele reuzen van onze tijd: de dalai lama en goeroe Maha Sannidhaanam Sri Nithyananda Paramashivam – Parallellen tussen de levens van twee spirituele reuzen, vervolgd vanwege hun overtuigingen, maar staande voor de mensheid” (Kailasa website 2019).

Nithyananda bevestigt zijn impact op de volgende manier (Nithyananda 2011):

Nithyananda zet zich in om een ​​echt innerlijk ontwaken teweeg te brengen voor alle wezens op onze planeet. Als spiritueel genie met een verlicht inzicht in alles, van management tot meditatie, van relaties tot religie en van succes tot sannyas, brengt Nithyananda ons een schat aan praktische wijsheid, meditatietechnieken en hulpmiddelen voor blijvende innerlijke transformatie. Nithyananda, een krachtige spirituele genezer, heeft duizenden mensen geholpen terug te vechten tegen ziekten variërend van depressie tot kanker, vaak met een enkele aanraking. Nithyananda is momenteel gerangschikt als de nummer 1 spirituele goeroe op YouTube, en de auteur van meer dan 200 boeken in 28 wereldtalen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Nithyananda genoot al vroeg succes in zijn spirituele carrière, te beginnen in zijn jeugd. Nadat hij in 2003 zijn eerste ashram had opgericht, ontwikkelde hij een indrukwekkend netwerk van internationale organisaties. De periode van succes begon in 2010 te ontrafelen. In dat jaar brak het Ranjita-schandaal uit, wat voor veel negatieve publiciteit en oppositie tegen hem zorgde, hoewel het bewijs van ongepastheid werd betwist en Ranjita zijn toegewijde bleef (Copeman en Ikegame 2012).

In 2010 beschuldigde een vrouwelijke toegewijde, Aarti Rao, die sinds 2004 een volgeling van Nithyananda was, hem ervan haar gedurende een periode van vijf jaar te hebben verkracht en diende een klacht in, zowel in de VS als in India. Ze beweerde ook dat er andere slachtoffers waren ("Nithyananda's voormalige discipel" 2015). Die zaak werd verschillende keren geopend en gesloten. In juni 2018 werd echter een nieuwe klacht geregistreerd en in 2022 werd een "niet op borgtocht vrij te geven bevel" uitgevaardigd.

In 2019 ontstond een omstreden zaak van familieloyaliteit. Nithyananda werd beschuldigd van het scheiden van twee jonge zussen, Lopamudra Sharma (21) en Nandhitha Sharma (18), van hun familie door hun vader. Naar verluidt werden ze "illegaal opgesloten" in een van Nithyananda's ashrams door hun vader, die een dagvaarding van habeus corpus kreeg. De zusters van hun kant verklaarden dat de bedreiging voor hun veiligheid hun vader was en stelden voor om de dagvaarding per video te beantwoorden ("Zusters vermist" 2019). De politie van Gujarat deed een inval in zijn ashram en beschuldigde Nithyananda van ontvoering. In 2022, een Een docu-serie, Mijn dochter sloot zich aan bij een sekte, werd uitgebracht in verschillende talen waarin de ontmoeting van een familie met de beweging van Nithyananda werd beschreven. (Deodhar 2022; PTI 2022).

Geconfronteerd met deze aanhoudende reeks juridische aanklachten en negatieve publiciteit, verliet Nithyananda ergens in 2019 India. Vervolgens begon hij een nieuwe operationele en machtsbasis te ontwikkelen door zijn beweging te internationaliseren. Centraal in dit project stond een poging om het hindoeïsme te definiëren als een bedreigde en vervolgde traditie (Web Desk 2020):

Nithyananda beweerde: “Net zoals joden een natie voor hen hebben gemaakt om het judaïsme levend te houden, hun religie levend, hebben hindoes Kailasa nodig om het hindoeïsme levend te houden voor de toekomst. Kailasa is de zadenbank voor het hindoeïsme. We hebben een zaadbank nodig om het hindoeïsme levend te houden.”
“Zie over de hele wereld, Joden, waar ze ook zijn, hoe ze de behoefte aan Israël voelen; op dezelfde manier moeten hindoes zich eerst realiseren dat Kailasa nodig is om het hindoeïsme levend te houden, om het hindoeïstische verhaal levend en legitiem te houden', zei Nithyananda.

Als onderdeel van de internationaliseringsstrategie kondigde hij 'bilaterale overeenkomsten' aan. [Afbeelding rechts] Op 11 januari 2023 kondigde de Kailasa-website bijvoorbeeld een overeenkomst aan met de titel "De Verenigde Staten van Amerika tekenen een bilaterale overeenkomst met de Verenigde Staten van KAILASA." De overeenkomst, die eigenlijk was met Camden, New Jersey (dat de op een na grootste hindoeïstische bevolking in de VS heeft), prijst dit historische belang van Kailasa en zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten (Kailasa-website 2023):

De Verenigde Staten van KAILASA is de heropleving van de oude verlichte Hindoe-beschavingsnatie met ook haar eigen soevereine territorium. Het is de eerste soevereine natie voor alle twee miljard geboren en praktiserende hindoeïstische diaspora wereldwijd.

