Judy Huenneke

Vrouwenrollen in The Church of Christ, Scientist (Christian Science)

TIJDLIJN VOOR DE ROLLEN VAN VROUWEN IN DE KERK VAN CHRISTUS, WETENSCHAPPER

1821 (16 juli): Mary Morse Baker werd geboren als zoon van Mark en Abigail Baker in Bow, New Hampshire.

1843: Mary Baker trouwde met George Washington Glover, die stierf in 1844. Ze kregen een zoon in 1844 genaamd George W. Glover.

1853: Ze trouwde met Daniel Patterson.

1866 (4 februari): Mary Patterson gleed op 1 februari uit op het ijs in Lynn, Massachusetts en raakte ernstig gewond. Drie dagen later, toen ze las over Jezus' genezingsbediening in de evangeliën, werd ze genezen. Ze noemde dit later als de datum waarop ze Christian Science ontdekte, als resultaat van haar genezing door gebed van verwondingen door een ernstig ongeluk.

1866 (maart): Haar man Daniel Patterson liet haar in de steek. Ze scheidden in 1873.

1867: Mary Patterson begon les te geven over haar ontdekkingen en hield een actieve genezingspraktijk.

1875 (30 oktober): Nu actief als spiritueel genezer en leraar in Lynn, Massachusetts, publiceerde ze de eerste editie van haar boek Wetenschap en gezondheid.

1876 ​​(4 juli): Ze richtte de eerste Christian Science-organisatie op, de Christian Scientist Association, een kleine groep van haar studenten, een mix van zowel mannen als vrouwen.

1877 (1 januari): Ze trouwde met Asa Gilbert Eddy. Hij overleed in 1882.

1879 (12 april): De Christian Scientist Association stemde om een ​​kerk te stichten. Het handvest voor de eerste Christian Science-kerk, de Church of Christ (Scientist), in Boston, werd in augustus verleend door het Gemenebest van Massachusetts. Mary Baker Eddy was predikant.

1881 (31 januari): Het Massachusetts Metaphysical College werd gecharterd in Boston. Eddy was de enige president en gaf daar gedurende de volgende acht jaar lessen in Christian Science.

1881 (9 november): Eddy werd tot pastoor van de Boston-kerk gewijd. Terwijl vrouwen als predikanten dienden in andere Christian Science-kerken, vervulden op dat moment, afgezien van Eddy, alleen mannen deze rol in Boston.

1883 (14 april): The Journal of Christian Science begon met de publicatie en werd uiteindelijk een maandelijks tijdschrift met artikelen over religieuze thema's, evenals lijsten van zowel mannen als vrouwen als Christian Science-genezers, leraren en verpleegsters. Eddy was de eerste redacteur van het tijdschrift.

1889 (28 mei): Eddy nam ontslag als pastoraat van de kerk in Boston.

1890 (januari): The Christian Science Kwartaal begon bijbellessen te publiceren. Oorspronkelijk bedoeld voor studie en zondagsschoolklassen, werden ze later 'lespreken' om voor te lezen in kerkdiensten.

1892 (september): De kerk van Boston werd gereorganiseerd en de raad van bestuur van Christian Science werd opgericht om de zaken van de kerk af te handelen. Het evoluerende systeem van lidmaatschap maakte zowel lidmaatschap in de Boston-kerk (The Mother Church) als in een gemeentekerk waar ook ter wereld mogelijk.

1894 (december): Mary Baker Eddy noemde de Bijbel en Wetenschap en gezondheid de pastoor van de kerk in Boston.

1895 (6 januari): Het pas voltooide, originele Mother Church-gebouw in Boston werd ingewijd. In 1906 werd een groot kerkgebouw toegevoegd.

1895 (april): Eddy noemde de Bijbel en Wetenschap en gezondheid Pastor voor alle kerken van de denominatie.

1895 (23 april): Eddy kreeg de titel “Pastor Emeritus” door de raad van bestuur van de kerk van Boston.

