Anita Stasulane

Agni Yoga / Levensethiek

AGNI YOGA / LEVENDE ETHIEK TIJDLIJN

1847: Agni Yoga/Living Ethics oprichter Nicholas Roerich werd geboren in St. Petersburg (Rusland).

1893-1898: Nicholas Roerich studeerde jurisprudentie aan de St. Petersburg University en volgde de Imperial Academy of Arts.

1899: Nicholas Roerich ontmoette Helena Shaposhnikova, die zijn vrouw en naaste collega werd.

1900-1901: Nicholas Roerich legde contacten met esoterische kringen in Parijs en begon deel te nemen aan spiritistische seances.

1908: De Russische afdeling van de Theosofische Vereniging wordt opgericht.

1909: Nicholas Roerich wordt verkozen tot lid van de Russische Academie van Beeldende Kunsten.

1912: De eerste contouren van het beeld van de Moeder van de wereld verscheen in het fresco afgebeeld door Nicholas Roerich in Talashkino, in de provincie Smolensk.

1916-1921: Een verzameling van vierenzestig gedichten Tsveti Morii (The Flowers of Morya), gekenmerkt door een sterke theosofische subtekst, is geschreven door Nicholas Roerich.

1918-1919: De Roerichs verhuisden naar Finland en Zweden nadat ze het bolsjewistische Rusland hadden verlaten.

1919: De Roerichs verhuisden naar Groot-Brittannië en begonnen volgelingen te verzamelen.

1920: De Roerichs arriveren in de VS

1921-1923: De Roerichs bouwden de organisatiestructuur van hun beweging op door in de VS vier instellingen op te richten: The International Society of Artists (Cor Ardens), het Master Institute of United Arts, het International Art Centre (Corona Mundi) en de Roerich Museum.

1923: Het eerste boek van Agni Yoga, De bladeren van Morya's tuin, werd in het Engels gepubliceerd in een vertaling door Louis L. Horch.

1923: De Roerichs arriveerden in India en vestigden zich later in Darjeeling, gelegen in de uitlopers van de Himalaya.

1925-1928: De Roerichs ondernemen de Centraal-Aziatische expeditie.

1947: Nicholas Roerich overlijdt.

1955: Helena Roerich overlijdt.

1957: De zoon van de Roerich, George (Yuri) Roerich (1902-1960) keerde terug naar Rusland.

1987: Svetoslav Roerich (1904-1993) ontmoette de secretaris-generaal van de communistische partij van de USSR, Michail Gorbatsjov.

1989: Sovetskiy Fond Rerihov (de Sovjetstichting van de Roerichs) wordt opgericht.

1991: Het Internationale Centrum van de Roerichs, dat de meerderheid van de Roerich-groepen in de post-Sovjet-landen coördineert, begon zijn werk in Moskou.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Theosofie heeft talrijke schisma's ondergaan en nieuwe takken gevormd. Agni Yoga/the Living Ethics, opgericht door de Russische schilder Nicholas Roerich (1847-1947) en zijn vrouw Helena Roerich (1879-1955), is een van de meest wijdverbreide takken van theosofie. Gebaseerd op ontologie, kosmogonie en antropologie ontwikkeld door Helena Blavatsky, creëerden de Roerichs een nieuw theosofisch systeem verrijkt met elementen van ethiek en psychologie. Tegenwoordig worden de leringen van Roerich consequent de Living Ethics genoemd in plaats van Agni Yoga in de post-Sovjet-ruimte. Nicholas en Helena Roerich gebruikten beide namen als synoniemen. Het concept Living Ethics was bedoeld als contrast met de ethiek van de christelijke kerk, die volgens hen aan spiritualiteit had ingeboet (Roerich, 1933:23).

Vanaf het allereerste begin van de beweging werden de volgelingen van Roerich gekenmerkt door respect voor de oprichter van de Agni Yoga Society, wiens gezag is gebaseerd op een verhaal over de speciale oorsprong van de familie Roerich. Vanaf de eerste publicaties gewijd aan Roerichs schilderkunst en eindigend met de laatste monografieën die verschillende aspecten van de activiteiten van de Roerichs analyseren, werd de legende die in de familie Roerich zelf werd gecreëerd over de familieband met de Vikingen voortdurend herhaald. In het begin van de twintigste eeuw werd beweerd dat de naam Roerich, van oorsprong Scandinavisch, "rijk aan glorie" betekent: rö of ru (glorie) en rijk (rijk) (Мантель 1912:3). De legende over de bijzondere familiegeschiedenis bereikte zijn hoogtepunt met de bewering dat de voorouders van de Roerich afstammelingen waren van de Viking Rurik, de stichter van de eerste Russische staat. De consolidering van deze legende werd bevorderd door Aleksey Remizov (1877-1957), een vriend van Roerich, geobsedeerd door een liefde voor Noord-Rusland, die een mythologisch poëtisch verhaal publiceerde over de oorsprong van de familie Roerich (Ремизов 1916).

