Asonzeh Ukah

Synagoge Kerk van alle Volkeren

SYNAGOGE KERK VAN ALLE NATIES (SCOAN) TIJDLIJN

1963 (juni 12): Abdul-Fatai Temitope Balogun (later TB Joshua) werd geboren in Arigidi, Akoko, Ondo State, Nigeria, Kolawole Balogun en Folarin Balogun.

1968 (17 december): Evelyn Akabude werd geboren in Delta State, Nigeria.

1971–1977: Joshua, simpelweg bekend als Francis Balogun, ging naar de St. Stephen Anglican Primary School, Ikare-Akoko, Ondo State, Nigeria. Hij voltooide een jaar middelbare school en stopte toen. Na schooltijd op een pluimveebedrijf gewerkt.

1987: Joshua claimde een inaugureel visioen na veertig dagen en veertig nachten van bidden en vasten op een "Prayer Mountain" en vervolgens in een driedaagse trance gaan die zou leiden tot de lancering van zijn bediening.

1987: Joshua startte "The Synagogue Church of All Nations" (SCOAN) in Lagos met acht mensen die de basisleden vormden in een vervallen huis in de wijk Agogo-Egbe in Lagos.

1990: Joshua trouwde met Evelyn Akabude. Het echtpaar kreeg drie dochters: Serah, Promise en Heart.

2006 (8 maart): Joshua richtte Emmanuel Television op onder het eigendom van Emmanuel Global Network in de nasleep van het verbod op wonderuitzendingen in 2004 door de National Broadcasting Commission of Nigeria (NBC).

2008: Joshua ontving een nationale eer en erkenning van de Orde van de Federale Republiek (OFR) door de Nigeriaanse regering onder het bestuur van Alhaji Umaru Musa Yar'Adua.

2009: Joshua startte een voetbalclub genaamd My People FC als een outreach voor jongeren. Twee leden van Joshua's voetbalclub (Sani Emmanuel en Ogenyi Onazi) speelden voor het junior nationale voetbalteam, de Nigerian Golden Eaglets in de FIFA Under-17 World Cup.

2010 (september): SCOAN werd op de zwarte lijst gezet door de regering van Paul Biya in Kameroen.

2011: Joshua's rijkdom werd door het tijdschrift Forbes geschat op tussen de $ 10,000,000 en $ 15,000,000; hij werd gerangschikt als de op twee na rijkste Nigeriaanse pinksterpredikant.

2014 (12 september): Een hostel op het kerkterrein van TB Joshua stortte in en 116 mensen stierven.

2015 (april): Joshua nam een ​​luxe Gulfstream-vliegtuig in ontvangst voor $ 60,000,000.

2017: Joshua werd officieel uitgenodigd in de Dominicaanse Republiek door president Leonel Fernandez, waar hij bij aankomst een staatsontvangst ontving met volledige militaire eer.

2020 (februari): Joshua beweerde in een profetie dat het COVID-19-virus in maart zou verdwijnen.

2020 (maart): Kerkleiders hebben officieel aangekondigd dat SCOAN enige tijd gesloten zal zijn in overeenstemming met de COVID-19-voorschriften van de overheid die massabijeenkomsten en openbare religieuze diensten verbieden. De sluiting werd geautoriseerd door TB Joshua.

2021 (5 juni): Joshua stierf plotseling onder mysterieuze omstandigheden, zogenaamd na een avonddienst in zijn kerk.

2021 (9 juli): Joshua werd begraven in een mausoleum in het hoofdkwartier van SCOAN in Lagos.

2021 (9 september): Joshua's vrouw Evelyn nam officieel de leiding van SCOAN over na de uitspraak van rechter Tijjani Ringim van het Federale Hooggerechtshof, Lagos, die haar herbenoeming beval als lid van de Trustees van SCOAN.

2021 (5 december): SCOAN heropende de zondagsdienst (na een onderbreking van eenentwintig maanden) onder leiding en management van Evelyn Joshua.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Niet bekend om de diepgang van zijn theologische gedachten of de finesse en verfijning van oratorische vaardigheden, was TB Joshua de meest populaire, bekendste en meest bekritiseerde en onderzochte religieuze leider in Afrika in de late twintigste en vroege eenentwintigste eeuw. [Afbeelding rechts] Hij was, en is tot op zekere hoogte nog steeds, de meest vervolgde en ook de meest geliefde pinksterpastor in Afrika. Het bestaan ​​van deze tegenstrijdigheden vat het raadsel samen dat TB Joshua tijdens zijn leven was, en zijn religieuze instelling nog steeds is, na zijn dood. Zijn grove, onorthodoxe en ongeraffineerde praktijken werden voor veel mensen die massaal naar zijn in Lagos gevestigde hoofdkwartier "The Synagogue, Church of all Nations" kwamen, de aantrekkingsfactoren die hen vasthielden aan zijn woord en publieke persoonlijkheid. De intensiteit en volharding van aanvallen en vervolging van Joshua lijken de dichtheid, dramatische, wereldwijde aantrekkingskracht van zijn charismata te evenaren.

De Synagogue, Church of All Nations Church (hierna SCOAN) werd opgericht door Temitope Balogun Joshua, in de volksmond de profeet TB Joshua genoemd. Hoewel de naam van de organisatie het woord 'kerk' bevat, is SCOAN meer een religieus-sociale en economische beweging dan een ecclesia in de christelijke betekenis van 'kerk'. Ongetwijfeld de meest populaire religieuze persoonlijkheid die in de twintigste en vroege eenentwintigste eeuw uit Afrika opkwam, oversteeg TB Joshua de gevestigde academische karakterisering van religieuze leiders. Toen hij leefde, belichaamde hij mysterie en mystiek, wonderen en ellende, controverses en tegenstrijdigheden, bewondering en minachting. Deze eigenschappen werden niet uitgewist, maar verdiept, zelfs na zijn plotselinge dood in juni 2021. In de geschiedenis van religieuze formaties en hervormingen in Afrika had geen enkele andere religieuze ondernemer zoveel belangstelling en intriges, zoveel verwikkelingen van diverse sociale sferen (politiek, religieus merchandising, sport, media en wonder) als TB Joshua.

Een belangrijke sleutel tot het begrijpen van de plaats van TB Joshua in de hedendaagse religieuze cultuur en zoektocht ligt in zijn biografie en de mythen die naar voren zijn gekomen om zijn charismata (geestelijke gaven en krachten) te verklaren, evenals hoe deze zijn zelfpresentatie en verpakking hebben beïnvloed. . Zijn populariteit in verschillende landen en culturen moet worden begrepen binnen de sociale wereld van precariteit en de vele manifestaties ervan in de laatmoderniteit en de opkomende neoliberale omgeving vanaf de jaren tachtig. Joshua, geboren op 1980 juni 12, uit ouders Kolawole en Folarin Balogun, in het dorp Arigidi in de staat Ondo in het zuidwesten van Nigeria, kreeg de naam Abdul-Fatai. Een deel van het raadsel van Joshua is dat de naam Abdul-Fatai een Arabisch-afgeleide islamitische naam is; het betekent dienaar van Allah. Dit heeft sommige commentatoren ertoe gebracht te speculeren dat Joshua in een moslimgezin werd geboren en bij zijn geboorte een moslim was; hij zou ook een moskee hebben gebouwd. In Yorubaland leven over het algemeen moslims en christenen en inheemse religieuze beoefenaars en delen ze een gemeenschappelijke cultuur, inclusief namen (Peel 1963; Jansen 2016). Het zou daarom niet zo ongebruikelijk zijn dat christelijke ouders hun kinderen niet-christelijke namen geven als teken van gemeenschappelijk erfgoed en verbondenheid.

Om de bewering te onderstrepen dat Joshua's charismata van prenatale oorsprong waren, ontstond er een legende dat zijn moeder vijftien maanden zwanger was, een ongewoon lange termijn vergeleken met de normale negen maanden die standaard zijn voor een menselijke zwangerschap. Hoewel er geen manier is om deze bewering te bevestigen, kan het belang ervan worden gevonden in de lange geschiedenis van het Aladura-christendom (Peel 1968; Omoyajowo 1982) in Yorubaland, waar belangrijke profeten of kerkstichters ongebruikelijke geboorten of ongebruikelijke geboortegebeurtenissen worden toegeschreven. Verder zou de ongebruikelijke bewering verband kunnen houden met de evangelieverhalen over de opmerkelijke geboorte van Jezus en de hemelse gebeurtenissen die in die tijd zouden hebben plaatsgevonden. Voor zijn vele volgelingen en leden van de beweging die hij later zou stichten, is de mythe van Joshua's ongewone geboorte een daad van profetie, een bemiddeling van goddelijke wil en bedoeling, van wie en wat Joshua zou worden tijdens het ontvouwen van zijn levensreis. . Joshua's spirituele kracht was voorbeschikt en ingekapseld in het Yoruba-concept van "àṣẹ", mystieke kracht (levenskracht) die kan worden geërfd of aangewend van de wereld of de kosmos en door een individu kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden en doeleinden. Àṣẹ duidt op de "kracht die door de allerhoogste godheid wordt gebruikt om een ​​bepaald lot aan een bepaald zelf te verbinden" (Hallen 2000: 52). Het is een raadselachtig concept en een affectief fenomeen in het denken en de cultuur van Yoruba waar velen hun toevlucht toe nemen bij het verklaren van "creatieve kracht in de verbale en visuele kunsten" en met "overtuigende esthetische aanwezigheid" en kracht (Abiodun 1994: 71). In grote lijnen geeft àṣẹ aan dat mensen mystieke en performatieve krachten belichamen die de nadruk leggen op zijn, worden, verandering en creativiteit (Vega 1999). Dit geboorteverhaal is verweven met culturele en religieuze overtuigingen die de Yoruba gemakkelijk kunnen identificeren met Joshua's geloof. De mythe van een zwangerschap van vijftien maanden zou zich verder ontwikkelen in drie creatieve en belangrijke richtingen: profetie, genezing/wonderen en vrijgevigheid van geest.

Joshua's vader stierf heel vroeg in zijn leven, en dus was hij voor zijn opvoeding bijna uitsluitend afhankelijk van zijn moeder en zijn oom (die moslim was). Hij voltooide zijn lagere schoolopleiding aan de St. Stephen's Anglican Church van 1971 tot 1977. Volgens ongefundeerde beweringen begon hij tijdens zijn tijd bij St. Stephen's tekenen van spirituele begaafdheid te vertonen, aangezien hij in staat was de christelijke geschriften te lezen en te interpreteren. aan zijn medeklasgenoten. Na een jaar secundair onderwijs stopte hij met school omdat zijn moeder hem niet kon onderhouden.

Het gebrek aan formeel onderwijs wordt vaak genoemd als een indicatie dat Joshua's chrisma van goddelijke oorsprong is; Joshua beweerde ooit dat hij "de Universiteit van Jezus" had bezocht. In tegenstelling tot andere pinksterleiders en kerkeigenaren, die vaak wijzen op een geestelijke "vader/moeder-in-de-Heer" als mentor, had Joshua niet zo'n voorrecht en afstamming. Voor een persoon van lage opvoeding en zonder formele opleiding om zoveel te bereiken, zo luidt het argument, moet het niets minder zijn dan een wonder, een directe tussenkomst van een machtige godheid. Voordat hij echter stopte met school, zei Joshua dat hij actief deelnam aan activiteiten in de Anglicaanse Kerk, en dat hij drie keer voorzitter was van de dankzeggingsceremonie van de kinderen op school. Deze bewering, zoals gebruikelijk als het lijkt (omdat oogstfeesten voor kinderen nooit worden voorgezeten door kinderen maar door volwassenen met koopkracht voor de gedoneerde items) is nooit bevestigd of ontkend door de autoriteiten van de Anglicaanse kerk. Een deel van Joshua's geloofsbrieven als christen is de bewering dat hij actief was binnen de Students Christian Fellowship (SCM). Vergelijkbaar met de bewering de voorzitter te zijn van het Thanksgiving-evenement voor de oogst van kinderen, is deze bewering ongeloofwaardig aangezien de SCM alleen bestaat op het niveau van een tertiaire onderwijsinstelling en nooit op een middelbare school in Nigeria. De zoektocht naar een christelijke en pinksterstamboom verklaart zeer waarschijnlijk deze revisionistische biografische beweringen. Josua en zijn handlangers stonden te popelen om een ​​stevige christelijke oorsprong en basis te vestigen die de christelijke leiders minimaal tevreden zou stellen die meedogenloos de eerste betwistten en beweerden dat hij geen christen was omdat hij geen mentor en "vader-in-Heer" had.

Nadat hij de middelbare school had verlaten, begon de jeugdige Temitope Joshua de kost voor zichzelf te verdienen en zijn moeder (die hij 'geweldige moeder' noemde in een Instagram-bericht van 14 juni 2014) en andere broers en zussen te onderhouden. Volgens details op zijn Instagram-account vertelde Joshua zijn 665,000 (vanaf 14 juni 2014) volgers als volgt: “Ik was een baby voor de dood van mijn vader. Bijgevolg wist ik niets over mijn overleden vader en rustte de hele familielast vierkant op de schouders van mijn moeder. Het bericht ging vergezeld van een grijze foto van zijn vader met de tag "Dit is de foto van mijn overleden vader, GK Balogun" (in hoofdletters). De datum van de dood van Joshua's vader wordt niet vermeld in de post, en er lijkt geen verslag van te zijn. Net als bij veel gebeurtenissen in Joshua's leven, is het moeilijk aan te geven wanneer deze gebeurtenis plaatsvond. Wat betreft hoe Joshua als jonge man de kost verdiende, eerst waste hij de modder van de voeten van mensen die bepaalde onverharde, modderige markten in zijn buurt bezochten. Hij zou een fooi krijgen van weldoeners voor zijn zorgzame daad. De parallel kan niet worden gemist met het verhaal van Jezus die het vuil van de voeten van zijn discipelen waste (Johannes 13:3-17). Toen dit middel om in zijn levensonderhoud te voorzien niet genoeg was, kreeg Joshua een ondergeschikte baan als kippenpoep uitmester op een pluimveebedrijf. In een interview dat hij in 2011 gaf, zei Joshua dat hij deze taak twee jaar volbracht (Ukah 2016: 216). Bijna een decennium lang, van ongeveer het einde van de jaren zeventig tot 1970, is wat er bekend is over Joshua's leven vaag en gebaseerd op legendes. Om bijvoorbeeld zijn vermeende geest van patriottisme of geloof in de Nigeriaanse natie aan te tonen of erop te wijzen, werd beweerd dat hij de intentie had om zich bij het Nigeriaanse leger aan te sluiten, maar zijn treinreis naar de interviewlocatie vanuit Lagos niet kon halen.

Ergens in het begin van de jaren tachtig sloot Joshua zich aan bij de Cherubim and Seraphim (C&S) Church, een van de prominente christelijke Aladura-bewegingen die ontstond als reactie op de griepepidemie van 1980/1918 in Lagos. De C&S Church-beweging was een van de belangrijkste actoren binnen een breed en intern divers Yoruba-christendom dat de contouren van Zuidwest-Nigeria definieerde vanaf het midden van de jaren twintig tot het begin van de jaren zeventig, toen de ontluikende pinksterbeweging voet aan de grond begon te krijgen in dit deel van Nigeria. Veel Nigerianen die pioniers werden van de pinksterbeweging in Nigeria, werden verzorgd in de Aladura-revival van de eerste helft van de twintigste eeuw. De meest prominente van deze pinksterleiders en latere kerkstichters is dominee Josiah Akindayomi die de Verlost christelijke kerk van God in 1942 (Ukah 2008: 18-38). Hij was lid van de C&S vanaf het midden van de jaren dertig totdat hij werd geschorst wegens ongehoorzaamheid aan kerkelijke regels en voorschriften. Net als Akindayomi vóór hem, moet Joshua zich aangetrokken voelen tot de C&S vanwege de praktische benadering van het christendom door de groep en hun claim en demonstratie van de kracht van spirituele genezing en profetie, twee van de belangrijkste en meest gewilde religieuze goederen van het Aladura-christendom. In de context van sociale onzekerheid, zoals het geval was in het midden van de jaren tachtig, toen Nigeria sociaaleconomische omwentelingen doormaakte in het kader van het door de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds geïnduceerde structurele aanpassingsprogramma (SAP), werden profetie en genezing middelen in hoge mate vraag. Voor veel Afrikanen is profetie zowel de voorspelling van de toekomst als de zoektocht naar de stem en wil van god voor een persoon. Alternatieve en vooral spirituele genezing werd zeer gewild omdat sociale voorzieningen zoals medische voorzieningen en gezondheidszorg onvoldoende waren en slecht werden beheerd. Veel particulieren hadden geen toegang tot deze diensten, wat het aanbieden van alternatieven voor hen zeer aantrekkelijk maakte. Joshua was er snel bij om zijn vaardigheden te leren en aan te scherpen in een zeer levendige en competitieve markt voor religieuze goederen en diensten zoals genezing, profetie en de belofte van welvaart werden aantrekkelijk voor veel stedelijke Nigerianen onder de "krimpflatie" van de late jaren tachtig en vroege jaren negentig Lagos . Degenen die het charisma van Joshua herkenden en dienovereenkomstig veranderden in een religieuze en spirituele hulpbron, moeten niet los worden gezien van de omgeving waarin ze leefden, maar in verband met de religieuze ecologie van stedelijk Nigeria in de jaren negentig en daarna.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Zoals veel oorsprongsverhalen, is de oprichting van The Synagogue, The Church of All Nations (SCOAN), gehuld in verhalen en 'mythologie'. Myhistorie zijn de fundamentele en fundamentele verhalen die een volk of groep gelooft en vertelt over enkele belangrijke aspecten van hun geleefde ervaringen en leefwereld, die ze nodig vonden om te behouden voor hun gemeenschappelijk bestaan ​​en waarrond ze hun heilige eer en gemeenschappelijke verwachtingen construeren (Mali 1991). ). Josua's transformatie van een innerlijk lid van het Aladura-christendom tot een kerkstichter wordt verteld in de mythegeschiedenis. De fundamentele mythe genereert nieuwe mythen over de persoon van Joshua en zijn spirituele gaven of charismata, die al snel de vezel en zelfpresentatie en zelfinzicht van SCOAN werden. Net als de dagen van "kleine dingen" (Zacharia 4:10), stelt het gemeenschappelijke verhaal van de oorsprong van de SCOAN dat Joshua de kerk begon met een groep van acht gelovigen in 1987 na het ontvangen van een openbaring of "goddelijke zalving" van God tijdens een buitengewone ervaring. Jozua beweerde naar een speciale berg te zijn gegaan en vastte veertig dagen en veertig nachten (zoals vermeld dat Jezus deed bij de inwijding van zijn aardse bediening in Mattheüs 4:2). Gedurende deze periode ging hij in een trance, een diepe, slaapachtige, halfbewuste toestand waarin hij fysiek was losgemaakt van zijn directe omgeving en bewustzijn. Volgens Joshua duurde zijn trance-ervaring drie dagen, waarin een superieure kracht en kracht zijn bewustzijn veroverde en onderwierp en hem een ​​enorme bijbel en een klein kruis overhandigde. Bovendien wees de mysterieuze heilige hand een andere Bijbel naar Joshua's menselijke hart, dat de Bijbel in zich opnam en verwerkte. Nog steeds bevond Jozua zich in trance te midden van Petrus, Paulus, Mozes en Elia; Joshua herkende deze bijbelse persoonlijkheden omdat hun namen duidelijk op hun borst waren geschreven. Doet denken aan de doopaflevering van Jezus in het evangelie van Lukas (3:22) waar een stem uit de hemel tot Jezus sprak: “jij bent mijn zoon; vandaag heb ik je verwekt” (New Jerusalem Bible translation), culmineerde Joshua's mystieke ontmoeting in het aanspreken van hem, aldus:

Ik ben je God; Ik geef je een goddelijke opdracht om te gaan en het werk van de hemelse Vader uit te voeren ... Ik zou je geweldige manieren laten zien waarop ik mezelf door jou zou openbaren, in onderwijs, prediking, wonderen, tekenen en wonderen voor de redding van zielen "(geciteerd in Ukah 2016:218).

Deze vertelling van een complexe mystieke ervaring, die Joshua's volgelingen beschouwen als een visioen en een trance, maar belangrijker nog, een oproep tot missie, is Joshua's apostolische legitimatie. Het vat het zelfinzicht en de missionaire verwachting van de ziener samen, dat hij goddelijk is opgeroepen en opdracht heeft gekregen om een ​​unieke boodschap van verlossing aan de wereld te verkondigen, erkend door het verrichten van 'wonderen, tekenen en wonderen'. Tekenen en wonderen herinneren aan de reddende actie van Jahweh om de Israëlieten in het land Egypte te bevrijden (Ex 7:3). Joshua's bediening zou groeien en populair worden op deze toon of opmerkelijke en spectaculaire, gepubliceerde en op televisie uitgezonden uitvoering van wonderen van genezing en bevrijding. Hoewel Jozua de betekenis van de beweerde verschijning van Petrus, Paulus, Mozes en Elia in zijn persoonlijke transfiguratie niet in detail uitlegde, duidt het wel op een verwijzing naar de erkenning van zijn macht en een mogelijke overdracht van gezag van deze machtige figuren van de Oude (wettelijke en profetische autoriteit van respectievelijk Mozes en Elia) en Nieuwe Testament (de leiding en apostolische autoriteit van respectievelijk Petrus en Paulus) aan Jozua, een nieuwe Jezus voor de hedendaagse tijd. Zijn macht en plaats in de geschiedenis waren om de mensheid te redden van ziekten en demonische bezetenheid door de productie en voorziening van genezing, materiële zegen, overwinning in de vorm van succes, macht, invloed en roem, profetische bescherming en welvaart. Joshua was een unieke producent van religieuze goederen waar velen naar op zoek waren bij het omgaan met de onzekerheden en kwetsbaarheden van het leven. Zijn wereldwijde invloed via SCOAN kwam tot uiting in degenen die zijn organisatie betuttelden op zoek naar deze diensten en goederen van redding.

De door Jozua gekozen naam duidt verder op de mythegeschiedenis van het verenigen van de kernautoriteiten van het Oude en het Nieuwe Testament. Een synagoge is geen kerk en een kerk is geen synagoge. Vroegchristelijke groepsidentiteit en instelling begonnen langzaam naar voren te komen toen de volgelingen van Jezus de toegang tot de synagoge werd geweigerd of er met geweld uit werden verwijderd (ἀποσυναγώγους) door degenen die hun geloof in Jezus Christus als de herrezen redder in strijd achtten met het judaïsme en daarom ketters (Jh 9:22; De Boer 2020). Συναγωγή (synagoge) is het belangrijkste oudtestamentische concept voor de vergadering van Israël of hun vertegenwoordigende hoofden. Als plaats van liturgische eredienst voor het joodse geloof, is het ook een plaats voor studie en ontmoeting van de joodse gelovigen. In het Nieuwe Testament was εκκλησία (Ecclesia) echter het sleutelwoord dat de gemeente van Gods volk aanduidde, een woord dat later vertaald zou worden als "kerk" en helaas vijandig werd tegenover de synagoge (Hort 1897). Hoewel er in de geschiedenis van het vroege christendom een ​​“synagoge-hervormingsbeweging was onder de Jezus-beweging, die Jezus probeerde te introduceren in de context van oude tradities van Mozes en Elia, mislukte dit omdat het werd tegengewerkt door leiders van synagogen en farizeeërs (Chidester 2000: 28-29). Joshua's naamkeuze voor zijn organisatie en congregatie van volgelingen die geloven in de authenticiteit van zijn charismata, "de synagoge, kerk", verenigt de geschiedenis van het volk van Jahweh vanaf het begin van de heilsgeschiedenis in het Oude Testament tot het hoogtepunt in de dood en opstanding van Jezus Christus die de vervulling is van de wet en de profeten en de belofte van genade en redding voor de mensheid. Volgens anekdotisch bewijs van enkele voormalige volgelingen van Joshua (Johnson 2018: 140f), had de leider de ambitie en durf om te beweren dat de belofte van genade en redding in de kracht van de opstanding van Christus alleen mogelijk en toegankelijk is via zijn tussenpersoon.

De evolutie van een "geloofsverklaring" voor SCOAN was een even zware taak als het was voor de transformatie van Joshua van een adept in het Aladura-christendom en de rituelen tot een gepolijste pinkstermedia-superster die hij in de vroege jaren 2000 werd. Toen Joshua stierf (in 2021 heeft SCOAN een geloofsartikel van tien punten geformuleerd, zoals gepubliceerd op zijn website SCOAN website 2022). Deze geloofsartikelen verschijnen als gecompliceerde theologische uitspraken waarvan sommige commentatoren beweren dat sommige geleerde volgelingen van Joshua ze van de website van andere kerken hebben gekopieerd zonder ze te erkennen. Hoewel de drieëenheidsformule niet wordt gebruikt, gaat het eerste artikel over de relatie van de Vader [die] zijn Geest gaf om ons te laten lijken op zijn Zoon, Jezus Christus [...die] de kracht van de Heilige Geest is. Alsof het indirect verwijst naar zijn eigen afwijzing door grote pinksterorganisaties in Nigeria en elders, verwijst dit artikel naar Johannes 14:16-17, waarin staat hoe de wereld Jezus, die de Geest van Waarheid is, niet kan accepteren hoewel deze geest de wereld overtuigt van het verkeerde. van zonde en heeft de mogelijkheid om het leven van de gelovige volledig te veranderen. "Dit wordt bekering of wedergeboorte genoemd." Het tweede artikel gaat over de aard, de persoon en het werk van Jezus Christus, "een zielenwinnaar", een afstammeling van David, en de Zoon van God "die in macht voor ons regeert en nog steeds voor ons bidt". Het derde artikel gaat over 'heilige mannen van God' die door de Heilige Geest werden bijgestaan ​​om de boodschap van God te verkondigen en de hedendaagse relevantie van de Bijbel als verslag en 'boodschap van genade en waarheid voor ons vandaag'. Artikel vier verklaart de kracht van Gods woord om gelovigen tot kinderen van God te maken wanneer zij zonden vermijden die "eeuwige dood en vernietiging" teweegbrengen. Het vijfde artikel definieert de betekenis van verlossing als de reinigende kracht en de betekenis van het bloed van Christus om bevrijding van zonde en de bijbehorende straffen te brengen. Artikel zes beschrijft de betekenis van wedergeboorte als verkwikt en vernieuwd van geest door de kracht van Gods woord en geest vermengd met berouw en geloof. Artikel zeven, dat betrekking heeft op goddelijke genezing, is de moeite waard om volledig te citeren vanwege het belang ervan in Jozua's bediening:

Goddelijke genezing is de bovennatuurlijke kracht van God die gezondheid brengt aan het menselijk lichaam. Het wordt ontvangen door geloof in het volbrachte werk van onze Heer Jezus Christus. Alle straffen die Jezus Christus ontving voor en tijdens Zijn kruisiging waren voor onze genezing – geest, ziel en lichaam. Door Zijn striemen zijn wij genezen. Goddelijke genezing was inbegrepen in de voordelen die Jezus Christus voor ons kocht op Golgotha.

Artikel acht vermeldt het geloof in en de praktijk van de waterdoop, de doop in de heilige geest en het spreken in tongen. De doop in de heilige geest maakt van een gelovige een lid van Gods huisgezin en een drager van de vruchten van de geest, zoals "rivieren van leven, vreugde, vrede en kracht die uit je geest stromen voor de behoeften van anderen". De viering van het Laatste Avondmaal als centraal communieritueel is het thema van artikel negen, waarin Mattheüs 26:26-28 uitgebreid is overgenomen; 2Petrus 1:4 en 1Korinthiërs 2:10; 11:26-31). Het laatste artikel vat de hoop samen van een apocalyptische eschatologie die van het Nieuwe Testament: "Jezus Christus zal terugkomen, net zoals Hij wegging (1:11; 1 Tessalonicenzen 4:16-17)."

Deze geloofsartikelen vatten de leerstellige oriëntatie van SCOAN samen en wijzen op de transformatie ervan van een Aladura christelijk establishment naar een populaire pinksterorganisatie voor genezing en bevrijding. De complexiteit van deze formuleringen en de toonhoogte van de articulatie geven aan dat Joshua als algemeen opzichter van SCOAN en visionair en primaire theoloog van de groep ze onmogelijk had kunnen produceren. Hun overtuigingen wijzen echter op een grotere leerstellige en theologische verfijning en verfijning die voortkwam uit de drang om een ​​reguliere pinkster-charismatische kerk te worden.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Om vele redenen was de bediening van TB Joshua op maat gemaakt voor televisie. Het was een heilig drama dat het publiek boeide en vermaakte, ook al betoverde en verbijsterde het velen. Omdat hij geen Engels sprak met de mate van welsprekendheid die andere pinkstermedia-persoonlijkheden bezaten, hadden optredens en acties op een groot podium voorrang. [Afbeelding rechts] De bekendheid van Joshua (en bijgevolg die van SCOAN) kwam in de nasleep van de deregulering van de media-afdeling in Nigeria in 1992 onder het militaire presidentschap van generaal Ibrahim B. Babangida. Eind jaren negentig en begin jaren 1990 had Joshua meer dan twintig uur aan gesponsorde programma's per week op nationale, staats- en particuliere televisiestations voor een bedrag van enkele duizenden dollars (Ukah 2000: 2011). Het televisie-uitzendmedium werd niet alleen een medium om zijn boodschap en heilig drama van genezing te verspreiden, maar wat nog belangrijker is, een verlengstuk van zijn charismata, een verlengstuk van zijn persoonlijkheid, macht en zijn kerk. Ergens in de jaren negentig hield Joshua een dagelijkse religieuze dienst op dit hoofdkantoor in Ikotun-Lagos, die allemaal werden opgenomen en gemonteerd voor uitzending. Onder de gedereguleerde media-economie van Nigeria en ondergefinancierde staatstelevisiestations, worstelde elk station om een ​​deel van de religieuze mediamarkt te veroveren om te kunnen bogen op zijn inkomstenstroom. Joshua, SCOAN en hun eindeloze stroom programma's werden een formidabele pijler en een alomtegenwoordige aanwezigheid in de ether.

Een radicale verandering kwam in maart toen de toenmalige directeur-generaal van de Nigeriaanse omroepcommissie, dr. Silas Babajiya, aankondigde dat omroepstations die zich overgaven aan het uitzenden van programma's die willekeurige wonderen beweerden als gebeurtenissen van dagelijkse vingertopgebeurtenissen, daar tegen 30 april een einde aan moesten maken. , 2004. Hoewel deze aankondiging wonderuitzendingen niet expliciet verbood, moesten dergelijke uitzendingen voldoen aan bepaalde criteria, zoals "bewijsbaarheid", "verifieerbaarheid" en "geloofwaardigheid"; met andere woorden, er moet wetenschappelijk bewijs zijn van het optreden van wonderen voordat ze in de ether worden gebracht. Deze verandering in programma-inhoud en uitzendregels dwong veel programma's en persoonlijkheden, zoals Joshua, uit de lucht; maar de pauze was slechts tijdelijk. Veel van die Pinkster-wonderondernemers met de financiële middelen migreerden hun aanbod naar satelliettelevisiestations, voornamelijk gehost vanuit Zuid-Afrika door Multichoice via zijn DSTV-franchise. Bovendien werd het creëren van speciale Facebook- en YouTube-kanalen voor religieuze aanbiedingen haalbare en fantastische alternatieven om te verkennen voor degenen die voorheen nationale televisiezenders gebruikten voor hun diensten. Opgenomen wonderbaarlijke genezings- en bevrijdingsdiensten op videobanden (VHS en later compact discs) waren ook gemakkelijk te koop in veel stedelijke boekwinkels, religieuze boekhandels, straatverkopers en taxistandplaatsen en parken in heel Nigeria. Veel religieuze organisaties verkochten deze en andere religieuze artikelen ook op hun websites. TB Joshua's religieuze diensten waren alomtegenwoordig op videobanden en cassettes. Op deze manier kreeg hij internationale aandacht.

Met het hoofdkantoor in Lagos, Nigeria, streamde Emmanuel TV, een satelliettelevisiestation, zijn eerste programma's op 8 maart 2006. [Afbeelding rechts] Veel technische en financiële steun voor het project kwam van blanke Zuid-Afrikaanse volgelingen van Joshua die zich naar het hoofdkwartier van SCOAN verdrongen voor genezing en andere profetische diensten. Met als motto vermeld als "Changing lives, changingnations, and changing the world" (SCOAN-website 2022), Emmanuel TV is ogenschijnlijk een christelijke zender die programma's streamt die zijn opgenomen in het hoofdkantoor van SCOAN in Ikotun-Egbe. Het wordt gehost in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het beweert een televisiestation te zijn met "one way and one job": de weg is Jezus, en de taak is om met anderen over hem te praten door middel van woorden en daden. Het zendt geen programma's uit van andere religieuze leiders, aangezien het meer dan genoeg programma-inhoud heeft om zijn dagschema van vierentwintig uur te vullen. Het station heeft vier missiedoelstellingen zoals vermeld op haar website: i) om de kracht, aard, bekwaamheid, kracht, leven en karakter van God te tonen, ii) om u dynamische dienaren van God te brengen die niet alleen hun geloof kennen maar ook hun vertrouwen; iii) Om een ​​spirituele sfeer te creëren waarin God in elk huis woont, en iv) Om mensen in Jezus te krijgen en te laten blijven. Het station wordt ook uitgezonden op MultiChoice's DStv Channel 390, evenals op GOtv, YouTube en Facebook. Door deze middelen en verkooppunten is Emmanuel TV onmiskenbaar een zender met een wereldwijd bereik. Het YouTube-kanaal van Emmanuel TV heeft 365,000 abonnees op 22 maart 2023. Zelfs na zijn dood op 5 juni 2021 wordt TB Joshua nog steeds genoemd en vermeld als "uitvoerend producent" van het station.

Het wereldwijde bereik van Emmanuel TV versterkte Joshua's roem en autoriteit als de belangrijkste en meest vooraanstaande Afrikaanse wonderondernemer van de twintigste en vroege eenentwintigste eeuw. Hoewel de programma-inhoud van het station varieert, verwijzen ze allemaal onvermijdelijk naar 'de man in de synagoge', de titel van Joshua's eerste en vroegste programma op Nigeriaanse televisiestations in de jaren negentig. Deze programma's vertonen onmiddellijke genezing, moeiteloze productie en uitvoering van openbare exorcisme, vooruitziende kennis van de toekomst of de verborgen aspecten en ervaringen van het leven van mensen, en profetische vermogens om gebeurtenissen te voorspellen nog voordat ze plaatsvinden. Door de kracht van televisiecamera's en -beelden, speciaal bewerkt, gepolijst, gepolijst en gechoreografeerd, werd Joshua een wereldwijd religieus icoon van immense autoriteit, macht en rijkdom om een ​​groot deel van de wereldwijde christelijke genezings- en bevrijdingsmarkt te definiëren en te beheersen, zelfs te controleren. Emmanuel TV demonstreert aan een groot wereldwijd publiek de aantrekkelijkheid van baanbrekende getuigenissen en verhalen, de aantrekkingskracht van succes en de toegankelijkheid van goddelijke genezing en gezondheid. Het veranderde het hoofdkantoor van SCOAN in een bestemming voor christelijk toerisme voor diegenen die op zoek waren naar genezing, succes, politieke en zakelijke macht en bevrijding van gebrek en stagnatie. Een regelmatige zondagsdienst trekt tussen de 1990 en 15,000 gelovigen en wonderzoekers. Het Ikotu-Egbe-hoofdkwartier van SCOAN was een bedevaartsoord voor vele machtige politieke leiders en wereldberoemdheden, waaronder zittende presidenten, muzikanten, politici, voetballers en sporters van over de hele wereld. De lijst met spraakmakende bezoekers van Joshua omvat wijlen president Umaru Yar'Adua van Nigeria, Joyce Banda (voormalig president) van Malawi, Frederic Chiluba, voormalig en overleden president van Zambia, Morgan Tsvangirai, oppositieleider in Zimbabwe, Julius Malema, oppositieleider in Zuid Afrika. Joshua's politieke profetie en zijn aanspraken om verkiezingsuitslagen te voorspellen, brachten fysiek meer politici naar zijn kerk dan enige andere religieuze leider in Afrika. Dit is een belangrijk kenmerk van het verschil en de macht tussen zijn bediening en die van andere oprichters van megakerken.

Door zijn leven en praktijken herdefinieerde Joshua goddelijke genezing en wonderen als iets dat kan worden uitgevoerd zonder de investering van training, mentorschap of opleiding, maar door de pure kracht van persoonlijk charisma, technologische mobilisatie en kracht om gemakkelijke toegang te creëren met een druk op de knop op een afstandsbediening. Het grootste exportproduct van Nigeria is religie, met name het pinkster-charismatische christendom; de grootste en beroemdste vertegenwoordiger was TB Joshua wiens formidabele, bijna onoverwinnelijke medium de televisie was. Hetzelfde hulpmiddel dat Joshua roem en fortuin bracht, veroorzaakte echter een enorme controverse en minachting onder sommige gelovigen die Joshua als een magiër en occulte beoefenaar van de duistere kunsten wierpen.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Joshua was senior profeet en de algemene opzichter van SCOAN en alle organen of eenheden van de organisatie, zoals Emmanual TV en Emmanuel Global Network.

De SCOAN-organisatie werd kort na de oprichting erg populair toen TB Joshua vanaf het midden van de jaren negentig begon op te treden op de stations van de Nigerian Television Authority (NTA). In de vroege jaren 1990 tot ongeveer 1990, toen de National Broadcasting Commission de uitzending van "wonderen" op nationale televisiestations in Nigeria verbood, organiseerde Joshua, onder auspiciën van SCAON, verschillende wekelijkse televisieprogramma's genaamd "The Man in the Synagogue". Hij betuttelde geen radiostations, aangezien dit medium een ​​grote kracht van spreken en spreken vereiste articulatie. Omdat Joshua nauwelijks zinnig Engels kon spreken of Engelse teksten kon lezen (hij sprak pidgin-Engels verweven met Yoruba), waren de programma's dicht op elkaar gechoreografeerd als magische uitvoeringen die grofweg uit drie elementen waren samengesteld. [Afbeelding rechts] De eerste was de bijeenkomst van de zieken en wonderzoekers die in rijen waren gerangschikt met het soort ziekte of spirituele zoektocht die ze zochten, brutaal geschreven op groot karton en ofwel om hun nek gehangen of prominent boven hun borst gehouden . Dit werd de 'gebedslijn' genoemd. De tweede waren de getuigenissen of vermeende wonderen en genezingen die werden ontvangen door de bediening van Jozua; en ten slotte de bekentenissen van degenen die beweerden dat ze tegenslagen of tegenslagen ervoeren omdat ze kritiek hadden op en kwaad spraken over de 'man van God', dat wil zeggen Joshua. Vanwege deze getuigenissen en bekentenissen, die fungeerden als een subtiele vorm van openbare intimidatie en controlemechanisme, zagen veel mensen in heel Afrika ervan af Joshua en zijn praktijken te bekritiseren. Wat Joshua miste aan welsprekendheid en welsprekendheid, maakte hij ruimschoots goed met performatieve en dramatische vertoningen voor televisiecamera's. Blootstelling aan televisie bracht ook enige verfijning en financiële middelen met zich mee. Bekwame volgers brachten hun arbeid en bekwame expertise in om publiciteitsprogramma's te produceren, evenals organisatorische kennis over hoe SCOAN een zekere mate van integriteit en doel moest structureren en behouden. Bij aanvang had SCOAN geen "geloofsverklaring", aangezien doctrine of theologische oriëntatie bijna volledig afwezig was in het zelfinzicht en de zelfrepresentatie van zowel de oprichter als zijn organisatie. SCOAN was een praktische en pragmatische, probleemoplossende ruimte waar menselijke kwetsbaarheden (ziekte, bezittingen, mislukkingen, verlangens naar succes, alledaagse problemen) werden aangepakt.

Op zondag 6 juni 2021 bracht SCOAN een beknopt, schokkend en onverwacht bericht uit op zijn officiële Facebook-pagina waarin hij zijn wereldwijde publiek (van meer dan 5,000,000 Facebook-volgers) informeerde dat zijn algemene opzichter en leider de vorige dag, zaterdag op de leeftijd van van zevenenvijftig jaar. "God heeft zijn dienaar naar huis gebracht - zoals het hoort door goddelijke wil", luidt het bericht. Verderop zei de verklaring dat Joshua een "erfenis van dienstbaarheid en opoffering aan Gods koninkrijk nalaat dat nog generaties lang leeft". Het was niet wat een waarnemer, gelovige of student van de Nigeriaanse pinksterbeweging verwachtte, aangezien Joshua constant in het nieuws was geweest over deze mislukte profetie over het einde van de COVID-19-pandemie. Hij had (ten onrechte) geprofeteerd dat COVID-19 op mysterieuze en wonderbaarlijke wijze zou plaatsvinden kwam abrupt tot een einde op 27 maart 2020. [Afbeelding rechts] Omdat de doodsoorzaak niet werd aangekondigd door de SCOAN-leiding, liepen de speculaties op hol over hoe Joshua stierf en de doodsoorzaak. Kleine details kwamen later naar voren dat Joshua klaar was met prediken of lesgeven en een vergadering leidde met Emmanuel TV Partners op de dag dat hij stierf en naar zijn privé-appartement ging voor een korte rustpauze en stierf terwijl hij in een ongemakkelijke houding zat. Assistenten vonden zijn lichaam toen ze hem gingen controleren nadat hij niet terugkeerde naar de 'dienst'. De politiecommissaris van de staat Lagos, Hakeem Odumosu, bevestigde dat Joshua op zondag 3 juni 6 om ongeveer 2021 uur 's ochtends officieel dood werd verklaard in een (niet bekendgemaakt) ziekenhuis. een oefening werd gepubliceerd. Joshua's vrouw, Evelyn Joshua, sprak met een afgevaardigde van de regering van de staat Lagos die haar medeleven kwam betuigen en zei dat ze niet verbaasd was over de dood van haar man, aangezien het "een daad van God" was; “Het kwam voor mij niet als een verrassing. Ik was niet verrast toen het gebeurde. Zoals we allemaal weten, was hij die dag in dienst” (Inyang 2021).

Net als in het leven veroorzaakte de dood van Joshua veel controverses en consternatie. Een grote inconsistentie rond de manier waarop Joshua stierf, is dat op het moment dat hij stierf, religieuze bijeenkomsten nog steeds verboden waren als maatregel om het COVID-19-virus in de staat Lagos en in heel Nigeria in te dammen, waardoor ‘een religieuze dienst’ een onwaarschijnlijke activiteit was die hij bezig was vlak voor zijn dood. In overeenstemming met de covid-19-inperkingsmaatregelen van de Nigeriaanse regering en het verbod op persoonlijke kerkdiensten, had Joshua een complexe online dienst "Afstand is geen barrière" onthuld waar de kracht van technologie een maatstaf en medium van genade is geworden, wonderen en wereldwijd spektakel. Hoewel een religieuze dienst met een klein aantal deelnemers en naaste medewerkers mogelijk was, heeft de kerk nooit duidelijk gemaakt met wat voor soort dienst Joshua bezig was op de zaterdagavond voorafgaand aan zijn dood. Gedurende deze tijd was ook het openbaar verkeer beperkt, waardoor een persoonlijke ontmoeting met Emmanuel TV-partners ook onwaarschijnlijk was. Nogmaals, de kerk maakte niet duidelijk of de bijeenkomst persoonlijk of op afstand was georganiseerd, waardoor het publiek speculeerde over de context en de wijze van de dood van de populaire predikant.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Gedurende zijn openbare carrière als religieus ondernemer en leider waren controverses het enige kenmerk van Joshua's bediening. Het leek erop dat hij erin bloeide en de nodige publiciteit kreeg door zich over te geven aan wat velen zagen als bizarre claims en gedragingen. De eerste van deze controverses was de theologische vraag rond de bron van zijn macht. Joshua was ongeraffineerd, ongekunsteld en ongeschoold; hij probeerde niet te doen alsof hij een graad in theologie of bijbelstudies had behaald aan een of andere godgeleerdheidsschool in het buitenland. Zijn enige bewering, toen hij werd ondervraagd over deze educatieve en religieuze achtergrond, was dat hij naar "de Universiteit van Jezus" ging en dat Jezus zijn mentor was en niet een mens. Meer dan twee keer heeft Joshua zich aangemeld om lid te worden van de Pentecostal Fellowship of Nigeria (PFN), de overkoepelende vereniging van pinksterkerken die een van de vijf belangrijkste federatieve organen van de Christian Association of Nigeria (CAN) vormt. Elk van zijn sollicitaties werd afgewezen omdat men dacht dat hij een meester was van duistere en occulte kunsten en krachten in plaats van een wedergeboren christelijke leider. Zijn dramatische genezingsstijl, eigenaardige leringen en praktijken maakten veel pinksterleiders in Nigeria woedend (Ukah 2011: 53), waardoor de PFN en CAN hem en iedereen die met hem verbroederde verbannen.

Een tweede bron van controverses waren de meer dan levensgrote beweringen die Joshua voortdurend deed vanaf de kansel bij SCOAN. Op het hoogtepunt van de hiv-aids-crisis in Afrika, halverwege de jaren negentig, beweerde Joshua dat hij mensen genas en kon genezen die besmet waren met hiv of die leden aan regelrechte aids. Een 1990 juli 12, Newsweek editie, een Nigeriaans nationaal nieuwsmagazine gepubliceerd in Lagos, was gewijd aan Joshua's beweringen over het genezen van HIV / AIDS (voor details zie Ukah 2016: 222). Joshua daagde letterlijk medische wetenschappelijke bevindingen uit die beweerden dat er geen remedie was voor hiv/aids, een standpunt dat niet erg goed viel bij andere wonderondernemers en ook niet bij de medische en wetenschappelijke gemeenschappen. Joshua beweerde via zijn talloze video's en online berichten die door SCOAN werden gepropageerd dat er geen ziekte is die Jezus niet door hem kan genezen, van kanker tot zakelijke mislukkingen tot onvruchtbaarheid tot penisverbeteringen (Staff Reporter 2014). In 2015 beweerde hij dat hij de doden had opgewekt. Hij werd een charlatan en nepchristen genoemd die ongelooflijke en onbewijsbare genezingen of beweringen van wonderen verspreidde en zijn formidabele media-imperium gebruikte om gedwongen, gechoreografeerde en geënsceneerde getuigenissen van genezing te extraheren en te verspreiden.

Verreweg de meest verwoestende controverse in het ministeriële leven van Joshua begon op 12 september 2014, toen een hostel in zijn SCOAN-hoofdkwartier instortte, waarbij 116 inzittenden om het leven kwamen. [Afbeelding rechts] Vijfentachtig van de overledenen waren Zuid-Afrikaanse staatsburgers die op zoek waren naar genezing en wonderen. Honderdeenendertig anderen werden levend gered met verschillende gradaties van verwondingen. In plaats van de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het negeren van de regels voor staatsopbouw, beweerden Joshua en SCOAN dat het een externe aanval op SCOAN was door de Boko Haram-opstand om zijn leider te vermoorden. Later kocht de kerk journalisten om om de verhalen te veranderen en zich te concentreren op een licht militair CH130 Hercules-vliegtuig. Joshua noemde kort daarna degenen die hun leven verloren in het ingestorte gebouw "martelaren van het geloof" die zich leven na leven concentreerden om een ​​afspraak met God na te komen. Echter, zoals later werd ontdekt, ondergingen degenen die stierven hun lot niet vanwege hun geloof, maar omdat SCOAN de bouwvoorschriften overtrad en een oorspronkelijk gebouw met twee verdiepingen verbouwde tot een gebouw met vijf verdiepingen. In de zich ontvouwende controverses namen Joshua en SCOAN geen verantwoordelijkheid voor hun daden. Integendeel, ze wezen beschuldigende vingers naar tegenstanders en dreigden met "Gods toorn" op degenen die leugens over de gebeurtenis of SCOAN of Joshua verspreidden, en noemden deze, inclusief journalisten en staatsonderzoekers, "agenten van Satan". Joshua en SCOAN hebben er alles aan gedaan om het onderzoek van de lijkschouwer te belemmeren en verslag uit te brengen over het ongeval door middel van intimidatie, rechtszaken, bedreigingen en het fysiek belemmeren van onderzoekers om toegang te krijgen tot de plaats van het ongeval. Hoewel de rechtbanken vonden dat Joshua en SCOAN schuldig waren aan de dood van deze wonderzoekers en religieuze toeristen in zijn pand, ontsnapte hij aan elke officiële straf of aanklacht, wat aantoont hoe machtig hij werkelijk was.

TB Joshua was een norm tartende religieuze persoonlijkheid die charismata belichaamde en een experiment vertegenwoordigde in de wisselvalligheden van charismatisch gezag. Hij combineerde in zijn persoon het Yoruba-concept van "àṣẹ" (mystieke en performatieve kracht), de geritualiseerde genezingskracht van het Aladura-christendom en de nadruk van de pinksterbeweging op wonderen, vooral "tekenen en wonderen". Hij bracht een stortvloed van verwarrende wonderen voort die vele waarnemers verbijsterde en intrigeerde en vele anderen tot zijn discipelen maakte. Hij verhuisde van de periferieën en periferieën van de dichtbevolkte en intens competitieve religieuze markt van Nigeria en transformeerde zichzelf in een wereldwijd religieus icoon en ondernemer. Hij trok naar zichzelf en naar het SCOAN-hoofdkwartier aan de rand van Lagos zeer belangrijke en machtige (politiek, sociaal en financieel) persoonlijkheden. Zijn charismata sprak velen aan en fascineerde velen, terwijl hij tegelijkertijd anderen bang maakte en afstootte. Hij werd evenzeer gevreesd en bespot als geliefd en aanbeden door een wereldwijde aanhang. Evenzo werd hij verbannen door het plaatselijke religieuze establishment, maar omarmd en welkom geheten door buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en leiders van naties. Hij belichaamde charismata die hij meedeelde door fysiek contact, aanraken en duwen en zalven. Waar fysieke aanraking of contact niet mogelijk was, gaf hij miljoenen liters "gezalfd water" (als surrogaat-charisma) die hij tegen hoge kosten naar verschillende landen verscheepte, terwijl hij als religieus zakenman een mooie winst binnenhaalde.

Charismatisch gezag is van nature en karakter onstabiel en vereist de verrichting van wonderen, magie en wonderen om te stabiliseren, opnieuw te beschrijven en te (ver)krachtigen. In het geval van SCOAN en de dood van Joshua is het beroep op een juridisch-rationele machtsstructuur, zoals de rechtbanken, om een ​​postcharismatische structuur en fase te stabiliseren en te versterken, of beter gezegd, een postcharismatische structuur en fase in gang te zetten, een proces van routinisering. Het benaderen van de rechtbanken herdefinieert wat SCOAN is voor de postcharismatische fase. Het geeft ook aan dat TB Joshua SCOAN was en SCOAN TB Joshua was. Na zijn dood volgde zijn vrouw, Evelyn Joshua, [Afbeelding rechts] hem op als SCOAN-leider. De nieuwe leider van post-oprichter SCOAN moet echter nog blijk geven van enige charismatische gave. Of beter gezegd, haar succes bij het aanvechten van de stand van zaken tussen de regeringen door de rechtbanken zou kunnen worden opgevat als een blijk van (ontluikend) charisma. Als ze de organisatie naar hogere hoogten of exploits zou leiden, zou dat neerkomen op een hercharismatiseringsproces, dat mogelijk samen zou werken met het proces van routinisering.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: TB Joshua.
Afbeelding #2: een SCOAN-service onder leiding van Joshua.
Afbeelding #3: Emmanuel TV-logo.
Afbeelding #4: Een TB Joshua-genezing.
Afbeelding #5: de begrafenis van TB Joshua.
Afbeelding #6. Het SCOAN-hostel stort in.
Afbeelding #7: Evelyn Joshua.

REFERENTIES

Abiodun, Roland. 1994. "Yoruba-kunst en -esthetiek begrijpen: het concept van Ase." Afrikaanse kunst 27: 68-103.

Chidester, David. 2000. Christendom: een wereldwijde geschiedenis. New York: HarperCollins.

De Boer, Martinus C. 2020. “Verdrijving uit de synagoge: JL Martyns geschiedenis en theologie in het vierde evangelieIk ben opnieuw bezocht. Nieuwe Testament Studies 66: 367-91.

Hallen, Barry. 2000. The Good, the bad, and the Beautiful: verhandeling over waarden in de Yoruba-cultuur. Bloomington: Indiana University Press.

Hort, Fenton John Anthony. 1897. De christelijke ecclesia: een cursus van docenten over de vroege geschiedenis en vroege opvattingen van de ecclesia, en vier preken. Londen: Macmillan.

Inyang, Ifreke. 2021. "TB Joshua's dood verraste me niet - Vrouw." Dagelijkse bericht, 10 juni. Toegankelijk vanaf https://dailypost.ng/2021/06/10/tb-joshuas-death-did-not-surprise-me-widow/ op 25 maart 2023.

Johnson, Bisola Hephzi-Bah. 2018. De TB Joshua die ik ken: Deception of the Age Unmasked. Zuid-Carolina: onafhankelijke uitgeverij CreateSpace.

Mali, Jozef. 1991. "Jacob Burckhardt: mythe, geschiedenis en mythe." Geschiedenis en geheugen 3: 86-118.

Omoyajowo, Akinyele J. 1982. Cherubim en Seraphim: de geschiedenis van een Afrikaanse onafhankelijke kerk. New York: NOK Uitgevers Internationaal.

Peel, JDY 2016. Christendom, islam en Oriṣa-religie: drie tradities in vergelijking en interactie. Berkeley, CA: University of California Press.

Peel, JDY 1968. Aladura: een religieuze beweging onder de Yoruba. Oxford: Oxford University Press.

SCOAN-website. 2022. "Geloofsverklaring." Synagoge Church of All Nations-website. Toegankelijk vanaf https://www.scoan.org/about/statement-of-faith/ op 20 maart 2023.

Staf Verslaggever. 2014. Nigeria's “tbc Joshua geneest alles – van aids tot kanker. Mail & Guardian, 17 september. Betreden via https://mg.co.za/article/2014-09-17-nigeria-churchs-prophet-cures-anything-from-aids-to-cancer/ op 1 april 2023.

Ukah, Asonzeh. 2016. "Profetie, wonder en tragedie: het hiernamaals van TB Joshua en de Nigeriaanse staat." Pp. 209-32 inch Religieuze vrijheid en religieus pluralisme in Afrika: vooruitzichten en beperkingen, onder redactie van Pieter Coertzen, M. Christian Green en Len Hansen. Stellenbosch, Zuid-Afrika: Sun Press.

Ukah, Asonzeh.2011. "Wonderen uitbannen: politiek en beleid van religieuze uitzendingen in Nigeria." Religie en politiek 1: 39-60.

Ukah, Asonzeh. 2008. Een nieuw paradigma van pinksterkracht: een studie van de verloste christelijke kerk van God in Nigeria. Trenton, NJ: Afrika Wereld Pers.

Vega, Marta Morena. 1999. “The Ancestral Sacred Creative Impulse of Africa and the African Diaspora: Ase, the Nexus of the Black Global Aesthetic, Lenox Avenue: A Journal of Interarts Inquiry, vol. 5: 45-57.

Publicatie datum:
1 april 2023

Delen