Susannah Crockford

Sedona, Arizona

SEDONA, ARIZONA TIJDLIJN

1300s: Inheemse Patayan-groepen scheidden zich en werden het Yavapai-volk, dat het land rond Oak Creek Canyon bezette dat later Sedona werd genoemd.

1861: Blanke kolonisten begonnen te arriveren, wat de Yavapai-oorlogen tussen het Amerikaanse leger en de Yavapai- en Tonto-volkeren bespoedigde.

1875 (27 februari): Exodus Day, de gedwongen mars van het Yavapai-volk naar het San Carlos-reservaat.

1876: De eerste blanke kolonist, John J. Thompson, verhuisde naar Oak Creek Canyon.

1902: Stad van Sedona opgericht, met vijfenvijftig inwoners.

1912: Arizona wordt een staat.

1956: Kapel van het Heilig Kruis werd gebouwd.

1987 (16-17 augustus): De Harmonische Convergentie vond plaats.

1988: De stad Sedona opgenomen.

2012 (21 december): De laatste datum op de Maya-kalender.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Het gebied dat nu bekend staat als Sedona werd honderden jaren bewoond door de Wipukepa-band van de noordoostelijke Yavapai voorafgaand aan hun gedwongen verwijdering in 1875. De Yavapai noemden het Wipuk, het midden van de aarde waar de eerste mensen verschenen (Harrison et al 2012) . De eerste Spaanse ontdekkingsreizigers die het hoge woestijngebied doorkruisten, zagen het als een dorre woestenij, slechts een natuurlijk obstakel dat de weg naar het Californische goud blokkeerde (Ivakhiv 2001:151). Afgestaan ​​uit Mexico in het begin van de negentiende eeuw, waren er tot het einde van die eeuw weinig blanke kolonisten. Toen veranderde het zuidwesten in het 'land van betovering', een resort en toeristische attractie voor de welvarende stedelijke centra aan de kust, waar de bewoners naar toe trekken om uit te rusten, eerst in sanatoria die droge lucht bieden om de consumptie te verminderen en vervolgens in hotels en golfbanen die het hele jaar door worden aangeboden zon en uitgestrekte lege ruimte (Ivakhiv 2001:146; Sheridan 2006:5-6).

De rotsachtige woestijnen en uitgedroogde plateaus van het zuidwesten hebben fantastische legendes van menselijke en niet-menselijke anderen geïnspireerd. Buitenaardse mythologie is geworteld in zuidwestelijke locaties; New Mexico is de thuisbasis van Roswell, Nevada tot Area 51, Arizona met mysterieuze lichten in de lucht boven Phoenix (Denzler 2001). Arizona is ook rijk aan grensmythologie als het laatste slagveld van 'cowboys en indianen'. Het heeft nog steeds het meest inheemse reservaat van de continentale VS; de gedwongen verhuizingen en marsen van de vorige bewoners zijn een recente historische herinnering (Ivakhiv 2001:152). Het vormde de filmische achtergrond voor westerns en leefde voort als de grens in de Hollywood-imaginaire (McNeill 2010: Ivakhiv 2001: 156-57). Sedona werd gesticht in de late negentiende eeuw na de gedwongen verwijdering van de Yavapai.

Sedona ligt in een netwerk van rode rotskloven en langs de oevers van Oak Creek, een van de weinige zoetwaterbronnen in Noord-Arizona. Het contrast van de heldere zandsteen tegen de open blauwe luchten van Arizona en de groene, groene bomen die groeien, creëert een spectaculair uitzicht, vooral wanneer je het nadert vanuit de omringende kale hoge woestijnlandschappen. Sedona is een heilige plaats van new age spiritualiteit. Zijn centrale rol wordt bewezen door zijn vergelijking in de literatuur met Mekka (Ivakhiv 2001:147).