De Scandinavische oorsprong van de Roerichs wordt genoemd in bijna alle publicaties die aan het begin van de twintigste eeuw aan Nicholas Roerich zijn gewijd, hoewel er ook gelijktijdig wordt gediscussieerd over zijn Russische wortels (Ростиславов 1916:6). In de jaren dertig was het verhaal over de Scandinavische afkomst van de familie Roerich zo bekend, dat het ook buiten Rusland als algemeen bekend feit werd herhaald (Duvernois 1930:1933-7). In de jaren zeventig en tachtig, toen het communistische regime binnen de USSR ontdooide en nieuwe boeken over de emigrantenschilder N. Roerich verschenen, werd dezelfde legende over de afkomst van de familie herhaald (Беликов, Князева 8; Полякова 1970). De auteurs in westerse landen spraken ook over de Scandinavische afkomst van de familie Roerich in de jaren zeventig en tachtig (Paelian 1980; Decter 1973).

Ondanks de neiging om de legende over de oorsprong van de familie Roerich te herhalen zonder dieper te graven, hebben sommige auteurs Roerichs band met Letland genoemd (Полякова 1985:3; Короткина 1985:6). Tegenwoordig ontkennen de volgelingen van Roerich in Riga de connectie van de familie van Nicholas Roerich met Letland niet. De Roerichs ontstonden uit de Baltisch-Duitsers (Silārs 2005:64), die Koerland binnenkwamen vanuit Pommeren; tegenwoordig is dit het westelijke deel van Polen en het oostelijke deel van Duitsland, gelegen aan de Oostzee. In het laatste onderzoek is de oorsprong van de achternaam Roerich van de mannelijke Scandinavische naam Hroerikr verworpen. De oorsprong van de achternaam is waarschijnlijker ontstaan ​​uit das Röhricht (riet) (Silārs 2005:64). Door gedetailleerd onderzoek van archiefdocumenten werd de oudste voorvader van Nicholas Roerich ontdekt, zijn betovergrootvader Johann Heinrich Röehrich (1763-1820), die schoenmaker was (Silārs 2005:70) en in Letland woonde, waar de achternaam Roerich nog steeds voorkomt. vrij wijdverbreid in de westelijke regio.

Nicholas Roerich [Afbeelding rechts] werd geboren in St. Petersburg in de familie van Konstantin en Maria Roerich. Als jonge jongen toonde hij grote interesse in de geschiedenis van het oude Rusland en literatuur: hij schreef gedichten, verhalen en toneelstukken over historische thema's. De ontmoeting met het rijk van mysteries werd voornamelijk veroorzaakt door zijn grootvader van vaderskant, Friedrich (Fyodor) Roerich, die een verzameling mysterieuze maçonnieke symbolen had (Рерих 1990:24). Hij ging naar een van de beste en duurste privéscholen in St. Petersburg, het gymnasium van Karl von May. De kunstenaar Mikhail Mikeshin (1835-1896) merkte voor het eerst het artistieke talent van Nicholas op en werd zijn eerste tekenleraar. De vader, die er altijd van had gedroomd dat zijn zoon rechten zou studeren, stond hem toe de Imperial Academy of Arts (1893) binnen te gaan op voorwaarde dat hij zich tegelijkertijd zou inschrijven voor de juridische afdelingen van de St. Petersburg University. Rond de eeuwwisseling waren veel Russische kunstenaars bezorgd dat de toenemende industrialisatie het leven van zijn natuurlijke schoonheid zou beroven. De heropleving van de belangstelling voor volkskunst en ambachten begon, evenals de drang om de kunst en architectuur uit het verleden te bestuderen, te verzamelen en te bewaren. Het behoud van het cultureel erfgoed werd een zaak waaraan Nicholas Roerich veel van zijn schrijven en schilderijen wijdde, en een groot deel van zijn leven.

Niemand had zo'n grote invloed op het denken van Nicholas als Helena Shaposhnikova [Afbeelding rechts] die hij in 1899 ontmoette. Hij week af van historische onderwerpen en begon op een veel helderdere en kleurrijkere manier te schilderen. In 1901 trouwden Nicholas en Helena en Helena werd zijn metgezel en inspiratie voor de rest van zijn leven. In 1912 begon Nicholas met een serie 'profetische' schilderijen en verwerkte details van Helena's dromen in zijn schilderijen. Zijn groeiende betrokkenheid bij de filosofische en spirituele leringen van het Oosten werd het meest direct beïnvloed door Helena, die een diepgaande interesse had in oosterse religies en filosofie.

Het is onbekend gebleven uit welke bronnen Nicholas Roerichs de eerste informatie over theosofie had gekregen. Hij was nogal actief betrokken geraakt bij het salonleven. Van tijd tot tijd ging hij naar sredy v bashne (woensdag in de toren), waar de Russische symbolisten regelmatig samenkwamen in het appartement van de dichter, filosoof en literatuurcriticus Vyacheslav Ivanov (1866-1949). 'Woensdagen in de toren' werd voor veel intellectuelen een theosofieschool, aangezien Ivanov vaak werd bezocht door een van de meest actieve Russische theosofen, Anna Mintsolova (1865-1910?), die zelfs in haar uiterlijk Blavatsky probeerde te volgen. Nicholas Roerich werd zo sterk beïnvloed door Blavatsky's werken "The Stanzas of Dzyan" en "The Voice of the Silence" dat zijn verzameling van vierenzestig gedichten in blanco verzen "Cvety Morii" (The Flowers of Morya), grotendeels geschreven tussen 1916 en 1921 werden gekenmerkt door een sterke theosofische subtekst.

