Magnus Lundberg

Paus Michaël

PAUS MICHAEL TIJDLIJN

1958 (9 oktober): paus Pius XII sterft.

1959 (25 januari): De nieuwe paus, Johannes XXIII, kondigt zijn voornemen aan om een ​​algemeen concilie in Rome bijeen te roepen.

1959 (2 september). David Bawden werd geboren in Oklahoma City.

1962–1965: het Tweede Vaticaans Concilie werd gehouden in Rome.

1969 (april): paus Paulus VI vaardigt een nieuwe Romeinse misorde uit, in de volksmond bekend als de Novus Ordo.

1970: De Franse aartsbisschop Marcel Lefebvre richtte de traditionalistische Sociëteit van St. Pius X (SSPX) op.

1970–1973: het nieuwe Romeins missaal, vertaald in de volkstaal, werd geleidelijk geïmplementeerd in de hele katholieke wereld, waardoor de mogelijkheid om de preconciliaire Orde van de Mis te gebruiken drastisch werd beperkt.

1972: De familie Bawden stopte met het bezoeken van Novus Ordo-parochies en zocht missen, opgedragen door traditionalistische priesters, waaronder priesters van SSPX.

1973: publicatie van de geëxcommuniceerde Mexicaanse jezuïet Joaquín Sáenz y Arriaga Sede Vacante, met het argument dat Paulus VI geen geldige paus was en dat er een nieuw conclaaf moest worden gehouden.

1976 (22 mei): Aartsbisschop Lefebvre bevestigt David Bawden in Stafford, Texas.

1977 (september): Bawden werd toegelaten tot het SSPX-seminarie in Ecône, Zwitserland.

1978 (januari): Bawden werd overgeplaatst van Ecône naar het SSPX-seminarie in Armada, Michigan.

1978 (december): Bawden werd ontslagen uit het seminarie

1979: De familie Bawden verhuisde naar St Marys, Kansas, waar David Bawden werkte op de door SSPX geleide school.

1981 (maart): Bawden nam ontslag bij zijn werk op de school en verliet SSPX.

1981–1983: de Vietnamese aartsbisschop Pierre Martin Ngo-Dinh Thuc wijdde sedevacantistische bisschoppen in die op hun beurt andere bisschoppen wijdden voor werk in de Verenigde Staten.

1983 (26 december): David Bawden ondertekende een open brief waarin hij betoogde dat geen van de traditionalistische groepen geldige sacramenten verleende omdat ze niet over de juiste jurisdictie beschikten.

1985: Bawden schreef 'Jurisdiction during the Great Apostasy', waarin hij zijn ideeën ontwikkelde over het gebrek aan sacramentele geldigheid in de traditionalistische beweging.

1987: Bawden begon ervan overtuigd te raken dat een nieuw conclaaf mogelijk zou zijn.

1988: Bawden onderzocht en geloofde enige tijd in de bewering dat kardinaal Giuseppe Siri tijdens het conclaaf van 1963 tot paus was gekozen, maar moest weigeren.

1989 (25 maart): Bawden legde de gelofte af om te werken aan de verkiezing van een paus.

1989 (mei): Voornamelijk gebaseerd op eerdere geschriften, begonnen Teresa Stanfill Benns en David Bawden met het voorbereiden van een boek waarin de argumenten voor het conclaaf werden uiteengezet.

1990 (januari): Benns en Bawden gepubliceerd Zal de katholieke kerk de twintigste eeuw overleven? Het werd uitgedeeld aan sedevacantistische geestelijken en leken die opriepen tot pauselijke verkiezingen.

1990 (16 juli): een conclaaf met zes kiezers werd gehouden in Belvue, Kansas. Bawden werd tot paus gekozen en nam Michael I als zijn pauselijke naam. Het Vaticaan in ballingschap werd opgericht.

1993: De familie Bawden verhuisde naar Delia, Kansas.

2000: Paus Michael startte een actieve online bediening.

2006: De groep plande de wijding en wijding van paus Michael, maar de ceremonies werden kort voordat het evenement zou plaatsvinden, geannuleerd.

2007: Teresa Benns en twee anderen die hadden deelgenomen aan het conclaaf van 1990 vertrokken, waarbij ze de geldigheid van de verkiezingen aan de kaak stelden en bijgevolg de pauselijke aanspraken van Bawden.

2011 (9-10 december): Onafhankelijke katholieke bisschop Robert Biarnesen wijdde paus Michael, een priester, wijdde hem tot bisschop en kroonde hem tot paus.

2013: Paus Michael verhuisde naar Topeka, Kansas.

2022: (2 augustus): paus Michael stierf in Kansas City.

2023 (29 juli): Aartsbisschop Rogelio del Rosario Martínez werd tijdens een conclaaf in Wenen verkozen tot opvolger van paus Michael. Hij nam Michael II als zijn pauselijke naam.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

David Bawden (1959–2022) werd in 1990 tijdens een conclaaf in Kansas tot paus Michael I gekozen. [Afbeelding rechts] Hij was noch de eerste noch de laatste man die in de twintigste eeuw een alternatieve paus werd. Er zijn tientallen anderen geweest die beweerden dat zij, niet de veel meer erkende paus in Rome, de ware leider van de katholieke kerk zijn. Over het algemeen beweren ze dat we in een tijdperk van algemene afvalligheid leven en dat de moderne kerk, vooral na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), niets te maken heeft met het ware katholicisme. Verschillende van de laatste Romeinse pausen waren tegenpausen en leiders van een nieuwe niet-katholieke religie (vgl. Lundberg 2020 en binnenkort). De meeste alternatieve pausen beweren dat ze zijn gekozen door directe hemelse tussenkomst, en David Bawden was de eerste die werd gekozen in een alternatief conclaaf. Hij claimde het pontificaat gedurende tweeëndertig jaar en leidde een kleine groep volgelingen.

Het Tweede Vaticaans Concilie (een bijeenkomst van meer dan 2000 bisschoppen) was misschien wel de meest cruciale gebeurtenis in de moderne katholieke geschiedenis. Op uitnodiging van paus Johannes XXIII (1881–1963) kwamen de bisschoppen van 1962 tot 1965 vier lange zittingen bijeen. Uiteindelijk vaardigde paus Paulus VI (1897–1978) de definitieve documenten uit.

Volgens Johannes XXIII zou het concilie moeten worden omvat in de term aggiornomento (Italiaans voor "bijwerken"). Tijdens de conciliaire zittingen debatteerden de bisschoppen over veel centrale theologische kwesties: openbaring, de kerk en haar relatie tot de moderne samenleving, liturgie, missie, onderwijs, godsdienstvrijheid, oecumene, relaties met niet-christenen, en de rol van bisschoppen, priesters, religieuzen en leken. Hoewel de interpretaties van hun radicaliteit verschillen, verschilden de definitieve documenten sterk van de oorspronkelijke schema's (ontwerpen) die de voorbereidende commissies aan de conciliaire vaders voorlegden. De veranderingen werden ingrijpender dan aanvankelijk verwacht.

Tijdens het concilie was er een kleine maar luidruchtige groep van zogenaamde traditionalistische bisschoppen en theologen die min of meer actief tegen veel van de veranderingen waren. De overgrote meerderheid ondertekende echter de definitieve documenten. Zelfs in het geval van de veelbesproken Dignitatis humanoe, de Verklaring van de Raad over Godsdienstvrijheid, stemde uiteindelijk slechts drie procent van de ruim 2,300 aanwezige bisschoppen tegen. (Voor een gedetailleerde studie over de beraadslagingen en conflicten bij Vaticanum II, zie O'Malley 2008).

Voortbouwen op sacrosanctum concilium, de constitutie van de Raad over de liturgie, in 1969 vaardigde paus Paulus VI een nieuwe Romeinse Orde van de Mis uit, vaak aangeduid als de Novus Ordo. Het verving de herziening uit 1962 van de zogenaamde Tridentijnse Mis, afgekondigd door paus Pius V in 1570. Al snel werd het nieuwe missaal vertaald in vele volkstalen en vanaf 1970 wereldwijd geïmplementeerd. De geestelijkheid moest de nieuwe liturgische boeken accepteren en de mogelijkheid om de mis volgens de oude ritus op te dragen werd steeds moeilijker en, op enkele uitzonderingen na, onmogelijk.

