Jennifer Koshatka Seman

Teresa Urrea (La Santa de Cabora)

TERESA URREA TIJDLIJN

1873: Niña Garcia María Rebecca Chávez (later bekend als Teresa Urrea) werd geboren als zoon van Cayetana Chávez in Sinaloa, Mexico.

1877-1880; 1884-1911: De Porfiriato, de periode van het presidentschap van Porfirio Díaz in Mexico waarin de regering inheemse en volksopstanden onderdrukte in de naam van "orden y progresso".

1889: Teresa Urrea ontving de "don", de gave van genezing, en werd in heel Noordwest-Mexico algemeen bekend als "La Santa de Cabora" (of "Santa Teresa") vanwege haar wonderbaarlijke genezingen.

1889-1890: Velen bezochten de Cabora Ranch, waar Teresa woonde, om genezen te worden, waaronder Yaqui- en Mayo-indianen uit de regio. Mexicaanse spiritisten en Amerikaanse spiritualisten kwamen ook langs om haar macht als spiritueel medium te beoordelen.

1890: Spiritualist en Spiritist persen samengevoegd van de Federación Universal de la Prensa Espirita y Espiritualista.

1890-1892: Het Mexicaanse spiritistische tijdschrift, La Illustración Espira, gepubliceerde verhalen over Santa Teresa. Sommige van deze verhalen zijn gepubliceerd in Amerikaanse spiritualistische tijdschriften, waaronder: De draagduif.

1890 (september): Mayo-indianen aanbaden en waren getuige van hun heilige santos (levende heiligen). Ze profeteerden langs de Río Mayo (in de naam van God en Santa Teresa) dat er een overstroming zou komen en de Mexicanen zou vernietigen en dat het land van Mayo weer van hen zou zijn. De Mexicaanse regering stopte dit en deporteerde de santos.

1892 (mei): Mayo-indianen vielen het Mexicaanse douanekantoor in Navojoa, Sonora aan en riepen "¡Viva la Santa de Cabora!" “¡Viva la Libertad!”

1892 (juni): Teresa Urrea en haar vader werden verbannen uit Sonora vanwege Teresa's associatie met de Mayo-opstand. De Urrea's vestigden zich tijdelijk in Arizona, dicht bij de grens met Sonora, waar Teresa bleef genezen.

1892 (september-oktober): De opstand van Tomochic in Chihuahua, Mexico werd onderdrukt door de Mexicaanse regering. Hoewel ze niet aanwezig was, werd de naam van Santa Teresa aangeroepen tijdens deze opstand.

1896 (februari): "Plan Restaurador de la Constitución Reformista" (Plan om de gereformeerde grondwet te herstellen) werd opgesteld in het huis van Urrea in Arizona.

1896 (juni): Teresa, haar vader en uitgebreide familie verhuisden naar El Paso, Texas, waar ze de anti-Díaz-krant bleven publiceren, The Independent en andere materialen, waaronder: Tomóchic!. In El Paso ging Teresa door met het genezen van veel mensen aan beide kanten van de grens.

1896 (12 augustus): rebellen vielen het douanekantoor van Nogales, Sonora aan in de naam van "La Santa de Cabora".

1896 (17 augustus): rebellen vielen het Mexicaanse douanekantoor in Ojinaga, Chihuahua (over de grens van Presidio, Texas) aan.

1896 (september): rebellen vallen het Mexicaanse douanekantoor aan in Palomas, Chihuahua (over de grens van Columbus, New Mexico).

1897: Teresa Urrea en familie verhuizen naar Clifton, Arizona. Ze bleven de anti-Díaz-krant publiceren, The Independent en Teresa zette haar genezingen voort.

1900 (juli): Teresa Urrea verliet Clifton, Arizona en verhuisde naar San Jose, Californië, waar ze bleef genezen en media-aandacht kreeg in kranten zoals de San Francisco Examiner.

1901 (januari): Teresa begon aan een tournee door de Verenigde Staten. Ze stopte eerst in St. Louis en gaf interviews voor de lokale pers.

1903 (april): In Los Angeles steunde Teresa La Unión Federal Mexicana (UFM) en nam deel aan de Pacific Electric Strike.

1906: Teresa Urrea stierf in Clifton, Arizona op drieëndertigjarige leeftijd, waarschijnlijk aan tuberculose.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Niña Garcia María Rebecca Chávez (later bekend als Teresa Urrea) werd in 1873 geboren in Ocoroni, Sinaloa, Mexico als kind van Cayetana Chávez, een veertienjarig Tehueco-Indiaas meisje. Haar vader, Don Tomás Urrea, was de eigenaar van de haciënda die Cayetana's vader in dienst had als boerenknecht. Cayetana werkte mogelijk zelf als criada (huisbediende) voor de oom van Don Tomás, Miguel Urrea, op een nabijgelegen ranch. Tot haar zestiende woonde Teresa Urrea met haar moeder en tante, halfbroers, zussen en neven in de buurt van de Urrea Ranch in Ocoroni, Sinaloa. Daar leefde ze het leven van de Tehueco, een stam in de Cahita-taalgroep, die samen met de Yaquis en Mayo's van deze regio in het noordwesten van Mexcio de vallei van de Fuerte bewerkte sinds vóór de komst van de Spanjaarden in de zestiende eeuw. eeuw. Na eeuwen van kolonisatie door de Spaanse en vervolgens de Mexicaanse staat, aan het eind van de negentiende eeuw, werkten deze inheemse volkeren meestal als huisbedienden en veldwerkers voor rijke hacendado's, zoals Don Tomás Urrea, die uit een familie kwam die hun afstamming terugvoerde naar Spanje , zoals Christian Moors, of moriscos. Echter, nadat ze was opgegroeid met haar Tehueco-familie, werd Teresa op haar zestiende verwelkomd in de "legitieme" familie van haar vader in de Rancho de Cabora.

