Anne Kreps

Essene Kerk van Christus


ESSENE KERK VAN CHRISTUS TIJDLIJN

1898-1901: De pseudepigrafische Evangelie van de Heilige Twaalf, die beweerde dat Jezus een vegetariër was, werd in afleveringen gepubliceerd in de Lindsey en Lincolnshire Ster krant.

1923: Tijdens zijn studie in de Vaticaanse bibliotheek. Edmund Bordeaux Szekeley beweerde verschillende Hebreeuwse en Aramese teksten te hebben gevonden die aantoonden dat Jezus een vegetariër was, en predikte vegetarisme.

1958: David Owen wordt geboren in San Diego, Californië.

1966: De jonge David, acht jaar oud, zag een verschijning van Maria Magdalena.

Jaren 1960: Maleachi, een Esseense meester van Libanese afkomst, kwam de Verenigde Staten binnen vanuit Mexico.

1965: David Owen, zeventien jaar oud, pikt Malachi op als lifter en leert over vegetarisme.

Jaren 1970: Malachi richtte een Essene Garden of Peace op ergens ten oosten van San Diego.

Jaren 1970 (midden): Day sloot zich aan bij Maleachi in de Essene-tuin en leerde zeven jaar van deze leraar.

Jaren 1970 (eind): Malachi's Garden werd verkocht om plaats te maken voor een parkeerplaats.

1976: Day interviewde Maleachi. Een cassette-opname van dit interview was het enige bewijs van het bestaan ​​van Maleachi.

1997: Day begon aan een Heilige Qara naar Jamaica om de Heilige Megilla.

1998: Essene Church of Christ kreeg de status van belastingvrijstelling.

2011: Supreme Master Ching Hai, een spirituele leider die een keten van veganistische restaurants begon, filmde een driedelige documentaire over de vegetarische Essene Church of Christ.

2019: Dag begon aan een tweede Heilige Qara, te beginnen in Ashland, Oregon

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Esseense Kerk van Christus claimt een directe apostolische afstamming van de oude Essenen, een joodse sekte uit de oudheid die vaak wordt geassocieerd met de Dode Zeerollen. De kerk wordt momenteel gerund door Brother Day, geboren in 1958 als David Owen. [Afbeelding rechts] Day heeft gezegd dat hij altijd een spirituele band met Maria Magdalena voelde, en ze verscheen aan hem in dromen en visioenen toen hij een kind was. Broeder Day groeide op in San Diego, identificeerde zich als een 'surferjongen' en spijbelde vaak van school om naar het strand te gaan. Het was in deze context dat hij een Esseense leraar ontmoette die zijn spirituele transformatie zou leiden.

Day ontmoette Maleachi toen hij zeventien jaar oud was en Maleachi was een oude man van onbepaalde leeftijd. Maleachi mediteerde aan de kant van een snelweg in Zuid-Californië. Broeder Day bood hem een ​​lift aan en Maleachi vroeg hem hem af te zetten bij een vegetarisch restaurant. Hij vroeg Maleachi of vegetarisch eten goed smaakte, waarop Maleachi antwoordde: "Het smaakt veel beter dan dode koe." In Day's verslag van de bijeenkomst was deze verklaring transformerend voor zijn zeventienjarige zelf, omdat hij nooit had gedacht dat hamburgers eerder geslachte dieren waren. Broeder Day vergezelde Maleachi voor de maaltijd en was verbaasd over hoe goed het smaakte. Hij werd een leerling van Maleachi.

Maleachi was door zijn eigen Esseense leraar uit het Midden-Oosten gestuurd om een ​​discipel op te leiden om een ​​moderne Esseense kerk in Amerika te stichten, de enige plaats ter wereld, zo werd hem verteld, met vrijheid van godsdienst. Malachi bouwde een commune en plantte enkele tuinen in de ruïnes van een verlaten hotel in de buurt van San Diego. In het commune-surftijdperk van de jaren zeventig kwamen veel mensen door Malachi's Essene Garden of Peace en bleven er voor korte bezoeken. Day bleef zeven jaar, stond bij zonsopgang op en werkte in de tuinen. Day heeft erop aangedrongen dat hij de volgende leraar van de Esseense Kerk werd omdat hij lang genoeg bleef om Maleachi's discipel te worden, en niet vanwege een uitzonderlijke bekwaamheid.