Hoewel veel katholieken de veranderingen verwelkomden of in ieder geval accepteerden, voelden groepen geestelijken en leken zich vanaf het einde van de jaren zestig verraden en verbijsterd door de postconciliaire ontwikkeling. De nieuwe Orde van de Mis, inclusief het gebruik van de volkstaal, was de meest opvallende verandering die door gewone katholieken werd opgemerkt. Tegenstanders beweerden dat de Novus Ordo het offerkarakter van de mis fundamenteel veranderde. Sommigen vroegen zich af hoe bisschoppen, met name de paus van Rome, veranderingen konden goedkeuren waarvan zij dachten dat ze in strijd waren met de traditionele katholieke leer. (Over het postconciliaire traditionalisme en de massahervorming, zie bijvoorbeeld Cuneo 1960 en Airiau 1997).

In 1959, hetzelfde jaar waarin Johannes XXIII het Tweede Vaticaans Concilie bijeenriep, werd David Allen Bawden, de toekomstige paus Michael, geboren in Oklahoma City. Zijn moeder, Clara ("Tickie"), [Afbeelding rechts] was een katholieke wieg, terwijl zijn vader, Kennett, een bekeerling was van het protestantisme. De familie was actief praktiserende parochianen en David Bawden voelde een vroege roeping tot het priesterschap.

In verschillende van zijn geschreven werken beschrijft paus Michael de geleidelijke vervreemding van het gezin van de postconciliaire kerk. Halverwege de jaren zestig hadden enkele parochianen, onder wie zijn ouders, veranderingen opgemerkt in de prediking en het onderwijzen van de catechismus. Veranderingen werden echter veel duidelijker in 1960, toen de Novus Ordo werd geïntroduceerd. (Tenzij anders vermeld, zijn de biografie van Bawden en de ontwikkeling van zijn groep gebaseerd op paus Michael 1971, 2005, 2006, 2011a, 2013b, 2013a, 2016b, 2016c, 2016.)

Eind 1972 besloten de Bawdens om geen Novus Ordo-kerken meer te bezoeken, maar priesters te benaderen die alleen de traditionele mis opdroegen. Zulke traditionalistische geestelijken kwamen soms maar een paar keer per jaar in de stad aan. In 1973 ontmoetten de Bawdens priesters van de nieuw opgerichte en snelgroeiende Society of St. Pius X (SSPX). Net als andere traditionalistische groepen had de Society geen permanente aanwezigheid in Oklahoma, en priesters kwamen uit Texas om de mis op te dragen in privéwoningen, waaronder die van Bawden (vgl. De Daily Oklahoman, 22 juli 1978).

SSPX werd in 1970 opgericht door de Franse aartsbisschop Marcel Lefebvre (1905–1991), die steeds kritischer werd over de conciliaire hervormingen. De oorspronkelijke visie was om seminaristen op te leiden die de Tridentijnse Mis zouden blijven opdragen. Het centrum van SSPX lag in het Zwitserse Ecône. De Sociëteit kreeg voorlopige toestemming van de plaatselijke bisschop en trok al snel veel seminaristen aan. Gedurende de volgende jaren stonden hun activiteiten onder toezicht van zowel diocesane als pauselijke autoriteiten. In 1974 schreef Lefebvre een Verklaring waarin hij het Tweede Vaticaans Concilie en de postconciliaire ontwikkeling zag als tekenen van "neomodernistische en neoprotestantse tendensen", in tegenstelling tot het "Eeuwige Rome, de Meesteres van wijsheid en waarheid".

In 1975 besloot het bisdom de status van SSPX niet te verlengen en beval Lefebvre de organisatie te ontbinden, en de paus berispte hem publiekelijk, iets wat bijna ongehoord was. Het was Lefebvre uitdrukkelijk verboden priesters te wijden voor de SSPX. Hij deed het toch en werd geschorst. Toch, ondanks de uitspraken van het bisdom en de Heilige Stoel, gingen de activiteiten van de SSPX door en groeiden ze in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland, maar niet in de laatste plaats in de Verenigde Staten, waar ze in 1974 een seminarie openden in Armada, Michigan, en op veel plaatsen massacentra opgericht. Lefebvre was zeer kritisch over de conciliaire post-ontwikkelingen en de leer van paus Paulus VI. In 1976 verwees hij naar de Novus Ordo als een "bastaardmis", en hoewel hij Paulus VI of Johannes Paulus II nooit expliciet tot paus heeft verklaard, verklaarde hij dat een toekomstige paus zo'n vonnis zou kunnen uitspreken. (Over Lefebvre en SSPX, zie bijvoorbeeld Sudlow 2017 en, voor een binnenperspectief, zie Tissier de Mallerais 2002).

Andere groepen gingen echter verder en beweerden dat Paulus VI een manifeste ketter en tegenpaus was; daarom was de Heilige Stoel vacant, een positie die later bekend stond als sedevacantisme. Een vroege pleitbezorger was Francis K. Schuckardt (1937-2006), die vanaf het einde van de jaren zestig door de Verenigde Staten reisde om het Tweede Vaticaans Concilie en de Novus Ordo aan de kaak te stellen en beweerde dat Paulus VI een valse paus was. Zijn groep werd bekend als de Fatima-kruistocht. Maar nadat een onafhankelijke katholieke bisschop Schuckardt in 1960 had ingewijd, stond het formeel bekend als de Tridentijnse Latijnse rituskerk, hoewel opgevat als niets anders dan de Katholieke kerk. Met centra in Coeur d'Alene, Idaho, en later in Spokane, Washington, telden ze duizenden leden en grote religieuze gemeenschappen. (Over Schuckardt, zie Cuneo 1997: 102–13).

Een andere vroege sedevacantistische exponent was de geëxcommuniceerde Mexicaanse jezuïet Joaquín Sáenz y Arriaga (1899–1976). In verschillende teksten, geschreven in de vroege jaren zeventig, verklaarde hij Paulus VI een manifeste ketter, een tegenpaus en zelfs de antichrist. Hij voerde aan dat er een nieuw conclaaf nodig was om het probleem op te lossen, ging naar Rome om zijn standpunt uit te leggen aan bekende traditionalistische kardinalen, maar kreeg geen steun, en probeerde vervolgens traditioneel ingestelde bisschoppen te overtuigen. (Over Sáenz y Arriaga, zie Pacheco 1970).

Volgens Bawden ontmoette Sáenz y Arriaga op 22 mei 1976 tijdens een bezoek aan Stafford, Texas, aartsbisschop Marcel Lefebvre om zijn zaak voor te leggen. Deze laatste nam noch de sedevacantistische positie in, noch de noodzaak van een nieuw conclaaf. Op dezelfde dag dat de twee traditionalisten elkaar ontmoetten, bevestigde Lefebvre David Bawden. Volgens latere getuigenissen van Bawden gonsde het van de geruchten over de pauselijke kwestie en de mogelijkheid van een nieuw conclaaf. Het probleem met deze bewering is dat Sáenz y Arriaga eind april 1976 stierf. Bawden beweerde echter nooit expliciet dat hij Sáenz y Arriaga had ontmoet, maar vermeldde dat er twee andere Mexicaanse sedevacantistische priesters aanwezig waren. Dat zou mogelijk zijn, en later zou de gemeenschap in Stafford zich wenden tot de sedevacantistische positie. Wat wel duidelijk is, is dat Sáenz y Arriaga en Lefebvre elkaar hebben ontmoet, maar dat was in 1973 in Frankrijk.

In 1977, op achttienjarige leeftijd, werd Bawden toegelaten tot het SSPX-seminarie in het Zwitserse Ecône, waar hij zijn studies voor het priesterschap begon. De meer natuurlijke oplossing, aangezien hij geen Frans kende, was om te studeren aan het SSPX-seminarie in Armada, maar hij kreeg te horen dat het vol was. Toch werd hij daar begin 1978 overgeplaatst (vgl. Dagelijks Oklahoman, 22 juli 1978).