In Cabora ontving Teresa Urrea de don, de gave van genezing. Op een avond in 1889 beschreven getuigen hoe Teresa een plotselinge aanval van gewelddadige stuiptrekkingen ervoer. Ongeveer dertien dagen daarna wisselde ze tussen korte uitbarstingen van stuiptrekkingen en langere perioden van bewusteloosheid, afgewisseld met momenten van helderheid waarin ze sprak over het zien van visioenen en haar verlangen uitte om aarde te eten. Degenen die Teresa gedurende deze dertien dagen bijwoonden, herinnerden zich dat ze alleen aarde vermengd met haar speeksel zou eten en niets anders. Teresa kwam uit deze gewelddadige dertiendaagse episode door zichzelf te genezen met vuil vermengd met speeksel. Op de laatste dag van haar stuiptrekkingen klaagde ze over hevige pijn in haar rug en borst, en ze beval haar verzorgers om het mengsel van vuil met haar speeksel dat naast haar bed lag, op haar slapen aan te brengen. Haar bedienden deden wat ze vroeg, en toen ze het modder- en speekselmengsel van haar slapen verwijderden, beweerde ze eindelijk pijnvrij te zijn.

Gedurende de volgende drie maanden zweefde Teresa tussen coherentie en een soort buitenaardse verdoving; ze leek in een trance te verkeren, of een liminale toestand. Ze had visioenen. Ze begon te genezen. In een van haar visioenen beweerde Teresa dat de Maagd Maria haar had verteld dat ze de gave van genezing (de don) had gekregen en dat ze een curandera zou zijn.

Jaren later zou Urrea haar don-ervaring beschrijven aan een journalist uit San Francisco:

Drie maanden en achttien dagen was ik in trance. Ik wist niets van wat ik in die tijd deed. Ze vertellen me, degenen die het zagen, dat ik me kon verplaatsen, maar dat ze me moesten voeden; dat ik vreemde dingen over God en religie sprak, en dat de mensen uit het hele land en daarbuiten naar me toe kwamen, en als ze ziek en kreupel waren en ik mijn handen op hen legde, werden ze beter... Toen ik het me weer kon herinneren, na die drie maanden en achttien dagen voelde ik een verandering in mij. Ik kon nog steeds als ik mensen aanraakte of ze wreef ze beter maken... Toen ik mensen genas, begonnen ze me Santa Teresa te noemen. Ik vond het eerst niet leuk, maar nu ben ik eraan gewend (Dare 1900:7).

Het lijkt erop dat vanaf het moment dat ze haar don Teresa Urrea ontving, bekend werd in heel Sonora, Mexico en zelfs delen van het zuidwesten van de VS, vanwege haar wonderbaarlijke genezingen, door God gesanctioneerde genezende krachten en de menigten armen en onderdrukten die ze gratis genas in Cabora Ranch. [Afbeelding rechts] Haar aanhangers (en tegenstanders) noemden haar 'La Santa de Cabora', 'La Niña de Cabora' of gewoon 'Santa Teresa'.

Omdat ze een van de kerstmannen was van wie de opstandige Mayos inspiratie haalde bij de aanval op de Mexicaanse gebruiken in 1892, raakte president Díaz ervan overtuigd dat de negentienjarige Urrea Indianen aanzette om tegen hem in opstand te komen, en dat de Ranch in Cabora de plek was dat dissidenten bijeenkwamen om deze opstanden tegen zijn regering te plannen. Dus liet hij haar uit de regio verdrijven. De regering beweerde dat er geen reden was voor de Mayo-opstand, behalve "religieus fanatisme" dat Teresa Urrea inspireerde in Rancho de Cabora van haar vader. Op bevel van de president werden Teresa en haar vader vervolgens verbannen uit Mexico en naar de Verenigde Staten. Teresa en haar vader verbleven in Nogales, AT (Arizona Territory) over de grens van de zusterstad Nogales, Sonora.

Tot teleurstelling van de Mexicaanse regering bleef Santa Teresa mensen genezen en weerstand oproepen aan de Amerikaanse kant van de grens, eerst in Nogales, Arizona, en toen ze in 1896 naar El Paso, Texas verhuisde. Sommige rapporten suggereren dat honderden, zelfs duizenden staken de licht bewaakte grens over naar de VS om genezing te ontvangen van Santa Teresa. Een journalist, die schrijft voor de Los Angeles Times, bezocht Teresa's genezingspraktijk in El Paso en beschreef de manier waarop ze zowel Mexicanen als Amerikanen genas: ze gebruikte haar handen om te masseren en zalven aan te brengen, ze diende en bereidde kruidenremedies toe met de hulp van verschillende oudere Mexicaanse vrouwen om te genezen 175-200 patiënten per dag.

Naast genezing was Teresa Urrea ook betrokken bij een politiek project in El Paso, samen met haar vader Don Tomás en spiritistische vriend Lauro Aguirre. Teresa en Aguirre publiceerden een oppositiekrant, The Independent, die de onrechtvaardigheden van het regime van Díaz aan het licht bracht en opriep tot omverwerping van de huidige Mexicaanse regering. Ze wilden het vervangen door een hervormd, meer verlicht exemplaar met Teresa Urrea aan het hoofd, als de 'Mexicaanse Jeanne d'Arc'. Ze publiceerden ook een revolutionair manifest dat voorstelde dat Teresa Urrea de Mexicaanse regering omver zou werpen: Señorita Teresa Urrea, Juana de Arco Mexicana.