1895 (10 september): De eerste editie van de Kerkelijk handboek werd gepubliceerd, met daarin statuten voor de kerk, met inbegrip van een verordening die specificeerde dat een man en een vrouw als Lezers in de kerk van Boston zouden worden aangesteld.

1898 (januari): De Christian Science Board of Lectureship werd opgericht. De meerderheid van de docenten tijdens Eddy's leven waren mannen, hoewel in 1898 twee vrouwen als docenten werden aangesteld.

1898 (september): Op Eddy's verzoek begon de Christian Science Publishing Society met de publicatie van de Christian Science Sentinel, een weekblad gewijd aan religieuze artikelen en getuigenissen van genezing.

1903 (februari): Oorspronkelijk bestaande uit vier leden, werd de raad van bestuur van Christian Science uitgebreid tot vijf leden. Allen waren mannelijk tot 1919.

1903 (april):  De heraut van de christelijke wetenschap, een niet-Engels tijdschrift, werd voor het eerst gepubliceerd. Vanaf 2022 verscheen de publicatie in veertien talen.

1908 (26 januari): Eddy verhuisde van Concord, New Hampshire, naar Chestnut Hill, Massachusetts, in de buurt van Boston.

1908 (november 25):  De Christian Science Monitor voor het eerst werd gepubliceerd. Vanaf 2022 had de krant zeven Pulitzer-prijzen en meer dan een dozijn Overseas Press Club-awards ontvangen.

1910 (3 december): Mary Baker Eddy stierf in Chestnut Hill, XNUMX jaar oud.

1913: Laura E. Sargent (een leerling van Eddy) werd de eerste vrouw behalve Eddy die lesgaf aan de normale klas van de kerk, waarbij Christian Science-beoefenaars werden opgeleid tot leraar.

1919: Annie Macmillan Knott (een Eddy-student) werd de eerste vrouw die lid werd van de Christian Science Board of Directors.

1927: Ella W. Hoag (een student van Eddy) werd de eerste vrouw die president werd van The Mother Church. Deze jaarlijkse benoeming was grotendeels een eretitel.

1935: Margaret Murney Glenn Matters werd de eerste vrouw die voorzitter werd van de Christian Science Board of Lectureship.

1959: Helen Wood Bauman wordt benoemd tot redacteur van religieuze tijdschriften van Christian Science, de eerste vrouw in deze functie sinds 1892.

1977: Grace Channell Wasson werd de eerste vrouw die werd aangesteld voor de rol van eerste lezer. Voorheen hadden alleen mannen die functie in de kerk van Boston in termijnen van drie jaar bekleed.

1983: Katherine Fanning wordt benoemd tot redacteur van De christelijke wetenschapsmonitor. Ze was de eerste vrouw die de krant leidde, hoewel vrouwen sinds de oprichting als verslaggevers en redacteuren hadden gewerkt.

1988: Het was in dit jaar dat maar liefst twee vrouwen voor het eerst tegelijkertijd als directeuren fungeerden. In 2001 waren voor het eerst drie vrouwen tegelijkertijd als directeur werkzaam.

2021: Vrouwen waren goed voor bijna zestig procent van de openbare docenten van de denominatie.

GESCHIEDENIS VAN VROUWEN IN DE KERK VAN CHRISTUS, WETENSCHAPPER

De geschiedenis van vrouwen in De kerk van Christus, wetenschapper begint natuurlijk bij de oprichter, Mary Baker Eddy (1821-1910), die de beweging leidde tot haar dood. [Afbeelding rechts] Mary Baker, geboren in New Hampshire, groeide op in een groot gezin en kreeg een bescheiden opleiding, terwijl ze regelmatig worstelde met verschillende gezondheidsproblemen. Ze trouwde in 1843. Haar man stierf in 1844, kort voordat hun zoon, George W. Glover, werd geboren. Ze trouwde in 1853 met Daniel Patterson, die haar in 1866 in de steek liet; ze scheidden in 1873. Ze trouwde met Asa Gilbert Eddy in 1877, en werd daarna bekend als Mary Baker Eddy. Het was in 1866, na een val op een ijzige straat in Lynn, Massachusetts, dat ze ontving wat ze later voelde als een goddelijke openbaring die genezing van haar verwondingen bracht terwijl ze las over de genezingsbediening van Jezus Christus in de evangeliën. Ze was van mening dat de openbaring niet een of ander enkelvoudig wonder was, maar een indicatie van goddelijke wetten die de mensheid en het universum regeren, een wetenschap die ontdekt en aan anderen kon worden onderwezen. Ze werd een genezer en lerares en publiceerde de eerste editie van haar boek Wetenschap en gezondheid in 1875. De Christian Scientist Association werd opgericht in 1876 en trok zowel vrouwen als mannen aan.

De Church of Christ, Scientist werd opgericht in 1879 en met een reorganisatie in 1892 kreeg het een basisstructuur die vandaag de dag nog steeds bestaat. De Christian Science Raad van Bestuur handelt kerkelijke zaken af. De Christian Science Publishing Society (geregeerd door drie beheerders) leidt de publicaties van het kerkgenootschap, waaronder het beroemde dagblad, De christelijke wetenschapsmonitor. christelijke wetenschappers behoren meestal tot de kerk van Boston (formeel bekend als The First Church of Christ, Scientist, en ook bekend als The Mother Church), evenals een lokale "filiaal" kerk. Lokale kerken zijn over de hele wereld te vinden. De christelijke Bijbel en Wetenschap en gezondheid dienen als predikant voor alle kerken. [Afbeelding rechts] Eddy's boek is zowel in zeventien talen als in braille vertaald.

Er zijn tijden geweest dat het leiderschap van de denominatie door mannen werd gedomineerd. Christian Science historicus Jean McDonald merkte op dat “vrouwelijke geleerden over het algemeen hebben getheoretiseerd dat Eddy en andere vrouwen uit die periode aangetrokken werden tot Christian Science, niet vanwege de theologische waarde maar vanwege het persoonlijke nut ervan, omdat het in hun behoeften aan status en macht in een mannelijke context bevredigde. domineerde de samenleving die andere wegen om iets te bereiken grotendeels afsloot” (McDonald 1986:89). Maar McDonald onderzoekt niet of Christian Science deze status en macht daadwerkelijk verschafte. Een onderzoek van historische gegevens geeft een complexer beeld, waarbij mannen de neiging hebben om leidinggevende functies te krijgen op het hoofdkantoor in Boston, evenals in gemeentekerken in veel grote steden en grootstedelijke regio's. Toch slaagden vrouwen erin leidinggevende posities te vinden in Christian Science-kerken in sommige grote steden (zoals New York City, bijvoorbeeld) en in veel kleinere, minder prestigieuze plaatsen.

Ondanks de moeilijkheden bij het doorkruisen van enkele van de Christian Science "wegen van prestatie"”, waren er vrouwen die deze ongelijkheid het hoofd konden bieden, publieke gezichten voor de beweging werden en dingen voor elkaar kregen. In 1913 werd Laura E. Sargent (1858-1915), die onder Eddy had gestudeerd en een aantal jaren als haar metgezellin had gediend, de eerste vrouw die lesgaf in de onderwijsraad van de kerk, waar ze Christian Science-beoefenaars (genezers die adverteren hun diensten) om leraar te zijn.

In 1919 klom Annie Macmillan Knott (1850-1941), een Schotse immigrant, op naar de hoogste rangen in de organisatie van de vroege kerk. . [Afbeelding rechts] Dit was echter bijna een decennium na Eddy's overlijden. Knotts pad naar het directeurschap was niet gemakkelijk. Ze begon Christian Science te beoefenen in de jaren 1880 als alleenstaande moeder in Detroit, Michigan. Ze werd een kerkleider in Detroit en diende als Christian Science-genezer, leraar en prediker. Ze verhuisde in 1903 naar Boston om te dienen als associate editor voor Christian Science publicaties; de hoofdredacteur was een man.

Mary Baker Eddy had Knott's belofte vijf jaar eerder erkend, in 1898, toen ze de beslissing nam om twee vrouwen aan te stellen om te dienen met de vijf mannen die ze al had aangesteld als Christian Science-docenten. Knott en Sue Harper Mims (1842-1913) [Afbeelding rechts] waren Eddy's keuzes. De Board of Lectureship was slechts enkele maanden eerder ingesteld als een manier om degenen die niet bekend waren met Christian Science te bereiken via openbare lezingen, een arena waarin vrouwen meer geaccepteerd werden. Knott herinnerde zich later dat ze aanvankelijk weinig telefoontjes kreeg voor een lezing, en vertelde dit in een gesprek met Eddy. De kerkleider antwoordde dat Knott "naar de hoogte van ware vrouwelijkheid moet stijgen, en dan zal de hele wereld je willen hebben. . . .” Knott vond al snel meer succes in het lezingenwerk (Knott 1934:42).

In 1935, Margaret Murney Glenn Matters (1887-1965), die een machtige kracht was geweest als voorzitter van de commissie die de christelijke wetenschap gezangboek, werd de eerste vrouw die als voorzitter van de College van Lectoraat Christian Science. [Afbeelding rechts] Glenn had ook als tweede lezer gediend in kerkdiensten in Boston. Pas in 1977 werd Grace Channell Wasson (1907-1978) de eerste vrouw die werd aangesteld in de rol van eerste lezer en de wekelijkse kerkdiensten leidde. Voorheen hadden alleen mannen die driejarige functie op het hoofdkantoor in Boston bekleed.

Vrouwen vervulden ook leidinggevende functies buiten Boston. Enkele van de bekendere figuren in de beginjaren van de beweging (eind negentiende en begin twintigste eeuw) waren Sue Ella Bradshaw (San Francisco), Mary MW Adams en Kate D. Kimball (Chicago; Kimballs echtgenoot, Edward A. Kimball, was ook een Christian Science leider in de stad), E. Blanche Ward en Lady Victoria Murray (Londen en Manchester, Engeland), en Bertha Günther-Peterson en Frances Thurber Seal (Duitsland; Seal was echter een Amerikaan). Ze werkten als genezers, leraren, docenten en reageerden op kritiek op Christian Science in de pers.

De vooruitgang van vrouwen op het hoofdkwartier kwam geleidelijker. Pas in de jaren vijftig bekleedden een aantal vrouwen toezichthoudende functies in Boston, en tot het eind van de jaren zestig waren vrouwen in hogere managementfuncties vrij zeldzaam. Gelijke vertegenwoordiging in managementfuncties is in de halve eeuw daarna de norm geworden.

LESSEN / GELOVEN OVER VROUWEN ROLLEN

Mary Baker Eddy beschouwde mannen en vrouwen als gelijken in de samenleving en in het leiden van de Christian Science-beweging.

Laat het in Boston niet gehoord worden dat de vrouw, "laatste aan het kruis en de eerste bij het graf", geen rechten heeft die een man moet respecteren. In de natuurwet en in de religie is het recht van de vrouw om de hoogste mate van verlicht begrip en de hoogste plaatsen in de regering te vervullen onvervreemdbaar, en deze rechten worden vakkundig gerechtvaardigd door de edelsten van beide geslachten. Dit is het uur van de vrouw, met al zijn zoete voorzieningen en zijn morele en religieuze hervormingen (Eddy 1887:57).

In 1904 verklaarde Eddy resoluut:

De Magna Charta van Christian Science betekent veel, meervoudig in parvo, - alles-in-een en een-in-alle. Het staat voor de onvervreemdbare, universele rechten van mannen. In wezen democratisch, wordt de regering bestuurd met de algemene instemming van de geregeerden, waarbij en waardoor de mens, geregeerd door zijn schepper, zelfbestuur heeft. De kerk is de spreekbuis van Christian Science, — haar wet en evangelie zijn in overeenstemming met Christus Jezus; de regels zijn gezondheid, heiligheid en onsterfelijkheid, - gelijke rechten en privileges, gelijkheid van de seksen, rotatie in het kantoor (Eddy 1914: 246-47, interpunctie zoals in het origineel).

Waarom geven Eddy's uitspraken een krachtige steun voor de gelijkheid van de seksen, terwijl het bestuur van haar religieuze denominatie grotendeels aan mannen was gedelegeerd? Eddy was zich hiervan bewust, zoals haar essay "Man and Woman" (niet gepubliceerd tijdens haar leven) duidelijk maakt. Ze schreef dat ze "het mannelijke element in mijn organisaties de overhand had gegeven voor het uitvoeren van de functies van Christian Science." Ze legde echter niet echt uit waarom, hoewel ze misschien suggereert dat dit alles was wat ze kon doen, gezien de sociale normen van de dag en de capaciteiten van haar volgelingen:

Als op enig moment de weerspiegeling van de mannelijkheid van God voor de menselijke zintuigen duidelijker en wenselijker lijkt dan de weerspiegeling van Zijn vrouwelijkheid, is dat omdat de menselijke waarneming, het begrip en het begrip geen gelijke tred hebben gehouden met de Goddelijke Liefde en orde die kenmerkend zijn voor de periode die de dubbele natuur van God manifesteert, gekoppeld aan zijn drie-eenheid en de gelijkheid van man en vrouw (Eddy nd).

Theologische uitspraken hebben de neiging zich te concentreren op het feit dat mannen of vrouwen niet kunnen worden gedegradeerd tot bepaalde rollen. Ella W. Hoag (1854-1928), een Eddy-studente, werd in 1927 de eerste vrouw die president werd van The Mother Church in Boston. In 1919, toen de afzonderlijke staten het negentiende amendement op de grondwet van de Verenigde Staten ratificeerden, weerspiegelde Hoag in een hoofdartikel met de titel "Gelijk kiesrecht":

Omdat Christian Science leert dat al het goede de gelijke erfenis is van al Gods kinderen, ontheft het op geen enkele manier iemand van de verantwoordelijkheid om dit voor zichzelf te bewijzen. Elk individu moet op een bepaald moment niet alleen bewijzen dat al het goede voor hem is als het beeld en de gelijkenis van God, maar hij moet ook gaan begrijpen dat al het goede gelijk is voor elk ander kind van God. De praktische toepassing van deze waarheid op het onderwerp 'gelijke rechten voor vrouwen', indien benaderd in gehoorzaamheid aan de leringen van Christian Science, kan veel betekenen om de wereld te bevrijden van al haar overtuigingen in ongelijkheid. . . . Het geven van de "stem" aan vrouwen zal relatief weinig voor hen en voor de wereld doen, tenzij mannen het zelfzuchtige, egoïstische geloof - waaraan ze zich als klasse overgeven - inzien en opgeven dat hun ten minste een graad van superieure intelligentie is verleend . (Hoag 1919: 365-66).

ORGANISATORISCHE ROLLEN

Hoewel The Church of Christ, Scientist, werd gesticht door een vrouw, was vooruitgang zelden gemakkelijk voor vrouwen in de begintijd, of zelfs later. Maar toen Christian Science aan het eind van de negentiende eeuw meer bekendheid kreeg, met filialen in de Verenigde Staten en daarbuiten, ontwikkelde zich een structuur die twee wegen voor vrouwen omvatte. Op het hoofdkwartier van de beweging, toen (zoals nu) gecentreerd in The Mother Church in Boston, Massachusetts, waren de leiderschapskansen voor vrouwen enigszins beperkt. Maar in de kerken in het wereldwijde 'veld', variërend van kleine Christian Science-verenigingen tot grote en indrukwekkende stedelijke kerken, waren leiderschapsrollen veel meer beschikbaar voor vrouwen. Geleerde en Christian Scientist Stephen Gottschalk beschrijft de stand van zaken in zijn studie uit 2006 Rolling Away the Stone: Mary Baker Eddy's Challenge to Materialism:

Voor een deel benoemde Eddy mannen op zichtbare posten in de beweging, niet omdat ze zag dat ze superieure capaciteiten hadden, maar omdat ze op dat moment acceptabeler waren voor de samenleving dan vrouwen in dezelfde rollen. . . . Als Eddy naar mannen keek als het publieke gezicht van Christian Science, keek ze vooral naar vrouwen om dingen te laten gebeuren - dat wil zeggen, om de beweging van de grond af op te bouwen. Dit deden ze in aanzienlijke aantallen, zodat buiten Eddy's eigen werk, het werk van vrouwen waarschijnlijk het allerbelangrijkste element was in de verspreiding van de Christian Science-beweging in de periode voor haar dood. Hun werk als genezers, leraren en organisatoren van kerken was in grote mate verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Christian Science, bijvoorbeeld in Minneapolis, New York, Spokane, San Francisco, het zuiden van Los Angeles, Detroit en ook in Europese steden als Londen. , Hannover en Berlijn (Gottschalk 2006:185).

Lezers spelen een belangrijke rol in een wereldwijde kerk zonder geestelijken. Preken zijn samengesteld uit de twee teksten die de “Pastor” van de kerk vormen: de Bijbel en Eddy's Wetenschap en gezondheid met sleutel tot de Schrift. De zondagse preken, te vinden in de Christian Science Kwartaal uitgegeven door The Christian Science Publishing Society, worden gelezen door twee lezers (eerste lezer, Wetenschap en gezondheid; Tweede Lezer, Bijbel). De Eerste Lezer is ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van de diensten. Op woensdagbijeenkomsten stellen Eerste Lezers hun eigen lezingen samen over zelfgekozen onderwerpen uit: Wetenschap en gezondheid en de Bijbel. Lezers zijn lekenfuncties, gekozen door de gemeenten in de gemeentekerken. In The Mother Church, het hoofdkwartier van de kerk, benoemt de Christian Science Board of Directors om de drie jaar lezers voor de Boston-diensten.

Christian Science-beoefenaars zijn geen geestelijken, maar zijn wereldwijd te vinden en spelen een belangrijke rol in de kerk. Om als beoefenaar te worden vermeld in het maandblad van de kerk, The Christian Science Journal, moet een individu zijn of haar volledige tijd besteden aan het helpen van individuen door middel van gebed. (van Eddy's) Wetenschap en gezondheid is de beste bron voor informatie over de Christian Science-benadering van spirituele genezing, met name het hoofdstuk "Christian Science Practice".) Beoefenaars zijn zelfstandigen en de vergoedingen en betaling worden bepaald door de individuele beoefenaar. Beoefenaars hebben, net als veel Christian Scientisten, lessen in het jeugdwerk gevolgd, een cursus van twee weken die studenten leert hoe ze zichzelf en anderen kunnen genezen. Sommige beoefenaars volgen uiteindelijk de normale lessen en worden leraar van de jeugdwerklessen.

Een snel overzicht van de lijsten van Christian Science beoefenaars (genezers en leraren van klassen in genezing) in de maandelijkse Christelijk Wetenschapsjournaal geeft een idee van de situatie: vrouwen zouden leidinggevende functies buiten Boston kunnen krijgen. [Afbeelding rechts] In 1900 waren de lijst van beoefenaars in San Francisco voor zestig procent vrouw; Chicago's lijsten waren drieëntachtig procent vrouwen; en de lijsten in Londen waren eenentachtig procent vrouwen. In 1950 waren de beoefenaars van San Francisco voor bijna tachtig procent vrouw; Chicago's beoefenaars waren eenentachtig procent vrouw en het aantal beoefenaars in Londen was gestegen tot 85.5 procent vrouwen. In 2000 waren de beoefenaars van Christian Science in San Francisco 65.5 procent vrouw; De beoefenaars van Chicago waren bijna tachtig procent vrouw en de beoefenaars in Londen waren vierentachtig procent vrouw.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN DIE VROUWEN VINDEN

Tegenwoordig zijn de rollen die vrouwen spelen in The Church of Christ, Scientist, eindelijk talrijk en gevarieerd, zowel op het hoofdkantoor in Boston als in gemeentekerken over de hele wereld. Is dit een weerspiegeling van een verandering in de houding van Christian Science, of een weerspiegeling van veranderingen in de samenleving? Het is waarschijnlijk een beetje van beide, maar dergelijke vooruitgang is welkom, ook al is het aan de gang. In 1959 werd Helen Wood Bauman (1895-1985) benoemd tot de eerste vrouwelijke redacteur van de Christian Science-tijdschriften sinds 1892. Katherine Fanning (1927-2000), [Afbeelding rechts] de eerste vrouwelijke redacteur van het dagblad opgericht door Eddy, het winnen van de Pulitzerprijs De Christian Science Monitor, werd pas in 1983 benoemd. In 1988 waren voor het eerst twee vrouwen tegelijkertijd lid van de raad van bestuur van de Moederkerk, een teken dat de 'hoogste plaatsen in de regering' in het kerkgenootschap steeds toegankelijker werden voor Dames.

Momenteel, in 2022, vervullen vrouwen verschillende leidinggevende functies op het hoofdkwartier van de kerk in Boston. Barbara Fife en Mary Alice Rose zijn bijvoorbeeld lid van de raad van bestuur; de eerste lezer die kerkdiensten leidt is Mojisola George; (Afbeelding rechts) Ethel Baker is redacteur van de religieuze tijdschriften van The Christian Science Publishing Society; de president van de kerk is Mimi Oka; en De Christian Science MonitorDe hoofdredacteur is Amelia Newcomb.

Een andere belangrijke stap voorwaarts voor The Church of Christ, Scientist, is de toenemende internationale en raciaal diverse aanwezigheid. De toelating van kerkleden in november 2021 omvatte aanvragen die waren ontvangen uit een aantal landen: Angola, Australië, Brazilië, Canada, Cuba, Democratische Republiek Congo, Duitsland, India, Italië, Kenia, Mexico, Nigeria, Pakistan, Peru, Republiek Congo, Rwanda, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Spanje, Togo, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Uruguay, Zambia en Zimbabwe. Vrouwen spelen een belangrijke rol bij het leiden van de internationalisering van het kerkgenootschap.

BETEKENIS VAN DE STUDIE VAN VROUWEN IN RELIGIES

Mary Baker Eddy stichtte een religie. Dit is belangrijk, want zelfs vandaag, bijna 150 jaar na deze oprichting, zijn er niet veel religies die vrouwen als een van hun oprichters beschouwen. Eddy leidde ook de kerk en was nauw betrokken bij de regering vanaf het moment van oprichting tot haar overlijden drie decennia later. De Church of Christ, Scientist, hoewel Eddy niet bedoeld heeft een vrouwenreligie te zijn, heeft een groot aantal vrouwen in haar gelederen aangetrokken. De theologie benadrukt de spiritualiteit en de gelijkheid van mannen en vrouwen, zonder segregatie of ondergeschiktheid van vrouwen of mannen. Dit sterke gevoel van gelijkheid sluit de plaatsing van beide geslachten op een voetstuk uit. Door vergelijkingen die de superioriteit (of minderwaardigheid) van mannelijkheid of vrouwelijkheid bepalen, uit te sluiten, heeft Christian Science het in de loop van de tijd voor vrouwen meer mogelijk gemaakt om belangrijke posities binnen het kerkgenootschap te bekleden, en voor een vrij nieuwe kerk (die in 150) zal deze vooruitgang zeker duidelijk blijven worden.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: foto van Mary Baker Eddy genomen in de jaren 1880. Bibliotheek van het congres. Wikimedia Commons.
Afbeelding #2: Omslag van het boek van Mary Baker Eddy, Wetenschap en gezondheid met sleutel tot de Schrift. Met dank aan The First Church of Christ, Scientist.
Afbeelding #3: Annie Macmillan Knott, de eerste vrouw in de raad van bestuur van Christian Science. P01082. Met dank aan The Mary Baker Eddy Library.
Afbeelding #4: Foto van Sue Harper Mims in het boek onder redactie van Frances E. Willard, Een vrouw van de eeuw: veertienhonderdzeventig biografische schetsen vergezeld van portretten van vooraanstaande vrouwen in alle lagen van de bevolking (1893). Wikimedia Commons.
Afbeelding #5: Portret van Margaret Murney Glenn Matters, circa 1940. Bachrach Studios. Met dank aan The Mary Baker Eddy Library.
Afbeelding #6: Fujiko Signs, uit Tokio, Japan, is een beoefenaar, leraar en docent van Christian Science. Signs doet ook dienst als publicatiecommissie voor Japan en reageert op openbare verklaringen over Christian Science. Met dank aan The First Church of Christ, Scientist.
Afbeelding #7: Katherine Fanning, 1983. Fotografie door Linda Payne. De Christian Science Monitor. Met dank aan The Mary Baker Eddy Library.
Afbeelding #8: Mojisola Anjorin Solanke George, een Christian Science beoefenaar en leraar gevestigd in Lagos, Nigeria, is momenteel eerste lezer van The Mother Church in Boston, en heeft vroeger gediend als Christian Science-docent.

REFERENTIES

Eddy, Mary Baker. 1914. De eerste kerk van Christus, wetenschapper en diversen. Boston, MA: Allison V. Stewart.

Eddy, Mary Baker. 1887. Christian Science: Nee en Ja. Boston, MA: de auteur.

Eddy, Mary Baker. 1895. Kerkhandboek van The First Church of Christ, wetenschapper, in Boston, Massachusetts. Eerste editie. Boston, MA: De Christian Science Publishing Society.

Eddy, Mary Bakker. en 'Man en vrouw'. De Mary Baker Eddy-bibliotheek, A10142B.

Gottschalk, Stephen. 2006. De steen wegrollen: Mary Baker Eddy's uitdaging voor het materialisme. Bloomington en Indianapolis: Indiana University Press.

Hoag, Ella W. 1919. "Gelijk kiesrecht." The Christian Science Journal 37: 364-66.

Knott, Annie M. 1934. Reminiscentie, archiefcollecties van de Mary Baker Eddy Library.

McDonald, Jean A. 1986. "Mary Baker Eddy en de negentiende-eeuwse 'publieke' vrouw: een feministische herwaardering." Journal of Feminist Studies in Religion 2: 89-111.

Voorhees, Amy B. 2021. Een nieuwe christelijke identiteit: Christian Science Origins en ervaring in de Amerikaanse cultuur. Chapel Hill: University of North Carolina Press.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

De Mary Baker Eddy-bibliotheek (www.melibrary.org) publiceert op haar website regelmatig artikelen over vrouwelijke Christian Scientisten. De serie is getiteld 'Women of History'. De site heeft ook een downloadbare chronologie van het leven van kerkstichter Mary Baker Eddy. Deze chronologie is volledig geannoteerd en biedt verwijzingen naar veel primaire en secundaire bronnen. PDF's van The Christian Science Journal lijsten van beoefenaars van 1883 tot heden zijn beschikbaar op de abonnementswebsite van de Christian Science Publishing Society JSH-Online (https://jsh.christianscience.com/).

Christelijk Wetenschapsjournaal lijsten zijn beschikbaar op de website van de Christian Science Publishing Society JSH-Online https://jsh.christianscience.com/.

Eddy, Mary Baker. 1925. Proza werkt anders dan wetenschap en gezondheid met sleutel tot de Schrift. Boston, MA: De eerste kerk van Christus, wetenschapper.

Eddy, Mary Baker. 1910. Handleiding van de Moederkerk, Negenentachtigste editie. Boston, MA: De eerste kerk van Christus, wetenschapper.

Eddy, Mary Baker. 1910. Wetenschap en gezondheid met sleutel tot de Schrift. Boston, MA: De eerste kerk van Christus, wetenschapper.

Gill, Gillian. 1998. Mary Baker Eddy. Lezen, MA: Perseus Boeken.

Voorhees, Amy B. 2021. Een nieuwe christelijke identiteit: Christian Science Origins en ervaring in de Amerikaanse cultuur. Chapel Hill: De Universiteit van North Carolina Press.

Publicatie datum:
1 mei 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021: Vrouwen waren goed voor bijna 60 procent van de openbare docenten van de denominatie.

Delen