De houding van Nicholas Roerich ten opzichte van de Russische Revolutie van 1917 is op verschillende manieren beschreven, aangezien de politieke oriëntatie van de kunstenaar verschillende keren veranderde. Tijdens de periode van het tsaristische rijk waren de politieke opvattingen van Nicholas Roerich duidelijk monarchistisch, maar na de bolsjewistische opstand in Rusland accepteerde hij een aanbod om onder de vleugels van de nieuwe macht te werken, terwijl hij, nadat de kunstenaar naar het Westen was geëmigreerd, schold scherp tegen de bolsjewieken (Roerich 1919). In januari 1918 verlieten de Roerichs Rusland voor Finland; in 1919 verbleven ze in Londen; en in 1920 kwamen ze naar New York.

De Agni Yoga Society ontwikkelde zich halverwege de jaren twintig in de VS (Melton 1920:1988), toen de eerste mensen die erin geïnteresseerd waren zich begonnen te verzamelen om de berichten te bestuderen die de Roerichs van de Mahatma's hadden ontvangen, gepubliceerd in De bladeren van Morya's tuin (1923). De Roerichs waren al voor de publicatie van het eerste Agni Yoga/Living Ethics-boek begonnen volgelingen in West-Europa om zich heen te verzamelen. De Roerichs geloofden in het vermogen van mediums om contact te maken met de doden, door zelf spiritistische seances bij te wonen en later zelfs te houden, die werden "genoteerd" (Рерих 2011:20); dat wil zeggen, de uitspraken die tijdens seances werden ontvangen, werden opgetekend, zodat ze later in overweging konden worden genomen (Roerich 1933:177). Helena's levenswerk begon met het opnemen van de berichten die ze ontving tijdens spiritistische seances. Andere boeken volgden op het eerste deel van Agni Yoga, en deze zeventien boeken worden bestudeerd door alle groepen Roerich-volgelingen.

Aanvankelijk was de organisatiestructuur van de beweging gebaseerd op vier in de VS gevestigde instellingen: de International Society of Artists (Cor Ardens) (1921), het Master Institute of United Arts (1921), het International Art Center (Corona Mundi) (1922) en het Roerich-museum (1923). Hieromheen waren verschillende andere verenigingen aangesloten, waarvan het werk voornamelijk werd gecoördineerd door het Roerich Museum. De Roerich-beweging verspreidde zich verrassend snel; Vijfenveertig verenigingen in twintig landen werden opgericht van 1929 tot 1930 (Roerich 1933:177). Deze groepen werden meestal gevormd na de succesvolle deelname van Roerich aan tentoonstellingen. In een decennium waren de Roerichs in staat om een ​​goed gecoördineerd netwerk van nieuwe theosofische groepen te creëren.

De Roerich-beweging begon in de zogenaamde tijd van de tweede theosofische generatie, toen de Theosophical Society werd geleid door Annie Besant (1847-1933) met haar naaste collega Charles Webster Leadbeater (1854-1934). De Roerichs probeerden samen te werken met hun groep. In januari 1925 bezocht Nicholas Roerich Adyar (India). Voor zijn aankomst in Adyar publiceerde Roerich het artikel "De ster van de moeder van de wereld" (Roerich 1924) waarin hij de komst van een nieuw tijdperk van de grote moeder van de wereld voorspelde. Hij schonk het schilderij De boodschapper, opgedragen aan Blavatsky, in de hoop het Blavatsky Museum in Adyar te creëren (Roerich 1967:280). Het bezoek had duidelijk niet het verwachte doel bereikt: in Adyar werd hij gerespecteerd als een uitmuntend kunstenaar, en de boodschap van het begin van het nieuwe tijdperk was niet aanvaard door de Theosophical Society. Omdat samenwerking niet tot ontwikkeling kwam, verwierpen de Roerichs de beweringen van Besant en Leadbeater om een ​​hoger gezag in theosofische kringen te hebben. Zoals Helena het werk van Blavatsky had vertaald De geheime leer in het Russisch verslechterde, verslechterde de relatie van de Roerichs met de Russian Theosophical Society, die de vertaalrechten voor Blavatsky's werk bezat. Er ontstonden meningsverschillen met andere theosofische groepen voor de Roerichs: zij verwierpen de Tempel van mensen (1898) gemaakt in Californië door Francia La Due (1849-1922) en William Dower (1866-1937) en de Arcane School (1923) opgericht door Alice A. Bailey (1880-1949). De Roerichs verzetten zich hevig tegen alle theosofische groepen die beweerden dat zij zelf “de hele Oceaan van Leer hebben, de werken en fundamenten van HP Blavatsky, en ook alle schatten van de Wijsheid van het Oosten” (Roerich 1967:280) .

De Roerichs publiceerden de Agni Yoga-boekenreeks, die in 1938 eindigde met: Superalledaags en beweerde dat Helena Roerich berichten ontving van de Leraar Morya, die eerder in contact was geweest met Blavatsky. Om de dienst van Helena Roerich te benadrukken, wordt zij de Agni Yoga Moeder genoemd, die een verlossende functie heeft gekregen in het theosofische systeem van Roerichs (Infinity 1956: 186). In 1924 publiceerde Roerich een artikel: De ster van de moeder van de wereld in The Theosophist magazine en kondigde aan dat er een nieuw tijdperk naderde, het tijdperk van de dochter van de Grote Moeder (Roerich 1985:154). Roerich zag het begin van het nieuwe tijdperk in een speciaal teken: in 1924 had Venus, namelijk een ster van de Moeder van de Wereld, de aarde voor korte tijd benaderd (Рерих 1931:50).

De verspreiding van Agni Yoga/Living Ethics in het thuisland van de Roerichs had de grootste hindernissen als gevolg van historische politieke omstandigheden. Hoewel de Roerichs ook aanhangers hadden in de USSR, was hun leer niet bekend bij de bredere samenleving na de Tweede Wereldoorlog. De situatie veranderde na de dood van Stalin. In 1957 keerde hun zoon George (Yuri) Roerich (1902-1960) terug naar Rusland. George promootte de kunst van de vader naast zijn eigen werk aan het Institute of Oriental Studies van de Russische Academie van Wetenschappen. Na de eerste schilderijententoonstelling in Moskou (1958) van Nicholas Roerich volgden de ene na de andere tentoonstellingen in verschillende steden in de USSR. Hoewel theosofische literatuur verboden was, boden de schilderijen van Roerich die in de musea werden tentoongesteld een geweldige kans om de theosofische leer populair te maken, en kunst diende als de deur die toegang gaf tot de wereld van Agni Yoga/Living Ethics.

In de jaren tachtig speelde Svetoslav Roerich (1980-1904) een cruciale rol in de ontwikkeling van de beweging. Hij ontmoette M. Gorbatsjov en zijn vrouw Raisa (1993), die al snel lid werden van de Moskouse groep Roerich-aanhangers. Met de ineenstorting van het Sovjet ideologische systeem, openden zich veel bredere kansen voor de verspreiding van Agni Yoga/Living Ethics, en Roerich-samenlevingen werden op veel plaatsen in het afbrokkelende Sovjet-imperium opgericht. [Afbeelding rechts] Hiervan werkte de groep in Moskou het meest succesvol. Het vestigde het N. Roerich Museum en de Sovjet Stichting van de Roerichs (1987), die haar activiteiten nu heeft voortgezet als het Internationaal Centrum van de Roerichs (1989). In 1991 heeft het Ministerie van Cultuur van de Russische Federatie beslag gelegd op het landgoed van Lopoukhins waar het museum was gevestigd. Dit heeft het voor het International Centre of the Roerichs erg moeilijk gemaakt om te opereren.

De legende over de Scandinavische oorsprong van de familie Roerich blijft circuleren en wordt ook intensief herhaald in zowel de post-Sovjet-ruimte als in de westerse wereld. In de gelederen van de Agni Yoga-volgelingen dient de belangrijke rol die aan de familie Roerich in de Russische geschiedenis wordt toegeschreven een specifiek doel - om de speciale status van Nicholas Roerich te rechtvaardigen: hij komt uit een belangrijke historische familie en moet een missie ondernemen die even belangrijk is als die van zijn voorouders in de geschiedenis. Daarom is de legende van de 21e eeuw aangevuld met een nieuw en zeer belangrijk element: nu wordt ook de aristocratische aard en het belang van de voorouders van Helena Roerich in de geschiedenis van het oude Rusland genoemd, parallel met de uitspraak over de familie van Nicholas Roerich. De voortzetting van een dergelijke legende is vrij te verwachten: in de eerste helft van de 20e eeuw was Nicholas Roerich de meest zichtbare persoon in Agni Yoga, die theosofische ideeën in de afbeeldingen in zijn kunst verwerkte en aan de organisatorische kwesties van de beweging werkte. Terwijl na Roerichs dood de leden van de beweging steeds meer de belangrijke bijdrage van Helena Roerich begonnen te erkennen: zij was specifiek degene die de boeken Agni Yoga of Living Ethics schreef. Door de prestaties van de familie Roerich te prijzen, wordt de bijdrage van Helena Roerich tegenwoordig steeds meer benadrukt, en in sommige groepen zijn zelfs de stijlfoto's van iconen gemaakt die aan haar zijn opgedragen.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De Roerichs positioneerden hun versie van theosofie als yoga. Helena Roerich was in de wereld van yoga geïntroduceerd via de literatuur van de Amerikaanse occultist William Walker Atkinson (1862-1932), bekend als Ramacharaka. Later was haar houding ten opzichte van de werken van Atkinson veranderd, en door hun theosofiesysteem te promoten, stelden de Roerichs het naast Atkinson, een van de prominente voorstanders van de New Thought-beweging. Overtuigd door hun lezing van religieuze teksten uit verschillende tradities dat het symbool van vuur gemeenschappelijk is voor alle religieuze systemen van de wereld, kwamen de Roerichs tot de conclusie dat in verschillende religies dezelfde godheid wordt aanbeden, gemanifesteerd voor de mens in vuur (“agni” in het Sanskriet). In de opvatting van de Roerichs moest vuur worden beschouwd als energie, en uiteindelijk werd energie het sleutelbegrip van hun nieuwerwetse theosofische systeem. Hoewel het misschien lijkt dat de Roerichs, door het label van Agni Yoga te kiezen, behoorlijk innovatief waren, waren ze in feite toegewijde volgelingen van Blavatsky. Helena Roerich verwees naar Blavatsky toen ze zei dat "de godheid een geheimzinnig, levend (of bewegend) vuur is" (Roerich, 1954:489).