Drie aanvallen op Mexicaanse douanekantoren die binnen drie maanden in 1896 vanaf de Amerikaanse kant van de grens naar Mexico werden gelanceerd, allemaal in de naam van "La Santa de Cabora" met als doel de corrupte Mexicaanse regering omver te werpen, bewijzen de macht en invloed van Santa Teresa en de ideologie die zij en haar cohort verwoorden in hun publicaties. Eerst vielen op 12 augustus 1896 rebellen het douanekantoor van Nogales, Sonora (over de grens van Nogales, Arizona) aan, en op 17 augustus vielen ze het Mexicaanse douanekantoor in Ojinaga, Chihuahua (over de grens van Presidio, Texas), en ten derde, begin september vielen vijftig gewapende mannen het Mexicaanse douanekantoor in Palomas, Chihuahua (over de grens van Columbus, New Mexico) aan. Hoewel Teresa Urrea betrokkenheid ontkende, werd haar naam aangeroepen door veel van de aanvallers (soms "Teresistas" genoemd), en autoriteiten aan beide zijden van de grens vermoedden dat dit gecoördineerde aanvallen waren die bedoeld waren om een ​​revolutie te beginnen. De hoofdartikelen gepubliceerd in El Independiente, waaronder: Señorita Teresa Urrea, Juana de Arco Mexicana, suggereren sterk dat Teresa erbij betrokken was, ook al ontkende ze beschuldigingen.

Vanwege de ongewenste aandacht die deze aanvallen en publicaties op Teresa brachten, verhuisde ze met haar familie bijna 200 mijl van de grens en landde uiteindelijk in Clifton, Arizona. Daar woonde Teresa drie jaar met haar familie, bleef genezen en werd een belangrijk figuur in de stad Clifton, waar ze bevriend raakte met de plaatselijke arts en andere invloedrijke families die haar genezing zochten. In juli 1900 verliet Teresa Clifton voor Californië, met de steun van Clifton-vrienden, en begon een genezingscarrière ver van haar familie, in haar eentje, in de stedelijke steden en medische markten van San Francisco, Los Angeles, St. Louis en New York Stad. Santa Teresa Urrea vertegenwoordigde een bron van culturele en spirituele toevlucht en mogelijke revitalisatie voor de mensen die ze in deze Amerikaanse steden genas. In de snelgroeiende stedelijke centra ging ze door met het genezen van mensen aan de rand van de macht: vooral mensen van Mexicaanse afkomst. Veel van degenen die ze in deze groeiende steden genas, leden niet alleen aan ziekten waarvoor de medische wetenschap geen genezing had, maar werden gediscrimineerd door Amerikaanse volksgezondheidsfunctionarissen die niet-blanke "anderen" als ziekteverwekkers beschouwden.

Gedurende de jaren dat Teresa Urrea in San Francisco, Los Angeles en New York City woonde (1900-1904), verrichtte ze kuren voor publiek, en de analyse van haar genezing door waarnemers beschreef haar als een 'exotische' die speciale krachten had die uitgingen van van de elektrische impulsen in haar handen. [Afbeelding rechts] In Amerikaanse steden bleef Teresa echter haar curanderismo beoefenen, waarbij inheemse geneeswijzen werden gemengd met espiritismo. Ze gebruikte haar handen om te genezen door modder, pleisters, sínapismo's aan te brengen, en elektrische trillingen, maar toch bleef ze zich ook identificeren als een espiritista-genezer, terwijl ze zichzelf aankondigde als een spiritistisch medium in de San Francisco Call advertenties, waaruit dit verband blijkt tussen Mexicaanse espiritisten en Amerikaanse spiritisten onthulden toen ze door beiden in Cabora werd onderzocht.

Op 1902-jarige leeftijd maakte Teresa Urrea plannen om de wereld rond te reizen om de bron van haar genezende kracht te ontdekken. Ze heeft echter nooit een van die plaatsen bereikt. Het lijkt erop dat, zoals het geval is voor zoveel vrouwen, huiselijke zorgen tussenbeide kwamen en haar dromen verkortten. In New York City beviel ze in februari 1902 van haar eerste kind, Laura. Teresa woonde een jaar in New York City met haar vertaler, een familievriend uit Clifton genaamd Jon Van Order met wie ze twee kinderen kreeg. Toen, in september 1902, kreeg ze het bericht dat haar vader, Don Tomás, was overleden. De bronnen zwijgen over haar redenen om de wereldtournee te verlaten en terug te keren naar Californië, maar het lijkt mogelijk dat Teresa haar familie wat dichter bij familie en vrienden wilde opvoeden. Wat haar redenen ook waren, ze keerde terug naar Californië en in december 1903 had ze zich gevestigd in een wijk in Oost-Los Angeles in de buurt van Sonoratown, bevolkt door Mexicaanse mensen uit Sonora. In Los Angeles bleef Teresa Urrea genezen en trok ze de aandacht van de populaire pers. Ze steunde La Unión Federal Mexicana (UFM) en nam deel aan de Pacific Electric Strike 1906. Nadat haar huis datzelfde jaar echter afbrandde, verhuisde zij (en haar familie) terug naar Clifton, Arizona, waar ze woonde tot ze stierf in XNUMX, op drieëndertigjarige leeftijd, waarschijnlijk aan tuberculose.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De doctrines en overtuigingen die Teresa Urrea bezielden, volgens haar eigen geschriften, waren spiritistische en liberale ideologieën die tijdens de eeuwwisseling populair waren onder haar cohort en anderen in Mexico. De spiritistische ideologie omarmde het concept van sociale gelijkheid, evenals een praktische en christelijke moraal waarin naastenliefde en liefde voor de medemens centraal stonden. Deze waarden worden weerspiegeld in Teresa Urrea's eigen woorden, gepubliceerd in de radicale anti-Díaz krant The Independent in 1896: "Todos somos hermanos é iguales por ser todos hijos del mismo Padre" (We zijn allemaal broers en gelijk omdat we zonen zijn van dezelfde vader) (The Independent 1896). Net als hun Franse tegenhangers probeerden Mexicaanse espiritisten de wetenschappelijke grondgedachte toe te passen op religieus geloof.