Er is geen manier om dit fundamentele verhaal te bewijzen of te weerleggen. Maleachi en zijn gemeente bestaan ​​niet meer. De eigenaar van het hotel had hem toestemming gegeven om de tuin op het ter ziele gegane terrein aan te leggen, maar na zijn overlijden veranderden de nazaten het hotel in een parkeerplaats. Bijgevolg zijn er geen overblijfselen van de tuin. Ook Maleachi is overleden, en omdat hij het land illegaal is binnengekomen via Mexico, zijn er ook geen gegevens van hem. In 1976 interviewde Day Maleachi en hield een cassette-opname van het evenement bij. Deze cassette is het enige dat overblijft van Maleachi.

Het hoofdkwartier van de kerk, de Essene Garden of Peace, bevindt zich aan een landweg in de buurt van Greenleaf, Oregon. De kerk runt een mysterieschool genaamd de Essene Academy of Higher Learning. De Essene Church of Christ heeft onlangs ook kerken geopend in Santa Cruz en San Francisco, Californië. Dag van Groenblad

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De Essene Kerk van Christus ontleent zijn naam aan een oude Joodse sekte genaamd Essenen. De betekenis van het woord is onduidelijk, maar een voorgestelde etymologie is de Aramese "assaya" (genezer) (Goranson 1984: 483-98). De Essene Kerk van Christus aanvaardt deze vertaling. Het handhaven van een gezond lichaam en het aanmoedigen van genezing van de omgeving zijn centrale principes. Een vegetarisch dieet is een absolute vereiste voor lidmaatschap, en sommige leden houden zich aan een veganistisch of fruitarisch dieet. Vegetarisme en milieubewustzijn vormen de basis voor de bredere apocalyptische visie van de groep: de kerk gelooft dat de mensheid aan de vooravond staat van een nieuw tijdperk, waarin we een milieuramp vrezen. Het is de rol van de Essene Church of Christ om de mensheid door deze transitie te leiden (Kreps 2018: 156-61).

De Esseense Kerk van Christus heeft twaalf centrale doctrines, die zijn vervat in de Essenen boek met leerstellingen, en samengevat in 'The Sacred Creed', een gedicht gecomponeerd door Broeder Day, gebaseerd op Esseense geschriften, goddelijke openbaring en persoonlijke ervaring.

De kerk predikt een syncretische theologie die Hebreeuwse mystiek verbindt met oosterse noties van reïncarnatie. Leden geloven in een Godheid "IK BEN", die noch mannelijk noch vrouwelijk is, die de "Elohim", de mannelijke en vrouwelijke godheid, heeft geschapen. Uit de kosmische seksuele omhelzing van de man en de godheid is de hele schepping voortgekomen. De hele schepping is samengesteld uit goddelijkheid, delen van zowel mannelijke als vrouwelijke godheden. Deze goden verwekten de Yashua ha Meshiakh (Jezus de Christus) en de Shekhinah (Heilige Geest), die zowel de goddelijke ouders als de eniggeboren broers en zussen van deze goddelijke ouders zijn. De kosmos is een school voor zielen die transmigreren door meerdere hemelse en helse rijken, gebaseerd op wetten van karmische vergelding. Degenen die de weg volgen die is uitgestippeld door de Esseense Kerk van Christus, kunnen worden opgewekt als engelenlichamen en in de hemel verblijven. Deze engelenlichamen kunnen naar de aarde terugkeren als dat nodig is om de mensheid van dienst te zijn.

De kerk vindt haar eigen oorsprong in de oer-bijbelse geschiedenis. Het stelt dat na de val van de mensheid, die plaatsvond nadat de eerste mensen aten van een boom in Eden waar vleesvruchten groeiden, mannelijke en vrouwelijke Christusfiguren een verborgen religie stichtten om de waarheid te bewaren in een steeds corrupter wordende wereld. Deze christussen vestigden de Nasarean-religie van de Essene Way als de aardse tak van een intergalactische Christusfamilie, actief in het hele universum. De kerk gelooft dat de Heer en Vrouwe Christus in die tijd het Esseense vegetarische dieet hebben ingesteld. De Essene-beweging werkte het grootste deel van de menselijke geschiedenis voornamelijk ondergronds. Het was een verborgen beweging, die van tijd tot tijd zou opduiken, om vervolgens met geweld onderdrukt te worden. De kerk interpreteert belangrijke bijbelse figuren, zoals Noach, Abraham en Joseph als Esseense leiders.

De kerk vindt in de historische Jezus een voorbeeld van het cyclisch opduiken en onderdrukken van de Esseense kerk. In hun verhaal groeiden Maria Magdalena en Jezus op als Essenen, trouwden uiteindelijk en kregen een kind. [Afbeelding rechts] Maria en Jezus predikten een Esseense vredesboodschap die de Romeinse en Joodse autoriteiten van streek maakte en uiteindelijk leidde tot de marteling en executie van Jezus. De controversiële beweringen van Baigent en Leigh's aannemen Heilig bloed, heilige graal, stelt de ECC dat de Vrouwe Christus, en haar kind, na de kruisiging naar Frankrijk zijn gevlucht. Dit kind werd de eerste priester van de Essenenorde van de Blauwe Roos, een esoterische orde die Maria en Jezus de nacht voor zijn dood stichtten. De Essene Order of the Blue Rose zou ondergronds blijven en openbaar worden wanneer de tijd rijp was. De Esseense Kerk gelooft dat de mensheid nu in de tijd van herstel leeft; leden zijn de publieke manifestatie van deze verborgen kerk.

De primaire heilige tekst van de Essene Church of Christ is hun zelf-gepubliceerde Heilige Megilla: De Nasarean-bijbel van de Essene Way. [Afbeelding rechts] De kerk beweert dat deze teksten oorspronkelijk waren opgenomen in oude Hebreeuwse rollen. Maleachi schonk deze rollen aan broeder Day toen hij passeerde. Ze worden stukje bij beetje vertaald wanneer historische omstandigheden de kerk daartoe nopen. Dus, hoewel de kerk verschillende rollen in hun Engels heeft gepubliceerd, Heilige Megilla, blijft de mogelijkheid bestaan ​​dat op een later tijdstip nieuwe openbaringsteksten worden ingevoerd. Hun Bijbel is structureel gemodelleerd naar de canonieke Bijbel. De Megilla is verdeeld in twee secties: een Oude Testament dat momenteel dertien boeken omvat, en het Nieuwe Testament, een enkele Godspell. Ze schrijven deze tekst toe aan Jahleel, de geadopteerde dochter van Maria Magdalena. Ze circuleren ook twee educatieve traktaten, de Essenen boek met leerstellingenEn Inleiding tot de Orde van de Blauwe Roos. Veel van de informatie in deze bundels is ook te vinden op hun website (www.essene.org).

Terwijl de kerk de Heilige Megilla om de zuivere, onvervalste goddelijke openbaring te zijn, raadplegen leden vele teksten voor geestelijke opbouw. Ze beschouwen de pseudepigrafische Evangelie van de Heilige Twaalf, en die van Szekeley Esseense evangelie van vrede, gezaghebbend maar corrupt. Deze teksten behouden de vegetarische leer van Jezus, maar verwierpen de theologie van een goddelijke moedergodin. Ze geloven ook dat delen van goddelijke wijsheid fragmentarisch te vinden zijn in heilige teksten in verschillende culturen, van de Lotus Soetra aan de En Ching. Ze verwerpen de geschriften van de apostel Paulus en leren dat hij een valse apostel was die de ware leringen van de kerk corrumpeerde.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De "Heilige Qara" is een Nasarean Essene-ritueel dat de Heilige Megilla nadat het een tijdlang is onderdrukt. Met twee trommelaars reist de huidige rentmeester van de Esseense heilige geschriften van stad naar stad om te prediken en exemplaren uit te delen aan geïnteresseerde mensen. Day vertrok in 1997 met een Heilige Qara naar Jamaica, en een tweede Heilige Qara in 2019, die begon in Ashland, Oregon.

Potentiële bekeerlingen dienen een postorderformulier in om de Essene-bijbel (de ( Heilige Megilla Essenen boek met leerstellingen Inleiding tot de Orde van de Blauwe RoosEn Negenenveertig bloemblaadjes van de blauwe roos), de inleidende cursus voor toegang tot de Essene Church of Christ. Bij het opsturen van dit studiemateriaal moet men beloven geen inhoud van de Heilige Megilla online voor elk doel. Men doorloopt de thuisstudiecursus en stuurt schriftelijke opdrachten naar de kerk voor evaluatie. Zodra deze opdrachten zijn voltooid, komt men in aanmerking om lid te worden van de Essene Order of the Blue Rose.

Om een ​​lid met een goede reputatie van de Essene Church of Christ te zijn, moet men aan vier vereisten voldoen: een kleine maandelijkse donatie aan de kerk sturen (donaties zijn vrijgesteld van belasting); abboneer op Het Essene Pad kwartaalblad; beoefen goed burgerschap zoals beschreven in hun "Voorschriften van Zahyen"; en zorg voor een vegetarisch dieet.

Leden worden gedoopt door onderdompeling bij binnenkomst in de kerk, en ze krijgen persoonlijke Esseense mantra's of Hebreeuwse Woorden van Kracht, in verschillende stadia van hun spirituele pad. [Afbeelding rechts] Discipelen die naar het hoogste niveau van de Orde van de Blauwe Roos gaan, ondergaan een vuurdoop. Toegewijden worden aangemoedigd om elke vorm van yoga te beoefenen, die wordt beschouwd als takken van Esseense yoga, de oorspronkelijke yoga die Jezus Christus onderwees. Andere rituelen zijn onder meer het knuffelen van bomen, soefi-dansen, meditatie en chanten. Leden vermijden het gebruik van Griekse woorden zoals Jezus ten gunste van Hebreeuwse termen (Yashua). (Kreps: 161-3)

De Essene Church of Christ organiseert ook een jaarlijkse zomerbijeenkomst in Breitenbush Hot Springs, een holistisch retraitecentrum in Oregon.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De Essene Kerk van Christus is georganiseerd zoals in esoterische kringen. De kerk beschouwt zichzelf als de huidige manifestatie van de Nasarean-religie van de Essene Way, gevestigd in de Hof van Eden. De Nasarean Religie van de Essene Way bezit een verborgen arm (Zeroah Nistar) en de Revealed Arm (Zeroah Niglah). De Hidden Arm blijft ondergronds, behoudt de controle over de oude rollen en kiest welke openbaar worden gemaakt en wanneer. Geopenbaarde wapens, zoals de Essene Church of Christ, verschijnen op verschillende momenten in de geschiedenis wanneer het veilig genoeg is om dat te doen.

De Essene Church of Christ wordt geleid door Brother Day, de Hogepriester. Ze zien hun leider als een menselijk voertuig om de kerk te herstellen; hij mag niet worden aanbeden.

Om lid te worden van de Essene Church of Christ, moet men een deel van de Heilige Megilla, het Boek der Leerstellingen, en de Inleiding tot de Esseense Kerk en de Orde van de Blauwe Roos. De voorschriften van Zahyen, een deel van hun Heilige Megilla, schetst de basisstructuur van hun mysterieschool, de Essene Mountain of Peace. Er zijn twee paden die een ingewijde moet volgen: het wetenschappelijke pad, dat studie van de Schrift inhoudt, en het sociale pad, dat rechtschapen sociaal gedrag omvat. Men staat op en valt binnen de gemeenschap op basis van hoe men op deze paden vordert.

Als een potentiële bekeerling niet bereid is om een ​​gelofte van vegetarisme af te leggen, kan men verbonden blijven met de gemeenschap door deel te nemen aan Friends of the Essene Church of Christ. Om toegang te krijgen tot de meer esoterische doctrines van de kerk, kan men aanvullende cursussen volgen om lid te worden van de Orde van de Blauwe Roos binnen de Essene Kerk. De Orde van de Blauwe Roos werd opgericht in de nacht voordat Jezus stierf. Jezus gaf Maria Magdalena een Blauwe Roos, een symbool van loyaliteit, en zij stichtte de orde om de ware leringen te behouden toen de mannelijke discipelen haar leiderschap en het graalkind verwierpen. [Afbeelding rechts] Naarmate men vordert in cursussen, gaat men van beginneling van de eerste graad naar de tweede graad en de derde graad. Door alle cursussen te voltooien, wordt men een adept.

Binnen de Orde van de Blauwe Roos bestaan ​​nog twee esoterische kringen: de Orde van de Rode Roos en de Orde van de Witte Roos. De Orde van de Rode Roos wordt ook wel de Leeuwen van Zahyen en de Familie van de Heilige Graalfamilie genoemd. Het werd gesticht door Jozef van Arimathea, in opdracht van Jezus om Maria na zijn dood te beschermen. De leeuwen van Zahyen is het "leger van vrede en liefde" van de religie; ze gebruiken geen conventionele wapens, hoewel ze vechtsporten bestuderen. De Orde van de Witte Roos wordt ook wel de Nasarean Order of Wizards genoemd. Deze orde is ook de hogere divisie binnen de Leeuw van Zahyen. Ze vertegenwoordigen de brug tussen de verborgen en geopenbaarde armen van de Nasarean-religie van de Esseense weg.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De Essene Church of Christ verwerpt met nadruk het reguliere christendom als een Paulinische verbastering van de ware religie die Jezus onderwees. In hun lezing van Paulus verwierp hij vegetarisme, het goddelijke vrouwelijke, vrouwenrechten en aanvaardde slavernij (Kreps: 159).

De kerk neemt ook voorzichtig afstand van andere moderne Essene-bewegingen. Aan de ene kant zijn ze zich bewust van het feit dat de meeste mensen hun eigen beweging absurd vinden. De inleiding tot de Heilige Megilla stelt: "Ons stilzwijgen [over de herkomst van hun teksten] zal sommigen ertoe brengen te spotten. De Heilige Geest heeft ons echter geïnformeerd dat Zij Zelf de authenticiteit van dit manuscript zal openbaren aan elke ziel die ogen heeft om te zien en oren om te horen. En zij die deze Bijbel bespotten, hebben geen van beide.” [Megilla: ik]. Aan de andere kant is de kerk voorzichtig om afstand te nemen van andere Esseense groepen, die zij als zeer misleidend beschouwen. De Boek der leerstellingen erkent dat er andere Esseense bewegingen bestaan, en waarschuwt dat “sommige van deze individuen en groepen aardige mensen zijn die proberen goed werk te doen. Aan de andere kant, sommigen zijn eigenlijk gek en leren heel verkeerde dingen in naam van de 'Essenen'.” [Boek der leerstellingen:7]

Hoewel het een website onderhoudt, staat de kerk over het algemeen vijandig tegenover technologie. De kerk verbiedt de online publicatie van de Heilige Megilla omdat ze geloven dat in de eindtijd de computer en internet zullen worden gebruikt als een vorm van mind control en ze willen niet dat hun geschriften worden beschadigd [Megilla: ii]. Gedeelten van hun Bijbel doen voorspellingen over technologische vooruitgang die demonische krachten op het werk signaleren: internet, computers, IVF en andere wetenschappelijke vooruitgang zijn de antithese van het natuurlijke leven van de Essenen. [Om de wensen van de groep te respecteren, is het citaat van hun schrift hier weggelaten.]

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: Broederdag, Hogepriester van de Essene Kerk van Christus.
Afbeelding #2: Maria Magdalena.
Afbeelding #3: Omslag van Heilige Megilla.
Afbeelding #4: Esseense doop.
Afbeelding #5: Omslag van Inleiding tot de Essene Kerk en de Orde van de Blauwe Roos.

Referenties **

** Tenzij anders vermeld, is het materiaal in dit profiel afkomstig van de Essene Church of Christ Website (www.essene.org) en het persoonlijke getuigenis van Brother Day zoals vastgelegd in de documentaire De Essene Kerk van Christus en de Orde van de Blauwe Roos, beschikbaar op YouTube.

Baigent, Michael, Richard Leigh en Henry Lincoln. 1982. Het heilig bloed en de heilige graal. Londen: Jonathan Cape.

Dag, broeder [Nazariah]. 1998. Het boek met de leerstellingen van de Essene Church of Christ. Elmira, Oregon: Essene Kerk van Christus.

Dag, broeder [Nazariah]. nd Inleiding tot de Essene Kerk van Christus en de Orde van de Blauwe Roos. Elmira, Oregon: Essene Kerk van Christus.

Essene Kerk van Christus. Heilige Megilla: De Nasarean Bijbel van de Essene Way. Elmira, Oregon: Essene Kerk van Christus.

Essene Kerk van Christus. nd De negenenveertig bloemblaadjes van de blauwe roos: de primaire studiecursus van de orde van de blauwe roos met een inleiding tot de mysterieschool die bekend staat als de Essene Mountain of Peace. Elmira, Oregon: Essene Kerk van Christus.

Essene website. en toegankelijk vanaf www.essene.org op 19 maart 2020.

Goranson, Stephen. 1984. "Essenes: etymologie van" 'sh' RevQ 11: 483-98.

Kreps, Anne. 2018. "Geschiedenis lezen met de Essenen van Elmira." Nieuwe Oudheden: Transformaties van de Oudheid in de New Age en daarna, onder redactie van Dylan Burns en Almut Barbara Ranger, 149-174. Equinox, Sheffield. Herdrukt in de Internationaal tijdschrift voor de Studie van nieuwe religies 9 (1): 5-31.

Szekely, Edmone B. 1977. De ontdekking van het Esseense evangelie van vrede. Internationale Biogene Vereniging.

Szekely, Edmone B. 1976. Het evangelie van de Essenen: Het onbekende boek van de Essenen, verloren rollen van de Essenen-broederschap. Essex, Engeland: CW Daniel Co. Ltd.

Publicatie datum:
28 juni 2021

 

Deel