Dusty Hoesly

Sunburst (Broederschap van de Zon)

ZONNESTRAAL TIJDLIJN

1929: Norman Paulsen wordt geboren.

1947: Paulsen trad toe tot Yogananda's Self-Realization Fellowship (SRF).

1951: Paulsen verliet SRF.

1969: Paulsen richtte de Brotherhood of the Sun op in Santa Barbara, Californië.

1970: Paulsen kocht landbouwgrond en noemde het Sunburst Farm.

1971: The Brotherhood of the Sun wordt opgericht als Sunburst Communities en richt Sunburst Natural Foods op.

1975: The Brotherhood of the Sun kreeg nationale media-aandacht voor zijn biologische voedselactiviteiten; lokale kranten berichtten over de opgeslagen vuurwapens en militaire oefeningen van Sunburst.

1978: Sunburst opende een supermarkt; Paulsen werd gearresteerd te midden van talloze beschuldigingen.

1980: Paulsen publiceert zijn autobiografie, Sunburst.

1981: De meeste leden hadden de groep verlaten na een reeks crises; Paulsen en de overige leden verhuisden naar Nevada.

1983: De groep verhuisde naar Utah, waar ze The Builders werden genoemd.

1987: Sunburst opende zijn eerste natuurvoedingswinkel New Frontiers in Utah.

1991: Paulsen verplaatst het hoofdkantoor van de groep naar Californië en hernoemt de groep Solar Logos.

2006: Paulsen sterft en zijn vrouw Patty wordt geestelijk leidsman; de groep opnieuw opgenomen als Sunburst Church of Self Realisatie.

2014: Sunburst verkocht alle resterende New Frontiers-winkels, behalve één in Solvang, Californië.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Sunburst werd opgericht in 1969 in Santa Barbara, Californië, door Norman Paulsen (1929-2006). In de loop der jaren heeft de groep zichzelf verschillende namen genoemd: The Brotherhood of the Sun, The Builders, Solar Logos Foundation en Sunburst. In 2006 werd het opgenomen als Sunburst Church of Self Realisatie.

Norman Paulsen werd in 1929 in Californië geboren. Zijn vader, Charles Paulsen (d.1970), was een rechter en boeddhistische predikant (bekend als de "Blinde Boeddha") in Lompoc en San Luis Obispo. Als kind had Norman visioenen van verlichte wezens die hem bezochten om hem leiding te geven of hem vaardigheden bij te brengen (Paulsen 1980). Jaren later zou hij beweren dat deze figuren Paramahansa Yogananda, Melchizedek en Jezus Christus waren (Paulsen 1980). Op zestienjarige leeftijd werd Paulsen koopvaardij, reisde naar Azië en het Midden-Oosten en ging vervolgens in dienst bij de Amerikaanse marine, waar hij eervol ontslag kreeg na de dood van zijn moeder in 1947.

Na het lezen van Yogananda's Autobiografie van een yogi (1946), trad Paulsen in 1947 toe tot Yogananda's Self-Realization Fellowship (SRF) in Los Angeles om te studeren aan het SRF-klooster in Mount Washington en ingewijd te worden als monnik. [Afbeelding rechts] Daar studeerde hij Kriya Yoga, een meditatietechniek voor het verkrijgen van zelfrealisatie en kosmische eenheid door mentale energie langs de ruggengraatchakra's te leiden. Hij las ook veel over verschillende religies. Bij SRF leerde hij tuinieren, timmeren en bouwen, en in 1951 hielp hij bij de bouw van een van de eerste vegetarische restaurants in Californië, SRF's India House Café.

Paulsens medestudenten aan SRF waren zijn vrienden Bernard Cole (ca.1922-c.1980), die als Yogacharya Bernard een onafhankelijke spirituele leraar werd; Daniel Boone (1930-2015), die hielp bij de bouw van de Integratron, een grote verjongingskamer en 'tijdmachine' in de Yucca-vallei in Californië; Roy Eugene Davis (geb. 1931), die New Life Worldwide zou oprichten en later het Center for Spiritual Awareness zou leiden; en J. Donald Walters (1926-2013), beter bekend als Swami Kriyananda, de oprichter van de Ananda Cooperative Gemeenschappen (Kriyananda 2011; Paulsen 1980; Walters 1977).

Toen hij bij SRF was, had Paulsen een droom waarin hij jonge mensen zag wonen op het land bij Santa Barbara, een visioen dat de voorbode was van Sunburst (Hansen-Gates 1976; Paulsen 1980). Later schreef hij in zijn autobiografie, Sunburst: Return of the Ancients (1980), dat deze droom "Yogananda's visie van zelfvoorzienende kolonies van wereldbroederschap waar mannen, vrouwen en kinderen harmonieus samen zouden kunnen leven door eenvoudig leven en hoogstaand denken te beoefenen" zou vervullen en zo vereniging met het goddelijke zou bereiken (Paulson 1980:485) . Voor Yogananda zouden wereldbroederschapkolonies de samenleving kunnen genezen van de grondoorzaken van depressie, namelijk egoïsme en consumentisme (Yogananda 1939; Yogananda 1959). Ze omvatten een gelofte van eenvoud, gemeenschap, mede-eigendom van eigendom, gemeenschappelijk leven, eeuwigheid en spirituele verkenning.

In 1951 werd Paulsen uitgeroepen tot "minister" van de SRF, maar hij verliet de groep later dat jaar na een meningsverschil met Yogananda over het handhaven van kuisheid en het vertrek van zijn goede vriend Daniel Boone (Paulsen 1980). Paulsen werkte de daaropvolgende jaren als handelaar, met name in de bouw en metselwerk, en deed onderzoek naar spirituele bewegingen. Kort na zijn terugkeer in Santa Barbara had hij een directe ontmoeting met wat hij afwisselend IK BEN DIE IK BEN, Christus, de Goddelijke Zonnelogos of de Goddelijke Moeder en Vader noemde (Paulsen 1980). Hij zag een visioen van een Gouden Eeuw van mensen die in kosmisch bewustzijn leven, waarin allen terecht worden erkend als zonen en dochters van God.

In 1952, geïnspireerd door de publicatie van Ik reed een vliegende schotel (1952), ontmoette Paulsen de auteur, de beroemde UFO-contactpersoon George W. Van Tassel, en trad toe tot de UFO-studiegroep van Van Tassel in Giant Rock, Californië. Paulsen trouwde en scheidde later (1954-1957) Van Tassel's dochter Glenda, kreeg een zoon en werd een ervaren metselaar en beginnend elektricien. Paulsen zou tijdens zijn leven minstens vijf vrouwen hebben gehad. Paulsen schreef dat Paulsen en zijn vriend Daniel Boone, na een openbare hertelling van Van Tassels contactervaring met buitenaardse wezens, een buitenaardse lifter oppikten, Waldo genaamd, die in een ruimtevaartuig op aarde was aangekomen (Paulsen 1980). Paulsen zei ook dat hij zijn eerste ontmoeting met een buitenaards ruimteschip had in 1953.

Gedurende de jaren vijftig bleef hij visioenen hebben, vooral van bezoekende wezens van licht, die hij later zou interpreteren als Christus en Melchizedek, evenals verlichte wezens die hij begreep als Lemurische ruimtereizigers of kosmische engelen die hij de Ouden noemde of, afwisselend, De bouwers (Cusack 1950; Grünschloß 2021; Paulsen 1998; Trompf 1980). De wezens vertelden Paulsen dat ze 1990 jaar geleden naar de aarde kwamen om een ​​ideale beschaving te stichten, het verloren continent Mu, maar dat ze uiteindelijk moesten vertrekken door een oorlog met een binnenvallende intergalactische kwaadaardige kracht. Op een dag, vertelden ze hem, zouden de Ancients terugkeren en het was Paulsens taak om de weg voor hun terugkeer voor te bereiden. Bij hun terugkeer zou er een apocalyptische strijd plaatsvinden tussen de "Forces of Light and the Forces of Darkness" (Paulsen 500,000: 1980).

Het begin van de jaren zestig was een periode van verwondingen, ziekte en armoede voor Paulsen, waaronder een overdosis medicijnen, zijn onvrijwillige opname in een psychiatrische inrichting en een bijna-doodervaring. Maar in 1960, na het verlaten van het psychiatrisch ziekenhuis, gaven The Builders hem de opdracht om een ​​gemeenschap voor hen te verzamelen als basisstation (Paulsen 1964). Veel later zou Paulsen schrijven dat hij een oude heerser van Mu was die een ruimteschip aan de zijde van Christus vloog en dat hij de terugkeer van de Ouden zou leiden wanneer ze arriveren om "Gods rijk van de zon" te vestigen (Paulsen 1980; Trompf 1980).

Tegen het einde van de jaren zestig, woonachtig in Santa Barbara, gaf Paulsen meditatielessen en leidde hij discussiegroepen over spiritualiteit voor ontevreden jongeren die op zoek waren naar mystieke ervaringen en een rein leven. In 1960 vormden Paulsen en zijn volgelingen de Broederschap van de Zon, de naam die zowel hun visie op de Geestelijke Zon (het witte licht van de Schepper, gemeenschap waarmee de leden van de Broederschap het hoogste doel was) als een homofoon van Jezus als de Zoon van God. Naarmate de groep groeide, begonnen ze elkaar te ontmoeten in een oude ijsfabriek. Ze ondersteunden zichzelf door middel van bouwwerkzaamheden, schoonmaak en babysitten. Echter, leden wilden in plaats daarvan gemeenschappelijk leven op een boerderij, biologisch voedsel verbouwen en natuurlijk voedsel verkopen aan het publiek als hun middel van bestaan ​​(Paulsen 1969).

In 1970 kocht Paulsen een boerderij van 160 hectare in de buurt van Santa Barbara met de opbrengst van een claim van arbeiders en donaties van zijn volgelingen. Hij noemde het Sunburst Farm. [Afbeelding rechts] Voor Paulsen was de boerderij een spiritueel centrum en hij beschreef bezoeken van intergalactische voorouderlijke wezens, The Builders of Ancient Ones, die zijn project zegenden (Paulsen 1980). Het jaar daarop kocht Sunburst een boerderij van 220 hectare die hij Lemuria Ranch noemde.

In 1971 werd de Brotherhood of the Sun opgericht als een religieuze non-profitorganisatie, genaamd Sunburst Communities, Inc., en richtte Sunburst Natural Foods op als een door leden gerund bedrijf met winstoogmerk om hun gezondheidsvoedingsbedrijven te beheren. Datzelfde jaar openden ze Sunburst Community Store om hun biologische producten te verkopen, en vormden al snel een transportbedrijf, ook wel Sunburst Natural Foods genoemd, om biologisch voedsel en natuurlijke droge goederen te distribueren naar andere winkels en restaurants. Het bedrijf werd "een van de grootste distributeurs van natuurlijk geteeld voedsel in de Verenigde Staten" en vervoerde hun eigen voedsel en dat van andere biologische boerderijen naar natuurvoedingswinkels en restaurants in heel Amerika (Paulsen 1980; zie ook Chandler 1974; Corwin 1989; T.Miller 1999).

Gedurende het begin van de jaren zeventig opende Sunburst onder meer twee lokale restaurants, een volkorenbakkerij, een zuivelfabriek en een bottelbedrijf voor vruchtensap, en kocht een boerderij van 1970 hectare. Paulsen huurde advocaten, accountants en investeringspersoneel in om de winst in hun commerciële tak, de Brotherhood of Man, te maximaliseren, zodat ze deze konden herinvesteren in de gemeenschap en in hun boerderijeigendommen. Sunburst bracht hun producten op de markt als gezonder, milieuvriendelijker en geestelijk voedzamer dan industrieel verwerkt of chemisch geteeld niet-biologisch voedsel. Sunburst Biologisch Appelsap verkocht landelijk goed. Gemeenteleden werkten grotendeels zonder loon, maar ze kregen voedzaam voedsel, eenvoudige kleding, medische zorg, gedeeld land en huisvesting. [Afbeelding rechts] Naarmate de biologische voedingsbedrijven groeiden, hielp het bij het creëren van normen voor de opkomende biologische industrie (Hoesly 2,000; S. Leslie 2019). Sunburst was een belangrijk onderdeel van de back-to-the-land-communes in de jaren 1979 en de ontwikkeling van natuurvoedingswinkels (Dobrow 1970; Edgington 2014; Hoesly 2008).

De activiteiten van Sunburst diversifieerden en breidden zich uit aan het eind van de jaren zeventig toen het Amerika's grootste teler en verkoper van biologische voeding werd, een "Natural Foods Empire" genoemd (Meade 1981). [Afbeelding rechts] De New York Times, Los Angeles Timesen Chicago Tribune rapporteerde over het succes van de beweging, die in totaal meer dan 340 leden telde en in 3,000,000 meer dan $ 1975 aan winst verdiende (Chandler 1974; Nordheimer 1975; Zyda 1976). In 1976 kocht Sunburst een 3,000 hectare grote boerderij genaamd Tajiguas Ranch, en een lid, Susan Duquette, publiceerde de Sunburst Farm Family Kookboek (1976), die in twee edities goed verkocht en de groep en haar spirituele bedoelingen promootte. Paulsen kocht vier grote zeilboten (de groep bezat er altijd maar één) om vis te vangen voor hun Sunburst Pierce Fisheries-bedrijf en voor pleziercruises. Sunburst experimenteerde ook met niet-vervuilende energiebronnen, zoals een homopolaire vrije-energiegenerator (Schiff 1981; Zachary 1981a).

In 1978 opende Sunburst een grote alternatieve supermarkt, die zijn eigen biologische voedsel, biologische producten van andere boerderijen en andere producten verkocht. De winkel was een pionier in het verkopen van bulkartikelen in doorzichtige, luchtdichte voedselbakken. Sunburst distribueerde ook producten van andere biologische boeren in heel Californië en het zuidwesten, inclusief verzending naar Chicago, New York, Canada en andere belangrijke markten per vrachtwagen en luchtvracht. Tegen 1980 verdiende Sunburst $ 16,000,000 via twaalf groothandels- en detailhandelszaken in vijf steden (Meade 1981).

In 1978 begonnen een aantal factoren mensen uit Sunburst te drijven (Beresford 2007; Black 1977; Cass 1975; Chandler 1981a; Corwin 1989; Every 1982; Hurst 1975a; Hurst 1975b; Ibáñez 1975; King 1980; Nordheimer 1975; Trompf 1990; Wever 1982). Beschuldigingen in 1975 dat Paulsen in het openbaar met wapens had gezwaaid, vuurwapens had opgeslagen en toezicht had gehouden op militaire trainingsoefeningen ter voorbereiding op een komende apocalyps, resulteerden in afvalligheid en slechte publiciteit. Als gevolg hiervan werd Sunburst onderzocht door anticult-groepen, wat leidde tot de ontvoering van twee Sunburst-leden in 1976 door de beroemde "deprogrammeur" Ted Patrick (Brantingham 1977a; Brantingham 1977b). Latere beschuldigingen dat Paulsen pijnstillers zou hebben misbruikt, minderjarigen seksueel heeft misbruikt en belastingen heeft ontdoken, naast een dreigende schietpartij met wetshandhavers nadat hij in 1978 was gearresteerd voor rijden onder invloed en verzet bij arrestatie, leidden ertoe dat veel leden zich publiekelijk tegen hem keerden. Deze aanklachten leidden ook tot meer toezicht door de overheid, onder meer door de Drug Enforcement Agency, het Federal Bureau of Investigation en het ministerie van Justitie (Hoesly 2019). Paulsen beweerde dat hij medicijnen slikte om aanhoudende pijn van een eerdere verwonding te verzachten en om uitgeputte energie te herstellen door spirituele raad te geven, maar veel leden werden uitgeschakeld door zijn vermeende alcoholisme en drugsmisbruik, wat in strijd was met de gemeenschapsregels van Sunburst (Corwin 1989). Het arsenaal en de apocalyptiek van Sunburst trokken meer aandacht na de massale zelfmoord van de Peoples Temple in Guyana in 1978 en tijdens de presidentiële campagne van 1980, aangezien een Sunburst-boerderij grensde aan de ranch van Ronald Reagan.

Naast deze zorgen beweerden leden dat Sunburst de rijkdom van zijn bedrijven niet eerlijk verdeelde, in plaats daarvan de rijkdom alleen voor de binnenste cirkel van Paulsen vergrootte. In 1980 agiteerden winkelmedewerkers voor een vakbond en dienden later een klacht in over anti-vakbondsintimidatie door het management van Sunburst (Hall 1980; C. Miller 1981). Toenemende concurrentie op de markt voor biologisch voedsel verminderde de inkomsten door de prijzen van Sunburst te onderbieden, en de nationale economie verzuurde door stijgende inflatie, hoge werkloosheid en een dreigende recessie. In 1981 was tweederde van de leden vertrokken, waardoor de boerderij en de markten met minder arbeiders achterbleven. Deze economische en arbeidsongevallen veroorzaakten de financiële ondergang van Sunburst. Een rechtszaak uit 1981 door meer dan zeventig voormalige leden, die later werd afgewezen, eiste $ 1.300,000 van de winst van de groep, en een afzonderlijke rechtszaak over het onvermogen van Sunburst om zijn schulden te betalen, zorgde ervoor dat Sunburst zijn Tajiguas Ranch moest verkopen (Mann 1982; Meade 1981; Zacharias 1981b). Sunburst liquideerde zijn andere eigendommen in Californië in 1982.

In 1981-1982 verlieten Paulsen en ongeveer honderd van de meer toegewijde leden Californië voor een grote ranch in Wells, Nevada, genaamd Big Springs Ranch, en naar een stacaravanpark in het nabijgelegen Oasis, een kleine nederzetting waar leden een benzinestation exploiteerden , minimarkt, hotel en restaurant (Chandler 1981b; Greverus 1990; Paulsen 2002). De veeboerderij van een half miljoen hectare was minder gastvrij voor landbouwproductie, vooral vanwege de lange, koude winters en korte groeiseizoenen. In 1983, nadat hij strenge winters had doorstaan ​​en een pandrecht op de nieuwe ranch had moeten doorstaan, nam Paulsen het grootste deel van het overblijfsel mee naar Salt Lake City, Utah, waar hij ze omdoopte tot The Builders.

Tijdens de jaren tachtig en halverwege de jaren negentig slonk de gemeenschap verder, uiteindelijk tot ongeveer twee of drie dozijn mensen (Corwin 1980). In Utah verlieten ze meestal de landbouw om ander werk te vinden, ze woonden in een herenhuis van vier verdiepingen en vervolgens in een appartementencomplex dat ze beheerden, en mediteerden dagelijks om de eenheid te bewaren (Paulsen 1990). Anderen woonden in het trailerpark van Nevada. Leden stopten met het collectief bundelen van middelen en begonnen individueel inkomen te verdienen. In Salt Lake City kochten, verbouwden en verkochten ze huizen; dreef een graaf- en sloopbedrijf; begon met het aanbieden van weekendretraites voor spirituele zoekers; en opende verschillende natuurvoedingswinkels, genaamd New Frontiers (Hoesly 1989). Sommige leden gingen naar Arizona en openden tussen 2002 en 2019 drie nieuwe New Frontiers-winkels.

Paulsen, die tijd doorbracht in Salt Lake City en Las Vegas, keerde in 1988 terug naar Californië, op zoek naar land voor een nieuwe gemeente (Corwin 1989). In 1991 hernoemde hij de groep Solar Logos en kocht een ranch van 53 hectare in de buurt van Buellton, Californië, genaamd Sunburst Farm, waar hij het volgende jaar het hoofdkantoor van de groep verplaatste. Paulsen kocht al snel een tweede pand genaamd Nojoqui Farm (ook wel New Frontiers Farm genoemd) om biologische producten voor hun markten te kweken. In 1995-1996 verhuisden de meeste leden terug naar de omgeving van Santa Barbara en bouwden er huizen en een retraitecentrum op de ranch.

De natuurlijke markten van New Frontiers zijn sinds de jaren negentig de belangrijkste inkomstenbron voor de gemeenschap en dienen als een weg voor het biologische voedsel en de spirituele waarden van Sunburst (Spaulding 1990). [Afbeelding rechts] Paulsen zei dat elke winkel een "vortex van helende energie" was die zowel door klanten als door medewerkers kon worden gevoeld (Paulsen 2008:2016). Maar toen de groep naar Californië verhuisde, werd het moeilijk om de winkels in andere staten te exploiteren. In 339 verkochten ze de drie Utah-winkels aan Wild Oats, een supermarktketen voor natuurlijke voeding. In 1996 openden ze twee nieuwe winkels in Californië.

Norman Paulsen stierf in 2006 (Nisperos 2007). Dat jaar werd zijn vrouw, Patty Paulsen, spiritueel directeur van de groep en veranderde de naam van Solar Logos in Sunburst, en nam het op als Sunburst Church of Self Realization. Sindsdien heeft Sunburst een nieuw heiligdom en retraitecentrum gebouwd op Sunburst Farm, van waaruit het weekendretraites, permacultuurworkshops, meditatie- en yogalessen en wekelijkse diensten organiseert. Ongeveer twee dozijn leden wonen op de boerderij, die biologisch voedsel blijft verbouwen, serveren en verkopen (Knapp 2019). In 2014 verkocht Sunburst een New Frontiers-winkel in Californië en alle drie de Arizona-winkels aan Whole Foods, waardoor alleen hun winkel in Solvang, Californië overbleef (K. Leslie 2014). Ondanks het afnemende ledental zet de groep haar spirituele praktijk van "persoonlijk en planetair ontwaken" voort door middel van biologisch voedsel, meditatie en zelfrealisatie (Sunburst website nd).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Paulsen omarmde een eclectische, esoterische combinatie van spirituele overtuigingen. Deze omvatten het mystieke christendom, het jodendom van de Essenen, Hopi-tradities, boeddhisme, hindoeïsme, theosofie en ufologie. De grootste invloeden in de Sunburst-gemeenschap zijn Paramahansa Yogananda en Jezus Christus (Paulsen 1980; Sunburst-website en "Spiritual Lineage"). Details van Paulsens complexe, synthetische overtuigingen zijn te vinden in zijn autobiografie, die hij tijdens zijn leven in vier versies publiceerde (1980, 1984, 1994, 2002). Zijn vrouw Patty publiceerde postuum een ​​vijfde herziene versie (2016). Verschillende wetenschappelijke artikelen hebben zich gericht op de UFO-visioenen en overtuigingen van Paulsen (Grünschloß 1998; Gruenschloss 2003; Grünschloss 2004; Grünschloß 2006; Trompf 1979; Trompf 1990; Trompf 2003; Trompf 2012; Trompf en Bernauer 2012).

Yogananda inspireerde Sunburst's overtuiging dat meditatie, en Kriya Yoga in het bijzonder, de weg naar zelfrealisatie is. Zelfrealisatie is het belichaamde begrip dat men goddelijk is en opgaat in eenheid met universele energie of God. [Afbeelding rechts] Dit besef zorgt voor harmonie in de wereld. Voor Sunbursters produceert zelfrealisatie door middel van yogameditatie ook het Christusbewustzijn. Jezus Christus leerde volgens Paulsen dat mensen God in zich hebben en dat ieder mens goddelijk potentieel heeft. Voor Paulsen leerde Jezus dezelfde zelfrealisatie als Yogananda (Paulsen 1980; Sunburst-website en "Spiritual Lineage").

Sunburst-leden geloven dat het volgen van het achtvoudige pad en de twaalf deugden van de groep leidt tot Christusbewustzijn en kosmisch bewustzijn, wat Paulsen ook zelfrealisatie en Godrealisatie noemde (Paulsen 2000; Sunburst-website en “The Rainbow Path”). Het Achtvoudige Pad van Bewust Leven omvat meditatie, gedrag, studie, spraak, omgang, voeding, werk en recreatie. De twaalf deugden zijn naastenliefde, geloof, loyaliteit, geduld, eerlijkheid, doorzettingsvermogen, matigheid, nederigheid, moed, gelijkmoedigheid, zelfbeheersing en mededogen. Door meditatie en juist leven zullen mensen ontwaken voor het zuivere zelf binnenin en hun eenheid realiseren met de Goddelijke Geest, het licht van de hele schepping, het bewustzijn en de energie van Christus (Paulsen 1980; Sunburst-website en "The Rainbow Path").

Op de website van Sunburst staan ​​verschillende andere "Aims and Ideals" (Sunburst-website en "About Sunburst"):

Door directe persoonlijke ervaring te zoeken naar het Oneindige Wezen van eeuwig bestaan, puur bewustzijn en steeds nieuwe gelukzaligheid. Dit is Zelfrealisatie!

Om innerlijke en uiterlijke omgevingen te creëren die Zelfrealisatie individueel, collectief en wereldwijd aanmoedigen en cultiveren.

Liefde en energie aanbieden aan anderen en aan het Goddelijke door onbaatzuchtige dienstbaarheid.

omarmen tijdloze codes van deugd en paden van bewust leven.

De heiligheid van Moeder Natuur herkennen en bestuderen.

Om de gaven van verbeeldingskracht en wil te gebruiken om regeneratieve oplossingen te ontwerpen en echte verzorgers van de Earth-garden te worden.

Om de waarheden te eren die ten grondslag liggen aan alle wijsheidstradities en om kansen te omarmen om de leringen van Zelfrealisatie te delen met degenen die hun eigen ware aard willen leren kennen.

Sunburst-leden geloven dat UFO's en buitenaardse wezens deze planeet bewoonden lang voordat mensen arriveerden en dat ze weer zijn gekomen om mensen naar een pad van gerechtigheid te leiden. Paulsen was bekend met theosofische teksten over Lemurië en Mu, die populair werden gemaakt door auteurs als WS Cervé en James Churchward, die Paulsen had gelezen en geciteerd in zijn autobiografie (Paulsen 1980). Paulsen verbond deze leringen met verhalen over UFO's en intergalactische spirituele wezens, deels gevormd door zijn betrokkenheid bij Van Tassel's UFO-studiegroep en het lezen van ufologische literatuur.

Voortbouwend op Helena Blavatsky's idee van 'wortelrassen' ontwikkelde Paulsen een kleurgecodeerde hiërarchie van rassen die overeenkomt met intergalactische wezens en raciale genealogieën op aarde (Cusack 2021; Paulsen 1980; Trompf 1990). Vier mensenrassen (rood, geel, blauw en wit) zijn ontstaan ​​in een hemels rijk in de ruimte en kwamen naar de aarde als The Builders. Meso-Amerikaanse en Pacifische eilandbeschavingen werden door deze Lemuriërs in menselijke vorm gebouwd. Voor Paulsen waren deze eerste mensen blank en landden ze voor het eerst in Latijns-Amerika (Paulsen 1980).

Paulsen en Sunburst werden ook sterk beïnvloed door White Bear (Oswald Fredericks), een Hopi-schrijver die bevriend raakte met Paulsen en die het opgenomen bronmateriaal voor de bestseller van Frank Waters Boek van de Hopi (1963). Boek van de Hopi was invloedrijk voor Paulsen en populair binnen Sunburst (Blumrich 1979; Fredericks en King 2009; Paulsen 1980; Steiger 1974). Paulsen beschouwde het inheemse Hopi-volk als de overblijfselen van het Rode ras en de vreedzame verzorgers van Moeder Aarde. White Bear inspireerde ook Paulsens opvatting dat de Stille Zuidzee een heilige plaats van wijsheid markeerde en dat Lemuriërs daar de vroegste aardse beschaving hadden gecreëerd.

In de jaren zeventig leefden Sunburst-leden aanvankelijk volgens formele regels, maar later werden ze aangetrokken door gemeenschapsrichtlijnen, waardoor onafhankelijkheid binnen spirituele verbondenheid mogelijk werd. Gezonde levensnormen omvatten geen drugs, alcohol, tabak of seks voor of buiten het huwelijk; eenvoudige kleding dragen; schoon en natuurlijk buiten leven; en het eten van een voedzaam, biologisch dieet, bij voorkeur vegetarisch. Volgens leden Dusk en Willow Weaver zijn "Voor het lid van Sunburst alle fysieke inspanningen natuurlijke uitvloeisels van dit goddelijke plan", van "afstemming met de natuur en het bereiken van gemeenschap met de Schepper" (Weaver 1970:1982-10).

Tegenwoordig beschouwt de Sunburst-gemeenschap zichzelf als een "wereldwijde gemeenschap van lichtwerkers, evenals een opzettelijke coöperatieve gemeenschap" (Sunburst-website en "Over Sunburst"). Dit betekent het creëren van een vruchtbare omgeving voor persoonlijke spirituele groei en zelfrealisatie. Volgens de webpagina "Spirituele Afstamming" van de Sunburst: "Ieder van ons, gemaakt naar het beeld van God, is voorbestemd om het Christusbewustzijn te wekken, het zuivere Zelf in onze ziel. Dit is Zelfrealisatie, door wiens verschijning God wordt gerealiseerd. Verlichte, door God gerealiseerde zielen van alle spirituele paden bestaan ​​voortdurend in dit bewustzijn en kunnen tevoorschijn komen om je te helpen op je levensreis.” Sunburst-leden streven ernaar om mensen op dit pad van zelfrealisatie te begeleiden.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De praktijken van Sunburst zijn geworteld in yoga, meditatie en natuurlijk voedsel. Het doel van Kriya Yoga en meditatie is zelfrealisatie. De biologische landbouw en voedselteelt van de groep, samen met haar natuurvoedingswinkels, voeden dit doel door leden bewust te leven en spiritueel ondersteunend werk te bieden (Sunburst-website en "Earth Stewardship"). Biologische voedselproductie en -distributie dragen ook bij aan het promoten van Sunburst en zijn spirituele idealen. Het doel van Paulsen was om een ​​“New Age” samenleving van harmonieus leven en spirituele zelfrealisatie te creëren (Lillington 1979).

Kriya Yoga, dat Norman Paulsen bij Yogananda had gestudeerd, is een dagelijkse beoefening van zitmeditatie en ademhaling die energieën langs de ruggengraatchakra's leidt. Sunburst presenteert Kriya Yoga als een heilige wetenschap die leidt tot zelfrealisatie (Paulsen 2000; Sunburst website en “Kriya Yoga Initiation”). Tegenwoordig leert Sunburst ook de Hong Sau-techniek van meditatie, geleide visualisatie en andere wegen naar zelfrealisatie.

Boerenarbeid is ook een spirituele oefening geweest bij Sunburst (Hoesly 2019). Het cultiveren en consumeren van biologisch voedsel, bewust leven en zelfvoorziening vallen samen met en waren uitvloeisels van hun spirituele doel van goddelijke gemeenschap. Leden werden vroeg wakker voor dagelijkse meditatie, aten daarna samen en werkten toen op de landbouw, vrachtwagenchauffeur, verkoop en bakservice; avonden werden doorgebracht in gemeenschappelijke diners, meditaties in kleine groepen en sociale tijd (Allen 1982; Arcudi en Meyer 1985; R. Miller 1978; Paulsen 1980; Roth 2011). Maaltijden waren meestal verse zuivelproducten, groenten, fruit, noten, zaden en granen. Aan het eind van de jaren zeventig werd vis of vlees meerdere keren per week geserveerd, hoewel het dieet oorspronkelijk uitsluitend rauw voedsel was, daarna lacto-ovo-vegetarisch en vervolgens zelf kiezen.

Naast het verbouwen van honderden hectaren fruitbomen, groenten, tarwe, noten en andere gewassen, fokten leden honderden natuurlijk gevoede, hormoonvrije geiten, schapen, koeien en kippen. [Afbeelding rechts] Ze maakten wollen kleding en een scala aan zuivelproducten, waaronder boter, yoghurt, kaas, melk en smoothies. Ze verkochten honing via de bijenteelt. Paulsen kocht paarden om op de boerderij te werken, ploegen te trekken en om competitief te showen. De boerderij omvatte machines en gereedschappen voor het maken van meubels, het maken van baksteen, lassen, smeden, aardewerk en noodzakelijke artikelen voor de gemeenschap en voor gebruik of verkoop in hun bedrijven. Een cadeauwinkel boven het restaurant verkocht artikelen die door Sunburst-leden waren gemaakt. Tegenwoordig verkoopt Sunburst ook de boeken en cd's van Norman Paulsen, religieuze literatuur en andere spirituele artikelen online en in de cadeauwinkel.

Als een "centrum voor holistisch leren, heling en bewust leven", biedt Sunburst zondagse meditatiebijeenkomsten, weekendretraites, Kriya Yoga-initiaties, spirituele en permacultuurworkshops, kirtan- en zangkringen en lessen over de wetenschap van yoga en het pad van zelf- realisatie (Sunburst website en “Sunburst Farm & Sanctuary”). Wekelijkse zondagsdiensten omvatten een geleide meditatie onder leiding van roterende leiders en het gezamenlijk uitvoeren van originele liedjes gemaakt door leden van de groep, gevolgd door fellowship en een brunch met biologisch voedsel dat op de boerderij wordt verbouwd.

Regelmatige weekendretraites draaien om thema's als permacultuur, verbinding met Moeder Aarde, heilige stilte en Kriya Yoga (Sunburst-website en "Sunburst Events"). Deze retraites worden meestal geleid door Sunburst-leden, genereren inkomsten voor de groep en promoten de leringen ervan. In het Karma Yoga programma helpen deelnemers met tuinieren, koken, schoonmaken en onderhoud. Sunburst biedt ook een 200-urige yoga docentenopleiding aan.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Norman Paulsen richtte in 1969 de Brotherhood of the Sun op, later bekend als Sunburst. Tijdens zijn leven was hij de leider van de spirituele gemeenschap, hoewel een kring van twaalf oudsten hem hielp bij het nemen van beslissingen (Trompf 1990). Paulsen gaf halverwege de jaren zeventig de leiding over de bedrijven van Sunburst op, zodat hij zich kon concentreren op de spirituele ontwikkeling van zichzelf en de groep. De activiteiten werden geleid door verschillende kernleden van Sunburst. Paulsen leidde de gemeenschap tot aan zijn dood in 1970. Sindsdien heeft zijn vrouw, Patty Paulsen, [Afbeelding 2006 rechts], die in 9 lid werd, Sunburst Sanctuary geleid als geestelijk leidsman.

Naast de Paulsens heeft Sunburst altijd een kleine raad van toegewijde leden gehad om de gemeenschap en haar winstgevende ondernemingen te begeleiden. In 2021 zijn andere leiders van Sunburst onder meer: ​​David Adolphsen, die de gemeenschapsontwikkeling leidt; Jake Collier, die de New Frontiers-winkel beheert en de raad van Sunburst voorzit; Valerie King, die fungeert als financieel manager voor Sunburst en zijn bedrijven; Jonathan King, die penningmeester van Sunburst is en lange tijd leiding gaf aan zijn zakelijke ondernemingen; Emily Wirtz, die het retraitecentrum en het jeugdbedieningsteam leidt; Heiko Wirtz, die leiding geeft aan Sunburst's team voor vastgoeddiensten; en Elena Andersen, die evenementen en outreach voor Sunburst coördineert (Sunburst-website en "Staff"). Adolphsen, Collier en the Kings kwamen begin jaren zeventig bij Sunburst en zijn lange tijd leiders geweest in de groep en haar bedrijven.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Sunburst heeft te maken gehad met verschillende uitdagingen, voornamelijk met beschuldigingen van het illegale en onethische gedrag van Norman Paulsen aan het eind van de jaren zeventig. Deze problemen, hierboven in meer detail beschreven, omvatten zijn vermeende drugsmisbruik, alcoholisme en misbruik van minderjarigen; arrestaties; wapens verzamelen en de politie bedreigen; financiële zelfafhandeling; en zelfvergoddelijking. Als gevolg van conflicten binnen de Sunburst-gemeenschap en met wetshandhavers, verlieten de meeste leden Sunburst in 1970.

Hoewel veel Sunburst-leden de overtuigingen en visies van Paulsen over oude beschavingen en intergalactische wezens deelden, veroorzaakten sommige overtuigingen van Paulsen ook onenigheid. Eind jaren zeventig beweerde Paulsen dat hij de teruggekeerde Jezus Christus was, dat hij in ruimteschepen met The Builders reed als een van de oude heersers van Mu, en dat hij de Hof van Eden zou herstellen, ook wel bekend als Mu (Paulsen 1970; Trompf 1980; Wever 1990). Sommige leden, zoals Michael Abelman, verwierpen zijn zelfvergoddelijking en werden gedwongen de groep te verlaten (Corwin 1982; Every 1989).

De groep worstelde om te overleven tijdens de vroege jaren 1980 als gevolg van massale overlopers, financiële problemen en verhuizing naar een omgeving die minder gastvrij is voor de landbouw. Uiteindelijk richtten ze een keten van succesvolle natuurvoedingswinkels op, New Frontiers genaamd. Ondanks het succes van deze winkels tot in de jaren 2000, is de spirituele gemeenschap van Sunburst klein gebleven. Met slechts enkele tientallen leden blijft het ledental van Sunburst ver onder de 350-400 leden die het had op zijn hoogtepunt in het midden van de jaren zeventig.

Vandaag de dag is de grootste uitdaging van Sunburst hoe te overleven, gezien het kleine cohort van ouder wordende leden. [Afbeelding rechts] De meeste kernleden zijn babyboomers van in de zeventig. Terwijl sommige jongeren deelnemen aan wekelijkse bemiddelingsbijeenkomsten, workshops of retraites, zijn er maar weinig toegewijde leden van de gemeenschap (Hoesly 2019). Tijdens de jaren 2010 verkocht Sunburst op één na alle New Frontiers-winkels. Vanaf 2021 bezit het twee boerderijen, hoewel Sunburst moeite heeft gehad om zijn Nojoqui Farm te behouden (Minsky 2020).

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Norman Paulsen bij SRF, ca. 1950.
Afbeelding #2: Norman Paulsen op Sunburst Farm, 1972.
Afbeelding #3: Appelplukkers bij Sunburst's Cuyama Orchard, midden jaren 1970.
Afbeelding #4: Sunburst-lid met fles Sunburst's biologische appelsap.
Afbeelding #5: New Frontiers-winkel, 2018.
Afbeelding #6: Paulsens autobiografie, Sunburst: Return of the Ancients (1980).
Afbeelding #7: Groepsgebed op Tajiguas Ranch, 1978.
Afbeelding #8: Patty Paulsen.
Afbeelding #9: Leden bij Sunburst Sanctuary, ca. 2018.

REFERENTIES

Allen, Steve. 1982. Geliefde zoon: een verhaal over de Jezusculten. Indianapolis: Bobbs-Merrill.

Arcudi, Melanie en Pauline Meyer. 1985. "The Brotherhood of the Sun, 1969-1985: A Memoir." Gemeenschappelijke verenigingen 5: 82-88.

Beresford, Hattie. 2007. "Zoals het was: de vele gezichten van Ogilvy Ranch." Montecito Journal, Juli 5.

Zwart, David. 1977. "Waarom kinderen lid worden van sektes." Vrouwendag, Februari.

Blumrich, JF 1979. Kásskara und die sieben Welten: Weißer Bär erzählt den Erdmythos der Hopi-Indianer. Wien: Econ Verlag.

Brantingham, Barney. 1977a. "'Brotherhood of the Sun' Man zegt dat rijke ouders hem hebben ontvoerd." Santa Barbara Nieuws-Pers, Januari 26.

Brantingham, Barney. 1977b. "De gevoelens van de professoren gemengd over het 'deprogrammeren' van jongeren." Santa Barbara Nieuws-Pers, Januari 28.

Cas, Ben. 1975. "Broederschap van de zon." Zaad: Journal of Organic Living 4: 4-6.

Chandler, Russel. 1981a. „Religieuze groepen trekken naar heuvels . . . en overleven.” Los Angeles Times, Oktober 18.

Chandler, Russel. 1981b. "Een gids van de Country Retreats." Los Angeles Times, Oktober 18.

Chandler, Russel. 1974. "Zon schijnt helder op broederschap." Los Angeles Times, Februari 3.

Corwin, Miles. 1989. "20 jaar later houden sommige volgelingen van Guru nog steeds het geloof." Los Angeles Times, Juli 10.

Cusack, Carole M. 2021. "Norman Paulsen en de Brotherhood of the Sun / Sunburst." blz. 354-68 inch Handboek van UFO-religies, onder redactie van Benjamin E. Zeller. Boston: Bril.

Dobrow, Joe. 2014. Natuurlijke profeten: van gezondheidsvoedsel tot volledig voedsel - hoe de pioniers van de industrie de manier waarop we eten veranderden en het Amerikaanse bedrijfsleven hervormden. New York: Rodale Boeken.

Duquette, Susan. 1976. Sunburst Farm Family Cookbook: Good Home Cookin' the Natural Way. Santa Barbara: Woodbridge Press.

Edgington, Ryan H. 2008. "Wees ontvankelijk voor de goede aarde: gezondheid, natuur en arbeid in tegenculturele back-to-the-land-nederzettingen." Agrarische geschiedenis 82: 279-308.

Elke, Maria. 1982. "Evolueren in - en uit - Sunburst Community." Santa Barbara Nieuws-Pers, Februari 7.

Fredericks, Oswald White Bear en Kaih Khristé King. 2009. De geschiedenis van de Hopi vanaf hun oorsprong in Lemurië. Shreveport: King's Bridge.

Greverus, Ina Maria. 1990. Neues Zeithalter of Verkehrte Welt: Anthropologie als Kritik Darmstadt: Wissenschaftliche Buchgesellschaft.

Grünschloß, Andreas. 2006. "'Ancient Astronaut'-vertellingen: een populair discours over ons religieuze verleden." Marburg Journal of Religion 11: 1-25.

Grünschloß, Andreas. 2004. "Wachten op de 'Big Beam': UFO-religies en 'ufologische' thema's in nieuwe religieuze bewegingen." blz. 419-44 inch The Oxford Handbook of New Religious Movements, uitgegeven door James R. Lewis. New York: Oxford University Press.

Gruenschloss, Andreas. 2003. "Als we het ruimtevaartuig van mijn vader binnengaan: Cargoistic Hopes en Millenarian Kosmologieën in nieuwe religieuze UFO-bewegingen." blz. 17-42 inch Encyclopedic Sourcebook of UFO Religions, onder redactie van Jacobus. R. Lewis. Amherst: Prometheus Boeken.

Grünschloß, Andreas. 1998. "Toen we het ruimtevaartuig van mijn vader binnengaan: Cargoistic Hopes en Millenarian Kosmologieën in nieuwe religieuze UFO-bewegingen." Marburg Journal of Religion 3, nee. 2: 1-24.

Hal, Bob. 1980. "Sunburst-medewerkers organiseren campagne om vakbonden tot stand te brengen." Dagelijkse Nexus, Oktober 21.

Hansen-Gates, januari 1976. "Buiten kweken: de broederschap van de zon." Santa Barbara Magazine 1: 64-71.

Hoesly, Dusty. 2019. "Biologische landbouw als spirituele oefening en praktische spiritualiteit op Sunburst Farms." Nova Religio 23: 60-88.

Horst, Johannes. 1975a. "Broederschap van het Arsenaal van de Zon voor Armageddon." Nieuws en recensie van Santa Barbara, Maart 7.

Horst, Johannes. 1975b. "De broederschapsdroom wordt een nachtmerrie", Nieuws en recensie van Santa Barbara, Maart 21.

Ibáñez, José Enrique Rodríguez. 1975. "Patologia de la Countercultura: El caso de la 'Broederschap van de zon'." Triunfo XXX:40–41.

Koning, Wayne. 1980. "In Californië pronken de 'particuliere samenlevingen' met vuurkracht." New York Times, December 17.

Knap, Francky. 2019. "The Last Great California Hippie Commune is nog steeds sterk." Rommelige Nessy Chic, 23 april. Toegankelijk via: https://www.messynessychic.com/2019/04/23/the-last-great-california-hippie-commune-is-still-going-strong/ op 28 april 2021.

Kriyananda, Swami. 2011. Paramhansa Yogananda: een biografie, met persoonlijke reflecties en herinneringen. Nevada City: Kristalhelderheid.

Leslie, Kaytlyn. 2014. "Nieuwe grenzen verkopen SLO-winkel en drie anderen aan Whole Foods." San Luis Obispo-tribune, April 1.

Leslie, Susan. 1979. "Sunburst gewijd aan natuurlijk voedsel." Los Angeles Times, Oktober 27.

Lillington, Karlin J. 1979. "One Man's Visions creëren een new-age samenleving." Dagelijkse Nexus, April 27.

Mann, Wesley. 1982. "Sunburst belooft activa om $ 1.2 miljoen schulden te voldoen." Santa Barbara Nieuws-Pers, September 17.

Meade, Charles. 1981. "De zon gaat onder in een rijk van natuurlijke voeding." Nieuws en recensie van Santa Barbara, Juni 25.

Molenaar, Chris. 1981. "Union dient aanklachten wegens wangedrag in." Dagelijkse Nexus, Mag 29.

Miller, Ralph C. 1978. "Sunburst Farms." Kleine Boerendagboek 2: 43-46.

Miller, Timothy. 1999. The 60s Communes: Hippies and Beyond. Syracuse: University Press van Syracuse.

Minsky, Dave. 2020. "Sunburst Farm klaagt buurman, cannabisbedrijf aan wegens toegang tot waterput." Santa Maria Times, Augustus 9.

Nisperos, Neil. 2007. "Late spirituele leider geëerd." Santa Maria Times, Februari 4.

Nordheimer, Jon. 1975. "Het leven van de religieuze sekte aan de kust wordt op de proef gesteld door welvaart." New York Times, April 6.

Paulsen, Norman. 2016. Life-Love-God: verhaal van een zielenreiziger. Buellton, Californië: Zonnestraal.

Paulsen, Norman. 2002. Christusbewustzijn: de opkomst van het zuivere zelf binnenin. Buellton, Californië: Stichting Solar Logos.

Paulsen, Norman. 2000. Heilige wetenschap: meditatie, transformatie, verlichting. Buellton, Californië: Stichting Solar Logos.

Paulsen, Norman. 1994. Het Christusbewustzijn: het zuivere zelf in jou. Salt Lake City: de bouwers.

Paulsen, Norman. 1984. Christus Bewustzijn. Salt Lake City: de bouwers.

Paulsen, Norman. 1980. Sunburst: Return of the Ancients. Goleta, Californië: Sunburst-boerderijen.

Roth, Matthijs. 2011. "Samenkomen: de gemeenschappelijke optie." blz. 192-208 inch Tien jaar dat de stad schudde: San Francisco 1968-1978, onder redactie van Chris Carlsson en Lisa Ruth Elliott. San Francisco: City Lights Foundation Books.

Schiff, J.-M. 1981. L'Age Cosmique aux USA Parijs: Albin Michel.

Spaulding, Allie Kay. 2008. "Er is veel leven in 'Them Thar Hills'." Lompoc-record, Oktober 12.

Steiger, Brad. 1974. Medicijnkracht: de heropleving van zijn spirituele erfgoed door de Amerikaanse Indianen en de relevantie ervan voor de moderne mens. Tuinstad: Dubbeldag.

Zonnestraal. 2018. Meditaties op het achtvoudige pad van bewust leven. Buellton, Californië: Zonnestraal.

Sunburst-website. en toegankelijk vanaf https://sunburst.org/ op 26 april 2021.

Sunburst-website. en 'Over Zonnestraal'. toegankelijk vanaf https://sunburst.org/about/?v=f24485ae434a op 26 april 2021.

Sunburst website. en 'Earth Stewardship'. toegankelijk vanaf https://sunburst.org/earth-stewardship/?v=f24485ae434a op 26 april 2021.

Sunburst-website. en 'Kriya Yoga-initiatie'. toegankelijk vanaf https://sunburst.org/kriya-initiation/?v=f24485ae434a op 26 april 2021.

Sunburst-website. en 'Het regenboogpad'. toegankelijk vanaf https://sunburst.org/rainbow-path/?v=f24485ae434a op 26 april 2021.

Sunburst website. en 'Geestelijke afkomst'. toegankelijk vanaf https://sunburst.org/spiritual-lineage/?v=f24485ae434a op 26 april 2021.

Sunburst-website. en “Personeel.” toegankelijk vanaf https://sunburst.org/about/staff/?v=f24485ae434a op 26 april 2021.

Sunburst-website. en "Sunburst-gebeurtenissen." toegankelijk vanaf https://sunburst.org/upcoming/?v=f24485ae434a op 26 april 2021.

Sunburst website. en "Sunburst Farm & Sanctuary." toegankelijk vanaf https://sunburst.org/sunburst-farm-sanctuary/?v=f24485ae434a op 26 april 2021.

Trompf, Garry W. 2012. "Geschiedenis en het einde der tijden in nieuwe religies." blz. 63-79 inch The Cambridge Companion to New Religious Movements, onder redactie van Olav Hammer en Mikael Rothstein. New York: Cambridge University Press.

Trompf, Garry W. 2003. "UFO-religies en ladingculten." blz. 221-38 inch UFO-religies, onder redactie van Christopher Partridge. New York: Rouge.

Trompf, Garry W. 1990. "De lading en het millennium aan beide zijden van de Stille Oceaan." blz. 35-94 inch Cargo Cults en Millenarian Movements: Transoceanische vergelijkingen van nieuwe religieuze bewegingen, uitgegeven door Garry W. Trompf. New York: de Gruyter.

Trompf, Garry W. 1979. "De toekomst van macro-historische ideeën." peilingen 62: 70-89.

Trompf, Garry W. en Lauren Bernauer. 2012. "Het produceren van verloren beschavingen: theosofische concepten in literatuur, visuele media en populaire cultuur." blz. 101-131 inch Handboek van nieuwe religies en culturele productie, uitgegeven door Carole M. Cusack en Alex Norman. Boston: Bril.

Van Tassel, George W. 1952. Ik reed een vliegende schotel. Los Angeles: New Age Publishing.

Walters, J. Donald. 1977. Het pad: autobiografie van een westerse yogi. Nevada City, Californië: Ananda.

Waters, Frank. 1963. The Book of the Hopi. New York: Viking.

Weaver, Dusk en Willow Weaver. 1982. Sunburst: een volk, een pad, een doel: het verhaal van de meest provocerende gemeenschapsgroep in Amerika vandaag. San Diego: Avant-boeken.

Yogananda, Paramahansa. 1959. Autobiografie van een yogi (Achtste editie). Los Angeles: Self Realisatie Fellowship.

Yogananda, Paramahansa. 1932. "Hoe de wortels van depressie door goddelijke methoden te verbranden." Oost West 4, nee. 6: 5-8.

Zachary, G. Pascal. 1981a. "Nieuwe energiebron gevangen in een zonnestraal-fysicusconflict." Nieuws en recensie van Santa Barbara, Juni 25.

Zachary, G. Pascal. 1981b. "Rechtszaak leidde tot bedreigingen, zeggen Sunburst-overlopers." Nieuws en recensie van Santa Barbara, Juni 25.

Zida, Joan. 1976. "Cult profiteert van een liefdeswerk." Chicago Tribune, Juli 26.

PUBLICATIE DATUM:
19 juni 2021

 

Deel