In haar eigen woorden verwoordde Teresa Urrea wat spiritist voor haar betekende:

Als ik ergens affiniteit mee heb, en als ik iets probeer te oefenen, dan is het dat wel espiritisme,     omdat spiritisme is gebaseerd op de waarheid, en de waarheid is veel groter dan alle religies, en ook omdat spiritisme werd bestudeerd en beoefend door Jezus en is de sleutel tot alle WONDEREN van Jezus en de meest pure uitdrukking van de religie van de geest...

Ik veronderstel ook dat wetenschap en religie in perfecte harmonie en eenheid zouden moeten marcheren, aangezien wetenschap de uitdrukking zou moeten zijn van waarheid en religie... Ik denk dat God meer aanbidt de ATHEISTST die van zijn broeders houdt en werkt om wetenschap en deugd te verwerven dan de Katholieke monniken die mannen doden en haten terwijl ze God verkondigen.

God is goedheid, is liefde, en alleen voor goedheid en liefde kunnen we onze ziel naar hem verheffen (The Independent 1896).

Zoals veel antiklerikale liberalen in Mexico in die tijd, uitte Santa Teresa een duidelijke minachting voor de hypocrisie van institutionele religie en in het bijzonder de katholieke kerk in Mexico, die vaak op één lijn stond met onderdrukkende leiders, maar toch combineerde ze dit cynisme met oprechte christelijke overtuigingen (met name het geloof in de centrale plaats en goedheid van Jezus) evenals de spiritistische idealen van het nastreven van God en de “waarheid” door middel van wetenschap en de perfectie van de samenleving.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Teresa Urrea's genezingspraktijken combineerden espiritismo en curanderismo. Een van de belangrijkste aspecten van Teresa Urrea's genezing was dat haar aanhangers geloofden dat ze de don had ontvangen, de bovennatuurlijke gave van genezing. Om de don te ontvangen ondergaan curanderas een soort symbolische dood en wedergeboorte, vergezeld van visioenen en boodschappen van God, Jezus, de Maagd Maria, of heiligen en andere goden. Sommige curandera's beweren dat het geschenk hen ook de kracht geeft om in de toekomst te kijken en de ziekten van mensen te onderscheiden voordat ze zich presenteren, een geloof over genezers die wordt gedeeld door de lokale inheemse groepen Yaquis en Mayos. De gave om te genezen wordt door curanderas beschouwd als een geestelijke gave, iets wat Teresa consequent beweerde. Toch genas Teresa ook als een espiritistisch medium, en haar eigen beschrijvingen van haar genezing onthullen de vermenging van traditionele curanderismo en espiritismo-genezing.

Teresa gaf een interview in St. Louis op 13 januari 1901, toen ze op tournee ging en mogelijk een wereldtournee, om haar genezende kracht te demonstreren en de bronnen van haar kracht te ontdekken. [Afbeelding rechts] In dit interview gaf ze een beschrijving van wat er gebeurde toen ze genas. Eerst legde ze uit hoe ze haar patiënten diagnosticeerde: “Soms kan ik in één oogopslag zien welke aandoening de patiënt treft die bij mij komt – net alsof het op zijn gezicht staat; soms kan ik dat niet.” Ze besprak het geven van botanische medicijnen: "Soms geef ik medicijnen gemaakt van kruiden aan mijn patiënten." Het gebruik van kruidengeneeskunde is niet waar Urrea het meest bekend om staat (zeker niet waar de meeste mensen over schreven toen ze haar genezing beschreven), maar het is iets dat consequent wordt genoemd in minder sensationele verslagen van haar genezing en weerspiegelt haar opleiding als curandera in Mexico met Maria Sonora.

Teresa ging zeer gedetailleerd in op het intieme moment van genezing, de handoplegging en wat er gebeurt tussen de genezer en haar patiënt:

Als ik een patiënt behandel, neem ik zijn handen in de mijne – ik grijp ze niet stevig vast, maar grijp alleen mijn vingers vast en druk elk van mijn duimen tegen elk van zijn duimen. Dan, na een tijdje, plaats ik een van mijn duimen op zijn voorhoofd - net over de ogen (De Republiek 1901).

Vervolgens beschrijft ze het standpunt van de patiënt, waarom ze naar haar toe komen, wat ze zouden moeten voelen:

Het zit zo: je hebt hoofdpijn. Soms voelt je hoofd zwaar aan. Uw hart klopt niet altijd regelmatig - soms klopt het te snel. Je maag is niet zo goed als het zou moeten zijn. Voel je een kleine elektrische spanning in je duimen komen? Nee? Soms kan ik de opwinding niet overbrengen op patiënten - en dan kan ik ze niet genezen (De Republiek 1901).

