Massimo Introvigne

Familie

LA FAMILE TIJDLIJN

1640:  Augustinus, de postume verhandeling van bisschop Cornelius Jansen, werd gepubliceerd in Leuven.

1642: De eerste pauselijke veroordeling van het “jansenisme” werd uitgevaardigd.

1713 (8 september): De pauselijke bul unigenitus door Clemens XI markeerde de definitieve veroordeling van het jansenisme.

1727 (1 mei): Diaken François de Pâris stierf in Parijs.

1731: Er werden wonderen gemeld bij het graf van diaken François de Pâris op de begraafplaats Saint-Médard in Parijs.

1733: De beweging "Convulsionaries" werd ondergronds gedreven.

1740s: kruisiging en andere extreme praktijken waarbij (meestal vrouwelijke) stuiptrekkingen betrokken waren, begonnen.

1744 (23 februari): Claude Bonjour werd geboren in Pont-d'Ain, in Oost-Frankrijk.

1751 (4 januari): François Bonjour werd geboren in Pont-d'Ain.

1762 (25 juli): Jean-Pierre Thibout werd geboren in Épinay-sur-Seine, in de buurt van Parijs.

1774: Claude Bonjour wordt aangesteld als pastoor van Fareins, Dombes, Frankrijk.

1783: Claude Bonjour neemt ontslag als pastoor van Fareins ten gunste van zijn broer François.

1787 (10 oktober): Étiennette Thomasson werd gekruisigd in de parochiekerk van Fareins.

1788: Er wordt een strafrechtelijke vervolging ingesteld tegen de gebroeders Bonjour.

1789 (5 januari): Marguerite Bernard stierf in Parijs, na extreme soberheid.

1790 (6 juni): De gebroeders Bonjour en verschillende volgelingen werden gearresteerd.

1791 (10 september): Claude Bonjour werd vrijgelaten uit de gevangenis.

1791 (19 november): François Bonjour werd vrijgelaten uit de gevangenis.

1791 (5 december): De familie Bonjour verliet Fareins en verhuisde naar Parijs.

1792 (21 januari): Jean Bonjour, zoon van François Bonjour en Benoite Françoise Monnier, werd geboren in Parijs.

1792 (18 augustus): Israël-Elie Bonjour (Lili), zoon van François Bonjour en Claudine Dauphan, werd geboren in Parijs.

1799: Zuster Élisée (Julie Simone Olivier) wordt aangenomen als profetische stem binnen de Bonjours-groep.

1800: François Bonjour verklaarde dat de profetische boodschappen van zuster Elisée "niet van de Heilige Geest kwamen".

1805 (20 januari): François Bonjour werd gearresteerd in Parijs met vijftien familieleden en volgelingen.

1805 (mei): François Bonjour en zijn familie werden naar Zwitserland verdreven (of stemden ermee in daarheen te gaan om te voorkomen dat ze opnieuw gearresteerd zouden worden).

1812 (4 januari): Israël-Elie Bonjour trouwde met Marie Collet.

1814 (6 maart): Claude Bonjour stierf in Assens, kanton Vaud, Zwitserland.

1817 (datum onbekend): zuster Elisée stierf in de regio Parijs.

1819 (2 januari): Jean-Pierre Thibout en François Joseph Havet reorganiseren de volgelingen van de Bonjours in Parijs.

1836 (12 juli): Jean-Pierre Thibout stierf in Parijs.

1846 (24 april): François Bonjour stierf in Parijs.

1863 (25 april): Paul-Augustin Thibout (Mon Oncle Auguste) werd geboren in Parijs.

1866 (4 september): Israël-Elie Bonjour stierf in Ribemont, Aisne, Frankrijk.

1920 (Mars): Paul-Agustin Thibout stierf in Villiers-sur-Marne.

1961-1963: Voormalige leden van La Famille organiseerden een kibboets in Pardailhan, Hérault, waardoor enkele Franse media het bestaan ​​van La Famille ontdekten.

2013 (nacht tussen 10 en 11 juni): de villa van La Famille in Villiers-sur-Marne (Les Cosseux) werd verbrand door een brandstichter en zwaar beschadigd.

2017 (4 juli): Gecontacteerd door ex-leden, publiceerde de Franse gouvernementele anti-sektemissie MIVILUDES een kritisch document over La Famille.

2020-2021: Met behulp van materiaal dat door een vijandig ex-lid op Facebook is geplaatst, hebben verschillende Franse media artikelen over La Famille gepubliceerd.