De pauselijke kwestie en de mogelijke sede vacante waren veelbesproken binnen de SSPX. Bawden zei dat hij in 1977 een SSPX-priester hoorde die publiekelijk de Heilige Stoel vacant verklaarde en dat er op een dag een paus gekozen moest worden. Volgens Bawden waren begin jaren tachtig de meeste SSPX-priesters in de Verenigde Staten de facto sedevacantisten. Ze vonden Lefebvre te diplomatiek in zijn contacten met de Heilige Stoel, vooral na de verkiezing van Johannes Paulus II (1920-2005). Veel priesters vertrokken of werden verbannen uit de SSPX omdat ze er sedevacantistische opvattingen op nahielden, weigerden voor de paus te bidden tijdens de mis, en het Missaal uit 1962, herzien door Johannes XXIII, niet wilden gebruiken, maar vasthielden aan de edities van vóór 1955. (Over sedevacantisme, zie Airiau 2014. Zie Cekada 2008 voor een Amerikaans inside-perspectief).

Het verblijf van David Bawden op het SSPX-seminarie in Armada zou van korte duur zijn en tegen het einde van 1978 werd hij ontslagen. In zijn latere teksten beweert Bawden dat hij geen reden voor de beslissing heeft gekregen. Hoewel hij met succes een beroep deed op Marcel Lefebvre, die verklaarde dat hij opnieuw zou worden toegelaten tot een van de SSPX-seminaries, werd hij dat uiteindelijk niet.

In 1979 verhuisde de familie Bawden naar St. Marys, Kansas, een klein stadje dat een van de districtshoofdkwartieren van SSPX was geworden. Daar werkte David Bawden op het onlangs door de SSPX geopende internaat. Hij verliet zijn werk in maart 1981. In zijn latere geschriften verklaarde Bawden dat hij veel "onkatholieke dingen aan de hand" tegenkwam en ervoor koos om te vertrekken. Tegelijkertijd verliet hij ook SSPX voorgoed.

Verschillende families waren naar St. Marys verhuisd op zoek naar een traditioneel toevluchtsoord. Toch hadden ze harde kritiek op de districtsoverste van de SSPX, die ook de rector van de school was, en trokken ze de economische basis van de school in twijfel. Sommige van de rechteloze leden verlieten de stad, terwijl anderen bleven. Volgens artikelen gepubliceerd in De Kansas City Star in 1982 had de overste verschillende families, waaronder de Bawdens, verbannen van het betreden van de campus en hen verboden de sacramenten van een andere priester te ontvangen (De Kansas City Star, 18 en 19 april 1982).

David Bawden liet zijn werk op school achter en verdiende in de daaropvolgende jaren de kost als bijvoorbeeld makelaar in onroerend goed, meubelmaker en bijlesdocent op een thuisschool. Zich realiserend dat het onder de huidige omstandigheden moeilijk zou zijn om katholieke priester te worden, benaderde Bawden verschillende traditionalistische priesters om advies te vragen. Toch kwam er volgens hem geen van hen aan. Tegelijkertijd vervolgde hij op eigen houtje theologische studies en verzamelde hij een uitgebreide collectie oudere katholieke literatuur, voornamelijk uit gesloten seminariebibliotheken (vgl. Des Moines Register4 november 1990).

Begin jaren tachtig veranderde de traditionalistische scene in de Verenigde Staten toen verschillende sedevacantistische groepen hun eigen bisschoppen kregen. De Vietnamese aartsbisschop Pierre Martin Ngo-din Thuc (1980–1897), die twintig jaar in ballingschap in Europa had geleefd, stapte naar voren als een productieve wijder. De bisschoppen die Thuc vanaf 1984 wijdde, vormden een zeer heterogene groep, maar hij zorgde wel voor apostolische opvolging van enkele sedevacantisten, die priesters konden wijden en bisschoppen konden wijden. In 1976 wijdde de Mexicaanse Thuc-bisschop Moisés Carmona-Rivera (1982–1912) George J.Musey (1991–1928) in, die op zijn beurt vrijwel onmiddellijk Louis Vezelis (1992–1930), bisschop wijdde.

Thuc wijdde ook Michel Louis Guérard des Lauriers (1898–1988) in, die een iets andere functie bekleedde, algemeen bekend als sedeprivationisme. Hij beweerde dat de paus geldig was gekozen en dat de Heilige Stoel "materieel bezet" was, maar aangezien de gekozen paus een ketter was, was hij niet "formeel bezet". Er was geen echte paus, maar hij zou er een worden als hij zwoer van zijn ketterijen en het ware katholieke geloof beleed. Laurier wijdde Robert Fidelis McKenna (1927–2015) in, een bisschop actief in de Verenigde Staten. (Over Thuc en zijn wijdingen, zie Jarvis 2018a, cf. Boyle 2007a).

Begin jaren tachtig ging de vraag over een mogelijke sede vacante vooral over Paulus VI en zijn opvolgers en of ze niet geldig gekozen waren of na hun verkiezing tot ketterij waren vervallen. Op dat moment was de geldigheid van het pausdom van Johannes XXIII geen belangrijk probleem, ook al waren de traditionalisten kritisch over veel van zijn leringen en beschouwden ze hem vaak als op zijn minst een dubieuze paus. Toch waren sommigen van mening dat hij ook niet geldig was gekozen en dat er geen echte paus was geweest na de dood van Pius XII in 1980 (Airiau 1958).

Op 26 december 1983 schreef Bawden een open brief waarin hij beweerde dat traditionalistische priesters de sacramenten toedienden zonder de juiste jurisdictie en de noodzakelijke pauselijke vergunningen. Ze verloren hun ambt en liepen excommunicatie op zich. Tijdens de grote afvalligheid was er een tijd dat sacramenten, inclusief de mis, niet werden gevierd. Als gevolg hiervan distantieerde Bawden zich van de traditionalistische beweging en in 1985 publiceerde hij nog een brief over dezelfde kwesties, waarin hij meer details presenteerde. (De brieven zijn opnieuw gepubliceerd in bijvoorbeeld Pope Michael 2013b).

In 1988 hoorde Bawden over de berichten dat de traditionalistische kardinaal Giuseppe Siri (1906–1989), aartsbisschop van Genua, tijdens het conclaaf van 1963 was gekozen onder de pauselijke naam Gregorius XVII. Toch werd hij vanwege zionistische, maçonnieke en communistische bedreigingen verhinderd zijn ambt te aanvaarden. In plaats daarvan werd in zijn plaats kardinaal Montini (Paulus VI) gekozen.

De stelling van kardinaal Siri werd oorspronkelijk gepresenteerd door een kleine groep Franse traditionalisten en overtuigde ook in de Verenigde Staten. In 1988 ging Peter Tran Van Khoat, een Vietnamees die in Port Arthur, Texas woonde en beweerde een katholieke priester te zijn, naar Rome om de zaak te onderzoeken. Tijdens hun ontmoeting zei Siri niets over de verkiezing, maar verwees hij naar de gelofte van stilte. In 1988 reisde Bawden naar Khoat om over de kwestie te praten en bracht hij enige tijd door met zijn gemeente. In zijn latere geschriften bagatelliseerde Bawden zijn interesse in de Siri-stelling, maar in correspondentie uit 1988 schreef hij dat hij geloofde dat Siri de paus was en zich aan zijn autoriteit zou onderwerpen. In ieder geval stierf Siri in 1989 zonder officieel het pausdom op te eisen. (Over de Siri-stelling, zie Cuneo 1997:85-86; voor bewijs van Bawdens opvattingen in 1988, zie Hobson 2008).

Vanaf het begin van de jaren tachtig riepen verschillende individuen en kleine groepen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan op tot een conclaaf om de pauselijke jurisdictie te herstellen; ze stonden bekend als conclavisten. In 1980 raakte Bawden ervan overtuigd dat het mogelijk en zelfs noodzakelijk zou zijn om een ​​conclaaf bijeen te roepen, inclusief leken. Op 1987 maart 25 legde hij een formele gelofte af om te werken aan de verkiezing van een paus:

We verbinden ons door deze gelofte om al onze inspanningen te richten op het bereiken van een pauselijke verkiezing om de huidige Sede Vacante te beëindigen. We zullen onszelf niet belasten met wereldse bezigheden, maar zullen in plaats daarvan Uw Koninkrijk nastreven tot de voltooiing van de taak.

