Ines Angeli Murzaku

Moeder Teresa van Kolkata (Heilige Moeder Teresa)

MOEDER TERESA TIJDLIJN

1910 (26 augustus): Gonxhe Agnes Bojaxhiu werd geboren als zoon van Nikollë/Kolë en Drana Bojaxhiu in het Ottomaanse rijk (het huidige Skopje, Noord-Macedonië), en werd de volgende dag gedoopt.

1916 (26 november): Gonxhe Agnes Bojaxhiu werd bevestigd in het christelijk geloof in de kathedraal van het Heilig Hart in Skopje.

1919 (1 augustus): Nikollë/Kolë Bojaxhiu stierf op vijfenveertigjarige leeftijd onder verdachte omstandigheden.

1922 (15 augustus): Gonxhe Agnes Bojaxhiu voelde de eerste roeping tot een religieuze roeping op twaalfjarige leeftijd, voor het standbeeld van Madonna met Kind in de Zwarte Madonna van Letnicë/a in Kosovë/a.

1922-1928: Gonxhe Agnes Bojaxhiu ontdekte haar religieuze roeping onder de spirituele leiding van de Kroatische Fr. Franjo Jambrenković, SJ

1928 (12 oktober): Gonxhe Agnes Bojaxhiu arriveerde in de Loreto-abdij van Rathfarnham, Dublin, Ierland, waar ze de naam kreeg van zuster Mary Teresa van het Kindje Jezus naar St. Thérèse van Lisieux.

1929 (7 januari): zuster Mary Teresa arriveerde bij het noviciaat van de Loreto-zusters in Darjeeling, India.

1931 (25 mei): zuster Mary Teresa legt haar tijdelijke professie of eerste geloften af. Ze kreeg de opdracht om les te geven aan de St. Mary's High School voor meisjes in Kolkata.

1937 (24 mei): Zuster Mary Teresa legt haar laatste geloften af, onder voorzitterschap van aartsbisschop Ferdinand Périer, SJ. Ze veranderde haar naam in Moeder Teresa naar de heilige Theresia van Lisieux van het Kind Jezus, in haar voortdurende toewijding aan deze heilige.

1942: Moeder Teresa deed een gelofte om God niets te ontkennen wat gevraagd werd.

1943: De Grote Hongersnood vond plaats in Bengalen, het resultaat van administratief falen door de Britse premier Winston Churchill, in plaats van droogte of klimatologische omstandigheden.

1946 (10 september): Tijdens een retraite had Moeder Teresa een ontmoeting met Christus en ervoer ze specifieke openbaringen of uitspraken van wat ze de Stem noemde, de oorsprong van de Missionaries of Charity.

1947 (einde van het jaar): Moeder Teresa's ongewoon lange mystieke reis van innerlijke duisternis en lijden begon, die vijf decennia duurde.

1948 (21 december): Moeder Teresa begon haar werk als Missionaris van Liefde.

1950 (7 oktober): Aartsbisschop Ferdinand Périer richtte officieel de Society of the Missionaries of Charity op in het aartsbisdom Kolkata, met toestemming van de Heilige Stoel.

1951 (14 december): Moeder Teresa wordt Indiaas staatsburger.

1961 (oktober): Tijdens het eerste generaal kapittel werd Moeder Teresa verkozen tot generaal-overste van de Missionarissen van Liefde.

1963 (25 maart): De Missionaries of Charity Brothers begonnen, de eerste mannelijke tak van de Missionaries of Charity-gemeente.

1965 (10 februari): Paus Paulus VI erkende de Orde van de Missionarissen van Liefde als een congregatie van pauselijk recht. De congregatie werd direct onder het gezag van de paus geplaatst in plaats van het gezag van de diocesane bisschop.

1969: Malcolm Muggeridge's BBC-film Iets moois voor God bracht wereldwijde erkenning en aandacht voor de Missionaries of Charity en Moeder Teresa.

1969 (29 maart): Oprichting van de (leken) Internationale Vereniging van Medewerkers van Moeder Teresa.

1972: Drana Bojaxhiu (moeder Teresa's moeder) sterft in Tirana, Albanië. Een paar maanden later stierf haar zus, Age Bojaxhiu, in Tirana, Albanië.

1976 (25 juni): De (vrouwelijke) contemplatieve tak van de Missionaries of Charity Sisters wordt opgericht.

1979 (19 maart): De (mannelijke) contemplatieve tak van de Missionaries of Charity Brothers and Priests wordt opgericht.

1981 (2 juli): Lazër Bojaxhiu (de broer van Moeder Teresa) stierf in Palermo, Italië.

1984 (30 oktober): Moeder Teresa, met Fr. Joseph Langford, stichtte de Missionary Fathers of Charity.

1995: Christopher Hitchens publiceerde een kritisch verslag van Moeder Teresa met de titel De zendingspositie: moeder Teresa in theorie en praktijk.

1996 (17 november): Moeder Teresa wordt ereburger van de VS.

1997 (5 september): Moeder Teresa stierf in Kolkata en kreeg op 13 september een staatsbegrafenis.

1999: Paus Johannes Paulus II opende de zaak voor de zaligverklaring van Moeder Teresa en zette haar op het snelle pad naar heiligheid.

2003 (19 oktober): Moeder Teresa werd zalig verklaard door paus Johannes Paulus II en werd de gezegende Moeder Teresa nadat een eerste wonder, de genezing van de tumor van een Indiase vrouw in 2002, aan haar werd toegeschreven.

2005: Het aartsbisdom van Kolkata opende het proces van heiligverklaring.

2016 (4 september): Moeder Teresa werd heilig verklaard door paus Franciscus en werd een heilige in de rooms-katholieke kerk.

BIOGRAFIE

“Door bloed ben ik Albanees. Door burgerschap, een Indiaan. Door geloof ben ik een katholieke non. Wat mijn roeping betreft, ik behoor tot de wereld. Wat mijn hart betreft, ik behoor volledig tot het Hart van Jezus” (“Moeder Teresa van Calcutta” nd). Dit is hoe Moeder Teresa zichzelf definieerde. [Afbeelding rechts] Gonxhe ("Rosebud" in het Albanees) Agnes Bojaxhiu werd geboren als zoon van Nikollë/Kolë en Drana Bojaxhiu in het Ottomaanse rijk (het huidige Skopje, Noord-Macedonië), hun derde kind na Age (zus), geboren in 1905, en Lazër (broer), geboren in 1908. Ze werd op 27 augustus 1910 Gonxhe-Agnes gedoopt (een dag na haar geboorte), ontving haar eerste communie op vijfenhalfjarige leeftijd en werd bevestigd op 26 november 1916 , in de Heilig Hartkathedraal in Skopje. De plotselinge en verdachte dood van haar vader toen Gonxhe ongeveer negen jaar oud was, bracht de familie Bojaxhiu in financiële moeilijkheden. Niettemin slaagde Drana erin haar gezin deugdzaam en liefdevol op te voeden; ze diende als een rolmodel voor haar kinderen en moedigde de ontwikkeling van Gonxhe's karakter en religieuze roeping aan. Drana was de "huiskerk" (Johannes Paulus II 1981) voor Gonxhe, en de Heilige Hart-kathedraal in Skopje vormde de uitgebreide en levendige katholieke gemeenschap die de toekomstige Moeder Teresa vormde.

Op het feest van de Assumptie (15 augustus) in 1922, op de prille leeftijd van twaalf, voelde Gonxhe een sterke roeping tot het religieuze leven om de armen te helpen. In het volgende decennium ontdekte ze haar religieuze roeping onder de spirituele leiding van de Kroatische Fr. Franjo Jambrenković, SJ Gonxhe Agnes Bojaxhiu woonde de congregatie of broederschap van Maria bij, [Afbeelding rechts] opgericht door Fr. Jambrenković in 1925, die haar levenslange toewijding aan de Maagd Maria bevorderde.

Op achttienjarige leeftijd verliet Gonxhe Agnes Bojaxhiu Skopje naar Ierland om zich aan te sluiten bij het Instituut van de Heilige Maagd Maria, ook wel bekend als de Zusters van Loreto. Dit is wat ze schreef in een 'Afscheid'-gedicht dat ze later componeerde, dat spreekt over haar pijn om alles achter te laten om een ​​nieuw zendingsleven in India te beginnen:

Ik verlaat mijn lieve huis
En mijn geliefde land
Ga naar het stomende Bengalen
Naar een verre kust.
Ik verlaat mijn oude vrienden
Familie en huis verlaten
Mijn hart trekt me verder
Om mijn Christus te dienen (Moeder Teresa 2007: Kindle).

Vergezeld door haar moeder, Drana, en zus, Age, nam ze de trein naar Zagreb, Kroatië. Ze moest met de trein door Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk reizen en vervolgens over zee naar Londen om Dublin te bereiken, een reis van meer dan 1,000 mijl. De eerste stop was Parijs, in het klooster van Auteuil, voor een interview met moeder Eugene McAvin, de moeder-overste die de leiding heeft over de Loreto-zusters in Frankrijk. Moeder McAvin gaf Gonxhe een aanbevelingsbrief om naar moeder Raphael Deasy in Ierland te brengen. Op 12 oktober 1928 bereikte Gonxhe Agnes Bojaxhiu de Loreto-abdij van Rathfarnham, Dublin, waar ze de naam kreeg van zuster Maria Teresa van het Kind Jezus, naar St. Thérèse van Lisieux (1873-1897). Thérèse van Lisieux, bekend als de kleine bloem en medepatroonheilige van de missies, heeft een blijvend stempel gedrukt op het leven en de missie van de toekomstige Moeder Teresa.

Na haar ambtstermijn en opleiding als novice in Loreto Abbey in Rathfarnham, waar ze ook Engels leerde, kreeg ze toestemming om naar India te reizen, haar droom om missionaris te worden werd werkelijkheid. Slechts drie maanden na haar aankomst in Ierland, zuster Mary Teresa; haar co-national uit Skopje, Anastasia Mëhilli; en drie Franciscaanse missionarissen begonnen aan de lange reis naar India op het schip Marcha. Op het feest van Driekoningen, 1929, verlieten zuster Mary Teresa en andere missionarissen de zee en namen een nieuwe route via de rivier de Ganges en kwamen aan in Kolkata. De volgende dag bereikte ze het noviciaat van de Loreto-zusters in Darjeeling, waar ze haar tweejarige noviciaat begon onder de spirituele leiding van de Meesteres der Novicen, Moeder Baptista Murphy. Nadat ze in 1931 haar tijdelijke professie of eerste geloften had afgelegd, werd zuster Mary Teresa lerares aan de St. Mary's High School voor meisjes in Kolkata, en in 1937 werd ze de directrice van de school, dat wil zeggen directeur. Datzelfde jaar legde ze haar laatste geloften af ​​en veranderde haar naam in Moeder Teresa. Daarbij volgde ze de Loreto-traditie, waarin bij het uitspreken van de laatste geloften de aanduiding van een zuster zou veranderen in 'Moeder' en ze een nieuwe naam kon aannemen.

In 1942 was de Tweede Wereldoorlog letterlijk het Loreto-klooster binnengedrongen, toen het klooster werd omgevormd tot een Brits ziekenhuis. Studenten en zusters werden verplaatst naar een andere tijdelijke locatie in het dorp Morapai, waar Moeder Teresa elke avond de huizen van de armen bezocht. In 1944 werd Moeder Teresa de directeur van St. Mary's Bengali High School voor meisjes en de overste van de Dochters van St. Anne, de Bengaalse tak van Loreto.

De Grote Hongersnood van 1943, die verband hield met de Tweede Wereldoorlog maar ook te wijten was aan Britse administratieve mislukkingen, was rampzalig voor de inwoners van Kolkata; mensen verhongerden en stierven op straat. De armoede die Moeder Teresa daar aantrof maakte diepe indruk en zette haar ertoe aan om innovatieve manieren te ontdekken om een ​​op India afgestemde missie te starten naar de allerarmsten. Cholera- en malaria-epidemieën troffen de bevolking, waardoor meer dan twee miljoen mensen omkwamen. Moeder Teresa beleefde de verschrikkingen die zich buiten de muren van het klooster voltrokken. Getuige zijn van de Grote Hongersnood inspireerde haar om een ​​extra persoonlijke gelofte af te leggen, die ze in haar hart geheim hield: “Ik heb een gelofte gedaan aan God, bindend onder [pijn van] doodzonde, om God alles te geven wat Hij kan vragen: 'Niet Hem iets weigeren'” (Moeder Teresa 2007).

In 1946 nam Moeder Teresa de trein voor haar jaarlijkse spirituele retraite in Darjeeling. Het was de reis van je leven en van een nieuw begin. Het was wat ze "de oproep binnen een oproep" zou noemen (Murzaku 2021a: Kindle), de roeping binnen een roeping, die het begin markeerde van de Liefdadigheidsinstellingen. Tijdens deze retraite had Moeder Teresa een intieme ontmoeting met Christus. Ze ervoer specifieke onthullingen of uitspraken van wat ze The Voice noemde, die haar opdroeg om in de sloppenwijken van Kolkata te werken onder de armsten van de armen. Het zei tegen haar:

Ik wil Indiase nonnen, slachtoffers van mijn liefde, die Maria en Martha zouden zijn. Wie zou zo zeer met mij verenigd zijn om mijn liefde op de zielen uit te stralen. Ik wil vrije nonnen bedekt met mijn armoede van het kruis - ik wil gehoorzame nonnen bedekt met mijn gehoorzaamheid aan het kruis. Ik wil vol liefde nonnen bedekt met de Liefde van het Kruis. Wilt u weigeren dit voor mij te doen? (Moeder Teresa 2007).

Moeder Teresa informeerde Fr. Celeste Van Exem, SJ, haar geestelijk leidsman, over haar buitengewone ervaringen en vroeg zijn toestemming om met aartsbisschop Ferdinand Périer, SJ, van Kolkata te praten. Ze werd overgebracht naar het Loreto-klooster in Asansol. Na vier maanden van onderscheiding, Fr. Van Exem was ervan overtuigd dat Moeder Teresa's inspiratie rechtstreeks van God kwam. Daarom gaf hij haar toestemming om aartsbisschop Périer te schrijven, waarin hij in detail haar ontmoeting beschreef en wat The Voice van haar vroeg. Moeder Teresa schreef verschillende brieven aan aartsbisschop Périer, waaronder een gedetailleerde brief van 5 juni 1947, waarin ze alle vragen en zorgen behandelde met betrekking tot het voorstel voor de oprichting van een nieuwe religieuze gemeenschap. De brief aan de aartsbisschop bleek het oprichtingsdocument en het ruwe ontwerp van de grondwet voor haar nieuwe religieuze orde, de Liefdadigheidsinstellingen.

Aartsbisschop Périer was van plan de zaak tijdens zijn aanstaande bezoek aan Rome voor te leggen voor onderzoek. Op het feest van Driekoningen in 1948 gaf de aartsbisschop het groene licht aan Moeder Teresa om te schrijven aan de Algemene Overste van de Zusters Loreto, Moeder Gertrude, die haar speciale oproep goedkeurde. Die zomer verleende paus Pius XII (p. 1939-1958), via de Heilige Congregatie voor Religieuzen, haar toestemming om de Loreto-orde te verlaten en haar nieuwe missie in de sloppenwijken te beginnen. Ze had een 'indult van uitroeping' gekregen, die haar toestemming gaf om buiten het Loreto-klooster te blijven, maar haar religieuze geloften als Loreto-zuster na te komen. Een paar dagen later verliet Moeder Teresa het Loreto-klooster naar het Holy Family Hospital van de Medical Mission Sisters in Patna, om verpleegvaardigheden te leren.

In 1947, toen de nieuwe religieuze orde vorm kreeg, begon Moeder Teresa aan een ongewoon lange mystieke reis van innerlijke duisternis en lijden die in de mystieke theologie bekend staat als de 'donkere nacht van de ziel'. In vergelijking met andere heiligen die door soortgelijke perioden van geestelijke duisternis gingen, was haar duisternis buitengewoon lang; het duurde bijna vijftig jaar (Murzaku 2021a). Niettemin, een jaar later, gekleed in een witte sari met felblauwe rand, verliet Moeder Teresa het Loreto-klooster om het hart van de stad binnen te gaan en de wonden van de armen aan te raken en een nieuwe religieuze congregatie op te richten, de Missionarissen van Liefde. Al snel voegden discipelen die de zendingstheologie van Moeder Teresa deelden zich bij de gelederen om Jezus te dienen door de armen in "absolute armoede", waarmee ze bedoelde:

echte en volledige armoede - niet verhongeren - maar alleen willen - alleen wat de echte armen hebben - om echt dood te zijn voor alles wat de wereld voor zichzelf opeist (Mother Teresa 2007).

Toen Moeder Teresa in 1950 aan paus Pius XII schreef om een ​​nieuwe congregatie aan te vragen, telde de gemeenschap twaalf leden. Kort daarna richtte aartsbisschop Périer met toestemming van de Heilige Stoel officieel de Society of the Missionaries of Charity op in het aartsbisdom Kolkata. Binnen een jaar begonnen de eerste zusters aan hun noviciaat als Missionarissen van Liefde. Binnen twee jaar opende Moeder Teresa Nirmal Hriday (Puur Hart), een tehuis voor stervenden. De gemeenschap verhuisde naar 54A Lower Circular Road, Kolkata, West-Bengalen, waar nog steeds het moederhuis voor de Missionaries of Charity staat. In 1955 opende de gemeenschap Shishu Bhavan in Kolkata, een kindertehuis voor achtergelaten straatbaby's en -kinderen; en in 1959 werd een leprosarium opgericht buiten de stad Titagarh. Het jaar daarop werd Moeder Teresa verkozen tot Generale Overste van de Missionarissen van Liefde.

Tegen het begin van de jaren zestig breidden Missionaries of Charity hun huizen nationaal uit. Op 1960 februari 1 verleende paus Paulus VI de Decretum Laudis, die de Missionary Sisters of Charity oprichtte als een congregatie van Pauselijk Recht; de congregatie werd direct onder het gezag van de paus geplaatst in plaats van de diocesane bisschop (zoals geciteerd in paus Johannes Paulus II 2000). De nieuwe structuur hielp de order internationaal uit te breiden. Missionaries of Charity-huizen werden geopend in Venezuela, Italië, Tanzania en andere landen, inclusief landen achter het IJzeren Gordijn (Albanië, Cuba, Kroatië, Polen en de Sovjet-Unie, hoewel niet China).

Het charisma van Moeder Teresa was niet alleen voor vrouwencongregaties. In maart 1963 richtte ze de Missionaries of Charity Brothers op, de eerste mannelijke tak van de Missionaries of Charity congregatie, gevolgd door de stichtingen van de contemplatieve tak van de Missionary of Charity Sisters (1976) en Brothers and Priests (1979). In 1984, met ds. Joseph Langford, Moeder Teresa was medeoprichter van de Missionary Fathers of Charity, die tot doel hebben priesterlijke dienst te verlenen aan de armsten van de armen, spirituele bijstand te verlenen aan de Missionaries of Charity en de spiritualiteit en missie van Moeder Teresa te verspreiden. De paters werden in 1992 een congregatie van diocesaan recht in Tijuana, Mexico. Haar geest en charisma inspireerden lekenvolgelingen, bekend als medewerkers van Moeder Teresa (opgericht in 1969).

Malcolm Muggeridge's BBC-documentaire Iets moois voor God (1969) bracht wereldwijde erkenning voor Moeder Teresa en haar groeiende orde (Gjergji 1990). De wereld was getuige van de opkomst van een van de beroemdste religieuze leiders van de twintigste eeuw, zoals haar lijst met onderscheidingen en lofbetuigingen duidelijk bewezen, van de paus Johannes XXIII vredesprijs (1971) tot de Templeton-prijs (1973) en de Nobelprijs voor de vrede (1979). [Afbeelding rechts] Ze werd erkend door talloze prijzen en onderscheidingen in India, waaronder de Ramon Magsaysay Award for Peace (1962); de Jawaharlal Nehru-prijs (1972); en de Bharat Ratna, India's hoogste civiele onderscheiding voor humanitair werk (1980). Ze ontving ook de US Presidential Medal of Freedom (1985), de UNESCO-prijs voor vredeseducatie (1992) en de US Congressional Gold Medal (1997) voor haar zendingswerk met de armen van Kolkata. Ze was er echter vast van overtuigd dat de prijzen en onderscheidingen werden uitgereikt zonder dat ze ze verdiende, zoals ze zei: "Persoonlijk ben ik het meest onwaardig" in haar dankwoord voor de Nobelprijs (Moeder Teresa 1979).

Ondanks gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, zette Moeder Teresa haar missie om de allerarmsten tot het einde toe te dienen koppig voort, terwijl de Missionaries of Charity in ongekende aantallen groeide. Op 5 september 1997 stierf Moeder Teresa in Kolkata, omringd door haar zussen. Ze kreeg de eer van een staatsbegrafenis van de Indiase regering en haar lichaam werd te ruste gelegd in het Moederhuis van de Missionarissen van Liefde.

Minder dan twee jaar na haar dood besloot paus Johannes Paulus II (p. 1978-2005) in 1999 de zaak voor de zaligverklaring van Moeder Teresa te openen, waardoor ze op het snelle pad naar heiligheid werd gebracht. In 2003 werd Moeder Teresa zalig verklaard door paus Johannes Paulus II en in 2016 heilig verklaard door paus Franciscus (p. 2013-heden), nadat het wonder van genezing van een Braziliaanse man die leed aan meerdere hersentumoren in 2015 door Franciscus was goedgekeurd. werd St. Moeder Teresa, wat haar misschien niet beviel. Ze wilde in het gezelschap van de armen blijven, zoals ze zegt:

Als ik ooit een heilige word, zal ik zeker een van de 'duisternis' zijn. Ik zal voortdurend afwezig zijn in de hemel - om het licht te verlichten van degenen die in duisternis op aarde zijn (Moeder Teresa 2007).

LIEFHEBBERS

Moeder Teresa had veel volgelingen en toegewijden met verschillende religieuze achtergronden en rangen en standen: rijk en arm, zakenmensen en staatshoofden, religieuze leiders en pausen. Een van haar eerste volgelingen legt uit waarom ze Moeder Teresa volgde en wat ze in haar zag: “Om haar slecht gekleed te zien in een eenvoudige, nederige sari, met een rozenkrans in haar hand, waardoor Jezus aanwezig was onder de armsten. Je zou kunnen zeggen 'een licht is opgekomen in de duisternis van de sloppenwijken'” (Moeder Teresa 2007).

Moeder Teresa's religieuze boodschap ging naar het hart van de mensen van India, nodigde hen uit dichter bij hun God en verlichtte hen van de angst voor proselitisme en bekering tot het katholicisme. "Ja, ik bekeer me", zegt moeder Teresa. “Ik bekeer je tot een betere hindoe, of een betere moslim, of een betere protestant, of een betere katholiek, of een betere parse, of een betere sikh, of een betere boeddhist. En nadat je God hebt gevonden, is het aan jou om te doen wat God wil dat je doet” (Murzaku 2022). Moeders religieuze boodschap ging naar het hart van de mensen in India en nodigde hen uit dichter bij God te komen.

Moeder werd door de volksvroomheid, door haar volgelingen en toegewijden als een levende heilige beschouwd. Hoogstwaarschijnlijk vanwege haar enorme aantal toegewijden en volgelingen, versnelde het Vaticaan haar heiligverklaring. [Afbeelding rechts] Paus Johannes Paulus II zag af van het gebruikelijke heiligverklaringsproces in het geval van Moeder Teresa, waardoor haar zaak kon worden geopend vóór de gebruikelijke wachttijd van vijf jaar na haar dood. Op 20 december 2002 keurde hij de decreten van haar heroïsche deugden en wonderen goed ('Moeder Teresa van Calcutta' en).

ONDERRICHTINGEN / DOCTRINES

Moeder Teresa was een rooms-katholieke non, met een diepe toewijding aan haar christelijk geloof. Ze zag Christus verborgen in de armen en de verlatenen. Haar onwankelbare geloof volgde het evangeliegebod van "Amen, ik zeg u, wat u ook voor een van deze minste broeders van mij hebt gedaan, dat hebt u voor mij gedaan" (Matt. 25:40).

Voor Moeder Teresa was Maria een geschenk, gegeven door Jezus aan de voet van het Kruis om Moeder te zijn voor allen (Moeder Teresa 1988: Hoofdstuk Twee). Christus vertrouwde Maria, en dat geldt ook voor de Missionarissen van Liefde, die haar vertrouwen in navolging van Christus. Moeder Teresa's spirituele nabijheid met Maria was een combinatie van aanbidding, vroomheid en totaal vertrouwen in het charisma en de hulp van Onze-Lieve-Vrouw die Moeder Teresa ertoe bracht de liefde en kracht van God te ervaren door middel van de Middelares (Maria). Zelfs de intimiteit en eenheid van Moeder Teresa met het kruisbeeld van Jezus kan worden toegeschreven aan Maria en haar voorspraak. "Wees allen voor Jezus door Maria", dit was Moeder Teresa's verlossingstheologie, die vergelijkbaar is met de toewijding van St. Louis de Montfort "tot Christus door de handen van Maria", met solide fundamenten in zowel de Schrift als de traditie (Murzaku 2020).

Moeder Teresa begreep armoede, en alles wat daarbij komt kijken, als de hoogste prioriteit. [Afbeelding rechts] Zich identificeren met de armen, Christus zien in de armen, lijden voor de armen; dit alles markeerde haar bediening en roeping voor degenen die in de goot in India leven en blijft het handelsmerk van de bediening van de Missionarissen van Liefde die over de hele wereld dienen. Moeder Teresa's toewijding aan de armen werd niet gemotiveerd door een academisch of intellectueel begrip van haar kennis van hun verwantschap met Christus; in plaats daarvan voelde ze diep (van haar zintuigen tot haar ziel) dat degenen die het meest zorg nodig hadden haar kansen boden om Christus zelf lief te hebben. Een van de belangrijkste tekortkomingen die ze in de moderne samenleving zag, was dat:

Tegenwoordig is het erg in de mode om over de armen te praten. Helaas is het niet in de mode om met hen te praten (Moeder Teresa 1989: Kindle).

Het antwoord van de missionarissen op Christus is de gelofte van armoede, die een leven van antipathie tegen aardse rijkdom met zich meebrengt. Het is een religieuze gelofte die in volledige vrijheid wordt afgelegd door de zusters, die vrij beschikken over alle eigendommen die ze bezitten en die ook afstand kunnen doen van elk patrimonium of erfenis die ze verwachten te ontvangen (Moeder Teresa 1988: Hoofdstuk Acht). Dit is wat de grondwetten van de Missionarissen van Liefde Toegewijde Armoede noemen.

De armoede van de Missionarissen van Liefde is een geleefde armoede. Zij, als de armen die zij dienen, zijn volledig afhankelijk van de Goddelijke Voorzienigheid. Zo begreep Moeder Teresa identificatie met de armen, door een van hen te zijn.

Gerelateerd aan haar toewijding om met de armen te wandelen, was Moeder Teresa's overtuiging dat lijden verlossend is. Net als de heilige Theresia van Lisieux, wiens naam ze aannam, leerde Moeder Teresa al vroeg in haar leven dat als iemand de gekruisigde Christus wil volgen, hij zijn volgelingen twee metgezellen geeft die tot heiliging of vergoddelijking leiden: lijden en verdriet. Ze heeft beide meegemaakt in de Balkan (Skopje, Noord-Macedonië), waar ze is geboren en getogen. Zo werden persoonlijk verlies, lijden en verdriet haar levenslange metgezellen, waardoor ze geloofde dat ze het koninkrijk van God ervoer. Moeder Teresa vond liefde in lijden omdat het was door "lijden en dood dat God de wereld vrijgekocht heeft" (Thérèse van Lisieux 2008:95).

Zoals ze zei:

Lijden zal nooit helemaal uit ons leven verdwijnen. Als we het met geloof aanvaarden, krijgen we de kans om de passie van Jezus te delen en Hem onze liefde te tonen. . . .

Ik herhaal dit graag keer op keer: de armen zijn geweldig. De armen zijn erg aardig. Ze hebben een grote waardigheid. De armen geven ons meer dan wat wij hun geven (Moeder Teresa 1989).

Moeder Teresa's modus operandi was om het lijden van Christus te verlichten zoals ze het zag in de ogen van allen die arm zijn en lijden.

Moeder Teresa nam het lijden ter harte, en zij leed zelf in navolging van de lijdende Christus en de lijdende armen. Christus hield niet alleen van degenen die in deze wereld lijden, maar hij toonde zijn liefde door zijn werkelijke lijden aan het kruis. Moeder Teresa's begrip van lijden is in overeenstemming met de evangelieleer. St. Paulus vertelde de Korinthiërs: "Want zoals het lijden van Christus ons overvloeit, zo stroomt door Christus ook onze bemoediging over", en voegde eraan toe: "Als we gekweld worden, is het voor uw bemoediging en redding" (2 Kor. 1:5,6). ). Net als Paulus geloofde Moeder Teresa dat wanneer christenen de verlossing van Christus zien, hun lijden een gelukkig einde heeft, verlossing.

Moeder Teresa leed aan een langdurige geestelijke duisternis. Geestelijk lijden kan pijnlijker zijn dan de zichtbare, bloedende stigmata. Moeder Teresa droeg het lijden en de sporen van Jezus op haar geest (Gal. 6:17). Ze werd gekozen als slachtofferziel en nam de verlossende kracht van menselijk lijden op zich. Duisternis verenigde haar met Christus, met de armen en met lijdende mensen die op weg waren naar verlossing en vergoddelijking. Naarmate de duisternis toenam, nam ook haar dorst naar God en de verlossing van zielen toe. Voor Moeder Teresa had het lijden, een gevolg van de erfzonde, een nieuwe betekenis gekregen; het is een deelname aan het reddende werk van Jezus geworden (Catechismus van de Katholieke Kerk 1992:1521).

Missionaries of Charity sloten zich bij de orde aan, zich volledig bewust van de geloften en de verwachtingen, en bereid om Christus na te volgen, zelfs in lijden. Er werd van hen verwacht dat ze zich volledig overgaven en zichzelf zelfs in lijden aan God zouden geven. Hoe kan men menselijk lijden verlichten? Door mede te delen in het lijden van Christus en het lijden van de armen, probeerde Moeder Teresa het lijden te verlichten: “Onze gemeenschap moet haar aandeel hebben in het lijden van Jezus en lijden, in welke vorm dan ook, verwelkomen als een enorme kracht om zichzelf te vernieuwen en om gevoeliger te worden voor het lijden van onze armen voor wie we geroepen zijn om te dienen' (Moeder Teresa 1988:44). Op zichzelf is lijden niets; lijden gedeeld of gedeeld met het lijden van Christus is echter een geschenk en een bewijs van zijn liefde, want door zijn Zoon op te geven, heeft de Vader zijn liefde voor de wereld bewezen (Gorrée en Barbier 2005).

Moeder Teresa stelde het gebed centraal in het leven van de Missionarissen van Liefde. Daarom vroeg ze elke Missionaris van Liefde om te bidden met een absoluut vertrouwen in Gods liefdevolle zorg. Ze is opgenomen als te zeggen:

Mijn geheim is heel eenvoudig: ik bid. Bidden tot Christus is Hem liefhebben (Moeder Teresa 1989).

In tegenstelling tot andere religieuze congregaties is het gebed voor de Missionarissen van Liefde echter minder gestructureerd en lijkt het vrijer en flexibeler. Het is ook gericht op contemplatie, met een andere benadering van contemplatie - dat wil zeggen, de Missionarissen van Liefde zijn actieve contemplatieven. Klassiek monnikendom volgde fuga mundi— de wereld ontvluchten naar de woestijn, de bergen, of diepe bossen en stilte. Deze religieuzen moesten zo ver mogelijk weg van andere mensen en gehechtheden om contemplatief te zijn. Dit was niet het geval voor de Missionarissen van Liefde of voor Moeder Teresa. Ze zorgde ervoor dat ze zowel contemplatie als actie zouden ondernemen. Hun dag bestaat uit vierentwintig uur met Jezus in gebed en actie, wat betekent:

We zijn contemplatieven in de wereld en daarom is ons leven gericht op gebed en actie. Ons werk is een uitvloeisel van onze contemplatie, onze vereniging met God in alles wat we doen, en door ons werk (dat we ons apostolaat noemen) voeden we onze vereniging met God, zodat gebed en actie en actie en gebed in voortdurende stroom zijn (Moeder Teresa 1995b: Kindle).

Moeder Teresa was zelf een actieve contemplatief, wat haar erkenning en vele onderscheidingen opleverde. Ze won een ereplaats in de Mensenrechtenveranda van de National (Episcopal) Kathedraal in Washington, DC [Afbeelding rechts] De Mensenrechtenveranda van de Kathedraal is opgedragen aan die personen "die belangrijk, diepgaand en levend hebben genomen -veranderende acties in de strijd voor mensenrechten, sociale rechtvaardigheid, burgerrechten en het welzijn van andere mensen” (Murzaku 2021b). Moeder Teresa werd een gedistingeerde en onderscheidende stem van degenen die geen stem hadden en wiens problemen de moderne wereld heeft genegeerd. Dit omvatte de armen, de vervolgden, immigranten, aids-slachtoffers, terminaal zieke patiënten, de behoeftigen en de afvalligen van de samenleving die ze tot haar dood hielp.

RITUELEN EN PRAKTIJKEN

Moeder Teresa nam alle rituelen van het katholieke geloof waar, inclusief de eucharistie, die het centrum is van het gemeenschapsleven van de Missionarissen van Liefde. In de Eucharistie,

we ontvangen Jezus die ons vormt [, . . .] bid samen als gemeenschap en voor de gemeenschap, inclusief dagelijks gebed tot de Heilige Geest om ons allemaal in liefde te verenigen [, . . .] de maaltijden delen en samen recreëren [, . . .] we vergeven elkaar met wederzijdse vergeving en vragen zo snel mogelijk in het openbaar vergiffenis voor fouten die in het openbaar zijn begaan [, . . . deelnemen aan] wederzijds delen van spirituele reflectie [, . . . en] het feest van de patroonheilige van de zusters vieren” (Moeder Teresa, Constituties 1988: deel 1, hoofdstuk 1).

Toen Christus aan het kruis werd ontdaan van zijn klederen, van alles, werd hij één en identificeerde hij zich met de armen en de uitgestotenen. Dit was het model van een “absolute” of “perfecte” armoede waarmee Moeder Teresa en haar orde zich identificeerden, door zich de armoede van Jezus en de armoede van de armen eigen te maken (Murzaku 2021a).

Moeder Teresa volgde het soort absolute armoede dat Christus beschrijft aan de schrijver die hem benaderde: "Vossen hebben holen en vogels in de lucht hebben nesten, maar de Mensenzoon heeft nergens om zijn hoofd te rusten" (Matt. 8:20). Moeder Teresa en haar zussen leefden en beleven het huidige moment intens met volledig vertrouwen in God (Moeder Teresa 1988).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Moeder Teresa's leiderschapscapaciteiten resulteerden in de oprichting van een bloeiende religieuze orde aan het eind van de twintigste eeuw, in een tijd waarin andere religieuze orden in de katholieke kerk in aantal roepingen slonken. Dit is het resultaat van Moeder Teresa's buitengewone leiderschap als oprichter en leider van de Missionaries of Charity. Ze dacht niet in grote, systematische, jarenlange plannen om armoede, lijden, drugsmisbruik of wereldvrede aan te pakken. In plaats daarvan hielp haar leiderschapsaanpak één persoon tegelijk. Moeder Teresa is er nooit op uit geweest om de wereld te veranderen, alleen om de persoon voor haar te helpen (Bose en Faust 2011), gefocust te blijven en actief te zijn. Net als de leider van een groot bedrijf had Moeder Teresa een duidelijke visie en doel waarin ze sterk geloofde. Haar visie was om de allerarmsten te dienen, en deze visie was goed verwoord en er werd naar gehandeld. Ze was sterk en kwam op voor haar principes. Ze heeft nooit haar ethische principes verraden. Met nederigheid ging ze de kritiek tegemoet. Ze had een duidelijk beeld van haar sterke en zwakke punten:

Als we nederig waren, niets
zou ons veranderen - geen lof
noch ontmoediging. Als iemand
waren om ons te bekritiseren, wij
zou zich niet ontmoedigd voelen. Als
iemand zou ons prijzen, wij
zou ook niet trots zijn (Moeder Teresa 1989).

Ze was een top-down en hands-on leider, geen autocraat maar eerder een moeder voor haar gemeenschap. Community was een grote familie voor Moeder Teresa en de Missionarissen van Liefde. Als auteur van de Constituties van de Missionarissen van Liefde schreef ze dat de "eerste grote verantwoordelijkheid is om een ​​gemeenschap te zijn" (Moeder Teresa 1988:43). Verder legde ze uit: “Het gezag dat de oversten van God ontvangen door het ambt van de kerk, moet door hen worden uitgeoefend in een geest van dienstbaarheid. Bij het vervullen van hun ambt moeten zij gehoorzaam zijn aan de wil van God en degenen die aan hen onderworpen zijn als kinderen van God regeren” (Moeder Teresa 1988:82).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Ondanks Moeder Teresa's faam als een van de belangrijkste vrouwelijke religieuzen van de twintigste eeuw, zijn haar werk en bijdragen niet zonder kritiek en controverse gebleven. Christopher Hitchens, de onbuigzame criticus van Moeder Teresa, schrijft in: Leisteen op 20 oktober 2003, ter gelegenheid van haar zaligverklaring, verklaarde: “MT [Moeder Teresa] was geen vriend van de armen. Ze was een vriend van armoede. Ze zei dat lijden een geschenk van God was” (Hitchens 2003). In een 1995 New York Times In een artikel bekritiseerde Walter Goodman haar omdat ze hulde bracht aan het graf van de Albanese dictator Enver Hoxha, en verklaarde dat “Moeder Teresa Caesar meer geeft dan strikt wordt vereist door de Schrift” (Goodman 1995).

Geneviève Chénard, schrijven voor de New York Times, schreef dat ze er niet "overtuigd was dat we Moeder Teresa zo snel heilig moesten verklaren". Ze bracht verder de volgende kwesties aan de orde: „Haar zendeling [sic] of Charity was (en is nog steeds) een van de rijkste organisaties ter wereld, en toch werden in de faciliteit onder haar toezicht gebruikte spuiten gespoeld met koud water, werden tuberculosepatiënten niet in quarantaine geplaatst en werden geen pijnstillers voorgeschreven. Moeder Teresa geloofde dat lijden je dichter bij God bracht” (Chénard 2016).

Binnen het katholieke christendom hebben een aantal de orthodoxie van Moeder Teresa in twijfel getrokken. Verscheidene beschouwen haar als een Universalist, "in wezen gelovend dat alle religie tot dezelfde God leidt" (Challies 2003).

Anderen vinden haar geloof dat Jezus in elke persoon aanwezig is pantheïstisch (Challies 2003), en vallen haar uitspraak aan dat "wanneer we de zieken en behoeftigen aanraken, we het lijdende lichaam van Christus aanraken" (Mother Teresa 1989).

Moeder Teresa heeft haar deel van de kritiek en sceptici gehad die het succes van haar orde, haar geloof, haar werken van barmhartigheid, haar theologie van dienstbaarheid, haar lijden, waaronder de donkere nacht van de ziel, en haar toewijding aan armoede in twijfel hebben getrokken. Moeder Teresa en haar missie om de allerarmsten te dienen, kunnen niet worden begrepen zonder een mystiek-ascetisch theologisch kader. Door haar donkere nacht van de ziel probeerde ze de wegen van mensen te verlichten, inclusief de geest en de paden van haar critici. Beproevingen zijn tenslotte menselijk, maar hoe ze de beproeving heeft doorstaan, inclusief de beproeving van het geloof, is de sleutel tot het begrijpen van Moeder Teresa's donkere nacht van twijfel en duisternis. Hoewel Moeder Teresa door duisternis ging, was ze niet klinisch depressief of vertoonde ze geen symptomen van een glimlachdepressie, die depressie met een valse glimlach bedekt of wat psychologen sociale glimlachen noemen. Deze valse glimlachen komen vaak voor bij mensen met de status van beroemdheid zoals Moeder Teresa had, die constant worden achtervolgd door de media. Een studie uit 2010 bewees dat inderdaad "er geen echt bewijs is dat haar [moeder Teresa] klinisch depressief is" (Zagano en Gillespie 2010:71).

Volgens Moeder Teresa werden twijfels nooit ongeloof. Ze schaamde zich niet om haar twijfels met haar spirituele adviseurs te bespreken. Voor degenen die twijfels hebben over de mogelijkheid van geloof, kan haar ervaring zelfs verhelderend zijn en hen leiden naar een pad dat ze voor hen bewandelde. Bovendien heeft de donkere nacht van de ziel, een bekende staat in de christelijke mystiek-ascetische traditie, Moeder Teresa (Murzaku 2021a) nooit overweldigd.

BETEKENIS VAN DE STUDIE VAN VROUWEN IN RELIGIES

Moeder Teresa is een herkenbare heilige, die kan worden nagevolgd. Ze is een moderne vrouw die een religieuze roeping had om de allerarmsten te dienen en die heeft waargemaakt. Ze is een rolmodel van liefdadigheid, toewijding, onbaatzuchtigheid en tederheid. Ze personaliseerde armoede, gaf het een naam en een gezicht, en was de grootste pleitbezorger voor haar armen.

Ze is een belangrijke figuur in de studie van vrouwelijke religieuzen. Ze is een moderne heilige die geloofde dat "elk mens [is gemaakt] voor grotere dingen - om lief te hebben en bemind te worden" (Maasburg 2016: Kindle). Ze was een pleitbezorger van vrouwen en de complementariteit van vrouwen en mannen, en van het gezin en van kinderen (Moeder Teresa 1995a). Ze bracht een traditionele boodschap van medeleven voor de allerarmsten in de moderne wereld. Door actie deelde Moeder Teresa de centrale plaats van spiritualiteit en gebed om authentiek in de wereld te leven.

AFBEELDINGEN

Afbeelding # 1: Moeder Teresa. Met dank aan ds. Fr. Dr. Lush Gjergji.
Afbeelding #2: School in Skopje bijgewoond door Gonxhe Agnes Bojaxhiu (Moeder Teresa). Met dank aan Prof. Dr. Skender Asani.
Afbeelding # 3: Moeder Teresa ontvangt de Nobelprijs in 1979. Credit: https://www.indiatoday.in/education-today/gk-current-affairs/story/7-facts-mother-teresa-nobel-prize-1369697-2018-10-17.
Afbeelding #4: Moeder Teresa met paus Johannes Paulus II. Credit: https://www.catholicnewsagency.com/news/34441/the-happiest-day-of-mother-teresas-life.
Afbeelding #5: Moeder Teresa zorgt voor een ondervoed kind. Credit: http://2breligionalexis.weebly.com/importance-of-issue-and-how-mother-teresa-helped-out.html.
Afbeelding # 6: Sculptuur van Moeder Teresa op het Mensenrechtenportaal van de National Cathedral, Washington, DC Krediet: https://cathedral.org/what-to-see/interior/mother-teresa/.

REFERENTIES

Bose, Ruma en Lou Faust. 2011. Moeder Teresa, CEO: onverwachte principes voor praktisch leiderschap. San Francisco: Berrett-Koehler Publishers. Kindle-editie.

Catechismus van de katholieke kerk. 1992. Libreria Editrice Vaticana. toegankelijk vanaf https://www.vatican.va/archive/ENG0015/__P4N.HTM op 15 oktober 2022.

Challies, Tim. 2003. "De mythe van moeder Teresa." Chalies, November 2. Betreden via https://www.challies.com/articles/the-myth-of-mother-teresa/ op 15 oktober 2022.

Chénard, Geneviève. 2016. "Moeder Teresa verdient geen heiligheid." New York Times Maart 25. Betreden via    https://www.nytimes.com/roomfordebate/2016/03/25/should-mother-teresa-be-canonized/mother-teresa-doesnt-deserve-sainthood op 15 oktober 2022.

Gjergji, Lush. 1990. Madre Teresa. La Madre della Carita. Bologna: Editrice Velar.

Goedman, Walter. 1995. “Notitieboekje van de criticus; Een sceptische blik op Moeder Teresa.” New York Times Februari 8.

Gorree, Georges en Jean Barbier. 2005. Moeder Teresa van Calcutta: Tu mi Porti l'Amore Scritti Spirituali. Rome: Città Nuova Editrice.

Hitchens, Christoffel. 2003. "Beste mama: de paus zaligmakend moeder Teresa, een fanaticus, een fundamentalist en een fraudeur." Leisteen, Oktober 20. Betreden via https://slate.com/news-and-politics/2003/10/the-fanatic-fraudulent-mother-teresa.html op 15 oktober 2022.

Maasburg, Leeuw. 2016. Moeder Teresa van Calcutta. Een persoonlijk portret. San Francisco, Californië: Ignatius Press. Kindle-editie.

Moeder Theresa. 2007. Moeder Teresa: Come Be My Light, The Private Writings of the Saint of Calcutta, red. Brian Kolodiejchuk. New York: Afbeelding Doubleday.

Moeder Theresa. 1995a. "Boodschap aan de vierde wereldvrouwenconferentie." toegankelijk vanaf https://www.crossroadsinitiative.com/media/articles/mother-teresas-message-to-4th-womens-conference/ op 15 oktober 2022.

Moeder Theresa. 1995b. Een eenvoudig pad, comp. Lucinda Vardey. New York: Ballantine Boeken. Kindle-editie.

Moeder Theresa. 1989. Moeder Teresa: In mijn eigen woorden. Samengesteld door José Luis González-Balado. Liguori, MO: Liguori-publicaties. Kindle-editie.

Moeder Theresa. 1988. Constituties van de Missionarissen van Liefde.

Moeder Theresa. 1979. Toespraak Nobelprijs Aanvaarding. Betreden via https://www.nobelprize.org/prizes/peace/1979/teresa/acceptance-speech/ op 15 oktober 2022.

"Moeder Teresa van Calcutta." en Vaticaan. toegankelijk vanaf https://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20031019_madre-teresa_en.html op 15 oktober 2022.

Murzaku, Ines Angeli. 2022. "Moeder Teresa's zussen hoeven niet te bekeren - ze hebben de liefde van God om te delen." Nationaal Katholiek Register, Januari 15. Betreden via https://www.ncregister.com/blog/missionaries-of-charity-persecution-in-india op 15 oktober 2022.

Murzaku, Ines Angeli. 2021a. Moeder Teresa: Heilige van de Periferieën. Mahwah, NJ: Paulist Press.

Murzaku, Ines Angeli. 2021b. "Verenigde Naties eren moeder Teresa met een postzegel." Nationaal Katholiek Register, Augustus 26. Betreden via https://www.ncregister.com/blog/un-postage-stamp-honors-mother-teresa op 15 oktober 2022.

Murzaku, Ines Angeli. 2020. "Wees helemaal voor Jezus door Maria." Nationaal Katholiek Register. Augustus 15. https://www.ncregister.com/blog/be-all-for-jesus-through-mary.

Paus Johannes Paulus II. 2000. "Brief van de Heilige Vader Johannes Paulus II ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Stichting van de Missionarissen van Liefde." toegankelijk vanaf https://www.vatican.va/content/john-paul-ii/en/letters/2000/documents/hf_jp-ii_let_20001017_missionaries-charity.html op 15 oktober 2022.

Paus Johannes Paulus II. 1981. Vertrouwd Consortio. Libreria Editrice Vaticana. toegankelijk vanaf https://www.vatican.va/content/john-paul-ii/en/apost_exhortations/documents/hf_jp-ii_exh_19811122_familiaris-consortio.html op 15 oktober 2022.

Theresia van Lisieux. 2008.  Geef je gewoon over. Notre Dame, IN: Ave Maria.

Zagano, Phyllis en C. Kevin Gillespie. 2010. "Duisternis omarmen: een theologische en psychologische case study van moeder Teresa." Spiritus: een dagboek van christelijke spiritualiteit 10: 52-75.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Comastri, Angelo. 2016. Madre Teresa, Una Goccia d'Acqua Pulita. Milaan: Paoline Editoriale Libri.

Donohue, Bill. 2016. De critici van moeder Teresa ontmaskeren. Bedford, NH: Sophia Institute Press. Kindle-editie.

Egan, Eileen. 1985. Zo'n visie op de straten: Moeder Teresa - De geest en het werk. Garden City, NY: Doubleday & Company.

Garrity, Robert M. 2017. Moeder Teresa's mystiek: een christo-ecclesio-humanocentrische mystiek. Hobe Sound, FL: Lectio Publishing.

Gjergji, Lush. 2022. Ik houd het Albanese volk in mijn hart. Gesprekken met Moeder Teresa. New York, NY: Iliria Pers.

Gjergji, Lush. 1991. Moeder Teresa: haar leven, haar woorden. Vijfde editie. New York: New City Press.

Murzaku, Ines Angeli. 2022. "Moeder Teresa's roeping op 100." Het katholieke ding, 15 augustus. Betreden vanaf https://www.thecatholicthing.org/2022/08/15/mother-teresas-vocation-at-100/ op 15 oktober 2022.

Murzaku, Ines Angeli. 2018. "Moeder Teresa: pro-life heldin van pro-life millennials." Nationaal Katholiek Register, September 5. Betreden via https://www.ncregister.com/blog/mother-teresa-pro-life-heroine-of-pro-life-millennials op 15 oktober 2022.

Murzaku, Ines Angeli. 2017. "Pauselijke gezant om nieuwe kathedraal te wijden, vernoemd naar moeder Teresa." Nationaal Katholiek Register, Juli 20. Betreden via https://www.ncregister.com/blog/papal-envoy-to-consecrate-new-cathedral-named-for-mother-teresa op 15 oktober 2022.

Schot, David. 2016. De liefde die moeder Teresa maakte. Speciale Canonisatie-editie. Bedford, NH: Sophia Institute Press. Kindle-editie.

Spin, Kathryn. 1997. Moeder Teresa: een volledige geautoriseerde biografie. San Francisco: Harper San Francisco.

Publicatie datum:
18 oktober 2022

Delen