Net als in de theosofie van Blavatsky is een van de belangrijkste constitutieve elementen van Roerichs leer het geloof in Mahatma's of wijze Himalaya-leraren. De leer van Roerich heeft zich specifiek ontwikkeld onder invloed van Blavatsky's doctrine, en het zijn niet alleen de basisideeën, maar ook de details van Roerich en Blavatsky die identiek zijn. Door Blavatsky's concepten van Mahatma's over te nemen, hebben de Roerichs zelfs hun manifestatieschema ontleend: zowel Helena Roerich als Helena Blavatsky hadden beiden visioenen, zelfs vanaf hun kindertijd (Superalledaags 1938:36) en bewerkstelligde bepaalde verschijnselen (Roerich 1974:224); beiden hadden één en dezelfde spirituele Leraren, en beide Helena's hadden dezelfde Leraren op één en dezelfde plaatsen ontmoet (Roerich 1998:312; Roerich 1998:365-66).

Na de dood van de Blavatsky beweerden Nicholas Roerich en zijn vrouw Helena Roerich de kanalen te zijn van een nieuwe openbaring en dat ze bovennatuurlijke krachten bezaten: Mahatma's hadden "de formules voor atoomenergie" gedemonstreerd (Superalledaags 1938:18) aan Helena Roerich. Ze had het vermogen om "het magnetisme van objecten" te voelen (Superalledaags 1938:143), om natuurrampen en keerpunten in de geschiedenis te voorspellen (Superalledaags 1938:117, 173, 163). Ze kon de menselijke evolutie genezen en beïnvloeden (Roerich 1974:244; Superalledaags 1938: 186). Schilderijen van Roerich hadden ook het vermogen om te genezen (Roerich 1954: 167-68).

De Roerichs hadden de Himalaya heilige betekenis gegeven, aangezien de Mahatma's op een geheime plek in de Himalaya woonden, van waaruit ze zorgden voor de evolutie van de aarde. Juist vanuit deze overtuiging domineren in Roerichs schilderijen bergen, die symbool staan ​​voor de spirituele wereld die afgescheiden is van de dagelijkse wereld, maar die toch bereikbaar is voor hen die streven naar een Hogere Realiteit. In reactie op critici die door India en de Himalaya hebben gereisd en zeiden dat ze Mahatma's nergens hebben opgemerkt, gingen de Roerichs in discussie over het bestaan ​​van Mahatma's en beweerden ze ten eerste dat in de folklore van alle volkeren elementen te vinden zijn die bewijs leveren over Mahatma's; ten tweede hebben leraren geen fysieke aanwezigheid nodig (Roerich 1954:367), zoals ze in astrale lichamen voorkomen.

De rol die Roerich zijn vrouw toekende bij het verzekeren van de evolutie van de mensheid, was nauw verbonden met het idee over de speciale missie van vrouwen in het evolutieproces. Hij benadrukte dat in elke evolutiecyclus het kritieke noodzakelijke voor de evolutie van de mensheid bekend wordt gemaakt door één Leraar, die de verantwoordelijkheid op zich neemt voor een bepaalde evolutiecyclus. De Roerichs beweerden dat de spiritualiteit van de twintigste eeuw tot zo'n laag niveau was gezakt dat er, toen vuurenergie de aarde naderde, behoefte was aan iemand die hogere kosmische energieën kon transformeren op een manier dat de mensheid ze zou kunnen ontvangen. Dit was bereikt door Helena Roerich, die op deze manier de wereld had gered (Infinity 1956: 186). Zich bewust van het feit dat het nieuwe theosofische systeem een ​​of ander verenigend symbool vereist, had de schilder het beeld van de Moeder van de Wereld aangeboden, dat hij vaak in zijn schilderijen reproduceerde, en dat als theosofische iconen kan worden beschouwd.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Hoewel de naam van de beweging Agni Yoga is, beoefenen de volgelingen van Roerich geen nieuwe vorm van yoga, aangezien de Roerichs geen gesystematiseerde methode ontwikkelden voor hoe hun yoga zou moeten worden beoefend. Uit de verspreide verwijzingen in de Agni Yoga-boeken kunnen we concluderen dat er drie fasen waren voorzien in de yoga van Roerichs: zuivering, verruiming van het bewustzijn en vurige transmutatie (Stasulane 2017a).

Hoewel Roerichs volgelingen zich cultuuraanbidders noemen en in hun handelen veel ruimte geven aan culturele activiteiten, wordt hun beweging gekenmerkt door geritualiseerd gedrag. [Afbeelding rechts] Zoals ontdekt in veldwerk in het Letse departement van het International Centre of the Roerichs, is het geritualiseerde gedrag gecentreerd rond drie basisattributen: het vaandel van vrede, vuur en bloemen.

Het belangrijkste attribuut is de Banner of Peace, ontworpen door Nicholas Roerich zelf. Het is bedoeld om de bescherming van de culturele verworvenheden van de mensheid te vertegenwoordigen, net zoals het rode kruis staat voor de bescherming van het menselijk leven (Roerich 193:192). Het ontwerp op de Banner of Peace wordt over het algemeen geïnterpreteerd als een symbool van religie, kunst en wetenschap binnen de cirkel van cultuur, of als het verleden, heden en toekomstige verworvenheden van de mensheid, beschermd binnen de cirkel van de eeuwigheid. Het heeft echter een esoterische betekenis: de drie rode bollen binnen een wit gebied, omgeven door een rode cirkel, is een symbool van de Mahatma's (Stasulane 2013:208-09). [Afbeelding rechts]

Vuur is een ander ritueel attribuut van Roerichs volgelingen. Kaarsen worden buiten de locatie geplaatst voor evenementen, bijvoorbeeld in de tuin, op de trap, maar ook binnen de locatie. Nicholas Roerich stelde vast dat de meeste, zo niet alle, religies dezelfde goddelijkheid aanbidden die in vuur is geopenbaard (Roerich 193:232). Het is geen verrassing dat de Roerichs er de voorkeur aan gaven hun eigen theosofiesysteem te noemen: agni-yoga of Yoga van vuur.

Het derde kenmerk, bloemen, is sterk gerelateerd aan geritualiseerd gedrag. Bij het uitvoeren van veldonderzoek door de jaren heen, was er een kans om de dynamische ontwikkeling van geritualiseerd gedrag te observeren: het brengen van eer aan de grondleggers van de beweging met bloemen is normaal geworden, maar tijdens het laatste evenement met Roerichs volgelingen was het duidelijk dat de het plaatsen van bloemen veranderde in een geritualiseerde handeling.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Tegenwoordig vormen de volgelingen van Roerich een netwerk van theosofische groepen, dat bijna heel Europa en Noord-Amerika omvat, evenals verschillende Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen. Na de ineenstorting van het communistische regime speelt Moskou, waar het International Centre of the Roerichs (ICR) actief is, een bijzondere rol en concurreert het met succes met het oudste centrum van de beweging in New York (VS). Meningsverschillen tussen de centra in Moskou en New York ontstonden in de eerste plaats vanwege de kwestie van de rechten op de literaire nalatenschap van de Roerichs. Toen de jongste zoon van Roerich, Svyatoslav Roerich (1904-1993) het archief van zijn ouders in 1990 overhandigde aan de Sovjetstichting van de Roerichs, beweert de Moskouse groep dat de rechten om Roerichs werken te publiceren alleen aan hen toebehoren.

Ondanks hun wisselende geopolitieke oriëntatie, worden alle groepen Roerich-volgelingen in de eerste plaats gekenmerkt door een sterk geloof in de berichten die Roerich ontving van de Mahatma's; ten tweede de gedeelde iconografie. De schilderijen van Nicholas Roerich, waarin de kunstenaar ook details van de visioenen van zijn vrouw heeft verweven, waardoor een nieuw theosofisch systeem van symbolen is ontstaan. Verder hebben de groepen Roerich-aanhangers zich organisatorisch slecht geconsolideerd. In Letland zijn er bijvoorbeeld drie groepen Roerich-aanhangers: de Letse Roerich Society, de Letse afdeling van het Internationale Centrum van de Roerichs en de Aivars Garda-groep of het Letse Nationale Front. Elk van deze groepen opereert in hun eigen gebied: culturele evenementen zijn de belangrijkste vorm van activiteit van de Letse Roerich Society en het sleutelwoord 'cultuur' domineert in haar sociale communicatie, zoals de Roerichs het concept van cultuur als een cultus van het licht of, meer precies, als aanbidding van het creatieve vuur (Hiërarchie 1977:100). De Letse afdeling van het International Centre of the Roerichs heeft invloed kunnen krijgen in het Letse onderwijssysteem. Het maakt met succes de door Shalva Amonashvili ontwikkelde gumannaja pedagogika (humane pedagogiek/educatie) populair, die gebaseerd is op de leer van Roerich. Studenten worden aangemoedigd om Roerich' cultureel erfgoed te verwerven door bijvoorbeeld zijn schilderijen te hertekenen. De activiteiten van de Aivars Garda-groep, of het Letse Nationale Front, strekken zich uit tot de politiek (Stasulane 2017b). Soortgelijke verdelingen zijn ook in andere landen te zien. Hoewel theosofische groepen zwak geconsolideerd zijn, zijn ze sociaal invloedrijk, aangezien elk van hen zijn eigen gebied bestrijkt, op deze manier zorgend voor een vrij dichte aanwezigheid van theosofische ideeën in de hedendaagse samenleving.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Hoewel alle groepen Roerich-aanhangers zich gewoonlijk presenteren als culturele organisaties, bevatten hun activiteiten ook een politiek accent, dat niet kan worden gezien als een marginale uitdrukking van theosofie, maar eerder als de traditie van historisch gefundeerde politieke aspiraties van de bewegingstichter. De opening van de geheime archieven van de USSR en de publicatie van verschillende theosofische dagboeken en brieven, die voorheen ontoegankelijk waren, leveren verrassend bewijs van Roerichs spirituele geopolitiek (McCannon 2002:166). Recent onderzoek naar de geschiedenis van de Roerich-beweging onthult de politieke doelen van de door de kunstenaar georganiseerde Centraal-Aziatische expedities (1925-1928; 1934-1935) (Росов 2002; Andreyev 2003; Andreyev 2014). Roerich probeerde het Grote Plan uit te voeren. Het plan was om het nieuwe land te stichten, dat zich zou uitstrekken van Tibet tot Zuid-Siberië, inclusief gebieden die werden geregeerd door China, Mongolië, Tibet en de USSR. Dit nieuwe land was gepland als het Shambhala-rijk op aarde. Grote betekenis was bedoeld voor de Altai in het geplande rijk van Nicholas Roerich, waar volgens hem de prachtige Belovodie (het land van de witte wateren) te vinden was. Dit wordt aangekondigd in de Russische folklore, maar ook in de leer van verschillende nieuwe religieuze bewegingen.

Nicholas Roerich probeerde de steun van verschillende landen te krijgen, waaronder de politieke steun van Sovjet-Rusland, om dit nieuwe rijk in het oosten te creëren. Roerich ontmoette verschillende keren in het Westen met vertegenwoordigers van Sovjet-Rusland om de steun van het Sovjetregime te krijgen voor de oprichting van het Nieuwe Land (Adreyev 2003: 296-67), en in 1926 arriveerde hij in Moskou met een brief van de Mahatma's en een schilderij waarin de Boeddha Maitreya werd afgebeeld op een manier die sterk op Lenin leek. In de brief die aan Moskou werd bezorgd, moedigden de Mahatma's de verspreiding van het communisme over de hele wereld aan, wat een stap voorwaarts zou zijn in het evolutieproces (Росов 2002:180). In de jaren dertig, toen de repressie van Stalin in Rusland begon (inclusief repressie tegen de volgelingen van Roerich) en toen het Sovjetregime zijn beleid in het Verre Oosten veranderde (Andrejev 1930), raakte Roerich ervan overtuigd dat de bolsjewieken niet de verwachte steun voor het Grote Plan zouden bieden. en hervatte het zoeken naar steun van de VS

Het lijkt misschien dat de plannen voor het stichten van het nieuwe land samen met Nicholas Roerich zijn verdwenen, maar dit idee is nog steeds actueel in hedendaagse Roerich-groepen. Roerich-aanhangers reizen regelmatig naar de Altai, en ze zijn goed op de hoogte van de politieke aspiraties van Nicholas Roerich, maar ze behandelen hem als een uitstekende politicus wiens vooruitziende blik was gebaseerd op zijn profetische inzicht. Er komt steeds meer nieuw wetenschappelijk onderzoek naar voren over hoe politieke esoterie tot uiting komt in het hedendaagse Rusland, maar waarin de theosofen zich verzetten tegen de geuite kritiek, waardoor Roerichs politieke doelen vergeestelijkt worden.

Het International Centre of the Roerichs streeft ernaar het ‘kosmisch denken’ in de wetenschap te introduceren door middel van de zogenaamde filosofie van de kosmische werkelijkheid die meestal als volgt wordt uitgelegd: in de loop van de twintigste eeuw is het kosmisch denken verschenen als een kwalitatief nieuw synthetisch manier van denken gekenmerkt door de synthese van de wetenschappelijke, filosofische en religieuze ervaring van de mensheid die nieuwe mogelijkheden onthult voor diverse vormen van kennis, inclusief de buitenwetenschappelijke.

