Eric HarrelsonJoesph Laycock

De Warrens

DE WARRENS-TIJDLIJN

1926 (7 september): Edward (Ed) Warren Miney werd geboren.

1927 (31 januari): Lorraine Rita Warren (née Moran) werd geboren.

1944: Ed en Lorraine ontmoeten elkaar voor het eerst. Ze trouwden het volgende jaar.

1945: Ed meldde zich bij de marine.

1950 (juli 6): Judith Spera (née Warren) werd geboren.

1952: De Warrens richtten de New England Society for Psychic Research op.

1952: De Warrens begonnen artefacten te verzamelen voor hun Occult Museum

1970: De Warrens begonnen naar verluidt onderzoek te doen naar rapporten over een naar verluidt achtervolgde Raggedy Anne-pop genaamd Annabelle. De Warrens namen de pop in bezit en bewaarden hem in hun Occult Museum.

1972-1977: De Warrens onderzochten verhalen over een achtervolging op de militaire academie van West Point, het huis van de familie Lutz in Amityville, New York, en de familie Perron.

1980: Gerald Brittle gepubliceerd De demonoloog, een biografie van de Warrens.

1979: Judith Warren ontmoet Tony Spera.

1980-1986: The Warrens onderzochten een reeks zaken die uiteindelijk het onderwerp van boeken werden: de naar verluidt demonische bezittingen van David Glatzel en Maurice Theriault, de beweringen van Bill Ramsey dat hij een weerwolf is, en demonische activiteit in de huizen van Allen en Carmen Snedeker en Jack en Janet Smurl.

1989: The Warrens en Robert David Chase gepubliceerd Ghost Hunters: waargebeurde verhalen van 's werelds beroemdste demonologen, nog een biografie over de Warrens en hun zaken.

1992-1993: The Warrens en Robert David Chase gepubliceerd Kerkhof: True Hauntings van een Old New England Cemetery, waarin rapporten werden beschreven over de spookachtige Union Cemetery in Connecticut, en Werewolf: A True Story of Demonic Possession, waarin verslag werd gedaan van de Bill Ramsey-zaak.

1998-1999: Tony Spera, de schoonzoon van de Warrens, hield interviews met de Warrens over hun zaken voor een lokale kabeltelevisieshow genaamd Zoekers van het bovennatuurlijke

2004: Cheryl Wicks gepubliceerd Spooksporen, een derde biografie van de Warrens en hun werk.

2006 (23 augustus): Ed Warren stierf in Connecticut.

2013: Warner Brothers uitgebracht De Toveren, een film gebaseerd op de ervaring van de Perron-familie met de Warrens als centrale personages. Het succes van de film lanceerde de The Conjuring-franchise.

2013: Judith Penney kwam naar voren met details over haar langdurige intieme relatie met Ed Warren.

2014-2021: Warner Brothers heeft een reeks films uitgebracht die verband houden met het werk van de Warrens: Annabelle, die werd geïnspireerd door de zogenaamd door demonen bezeten pop in het Warren's museum; The Conjuring 2, gebaseerd op de beroemde zaak Enfield Haunting in Engeland; Annabelle: Creatie, wat een fictief verslag was van de Annabelle-pop; De non, een fictief verslag over de demon Valak, de antagonist in The Conjuring 2; De vloek van La Llorona, gebaseerd op een bekend Latijns-Amerikaans volksverhaal; Annabelle komt thuis, een vervolgfilm over Annabelle; En De bezwering: de duivel liet me het doen, een film losjes gebaseerd op de zaak van David Glatzel en Arne Johnson.

2019 (18 april): Lorraine Warren stierf in Connecticut

2021 (30 oktober): Tony Spera hield de eerste Seekers of the Supernatural Paracon in Waterbury, Connecticut

2022 (21 oktober): Netflix heeft de eerste aflevering van uitgebracht 28 dagen achtervolgd, een paranormale realityshow gebaseerd op de theorieën van de Warrens, met Tony Spera in de hoofdrol.

2022 (29 oktober): The Seekers of the Supernatural Paracon keerden terug voor een tweede jaar.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Ed en Lorraine Warren [Afbeelding rechts] waren een bekend demonenjachtteam, actief van eind jaren '1940 tot en met de jaren '1990. De twee beweerden meer dan 3,000 gevallen van bovennatuurlijke gebeurtenissen te hebben onderzocht, voornamelijk die met betrekking tot achtervolgingen en bezetenheid door demonen. In de loop van hun onderzoek beweerden de Warrens meer dan 7,000 interviews te hebben afgenomen en getuige te zijn geweest van 700 exorcismen (Wicks 2004: 10). Ed en Lorraine richtten de New England Society for Psychic Research (NESPR) op en verzamelden in de loop der jaren een grote verzameling zogenaamd spookachtige items die ze tentoonstelden in hun persoonlijke museum, waarvan de beroemdste een ogenschijnlijk door demonen bezeten Raggedy Anne-pop is genaamd Annabel. De Warrens en hun koffers dienen als inspiratie voor de immens populaire Conjuring-filmreeks.

Ed Warren Miney werd geboren op 7 september 1926. Volgens een biografie van de Warrens gepubliceerd in 1980 genaamd De demonoloog, had Ed zijn eerste bovennatuurlijke ervaring al toen hij vijf jaar oud was, naar verluidt zag hij de geest van een onlangs overleden hospita materialiseren vanuit een klein lichtpuntje. Dit incident, hoewel gebagatelliseerd door zijn familie, opende Ed voor de mogelijkheid van het bovennatuurlijke. Nadat zijn vader tegen Ed had gezegd dat hij het voor zichzelf moest houden, herinnerde Ed zich: "Nou, ik heb het nooit aan iemand verteld, maar ik ben nooit vergeten wat ik zag" (Brittle 1980: 22). Ed vertelde ook over visioenen van een non die in dromen tegen hem zou spreken (Brittle 1980: 23).

Lorraine Rita Warren (née Moran) werd een jaar later geboren in 1927. Lorraine beweerde een nog nauwere band met het bovennatuurlijke te hebben en identificeerde zichzelf als een helderziend en licht trancemedium. Ze beweerde dat dit vermogen haar in staat stelde om in de bovennatuurlijke wereld te kijken, evenals achteruit of vooruit in de tijd. Lorraine zei dat dit vermogen iets was dat ze al op zeer jonge leeftijd had: "Ik wist niet dat ik een extra zintuiglijk vermogen had, ik dacht gewoon dat iedereen dezelfde door God gegeven zintuigen had, weet je - alle zes!" (Britse 1980: 23). Lorraine werd, net als Ed, gestraft omdat ze zag wat ze niet had mogen zien. Nadat ze had deelgenomen aan de Arbor Day en een zaailing had geplant op het terrein van haar katholieke meisjesschool, herinnert Lorraine zich dat ze de volgroeide boom kon zien. Op de vraag van een non: "Kijk je in de toekomst?" Lorraine antwoordde bevestigend. Ze kreeg onmiddellijke discipline en werd weggestuurd naar een 'retraitehuis' voor een weekend van isolatie en intens gebed. “Dat heeft me geleerd. Daarna hield ik mijn mond als het ging om dingen die met helderziendheid te maken hadden '(Brittle 1980: 24).

De Warrens ontmoetten elkaar in een bioscoop waar Ed in 1944 als bode werkte (Wicks 2004: 5). Kort daarna meldde Ed zich bij de marine en in 1945 werd zijn schip aangevallen in de Noordzee. Ed overleefde het, en terwijl hij dat jaar met verlof was, trouwde hij met Lorraine (Wicks 2004: 6). In 1950 werd hun dochter Judith geboren. Na de geboorte van zijn dochter ging Ed naar de kunstacademie, maar maakte deze niet af. In 1952 waren de Warrens begonnen door New England te toeren, zogenaamd spookhuizen te schilderen en de bewoners van die huizen de schilderijen aan te bieden in ruil voor verhalen over spookhuizen. In hetzelfde jaar richtten de Warrens de New England Society for Psychic Research (NESPR) op (Spera 2022).

