David G. Bromley

The Way International

DE MANIER INTERNATIONALE TIJDLIJN

1916 (31 december): Victor Paul Wierwille werd geboren in New Knoxville, Ohio.

1937 (2 juli): Wierwille trouwde met Dorothea Kipp.

1942 (3 oktober): Wierwille begint het wekelijkse radioprogramma Vesper Chimes.

1945: Wierwille's eerste boek, Overwinning door Christus, werd uitgebracht.

1953: Wierwille begon de vooropleiding te geven aan Kracht voor overvloedig leven.

1954: Wierwille begon met de publicatie van Het tijdschrift De Weg.

1955: Wierwille richtte The Way, Incorporated op.

1957: Wierwille nam formeel ontslag als predikant in het pastoraat van de Evangelische en Gereformeerde Kerk en begon zijn bediening in The Way voort te zetten.

1970: Wierwille richtte The Way Corps en het Word Over the World (WOW) Ambassador-programma op.

1974: The Way verwierf The Way College of Emporia (Kansas) en The Way International Fine Arts and Historical Center (Sidney, Ohio).

1975: The Way verandert zijn naam in The Way International.

1976: The Way International verwierf The Way Family Ranch (Gunnison, Colorado) en The Way College of Biblical Research (Rome City, Indiana).

1982: Wierwille benoemde L. Craig Martindale tot president van The Way International.

1985: Victor Paul Weirwille sterft.

2020 (10 maart): Vern Edwards werd benoemd tot de vijfde president van The Way International.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Victor Paul Wierwille [Afbeelding rechts] werd op 31 december 1916 geboren als zoon van Ernst en Emma Wierwille en groeide op op een familieboerderij die later het hoofdkantoor werd van The Way International. In zijn jeugd bezocht hij de Evangelical and Reformed Church (later de United Church of Christ). Na het behalen van BA en BD graden van Mission House College and Seminary (later Lakeland College), behaalde Wierwille in 1941 een Master of Theology graad aan Princeton Theological Seminary (Kyle 1993). Wierwille ontving later een doctoraat van Pikes Peak Bible Seminary, een niet-geaccrediteerde correspondentieschool in 1948 (Melton 1986:205). Wiewille trouwde tijdens zijn studie met Dorothea Kipp en het echtpaar kreeg vijf kinderen.

Tijdens zijn eerste pastorale functie, in 1942, meldde Wierwille dat God rechtstreeks tot hem sprak in een tijd dat hij zich onzeker voelde over de boodschap die hij onderwees. Volgens Wierwille zei God: "Hij zou mij het Woord leren zoals het sinds de eerste eeuw niet bekend was als ik het aan anderen zou leren." Wierwille vroeg om een ​​teken van God. Hij meldde: “Mijn ogen waren stevig dicht terwijl ik bad. En toen opende ik ze. De lucht was zo wit en dik van de sneeuw, ik kon de tanks niet zien bij het tankstation op de hoek, niet op 75 meter afstand” (Juedes en Morton 1984:8-9). Een deel van het begrijpen van het Woord zoals het nooit gekend was, omvatte het bestuderen van de Aramese Bijbel, de taal waarvan Wierwille geloofde dat Christus sprak. Wiewille ondernam dit project midden jaren vijftig.

In oktober 1942 begon Wierwille met zijn radio-uitzending "The Vesper Chimes", waarin bijbelonderwijs en christelijke muziek door een jeugdkoor te zien waren. Hij publiceerde zijn eerste boek, Overwinning door Christus, een compilatie van zijn preken, in 1945. Wierwille zette zijn pastorale functies binnen de Evangelische en Gereformeerde Kerk voort tot 1957.

In de jaren vijftig begon Wierwille met het bouwen van een aantal organisatorische en leerstellige componenten die centraal stonden in The Way International. Hij vormde The Way, Incorporated (1950). Hij begon de boerderij waarop hij was geboren om te bouwen tot een hoofdkwartier voor The Way en droeg het eigendom vervolgens over aan de beweging (1955). Hij bouwde het Biblical Research Centre (1957) en hield daar het eerste International Summer School-programma (1961). Hij begon met het organiseren van de Power for Abundant Living (PFAL) class (1962), publicatie van The Way Magazine (1953), oprichting van The Way Corps (1954), oprichting van het Word Over the World (WOW) Ambassador-programma (1970), acquisitie van The Way College of Emporia in Kansas en The Way International Fine Arts and Historical Center in Sidney, Ohio (1970), en aankoop van The Way Family Ranch in Gunnison, Colorado, evenals The Way College of Biblical Research in Rome City, Indiana (1974). Een aantal van deze organisaties was gericht op opleiding en leiderschap. De Power for Abundant Living (PFAL) beschreef haar doel als bedoeld om de zin van het leven te vergroten, een positieve houding, voorspoed en gezondheid te bevorderen, evenals geloof en gebed te onderwijzen.

The Way International beleefde zijn meest succesvolle groeiperiode in de jaren zestig en zeventig, met mogelijk een hoogtepunt van 1960 leden. The Way putte uit dezelfde groep potentiële jeugdige bekeerlingen als een aantal Jezus mensen en andere conservatieve christelijke religieuze bewegingen, zoals The Children of God (later de familie internationaal) en Calvarie kapel (Kyl 1993). In 1968 bezocht Wierwille en diende persoonlijk in tegenculturele buurten in San Francisco, wat bijdroeg aan de groei van de beweging in deze periode (Eskridge 2018:108). Jeugdige bekeerlingen werden ook aangetrokken door The Way's integratie van rockmuziek in zijn bediening via de jaarlijkse Rock of Ages-muziekfestivals in Woodstock-stijl. Het lidmaatschap van de beweging nam af met het einde van de jeugdige tegencultuur, zoals het geval was voor veel van de groepen in dat cohort.

De beweging ondervond later een aantal uitdagingen toen externe oppositie zich ertegen mobiliseerde, ze werd geteisterd door interne verdeeldheid en er ontstonden beschuldigingen van moreel wangedrag [Zie, Kwesties/Uitdagingen].

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

The Way International geeft een samenvatting van tien punten van haar doctrines (The Way International website 2022):

Wij geloven dat de Schriften van het Oude en Nieuwe Testament zijn ‘gegeven door inspiratie van God’ [theopneustos, "door God geademd"] (3 Timoteüs 16:XNUMX) en perfect zoals oorspronkelijk gegeven; dat het door God ingeademde Woord de hoogste, absolute en definitieve autoriteit heeft voor geloof en godsvrucht.

Wij geloven in één God, de Schepper van hemel en aarde; in Jezus Christus, Gods eniggeboren Zoon, onze heer en verlosser, die God uit de dood heeft opgewekt; en we geloven in de werking van de Heilige Geest.

Wij geloven dat de maagd Maria Jezus Christus ontving door de Heilige Geest; dat God in Christus was; en dat Jezus Christus de "middelaar tussen God en mensen" is en "de mens Christus Jezus" is (2 Timoteüs 5:XNUMX).

Wij geloven dat Adam geestelijk werd geschapen naar het beeld van God; dat hij zondigde en daardoor een onmiddellijke geestelijke dood over zichzelf bracht, wat scheiding van God is, en later de fysieke dood, wat het gevolg is van zonde; en dat alle mensen worden geboren met een zondige natuur.

Wij geloven dat Jezus Christus stierf voor onze zonden volgens de Schrift, als een vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor ons, en dat allen die met hun mond de Heer Jezus belijden en in hun hart geloven dat God hem uit de dood heeft opgewekt, gerechtvaardigd en rechtvaardig gemaakt zijn , wedergeboren door de geest van God, eeuwig leven ontvangend op grond van Zijn eeuwige verlossing, en zijn daardoor zonen van God.

Wij geloven in de opstanding van het gekruisigde lichaam van onze Heer Jezus Christus, zijn hemelvaart en zijn zitplaats aan de rechterhand van God.

Wij geloven in de gezegende hoop op Christus' wederkomst, de persoonlijke wederkomst van onze levende Heer en Heiland, Jezus Christus, en onze samenkomst tot Hem.

Wij geloven in de lichamelijke opstanding van rechtvaardigen en onrechtvaardigen.

Wij geloven in het ontvangen van de volheid van de heilige geest, de kracht van omhoog en de bijbehorende negen manifestaties van de heilige geest voor alle wedergeboren gelovigen.

Wij geloven dat het beschikbaar is om alles te ontvangen wat God ons in Zijn Woord belooft in overeenstemming met ons gelovig geloof. Wij geloven dat we vrij zijn in Christus Jezus om alles te ontvangen wat Hij voor ons heeft bereikt door zijn plaatsvervanging.

De doctrines van The Way zijn op verschillende manieren onderscheidend (Juedes en Morton 1984). Een van de meest centrale en controversiële doctrines in The Way is de verwerping van de Drie-eenheid: Christus wordt niet gezien als gelijk aan God, maar als een geschapen wezen. De Heilige Geest is een manifestatie van God en een gave van God, een gave die zich manifesteert door het spreken in tongen. De Weg herinterpreteert ook de leer van de maagdelijke geboorte. De groep leert dat het feitelijke geslachtsgemeenschap tussen Maria en de Heilige Geest was die resulteerde in de geboorte van Jezus. Toen Jozef en Maria een seksuele relatie begonnen, was Maria al zwanger van Jezus. The Way predikt ook en is georganiseerd rond het concept van dispensationalisme, dat stelt dat de relatie tussen God en de mensheid door zeven 'administraties' verliep. The Way heeft een administratie toegevoegd, de relatie waarin de mensheid zich momenteel bevindt en wordt begrensd door Pinksteren en de wederkomst van Christus (ultra-dispensationalisme). Er zijn een aantal andere onderscheidende doctrines, zoals de verwerping van sommige boeken in het Oude Testament en wat het betekent om wedergeboren te zijn.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Net als bij doctrines kent The Way een aantal onderscheidende rituele praktijken. De kerk houdt geen erediensten op zondag; in plaats daarvan zijn er de hele week gemeenschapsbijeenkomsten. Leden beoefenen glossolalie, wat wordt beschouwd als een manifestatie van de heilige geest. Glossolalie vervangt de waterdoop. Leden wordt gevraagd om de kerk financieel te ondersteunen door middel van tiendebetalingen als minimum, met aanmoediging van 'overvloedig delen' naast tiende.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Lidmaatschap van The Way vereist voltooiing van de Power For Abundant Living (PFAL)-les van twaalf sessies. De klas bestaat uit de kenmerkende "verloren kennis" die Wierwille dacht te hebben herwonnen door zijn onderzoek en spirituele ervaringen. The Way-organisatie legt de nadruk op onderwijs, leiderschap en missionering door middel van organisatorische componenten zoals The Way Corps (leiderschapstraining 1970) en het Word Over the World (WOW) Ambassador-programma (missionizing 1970). De algehele organisatie is bedoeld om te repliceren wat volgens The Way de 'boomstructuur' van de vroegchristelijke kerk is, met wortels, stammen, takken en twijgen. Op lokaal niveau worden zowel gemeenschapsgroepen die bij de leden thuis (in plaats van kerkgebouwen) bijeenkomen als individuele leden 'twijgen' genoemd (Melton 1986). Het leiderschap van de plaatselijke kerk wordt uitgeoefend door gewijde predikanten die rituelen uitvoeren zoals bruiloften, begrafenissen en de heilige communie. De kerk organiseert jaarlijks haar Rock of Ages muziekfestival.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

The Way International heeft in de loop van haar geschiedenis een aantal grote uitdagingen gekend, de meeste tijdens de eerste jaren van ontwikkeling. Kwesties waren onder meer oppositie van anti-sektegroepen, interne conflicten die resulteerden in afvalligheid en schisma, en beschuldigingen van seksueel misbruik door Way-leiderschap. Er zijn ook meer kleine problemen. De liefdadigheidsorganisatie van The Way werd in 1985 ingetrokken wegens vermeende schendingen van politieke activiteiten, maar de status ervan werd twee jaar later hersteld nadat het met succes een juridische uitdaging had aangespannen (Tolbert 1988). Gedurende de jaren zeventig was er een aantal jaren publieke bezorgdheid over studenten van het Way College of Emporia (Kansas) die wapentraining kregen via een door de staat aangeboden cursus over veiligheid bij de jacht. Deze zorgen namen echter af omdat leden geen militaire training kregen en geen militaire wapens bezaten.     

The Way International vormde zich vóór de opkomst van het cohort van nieuwe religieuze bewegingen die eind jaren zestig en zeventig als 'culten' werden bestempeld (Shupe en Bromley 1960). The Way bloeide echter in de jaren zeventig in belangrijke mate omdat het steunde op de conservatieve maar tegenculturele Jesus People Movement (Eskridge 1970l; Howard 1980). De sekte/hersenspoelingsinterpretatie van betrokkenheid bij nieuwe religieuze groeperingen leidde tot deprogrammering van de groepen (Lewis en Bromley), waarvan er vele in die tijd dwangmatig waren, rechtszaken over wettelijke controle over aanhangers (Fisher 1970), en publiceerde verslagen over bewegingscarrières van voormalige leden (Edge 2018a, 1971b). De deprogrammeringen van The Way International zijn mogelijk groter geweest dan die van de Unification Church, die een primair doelwit was, in het midden van de jaren tachtig (Melton 1991: 2017; Bromley 2017).

The Way kreeg in de jaren tachtig te maken met interne conflicten en overlopen die de beweging aanzienlijk verzwakten. In 1980 selecteerde Wierwille de drieëndertigjarige Loy Craig Martindale, die eerder een aantal leidinggevende posities binnen de beweging had bekleed, als zijn opvolger, hoewel Wierwille tot aan zijn dood in 1983 een dominante invloed bleef uitoefenen binnen de groep. Vrijwel onmiddellijk na Wiewille's dood publiceerde Christopher Geer, die door The Way was geordend, 'The Passing of the Patriarch', waarin Martindale's leiderschap werd uitgedaagd en een aanspraak op zijn eigen spirituele autoriteit werd gemaakt. Het document werd uiteindelijk gepresenteerd op een bijeenkomst van The Way Corps en verspreid door de hele beweging. Uiteindelijk hebben we Greer ontslagen uit zijn leidende positie en zijn eigen organisatie gaan vormen, Word Promoties, Ltd. Te midden van de uitdagingen voor zijn leiderschap, probeerde Martindale zijn controle over de organisatie te verstevigen door persoonlijke loyaliteit te eisen en leiders te vervangen, wat leidde tot ontslag van zowel de leider als de leden. De beweging heeft in deze jaren mogelijk meer dan de helft van haar leden verloren. Tegen de jaren negentig hadden bijna een dozijn schismatieke groepen hun onafhankelijkheid van The Way verklaard, en velen behielden een zeer vergelijkbare organisatie en doctrine (Tolbert 1990; Juedes 1988). 

Ten slotte zijn er talloze beschuldigingen van seksueel misbruik geweest (Eskridge 2018:109; Juedes 1999, 2009). Wierwille, die stierf voordat de beschuldigingen uitbraken, werd persoonlijk beschuldigd van seksuele uitbuiting, net als Craig Martindale en andere Way-leiders. De beschuldigingen hadden betrekking op de bijbels gevoelige beschuldiging van overspel, aangezien de meeste van deze betrokken mannen en vrouwen getrouwd waren, evenals uitbuiting van alleenstaande vrouwelijke aanhangers door mannen. De legitimerende verklaringen die aan vrouwen werden verstrekt, waren gebaseerd op bijbelse interpretaties van de leiders die de nadruk legden op de verplichtingen van vrouwen jegens mannen als onderdeel van hun 'spirituele volwassenheid' (Skedgelt 2008). Wierwille's opvolger, Craig Martindale, werd in een civiele procedure aangeklaagd wegens een "patroon van corrupte activiteit", aangevoerd door Way-leden Paul en Frances Allen, waaronder "aanranding en verkrachting". Vlak voordat de zaak voor de rechter zou komen, werd een schikking getroffen, werden de dossiers verzegeld en werden de voorwaarden van de schikking niet bekendgemaakt (Laney 2000). Martindale heeft zijn leiderschapspositie neergelegd in de nasleep van deze juridische procedures.

Een van de schismatieke groepen die zich tijdens de tumultueuze jaren tachtig vormden, was River Road Fellowship, gevormd door Victor Barnard, met enige vroege betrokkenheid van David Larsen (Brooks en Ross 1980; Backman 2014; L'Heureux 2014). Barnard was ingeschreven in Hobart College in de staat New York toen hij werd benaderd door een recruiter van The Way. Vervolgens stopte hij met studeren en ging hij naar The Way College in Emporia Kansas. In 2016 trad hij toe tot het vierjarige leiderschapstrainingsprogramma van The Way Corps. Rond 1983 begonnen Barnard en Larsen met het plannen van hun eigen retraitecentrum, Shepherd's Camp. Larsen heeft gemeld dat hij en Barnard goed op de hoogte waren van seksuele activiteiten die in de Way plaatsvonden en beloofden dergelijke schendingen te vermijden (Ross, Louwagie en Brooks. 1990).  

We spraken er openlijk over, spraken het aan, dat het verkeerd was – dat we nooit die kant op zouden gaan,” zei Larsen met grote ogen. “We hebben zelfs een toezegging gedaan, een persoonlijke toezegging aan elkaar, dat we zoiets nooit zouden toestaan.

Wat begon als een tijdelijk kamp, ​​evolueerde naar een hiërarchisch georganiseerde, geïsoleerde woonenclave die op zijn hoogtepunt mogelijk 150 bewoners heeft gehuisvest. Tegelijkertijd namen Barnards charismatische statusclaims dramatisch toe en presenteerde hij zichzelf als een vertegenwoordiger van Jezus. In 2000 richtte Barnard 'The Maidens' op, een groep van tien meisjes tussen de twaalf en vierentwintig die geselecteerd waren om in de buurt van Barnard te wonen, met toestemming van hun ouders (Kahler 2016). De groep jonge vrouwen werd voorgesteld als verwant aan een religieuze orde voor vrouwen. Barnard begon vervolgens seksuele relaties te hebben met zowel de getrouwde vrouwen in River Road als met adolescente Maidens. De jonge meisjes werden gerustgesteld dat zijn seksuele toenaderingen zijn manier waren om Gods liefde voor hen te tonen en dat ze maagd zouden blijven omdat hij een 'Man van God' was. In 2008 kondigde Barnard publiekelijk zijn overspelige relaties aan, en er ontstond een conflict. De man wilde aangifte tegen hem doen. In 2012 meldden twee van de jonge Maidens Barnards ongeoorloofde relaties met hen. In 2014 diende de politie meerdere aanklachten in tegen seksueel geweld tegen Barnard. Hij pleitte uiteindelijk schuldig aan de aanklachten en werd veroordeeld tot vierentwintig jaar gevangenisstraf (Clouse 2017).

The Way International heeft zich sinds de Wierwille-Martindale periode organisatorisch gevestigd; er is geen melding gemaakt van Wierwille's bewogen geschiedenis op de website van de organisatie (The Way International website 2022). Er zijn verschillende soepele, conventionele leiderschapswisselingen geweest. Rev. Vern Edwards werd in 2020 aangesteld als de vijfde president van The Way International en The Way vierde zijn 79-jarig jubileum in 2021 (Speicher 2021).

BEELD
Afbeelding #1: Victor Paul Wierwille.

REFERENTIES

Backman, Kehla. 2014. "Hoe meer u zich inzet, hoe meer de leider van u houdt." Gawker, 26 april. Toegankelijk vanaf https://www.gawker.com/the-more-you-commit-the-more-the-leader-loves-you-15655767658.01K op 20 januari 2022.

Bromley, David. 1988. "Deprogrammering als een manier om nieuwe religieuze bewegingen te verlaten: de zaak van de unificationistische beweging." blz. 166-85 inch Van het geloof vallen: de oorzaken en gevolgen van religieuze afvalligheid. Newbury Park: SAGE-publicaties, 1988

Bromley, David G. en Anson Shupe. 1981. Strange Gods: The Great American Cult Scare. Boston: Beacon Press.

Brooks, Jennifer en Jenna Ross. 2014. "Vrienden herinneren zich de opkomst en ondergang van Victor Barnard." Star Tribune, Augustus 13. Betreden via https://www.startribune.com/april-20-friends-recall-rise-and-fall-of-victor-barnard/255833281/?refresh=true op 20 januari 2022.

Clous, Thomas. 2017. "Slachtoffer van seksuele misdrijven van 'maidens' cult-dossiers rechtszaak gericht op River Road Fellowship-oudsten die naar Spokane verhuisden." de woordvoerder, Januari 25. Betreden via https://www.spokesman.com/stories/2017/jan/25/sex-crime-victim-from-maidens-cult-files-lawsuit-t/ op 20 januari 2022.

Rand, Charlene. 2017a. Undertow: My Escape from the fundamentalism and Cult Control of The Way International. Newton, KS: Wings ePress.

Rand, Charlene. 2016. "Waarom ik moest ontsnappen aan een fundamentalistische sekte." ICSA vandaag 7: 15- 17.

Eskridge, Larry. 2018. God's Forever Family: The Jesus People Movement in America. New York: Oxford University Press.

Visser, Barry. 1991. "Toewijding, schade en deprogrammeurs: strategieën en tegenstrategieën in de cultoorlogen." Tijdschrift voor recht en religie 9:-151 77.

Howard, Jane. 1971. "The Groovy Christians of Rye, NY" Life Magazine, 1 mei 78-86.

Juedes, Johannes. 2009. "The Way's Theology of Sex: How Way Leaders gebruikten de Bijbel om promiscuïteit en overspel te promoten." toegankelijk vanaf http://www.empirenet.com/~messiah7/sut_sextheology.htm op 10 januari 2022.

Juedes, Johannes. 1999. "RECHTSZAKEN TEGEN TWI en BESCHULDIGINGEN VAN seksueel wangedrag." Over The Way International. Betreden via www.empirenet.com/~messiah7 op 10 januari 2022.

Jan Juedes. 1997. Recensie van "Het overlijden van een patriarch." toegankelijk vanaf http://www.empirenet.com/~messiah7/rvw_patriarch.htm op 1 / 1 / 2022.

Juedes, John en Douglas Morton. 1984. "Van 'Vesper Chimes' tot 'The Way International'." Milwaukee, WI: CARIS

Kahler, Karl. 2016. "Sekteleider uit Minnesota noemde de meisjes 'bruiden van Christus' - en hij was 'Christus'." Pionier pers, Maart 29. Betreden via https://www.twincities.com/2014/05/16/minnesota-cult-leader-called-the-girls-brides-of-christ-and-he-was-christ/ op 20 januari 2022.

Kyle, Richard. 1993. De. Religieuze rand: een geschiedenis van alternatieve religies in Amerika. Downers Grove, IL: InterVarsity Press.

Lalich, Janja en Karla McLaren. 2018. Ontsnappen aan utopie: Opgroeien in een sekte, eruit stappen en opnieuw beginnen. New York: Routledge.

Laney, Willem. 2000. "The Way International bereikt schikking met paar." Wapakoneta dagelijks nieuws, November 7. Betreden via https://culteducation.com/group/1289-general-information/8318-the-way-international-reaches-settlement-with-couple.html op 1 / 10 / 2022.

L'Heureux, Catie. 2016. "Twee overlevenden van kinderverkrachting hebben net het angstaanjagende bewind van een sekteleider beëindigd." De snede, Oktober 28. Betreden via  https://www.thecut.com/2016/10/rape-victims-minnesota-cult-leader-victor-barnard-sexual-assault.html op 20 januari 2022.

Lewis, James en David G. Bromley. 1987. "Het cult-terugtrekkingssyndroom: een verkeerde toeschrijving van de oorzaak?" Tijdschrift voor de Wetenschappelijke Studie van Godsdienst 26: 508-522.

Ross, Jenna, Pam Louwagie en Jennifer Brooks. 2014. "Gevangen in de donkere omhelzing van een sekte." Star Tribune, Augustus 13. Betreden via https://www.startribune.com/april-27-caught-in-a-cult-s-dark-embrace/256845191/?refresh=true op 20 januari 2022.

Shupe, Anson en David G. Bromley. 1980, De nieuwe burgerwachten. Beverly Hills: Salie.

Skedgelt, Kristin. 2008. De weg kwijt: een memoires van spiritueel verlangen, manipulatie, misbruik en ontsnapping. Point Richmond, Californië: Bay Tree Publishing.

Speicher, Melaine. 2021. "The Way viert 79e verjaardag." Sydney Daily News, Oktober 6. Betreden via https://www.sidneydailynews.com/news/religion/208263/the-way-celebrates-79th-anniversary

De website van Way International. 2022. "Over de oprichter." toegankelijk vanaf https://www.theway.org/about-us/about-the-founder/ op 1 / 5 / 2022.

The Way International website. 2022. "Verklaring van overtuigingen", toegankelijk via: https://www.theway.org/about-us/statement-of-beliefs/ op 1 / 1 / 2022.

Tolbert, Keith. 1988. "Infighting trimt takken van The Way International." Christianity Today, Februari 19. Betreden via https://www.christianitytoday.com/ct/1988/february-19/infighting-trims-branches-of-way-international.html op 1 januari 2022.

Tucker, Ruth. 1989. Een ander evangelie: alternatieve religies en de new age-beweging. Grand Rapids, MI: Zondervan.

Wierwille, Victor. 1945. Overwinning door Christus. Van Wert, OH: Wilkinson Press

Publicatie datum:
23 januari 2022

 

 

 

 

 

Delen