David G. Bromley & Katie Toomey

kerk

 OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

1882: Ebenezer Lutheran Church werd opgericht in San Francisco om Zweedse immigranten te dienen.

1956: Het huidige kerkgebouw werd opgericht, maar het ledental liep terug naarmate de Zweedse immigrantenbevolking ouder werd.

1958: Stacy Boorn werd geboren.

1987: Stacy Boorn studeerde af aan het Pacific Lutheran Theological Seminary in Berkeley, Californië, en werd gewijd door de Association of Evangelical Lutheran Churches.

1988: Evangelisch-Lutherse Kerk in Amerika (ELCA) opgericht, de Vereniging van Evangelisch-Lutherse Kerken werd een onderdeel van deze groep.

1990: De Lutheran Lesbian & Gay Ministries werd opgericht om financiële steun te bieden aan oproepen aan LGBTQIA+-predikanten.

1993: The Extraordinary Candidacy Project werd opgericht om een ​​legitimatieproces te bieden voor publiekelijk geïdentificeerde LGBTQIA+-mensen die geroepen zijn voor de Lutherse bediening.

1998 (november): Stacy Boorn wordt voltijds interim-zendingsbeoordelaar-predikant bij de Ebenezer Lutheran Church.

1999: Pastor Boorn doopte, met toestemming van de ouders, een kind "in de naam van God die onze Moeder en onze Vader is en in de naam van Jezus, die het kind van God is."

2002: De gemeente begon de naam Herchurch te gebruiken na het oprichten van het spandoek: “Iedereen welkom aan tafel. Zondagochtend aanbidding om 10 uur God houdt van al Haar kinderen!”, op de buitenkant van de kerk.

2003: Herchurch begon vrouwelijke beelden te gebruiken in zijn liturgieën.

2006 (16 november): Megan Rohrer, de eerste transgenderpredikant van de ELCA, werd gewijd in een gezamenlijke oproep van Herchurch (Ebenezer Lutheran), Christ Church Lutheran, St. Francis Lutheran en Sts. Maria en Martha Luthers.

2007: The Extraordinary Candidacy Project en Lutheran Lesbian & Gay Ministires fuseerden tot Extraordinary Lutheran Ministries om de bedieningsmogelijkheden voor LGBTQIA+ lutheranen te ondersteunen.

2007 (november): De eerste herkerkelijke conferentie over geloof en feminisme, getiteld "Wisdom's Urgent Cry: A Faith and Feminism/Womanist/Mujerista Conference."

2008 (juni-november): Herchurch heeft zeven homohuwelijken voor leden gesloten in de periode dat het homohuwelijk legaal was in Californië.

2010 (juli): De ELCA verwelkomde haar eerste zeven openlijk homoseksuele predikanten, die eerder buitengewoon waren gewijd door de ELM.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Net als andere reguliere protestantse denominaties hebben de lutheranen al tientallen jaren te maken met conservatief-progressieve verdeeldheid, en meest recentelijk over kwesties op het gebied van sekse en genderidentiteit. Terwijl de Missouri Synode en Wisconsin Evangelical Lutheran Synode componenten van de denominatie meer conservatieve standpunten hebben ingenomen, heeft de Evangelical Lutheran Church in America (ELCA) geleidelijk meer progressieve standpunten ingenomen, met name over de wijding van LGBTQIA+ predikanten.

San Francisco is historisch gezien natuurlijk een belangrijk centrum geweest van een verscheidenheid aan tegenculturele groepen en activiteiten, waaronder religie. Naast de belangenbehartiging van de Lutherse kerk voor LGBTQIA+-initiatieven, zijn er een aantal andere religieuze en spirituele groeperingen met parallelle agenda's. Zo werd hier de Metropolitan Community Church opgericht, die door het hele land kerken heeft gesticht. De omvangrijke, aan de Methodist gelieerde Glide Memorial Church leidde de eerste unie van hetzelfde geslacht die ooit in een United Methodist Church werd gehouden (Kane 2015). Het boeddhistische centrum van San Francisco herbergt zowel de Gay Buddhist Fellowship als de San Francisco LGBT Sangha. En, natuurlijk, San Francisco is de thuisbasis van de zeer zichtbare Sisters of Perpetual Indulgence.

Uitdagingen voor gevestigde reguliere standpunten hebben twee primaire vormen aangenomen: acceptatie van LGBTQIA + -ordinatie en bewering van feministische spiritualiteit. Het is niet verrassend dat de wijdingsuitdaging begon met twee lutherse kerken in San Francisco, de St. Francis Lutheran Church en de First United Lutheran Church. Deze twee congregaties hebben "oproepen" gedaan naar reeds openstaande homoseksuele en lesbische predikanten, ook al was dit in strijd met het ELCA-beleid. In 1990 werd deze beweging de Lutheran Lesbian & Gay Ministries; in 1993, het buitengewone kandidatuurproject; en in 2007 de Buitengewone Lutherse Ministeries (ELM). ELM nam een ​​agressievere benadering van homo- en lesbiennewijding door een credentialing-proces te creëren voor reeds publiekelijk geïdentificeerde homo's en lesbiennes die tot de lutherse bediening waren geroepen. De ELCA richtte in 2001 een taskforce op om de ordeningsproblematiek te bestuderen (Goodstein 2010). Toen het ELCA-beleid langzaam veranderde, vooral na de nationale bijeenkomst in 2005, begonnen individuele lutherse gemeenten oproepen te doen naar LHBTQIA+ predikanten, ondanks mogelijke disciplinaire maatregelen. Tussen 2006 en 2009 waren er tien buitengewone wijdingen. Vervolgens is het aantal LHBTQIA+-geroosterde leiders (seminaries en kandidaten) gegroeid tot meer dan 350 (ELM). In 2009 keerde ELCA haar al lang bestaande wijdingsbeleid terug door de wijding van monogame niet-celibataire homoseksuele predikanten goed te keuren. Zeven zelfbenoemde homoseksuele predikanten in 2010 (die al waren gewijd en dienden in kerken of outreach-bedieningen zonder op de officiële lijst van geestelijken te staan) werden geaccepteerd tijdens een ceremonie in de St. Mark's Lutheran Church in San Francisco onder leiding van ELM (Goodstein 2010). Een van hen was Megan Roher, die transgender is en later de eerste ELCA-bisschop werd (Eg1s0Zh1 2021). Door deze beleidswijziging werd ELCA de grootste protestantse kerk in de Verenigde Staten die toestond dat niet-celibataire homoseksuele predikanten in de gelederen van de geestelijkheid dienden. Tegelijkertijd was er ook georganiseerde oppositie. aan de veranderingen. Een groep conservatieve lutherse kerken, Lutheran Core, kondigde het voornemen aan om een ​​nieuwe denominatie te creëren, de North American Lutheran Church (Goodstein 2010).

De Ebenezer Lutheran Church koos een tweede pad dat ook de traditionele lutherse organisatie en praktijk uitdaagde. Wat bekend werd als herchurch, ontwikkelde als missie de opname van het goddelijke vrouwelijke in doctrine en praktijk om tegenwicht te bieden aan de patriarchale dominantie in het lutheranisme in het bijzonder, en het christendom in het algemeen. herchurch staat open voor LHBTQIA+ wijding, maar heeft het wijdingsbeleid niet tot haar primaire missie gemaakt. Het sloot zich bijvoorbeeld aan bij verschillende andere ELCA-kerken bij de wijding van de eerste transgenderpredikant van het kerkgenootschap (Green 2010). Tot de kerkelijke gemeente behoren ook een aantal LHBTQIA+-leden. Tijdens de korte periode in 2008 dat het homohuwelijk volgens de Californische wet was toegestaan, voerde haar kerk verschillende huwelijksceremonies uit (Ursic 2014). Sinds Stacy Boorn de rol van predikant bij Ebenezer op zich nam, heeft de kerk de integraliteit van het goddelijke vrouwelijke in haar doctrines, rituelen en organisatie gestaag vergroot. De bekendheid van het goddelijke vrouwelijke is ook versterkt door de tegenstand die het heeft gewekt bij de meer conservatieve elementen van ELCA.

Terwijl de geschiedenis van de Ebenezer Lutheran Church teruggaat tot de oprichting in San Francisco in 1882, tijdens de dagen van de goudkoorts in Californië, als een kerk die Zweedse immigranten diende. De huidige geschiedenis begint echter met de komst van pastoor Stacy Boorn in 1998. Boorn groeide op in de Missouri Synode Lutherse denominatie, die geen vrouwen tot predikant wijdt (Aldredge-Clanton 2011). Ze vertelt dat ze van jongs af aan sterke religieuze interesses had: 'Als klein meisje hield ik van de lutherse hymnes. Ik nam mijn gezangboek mee in bad en zong mijn hart uit!” (Ursic 2014)

Toen ze nog maar negen jaar oud was, kondigde Stacy Boorn aan: 'Ik wil dominee worden. God wil dat ik dit doe.” Hoewel ze opgroeide in een kerk die deel uitmaakte van de Missouri Synode Lutherse denominatie, die nog steeds geen vrouwen wijdt, besefte ze toen nog niet dat het vrouwen verboden was predikant te zijn (Aldredge-Clanton 2011). Ze nam deel aan bevestigingslessen aan de Trinity Lutheran Church in Schenectady, New York, en tegen de tijd dat ze op de universiteit zat, had ze zichzelf verklaard als pre-seminarie aan Concordia Bronxville, een synodecollege in Missouri (Aldredge-Clanton 2011; Ursic 2014). Na zijn afstuderen aan het Pacific Lutheran Theological Seminary in 1987 en gewijd te zijn door de Association of Evangelical Lutheran Churches (die het jaar daarop toetrad tot de Evangelical Lutheran Church in Amerika), aanvaardde Boorn een functie als predikant bij de kleine Grace Lutheran Church in Richmond, Californië. met een overwegend Laotiaanse immigrantengemeente, in 1989 (Aldredge-Clanton 2011). Ze bekleedde die functie tot 1998, toen ze de functie van predikant aanvaardde bij de Ebenezer Lutheran Church in San Francisco. Ze volgde een predikant die de kerk vierentwintig jaar had geleid (Ursic 2014).

Toen Boorn aankwam bij Ebenezer Lutheran, [Afbeelding rechts], was er een verminderde immigratiestroom uit Zweden en hadden eerdere immigratiecohorten afstand genomen van hun etnische geschiedenis (Ursic 2014). Verder waren de jongere leeftijdscohorten aan het suburbaniseren. Ebenezer was in dit opzicht niet uniek, aangezien de meeste van de tien kerken in de San Francisco-conferentie van de ELCA met een vergelijkbare druk te maken hadden (Ursic 2014).

Boorn begon een brede campagne om de kerkcultuur te veranderen. Sommige aspecten van haar leiderschap, zoals het creëren van meer openheid, werden positief ontvangen. Tegelijkertijd werden andere initiatieven, zoals het verwelkomen van leden van de LGBTQIA+-gemeenschap, minder goed ontvangen, zoals toen binnen de ELCA het geval was.

Het was tijdens deze periode dat Boorn de feministische theologie ontdekte en begon na te denken over hoe een "meer inclusief begrip van het goddelijke" in de kerk kon worden opgenomen (Mantle 2010). Ze werd beïnvloed door feministische auteurs zoals Rosemary Radford Ruether, auteur van Seksisme en God-Talk. Haar onderzoek leidde tot een doop "in de naam van God die onze moeder en onze vader is en in de naam van Jezus, die het kind van God is" (Aldredge-Clanton 2011; Ursic 2014). Dit werd in 2002 gevolgd door de plaatsing van een spandoek over de voorkant van de kerk waarop stond: “Iedereen welkom aan tafel. Zondagochtend aanbidding om 10 uur God houdt van al haar kinderen!” (Aldredge-Clanton 30). Toen de kerk vervolgens een website lanceerde, werd de naam herchurch bedacht (herchurch wordt nooit met een hoofdletter geschreven). om het radicale egalitarisme van de kerk te benadrukken (Ursic 2014)). Het werd zo de Ebenezer/herchurch Lutheran Church. De opvallende paarse en maagdenpalm buitenkant van de kerk voegde een uitroepteken toe aan hun missie om het vrouwelijke goddelijke te promoten. [Afbeelding rechts]

De onrust over de initiatieven van Boorn, met name de kwestie van het vrouwelijke goddelijke, duurde voort en leidde uiteindelijk tot een stemming door de gemeente over haar voortzetting als predikant. Het was een cruciaal moment in de geschiedenis van de kerk, met de sacralisering van het vrouwelijke als symbolisch punt van betwisting. Ze overleefde die uitdaging, waardoor op vijf na alle oorspronkelijke gemeenteleden zich terugtrokken uit de gemeente (Kane 2015). Boorn en haar aanhangers gingen vervolgens verder met hun agenda door een meer inclusieve taal te creëren in hymnen en gebeden ("Moeder-Vader God", "God / dess", "Christ-Sophia" en Heilige Andere) door meer vrouwelijke beelden in het heiligdom te laten zien , waarbij de nadruk wordt gelegd op kwesties van sociale rechtvaardigheid met betrekking tot vrouwen, en het creëren van een uitleenbibliotheek van christelijke feministische auteurs in de kerk. herchurch beschrijft zichzelf dus als een "Lutherse feministische beweging die bestaat om de vrouwelijke dimensies van het heilige te vieren, zoals uitgedrukt in aanbidding, leren, wederzijdse zorg en daden van rechtvaardigheid" (Ursic 2014).

We streven ernaar een open en bevestigende gemeenschap te zijn. Alle personen zijn welkom en worden bemind in de liefde van Christus-Sophia en de Grote Moeder van ons allen. Dit is een spannende tijd. Ook al zijn we sinds 1882 in dienst van God/in de stad, we stichten een nieuwe gemeente. We worden altijd een gemeenschap van gastvrijheid, die inclusiviteit uitdrukt door middel van woord/wijsheid en aanbidding, daad en bediening.
Alle uitingen van genderidentiteit zijn een zegen! (herchurch-website 2022)

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Ebenezer Lutheran was vóór de komst van Stacy Boorn "in wezen een traditionele lutherse gemeente" geweest, met een krimpend ledenbestand (Mantle 2010). Boorn verwoordde een nieuwe kerkelijke missie, een die een meer profetische missie voor de predikant naar voren bracht:

Onze missie is om de profetische wijsheid en het woord van het Goddelijke Vrouwelijke te belichamen en te verwoorden, om de waarden van mededogen, creativiteit en zorg voor de aarde en elkaar te verheffen (herchurch website 2022).

Uiteindelijk zou dit de patriarchale kerkstructuur uitdagen:

De missie van Ebenezer/herchurch Lutheran is om een ​​profetische stem te zijn binnen de patriarchale kerk. Opname van het Goddelijke Vrouwelijke zal de hele structuur van de kerk veranderen. Uiteindelijk zal de geestelijkheid worden ontmanteld. De opname van het Heilige Vrouwelijke stelt vrouwen en mannen in staat om naar alternatieve structuren te kijken, om machtsstructuren te veranderen die mensen buitensluiten of kleineren of iemand macht geven over anderen. Exclusief mannelijke taal voor Godheid ondersteunt die structuren. Egalitaire taal voor de Heilige Ander ondersteunt egalitaire gemeenschappen” (Aldredge-Clanton 2011).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

herchurch ontwikkelde, adopteerde of paste een aantal rituelen aan die haar profetische, feministische oriëntatie benadrukten. [Afbeelding rechts] De zondagsdienst is getiteld "De liturgie van het goddelijke vrouwelijke". Er is een Godinnenrozenkrans, die Boorn had ontdekt tijdens een ontmoeting met feministische lutherse predikanten (Ursic 2014). De Godinnenrozenkrans bevat gebeden die bedoeld zijn om bevrijdend en krachtig te zijn: "Onze moeder die in ons is", door Mariam Teresa Winters, een rooms-katholieke feministe, en "Gegroet godin vol genade", door Carol Christ, een godinnenfeministe ( herchurch-website 2022; Ursic 2014).

Onze moeder (door Miriam Therese Winter)

Onze Moeder die in ons is, we vieren uw vele namen.
Uw wijsheid komt, uw wil geschiede, ontvouwt zich vanuit de
diepten in ons. Elke dag geef je ons alles wat we nodig hebben. Jij
herinner ons aan onze grenzen en laten we los. Je steunt ons in onze
kracht en we handelen met moed. Want jij bent de woonplaats
in ons, de kracht om ons heen en de viering
onder ons. Nu en voor altijd. Amen.

Wees gegroet Godin (aangepast van Carol Christ)

Gegroet Godin, vol van genade, Gezegend bent U en gezegend is
de vrucht van je baarmoeder. Want jij bent de moeder van ons allemaal.
Hoor / genees ons nu en in al onze behoeften / dromen. O gezegende
wees, gezegend zij, Amen.

Er is ook een croning-ceremonie om oudere vrouwen te eren die is ontleend aan de Goddess-beweging.

Het kerkaltaar bevat duidelijk feministische spirituele thema's. De meeste kunstwerken in de kerk en op de website tonen de godin/het goddelijke vrouwelijke boven gewone mannelijke afbeeldingen van God (Ursic 2014). herchurch ontwikkelde ook een ChristSophia-mis voor de vierde adventszondag, die bedoeld is om het mannelijke en vrouwelijke in evenwicht te brengen. Massa's in de voorgaande drie weken worden opgedragen ter ere van de terugkeer van en terugkeer naar de Oude Moeder (Advent 1), de Zwarte Madonna (Advent 2) en de Guadalupe (Advent 3). Er is een onderscheidende kwaliteit aan de ChristSophia-mis:

Het is geen feminisering van de traditionele kerst of een New-Age-Goddess-versie van de zonnewende. Advent in herchurch gaat over terugkeren. Het seizoen en het woord zelf gaan over komen, hoop en de verwachting van wedergeboorte van het goddelijke in haar wereld. Het is ook een seizoen van duisternis waarin we ons vaak terugtrekken in onszelf of de duisternis van het onbewuste. Deze duisternis is zowel heilig als veilig. Het is de duisternis van de Goddelijke Baarmoeder (herchurch website 2022).

Buiten de meer formele kerkactiviteiten, organiseerde de kerk een aantal "cirkels" die goddelijke vrouwelijke thema's weerspiegelden: Godin/Heilige Vrouw Icon Making, Tactile Spirituality, Full Moon Drum Circle, Soul Collage. Elk jaar in november sponsort de kerk een jaarlijkse Faith and Feminism, Womanist, Mujerista Conference (feest) ter plaatse. (herchurch-website 2022).

In 2008 legaliseerde Californië kortstondig het homohuwelijk totdat de goedkeuring van het grondwettelijke initiatief Proposition 8 het homohuwelijk verbood. Tijdens deze periode organiseerde Herchurch huwelijksrituelen en voldeed hij zeven homohuwelijken voor kerkleden (Ursic 2014).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De sterke feministische smaak van Ebenezer/herchurch komt tot uiting in de titels van leiderschap: Pastor en Priestess of Ritual; Zuster van Song, Art Womb, SoulCollage; Inwonende heks; Helende Cirkel, Kunstenaar; genderexpansieve bediening/theoloog; geestelijk leidsman, Goddexx-liefhebber (herchurch-website 2022). herchurch toont ook kunstwerken met een feministe perspectief, een deel ervan geproduceerd door Boorn. [Afbeelding rechts]

Boorns visie op herchurch heeft duidelijk zowel politieke als religieuze dimensies. In antwoord op een vraag over haar "wensen" voor de kerk, somde ze er drie op:

Een ware gelijkheid en goddelijkheid voor alle voelende wezens.
De spirituele gemeenschap waar ik bij betrokken ben (herchurch) zal uitbreiden en meer creatieve en vredezoekende mensen betrekken. Open uitnodiging: zondag om 10 uur.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

herchurch is lid gebleven van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Amerika; het is echter bewust aan de rand van die confessionele traditie gebleven. Als gevolg van haar traditie-uitdagende agenda heeft het nog steeds moeilijkheden ondervonden bij het vergroten van haar ledenbestand, weerstand tegen het verkrijgen van een meer prominente status binnen de kerkelijke hiërarchie, en genereerde het voortdurende vocale oppositie tegen haar feministische oriëntatie.

Toen Stacy Boorn als predikant bij de Ebenezer Lutheran Church aankwam, was de historische kerk in verval. Haar bewering van een nieuwe richting voor de kerk leidde tot extra afvalligheid, zelfs toen het bekend werd als herchurch en meer zichtbaarheid en publiciteit kreeg. De ECLA (2022) rapporteerde 200 gedoopte leden, 188 bevestigde leden, met gemiddeld twintig bezoekers ter plaatse en vijfenzestig online bezoekers (ECLA 2022). Het reguliere kerklidmaatschap is dus ruim onder de 100 gebleven in een gebouw dat is gebouwd voor een veel grotere gemeente. Er zijn nog maar een paar leden uit de pre-kerkelijke tijd over. Integendeel, herchurch heeft een unieke identiteit gecreëerd die een kleine groep overwegend vrouwelijke, blanke, enthousiaste feministische lutheranen heeft aangetrokken en homo's en transgenders naadloos heeft opgenomen, maar de initiatieven voor ledengroei van de kerk moeten nog steeds meer reguliere lutheranen in aanzienlijke aantallen aantrekken (Kane 2015 ; Aldredge-Clanton 2015; Rice 2022; Ursic 2014).

de identiteit van herchurch heeft haar organisatorisch in een wat lastige positie gebracht binnen de denominatie. Hoewel de kerk de Extraordinary Lutheran Mission op bepaalde manieren heeft gesteund, heeft ze LGBTQIA+-kwesties niet tot haar primaire focus gemaakt, wat feministische spiritualiteit blijft. Aangezien de missie van de kerk zo nauw verbonden is met het leiderschap van Boorn, heeft dit zich vertaald in statuskwesties voor Boorn. Zo was ze geïnteresseerd in een plaats in de regionale synoderaad, maar slaagde haar kandidatuur niet buiten het lokale niveau. Zoals Boorn opmerkte: "Ik heb geleerd dat ik niet verkiesbaar ben voor dat soort dingen, omdat ik te veel aanwezig ben voor sommige mensen, en erop aandring dat het feminisme binnen de kerk wordt gehoord" (Goodstein 2010).

Ten slotte heeft herchurch vocale tegenstand ontmoet van meer conservatieve elementen binnen ELCA. De centrale kwestie is nog steeds de nadruk van de kerk op het goddelijke vrouwelijke. Herchurch heeft bijvoorbeeld 'Onze Moeder' vervangen door 'Onze Vader' aan het begin van het Onze Vader. Een criticus antwoordde: “Dit gebed is niet geschikt voor gebruik in de ware christelijke eredienst; vermijd het helemaal. Kies in plaats daarvan een standaardvertaling van het Onze Vader, om echt het gebed te bidden dat Jezus ons heeft geleerd” (Dennis 2022). Een voormalig predikant, Tom Brock, die zijn congregatie uit ELCA terugtrok als reactie op het geliberaliseerde denominatiebeleid, verwees naar de bewering van Herchurch over een goddelijke vrouw als 'arrogant'. Hij verklaarde dat "Jezus ons 'Onze Vader die in de hemelen zijt' leerde.' Voor ons is het arrogant om het Onze Vader te veranderen” (Garday 2019).

Andere kritieken waren harder en beweerden dat herchurch niet als luthers kon worden beschouwd (Ursic 2014):

Beweer alstublieft niet Luthers te zijn. Je spot met alle dingen van ons geloof!!! Dit is een gruwel. Er is niets christelijks aan het negeren van Gods Woord en het creëren van een heidense godinaanbiddingsreligie. U bent geen lutherse en het is aanstootgevend dat u beweert dat u dat wel bent. Niets in de Schrift of onze Belijdenissen ondersteunt wat u doet. Dit is heidendom. Mevrouw Boorn, ik roep u op tot bekering. Aan de gemeente in HerChurch, bekeer u en verlaat nu Romeinen 16:17.

De meest hardnekkige veroordeling is afkomstig van de webgebaseerde Exposing the ECLA. De site hekelt Boorn en de ECLA regelmatig voor een verscheidenheid aan afwijkingen van traditionele lutherse leerstellige standpunten (Exposed the ECLA website 2021).

Het getrommel van kritiek op Herchurch heeft niet geleid tot veroordeling of sancties van de denominatie. Zoals een vertegenwoordiger beweerde: "We hebben geen bevoegdheid om in te grijpen of terzijde te schuiven" beslissingen "lokaal genomen" omdat "gemeenten afzonderlijk zijn opgericht en zelfbestuur hebben" (Gardey 2019). Gezien de voortdurende liberalisering van ECLA en de terugtrekking van enkele honderden conservatieve ECLA-gemeenten, bevindt herchurch zich in een veel minder kwetsbare positie dan toen dominee Boorn de aanbidding van het goddelijke vrouwelijke introduceerde.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Stacy Boorn.
Afbeelding #2: Herchurch.
Afbeelding #3: Ritueel in Herchurch.
Afbeelding #4: die van Stacy Boorn De Boomgodin.
Afbeelding #5: het altaar in Herchurch.

REFERENTIES

Aldredge-Clanton, Jann. 2011. "Changing Church: Rev. Stacy Boorn, Pastor, Ebenzer / Herchurch Lutheran San Francisco, Californië." Jann Aldredge-Clanton, November 18. Betreden via https://jannaldredgeclanton.com/changing-church-rev-stacy-boorn-pastor-ebenezerherchurch-lutheran-san-francisco-california-2/ op 1 oktober 2022.

Aldredge-Clanton, Jann. 2015. "V-Day, One Billion Rising, bij Ebenezer / Herchurch Lutheran." Jann Aldredge-Clanton, Februari 18. Betreden via https://jannaldredgeclanton.com/v-day-one-billion-rising-at-ebenezerherchurch-lutheran/ op 19 2022 september.

Bv1s0Zh1. 2021. “Lutherse kerk installeert 1e transgenderbisschop. Een "zij". Portaal voor gelovigen, September 12. Betreden via https://believersportal.com/lutheran-church-installs-1st-transgender-bishop-a-they/ op 10 2022 november.

ELCA. 2022. "Ebenezer Lutherse kerk." zoek.ecla.org, Oktober 27. Betreden via https://search.elca.org/Pages/Location.aspx?LocationID=de3ed871-0836-446a-85b5-20b55cf37276&LocationType=Congregation op 6 2022 november.

Garde, Ellie. 2019. "Officiële lutherse kerkpraktijken godinnenaanbidding: sjamanistische reizen, kristallen en een heilige dans voor Ishtar." De dagelijkse beller, Juli 2. Betreden via https://dailycaller.com/2019/07/02/lutheran-church-god-woman-goddess-worship/ op 6 oktober 2022.

Goodstein, Laurie. 2010. "Lutheranen bieden homoseksuele predikanten een warm welkom." The New York Times, Juli 25. Betreden via https://www.nytimes.com/2010/07/26/us/26lutheran.html op 1 oktober 2022.

Groen, Sharei. 2012. "Herconferentie: Conferentie over geloof en feminisme, Womanist en Mujerista." ELM.org, Oktober 25. Betreden via https://www.elm.org/2012/10/25/herconferencefaith-feminism-womanist-and-mujerista-conference/ op 12 oktober 2022.

Groen, Sharei. 2010. "Eerwaarde Megan Rohrer." ELM.org, Juli 5. Betreden via https://www.elm.org/2010/07/05/megan-rohrer/ op 17 oktober 2022.

Kane, Peter Lawrence. 2015. "Onorthodox: SF's tegencultuurkerken bieden een weg naar verlossing." SF wekelijks, Maart 18. Betreden via https://archives.sfweekly.com/sanfrancisco/peter-lawrence-kane-unorthodox-churches-herchurch-metropolitan-community-church-glide-memorial/Content?oid=3481421 op 3 2022 november.

Kennedy, kit. 2022. "Pastor Stacy Boorn van herchurch deelt haar kunst en creatieve wijsheid." San Francisco Bay Times, november 13. Betreden via https://sfbaytimes.com/pastor-stacy-boorn-herchurch-shares-art-creative-wisdom/ op 10 2022 november.

Mantle, Jennifer A. 2010. "Circling the Goddess: de rozenkrans terugwinnen in haar naam." Instituut voor Transpersoonlijke Psychologie, Juni 2. Betreden via https://www.proquest.com/docview/861918291?pq-origsite=primo op oktober 5, 2022.

Rijst, Ayslin. 2021. "Goddelijk vrouwelijk." herchurch.org, Oktober 15. Betreden via https://www.herchurch.org/about/divine-feminine op 13 oktober 2022.

Rijst, Ayslin. 2021. "ChristSophia-mis." herchurch.org, Oktober 23. Betreden via https://www.herchurch.org/about/christsophia-mass op 13 oktober 2022.

Rijst, Ayslin. 2021. "Ons doel." herchurch.org, Oktober 18. Betreden via https://www.herchurch.org/about/our-purpose op 13 oktober 2022.

Rijst, Ayslin. 2021. "Godinnenmuurschildering: schilder ons tot leven." herchurch.org, Oktober 15. Betreden via https://www.herchurch.org/about/goddess-mural op 13 oktober 2022.

Skogen, Dan. 2010. "Afgoden maken van de Kanaänitische godin, is dat nog steeds oké, ELCA-leiderschap?" De ELCA blootleggen,  November 4. Betreden via https://www.exposingtheelca.com/exposed-blog/elca-and-false-god op 10 oktober 2022.

"ELM-geschiedenis." 2022.Buitengewone lutherse bedieningen: queer seminaristen en ingeroosterde leiders in de lutherse kerk, Oktober 16. Betreden via https://www.elm.org/history/ op 16 oktober 2022.

Ursic, Elizabeth. 2014. "De bron van evangelisatie: Lutherse kerk." SUNY Pers. Vrouwen, ritueel en kracht, September 30.

Nelson, Dennis. 2022. "Het Onze Vader in Herchurch." KERN: Lutherse coalitie voor vernieuwing, Januari 18. Betreden via https://www.lutherancore.website/2022/01/18/the-lords-prayer-at-herchurch/ op 27 2022 september.

“Priestexx: wij zijn Zij.” 2022. herchurch.org, Oktober 10. Betreden via https://www.herchurch.org/priestexx op 12 oktober 2022.

Publicatie datum:
15 november 2022

Delen