2021: Journaliste Suzanne Privat publiceerde het boek La Familie. Routes d'un secret.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Het jansenisme was een theologische beweging die in de zeventiende eeuw werd geboren en die enkele protestantse elementen in het katholicisme importeerde, waaronder een predestinatieleer, een puriteinse moraal, de autonomie van nationale kerken en de introductie van lezingen in het Frans in plaats van in het Latijn binnen de katholieke liturgie. Het dankt zijn naam aan de Nederlandse bisschop Cornelius Jansen (1585-1638), [Afbeelding rechts] hoewel de laatste geen beweging wilde vestigen, en zijn boek Augustinus werd pas gepubliceerd na zijn dood, in 1640. Het werd in 1642 bijna onmiddellijk door de paus veroordeeld als een vorm van crypto-protestantisme.

Wat later het 'jansenisme' werd genoemd, was vooral succesvol in Frankrijk, waar het vooraanstaande intellectuelen verleidde, zoals de filosoof Blaise Pascal (1623-1662), en een aanzienlijk aantal bisschoppen en priesters. Zowel om politieke als religieuze redenen werd het in de achttiende eeuw onderdrukt door zowel de katholieke kerk als de Franse monarchie. Het sterkste document was de pauselijke bul unigenitus door Clemens XI (1649-1721) in 1713, hoewel de culturele invloed ervan doorging tot in de negentiende eeuw en zich uitbreidde tot andere landen (Chantin 1996).

Het jansenisme was nooit een beweging van alleen intellectuelen. Een populair jansenisme ontwikkelde zich rond de cultus (niet geautoriseerd door de katholieke kerk) van 'heiligen' zoals de jansenist-diaken François de Pâris (1690-1727). Zijn graf op de Parijse begraafplaats van de parochiekerk Saint-Médard was getuige van de eerste verschijnselen van de 'Convulsionaries', die stuiptrekken, flauwvielen, schreeuwden, profeteerden en beweerden te zijn genezen van verschillende ziekten.

Uiteindelijk verspreidde de beweging van de Convulsionaries zich van Parijs naar verschillende steden en dorpen van Frankrijk, en voegde aan de stuiptrekkingen extreme praktijken toe die secours worden genoemd, waarbij toegewijden, meestal vrouwen, zich vrijwillig onderwierpen aan slagen, martelingen en zelfs kruisiging om mystiek contact te maken met Jezus en vroegchristelijke martelaren. [Afbeelding rechts]. Vroege geleerden van het jansenisme beschouwden de convulsionarissen als een afwijkende groep, terwijl latere historici de nadruk hebben gelegd op de continuïteit tussen het 'gecultiveerde' en het 'populaire' jansenisme (Chantin 1998; Strayer 2008).

De Convulsionaries werden nooit een verenigde beweging. Ze vormden een netwerk en een toegewijde die van de ene Franse stad naar de andere ging, zou daar door andere stuiptrekkingen kunnen worden verwelkomd. Vaker, de verschillende kleine ggroepen bekritiseerden en excommuniceerden elkaar, vooral nadat enkele leiders zelf messiaanse beweringen hadden gedaan (Chantin 1998; Maury 2019).

Een succesvolle groep stuiptrekkingen ontwikkelde zich vanaf de jaren 1770 rond pater François Bonjour (1751-1846: volledige datums, indien beschikbaar, worden vermeld in de tijdlijn hierboven), later bekend als "Silas", de pastoor van Fareins, een dorp in de Franse regio van de Dombes, zo'n vijfentwintig mijl van Lyon. [Afbeelding rechts] De activiteiten van pater François, uitgevoerd met de medewerking van zijn oudere broer en voorganger als pastoor van Fareins, pater Claude Bonjour (1744-1814), en andere priesters, behoorden tot de meest extreme vleugel van de Convulsionaries.

De kruisiging in 1787 van een vrouwelijke volgeling, Etiennette Thomasson (die het overleefde, terwijl een andere vrouwelijke parochiaan, Marguerite "Gothon" Bernard, die aan zware secours werd onderworpen, stierf in het begin van 1789), leidde tot politie-interventie, en de gebroeders Bonjour belandden in gevangenis (Chantin 2014). De verwarring van de jaren van de Franse Revolutie maakte hen vrij, maar Vader François besloot in 1791 Fareins te verlaten [Afbeelding rechts] en naar Parijs te verhuizen. De belangrijkste reden hiervoor was dat de priester, bewerend dat hij daartoe door een goddelijke openbaring was bevolen, twee minnaars had meegenomen, zijn dienaar Benoite Françoise Monnier, en Claudine Dauphan (soms gespeld als "Dauphin", 1761–1834: François Bonjour zou op 23 november 1790 in het geheim met haar zijn getrouwd), de dienaar van een Convulsionaries-leider in Lyon, en beiden waren zwanger (Maury 2019: 136-44).

Uiteindelijk legde pater François de gebeurtenissen uit in het kader van een millenniumtheologie. Benoite zou een mannelijk kind voortbrengen, Jean Bonjour (1792-1868), die zou dienen als de Johannes de Doper voor de nieuwe goddelijke incarnatie, Claudine's zoon Israël-Elie Bonjour (1792-1866), bijgenaamd Lili, die het pad zou openen naar het millennium. Niet alle Convulsionaries in Parijs accepteerden de vreemde "heilige familie" van pater François, maar sommigen wel, en de geboorte van Lili werd met groot enthousiasme gevierd. Een profetes, "Zuster Elisee" (Julie Simone Olivier, d. 1817), voegde zich bij de groep en voorspelde de op handen zijnde komst van het Millennium in niet minder dan 18,000 pagina's met onthullingen, hoewel ze na een jaar van samenwerking brak met de Bonjours en vestigde haar eigen aparte groep in 1800 (Maury 2019).

De volgelingen van de Bonjours behoorden tot de factie van de Convulsionaries die de Franse Revolutie verwelkomden als een verdiende straf voor de katholieke kerk en de monarchie die hen had vervolgd (terwijl andere Convulsionaries trouw bleven aan de koning en zich verzetten tegen de revolutie). De revolutie verwelkomde echter niet degenen die nu 'Bonjouristes' werden genoemd, vooral niet nadat Napoleon in 1801 zijn concordaat met de katholieke kerk had ondertekend. In januari 1805 werden de Bonjours, waaronder de dertienjarige Lili, en een groep volgelingen gearresteerd en later in hetzelfde jaar (in mei) verbannen naar Zwitserland (of, zoals anderen beweren, met de regering onderhandeld over een verhuizing naar Zwitserland als alternatief voor gevangenisstraf).

In Parijs kwam Jean-Pierre Thibout (1762-1836), de conciërge van het gebouw waar de Bonjours woonden, naar voren als de leider van de resterende 'Bonjouristes'. Later beweerde hij dat Lili, voordat hij Frankrijk verliet, zijn mantel had doorgegeven aan de zoon van Pierre, de toen driejarige Augustin Thibout (1802-1837), bekend als "St. Johannes de Doper” onder de toegewijden (zie voor deze en volgende informatie La Famille nd [1] en Havet 1860).

De jaren na de revolutie waren enigszins verward. De Bonjours mochten in 1811 terugkeren naar Frankrijk, maar ze leken geen interesse meer te hebben in hun nieuwe religie. Lili, die zich als kind als een temperamentvolle messias had gedragen, trouwde met de dochter van een rijke koopman, Marie Collet (1794-1829), die hem tien kinderen schonk. Met de hulp van zijn schoonvader werd Lili een succesvolle industrieel. Hij was ook een kolonel in de Nationale Garde en werd in 1832 onderscheiden met het Legioen van Eer. Hij stierf in 1866, en net zoals zijn vader François, die stierf in 1846, geen belangrijke rol speelde in de verdere ontwikkeling van de Bonjouristes, hoewel sommigen met hem bleven corresponderen en zijn zegen ontvingen.

Jean-Pierre Thibout bouwde zelfs een "Bonjourisme" op zonder de Bonjours, die Lili bleef vereren als een mystieke aanwezigheid, onafhankelijk van de echte Lili van vlees en bloed, die elders bezig was met zijn bedrijven. De groep is doorgegaan met het vieren van de verjaardag van de reorganisatie van de beweging op de eerste zaterdag van januari 1819 (2 januari). Dit is de datum waarop Thibout Lili's missie besprak in een coffeeshop in de Parijse buitenwijk Saint-Maur met zijn geloofsgenoot François Joseph Havet (1759-1842). Op het moment dat ze de rekening betaalden, legden ze twee munten op tafel en een derde munt, zo meldden ze, verscheen op wonderbaarlijke wijze, een teken dat God hun projecten zegende.