In mei 1989 begonnen Bawden en zijn vriendin Teresa Stanfill Benns met het samenstellen van een reeks eerdere en nieuwe teksten waarin ze pleitten voor een conclaaf; Benns was de belangrijkste auteur. Het resultaat was een omvangrijk boek met de titel Zal de katholieke kerk de twintigste eeuw overleven? [Afbeelding rechts] Het werd gepubliceerd in januari 1990 en verzonden naar bekende sedevacantistische geestelijken en leken in Noord-Amerika, Europa en andere plaatsen. In totaal werden zo'n 200 exemplaren verspreid over meer dan twintig landen.

De kern van het boek was het argument dat de Heilige Stoel vanaf 1958 vacant was, dat er geen geldige kardinalen zijn en dat de huidige bisschoppen en priesters geen jurisdictie hebben. Toch is de kerk onvergankelijk; het zal tot het einde blijven bestaan. Een sede vacante kan worden verlengd, maar niet eeuwigdurend. Volgens de auteurs was er een mogelijkheid, en dus een plicht voor het kleine overblijfsel, inclusief leken, om een ​​paus te kiezen. Daarvoor moesten ze echter hun ketterse posities bezweren en het ware katholieke geloof belijden. Daarna konden ze doorgaan met de verkiezing. (Voor details, zie LEERLINGEN/OVERTUIGINGEN).

Ongeveer een half jaar na de publicatie van het boek, op 16 1990, werd het conclaaf gehouden in de consignatiewinkel van Kennett Bawden in het kleine stadje Belvue, Kansas. Het overgrote deel van de boekontvangers dacht er niet eens aan om te komen, maar een kleine groep toonde interesse. Uiteindelijk kwamen er maar elf binnen. Sommigen zagen dat het geplande conclaaf erg klein zou zijn en probeerden het proces te vertragen. (Voor tegenargumenten van iemand die aanwezig was maar ervoor koos het conclaaf niet bij te wonen, zie Henry 1998).

Uiteindelijk kwamen acht mensen bijeen voor het conclaaf, van wie er zes kiezers waren, de anderen waren minderjarig: David Bawden, zijn ouders, Teresa Benns en een getrouwd stel uit Minnesota. Bawden werd bij de eerste stemming gekozen, aanvaardde het ambt en nam Michael I als zijn pauselijke naam aan. Verschillende Amerikaanse kranten berichtten over de unieke gebeurtenis: dat er een groep was die beweerde dat de echte paus niet in Rome was maar in het kleine stadje Kansas (zie bijv. De Manhattan Mercury, 19 juli 1990; Kansas City Star, 23 juli 1990; The Wichita Eagle, 290 juli 199; Macon Telegraaf en Nieuws, 7 augustus 1990; En The Miami Herald, 17 augustus 1990).

Met de pauselijke verkiezing werd de Heilige Stoel uit Rome verplaatst en werd het Vaticaan in ballingschap, gelegen op de plaats waar de paus woonde. De aanhangers waren van mening dat de pauselijke jurisdictie was hersteld, maar dat betekende niet dat Bawden tot priester was gewijd. Toch hoopte hij dat sommige echte katholieke bisschoppen die achter het ijzeren gordijn of in China leefden, niet hadden deelgenomen aan Vaticanum II en nooit de sacramenten volgens de postconciliaire vormen hadden gevierd. Hij verwachtte dat een van hen hem zou wijden (vgl. The Miami Herald, 17 augustus 1990).

Met zijn ouders verhuisde paus Michael in 1993 uit St. Marys en woonde twintig jaar in Delia, een dorp in de buurt van Topeka, Kansas, waarnaar het Vaticaan in ballingschap werd overgebracht. Van daaruit bleef hij per brief en telefoon in contact met zijn kleine groep aanhangers. Zijn vader stierf in 1995 en hij woonde alleen met zijn moeder.

In 2000 begon paus Michael een zeer actieve internetbediening en bouwde hij verschillende websites. Hoewel het aantal volgers laag bleef, slechts enkele tientallen, kreeg hij meer bekendheid via de websites. Hoewel de overgrote meerderheid van de bezoekers de pauselijke bewering belachelijk vond, werd de groep aanhangers van paus Michaël een meer internationale groep, waaronder individuen uit bijvoorbeeld Europa, Azië en Amerika. (Een van de weinige gepubliceerde teksten over paus Michael in de vroege jaren 2000 is Frank 2004: 217–24).

Toch werd paus Michaël meer dan vijftien jaar na zijn verkiezing niet gewijd, hoewel hij actief op zoek was naar een onafhankelijke katholieke bisschop die hem de nodige apostolische opvolging zou kunnen verschaffen. In 2006 kreeg de pauselijke perssecretaris te horen dat een onafhankelijke katholieke bisschop van de Mathew Harris-lijn paus Michael tot priester zou wijden, hem tot bisschop zou wijden en de pauselijke kroning zou vieren (Mascarenhas 2006). Toch werden de plannen op het laatste moment afgeblazen.

In 2007 verlieten Teresa Benns en het echtpaar Hunt, die deelnamen aan het conclaaf van 1990, de jurisdictie van paus Michael, beschuldigden hem van ketterij, en concludeerden dat ze geen geldige kiezers waren geweest en dat Bawden nooit de ware paus was. De enige overgebleven mensen van het conclaaf van 1990 waren dus de paus en zijn moeder. In 2009 ondertekenden Teresa Benns, het echtpaar Hunt en anderen een petitie waarin ze eisten dat David Bawden afstand deed van zijn valse pauselijke claims (Benns 2007; Benns 2009 en Benns et al. 2009).

In 2007 maakten drie filmstudenten van de Universiteit van Notre Dame een korte film over paus Michael (De South Bend Tribune, 20 januari 2008). Als voortzetting van het project stelde een van de filmmakers, Adam Fairfield, zich een lange speelfilm voor. Ter voorbereiding bezocht hij in 2008 en 2009 verschillende keren paus Michaël bij hem thuis. Het resultaat was de anderhalf uur durende documentaire Paus Michaël, waardoor de Kansan-paus in bredere kringen bekendheid kreeg. [Afbeelding rechts] Het had een respectvolle toon en liet de paus zijn beweringen toelichten, waarbij hij zijn dagelijks leven en zijn onderwijs van een paar seminaristen volgde (Paus Michaël 2010).

Kort nadat de documentaire was uitgebracht, in december 2011, werd paus Michael uiteindelijk gewijd en ingewijd door de onafhankelijke katholieke bisschop Robert Biarnesen nadat hij zich had onderworpen aan de jurisdictie van de paus. Biarnesen was pas een maand eerder tot bisschop benoemd en claimde zijn apostolische opvolging via de geslachten Duarte Costa en Mathew Harris. (Over Duarte Costa en zijn afstamming, zie Jarvis 2018b, cf. Boyle 2007b. Voor Biarnesen, zie ook [“Database van onafhankelijke bisschoppen”])

In 2013 verhuisde David Bawden naar Topeka, Kansas. Hij zette zijn online bediening voort op verschillende websites (bijv. www.pope-michael.com, www.vacaninexile.com en www.pope-speaks.com). Het materiaal op de website omvatte boeken en artikelen over de ketterijen die door moderne tegenpausen werden onderwezen en de verdediging van zijn aanspraak op het pausdom, maar ook meer algemene spirituele reflecties. Vanaf 2016 publiceert de groep De olijfboom, een maandblad. [Afbeelding rechts] Paus Michael had ook een Facebook-account met talloze volgers en een YouTube-kanaal, waarop hij regelmatig nieuwe video's plaatste. De inhoud omvatte antwoorden op vragen en korte lezingen. Preken en missen werden ook live gestreamd.

Paus Michael en zijn naaste medewerker Fr. Francis Dominic, die in 2018 tot priester werd gewijd, begon St. Helen Catholic Mission - St. Helen Catholic Church in Topeka. Massa's, preken en catechetisch materiaal van de kerk worden verspreid via sociale media en een website (website Saint Helen Catholic Mission).

