Sean Everton

patriottische kerken

PATRIOTKERKEN TIJDLIJN

 2018: "The Church at Planned Parenthood" begon maandelijkse erediensten te houden buiten Planned Parenthood in Spokane, Washington.

2020: Ken Peters en zijn vrouw, Valencia, stichtten de eerste Patriot Church (Campus) in Knoxville (Lenoir City), Tennessee. Het werd gevolgd door kerken (campussen) in Spokane, Washington (de vorige kerk van Peter) en Lynchburg, Virginia, die zich bij de beweging voegden.

2021: Moses Lake Covenant Church in Washington wordt een patriottische kerk.

2022: Campussen in Houston (Magnolia, Texas) en Orlando, Florida, openden en hielden hun eerste erediensten.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Ken Peters is een predikant van de vijfde generatie die in 1998 Covenant Church oprichtte in een Super 8 Motel in Spokane, Washington, samen met zijn vrouw, Valencia. [Afbeelding rechts] Hij bracht eenentwintig jaar door als predikant van de kerk. Hij begon ook de Covenant Christian School met campussen naast zijn kerk in Spokane en de zusterkerk in Moses Lake, Washington.

In oktober 2018 begonnen Peters en leden van Covenant Church in Spokane, Washington, maandelijkse erediensten te houden op een grasveld buiten het plaatselijke Planned Parenthood (Lea 2019), en noemden zichzelf "The Church at Planned Parenthood (TCAPP)". De ervaring, althans gedeeltelijk, inspireerde Peters en zijn vrouw, Valencia, om de Patriot Church-beweging te starten. Peters werd ook gemotiveerd door zijn overtuiging dat de VS afstand neemt van zijn christelijke oorsprong, en president Trump speelde een inspirerende rol:

Ik denk dat Trump een deel van de stille cultuuroorlog die gaande was, blootlegde. Toen hij het presidentschap betrad, denk ik dat hij heeft blootgelegd wat eronder gebeurde. En dus denk ik dat president Trump een deel van mij was die deze beweging oprichtte genaamd Patriot Church (Gilbert 2021).

In september 2020 richtte Peters de eerste Patriot kerk/campus op in Knoxville (Lenoir City), Tennessee, waar hij predikant is. Peters koos Knoxville als reactie op aanmoediging van zijn vriend, Greg Locke, een predikant van deGlobal Vision Bijbel Kerk nabij Nashville en een adviseur van president Trump (Bailey 2020; Kuznia en Kamp 2021). Locke schonk ook $ 20,000 aan de beweging omdat hij gelooft dat christenen in oorlog zijn met de regering. “Ze hebben ons ineengedoken in een kelder met onze maskers en eisen dat onze kerken gesloten worden… Dat is niet christelijk of Amerikaans. We vechten voor ons leven” (Bailey 2020).

Toen Peters naar Tennessee vertrok, koos hij Matt Shea om zijn kerk in Spokane over te nemen. Shea is een voormalige vertegenwoordiger van de staat Washington, die door het Huis van Afgevaardigden van Washington werd beschuldigd van binnenlands terrorisme:

Onafhankelijke onderzoekers in opdracht van het Washington State House of Representatives ontdekten dat Shea, als leider van de Patriot Movement, tussen 2014 en 2016 “in totaal drie gewapende conflicten van politiek geweld tegen de regering van de Verenigde Staten heeft gepland, betrokken en gepromoot” … Het rapport concludeerde ook dat Shea betrokken was bij het opleiden van jonge mensen om een ​​"heilige oorlog" te voeren. Hij maakte een pamflet genaamd Bijbelse basis voor oorlog en pleitte voor vervanging van de regering door een theocratie en "het doden van alle mannen die het er niet mee eens zijn" (Romo 2019).

Shea heeft banden met Ammon Bundy, de anti-regeringsactivist die in 2016 (Bailey 2020) de bezetting van het Malheur National Wildlife Refuge leidde. Shea heeft ook banden met de Patriot Movement, maar Peters zegt dat hij er geen banden mee heeft of enige andere militante anti-regeringsgroeperingen. Shea's ambtstermijn bij Covenant Church was echter van korte duur. Hij en Peters kregen in 2021 ruzie, waarvan de details niet bekend zijn (Vestal 2021).

