Peter Schuurman

The Meeting House

HET VERGADERHUIS TIJDLIJN

1780: Jacob Engle ontwikkelde een bekentenisverklaring die de basis zou vormen voor wat later de denominatie Brethren in Christ (BIC) in de VS zou worden genoemd

1986: Upper Oaks Community Church begon als een BIC-kerkfabriek in Oakville, Ontario, onder leiding van predikant Craig Sider.

1991: Bruxy Cavey werd predikant bij de Heritage Baptist Church in Ancaster, Ontario.

1995: Cavey's scheiding gevolgd door zijn ontslag bij HBC.

1996: Bruxy Cavey wordt de nieuwe predikant van de Upper Oaks Community Church, Oakville, Ontario.

2000: Upper Oaks veranderde haar naam in The Meeting House.

2001: De eerste regionale campus begon in Ancaster, Ontario in het Silver City Theatre; totale opkomst zondag boven de 1000.

2007: Het grote magazijn op Bristol Circle in Oakville werd aangekocht en gerenoveerd als centrale locatie van TMH.

2007: Cavey's eerste boek, Het einde van religie, werd uitgebracht.

2011: Het vijfentwintigste jubileumevenement werd gehouden in het Powerade Center in Brampton, Ontario.

2013: Het Canadese kantoor van BIC werd onafhankelijk van zijn Amerikaanse moedermaatschappij; BIC Canada werd al snel "Wees in Christus" Canada.

2017: Herald Press bracht Cavey's tweede boek uit, Reunion: het goede nieuws van Jezus voor zoekers, heiligen en zondaars.

2019: Danielle Strickland wordt co-pastor van TMH.

2021 (december): Cavey werd uit zijn rol in de kerk verwijderd vanwege beschuldigingen van seksuele ongepastheid.

2022 (2 maart): Cavey heeft ontslag genomen uit zijn functie bij TMH, met compensatie.

2022 (6 juni): Cavey werd formeel beschuldigd van aanranding door de politie van Hamilton.

2022 (8 juni): TMH-opzieners maakten het nieuws bekend dat ze XNUMX meldingen van seksueel wangedrag of misbruik hadden ontvangen.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

The Meeting House begon als een kerkstichting van The Brethren in Christ denominatie in Oakville, Ontario, een voorstad van Toronto. Deze kleine denominatie begon in de jaren 1770 als een uitloper van doopsgezinde groepen in Pennsylvania, meestal rond de nadruk op drie-enige onderdompeling als het schriftuurlijke mandaat voor de doop. Jacob Engle ontwikkelde in 1780 een bekentenisverklaring voor deze "River Brethren" (in Canada "Tunkers") die de sleutel werd voor wat later de Brethren in Christ denominatie zou worden genoemd in de VS (Sider 1999). De BIC was een zeer kleine denominatie in Canada, met in totaal slechts ongeveer 3,000 leden in het hele land tot ongeveer 1997, toen het aantal begon te stijgen.

Hoewel Craig Sider de oorspronkelijke oprichter is van wat in 1986 The Meeting House (TMH) werd genoemd, was het slechts een jonge kerkfabriek van de BIC Canada onder leiding van Sider in Oakville, Ontario, Canada, een voorstad van Toronto. The Meeting House explodeerde in omvang en invloed nadat Bruxy Cavey in 1997 het leiderschap op zich nam.

Bruxy Cavey [Timothy Bruce Cavey] werd geboren in 1965 in Montreal, Quebec, [Afbeelding rechts] en had drie aanzienlijk oudere zussen. Hij had ook een oudere broer die op twaalfjarige leeftijd stierf aan kanker, twee jaar voordat Cavey zelfs maar werd geboren. Zijn ouders verhuisden naar Scarborough, een buitenwijk van Toronto, en daar ging Cavey naar de grote en bekende People's Church-school (een op zending gerichte Pinksterkerk met een eigen K-12-school) en op zondag ging het gezin naar de grote Agincourt Pinksterkerk (Schuurman 2019).