Begin juli 2022 kreeg paus Michael een hersenbloeding en moest hij een spoedoperatie ondergaan. Aanvankelijk leek hij te herstellen, maar stierf uiteindelijk op 2 augustus 2022, op tweeënzestigjarige leeftijd. Met zijn dood werd de Heilige Stoel vacant en begonnen zijn aanhangers een conclaaf te plannen om een ​​opvolger te kiezen.

In juni 2023 kondigde de Filippijnse aartsbisschop Rogelio del Rosario Martínez (geb. 1970) aan dat er vanaf 25 juli een conclaaf in Wenen zou worden gehouden. Er waren vier papabili: twee bisschoppen en twee priesters. Tijdens de eerste conclaafsessie op 25 juli werd een kandidaat gekozen, maar deze weigerde. In de vierde zitting op 29 juli werd een nieuwe kandidaat gekozen, maar ook hij weigerde. Uiteindelijk werd in dezelfde zitting aartsbisschop Martínez gekozen en aanvaardde hij de verkiezing. Hij nam Michael II als zijn pauselijke naam. Het resultaat werd op 9 augustus publiekelijk bekendgemaakt (Lundberg 2023).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Het pleidooi voor de vacante zetel van na 1958, de niet-geldigheid van de traditionalistische geestelijkheid tijdens de sede vacante, de noodzaak om de pauselijke jurisdictie te herstellen en de geldigheid van het conclaaf van 1990 zijn de centrale thema's in de meeste teksten geschreven door David Bawden/ Paus Michaël. De zaak werd voor het eerst geschetst in het preconclaafboek, Zal de katholieke kerk de twintigste eeuw overleven? voornamelijk geschreven door Teresa Benns maar met bijdragen van Bawden.  Met verschillende mate van detail presenteerde paus Michael dezelfde ideeën in tal van werken (zie paus Michael 2003, 2005, 2006, 2011, 2013a, 2013b, 2016a, 2016b, 2016c, 2020), evenals in korte teksten die op zijn websites zijn gepubliceerd .

De geschriften waren gebaseerd op interpretaties van officiële kerkelijke leerstellingen in pauselijke en conciliaire documenten en het kerkelijk recht. Maar ze bouwen ook voort op een breed scala aan katholieke theologen van vóór 1958. Tot op zekere hoogte omvat hij ook eindtijdprofetieën. Lange citaten uit bronnen vormen een aanzienlijk deel van de publicaties van paus Michael.

Onder sedevacantisten was er discussie geweest over de vraag of Paulus VI niet geldig was gekozen of dat hij zijn ambt verloor met de afkondiging van de definitieve documenten van Vaticanum II in 1965 of eerder. Evenzo was er enige discussie over de vraag of Johannes XXIII het pauselijke ambt had verloren of niet geldig was gekozen. Er was een probleem als een paus kon worden afgezet, aangezien alleen een paus uiteindelijk kon beslissen of een paus een ketter was geworden. Een andere vraag was of een persoon die een ketter was een geldig gekozen paus kon zijn.

Om de bewering te onderbouwen dat een ketter niet geldig tot paus kon worden gekozen, verwezen sommigen, waaronder Bawden, naar de stier van Paulus IV Cum ex-apostolatus officio. In de stier verordende de paus dat als een bisschop, kardinaal of paus vóór zijn verheffing "van het katholieke geloof was afgeweken of tot een of andere ketterij was vervallen". In een dergelijk geval is "de verkiezing nietig, nietig en waardeloos". Dus zelfs als de uitverkorenen het ambt aanvaarden, zou hij niet de paus zijn en zou hij geen pauselijke jurisdictie of autoriteit ontvangen (geciteerd in Pope Michael 2003).

Paus Michael voerde aan dat kardinaal Roncalli (Johannes XXIII) geen geldig gekozen paus was en dat de sede vacante begon met de dood van Pius XII in 1958. Hij beweerde dat Roncalli vóór zijn verheffing een bekende ketter was geweest, bijvoorbeeld omdat hij een vrijmetselaar die de vrijheid van religie en oecumene had bepleit. De kardinaal was een valse profeet toen hij een concilie bijeenriep met als uitdrukkelijk doel de kerk up-to-date te brengen, hoewel de katholieke kerk nooit zou kunnen veranderen. Roncalli was een kwaadaardige versie van Johannes de Doper die de weg bereidde voor de antichrist-kardinaal Montini, dwz Paulus VI, bijvoorbeeld door grote aantallen vrijmetselaarskardinalen aan te stellen die zijn verkiezing zouden verzekeren.

Volgens deze redenering was, aangezien Roncalli's verkiezing ongeldig was, zijn verhoging van nieuwe kardinalen nietig, evenals het conclaaf dat na zijn dood werd gehouden. Radicaler gezegd: als Roncalli de valse profeet was die de weg vrijmaakte voor de antichrist, dan was Paulus VI de antichrist. Een analogie trekkend met het tweede beest in Openbaring 13:11-17, beweerde paus Michael: “Montini bracht zijn macht en die van Roncalli over op de twee horens; Johannes Paulus I en Johannes Paulus II; zodat het beest leek te zijn gedood, maar herstelde en opnieuw leefde. Onnodig te zeggen dat paus Michael leerde dat Benedictus XVI en Franciscus ook tegenpausen waren.

Door middel van Vaticanum II en de postconciliaire veranderingen in de sacramentsriten, heeft Montini, als antichrist, "het voortdurende offer afgeschaft" door zijn veranderingen van substantiële delen van de Orde van de Mis. Gedurende deze tijd zal de Mis tijdelijk worden gestaakt en voorzien van "de gruwel der verwoesting", een uitdrukking uit het oudtestamentische boek Daniël. Het effect was de creatie van een nieuwe religie met nieuwe overtuigingen en rituelen. In deze nieuwe religie werd de mens, niet God, vereerd.

Tijdens de langdurige sede vacante die in 1958 begon, was er geen mogelijkheid voor een geldige mis of het toedienen van de meeste andere sacramenten, aangezien zelfs de traditionalistische geestelijkheid geen jurisdictie had en hun bisschoppen handelden alsof ze pausen waren. In feite waren ze vitandi (geëxcommuniceerde mensen die moeten worden vermeden) omdat ze tot niet-katholieke sekten behoorden en zonder noodzakelijk pauselijk mandaat waren ingewijd. De proliferatie van verschillende traditionalistische groepen was in tegenspraak met het geloof in de eenheid van de katholieke kerk.

In het tijdperk van de Grote Apostasie probeert Satan de kerk te vernietigen. Toch zal hij niet helemaal succesvol zijn, aangezien de kerk is gevormd door onfeilbaarheid, en St. Peter zal tot het einde eeuwige opvolgers hebben. Hoewel de vacature aanzienlijk is verlengd, kan deze niet eeuwigdurend zijn. De vraag was wie onder de huidige omstandigheden een paus zou kiezen. Door het wegvallen van het College van de kardinalen (de gewone kiezers) waren zij geen optie, zij behoorden tot een nieuwe religie.

Paus Michael voerde aan dat in zo'n noodtoestand geestelijken en leken, of zelfs een groep die uitsluitend uit leken bestaat, een paus zouden kunnen kiezen. Hij wees op het billijkheidsbeginsel, waarnaar vaak wordt verwezen met het Griekse woord epikeia. Toegepast op de langdurige sede vacante en de afwezigheid van normale kiezers, hebben anderen, inclusief leken, voor een groter goed (de redding van zielen) het recht en de daaropvolgende plicht om een ​​paus te kiezen. In dergelijke omstandigheden zou "de kerk met tegenzin de jurisdictie voor deze ene handeling kunnen geven, want er bestaat geen andere, meer gekwalificeerde instantie om zo'n handeling uit te voeren."

Think Zal de katholieke kerk de twintigste eeuw overleven? de potentiële kiezers moesten stoppen met het bijwonen van traditionele diensten en geen sacramenten ontvangen gedurende de tijd die overbleef tot het conclaaf. In plaats daarvan moeten ze zich wijden aan het gebed en de catechismus van het Concilie van Trente bestuderen. Vóór het conclaaf zouden ze een volmaakte daad van berouw en een openbare afzwering van hun ketterijen moeten maken, de Heilige Stoel vacant moeten verklaren en het ware katholieke geloof moeten belijden volgens Trente en het (Eerste) Vaticaans Concilie. Alleen zo konden ze gekwalificeerde kiezers worden.

Volgens Bawdens interpretatie van Pius XII's toespraak tot de Lekenapostolaat Wereldconferentie op 5 oktober 1957, was het criterium om een ​​papabile te zijn (iemand die tot paus gekozen kon worden) dat een gedoopte man die het gebruik van de rede heeft en dat niet heeft gedaan. de kerk verlaten door schisma, ketterij of afvalligheid. Verder, als de gekozen paus een leek was, moet hij bereid zijn om zo snel mogelijk tot priester gewijd te worden.

Volgens deze criteria, en volgens Canon 219, verkrijgt een paus "rechtmatig gekozen, onmiddellijk na aanvaarding van de verkiezing, door goddelijke wet de volledige macht van de hoogste jurisdictie." Het maakte niet uit of het conclaaf erg klein was; David Bawden (Michael I) beweerde dat hij de ware paus was, aangezien hij "als eerste in de tijd" en dus "als eerste in rechte" werd gekozen. Bijgevolg mag er geen ander conclaaf worden gehouden tot na zijn dood.

De "pauselijke verkiezingswet van paus Michael", afgekondigd op 26 augustus 2008, bevatte verschillende details over de procedure. Het bepaalde dat binnen enkele dagen na zijn overlijden een opvolger moest worden gekozen.

Onze opvolger zal worden gekozen door een speciaal, tijdelijk collegium, bestaande uit een Convenor en anderen, namen die niet aan het grote publiek zullen worden bekendgemaakt, maar die zullen worden doorgegeven aan degenen die als leden zijn genoemd. – – –

Onmiddellijk na het overlijden van de paus zullen de kiezers telefonisch en via alle andere moderne communicatiemiddelen worden gecontacteerd die door de bijeenroeper nodig worden geacht en het verzamelde collegium zal overgaan tot het bijeenkomen voor de verkiezing van een opvolger - - -

[D] e verkiezing begint om 9 uur op de derde dag na de dood van de paus, tenzij de kiezers zich eerder hebben verzameld en besluiten te beginnen, hoewel, indien nodig, de verkiezing tien dagen kan worden uitgesteld (geciteerd in Paus Michael 00).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Hoewel hij in 1990 tot paus werd gekozen, bleef Bawden een leek. Deze pauselijke lekenstatus stelde hem in staat taken uit te voeren die als jurisdictie en onderdeel van het onderwijsambt werden beschouwd, maar hij kon geen sacramenten verlenen. Paus Michael kon onfeilbaar de katholieke leer onderwijzen en interpreteren en het kerkelijk recht schrijven en interpreteren. Hij kon prediken, zegenen en bezweren. Verder kon de paus priesters en bisschoppen vrijspreken die hun ketterijen hadden afgezworen en zich aan zijn jurisdictie hadden onderworpen. Hij was ook in staat kerkleden te excommuniceren. Zoals alle leken kon hij dopen en getuige zijn van huwelijken. Als leek kon hij echter geen mis opdragen, noch de sacramenten van boetedoening, zalving, vormsel of wijding toedienen (paus Michael 2011).

Al in zijn eerste officiële pauselijke communicatie, geschreven vlak na het conclaaf, schreef hij: “Helaas melden we dat geen van de eerwaarde geestelijken het nodig achtte zich te onderwerpen aan de Apostolische Stoel en onder de afkeuring van schorsing en excommunicatie te blijven voor hun verschillende misdaden. ” (Geciteerd in The Miami Herald, 17 augustus 1990). Zo vervolgde hij een leek.

In een artikel uit 2009 schrijft Teresa Benns, die een van de kiezers was in 1990 en aanhanger bleef tot 2007, toen ze de pauselijke claim aan de kaak stelde, dat aangezien de meeste volgelingen ver van het huis van de paus woonden, ze hem zelden ontmoetten en vooral met elkaar communiceerden. per telefoon, brieven en later e-mail. Paus Michael deelde ook preken en andere religieuze teksten uit aan de volgelingen. Wat de sacramenten betreft, veranderde er volgens Benns niets door de verkiezing: “We bleven gewoon thuis bidden” (Benns 2009).

Het zou eenentwintig jaar duren voordat paus Michaël tot priester werd gewijd en tot bisschop werd gewijd. Hoewel hij contacten had met verschillende mogelijke wijders, onderwierp geen enkele bisschop zich decennialang aan zijn jurisdictie. Uiteindelijk werd paus Michael in 2011 tot priester gewijd, tot bisschop gewijd en tot paus gekroond. De wijder was de onafhankelijke katholieke bisschop Robert Biarnesen, die slechts een maand eerder was ingewijd door bisschop Alexander Swift Eagle Justice, aartsbisschop van het aartsbisdom Holy Orthodox Native American Catholic.

Via hen kon paus Michael aanspraak maken op de apostolische opvolging van verschillende onafhankelijke katholieke bronnen, zoals de geslachten Duarte Costa, Vilatte en Harris Mathew. Via hen was hij verwant aan bisschoppen van onder meer de Braziliaanse Katholieke Apostolische Kerk, de Mexicaanse Katholieke Apostolische Kerk, de Oud-Rooms-Katholieke Kerk, de Tridentijnse Katholieke Kerk en het Oecumenisch Katholieke Bisdom van Amerika. (Zie paus Michael 2016d en voor details over zijn afstamming, zie [“Database van onafhankelijke bisschoppen.”] Over onafhankelijk katholicisme en de centrale plaats van de apostolische opvolging, zie Plummer en Mabry 2006 en Byrne 2016),

Met zijn wijding en wijding kon paus Michaël dus alle sacramenten van de katholieke kerk bedienen, inclusief de dagelijkse mis. Om deel uit te maken van de katholieke kerk, nu geleid door paus Michaël, moest iemand de geloofsbelijdenis van Trente laten wijzigen (Eerste) Vaticaans Concilie, maar leg ook een speciale verklaring van gehoorzaamheid en onderwerping af aan de paus:

Ik aanvaard het gezag van de paus van Rome, dat wanneer hij over een zaak zal beslissen, deze voor altijd gesloten is. Ik accepteer de wetten van de kerk zoals de kerk ze interpreteert en verwerp elke interpretatie die in tegenspraak is met de interpretatie van de kerk. Ik onderwerp mij volledig aan paus Michael I, opvolger van St. Peter (Paus Michael 2005).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP 

Als paus van de ware katholieke kerk was paus Michaël de onbetwistbare leider vanaf zijn verkiezing in 1990 tot aan zijn dood in 2022, regerend vanuit zijn Vaticaan in ballingschap. De kantoren van de Heilige Stoel bevonden zich in zijn huis in St. Marys/Belvue (1990–1993), Delia (1993–2013) en Topeka (2013–2022), alle plaatsen binnen een afstand van dertig mijl van elkaar. [Afbeelding rechts]

Paus Michael had nooit een grote bijeenkomst van aanhangers. Hoewel de aantallen schommelden, konden ze voor het grootste deel van zijn pausdom bij tientallen worden geteld. Vlak na zijn verkiezing in 1990 claimde hij zo'n twintig of dertig aanhangers (Het Des Moine-register, 4 november 1990). In de vroege jaren 2000 lijkt het aantal gelijk te zijn geweest, en in de documentairefilm, opgenomen in 2008-2009, zei paus dat er "ongeveer 30 vaste" waren. Een paar jaar later waren ze tussen de 30 en 50, hoewel hij beweerde dat een grotere groep interesse toonde om lid te worden (Het Salina-journaal, 28 mei 2005 en De Kansas City Star, December 30, 2006, Paus Michaël 2010; Interview met paus Michael 2010)

Na zijn wijding en wijding onderwierpen enkele priesters zich aan paus Michaël. In 2013 had hij twee priesters onder zijn jurisdictie en eiste binnenkort drie andere op. In 2018 wijdde paus Michaël zijn eerste priester, pater Francis Dominic, die zeer actief was en nog steeds is in het publiceren van spirituele reflecties en preken via sociale media en het onderwijzen van catechismus via een website. Hij is gevestigd in de St. Helen Catholic Church in Topeka en werkte tot aan zijn dood nauw samen met paus Michael (www.facebook.com/PopeMichael1, www.facebook.com/PatronSaintHelen, www.sainthelencatholicmission.org en www.traditionalcatechism.com ).

In een interview dat kort voor zijn dood in 2022 werd opgenomen, beweerde paus Michael dat het aantal aanhangers de afgelopen jaren aanzienlijk was gegroeid. Hij had verschillende geestelijken onder zijn jurisdictie, waaronder een aartsbisschop in de Filippijnen, Rogelio Del Rosario Martinez Jr. (geb. 1970), een getrouwde man die eerder was ingewijd in de Duarte Costa-lijn. In 2020 onderwierp Martinez zich aan Michael als paus en verzoende zich. Afgezien van de bisschop hadden zeven priesters zich bij zijn jurisdictie aangesloten, en hij had één broer een tonsuur gegeven. In het interview verklaarde paus Michael dat het totale lidmaatschap waarschijnlijk minstens honderd was, inclusief groepen in Topeka, St. Louis, Phoenix en de Filippijnen, maar met individuele leden in andere landen (interview met paus Michael 2022; over bisschop Martínez , zien De olijfboom, uitgave oktober 2022.)

Na de dood van paus Michael werd de kerk omschreven als sedevacantistisch, maar werd aangekondigd dat er inderdaad een conclaaf zou komen. In ‘Een open brief aan bezorgde katholieken’, gepubliceerd in het oktobernummer van 2022 De olijfboom, legde broeder Stephen uit dat pater Francis Dominic de Camerlengo is. Hij "is de leider in het leiden van de normale zaken van de kerk na de dood van de paus", en hij is "ook belast met de voorbereiding van nieuwe pauselijke verkiezingen".

In september 2022 schreef aartsbisschop Martinez: “We moeten eerst een hechte gemeenschap van Christus' gelovigen tot stand brengen die weten wat we doen en die onze zaak steunen. Dan kunnen we doorgaan naar het conclaaf als het al rijp is. Toch moeten we er een duidelijk tijdschema voor opstellen” (De olijfboom, uitgave september 2022). Een paar maanden later schreef Martinez: “Laten we geen haast hebben om in conclaaf te komen. Haast is de vijand van heiligheid” (De olijfboom, uitgave november 2022).

Pas in juni 2023 maakte de kerk de datum en plaats bekend van het conclaaf om een ​​nieuwe paus te kiezen. Het conclaaf vond plaats op 25 juli in Wenen. Tijdens de vierde zitting op 29 juli werd aartsbisschop Rogelio Martinez gekozen en nam Michael II als zijn pauselijke naam aan (Lundberg 2023).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De officiële rooms-katholieke kerk heeft nooit een officiële verklaring afgegeven over het conclaaf van 1990 en het pontificaat van Michaël. Een week na het conclaaf zei een vertegenwoordiger van het bisdom Kansas City: “Het aartsbisdom heeft helemaal geen commentaar. Als iemand de kerk wil verlaten, is dat aan hem” (De Kansas City Star, 14 augustus 1990).

Zeer weinig traditionalisten, zelfs degenen die conclavist waren, beschouwden het conclaaf van 1990 en de pauselijke verkiezingen als geldig. Het was onmogelijk voor een conclaaf dat alleen uit leken bestond om een ​​paus te kiezen, laat staan ​​een paus die ook vrouwen omvatte. Sommigen probeerden nieuwe conclaven te organiseren, waaronder zowel sedevacantistische geestelijken als leken.

In de jaren negentig werden nog twee andere conclaven gehouden. Een vond plaats in Assisi, Italië, in 1990, waar een groep van ongeveer twintig sedevacantistische geestelijken en leken de Zuid-Afrikaanse priester Victor von Pentz (geb. 1994) tot paus koos. Hij nam Lius II als zijn pauselijke naam. Hoewel hij het ambt aanvaardde, lijkt zijn openbare bediening in Groot-Brittannië minimaal te zijn geweest. Hoewel hij nooit een openbare verklaring over de kwestie heeft afgelegd, lijkt hij het pausdom al vele jaren niet te hebben opgeëist (Lundberg 1958a).

Een ander conclaaf werd gehouden in Montana in 1998, toen de voormalige kapucijner priester Lucian Pulvermacher (1918-2009) paus werd. Het is niet bekend hoeveel kiezers deelnamen, waarschijnlijk enkele tientallen, hoewel de meesten niet fysiek aanwezig waren maar belden. Pulvermacher nam Pius XIII als zijn pauselijke naam, maar veranderde deze later in Peter II. Net als de andere conclavistische pausen had hij een minimaal aantal aanhangers, en kort na de verkiezingen vertrokken velen of werden verdreven. Toch had Pius XIII een aantal jaren een actieve bediening en publiceerde hij encyclieken en andere officiële documenten op een website (Lundberg 2016b).

In 2007 verlieten drie oorspronkelijke kiezers, onder wie Teresa Benns, de jurisdictie van paus Michael en beschuldigden hem van ketterij en beweerden dat het conclaaf en de verkiezing van 1990 ongeldig waren en dat David Bawden nooit de paus was geweest en publiekelijk afstand moest doen van het ambt. Zelfs in een noodtoestand zou een conclaaf dat volledig uit leken bestaat geen paus kunnen kiezen, en zouden vrouwen nooit kunnen deelnemen aan een geldig conclaaf (Benns 2009, 2012, 2013, 2018; Benns et al. 2009).

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Paus Michael (David Bawden).
Afbeelding #2: Paus Michael met zijn moeder, Clara ("Tickie").
Afbeelding #3: Cover van Zal de katholieke kerk de twintigste eeuw overleven?
Afbeelding #4: Aankondiging documentaire paus Michael.
Afbeelding #5: het logo van het tijdschrift Olive Tree.
Afbeelding #6: Paus Michael met zijn moeder en een seminarist bij hem thuis in Delia.

REFERENTIES

Airiau, Paul. 2014. "Le pape comme scandale: Du sédevacantisme et d'autres antipapismes dans le catholicisme post Vaticanum-II". In La deelname van de laïcs aux débats ecclésiaux après le concile Vaticanum II, bewerkt door Jean-François Galinier-Pallerola et al. Parijs: Parole et Silence.

Airiau, Paul. 2009. "Des théologiens contre Vaticanum II, 1965-2005." In Een nieuw tijdperk van de theologie, 1965–1980, onder redactie van Dominique Avon en Michel Fourcade. Parijs: Editions Karthala.

Benns, Teresa. 2018. The Phantom Church in Rome: hoe neomodernisten de kerk corrumpeerden om het koninkrijk van de antichrist te vestigen. St. Petersburg, Florida: BookLocker.com, Inc.,

Benns, Teresa. 2013. "Hoe ik betrokken raakte bij een pauselijke verkiezing en een traditionalistische tegenpaus steunde." Toegankelijk vanaf www.betrayedcatholics.com op 15 februari 2023.

Benns, Teresa. 2012. "Ik was een kiezer in een conclavistische verkiezingspoging." Toegankelijk vanaf www.betrayedcatholics.com op 15 februari 2023.

Benns, T[eresa] Stanfill. 2009. "Geen apostolische opvolging, geen paus: leken uitgesloten van verkiezingsproces." Toegankelijk vanaf www.betrayedcatholics.com op 15 februari 2023.

Benns, Teresa Stanfill, et al. 2009. "Petitie: paus Michael laat uw 'pauselijke' claim varen." Toegankelijk vanaf www.gopetion.com op 15 februari 2023.

Boyle, Terrence J. 2007a. "De Ngo Dinh Thuc wijdingen voor verschillende groepen." Toegankelijk vanaf www.tboyle.net/Catholicism/Thuc_Consecrations.html op 15 februari 2023.

Boyle, Terrence J. 2007b. "De wijdingen van Duarte Costa." Toegankelijk vanaf www.tboyle.net/Catholicism/Costa_Consecrations.html op 15 februari 2023.

Byrne, Julie. 2016.  De andere katholieken: de grootste religie van Amerika herscheppen. New York: Columbia University Press.

Cekada, Anthony. 2008. "The Nine vs. Lefebvre: we verzetten je tegen je gezicht." Toegankelijk vanaf www.traditionalmass.org/images/articles/NineVLefebvre.pdf op 15 februari 2023.

Cuneo, Michael W. 1997. The Smoke of Satan: Conservative and Traditionalist Dissent in Contemporary American Catholicism. Baltimore: de Johns Hopkins University Press.

"Database van onafhankelijke bisschoppen." Toegankelijk vanaf www.sites.google.com/site/gnostickos/ op 15 februari 2023.

Frank, Tomas. 2004. Wat is er aan de hand met Kansas: hoe conservatieven het hart van Amerika wonnen. New York: Metropolitan Boeken.

Hendrik, Patrick. 1998. "Wat leren David Bawden en Teresa Benns?" Toegankelijk vanaf  www.jmjsite.com/what_do_benns_and_bawden_teach.pdf op 15 februari 2023.

"Hij is paus voor een kleine kudde." 1990. De Kansas City Star, Juli 23.

Hobson, David. 2008. "Van de diepten van duisternis tot de hoogten van godslastering: een overzicht van Saboteur David Bawden.” Toegankelijk vanaf www.todayscatholicworld.com/mar08tcw.htm op 15 februari 2023.

Interview met paus Michaël. 2022.  Pontifacts-pod. Betreden via https://pontifacts.podbean.com/e/interview-with-pope-michael-posthumous-release/ op 15 februari 2023.

Interview met paus Michaël. 2010. Toegankelijk vanaf www.kuscholarworks.ku.edu/handle/1808/12673 op 15 februari 2023.

Jarvis, Edward. 2018a.  Sede Vacante: Het leven en de erfenis van aartsbisschop Thuc. Berkeley: apocriefe pers.

Jarvis, Edward. 2018b.  God, land en vrijheid, het waargebeurde verhaal van ICAB; De Braziliaanse Katholieke Apostolische Kerk, Haar Geschiedenis, Theologie, Takken en Wereldwijde Uitlopers. Berkeley: apocriefe pers.

"Kansas Catholic vindt dat paus zijn zijn problemen heeft /" 1990. Macon Telegraaf en Nieuws, 7 Augustus.

"Kansas 'paus' heeft weinig volgers." 2005. Het Salina-journaal, Mag 28.

"Kansas-aanbidders scheiden zich af, kiezen een paus", The Miami Herald, 17 augustus 1990.

Lundberg, Magnus. Aanstaande. Kan de ware paus opstaan: alternatieve pausen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Lundberg, Magnus, 2023. "Habemus Papam: Michael II." Toegankelijk vanaf www.magnuslundberg.net/2023/08/10/habemus-papam-michael-ii op 16 augustus 2023.

Lundberg, Magnus. 2020. Een eigen paus: El Palmar de Troya en de Palmarian Church. Tweede druk. Uppsala: Uppsala Studies in kerkgeschiedenis. E-boek. Toegankelijk vanaf www.uu.diva portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1441386&dswid=-556

Lundberg, Magnus. 2016a. "Moderne alternatieve pausen 17: Linus II." Toegankelijk vanaf www.magnuslundberg.net/2016/05/15/modern-alternative-pausen-18-linus-ii/ op 15 februari 2023.

Lundberg, Magnus. 2016b. "Moderne alternatieve pausen 18: Pius XIII." Toegankelijk vanaf www.magnuslundberg.net/2016/05/15/modern-alternative-pausen-18-pius-xiii/ op 15 februari 2023.

Mascarenhas, Lúcio. 2006. "Kroning van Zijne Heiligheid Paus Michael I." Toegankelijk vanaf www.lucius-caesar.livejournal/393.html op 15 februari 2023.

O'Malley, John W. 2008. Wat gebeurde er in Vaticanum II. Cambridge, MA: Belknap Press van Harvard University Press.

Pacheco, Maria Martha. 2007. "Tradicionalismo católico postconciliar, el caso Sáenz y Arriaga," Pp. 54-65 inch Religie en samenleving in México durante el siglo XX, onder redactie van María Martha Pacheco Hinojosa. Mexico-Stad: Instituto Nacional de Estudios Históricos de las Revoluciones de México.

"Pauselijke Pretender Twits the Real One." 1990. Des Moines Register, November 4.

Plummer, John P. en John R. Mabry. 2006.  Wie zijn de onafhankelijke katholieken? Een inleiding tot de onafhankelijke en oud-katholieke kerken. Berkeley: Aprocryfiele pers.

Paus Michaël. 2020. Wil de echte katholieke kerk opstaan?: De wereld kreunde en vond zichzelf modernistisch. Onafhankelijk gepubliceerd.

Paus Michaël. 2016a.  Passie van het mystieke lichaam van Christus en de opstanding van de katholieke kerk. CreateSpace onafhankelijk publicatieplatform.

Paus Michaël. 2016b. Een vijand heeft dit gedaan: de infiltratie van de katholieke kerk.  CreateSpace onafhankelijk publicatieplatform.

Paus Michaël. 2016c. Het vergelijkende nummer van de geredden en de verlorenen. CreateSpace onafhankelijk publicatieplatform.

Paus Michaël. 2016d. "Geldigheid van de wijding en wijding van paus Michael." Toegankelijk vanaf www.pope-michael.com/old/pope-michael/summary-of-the-position/validity-of-the-ordination-and-consecration-of-paus-michael/ op 15 februari 2023.

Paus Michaël. 2013a.  54 jaar die de katholieke kerk veranderden: 1958–2012. Bibliotheek Christus de Koning.

Paus Michaël. 2013b.  Wat me ervan overtuigde dat we een paus moesten kiezen.

Paus Michaël. 2011. Op deze rots: Doctrine van het pausdom.  CreateSpace onafhankelijk publicatieplatform.

Paus Michaël. 2006.  Beslissing over de legitimiteit van bevelen onder de traditionalisten.

Paus Michaël. 2005.  Waarheid is Eén. Betreden via www.pope-michael.com/wp-content/uploads/2016/09/Truth-Is-One-Original.pdf op 15 februari 2023

Paus Michaël. 2003. Waar is de katholieke kerk?

Facebookpagina paus Michaël. 2023. Toegankelijk vanaf
https://www.facebook.com/PopeMichael1  op 15 februari 2023.

Website paus Michaël. en toegankelijk via de www.paus-michael.com op 15 februari 2023.

"Paus zegt dat hij de enige echte is." 1990. De Manhattan Mercury, Juli 19.

"Seminarie studietijd." 1977. De Daily Oklahoman, December 31.

St. Helen katholieke kerk. 2023. Toegankelijk vanaf https://www.sainthelencatholicmission.org/ op 15 februari 2023.

Sudlow, Brian. 2017. "De Fransheid van Marcel Lefebvre en de Priesterbroederschap St. Pius X: een nieuwe lezing," Franse Culturele Studies 28: 79-94.

"De Jayhawk-paus: Kansan's pausdomclaim Hoogtepunten ND Film Fest." 2008. De South Bend Tribune, Januari 2008.

De olijfboom, 2016–2023. Toegankelijk vanaf www.vacaninexile.com op 15 februari 2023.

De paus spreekt, 2012–2022. Toegankelijk vanaf www.paus-speaks.com en  www.vacaninexile.com/the_pope_speaks.php op 15 februari 2023.

Tissier de Mallerais, Bernard. 2002. Marcel Lefebvre: een vie. Parijs: Clovis.

Traditionele catechismuswebsite. 2023. Toegankelijk vanaf www.traditionelecatechism.com op 15 februari 2023.

Vaticaan in ballingschap website. 2023. Toegankelijk via de www.vacaninexile.com op 15 februari 2023.

ONDERZOEKSBIBLIOGRAFIE

Publicatie datum:
19 februari 2023
update:
15 augustus 2023

 

Delen