Fredrik Gregorius

Orde van de Morgenster

ORDE VAN DE MORGENSTER TIJDLIJN

1910 (8 januari): Madeleine Montalban werd geboren als Madeleine Sylvia Royals in Blackpool, Lancashire,

1930: Montalban verhuisde naar Londen.

1933: Montalban begon te schrijven voor Londen leven.

1953: Montalban begon te schrijven voor Voorspelling.

1956: De Orde van de Morgenster wordt opgericht.

1961: Alfred Douglas wordt een leerling van Montalban.

1967: Michael Howard neemt contact op met Madeline Montalban.

1982: Madeline Montalban stierf op XNUMX-jarige leeftijd aan longkanker.

1982: De rechten op het werk van Montalban werden toegekend aan haar dochter, die Jo Sheridan en haar echtgenoot Alfred Douglas de rechten gaf om het werk van de Orde van de Morgenster voort te zetten.

2004: Michael Howard's Het boek der gevallenen Engelen werd gepubliceerd.

2012: Jullia Phillips Madeleine Montalban, de magiër van St. Giles werd uitgebracht.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Orde van de Morgenster (OMS) werd in 1956 opgericht door Madeline Montalban en Nicolas Heron, die ze in 1952 had ontmoet. De Orde werd opgericht rond hun gemeenschappelijke interesse in esoterie, astrologie en de engel Lucifer. Montalban was de drijvende kracht achter OMS en zou ook de primaire ideoloog zijn. Toen ze later afscheid nam van Heron, zijn er geen aanwijzingen dat hij activiteiten heeft voortgezet die verband houden met OMS.

Madeleine Montalban werd geboren op 8 januari 1910 in Blackpool, Lancashire, als Madeleine Sylvia Royals. Ze zou later verschillende noms de plume (Dolores North, Madeline Alvarez, Madeline Montalban en andere namen) aannemen die ze gebruikte bij het publiceren van artikelen en pamfletten.

Op basis van wat er weinig bekend is over haar jeugd, lijken haar ouders geen interesse te hebben gehad in esoterische zaken. Volgens Julia Phillips, als er enige vorm van spiritualiteit aanwezig was tijdens haar jeugd, was het het christendom (Phillips 2012:22). Montalban zou later centrale bijbelse thema's opnieuw interpreteren, vaak in strijd met traditionele vormen van christendom, en zichzelf omschrijven als een heiden, maar de Bijbel stond centraal voor haar toen ze opgroeide en zou een centrale rol voor haar blijven spelen. Ze zou later beweren dat het Oude Testament een werk van magie was en het Nieuwe Testament een werk van mystiek (Howard 2016:55; Phillips 2012:26). Madeline verhuisde toen ze begin twintig was naar Londen, waarschijnlijk om een ​​carrière als journalist na te streven. Er zijn tegenstrijdige verhalen over Montalbans verhuizing naar Londen en haar relatie met de Londense occulte scene in de jaren '1930. Een nogal fantastisch verhaal is dat haar vader haar met een cheque naar Londen had gestuurd om te werken voor de bekende occulte auteur Aleister Crowley (1875-1947), omdat haar vader niet wist wat hij met haar moest doen (Phillips 2012:30 ). Er is echter geen bewijs dat dit verhaal waar is, en de kans dat een persoon zonder enige interesse in het occulte zijn dochter zou sturen om bij Crowley te gaan wonen, is nogal fantastisch. Ook zijn er geen vermeldingen van Madeleine in Crowley's dagboeken uit die periode. Hoewel het verhaal dat ze werd gestuurd om als secretaresse van Crowley te werken grappig maar mythologisch is, zijn er enkele aanwijzingen dat ze Crowley later leerde kennen. Maar hoe dicht ze waar of hoe vaak ze elkaar ontmoeten, is discutabel. Haar verhalen over Crowley zijn gebaseerd op latere verhalen aan haar vrienden en op een radio-interview in de jaren '1970. Hoewel de waarheid van deze verhalen ter discussie staat, is het belangrijk hoe ze Crowley zou gebruiken als contrast om haar eigen vorm van magische praktijk te presenteren. Montalban was van mening dat Crowley niet erg ver was gevorderd in zijn magische bezigheden vanwege zijn gebrek aan kennis over astrologie en de theatrale en bombastische rituelen die hij opzette om indruk te maken op mensen. Hoewel dit niet veel zegt over Crowley's systeem van Magick op zich, benadrukt het wel twee aspecten van Montalbans leringen met betrekking tot magie. Ten eerste het belang van astrologie, dat centraal stond in alles wat ze deed, en ten tweede haar afwijzing van wat ze zag als de theatrale vorm van magie, vertegenwoordigd door occulte orden zoals The Hermetic Order of the Golden Dawn en zijn uitlopers (Phillips 2012:32 ).

Wonen in Londen Montalban begon te werken voor Londense leven als hun astrologie-columnist in 1933, schrijvend onder verschillende pseudoniemen. In 1939 trouwde ze met een brandweerman, George Edward North, met wie ze een dochter had. Het huwelijk hield geen stand en hij verliet haar later. In 1947 was ze een regelmatige bijdrage aan Londense leven het schrijven van hun column over astrologie. Volgens Boek van Lumiel, rond 1944 begon ze een diepere interesse in Lucifer te ontwikkelen en begon ze te zoeken naar meer informatie over de engel, maar niets hiervan wordt gevonden in haar openbare geschriften op dat moment (Phillips 2012:112).

Hoewel de omvang van haar relatie met Crowley discutabel is, werd Montalban in de jaren veertig steeds meer een onderdeel van de occulte scene in Londen. Ze zou mensen leren kennen als Gerald Gardner (1940-1884), Kenneth (1964-1924) en Steffi Grant (2011-1923) en Michael Houghton, die in 2019 Atlantic Bookshop had opgericht. Later zou ze Gerald Gardner helpen met zijn roman High Magic's Aid die in 1949 via Atlantis werd gepubliceerd, of volgens sommige verslagen schreef ze in feite de hele roman op basis van Gardner's aantekeningen (Phillips 2012: 75-77). De roman was de eerste waarin Gardner zijn ideeën over hekserij presenteerde, zij het in een fictieve vorm. Hoewel het erop lijkt dat Montalban en Gardner met elkaar samenwerkten en elkaar ergens in het midden van de jaren zestig bleven ontmoeten, was er enige fall-out, maar de reden is onduidelijk. Toen Gardner in 1960 stierf, zou Montalbans steeds negatievere kijk op hem en Wicca kunnen zijn begonnen na de dood van Gardner (Phillips 1964:2012). Haar voormalige student Michael Howard (77-1948) zou later schrijven dat "ze een vijandigheid jegens Gardner en Wicca vertoonde die grensde aan haat" Howard 2015:2004). Toen Howard, die in 10 contact had gelegd met Montalban, in 1967 werd ingewijd in Gardneriaanse Wicca, leidde dit tot een volledige breuk met Montalban, die dit als "verraad" beschouwde (Howard 1969:2004; Phillips 11:2012). Ondanks haar negatieve kijk op Wicca, leerde ze later Alex en Maxime Sanders kennen aan het eind van de jaren zestig, en de Sanders verwerkten ook aspecten van haar engelenleer in hun werk (Sanders 77: 1960). Toch was Montalban altijd duidelijk dat ze geen heks was en dat haar vorm van magie niets met hekserij te maken had. Door de latere geschriften van Michael Howard zijn haar ideeën opgenomen in wat kan worden gedefinieerd als "Luciferiaanse hekserij" (of "Luciferiaanse ambacht"), wat de oorspronkelijke term van Howard was (Howard 2008: 237, Gregorius 2004: 12).

In 1953 begon ze te werken met het tijdschrift Voorspelling en zou de rest van haar leven voor hen blijven schrijven. De meeste van haar artikelen waren gericht op astrologie en haar persoonlijke overtuigingen zijn er zelden in terug te vinden.

In 1956 richtte ze samen met haar partner Nicolas Heron de Orde van de Morgenster op. De Orde was zo georganiseerd dat studenten een schriftelijke cursus konden volgen in plaats van de traditionele maçonnieke vormen van inwijdingen die te vinden zijn in de Gouden Dageraad, Society of Inner Light of Ordo Templi Orientis, en er waren geen groepsrituelen. Terwijl de meerderheid van de geïnteresseerden dit alleen zou doen door middel van schriftelijke instructies en voor zichzelf zou werken, zou een klein aantal later privé-studenten van Montalban worden (Phillips 2012:97. In 1964 gingen Montalban en Heron uit elkaar, maar het OMS zette hun werkzaamheden voort.

Ondanks dat ze deel uitmaakte van de occulte gemeenschap in Londen, is er geen bewijs dat ze ooit een magische orde is binnengegaan of enige leringen heeft gehad van een externe bron. Er zijn beschrijvingen, met wisselende betrouwbaarheid, van haar samenwerking met andere mensen, zoals Gardner en Grant, maar ze lijkt geen formele inwijdingen te hebben gehad. In plaats daarvan was haar kennis gebaseerd op het bestuderen van primaire teksten en volgens Howard lijkt ze in 1946 onthullingen van Lucifer te krijgen (Phillips 2012:85; Howard 2016:56).

Montalban stierf op 11 januari 1982 en de rechten op haar werk gingen naar haar dochter. Na de begrafenis was er een afspraak tussen haar, Jo Sheridan, en Alfred Douglas dat Sheridan en Douglas de schriftelijke cursussen van OMS zouden blijven aanbieden. Zowel Sheridan als Douglas kenden Montalban in de jaren zestig en Douglas was een van de studenten die bij haar woonde toen ze in 1960 naar haar nieuwe flat in Grape Street verhuisde (Phillips 1966: 2012).

Centraal voor de aanhoudende interesse in Montalban waren de geschriften van Michael Howard, [Afbeelding rechts] die in de jaren zestig een student van Montalban was. Ondanks het feit dat hun relatie eindigde vanwege zijn interesse in Wicca, is het door zijn inspanningen in The . geweest Ketel, waarvoor Howard redacteur was vanaf de oprichting in 1976 en zijn dood, dat een belang van Montalban levend is gehouden. In de jaren 1990 begon hij artikelen te schrijven onder de nom de plume “Frater Ashtan” over Luciferianisme (Howard 2004:13). Terwijl hij zijn interesse in het Luciferianisme bijna dertig jaar geheim hield, zou hij later meer worden erover openstaan. In 2001, De zuilen van Tubal Cain werd gepubliceerd, samen met Nigel Jackson geschreven, en Het boek van de gevallenen Angels werd gepubliceerd in 2004. [Afbeelding rechts De laatste geeft een presentatie van Montalbans kijk op Lucifer en de esoterische traditie die ze creëerde.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Montalban heeft tijdens haar leven nooit haar esoterische leringen gepubliceerd. Hoewel ze een productief schrijver was, gingen haar openbare geschriften voornamelijk over astrologie. Haar enige boek, over de Tarot, werd gepubliceerd na haar dood in 1983. Om te begrijpen wat er in de OMS werd onderwezen, moeten we vertrouwen op herinneringen en interpretaties van haar studenten. De persoon die het meest uitgebreid over Montalban heeft geschreven, is Michael Howard, die in de jaren zestig een leerling van haar was. Howard integreert Montalbans leringen met zijn eigen interpretatie van hekserij en Luciferianisme, maar volgens het huidige hoofd van de OMS, Alfred Douglas, is Howards presentatie van Montalban correct (Douglas, privécorrespondentie, 1960 augustus 8).

Astrologie speelt een centrale rol in de leer van OMS, en Montalban betoogde dat zonder kennis van astrologie magische werkingen niet mogelijk waren. De organisatie leert ook dat alle mensen hun eigen speciale engelen hebben, en een centraal doel van de werking binnen de OMS is om een ​​relatie met deze engelen te ontwikkelen. Hoe je de engelen benadert en hoe je ermee werkt, wordt bepaald door een goed begrip van iemands persoonlijke geboortehoroscoop. Astrologie heeft invloed op alles binnen OMS, en net als bij andere esoterische orden is er een reeks overeenkomsten waarbij verschillende engelen ook verband houden met verschillende sterrenbeelden en planeten (Phillips 2012:98.

De meest bekende leerstelling van Montalban betreft haar theologie over Lucifer, of Lumiel zoals ze hem liever noemde (Howard 2016:56). Lumiel betekende volgens Montalban “Het Licht van God”. Hoewel veel leringen in OMS gebaseerd zijn op de Bijbel, beschreef Montalban zichzelf als een heiden en beschouwde ze Lumiel als gebaseerd op een voorchristelijke doctrine, verwijzend naar de Chaldeeuwse religie als de oorsprong (Phillips 2012:99; Howard 2004). Montalban werd in het bijzonder gevonden bij de Chaldeeën, omdat zij van mening waren dat hun religieuze en magische systemen gebaseerd waren op astrologie.

Hoewel Lumiel een centrale figuur is in de OMS-leringen, verschijnt hij pas in de twaalfde cursus als een belangrijk personage, wanneer de adept een exemplaar krijgt van Het boek van Lumiel dat verklaart de geschiedenis van Lumiel. Howard verwijst ook naar een manuscript genaamd Het boek van de Duivel dat heeft een soortgelijk verhaal, maar is meer gericht op de figuur Baphomet (Howard 2016:59). Het boek van Lumiel is slechts eenentwintig pagina's. Geciteerd door Phillips, het begint met een verklaring dat Montalban haar studie over Lucifer begon in 1944. Gebaseerd op Phillips en Howard, wordt Lucifer gepresenteerd als een kracht voor de evolutie van de mensheid, en de wanhoop van Lucifer is verbonden met de onwetendheid van de mensheid. Het is vanwege de onwetendheid van de mensheid dat Lucifer in de val zit, en de bevrijding van Lucifer is ook de bevrijding van de menselijke ziel en het ontwaken ervan.

De mythologie gepresenteerd in Het boek van Lumiel is dat de wereld is geschapen door God, die wordt gezien als "van twee aard, de perfectie van man en vrouw" (Howard 2004:27). God verdeelt zijn macht gelijkelijk tussen hemzelf en zijn vrouwelijke zelf, en creëert een scheiding tussen Licht en Intellect, en schiep hieruit Lumiel, het eerste wezen. Verder komen uit deze divisie de Ben Elohim, de zonen en dochters van God. Deze worden de aartsengelen en zullen over de zeven planeten heersen. Het verhaal dat volgt is een mengeling van gnostische leringen vermengd met Montalbans begrip van evolutie, misschien geïnspireerd door Helena Blavatsky. Het leven op aarde wordt naar perfectie geleid door de engelenwezens en daarboven in astrale vorm zijn de "Stralenmensen", dat is het doel van de evolutie van de mensheid. In plaats van de evolutie haar gang te laten gaan, probeert Lumiel haar vooruit te helpen door ze te versnellen. Volgens Howard:

Volgens de leer van de OMS was Lucifer gefrustreerd door de langzame evolutie van de primitieve mensheid, beschreven als 'pels apen', en daarom 'vermengden de engelen hun vibraties' met de 'dochters van de aarde'. Helaas was de mensheid niet voldoende geëvolueerd om de macht te gebruiken die ze door dit proces werd gegeven en misbruikte het, wat leidde tot chaos en anarchie (Howard 2016:59).

Dit resulteerde in het feit dat Lucifer als straf in de materie vastzat en door de eeuwen heen gedwongen werd om in het vlees te reïncarneren om de mensheid het pad naar verlichting te leren en het 'Licht van de wereld' te zijn. Montalban lijkt te zijn beïnvloed door Frazer en de theorie van de stervende en herrezen god zoals hij schrijft:

Pas als de mensheid wist wie en wat ik was, zouden ze het moeten weten en begrijpen, maar mijn eigen lijden, dat fysiek moet zijn, zoals het lijden van de mensheid moet zijn... hetzelfde lijden en dezelfde opoffering zouden de mensheid moeten verlossen. Ik was een zondebok, die leven na leven met schaamte en onwetendheid de wildernis in moest worden gedreven, totdat die fout die ik had begaan, zichzelf had opgelost doordat de mensheid wijs werd, en daarom geheel goed, door ervaring (Motalban geciteerd in Howard 2004:123 ).

Zelfs Christus werd in de leringen van Montalban gezien als een avatar van Lucifer. De leer van Montalban kan worden gezien als een vorm van neo-gnosticisme waarbij de geest gevangen zit in de materie en bevrijding zoekt. De Hof van Eden is bijvoorbeeld een plaats in het astrale (Howard 2004:31). Het beeld van Lucifer is gebaseerd op: de Bijbel als Boek van Henoch maar opnieuw geïnterpreteerd met Lucifer als een kracht voor het goede die uiteindelijk zal terugkeren naar zijn vroegere glorie. Lucifer is geen satanische figuur, ook al is de mythologie om hem heen gebaseerd op de val van Lucifer en de opstandige engelen. De leer van OMS kan als Luciferiaans worden gezien, maar niet als satanisch. Er is geen conflict tussen God en Lucifer, maar Lucifer wordt, door zijn aanvankelijke fout, een gids voor de mensheid. Howard vergelijkt de opvattingen van Montalban met die van Gurdjieff, in die zin dat ze het grootste deel van de mensheid beschouwde als slapend.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Montalban was kritisch over wat ze zag als de theatrale vorm van ceremoniële magie die ze aantrof in organisaties als de Hermetic Order of the Golden Dawn. De beschrijvingen die er zijn van haar uitvoeringsrituelen zijn vaak eenvoudig, met behulp van kaarsen, tarot en astrologische timing. [Afbeelding rechts] De rituelen waren gebaseerd op de zeven planeten en de overeenkomsten tussen hen en je eigen geboortehoroscoop. De zeven planeten en hun heersende geesten, sterrenbeeld en weekdag zijn (Phillips 2012: 103):

Michael (zon), zondag, Leo

Gabriël (Maan), Maandag, Kreeft

Samael (Mars), dinsdag, Ram en Schorpioen

Raphael (Mercurius), woensdag, Tweelingen en Maagd

Sachiel (Jupiter), Donderdag, Boogschutter en Vissen

Anael (Venus), Vrijdag, Stier en Weegschaal

Cassiel (Saturnus), zaterdag, Steenbok en Waterman

De rituelen zijn ontworpen om individueel te worden uitgevoerd. De leerstellingen van OMS zijn zelf geheim en alleen toegankelijk voor leden, maar verwijzen in hun presentatie vooral naar renaissancemagie als inspiratiebron:

De basis van haar systeem was Hermetische magie, zoals ontwikkeld tijdens de Italiaanse Renaissance en beoefend door onder andere Marsilio Ficino, Pico della Mirandola, Cornelius Agrippa en John Dee. Haar bronnen waren onder meer de Picatrix en het Corpus Hermeticum, de heptameron van Peter d'Abano, de sleutel van Salomo, de heilige magie van Abramelin en Agrippa's occulte filosofie (OMS nd).

De rituelen waren ontworpen om voornamelijk door de student zelf te worden uitgevoerd als onderdeel van hun eigen begrip van magie. Een centraal onderdeel hiervan is het gebruik en de constructie van talismannen onder de juiste astrologische timing. Aanvankelijk werd een horoscoop gegoten voor nieuwe studenten die de studenten Zon en Maan engelen onthulden. De eerste gang heette ook De occulte geheimen van de maan (Phillips 2012: 96) die de focus op de maan aangeeft.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Hoewel het een meer informele volgorde is, is OMS nog steeds verdeeld in verschillende graden op basis van hoe geavanceerd de student is geworden. Toen Montalban nog leefde, nam ze studenten op die ze persoonlijk lesgaf en die een binnencirkel zouden vormen. Toch zijn er geen duidelijke graden, en het systeem is gebaseerd op een afwijzing van het soort op graden gebaseerde opdrachten die gebruikelijk waren in de jaren vijftig (Phillips 1950:2012-96).

De aanvankelijke leiding voor OMS was Montalban en Heron. Toen hun relatie in 1964 eindigde, zette ze zichzelf voort. Na de dood van Montalban in 1982 werd het auteursrecht op haar werk overgedragen aan haar dochter, die contact opnam met Jo Sheridan en Alfred Douglas om het werk met OMS voort te zetten. De OMS is actief gebleven onder leiding van Alfred Douglas.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Een primaire kwestie met betrekking tot de OMS was de nadruk op Lucifer, wat heeft geleid tot associaties met satanisme. Gebaseerd op de geschriften van Michael Howard, lijkt het erop dat er enkele uitdagingen waren binnen de Britse heidense scene om uit de kast te komen als een Luciferiaan vanwege de mogelijkheid om geassocieerd te worden met satanisme. OMS heeft benadrukt dat het Lucifer als een positieve figuur beschouwt en het satanisme niet promoot. In plaats daarvan ziet OMS Lucifer als "de brenger van Licht" die het menselijk bewustzijn opent voor een hoger bewustzijn (Douglas, persoonlijke communicatie, 13 augustus 2021).

Zoals met veel esoterische leraren, zijn er vragen geweest over de biografie van Montalban en in hoeverre haar verhalen over haar relatie met andere occultisten van die tijd feitelijk zijn. Dit is het geval, zoals eerder opgemerkt, met betrekking tot hoe ze Aleister Crowley leerde kennen. Behalve verhalen van haarzelf, zijn er ook verhalen uit andere bronnen die twijfelachtig zijn. Gerald Gardner lijkt te suggereren dat Montalban een nauwe band had met Lord Mountbatten, wat moeilijk te bewijzen is, net als Gardners bewering dat ze echt werkte als paranormaal adviseur en 'persoonlijk helderziende' (Heselton 2000: 301). Even fantasievol is de beschrijving van een ritueel uitgevoerd door Montalban met Gerald Gardner en Kenneth Grant dat gevonden wordt in Grant's Nachtzijde van Eden (Grant 1977:122-24; Phillips 2012:83). Dit soort problemen komt vrij vaak voor bij de meeste biografieën, en verder onderzoek naar OMS en Montalban zal waarschijnlijk een beter begrip van deze verhalen opleveren. Toch kwam volgens Julia Phillips, die de enige biografie over Montalban heeft geschreven, bij het afnemen van interviews met degenen die haar kenden, een nogal homogeen beeld van haar naar voren, en de meeste verhalen lijken consistent en worden geverifieerd door meerdere bronnen (Phillips, privécorrespondentie August 13, 2021).

Montalban en de OMS waren zeer vroege voorbeelden van Luciferianisme, ook al is haar interpretatie verre van de meeste hedendaagse vormen. Hoewel ze zelf hekserij verwierp, is ze door de geschriften van Michael Howard een belangrijke inspiratiebron geworden voor de moderne Luciferiaanse hekserij.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: Michael Howard.
Afbeelding #2: Cover van  Het boek van de gevallenen Angels.
Afbeelding #3: Madeline Montalban van Man, mythe en magie in de 1970s

REFERENTIES

Douglas, Alfred. 2021. Persoonlijke correspondentie, 13 augustus.

Grant, Kenneth. 1977. Nachtzijde van Eden. Londen. Skoob Book Publishing.

Gregorius, Frederik. 2013. "Luciferiaanse hekserij: op het kruispunt tussen heidendom en satanisme." blz. 229-49 inch The Devil's Party: Satanism in Modernity, onder redactie van Per Faxneld en Jesper Aa. Petersen. New York: Oxford University Press.

Heselton, Philip. 2003. Gerald Gardner en de ketel van inspiratie: een onderzoek naar de bronnen van Gardneriaanse hekserij. Somerset. Capall Bann Publishing

Heselton, Philip. 2000. Wicca Roots: Gerald Gardner en de opwekking van moderne hekserij. Berken. Capall Bann Publishing.

Howard, Michaël. 2016. "Leringen van het licht: Madeline Montalban en de Orde van de Morgenster." Pp 55-65 inch De lichtgevende steen: Lucifer in westerse esoterie, onder redactie van Michael Howard en Daniel A. Schulke. Richmond Vista: driehandige pers.

Howard, Michaël. 2004. Het boek van gevallen engelen. Somerset: Capall Bann Publishing.

Hutton, Ronald. 1999. The Triumph of the Moon: A History of Modern Pagan Witchcraft. Oxford: Oxford University Press.

OMS. en "Madeline Montalban en de Orde van de Morgenster." toegankelijk vanaf https://www.sheridandouglas.co.uk/oms/ op 15 augustus 2021.

Philips, Julia. 2021. Persoonlijke correspondentie, 13 augustus.

Philips, Julia. 2012. Madeline Montalban: De magiër van Sint-Gillis. Londen: Neptune Press

Philips, Julia. 2009. "Madeline Montalban, Elementaire en gevallen engelen." Pp 77-88 in Bandere kanten van de hemel: een verzameling essays over de oorsprong, geschiedenis, natuur en magische praktijken van engelen, gevallen engelen en demonen, onder redactie van Sorita d'Este. Londen: Avalonia.

Sanders, Maxine. 2008. Vuurkind: Het leven en de magie van Maxine Sanders. Oxford: Mandrake van Oxford.

Valiente, Doreen. 1989. De Wedergeboorte van Hekserij. Londen: Robert Hale. 

Publicatie datum:
19 augustus 2021

 

 

 

 

 

 

Deel