Cavey maakte deel uit van een toneelgroep die jeugdbijeenkomsten en evangelisatiebijeenkomsten organiseerde. Zijn spreekvaardigheid in het openbaar, samen met zijn lange haar en provocerende stijl gaven hem een ​​naam in lokale evangelische kringen. Hij behaalde een BA in psychologie aan de York University in het midden van de jaren tachtig en deed wat promotiewerk voor World Vision met jonge volwassenen. Nadat hij een master in theologische studies had afgerond aan het Tyndale Seminary in Toronto, werd hij in 1980 de predikant van de Heritage Baptist Church in Ancaster, Ontario (Fellowship Baptist). De kerk groeide exponentieel en verhuisde al snel naar het auditorium van de campus van de Redeemer University Sunday ochtenden. Zijn reputatie als predikant groeide in de Greater Toronto Area (Schuurman 1991).

Na slechts een paar jaar, toen Cavey en zijn eerste vrouw scheidden, trad Cavey uit de kerk met een gevoel van schande (1996). Hij was een aantal maanden werkloos voordat hij opnieuw in contact kwam met de bisschop van Brethren in Christ (nu Wees in Christus) in de regio Toronto, die hem uitnodigde om Craig Sider op te volgen in de Upper Oaks Community Church, een kleine kerkfabriek in Oakville. Hij werd predikant in 1997 en binnen een paar jaar groeide de kerk uit tot duizenden, met een plateau van ongeveer 5,000 aanwezigen en twintig regionale locaties in 2020. Cavey's theologie verschoof naar Anabaptist met deze nieuwe functie.

Cavey's persona op het podium is deels leraar, deels talkshowpresentator en deels stand-upcomedian. [Afbeelding rechts] Zijn T-shirt en spijkerbroek, zijn provocerende en theologisch geïnformeerde presentaties en zijn vaardigheid in het exegeteren van bijbelteksten, trokken velen aan die ontevreden waren over of gekwetst waren door hun ervaring in andere kerken. Omdat ze bioscopen als hun regionale locaties huurden, boden ze een sfeer die niet-bedreigend was voor vragenstellers en passend was gezien zijn constante verwijzingen naar de populaire cultuur. De centrale locatie, de Oakville Production Site genaamd, was een gerenoveerd industrieel pakhuis dat werd omgevormd tot een auditorium in theaterstijl dat plaats bood aan maximaal 1600 personen. Cavey zou op zondagochtend drie diensten houden in Oakville, terwijl andere regionale sites opnames van de preek (“onderwijs”) van de vorige week (Schuurman 2019) afspeelden.

In de eerste vijfendertig jaar circuleerde TMH door ongeveer 30,000 aanwezigen. De omzet was hoog, terwijl het totale aantal van 5,000 tot 2010 redelijk stabiel bleef rond de 2022. Cavey was een veelgevraagd spreker op evangelische conferenties en de aanwezigheid op het web van de kerk was uitgebreid. TMH was een van de grootste anabaptistische kerken in Noord-Amerika op zijn hoogtepunt, en Cavey werd geclaimd als de beroemdheidskampioen van de anabaptistische theologie, sprekend over pacifisme en andere anabaptistische essentials die in het Westen steeds populairder werden (Murray 2010). Een breder netwerk van kerken met anabaptistische verplichtingen gevormd na 2017 genaamd The Jesus Collective, dat Cavey een belangrijke rol speelde bij het ontwikkelen en leiden; het claimt lidkerken van over de hele wereld.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De kernovertuigingen van TMH zijn op één niveau vergelijkbaar met die van Brethren in Christ (BIC) kerken (nu Be In Christ Canada). Palmer Becker vat de wederdoperstraditie samen in: Wederdopers Essentials, waarin wordt uitgelegd dat "het middelpunt van ons geloof Jezus is, het middelpunt van ons leven de gemeenschap is en het middelpunt van ons werk verzoening" (2017:20). De BIC-website legt uit dat hun kerk op deze manier wordt beïnvloed door vier tradities: het wederdopersdom zou de stam zijn met piëtisme, wesleyanisme en evangelicalisme als takken. De sleutel tot zijn wederdoop zijn praktijken als pacifisme, eenvoud, volwassendoop, een bijbelse hermeneutiek waarin Jezus centraal staat, sterke gemeenschapswaarden en discipelschap van gelovigen. Hun idee van het koninkrijk van God overlapt nauw met hun theologie van de kerk en wordt vaak begrepen in tegenstelling tot de staat. Noties van "afscheiding van de wereld" zijn historisch belangrijk geweest.

The Meeting House staat in deze traditie en handhaaft deze waarden, maar zijn bekendheid in het Canadese evangelicalisme was meer te danken aan zijn "onreligieuze" boodschap, gevormd door Bruxy Cavey. Dit was het religieuze merk en de front-stage identiteit. Cavey's bestverkochte boek Het einde van religie (Navigators 1997) [Afbeelding rechts] was een soort manifest voor de kerk, en de marketing, preken en ethos van de kerk waren gericht op het ontwikkelen van een "spirituele maar niet religieuze" sfeer die de kerk onderscheidde van stijf, conservatief, evangelische middenklassecultuur. Deze opstand tegen de traditionele kerkcultuur was het kenmerk van de kerk, gehuld in heimwee naar de vredes- en liefdesthema's van de jaren zestig en de ingebeelde eenvoud van oud-doopsgezinde gemeenschappen. Het was fris en ironisch en trok veel ontevreden leden uit andere conservatieve tradities en enkelen die geen noemenswaardige christelijke geschiedenis of herinnering hadden. Deze hippe, negatieve identiteit wordt in Schuurman (1960) uitgebreid beschreven als centraal in Cavey en het charisma van de kerk. Schuurman stelt dat TMH een legitieme culturele identiteit bood aan conservatieve christenen die werden gestigmatiseerd door de dominante seculiere cultuur in Canada, en Cavey's charisma was het verzamelpunt voor deze tegenculturele visie.

Hipster Cavey's oneerbiedige late night talkshow persona stond in schril contrast met de stereotiepe serieuze, politiek verwarde, driedelige evangelische prediker die bijvoorbeeld groepen als de Moral Majority leidde. Zijn theologische toewijding aan het pacifisme, samen met zijn afstand tot de politiek in zijn preken of leven, leek verfrissend voor veel Canadezen die gewend waren aan rechts evangelisch nieuws uit de VS. De Emerging Church Movement, verenigd rond figuren als Brian McLaren, bevat veel overeenkomsten naar de stijl en zorgen van TMH, en McLaren sprak op TMH en heeft een blurb op Cavey's eerste boek (Schuurman 2019; Marti en Ganiel 2014). Zowel Cavey als de Emerging Church Movement delen een geschiedenis en genegenheid voor de eerdere Jesus People Movement (Bustraan 2014). Deze primitivistische geest vond overeenstemming met de principes van de radicale reformatie die het anabaptisme en de BIC inspireerde.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Als megakerk was de kerk gericht op groei, genaamd "evangelisatie", en dat betekende een focus op elektronische media en expansie (Ellingson 2007; Thumma en Travis 2007; Elisa 2011). De arbeid die werd geïnvesteerd in marketing, elektronische media en videoproductie van hoge kwaliteit was aanzienlijk, en de aanwezigheid op het web van de kerk, inclusief de online-zoekmachine voor preken, was indrukwekkend. [Afbeelding rechts] De sfeer van zitplaatsen en kerk was gemodelleerd naar bioscoopstructuren en -stijl. TMH kan niet los worden gezien van de megakerkbeweging in Noord-Amerika, hoewel Cavey erop stond TMH te definiëren als een collectief van huiskerken (Schuurman 2019).

Vanwege deze evangelische focus waren veel kerkelijke evenementen bedoeld als uitnodiging voor buitenstaanders. De taal- en preekonderwerpen werden ontwikkeld om te resoneren met de populaire cultuur in plaats van met de traditionele kerkcultuur, dus de popcultuur was een consistent referentiepunt voor alle activiteiten van de kerk. De evangelische kerkcultuur en haar insider-taal in velerlei opzicht werden taboe.

TMH volgt BIC-praktijken zoals de volwassendoop, compleet met de drievoudige onderdompeling en Trinitarische aanroeping. Getuigenissen van bekering of herinwijding gingen meestal gepaard met het ritueel. Vaak gaat het om het herdopen van degenen die als baby zijn gedoopt en die vanuit andere christelijke denominaties naar TMH zijn gekomen (Schuurman 2019).

In overeenstemming met haar pacifistische verplichtingen, moedigt TMH geen politieke betrokkenheid, militaire, politie- of veiligheidsroepingen aan, of enige vorm van werk waarbij staatsverdediging of geweld betrokken zou zijn. Hun nadruk op eenvoud belemmert hun deelname aan het Noord-Amerikaanse consumentisme. TMH promootte ook vrijgevigheid in financiële giften aan de kerk en daarbuiten (Schuurman 2019).

Communie (eucharistie) werd gevierd in de Huiskerken, geleid door de oudsten van die kleine groepen en zeer zelden in de regionale plaatsen. In de BIC-traditie was het "Love Feast" een bijeenkomst bedoeld om gemeenschap en gemeenschap aan te moedigen, en deze zouden willekeurig worden gehouden, soms in overleg met andere evenementen zoals meerdere dopen (Schuurman 2019).

Een kenmerkend ritueel dat uitgebreid wordt beschreven in Schuurman (2019) is wat 'Purge Sunday' werd genoemd. Dit was typisch een korte toespraak van Cavey op een zondagochtend die mensen aanmoedigde om dieper in de cultuur van de kerk te gaan, of anders een andere kerk te zoeken om naar toe te gaan. Deze Zuiveringszondag-strategie speelt met de evangelische traditie van de altaaroproep door de sociale druk om te keren: in plaats van mensen naar het front te roepen voor Jezus en kerklidmaatschap, vraagt ​​Cavey mensen om het gebouw te verlaten voor Jezus en deel te nemen aan een andere kerk, als hun huidige standaard zou alleen als toeschouwer bij TMH zijn (Schuurman 2020a).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Hoewel TMH enige ecclesiologie deelt met zijn moeder-BIC-denominatie, liep zijn organisatie meer parallel met het megakerkmodel dat werd uitgevaardigd door de Willow Creek Association en soortgelijke evangelische zendingsorganisaties. De bestuursautoriteit was een raad genaamd 'de opzichters', die bestond uit toegewijde leden van verschillende locaties, met één persoon die als voorzitter werd aangewezen. Individuele locaties hadden geen aparte besturen of bestuursstructuren (Schuurman 2019). In Canada behouden de meeste megakerken wel hun band met een kerkgenootschap (Wilkinson en Schuurman 2020). In tegenstelling tot de meeste megakerken wereldwijd, heeft TMH geen connectie met het welvaartsevangelie; in feite heeft het meer een leer over neerwaartse mobiliteit gericht op een kruisvormige theologie (Schuurman 2019a).

Een hoofdkantoor op de Oakville Production Site centraliseerde operaties, financiën, bediening en visie en verspreidde de visie en praktijken naar de regionale locaties. [Afbeelding rechts] Zondagsdiensten bestonden uit lokale muziekteams die zang leidden, gevolgd door een video van het onderwijs, meestal Cavey. Op een gegeven moment werd dit een franchisemodel genoemd en werd de merkconsistentie benadrukt, inclusief de afstemming van zondagochtendliedjes op alle locaties elke week. Elke regionale site had een huiskerk die ermee verbonden was: dit waren kleine groepen aanwezigen die bijeenkwamen om het zondagsonderwijs door te nemen, samen te eten, en sommigen waren actief in “compassie”-activiteiten (hun term voor lokale gemeenschapsbetrokkenheid, zoals vrijwilligerswerk bij een voedselbank). Soms telden deze thuiskerken in totaal bijna 200 van alle sites, en velen hadden ongeveer dertig namen op hun groeps-e-maillijsten. Elke Thuiskerk kan op zijn beurt een aantal 'Huddles' hebben gehad, groepen van vier of vijf personen met leden van hetzelfde geslacht die bedoeld waren voor intieme gesprekken, belijdenis van zonde en gebed. Er waren ook 'afstandssites' over de hele wereld, kleine groepen mensen die zich in huizen verzamelden om regelmatig samen naar de zondagsleringen te kijken. Bij deze internationale bijeenkomsten waren vaak ex-pats aanwezig die enige geschiedenis hadden bij het bijwonen van TMH in Ontario (Schuurman 2019).

Deze structuur van kleine groepen en Huddles Cavey vergeleken met de methode van John Wesley, maar structureel volgde het algemene megakerkmodellen en beste praktijken die vaak werden gedeeld in evangelische conferenties over evangelisatie en zending (Cavey en Carrington-Philips 2012; McConnell 2009). Een veel voorkomende uitdrukking die in megakerken wordt gehoord, is "hoe groter we worden, hoe kleiner we worden", een verwijzing naar de nadruk op aanwezigen die lid worden van thuiskerken (kleine groepen). Niettemin ging het grootste deel van de personeelsarbeid, vrijwilligersuren en economische investeringen naar de zondagse locaties en de preken die ze vertoonden.

De structuur van gecentraliseerd leiderschap bij TMH is door de decennia heen verschoven, te beginnen met Cavey als onderwijspastor en Tim Day als uitvoerend predikant. [Afbeelding rechts] Nadat Day in 2015 vertrok, verschoof de leiderschapsstructuur naar een vierpersoonsmodel, met Cavey als de belangrijkste onderwijspredikant en de anderen concentreerden zich op verschillende operationele zaken. Uiteindelijk werd de populaire evangelische auteur en spreker Danielle Strickland opgenomen als co-teaching pastor met Cavey. Ze had een achtergrond bij het Leger des Heils, maar naast andere theologische verplichtingen deelde ze met Cavey een fascinatie voor zombiefilms (Strickland 2017) en heeft ze zichzelf op de markt gebracht als 'de ambassadeur van plezier'.

Alle leiders waren verantwoordelijk voor en rapporteerden aan de Overseers. Soms zou het totale aantal personeelsleden meer dan vijftig kunnen zijn, inclusief alle betaalde regionale medewerkers van de site (zoals site-pastors), evenals die in financiën, marketing, jeugdwerk, leerplanontwikkeling en andere activiteiten. BIC (Canada) confessionele medewerkers gebruikten hetzelfde gebouw en soms gedeeld personeel. Het verloop was veelvuldig en rollen en titels wisselden vaak, vooral tijdens de jaren van snelle expansie van 1998-2008 (Schuurman 2019).

Cavey sprak vaak over het model als een "teamleiderschapsmodel", hoewel de centrale persoonlijkheid en invloedrijke macht bij Cavey lag. Hij was geen leider van het type 'command-and-control', en veel opzichters spraken over zijn vriendelijke benadering en soms terughoudendheid om zijn mening te geven over bestuurskwesties. Hij delegeerde graag operationele zaken aan anderen en leek soms zelfs ongeïnteresseerd in personeelszaken. Maar toen hij wel een bijdrage leverde aan discussies op directieniveau, waren zijn woorden zwaarwegend (Schuurman 2019).

Omdat alles behalve de Oakville Production Site (het belangrijkste magazijn/theatergebouw met hoofdkantoor) een gehuurde locatie in een bioscoop was, was de behoefte aan vrijwilligers groot. Naast financiële giften en het bijwonen van een huiskerk, werd van wat ooit 'kernleden' werden genoemd, verwacht dat ze hun tijd op een of andere manier besteden aan vrijwilligerswerk. Sommigen zeiden dat om een ​​regionale locatiebijeenkomst in een bioscoop te laten gedijen, er ongeveer 100 toegewijde deelnemers nodig waren om te beginnen (Schuurman 2019).

Nadat Cavey in 2022 was aangeklaagd voor aanranding, werd de structuur en cultuur van TMH beoordeeld en zetten de Overseers zich in voor een meer gedecentraliseerd systeem. Alle hogere leidinggevenden verlieten hun functie, inclusief enkele opzichters en predikanten. Opzieners waren van plan om de twintig locaties in te storten in zes regionale locaties. Het budget is geslonken tot zestig procent van het oude niveau en er zijn enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de bedrijfsvoering en de staf (Schuurman 2022).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN 

TMH worstelde met veel problemen die het megakerkmodel gemeen hebben. Snelle groei eist zijn tol van de gemeenschap. Gecentraliseerd leiderschap zou het lokale initiatief op de regionale locaties kunnen overschaduwen. Cavey's talent en beroemdheid verhinderden dat jongere medewerkers regelmatig gelegenheden kregen om te prediken en hun eigen vaardigheden en leiderschapsidentiteit te ontwikkelen. Bovendien, omdat de kerk zo groot en verspreid was en het verloop van de aanwezigen zo hoog was, konden individuele personen verloren gaan in de drukte. Thuiskerk bood een kleinere gemeenschap om bekend te zijn, maar leiders misten vaak de pastorale vaardigheden of tijd om zich bezig te houden met serieuze pastorale kwesties (Schuurman 2019).

De pacifistische inzet was een barrière voor sommige aanwezigen en het was moeilijk om het als een gedeelde waarde te cultiveren. Een paar aanwezigen bleven actief bij politiewerk en politieke partijen, ondanks het onderwijs tegen overheidswerk, waarvan Cavey zei dat het de persoon zou betrekken bij het staatsmonopolie op geweld. Belasting betalen werd nog steeds aangemoedigd (Schuurman 2019).

Als overwegend blanke middenklassekerk in een van 's werelds meest diverse steden, moest TMH weloverwogen zijn om zowel haar aanwezigen als leiderschap te diversifiëren, wat na 2012 meer een punt van zorg werd. Vrouwelijke pastorale leiders vormden een klein deel van de totale pastorale personeel, hoewel dat rond 2014 ook begon te veranderen, met als hoogtepunt de aanstelling van Danielle Strickland in 2019 (Schuurman 2019).

De meest verwoestende gebeurtenis in de geschiedenis van deze megakerk waren de beschuldigingen die in 2021 tegen Bruxy Cavey werden geuit met betrekking tot seksueel misbruik.

Een onafhankelijk onderzoek concludeerde in maart 2022 dat hij schuldig was aan "een misbruik van macht en gezag door een lid van de geestelijkheid dat neerkwam op seksuele intimidatie", maar dit werd later in juni 2022 gecorrigeerd door een daaropvolgend onderzoek en opnieuw bestempeld als "seksueel misbruik". misbruik door een kerkleider” (Bocknek 2022b; Schuurman 2022a; Shellnutt 2022). Op 6 juni 2022 werd Cavey formeel beschuldigd van aanranding door de politie van Hamilton, en de daaropvolgende rechtbankverschijningen werden onder een publicatieverbod geplaatst. Hij werd onder voorwaarden vrijgelaten.

De opzichters reageerden op deze onthullingen met regelmatige bijeenkomsten in het stadhuis en nodigden iedereen uit die door een pastoraal personeel werd misbruikt om contact op te nemen met een aangewezen slachtofferadvocaat. Gratis counseling werd aangeboden aan iedereen die voelde dat ze misschien wat ondersteuning nodig hadden. In juni 2022 waren er achtendertig meldingen van misbruik ontvangen, gericht aan vier voormalige predikanten, waaronder Tim Day, die in 2015 was vertrokken om te werken als directeur van Waybase-bedieningen. Die functie heeft hij bij de bekendmaking neergelegd (Schuurman 2022; Shellnut 2022).

Tegen september 2022 had Cavey vier aanklachten tegen hem, twee als seksueel misbruik, één als seksueel wangedrag en één waarbij een minderjarige betrokken was (Bocknek 2022b). De opkomst begon af te nemen sinds het nieuws openbaar werd gemaakt, en hoewel sommige aanwezigen in eerste instantie Cavey verdedigen, uitten velen diepe teleurstelling en woede jegens Cavey op sociale media (Schuurman 2022b).

Rapporten aan de benoemde kerkadvocaat van slachtoffers hebben aangetoond dat het TMH-systeem functioneerde om zichzelf en zijn leiderschap te beschermen. Opzieners vertelden op 7 juni tijdens een gemeentehuisvergadering dat degenen die probeerden de problemen aan te pakken, zich „afgesloten voelden”. Er was "een scheefheid om prioriteit te geven aan de zorg en het welzijn van daders boven slachtoffers", zei de covoorzitter van de opzichters. "Er zijn meerdere verhalen van slachtoffers die zich beschaamd en afgewezen voelden door de kerk terwijl de dader werd ondersteund door middel van zogenaamd herstel" (Gilmore 2022).

Nadat de beschuldigingen naar voren kwamen, raakten de reguliere Canadese en Amerikaanse media zeer geïnteresseerd in TMH en verschenen er artikelen in Religienieuws, The Washington Post, Christianity Today, The Toronto Star, Broadview Magazine, en christelijke koerier in 2022.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Bruxy Cavey.
Afbeelding #2: Cavey spreekt op het evenement "One Roof" in oktober 2012.
Afbeelding #3: Vooromslag van Het einde van religie: het subversieve betrekken.
Afbeelding #4: Het “One Roof”-evenement in oktober 2012, waar alle regionale locaties samenkwamen voor een gezamenlijke eredienst en een dansfeest in het Powerade Centre, Brampton Ontario.
Afbeelding #5: Het omgebouwde magazijn dat bekend staat als The Oakville Production Site, Oakville.
Afbeelding #6: Cavey en Tim Day introduceren een nieuw strategisch plan.

REFERENTIES

Beaty, Katelijne. 2022. Beroemdheden voor Jezus: hoe persona's, platforms en winsten de kerk schaden. Ada, MI: Brazos Pers.

Becker, Palmer. 2017. Anabaptist Essentials: tien tekenen van een uniek christelijk geloof. Harrisonburg, VA: Menno Media.

Bocknek, Morgan. 2022a. “Hij was een beroemdheidspastor in een van Canada's grootste megakerken. Binnen de beschuldigingen van seksueel misbruik die Bruxy Cavey ten val brachten." Toronto Star, Augustus 13.

Bocknek, Morgan. 2022b. “Haar beschuldigingen brachten Megachurch Pastor Bruxy Cavey ten val. Toen kwamen de anonieme trollen voor haar.” Toronto-ster, September 23.

Bustraan, Richard. 2014. The Jesus People Movement: A Story of Spiritual Revolution Among the Hippies. Eugene, OF: Pickwick.

Cavey, Bruxy. 1997. Het einde van religie: het subversieve betrekken. Colorado Springs, Colorado: navigators.

Cavey, Bruxy en Wendy Carrington-Philips. 2012. “ blz. 151-77 inch De kerk, toen en nu, bewerkt Stanley Porter en Cynthia Long Westfall. Eugene, OF: Pickwick.

Ellingson, Stephen. 2007. Megachurch en de hoofdlijn: religieuze traditie opnieuw maken in de eenentwintigste eeuw. Chicago: University of Chicago Press.

Elisa, Omri. 2011. Morele ambitie: mobilisatie en sociale outreach in evangelische megakerken. Berkeley: University of California Press.

Gilmore, Meagan. 2022. "Bij de Canadese Megachurch spoort het ene misbruikonderzoek het andere aan." Christianity Today, Juni 27.

McConnel, Scott. 2009. Multi-site kerken: begeleiding voor de volgende generatie van de beweging. Nashville, TN: B&H Publishing.

Mulder, Mark en Gerardo Marti. 2020. The Glass Church: Robert H. Schuller, de Crystal Cathedral en de Strain of Megachurch Ministry. Rutgers: Rutgers University Press.

Murray, Stuart. 2010. The Naked Anabaptist: The Bare Essentials van een radicaal geloof. Harrisonburg, VA: Herald Press.

Schuurman, Peter. 2019. De subversieve evangelische: het ironische charisma van een niet-religieuze megakerk. Montreal: McGill-Queens University Press.

Schuurman, Peter. 2019a. "Megakerken." In Brill's Encyclopedia of Global Pentecostalism Online, Bewerkt door Michael Wilkinson, Conny Au, Jörg Haustein en Todd M. Johnson. toegankelijk vanaf https://referenceworks.brillonline.com/entries/brill-s-encyclopedia-of-global-pentecostalism/megachurches-COM_040592 op 1 oktober 2022.

Schuurman, Peter. 2020. "Een verwende identiteit inwisselen: zuiveringszondag in de wederdopers Megakerk." Liturgie 35: 3-10.

Schuurman, Peter. 2022a. "Tien maanden van onrust." christelijke koerier, Oktober 10.

Schuurman, Peter. 2022b. "The Walking Wounded: Meeting House-bezoekers reageren op nieuws over Pastor Abuse." christelijke koerier, Oktober 10.

Sider, E. Morris. 1999. Beschouwingen over een erfgoed: het definiëren van de broeders in Christus.  Mechanicsburg, PA: Broeders in Christus Historical Society.

Shellnutt, Kate. 2022. "Ontario's meest invloedrijke dominee neemt ontslag na onderzoek naar misbruik." Christendom vandaag, Maart 10.

Strickland, Daniëlle. 2017. The Zombie Gospel: The Walking Dead en wat het betekent om mens te zijn. Westmont, IL: Intervarsity Press.

Thumma, Scott en Dave Travis. 2007. Beyond Megachurch Myths: wat we kunnen leren van Amerika's grootste kerken. San Francisco: Jossey Bass.

Wilkinson, Michael en Peter Schuurman. 2020. "Megakerken in Canada: evangelische buitenposten in een seculiere samenleving." blz. 269-83 inch Handboek over megakerken, onder redactie van Stephen Hunt. Leiden: Bril.

Publicatie datum:
2 oktober 2022
 

Delen