Het opnemen van theosofische ontologie en kosmogonie in de hedendaagse wetenschap is het project van het United Scientific Centre of Cosmic Thinking, opgericht in 2004 onder auspiciën van het International Centre of the Roerichs, dat verantwoordelijk is voor de samenwerking met de Russische Academie van Wetenschappen, de K Tsiolkovsky Russische Academie voor Kosmonauten, de Russische Academie voor Onderwijs en de Russische Academie voor Natuurwetenschappen. De meest actieve Russische natuurkundigen die deelnamen aan de Roerich-beweging waren de wetenschappers die de zogenaamde torsievelden onderzochten, Anatoliy Akimov (1938-2007) en Gennadiy Shipov (1938), die in de jaren negentig lezingenrondleidingen maakten rond de instortende USSR. De onderzoekers die het 'kosmische denken' hebben aanvaard, promoten met succes de leer van de Roerichs en stellen dat recente ontwikkelingen van de hedendaagse wetenschap de waarheid van de Levende Ethiek bewijzen.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Nicholas Roerich, de grondlegger van Agni Yoga (1847-1947). toegankelijk vanaf https://www.roerich.org/museum-archive-photographs.php.
Afbeelding #2: Helena Roerich. Toegang vanaf http://www.ecostudio.ru/eng/index.php.
Afbeelding #3: Tentoonstelling gewijd aan Nicholas Roerich op de International Baltic Academy in Riga, Letland. (2009). Foto: Anita Stasulane.
Afbeelding #4: Een heilige ruimte gecreëerd door Roerich-aanhangers tijdens een evenement in de Letse Academische Bibliotheek (2009). Foto: Anita Stasulane.
Afbeelding #5: Nicholas Roerich. Madonna Oriflamma. (1932). Betreden via https://www.roerich.org/museum-paintings-catalogue.php.

REFERENTIES

Andreyev, Alexandre. 2014. De mythe van de meesters nieuw leven ingeblazen: het occulte leven van Nikolai en Elena Roerich. Leiden en Boston: Brill.

Andreyev, Alexandre. 2003. Sovjet-Rusland en Tibet: het debacle van geheime diplomatie, 1918-1930. Leiden en Boston: Brill.

еликов, П.Ф., ева, В. . 1973. Roerich, Naam: олодая ардия.

Deter, Jacqueline. 1989. Nicholas Roerich: Het leven en de kunst van een Russische meester. Rochester, Vermont: Park Street Press.

Duvernois, J. 1933. Roerich: Fragmenten van een biografie. New York.

Hiërarchie. 1977. New York: Agni Yoga Maatschappij.

Infinity. 1956. Deel 1. New York: Agni Yoga Society.

ороткина, . . 1985. ерих в етербурге – етрограде. енинград: ениздат.

антель, A. . . ерих. 1912. Titel: Издательство книг по искусству.

Melton, Gordon J. 1988. De encyclopedie van Amerikaanse religies. Detroit: storm.

McCann, John. 2002. "By the Shores of White Waters: The Altai en zijn plaats in de spirituele geopolitiek van Nicholas Roerich." sibirica 2: 166-89.

емизов, A. 1916. ерлица инная. Betreden via https://www.roerich.org/museum-paintings-catalogue.php op juli 8, 2021.

олякова, . . 1985. иколай ерих. осква: скусство.

ерих . . 2011. schrift. Nummer 1. Nummer: .

ерих, . 1990. ажигайте сердца, Naam: олодая ардия.

ерих, . 1931. ержава света. Southbury: Alatas.

Rēriha, Helena. 1998. Vēstulen. 1. Sēj. Riga: Vieda.

Rērihs, Nikolajs. 1998. Altajs - Himalaya: Ceļojumu dienasgrāmata. Riga: Vieda.

остиславов, . 1916. . . ерих, етроград: Бутковский, 1916.

Roerich, Nicolaas. 1985. Shambhala. New York: Nicholas Roerich-museum.

Roerich, Nicolaas. 1974. Onoverwinnelijk. New York: Nicholas Roerich-museum.

Roerich, Nicolaas. 1933. vurig bolwerk. Boston: De Stratford Company.

Roerich, Nicolaas. 1924. "Ster van de Morgen." De theosoof. Oktober: 97-105.

Roerich, Helena. 1967. Brieven van Helena Roerich 1929-1938. Deel 2. New York: Agni Yoga Society.

Roerich, Helena. 1954. Brieven van Helena Roerich 1929-1938. Deel 1. New York: Agni Yoga Society.

осов, . . 2002. иколай ерих: Вестник Звенигорода. спедиции . . ериха о окраинам стыни оби. анкт-Петербург: Ариаварта-Пресс.

Silars, Ivars. 2005. "Rērihi Kurzemē: Leģendas un arhīvu dokumenti." Latvijas Arhīvi 2: 61-80.

Stasulane, Anita. 2017a. "Interpretatie van yoga in het licht van westerse esoterie: de zaak van de Roerichs." Alternatieve spiritualiteit en religie Review 8: 107-21.

Stasulane, Anita. 2017b. “Vrouwelijke leiders in een radicaal-rechtse beweging: het Letse Nationale Front.” Gender en onderwijs 29: 182-98.

Stasulane, Anita. 2013. "Theosophy of the Roerichs: Agni Yoga of Living Ethics." blz. 193-216 inch Handboek van de Theosophical Current, onder redactie van Olav Hammer en Michael Rothstein. Leiden en Boston: Brill.

Supermundane: het innerlijke leven. Boek één. 1938. New York: Agni Yoga Maatschappij.

Paeliaan, Garabed. 1974. Nicolaas Roerich. Sedona, AZ: Aquarian Educatieve Groep.

Publicatie datum
3 februari 2022

 

Delen