Michelle Mueller

Hekserij terugwinnen

WITCHCRAFT TIJDLIJN HERSTELLEN

1951 (7 juni): Starhawk werd geboren als Miriam Simos.

1976: Starhawk werd ingewijd in de Feri-traditie door Victor en Cora Anderson. Kort daarna begon ze nieuwe covens te vormen: Compost, Raving en Honeysuckle.

1979 (31 oktober): De eerste jaarlijkse spiraaldans, een Samhain-ritueel, werd gehouden in Fort Mason, in combinatie met een boekuitgavefeest voor Starhawk's The Spiral Dance.

1980: Starhawk en Diane Baker leiden de eerste Reclaiming-les, 'The Elements of Magic'. Reclaiming Witches noemden hun organisatie het Reclaiming Collective. De eerste Nieuwsbrief terugwinnen werd gedrukt.

1981/1982: Reclaiming Witches nam deel aan een blokkade rond Diablo Canyon Nuclear Power Plant.

1982: Starhawk gepubliceerd Dromen in het donker, een versie van haar masterscriptie ingediend bij de Universiteit van Antiochië.

1985: The Reclaiming Collective hield een zomerintensief van een week die later uitgroeide tot uitgebreide Witchcamps.

1994: Reclaiming Collective opgenomen als een 501(c)(3) in Californië.

1997: The Reclaiming Collective reorganiseerde zichzelf als een wiel in plaats van een enkelvoudig werkend collectief.

1997: De organisatie schreef haar eerste 'Reclaiming Principles of Unity'. Nieuwsbrief terugwinnen kreeg een nieuwe titel Driemaandelijks terugvorderen.

2005: Na een aantal jaren in Herbst Pavillion van Fort Mason, werd de Spiral Dance gehouden in Kezar Pavilion, waar de volgende tien jaar de locatie was.

2011:  Driemaandelijks terugvorderen alleen overgegaan op digitale publicatie.

2012: Tijdens de jaarlijkse Dandelion Gathering herzag Reclaiming de Principles of Unity, waarbij de nadruk werd gelegd op een niet-gender-binaire polytheïstische theologie. Het evenement leidde tot een publieke uittreding door priesteres M. Macha NightMare.

2016: The Spiral Dance werd gehouden in het Yerba Buena Center for the Arts in San Francisco.

2019: De veertigste verjaardag van Spiral Dance werd gehouden in het Craneway Pavillion in Richmond, Californië.

2020: De Spiral Dance werd online uitgevoerd vanwege COVID-19.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

The Reclaiming Witchcraft Tradition is opgericht door Starhawk (geb. Miriam Simos 1951) en Diane Baker, met hulp van anderen, waaronder Kevyn Lutton en Lauren Gale (Reclaiming Collective 1980; Craig [1998?]; Salomonsen 2002:44). [Afbeelding rechts] Starhawk had eerdere training gekregen van Victor en Cora Anderson in hun sjamanistische Pagan Witchcraft-traditie, "de Feri-traditie" (soms gespeld als "Faery Tradition"). Van 1976 tot 1979 richtte Starhawk drie covens op: Compost, Raving en Honeysuckle. De eerste, Compost, was van gemengd geslacht, en de volgende twee, Raving en Honeysuckle, waren alleen voor vrouwen (Salomonsen 2002: 37-39). Baker beoefende hedendaagse heidense hekserij (ook bekend als "Craft") in Californië, en ze bereidde zich voor om naar New York te verhuizen, waar ze geen heksen kende (Salomonsen 2002:37). De aanvankelijke visie van Baker en Starhawk was om een ​​"school" voor hekserij te ontwikkelen, en het curriculum zou het aanstaande boek van Starhawk zijn, The Spiral Dance (Salomonsen 2002:37). Starhawk en Baker begonnen deze visie in 1980 te implementeren en ontwikkelden de eerste Reclaiming-les, "The Elements of Magic", en leerden deze als een serie van zes weken aan een groep vrouwen in Noord-Californië (NightMare 2000; Salomonsen 2002:39 ). Ze ontvingen verzoeken om meer, voerden een tweede "Elements" -serie uit en ontwikkelden andere klassen, "The Iron Pentacle" en "The Rites of Passage". Deze cursussen werden de basis voor de Reclaiming Witchcraft-traditie en ze worden nog steeds gevolgd en onderwezen door leiders over de hele wereld.

Starhawk's The Spiral Dance werd eind oktober 1979 uitgebracht en een Samhain-ritueel was gepland in conjuncmet de uitgave van het boek. [Afbeelding rechts] Dit Samhain-ritueel, getiteld "The Spiral Dance", werd een jaarlijks evenement georganiseerd door Bay Area Reclaiming Witches en is sindsdien elk jaar waargenomen (op afstand tijdens COVID-19). Het evenement is uitgegroeid van een evenement dat plaatsvindt in een Fort Mason (voormalige militaire buitenpost die nu wordt gebruikt als locatie voor kunst- en culturele vieringen) zaalverhuur met een capaciteit van 400 (NightMare, persoonlijke communicatie) tot een met meer dan duizend bezoekers (Craig [ 1998?]; Bay Area Reclaiming [2009?]). De publicatie van Starhawk wordt vaak besproken in samenwerking met die van Margot Adler De maan naar beneden halen en Zsuzsanna “Z” Boedapest Heilig Boek van Vrouwenmysteries. Deze drie boeken over heidendom, respectievelijk geschreven door drie priesteressen in Noord-Amerika, werden allemaal in hetzelfde jaar gepubliceerd.

In de vroege fasen van Reclaiming leerde Starhawk dat hekserij een vorm van godinnenreligie was die vooral vrouwen ten goede kwam (Starhawk 1999; Feraro 2017). In de afgelopen decennia is Reclaiming Witchcraft veranderd in een inclusieve hekserijtraditie. De eerste lessen van Starhawk en Diane waren voor vrouwen, maar mannen sloten zich kort daarna in het begin van de jaren tachtig aan bij het Reclaiming Collective (Salomonsen 1980:2002). In 41 telde het Reclaiming Collective negentien leden (Salomonsen 1990:2002). Van 41 tot 1980 telde het Reclaiming Collective 1997 leden (Salomonsen 2002:42). Tegen het einde van de jaren negentig waren er “misschien duizenden Reclaiming Witches in de VS en ook veel in het buitenland” (Salomonsen 1990:2002).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Vanaf het begin draait de Reclaiming Witchcraft Tradition om de integratie van magie en linkse politiek. In de versmelting van rituele praktijk met sociale actie lijkt de Reclaiming Tradition op het quakerisme, en de invloed van het quakerisme wordt vaak herkend (NightMare 2000; Salomonsen 2002:108; Adler 2006:123). Sociale actie, magie en persoonlijke genezing zijn de pijlers van Reclaiming practice (Starhawk, NightMare en The Reclaiming Collective 1999:14).

De Reclaiming Witchcraft Tradition is anti-autoritair en niet-hiërarchisch. Wat de definitie van magie betreft, heeft Starhawk vaak Dion Fortune's aangehaald - "de kunst van het veranderen van bewustzijn naar believen" (zie Starhawk en Starhawk, NightMare en The Reclaiming Collective 1999:14). Hekserij terugwinnen is eclectisch. Het terugwinnen van de overtuigingen en termen van heksen voor goddelijkheid zijn vloeiend. De traditie die historisch werd gevierd Godin als een immanente goddelijke levenskracht die alle wezens, het ecosysteem en het bekende universum doordringt. The Reclaiming Collective omvat nu meer pluralisme en niet-binaire taal, en werkt op nieuwe manieren aan het destabiliseren en verstoren van gendergerelateerde taal en gendernormen voor rituele praktijk. De enige vereiste overtuiging is overeenstemming met de Principles of Unity (NightMare 2000; Reclaiming Collective nd):

De waarden van de Reclaiming-traditie komen voort uit ons begrip dat de aarde leeft en dat al het leven heilig en onderling verbonden is. We zien de Godin als immanent in de cycli van geboorte, groei, dood, verval en regeneratie van de aarde. Onze praktijk komt voort uit een diepe, spirituele toewijding aan de aarde, aan genezing en aan het koppelen van magie aan politieke actie.
Ieder van ons belichaamt het goddelijke. Onze ultieme spirituele autoriteit ligt binnenin, en we hebben geen andere persoon nodig om het heilige voor ons uit te leggen. We koesteren de vragende houding en eren intellectuele, spirituele en creatieve vrijheid.
We zijn een evoluerende, dynamische traditie en noemen onszelf met trots Heksen. Onze diverse praktijken en ervaringen van het goddelijke weven een tapijt van veel verschillende draden. We omvatten degenen die Mysterieuzen, Godinnen en Goden van talloze uitdrukkingen, geslachten en staten van zijn eren, en onthouden dat mysterie verder gaat dan vorm. Onze gemeenschapsrituelen zijn participatief en extatisch, vieren de cycli van de seizoenen en ons leven, en verhogen energie voor persoonlijke, collectieve en aardse genezing.
We weten dat iedereen het levensveranderende, wereldvernieuwende werk van magie kan doen, de kunst van het veranderen van bewustzijn naar believen. We streven ernaar om te onderwijzen en te oefenen op manieren die persoonlijke en collectieve empowerment bevorderen, gedeelde macht modelleren en leiderschapsrollen voor iedereen openen. We nemen beslissingen bij consensus en balanceren individuele autonomie met sociale verantwoordelijkheid.
Onze traditie eert de wildernis en roept op tot dienstbaarheid aan de aarde en de gemeenschap. We werken op verschillende manieren, inclusief geweldloze directe actie, voor alle vormen van gerechtigheid: milieu, sociaal, politiek, raciaal, gender en economisch. Wij zijn een antiracistische traditie die ernaar streeft om BIPOC-stemmen (zwart, inheems, mensen van kleur) te verheffen en te centreren. Ons feminisme omvat een radicale analyse van macht, waarbij we alle systemen van onderdrukking beschouwen als onderling verbonden, geworteld in structuren van overheersing en controle.
We verwelkomen alle geslachten, alle geslachtsgeschiedenissen, alle rassen, alle leeftijden en seksuele geaardheden en al die verschillen in levenssituatie, achtergrond en bekwaamheid die onze diversiteit vergroten. We streven ernaar om onze openbare rituelen en evenementen toegankelijk en veilig te maken. We proberen een evenwicht te vinden tussen de noodzaak om een ​​rechtvaardige vergoeding voor onze arbeid te krijgen en onze toewijding om ons werk beschikbaar te maken voor mensen van alle economische niveaus.
Alle levende wezens verdienen respect. Allen worden ondersteund door de heilige elementen lucht, vuur, water en aarde. We werken aan het creëren en ondersteunen van gemeenschappen en culturen die onze waarden belichamen, die kunnen helpen om de wonden van de aarde en haar volkeren te helen, en die ons kunnen ondersteunen en voeden voor toekomstige generaties.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Reclaiming Witches vieren veel van dezelfde maan- en zonne-evenementen die worden geassocieerd met traditionele Wicca, in het bijzonder de volle manen (Esbats) en de acht Sabbats (twee zonnewendes, twee equinoxen en vier kruiskwartaaldagen). Reclaiming Witches voeren ook initiaties uit binnen covens, zoals de meeste Wicca-groepen. De Elementen van Magie en andere lessen die door Starhawk en Diane Baker zijn gestart, zijn nog steeds de basis van de openbare Reclaiming-traditie, met veel meer leraren over de hele wereld die het leerplan toepassen met hun eigen innovaties. Ook uniek voor Hekserij in Reclaiming-stijl zijn Witchcamps, waarvan sommige zelfs gezinsgericht zijn (bijv. Redwood Magic in Noord-Californië en Witchlets in the Woods). Witchcamps is ontstaan ​​uit een succesvolle zomerintensief uit 1985. Witchcamps zijn vertegenwoordigd binnen de belangrijkste autoriteit van Reclaiming, "the Wheel", via een woordvoerder.

Reclaiming Witches gebruiken de magische cirkel voor rituelen, een paradigmatische rituele structuur die wordt aangetroffen in de Britse traditionele hekserij en andere vormen van Wicca (evenals in andere westerse esoterische tradities). Voor Reclaiming Witches vertegenwoordigt de cirkel een magische toepassing van de principes van basisorganisatie, een unieke draai aan de magische cirkel die in andere esoterische groepen wordt gebruikt. Salomonsen schrijft: “Mensen zitten, staan, liggen of houden elkaars hand vast, altijd in een kring. Er zijn geen stoelen, tafels of preekstoel, alleen een open vloer met altaren rond de muren. Door deze structuur ook voor het lesgeven te kiezen, hoopten de vrouwen de veranderingen te vergroten die mensen zouden veroorzaken als de lessen eindigden” (Salomonsen 2002:40). De toepassing Reclaiming van de magische cirkel illustreert de samensmelting van magie, spiritualiteit en politiek die de traditie definieert.

Reclaiming leaders zijn trots op sociale actie en demonstratie, inclusief daden van burgerlijke ongehoorzaamheid. Een bijzonder gedenkwaardige gebeurtenis voor de oprichters van Reclaiming was hun deelname aan een blokkade in 1982 rond de Diablo Canyon Nuclear Power Plant, waarvan zij en anderen geloofden dat het een verwoestend ecologisch gevaar was, gezien de nabijheid van grote breuklijnen in Californië (Starhawk 1997:xxix; NightMare 2000 Adler 2006:124). Starhawk meldt: "De blokkade werd een cruciale ervaring voor mijn begrip van niet alleen de theorie, maar ook van de feitelijke praktijk van politiek/spiritueel werk gebaseerd op het principe van macht van binnenuit" (Starhawk 1997:xxx).

De boeken van Starhawk fungeren vaak als de ruggengraat van de Reclaiming Witchcraft Tradition. The Spiral Dance, zoals eerder opgemerkt, was het oorspronkelijke curriculum dat Reclaiming inspireerde. Dromen in het donker was een bewerking van de masterproef van Starhawk voor de Universiteit van Antiochië. Het boek presenteert het politieke wereldbeeld dat Reclaiming magie, ritueel en theologie informeert. Het vijfde heilige ding is een utopische roman die het geloof van Starhawk in de kracht van rituelen voor het leiden van sociale en ecologische veranderingen laat zien. Een heidens boek over leven en sterven werd ontwikkeld om een ​​leegte van begrafenis- en rouwrituelen en groene begrafenisbegeleiding voor heidenen te vullen. Twaalf wilde zwanen, dat fungeert als een werkboek in Reclaiming magic, laat zien hoe Reclaiming Witches gebruik maakt van mythologie en folklore uit verschillende wereldculturen.

Starhawk heeft de rituele stijl van Reclaiming beschreven als extatisch, geïmproviseerd, op ensembles gebaseerd, geïnspireerd en organisch (“EIEIO”). en ook experimenteel, eclectisch en evoluerend (Starhawk zd). Overblijfselen van de Feri-traditie zijn de rituelen en klassen, Iron Pentacle en Pentacle of Pearl; het concept van de drie zelven (het jongere zelf (onbewuste geest), het sprekende zelf (bewuste expressie) en het diepe zelf (het goddelijke binnenin)); en aspecting (de naam voor transpossession in sommige Hekserij/heidense groepen). Er is niet één pantheon van goden geassocieerd met de Reclaiming Witchcraft Tradition. Reclaiming Witches werken met godinnen en goden uit vele wereldculturen.

Bay Area Reclaiming organiseert al meer dan veertig opeenvolgende jaren haar jaarlijkse spiraaldans. Tijdens de COVID-19-pandemie werd de Spiral Dance verplaatst naar een online platform, waardoor de planningsgroep internationale deelname kon stimuleren. (Er waren enkele fouten in technologie en inclusie (Maxina Ventura, persoonlijke communicatie).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De Reclaiming Tradition omvat elke Reclaiming-identificerende Heks die akkoord gaat met de Principles of Unity (NightMare 2000). Het terugwinnende collectief is de meer formele organisatie die is voortgekomen uit de praktijk van Bay Area Reclaiming. The Reclaiming Collective is opgericht als een 501(c)3 in Californië en houdt de statuten up-to-date. Reclaiming Witches nemen beslissingen zoveel mogelijk bij consensus (zie Reclaiming Collective 1997; Salomonsen 2002:108, 301). Inspelend op de groei van de traditie, werd de organisatie in 1997 geherstructureerd tot een “Work-Cells-and-Wheel”-structuur. [Afbeelding rechts] De raad van bestuur van het Reclaiming Collective wordt 'het wiel' genoemd. Het Leiderschapsteam, 'de Triad', bestaat uit drie Wheel-leden die tijdens de meest recente vergadering door het Wheel zijn geselecteerd. The Wheel komt driemaandelijks bijeen en leden die tussen de vergaderingen door dringende zaken hebben, worden doorverwezen naar de Triad (Reclaiming Collective 2018: Sectie 15).

Local Reclaiming-afdelingen ("gemeenschappen") zijn opgericht in de meeste grote grootstedelijke regio's in de VS en Canada (bijv. Bay Area Reclaiming, Philly Reclaiming, Portland Reclaiming, Tejas Web, Chicago Reclaiming, British Columbia Witchcamps/Vancouver Reclaiming, Toronto Reclaiming en Montreal Reclaiming) en ook in Australië, Brazilië, Venezuela, Costa Rica, Spanje, Duitsland, Nederland en Engeland. Reclaiming Witches gebruiken de term "cellen" van de basisorganisatie voor magische, oecumenische en politieke werkgroepen. Voorbeelden zijn de spaken van het wiel (bijv. SF Teachers-cel, Samhain (ook bekend als Spiral Dance-cel) en Special Projects-cel).

Reclaiming bracht jarenlang een nieuwsbrief uit. aanvankelijk Nieuwsbrief terugwinnen, het tijdschrift kreeg een nieuwe titel Driemaandelijks terugvorderen in 1997. In het midden van de jaren 2000, Driemaandelijks terugvorderen publicatie nam af en deed zijn naam 'Quarterly' niet langer eer aan. De productie van nummers werd vlekkerig en na 2014 niet meer bestaand. In een poging om Reclaiming-publicaties nieuw leven in te blazen, werd een nummer van Ketel terugwinnen werd gepubliceerd in 2020.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

In vergelijking met sommige andere heidense tradities, wordt de Reclaiming Tradition gekenmerkt door een snelle evolutie als het gaat om kwesties van genderidentiteit. Vooral populair bij Millennial Pagans en Gen Z Pagans (in vergelijking met British Traditional Witchcraft), heeft de Reclaiming Witchcraft Tradition de culturele verschuivingen met betrekking tot geslacht vrij goed gemanoeuvreerd. (Sommige andere groepen daarentegen hebben geworsteld met transgender-inclusie en waren het onderwerp van controverse onder heidenen (Mueller 2017).)

Reclaiming Witchcraft was gebaseerd op principes van radicaal feminisme. Starhawks eerste boekhawk The Spiral Dance, een bestseller die meerdere jubileumedities ontving, benadrukte Hekserij als een vrouwelijke religie van godinnenverering. Volgens de allereerste nieuwsbrief van de organisatie, "gebruiken wij [Reclaiming Witches] het woord 'Heks' als een bevestiging van de kracht van vrouwen om de werkelijkheid vorm te geven" (Reclaiming Collective 1980: 2). Dezelfde nieuwsbrief adverteerde met aparte lessenreeksen van zes weken voor vrouwen (The Rite-of-Passage) en voor mannen (Magic for Men), waaruit blijkt dat mannen vanaf het begin ruimte hebben gekregen in Reclaiming (Reclaiming Collective 1980:3). Toch benadrukt de Reclaiming Tradition tegenwoordig de opname van alle geslachten onder haar beoefenaars en haar goden.

De organisatie heeft perioden doorgemaakt waarin ze de voorkeur gaf aan vrouwelijke, gendergerelateerde termen en andere waarin ze meer pluralistische en/of meer niet-binaire termen gebruikte. Starhawk en anderen hebben bijvoorbeeld de voorkeur gegeven aan 'thealogie' boven 'theologie' (zie Starhawk 1999:13-18) en hebben 'priesteres' gebruikt als een genderneutrale term (Starhawk en Valentine 2000:xxiv). Hekserij als Godin religie is een actueel thema geweest in Starhawks geschriften. Toch werd de genderterminologie binnen de theologie van Reclaiming direct benaderd en hervormd in 2012. Tijdens de Dandelion Gathering van dat jaar stemde het Reclaiming Collective in met een nieuwe formulering voor zijn 'Principles of Unity', wat een meer niet-binaire geloofsbelijdenis opleverde. De groep verving haar verklaring van geloof in "Godin en God", ondersteund door de praktijk van het gebruik van "vrouwelijke en mannelijke beelden van goddelijkheid" om een ​​"bevestigen [ing] een veelvoud van godinnen en goden 'van talloze uitdrukkingen [...en] geslachten' zonder een definitief binair getal om ze te scheiden” (Mueller 2017:260). De gebeurtenissen van de Dandelion Gathering leidden tot een zeer publieke uittreding van de oude Reclaiming-priesteres M. Macha NightMare (ook bekend als Aline O'Brien) (NightMare 2012). Macha noemde een gebrek aan beleefdheid en openhartigheid als haar redenen om zich terug te trekken uit Reclaiming.

Bovendien zijn er spanningen ontstaan ​​rond de vervlechting van Reclaiming's basis-organiserende waarden met traditionele Wicca-systemen, die impliciet hiërarchisch zijn vanwege het systeem van initiatiegraden (Salomonsen 2002:42). In traditionele Wicca zijn ingewijden (degenen die een initiatieritueel ondergaan) onwetend van de innerlijke werking van het ritueel dat ze op het punt staan ​​te ondergaan. De geheimhouding (of mysterie, volgens beoefenaars) draagt ​​bij aan de esoterische aard van de traditie, maar de geheimhouding veroorzaakt ook een overdreven machtsverschil tussen initiërende leden en ingewijden, wat door sommigen wordt gezien als contra-intuïtief voor Reclaiming's radicale sociale waarden (Salomonsen 2002:42).

Hoewel veel rituelen en esoterische praktijken (Esbats, Sabbats en een systeem voor initiatiegraden) gemeen hebben met traditionele Wicca, gebruikt het Reclaiming Collective formeel het label 'Hekserij'. Hoewel Reclaiming Witchcraft ruim voor het recente conflict (NightMare 1998) van Wicca was onderscheiden, heeft het onderscheid van Reclaiming as Witchcraft in plaats van Wicca betrekking op een recente controverse binnen de heidense gemeenschap. Rond 2013 was het modewoord, 'Wiccanate privilege', nieuw in gebruik onder heidenen als een interne kritiek op Wicca's hegemonie binnen het hedendaagse heidendom. Bewustwording van het voorrecht van Wiccanate leidde ertoe dat meer groepen hun eigen locaties als Wicca of als niet-Wiccanate bestempelden. Van Wicca afgeleide groepen kunnen worden bestempeld als 'Wiccanate', hoewel de controversiële aard van het Wiccanate-privilege ertoe heeft geleid dat weinig of geen groepen het label 'Wiccanate' voor zichzelf hebben omarmd. De oorsprong van verschillende heidense/hekserijgroepen wordt vaak betwist, evenals de invloedsketen tussen leiders als Victor en Cora Anderson en Gerald Gardner (zie Adler 2006:76).

De locatie voor de jaarlijkse spiraaldans is verwikkeld in enige controverse, wat gevolgen heeft voor de Bay Area Reclaiming-gemeenschap. Klachten over het Kezar-paviljoen (locatie voor 2005-2015) waren onder meer dat het een natuurlijke, aardse esthetiek miste (of, voor sommigen, elke esthetiek), niet toegankelijk was voor mensen met een rolstoel en niet bereikbaar was met het openbaar vervoer. Op zoek naar een locatie die rolstoeltoegankelijk zou zijn en een meer economisch duurzame verhuur, beschouwden de organisatoren de Armory in San Francisco als een nieuwe locatie voor de Spiral Dance. In 2013 werd het bekend bij leden van de gemeenschap dat organisatoren van Spiral Dance de Armory in San Francisco beschouwden als een nieuwe locatie voor de Spiral Dance. Sommige leden waren van mening dat Reclaiming's overweging van de Armory als een mogelijke locatie in lijn was met de steun van Reclaiming voor alle seksuele geaardheden. Anderen varieerden van fel gekant tegen het idee van Reclaiming's impliciete steun voor BDSM tot het argument dat de Armory niet geschikt was voor gezinnen met kinderen.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Starhawk (Miriam Simos).
Afbeelding #2: Spiraaldansvlieger uit 1979. Met dank aan Diane Fenster.
Afbeelding #3: De Work-Cells-and-Wheel-organisatie.

REFERENTIES

Adler, Margot. 2006. Neerhalen van de maan: heksen, druïden, godinnenaanbidders en andere heidenen in Amerika. Herzien en bijgewerkt met uitgebreide bijlage III. New York: Penguin-boeken.

Bay Area terugwinnen. [2009?]. "De geschiedenis van de dans." Spiraaldans terugwinnen. Betreden via https://www.reclaimingspiraldance.org/history op 1 juli 2021.

Craig, Georgie. [1998?]. "Het begin van de spiraaldans: het was 20 jaar geleden ..." Driemaandelijks terugvorderen. Betreden via http://www.reclaimingquarterly.org/web/spiraldance/spiral4.html op 1 juli 2021.

Feraro, Shai. 2017. "De politiek van de godin: radicale / culturele feministische invloeden van de feministische hekserij van Starhawk." blz. 229–48 inch Vrouwelijke leiders in nieuwe religieuze bewegingen, onder redactie van Inga Bårdsen Tøllefsen en Christian Giudice. Cham, Zwitserland: Palgrave Macmillan.

Müller, Michelle. 2017. "The Chalice and the Rainbow: conflicten tussen de spiritualiteit van vrouwen en transgenderrechten in de Amerikaanse Wicca in de jaren 2010." blz. 249-78 inch Vrouwelijke leiders in nieuwe religieuze bewegingen, onder redactie van Inga Bårdsen Tøllefsen en Christian Giudice.– Palgrave Studies in New Religions and Alternative Spiritualities. Cham, Zwitserland: Palgrave Macmillan.

NightMare, M. Macha. 2012. "Een mede-oprichter trekt zich terug uit het terugwinnen van traditie." Bezemsteel Kronieken, 6 augustus. Betreden via https://besom.blogspot.com/2012/08/a-co-founder-withdraws-from-reclaiming.html op 1 juli 2021.

NightMare, M. Macha. 2000. "Reclaiming Tradition Witchcraft." Reclaiming. Betreden via https://reclaimingcollective.wordpress.com/reclaiming-tradition-witchcraft/ op 1 juli 2021.

NightMare, M. Macha. 1998. "Het 'W'-woord: waarom we onszelf heksen noemen." Driemaandelijks terugvorderen 71:16–17, 49–50.

Collectief terugwinnen. 2018. "Statuut." Herzien 2018.

Collectief terugwinnen. 2014. "Archief en oude problemen." Driemaandelijks terugvorderen. Betreden via http://reclaimingquarterly.org/backissues.html op 1 juli 2021.

Collectief terugwinnen. 1997. "Over - 1997 herstructurering." Reclaiming. Betreden via https://reclaimingcollective.wordpress.com/about-1997-restructuring/ op 1 juli 2021.

Collectief terugwinnen. 1980. Nieuwsbrief terugwinnen 1, Winter.

Collectief terugwinnen. en 'Beginselen van eenheid'. Betreden via https://reclaimingcollective.wordpress.com/principles-of-unity/ op 1 juli 2021.

Salomonsen, Jone. 2002. Betoverd feminisme: ritueel, geslacht en goddelijkheid onder de terugwinnende heksen van San Francisco. New York: Routledge.

Starhawk. 1999. De spiraaldans: een wedergeboorte van de oude religie van de grote godin. Twintigste verjaardag editie. San Francisco: Harper Collins.

Starhawk. 1997. Dromen in het donker: magie, seks en politiek. Vijftiende jubileumeditie. Boston: Beacon Press.

Starhawk. en "Een werkdefinitie van terugvorderen." Reclaiming. Betreden via https://reclaimingcollective.wordpress.com/about-working-definition/ op 1 juli 2021.

Starhawk, M. Macha NightMare en The Reclaiming Collective. 1999. Heidens boek van leven en sterven: praktische rituelen, gebeden, zegeningen en meditaties bij het oversteken. San Francisco: Harper San Francisco.

Starhawk en Hilary Valentine. 2000. De Twaalf Wilde Zwanen: Een reis naar het rijk van magie, genezing en actie. San Francisco: Harper San Francisco.

Publicatie datum:
3 juli 2021

Delen