Michele Olzi

Bernardino del Boca


TIJDLIJN BERNARDINO DEL BOCA

1919: Bernardino del Boca werd geboren in Crodo, Italië.

1921: Del Boca verhuisde met zijn gezin naar Novara. Daar ontving Del Boca zijn eerste opleiding. De partner van zijn grootvader Bernardo introduceerde Del Boca in de theosofie.

1932: Del Boca bezoekt de internationale kostschool, Institut Le Rosey, in Lausanne (Zwitserland).

1935 (mei): Del Boca schreef zich in voor de Brera Art High School (Liceo artistico di Brera) in Milaan.

1937 (29 april): Del Boca werd lid van de Theosophical Society.

1939: Del Boca hield zijn eerste solotentoonstelling. Hij studeerde af aan de Brera Art High School. Hij richtte een ondergrondse theosofische groep op, "Arundale", in Novara.

1941: Del Boca hield een tentoonstelling in Domodossola en maakte deel uit van de dertiende tentoonstelling van figuratieve kunsten van de fascistische vakbonden in Turijn. Hij vervulde zijn militaire dienst eerst in Verona en daarna in Florence.

1945: Del Boca blaast de theosofische groep "Arundale" nieuw leven in.

1946: Del Boca verlaat Italië voor Siam (het huidige Thailand).

1947: Del Boca werkte als architect en interieurontwerper in Singapore. In oktober ontving hij zijn "tweede boeddhistische inwijding" op een mysterieus eiland van de Linga-archipel (Nawa Sangga).

1948 (26 september): Del Boca hield een gezamenlijke tentoonstelling met kunstenaar en zeeoorlogsheld, commandant Robin A. Kilroy, bij het Queen Victoria Memorial in Penang, Maleisië. Hij publiceerde zijn eerste roman, Nachtelijk gezicht.

1949: Del Boca gepubliceerd Nawa Sangga. Hij verliet Singapore voor Italië.

1951: Del Boca neemt deel aan een collectieve tentoonstelling in de Broletto di Novara, Italië.

1952: Del Boca doceerde kunst aan de Ferrandi middelbare school in Novara.

1959: Del Boca neemt deel aan een economische en handelsmissie naar West-Afrika als vertegenwoordiger van het Nationaal Instituut voor Geografisch Onderzoek en Cartografische Studies (Istituto Nazionale per le ricerche geografiche e gli studi cartografici).

1961: Del Boca publiceerde een antropologiehandboek voor universiteitsstudenten, Storia dell'Antropologia.

1964: Del Boca heeft bijgedragen aan de encyclopedie Il Museo dell'Uomo.

1970: Samen met Theosophist en uitgever Edoardo Bresci richtte Del Boca het tijdschrift op L'Età dell'Acquario - Rivista sperimentale del Nuovo Piano di Coscienza.

1971: Del Boca gepubliceerd La dimensionale umana.

1975: Del Boca gepubliceerd Guida internazionale dell'Età dell'Acquario.

1976: Del Boca gepubliceerd Singapore-Milaan-Kano.

1977: Del Boca gepubliceerd La quarta dimensione.

1978: Del Boca stopt met lesgeven op middelbare scholen. en trok bij zijn zus Aminta in bij Alice Castello, in Piemonte.

1980: Del Boca gepubliceerd La casa nel tramonto.

1981: Del Boca gepubliceerd La dimensione della conoscenza. Hij startte een geldinzamelingsactie voor het creëren van een reeks aquariusgemeenschappen die hij “Villaggi Verdi” (Groene Dorpen) noemde. Hij publiceerde La dimensione della conoscenza.

1985: Del Boca gepubliceerd Iniziazione alle strade alte.

1986: Del Boca verhuist naar de eerste (en enige) Villagio Verde die ooit is opgericht, opgericht in San Germano di Cavallirio. Hij publiceerde Il Segreto.

1988: Del Boca organiseerde een reeks collectieve reizen (waarbij ook de inwoners van Villaggio Verde betrokken zouden zijn). Onder hun bestemmingen: Birma, Thailand, Laos, Vietnam, India, Nepal, Tibet, Mongolië, China en Bhutan. Hij publiceerde Il servizio.

