Nancy Lusignan Schultz

Charlotte Forten Grimke

CHARLOTTE FORTEN GRIMKÉ TIMELINE

1837 (17 augustus): Charlotte Forten werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania als zoon van Robert Bridges Forten en Mary Virginia Wood Forten.

1840 (augustus): Charlotte's moeder stierf aan tuberculose.

1850: Het Amerikaanse congres keurde de Fugitive Slave Act goed, die de inbeslagname en teruggave van weggelopen slaven vereiste die waren ontsnapt uit slavenhoudende staten; het werd in 1864 ingetrokken.

1853 (november): Charlotte Forten verhuisde van Philadelphia naar Salem, Massachusetts naar het huis van de familie Charles Lenox Remond.

1855 (maart): Charlotte Forten studeerde af aan de Higginson Grammar School en schreef zich in voor de Salem Normal School (nu Salem State University).

1855 (september): Forten trad toe tot de Salem Female Anti-Slavery Society.

1856 (juni/juli): Forten studeerde af aan de Salem Normal School en ging lesgeven aan de Eppes Grammar School in Salem.

1857 (6 maart): Het Amerikaanse Hooggerechtshof sprak de Dred Scott-beslissing uit, waarin stond dat Afro-Amerikanen geen Amerikaans staatsburger waren en nooit zouden kunnen zijn.

1857 (zomer): Forten ging naar Philadelphia om te herstellen van een ziekte, en keerde daarna terug naar Salem om door te gaan met lesgeven.

1858 (maart): Forten nam vanwege een slechte gezondheid ontslag bij de Eppes Grammar School en keerde terug naar Philadelphia.

1859 (september): Forten keerde terug naar Salem om les te geven aan de Higginson Grammar School.

1860 (oktober): Forten nam ontslag in Salem vanwege een aanhoudende slechte gezondheid.

1861 (12 april): De Amerikaanse burgeroorlog begon.

1861 (herfst): Forten doceerde in Philadelphia's Lombard Street School, gerund door haar vaderlijke tante Margaretta Forten.

1862 (oktober): Forten vertrok naar South Carolina om les te geven onder auspiciën van Port Royal Relief Association.

1862 (december): Forten's schriftelijke verslagen van haar ervaringen in South Carolina werden gepubliceerd in het nationale abolitionistische tijdschrift De bevrijder.

1863 (juli): Forten verzorgde gewonde soldaten van het 54ste regiment van Massachusetts na hun nederlaag bij Fort Wagner, South Carolina.

1864 (25 april): Forten's vader stierf aan tyfus in Philadelphia.

1864 (mei/juni): Forten's tweedelige essay "Life on the Sea Islands" werd gepubliceerd in de Atlantic Monthly.

1865 (9 mei): De Amerikaanse burgeroorlog eindigde.

1865 (oktober): Forten aanvaardde een functie als secretaris van het Teachers Committee van de New England Branch van de Freedman's Union Commission in Boston, Massachusetts.

1871: Forten was werkzaam als leraar aan de Shaw Memorial School in Charleston, South Carolina.

1872-1873: Forten doceerde aan Dunbar High School, een zwarte voorbereidende school in Washington, DC

1873-1878: Forten nam een ​​positie in als eersteklas klerk in het Fourth Auditor's Office van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

1878 (19 december): Forten trouwde met dominee Francis Grimké, predikant van de Fifteenth Street Presbyterian Church in Washington, DC

1880 (1 januari): de dochter van Forten Grimké, Theodora Cornelia Grimké, wordt geboren.

1880 (10 juni): Theodora Cornelia Grimké stierf.

1885-1889: Charlotte Grimké en haar man verhuisden naar Jacksonville, Florida, waar Francis Grimké predikant was van de Laura Street Presbyterian Church.

1888 tot eind jaren 1890: Charlotte Forten Grimké bleef poëzie en essays schrijven en publiceren.

1896: Forten Grimké werd een van de oprichters van de Nationale Vereniging van Gekleurde Vrouwen.

1914 (22 juli): Charlotte Forten Grimké stierf in Washington, DC

BIOGRAFIE

Charlotte Louise Bridges Forten [Afbeelding rechts] werd geboren op 17 augustus 1837 in Lombard Street 92, Philadelphia, Pennsylvania, het huis van haar grootouders, een leidende vrije zwarte familie in de stad die actief was in de abolitionistische beweging (Winch 2002: 280). Ze was het kleinkind van James en Charlotte Forten, en het enige kind van hun zoon Robert Bridges Forten en zijn eerste vrouw, Mary Virginia Wood Forten, die stierf aan tuberculose toen Charlotte drie jaar oud was. Charlotte, genoemd naar haar grootmoeder, was een vrije zwarte vrouw van de vierde generatie aan haar vaderlijke kant (Stevenson 1988: 3). Haar grootvader was de eminente James Forten, een hervormer en antislavernijactivist die een succesvol zeilmakerijbedrijf in Philadelphia had en op een gegeven moment een fortuin vergaarde van meer dan $ 100,000, een enorm bedrag voor die tijd. Charlotte Forten groeide op in relatieve economische zekerheid, kreeg privélessen, reisde veel en genoot van een verscheidenheid aan sociale en culturele activiteiten (Duran 2011:90). Haar uitgebreide familie was zeer toegewijd aan het beëindigen van de slavernij en het bestrijden van racisme. James Forten speelde een centrale rol in de American Anti-Slavery Society en was een vriend en aanhanger van de abolitionist William Lloyd Garrison (1805-1879). De Forten-vrouwen hielpen bij het oprichten van de Philadelphia Female Anti-Slavery Society. Haar tantes, Sarah, Margaretta en Harriet Forten, gebruikten hun intellectuele gaven om de antislavernijbeweging vooruit te helpen (Stevenson 1988:8).

De Fortens maakten deel uit van een groot netwerk van welvarende, goed opgeleide en sociaal actieve Afro-Amerikanen in New York, Boston en Salem, Massachusetts, die allemaal betrokken waren bij de afschaffingsbeweging. Maar tegen het begin van de jaren 1840 ging de firma James Forten & Sons failliet en stroomde het geld niet zo vrij in de uitgebreide familie (Winch 2002:344). Charlotte werd in 1853 naar Salem gestuurd om een ​​paar jaar na de dood van haar grootmoeder, Edy Wood, bij de Remonds te gaan wonen, die Charlotte na de dood van haar moeder had grootgebracht. Forten rouwde om het verlies van haar moeder en grootmoeder en haar latere vervreemding van haar vader, die met zijn tweede vrouw was verhuisd, eerst naar Canada en vervolgens naar Engeland. Charles Remond uit Salem, de zoon van een succesvolle cateraar, was getrouwd met Amy Williams, een voormalige buurvrouw van de Fortens in Philadelphia, en ze werden een gastvrije familie voor Charlotte Forten. Zowel Charles als Amy Remond waren belangrijke spelers in het afschaffingsnetwerk en werden thuis vaak bezocht door antislavernij-sterren als Garrison, William Wells Brown, Lydia Marie Child en John Greenleaf Whittier (Salenius, 2016:43). Salem had zijn scholen in 1843 gedesegregeerd, de eerste stad in Massachusetts die dit deed (Noel 2004: 144). Forten's vader stuurde haar naar Salem om naar een gedesegregeerde school te gaan, en ze schreef zich in op de Higginson Grammar School for Girls onder de voogdij van Mary L. Shepard, die Forten hartelijk haar vriend en "beste, vriendelijke leraar" noemde (Grimké 1988: september 30, 1854:102).