Het idee dat Sedona een maalstroom is van onzichtbare, maar krachtige spirituele energie is relatief recent en kan in historische verslagen worden teruggevoerd tot de tweede helft van de twintigste eeuw. Het werd bekend vanwege 'vortexen', rode rotsformaties waarvan wordt gezegd dat ze spiralen van speciale energie door zich heen laten stromen. Vanaf de jaren tachtig trok het mensen aan die betrokken waren bij new age-spiritualiteit en beweerden dat het een heilige ruimte was. Lokale mensen beweren dat de vortexen bekend waren bij indianen, die het hele gebied als heilig beschouwden (Ayres 1980: 1997-4). Ayres beschrijft de opkomst van new age-activiteiten in Sedona door de steun van een makelaar genaamd Mary Lou Keller, die in de jaren zestig een gebouw op Hillside had waar ze mensen gratis spirituele activiteiten liet houden. Volgens Keller's eigen account waren de vortexen bekend bij de indianen en toen kwam Ruby Focus, een groep die nu Rainbow Ray Focus heet en die nog steeds aanwezig is in Sedona, met gekanaliseerde informatie over de vortexen en kocht onroerend goed naast de Airport Mesa vortex via Keller. in 5 (Keller 1960:xvi). Ze zegt dat dit de oorsprong is, ondanks andere beweringen.

De gebruikelijke toeschrijving in vortex-gidsen is aan Dick Sutphen en Page Bryant, een paar paranormaal begaafden die beweerden de vortexen in de jaren tachtig te voelen (Andres 1980:2002; Sutphen 14:1986). Sutphen heeft carrière gemaakt met paranormale workshops over Sedona's vortexen, gericht op het ontwikkelen van paranormale gaven, en het publiceren van boeken over de vortexen en hun krachten. Volgens Ayres hebben Sutphen en Bryant de vortexen alleen "gepubliceerd", samen met Pete Saunders, een andere bekende paranormaal begaafde Sedona (21:1997). De bewering dat indianen wisten van de vortexen maakt deel uit van een legitimatiestrategie (Hammer 7: 2004-134). Als de speciale energie een inherente eigenschap van de aarde is, dan zou het bekend zijn geweest bij de vorige bewoners, die door new agers als meer spiritueel worden beschouwd.

Toerisme heeft al lang de drie c's van Arizona vervangen: vee, koper en katoen (Sheridan 2012). Sedona is een schitterend juweel in deze branche en trekt 3,000,000-4,000,000 bezoekers per jaar. New age spiritualiteit is een belangrijk onderdeel van deze toeristische trekpleister. Aanvankelijk minachtten de gemeenteraad en de Kamer van Koophandel van Sedona de toestroom van spirituele zoekers, door bijvoorbeeld kamperen binnen de stadsgrenzen te verbieden om rondtrekkende nieuwkomers de stad uit te jagen. Nu geeft de Kamer van Koophandel kaarten uit van de locaties van vortexen. Sedona's reputatie als metafysische of spirituele bestemming maakt deel uit van zijn aantrekkingskracht op bezoekers, waarbij de vortexen een rol spelen naast spa's, resorts en hotels die massage, meditatie en yoga aanbieden tijdens wellnessvakanties. Het welgestelde winkelgebied Uptown is bezaaid met winkels die kristallen, paranormale lezingen en geneeswijzen aanbieden. [Afbeelding rechts] Gidsen bieden uitstapjes rond de vortexen, UFO-waarnemingstochten en wandelingen in de natuur. Dit maakt deel uit van de welbekende overlap tussen new age-spiritualiteit en zakendoen (Heelas 2008).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

New age-spiritualiteit is een geseculariseerde en gedemocratiseerde esoterie voor de late moderniteit (Hanegraaff 1996: 517). Sedona is een site die spirituele zoekers van verschillende niveaus van toewijding aantrekt, een locatie van zowel bedevaart als migratie. Er wordt gezegd dat het speciale energie heeft, het centrale organiserende concept van new age-spiritualiteit. Energie is alles, in die zin dat alles trilt op specifieke frequenties (Albanese 2006:495-99: Kripal 2007:19; Prince and Riches 2000:91-92; Ivakhiv 2001:24-30; Bender 2010:115; Hanegraaff 1996:175) . Sedona heeft een bijzonder hoge trilling; het is heilig binnen de kosmologie van new age-spiritualiteit. Zijn hoge trilling wordt gecreëerd door zijn positie op een kruising van leylijnen, energetische lijnen van hoge trillingsfrequenties die de aarde kriskras doorkruisen (Ivakhiv 2001:24-30, 185-92). Deze snijpunten worden gemarkeerd door vortexen, ook wel de chakra's van de aarde of de bloedsomloop genoemd. Dit verbindt Sedona met andere heilige plaatsen in new age-spiritualiteit zoals Mount Shasta, Californië en Maui, Hawaii, door de onzichtbare maar krachtige kracht van energie.

Het hele gebied waar Sedona zich bevindt zou een draaikolk zijn; er zijn ook specifieke vortex-sites. De vier belangrijkste in Sedona zijn Cathedral Rock, [Afbeelding rechts] Bell Rock, Airport Mesa en Boynton Canyon. Deze rotsformaties behoren tot de meest gefotografeerde locaties in Arizona (Ivakhiv 1997: 377). Spirituele zoekers melden zich anders te voelen op vortex-sites; energie wordt eerder gevoeld of intuïtief dan gezien of gehoord. De energie op vortex-sites wordt versterkt en dit betekent dat zoekers daarheen gaan om spirituele ervaringen op te doen. Praktijken zoals meditatie, paranormale lezingen en channeling komen vaak voor. De heiligheid van Sedona wordt gevoeld door degenen die het new age-concept van energie niet volledig onderschrijven, maar die niettemin het gevoel hebben dat het esthetisch aangename en sublieme landschap het doordrenkt met de aanwezigheid van het goddelijke. Dit is een breder fenomeen van natuurreligie dat overlapt met de hedendaagse esoterie, met name in de VS (Albanese 1990, 2002). Het landschap van Sedona in combinatie met de nabijheid van de Grand Canyon en San Francisco Peaks creëert een verbluffend visueel aspect van "grote natuur" dat aanzienlijk bijdraagt ​​aan de spirituele uitwerking van Sedona. De vortexen trekken de spirituele zoekers aan, maar het landschap heeft een veel bredere aantrekkingskracht.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Op 16-17 augustus 1987 werd de Harmonische Convergentie aangekondigd door new age-auteur en kunstenaar José Argüelles (Ivakhiv 2001: 48). Het was een gelijktijdige en gesynchroniseerde gebedsdaad in verschillende 'krachtplekken', zoals Sedona en Glastonbury, over de hele wereld. Argüelles beweerde dat het de laatste zesentwintigjarige periode van de Grote Cyclus van de Maya-kalender zou lanceren, en als genoeg mensen tegelijkertijd zouden bidden, zingen en channelen, zou het de vijfentwintigjarige overgang naar het Nieuwe Tijdperk van vrede inluiden. en harmonie. Mensen verzamelden zich in Sedona en verwachtten onder meer dat er een ruimteschip uit Bell Rock zou komen. Een aantal spirituele zoekers die in die tijd naar Sedona kwamen, bleven daar en werden de kern van de groeiende spirituele gemeenschap in de stad.

21 december 2012 was bedoeld om het einde van de overgangscyclus naar de New Age te markeren, en het einde van de Grote Cyclus van de Maya-kalender. Er kwamen minder mensen samen in Sedona dan in 1987. Een inwoner van Sedona, Peter Gersten, kreeg echter lokale en nationale bekendheid vanwege zijn voorspelling dat er op 21 december een portaal zou openen bij Bell Rock, [afbeelding rechts] een van de vortexen (Crockford 2021: 64-93). Hij beweerde dat hij door het portaal zou stappen om de wereld te redden van het virus van de technologie. Hij ging op 21 december met een kleine groep mensen naar de top van Bell Rock en wachtte veertien uur tot er een portaal openging. Toen dat niet het geval was, klom hij terug naar beneden zonder zoveel te springen dat hij lokaal en in de media zou doen.

Veel kleinere evenementen worden gehouden in Sedona, geïnspireerd door het besef dat het een heilige plaats is met speciale energie. De datum 11/11/11 werd als numerologisch significant beschouwd en werd gekenmerkt door rituelen en ceremonies in Sedona, zoals een optreden in het Sedona Creative Life Centre van dansen, zingen en drummen. Maandelijkse drumcirkels worden gehouden in de Cathedral Rock-vortex, waar lokale mensen en toeristen samenkomen om te dansen en te drummen tijdens de volle maan.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Sedona tekent individuele figuren die betrokken zijn bij spiritualiteit, zoals Drunvalo Melchizedek, een auteur en populariseerder van het concept van heilige geometrie die in Sedona woont en daar retraites hield. Veel individuen verhuizen naar Sedona om hun spirituele pad te volgen en de kleine bedrijven te openen die de op spiritualiteit gerichte sector van de economie bevolken (Ivakhiv 2001:175). Groepen hebben centra opgezet in Sedona, zoals Dahn Yoga, een Koreaanse new age-groep met internationaal bereik. Er zijn ook dertig christelijke kerken, een joodse synagoge en verschillende spirituele centra, zoals een tak van de New Thought-beïnvloede Unity Church en de Church of the Golden Age.

Sedona is een enclave van new age-spiritualiteit, in die zin dat het spirituele zoekers aantrekt die zichzelf expliciet beschrijven als daarheen getrokken door zijn speciale energie of 'vortexen'. Binnen de spiritualiteit staat het bekend als een "krachtplek" of heilige plaats. Hoewel Sedona een heilige plaats is voor nieuwe spiritualiteit, heeft het echter niet de status van een gevestigd en institutioneel centrum voor een religie, zoals Mekka heeft in de islam. De spirituele gemeenschap heeft geen politieke macht in Sedona en wordt vaak genegeerd of geminacht door degenen die lokaal wel de macht hebben, zoals de gemeenteraad en de Kamer van Koophandel. Deze instellingen worden gedomineerd door eigenaren van onroerend goed in Sedona en zijn meestal oudere leden van de gemeenschap die er al tientallen jaren zijn of aanzienlijke activa in het gebied hebben.

Er zijn enkele kleine, particuliere onderwijsinstellingen in de stad die bezoekers trainen in spirituele praktijken zoals yoga, massagetherapie en esoterische filosofische ideeën. De Universiteit van Sedona is bijvoorbeeld een niet-geaccrediteerde school voor afstandsonderwijs die instructie geeft in wat zij 'metafysische' studies noemt. Het is gevestigd in een strip mall in West Sedona. New age-spiritualiteit is meer opvallend opgenomen in de stadscultuur economie via de toeristenindustrie. Er zijn tal van bedrijven die zich richten op bezoekers die zich meer willen bezighouden met new age-spiritualiteit. De meest voor de hand liggende vorm van deze bedrijven zijn de winkels in het Uptown-gebied die spirituele artikelen en diensten verkopen, [Afbeelding rechts] zoals kristallen, saliebundels, orakelkaarten, paranormale lezingen, aurafotografie en vortex-tours. Er zijn ook onafhankelijke spirituele ondernemers, die zichzelf soms bewuste ondernemers noemen, die diensten verkopen zoals holistische pedicures, yogalessen of massagetherapie. Sommigen hebben zich gegroepeerd in de Sedona Metaphysical and Spiritual Association (SMSA), waarvan leden een vergoeding betalen om lid te worden en in ruil daarvoor gezamenlijk reclame maken voor hun diensten via een website met categorieën van diensten zoals retraites, rondleidingen, lezingen, ceremonies, onderwijs en genezing. Het lidmaatschap van de SMSA is bedoeld om gevestigde spirituele beoefenaars in de stad een zekere mate van respectabiliteit te geven. Een van de terugkerende kritieken van andere bewoners is dat mensen die betrokken zijn bij new age-spiritualiteit gewoon "oplichters" zijn die "nep"-diensten verkopen om te profiteren van goedgelovige toeristen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De spirituele activiteiten die in Sedona worden gehouden, hebben soms tot controverse geleid. Een lid van een wandeling georganiseerd door Dahn Yoga stierf aan uitputting in 2003. Een groep onder leiding van Gabriel van Sedona leefde in een opzettelijke gemeenschap, Global Community Communications Alliance genaamd, die het onderwerp was van een Dateline-exposé en een reeks opruiende hoofdartikelen in de lokale krant, de Sedona Red Rock Nieuws, omdat het een 'sekte' is. Ze verlieten Sedona voor Tubac vanwege de blootstelling. In 2009 leidde James Arthur Ray een weekend Spiritual Warrior-workshop met een zweethut in het Angel Valley Retreat Centre net buiten Sedona, waarbij drie mensen stierven. Het werd breed uitgemeten in de nationale en internationale pers en Ray kreeg twee jaar gevangenisstraf wegens dood door schuld. Een spiritueel leider genaamd Bentinho Massaro verhuisde halverwege de jaren 2010 naar Sedona totdat een deelnemer aan een van zijn retraites in 2018 zelfmoord pleegde.

Deze goed gepubliceerde zaken worden vaak te veel benadrukt in de media. In Sedona verhuizen veel mensen daar omdat ze het gevoel hebben dat het speciale energie heeft, een bedrijf te starten of in de lokale toerisme-economie te werken en esoterische praktijken op individuele basis na te streven. Een bezoek aan Sedona is vaak het begin van hun spirituele pad. Ze komen, hebben een ervaring in de draaikolken die ze als spiritueel beschrijven, veranderen hun leven en baan om naar Sedona te verhuizen en streven hun spiritualiteit na. Het is vaak moeilijk om te blijven vanwege de prijs van de huur en het gebrek aan werk, het verloop is hoog. New age-spiritualiteit blijft echter een belangrijke factor in de economie en het sociale leven van Sedona.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: New Age Centrum in Sedona. Auteursrecht op de foto, Susannah Crockford.
Afbeelding #2: Cathedral Rock vortex-site. Auteursrecht op de foto, Susannah Crockford.
Afbeelding #3: Vortex-locaties Bell Rock en Courthouse Rock, vanuit het perspectief van het dorp Oak Creek. Auteursrecht op de foto, Susannah Crockford.
Afbeelding #4: Sedona Psychic Wellness Center. Auteursrecht op de foto, Susannah Crockford.

REFERENTIES

Albanese, Catherine L. 2007. A Republic of Mind and Spirit: Een culturele geschiedenis van de Amerikaanse metafysische religie. Yale University Press.

Albanese, Catherine L. 2002. Natuurreligie heroverwegen. Harrisburg, PA: Drie-eenheid.

Albanese, Catherine L. 1990. Natuurreligie in Amerika: van de Algonkische Indianen tot de New Age. Chicago: University of Chicago Press.

Andrés, D. 2007. Sedona: de essentiële gids. Sedona: Meta Adventures Publishing.

Andres, D. 2002. Wat is een Vortex? Sedona: Meta Adventures Publishing.

Ayres, Toraya. 1997. De geschiedenis van New Age Sedona. Cedar City, Utah: High Mountain Training en Publishing.

Bender, Courtney. 2010. The New Metaphysicals: Spirituality and the American Religious Imagination. Chicago: Chicago University Press.

Boeman, Marion. 1999. "Genezing op de spirituele markt: consumenten, cursussen en geloofsbrieven." Sociaal kompas 46: 181-89.

Bradshaw, Bob. 1994. Sedona: Red Rock Country. Sedona: Bradshaw Color Studios.

Brown, Michael F. 1999. The Channeling Zone: Amerikaanse spiritualiteit in een angstige tijd. Cambridge, MA: Harvard University Press.

Crockford, Susannah. 2021. Rimpelingen van het heelal: spiritualiteit in Sedona, Arizona. Chicago: University of Chicago Press.

Dannelley, Richard. 1992. Sedona Power Spot, Vortex & Medicine Wheel Guide. Sedona: Vortex Society.

Daan, Jodi. 1998. Aliens in America: samenzweringsculturen van de ruimte tot cyberspace. Ithaca, NY: Cornell University Press.

Denzler, Brenda. 2003. The Lure of the Edge: wetenschappelijke passies, religieuze overtuigingen en het nastreven van ufo's. Berkeley: University of California Press.

Dongo, Tom. 1988. De mysteries van Sedona: The New Age Frontier. Sedona: Kolibrie.

Hamer, Olav. 2004. Kennis claimen: strategieën van epistemologie van theosofie tot de New Age. Wetenschappen-New York. Leiden: Brill.

Hanegraaff, Wouter J. 2000. "New Age religie en secularisatie." Numen 47: 288-312.

Hanegraaff, Wouter J. 1996. New Age-religie en westerse cultuur: esoterisme in de spiegel van het wereldse denken. Leiden: Brill.

Harrison, Mike, John Williams, Sigrid Khera en Carolina C. (Carolina Castillo) Butler. 2012. Mondelinge geschiedenis van de Yavapai. Uitgeverij Acacia.

Heelas, Paul. 2008. Spiritualiteit van het leven: new age-romantiek en consumptief kapitalisme. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell.

Ivakhiv, Adriaan. 2007. "Power Trips: heilige ruimte maken door New Age-bedevaart." blz. 263-90 inch Handboek van de New Age, uitgegeven door Daren Kemp en James R. Lewis. Leiden: Bril.

Ivakhiv, Adriaan. 2003. "Natuur en zelf in New Age-bedevaart." Cultuur en religie 4: 93-118.

Ivakhiv, Adriaan. 2001. Heilige grond claimen: pelgrims en politiek in Glastonbury en Sedona. Bloomington: Indiana University Press.

Ivakhiv, Adriaan. 1997. "Red Rocks, 'Vortexes' en de verkoop van Sedona: milieupolitiek in het nieuwe tijdperk." Sociaal kompas 44: 367-84.

Johansen, Gayle en Shinan Naom Barclay. 1987. De Sedona Vortex-ervaring. Sedona: Zonlichtproducties.

Johnson, Hoyt. 1998. Sedona: De meest uniek mooie plek op aarde. Sedona: Sedona Publishing.

Keller, Mary Lou. 1991. "Inleiding: echo's van het verleden." blz. vi-xvi in Sedona Vortex-gidsboek, uitgegeven door Page Bryant. Sedona: Light Technology Publishing.

Kemp, Daren en James R. Lewis, eds. 2007. Handboek van de New Age. Leiden: Brill.

Kripal, Jeffrey J. 2007. Esalen: Amerika en de religie van geen religie. Universiteit van Chicago Press.

Mc Neill, Joe. 2010. Arizona's Little Hollywood: Sedona en de vergeten filmgeschiedenis van Noord-Arizona 1923-1973. Sedona: Northedge & Sons.

Patrijs, Christopher. 2004. Re-betovering van het Westen: alternatieve spiritualiteit, sacralisatie, populaire cultuur en occultuur. Londen: T&T Clark.

Pearson, Joanne, Richard H. Roberts en Geoffrey Samuel, eds. 1998. Natuurreligie vandaag: heidendom in de moderne wereld. Edinburgh: Edinburgh University Press.

Snoek, Sara. 2004. New Age en Neopagan Religions in America. New York: Columbia University Press.

Possamai, Adam. 2003. "Alternatieve spiritualiteiten en de culturele logica van het late kapitalisme." Cultuur en religie 4:31-43.

Prince, Ruth en David Riches. 2000. Het nieuwe tijdperk in Glastonbury: de opbouw van religieuze bewegingen. New York: Berghahn-boeken.

Schnebly Heidinger, LJ Trevillyan, en de Sedona Historical Society. 2007. Sedona. Charleston: Arcadia Publishing.

Shapiro, Robert, Janet McClure en Lyssa Holt. 1991. Sedona Vortex-gidsboek. Flagstaff, AZ: Sedona: Light Technology Publishing.

Sheridan, Thomas E. 2012. Arizona een geschiedenis​ University of Arizona Press.

Sutcliffe, Steven. 2003. Children of the New Age: A History of Spiritual Practices. Londen: Routledge.

Sutphen, Dick. 1986. Dick Sutphen presenteert Sedona: Psychic Energy Vortexes. Malibu, CA: Valley of the Sun Publishing.

Publicatie datum:
21 februari 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen