Lamont Lindstrom

Prins Philip

PRINS PHILIP TIJDLIJN

1966: Iounhanen-dorpelingen presenteerden een varken aan de Britse resident-commissaris Alexander Mair Wilkie tijdens zijn bezoek aan Tanna. Wilkie stierf op 13 augustus van dat jaar en reageerde niet.

1971 (maart): Prins Philip bezocht kort de Nieuwe Hebriden, inclusief het eiland Malakula, in Britannia.

1973-1974: Freelance journalist Kal Müller filmde het leven op het eiland (kava drinken, dansen, besnijdenisceremonie) en John Frum-rituelen en overtuigde Iounhanen-mannen om het dragen van peniswikkels nieuw leven in te blazen en te overwegen een kastom (aangepaste) school op te richten voor hun kinderen.

1974 (15-17 februari): Prins Philip, Koningin Elizabeth en Prinses Anne bezochten de Nieuwe Hebriden op het koninklijke jacht Britannia. Ze belden niet naar Tanna. Jack Naiva van Iounhanen beweerde dat hij naar de Britannia in de haven van Port Vila was gevaren en de prins in een wit uniform zag.

1975 (10 november): De eerste algemene verkiezingen in de koloniale Nieuwe Hebriden vonden plaats. De Engelstalige Nationale Partij van de Nieuwe Hebriden won zeventien zetels.

1977 (29 november): De tweede algemene verkiezingen, geboycot door de Vanua'aku (nationale) Pati (partij), vonden plaats. De Vanua'aku Pati riepen een Voorlopige Volksregering uit in de gebieden die zij controleerde.

1977 (maart): De Algemene Vergadering werd geschorst na de Vanua'aku Pati-boycot.

1978 (21 september): De Britse resident-commissaris John Stuart Champion bezocht het dorp Iounhanen en hoorde van het niet-beantwoorde varken. Hij bemachtigde een ingelijste foto van prins Philip en vijf kleipijpen en keerde terug naar Iounhanen om deze geschenken te overhandigen.

1978: Tuk Nauau stichtte een varkensmoordclub die de Britse autoriteiten naar Buckingham Palace stuurden. Het paleis stuurde een tweede foto terug van prins Philip die de club zwaait en de nieuw aangestelde Britse resident-commissaris Andrew Stuart bracht een bezoek aan Iounhanen om deze tweede foto te presenteren.

1979 (14 november): Derde algemene verkiezingen in de Nieuwe Hebriden. De Vanua'aka Pati won vijfentwintig van de negenendertig zetels.

1991: Medeoprichter van Movement, Tuk Nauau, was te zien in de documentaire van 1991 De fantastische invasie, gefilmd met een foto van prins Philip die erachter hangt.

2000: Buckingham Palace stuurde nog een foto van prins Philip naar Tanna

2007 (september): Posen en vier andere mannen uit het dorp Iakel waren te zien in de realityshow op televisie Ontmoet de inboorlingen. Prins Philip verwelkomde hen buiten de camera in Buckingham Palace en er werden geschenken uitgewisseld (waaronder nog een foto en een wandelstok).

2009: Andere Iakel-dorpelingen waren te zien in de Amerikaanse versie van Maak kennis met de inboorlingen.

2009: Mede-oprichter van de beweging, Jack Naiva, sterft.

2014 (oktober): Prinses Anne bezocht Port Vila.

2015: Iakel-dorpsbewoners die peniswikkels en schorsrokken dragen, en het Iakel-dorp zelf, speelde in Tanja, een speelfilm genomineerd in 2017 voor een Best Foreign Language Academy Award.

2018 (april): Prins Charles bezocht Port Vila. Jimmy Joseph, uit Iounhanen, gaf hem een ​​wandelstok.

2021 (9 april): Prins Philip stierf.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Toen Prins Philip, Hertog van Edinburgh, [Afbeelding rechts] stierf op 9 april 2021, vierden overlijdensberichten zijn lange leven, zijn trouwe steun aan zijn vrouw Elizabeth, zijn militaire carrière en zijn geestige, zij het soms norse persoonlijkheid. Ze merkten ook op dat hij een "God van het South Pacific Island" was (zie Drury 2021; Morgan 2021; onder vele anderen), en als zodanig werd vereerd op Tanna Island in het zuiden van Vanuatu. Deze apotheose was een journalistieke overdrijving, een niet ongewoon misverstand over de eilandrealiteit. De prins was geen god. Hij was eerder een eilandbroeder, de zoon van Kalpwapen een machtige geest die bovenop Tukusmera, de hoogste berg van het eiland, woont. De jonge Philip had op de een of andere manier de weg naar Europa gevonden om met een koningin te trouwen. Maar hij was verschillende keren naar de eilanden teruggekeerd en slimme experts uit een paar geïsoleerde dorpen waren verheugd om een ​​relatie (of een 'weg', in het plaatselijke spraakgebruik) met hem te herstellen. De hernieuwde verbinding werd gemarkeerd met uitwisselingen van geschenken, waaronder foto's en kleipijpen van de prins, en clubs, wandelstokken en varkens van zijn eilandverwanten. [Zie, leerstellingen/overtuigingen hieronder]

Het eiland Tanna wordt zowel door antropologen, taalkundigen als toeristen gewaardeerd vanwege zowel de rijke culturele en taalkundige tradities die 250 jaar cultureel contact hebben overleefd, zij het enigszins getransformeerd, en vanwege de opmerkelijke religieuze en sociale innovaties, de John Frum-beweging, een van de bekendste van deze (Lindstrom 1993). De hertog paste goed in de eilandpolitiek van de jaren zeventig. Frankrijk en Groot-Brittannië stichtten in 1970 de kolonie Nieuwe Hebriden Condominium nadat geen van beiden het eens was welke macht deze eilandengroep zou bezetten. Tegen de jaren zeventig bereikten de kolonies in het zuidwesten van de Stille Oceaan hun onafhankelijkheid, te beginnen met Fiji in 1906. Tegen het midden van de jaren zeventig was het duidelijk dat ook de onafhankelijkheid van de Nieuwe Hebriden snel naderde en dit leidde tot veel politieke concurrentie tussen de twee heersende machten, die zich bezighielden met de overdracht van gezag aan een vriendelijke onafhankelijke regering, en confronterend geschil en debat tussen eilandbewoners zelf.

Het koloniale onderwijssysteem was nooit goed, maar er hadden meer eilandbewoners door de Britten gefinancierde scholen bezocht en een beetje Engels gesproken dan op Franse scholen. De Fransen waren vooral bezorgd over het versterken van de steun voor Franstalige en Frans georiënteerde politieke partijen die deelnamen aan verschillende nationale verkiezingen: een primeur in 1975 voor een nieuwe Algemene Vergadering; een tweede, mislukte verkiezing, in 1977; en een derde in 1979 voor wat het herdoopte eerste parlement van Vanuatu zou worden. In deze jaren stuurden zowel de Britten als de Fransen agenten rond de archipel om de naderende onafhankelijkheid te bespreken, de stemprocedures uit te leggen en de politieke steun te versterken (Gregory en Gregory 1984:79). De Fransen cultiveerden vooral aanhangers van de John Frum-beweging, met hun hoofdkantoor in de Sulphur Bay in het oosten van Tanna, met een scala aan verlokkingen. De Britten, in contrapunt, gingen relaties aan met een paar geïsoleerde dorpen in het westen die, voor het gemak, net hun verloren broer, de hertog van Edinburgh, hadden herontdekt. Toen ontkende de Britse Resident Commission Andrew Stuart enig bijbedoeld politiek motief in deze transacties (Stuart 2002: 497), maar er blijven terecht twijfels bestaan.

Het dorp Iounhanen op het westelijke eiland en het naburige Iakel, gelegen op ongeveer vijf kilometer van de berghelling van het koloniale administratieve hoofdkwartier, hoewel geïsoleerd door slechte paden en paden, was in het begin van de jaren zeventig freelance fotograaf Kal Müller. Müller slaagde erin de dorpelingen ervan te overtuigen hun gescheurde korte broeken en rokken uit te trekken en weer traditionele peniswikkels voor mannen en schorsrokken voor vrouwen te dragen. Dorpsbewoners bespraken ook het opzetten van een kastom ("custom") school waar hun kinderen eilandtradities konden leren (Baylis 1970:2013). Dit exotisch sterk verbeterde een artikel dat Müller publiceerde in de National Geographic (1974). Het versterkte ook de aantrekkingskracht van de dorpen op een klein, maar groeiend aantal toeristen dat naar Tanna kwam. Bob Paul, een Australische handelaar die sinds 1952 op Tanna woont, had geholpen bij het opzetten van een kleine luchtvaartmaatschappij die Tanna verbond met de belangrijkste nationale luchthaven op Efate Island, en had Tanna's eerste toeristenbungalows gebouwd. Hij regelde dat bezoekers Iasur, de actieve vulkaan van het eiland, konden beklimmen, door een kudde 'wilde paarden' konden rijden en een rondleiding konden krijgen door Sulphur Bay, het hoofdkwartier van de John Frum-beweging. Sommige toeristen begonnen ook naar Iounhanen te bellen om deel te nemen aan traditionele dansceremonies en hobnob met echte kastom-dorpelingen, zoals aangegeven door die peniswikkels en schorsrokken.

Paul's connecties met Iounhanen waren goed, en hij en de Britse eilandagent Bob Wilson faciliteerden het bezoek van de Britse Resident Commission John Champion aan dat dorp in september 1978. De mensen daar, schreef Champion, in tegenstelling tot John Frum-aanhangers waren "in principe goedgezind tegenover de Britten" (2002:153). Dorpelingen hadden in 1966 Alexander Wilkie, een van Champion's voorgangers, een varken en wat kava (Piper methysticum) aangeboden. Ze klaagden nu dat Wilkie (die kort na dit bezoek stierf) deze geschenken nooit had beantwoord. Voormannen Jack Naiva en Tuk Nauau vroegen om een ​​retourbon, bij voorkeur van Champion's Londense baas, de prins. Naiva heeft Philip, gekleed in marine-wit, op de Britannia waargenomen tijdens zijn koninklijke bezoek aan Port Vila in 1974. Hij beweerde dat hij de haven van Vila was binnengevaren om het jacht te onderzoeken (Baylis 2013:60). Genderrelaties op Tanna blijven patriarchaal en mannelijke prinsen overtreffen vrouwelijke koninginnen, vooral één in een indrukwekkend uniform. Een terugkeergeschenk zou de uitwisseling rechtzetten en blijvende internationale verbindingen beloven na het vertrek van de Britten, wat ze deden toen de kolonie in 1980 onafhankelijk werd.

De British Residency raadpleegde Kirk Huffman, de Anglo-Amerikaanse curator van het Cultureel Centrum van de Nieuwe Hebriden in Port Vila, die de culturele betekenis van wederzijdse uitwisseling uitlegde en merkte op dat mannen nog steeds voorliefde hebben voor in Duitsland geproduceerde kleipijpen, een populair negentiende-eeuws handelsartikel (Baylis 2013:56). Champion nam contact op met Buckingham Palace die hem een ​​gesigneerde foto van de hertog bezorgde. Daarna keerde hij terug naar Iounhanen met foto en vijf kleipijpen die Naiva en Nauau ontvingen "met grote waardigheid en voldoening, hoewel men een oude man hoorde mompelen dat het nog beter zou zijn geweest als HRH persoonlijk was gekomen" (Champion 2002: 154 ).

Nauau op zijn beurt gaf Champion een knuppel voor het doden van varkens die hij had gesneden en vroeg dat deze naar de prins zou worden gestuurd en dat er een foto van prins-met-knots zou worden gemaakt. Dit werd gedaan en Andrew Stuart, die eind 1978 Champion verving als British Resident Commission, bracht deze tweede foto naar Iounhanan (Gregory en Gregory 1978:80). De Britten waren zich vanaf het begin goed bewust van het public relations-potentieel van deze uitwisselingen en ze rekruteerden BBC-fotograaf Jim Biddulph om de uitwisseling van geschenken te filmen. (Biddulph miste de uitwisseling zelf maar nam vervolgens de eerste, nu beroemde, afbeelding van Naiva met de foto van Philip met knuppel (Stuart 2002:498)). [Afbeelding rechts]

Foto's, boeken en ander papiermateriaal hebben een korte levensduur op Tanna, gezien het tropische klimaat van het eiland en de voorbijgaande cyclonen, en het paleis bleef in de loop der jaren vervangende foto's sturen naarmate eerdere foto's vervielen, waaronder een in 2000 vergezeld van een Union Jack-vlag.

Iounhanen en Iakel waren in de jaren zeventig kleine, geïsoleerde en dunbevolkte plaatsen die ver verwijderd waren door slechte wegen en berghellingen. In de jaren twintig had de Presbyteriaanse missie (het dichtstbijzijnde missiestation in het dorp Ateni (Athene)) mensen bekeerd; en in de jaren veertig verlieten mensen de missie om zich bij de weer oplevende John Frum-beweging aan te sluiten. Deze dorpen bevonden zich echter in de marge van zowel christelijke als John Frum-organisaties en mensen genoten weinig erkenning of respect van hun buren op het eiland, laat staan ​​van de rest van de wereld. Ze konden en deden echter opscheppen over hun toewijding aan het echte eilandkastom. Het briljante idee van Naiva en Nauau, dat hun roem en fortuin veel heeft verhoogd en hun marginaliteit heeft uitgewist, was om een ​​kastomweg naar prins Philip te creëren.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De meeste eilandbewoners, hoewel grotendeels christelijk, blijven sterk geloven in de aanwezigheid van geesten, en ze delen een rijke reeks mythische motieven met mede-Melanesiërs en met Polynesische buren in de centrale Stille Oceaan. Een veelvoorkomend motief betreft twee broers, van wie de een het huis verlaat en de ander achterblijft (Poignent 1967:96-97). Een aaneenschakeling van mythen langs de noordkust van Papoea-Nieuw-Guinea vertelt bijvoorbeeld de verhalen van gescheiden broers Kilibob en Manup (Pompanio, Counts en Harding 1994). De broers zijn cultuurhelden die met bovenmenselijke kracht belangrijke cultuurelementen innoveerden of introduceerden. De ene wordt vaak gecrediteerd voor het vestigen van lokale tradities, en de andere, die achter de horizon verdween, met het schenken van de koloniserende Europeanen met de technologische en andere bevoegdheden die ze genieten. Prins Philip past als lang verloren eilandbroeder in dit wijdverbreide Melanesische mythemotief.

Meer in het bijzonder diende de hertog in de jaren zeventig ook de eilandpolitiek en de koloniale politiek als een Brits tegenwicht voor de naar Frankrijk neigende John Frum-beweging, en als een goedgeplaatste broer die de lokale bekendheid van Iounhanen zou kunnen vergroten. Tanna, met zijn orale cultuur, is een eiland van concurrerende en overlappende verhalen. Heilige teksten zijn niet gecodificeerd in druk. Mensen worden voortdurend geïnspireerd door berichten die ze ontvangen in dromen, of wanneer ze licht bedwelmd zijn door kava, aftreksels waarvan mannen elke avond (als de voorraad het toelaat) samen drinken op dorpsdans/kava-drinkplaatsen (Lebot, Merlin en Lindstrom 1970). Sinds de jaren zeventig circuleren er veel verschillende verhalen van prins Philip over Tanna en deze zijn wijdverbreid verspreid door internationale journalisten die verheugd zijn om de heerlijke, zij het incorrecte, apotheose van de hertog te vertellen.

Resident Commission Champion hoorde enkele vroege verhalen in 1978, hoewel deze ongetwijfeld door de Britse oren werden vervormd: de hertog is een zoon van de berggeest Kalpwapen; John Frum is zijn broer; hij

was over de zee gevlogen, waar hij trouwde met een blanke vrouw, en op een dag zou terugkeren in zijn... Nambas [peniswikkel] om op de vulkaan te leven en over hen te heersen in eeuwigdurende gelukzaligheid - wanneer oude mannen hun rimpels zouden verliezen, weer jong en sterk zouden worden, en in staat zouden zijn om zonder terughoudendheid de gunsten van ontelbare vrouwen te genieten (2002:153-154) .

Andrew Stuart, zijn opvolger, voegde eraan toe: "Sommigen zeiden dat hij in zijn witte marine-uniform de piloot van het vliegtuig van John Frum moest zijn" (2002:497). Andere vroege verhalen beloofden Philip verschillende huwbare jonge vrouwen toen hij thuiskwam in Tanna.

Deze verslagen correleren met de westerse waardering van de John Frum-beweging als een “vrachtcultus” (Lindstrom 1993). Dit waren sociale bewegingen, wijdverbreid in Melanesië, die uitbraken na de Pacific War. Profeten instrueerden volgelingen om hun gedrag te verbeteren en hun sociale relaties te herstellen om voorouderlijke geesten, of Amerikaanse vrachtvliegtuigen en schepen, uit te nodigen om terug te keren met materiële rijkdom, politieke redding, betere gezondheid en zelfs onsterfelijkheid.

Tuk Nauau is een betere bron voor eilandverhalen. Huffman, toen foto's voor het eerst werden uitgewisseld in 1978, interviewde Nauau en anderen om achtergrondinformatie te verstrekken aan het paleis. In Fantastische invasie Nauau prijst de aanleg van nieuwe wegen, nieuwe verbindingen zoals met de prins, die voor vrede en welvaart zullen zorgen. Zijn verhalen verbinden Tanna met de wijdere wereld die de prins vertegenwoordigt (Baylis 2013:17). Nauau houdt een cupro-nikkel munt omhoog, zilver verbonden met koper, of in eilandogen zwart met wit. De munt symboliseert, net als de hertog, gelukkige relaties die families op winstgevende wijze bij elkaar brengen (Baylis 2013:122-23).

Het label 'vrachtcultus', dat de meeste antropologen in de jaren zeventig begonnen te vermijden, overschaduwde en vereenvoudigde diverse naoorlogse Melanesische sociale bewegingen. De aanhang van prins Philip Tanna was geen vrachtcultus, ondanks journalistieke onuitblusbare voorliefde voor de term. Een televisieserie uit 1970 die de reizen van James Cook in de Stille Oceaan herdacht, toonde "The Prince Philip Cargo Cult" (Lewis 2017; zie ook Davies 2018 en vele anderen). In plaats daarvan zorgt de prins van ver voor zijn eilandverwanten en verbetert hun leven op Tanna. De eilandbewoners keken uit naar een eventuele hereniging met hun rondzwervende broer, en niet zozeer naar de schat of lading die hij mee naar huis zou nemen. Ze verwachtten zijn thuiskomst die met zijn overlijden inderdaad heeft plaatsgevonden. Philip's geest is terug op Tanna.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Innovatieve Philip-verhalen leidden niet tot veel nieuwe rituelen in Iounhanen of Iakel. In plaats daarvan namen volgelingen de erkenning van de prins op in de normale ronde van de eilandceremonie. Dit omvat dagelijkse communie met sterke drank tijdens de avondconsumptie van kava, en standaard cirkeldansen (nupu) die belangrijke gebeurtenissen markeren (huwelijken, de besnijdenis van zonen en jaarlijkse uitwisselingen van eersteling yams en taro). Iounhanen en Iakel organiseerden in de jaren '1970 een groot regionaal festival voor het doden van varkens (nekoviar of nakwiari) en misschien zullen ze dat nog een keer doen bij een toekomstige herdenking van de hertog.

Baylis, die in 2005 een maand Iouhanen bezocht, was teleurgesteld dat hij geen specifieke feestrituelen ontdekte. Naiva legde uit: "We zingen geen liedjes voor prins Philip. We gaan niet naar een speciaal huis. Wij hebben niet. . . stokken zoals deze” – hij maakte het kruisteken met zijn handen – “of danst of iets dergelijks” (2013:235). Dat soort opzichtig ritueel, legde Naiva uit, was iets dat christenen en John Frum-volgelingen deden en het "blokkeert alleen de weg". Philip's eilandbroers in plaats daarvan,

…loop langzaam. We werken in de tuinen. We drinken kava. We bewaren het in ons hart. En wat gebeurt er? Prins Philip stuurt ons foto's en brieven. We hebben een weg aangelegd, en omdat we het op onze manier blijven doen, de kastom-manier, en niet de weg van de christenen en het John-volk, zullen op een dag mannen uit Tanna hem ontmoeten” (2013:236).

Naiva bewaarde zijn twee Philip-foto's in een van de grond opgeheven structuur, buiten het bereik van varkens en overstromingen (Baylis 2013:200), en hij stelde een kleine verzameling Philip-brieven samen en publiceerde artikelen in zijn huis.

Voortdurende journalistieke aandacht en toeristenaankomsten (voordat Covid19 deze ontwrichtte) hebben onlangs de innovatie van ceremoniële gelegenheden aangemoedigd, waaronder de verjaardag van de hertog op 10 juni, hoewel eilandbewoners grillige tijdwaarnemers zijn. Iakel-aanhangers, toen ze op de hoogte werden gebracht van het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle, hebben naar verluidt een van hun Britse vlaggen gehesen, kava gedronken en nupu gedanst (Lagan 2018). Volgelingen kwamen ook bijeen om varkens te slachten en te delen, en kava te drinken, om te rouwen om de dood van Philip toen ze het nieuws hoorden. Traditioneel laten mannelijke familieleden van een overleden bloedverwant hun baard ongeveer een jaar lang groeien en organiseren dan een mortuariumfeest om te markeren dat ze deze afscheren. Dergelijke vieringen zijn ad hoc en onregelmatig, grotendeels aangewakkerd door externe aandacht.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Leiderschap op Tanna is diffuus en contextueel (Lindstrom 2021). Mannen bekleden leidinggevende posities voor zover anderen bereid zijn te volgen. Op dorpsniveau claimen aantallen mannen de een of de ander van twee soorten traditionele hoofdtitels (ianineteta "woordvoerder van de kano" en ierumanu "heerser"), hoewel in de praktijk leeftijd, ervaring en bekwaamheid bepalen wie effectief als "hoofdman" dient. .” Regionale organisaties (de vele christelijke denominaties die actief zijn op het eiland; John Frum; eerdere groepen, waaronder "Four Corner" en verschillende Kastom-kerken; en nu de Prince Philip-beweging) werken op dezelfde manier. Bekwame, meestal oudere mannen (vooral degenen die innovatieve berichten van geesten of de rest van de wereld ontvangen) bevelen het volgende aan.

Jack Naiva en Tuk Nauau waren in die zin de twee belangrijkste vernieuwers van de verhalen van prins Philip. Ze maakten gebruik van de politiek geteisterde jaren zeventig, een niet beantwoord varken, een gelukkige ontmoeting met de Britannia tijdens het koninklijke bezoek aan Port Vila in 1970 en een gemeenschap die niet tevreden was met haar marginaliteit om een ​​verborgen prinselijke connectie op te roepen. Nauau, die leed aan filariasis, stierf in de jaren negentig en Naiva in 1974. Het leiderschap van de beweging is overgegaan op een tweede generatie, maar zelfs voordat Naiva stierf, was er een ernstig conflict uitgebroken tussen de volgelingen van de hertog in het dorp Iounhanen en die in Iakel, een paar honderd meter verderop en geleid door Johnson Kouia, Posen en anderen. Dergelijke confessionele conflicten zijn typisch op het eiland, aangezien gemeenschappen en organisaties twisten en verdeeldheid zaaien over hulpbronnen. In dit geval waren de prins en de wereldwijde aandacht die hij beval, en een groeiend toeristenbedrijf, de belangrijkste conflictpunten.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Filip is dood. Wat kunnen eilandbewoners nu doen? Veel journalistieke speculaties waren gericht op de vraag of prins Charles de plaats van zijn vader in de harten van de Tannese zou kunnen innemen (bijv. Squires 2021). Er is echter nog geen vast verhaal verschenen dat Charles Philip zal verdringen. Philip's geest is nu tenslotte weer thuis op Tanna [Afbeelding rechts] en hij blijft wegen aanbieden die naar de wijdere wereld leiden.

Een grotere uitdaging komt van het opmerkelijke succes van de beweging. Dit veroorzaakte een splitsing tussen Iounhanen en Iakel, die zich verdiepte toen de laatste een groot deel van de toeristenhandel veroverde. Hoewel Iounhanen in de jaren zeventig als eerste zichzelf aan de wereld aanbood als een toeristische attractie in het kastom-dorp (en dorpelingen zich konden haasten om hun peniswikkels en blaffende rokken aan te trekken wanneer men een vrachtwagen het bergpad kon horen schuren), Iakel bij de De jaren 1970 hadden een groot deel van de handel veroverd (Connell 2000). Iakel-mannen speelden ook in zowel de Britse (2008) als de Amerikaanse (2007) versie van de reality-tv-show Maak kennis met de inboorlingen. Dit bracht vijf dorpen naar het VK en de VS waar ze nieuwe vrienden ontmoetten en exotische westerse sociale omstandigheden ontmoetten (bijvoorbeeld daklozen). De hertog, in de Britse versie (aflevering drie, deel vijf), vermaakte de vijf Iakel-mannen in Buckingham Palace, hoewel buiten de camera. Ze gaven Philip verschillende geschenken, waaronder nog een wandelstok, en vroegen hem blijkbaar: "Is de papaja al rijp of niet?" Als hij rijp was, stond zijn terugkeer naar Tanna voor de deur. Je kunt je afvragen of de hertog bereid was om met zijn volgelingen te kletsen, hoewel dit de internationale betrekkingen verbeterde, net als zijn toegewezen eilandplicht.

In 2015 schitterden Iakel-dorpsbewoners in hun peniswikkels en schorsrokken in een in Australië geproduceerde speelfilm, Tanna (Lindström 2015). Deze film werd in 2017 genomineerd voor een Academy Award Best Foreign Language Film en won andere prijzen, waaronder een van de African-American Film Critics Association. De jonge sterren reisden veel naar internationale filmfestivals. De prins dook ook op in de film toen dorpsoudsten zijn gearrangeerde huwelijk met Elizabeth aanprijzen als een essentieel model voor eilandhuwelijken die ook nog steeds meestal worden gearrangeerd door de ouders van een paar (Jolly 2019).

Toeristische bezoeken aan Tanna namen in de jaren 2000 aanzienlijk toe, voordat Covid-19 de grenzen sloot. Vanuatu's National Statistics Office meldde dat in 11,000 meer dan 2018 internationale bezoekers naar Tanna kwamen. De meesten kwamen om Iasur, de vulkaan van het eiland, te verkennen, maar steeds meer mensen betaalden ook om het kastom-leven in Iakel te ervaren en te fotograferen, of in verschillende concurrerende dorpen die het eilandtraditionalisme verbreiden. Een paar, vooral journalisten met grote ogen, komen het spoor van prins Philip volgen. Wanneer het internationale toerisme weer wordt hervat, belooft deze groeiende bizarre aandacht de eilandconflicten te verdiepen, terwijl Philip's volgelingen botsen over het geld en andere middelen die bezoekers bieden.

Philip heeft inderdaad gediend als de weg waarlangs dorpelingen, net als hij, Tanna hebben verlaten om ver te reizen. Nu zijn geest weer thuis is op het eiland, kan zijn weg op een dag overwoekerd en onbegaanbaar worden, vervangen door nieuwe verbindingen en nieuwe wereldwijde relaties waar eilandbewoners naar hunkeren. Maar voorlopig circuleren zijn verhalen nog steeds, en zijn licht dat op Tanna schijnt blijft de wereld naar dit afgelegen en fascinerende eiland trekken.

Afbeelding #1: Prins Philip, Hertog van Edinburugh.
Afbeelding #2: Jack Naiva met de foto van Philip (een heropname van na 1978).
Afbeelding #3: Kaart van Tanna.

REFERENTIES

Baylis, Matthew. 2013. Man Belong Mrs Queen: Avonturen met de Philip Worshippers. Londen: Old Street Publishing.

Kampioen, Jan. 2002. John S. Kampioen CMG, OBE. blz. pp.142-54 in Brian J. Bresnihan en Keith Woodward, eds. Tufala Gavman: Herinneringen uit het Anglo-Franse condominium van de Nieuwe Hebriden. Suva: Instituut voor Pacific Studies, Universiteit van de Stille Zuidzee.

Connell, John. 2008. "De continuïteit van maatwerk? Toeristische percepties van authenticiteit in Yakel Village, Tanna, Vanuatu.” Tijdschrift voor toerisme en culturele verandering 5: 71-86.

Davies, Caroline. 2021. "Prins Philip: de onwaarschijnlijke maar gewillige Pacifische godheid." The Guardian, April 10. Betreden via https://www.theguardian.com/uk-news/2021/apr/10/prince-philip-south-sea-island-god-duke-of-edinburgh op 1 augustus 2021.

Drury, Colin. 2021. "Prins Philip: stam die aanbad als God zal jammeren om zijn dood te markeren." Onafhankelijk, April 10. Betreden via https://www.independent.co.uk/life-style/royal-family/prince-philip-death-island-tribe-b1829458.html op 1 augustus 2021.

Gregory, Robert J. en Janet E. Gregory. 1984. "John Frum: een inheemse strategie van reactie op missieregel en de koloniale orde." Pacific Studies 7: 68-90.

Jolly, Margaretha. 2019. Tanna: Romantiek Kastom, Exotisme ontwijken? Journal de la Société des Oceanistes 148: 97-112.

Lagan, Bernard. 2018. "Koninklijk huwelijk: Duke cult-eilandbewoners vieren feest met een feest." The Times, Mei  21. Betreden via https://www.thetimes.co.uk/article/duke-cult-islanders-celebrate-with-a-feast-kmxjbkxqb op 1 augustus 2021.

Lebot, Vincent, Mark Merlin en Lamont Lindstrom. 1992. Kava: het medicijn uit de Stille Oceaan. New Haven: Yale University Press.

Lewis, Robert. 2018. De Pacific in het kielzog van Captain Cook met Sam Neill. (studie gids). St Kilda: Australische leraren van media.

Lindström, Lamont. 2021. Tanna Times: Eilandbewoners in de wereld. Honolulu: University of Hawaii Press.

Lindström, Lamont. 2015. Bekroonde film Tanna speelt Romeo en Julia in de Stille Zuidzee.” The Conversation, November 4. Betreden via http://theconversation.com/award-winning-film- tanna-sets-romeo-and-juliet-in-the-south-pacific-49874 op 1 augustus 2021.

Lindström, Lamont. 1993. Cargo Cult: Strange Stories of Desire uit Melanesië en daarbuiten. Honolulu: University of Hawaii Press.

Morgan, Chloë. 2021. "De Yaohnanen-stam uit de Stille Zuidzee die Prins Philip aanbidt als een God, gelooft dat zijn geest klaar is om terug te keren naar hun eiland om 'vrede en harmonie in de wereld' te brengen - en zegt dat Prins Charles 'hun geloof levend zal houden'." Daily Mail, April 20. Betreden via https://www.dailymail.co.uk/femail/article-9487967/Vanuata-island-tribe-worship-Prince-Philip-God-believe-spirit-ready-return-home.html op 1 augustus 2021.

Muller, Kal. 1974. "Een eiland in de Stille Oceaan wacht op zijn Messias." National Geographic 145: 706-15.

Aangrijpend, Roslyn. 1967. Oceanic Mytholody: De mythen van Polynesië, Micronesië, Melanesië, Australië. Londen: Paul Halyn.

Pompanio, Alice, David R. Counts en Thomas G. Harding, eds.1994. Kinderen van Kilibob: schepping, kosten en cultuur in Noordoost-Nieuw-Guinea. Stille Oceaanstudies (speciale uitgave) 17:4.

Squires, Nick. 2021. "Geestelijke afscheiding: Vanuatu-stam die prins Philip als een god aanbad, zal Charles nu vergoddelijken." The Telegraph, April 9. Betreden via https://www.telegraph.co.uk/royal-family/2021/04/09/spiritual-succession-islanders-worshipped-prince-philip-god/ op 1 augustus 2021.

Stuart, André. 2002. "Andrew Stuart CMG CPM." blz. 588-506 in Brian J. Bresnihan en Keith Woodward, eds. Tufala Gavman: Herinneringen uit het Anglo-Franse condominium van de Nieuwe Hebriden. Suva: Instituut voor Pacific Studies, Universiteit van de Stille Zuidzee.

Publicatie datum:
4 augustus 2021

 

Deel