De Warrens gingen door met het onderzoeken van paranormale verschijnselen rond New England, en Ed ging door met schilderen, maar de Warrens bleven tot 1968 grotendeels buiten het publieke oog. Volgens een artikel van Bill Hayden, geschreven voor The News Journal in Wilmington, Delaware in 1974 hadden de Warrens in 1968 een kunsttentoonstelling van Eds schilderijen die veel nieuwsgierige mensen aantrok die graag hun eigen verhalen over het bovennatuurlijke wilden delen met Ed en Lorraine (Hayden 1974).

Na deze kunstshow zagen de Warrens een duidelijke toename van de belangstelling voor hun diensten voor het jagen op spoken en demonen. Ze kregen bekendheid in en rond New England en werden lokale beroemdheden. Ze begonnen te werken met een talentbureau dat lezingen boekte op hogescholen in het hele land.

In 1973 publiceerde JF Sawyer Verlos ons van het kwade, [Afbeelding rechts] de eerste van vele boeken over het leven en de carrière van Ed en Lorraine Warren. In 1976 werden ze uitgenodigd om het huis van Lutz in Amityville te onderzoeken. Het succes van het boek The Amityville Horror, en de daaropvolgende film, versterkten het profiel van de Warrens verder, bezorgden hen nationale aandacht en gaven een vliegende start aan hun publicatie- en filmcarrière. De Warrens bleven in de jaren tachtig en negentig met verschillende auteurs samenwerken om boeken over hun zaken te publiceren, en maakten ook tal van televisieoptredens op zowel lokaal als nationaal niveau.

Tijdens hun onderzoek verzamelden de Warrens banden, foto's en zogenaamd bezeten of spookachtige objecten, die ze in hun Occult Museum onderbrachten. Het museum bleef open tot 2018, toen het werd gesloten vanwege bestemmingsplannen, en definitief gesloten in 2019 na de dood van Lorraine Warren (Atlas Obscura 2016).

De populariteit van de Warren nam af in de jaren negentig, maar ze waren in deze tijd nog steeds op televisie te zien. In 1990 waren ze het onderwerp van de voor tv gemaakte film The Haunted, gebaseerd op hun onderzoek naar het huishouden van de Smurl. In 1998-1999 hadden de Warrens een tv-programma met kabeltoegang genaamd Zoekers van het bovennatuurlijke, georganiseerd door hun schoonzoon Tony Spera.

Ed Warren stierf in zijn huis in Monroe, Connecticut, op 23 augustus 2006. Het werk van de Warrens bleef films inspireren. In 2009, een film genaamd The Haunting in Connecticut werd uitgebracht, losjes gebaseerd op het boek van Ray Garton Op een donkere plaats, over het onderzoek van de Warrens naar de familie Snedeker. In 2013 kwam de eerste film binnen De Toveren serie werd uitgebracht, waarin Ed en Lorraine de hoofdpersonen waren, en vertelde het verhaal van hun ervaring met de familie Perron. Lorraine diende als adviseur voor beide De Toveren (2013), en De goochelaar II (2016) (IMDB-2022)

Lorraine Warren stierf op 18 april 2019 in haar huis in Monroe, Connecticut. De nalatenschap van de Warrens wordt voortgezet door hun schoonzoon, Tony Spera, en hun dochter, Judith, die NESPR is blijven exploiteren. Tony Spera heeft ook gediend als curator van het permanent gesloten Warren Occult Museum. Op het moment van schrijven omvat de The Conjuring-franchise drie films die de naam The Conjuring dragen, drie films gebaseerd op Annabelle, de spookpop, en twee sequels van het "extended universe" (Data Thistle 2022). De franchise wordt voortgezet en de productie van een vierde Conjuring-film is momenteel aan de gang.

In oktober 2022 bracht Netflix een paranormale realityshow uit, gebaseerd op de theorieën van de Warrens genaamd 28 dagen achtervolgd. Drie teams van paranormale onderzoekers werden achtentwintig dagen vastgehouden op naar verluidt spookachtige locaties. Volgens de show theoretiseerden de Warrens dat een achtentwintigdaagse "cyclus" vaak nodig was om een ​​achtervolging op te lossen. (De auteurs zijn zich er niet van bewust dat de Warrens ooit een dergelijke theorie hebben aangehangen en veel van hun onderzoeken werden in één dag afgerond. Achtentwintig dagen lijkt een verwijzing te zijn naar het verhaal van de familie Lutz beschreven in The Amityville Horror. Volgens dat verhaal verhuisden de Lutz's naar een spookhuis en vluchtten ze na achtentwintig dagen, om nooit meer terug te keren.) In de show kijken Tony Spera en paranormale journalist Aaron Sagers naar de teams op monitoren en bespreken ze hun voortgang.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Ed en Lorraine Warren waren vrome rooms-katholieken, die vaak leden van de geestelijkheid observeerden en zelfs assisteerden bij exorcisme. Ed beschouwde zichzelf als een 'demonoloog', hoewel hij geen formele theologische opleiding had genoten. Ondanks zijn gebrek aan formeel onderwijs, formuleerde Ed Warren zijn eigen taxonomie van bezetenheid, die vijf stadia van bezetenheid door demonen schetste (Brittle 1983: 118). Lorraine beweerde een helderziende en een licht trancemedium te zijn, waardoor ze toegang had tot de spirituele en demonische werelden, en het bovennatuurlijke kon zien en ermee omgaan op manieren die normale mensen niet kunnen. Zoals hun geautoriseerde biograaf Gerald Brittle (980:23) het uitdrukte: "Lorraine werd geboren met de gave van helderziendheid - het vermogen om verder te kijken dan fysieke tijd en ruimte."

De Warrens beperkten zich echter niet tot het helpen van alleen katholieken. Ed Warren sprak over hun bereidheid om met religies buiten het katholicisme om te gaan: “We werken samen met elke geestelijkheid van welke religie dan ook die liefde voor God en liefde voor je medemens leert. We werken met alle mensen van alle religies "(Brittle 1980: 19).

De Warrens waren van mening dat demonen fysiek echt waren en de levenden konden bezitten, waarvoor een exorcisme nodig was. Ze geloofden dat demonen "uitgenodigd" zijn om mensen te bezitten die zich bezighouden met alles wat als "occult" kan worden beschouwd, zoals spelen met een ouijabord, naar een paranormaal begaafde gaan, een tarotkaart lezen, enz. Paradoxaal genoeg spraken de Warrens ook hun geloof uit in ideeën die traditioneel geen deel uitmaken van het katholicisme, waaronder paranormale gaven, reïncarnatie en het bestaan ​​van Bigfoot. Begin jaren zeventig toonde Ed Warren een sympathieke interesse in Wicca, die hij beschouwde als 's werelds oudste religie en een bron van paranormale vermogens (Sawyer 1970: 1973-17).

De Warrens geloofden ook dat objecten bezeten konden worden door demonen, waardoor gevaarlijke spookartefacten ontstonden. Veel van dergelijke objecten bevinden zich in het Warrens' Occult Museum. [Afbeelding rechts]

In een poging om het bestaan ​​van demonen en bezetenheid legaal te bewijzen, moedigden de Warrens de advocaat van Arne Johnson aan om te proberen onschuldig te pleiten wegens demonische bezetenheid (Clendinen 1981). De rechter in eerste aanleg stond een bezitsverdediging niet toe om verder te gaan (Brittle 1983: 266).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De Warrens voerden onderzoek uit naar vermeende spookachtige of demonische activiteiten. Bij het onderzoeken van spookachtige locaties beschreef Lorraine vaak paranormale visioenen of indrukken die ze ontving, die Ed vervolgens interpreteerde om de oorzaak van de storing te diagnosticeren.

In sommige gevallen leidde Lorraine seances om contact op te nemen met geesten die bij een bepaald geval betrokken waren. Ed Warren gebruikte vaak een praktijk die hij 'provocatie' noemde, waarbij hij christelijke symbolen en artefacten, zoals kruisen, wijwater, enz. Plaatste in een naar verluidt door demonen bezeten huis. Dit werd gedaan om een ​​waarneembare reactie van de demonische entiteit uit te lokken, vanwege hun haat tegen Christus en alles wat christelijk is (Brittle 1980: 15). De Warrens beweerden dat ze getuige waren van meer dan 700 uitdrijvingen, hoewel Ed beweerde dat hij als leken-katholiek het ritueel van uitdrijving niet zelf kan uitvoeren en dat hij dat ook nooit heeft geprobeerd. De Warrens zouden echter samenwerken met leden van splinter-katholieke groepen zoals bisschop Robert McKenna van de orthodoxe rooms-katholieke beweging, wanneer ze geen katholieke priester konden krijgen voor een exorcisme.

De Warrens zouden foto's maken, audio opnemen en soms zelfs films opnemen van de bovennatuurlijke activiteit die ze vervolgens in hun lezingen zouden laten zien. Tot hun meest opvallende afbeeldingen behoren de foto van de "spookjongen" [Afbeelding rechts] uit de Amityville-zaak, die een onbekend kind afbeeldt, en de videobeelden van een vermeende geest genaamd "de Witte Dame" op Union Cemetery in Easton, Connecticut. De lezingen die de Warrens gaven, waren niet bedoeld als uitvoeringen of tentoonstellingen, maar als wetenschappelijke presentaties van hun ontdekkingen tijdens het onderzoek naar het bovennatuurlijke. Hun media hadden echter ongetwijfeld amusementswaarde, vooral voor studenten die uit nieuwsgierigheid hun colleges bijwoonden.

De Warrens waren pioniers op het gebied van hedendaagse spokenjacht door traditioneel katholicisme, wetenschappelijk klinkende terminologie en elementen uit volksmagie en oosterse religie te combineren. De meeste spookjachtgroepen gebruiken tegenwoordig een vergelijkbare mix van praktijken in hun pogingen om bovennatuurlijke entiteiten te ontdekken.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De Warrens richtten de New England Society for Psychic Research (NESPR) op, [Afbeelding rechts] en leidden een team van onderzoekers, met name de neef van de Warrens, John Zaffis, en hun schoonzoon, Tony Spera. De Warrens waren baanbrekende figuren in de ontwikkeling van de hedendaagse spokenjacht, en veel van de overtuigingen en termen die ze populair maakten, zoals de stadia van bezetenheid, worden nog steeds gebruikt door spokenjagers en autodidactische demonologen.

NESPR is in werking gebleven, momenteel geleid door Tony en Judy Spera (née Warren). [Afbeelding rechts] Tony Spera is een voormalige politieagent in Bloomfield, Connecticut, en begon halverwege de jaren tachtig voor de Warrens te werken. Spera assisteerde bij onderzoeken en diende uiteindelijk als gastheer voor een lokale interviewshow over kabeltoegang in Connecticut Zoekers van het bovennatuurlijke. Spera diende ook als curator van het permanent gesloten museum van Warrens met spookachtige artefacten. In 2021 organiseerde Tony Spera de eerste 'Seekers of the Supernatural Paracon', een conventie met gastsprekers over spokenjacht en aanverwante onderwerpen, evenals exposities van artefacten uit het occulte museum van Warrens. De tweede Paracon in 2022 trok naar schatting 5,000 bezoekers (Harrelson en Laycock 2022).

Hoewel Judy Spera op hun website wordt vermeld als mededirecteur van NESPR, heeft ze weinig wens geuit om de nalatenschap van haar ouders voort te zetten. Daarom heeft Tony Spera het voortouw genomen met NESPR, het Occult Museum en aan Warren gerelateerde evenementen en media. . [Afbeelding rechts] Judy legde uit: 'Ik weet dat mijn man het van hier zal overnemen, en hij heeft het museum geërfd omdat ik het zeker niet wilde. Hij kan maar beter langer blijven dan ik, en voor die plek zorgen! (Sagers 2020).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De Warrens kregen gedurende hun hele carrière te maken met harde kritiek, waaronder veel beschuldigingen van fraude. Hieronder volgen enkele opmerkelijke voorbeelden.

De achtervolging van de familie Lutz, die het bronmateriaal leverde voor het boek en de latere film getiteld The Amityville Horror, staat algemeen bekend als een hoax. De beweringen van de familie Lutz, waarop de Warrens hun onderzoek baseerden, zijn grotendeels weerlegd in de meer dan veertig jaar sinds de zaak voor het eerst in de schijnwerpers kwam te staan. Sceptici Joe Nickell en Robert E. Bartholomew wijzen op talloze flagrante feitelijke fouten die het bovennatuurlijke verhaal ondermijnen (Bartholomew en Nickell 2016). Onder hen is de bewering dat de Amityville Historical Society aangeeft dat een lokale inheemse stam, de Shinnecock, de plaats van het huis gebruikte als een "locatie van groot lijden" en dat het "werd geteisterd door demonen". Nickell en Bartholomew spraken met de Society en kregen te horen dat deze bewering pure fictie is (Bartholomew en Nickell 2016). Evenzo beweren de Lutzes dat er bevestiging was van de politie die naar het huis werd geroepen en getuige was van verschijnselen, maar er bestaat geen politierapport van een oproep die thuis werd beantwoord (Bartholomew en Nickell 2016).

William Weber was de advocaat van Ronald DeFeo, die zes mensen vermoordde in het huis van Amityville voordat de Lutzen het pand kochten. Volgens Weber benaderden George en Kathy Lutz hem met hun beweringen over bovennatuurlijke activiteit in huis. Weber was van mening dat berichten over een achtervolging sommige juryleden ervan zouden kunnen overtuigen dat DeFeo het slachtoffer was geworden van demonische manipulatie. Maar hij was meer geïnteresseerd in hoe het verhaal hem zou helpen een boek over de DeFeo-zaak te verkopen. Volgens Weber was het hele verhaal van de Lutzes verzonnen. De vieze geur, de vliegen, het mysterieuze slijm en de mysterieuze marsband in de vroege ochtend die door de Lutzen werd gerapporteerd, waren allemaal zorgvuldig gemaakt om het verhaal geloofwaardiger te maken. Door met Weber samen te werken, konden de Lutzes details uit de DeFeo-zaak in hun bedrog verweven. "We creëerden dit horrorverhaal over vele flessen wijn die George aan het drinken was," verklaarde Weber, "We waren echt met elkaar aan het spelen. We waren iets aan het creëren waar het publiek over zou willen horen” (Associated Press 1979). Weber beweert dat hij Kathy heeft verteld dat de moorden om 3 uur 's nachts plaatsvonden en dat ze dit feit in haar verhaal heeft verwerkt. “'Nou dat is goed,' zei Kathy. 'Ik kan zeggen dat ik op dat uur van de dag wakker word van geluiden en ik kan zeggen dat ik op dat uur van de dag dromen heb over de familie DeFeo'” (Associated Press 1979). Weber had een boekdeal voorgesteld waarbij de familie Lutz twaalf procent van de winst zou hebben ontvangen. In plaats daarvan sloten de Lutzes een deal met auteur Jay Anson voor vijftig procent van de winst en het uitschakelen van Weber. Naar het boek van Anson The Amityville Horror een financieel succes werd, spande Weber een rechtszaak aan tegen de Lutzes, wegens contractbreuk en fraude (Associated Press 1979). Deze onthullingen werden problematisch voor de Warrens die hun reputatie bleven inzetten op het Amityville-verhaal.

Er bestaat ook argwaan over de oorsprong van Annabelle [Afbeelding rechts], het meest populaire artefact uit het Warrens' Occult Museum. Er is geen bron van het beroemde Annabelle-verhaal buiten de Warrens zelf. De namen van de deelnemers en de details van het verhaal veranderen in verschillende verslagen, en er zijn geen interviews met de daadwerkelijke mensen die zogenaamd de bezeten pop hebben meegemaakt. Hoewel het Annabelle-verhaal rond 1970 zou zijn gebeurd, wordt Annabelle nergens genoemd Verlos ons van het kwade (1973), het eerste boek dat over de Warrens werd gepubliceerd. Hoewel waarschijnlijk het beroemdste artefact, Annabelle, in dit opzicht niet uniek is. Er is weinig bevestiging voor veel van de zogenaamd spookachtige en bezeten items in de Warren's collectie.

Veel mensen die met de Warrens aan boeken of aan verschillende zaken hebben gewerkt, hebben beweerd dat de Warrens alleen geïnteresseerd waren in een goed verhaal en het geld dat bij een hitboek of film zou horen. Horrorauteur Ray Garton kreeg de opdracht om het boek te schrijven Op een donkere plaats over het onderzoek van de Warrens naar een angstaanjagende gebeurtenis die de familie Snedecker heeft meegemaakt. Maar toen Garton de Warrens en Snedeckers interviewde, ontdekte hij dat hun verhalen inconsistent waren. Hij vertelde de volgende anekdote over het proberen de inconsistenties met Ed te bespreken: “[Ed] zei (en dit komt heel dicht bij een citaat omdat ik het hem nog steeds in mijn hoofd kan horen zeggen): 'Deze mensen zijn gek. Alle mensen die bij ons komen zijn gek, anders zouden ze niet bij ons komen. Gebruik gewoon wat je kunt en verzin de rest. Je schrijft enge boeken, toch? Daarom hebben we jou aangenomen. Maak er gewoon een goed, eng verhaal van en het komt wel goed” (Garton 2022).

Er is geen verslag dat Lorraine Warren haar paranormale vermogens heeft laten testen door Thelma Moss aan de UCLA. Het verslag van het testen komt alleen van de Warrens zelf, en verandert met verder vertellen. De demonoloog (1980) stelt dat Lorraine werd getest aan de UCLA.  Geestenjagers (1989) zegt dat Lorraine aan de UCLA is getest door ene "Dr. Altviool Barron.” Spooksporen (2004) beweert dat Lorraine is getest door Thelma Moss. Moss was parapsycholoog aan de UCLA en een van haar casussen werd in de film verwerkt The Entity (1982). Barry Taff, die nauw samenwerkte met Moss, verklaarde echter dat hij de Warrens nooit had ontmoet en ze als "gek" en "religieuze fanatici" beschouwt (ParaPeculiar podcast 2022).

In 2013, kort na de release van de eerste Goochelend film, kwamen beschuldigingen naar boven van Judith Penney, die beweerde dat ze een relatie had met Ed Warren die begon toen ze vijftien was en Ed achter in de dertig was. Penney beweerde dat ze in 1963 bij Ed en Lorraine ging wonen en de volgende veertig jaar een seksuele relatie met Ed had, waarvan de aard bekend was bij Lorraine (Masters and Cullins 2017). Het verhaal van Penney werd pas bekend door een rechtszaak die was aangespannen door Tony DeRosa-Grund, een producer van de eerste Goochelend film die beweert dat hij geen winst meer had op de sequels en spin-offs. DeRosa-Grund spande ook een rechtszaak aan met Gerald Brittle, auteur van De demonoloog, over eigendomsrechten van het leven en de verhalen van de Warrens (Masters and Cullins 2017). Brittle wist dat Penney bij de Warrens woonde en ze wordt beschreven in De demonoloog als "een jonge vrouw die werkt als een liaison wanneer Ed en Lorraine de stad uit zijn" (Brittle 1980: 186). Het lijkt erop dat DeRosa-Grund het verhaal van Penney probeerde te gebruiken als hefboom om een ​​gunstige schikking van Warner Brothers te krijgen. Warner Brothers heeft sindsdien de rechtszaken beslecht, hoewel DeRosa-Grund nog steeds volhoudt dat de studio probeerde de ongepaste relatie te verdoezelen, aangezien dit de reputatie van de Warrens zou schaden en mogelijk de winstgevendheid van de franchise zou schaden (Cullins 2017).

Judith Penny beweert dat de relatie met Ed echt was, en volgens een artikel in The Hollywood Reporter door Kim Masters en Ashley Cullins, heeft ze geen enkele betaling of schikking ontvangen van Warner Brothers, de Warrens of iets dat verband houdt met de The Conjuring-franchise.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Ed en Lorraine Warren.
Afbeelding #2: de cover van Deliver Us from Evil.
Afbeelding #3: het occulte museum van Warrens.
Afbeelding #4: Ghost Boy.
Afbeelding #5: Logo van de New England Society for Psychic Research.
Afbeelding #6: Tony Spera, Judith Warren en Ed Warren.
Afbeelding #7: de Annabelle-pop uit de horrorfilm Amityville.

REFERENTIES

Geassocieerde Pers. 1979. "Amityville Horror versterkt door flessen wijn - advocaat." Lakeland-grootboek Juli 27. Betreden via https://news.google.com/newspapers?id=U-hMAAAAIBAJ&pg=5288,3763517&dq=william+weber+amityville op 7 2022 december.

Atlas Obscura. 2016. "The Warren's Occult Museum Monroe, Connecticut." Toegankelijk vanaf https://www.atlasobscura.com/places/the-warrens-occult-museum-monroe-connecticut op 28 2022 december.

Bartholomew, Robert E., Nickell, Joe. 2016. "De Amityville Hoax op 40-jarige leeftijd: waarom de mythe blijft bestaan." Scepticus 21, toegankelijk via https://go.gale.com/ps/i.do?p=AONE&u=txshracd2487&id=GALE|A477640965&v=2.1&it=r&sid=googleScholar&asid=af072b37 op 6 2022 december.

Bros, Gerald. 1983. De duivel in Connecticut. New York: Bantam Books.

Bros, Gerald. 1980. De demonoloog. Los Angeles en New York: Greymalkin Media

Clendinen, Dudley, 1981. "Verdachte in een moord zet de duivel voor de rechter." New York Times, 23 maart 1981, B1, B6.

Cullins, Ashley, 2017 "Warner Bros. schikt een rechtszaak van $ 900 miljoen wegens het toveren." The Hollywood Reporter, 13 december. Toegankelijk vanaf https://www.hollywoodreporter.com/business/business-news/warner-bros-settles-900m-lawsuit-conjuring-1067445/ op 7 februari 2023

Gegevens distel. 2022 "Films: The Conjuring Universe." Toegankelijk vanaf https://film.datathistle.com/listings/the-conjuring-universe/ op 29 2022 december.

Garton, Ray. 2022. Elektronisch interview met de auteurs, 13 april.

Harrelson, Eric en Joseph Laycock. "Paranormale wodka, exorcisten en een demonische pop: Welkom bij Paracon, gebaseerd op het werk van de demonenjagers die de 'Conjuring'-serie inspireerden," Religie verzendingen, 7 november 2022. Toegankelijk vanaf https://religiondispatches.org/paranormal-vodka-exorcists-and-a-demonic-doll-welcome-to-paracon-based-on-the-work-of-the-demon-hunters-who-inspired-the-conjuring-series/ op 8 februari 2022.

Internetfilmdatabase. 2022 "Lorraine Warren" Betreden via https://www.imdb.com/name/nm0912933/?ref_=tt_cl_t_15 op 29 december 2022

Meesters, Kim., Cullins, Ashley. 2017. "Oorlog over 'The Conjuring': de verontrustende claims achter een franchise van een miljard dollar" Hollywood Reporter. Betreden via https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-features/war-conjuring-disturbing-claims-behind-a-billion-dollar-franchise-1064364/ op 6 december 2022

ParaPeculiar Podcast, "Aflevering 25: Dr. Barry Taff" (december 2022).

Sagers, Aäron. 2020. "Devil's Road: Judy Spera beschrijft het leven dat opgroeit als een konijnenveld" Den of Geek. Toegankelijk vanaf https://www.denofgeek.com/culture/devils-road-judy-spera-warren/ op 28 2022 december.

Spera, Tony. 2022. "Tijdlijn." Toegankelijk vanaf https://tonyspera.com/about/ op 28 2022 december.

Wieken, Cheryl. 2004. Spooksporen. Los Angeles, New York: Greymalkin Media.

Publicatie datum:
19 januari 2023

Delen