Maar in feite heeft een groep families het geloof in Lili behouden en zou ze elkaar stilletjes blijven ontmoeten en trouwen. 'La Famille', zoals het werd genoemd, hield vol dat het geen leider had, maar in feite hadden de oudste zonen van de familie Thibout, allemaal Augustin genoemd zoals Lili ooit had gevraagd, een zekere bekendheid in de beweging en dicteerden sommige van de huidige praktijken (zie hieronder, onder Rituals/Practices).

Ongeveer 3,000 leden (hoewel nauwkeurige statistieken moeilijk zijn) blijven in de beweging en wonen tegenwoordig meestal in hetzelfde gebied van Parijs (11th, 12then 20th arrondissementen), vaak in dezelfde gebouwen.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

La Famille heeft een fundamentele christelijke theologie, maar leert dat alle kerken verdorven zijn en dat het door God in de wereld is achtergelaten als een klein overblijfsel om het Millennium in te luiden, een koninkrijk van God op aarde dat 1,000 jaar zal duren.

De hedendaagse La Famille viert de Convulsionaries als heilige voorouders, maar herhaalt hun praktijken niet, net zoals rooms-katholieken heiligen vereren die extreme ascese beoefenden maar ze niet imiteren.

La Famille leest over Lili en verwacht dat hij of zijn geest op de een of andere manier zal terugkeren om het Millennium in te luiden, maar geeft geen data voor deze terugkeer.

Critici van La Famille beschrijven de jansenistische connectie als 'afgelegen', maar de liedjes zitten nog steeds vol met jansenistische herinneringen. De grote momenten van het jansenisme worden nog steeds gevierd, net als de heilige diaken François de Pâris. De kerk van Rome wordt veroordeeld als afwijkend (omdat ze het jansenisme als laatste kans op hervorming verwierp) en corrupt, met accenten die doen denken aan het Franse negentiende-eeuwse antiklerikalisme. Niet-leden worden 'heidenen' genoemd, en hoewel hun lot in het millennium onduidelijk blijft, worden ze in de liederen vaak bekritiseerd omdat ze geen deel uitmaken van degenen die door God zijn uitverkoren om hem te volgen en de waarheid te verdedigen in donkere tijden (La Famille nd [2 ])

Hoewel de oorsprong van La Famille ligt in het rooms-katholicisme en het jansenisme (en sommige teksten van het achttiende-eeuwse jansenisme worden nog steeds in de beweging gelezen), beschrijven buren ze vaak als 'protestants', omdat hun houding en conservatieve moraal meer lijken op die van evangelicalen dan van aan katholieken.

Aan de andere kant, ondanks zijn puritanisme en zijn jansenistische wortels, onderhoudt La Famille een vertrouwde relatie met God, die "Bon Papa" wordt genoemd, en vertrouwt op zijn welwillendheid en zorg. In de ogen van toegewijden is dit de wortel van de liefdevolle en zorgzame houding van leden ten opzichte van elkaar, waardoor velen ondanks de strengheid in La Famille blijven.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

In 1892 voerde Paul Augustin Thibout (1863-1920), een directe afstammeling van Jean-Pierre Thibout die "Mijn oom Auguste" werd genoemd (Mon Oncle Auguste), [Afbeelding rechts] een reeks voorschriften uit om La Famille te behouden van contacten met de grotere samenleving, die volgens hem hopeloos gecorrumpeerd was.

Wat hij precies voorschreef, is een kwestie van controverse tussen leden en tegenstanders. Zeker, hij betuigde weinig sympathie voor openbare scholen, vakanties en werk buiten de gemeenschap. Deze voorschriften worden nu grotendeels genegeerd, en kinderen van La Famille (behalve die van een minderheid van aartsconservatieve families, die thuisonderwijs prefereren) gaan naar openbare scholen (vaak met zeer goede resultaten), gaan samen met hun ouders op vakantie, genieten van moderne muziek. Ze kunnen belangrijke professionele resultaten behalen in hun loopbaan die oom Auguste niet zou hebben goedgekeurd (hoewel ze geen dokter of advocaat worden, omdat ze geloven dat alleen God de meester is van gezondheid en recht).

Vrouwen dragen tegenwoordig niet per se lange shirts of houden hun haar lang, volgens andere voorschriften van oom Auguste, hoewel sommigen dat wel doen. Wat er echter van zijn nalatenschap overblijft, is dat La Famille niet bekert en geen nieuwe leden meer van buiten accepteert. Verder trouwen toegewijden niet met 'heidenen', dat wil zeggen niet-leden. Dit heeft geleid tot een situatie waarin alle leden van La Famille met dezelfde acht achternamen worden geïdentificeerd.

Oom Auguste vierde ook het drinken van wijn als een band tussen mannelijke leden van de beweging, daarbij verwijzend naar bijbelse precedenten, en luidruchtige alcoholische vieringen zijn een onderscheidend kenmerk van La Famille gebleven. En hij huldigde de gewoonte in om de belangrijkste feesten van het land en van het christendom te vieren (en enkele typisch voor La Famille, zoals de herdenking van de reorganisatie van de groep in 1819) in zijn eigendom van Les Cousseux, in Villiers-sur-Marne . [Afbeelding rechts] Het pand is nog steeds eigendom van La Famille en is gerestaureerd nadat een brandstichter (mogelijk een boos ex-lid) in 2013 in brand was gestoken. Bruiloften (de meeste puur religieuze ceremonies, niet geregistreerd voor rechtsgeldigheid) ook vinden vaak plaats in Les Cousseux.

Zingen is een belangrijk onderdeel van de vieringen van La Famille, en de gezangboeken vormen een hoofdbestanddeel van de anders schaarse literatuur.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

La Famille was grotendeels onbekend gebleven bij zowel media als wetenschappers, met boeken over het Bonjourisme die ten onrechte verkondigden dat het in de negentiende eeuw was opgelost. In 1960 besloot een lid van de familie Thibout, Vincent (1924-1974), die Israël had bezocht, echter een kibboets te stichten in Pardailhan, Hérault, en hij nam een ​​twintigtal families uit La Famille mee. Hoewel het experiment, dat in 1963 mislukte, werd verworpen door de Parijse gemeenschap en leidde tot een totale scheiding van La Famille, trok het de aandacht van verschillende mediabronnen, die ook de Famille-oorsprong van de oprichters noemden. [Afbeelding rechts]

Na het einde van de Pardailhan-kibboets richtte Vincent Thibout twee bedrijven op die volgens de kibboetsfilosofie werden bestuurd. Na zijn dood werd een van zijn opvolgers beschuldigd van fysiek geweld tegen andere toegewijden. Critici gebruikten dit incident om La Famille aan te vallen ondanks het feit dat Vincents groep een omstreden relatie met La Famille had.

De kibboets Pardailhan was echter in de eenentwintigste eeuw grotendeels vergeten. Het element dat La Famille opnieuw in controverse bracht, waren de door de overheid gesponsorde anti-sektecampagnes in Frankrijk. Voormalige leden van La Famille werden zich bewust van deze campagnes en namen contact op met de anti-cult-missie MIVILUDES van de regering in het decennium dat begon in 2010. In 2017 publiceerde de MIVILUDES een nota waarin werd erkend dat het moeilijk was om haar "cult"-model toe te passen op La Famille ( MIVILUDES 2017). In het Franse anti-sektemodel wordt verondersteld dat elke "sekte" wordt geleid door een "goeroe" die goedgelovige volgelingen uitbuit. Hoewel deze vorm van goeroeleiderschap niet aanwezig was in La Famille, vond MIVILUDES nog steeds "dérives sectaires" (cultische afwijkingen), een concept dat werd gebruikt om "sekteachtige" problemen te identificeren in veel groepen die werden aangeklaagd door voormalige leden en anti-sektegroepen. Ook oud-leden merkten de ontwikkeling van anti-sektecampagnes op sociale netwerken en een oud-lid richtte een kritische Facebook-groep op.

Media-artikelen begonnen te verschijnen, en verspreidden zich in 2021 (zie bijv. Jacquard 2021; Cala en Pellerin 2021), toen verslaggevers royaal gebruik maakten van materiaal van de Facebook-site voor artikelen over de 'geheime sekte in het hart van Parijs'. In hetzelfde jaar publiceerde journaliste Suzanne Privatvat La Familie. Routes d'un secret [Afbeelding rechts]. Ze begon onderzoek te doen voor haar boek nadat ze had ontdekt dat jonge leden van een religieuze gemeenschap (waarvan ze naar verluidt niet op de hoogte was), die fysiek op elkaar leken en een beperkt aantal achternamen hadden, met haar twee kinderen op dezelfde scholen in Parijs zaten. Omdat ze niet in staat was om huidige leden te interviewen en op vijandige accounts van ex-leden vertrouwde, droeg Privats boek bij aan het omstreden publieke imago van La Famille.

Wat Franse anti-sekte-tegenstanders en MIVILUDES het meest verontrust over La Famille, is het 'separatisme', een woord dat in Frankrijk wordt gebruikt om verschillende groepen te bekritiseren. Leden van La Famille hebben eeuwenlang overleefd door grotendeels geïsoleerd te blijven, met een verscheidenheid aan implicaties die de aandacht van critici hebben getrokken. Leden nemen niet deel aan verkiezingen, huwelijken zijn niet wettelijk geregistreerd, hun kinderen worden anders opgevoed en er zijn enkele gevallen van genetische ziekten als gevolg van de groepsendogamie.

La Famille is niet verrast door de controverse die het heeft ervaren, aangezien wat het beschouwt als vervolgingen die in zijn profetieën werden voorspeld. De huidige Franse nadruk op 'anti-separatisme' kan echter problemen veroorzaken die de groep sinds het Napoleontische tijdperk niet heeft meegemaakt.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: Bisschop Cornelius Jansen.
Afbeelding #2: De “secours” in een 18th-eeuwse lithografie.
Afbeelding #3: Pater François Bonjour, "Silas."
Afbeelding #4: De parochiekerk in Fareins.
Afbeelding #5: Paul Augustin Thibout, "Mon Oncle Auguste."
Afbeelding #6: Les Cosseux, in Villiers-sur-Marne, ten tijde van "oom Auguste".
Afbeelding #7: Leden van de Pardailhan-gemeenschap, 1961.
Afbeelding #8: Omslag van het boek van Suzanne Privat.

REFERENTIES

Cala, Jeanne en Juliette Pellerin. 2021. "'La Famille', une secte au cœur de Paris." Paris Match, 20 april. Betreden vanaf https://www.parismatch.com/Actu/Societe/La-Famille-une-secte-au-coeur-de-Paris-1734414 op 18 juli 2021.

Chantin, Jean-Pierre. 2014. Il était une croix, ou la curieuse et édifiante histoire du crucifiement de la Tiennon en 1787, et ses suites. Villefranche-sur-Saône: Éditions du Poutan.

Chantin, Jean-Pierre. 1998. Les Amis de l'Œuvre de la Vérité. Jansénisme, wonderen en fin du monde au XIXe eeuw. Lyon: Presses universitaires de Lyon.

Chantin, Jean-Pierre. 1996. Le Jansenisme. Entre hérésie imaginaire et résistance catholique. Parijs: Cerf.

Havet, Walstein. 1860. "Mémoire du Grand-Père Walstein." Manuscript. Geplaatst op de kritische pagina https://www.facebook.com/lafamille.secte/ op 30 januari 2021 [het was in 2020 verschenen op een andere kritische pagina, die niet meer bestaat].

Jacquard, Nicolas. 2021. "Dans le secret de «la Famille», une communauté religieuse très discrète en plein Paris." Le Parisien, Juni 21. Betreden via https://www.leparisien.fr/faits-divers/dans-le-secret-de-la-famille-une-communaute-religieuse-tres-discrete-en-plein-paris-21-06-2020-8339295.php op 18 juli 2021.

La Familie. en [1]. “Recueil sur la Sainte Famille.” Manuscript. Geplaatst op de kritische pagina https://www.facebook.com/lafamille.secte/ op 30 januari 2021 [het was in 2020 verschenen op een andere kritische pagina, niet meer bestaand].

La Familie. en [2]. "Cantiek." Manuscript. Geplaatst op de kritische pagina https://www.facebook.com/lafamille.secte/ op 30 januari 2021 [het was in 2020 verschenen op een andere kritische pagina, niet meer bestaand].

Maury, Serge. 2019. Une secte janséniste convulsionnaire sous la Révolution française. Les Fareinistes (1783-1805). Parijs: L'Harmattan.

MIVILUDES. 2017. "Note d'information sur la communauté 'La Famille.'" Parijs: MIVILUDES.

Privé, Suzanne. 2021. La Familie. Routes d'un secret. Parijs: Les Avrils.

Strayer, Brian E. 2008. Lijdende heiligen: jansenisten en convulsionaires in Frankrijk, 1640-1799. Eastbourne, Sussex: Sussex Academic Press.

Publicatie datum:
20 juli 2021

 

Delen