In de Verenigde Staten is KAILASA aanwezig in bijna alle 50 staten. De paus van het hindoeïsme heeft de Verenigde Staten sinds 2003 meerdere keren bezocht en persoonlijk KAILASA-ecosystemen in de Verenigde Staten van Amerika opgericht en ingehuldigd, ook in New Jersey en New York in 2004. Sindsdien heeft de SPH Bhagavan Nithyananda Paramashivam de levens positief veranderd van miljoenen.

De overeenkomst benadrukt ook het persoonlijke belang van Nityananda in dit restauratieproject (Kailasa-website 2023):

De paus van het hindoeïsme is het hoofd van 21 oude inheemse koninkrijken van het hindoeïsme, en dat heeft hij gedaan heeft het hindoeïsme met succes nieuw leven ingeblazen in de Verenigde Staten van KAILASA, dat staat voor mensenrechten en religieuze vrijheid voor alle hindoes wereldwijd, hindoes wereldwijd beschermt tegen vervolging en dat bruggen bouwt en betrekkingen bouwt met alle naties en volkeren over de hele wereld.

De Camden-overeenkomst was een van de vele met gemeenten in de VS. Kailasa heeft ook overeenkomsten geclaimd met verschillende kleine naties. Deze overeenkomsten hebben geen juridische status en een aantal jurisdicties, zoals Newark, New Jersey, hebben zich teruggetrokken uit de overeenkomst toen ambtenaren de status van Kailasa en Nithyananda onderzochten (Bauman 2023; Medeiros 2023).

Een ander onderdeel van de internationaliseringsstrategie was het smeden van een relatie met de Verenigde Naties. In de afgelopen jaren heeft Kailasa een aantal briefings en verklaringen gepresenteerd en heeft het VN-bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties een aantal briefings en verklaringen gepubliceerd. In december 2021 bijvoorbeeld opende Nithyananda, die zichzelf presenteert als de paus van het hindoeïsme, in Genève, Zwitserland, zijn VN-briefing op een manier die de missies van de VN en Kailasa, de wereldwijde vervolging van hindoes en andere minderheden, samenvoegde, en Nithyananda's status als hindoeïstische spirituele leider (Kailasa-website 2021):

Namens alle 2 miljard hindoes presenteerde de KAILASA Nation aan de Verenigde Naties over de vervolging van hindoeïstische Sampradayas in India tijdens de 14e zitting van het OHCRC's Forum on Minority Issues, Genève, 2 en 3 december 2021. De Verenigde Naties hebben de KAILASA Nation en stond KAILSA toe haar zaak te presenteren na de presentatie van de permanente missie van India bij de VN, die zich richtte op hoe islamitische en christelijke minderheden worden beschermd door de Indiase regering.

De afgelopen 10 jaar zijn de KAILASA Nation en SPH Sri Nithyananda Paramashivam in India aangevallen en het zwijgen opgelegd als een religieuze minderheid en een taalkundige minderheid en omdat extremistische elementen zich verzetten tegen KAILASA's standpunt als het gaat om de rechten van vrouwen, ook anderszins gemarginaliseerd. Dalit-vrouwen en de rechten van leden van de LGBTQ+- en transgendergemeenschappen.

Nithyananda's pogingen om via documenten van de Verenigde Naties zijn eigen vooraanstaande status, de vervolging van hindoes en het hindoeïsme, en Kailasa als toevluchtsoord tegen aanvallen op hem en het hindoeïsme via documenten van de Verenigde Naties met elkaar in verband te brengen, zijn zelfs nog gedetailleerder, directer en assertiever geworden (Kailasa 2023).

Er is enige weerstand van de Verenigde Naties tegen Kailasa's inspanningen om de beweging te promoten door deel te nemen aan VN-programma's en -evenementen. De Kailasa-ambassadeur was aanwezig bij twee VN-bijeenkomsten in Genève in 2023. De ene bijeenkomst ging over discriminatie van vrouwen en de andere over duurzame ontwikkeling. Een VN-vertegenwoordiger kondigde aan dat de opmerkingen van de Kailasa-vertegenwoordiger niet in de eindrapporten zouden worden opgenomen, omdat ze "irrelevant" of "tangentieel" waren (Sebastian 2023)

Op dit moment blijft de toekomst van Nithyananada's beweging en Kailasa ondoorzichtig. Hij blijft kwetsbaar voor Indiase juridische autoriteiten, zijn connectie met volgers is bijna uitsluitend via internet en er is geen overtuigend bewijs dat Kailasa meer is dan een symbolische aanwezigheid.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Nithyananda.
Afbeelding #2: boekomslag van Levende verlichting: een inleiding.
Afbeelding #3: de vlag van Kailasa.
Afbeelding #4: een "bilaterale overeenkomst" met de stad Richmond, Virginia.

Publicatie datum:
10 mei 2023

Delen