Hier beschrijft Teresa Urrea de communicatie tussen haarzelf en haar patiënt: het vouwen van handen en het aanraken van duimen en de "kleine elektrische sensatie" die de patiënt moet voelen om te weten dat de genezende kracht van haar naar haar patiënt gaat. Deze elektriciteit is iets wat velen beschreven voelen toen Urrea hun handen op deze manier vouwde.

In dit interview spreekt Urrea consequent over haar genezing als krachtig, als een kracht in haar die ze via haar handen op zieke lichamen overbrengt. Teresa beschrijft bijvoorbeeld hoe ze bijna altijd haar handen gebruikt om haar patiënten 'zachtjes' te 'wrijven'. Ze maakt echter een onderscheid tussen wat ze doet en wat 'masseurs' doen. Ze wrijft haar patiënten alleen om 'de kracht die ik heb aan hen over te brengen', niet per se om plezier te geven, zoals journalisten haar aanraking zouden omschrijven als doen. In dit interview erkent Urrea de beperkingen van haar macht. In feite begint ze haar bespreking van genezing door toe te geven dat ze niet iedereen kan genezen. Ze legt het belang uit van het geloof in haar genezende kracht, dat genezing tweerichtingsverkeer is, en als sommigen niet geloven, "komt die kracht die ik hen probeer in te zenden bij mij terug, en ze zijn niet beter." Ze zegt echter dat als haar patiënt die kracht van haar handen accepteert, "de meesten beter worden." Ten slotte beschrijft Teresa hoe ze vaak in een trance-staat gaat als ze geneest, vergelijkbaar met de trance-staat waarin ze meer dan drie maanden verkeerde toen ze in, en dit is wanneer haar genezende kracht het sterkst is:

Ik raak vaak in trance, maar geen enkele heeft zo lang geduurd als de eerste. Dan denken mensen dat ik gek ben. Niet dat ik gewelddadig ben: maar ik let niet op hun vragen en zeg vreemde dingen. Deze spreuken waarschuwen niet voor hun nadering. Ik weet niet wanneer ik ze moet hebben, behalve door mijn eigenaardige antwoorden op hun vragen. In deze spreuken is mijn genezingskracht groter dan op andere momenten (De Republiek 1901).

Het nieuws over Urrea's genezingen verspreidde zich en inspireerde steeds meer bezoekers om naar Cabora te komen om genezen te worden of om getuige te zijn van de verbazingwekkende krachten van de curandera Santa Teresa. Santa Teresa's stijl van genezen omvatte aanraking, kruiden, geloof en het gebruik van aarde, water en haar speeksel. Zo werd een man door zijn vrienden naar Teresa gedragen omdat hij niet kon lopen. Hij liep een wond op bij een mijnongeval (de mijnen in dit gebied waren belangrijke werkgevers van inheemse volkeren en boerenmesitzos) die volgens hem ongeneeslijk waren. Deze man kwam naar Santa Teresa als laatste hoop. Haar genezing? Ze dronk water, spuugde het uit op het vuil, mengde het water en het vuil tot een kompres en bracht het aan op de wond van de man. Getuigen beweren dat hij "onmiddellijk genezen" was. Er werd een vrouw naar Teresa gebracht die een bloeding in één long had. Getuigen beschrijven hoe Teresa tegen haar zei: “Ik ga je genezen met bloed uit mijn eigen hart” (La Illustración Espira:159). Toen nam ze speeksel, waarin een druppel bloed verscheen, en vermengde het met aarde, en bracht het aan op het midden van de rug van de patiënt, met als resultaat dat de bloeding meteen onder controle werd gebracht en de vrouw genas.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Tijdens haar leven heeft Teresa Urrea veel mensen beïnvloed, genezen en geïnspireerd, maar er is nooit een organisatie om haar heen ontstaan. Ze had echter veel aanhangers. Naast de inheemse en mestizo-boeren die naar Cabora kwamen om door Santa Teresa te worden genezen, was er een andere groep in Mexico die zich tot haar aangetrokken voelde: espiritistas. Mexicaanse espiritisten (spiritisten) volgden de Franse metafysische religie van het spiritisme, die leerde dat begaafde mediums konden genezen terwijl ze in trance waren, en Mexicaanse espiritisten geloofden dat Teresa Urrea een van deze begaafde genezende mediums was. Epirista-mediums, zoals Teresa Urrea, geloofden, profeteerden, genas en gaven advies dat hun "broers en zussen" naar hogere, meer ontwikkelde en "wetenschappelijke" wegen leidde terwijl ze in trance waren. Net als hun Franse tegenhangers probeerden Mexicaanse spiritisten wetenschappelijke grondgedachten toe te passen op religieus geloof. Hoewel het meest prominent aanwezig was in het kosmopolitische Mexico-Stad, waren er groepen espiritisten in andere gebieden, zoals de Sinaloan- en Sonora-groepen die geassocieerd werden met Teresa Urrea. In 1890 verklaarden Mexicaanse espiritista's uit Mazatlán, Sinaloa, Teresa Urrea tot medium. Vervolgens reisden espiritisten uit Baroyeca, Sonora, naar Rancho de Cabora om haar genezing te observeren. Onder de verschillende wonderbaarlijke genezingen die ze waarnamen, waren de Sonora espiritista's er getuige van dat Urrea een dove man genas in het bijzijn van 100, simpelweg door haar speeksel op zijn oren aan te brengen. Deze espiritisten gingen geloven dat ze geen curandera of een wonderdoende kerstman was, maar een krachtig genezend medium.

Net als de sceptische journalisten die Teresa's genezing beschreven, legden de Espiritisten uit dat Teresa Urrea's inheemse, verarmde en (zij geloofden) onwetende volgelingen door katholieke priesters waren misleid om in wonderen, heiligen en bijgeloof te geloven. Espiritistas geloofde dat haar krachten wetenschappelijk verklaard konden worden door middel van magnetisme en spirit channeling. Ze was geen religieuze mysticus, beweerden ze, maar een voorvechter van de "Nueva Ciencia" (Nieuwe Wetenschap). Toen Teresa genas door "handen op te leggen", interpreteerden espiritistas dit niet als een wonderbaarlijk, bovennatuurlijk teken van God of de Maagd Maria die door haar heen werkte, maar eerder als bewijs van de vitale magnetische vloeistof die door haar heen ging. Mexicaanse spiritisten waren niet de enigen die de genezende krachten van Teresa Urrea op deze manier interpreteerden. Amerikaanse spiritisten, die contact onderhielden met Latijns-Amerikaanse spiritisten door middel van gedeelde hoofdartikelen in publicaties (zoals: La Ilustracion Espira als De draagduif (San Francisco)) raakte ook geïnteresseerd in de genezende krachten van Teresa Urrea.

De connectie tussen Mexicaanse spiritisten en Teresa Urrea had een politieke dimensie. De spiritistische beweging in Mexico versterkte typisch de elitaire, Porfiriaanse ideeën over modernisering en vooruitgang, maar er was een minderheid van spiritisten, waaronder Lauro Aguirre en uiteindelijk Teresa Urrea, die meer radicale opvattingen hadden over sociale gelijkheid en transcendentie (Schrader 2009). Een van de waarnemers in Cabora beschreef de belofte van Teresa Urrea als een espiritista regenererend middel voor Mexico, als iemand die de natie zou kunnen terugbrengen naar de idealen die zijn verwoord in de grondwet van 1857 die waren verraden door de regering van Porfirio Díaz:

Espiritismo, herhalen we, is geroepen om universele wedergeboorte tot stand te brengen en met de hulp van God zullen we niet ver in de verte een tijdperk zien, de ware broederschap van de mens zonder onderscheid tussen rassen, nationaliteiten; de ware regering van het volk om het volk ten goede te komen, zonder tussenkomst van despoten of tirannen...(La Ilustracion Espira 1892: 29).

In haar eigen woorden verwoordde Teresa Urrea wat spiritist voor haar betekende:

Als ik ergens affiniteit mee heb, en als ik iets probeer te oefenen, dan is het dat wel espiritisme, omdat spiritisme is gebaseerd op de waarheid, en de waarheid is veel groter dan alle religies, en ook omdat spiritisme werd bestudeerd en beoefend door Jezus en is de sleutel tot alle WONDEREN van Jezus en de meest pure uitdrukking van de religie van de geest...

Ik veronderstel ook dat wetenschap en religie in perfecte harmonie en eenheid zouden moeten marcheren, aangezien wetenschap de uitdrukking zou moeten zijn van waarheid en religie... Ik denk dat God meer aanbidt de ATHEISTST die van zijn broeders houdt en werkt om wetenschap en deugd te verwerven dan de Katholieke monniken die mannen doden en haten terwijl ze God verkondigen.

God is goedheid, is liefde, en alleen voor goedheid en liefde kunnen we onze ziel naar hem verheffen (The Independent 1896).

 Twee invloedrijke espiritisten die de spirituele status van Urrea ondersteunden, waren generaal Refugio González en Lauro Aguirre. González vocht voor de Mexicaanse onafhankelijkheid toen hij jong was, voor het liberalisme tijdens de burgeroorlogen en Reforma, tegen de invasie van de Verenigde Staten (1846), en vervolgens tijdens de Franse bezetting, en werd een van de grondleggers van het Mexicaanse spiritisme. Generaal González werd vaak de 'Mexicaanse Kardec' genoemd. Hij stichtte in 1868 de eerste officiële espiritista-kring in Mexico, vertaalde de boeken van Kardec in het Spaans in 1872 en hielp bij het opzetten van het belangrijkste tijdschrift van de espiritismo-beweging in Mexico, La Ilustracion Espira. Zoals Teresa Urrea zou doen, sprak González zich krachtig uit tegen de katholieke kerk in Church La Ilustracion Espirata, zijn eigen boeken (geschreven als spiritistische uitzendingen, zoals die van Kardec), en in bekende Mexicaanse liberale kranten zoals De Republikeinse Monitor als Het universele. González geloofde in Teresa Urrea als een krachtig genezend medium en hij verdedigde haar vaak in de pagina's van La Illustracion Espira evenals andere publicaties.

Lauro Aguirre, een praktiserend spiritist en goede vriend van de familie Urrea, beweerde dat Teresa een medium van de hoogste orde was, nog nooit eerder in Mexico gezien, misschien zelfs een die Allan Kardec in zijn boek had voorspeld. Boek van de mediums. Aguirre en zijn kameraad Espiritistenista geloofde dat Teresa in trance genas en dat ze geesten van de doden kon kanaliseren en hen kon helpen Mexico naar een hoger niveau van wetenschappelijke en spirituele evolutie te brengen. Terwijl de spiritistische beweging in Mexico typisch de elitaire, Porfiriaanse ideeën over modernisering en vooruitgang versterkte, was er een minderheid van spiritisten, waaronder Lauro Aguirre en uiteindelijk Teresa Urrea, die meer radicale opvattingen hadden over sociale gelijkheid en transcendentie (Schrader 2009).

Een van de waarnemers in Cabora beschreef de belofte van Teresa Urrea als een espiritista regenererend middel voor Mexico, als iemand die de natie zou kunnen terugbrengen naar de idealen die zijn verwoord in de grondwet van 1857 die waren verraden door de regering van Porfirio Díaz:

Espiritismo, herhalen we, is geroepen om universele wedergeboorte tot stand te brengen en met de hulp van God zullen we niet ver in de verte een tijdperk zien, de ware broederschap van de mens zonder onderscheid tussen rassen, nationaliteiten; de ware regering van het volk om het volk ten goede te komen, zonder tussenkomst van despoten of tirannen...(La Ilustracion Espira 1892: 29).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Teresa Urrea was een complexe figuur die zelfs haar aanhangers in verwarring bracht en sterke tegenstand kreeg van de Mexicaanse autoriteiten. Haar genezingspraktijk overschreed zowel religieuze/spirituele grenzen als politieke/religieuze grenzen.

In haar genezingspraktijk combineerde Urrea schijnbaar tegenstrijdige ideeën toen ze het spiritisme omarmde, met zijn wetenschappelijke oriëntatie, maar ook haar religieuze status als volksheilige. Ze beoefende inheemse geneeswijzen en enkele elementen van het volkskatholicisme, maar verwierp de geïnstitutionaliseerde kerk ten stelligste. Ze tartte ook verboden genderrollen. Hoewel haar genezingspraktijk in sommige opzichten overeenkwam met de traditionele rolpatronen voor vrouwen als verzorgers en verzorgers, tartte ze de rigide genderverwachtingen die eisten dat vrouwen werden opgesloten in huiselijke ruimtes. In plaats daarvan genas ze openlijk in de openbare ruimte van Cabora degenen die naar haar toe kwamen.

Urrea kreeg de meest intense tegenstand van regeringsfunctionarissen die bang waren dat ze niet alleen de inheemse Yaqui en Mayo uit de regio genas, maar hen ook aanzette om weerstand te bieden aan pogingen van de regering om hen van hun land te onteigenen voor buitenlandse investeringen. De regering van Porfirio Díaz zette zich in voor een nationaal project dat vervat was in zijn idee van orden y progresso, een mantra en een officieel programma waarvan het uiteindelijke doel was om Mexico te verenigen en te moderniseren door buitenlandse investeringen in ondernemingen zoals spoorwegproductie en mijnbouw te stimuleren. Deze ontwikkeling trof vooral het noorden van het land en creëerde een steeds grotere en ontevreden agrarische klasse, waaronder de Yaquis, Mayo's en andere Mexicanen. Teresa Urrea, als de Mexicaanse Jeanne d'Arc, bedreigde Díaz's orden y progresso. Ze richtte zich specifiek tot (en genas) degenen die uitgesloten waren van de economische voordelen van modernisering of het doelwit waren van zijn regering, zoals de Mayo's die uit hun thuisland werden verwijderd en de Yaquis, die de regering uit Sonora deporteerde om te werken op henequen-plantages in Yucatan, of vermoord omdat ze zich niet aan de wensen van de regering hadden onderworpen.

Teresa Urrea en haar familie werden verbannen als gevolg van haar politieke activiteiten en haar symbolische vertegenwoordiging van oppositie tegen de Mexicaanse regering. Ze keerde nooit terug naar Mexico, maar verhuisde naar verschillende locaties in de Verenigde Staten en zette zowel haar geneeskundige praktijk als haar politieke oppositie voort. Ze stierf op drieëndertigjarige leeftijd in Clifton, Arizona, maar haar invloed als genezeres en aanhanger van de revolutie bleef bestaan.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Teresa Urrea geneest en zegent baby's in El Paso, Texas, 1896.
Afbeelding #2: Teresa Urrea geneest door handen vast te pakken en helende energie door haar duimen over te brengen. San Francisco Examiner, September 9, 1900.
Afbeelding #3: Teresa Urrea, ó La Porfetisa De Cabora, zittend met een wereldbol.

REFERENTIES

Tenzij anders vermeld, is het materiaal in dit profiel afkomstig van Jennifer Koshatka Seman, Borderlands Curanderos: De werelden van Santa Teresa Urrea en Don Pedrito Jaramillo​ Austin: University of Texas Press, 2021.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Bayne, Brandon. 2006. "Van heilige tot zoeker: Teresa Urrea's zoektocht naar een eigen plek."  Kerkgeschiedenis 75: 594-97.

Butler, Matthew, uitg. 2007. Geloof en goddeloosheid in het revolutionaire Mexico. New York: Palgrave/MacMillan.

Durf, Heleen. 1900. "Santa Teresa, gevierde Mexicaanse genezer, wiens krachten de oorlogszuchtige Yaquis in Sonora ontzag, komt om San Jose Boy weer gezond te maken." De San Francisco-examinator, Juli 27, 7.

Domecq de Rodriguez, Brianda. 1982. "Teresa Urrea: La Santa de Cabora." blz. 214-51 inch Memoria del VII Simposio de Historia en Anthropología, Universidad de Sonora, Departamento de Historia en Antropología: Hermosillo, Sonora, México.

Domecq de Rodriguez, Brianda. 1990. La insolita historia de la Santa de Cabora. Mexico-Stad: Plantéa.

Espinosa, Gastón en Mario T. García, eds. 2008. Mexicaans-Amerikaanse religies: spiritualiteit, activisme en cultuur. Durham en Londen: Duke University Press.

Gill, Mario. 1957. "Teresa Urrea, la Santa de Cabora." Historia Mexicana 6: 626-44.

Griffith, James S. 2003. Folk Saints of the Borderlands: slachtoffers, bandieten en genezers. Tucson: Uitgeverij Rio Nuevo.

Guidotti-Hernández, Nicole M. 2011. Onuitsprekelijk geweld: Amerikaanse en Mexicaanse nationale denkbeelden opnieuw toewijzen. Durham en Londen: Duke University Press.

Hal, Charles. 1990. De transformatie van het liberalisme in het Mexico van de late negentiende eeuw. Princeton: Princeton University Press.

Hendrickson, Brett. 2015. Border Medicine: een transculturele geschiedenis van Mexicaans-Amerikaanse Curanderismo. New York: New York University Press.

Holden, William Curry. 1978. Teresita. Het bezitten van Mills, Maryland: Stemmer House Publishers.

Hu-Dehart, Evelyn. 1984. Yaqui verzet en overleving: de strijd om land en autonomie 1821-1910. Madison: De pers van de Universiteit van Wisconsin.

Irwin, Robert McKee. 2007. Bandieten, gevangenen, heldinnen en heiligen: culturele iconen van de noordwestelijke grensgebieden van Mexico. Minneapolis: Universiteit van Minnesota Press.

Lamadrid, Enrique. 1999. "El Corrido de Tomóchic: eer, genade, geslacht en macht in de eerste ballade van de Mexicaanse revolutie."  Journal of the Southwest 1: 441-60.

Leon, Luis. 2004. La Llorona's Children: religie, leven en dood in het grensgebied tussen de VS en Mexico. Berkeley en Los Angeles: University of California Press.

Macklin, Barbara juni en Crumrine, N. Ross. 1973. "Drie Noord-Mexicaanse Folk Saint-bewegingen."  Vergelijkende studies in maatschappij en geschiedenis 15: 89-105.

Mallén, Francisco. 1896. Brief van de Mexicaanse consul in El Paso aan het Secretario de Relaciones Exteriores in Mexico-Stad, 18 juni 1896, 20-2. Dossier Maria Teresa Urrea, 11-19-11, SRE.

Martin, Desirée A. 2014. Borderlands Saints: seculiere heiligheid in Chicano/a en Mexicaanse cultuur. New Brunswick: Rutgers University Press.

McGarry, Molly. 2008. Ghosts of Futures Past: Spiritualisme en de culturele politiek van het negentiende-eeuwse Amerika. Berkley: University of California Press.

Nava, Alex. 2005. "Teresa Urrea: Mexicaanse mysticus, genezer en apocalyptisch revolutionair." Tijdschrift van de American Academy of Religion 73: 497-519.

Newell, Gillian E. 2005. “ Teresa Urrea, Santa de Cabora en Early Chicana? De politiek van representatie, identiteit en sociaal geheugen.” blz. 90-106 inch The Making of Saints: Heilige grond aanvechten, bewerkt door James Hopgood. Tuscaloosa: Universiteit van Alabama Press.

O'Connor, Mary I. 1989. Afstammelingen van Totoliquoqui: etniciteit en economie in de Mayo-vallei. Berkeley: University of California Press.

Perales, Marian. 1998. "Teresa Urrea: Curandera en volksheilige.” pp; 97-119 inch Latina erfenissen: identiteit, biografie en gemeenschap, onder redactie van Vikki Ruiz en Virginia Sánchez Korrol. New York: Oxford University Press.

Putnam, Frank Bisschop. 1963. "Teresa Urrea, 'de heilige van Cabora'." Zuid-Californië Quarterly 45: 245-64.

Rodriguez, Gloria L. en Richard Rodriguez. 1972. "Teresa Urrea: haar leven zoals het de Mexicaans-Amerikaanse grens beïnvloedde." De schreeuw 5: 48-68.

Romo, David Dorado. 2005. Ringside Seat voor een revolutie: een ondergrondse culturele geschiedenis van El Paso en Juárez: 1893-1923. El Paso: Cinco Puntos Press.

Ruiz, Vicki L. 1998. From Out of the Shadows: Mexicaanse vrouwen in het Amerika van de twintigste eeuw. Oxford: Oxford University Press.

Schraeder, Lia Theresa. 2009. "The Spirit of the Times: de Mexicaanse spiritistische beweging van hervorming tot revolutie." Proefschrift, Universiteit van Californië-Davis.

Spicer, Edward H. 1962. Cycles of Conquest: de impact van Spanje, Mexico en de Verenigde Staten op de Indianen van het zuidwesten, 1533-1960. Tucson: Universiteit van Arizona Press.

Torres, Eliseo. 2005. Curandero: Een leven in Mexico Volksgenezing. 62-74. Albuquerque: Universiteit van New Mexico Press.

Treviño-Hernández, Alberto. 2005. Curanderos: Ze genezen de zieken met gebeden en kruiden. Tucson: Petje af voor boeken.

Trotter II, Robert T. en Juan Antonio Chavira. 1981. Curanderismo: Mexicaans-Amerikaanse volksgenezing. Athene: University of Georgia Press.

Urrea, Luis Alberto. 2011. De koningin van Amerika. New York: Little, Brown en Bedrijf.

Urrea, Luis Alberto. 2005. De dochter van de kolibrie. New York: Klein, Bruin.

Vanderwood, Paul J. 1998. De kracht van God tegen de wapens van de regering: religieuze onrust in Mexico aan het begin van de negentiende eeuw. Stanford: Stanford University Press.

Kranten

La Ilustracion Espira. 1892.

El Independiente. El Paso, Texas, 1896.

San Francisco-examinator. September 9, 1900.

De Republiek. Zondag 13 januari 1901.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel