Michael Miller

Afrikaans-Hebreeuwse Israëlieten van Jeruzalem

AFRIKAANSE HEBREEUWSE ISRAËLIETEN VAN JERUZALEM (AHIJ) Ons verhaal

1939 (oktober 12): Ben Carter (later Ben Ammi) werd geboren in Chicago, Illinois.

1959 (oktober 15): Carter trouwde met Patricia Price, die later bekend zou worden als Adinah Carter.

1963: Ben Carter hoorde voor het eerst van de Israëlieten over de theorie van Afro-Amerikaanse afkomst.

1964: Carter en verscheidene anderen richtten het Abeta Hebrew Culture Center op in Chicago's Southside.

1966: Ben Ammi ontvangt een openbaring die hem opdraagt ​​zijn volk terug te brengen naar het Beloofde Land.

1967 (24 april): Abeta ontmoette elkaar op Pesach, in de verwachting dat ze uit Amerika zou worden vervoerd

1967 (17 mei): Ammi en twee collega's reisden naar Liberia om te verkennen. Ze namen de naam Representatieve Regering van de Immigranten aan

1967 (7 juli): De eerste groep vertrekt naar Liberia.

1967 (19 september): Ben Amm, met twintig anderen, verliet Chicago voor Liberia.

1968 (april): Martin Luther King's toespraak op een bergtop inspireerde Ben Ammi om het voornemen aan te kondigen om naar Israël te verhuizen.

1968 (1 mei): Ben en Hezkiyahu Blackwell vertrekken naar Israël.

1969 (21 december): De tweede groep, van negenendertig, arriveert in Israël.

1970 (6 maart): De laatste groep, inclusief de leiding, arriveert in Israël.

1970 (april): De AHIJ begon een verzoekschrift in te dienen bij de VN-subcommissie voor mensenrechten voor verblijf en erkenning als derde partij in Israël naast Joden en Arabieren.

1970: Louis A. Bryant voegt zich bij de groep en neemt zijn eigen volgelingen mee naar Israël. Hij nam de naam Shaleak Ben Yehuda aan.

1971: Warren Brown sloot zich aan bij de AHIJ en nam de naam Asiel Ben Israel aan.

1972 (januari): AHIJ-lid Cornell Kirkpatrick werd gedood tijdens een vechtpartij met andere leden. Zes leden werden veroordeeld voor doodslag.

1973 (oktober): vijfenzeventig leden deden afstand van hun Amerikaans staatsburgerschap nadat Israël plannen had aangekondigd om ze allemaal te deporteren.

1974: Jacques Amir (PvdA, Dimona) bracht de kwestie ter sprake in de Knesset en werd benoemd tot voorzitter van een subcommissie om de grou te onderzoeken.

1974: Shaleak ben Yehuda richtte de School of the Prophets op.

1975: Shaleak ben Yehuda's boek, Zwarte Hebreeuwse Israëlieten uit Amerika naar het Beloofde Land werd uitgebracht.

1977 (22 september): De voorspelde apocalyps kwam niet uit. Ben Ammi werd in een openbare ceremonie gekroond tot King of Kings en Lord of Lords en kondigde de ouderdom van de Euro-heidenen aan, de "Dominion of Deception" was nu geëindigd en de Nieuwe Wereld Orde was begonnen.

1977 (21-28 december): De Commissie voor de Uitbanning van Racisme van de New Yorkse Raad van Kerken bracht een bezoek aan Israël om Dimona en de situatie daar te onderzoeken.

1978 (maart): De AHIJ werden toegelaten tot de Histadrut, wat betekent dat ze het recht hadden om te werken.

1978 (4 augustus): De Glascommissie werd aangesteld om de AHIJ te onderzoeken.

1979 (januari 14): Ben Ammi schreef een verzoenende brief aan minister van Binnenlandse Zaken Joseph Burg.

1980 (juni): The Glass Report werd afgeleverd.

1981 (17-28 januari): De BASIC-delegatie bezocht Israël en de AHIJ.

1981: Ex-lid Thomas Whitfield's boek, Van nacht tot zonlicht, werd gepubliceerd en documenteerde kleine criminaliteit en misbruik van leden door de leiding.

1982: Ben Ammi's eerste boek, God, de zwarte man en de waarheid werd uitgebracht.

1983 (8 maart): congreslid Mervyn M. Dymally presenteerde de zaak van de groep aan het Huis van Afgevaardigden.

1983 (november 15): Er is een brief ontvangen van de Black Caucus aan minister van Binnenlandse Zaken Burg, waarin wordt verwezen naar het Glass Report en waarin de AHIJ wordt gevraagd te mogen blijven.

1985 (juli): Tweeëndertig leden werden in Amerika gearresteerd op grond van verschillende beschuldigingen van fraude. Allen werden aangeklaagd; Asiel en drie anderen werden veroordeeld.

1986 (17 april): Zesenveertig leden werden in Israël gearresteerd wegens illegaal werken en gedeporteerd.

1986 (22 april): De "Dag van de Show of Strength" vond plaats. Politie en leger arriveerden in Dimona om een ​​geplande mars naar Jeruzalem uit protest tegen de deportaties te voorkomen.

1987 (april 29): Ben Ammi had een ontmoeting met het American Jewish Congress en vertegenwoordigers van de anti-Defamation League in Israël om spijt te betuigen over eerder antisemitisme en antizionisme, en het begin van een nieuwe kijk.

1987 (april 30): Ben Ammi bracht een persbericht uit waarin hij afstand deed van alle antisemitische, anti-joodse en anti-zionistische beweringen die eerder waren gedaan en waarin hij de wens uitsprak om samen te werken met Israël als Israëlieten.

1989: Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri bezoekt het Village of Peace

1990: Onderhandelingen begonnen tussen de AHIJ, Israël en de VS

1991 (mei): visa voor tijdelijk verblijf werden verleend aan leden van de gemeenschap.

2003 (augustus): De AHIJ krijgen een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd

2005 (februari): Het Dr. Martin Luther King/SCLC – Ben Ammi Institute for a New Humanity geopend in Dimona.

2009: Het eerste niet in Israël geboren lid van AHIJ verkreeg het Israëlische staatsburgerschap

2013: Ben Ammi krijgt het staatsburgerschap.

2014 (12 december): Ben Ammi is overleden.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Afrikaans-Hebreeuwse Israëlieten van Jeruzalem vormen één groep of denominatie binnen de (zwarte) Hebreeuwse Israëlitische beweging. Hebreeuwse Israëlieten (die tegenwoordig liever de descriptor Black uit de naam verwijderen) geloven dat de bijbelse Israëlieten een zwart Afrikaans volk waren en dat Afro-Amerikanen hun afstammelingen zijn. Sommigen geloven dat zij de enige afstammelingen zijn, terwijl sommigen geloven dat Ashkenazi en andere rabbijnse joden ook authentieke afstammelingen zijn. De beweging begon aan het einde van de negentiende eeuw in het zuiden van Amerika, toen twee of drie ex-slaven die predikanten en vrijmetselaars van Prince Hall waren, visioenen kregen die hen vertelden dat zwarten joden waren en een nieuwe weg insloegen in hun prediking. De kerken die ze stichtten, verspreidden zich over de VS (en daarbuiten) gedurende de twintigste eeuw, waarbij andere individuen gaandeweg hun eigen visies ontvingen. De meest bekende is wellicht Wentworth Arthur Matthew, een Caribische immigrant die in 1919 de Commandment Keepers kerk/synagoge stichtte in Harlem, New York (Landing 2002; Dorman 2013).

Ben Carter [Afbeelding rechts] werd geboren in 1939, in Chicago's South Side. Zijn familie, de jongste van zes kinderen, was tijdens de Grote Migratie van Zuid-Zwarten van Mississippi naar noordelijke steden verhuisd. Hij groeide op als baptist en werkte als metaalbewerker. Het was op zijn werk in 1963 dat een collega hem op het idee bracht dat Afro-Amerikanen afstammen van Israëlieten (hoewel hij later zou beweren dat dit door zijn ouders was verteld). Hij begon bijeenkomsten bij te wonen die waren georganiseerd door Lucius Casey, maar hielp al snel bij het oprichten van een nieuwe organisatie, het Abeta Hebrew Culture Center. Hij kreeg de nieuwe naam Ben Ammi ("Zoon van mijn volk") van een van zijn leraren (die allemaal werden opgeleid door Wentworth Matthew). Tijdens de raciale onrust van 1966 ontving hij een openbaring die hem opdroeg zijn volk terug te brengen naar het Beloofde Land, en een ander Abeta-lid berekende dat Pesach van 1967 (24 april) de bijbelse datum was voor deze uittocht. Hoewel de groep elkaar op die datum ontmoette, verscheen er geen wonderbaarlijk transport, waardoor ze hun eigen reis begonnen te plannen. Nadat ze zich op de bestemming Liberia hadden gevestigd, kwamen ze in verschillende groepen aan en kochten met de hulp van een eerdere Amerikaanse expat land waarop ze begonnen te boeren en te leven. Sommige leden wisten dat Liberia slechts een tijdelijke etappe op de reis was, maar velen wisten dat niet. Na enige moeilijkheden met hun leven op het platteland van Liberia, evenals met de Liberiaanse autoriteiten, was het in de laatste toespraak van Martin Luther King dat hij Mozes aanriep. Hij beweerde het Beloofde Land te hebben gezien dat Afro-Amerikanen als volk zouden bereiken, en dat werd opgevat als een teken dat de tijd rijp was om door te gaan naar hun eindbestemming, Israël. Zo begonnen ze in april 1968 plannen te maken om opnieuw te verhuizen (HaGadol 1993).

Ben Ammi en een van zijn naaste assistenten, Hezkiyahu Blackwell, bezochten Israël en laatstgenoemde schreef zich in voor een kibboets om vloeiend modern Hebreeuws te leren spreken en het immigratiesysteem te begrijpen. Vanaf eind 1969 kwamen andere leden in drie groepen: eerst vijf, daarna negenendertig, daarna de overige vijfenzeventig. De eersten werden verwelkomd als onverwachte nieuwe joodse immigranten en kregen het staatsburgerschap met volledige rechten, maar naarmate de volgende groepen arriveerden, werden ze met meer wantrouwen onthaald. Uiteindelijk propte de hele groep zich in de weinige appartementen die aan de eerste families waren toegekend, in de steden Dimona, Arad en Mitzpe Ramon in de Negev.

De betrekkingen met de Israëlische staat verslechterden snel toen leden met deportatie werden bedreigd en op een gegeven moment ongunstig vergeleken met de PLO. De AHIJ reageerde met beschuldigingen van racisme en beweerde dat Joden Europese indringers waren van een land dat hun rechtmatig toebehoorde. Ze begonnen al snel een verzoekschrift in te dienen bij de Verenigde Naties om te worden beschouwd als, zo niet de rechtmatige erfgenamen van het land, dan toch in ieder geval een derde partij met nationale rechten naast de Joden en Palestijnen. In januari 1972 kwam één lid om bij een vechtpartij; zes leden werden later veroordeeld voor doodslag, die allemaal de ergste vermoedens over de groep bevestigden. Immigratieambtenaren begonnen nieuwkomers die ervan verdacht werden lid te zijn, af te wijzen. Toen ze antisemitische tropen begonnen te uiten en met goddelijke straf dreigden als ze niet de volledige rechten zouden krijgen, kondigde Israël plannen aan om ze te deporteren. In oktober 1973 deden vijfenzeventig leden formeel afstand van hun Amerikaans staatsburgerschap, waardoor ze staatloos werden en dus niet uitgezet konden worden.

Ondanks conflicten met de staat, vonden ze goede relaties met hun buren in de zuidelijke steden, [Afbeelding rechts] die grotendeels recente Joodse immigranten waren uit Noord-Afrika en India. Tijdens de Yom Kippoer-oorlog van oktober 1973 deelden ze de ervaring van samenkruipen in schuilkelders, en hun veelgeprezen funk-soulband The Soul Messengers toerde door het land en speelde voor de IDF-troepen. Hun gebrek aan wettelijke status veroorzaakte veel problemen, aangezien de meeste leden geen recht hadden op werk, onderwijs of gezondheidszorg. Ze smokkelden ook regelmatig nieuwe leden uit de VS binnen, vermomd als christelijke pelgrims, waardoor ze nog meer druk legden op de toch al moeizame middelen waartoe ze toegang hadden. Gedurende de jaren zeventig waren ze een vast onderdeel van discussies in de Knesset en de Israëlische pers, die meestal een zeer negatief beeld schetsten. Sommige beschuldigingen waren terecht; inderdaad, in 1970 werd onthuld dat de FBI een geavanceerde operatie van creditcardfraude en gestolen vliegtickets had ontdekt die de AHIJ van geld had voorzien. Overlopers beschreven ook onderdrukkende omstandigheden, autoritair bewind en martelende straffen voor ongehoorzaamheid. Een hooggeplaatst lid (Shaleak Ben Yehuda) publiceerde in 1977 een boek met een schat aan antisemitische beweringen over de demonische aard van joden en hun invloed op de slavernij van de "authentieke" Afrikaanse Israëlieten. Apocalyptische voorspellingen concentreerden zich op het jaar 1975, waarin Amerika zou worden vernietigd in een nucleaire oorlog en Afro-Amerikanen de controle over Israël en het leiderschap van de wereld zouden overnemen (Miller 1977b). Ondanks dit, toen de Commissie voor de Uitbanning van Racisme van de New Yorkse Raad van Kerken Dimona bezocht om de situatie daar te onderzoeken, vertrokken ze met een zeer gunstige indruk van de groep.

Echter, in ieder geval in 1978, mogelijk eerder, deed de AHIJ aanzienlijke pogingen om Israëli's te bereiken, waarbij ze verschillende openbare verklaringen aflegde dat ze de verantwoordelijkheden en beperkingen van het Israëlische staatsburgerschap zouden aanvaarden als ze werden aangeboden, en openstonden voor alle onderhandelingen met als enige voorwaarde dat dat ze in Israël mochten blijven. Onder aanhoudende druk van Amerikaans-joodse organisaties (die zich zorgen maakten over de mogelijke ondergang van de zwart-joodse betrekkingen tussen de VS) en de aanbeveling van Histadrut-leden in de Negev, accepteerde de Histadrut (de nationale vakbond van Israël) alle bestaande AHIJ-leden, waardoor ze arbeidsrechten. Ze adviseerden ook dat leden onderwijs- en gezondheidsrechten krijgen.

In januari 1979 schreef Ben Ammi aan minister van Binnenlandse Zaken Joseph Burg dat:

We beschouwen onszelf als Israëli's die zowel geestelijk als fysiek verbonden zijn met het lot van de staat Israël […] We willen niets doen dat problemen of leed voor de staat zou veroorzaken […] We zijn nu niet en zullen dat ook niet zijn in de toekomst, negatieve factoren voor de staat Israël – ik geef toe, zonder in details te treden, dat toen we voor het eerst naar Israël kwamen, we het idee van een buitenstaander hadden […] dat we productieve burgers zullen zijn.

Ze wilden "in het land Israël blijven en de God van onze vaderen, Abraham, Isaak en Jacob, dienen". Ammi beloofde specifiek dat, "als ons daarom wordt verzocht, we geen enkele persoon illegaal aan onze gemeenschap zullen toevoegen, en we zullen blijven proberen de staat Israël te overtuigen" om andere Hebreeuwse Israëlieten "alleen via officiële kanalen" te accepteren. Hij concludeerde dat hij hoopte een nieuw hoofdstuk van positieve samenwerking te openen en suggereerde dat "onze gemeenschap werkt voor de staat Israël in het buitenland en fascinerende resultaten kan boeken in Amerika en Afrika" (Gruen 1983). Ook andere partijen vonden dat er een verandering in toon en visie was opgetreden, zowel bij de leiding als bij de leden.

Ondanks de toekenning van een in onbruik geraakt wooncomplex door de lokale overheid van Dimona in 1980, waardoor hun probleem van overbevolking en de daaruit voortvloeiende bijwerkingen die van invloed waren op andere lokale bewoners werden opgelost), en een officiële Knesset-onderzoekscommissie (The Glass Committee), die besloot dat het beste algemene plan was dat ze mochten blijven en verblijfsrechten zouden krijgen, hadden de discussies van de Israëlische regering lange tijd de voorkeur gegeven aan een beleid van het verdrijven van de leiders en het laten desintegreren van de gemeenschap. De enige reden waarom dit niet gebeurde, was niet de Israëlische besluiteloosheid, zoals eerdere commentatoren hebben gesuggereerd, maar de algehele afwijzing van de optie door de VS. Uit de Israëlische staatsarchieven blijkt dat de VS altijd hebben geweigerd leden te accepteren die afstand hebben gedaan van hun Amerikaans staatsburgerschap, en zelfs hebben gedreigd te reageren door de leden terug te sturen naar Israël, samen met Israëli's met een strafblad. Die reactie veroorzaakte opschudding in het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken, maar het was niet bij machte om daar verandering in te brengen. De redenen voor dit rigide standpunt zijn onduidelijk, hoewel de VS mogelijk dachten dat de AHIJ beter een Israëls probleem was dan hun eigen probleem. De VS waren er in de jaren zestig en zeventig nog maar net in geslaagd de dreiging van verschillende andere zwarte revolutionaire groepen, waaronder het paramilitaire Black Liberation Army, in te dammen. De VS hebben Ben Ammi misschien gezien als een potentiële agitator waar ze zonder zouden kunnen.

Later in 1980 publiceerde een overloper, Thomas Whitfield, een boek over zijn tijd en misdaden bij de AHIJ. In januari 1981 bezocht een BASIC-groep (Black Americans in Support of Israel Committee) onder leiding van Bayard Rustin. Hun onderzoek concludeerde dat Israël geen racisme had getoond en accepteerde de aanbevelingen van het Glass Report dat de AHIJ zou moeten kunnen blijven bestaan, met een pad naar burgerschap. In april 1984 reageerde Asiel op het gebrek aan vooruitgang met een persconferentie waarin hij aankondigde dat Israël van plan was de gemeenschap te executeren en Amerikaanse Joden verhulde bedreigingen uitte. Louis Farrakhan sloot zich bij hem aan en maakte in de daaropvolgende dagen enkele venijnige antisemitische en anti-blanke opmerkingen. Dit lijkt een sterkere golf van vervolging te hebben veroorzaakt, en leden die geen afstand hadden gedaan van hun staatsburgerschap werden steeds vaker het doelwit van deportatie, met als hoogtepunt de uitzetting van negenenveertig leden die in april 1986 illegaal werkten. De gemeenschap was van plan om van Dimona naar Jeruzalem te marcheren. uit protest, maar hun reis werd verhinderd door een troep van 600 gewapende politie, civiele beschermingstroepen en grenspolitie. Omsingeld instrueerde Ammi zijn volk om stand te houden, te zingen en te vasten. Die gebeurtenis zou in de AHIJ-mythologie de boeken in gaan als de Dag van de Show of Strength. De volgende dag werd afgesproken dat ze niet zouden marcheren en dat het leger zou vertrekken.

Later dat jaar resulteerde het Amerikaanse proces tegen tweeëndertig leden in de gevangenneming van Asiel en drie anderen. Ze werden massaal schuldig bevonden aan bank- en creditcardfraude en diefstal van vliegtickets. De eerste veroordeling werd om technische redenen vernietigd, maar ze pleitten schuldig tijdens het tweede proces in 1988 (Asiel werd verder schuldig bevonden aan illegaal lobbyen namens de regering van Zimbabwe in 2014). Over de fraude verklaarde Ben Ammi later: “We hebben geen toestemming gegeven voor criminele activiteiten. Toen onze hachelijke situatie in Israël verslechterde, vroegen we substantiële hulp van de gemeenschap in de VS. Ik wist niet dat er geld uit illegale activiteiten kwam. Maar ik heb ook geen onderzoek gedaan of vragen gesteld. Luister, we moesten onze kinderen eten geven. We hadden geld nodig” (Black 1987).

In april 1987 bracht Ben Ammi een persbericht uit, "waarin hij een permanente stopzetting verklaarde van de verspreiding van alle literatuur, verklaringen en activiteiten die antisemitisch, anti-joods of anti-zionistisch zijn", en de wens uitsprak om samen te werken met Israël als een verenigde gemeenschap van Israëlieten. Naar verluidt heeft de AHIJ al dergelijke literatuur in hun bezit vernietigd. Ammi had ook een ontmoeting met de Israëlische vertegenwoordigers van het American Jewish Congress en de Anti-Defamation League, om hen hierover te informeren en een weg vooruit te vinden. Sommigen vermoedden dat hun berouw niet ideologisch was, maar voortkwam uit wanhoop, aangezien de opsluiting van hun Amerikaanse fraudenetwerk de gemeenschap van ongeveer 12,000 dollar per maand had beroofd en Israël langzaamaan de mogelijkheden van illegale tewerkstelling aan het afsluiten was. Bovendien heeft de Histadrut hun lidmaatschap ingetrokken. Op een gegeven moment zorgde het ministerie van Sociale Zaken voor 350 dagelijkse warme lunches voor AHIJ-kinderen, om massale hongersnood te voorkomen (Black 1987).

In 1989 bezocht minister van Binnenlandse Zaken Arye Deri van de Shas (ultra-orthodoxe) partij hun nederzetting in Dimona en stelde vast dat ze geen bedreiging vormden, maar potentieel een positieve invloed, en een die in Israël zou kunnen worden geïntegreerd. [Afbeelding rechts] Het was op dit punt dat de onderhandelingen tussen Israël, de AHIJ en de VS begonnen, wat ertoe leidde dat de gemeenschap de status van tijdelijk ingezetene kreeg in ruil voor een toezegging om geen verdere leden naar Israël te halen. Normalisatie volgde geleidelijk, zij het langzaam, waarbij leden vanaf 2009 de optie van staatsburgerschap kregen. Toen ze in 2003 de status van permanent ingezetene kregen, zei een lid enthousiast: "Ik denk dat je dit het beste moment van mijn leven kunt noemen." Het Israëlische wantrouwen jegens de gemeenschap dat overbleef, werd vernietigd toen een lid, de tweeëndertigjarige Aharon Ben-Israel Elis, in januari 2002 werd gedood bij een terroristische aanslag terwijl hij met een band speelde in een Bat Mitzvah nabij Haifa.

Ben Ammi stierf in december 2014, toen de AHIJ 2,500 mensen telde in Israël en enkele duizenden in andere landen. Ze hadden een indrukwekkend netwerk van gemeenschappen opgebouwd in Afrikaanse staten, waar ze bijdragen aan gemeenschaps-, bouw- en gezondheidsprojecten, grotendeels via hun African Hebrew Development Agency. Toch zijn ze nog steeds gevestigd in Dimona, in het wooncomplex dat bekend staat als het Dorp van de Vrede (Kfar haShalom). Jaren geleden hebben de AHIJ hun doelen nagestreefd om de focus van de mensheid te veranderen van materialisme naar spirituele en gemeenschapskwesties, met speciale aandacht voor de milieucrisis. Ze beschouwen zichzelf als de spirituele leiders van de mensheid die bouwen aan het Koninkrijk van God in het Heilige Land, dat de wijsheid zal produceren van waaruit de hele mensheid een nieuwe manier van leven zal binnengaan (Singer 2000; Michaeli 2000; Jackson 2013; Miller 2021a) .

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Het fundamentele geloof van alle Hebreeuwse Israëlitische groepen is dat de oude Israëlieten zwarte Afrikanen waren en dat tenminste enkele Afro-Amerikanen van hen afstammen. Dit is het standpunt van de AHIJ, hoewel het in min of meer radicale bewoordingen is geformuleerd, afhankelijk van hun betrekkingen met Israël. Op de dieptepunten waren ze van mening dat alle leden van de normatieve joodse gemeenschap, en inderdaad zelfs Samaritanen en 'blanke' Arabieren, Europese transplantaties waren, afstammelingen van middeleeuwse kruisvaarders. Door de inspanningen voor vredesopbouw sinds de jaren tachtig hebben ze dergelijke beweringen ingetrokken, in plaats daarvan beweerden ze dat sommige Israëlieten naar het noorden en oosten migreerden, naar Azië en Europa, waar ze de gemeenschappen van Mizrachi, Sefardische en Asjkenazische (rabbijnse) zaaiden, evenals anderen die als joods werden aanvaard. zoals Indiase en Chinese joden. Op andere punten hebben ze beweerd dat de identiteit van de Israëli een kwestie is van spirituele neiging, waaraan iedereen kan deelnemen. Ze zien hun eigen gemeenschap echter als de voorhoede van het huidige tijdperk, en als degenen die zijn verordend om de mensheid uit de chaotische tijden naar het Messiaanse tijdperk te leiden.

De AHIJ beschouwen de Hebreeuwse Bijbel als geschrift, hoewel deze meestal is gebruikt in de King James-vertaling en -volgorde, in plaats van die van de Joodse Tenach. Ze beschouwen het Nieuwe Testament (voornamelijk de evangeliën en Openbaring) als geïnspireerde opnames, maar niet onfeilbaar.

Ben Ammi was de belangrijkste theoloog van de gemeenschap en schreef tussen 1982 en 2014 elf boeken en talloze lezingen. Hierin zette hij zijn opvattingen over geschiedenis, waarheid, God, de mensheid en de samenleving uiteen. Al deze overtuigingen zijn afkomstig uit de Hebreeuwse Bijbel, hoewel de invloed van eerdere generaties Hebreeuwse Israëlitische en Afro-Amerikaanse gedachten duidelijk waarneembaar zijn.

Ammi wordt beschouwd als de Messias, hoewel dit een specifieke betekenis heeft. Voor de AHIJ zijn er vele messiassen geweest, individuen die door God zijn aangesteld met de missie om Israël terug te brengen op het juiste pad. Ben Ammi is de laatste in de lijn van dergelijke individuen, hoewel de eerste sinds Yeshua (Jezus).

In de vroege stadia was Ammi apocalyptisch en voorspelde ze de naderende vernietiging van Amerika en een catastrofale nucleaire oorlog die de wereldorde zou vernietigen en het Koninkrijk van God (de AHIJ) in staat zou stellen zijn plaats als leiders van de wereld in te nemen. Dit Messiaanse tijdperk zou vrede en broederschap over de hele wereld verspreiden, waarbij alle volkeren er deel van zouden uitmaken. De voorspelde apocalyps van 1977 kwam niet uit, wat Ammi ertoe bracht de voorspellingen te herzien en te beweren dat Amerika (en de westerse "Euro-gentile" orde) bezig was te sterven. De teleurstelling van deze voorspellingen heeft waarschijnlijk geleid tot een meer verzoenende houding ten opzichte van Israël, in combinatie met het toenemende gebrek aan materiële middelen van de AHIJ nadat hun fraudenetwerk in de jaren tachtig was gesloten.

Evenzo is er in de vroege bronnen een aanzienlijke hoeveelheid samenzweringstheoretisering: de laatste 2,000 jaar geschiedenis hebben naar verluidt de bijna volledige vergoelijking van de Israëlitische natuur gezien, hun vervanging door Europeanen en de poging tot uitroeiing van bewijsmateriaal zoals de Zwarte Madonna's. Door de pseudo-Israëlitische religie van het christendom te creëren, zijn de Europeanen er op hun beurt in geslaagd de wereld over te nemen en haar te onderwerpen aan hun gewelddadige, oorlogszuchtige aard. De slavernij en kerstening van de Israëlieten vertegenwoordigden de laatste staatsgreep, waarbij ze in Europese zombies werden veranderd. De "wederopstanding" van Zwart Amerika (gebaseerd op de traditionele Afro-Amerikaanse interpretatie van Ezechiëls Valley of Dry Bones-profetie) vond nu plaats toen ze hun ware identiteit beseften. De antisemitische elementen, die in de portretten van sommige leden (maar niet in die van Ben Ammi) Joden als bijzonder kwaadaardig zagen en rechtstreeks afstamden van Israëls doodsvijand Edom, tonen een gelijkenis met zowel het antisemitisme van de Nation of Islam als met dat van blanke antisemieten (Miller 2023) .

Latere jaren zagen minder agressieve en paranoïde retoriek, aangezien hun stabiliteit in Israël, het ontbreken van vervolging en hun ervaring als onderdeel van een joodse samenleving, een samenleving die niet werd gedomineerd door de specifieke raciale spanningen van de VS, hen in staat stelde zich te concentreren op hun agenda. van wereldwijde verheffing. Hoewel Ammi en de AHIJ zich nog steeds voornamelijk bezighielden met Africana-volkeren, concentreerden ze hun inspanningen op het promoten van hun geloof bij iedereen. Deze omvatten de opening van verschillende veganistische restaurants in Israël, de VS en Afrika, en de oprichting van het African Hebrew Development Agency, waarmee ze in Afrikaanse staten (voornamelijk Liberia, Ghana en Kenia) werkten om te helpen bij bouwprojecten, boorgaten, preventieve gezondheidszorg, ecologische duurzaamheid en andere sociale initiatieven.

De AHIJ zijn veganist sinds 1973, met het argument dat dit het juiste en door God opgelegde menselijke dieet is. Dit is gebaseerd op hun lezing van Gen.1:29, waar God aan Adam en Eva “elke zaaddragende plant op de hele aarde en elke boom met vruchten met zaad erin” geeft. Ze zullen van jou zijn voor voedsel. Veganisme en een gezondheidsgerichte benadering van het leven zijn kernprincipes en een centraal onderdeel van wat ze de wereld presenteren (Markowitz en Avieli 2020; Miller 2021c).

Veganisme is slechts een onderdeel van een principiële, niet-gewelddadige houding die de gemeenschap sinds haar oprichting heeft gekenmerkt. Op basis van de filosofie van Martin Luther King hebben de AHIJ geweld altijd afgewezen als middel om hun doelen te bereiken. Toen de Israëlische politie en het leger hen omsingelden om hun protestmars in april 1986 te voorkomen, was hun reactie om stand te houden en vast te houden, dus niet door te gaan met de mars of terug te trekken. Dit evenement heeft mythische proporties aangenomen in de geschiedenis van de AHIJ en staat bekend als de Dag van de Show of Strength. In termen van het Israëlisch-Palestijnse conflict zijn ze van mening dat elk gebruik van geweld door beide partijen verkeerd is, maar ze geloven dat ze de verantwoordelijkheid hebben om hun vaderland te verdedigen wanneer het wordt aangevallen. Dit rechtvaardigt de inschrijving van de jeugd voor de dienstplicht.

Ammi's theologie is er een van vitalisme en immanentie, waarbij God wordt begrepen als een geest die niet rechtstreeks in de wereld tussenbeide komt, maar in plaats daarvan mensen bewoont en hen leidt naar rechtschapen gedachten en daden. Gods voornaamste natuur is die van schepper en levengever, de enige bron van positieve voortbrengende kracht. Tegenover God staat satan (waar Ammi nooit gebruik van maakt), de negatieve spirituele kracht die mensen beïnvloedt tot acties die destructief zijn, zowel voor mensen als voor de geschapen wereld in het algemeen. Terwijl rechtvaardige acties leiden tot het genereren van een groter creatief potentieel, leiden die acties die door satan zijn beïnvloed mensen naar hun uiteindelijke dood. Laatstgenoemde is verantwoordelijk geweest voor de recente dominantie van de West/Europese wereld, de tijd van de heidenen die nu ten einde loopt. Dit zag de slavernij van Israëlieten in Amerika en de moedwillige vernietiging van het milieu dat het leven op aarde mogelijk maakt (Miller 2023).

Ammi's sociale filosofie is zowel revolutionair als conservatief: hij was van mening dat de huidige orde volledig vernietigd moet worden om het koninkrijk van God te laten ontstaan, maar dit koninkrijk zal de terugkeer zien van (meestal) conservatieve sociale rollen, de uitroeiing van feminisme, homoseksualiteit. , drugsgebruik, onrechtvaardig amusement en een onrechtvaardige levensstijl. Omdat God de bron van het leven is, moet alles in het leven in verband worden gebracht met het Goddelijke om de juistheid ervan te bevestigen en de duurzaamheid ervan te verzekeren. Dit vereist met name een "terugkeer" naar de Mozaïsche wet, waardoor God zich manifesteert in het individu, de gemeenschap en de wereld (Miller 2023).

Ammi voerde consequent aan dat eeuwig leven (fysieke onsterfelijkheid) niet alleen mogelijk was, maar de natuurlijke, bedoelde staat van de mensheid. Dit zou geleidelijk worden bereikt, terwijl de levensduur toenam naarmate het Messiaanse tijdperk begon. De dood werd geïntroduceerd als een direct gevolg van de ongehoorzaamheid van Adam en Eva, en terwijl de AHIJ de schreden van de mensheid teruggaan naar Eden, zullen we de oerzonde ongedaan maken en opnieuw het volmaakte bestaan ​​van Eden binnengaan. Eden zelf is Afrika en Israël is een integraal onderdeel van Afrika, door hen Noordoost-Afrika genoemd.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De gemeenschap leeft volgens (hun interpretatie van) de Mozaïsche wet. Ze houden Sjabbat, wat inhoudt dat ze van zonsondergang op vrijdag tot zonsondergang op zaterdag vasten en rusten. Er worden sjabbatdiensten met een preek gehouden, maar deze zijn niet verplicht. Naast de bijbels verplichte festivals, vieren ze elk jaar in mei het Pascha van de Nieuwe Wereld, ter herdenking van hun uittocht uit Amerika (dit vreugdevolle feest trekt bezoekers van over de hele wereld). [Een AHIJ-festival] Ze zijn veganistisch en consumeren geen bedwelmende middelen, waaronder tabak, alcohol (behalve speciaal gebrouwen wijn op festivals) en cafeïne. Van elk lid wordt verwacht dat hij drie keer per week traint. Naast dat ze drie dagen per week alleen rauw voedsel eten, hebben ze geleidelijk nieuwe jaarlijkse dieetbeperkingen ingevoerd, zoals dagen waarop ze geen zout of geen suiker consumeren. Deze zijn gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen over de gevaren voor de gezondheid van dergelijke stoffen. Ze dragen alleen natuurlijke vezels, die zijn genaaid door leden van de gemeenschap, en ze moeten allemaal blauwe draad en franjes dragen, zoals voorgeschreven in de Bijbel (Deut.22:11-12, Num.15:37-40). Mannen dragen een vorm van keppeltje en baarden.

De gemeenschap beoefent een vorm van polygynie die zij Goddelijk huwelijk noemen. Hierin mag een man maximaal zeven vrouwen huwen, afhankelijk van zijn vermogen om hen te onderhouden. Dit wordt gerechtvaardigd door een beroep te doen op bijbelse figuren zoals David en enkele Afrikaanse stamtradities. Een minderheid van de huwelijken is polygyn, en zeer weinigen bestaan ​​uit meer dan twee vrouwen. Deze huwelijken, die in strijd zijn met de Israëlische wet, worden niet formeel erkend door de staat. (Markowitz 2000)

Voortbouwend op een lange traditie binnen Zwart-Hebreeuws Israëlitische groepen, proberen de AHIJ intern in de behoeften van hun leden te voorzien. Een groot deel van het voedsel van de gemeenschap is zelfgekweekt en de gemeenschap produceert haar eigen tofu, sojamelk en soja-ijs, evenals vele andere voedingsproducten. Kleding wordt geproduceerd volgens hun interpretatie van de bijbelse richtlijnen. Leden runnen een opnamestudio om muziek te produceren en verschillende eetgelegenheden in heel Israël. De gemeenschap in Dimona heeft zelfs een interne taxiservice en vele andere bedrijven worden gerund door leden om in de behoeften van de gemeenschap te voorzien. Deze bedrijven worden gepresenteerd als de beste optie voor leden (bedoeld om de financiën van de gemeenschap intern te laten circuleren), maar staan ​​ook open voor niet-leden. Alle inkomsten die worden gegenereerd door deze bedrijven, of door externe tewerkstelling van leden, worden samengevoegd en de basiskosten van levensonderhoud van alle leden worden centraal betaald.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Ben Ammi [Afbeelding rechts] is de onbetwiste leider van de AHIJ sinds 1971 en de facto leider sinds hun oprichting in Chicago. Toen Ammi zijn status in 1971 verstevigde, installeerde hij een gelaagde structuur met een Heilige Raad van twaalf prinsen (Nasik in het Hebreeuws) onder hem. In latere jaren werden deze aangevuld met een rij van twaalf ministers (Sar), die elk een specifieke portefeuille hebben (economie, informatie, landbouw, onderwijs, sport, etc.) en Gekroonde Broeders en Zusters (atar/atarah), de punt van regelmatig contact voor leden (en de enige leiderschapslaag met vrouwen). Daarnaast is er het priesterschap, dat zorgt voor de spirituele behoeften van de gemeenschap en ook dienst doet bij diensten, huwelijken, counseling en besnijdenissen (Jackson 2013).

Leden van de gemeenschap staan ​​bekend als "heiligen", een traditie die teruggaat tot de eerste Hebreeuwse Israëlitische gemeenschap van William Saunders Crowdy. Het gezin is de basiseenheid van de gemeenschap, die een patriarchale structuur heeft, hoewel echtgenoten wordt geboden om te luisteren naar de inbreng van hun vrouw bij het nemen van beslissingen. Vrouwen zijn opgeleid en werken vaak naast het huishouden.

Decennia lang werd Ben Ammi ondersteund door twee belangrijke personen, Shaleak Ben Yehuda (Louis A. Bryant, 1927-2003), die de School of the Prophets leidde, de instelling voor hoger onderwijs en priesteropleiding van de gemeenschap, en Prins (Sar) Asiel Ben Israel (Warren Brown, 1941-2022), de internationale en Amerikaanse ambassadeur van de gemeenschap. De laatste nam afscheid van Ben Ammi na meningsverschillen die voortkwamen uit Ammi's leiderschapsstijl, met name het rekruteren van leden in het Israëlische leger en het gebrek aan transparantie rond de besluitvorming, hoewel hij actief bleef in de VS.

Op organisatorisch niveau bestaat AHIJ uit een aantal instellingen en bedrijven. Deze organisaties hebben missies op het gebied van onderwijs, geweldloosheid, gezondheid en milieu, en biologische en veganistische voeding. [Afbeelding rechts]

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De grootste uitdagingen voor de AHIJ liggen grotendeels in het verleden. Ze slaagden erin zich in Israël te vestigen en de dreiging van deportatie onschadelijk te maken.

De AHIJ werd geconfronteerd met twee decennia van conflict met de Israëlische staat van 1970 tot 1990. Hierdoor werden ze gedemoniseerd in populaire rapporten en het doelwit van deportatie. Grotendeels zijn deze bedreigingen nu beëindigd en worden ze geaccepteerd in de volksmond en officieel binnen de staat. Het bereiken van hun belangrijkste doel (permanente vestiging in het Heilige Land) heeft hen een hernieuwd vertrouwen gegeven. Ze zijn inderdaad een soort modelminderheid geworden, dienen in het leger, creëren kleine bedrijven, brengen tijd door met leiders en krijgen sindsdien veel positieve berichtgeving (Esensten 2019; Esensten-website 2023). Zowel de AHIJ als Israël hebben geprofiteerd van deze goede betrekkingen en hebben soms opgetreden als vertegenwoordigers van Israël (bijvoorbeeld het Eurovisie Songfestival in 1999 en op de Durban World Conference Against Racism in 2001). [Afbeelding rechts] In april 2021 kregen echter zesenveertig gezinnen van wie de juridische status niet was opgelost, deportatiebevelen; deze werden vervolgens na beroep uitgesteld, maar de situatie is per december 2022 niet opgelost.

De dood van Ben Ammi in december 2014 vormde de grootste recente uitdaging voor de AHIJ. De daaropvolgende acht jaar hebben zich echter geen grote interne problemen voorgedaan; de hiërarchische leiderschapsstructuur heeft geholpen om focus en discipline te behouden en de activiteiten van de AHIJ blijven zich ontwikkelen op de ingeslagen weg. De meningsverschillen die er nog steeds zijn, lijken van weinig bedreiging te zijn.

De teleurstelling van hun letterlijke apocalyptische voorspellingen voor 1977 leidde tot het vertrek van enkele leden, maar over het algemeen was het niet erg schadelijk. Inderdaad, zoals Festinger et al (1956) voorspellen, kan het uitblijven ervan hebben geleid tot een grotere assertiviteit en Ben Ammi toonde een bekwaam vermogen om zijn eerdere profetieën te herinterpreteren om ze compatibel te maken met een uiteenlopende realiteit, waardoor hun waarheidsgetrouwheid behouden blijft (2021). molenaar XNUMXb).

De exponentiële groei van andere Hebreeuwse Israëlitische groepen in de VS lijkt geen invloed te hebben gehad op de AHIJ, ondanks de verschillende standpunten over deze gemeenschap; sommigen waarderen wat ze hebben bereikt, terwijl anderen hen als ketters beschouwen en Ben Ammi als een valse Messias.

Terwijl de Zwart-Hebreeuws-Israëlitische beweging in Amerika blijft groeien, zijn de principes die alle BHI gemeen hebben, onderwerp van discussie. Hoewel het bestaan ​​van veel Afrikaanse stamgroepen die beweren af ​​te stammen van Israëlieten, wordt betwist ter ondersteuning van hun beweringen, is er geen bewijs dat alle, de meeste of enige Afrikaan die tot slaaf is gemaakt in Amerika van Israëlitische afkomst was. De meeste Hebreeuwse Israëlieten gebruiken Deut.28 als bewijstekst. In dit hoofdstuk worden de Israëlieten bedreigd met een lange lijst van vervloekingen, waaronder hun hernieuwde slavernij in Egypte, als ze de hun gegeven wetten niet meer naleven. Voor leden is het duidelijk dat zij deze bijbelse profetie hebben vervuld (Amerika is het nieuwe Egypte), en daarom de Israëlieten zijn. Voor niet-leden is dit verre van zeker bewijs. De AHIJ beweren dat hun succes bij het vestigen van zichzelf in het Beloofde Land, ondanks voortdurende internationale inspanningen, een verdere demonstratie is dat hun beweringen correct zijn, maar dit bewijst opnieuw niet het geval voor degenen die het nog niet geneigd zijn te geloven.

Hoewel de AHIJ erin is geslaagd zich terug te trekken uit antisemitisme en de bezorgdheid rond antisemitisme te verzachten, dreigen de zorgen opnieuw te worden aangewakkerd door de gebeurtenissen en het discours in de VS; in 2022 haalde zwart-Hebreeuws Israëlitisch antisemitisme de krantenkoppen. Omdat de AHIJ zo succesvol in Israël is geïntegreerd, is het onwaarschijnlijk dat ze daar directe terugslag zullen ondervinden, maar hun operaties in de VS kunnen op dezelfde voet worden behandeld als andere, meer radicale groepen.

Het is ook de moeite waard om de voortdurende strijd tussen zionisten en antizionisten in Amerika en wereldwijd te overwegen. Sympathie met de Palestijnse strijd is een sleutelelement geweest in het Afro-Amerikaanse denken sinds de Black Power-beweging van het midden van de jaren zestig. Hoewel zwarte politieke leiders, variërend van congresleden tot religieuze leiders, bijna unaniem de AHIJ hebben gesteund, kan hun associatie met Israël, als het imago van die staat blijft verslechteren, hen problemen bezorgen in Amerika.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Ben Carter.
Afbeelding #2: de zielsboodschappers.
Afbeelding #3: Een bezoek aan de nederzetting Diona in 1989 door voormalig premier Shimon Peres op zijn vijfentachtigste verjaardag.
Afbeelding #4: een AHIJ-festival.
Afbeelding #5: Ben Ammi.
Afbeelding #6: een biologische winkel van AHIJ.
Afbeelding #7: een groep AHIJ-leden in Israël.

REFERENTIES

Ammie, Ben. 1990 [1982]. God, de zwarte man en de waarheid. Herziene editie. Washington, DC: Communicators Pers.

Zwarte Amerikanen steunen het Israel Committee en het A. Philip Randolph Educational Fund. 1981. "Verslag van de eerste bevindingen van de delegatie naar Israël met betrekking tot mensenrechten zoals deze betrekking hebben op de oorspronkelijke Hebreeuwse Israëlitische natie", januari 1981.

Zwart, Edwin. 1987. "Zwarte Hebreeërs 'Wanhopig'." Atlanta Joodse Tijden, 22 mei, blz.6-8.

Dorman, Jacob S. 2013. Uitverkoren volk: de opkomst van Amerikaanse zwarte Israëlitische religies. Oxford: Oxford University Press.

Essent, Andrew. 2019. "Yah's voorbeeldige soldaten: Afrikaans-Hebreeuwse Israëlieten in de Israel Defense Forces." Religies 10: 614. Betreden via https://doi.org/10.3390/rel10110614 op 1 / 12 / 2023.

Esenten-website. 2023. Toegankelijk vanaf https://andrewesensten.net/ahij/ op 1 / 12 / 2023.

Festinger, Leon; Henry W. Riecken; Stanley Schachter. 1956. Wanneer profetie faalt: een sociale en psychologische studie van een moderne groep die de vernietiging van de wereld voorspelde. Minneapolis: Universiteit van Minnesota Press.

HaGadol, Prins Gavriel. 1993. The Impregnable People: een uittocht van Afro-Amerikanen terug naar Afrika. Washington, DC: Communicators Pers.

Gruen, George E. 1984 De positie van de "zwarte Hebreeërs" in Israël: een onderzoek van de ingewikkelde kwesties. Speciaal rapport van de afdeling Internationale Betrekkingen, American Jewish Committee, juni 1984.

Jackson, John L., Jr. 2013. Dunne beschrijving: etnografie en de Afrikaans-Hebreeuwse Israëlieten van Jeruzalem. Cambridge, MA: Harvard University Press.

Landing, Jacobus. 2002. Zwart jodendom: het verhaal van een Amerikaanse beweging. Durham, NC: Carolina Academische Pers.

Markowitz, Fran. 2000. "Millenair moederschap: motieven, betekenissen en praktijken onder Afrikaans-Hebreeuws Israëlitische vrouwen." Nashim: een dagboek van Joodse vrouwenstudies en genderkwesties 3: 106-38.

Markowitz, Fran/Avieli, Nir. 2020. "Voedsel voor lichaam en ziel: veganisme, rechtschapen mannelijke lichamen en culinaire verlossing in het koninkrijk van Yah." Etnografie 23: 181-203.

Michaeli, Ethan. 2000. "Nog een uittocht: de Hebreeuwse Israëlieten van Chicago tot Dimona." Pp. 73-90 binnen Black Zion: Afro-Amerikaanse religieuze ontmoetingen met het jodendom, onder redactie van Yvonne Chireau en Nathaniel Deutsch. New York: Oxford Universitaire Pers.

Miller, Michael T. 2023. Ben Ammi Ben Israel: zwarte theologie, theodicee en judaïsme in het denken van de Afrikaans-Hebreeuws Israëlitische Messias. Londen: Bloomsbury (in voorbereiding).

Miller, Michael T. 2021a. "De Afrikaans-Hebreeuwse Israëlieten van Jeruzalem: een grensgeval." Pp. 28-46 inch De vreemdeling in de vroegmoderne en moderne joodse traditie, onder redactie van Catherine Bartlett en Joachim Schlör. Leiden: Bril.

Miller, Michael T. 2021b. "De Afrikaans-Hebreeuwse Israëlieten van Jeruzalem." In Kritisch woordenboek van apocalyptische en duizendjarige bewegingen, egeschreven door James Crossley en Alastair Lockhart. Panacea liefdadigheidsfonds. Toegankelijk via http:// http://www.cdamm.org/articles/ahij op 5 januari 2023.

Miller, Michael T. 2021c. "Ben Ammi's aanpassing van veganisme in de theologie van de Afrikaans-Hebreeuwse Israëlieten." Interdisciplinair tijdschrift voor religie en transformatie in de hedendaagse samenleving 7.2. Betreden via https://doi.org/10.30965/23642807-bja10019 op 5 januari 2023.

Zanger, Merrill. 2000. "Symbolische identiteitsvorming in een Afro-Amerikaanse religieuze sekte: de zwarte Hebreeuwse Israëlieten." Pp. 55-72 inch Black Zion: Afro-Amerikaanse religieuze ontmoetingen met het jodendom, onder redactie van Yvonne Chireau en Nathaniel Deutsch. New York: Oxford Universitaire Pers.

Whitfield, Thomas. 1980. Van nacht tot zonlicht. Nashville, TN: Broadman Pers.

Yehuda, Shaleak Ben. 1975. Zwarte Hebreeuwse Israëlieten uit Amerika naar het Beloofde Land: The Great International Religious Conspiracy Tegen de kinderen van de profeten. New York: Vantage Pers.

Publicatie datum:
7 januari 2023

Delen