Met haar verhuizing naar Massachusetts in 1854, was Forten een eigentijdse getuige van het wrede effect van de federale Fugitive Slave Law (1850), die de inbeslagname en teruggave vereiste van weggelopen slaven die waren ontsnapt uit slavenhoudende staten. Op woensdag 24 mei 1854 werd in Boston een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een voortvluchtige slaaf, Anthony Burns. [Afbeelding rechts] Zijn proces boeide de abolitionistische gemeenschap, inclusief Forten. De rechtbank oordeelde in het voordeel van de eigenaar van Burns en Massachusetts bereidde hem voor om hem terug te brengen naar de slavernij in Virginia. Forten's dagboeken brengen haar verontwaardiging over dit onrecht over, zoals ze schreef:

Onze ergste angsten worden gerealiseerd; de beslissing was tegen de arme Burns, en hij is teruggestuurd naar een slavernij erger, duizend keer erger dan de dood. . . . Vandaag de dag is Massachusetts opnieuw te schande gemaakt; opnieuw heeft ze haar inzendingen aan de Slavenmacht getoond. . . . Met wat voor minachting moet die regering worden beschouwd die laf duizenden soldaten verzamelt om aan de eisen van slavenhouders te voldoen; om zijn vrijheid te beroven van een man, geschapen naar Gods eigen beeld, wiens enige overtreding de kleur van zijn huid is! (Grimké 1988: 2 juni 1854: 65-66)

Haar vroege dagboeken, geschreven terwijl ze in Salem woonde, onthullen een hardnekkig gevoel van onwaardigheid. In juni 1858 schreef ze:

Heb een grondig zelfonderzoek ondergaan. Het resultaat is een vermengd gevoel van verdriet, schaamte en zelfverachting. Ik heb dieper en bitterder dan ooit in mijn leven mijn eigen onwetendheid en dwaasheid beseft. Niet alleen ben ik zonder de gaven van de natuur, humor, schoonheid en talent; zonder de prestaties die bijna iedereen van mijn leeftijd, die ik ken, bezit; maar ik ben niet eens intelligent. En voor dit er is niet de schaduw van een excuus (Grimké 1988: 15 juni 1858: 315-16).

Naarmate Forten volwassener werd, leken deze zelfkritische gedachten te zijn verdwenen, en ze was de pionier van vele prestaties als zwarte vrouw. Ze was de eerste zwarte student die was toegelaten tot de Salem Normal School en de eerste zwarte leraar op een openbare school in Salem. Ze werd een goed gepubliceerde auteur en reisde tijdens de burgeroorlog naar het zuiden om pas bevrijde slaven te onderwijzen. Ze stond hoog aangeschreven in prominente abolitionistische kringen en nam deel aan de oprichting van hervormingsorganisaties.

Fortens vader had gewild dat ze naar de Salem Normal School (nu Salem State University) zou gaan om zich voor te bereiden op een carrière in het onderwijs. Charlotte zelf had geen interesse getoond in dit pad; haar vader had het voor Charlotte gezien als een manier om in haar onderhoud te voorzien. Ze wilde haar vader een plezier doen en was vastbesloten manieren te vinden om haar ras te verheffen. „Ik zal alles in het werk stellen om te worden wat hij wil dat ik zou zijn . . . een leraar, en om te leven voor het goede dat ik mijn onderdrukte en lijdende medeschepselen kan doen” (Grimké 1988:23 oktober 1854:105). Forten beschouwde haar kans om aan geavanceerde studie deel te nemen als een zegen die suggereerde dat God haar had uitgekozen voor een belangrijke missie: haar talenten gebruiken om het leven van zwarte Amerikanen te verbeteren. Door onwankelbare toewijding aan dit idee ontzegde ze zichzelf soms persoonlijk plezier en geluk.

Op 13 maart 1855 slaagde de zeventienjarige Charlotte Forten voor haar toelatingsexamen en schreef ze zich in voor de tweede klas van de Salem Normal School. [Afbeelding rechts] Een van de veertig studenten, ze had geen financiële hulp van haar vader; haar leraar Mary Shepard bood aan om Forten het geld voor haar opleiding te betalen of te lenen. Forten bloeide intellectueel op de school. Haar lage zelfrespect werd gevoed door het verraderlijke racisme van de samenleving waarin ze leefde. Natuurlijk was Salem, Massachusetts van de jaren 1850 en 1860 vooruitstrevend genoeg om een ​​uitstekende lerarenopleiding te volgen en te worden aangenomen als lerares in de openbare scholen van de stad. Maar haar dagboek beschrijft de vele minachtingen die ze leed onder de vooroordelen van haar klasgenoten, en de pijn hiervan maakte het Forten moeilijk om vast te houden aan wat zij als christelijke standvastigheid beschouwde:

Ik verlang ernaar goed te zijn, de dood kalm en onbevreesd tegemoet te kunnen treden, sterk in geloof en heiligheid. Maar ik weet dat dit alleen kan door degene die voor ons stierf, door de zuivere en volmaakte liefde van Hem, die een en al heiligheid en liefde was. Maar hoe kan ik hopen zijn liefde waardig te zijn terwijl ik nog steeds het gevoel voor mijn vijanden koester, deze meedogenloze geest. . . haat tegen onderdrukking lijkt me zo vermengd met haat tegen de onderdrukker dat ik ze niet kan scheiden (Grimké 1988: 10 augustus 1854:95).

Het jaar daarop schreef Forten:

Ik vraag me af dat niet elke kleurling een misantroop is. We hebben beslist alles om ons de mensheid te laten haten. Ik heb meisjes in het klaslokaal ontmoet - ze zijn heel aardig en hartelijk tegen me geweest - misschien heb ik ze de volgende dag op straat ontmoet - ze waren bang me te herkennen; deze kan ik nu alleen maar met minachting en minachting bekijken, toen ik ze eenmaal leuk vond, in de overtuiging dat ze niet in staat waren tot dergelijke maatregelen (Grimké 1988: 12 september 1855: 140).

Forten bleef echter volharden in de overtuiging dat haar wetenschappelijke vooruitgang "me zou helpen om mezelf geschikt te maken om voor een heilige zaak te werken, om me in staat te stellen veel te doen om de toestand van mijn onderdrukte en lijdende mensen te veranderen" (Grimké 1988: 4 juni 1854: 67). Later zou ze deze visie verder uitwerken:

We zijn een arm, onderdrukt volk, met heel veel beproevingen en heel weinig vrienden. Het verleden, het heden en de toekomst zijn zowel donker als somber voor ons. Ik weet dat het niet goed is om me zo te voelen. Maar ik kan niet help het altijd; hoewel mijn eigen hart me zegt dat er veel is om voor te leven. Dat hoe dieper we lijden, hoe edeler en heiliger het levenswerk is dat voor ons ligt! Oh! voor kracht; kracht om het lijden te dragen, om het werk moedig en onwankelbaar te doen! (Grimké 1988: 1 september 1856: 163-64).

Haar vaste christelijke overtuigingen droegen haar door deze uitdagende tijden heen en ze verdiepte zich volledig in haar academische werk.

Forten presteerde goed bij de eindexamens van de Normal School en werd geselecteerd om de klassenhymne te schrijven voor de eindexamenklas van 1856. Ze begon les te geven aan de Epps Grammar School in Salem op de dag na haar afstuderen, een positie die voor haar was verzekerd door de directeur van Salem Normal, Richard Edwards. Haar salaris was $ 200 per jaar. De dood van haar geliefde vriendin Amy Remond en haar eigen aanhoudende slechte gezondheid plaagden Forten gedurende deze tijd, en ze nam ontslag in maart 1858 en keerde terug naar Philadelphia om te herstellen. Bij het verlaten van haar docentschap in Salem in 1858, werd Forten geprezen door de Salem registreren voor haar bijdragen. Volgens het artikel was Forten zeer succesvol in haar educatieve inspanningen en werd ze "genadeloos ontvangen door de ouders van het district", ondanks dat ze een "jonge dame van kleur was, geïdentificeerd met dat gehate ras wiens mishandeling door onze eigen mensen een levend verwijt is voor ons als een zogenaamd christelijke natie” (geciteerd in Billington 1953:19)). Het artikel suggereerde dat de lof voor het 'experiment' grotendeels werd overgeleverd aan de gemeenschap van Salem die zichzelf feliciteerde met zijn vooruitstrevendheid (Noel 2004:154).

Forten keerde in 1859 terug naar Salem om les te geven aan de Higginson School met Mary Shepard en schreef zich in voor het Advanced Program van Salem Normal School. De beroemde Salem-navigator, Nathaniel Ingersoll Bowditch, was haar weldoener (Rosemond en Maloney 1988: 6). Ze voltooide twee termijnen voor het uitbreken van de burgeroorlog. Toen, in 1862, beantwoordde Forten de oproep om te helpen bij de opvoeding van pas bevrijde personen in de Gullah-gemeenschappen op de Sea Islands in South Carolina.

Deze passie leidde tot haar besluit om haar onderwijsprogramma te verlaten om zich voor te bereiden op de verhuizing naar het Zuiden om pas vrijgelaten mannen en vrouwen te helpen. Militaire functionarissen van de Unie hadden alle land, eigendommen en slaven op St. Helena Island in Beaufort County, South Carolina geclassificeerd als "smokkelwaar van oorlog", maar het werd al snel duidelijk dat er beleid moest worden ontwikkeld om het hoofd te bieden aan de grote sociale en economische veranderingen die het gevolg waren van hun bevrijding. Na jarenlang volhardend te hebben gewerkt aan haar droom van nuttig, uitdagend en bevredigend hervormingswerk, vond ze die in de Port Royal Relief Association, met het hoofdkantoor in Philadelphia, Pennsylvania. Forten werkte meer dan een jaar als lerares in Beaufort County, South Carolina, om aan te tonen wat ze altijd in haar dagboeken had beweerd: dat zwarte mensen konden worden geleerd om academisch uit te blinken. Forten ontdekte dat het opleiden van de meest onderdrukten van haar ras zowel lonend als opwindend was. Forten werkte samen met andere noordelijke leraren en verdiepte zich in de verhalen en muziek van de Creools sprekende Gullah-eilandbewoners die daar woonden.

Thomas Wentworth Higginson, commandant van de voorheen tot slaaf gemaakte eerste South Carolina Volunteers, waardeerde het dat ze veel van zijn mannen leerde lezen en was een goede vriend. Forten schrijft ook liefdevol over haar ontmoeting met kolonel Robert Gould Shaw, [Afbeelding rechts] de commandant van het 54th Massachusetts Infantry Regiment bestaande uit Afro-Amerikaanse soldaten (Grimké 1988: 2 juli 1863: 490). In de zomer van 1863 vertrokken de troepen van de Unie om de haven van Charleston te veroveren. Kolonel Shaw leidde zijn 54e regiment in de gedoemde aanval op Fort Wagner, waarbij tientallen mannen, waaronder Shaw, werden gedood. Forten wachtte twee weken op de uitkomst van de strijd vanaf het afgelegen St. Helena Island, en rouwde om de verliezen in haar dagboek: 'Vanavond komt nieuws oh, zo verdrietig, zo hartverscheurend. Het is te verschrikkelijk, te verschrikkelijk om te schrijven. We kunnen alleen maar hopen dat het niet allemaal waar is. Dat onze nobele, mooie kolonel [Shaw] is vermoord, en het Regt. in stukken gesneden. . . . Ik ben verbijsterd, ziek van hart. . . Ik kan nauwelijks schrijven. . . .” (Grimké 1988: maandag 20 juli 1863:494). Shaw was slechts een maand jonger dan Forten toen hij op vijfentwintigjarige leeftijd stierf. De volgende dag bood Forten zich vrijwillig aan als verpleegster voor de soldaten. Forten schreef later over haar ervaringen en in 1864 werd haar tweedelige essay, "Life on the Sea Islands", gepubliceerd in de mei- en juni-edities van The Atlantic Monthly.

In oktober 1865 keerde Forten terug naar Boston, Massachusetts, nadat hij een functie had aanvaard als secretaris van het Teachers Committee van de New England Branch van de Freedman's Union Commission. Ze woonde zes jaar in Massachusetts voordat ze regelingen trof om terug te keren naar het zuiden. Tijdens deze periode publiceerde ze haar vertaling van Madame Thérèse (1869) en gepubliceerd in de christelijk register, de Boston Gemenebest, als Het New England Magazine (Billington 1953:29). In de herfst van 1871 begon Forten een jaar les te geven aan de Shaw Memorial School in Charleston, South Carolina, genoemd naar haar vriend, wijlen Robert Gould Shaw. Het jaar daarop bleef ze lesgeven op een voorbereidende school voor jonge zwarte mannen in Washington, DC, later Dunbar High School genoemd. Na dat tweede jaar van lesgeven kreeg Forten een baan aangeboden als eersteklas klerk bij de Fourth Auditor's Office van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Ze werkte vijf jaar in deze rol, van 1873-1878.

In 1878, op eenenveertigjarige leeftijd, trouwde Forten met dominee Francis Grimké, [Afbeelding rechts] de achtentwintigjarige predikant van de Fifteenth Street Presbyterian Church in Washington, DC. Dertien jaar jongere, hij was de vrijgelaten Zwarte neef van blanke abolitionisten Angelina en Sarah Grimké, oorspronkelijk afkomstig uit een rijke slavenfamilie in Charleston, South Carolina. Francis Grimké was intelligent, gevoelig en toegewijd aan zijn beroep en de vooruitgang van zijn ras. Het echtpaar had een dochter die op jonge leeftijd stierf, een diep ingrijpend verlies. Charlotte Forten Grimké stierf op 22 juli 1914.

ONDERRICHTINGEN / DOCTRINES

Forten was een vurig spirituele christelijke gelovige. Van jongs af aan verafgoodde ze haar overleden moeder als engelachtig en zou ze verhalen hebben gehoord over de uitzonderlijke vroomheid van haar ouders. overlijdensbericht van Mary Virginia Wood Forten De gekleurde Amerikaan citeerde haar terwijl ze op sterven lag: "Je bent moreel en goed, maar je hebt religie nodig, je hebt de genade van God nodig. O zoek het!” (geciteerd in Glasgow 2019:38). Forten voelde het verlies van haar moeder haar hele leven scherp, hoewel verschillende andere vrouwelijke mentoren tussenbeide kwamen om de rol te vervullen.

 

In haar vroege dagboeken toonde Forten interesse in de beweging van het spiritisme, die toen heel populair was, vooral onder abolitionisten. Verschillende prominente denkers en schrijvers waren geïntrigeerd door het concept, waaronder Garrison, die geloofde dat het mogelijk was om via een medium met de doden te communiceren. William Cooper Nell (1816-1874) was een prominente zwarte abolitionist en gelovige in het spiritisme, en een goede vriend van Forten. In augustus 1854 maakte Forten een paar aantekeningen in haar dagboek over spiritualisme. Op dinsdag 8 augustus 1854 schreef Forten over een wandeling door Harmony Grove Cemetery in Salem met haar geliefde leraar, Mary Shepard:

Nooit zag het er zo mooi uit als op deze allermooiste zomermorgen, zo gelukkig, zo vredig dat je bijna het gevoel had te rusten op die stille plek, onder het zachte, groene gras. Mijn lerares vertelde me over een geliefde zus die hier slaapt. Terwijl ze sprak, leek het me bijna alsof ik haar had gekend; een van die nobele, zachtaardige, hartelijke spirituele wezens, te zuiver en hemels voor deze wereld (Grimké 1988: 8 augustus 1854:94).

Een paar dagen na deze wandeling begon Forten het mystieke wraakverhaal van Nathaniel Hawthorne te lezen, Het huis van de zeven gevels, en het raakte haar diep. Zij schreef

Die vreemde Mysterieuze, verschrikkelijke werkelijkheid, die constant om ons heen en onder ons is, die kracht die ons zo velen ontneemt van degenen die we liefhebben en eren. . . . Ik heb het gevoel dat geen enkele andere verwonding zo moeilijk te dragen is, zo moeilijk te vergeven, als die veroorzaakt door wrede onderdrukking en vooroordelen. Hoe wel Ik ben een Christen als zovelen met mezelf gemeen hebben, want geen enkele misdaad lijdt zo wreed, zo onrechtvaardig? Het lijkt tevergeefs te proberen, zelfs te hopen. En toch verlang ik er nog steeds naar om op Hem te lijken die echt goed en nuttig is in het leven (Grimké 1988: 10 augustus 1854:95)

Forten voltooit de roman in slechts een paar dagen en neemt een gesprek op met Nell op de dag voor haar zeventiende verjaardag "over de 'spirituele rappings'."

Hij is een groot voorstander van hun 'spirituele' oorsprong. Hij sprak over de verschillende manier waarop de verschillende "geesten" hun aanwezigheid manifesteerden, - sommigen raakten alleen de mediums aan, anderen grondig schudden hen, enz. Ik vertelde hem dat ik dacht dat ik een zeer "grondig schudden" nodig had om mij een gelovige te maken. Toch moet ik me niet aanmatigen te zeggen dat ik totaal niet geloof in wat de meest wijze niet kan begrijpen (Grimké 1988: 16 augustus 1854:96)

In november 1855 kwam spiritisme weer in haar gedachten, toen ze opnieuw door Harmony Grove liep en de grafsteen zag van een overleden vriend. Forten schreef: “Het is moeilijk te beseffen dat eronder de overblijfselen liggen van iemand die een paar maanden geleden bij ons was! Het geloof van de spiritisten is mooi en moet gelukkig zijn. Het is dat de toekomstige wereld hetzelfde plan heeft als deze, maar veel mooier en zonder zonde” (Grimké 1988:26 november 1855:145).

Op 5 augustus 1857 schreef Forten over het horen van een oratie door een theoloog in de kerk: 'Het meeste was uitstekend; maar er was één onderdeel - een tirade tegen... spiritualisme, waar ik een grote hekel aan had; het leek me erg ongepast en liefdeloos” (Grimké 1988:244). Maar in 1858 uitte Forten er opnieuw scepsis over: “Vanmiddag kwam er een klein meisje binnen dat beweerde een medium te zijn. Er werden wat raps geproduceerd, maar niets bevredigender. Ik word steeds sceptischer over spiritisme” (Grimké 1988:16 januari; 1858:278).

Datzelfde jaar schreef Forten echter een gedicht genaamd 'The Angel's Visit' (Sherman 1992: 213-15). Zeker, sommige regels uit het gedicht lijken verenigbaar met een geloof in spiritisme:

"Op zo'n avond als deze," dacht ik,
“Engelachtige vormen zijn nabij;
In schoonheid die ons niet is onthuld
Ze zweven in de lucht.
O moeder, geliefd en verloren," riep ik,
'Ik denk dat je nu bij me in de buurt bent;
Ik denk dat ik je verkoelende aanraking voel
Op mijn brandende voorhoofd.

“O, leid en kalmeer uw bedroefde kind;
En als het niet Zijn wil is?
Dat je me mee naar huis zou nemen,
Bescherm en zegen mij nog steeds;
Want donker en somber was mijn leven geweest
Zonder jouw tedere glimlach,
Zonder de liefdevolle zorg van een moeder,
Elk verdriet om te bedriegen.”

Na deze spirituele crisis gaat het gedicht verder,

Ik hield op: toen o'er mijn zintuigen gestolen
Een rustgevende dromerige spreuk,
En zachtjes naar mijn oor werden gedragen
De tonen waar ik zo van hield;
Een plotselinge stroom van roze licht
Vulde al het schemerige hout,
En, gekleed in glanzende gewaden van wit,
Mijn engelenmoeder stond op.

Ze trok me zachtjes naar haar toe,
Ze drukte haar lippen op de mijne,
En zei zachtjes: 'Treur niet, mijn kind;
De liefde van een moeder is de jouwe.
Ik ken de wrede fouten die verpletteren
Het jonge en vurige hart;
Maar wankel niet; blijf moedig,
En draag edel uw deel.

“Voor u staat een mooiere dag te wachten;
En elke serieuze ziel
Dat drukt door, met een hoog doel,
Zal het gewenste doel bereiken.
En jij, geliefde, valt niet flauw beneden
Het vermoeide gewicht van de zorg;
Dagelijks voor de troon van onze Vader
Ik adem voor u een gebed.

“Ik bid dat zuivere en heilige gedachten
Moge uw weg zegenen en bewaken;
Een nobel en onzelfzuchtig leven
Voor jou, mijn kind, bid ik.”
Ze pauzeerde en boog zich liefdevol over me heen
Een aanhoudende blik van liefde,
Toen zacht gezegd, -en stierf, -
"Afscheid! we zien elkaar hierboven.”

Hoewel het gedicht eindigt met het besef van de spreker dat het een droom was waaruit ze 'ontwaakte', wordt het concept van communiceren met de doden dat zo centraal staat in het spiritisme, een troost voor de spreker die haar wanhoop gekalmeerd vindt, en een nauwere band met God.

De onrechtvaardigheden van haar samenleving eisten een emotionele tol van Forten. Hoewel haar vroege dagboeken aangeven dat ze aan depressies leed, weerhield haar trouwe toewijding aan het christendom haar van gedachten aan zelfbeschadiging, omdat ze geloofde dat alleen God iemands levensloop kon bepalen (Stevenson 1988:28). Als adolescent en jongvolwassene was Forten vaak zeer zelfkritisch en veroordeelde ze zichzelf als egoïstisch omdat ze niet harder werkte om verheven christelijke idealen te vervullen. Dit was het thema van haar afstudeerhymne, voor het eerst gepubliceerd in de Salem registreren, 16 juli 1855. Later gepubliceerd als een gedicht genaamd "The Improvement of Colored People", in De bevrijder, het nationale tijdschrift van de afschaffingsbeweging, 24 augustus 1856, onderstreept het openingsvers het idee van een christelijke verplichting:

In het ernstige pad van plicht,
Met de hoge verwachtingen en oprechte harten,
Wij, naar een nuttig leven streven,
Kom hier dagelijks samen om te werken (Stevenson 1988:25).

Forten schreef nog een hymne, ook gepubliceerd in de Salem-register, 14 februari 1856, gezongen tijdens het Salem Normal School examenprogramma:

Wanneer Winter's koninklijke gewaden van wit
Van heuvel en dal zijn verdwenen,
En de vrolijke stemmen van de lente
Op de lucht worden gedragen,
Vrienden, die ons eerder hebben ontmoet,
Binnen deze muren zullen elkaar niet meer ontmoeten.

Vooruit naar een nobel werk gaan ze:
O, mogen hun harten zuiver blijven,
En hoopvolle ijver en kracht zij van hen
Om te werken en te volharden,
Dat zij een oprecht geloof kunnen bewijzen
Door woorden van waarheid en daden van liefde.

Mogen degenen, wiens heilige taak het is
Om impulsieve jongeren te begeleiden,
Falen om niet te koesteren in hun ziel
Een eerbied voor de waarheid;
Voor leringen die de lippen geven
Moeten hun bron in het hart hebben.

Mogen allen die lijden hun liefde delen—
De armen en de onderdrukten;
Zo zal de zegen van onze God
Rust op hun arbeid.
En mogen we elkaar weer ontmoeten waar alles
Zijn gezegend en bevrijd van elke slaaf.

De hymne mediteert over de belangrijke rol van de leraar, vooral bij het verheffen van de onderdrukten. De verwijzing naar 'bevrijd zijn van elke knecht' verwijst naar het abolitionistische thema van het gedicht. Forten hoopte dat leraren de uitdagingen van deze tijd zouden aangaan.

Het lijkt erop dat haar geloof gemakkelijker geplaatst werd bij leraren dan bij gewijde leden van de bediening. Zoals veel abolitionisten was Forten bezorgd dat de instelling van de slavernij het Amerikaanse christendom aantastte. In een vroege discussie met haar mentor Mary Shepard schrijft Charlotte dat Shepard, hoewel hij absoluut tegen slavernij is, “het niet met me eens is dat de kerken en predikanten over het algemeen aanhangers zijn van het beruchte systeem; Ik geloof het vrijelijk (Grimké 1988:26 mei 1854:60-61). Forten deelde de overtuiging die de Garrisoniaanse abolitionisten gemeen hebben dat de slavernij het 'Amerikaanse christendom' diep had besmet en beoordeelde de ministers die ze door deze maatregel ontmoette. Naar aanleiding van de uitspraak van Anthony Burns vroeg Forten zich in haar dagboek af “hoeveel christelijke predikanten zullen hem vandaag noemen, of degenen die met hem lijden? Hoevelen zullen vanaf de preekstoel spreken tegen de wrede verontwaardiging over de mensheid die zojuist is begaan, of tegen de vele, nog ergere, die elke dag in dit land worden begaan?” (Grimké 1988: 4 juni 1854:66) In antwoord op haar eigen retorische vraag, antwoordt Forten: "We weten maar al te goed dat er maar heel weinig zijn, en deze enkelen verdienen het om de dienaren van Christus genoemd te worden, wiens leer was 'Breek elk juk, en laat de onderdrukten vrij gaan'” (Grimké 1988:66). Na het bijwonen van een anti-slavernijlezing door een minister van Watertown, Massachusetts, prees Forten hem als "een van de weinige ministers die durven spreken en handelen als vrijen, de Hogere Wet gehoorzamen en alle lagere wetten minachten die in strijd zijn met Rechtvaardigheid en Menselijkheid" (Grimké 1988:26 november 1854:113).

Ondanks de aanhoudende scepsis van Grimké over de zuiverheid van Amerikaanse kerken, bleef ze haar hele leven een vroom christen. Na haar dood prees haar nicht, Angelina Weld Grimké (2017), haar in een ontroerend gedicht, "To Keep the Memory of Charlotte Forten Grimké." Het gedicht van vier strofen eindigt met deze samenvatting van haar spiritualiteit:

Waar is ze naartoe? En wie is er om te zeggen?
Maar dit weten we: haar zachte geest beweegt
En is waar schoonheid nooit afneemt,
Misschien door andere stromen, 'midden andere bosjes;
En voor ons hier, ah! zij blijft
Een mooie herinnering
Tot de eeuwigheid;
Ze kwam, ze hield van, en toen ging ze weg.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Naast het deelnemen aan de rituelen van het christelijk leven, was Charlotte Forten's voornaamste meditatieve praktijk het bijhouden van een dagboek. Ze begon haar dagboek te schrijven op 24 mei 1854 op vijftienjarige leeftijd, nadat ze naar Salem, Massachusetts was verhuisd om de nieuw geïntegreerde openbare scholen in die stad te bezoeken. Door dit genre te omarmen, hield ze zich bezig met een vorm van schrijven die vrouwelijke deftigheid signaleerde. In de inleiding tot haar dagboek verklaarde Forten dat een van de doelen van haar dagboek was "om de groei en verbetering van mijn geest van jaar tot jaar correct te beoordelen" (Stevenson 1988:58). De tijdschriften beslaan achtendertig jaar, inclusief de vooroorlogse periode, de burgeroorlog en de nasleep ervan. Er zijn vijf verschillende tijdschriften:

Journal 1, Salem (Massachusetts), 24 mei 1854 tot 31 december 1856;
Journal 2, Salem, 1 januari 1857 tot 27 januari 1858;
Dagboek 3, Salem, 28 januari 1858; St. Helena Island (South Carolina), 14 februari 1863;
Journal 4, St. Helena Island, 15 februari 1863 tot 15 mei 1864;
Journal 5, Jacksonville (Florida), november 1885, Lee (Massachusetts), juli 1892.

Historicus Ray Allen Billington schreef dat Forten "haar dagboek bijhield in gewone, met karton bedekte notitieboekjes, schrijvend met inkt in een gecultiveerde en leesbare hand" (Billington 1953:31). De tijdschriften van Grimké worden nu gearchiveerd in het Moorland-Spingarn Research Center aan de Howard University.

Tussen 28 oktober 1862 en 15 mei 1864 schreef Forten haar leven op tussen de 'smokkelwaar' van de South Carolina Sea Island, tot slaaf gemaakte personen die ontsnapten om de troepen van de Unie te helpen tijdens de burgeroorlog. Het was tijdens deze periode dat ze tegen haar dagboek begon te praten als: "Ami," Frans voor 'vriend'. Ze vertelde over haar ontmoetingen met de 54th Massachusetts Infantry, de 1st en 2nd South Carolina Volunteer Infantry Regiment, bestaande uit voormalige slaven, en de cultuur van het Gullah-volk dat de verbeurde plantages van het eiland bewoonde. Met het oog van een etnograaf beschreef Forten de sociale structuren van de Gullah/Geechee-volkeren die voor de kusten van South Carolina en Georgia op de Sea Islands leefden. Forten deelde de locatie met beroemdheden zoals kolonel Robert Gould Shaw en Thomas Wentworth Higginson, en persoonlijk ontmoeting met Harriet Tubman die het 2e South Carolina Volunteer Infantry Regiment leidde in de Raid bij Combahee Ferry, Forten was inderdaad een ooggetuige van belangrijke momenten in de burgeroorlog . Haar status als elite zwarte vrouwelijke abolitionist en intellectueel maakt haar tijdschriften historisch belangrijk.

Charlotte Forten registreert op ontroerende wijze de komst van het uur van de vrijheid op donderdag, nieuwjaarsdag 1863, toen de Emancipatieproclamatie werd voorgelezen aan een menigte slaven die onder de bescherming van het Leger van de Unie was geplaatst. Zij schreef:

Het leek allemaal, en lijkt nog steeds, als een schitterende droom. . . . Terwijl ik op de tribune zat en rondkeek op de verschillende groepen, dacht ik dat ik nog nooit zoiets moois had gezien. Er waren de zwarte soldaten, in hun blauwe jassen en scharlaken broek, de officieren van dit en andere regimenten in hun mooie uniformen, en menigten toeschouwers, mannen, vrouwen en kinderen. . . . Onmiddellijk aan het einde zongen enkele van de gekleurde mensen - uit eigen beweging "My Country Tis of Thee". Het was een ontroerend en mooi incident (Grimké 1988:Nieuwjaarsdag, 1 januari 1863:429–30).

In haar dagboeken en in haar brieven gepubliceerd in De bevrijder, Forten beschreef minutieus de mensen en cultuur van de Sea Islands. Ze presenteerde hen als godvrezende, beleefde, ijverige mensen die het leger van de Unie dankbaar waren voor het bevrijden van hen uit de slavernij, het vermenselijken van haar onderdanen en het sympathiek weergeven van hen. Op 20 november 1862 werd de volgende brief van Forten gepubliceerd in: De bevrijder:

Voor zover ik heb kunnen waarnemen - en hoewel ik hier niet lang ben, heb ik veel mensen gezien en gesproken - lijken de negers hier voor het grootste deel een eerlijk, ijverig en verstandig volk te zijn. . Ze zijn leergierig; ze verheugen zich in hun hervonden vrijheid. Het doet goed om te zien hoe juichend ze zijn over de val van hun 'secesh'-meesters, zoals ze ze noemen. Ik geloof niet dat er een man, vrouw of zelfs een kind is dat oud genoeg is om verstandig te zijn, dat zich zou onderwerpen om weer een slaaf te worden. Er is duidelijk een diepe vastberadenheid in hun ziel die er nooit zal zijn. Hun harten zijn vol dankbaarheid jegens de regering en de "Yankees".

Met de nadruk op de gestage en snelle vooruitgang van haar leerlingen, schreef Forten in haar essay 'Life on the Sea Islands', gepubliceerd in de Atlantic Monthly, 1864:

Ik zou willen dat sommige van die mensen in het noorden, die zeggen dat het ras zo hopeloos en natuurlijk inferieur is, zouden zien met welke bereidheid deze kinderen, zo lang onderdrukt en beroofd van elk voorrecht, leren en begrijpen.

Forten voerde sterk aan dat deze voorheen tot slaaf gemaakte personen, eenmaal bevrijd van de verschrikkingen van de slavernij en gezien de kansen van onderwijs, verantwoordelijke burgers zouden blijken te zijn. Een geleerde beschrijft de tijdschriften als volgt: "De tijdschriften van Charlotte Forten zijn een hybride mix van dagboekschrijven, autobiografie en raciale biografie" (Cobb-Moore 1996: 140). Als een uitgebreid cultureel archief onderzoeken Forten's dagboeken haar afwijkende positie als een elite zwarte vrouw in een blanke wereld en geven ze een levendig beeld van haar opleiding en haar ontwikkeling als sociaal hervormer. De tijdschriften onderzoeken de negentiende-eeuwse constructies van vrouwelijkheid kritisch en faciliteren de ontwikkeling van zowel Fortens politieke als artistieke bewustzijn. Fortens verfijnde retoriek in haar tijdschriften [Afbeelding rechts] bouwde voort op haar bewustzijn van hen als toekomstige openbare documenten bedoeld voor het nageslacht die een zeer geletterde opwekking van sympathie in evenwicht brachten met scherpe kritiek op raciale onrechtvaardigheid in de Verenigde Staten. De Australische geleerde Silvia Xavier heeft betoogd dat Forten erkenning verdient voor haar radicale gebruik van retoriek om de oorzaak van het beëindigen van de slavernij te bevorderen (2005: 438). "Het werk van Forten getuigt van de kloof tussen retoriek en realiteit die de 'democratiserende' cultuur van deze periode logenstraft, en onthult de beperkingen van de culturele en sociale rol van de retorische pedagogiek bij het falen om de kwestie van ras aan te pakken" (Xavier 2005: 438) . Xavier merkt op dat Forten ook negentiende-eeuwse retorische praktijken toepast die met succes bemiddelen tussen spreker en auditor om sympathie op te wekken, hartstochten op te wekken en aan te zetten tot actie (Xavier 2005:438), een bekende strategie voor literatuur over de doodstraf. Op latere leeftijd schreef Forten Grimké minder inzendingen; haar laatste inzending is gedateerd juli 1892 uit Lee, Massachusetts, omdat ze vaak een paar zomerweken in de Berkshires doorbracht om te proberen haar gezondheid te verbeteren (Maillard 2017: 150-51).

LEIDERSCHAP

Vanaf haar vroegste opvoeding was Forten betrokken bij afschaffingswerk. Pas aangekomen in Salem hielp Forten de Remonds pleiten voor de bevrijding van de gevangengenomen weggelopen Anthony Burns. Tijdens zijn studie in Salem naaide Forten kleding en andere artikelen om geld in te zamelen op beurzen voor abolitionistische activiteiten, zoals de New England Anti-Slavery Christmas Bazaar in Boston. Forten leverde belangrijke bijdragen aan negentiende-eeuwse literaire producties van Afro-Amerikanen en publiceerde verslagen van haar ervaringen in South Carolina in de prestigieuze Atlantisch maandelijks. Toen de burgeroorlog eindigde, verhuisde ze in oktober 1865 naar Boston, waar ze secretaris werd van het lerarencomité van de New England Branch van de Freedmen's Union Commission, waar ze tot 1871 leraren van bevrijde tot slaaf gemaakte mensen rekruteerde en opleidde (Sterling, 1997: 285) . Ze zette haar werk voort als een vooraanstaande zwarte intellectueel en taalkundige. In 1869, haar vertaling van Emile Erckman en Alexandre Chartrain's Franse roman, Mevrouw Thérèse; of de Vrijwilligers van '92 werd gepubliceerd, hoewel haar naam niet op de editie voorkomt. Billington citeert uit een notitie van de uitgever, waarschijnlijk uit een van de edities, waarin staat: "Miss Charlotte L. Forten heeft het vertaalwerk uitgevoerd met een nauwkeurigheid en geest die ongetwijfeld zal worden gewaardeerd door iedereen die bekend is met het origineel." (Billington 1953:210). Het jaar daarop, toen ze bij haar grootmoeder in Philadelphia woonde en les gaf op de school van haar tante, vermeldt de volkstelling haar beroep als "Auteuress" (Winch 2002:348).

Forten bleef actief in de strijd voor haar volk, zelfs tijdens de onderbrekingen in haar onderwijscarrière. Ze bleef diep toegewijd aan een leven van dienst. Forten keerde voor een jaar terug naar het zuiden om vrijgelatenen in Charleston les te geven op een school die genoemd werd ter ere van Robert Gould Shaw; in 1871 gaf ze les aan een zwarte voorbereidende school in Washington, DC. Vijf jaar lang, van 1873 tot 1878, werkte ze als statisticus bij het Fourth Auditor's Office van het Amerikaanse ministerie van Financiën. De Nieuw nationaal tijdperk meldde: "Het is een compliment voor de race dat juffrouw Forten een van de vijftien van de vijfhonderd kandidaten moet zijn" (geciteerd in Sterling, 1997: 285). Het was bij de Schatkist dat ze haar toekomstige echtgenoot ontmoette.

Na haar huwelijk met Francis Grimké in 1878, trok Forten Grimké zich terug uit het openbare leven, hoewel ze poëzie en essays bleef schrijven voor publicatie. Het Grimké-huis in 1608 R Street NW in Washington DC [Afbeelding rechts] diende als een sociaal en cultureel centrum voor zwarte intellectuelen. Het onderzoek van Mary Maillard heeft details blootgelegd van het goed uitgeruste en smaakvolle interieur: gepolijste meubels, inspirerende kunstwerken en tafels beladen met fijn Frans porselein en sprankelend zilveren bestek (Maillard, 2017: 7–9). In 1887 begonnen de Grimkés met het hosten van wekelijkse salons waar gasten een scala aan onderwerpen bespraken, van kunst tot burgerrechten (Roberts, 2018:69). Ze hielp ook bij het opzetten van een groep die bekend staat als de 'Booklovers', een club voor zwarte elite-vrouwen om culturele en sociale kwesties te bespreken (Roberts, 2018: 70). In 1896 was Forten, hoewel hij in slechte gezondheid verkeerde, een van de stichtende leden van de National Association of Colored Women. Haar bakstenen huis in Dupont Circle werd in 1976 aangewezen als nationaal historisch monument.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Forten's leven in Salem, Massachusetts in het midden van de jaren 1850 was, vergeleken met dat van hedendaagse gekleurde mensen, relatief deftig. Ze las veel in auteurs als Shakespeare, Chaucer, Milton, Phyllis Wheatley, Lord Byron en Elizabeth Barrett Browning, onder anderen. Ze volgde lezingen in Salem en Boston, en genoot vooral van het leren over landen als Groot-Brittannië, waar de slavernij al was afgeschaft. Forten was gefascineerd door historische en wetenschappelijke tentoonstellingen zoals te zien in Salem's East India Marine Society en het Essex Institute. Tegelijkertijd leed ze diep onder de raciale vooroordelen die diep verweven waren met de cultuur van de Verenigde Staten.

Hoewel meer bevoorrecht dan velen, had Forten af ​​en toe te lijden van economische deprivatie. Toen de Philadelphia Forten-ondernemingen failliet gingen, kon haar vader haar niet veel financiële steun bieden. Deze economische druk had gemakkelijk kunnen worden verlicht door haar blanke grootvader, James Cathcart Johnston (1792-1865), zoon van een gouverneur en senator van North Carolina, die in leven bleef tot ze achtentwintig jaar oud was. Fortens grootmoeder, de vrijgelaten slavin Edith Wood, was voor haar dood in 1846 de minnares van deze prominente rijke witte zuidelijke planter (Maillard 2013:267). Historicus Mary Maillard beschrijft de omvang van zijn rijkdom: “Johnston bezat een enorm landgoed; hij werd bij zijn dood in 1865 beschreven als 'een van de rijkste mannen in het Zuiden'. Zijn eigendom, verspreid over vier provincies, werd getaxeerd op enkele miljoenen dollars en 'zijn immense bezittingen aan de Roanoke rivier omvatten de rijkste gronden van het land'” (Maillard 2013:267). Forten ontving geen enkel deel van dit uitgebreide landgoed, aangezien Johnston al zijn rijkdom, waaronder drie plantages, naliet aan drie vrienden. Er wordt niet gespeculeerd over de voormalige minnaar van haar grootmoeder of vermelding van Johnston in haar dagboeken of brieven, maar het lijkt waarschijnlijk dat ze op de hoogte was van de afstamming van haar moeders kant, aangezien ze bijna als een zus werd opgevoed van Johnstons jongste dochter, haar tante, Annie J. Webb, die de nalatenschap van Johnston aanklaagde voor haar erfenis. Zelfs laat in het leven van Forten Grimke en tijdens haar succesvolle huwelijk bleef echte economische zekerheid ongrijpbaar (Maillard 2017: 150-51).

De laatste strofe van Charlotte Forten's "Afscheidsgedicht", [Afbeelding rechts] geschreven voor de afscheidsoefeningen van de tweede afstudeerklas van Salem Normal School, en gepubliceerd in de Salem registreren 28 juli 1856 vat haar felle toewijding samen voor de strijd om de slavernij te beëindigen en voor de verbetering van haar samenleving door middel van hervormingen. Het illustreert ook haar onwankelbare christelijke geloof:

Maar we hebben ons gezworen om ernstig te zwoegen;
Voor het welzijn van anderen om te bewerken, de grond verrijken;
Tot de overvloedige oogsten die het zal opleveren,
We moeten onophoudelijke arbeiders op het veld zijn.
En, als de belofte wordt gehouden, als onze goede trouw
Blijf ongebroken tot we slapen in de dood, -
Nog een keer zullen we elkaar ontmoeten, en vormen in dat heldere land
Waar afscheiden onbekend is - een vrolijke band.

Veertig jaar alleen, en zesendertig jaar samen met haar man, streefde Forten Grimké naar het bevorderen van rassengelijkheid. Het huis van het echtpaar in Washington, DC was de setting voor drukbezochte salons en vergaderingen om de goede doelen te helpen die ze steunden, zoals raciale en gendergelijkheid. Hoewel Forten de laatste dertien jaar van haar leven als invalide enorm leed, bleef het Grimké-huis een sociaal en cultureel centrum voor activiteiten om het leven van zwarte Amerikanen te verbeteren (Sherman 1992:211). De vijftien bekende gedichten van Charlotte Forten Grimké, waaronder de brandende parodie 'Red, White and Blue', die haar satirische blik richt op de hypocrisie van 'Independence Day'-vieringen in de Verenigde Staten, en evenzoveel essays die in toonaangevende tijdschriften uit 1855- De jaren 1890 waren doordrenkt met haar intense spiritualiteit en diep christelijk bewustzijn. Charlotte Forten Grimké's baanbrekende prestaties als opvoeder, schrijver en hervormer, en haar toegewijde werk als huwelijkspartner van een presbyteriaanse predikant, verzekeren haar plaats als een belangrijke figuur op het gebied van religie en spiritualiteit.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Charlotte Forten als jonge geleerde.
Afbeelding #2: Het verhaal van Anthony Burns, brochure van de Library of Congress.
Afbeelding #3: Salem Normal School, Salem, Massachusetts.
Afbeelding #4: Kolonel Robert Gould Shaw, commandant van het 54th Massachusetts Infantry Regiment.
Afbeelding #5: Rev. Francis James Grimké, echtgenoot van Charlotte Forten.
Afbeelding #6: Charlotte Forten, circa 1870.
Afbeelding #7: Het Charlotte Forten Grimké-huis, Washington, DC, nationaal register van historische plaatsen.
Afbeelding #8: Charlotte Forten's "Afscheidsgedicht", gepubliceerd in de in Salem registreren, 1856.

REFERENTIES

Billington, Ray Allen. 1953. "Inleiding." blz. 1-32 inch The Journal of Charlotte Forten: een vrije neger in het slaventijdperk, uitgegeven door Ray Allen Billington. New York: The Dryden Press.

Cobb-Moore, Genève. 1996. "When Meanings Meet: The Journals of Charlotte Forten Grimké." blz. 139-55 inch De Daily inschrijven: kritische essays over vrouwendagboeken, onder redactie van Suzanne L. Bunkers en Cynthia A. Huff. Amherst: University of Massachusetts Press.

Duran, Jane. 2011. "Charlotte Forten Grimké en de constructie van zwartheid." Philosophia Africana, 13:89-98.

Forten, Charlotte. 1953. De dagboeken van Charlotte Forten: een vrije neger in het slaventijdperk, uitgegeven door Ray Allen Billington. New York: The Dryden Press.

Forten, Charlotte. 1862. "Brief van St. Helena's Island, Beaufort, SC" De bevrijder, December.

Forten, Charlotte. 1858. "Parodie op 'The Red, White, and Blue.'" Prestaties van de Salem State University door Samantha Searles. toegankelijk vanaf www.salemstate.edu/charlotte-forten op 20 juni 2021. Origineel manuscript in de American Antiquarian Society, Worcester, Massachusetts.

Forten, Charlotte. 1856. "Afscheidsgedicht." Salem registreren, 28 juli. Salem State University Archives, Salem, MA.

Forten, Charlotte. 1855. "Hymne, voor de gelegenheid, door een van de leerlingen, Miss Charlotte Forten." Salem-register, 16 juli. Salem State University Archives, Salem, MA.

Glasgow, Kristen Hillaire. 2019. "Charlotte Forten: volwassen worden als radicale tiener-abolitionist, 1854-1856.Ph.D. proefschrift, Universiteit van Californië, Los Angeles. toegankelijk vanaf https://escholarship.org/content/qt9ss7c7pk/qt9ss7c7pk_noSplash_041462aa2440500cfe2d36f1e412dd0f.pdf op 20 juni 2021

Grimke, Angelina Weld. 2017. "Om de herinnering aan Charlotte Forten Grimke te bewaren." Manuscripten voor het Grimke Boek 2. Digitale Howard. https://dh.howard.edu/ajc_grimke_manuscripts/2

Grimke, Charlotte Forten. 1988. De dagboeken van Charlotte Forten Grimké, onder redactie van Brenda E. Stevenson, New York: Oxford University Press.

Maillard, Maria. 2013. "'Trouw uit het echte leven:' autobiografische elementen in Frank J. Webb's De Garies en hun vrienden." Het Pennsylvania Tijdschrift voor Geschiedenis en Biografie 137: 261-300.

Maillard, Mary, uitg. 2017. Whispers of Cruel Wrongs: De correspondentie van Louisa Jacobs en haar cirkel, 1879-1911. Madison, WI: University of Wisconsin Press.

Noel, Rebecca R. 2004. "Salem als het schoolgebouw van de natie." blz. 129-62 inch Salem: plaats, mythe en herinnering. Bewerkt door Dane Morrison en Nancy Lusignan Schultz. Boston: Northeastern University Press.

Roberts, Kim. 2018. Een literaire gids voor Washington, DC: wandelen in de voetsporen van Amerikaanse schrijvers van Francis Scott Key tot Zora Neale Hurston. Charlottesville: Universiteit van Virginia Press.

Rosemond, Gwendolyn en Joan M. Maloney. 1988. "Om het hart te onderwijzen." Sextant: The Journal of Salem State University 3: 2-7.

Salenius, Sirpa. 2016. Een abolitionist in het buitenland: Sarah Parker Remond in Cosmopolitan Europe. Boston: Universiteit van Massachusetts Press.

Sherman, Joan R. 1992. Afro-Amerikaanse poëzie van de negentiende eeuw: een bloemlezing. Champaign, IL: University of Illinois Press.

Sterling, Dorothy, uitg. 1997. We Are Your Sisters: zwarte vrouwen in de negentiende eeuw. New York: WW Norton & Company.

Stevenson, Brenda. 1988. "Inleiding." blz. 3-55 inch De dagboeken van Charlotte Forten Grimke, onder redactie van Brenda Stevenson. New York: Oxford University Press.

Wink, Julie. 2002. Een heer van kleur: het leven van James Forten. New York: Oxford University Press.

Xavier, Silvia. 2005. "De sympathie van George Campbell betrekken bij de retoriek van Charlotte Forten en Ann Plato, Afro-Amerikaanse vrouwen van het vooroorlogse noorden." Retoriek recensie 24: 438-56.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Braxton, Joanne. 1988. "Charlotte Forten Grimke en de zoektocht naar een publieke stem." blz. 254-71 inch Het privé-zelf: theorie en praktijk van autobiografische geschriften van vrouwen, bewerkt door Shari Benstock. Chapel Hill: Universiteit van North Carolina Press.

Long, Lisa A. 1999. "Charlotte Forten's Civil War Journals en de zoektocht naar 'Genius, Beauty, and Deathless Fame'." Nalatenschap 16: 37-48.

Stevenson, Brenda E. 2019. "Rekening houdend met de oorlog vanuit huis en het front: Charlotte Forten's Civil War Diary Entries." Pp. 171-00 inch Schrijven over burgeroorlogen: nieuwe perspectieven op iconische teksten, onder redactie van Gary W. Gallagher en Stephen Cushman. Baton Rouge: Louisiana State University Press.

Webb, Frank J. 1857. De Garies en hun vrienden. Londen: Routledge.

Publicatie datum:
21 juni 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel