Andreas Ventimiglia

Urantia

URANTIA TIJDLIJN

1875 (24 juni): William S. Sadler werd geboren in Spencer, Indiana.

1911 (zomer): Sadler maakt voor het eerst kennis met het 'slapende onderwerp'.

1924 (11 februari): De Contactcommissie wordt opgericht. Het stelde vragen aan engelen die toegankelijk waren via het 'slapende subject', resulterend in 'The Urantia Papers'.

1934-1935: De Commissie voltooide de ontvangst van de documenten die zullen worden opgesteld Het Urantia Boek.

1942 (augustus): Er werd een engelachtig bericht naar de Commissie gestuurd om haar op de hoogte te stellen van het auteursrecht Het Urantia-boek.

1950 (11 januari): De Urantia Foundation werd opgericht om de tekst van Het Urantia Boek en zijn leringen verspreiden.

1955 (2 januari): De Urantia Broederschap werd opgericht om gelovigen van de leringen van Het Urantia Boek in lokale broederlijke samenlevingen.

1955 (12 oktober):  Het Urantia Boek werd voor het eerst gepubliceerd.

1964: Vern Grimsley startte de populaire "Family of God" radio-uitzendingen in San Francisco die Urantiaanse leringen aan het publiek deelden.

1966: De Urantia Foundation creëerde een beleid dat toestemming vereist om uit te citeren Het Urantia Boek of gebruik de naam "Urantia".

1969 (26 april): William S. Sadler sterft.

1971 (29 juni): Een handelsmerk op de naam “Urantia” werd geregistreerd door de Urantia Foundation.

1974: De Urantia Foundation stuurt een "Bevestigende Overeenkomst" naar de Urantia-verenigingen waarin wordt geëist dat zij de legale eigendom van de Foundation erkennen Het Urantia Boek en bijbehorende handelsmerken.

1977 (21 maart): De Urantia Foundation wint een auteursrechtzaak tegen Burton King wegens het maken van ongeautoriseerd educatief materiaal dat delen van Het Urantia-boek.

1980 (augustus 27): De Urantia Foundation wint een auteursrechtzaak tegen Robert Burton voor het kopiëren en verspreiden van delen van Het Urantia Boek zonder toestemming.

1982: Het Center for Urantia Book Synergy (CUBS) werd opgericht in Santa Barbara, Californië.

1982 (juni 14): De Urantia Foundation vaardigde verdere richtlijnen voor auteursrechtelijke toestemming uit die het gebruik van beperken Het Urantia Boek door verenigingen en individuele lezers.

1982 (23 september): De Urantia Foundation won een rechtszaak wegens inbreuk op het handelsmerk van de Urantia Society of Houston.

1983 (19-21 augustus): Er werd een CUBS-conferentie gehouden in Santa Barbara, ondanks de eis van de Urantia Foundation om vooraf al het gedrukte materiaal voor gebruik op de conferentie goed te keuren.

1983 (oktober 6): Vern Grimsley kondigde een voorspelling aan dat de Derde Wereldoorlog op handen was, waardoor er een breuk ontstond tussen zijn Family of God Foundation en de Urantia Foundation.

1983 (december): een gezamenlijke verklaring van de Urantia Foundation en Urantia Brotherhood over “De verspreiding van Het Urantia Boek and Statement on Publicity', werd vrijgegeven, waarin werd voorgesteld de distributie te beperken in plaats van zich in te laten met agressieve outreach.

1987: De Urantia Brotherhood stelde voor om een ​​marketingstudie te doen voor Het Urantia Boek resulterend in juridische bedreigingen van de Urantia Foundation.

1987: CUBS subsidieert de kosten van Het Urantia Boek om een ​​bredere verkoop en distributie mogelijk te maken.

1988 (29 april): De Urantia Foundation klaagde CUBS aan wegens ongeoorloofd gebruik van het woord "Urantia" in haar naam.

1989 (30 oktober): De Urantia Foundation heeft de licentie van de Urantia Brotherhood ingetrokken, die haar naam veranderde in de Fifth Epochal Fellowship (en later in de Urantia Book Fellowship).

1991: De Urantia Foundation klaagt Kristin Maaherra aan voor de ongeoorloofde verspreiding van Het Urantia Boek op compactdisc.

1992: Lezer Matthew Block begon een project waarin hij bibliografische bronnen ontdekte voor de Urantia Papers.

1995: Publicatie van de bekende scepticus Martin Gardner Urantia: Het grote sektemysterie.

1995: Een uitspraak van het district in de Maaherra-zaak bepaalde dat het copyright van de Urantia Foundation op Het Urantia Boek ongeldig was wegens een fout bij de verlenging ervan.

1997: Een Hof van Beroep in de Maaherra-zaak vernietigde de uitspraak van het district en herstelde het auteursrecht op Het Urantia Boek aan de Urantia Foundation.

1999: De Urantia Foundation heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Michael Foundation voor het publiceren van Deel IV van Het Urantia Boek als een apart boek getiteld Jezus: een nieuwe openbaring.

2001 (20 juni): Een jury bepaalde dat in de Michael Foundation-rechtszaak Het Urantia Boek bevond zich in het publieke domein.

2001 (14 oktober): De Urantia Book Fellowship besloot zijn eigen versie van Het Urantia-boek.  \

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Hoewel de Urantia-beweging geen duidelijke leider heeft, is de oorsprong ervan (en de oorsprong van de centrale onthullende tekst van de beweging Het Urantia Boek) zou kunnen worden toegeschreven aan de in Chicago gevestigde psychiater, Dr. William S. Sadler. [Afbeelding rechts] Volgens zijn boek De geest bij onheil, ontdekte Sadler in 1911 een persoon met unieke paranormale vermogens (later het "slapende subject" genoemd of soms de "contactpersoonlijkheid" genoemd) die in staat was mysterieuze communicatie te produceren vanuit een buitenaardse bron (Sadler 1929). Hoewel het proces waardoor deze communicatie tot stand kwam onduidelijk is, waren Sadler en anderen in zijn kring overtuigd van hun engelachtige oorsprong en probeerden ze het slapende onderwerp verder te ondervragen. Vervolgens organiseerden ze deze reacties in een reeks artikelen die bekend zouden worden als "The Urantia Papers". De naam Urantia is de geopenbaarde naam van onze planeet, ook wel bekend als de Aarde.

Halverwege de jaren twintig had Sadler een informele groep van gelijkgestemde vrienden georganiseerd, genaamd 'The Forum' (later bekend als de 'Contactcommissie'), die de documenten besprak die waren gegenereerd door de 'slapende proefpersoon' en aanvullende vragen stelde aan de engelachtige auteurs om te beantwoorden (Sprunger 1920; Lewis 1983). Het Forum werd vervolgens opgericht als een besloten groep waarvan de leden een geheimhoudingsverklaring moesten ondertekenen en belast waren met het verzamelen van materiaal met betrekking tot de Urantia-openbaring gedurende de jaren 2007 en 1930 (Sprunger 1940). Al in 1983 begeleidden de engelen die verantwoordelijk waren voor het overhandigen van de openbaring de leden van het Forum om zich voor te bereiden op de publicatie van de kranten. Om dit te doen, vroegen ze het Forum om het werk te registreren bij het US Copyright Office en de naam "Urantia" en het bijbehorende concentrische cirkelteken (drie blauwe cirkels gebruikt als symbool voor Urantia) te beschermen door middel van handelsmerkregistratie (Kendall 1942).

In 1950 creëerde de zich ontwikkelende Urantia-beweging haar eerste formele structuur met de Urantia Foundation, een entiteit belast met de verantwoordelijkheid om op te treden als “bewaarder van de ongeschonden tekst van Het Urantia Boek en [om ervoor te zorgen] dat de leringen van het boek verspreid worden... onder alle mensen,” (Urantia Foundation). Met de Urantia Foundation opgericht als verzorgers van de engelenopenbaring, verzamelde en publiceerde de organisatie de eerste editie van Het Urantia Boek in 1955. Vervolgens richtten de leiders van de Urantia Foundation ook een aanvullende groep op, de Urantia Brotherhood, die bedoeld was om volgelingen van de Urantia-openbaring te organiseren in lezersgroepen en zo een gevoel van gemeenschap en sociale verbondenheid te verschaffen in afwezigheid van de attributen van traditionele Amerikaanse christelijke religie (gebedshuizen, diensten, pastorale begeleiding, enz.) (Sadler Jr. 1958). Van deze gejumeleerde organisaties werd verwacht dat ze in eenheid werkten en zo vorm gaven aan de Urantiaanse beweging, terwijl ze wat zij als problematische 'overorganisatie' beschouwden, vermeden. Lezers mochten dus "religieuze vrijheid genieten in de volledige uitdrukking van zijn eigen persoonlijke interpretatie van de waarheden van religieus geloof" (Myers 1973).

In plaats van te streven naar het creëren van een traditionele religieuze structuur met een identificeerbare profetische leider, verborg de Urantia Foundation in plaats daarvan de identiteit van de slapende persoon die verantwoordelijk was voor het tot stand brengen van de openbaringen en richtte al haar inspanningen op het strategisch beheren van de distributie van Het Urantia Boek zelf. Hoewel het destijds niet helemaal duidelijk was, werden deze inspanningen ondersteund door het eigendom van de auteursrechten van de Stichting op het boek, dat fungeerde als de juridische basis voor haar organisatorische autoriteit (Lewis 2007). Vanwege haar eigendomsrecht op de tekst, kon de Foundation het gebruik van het boek in licentie geven aan lezersgroepen, waardoor enkele parameters werden vastgesteld voor hoe lezersgroepen de openbaring zouden moeten behandelen, interpreteren en verder verspreiden. Voor degenen die te ver afweken van gesanctioneerde praktijken (bijvoorbeeld door ongeoorloofde commentaren op de tekst te maken of individuele papieren te kopiëren en te verspreiden onder het grote publiek), dreigde de Stichting en voerde vaak juridische stappen (Ventimiglia 2019).

De Urantia-beweging kwam gestaag in een stroomversnelling in de tweede helft van de twintigste eeuw, zoals geïllustreerd door de inspanningen van figuren als Vern Grimsley, [Afbeelding rechts] een gelovige die de "Family of God" radio-uitzending begon in de omgeving van San Francisco. Deze uitzendingen deelden leringen van Het Urantia Boek zonder het boek zelf te noemen, een proces dat beschreven wordt als het "smokkelen" van Urantia-materiaal in de uitzending (Grimsley 1966). Grimsley's evangelisatie-inspanningen toonden echter ook de risico's aan die verbonden zijn aan het vertrouwen op mensen, in plaats van op het boek zelf, als dragers van de Urantiaanse openbaring. Rond 1983 maakte Grimsley zich steeds meer zorgen dat de Derde Wereldoorlog op handen was en dat de Verenigde Staten te maken zouden krijgen met atoombombardementen, een profetie die gedeeltelijk gebaseerd was op zijn lezing van passages uit Het Urantia Boek (Grimsley 1983). De boodschap van Grimsley veroorzaakte een wijdverbreide bezorgdheid binnen de beweging en eiste van leden van de Urantia Foundation en Brotherhood dat zij de lezers informeerden dat Grimsley's profetieën geen gesanctioneerd onderdeel waren van de leer van Urantia. In 1985 was de invloed van Grimsley afgenomen en werd zijn Family of God-organisatie uiteindelijk ontbonden, maar zijn verhaal toonde de risico's aan van het toestaan ​​​​van een charismatisch individu om de richting van de Urantiaanse beweging te bepalen.

Gedeeltelijk als gevolg van de Grimsley-sage hebben de Urantia Foundation en Urantia Brotherhood gezamenlijk een strategie ontwikkeld voor de distributie van Het Urantia Boek in 1983. Daarin stemden de organisaties in met een meer afgemeten benadering van distributie in tegenstelling tot degenen die pleitten voor meer agressieve evangelisatie en verspreiding van de openbaring (Urantia Foundation 1983). Een verklaring waarin deze benadering werd geschetst, maakte ook bezwaar tegen het maken van afgeleide werken (brochures, presentaties, pamfletten, enz.) die door lezers zouden kunnen worden gemaakt en gebruikt om de leringen van Urantia uit te leggen, omdat deze menselijke interpretaties onderhevig waren aan fouten en de "geest van de leringen" om adequaat uitgedrukt te worden zoals het was Het Urantia Boek zelf. De Urantia Foundation was toen in staat gezag over de gemeenschap uit te oefenen door gebruik te maken van haar wettelijke rechten in Het Urantia Boek om te bepalen hoe lezers de tekst ontdekten en ermee bezig waren.

In de jaren 1980 uitten sommige lezers hun bezorgdheid over de mate van controle die de Urantia Foundation openlijk uitoefende over de gedeelde openbaring. Deze bezorgdheid leidde tot een aantal acties die de wettelijke bevoegdheid van de Stichting betwistten. Sommige lezersgroepen, zoals de Urantia Society of Houston, weigerden een nieuwe licentieovereenkomst met de Foundation te ondertekenen en werden als gevolg daarvan aangeklaagd wegens het zonder toestemming gebruiken van de geregistreerde handelsmerken "Urantia" en "Urantian" (Ventimiglia 2019). Een paar jaar later daagde een niet-gelieerde organisatie genaamd het Center for Urantia Book Synergy, of CUBS, het beleid van de Foundation van "langzame groei" uit door (gesubsidieerde) exemplaren van Het Urantia Boek zelf, resulterend in soortgelijke juridische bedreigingen van de Stichting (Mullins 2000). Ten slotte leidden meningsverschillen over de distributie van het boek zelfs tot een breuk tussen de Urantia Foundation en de Urantia Brotherhood, waarbij leden van laatstgenoemde organisatie reclame- en marketingstrategieën probeerden toe te passen om de populariteit van het boek te helpen vergroten. Het Urantia-boek. De Foundation reageerde door te stellen dat deze acties “niet toegestaan ​​waren binnen de reikwijdte van de licentieovereenkomst” en dat het voortzetten ervan zou resulteren in mogelijke intrekking van de overeenkomst die de Broederschap machtigde om op te treden als “agent van de Urantia Foundation bij de distributie van Het Urantia Boek”(Myers, 1987).

Deze conflicten resulteerden onvermijdelijk in een reeks rechtszaken gedurende de jaren 1990 die de legitimiteit van de eigendomsaanspraken van de Urantia's Foundation in Het Urantia Boek en heeft het momentum van de Urantia-beweging aanzienlijk beschadigd, zodat het nooit volledig is hersteld. Hoewel het niet de eerste rechtszaak wegens inbreuk op het auteursrecht is die door de Urantia Foundation is aangespannen, betrof een van de meest opvallende geschillen een lezeres Kristin Maaherra die in 1991 een niet-geautoriseerde versie van Het Urantia Boek op compactdisc. Deze daaropvolgende rechtszaak draaide niet om de daad van inbreuk gepleegd door Maaherra, iets wat niemand betwistte, maar om de legitimiteit van Het Urantia Boek's copyrightregistratie. Zoals de verdediging opmerkte, was de geregistreerde Urantia Foundation niet de auteur van het boek (het boek is geschreven door engelen) maar eerder de zelfbenoemde Trustee van de openbaring. Toch had de Stichting zichzelf vermeld als de auteur van het boek in zowel registratie- als verlengingsdocumenten (Urantia Foundation tegen Maaherra 1995).

Hoewel de Urantia Foundation uiteindelijk slaagde in haar rechtszaak tegen Kristin Maaherra door te stellen dat, in de woorden van de Appellate opinion, "onbedoelde fouten op registratiecertificaten een copyright niet ongeldig maken", was de Foundation minder succesvol in een volgende rechtszaak tussen de Foundation en een organisatie genaamd de Michael Foundation. Deze rechtszaak betrof de productie van het boek Jezus: een openbaring, wat gewoon een herdruk was van het vierde deel van Het Urantia Boek die het leven van Jezus opnieuw vertelde. De Urantia Foundation beschouwde dit als een afgeleid werk. Het is verder van mening dat deze publicatie de oorspronkelijke openbaring, die alleen in onverkorte vorm zou worden verspreid, vervalste en verminkte. Deze rechtszaak mondde uiteindelijk uit in een juryrechtspraak in 2001, waarin de jury vaststelde dat de Urantia Foundation niet langer de rechtmatige rechthebbende was van Het Urantia Boek. De jury stelde in plaats daarvan vast dat de Stichting een rechtverkrijgende was van het oorspronkelijke copyright (copyright gegeven door de oorspronkelijke auteur, het "slapende subject"), maar niet in staat was het te verlengen, waardoor het boek het publieke domein betrad (Ventimiglia 2019).

Terwijl deze geschillen zich in de rechtszaal afspeelden, beëindigden de Urantia Foundation en Urantia Brotherhood formeel hun relatie in 1989. De Brotherhood werd voortaan een onafhankelijke organisatie die momenteel bekend staat als de Urantia Book Fellowship. Toen ik dat leerde Het Urantia Boek in het publieke domein was, publiceerde de Fellowship zijn eigen versie van de tekst, een versie die vandaag de dag blijft circuleren naast de originele Urantia Foundation-versie (Urantia Book Fellowship 2001).

Tegelijkertijd was de Urantia-beweging getuige van andere kleinere controverses. Eerst begon een lezer genaamd Matthew Block een project om de verschillende bibliografische bronnen voor Het Urantia Boek, waardoor bezorgdheid ontstond over de authenticiteit en betrouwbaarheid van de openbaring. Dit onderzoek suggereerde dat een deel van het boek mogelijk geplagieerd was, een bijzonder schadelijke beschuldiging gezien het herhaaldelijk vertrouwen van de Urantia Foundation op copyright (Block 2016). Ten tweede richtte de beroemde scepticus Martin Gardner zich op de Urantia-beweging door een boek te publiceren waarin hij de beweging bekritiseerde, met name het verhaal van haar engelachtige oorsprong (Gardner 1995). Hoewel deze incidenten kleine controverses waren in vergelijking met de juridische geschillen, droegen ze niettemin bij aan het omstreden karakter van de beweging aan het einde van de twintigste eeuw.

Na deze periode van juridische en intra-organisatorische conflicten, vestigde de Urantiaanse gemeenschap zich in een periode van relatieve stabiliteit in de eenentwintigste eeuw. Deze conflicten hebben echter ongetwijfeld het momentum van de beweging gestopt en bijgedragen Het Urantia Boek een minder bekende spirituele tekst worden. Desalniettemin blijven zowel de Urantia Foundation als de Urantia Book Fellowship, samen met andere niet-gelieerde satellietorganisaties, actief en doen zij verschillende inspanningen om de belangstelling voor Het Urantia Boek, waaronder het regelmatig houden van conferenties,  het ondersteunen van inspanningen om nieuwe lezersgroepen te creëren en het digitaliseren van bijna al het relevante historische materiaal. Net als sommige andere religieuze organisaties (bijvoorbeeld de Church of Scientology of Church of Christ, Scientist), blijft de Urantia Foundation de controle behouden over haar handelsmerken in zowel de naam "The Urantia Book" als het ontwerp met concentrische cirkels [Afbeelding rechts] maar heeft sinds het begin van de jaren 2000 geen actieve rechtszaken meer gevoerd over de merken.

Het Urantia Boek's belangrijkste erfenis kan voortkomen uit zijn juridische inspanningen om een ​​door engelen geschreven tekst te beschermen, aangezien de rechtszaken de aandacht trokken van rechtsgeleerden die geïnteresseerd waren in het religieuze gebruik van intellectuele eigendomsrechten (Ventimiglia 2019; Simon 2010; Cotter 2003; Silversmith en Guggenheim 2001; Frans 1999). In dit opzicht houdt de aandacht van de Urantia Foundation voor tekstverspreiding als een centraal kenmerk voor het organiseren van een religieuze beweging verband met een langere lijn van religies die gelijkaardige pogingen deden om de verspreiding van heilige of profetische teksten te beperken of strategisch te beheersen. Op deze manier, Het Urantia Boek is zowel een uniek twintigste-eeuws artefact (een door engelen geschreven tekst die een alternatief verhaal vertelt over de menselijke spirituele en fysieke evolutie), maar is ook in grote lijnen een symbool van langdurige op tekst gebaseerde religieuze tradities.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Als een beweging die er prat op gaat open te staan ​​voor alle spirituele zoekers, lezers van Het Urantia Boek vereisen niet dat men vasthoudt aan één deel van één reeks overtuigingen of doctrines. [Afbeelding rechts] De gemeenschap gaat er echter over het algemeen van uit dat alle lezers het begrijpen Het Urantia Boek om een ​​door engelen geschreven openbaring te zijn die nauwkeurig de ware realiteit onthult van het multiversum, de geschiedenis van de aarde (bekend als Urantia) en het leven van Jezus, een incarnatie van Christus Michael, de schepper van ons eigen lokale universum. Deze toewijding aan de onthullende status van het boek veronderstelt vervolgens een zekere mate van trouw aan de bevindingen, ondanks de tolerantie van de gemeenschap voor uiteenlopende interpretaties van de tekst zelf.

Ondanks de zelfverklaarde openheid van de Urantia-beweging, Het Urantia Boek toont nog steeds een specifieke geschiedenis en begrip van de mensheid, het universum en de bredere kosmos. Het boek is opgedeeld in vier delen, geordend op basis van een uitgebreide beschrijving van het "Centrale en Superuniversum" en versmald tot het laatste deel met een unieke hervertelling van het leven van Jezus. Deel I geeft de structuur weer van het multiversum, bestaande uit zeven superuniversa met één eeuwig centraal universum als middelpunt. De uitgebreide beschrijvingen van de structuur van het universum die in dit eerste deel worden gegeven, moeten niet als metaforisch worden opgevat, maar eerder als een wetenschappelijk gefundeerde beschrijving van de kosmische realiteit en de plaats van de mens daarin. Deel I bevat ook gedetailleerde beschrijvingen van God (zijn goddelijke aard en attributen) evenals Gods relatie tot de mens en het universum. Deel II vertelt over een specifieke geschiedenis van het "Lokale Universum", waarvan wordt aangenomen dat het meer dan zes miljoen bewoonde planeten omvat. Het tweede deel beschrijft ook het hiernamaals, waarin van mensen wordt verwacht dat ze een pelgrimstocht maken van hun thuisplaneet Urantia (ook bekend als de aarde) naar het paradijs, een onbeweeglijk eeuwig eiland in het centrum van het centrale universum (Belitsos 2023).

Deel III geeft een volledige chronologie van de geschiedenis van Urantia (Aarde), inclusief de evolutie van het leven, het ontstaan ​​van de mensheid en verschillende 'evolutionaire rassen', en de ontwikkeling van de moderne beschaving. Dit deel beschrijft ook hoe traditionele religies evolueerden uit engelenleer, met speciale aandacht voor het judaïsme en de verbanden tussen verhalen en details in de Hebreeuwse Bijbel (Adam en Eva, de “Lucifer-opstand”, enz.) en de Urantiaanse openbaring. Deel III introduceert ook het concept van de 'gedachtenrichter', een sleutelterm die de goddelijke vonk of innerlijke stem in individuen beschrijft en in staat is om mensen te leiden in overeenstemming met de wil van God. Ten slotte omvat deel IV een uitgebreide hervertelling van het leven van Jezus, opgevat als een incarnatie van de schepper van het lokale universum, Michael. Dit deel bevat details uit het leven van Jezus, inclusief de "verloren jaren" van zijn jeugd, adolescentie en jongvolwassenheid (Belitsos 2023). Dit laatste deel is voor veel lezers van grote betekenis omdat het afzonderlijk is gepubliceerd.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Lezers van Het Urantia Boek hebben geen rituelen of praktijken ontwikkeld buiten het lezen van het boek zelf, hetzij in eenzaamheid of in lokale lezersgroepen. Het format voor bijeenkomsten van lezersgroepen kan variëren, maar omvat vaak de aanstelling van een moderator om de discussie te leiden en de gewoonte om elke deelnemer op zijn beurt een fragment uit de groep hardop te laten voorlezen aan de rest van de groep. Het boek wordt meestal in volgorde gelezen, waarbij elke lezer het lezen mag stoppen om een ​​zin of passage en de betekenis ervan te bespreken. Deze groepen zijn belangrijk omdat ze meer ervaren lezers in staat stellen terminologie of moeilijke passages uit te leggen aan beginnende lezers en hen kennis laten maken met sleutelconcepten zonder enige interpretatie aan de tekst op te leggen. Groepsgebed en aanbidding kunnen worden opgenomen in bijeenkomsten van lezersgroepen, met name praktijken zoals het houden van een kort moment van stilte of een gebed om begrip.

Belangrijk is dat veel lezers van Het Urantia Boek zijn lid van andere georganiseerde religies en begrijpen dus de beoefening van lezen als een aanvulling op de religieuze rituelen en gebruiken van hun primaire geloofsgroep. Christenen vormen een groot deel van de lezers, aangezien het vierde deel van Het Urantia Boek omvat een hervertelling van het leven van Jezus (vierkante cirkels 2022).

Naast de reguliere lokale lezersgroepen zijn de primaire organisaties betrokken bij Het Urantia Boek organiseert regelmatig conferenties en retraites voor een grotere betrokkenheid bij het boek en bij andere lezers over de hele wereld. Veel online forums bieden lezers ook de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen, de tekst te bespreken en te analyseren. Lezers worden soms ook aangemoedigd om via 'Service Ministry' aan groepsgroei te werken. Bij dit type bediening gaat het vooral om delen Het Urantia Boek met anderen die misschien bereid zijn de tekst te ontvangen en te waarderen, wat op zijn beurt de groei van een gezonde gemeenschap van lezers mogelijk maakt (Urantia Book Fellowship 2022b).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De structuur van de Urantia-beweging is lange tijd bepaald door de entiteiten die de publicatie en verspreiding van Het Urantia Boek in plaats van volgers te organiseren en te beheren. In dit opzicht is de belangrijkste instelling in de Urantia-beweging de Urantia Foundation, opgericht in 1950 om op te treden als “de bewaarder van de ongeschonden tekst van Het Urantia Boek” (Urantia Stichting). De Urantia Foundation werd opgericht nadat de Contactcommissie de Urantia Papers had verzameld en voorbereidingen trof om ze als een verenigd boek te publiceren. De Urantia Foundation had het auteursrecht op Het Urantia Boek en bedacht zo het beleid voor het verspreiden van de tekst onder de lezers. De Stichting wordt geleid door gekozen Trustees en blijft vandaag opereren als een belangrijke entiteit die het boek verspreidt, evenementen organiseert en andere educatieve middelen verstrekt.

Terwijl de Urantia Foundation de taak had de distributie van Het Urantia Boek, een andere organisatie, de Urantia Brotherhood, werd vervolgens opgericht in 1955 om toezicht te houden op de oprichting van "Urantia Societies" of semi-autonome lezersgroepen die zich toelegden op de Urantiaanse openbaring (Urantia Brotherhood 1982). De Broederschap is ontworpen als aanvulling op de Urantia Foundation door lezers een gevoel van verbondenheid en gemeenschap te bieden zonder een hiërarchische kerkachtige organisatiestructuur te repliceren (binnen de Urantiaanse gemeenschap spottend "Kerkificatie" genoemd) (Myers 1973). De relatie tussen de Urantia Foundation en de Broederschap is van oudsher controversieel omdat verschillende groepen lezers meer autonomie zochten, met name in termen van agressievere marketing en distributie Het Urantia Boek aan nieuwe lezers. Deze spanningen resulteerden er uiteindelijk in dat de Broederschap de toestemming verloor om het Urantia-handelsmerk te gebruiken dat door de Foundation werd beheerd en werd dus in 1989 omgedoopt tot de Fifth Epochal Fellowship en later weer omgedoopt tot de Urantia Book Fellowship.

De Urantia Book Fellowship blijft een van de belangrijkste organisaties die zich verenigen Urantia-boek lezers en lokale Urantia Societies. De Fellowship-website functioneert als een belangrijke bron waarmee lezers autonome lokale Urantia-genootschappen kunnen vinden. Bovendien kiezen deze lokale verenigingen vertegenwoordigers om de driejaarlijkse vergadering bij te wonen die op zijn beurt een Algemene Raad kiest die de Fellowship leidt via verschillende commissies, waaronder een uitvoerend comité (Urantia Book Fellowship 2022a). Deze commissies hebben een verscheidenheid aan initiatieven opgezet om lezers actief en verbonden te houden, waaronder een Fellowship Outreach-programma, een internationaal programma en een interreligieus programma (taak om het boek te presenteren aan religieuze leiders in andere geloofstradities). De Fellowship produceert ook nieuwsbrieven en publicaties die helpen een gemeenschapsgevoel te genereren, evenals begeleiding door de leringen van Urantia.

Naast de Urantia Foundation en Urantia Book Fellowship bestaat er een aantal andere kleinere niet-gelieerde organisaties die zich bezighouden met Het Urantia Boek op verschillende manieren. Urantia Association International beschouwt zichzelf bijvoorbeeld als een "basislidmaatschapsorganisatie" die ook lezers wereldwijd verbindt (Urantia Association International 2022). Andere organisaties zijn betrokken bij het publiceren van materiaal of het verzamelen van relevante historische documenten met betrekking tot de Urantia Openbaring. Deze organisaties omvatten de Urantia Book Historical Society (die een breed scala aan persoonlijke correspondentie, nieuwsbrieven, papers, etc. heeft gedigitaliseerd met betrekking tot de ontdekking, publicatie en distributie van Het Urantia Boek), Urantia Book Academy, en Square Circles Publishing, een organisatie die ook de geschiedenis van de Urantia Papers beschrijft met een unieke focus op het opsporen van de eerdere tekstuele en religieuze bronnen van de tekst.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Zoals blijkt uit de geschiedenis en ontwikkeling van de Urantia-beweging, was de grootste uitdaging voor de Urantia-beweging de uiteenlopende pogingen om Het Urantia Boek en de daaropvolgende juridische strijd over het auteursrecht van het boek. In plaats van juridische duidelijkheid te verschaffen over welke organisatie het eigendom van en de controle over het boek kon opeisen, hadden deze rechtszaken (die zich over tientallen jaren uitstrekten) tot gevolg dat volgelingen tegen zich in het harnas werden gejaagd en elk momentum dat de vroege beweging zou hebben gehad bij het verspreiden van de Urantiaanse openbaring, werden geschaad. Deze juridische geschillen verergerden echter reeds bestaande meningsverschillen binnen de gemeenschap over hoe Urantia-lezers georganiseerd zouden moeten worden en hoe Het Urantia Boek moest worden behandeld. Aangezien de Urantia-beweging er uitdrukkelijk voor koos om zich niet te organiseren als een traditionele religie met een gevestigde hiërarchie, was verspreiding van het boek het centrale mechanisme om vorm te geven aan het diffuse spirituele netwerk van lezers (Ventimiglia 2018). Geschillen over eigendom van Het Urantia Boek waren tegelijkertijd debatten over welk type spirituele gemeenschap geschikt was om de Urantiaanse openbaring te promoten.

Terwijl problemen rond copyright in Het Urantia Boek uiteindelijk werden opgelost toen het boek definitief in het publieke domein kwam in 2001, zijn er zorgen over de optimale manier om lezers te organiseren. Verschillende organisaties hebben geprobeerd lezers met elkaar te verbinden via een gedecentraliseerd netwerk van lezersgroepen, zodat lezers een gevoel van gemeenschap en verbondenheid kunnen delen. Geen van deze netwerken heeft er echter bewust naar gestreefd zichzelf te vestigen als de leidende organisatie voor alle Urantianen en als zodanig mist de Urantiaanse beweging de sterke banden van associatie die kenmerkend zijn voor een gecentraliseerde religie. Deze aanpak heeft zo zijn voordelen, aangezien lezers van Het Urantia Boek van hen wordt niet verwacht dat ze hun eerdere religieuze identiteit opgeven, hoewel instemming met de openbaring van het boek onvermijdelijk een erkenning van de goddelijke status van Jezus Christus vereist en als zodanig duidelijk in overeenstemming is met het christelijk geloof. Maar de prijs van deze benadering is dat de Urantiaanse beweging meer lijkt op een netwerk van studiegroepen dan op een spirituele gemeenschap die verbonden is door een wederzijdse en diepgewortelde toewijding aan gedeelde openbaring.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: William L. Sadler.
Afbeelding #2: Vern Grimsley.
Afbeelding #3: Urantia drie-concentrisch-blauw-cirkels-op-wit symbool.
Afbeelding #4: Het Urantia Boek.

REFERENTIES

Belitsos, Byron. 2023. Waarheden over het kwaad, de zonde en het demonische: op weg naar een integrale theodicee voor de eenentwintigste eeuw. Eugene, OR: Wipf en Stock.

Blok, Matthijs. 2016. "Urantiabooksources.com." Toegankelijk vanaf https://urantiabooksources.com/ op 20 2022 december.

Cotter, Thomas. 2003. "Gutenberg's erfenis: copyright, censuur en religieus pluralisme." California Law Review 91: 323-92.

Frans, Rebecca. 1999. "Van Yoder tot Yoda: modellen van traditionele, moderne en postmoderne religie in het Amerikaanse constitutionele recht." Rechtsoverzicht van Arizona 41: 49-92.

Garner, Martin. 1995. Urantia: Het grote sektemysterie. Amherst, NY: Prometheus Books.

Grimsley, Vern. 1983. "Brief aan Clyde Bedell." Toegankelijk vanaf https://ubhs.hosted-by-files.com/docs/2016/2016.1.18.52.pdf op 9 2022 december.

Grimsley, Vern. 1966. "Brief aan de Urantia Broederschap." Toegankelijk vanaf https://ubhs.hosted-by-files.com/docs/O/od19660830_grimsleyv_03.pdf op 9 2022 december.

Kendall, Thomas. 1984. "Het auteursrecht en handelsmerken." Toegankelijk vanaf https://ubhs.hosted-by-files.com/docs/U/uc19841010_kendallt_02.pdf op 1 2022 december.

Lewis, Sara. 2007. “De eigenaardige slaap: ontvangen Het Urantia Boek. "Pp. 199-212 in De uitvinding van heilige traditie, onder redactie van James Lewis en Olav Hammer. New York, NY: Cambridge University Press.

Lewis. Sara. 2003. "Het URANTIA Boek." Pp. 129-38 inch UFO-religies, onder redactie van Christopher Partridge. New York, NY: Routledge.

Mullins, Larry. 2000. Een geschiedenis van de Urantia Verhandelingen. St. Augustine, FL: CreateSpace onafhankelijk publicatieplatform.

Mijners, Martin. 1987. "Brief aan David Elders, president Urantia Brotherhood." Toegankelijk vanaf https://urantia-book.org/archive/history/doc106.htm op 16 2022 december.

Mijners, Martin. 1973. "Eenheid, geen uniformiteit." Toegankelijk vanaf https://ubhs.hosted-by-files.com/docs/A/ah19730601_myersm_10.pdf op 15 2022 november.

Sadler, William S. Jr. 1958. "Functionele relatie tussen de stichting en de broederschap." Toegankelijk vanaf https://urantia-book.org/archive/history/memo_1.htm op 1 2022 december.

Sadler, William S. 1929. The Mind at Mischief: trucs en misleidingen van het onderbewustzijn en hoe ermee om te gaan. New York, NY: Funk & Wagnalls Company.

Zilversmid, Jed en Jack Achiezer Guggenheim. 2001. "Tussen hemel en aarde: de onderlinge relatie tussen intellectuele eigendomsrechten en de religieuze clausules van het eerste amendement." Beoordeling van de wet van Alabama 52: 467-527.

Simeon, David. 2010. "Op zoek naar (handhaving van) de waarheid: het gebruik van auteursrecht door religieuze organisaties." Beoordeling van de wet op telecommunicatie en technologie in Michigan 16: 355-417.

Sprunger, Meredith. 1983. "De historiciteit van het Urantia Boek." Toegankelijk vanaf https://ubhs.hosted-by-files.com/docs/H/ha1983yyyy_sprungerm_04.pdf op 22 2022 november.

Vierkante cirkels. 2022. "Veelgestelde vragen." Toegankelijk vanaf https://squarecircles.com/frequently-asked-questions/ op 15 2022 november.

Het onvertelde verhaal van Jezus: een moderne biografie uit het Urantia Boek. 2019. Chicago, Illinois: Urantia Press.

Urantia Associatie Internationaal. 2022. "Organisatiestructuur." Toegankelijk vanaf https://urantia-association.org/about-uai-old/organizational-structure/ op 16 2022 november.

Het Urantia-boek. 1955. Chicago, IL: Urantia Foundation.

Urantia Boek Genootschap. 2022a. “Over de Urantia Book Fellowship.” Toegankelijk vanaf https://urantiabook.org/About-The-Urantia-Book-Fellowship op 15 2022 november.

Urantia Boek Genootschap. 2022b. "Community: effectieve studiegroepen beginnen en organiseren." Toegankelijk vanaf https://urantiabook.org/resources/Documents/urantia-book-study-group-guide.pdf op 15 2022 november.

Urantia Book Fellowship, 2001. "Verklaring van het uitvoerend comité van de Fellowship over de publicatie van het Urantia Book." Toegankelijk vanaf https://urantia-book.org/archive/admin/UBPublication_Letter.htm op 20 2022 december.

Urantia Broederschap. 1982. "Grondwet van de Urantia Broederschap." Toegankelijk vanaf https://ubhs.hosted-by-files.com/docs/B/bb19820627_b_37.pdf op 15 2022 november.

Urantia Foundation, 1983 “De verspreiding van Het Urantia Boek en verklaring over publiciteit.” Toegankelijk vanaf https://ubhs.hosted-by-files.com/docs/O/oz1983xxxx_f_21.pdf op 9 2022 december.

Stichting Urantia. en "Urantia Foundation." Toegankelijk vanaf https://www.urantia.org/urantia-foundation op 15 2022 november.

Urantia Foundation tegen Maaherra 895 F. Supp. 1347 (D.Ariz. 1995).

Ventimiglia, Andreas. 2019. Auteursrecht op God: eigendom van het heilige in de Amerikaanse religie. New York, NY: Cambridge University Press.

Ventimiglia, Andreas. 2018. "Het aandeel van de engelen eisen: intellectueel eigendom, opkomende religies en de geest van het werk." Culturele kritiek 101: 37-83.

Publicatie datum:
12/23/2022

 

 

 

 

Delen