Twintig mensen volgden Peters van Spokane tot Knoxville (Bailey 2020), waaronder (blijkbaar) de in Iran geboren Shahram Hadian, een voormalige moslim die de oprichter is van "The Truth in Love Project" (2022) en een voormalig kandidaat voor gouverneur in de staat van Washington in 2012.

Het is niet verwonderlijk dat de voormalige kerk van Peters in Spokane zich bij de beweging voegde en in 2020 werd een derde kerk gesticht in Lynchburg (Bedford), Virginia. In 2021 trad Moses Lake Covenant Church toe, en naar verluidt werd in 2022 een campus in Houston in Magnolia, Texas geopend. Volgens een Facebook-bericht zal in 2022 ook een campus in Orlando, Florida worden geopend. [Afbeelding rechts]

De beweging van de Patriot Church beschrijft zichzelf als "een spiritueel actieve, door de overheid geëngageerde en basisinspanning die is ontworpen om onze gemeenschappen terug te winnen van tirannie." Het gelooft dat demonische krachten "het culturele en religieuze weefsel aanvallen dat de VS zo speciaal maakt". Het stelt dat deze krachten de marxistische neigingen weerspiegelen, zoals blijkt uit hun oproep tot open grenzen, het beëindigen van racisme en de herverdeling van rijkdom. Als zodanig stelt de beweging dat christenen door God geroepen zijn "om [deze] tirannie te weerstaan, waar die ook bestaat" (Patriot Church 2022c).

De beweging trok voor het eerst landelijke aandacht nadat een artikel over hen verscheen in de Washington Post (Bailey 2020). Het kan worden gezien als onderdeel van de veel grotere beweging voor christelijk nationalisme, een losjes verbonden netwerk van kerken en organisaties die geloven dat de VS is gesticht als een christelijke natie en dat ze geroepen zijn om de VS te herstellen naar zijn christelijke wortels (Stewart 2020; Whitehead en Perry 2020). Peters noemt zichzelf geen christen-nationalist (Bailey 2020), maar hij lijkt de term ook niet helemaal af te wijzen:

Christelijke nationalist is zo'n - het heeft echt een slechte vibe, als je wilt. Het klinkt verschrikkelijk. Maar als je het wilt ontleden, ja, ik ben een christen. En ja, ik hou van mijn land. En ik ben liever een christelijke nationalist dan een seculiere globalist. Weet je, ik haat de term omdat het gewoon racistisch klinkt, of gemeen of slecht. Maar dat is het niet. Het is gewoon - ik ben een christen. Ik hou van mijn land (Kuznia en Kamp 2021).

Samen met Greg Locke identificeert Peters zich met het Black Robe Regiment, een groep invloedrijke achttiende-eeuwse Amerikaanse geestelijken die naar verluidt hun steun verleenden aan de Amerikaanse revolutie. “Ze leidden hun congregaties tijdens de Amerikaanse Revolutie. Het is nu onze beurt om te behouden waar ze zo dapper voor hebben gevochten. NIET gewelddadig, maar vreedzaam door gebruik te maken van onze stem en invloed” (Patriot Church 2022c). Het is vermeldenswaard dat het regiment meer legende dan feit is. “Niemand sprak destijds over een regiment met zwarte mantels... de uitdrukking is een wijziging van een belediging die jaren na de revolutie door de loyalist Peter Oliver werd gebruikt. Oliver, die zijn huis en positie had verloren, denigreerde de ministers van New England die tegen het koninklijk gezag waren, als een 'zwart regiment'. Alleen al het gebruik van de term black robe regiment is een verkeerde aanhaling” (den Hartog 2021).

Peters steunde de "Stop the Steal"-beweging en sprak, samen met Greg Locke, tijdens een bijeenkomst in Washington DC de dag voordat het Amerikaanse Capitool werd doorbroken door Trump-aanhangers (Kuznia en Kamp 2021). Hij vloog daarheen met een privéjet van Michael Lindell, CEO van My Pillow, Inc., een fervent aanhanger van Trump. Peters woonde ook de bijeenkomst van Trump bij op de dag van de rellen en was zichtbaar teleurgesteld toen vice-president Pence de verkiezing van president Biden (Leslie 2021) bekrachtigde. Hoewel Peters niet meedeed aan de rellen, keek hij wel van een afstand toe. Sindsdien heeft hij het geweld veroordeeld (Kuznia en Kamp 2021).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Patriot-kerken hebben overtuigingen die doorgaans worden geassocieerd met conservatieve protestantse bewegingen. Ze bevestigen bijvoorbeeld een geloof in de Drie-eenheid (Vader, Zoon, Heilige Geest), de maagdelijke geboorte, de fysieke opstanding van Jezus, dat de Bijbel het geïnspireerde en onfeilbare Woord van God is, de erfzonde, dat de kruisiging van Jezus verzoening brengt voor de zonden van individuen die zich bekeren en geloven, de wederkomst, en eeuwig leven voor gelovigen en eeuwige verdoemenis voor ongelovigen.

De patriotbeweging weerspiegelt ook de invloed van de heiligheid en pinkstertradities. In het bijzonder bevestigt het de heiliging van gelovigen en de gaven van de Heilige Geest. Nadat iemand een gelovige is geworden, geldt dat "er een geleidelijke of progressieve heiliging is als de gelovige met God wandelt en dagelijks groeit in genade en in een meer perfecte gehoorzaamheid aan God." Dit gaat door voor de rest van iemands leven of tot Christus' wederkomst. Net als andere Pinkstergroepen gelooft de Patriot-beweging dat de Heilige Geest blijft handelen zoals op het eerste Pinksteren (dwz vijftig dagen na de opstanding van Christus), en dat dus genezingen, profetie en spreken in tongen blijven plaatsvinden en zijn beschikbaar voor de geheiligden. Dit plaatst hen op gespannen voet met veel theologisch conservatieve protestantse groepen, in het bijzonder degenen die geloven dat de gaven van de Heilige Geest niet langer beschikbaar waren met het apostolische tijdperk (dwz het einde van de eerste eeuw toen de laatste van Jezus' twaalf discipelen stierf). Patriot-kerken geloven dat de manifestatie van de gaven van de Heilige Geest moet worden beoordeeld in termen van de vraag of ze de kerk opbouwen "en niet door de extase die wordt geproduceerd in degenen die ze ontvangen."

Patriot-kerken zijn ook van mening dat het doel van de 'mens' is om God te verheerlijken door gehoorzaamheid aan God. Individuen moeten “al hun individuele, sociale en politieke handelingen zodanig ordenen dat ze aan God volledige en absolute gehoorzaamheid geven, en ervoor zorgen dat iedereen van elk natuurlijk recht geniet, en ook de vervulling bevorderen van elk in het bezit en de uitoefening van dergelijke rechten.” Centraal in dit begrip van gehoorzaamheid staat de overtuiging dat de enige juiste uitdrukking van menselijke seksualiteit "een monogame levenslange relatie tussen één man en één vrouw binnen het kader van het huwelijk" is. Het beschouwt "seksuele relaties buiten het huwelijk en seksuele relaties tussen personen van hetzelfde geslacht als immoreel en zondig".

Patriot-kerken zijn pro-life. Ze geloven dat Amerika de gunst in Gods ogen zou kunnen verliezen als Roe v. Wade niet wordt vernietigd, en ze promoten het werk van TCPP. Peters heeft in feite een TCPP in Tennessee opgericht die samenkomt aan de overkant van Knoxville's Planned Parenthood. Het hield zijn inaugurele dienst op 29 december 2020. De volgende januari, "op de 48e verjaardag van de Roe v. Wade-beslissing van het Hooggerechtshof - een man met een jachtgeweer ... [blies] ... de voordeur van de kliniek voordat deze openging voor de dag” (Kuznia en Kamp 2021). De politie heeft de schutter niet geïdentificeerd en er is geen bewijs dat hij aanwezig was bij de TCPP-dienst. Peters vindt dat de media hem onterecht aan de aanslag hebben gelinkt. “De geweldige mainstream media en nieuwsverslaggevers proberen me daaraan te binden, wat verschrikkelijk is. Ik zou nooit - ik ben een predikant. Ik ben een domineeskind. Ik heb vier kinderen. Ik ben de meest geweldloze persoon op aarde” (Kuznia en Kamp 2021).

Misschien, maar Peters schuwt het gebruik van militante taal niet, en hij gelooft dat er een burgeroorlog kan komen, een die zal zijn "een strijd van goed tegen kwaad waarin ze terugvechten tegen wat zij zien als de tirannie van links. ”

Als de waarheid wordt onderdrukt en verdoezeld, leidt dat uiteindelijk tot geweld. Het kan slecht aflopen, weet je, veel dingen eindigen ruw en gewelddadig. We hopen van niet, maar we kunnen niet zo bang zijn voor een gewelddadige uitkomst dat we links laten bedriegen om dit land te vernietigen (Gilbert 2021).

Patriot-kerken verzetten zich tegen LGBTQ-rechten, met het argument dat ze onbijbels zijn en tegen Gods wil voor menselijke seksualiteit (Patriot Church 2022b). Ze zijn ook kritisch over het 1619-project (New York Times Magazine 2019) en kritische rassentheorie, waarin wordt beweerd dat beide “blanke of conservatieve Amerikanen ten onrechte als racisten karakteriseren”. Ze zijn ook van mening dat de godsdienstvrijheid wordt aangevallen en dat het hun plicht is om zich daartegen te verzetten. Ze klagen bijvoorbeeld dat hoewel kerken gesloten waren tijdens de Covid-19-pandemie, “veel bars en grootwinkelbedrijven open bleven. Pastors en parochianen kregen een boete voor aanbidding tijdens een pandemie met een herstelpercentage van 99.8%” (Patriot Church 2022c).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Patriot-kerken aanbidden wekelijks op zondag en beoefenen de doop door onderdompeling in water en het Avondmaal. Zoals veel kerken houden ze speciale evenementen met gastsprekers. Ze hebben ook een kleine groepsbediening, die ze als essentieel beschouwen voor het leven van de gemeenschap. In maart 2022 hielden ze een bijbelkamp voor mannen in Cusick, Washington. [Afbeelding rechts]

Patriot-kerken lijken hun politieke inspanningen te richten op stads- en provincieregeringen, schoolbesturen, wetshandhavingsinstanties en dergelijke: "Sheriffs, burgemeesters, leden van de gemeente- en provincieraad en commissarissen, schoolbesturen en rechters moeten eraan worden herinnerd hun eed na te komen van kantoor. Als ze weigeren, moeten we het bij de volgende verkiezingen tegen ze opnemen en ze verslaan!” Het doel van de beweging is om patriottische kerken te gebruiken om “5,000 heiligdomsteden en provincies te creëren die abortus en [kritische rassentheorie] verbieden en onze door God gegeven rechten beschermen. Ze zullen de kwade mandaten berispen die zullen komen van staats- en federale regeringen”

Dit wil niet zeggen dat patriottische kerken niet geïnteresseerd zijn in de nationale politiek. Zij zijn. Met passie. Nationale kwesties staan ​​centraal in hun erediensten (Leslie 2021), en ze betuigen regelmatig hun steun aan voormalig president Donald Trump. Toen Sarah Bailey (2020) bijvoorbeeld de kerk van Peters in Knoxville bezocht, gingen Peters en zijn familie na de aanbidding naar een nabijgelegen snelwegviaduct waar ze met enorme Amerikaanse en Trump-vlaggen zwaaiden naar passerende auto's. Meer recentelijk (26 februari 2022), plaatste de Facebook-pagina van de kerk van Knoxville een video waarin de voormalige president naar zichzelf verwijst als "uw president", samen met de opmerking, vermoedelijk geschreven door Ken Peters: "Ik hou van dit moment! Trump klinkt alsof hij zei dat hij nu onze president is. Het volk werd gek. Hij is mijn echte president." Peters gelooft zelfs dat Trump zal terugkeren naar het Witte Huis voordat de termijn van Biden om is:

Zeer binnenkort zal het hele land ontdekken dat Trump daadwerkelijk heeft gewonnen, en dat hij eigenlijk de legitieme president van de Verenigde Staten is. We zien Trump terug in het Witte Huis voordat Bidens termijn van vier jaar voorbij is (Gilbert 2021).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De beweging is een netwerk van kerken die haar overtuigingen bevestigen en instemmen met haar politiek activisme. [Afbeelding rechts] De leiderschapsstructuur is schaars, met Peters aan het hoofd (Patriot Church 2022a). Het is moeilijk om de beweging van de Patriot Church te scheiden van de overtuigingen en acties van Peters. Hij drijft duidelijk wat de Patriot-kerken geloven en doen. Gezien het feit dat hij Matt Shea in wezen heeft ontslagen als predikant van de Spokane-kerk, lijkt het erop dat Peters "vetorechten" heeft op wie patriot-kerken predikt. Alleen de tijd zal leren of de beweging een eigen leven gaat leiden zonder de inspiratie en invloed van Peters.

Het is waarschijnlijk een vergissing om de beweging van de patriottische kerk gelijk te stellen aan 'wit' christelijk nationalisme, althans demografisch. Hoewel uit zijn webpagina en Facebook-berichten blijkt dat de meeste leden blank zijn, mensen van kleur aanwezig zijn, en ten minste één van zijn voorgangers is Spaans (Ben DeJesus van de campus in Houston). Wat nog belangrijker is, blanke Amerikanen zijn niet de enigen die christelijk-nationalistische opvattingen bevestigen. Beschouw bijvoorbeeld de volgende figuur. [Afbeelding rechts] Op basis van dezelfde gegevens die door Andrew Whitehead en Samuel Perry (2020) zijn gebruikt om een ​​schaal voor christelijk nationalisme te construeren, geeft de grafiek de gemiddelde score op de schaal weer per ras/etniciteit. Zoals blijkt, scoren andere raciale en etnische groepen (bijv. Zwart, Latinx) hoger dan blanke Amerikanen.

In plaats van ras en etniciteit lijkt theologisch conservatisme een primaire drijfveer te zijn van christelijke nationalistische overtuigingen. Onderstaande figuur geeft deze relatie weer. Het plot de gemiddelde score voor christelijk nationalisme Baylor Religion Survey, Wave 5 (2017) volgens religieuze traditie. Zoals men kan zien, scoren blanke evangelische protestanten, zwarte protestanten en rooms-katholieken het hoogst onder religieuze tradities. Belangrijk is dat deze associaties behouden blijven na controle voor andere potentieel verstorende factoren (multivariate resultaten op aanvraag beschikbaar (zie ook Whitehead en Perry 2020:179-10)).

Men kan een idee krijgen van de prioriteiten van de beweging aan de hand van de vragen die verschijnen op de aanvraag om lid te worden van de beweging op de website van de Patriot Church (Patriot Church 2022d):

Wat is de naam van uw kerk? Wat is de naam van de predikant van de kerk?
Wat is uw kerkgenootschap, indien van toepassing?
Hoeveel leden zijn er in uw kerk?
Gemiddelde zondagaanwezigheid Pre-pandemie?Gemiddelde zondagaanwezigheid nu?
Is uw kerk geaccrediteerd door ECFA? (Evangelische Raad voor Financiële Verantwoording)
Percentage van de gemeente dat conservatief is?
Doet uw kerk aan kiezersregistratie?
Is de pastoor politiek actief?
Hoe creëert uw kerk gemeenschapsinvloed?
Werkt de kerk samen met andere kerken om politieke invloed te creëren?

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Misschien wel het meest kritieke probleem waarmee de Patriot Church-beweging wordt geconfronteerd, is groei. Momenteel zijn er slechts tussen de vier en zes kerken bij aangesloten. Dat gezegd hebbende, een aanzienlijk deel van de Amerikaanse bevolking staat sympathiek tegenover de christelijke nationalistische overtuigingen die het aanhangt. Whitehead en Perry (2020) hebben Amerikanen bijvoorbeeld ingedeeld in vier categorieën op basis van een christelijk-nationalisme-index op basis van zes enquêtevragen: ambassadeurs, accommodators, verzetsmensen en verwerpers. Ambassadeurs zijn "volledig voorstander van christelijk nationalisme" (2020: 35). Accommodators neigen naar de overtuiging "dat de federale regering zou moeten pleiten voor christelijke waarden", maar ze "zijn onbeslist over de federale regering die officieel verklaart dat de Verenigde Staten een christelijke natie is" (2020:33). Weerstanders "leunen op verzet tegen christelijk nationalisme", maar "kunnen onbeslist zijn over het toestaan ​​van het vertonen van religieuze symbolen op openbare plaatsen" (2020:31). En afkeurders "geloofden over het algemeen dat er geen verband zou moeten zijn tussen het christendom en de politiek" (2020:26). Whitehead en Perry ontdekten dat Ambassadors 19.8% van de Amerikanen uitmaken, terwijl Accommodators 32.1% uitmaken. Met andere woorden, ongeveer 52 procent van de Amerikanen spreekt enige steun uit voor christelijk nationalisme. Dit suggereert dat de doelgroep van de Patriot Church-beweging in potentie vrij groot is.

Dat gezegd hebbende, loopt het politieke activisme van patriottische kerken enigszins uit de pas met andere theologisch conservatieve kerken. Analyses van de National Congregation Survey toonden aan dat, in tegenstelling tot rooms-katholieke en zwarte protestantse gemeenten, die een breed scala aan politieke activiteiten ontplooien, theologisch conservatieve kerken dat meestal niet doen (Beyerlein en Chaves 2003, 2020; Everton 2021). Peters gelooft dat dit komt omdat de meeste evangelische predikanten bang zijn om hun stem uit te brengen:

Ik denk dat de meeste predikers zwak zijn en geen ruggengraat hebben, en dat ze de padvindsters zouden moeten leiden en niet achter de preekstoelen zouden moeten staan. Ik denk dat het vandaag de dag is waarop we predikers nodig hebben met een ruggengraat, met de moed om te zeggen wat we geloven, het fundament van onze natie was gebaseerd op joods-christelijke waarden, en we laten dat wegglippen, ik denk dat veel deels vanwege ruggengraatloze, zwakke en angstige laffe predikers (Gilbert 2021).

Pinksterkerken zijn echter doorgaans meer politiek actief dan evangelische kerken. Neem bijvoorbeeld de volgende figuur, die het politieke activisme van Amerikaanse gemeenten per religieuze traditie van 1998 tot 2018 in kaart brengt. [Afbeelding rechts] Politiek activisme is het totaal van acht activiteiten (zie Everton 2021 en Beyerlein en Chaves 2003, 2020 In tegenstelling tot Beyerlein en Chaves (2003, 2020), verdeelt het pinkstergemeenten in hun eigen categorie. Zoals blijkt, zijn pinksterkerken consequent actiever geweest dan evangelische. Dit was vooral het geval in 2018, toen meer dan vijftig procent van de pinksterkerken zich bezighield met Een of meer politieke activiteiten.Dus, gezien de Pinkster-neigingen van de Patriot Church, kan haar politiek activisme een groter publiek vinden dan een typische theologisch conservatieve congregatie.

Damon Berry's (2020) analyse van de Nieuw-Apostolische Reformatie (NAR) kan hier van belang zijn. De NAR is een netwerk van onafhankelijke Pinksterleiders en kerken die geloven dat het nieuwtestamentische ambt van apostel vandaag de dag nog steeds actief is en dat God gelovigen oproept om Gods koninkrijk op aarde te vestigen. Een "apostel" wordt gezien als iemand "die God heeft geroepen voor het werk van 'planting en het toezicht op nieuwe kerken', die een profetische zalving demonstreert bevestigd door 'een woord van de Heer', goedgekeurd door de gemeente voor de functie, en die vertoont goddelijk karakter en geestelijke volwassenheid” (Berry 2020:74). Velen die bij de NAR betrokken zijn, geloven dat God Trump heeft gezalfd om dit te helpen bereiken. Bovendien geloven ze “dat de politieke tegenstanders van Trump [worden] geïnspireerd door demonische geesten onder leiding van de duivel om Trump en de Verenigde Staten te vernietigen, en daardoor de volledige realisatie van het Koninkrijk van God op aarde te voorkomen (Berry 2020: 71-72). ).” Berry noemt degenen die zich aansluiten bij de NAR "profetiekiezers" en onderscheidt hen van "nostalgische kiezers" (bijv. blanke christelijke nationalisten) en "waardenkiezers" (bijv. degenen die Trump steunen vanwege zijn pro-life-beleid). Hoewel er geen expliciete band lijkt te zijn tussen de Patriot Church-beweging en de NAR, doet Matt Shea, die, zoals eerder opgemerkt, het kort overnam van de voormalige kerk van Ken Peters in Spokane, dat wel. Hij en Tim Taylor, een apostel in de NAR, zijn kennissen en zien zichzelf als landgenoten. "Ik vond Matt meteen leuk... Hij is een legerofficier, een veteraan, een advocaat en een christen... Ik herinner me de eed die ik heb afgelegd om de grondwet [sic] van deze Verenigde Staten te verdedigen en van het kijken naar hem in de afgelopen drie jaar, Ik zou zeggen dat hij zich die eed ook herinnerde” (geciteerd in Clarkson en Cooper 2021).

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Ken en Valencia Peters.
Afbeelding #2: De patriotkerk in Knoxville, Tennessee.
Afbeelding #3: Christelijk-nationalistische opvattingen per ras/etniciteit. Baylor Religie-enquête, Wave 5 (2017).
Afbeelding #4: Christelijk nationalisme Bekeken door religieus conservatisme. Baylor Religie-enquête, Wave 5 (2017).
Afbeelding #5: politiek activisme van Amerikaanse gemeenten volgens religieuze traditie van 1998 tot 2018. National Congregations Survey, 1998-2018 (Chaves et al. 2020).

REFERENTIES

1619-project. 2019. New York Times Magazine, Augustus 14. Betreden via https://www.nytimes.com/interactive/2019/08/14/magazine/slavery-capitalism.html op 10 maart 2022.

Bailey, Sarah Pulliam. 2020. "Op zoek naar macht in de naam van Jezus: Trump veroorzaakt een opkomst van patriottische kerken." The Washington Post, 26 oktober. Betreden via https://www.washingtonpost.com/religion/2020/10/26/trump-christian-nationalism-patriot-church/ op 13 november 2020.

Baylor-universiteit. 2017. The Baylor Religion Survey, Wave V. Waco, TX: Baylor Institute for Studies of Religion: gegevens gedownload van de Association of Religion Data Archives, www.TheARDA.com.

Berry, Damon. 2020. "Stemmen in het Koninkrijk: profetiekiezers, de nieuw-apostolische reformatie en christelijke steun voor Trump." Nova Religio 23: 69-93.

Beyerlein, Kraig en Mark Chaves. 2020. "De politieke mobilisatie van de Amerikaanse congregaties." Tijdschrift voor de Wetenschappelijke Studie van Godsdienst 59: 663-74.

Beyerlein, Kraig en Mark Chaves. 2003. "De politieke activiteiten van religieuze congregaties in de Verenigde Staten." Tijdschrift voor de Wetenschappelijke Studie van Godsdienst 42: 229-46.

Chaves, Mark, Shawna Anderson, Alison Eagle, Mary Hawkins, Anna Holleman en Joseph Roso. 2020. Nationale congregatiesstudie: cumulatief gegevensbestand en codeboek. Durham, NC: Duke University: gegevens gedownload van de Association of Religion Data Archives, www.TheARDA.com.

Clarkson, Frederick en Cloe Cooper. 2021. "Convergentie van extreemrechtse, antidemocratische facties in het noordwesten zou een model kunnen bieden voor de rest van de natie." Religie verzendt. Betreden via https://religiondispatches.org/convergence-of-far-right-anti-democratic-factions-in-the-northwest-could-provide-a-model-for-the-rest-of-the-nation/ op 28 februari 2022.

den Hartog, Jonathan. 2021. "Wat het Black Robe-regiment mist over revolutionaire predikanten." Christianity Today, Januari 20. Betreden via  https://www.christianitytoday.com/ct/2021/january-web-only/black-robe-regiment-revolutionary-war-pastor-election-trump.html op 7 maart 2022.

Everton, Sean F. 2021. "Voor God en land: het politieke activisme van religieuze congregaties in de Verenigde Staten." SSRN. Betreden via https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3859035 op 7 maart 2022.

Gilbert, David. 2021. "Deze predikanten vertellen mensen dat Trump nog steeds president is en klaar is voor oorlog." Vice Nieuws, Oktober 25. Betreden via  https://www.vice.com/en/article/y3vmnb/these-pastors-are-telling-people-trump-is-still-president-and-are-ready-for-war op 7 maart 2022.

Kuznia, Rob en Majlie de Puy Kamp. 2021. "Aanval op democratie: paden naar opstand: de voorgangers." CNN, juni. Betreden via https://www.cnn.com/interactive/2021/06/us/capitol-riot-paths-to-insurrection/pastors.html op 1 maart 2022.

Lea, Jessica. 2019. “De kerk bij Planned Parenthood? Ja, u leest het goed.” Kerkleiders, April 26. Betreden via https://churchleaders.com/news/349435-church-at-planned-parenthood-yes-you-read-that-right.html op 13 2020 november.

Leslie, Robert. 2021. "We gingen de kerk in Tennessee binnen wiens Trump-revering pastor politiek combineert met christelijk nationalisme." Insider, Mei 10. Betreden via https://www.insider.com/patriot-church-pastor-ken-peters-knoxville-tennessee-trump-2021-4 op 7 maart 2022.

patriot kerk. 2022a. Leiderschap. Betreden via https://patriotchurch.us/leadership op 28 februari 2022.

patriot kerk. 2022b. Onze Overtuigingen. Betreden via https://patriotchurch.us/what-we-believe op 1 maart 2022.

patriot kerk. 2022c. Patriot Netwerk. Betreden via https://patriotchurch.us/patriot-network op 1 maart 2022.

patriot kerk. 2022d. Patriot Network-aanmelding. Betreden via https://patriotchurch.churchcenter.com/people/forms/279119 op 4 maart 2022.

Romo, Vanessa. 2019. "Washington-wetgever Matt Shea beschuldigd van 'binnenlands terrorisme', vindt het rapport." National Public Radio, December 20. Betreden via  https://www.npr.org/2019/12/20/790192972/washington-legislator-matt-shea-accused-of-domestic-terrorism-report-finds op 2 maart 2022.

Stewart, Catherine. 2020. De machtsaanbidders: binnen de gevaarlijke opkomst van religieus nationalisme. Londen, VK: Bloomsbury Publishing.

Waarheid in Liefde Ministerie. 2022. Waarheid in liefde-project. Betreden via https://www.tilproject.com op 1 maart 2022.

Vestaal, Shawn. 2021. "Matt Shea Out At Church Over Schisma Met Collega 'Generaal' Ken Peters, maar Abortusprotesten gaan door." Woordvoerder-Review, Mei 27. Betreden via  https://www.spokesman.com/stories/2021/may/27/shawn-vestal-matt-shea-out-at-tcapp-over-schism-wi/ op 2 maart 2022.

Whitehead, Andrew L. en Samuel L. Perry. 2020. New York, NY: Oxford University Press.

Publicatie Datum:
12 maart 2022

 

Delen