Rolf Swensen

Augusta E Stetson

AUGUSTA E. STETSON TIJDLIJN

1842 (dag en maand onbekend): Augusta Emma Simmons werd geboren als zoon van Peabody Simmons en Salome Sprague in Waldoboro, Maine.

1866 (augustus 14): Augusta Simmons trouwde met kapitein Frederick J. Stetson, een zeeman.

1866–1870: De Stetsons zeilden de wereld rond, inclusief lange stops in plaatsen als Bombay, India.

1870: Capt. Stetson's gezondheid gebroken, het paar verhuisde naar Damariscotta, Maine.

1873: De Stetsons trekken in bij Augusta's ouders in Somerville, Massachusetts.

1875: Mary Baker Eddy gepubliceerd Wetenschap en gezondheid.

1879 (juni): Eddy stichtte de Kerk van Christus (Wetenschapper) in Lynn, Massachusetts. Later dat jaar verhuisde ze naar Boston.

1882: Augusta E. Stetson schreef zich in aan de Blish School of Oratory in Boston.

1884 (lente): Stetson hoorde Eddy een lezing houden in Charlestown, Massachusetts.

1884 (november): Op uitnodiging van Eddy volgde Stetson een cursus van twee weken over Christian Science aan Eddy's Massachusetts Metaphysical College.

1884–1885: nadat ze Christian Science-beoefenaar (genezer) in Boston was geworden, bracht Stetson enkele weken door in Skowhegan, Maine en Wolfeboro, New Hampshire, waar ze met succes zieke patiënten behandelde.

1885–1886: Eddy vroeg Stetson om op zondag voor haar te prediken in Hawthorne Hall, Boston.

1886 (februari): Stetson volgde een normale klas met Eddy om leraar Christian Science te worden.

1886 (november): Eddy stuurde Stetson naar New York City om Christian Science te helpen introduceren.

1887 (november 29): Stetson organiseerde wat later First Church of Christ, Scientist, New York werd (hierna bekend als First Church).

1890 (oktober 21): Stetson werd aangesteld als predikant van haar kerk.

1891 (24 juli): Stetson opende het New York Christian Science Institute, waar ze lessen over Christian Science gaf.

1891 (oktober): Na wrijving met Stetson trokken Eddy-studente Laura Lathrop en anderen zich terug uit de kerk van Stetson om te organiseren wat Second Church of Christ, Scientist, New York werd.

1892: Eddy richtte The Mother Church op in Boston.

1894 (30 december): Eddy schafte predikanten af ​​en wijdde de Bijbel en Wetenschap en gezondheid als de predikanten van de kerk. Stetson werd eerste lezer van haar kerk in New York.

1895: Eddy publiceert haar voortdurend herzien Kerkelijk handboek.

1896 (27 september): Stetson wijdde het eerste gebouw van haar kerk in, de voormalige Episcopal Church of All Souls met 1,000 zitplaatsen, gelegen aan West 48th Street. De afgelopen negen jaar had de gemeente van Stetson gebeden in gehuurde vertrekken, te beginnen met een kamer boven een winkel.

1901 (juli 6): Frederick Stetson, nog steeds invalide, sterft in New York.

1903 (november 29): Stetson opende en wijdde, vrij van schulden, het $ 1,150,000, 2,200 zitplaatsen tellende gebouw van First Church in Central Park West in New York in.

1908 (30 november): De raad van bestuur van Stetson's kerk stemde voor de aankoop van een groot perceel aan Riverside Drive voor een filiaal van haar kerk met 8,000 zitplaatsen, een actie die een schending werd van Eddy's Kerkelijk handboek in 1909.

1909 (24 juli): Eddy vroeg de regerende Christian Science Board of Directors van The Mother Church om Stetson te onderzoeken. Eddy vroeg vervolgens de directeuren om de zaak door de kerk van Stetson te laten behandelen.

1909 (november 4): In een uitgebreid rapport heeft de kerk van Stetson haar volledig vrijgesproken van de beschuldigingen van de Moederkerk, waaronder ongepaste controle over haar studenten, het niet erkennen van andere zijkerken als legitiem, vergoddelijking van Eddy en schendingen van de Kerkelijk handboek.

1909 (18 november): De moederkerk excommuniceert Stetson; ze nam al snel ontslag bij First Church, New York.

1913: Stetson gepubliceerd Herinneringen, preken en correspondentie.

1914: Stetson gepubliceerd Vitale kwesties in Christian Science.

1918: Stetson richtte de New York Oratorio Society van het New York City Christian Science Institute op, bestaande uit haar studenten.

1923: Stetson gepubliceerd Brieven en fragmenten uit brieven, 1889–1909, van Mary Baker Eddy. . . aan Augusta E. Stetson.

1925: Stetson gepubliceerd Preken die de Schriften en andere geschriften over Christian Science geestelijk interpreteren.

1926: Stetson lanceerde radiostation WHAP, met nativistische programma's en concerten van de Oratorio Society.

1928 (oktober 12): Augusta E. Stetson stierf in Rochester, New York op zesentachtigjarige leeftijd.

2004: Stetson's kerk ontbond zichzelf, fuseerde met Second Church, de voormalige kerk van Lathrop, om een ​​nieuw opgerichte First Church te worden. Het oorspronkelijke kerkgebouw werd verkocht voor $ 15,000,000.

BIOGRAFIE

Augusta E. Stetson [Afbeelding rechts] was een onstuitbare, veelzijdige religieuze leider die nieuwe wegen insloeg voor vrouwen, diepe genegenheid oogstte van honderden volgelingen en hardhandig omging met concurrenten. Sommige geleerden hebben haar 'briljant, vluchtig', een 'gecompliceerd charismatisch karakter' en een hedendaagse apostel genoemd, terwijl anderen haar hebben afgeschilderd als een 'ketter, machtsgraaier [en] aanbidder van Mammon' (geciteerd in Swensen 2008 :76). Bijna een eeuw na haar dood is het tijd om haar rol als leider in Christian Science met meer objectiviteit te onderzoeken.          

Augusta Emma Simmons werd geboren in Peabody Simmons en Salome Sprague in Waldoboro, Maine in 1842 (dag en maand onbekend). Ze had een "volledige opleiding voor haar tijd", inclusief de plaatselijke Lincoln Academy, het equivalent van een middelbare school (Cunningham 1994: 15). Haar vader erkende haar muzikale bekwaamheid en zorgde ervoor dat ze op haar veertiende organist werd van de plaatselijke Methodistenkerk. Toen ze tweeëntwintig was, trouwde ze met kapitein Frederick J. Stetson, een scheepsmakelaar van middelbare leeftijd, en woonde met hem in plaatsen als Engeland, India en Birma. Nadat de gezondheid van Frederick in 1870 verslechterde, verhuisde het paar naar Damariscotta, Maine. Drie jaar later trokken ze in bij Augusta's ouders in Somerville, Massachusetts, een voorstad van Boston. In 1882 schreef ze zich in aan de Blish School of Oratory in Boston om haar spreekvaardigheid in het openbaar aan te scherpen. Haar plan was dat ze openbare lezingen zou geven om geld te verdienen om zichzelf en haar man, die invalide was geworden, te onderhouden (Cunningham 1994: 13-26).

Terwijl hij in Boston was, hoorde Stetson ervan Christian Science, een "nieuwe christelijke identiteit" (Voorhees 2021: 8), onlangs opgericht door Mary Baker Eddy (1821–1910), om "het woord en de werken van onze Meester [Jezus] te herdenken, die het primitieve christendom en zijn verloren element van genezing zouden moeten herstellen ”(Eddy 1936: 17). Vier jaar na de publicatie van haar leerboek, Wetenschap en gezondheid (1875), had Eddy de Church of Christ (Scientist) gesticht in Lynn, Massachusetts met zesentwintig volgelingen, en verhuisde haar diensten later datzelfde jaar naar Boston (Swensen 2018: 92-93). Na de ontbinding van haar eerste weerbarstige kerk in Boston in 1889, stichtte Eddy drie jaar later de gecentraliseerde Moederkerk, The First Church of Christ, Scientist. Terwijl hij verkondigde dat zowel mannen als vrouwen volmaakte kinderen van een volmaakte God waren, bevestigde Eddy: "We hebben niet zoveel autoriteit in de wetenschap om God mannelijk als vrouwelijk te noemen, waarbij laatstgenoemde het laatste en daarom het hoogste idee is dat van Hem is gegeven" (Eddy 1875: 238; Hicks 2004: 47). Dit was een opvallend idee, maar het was niet geheel nieuw. Volgens godsdiensthistoricus Elaine Pagels werd de Heilige Geest oorspronkelijk geconceptualiseerd als een "vrouwelijke geest" of de "moederlijke" kant van de goddelijkheid (Pagels 2006: 8). Eddy bouwde haar genezende geloof op rond het concept van Vader-Moeder God.

Toen Stetson Eddy in 1884 voor het eerst hoorde spreken in Charlestown, Massachusetts, wist ze dat ze haar niche had gevonden. Zoals Stetson later haar reactie op Eddy's prediking beschreef: "Ik ving daar een glimp op van de kracht van de Christusgeest en de toepassing ervan op zonde en ziekte, de kracht die Jezus gebruikte en die hij zijn discipelen leerde" (Stetson 1913 /1917:852). Volgens religieus geleerde Rosemary R. Hicks moedigde Eddy vrouwen aan om "de mantel van genezing te hervatten die de institutionele geneeskunde zich had toegeëigend en om leidende posities in bediening en onderwijs in te nemen" (Hicks 2004: 58). Zoals religieus Sarah Gardner Cunningham over Augusta E. Stetson opmerkt: “Christian Science bood een coterie van kritische vrouwen van enige sociale verfijning, een kans op een soort status en economische onafhankelijkheid als Christian Science beoefenaar [genezer] en leraar, en spirituele behandeling voor Frederick en voor zichzelf "(Cunningham 1994: 27). Vanwege haar krachtige persoonlijkheid werd Stetson al snel bekend als "Fighting Gus" (Strickler 1909: 175).

Toen Eddy Stetson in 1886 vroeg om te helpen het geloof in New York City te introduceren, aarzelde ze aanvankelijk om haar vertrouwde omgeving te verlaten en zich in een grote en vreemde stad te wagen. Toch waagde Stetson de sprong en reisde naar Empire City. "Terwijl hier en daar een individueel lid van een gezin de genezende waarheid omhelsde," herinnerde ze zich, "werden huishoudens geleidelijk aangetrokken tot de gemeenschap van de nieuwe vreugde van spirituele heerschappij" (Stetson 1914/1917: 105). Grotendeels aangevoerd door pas bevrijde vrouwen, begon Christian Science zijn snelle opmars voornamelijk vanwege de genezing van lichamelijke aandoeningen. Stetson bewees dat ze een effectieve genezer was die vaak ogenblikkelijke genezingen bewerkstelligde en jubelde tegen Eddy: "De genezing is verbazingwekkend" (Stetson 1894).

Stetson begon al snel de aandacht te trekken. In 1894 meldde een plaatselijke journalist dat ze beweerde dat "vrouwen beter geschikt zijn dan mannen om de preekstoel te bekleden, omdat ze de hoogste orde van menselijkheid uitdrukt" (niet-toegeschreven clipping 1894). Na bijna tien jaar ruimte te hebben gehuurd voor diensten, kocht Stetson in 1896 het gebouw met 1,000 zitplaatsen van een voormalige bisschoppelijke kerk aan West 48th Street. In een artikel met de titel "Christian Science Churches Thronged" beschreef een plaatselijke verslaggever een zondagsdienst in Stetson's kerk: "Mooie vrouwen, rijkelijk gekleed, prachtig in prachtige kleuren, gingen op en neer door de gangpaden, stopten hier en daar in groepjes, in tweetallen, met elkaar kletsend. en drieën, en goed verzorgde mannen die deelnamen aan wat meer leek op een receptie in een herenhuis aan Fifth Avenue dan op het einde van een religieuze dienst” (geciteerd in Cunningham 1994: 82). Biograaf Gillian Gill schrijft dat Stetson "erin was geslaagd het beeld te projecteren van een stijlvolle, beschaafde vrouw die de New Yorkse nouveau riche-bevolking aansprak" (Gill 1998: 534). Scholar of Christian Science Stephen Gottschalk merkt op dat Stetson een "voorbode was van een neiging onder sommige Christian Scientists om een ​​ongemakkelijk compromis na te leven tussen de retoriek van spiritualiteit en de realiteit van een subtiel - en soms niet zo subtiel - materialisme" (Gottschalk 2006: 379).

Alle leden van Stetsons trouwe binnenste cirkel waren dankbaar voor de genezingen die ze door haar werk hebben ervaren. Een van haar eerste patiënten was Edwin F. Hatfield, een voormalig spoorwegbestuurder en telg van vooraanstaande presbyteriaanse geestelijken in New York, die "snel genas van nerveuze uitputting, die artsen niet hadden kunnen verlichten" (Stetson 1913/1917: 21). Hatfield werd bijna twintig jaar lang voorzitter van de raad van bestuur van Stetson's Church. George F. DeLano, een succesvolle advocaat uit New York, verheugde zich erover dat hij "het beginsel van genezing had ontdekt dat mijn vrouw en mijzelf van een toestand van chronisch invaliditeit naar een volmaakte gezondheid had gebracht" (First Church, New York Trustees Minutes 1903). Zowel William Taylor uit Scranton, Pennsylvania, die verschillende winkels bezat en grote mijnbelangen had, als zijn vrouw waren genezen door Stetson en waren haar fervente volgelingen sinds ongeveer 1895. 'Beiden waren invalide. . . . Beiden zijn nu perfect in orde en zijn dat al die tijd geweest. Ze vertrouwen alles absoluut toe aan Principle, hun kinderen, gezondheid en zaken' (Alexander 1923–1939, 1:108). Stetson trok veel welvarende mensen in haar schoot, evenals mensen met beperktere middelen (Swensen 2008: 84; Swensen 2010: 12-14; Johnston 1907: 161).

Het bezoek aan de kerk van Stetson schoot omhoog, waardoor grotere vertrekken nodig waren. Na vier jaar van plannen en zonder bezuinigen met fondsen die vrijelijk werden bijgedragen door haar kerkleden, werd Stetson's $ 1,150,000 majestueuze Beaux Arts-gebouw aan Central Park West op 96th Street, [Afbeelding rechts], ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Carrere en Hastings, voltooid laat in 1903. Gebouwd van graniet uit New Hampshire (uit Eddy's thuisstaat) met zijn torenspits zichtbaar over Central Park, had het gebouw notenhouten kerkbanken die plaats bieden aan 2,200 gelovigen, marmeren vloeren en een groot glas-in-loodraam door de gevierde Amerikaanse kunstenaar John La Farge (zie Swensen 2008:84). Vlak voor de opening en de inwijding schreef Stetson aan Eddy: “We zijn eindelijk klaar om het kerkgebouw in te wijden dat onze liefde en dankbaarheid hebben opgericht als eerbetoon aan jou. Het is niet nodig voor mij om u te vertellen wat dit voor mij betekent - u weet het allemaal - de lange en gevaarlijke reis, de angsten en vijanden binnen en buiten, en de tegenstand van afgunst en alle kwaad "(Stetson 1913/1917: 170 ).

Er waren zorgen over Stetsons omarming van rijkdom, mode en materialisme. Annie Dodge, een lid van Stetson's kerk, rapporteerde aan Eddy: "Alles lijkt hier franje en schuimigheid" (Dodge 1901). Een paar maanden voordat haar kerkgebouw voltooid was, waarschuwde Eddy Stetson:

Je materiële kerk is een ander gevaar op je pad. Het neemt te veel van je aandacht in beslag, het riekt naar de godin van de Efeziërs, de grote Diana. O wend u tot een God. . . . Ik had gehoopt dat de pauze van het lezerspubliek je een geweldige groei in genezing en dit is harder nodig dan al het andere op aarde (Eddy 1903, onderstreping in origineel).

Nadat Eddy in 1902 een termijn van drie jaar had voorgesteld voor lezers van de branch church, accepteerde Stetson deze nieuwe termijn maar langzaam. kerk Handleiding statuten. In 1905 drong Eddy opnieuw aan: "Wat ik nodig heb voor hulp bij mijn levenswerk, meer dan al het andere op aarde, is een...heler zoals ik was tijdens het oefenen. Ik smeek en bid dat je dat wordt” (Eddy 1905).

In 1908 was de opkomst in de kerk van Stetson zo groot dat er 200 tot 300 mensen stonden tijdens de zondagochtenddienst. Eind dat jaar stemden de kerkbeheerders voor de aankoop van een groot perceel aan Riverside Drive om daar een bijkantoorkerk met 8,000 zitplaatsen te bouwen (Peel 1977: 334), wat in strijd was met Eddy's regel dat alleen The Mother Church in Boston nevenkerken mocht hebben (Eddy 1936: 71). Annie Dodge waarschuwde Eddy dat Stetson en “haar 'dupes' een kerk zouden kunnen beginnen. . . welke naar alle schijn zou een tak zijn van de Moederkerk in Boston, maar in werkelijkheid zou hier slechts een tak (of bijlage) van First Church zijn” (Dodge 1909, onderstreping in origineel). Stetson werd dus gezien als een uitdaging voor Eddy en The Mother Church, hoewel Stetson altijd beweerde dat ze Eddy volgde.

In de zomer van 1909 begon de raad van bestuur van The Mother Church (bestaande uit vijf voormalige succesvolle zakenlieden) op Eddy's verzoek een onderzoek naar Stetson en haar leiderschap en instellingen. Aanklachten waren onder meer overheersing van haar studenten, dat ze alle andere gemeentekerken, althans in New York City, als onwettig bestempelde, dat ze Eddy vergoddelijkte en dat ze de regels schond. Kerkelijk handboek. Op 18 november 1909, nadat Stetson en zestien van haar beoefenaars waren onderzocht door de directeuren in Boston, werd Stetson geëxcommuniceerd uit The Mother Church. Vier dagen later nam ze ontslag bij First Church, New York.

Na haar afzetting zette Stetson actief haar werk voort, handhaafde haar loyaliteit aan Eddy, beweerde dat Eddy haar had uitgekozen om ware Christian Science voort te zetten, en verdedigde zichzelf onvermoeibaar. In 1913 publiceerde ze Herinneringen, preken en correspondentie waaruit blijkt dat men zich houdt aan het principe van Christian Science zoals onderwezen door Mary Baker Eddy, waaronder haar autobiografie, preken, artikelen en brieven aan en van studenten. Zoals ze aan een vriend schreef in het jaar waarin het boek verscheen:

Ik moet, als een [sic] historicus, geef de wereld een verslag van de gebeurtenissen die plaatsvonden toen de scheiding kwam, tussen tde Christian Scientists die de materiële organisatie hebben samengesteld, en de gevorderde Christian Scientists die waren opgeklommen tot de spirituele interpretatie van het handboek van Christian Science, Science and Health met Sleutel tot de Heilige Schrift, en de andere geschriften van onze gerespecteerde Leider (Stetson 1913/1917 :1176).

Stetson's publicatie in het volgende jaar van Vitale kwesties in Christian Science was bedoeld om "voortdurende veroordeling van mijn leer door de gevestigde autoriteiten van de materiële organisatie [De Moederkerk]" tegen te gaan (Stetson 1914/1917: 362). Dit deel bevatte beschuldigingen van The Mother Church tegen haar en uittreksels van getuigenissen tijdens de hoorzittingen van de directeuren, met haar pogingen om alle beschuldigingen te weerleggen. In 1923 publiceerde ze Brieven en fragmenten uit brieven, 1889–1909, van Mary Baker Eddy. . . aan Augusta E. Stetson, die alleen Eddy's positieve opmerkingen bevatte en alle inspanningen van Eddy om haar student te adviseren en te corrigeren wegliet. Het volgende jaar publiceerde Stetson Preken die de Schriften en andere geschriften over Christian Science geestelijk interpreteren, de "laatste van Stetson's plakboektypecollecties" (Paulson, Mathis, Bargmann 2021: 200).

Van de naar schatting 800 studenten van Stetson bleef ongeveer de helft trouw aan haar nadat haar banden met de georganiseerde Christian Science-beweging waren verbroken. Zoals Arnold Blome, de student van Stetson, haar schreef: "Ik weet zeker dat je het weet, maar ik had me niet volledig gerealiseerd wat een dankbare, liefdevolle, genereuze studenten je hebt totdat ik de schoven begon te verzamelen" (Blome 1918). Haar studenten spraken haar eerbiedig aan met 'leraar'. Stetson's leerling Amy R. Lewis bevestigde: "Je bent een rots in de tempel van liefde" (Lewis 1923). Sommige Christian Science-schrijvers, waaronder Robert Peel, hebben de toewijding die de studenten van Stetson voor haar voelden, niet opgemerkt. In 1920, toen de First Church van New York probeerde Stetson-loyalisten te excommuniceren, maar er niet in slaagde, was de strijd voorpaginanieuws (New York Herald 1920: 1).

Naast haar vele administratieve prestaties, was Stetson een gepubliceerde dichter en songwriter. In 1918 richtte ze de 300 leden tellende New York Oratorio Society van het New York City Christian Science Institute op, grotendeels bestaande uit haar studenten, die erkende en nieuwe heilige werken en haar liederen zongen, waaronder Algemene volksliederen: steek de fakkel aan en Ons Amerika: volkslied. Zoals ze opmerkte tegen een interviewer van Muzikaal Amerika, "Alleen degenen die het werk van gemeenschapszang ondernemen onder inspiratie van een goddelijk doel, zullen slagen in de harten van de mensen" (Stanley 1917: 11). Tijdens de jaren 1920 zond het radiostation van Stetson, WHAP, nativistisch en Ku Klux Klan politiek commentaar en concerten uit van de Oratorio Society, soms vergezeld van leden van de New York Philharmonic Society. Stetsons toewijding aan oratoria stond in contrast met de georganiseerde Christian Science-beweging, aangezien Eddy in 1898 de koren in The Mother Church en ongeveer twee jaar later in filialen had afgeschaft.

Hoewel Stetson beweerde dat ze voor altijd zou leven, stierf ze op 12 oktober 1928 in Rochester, New York op zesentachtigjarige leeftijd. In 2004, met nog maar een handjevol bezoekers, ontbond First Church of Christ, Scientist, New York, het Beaux Arts-gebouw voor $ 15,000,000, en fuseerde met Second Church om een ​​nieuwe First Church of Christ, Scientist, New York te vormen.

Volgens Cunningham, “heeft Stetson nooit het veranderde zakelijke karakter van de kerk geaccepteerd. Ze weigerde het intieme, interpersoonlijke, negentiende-eeuwse vocabulaire en vrouwelijke referentiekader op te geven dat haar oorspronkelijke begrip kenmerkte” (1994: 9). Voor voormalig Mother Church-directeur en Eddy-biograaf John V. Dittemore (1876-1937) miste Stetson het groeivermogen van haar leider. Ze bleef altijd op het standpunt van 1884 "(Bates en Dittemore 1932: 442). Stetsons zeer succesvolle poging om haar kerk op te bouwen en de liefde en loyaliteit van honderden van haar leerlingen veilig te stellen, was een opmerkelijke prestatie, maar werd gehinderd door haar hardnekkigheid, wat direct leidde tot haar ondergang door toedoen van vijf mannelijke directeuren van The Mother Church. .

ONDERRICHTINGEN / DOCTRINES

Stetson schreef: 'Ik ben als een wiskundige die voor het bord staat en een wiskundige conclusie uitwerkt. Het publiek is de wereld, alleen geïnteresseerd in de oplossing” (1914:646). Vanaf het moment dat Stetson in 1886 in New York City aankwam, leerde ze studenten over Christian Science. Na de oprichting van het New York Christian Science Institute in 1891 organiseerde ze haar onderwijs methodischer en probeerde ze, totdat Eddy het haar verbood, les te geven in andere steden. Eddy's volgen Kerkelijk handboek, voor het eerst gepubliceerd in 1895, gaf Stetson één klas van maximaal drieëndertig studenten per jaar, genaamd "Class Instruction". (In 1899 verlaagde Eddy het aantal studenten per jaarlijkse klas tot dertig.) Hier is hoe Stetsons toegewijde studente Stella Hadden Alexander haar klas uit 1901 beschreef:

Het is een geweldige klas, 13 mannen, allemaal van middelbare leeftijd, geleerden of zakenlieden, velen van hen diepe denkers, zoals je kunt zien aan de discussies in de klas, hun antwoorden op de vragen van mevrouw Stetson en hun vragen aan haar (Alexander 1923 –1939, 1:102).

Alexander jubelde tegen haar moeder dat ze een 'nieuwe en mooie kijk op het leven' had gevonden (Alexander 1923–1939, 1:96). Kort daarna schreef ze aan haar ouders: 'Oh! Wat is Christian Science toch geweldig! Wat verenigt het mensen! De kerk lijkt één grote familie' (Alexander 1923–1939, 1:104). Kort na het overlijden van Stetson meldde de lutherse predikant en historicus Altman K. Swihart dat “mevr. Stetsons loyale studenten koesterden een liefdevolle, eerbiedige achting voor haar” (Swihart 1931:70).

Zoals Stetson beweerde: “In mijn onderwijs en praktijk volg ik nauwgezet het leerboek van Christian Science [Wetenschap en gezondheid], zoals ik al vijfentwintig jaar heb gedaan "(Stetson 1913/1917: 643). In 1909 schreef Stetson aan Eddy:

Ik heb mijn studenten geleerd recht in en door de koperen slang van valse persoonlijkheid te kijken, en het onsterfelijke idee, de mens, te aanschouwen waar de sterveling lijkt te zijn. Kwaadaardig dierlijk magnetisme volhardt nog steeds in zijn pogingen, door zijn willekeurige aanklacht tegen de persoonlijkheid in het algemeen, om het spirituele idee, Christian Science, dat u hebt gebaard, te doden (Stetson 1913/1917: 227).

Stetsons onderwijs in verloskunde was ongebruikelijk en in sommige opzichten protofeministisch, maar het dwaalde buiten Eddy's grenzen. "Om de geboorte van het nieuwe kind, of het goddelijke idee, goed bij te wonen," schreef Eddy, "moet u de gedachte loskoppelen van zijn materiële opvattingen, dat de geboorte natuurlijk en veilig zal zijn" (Eddy 1934: 463). De getypte tekst van de Stetson-les “Verloskunde” bestaat uit aantekeningen die door een leerling zijn gemaakt. "Er is maar één Moeder [God]," verklaarde Stetson, "en Haar wet is de enige wet van harmonie, vrede, zuiverheid, onsterfelijkheid" (Stetson nd:2). Metafysisch gesproken ontkende ze het bestaan ​​van mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen en beweerde dat er geen geslacht, bevruchte eicel, ras, geslacht of geslachtsgemeenschap was (Stetson nd:12). Zoals Stetson leerde: "Er is geen kwestie - geen man of vrouw - geen materiële conceptie - geen groei van de foetus - geen materiële man - geen mannelijke of vrouwelijke baby - geen baby om te verliezen - geen geloof in baby" (Stetson nd:12; zie ook Bates en Dittemore 1932:365).

Voor Stetson was Eddy de vrouwelijke Christus of 'Messias', een karakterisering die Eddy herhaaldelijk verwierp. "Maar schat," waarschuwde Eddy, "je kwetst de zaak en bent ongehoorzaam aan mij door te denken dat ik Christus ben of zoiets te zeggen" (Eddy 1900b; Thomas 1994: 274). Studenten van Stetson, zoals Arnold Blome, bleven volhouden dat Jezus de belichaming was van het 'vaderschap van God', terwijl Eddy het 'moederschap van God' vertegenwoordigde (Blome 1918). Een jaar voordat ze stierf, bevestigde Stetson opnieuw: 'Voor mij is mevrouw Eddy het moederschap van God zoals Jezus het vaderschap was. God is zowel vader als moeder” (New York Times 1927: 10).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De Christian Science-beweging was gebouwd op genezing. Dit deel van Stetsons werk, een opmerkelijk succesvolle genezer, werd steeds meer buitenspel gezet door haar grote aandacht voor haar kerk en studenten. Desalniettemin was genezing een belangrijk aspect van Stetson's kerk in New York City. De genezingsactiviteiten werden vermeld in een kopie van haar onvoorbereide toespraak tot haar kerk op Thanksgiving Day 1908 die ze naar Eddy stuurde. Tijdens deze toespraak noemde Stetson de "beoefenaars [in haar kerk] die de zieken genezen en de zondaar wakker schudden, en kerkleden wiens dienst van tijd en geld een werk van liefde is geweest" (Stetson 1913/1917: 156). Meer dan 45,000 mensen per jaar bezochten de Christian Science Reading Room in het gebouw First Church, New York; van de 4,523 ziektegevallen die werden behandeld door de 3,000 dienstdoende beoefenaars, waren er meer dan 1909 "genezen of permanent geprofiteerd" (Strickler 257: 1909; First Church, New York XNUMXb).

Ondanks haar andere interesses bleef Stetson een uitzonderlijke genezer. "Ik ben ontroerd u te schrijven," schreef ze in een brief aan Eddy in 1904, "met betrekking tot een geval waarvoor ik onlangs werd opgeroepen, dat gedurende twee jaar door dertien artsen was gediagnosticeerd en behandeld als kwaadaardige kanker. .” Stetson vertelde:

De genezing ging door en de kanker ging geleidelijk van dag tot dag over, zo pijnloos en zo vrij als verwijderd door een chirurgisch mes, totdat er na twee weken geen bewijs meer was van de ziekte behalve de na-effecten” (Stetson 1913/1917: 173 ).

Er waren twee of drie terugvallen (de patiënt was naar verluidt een keer "polsloos" gedurende zestien uur), maar Stetson beweerde dat de genezing volledig was (Stetson 1913/1917: 175).

Stetson moedigde sociale en culturele evenementen onder haar studenten aan, waaronder recitals en dramatische producties, die door andere Christian Science-leraren aan de kant werden geschoven. Stetson liet Eddy weten dat ze geen tijd had om culturele evenementen bij te wonen, maar dat haar kerk een bijenkorf van activiteiten was, die werden verminderd toen Eddy door haar zich ontwikkelende Kerkelijk handboek. Dergelijke beperkingen omvatten het uitzetten van de 25 beoefenaars die kleine kantoren hadden op een bovenverdieping van Stetson's kerk (Eddy 1936: 74). De ongeveer 75 meter lange archieven van First Church, New York in de Mary Baker Eddy Library in Boston tonen de vele culturele activiteiten en sociale evenementen die verband hielden met Stetson en haar kerk. Deze archieven kunnen tegenwoordig gemeentekerken op zijn minst een paar ideeën bieden over hoe ze hun lege kerkzalen kunnen vullen (zie Baxter 2004: 110).

De zondagsdiensten en getuigenisbijeenkomsten op woensdag in de kerk van Stetson waren ontroerend en dramatisch. [Afbeelding rechts] In 1906 schreef ze aan Eddy:

Hoe vaak zou ik willen dat u tijdens de kerkdiensten de grote gemeente kon zien en de getuigenissen van de mensen kon horen, van wonderbaarlijke verlossing van zonde, ziekte, verdriet en dood, en hun waardering voor uw grote werk en voor uw boek, Science en gezondheid; en kon uw woorden in uw hymnes horen weerklinken uit honderden stemmen, die de hoge koepel vullen totdat de muziek lijkt te versmelten met het ongeziene engelenkoor en het grote orgel van de eeuwigheid zijn diapason aanzwelt in Te Deums van lofprijs aan God voor uw bediening voor de mensheid (Stetson 1913/1917: 181).

Mary Pinney, een Stetson-student die het bevel voerde over het 66-rangs, vierklaviers Hutchings-Votey-orgel, was waarschijnlijk de enige vrouwelijke organiste in een grote kerk in New York City. De gemeente stond op als Stetson het heiligdom betrad, een praktijk die indruiste tegen Eddy's minachting voor 'persoonlijkheid'.

Omdat Stetson beweerde dat haar bijkantoorkerk van het grootste belang was in New York City, hield ze haar afzijdig van andere Christian Science-bijkantoorkerken in de stad en weigerde ze zelfs deel te nemen aan een gezamenlijke Christian Science-leeszaal. Volgens Stetson kunnen "branchekerken die hun oorsprong vinden in andere kwaliteiten dan eenheid en liefde in spirituele zin niet echt worden beschouwd als legitieme Christian Science-kerken." Dat wil zeggen, Stetson beschouwde alle andere gemeentekerken in New York City als "schismatiek" (Stetson 1914/1917: 307).

LEIDERSCHAP

Volgens Swihart zocht Stetson persoonlijke trouw van haar volgelingen, terwijl Eddy gehoorzaamheid van haar eiste kerkelijke handleiding. Net als Eddy koos Stetson loyale mannen om haar kerk te leiden, die "een wonder van efficiëntie en gehechtheid werd aan de dominante figuur die al haar activiteiten controleerde" (Swihart 1931: 57). Stetsons controle over haar kerk irriteerde Eddy. Veel van de statuten in Eddy evolueren Kerkelijk handboek, inclusief haar beslissing om predikanten af ​​te schaffen en lekenlezers te vestigen, waren gedeeltelijk gericht tegen Stetson. In een Christian Science-gemeente lezen twee lezers afwisselend passages uit de Bijbel en Wetenschap Gezondheid, deze teksten worden aangeduid als de predikanten van de Church of Christ, Scientist in the Kerkelijk handboek (zie Peel 1977: 32-33; Gottschalk 2006: 226-228). Eddy beperkte later de voorwaarden van Readers tot drie jaar, een andere stap die erop gericht was het gezag van Stetson in haar kerk in te perken. Ondanks deze restricties claimde Stetson herhaaldelijk een speciale relatie met Eddy, wat de laatste ertoe bracht haar te schrijven: "Beweer niet dat jij mijn uitverkorene bent, want dat ben je niet" (Eddy 1893b). Toch, zoals Stetson later aan Eddy schreef: "Jij en ik lijken samen tegen de wereld te worden gehouden, maar alle vurige pijlen van de vijand kunnen ons niet scheiden" (Stetson 1897).

Een eigentijds tijdschrift typeerde Stetson als het bezit van "onbreekbare reservekracht" (Johnston 1907: 159). De methoden die Stetson gebruikte, veroorzaakten echter sterke golven van onvrede onder Eddy's aanhangers in Stetson's kudde in New York City. "Ik heb mevrouw Lathrop uit uw kerk gehaald om haar te redden van onderdrukking", schreef Eddy aan Stetson. "U zou haar niet toestaan ​​om in uw vergaderingen te spreken, noch uw studenten toe te staan ​​de hare bij te wonen op straffe van het verlaten van uw kerk" (Eddy 1895). Zoals Eddy eerder aan haar geadopteerde zoon had geschreven: 'De misverstand uitgevoerd tussen mevrouw Stetson en mij is een zeker teken van . . . de ontwrichting van al onze verwachtingen” (Eddy 1893a, onderstreping in origineel). Eddy probeerde haar eigenzinnige maar getalenteerde leerling in toom te houden en was buitengewoon geduldig, noemde haar vaak 'schat' in brieven en vroeg haar herhaaldelijk om mutsen en jurken voor haar te kopen in New York City (Peel 1971: 177; Peel 1977: 331; Gottschalk 2006: 368-71).

Stetsons invloed in de Christian Science-beweging reikte tot ver buiten New York City. Drie zijkerken waren in wezen takken van First Church of Christ, Scientist, New York City door een nauwe band tussen Stetson en haar studenten: Albany, New York; Wilmington, Noord-Carolina; en Cranford, New Jersey (Strickler 1909: 208). Haar studenten waren ook erg actief in plaatsen als Atlanta, Georgia; Butte, Montana; en, tot 1898, Portland, Oregon. Ondanks Eddy's herhaalde ontkenningen, geloofde Stetson dat ze Eddy zou opvolgen als leider van de denominatie (Peel 1977: 332; Gottschalk 2006: 371).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Eddy zei ooit tegen Stetson: 'Je bent altijd de lastigste student geweest die ik loyaal noem. . .” (Eddy 1897a). Stetsons vermeende overheersing van leden van haar congregatie veroorzaakte het overlopen van haar baan van haar naaste volgeling en voormalig assistent-pastor Carol Norton in 1897. Eddy waarschuwde Stetson dat, als ze haar "gekke ambitie" niet stopte, de "klap uiteindelijk zal vallen". en 'de steen die je afwijst, zal je tot poeder vermalen'” (Eddy 1897b). Precies op het moment dat Stetsons imposante kerkgebouw in 1903 werd geopend, merkte een ontevreden lid op: "Hier wordt u geconfronteerd met een soort mentale maffia en mentale moord" (New York Times 1903:5). Sociaal historicus Robert David Thomas merkt Stetsons "verdeeldheid" op (Thomas 1994: 268), terwijl Gill Stetson omschrijft als een "lastige genezer" (Gill 1998: 537). Degenen die tegen de wensen van Stetson waren en 'weerbarstig' gedrag vertoonden, werden verbannen of zelfs geëxcommuniceerd door haar kerk, inclusief de toekomstige eerste lezer van The Mother Church, William D. McCrackan (1864–1923), die in 1906 met Stetson brak (Swensen 2010: 7).

Nadat begin juli 1909 berichten over de voorgestelde zijkerk aan Riverside Drive in de pers verschenen, stuurde Stetson een samengestelde brief naar Eddy, bestaande uit korte, lovende verklaringen over haar door haar studenten. In deze brief riep Arnold Blome tegen Stetson uit: "Je perfecte leven, [benadert] snel het perfecte idee van liefde", terwijl Kate Y. Remer jubelde: "Je hebt ons teruggebracht naar de echte tuin van Eden" (Stetson 1909 :2). Geschokt door de samengestelde brief, vroeg Eddy de Mother Church-directeuren om een ​​onderzoek naar Stetson te starten, haar voor ondervraging naar Boston te bellen en te dreigen met uitzetting uit de kerk als ze niet zou afzien van haar eigenzinnige opvattingen en praktijken (Peel 1977: 336-43). ; Gottschalk 2006: 371-79; Bates en Dittemore 1932: 432-33). Hoewel Eddy met Stetson probeerde te redeneren, vroeg ze Archibald McLellan, redacteur van de Christian Science-tijdschriften en een directeur, om een ​​"duidelijke krachtige verklaring te schrijven van de berisping door de Moederkerk van Augusta E. Stetson's materiaal gepubliceerd in de naam van Christian Science" ( Eddie 1909a).

Virgil O. Strickler (1863-1921), eerste lezer van de kerk van Stetson en een voormalig Omaha-advocaat en leider van de populistische partij, hield een dagboek bij nadat Stetson hem had uitgenodigd voor haar dagelijkse bijeenkomsten van twee uur met haar binnenste kring van beoefenaars in januari 1909. Volgens tegen Strickler beweerde Stetson dat de andere Christian Science-kerken in New York City niet legitiem waren, dat deze "organisaties moesten sterven" (Strickler 1909: 54), en waarschuwde dat Laura Lathrop (1845-1922) moest stoppen met haar te bestrijden. “Als je [Lathrop] niet gelijk hebt, moet je dat doen uitgaan, en hoe sneller je naar buiten gaat, hoe beter, en hoe meer je lijdt, hoe beter "(Strickler 1909: 187, onderstreping in origineel). Stetson dreigde dat “Als Archibald Mclelland [sic] niet uitkijkt, zal hij zes voet onder de grond gaan "(Strickler 1909: 189), en verklaarde dat, aangezien "de moederkerk in de handen van de duivel is", het moet verdorren en sterven (Strickler 1909: 208 –09). Nadat Stetson terugkeerde van een ontmoeting met de directeuren, beschreef Strickler haar als "bijna hysterisch", bewerend dat "zij het niet was die hen [directeuren / Lathrop] opnam; dat het de mens was die die dingen zei en dat de mens niet haar echte zelf was "(Strickler 1909: 277). Stetson beweerde dat haar volmaakte zelf, naar Gods beeld (zie Gen. 1:27), die bedreigingen niet uitte. Zonder op de hoogte te zijn van deze opmerkingen, gaf Eddy begin augustus de directeuren de opdracht om First Church, New York de kwestie van de kerkleiding van Stetson te laten afhandelen, in overeenstemming met de Kerkelijk handboek.

Toen Strickler op 30 augustus 1909 zijn dagboek aan de Mother Church-directeuren liet zien, waren ze "gewoon dolblij en sprakeloos dat mevrouw Eddy en zijzelf eindelijk de waarheid zouden horen over de verborgen mysteries van de First Church of New York City" (Strickler 1909:306). Toen de directeuren de inhoud van Strickler's dagboek aan Eddy rapporteerden, vroeg ze hen Stetsons 'goddeloos gedrag' aan te pakken (Eddy 1909c). Eddy, nu grondig geïrriteerd door Stetson, waarschuwde haar dat ze "donker was in jouw perceptie van mij en mijn gedachten" (Eddy 1909b). Tijdens de ondervraging door de directeur van zestien beoefenaars van Stetson, werd onthuld dat Stetson en enkele van haar studenten onder ede hadden gelogen om ervoor te zorgen dat First Church of Christ, Scientist, New York City $ 60,000 ontving in de zaak met betrekking tot het betwiste testament van Helen C. Borstel in 1901 (Gill 1998: 513). Bijna alle zestien beoefenaars bleven trouw aan Stetson en volgden haar uit de georganiseerde Christian Science-beweging. Zoals Eddy aan de directeuren schreef: 'Als het veilig kan, verbreek dan de band van mevrouw Stetson met de Moederkerk. Laat niemand weten wat ik je over dit onderwerp heb geschreven” (Eddy 1909d).

Toch bleef Stetson, die in een herenhuis naast het kerkgebouw woonde dat ze had gebouwd, invloedrijk in haar gemeente. Tijdens een tumultueuze bijeenkomst van First Church, New York City op 4 november 1909, vond een rapport van meer dan 1,000 pagina's, geschreven door leden van Stetson's inner circle en inclusief gedetailleerde interviews met veel kerkleden, haar onschuldig aan alle aanklachten (zie First Church , New York 1909a). Terwijl Strickler de scène tijdens de bijeenkomst vastlegde: 'Het rapport veroorzaakte een rel. Zes uur lang schreeuwden en schreeuwden mensen en gedroegen zich verder als zoveel wilde indianen [sic]”(Strickler 1909:327). Eddy veroordeelde de “schandelijke opstand in Stetson's Church. . . . mevrouw Stetson. . . zal ontwaken voor de donderslagen van de Sinaï. . .” (Eddy 1909e). Op 18 november 1909, na zes intense uren van kruisverhoor door de directeuren, gespreid over drie dagen, werd Stetson geëxcommuniceerd uit The Mother Church. Vier dagen later trad ze af als lid van de kerk die ze drieëntwintig jaar had gesticht en geleid. In januari 1910 versloegen leden tijdens een omstreden jaarvergadering van First Church, New York, aangespoord door Eddy, op beslissende wijze de lijst van officieren van Stetson (Bates en Dittemore 1932: 439-42). Stetson bleef in haar herenhuis wonen en ontmoette regelmatig haar trouwe studenten tot haar overlijden in 1928.

BETEKENIS VAN DE STUDIE VAN VROUWEN IN RELIGIES

Augusta E. Stetson was een van Mary Baker Eddy's "nieuwe empowered vrouwen" die Christian Science en haar evangelie van genezing aan het publiek introduceerde, maar ze werd een obstakel voor Eddy's plan om "'persoonlijkheid' te onderwerpen en haar beweging onder succesvolle mannen te plaatsen die acceptabel zijn voor de patriarchale cultuur" (Swensen 2008: 75, 76). [Afbeelding rechts] Omdat Stetson vaak zei dat ze dapper was en constant haar kerk moest verdedigen, reageerde Eddy ooit geërgerd: 'Je bent dapper, maar je bent een vrouw in de ogen van mannen. . .” (Eddy 1900a). Dat wil zeggen, Eddy maakte zich zorgen dat Stetson zich niet leek te realiseren of er niet om leek te geven dat ze zonder zelfbeheersing opereerde in een patriarchale cultuur en dat de tegenstand tegen haar toenam van zowel mannen als vrouwen. Eddy was zich terdege bewust van de sociale tegenstand waarmee zij en Christian Science werden geconfronteerd (Peel 1977: 194-97, 200-02, 229-33; Gottschalk 2006: 17-20, 46-47, 260-82; Bates en Dittemore 1932: 372, 378, 384, 403-18). Zelfs de New York Times verwees naar Eddy als de "Hogepriesteres" van een "verpestende sekte", en beschuldigde hem ervan dat het "Christian Science-type" een "papperige" en "heerszuchtige vrouw" was (New York Times 1904, geciteerd in Swensen 2008: 83)

Toch bleef Stetson patriarchale dominantie afwijzen. "Door de lijn van commutual denken," redeneerde ze, "hebben vrouwen gereageerd op de goddelijke interpretatie en eisen ze emancipatie van door mensen gemaakte wetten en mentale slavernij" (Stetson 1913/1917: 715). Zoals ze schreef in een brief aan de pers:

Het verhaal zoals verteld door Lukas laat zien dat Jezus zichtbaar was voor de vrouwen, maar dat hoewel Petrus en andere mannen naar het graf gingen en ontdekten dat het stoffelijke lichaam van hun Meester daar niet was, ze de geestelijke man niet herkenden—“ Hem zagen ze niet” (Stetson 1913/1917: 955).

Stetson was zelfs nog explicieter over de schriftuurlijke rol van vrouwen: "Het was de vrouw in Openbaring die met licht gekleed moest worden om het Woord van God te interpreteren" (Stetson 1913/1917: 87). Hier beweerde Stetson ongegeneerd dat Eddy die "vrouw bekleed met de zon" was (Openbaring 12:1-2). Ze was niet de enige die deze mening over Eddy verkondigde (Thomas 1994: 271-273).

Religiewetenschapper Susan Hill Lindley heeft geschreven dat "elke potentiële rivalen [van Eddy] die opstonden, met name haar leerling, Augusta Stetson, meedogenloos werden afgesneden" (Lindley 1996: 270). Lindley heeft gelijk dat Eddy zichzelf zag als de enige "leider" van haar beweging, maar zowel Stetson als de moederkerkdirecteuren handelden hardhandig. Volgens de woordvoerder van de Mother Church, Alfred A. Farlow (1860-1919), was de uitzetting van Stetson een "daad van discipline" (Farlow, 1909, geciteerd in Swensen 2020: 39). Op dat moment werd ook een andere machtige vrouw terzijde geschoven. Dittemore vertelde Strickler dat de raad van bestuur onlangs onderzoek had gedaan naar een "grote kerk waar een vrouw naar alle schijn net zo sterk ingegraven was als mevrouw Stetson in First Church [New York]." De directeuren zorgden voor haar afzetting "binnen 48 uur" (Strickler 1909: 245). Aangezien Eddy "naar [professionele] mannen keek als het publieke gezicht van Christian Science" en afhankelijk was van zichzelf wegcijferende vrouwen om "de beweging van de grond af op te bouwen" (Gottschalk 2006: 185), vormden Stetsons torenhoge aanwezigheid en haar polariserende inspanningen een ernstige bedreiging voor die strategie.

De uitzetting van Stetson markeerde het begin van de campagne van de Mother Church Directors om centralisatie, conformiteit en eenheid in de kerk van Christus, de wetenschappelijke denominatie, in bedrijfsstijl te bereiken, een proces waarbij zowel mannen als vrouwen betrokken waren. Dit proces kwam in een stroomversnelling na Eddy's dood eind 1910. In 1912 merkte Farlow, die jarenlang de machtige en onafhankelijke manager van de publicatiecommissies van The Mother Church was geweest, dat hij "bij lange na niet zo invloedrijk was als hij was" ( Hendrik 1912:482). Hij werd ziek, nam langdurig verlof en nam in 1914 ontslag (New York Tribune 1914:1). (In 1900 had Eddy staatscommissies voor publicatie ingesteld - twee voor Californië - om als waakhonden op te treden om de beweging te beschermen tegen administratieve, medische en wetgevende bedreigingen.) In 1922 consolideerden de directeuren hun gezag verder toen ze de drie onafhankelijk denkende mannelijke beheerders van de Christian Science Publishing Society na een langdurige en bittere rechtszaak in 1919-1921, genaamd de "Great Litigation" (Swensen 2020: 40-46). In 1919 ontsloegen de directeuren de onwillige Dittemore en vervingen hem door Eddy Student Annie M. Knott (1850-1941), de eerste vrouw in het bestuur. Aan het begin van de gerechtelijke procedure merkte Stetson op: “Nu is er weer een rechtszaak in Boston. We zien de woorden in Psalm 7:15 geverifieerd” (geciteerd in Cunningham 1994:198). Dit vers luidt: "Hij maakte een kuil en groef hem, en hij viel in de greppel die hij maakte" (NBG). Daarom maakte het overboord gooien van Stetson deel uit van een ingrijpende herstructurering van de Christian Science-beweging (Swensen 2020: 49).

De voortreffelijke organisator, bouwer van het gevierde Beaux Arts-kerkgebouw in New York City, succesvol genezer, begenadigd spreker, getalenteerde dichter en schrijver van spirituele muziek, was een tijdlang een model van een succesvolle vrouwelijke religieuze leider. Geliefd bij haar studenten, viel ze niettemin uit de boot toen haar assertieve gedrag een bedreiging vormde voor de controversiële kerkorganisatie die Eddy en haar mannelijke directeuren aan het opbouwen waren. De talrijke prestaties van Stetson nodigen uit tot verdere studie en een plaats in de geschiedenis van 's werelds religieuze leiders.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Augusta E. Stetson (1842-1928). Met dank aan Library of Congress, #94508910.
Afbeelding #2: First Church of Christ, Scientist, New York City, Central Park West en 96th Street. Carrere & Hastings, architecten. Foto Bouwkundig record, januari 1904. Copyright verlopen.
Afbeelding #3: Interieur van de First Church of Christ, Scientist, New York City, Central Park West en 96th Street. Carrere & Hastings, architecten. Ingericht door Charles H. Carttell. Foto Bouwkundig record, januari 1904. Copyright verlopen.
Afbeelding #4: residentie van Augusta E. Stetson, New York City. De achterkant van het gebouw van First Church of Christ, Scientist, New York City is rechts afgebeeld. Hunt & Hunt, architecten. Auteursrecht verlopen.
Afbeelding #5: Portret van Augusta E. Stetson in 1908 met een speld bestaande uit een portret van Mary Baker Eddy omringd met diamanten en gezet in goud, die Eddy in 1898 aan Stetson gaf. Op de achterkant van de speld staat gegraveerd: "Moeder , 1898.” Bibliotheek van het Congres. Zie Longyear Museum, https://www.longyear.org/learn/research-archive/a-miniature-portrait-of-mary-baker-eddy-finds-its-way-to-longyear-museum/.

REFERENTIES

Alexander, Stella Hadden. 1923-1939. "Illuming Light: Glimpses of Home and Records." Drie delen. Typescript. Union Theological Seminary (hierna UTS genoemd).

Bates, Ernest Sutherland en John V. Dittemore. 1932. Mary Baker Eddy: de waarheid en de traditie. New York: Alfred A. Knopf.

Baxter, Nancy Niblock. 2004. Open de deuren van de tempel: het voortbestaan ​​van Christian Science in de eenentwintigste eeuw. Carmel, IN: Uitgeverij Hawthorne.

Bloem, Arnold. 1918. Brief aan Augusta E. Stetson, 11 december. Onderwerpbestand (hierna SF genoemd), Augusta E. Stetson. Mary Baker Eddy Collection, The First Church of Christ, Scientist, Boston, Massachusetts (hierna EC genoemd).

Ontwijken, Annie. 1909. Brief aan Mary Baker Eddy, 12 mei. 028b.11.067. EG.

Ontwijken, Annie. 1901. Brief aan Mary Baker Eddy, 4 november. 028b.11.005. EG.

Eddy, Mary Baker. 1934. Wetenschap en gezondheid, met sleutel tot de Schriften. Boston: Trustees onder de wil van Mary Baker G. Eddy

Eddy, Mary Baker. 1936. Handleiding van The Mother Church, The First Church of Christ, wetenschapper in Boston, Massachusetts. Boston: De Eerste Kerk van Christus, Wetenschapper.

Eddy, Maria Bakker. 1900a. Brief aan Augusta E. Stetson, 21 maart. V01708. EG.

Eddy, Maria Bakker. 1900b. Brief aan Augusta E. Stetson, 17 december. H00069. EG. Origineel bij Huntington Library (hierna HL).

Eddy, Maria Bakker. 1909a. Brief aan Archibald McLellan, 31 juli. L03237. EG.

Eddy, Maria Bakker. 1909b. Brief aan Augusta E. Stetson, 9 oktober. L16643. EG.

Eddy, Maria Bakker. 1909c. Brief aan de raad van bestuur van Christian Science, 9 september. L0062. EG.

Eddy, Maria Bakker. 1909d. Brief aan de raad van bestuur van Christian Science, 12 oktober. L08770. EG.

Eddy, Maria Bakker. 1909e Brief aan Virgil O. Strickler, 9 november. L08974. EG.

Eddy, Maria Bakker. 1903. Brief aan Augusta E. Stetson, 4 augustus. L02565. EG.

Eddy, Maria Bakker. 1905. Brief aan Augusta E. Stetson, 25 mei. H00094. EG. Origineel bij HL.

Eddy, Maria Bakker. 1897a. Brief aan Augusta E. Stetson, 26 oktober. V01549. EG.

Eddy, Maria Bakker. 1897b. Brief aan Augusta E. Stetson, 10 december. V01554. EG.

Eddy, Mary Baker. 1875. Wetenschap en gezondheid. 1e druk. Boston: Uitgeverij Christian Scientist.

Eddy, Maria Bakker. 1893a. Brief aan Ebenezer Foster Eddy, 5 januari. V01186. EG.

Eddy, Maria Bakker. 1893b. Brief aan Augusta E. Stetson, 28 december. V01279. EG.

Eddy, Maria Bakker. 1895. Brief aan Augusta E. Stetson, 10 september. L11229. EG.

Farlow, Alfred A. 1909. Circulaire, 24 november. Special #30. Commissie Publicatie 30. EC.

First Church of Christ, Scientist, New York City (hierna First Church, New York). 1903. Trustees Minutes, 19 januari. Records Management Field Collection (hierna RMFC), doos 535164. map 357207. EC.

Eerste Kerk, New York. 1909a. Rapporten voorgelezen op jaarvergadering van First Church of Christ, Scientist, New York City, 18 januari. RMFC, doos 535157, map 356644. EC.

Eerste Kerk, New York. 1909b. Church Inquiry of First Church of Christ, Scientist, New York City, 4 november. RMFC, doos 535174. map 357207. EC.

Gill, Gillian. 1998. Mary Baker Eddy. Lezen, doctorandus in de letteren: Oxford Perseus Books.

Gottschalk, Stephen. 2006. Rolling Away the Stone: Mary Baker Eddy's Challenge to Materialism. Bloomington, IN: Indiana University Press.

Hendrick, Burton J. 1912. "Christelijke wetenschap sinds mevrouw Eddy." McClure's Magazine 39 (mei-oktober): 481-94. Heb vertrouwen.

Hicks, Rosemary R. 2004. "Religie en remedies herenigd: heroverweging van christelijke wetenschap." Journal of Feminist Studies in Religion 20: 25-58.

Johnston, William Allen. 1907. "Christelijke wetenschap in New York." Broadway-tijdschrift 18:154–66. Doos 531514. EC.

Lewis, Amy R. 1923. Brief aan Augusta E. Stetson, 13 april. SF, Augusta E. Stetson. EG.

Lindley, Susan Hall. 1996. "Je bent uit je plaats gestapt": een geschiedenis van vrouwen en religie in Amerika. Louisville, KY: Westminster John Knox Press.

New York Heraut. 1920. “Verdwenen christelijke wetenschappers blokkeren de uitzetting van de kerk”, 10 december, p. 1.

New York Times. 1927. “Mevr. Stetson zegt dat ze nooit zal sterven”, 1 augustus, p. 10.

New York Times. 1904. "Onze hoeden lijken allemaal op elkaar", 2 juni, p. 8. 

New York Times. 1903. "Gebouwd op basis van goddelijk geïnspireerde plannen", 30 november, p. 5.

Tribune van New York. 1914. "Wetenschapsleider neemt ontslag: Alfred Farlow gedwongen door ziekte om de commissie te verlaten", 26 mei, p. 1.

Pagels, Elaine. 2006. "Inleiding." Pp. 1-8 inch Geheimen van Maria Magdalena: het onvertelde verhaal van de meest onbegrepen vrouw uit de geschiedenis, onder redactie van Dan Burstein en Arne J. De Keijzer. New York: CDS-boeken.

Paulson, Shirley, Helen Mathis en Linda Bargmann. 2021. Een geannoteerde bibliografie van academische en andere literatuur over Christian Science. Chesterfield, MO: wetenschappelijke werken over Christian Science.

Schil, Robert 1977. Mary Baker Eddy: The Years of Authority. New York: Holt, Rinehart en Winston.

Schil, Robert 1971. Mary Baker Eddy: The Years of Trial. New York: Holt, Rinehart en Winston.

Stanley, mei. 1917. “Mevr. Stetson bespreekt haar muzikale overtuigingen', 14 juli. Muzikaal Amerika 26: 11-12.

Stetson, Augusta E. 1914/1917. Vitale kwesties in Christian Science: A Verslag van onbesliste vragen die in het jaar 1909 rezen tussen de directeuren van de moederkerk, de eerste kerk van Christus, de wetenschapper, Boston, Massachusetts, en de eerste kerk van Christus, de wetenschapper, de stad New York, acht van haar negen trustees en zestien van zijn beoefenaars. Tweede druk. New York: GP Putnam's Sons.

Stetson, Augusta E. 1913/1917. Herinneringen, preken en correspondentie waaruit blijkt dat men zich houdt aan het principe van Christian Science zoals onderwezen door Mary Baker Eddy. 2e druk. New York: GP Putnam's Sons.

Stetson, Augusta E. 1909. Samengestelde brief, 10 juli. Field Collection (hierna FLDC genoemd) 6, doos 535174. EC.

Stetson, Augusta E. 1897. Brief aan Mary Baker Eddy, 10 juli. (CH92 (c1). EC.

Stetson, Augusta E. 1894. Brief aan Mary Baker Eddy, 22 juni. CH92 (c1). EG.

Stetson, Augusta E. en "Verloskunde" AS550. Typescript. Augusta E. Stetson-collectie, HL.

Strickler, Vergilius. 1909. Dagboek. FLDC 6, doos 535174. EC.

Swensen, Rolf. 2020. "Een 'groene eik in een dorstig land': de raad van bestuur van Christian Science routiniseert charisma, 1910–1925." Nova Religio 24 32-58.

Swensen, Rolf. 2018. "Mary Baker Eddy's 'Kerk van 1879': luidruchtige prelude op de moederkerk." Nova Religio 22, nee. 1: 87-114.

Swensen, Rolf. 2010. "Een metafysische raket in Gotham: de opkomst van Christian Science in New York City, 1885-1910." Journal of Religion and Society 12: 1-24.

Swensen, Rolf. 2008. "'Je bent moedig, maar je bent een vrouw in de ogen van mannen': Augusta E. Stetson's opkomst en ondergang in de kerk van Christus, wetenschapper." Journal of Feminist Studies in Religion 24: 75-89.

Swihart, Altman K. 1931. Sinds mevrouw Eddy. New York: H. Holt en Bedrijf.

Thomas, RobertDavid. 1994. "Met bloedende voetstappen": Mary Baker Eddy's pad naar religieus leiderschap. New York: Alfred A. Knopf.

Voorhees, Amy B. 2021. Een nieuwe christelijke identiteit: oorsprong en ervaringen van Christian Science in de Amerikaanse cultuur. Chapel Hill: University of North Carolina Press.

Niet-toegeschreven clipping. 1894. CH92 (c1). EG.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Campion, Nardi Reeder. 1976. Ann het Woord. Boston: Klein, bruin.

Gottschalk, Stephen. 1973. De opkomst van de christelijke wetenschap in het Amerikaanse religieuze leven. Berkeley: University of California Press.

Stetson, Augusta E. 1924. Preken die de Schriften en andere geschriften over Christian Science geestelijk interpreteren. New York: GP Putnam's Sons.

Stetson, Augusta E. 1923. Brieven en fragmenten uit brieven, 1889–1909, van Mary Baker Eddy. . . aan Augusta E. Stetson, CSD. New York: GP Putnam's Sons.

Stetson, Augusta E. 1917. Algemene volksliederen: steek de fakkel aan. New York: G.Schirmer.

Stetson, Augusta E. 1901. Gedichten: Geschreven over de reis van gevoel naar ziel. New York: Holden en Motley.

Danksagung

De auteur wil graag de Mary Baker Eddy Library bedanken; Burke-bibliotheek, theologisch seminarie van de Unie; en de Huntington-bibliotheek. Het personeel van de Mary Baker Eddy Library van The Mother Church, The First Church of Christ, Scientist, Boston, Massachusetts, heeft het profiel zorgvuldig gecontroleerd op nauwkeurigheid van tekst en referenties. De commissie voor publicatie van The Mother Church heeft me vriendelijk geholpen met het toestemmingsproces. Meningen die door de auteur in dit werk worden geuit, zijn uitsluitend zijn eigen mening en worden niet onderschreven door The Mary Baker Eddy Library of The Mary Baker Eddy Collection.

Publicatie datum:
23 januari 2023

Delen