1989: Del Boca gepubliceerd Birmania un paese da amare.

1990: De Boca bleef conferenties en lezingen aanbieden in de Villaggio Verde, en hij redigeerde en werkte mee L'Età dell'Acquario.

2001 (december 9): Del Boca stierf in het ziekenhuis van Borgomanero, Novara (Italië).

BIOGRAFIE

De artistieke productie van Bernardino del Boca werd grotendeels verwaarloosd tot de jaren zestig, toen het "visionaire kenmerk" van zijn kunst (Mandel 1960) voor het eerst werd geanalyseerd. Alleen via een reeks recente publicaties, conferenties en postume tentoonstellingen (Tappa 1967; Fondazione Bernardino del Boca 2011, 2015) zijn de kunstwerken van del Boca grondig bestudeerd en gepromoot. Een van de redenen waarom hij nauwelijks bekend was, hield verband met het feit dat del Boca tijdens zijn leven maar een paar tentoonstellingen hield.

Naast zijn polyhedrische persoonlijkheid (hij was een schilder, een theosoof, een antropologieleer, een pleitbezorger voor seksuele bevrijding), stond del Boca bekend om het oprichten van en voortdurend samenwerken met de uitgever L'età dell'acquario ("The Age of Aquarius"). Een tijdschrift met dezelfde naam (bijv. L'età dell'acquario) werd opgericht en geleid door del Boca, die ook verschillende van zijn problemen illustreerde. Hoewel del Boca als kunstenaar vooral bekend was bij het grote publiek als boekillustrator, had zijn kunstwerk in de jaren zeventig een cruciale impact op zowel theosofische als new age-milieus in Italië.

Bernardino del Boca werd geboren op 9 augustus 1919 in Crodo (Piemonte) als zoon van Giacomo del Boca en Rosa Silvestri. Zijn familie bezat bergbronnen (de Fonte Rossa-bronnen) en kuuroorden in Crodo. Gebaseerd op de nobele afstamming van zijn familie, claimde del Boca de titels "graaf van Villaregia" en "graaf van Tegerone" (Del Boca 1986; Giudici 2017). De adoptie van aristocratische titels had twee implicaties binnen zijn productie: enerzijds signeerde hij enkele van zijn kunstwerken en romans met het pseudoniem 'Bernardino di Tegerone', en anderzijds zou het thema 'zoeken naar de oorsprong' voortdurend zijn eigen kunst.

Volgens een krantenrecensie van een van zijn tentoonstellingen uit 1941 erfde del Boca zijn artistieke vaardigheden van een van zijn voorouders, die toevallig een amateurschilder was aan het hof van koning Victor Amadeus II van Sardinië (1666-1732) ('Ida ”1941). Daarom was de oorsprong van de familie van del Boca verweven met zijn artistieke dimensie. Een verder bewijs hiervan wordt geleverd door een anekdote uit zijn leven. Zijn grootvader Bernardo del Boca (1838–1916: zijn neef werd naar hem vernoemd) ging na de dood van zijn vrouw een relatie aan met een Hongaarse prinses van de adellijke familie van Esterházy (wiens naam ik niet kon vinden). De prinses introduceerde (Bernardino) del Boca in spiritualisme en theosofie, en nam hem mee op verschillende reizen door Europa (del Boca 1986). Terwijl hij in Nice was met de prinses, maakte del Boca kennis met de tweede vrouw van Khedive Abbas Helmi II van Egypte, prinses Djavidan Hanem (geboren May Torok von Szendro, 1877–1968), die hem voorstelde een dagboek bij te houden. Deze gebeurtenis speelde een cruciale rol in het leven van del Boca, aangezien het schrijven van zijn dagboek zijn inleiding was tot de "universele aspecten van de menselijke cultuur" (del Boca 1986). Meer specifiek betrof het thema "zijn oorsprong zoeken" zowel een genealogische als een spirituele dimensie. Dit was een cruciaal onderdeel in zijn toekomstige artistieke productie.

Ondanks zijn nobele afkomst moesten del Boca en zijn gezin in 1921 vanwege financiële problemen naar Novara verhuizen. bioscoop, genaamd Faraggiana. In Novara ontving del Boca ook zijn eerste opleiding: hij had uitstekende vaardigheden in tekenen, maar hij blonk niet uit in andere vakken (Giudici 2017). Het educatieve pad van del Boca ging echter verder dan het gewone toen hij in 1932 de kans kreeg om te studeren aan een gerenommeerd internationaal internaat, het Institut Le Rosey, in Lausanne (Zwitserland). Wat del Boca naar Zwitserland leidde, was een onverwachte gebeurtenis: een jonge Amerikaan die hij kende. verbonden met de aristocraat familie Kent, viel tijdens een paardrij sessie van een paard. Gezien het feit dat het instituutsgeld voor de jonge Amerikaan al was betaald, terwijl hij niet naar Zwitserland kon verhuizen, woonde del Boca dat jaar in zijn plaats de Lerosey bij (Giudici 2017). De kennissen die del Boca op Lerosey maakte, waren ook interessant: zijn kamergenoot was Mohammad Reza Pahlavi (1919-1980), die later de sjah van Iran werd, en del Boca werd ook een goede vriend van de toekomstige monarch van Siam, Ananda Mahidol (1925). –1946).

Halverwege de jaren dertig was del Boca al naar Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland gereisd. Tijdens deze reizen bezocht hij, samen met de prinses, verschillende persoonlijkheden die ook verbonden waren met de theosofie. Onder deze is het vermelden waard de kennis van Jiddu Krishnamurti (1930–1895), die van 1986 juni tot 30 juli 9 een reeks lezingen hield in Alpino en Stresa, in Piemonte (Krishnamurti 1933 del Boca 1934).

Naast zijn enthousiaste houding ten opzichte van internationale reizen en verkenning (een kenmerk dat zijn persoonlijkheid en productie grondig kenmerkte), wilde del Boca zijn artistieke potentieel graag ontwikkelen. Hij schreef in zijn dagboek (op 20 mei 1935), "mijn grootste droom is om naar de Brera Academie te gaan" (del Boca 1933-1935). Een paar weken later zou del Boca zich inschrijven voor de Brera Art High School (Liceo artistico di Brera) in Milaan. Destijds deelde laatstgenoemde hetzelfde paleis (een voormalig jezuïetencollege) met de Brera Academie voor Schone Kunsten (Accademia delle Belle Arti di Brera) en de School of Craft and Nude Art (Scuola degli Artefici). Het gebeurde dat dezelfde leraren lesgaven aan zowel de Academie als de Art High School (Giudici 2017) waar del Boca studeerde. Onder de academiedocenten die del Boca beïnvloedden, verdienen de namen van schilders Felice Casorati (1883–1963) en Achille Funi 1890–1972) genoemd te worden.

Del Boca's verblijf in Milaan betekende een volgende stap in het evoluerende pad van zowel zijn artistieke als spirituele dimensies. Naast zijn artistieke vorming houdt het keerpunt dat het leven van Del Boca in deze periode kenmerkte, verband met een specifieke factor: zijn betrokkenheid bij theosofie. In de jaren dertig correspondeerde del Boca voortdurend met Tullio Castellani (1930–1892), die destijds algemeen secretaris was van de Italiaanse theosofische tak. Tegen de tijd dat hij in 1977 naar Milaan verhuisde, had del Boca Castellani al gevraagd lid te worden van de Theosophical Society (del Boca 1935–1937). Zijn betrokkenheid bij de Society kwam echter geleidelijk tot stand: zijn kennismaking met de theosofische leer was al op zeer jonge leeftijd ontstaan, en del Boca's eerste belangrijke ervaringen binnen het theosofische milieu zouden eind jaren dertig plaatsvinden.

In 1936 nam del Boca deel aan het Vierde Wereldcongres van de Theosophical Society in Genève en diende als secretaris van de vrouw van Tullio Castellani, Elena Castellani, gravin van Colbertaldo. Na die gebeurtenis stelde Castellani voor dat del Boca in contact zou komen met een kunstenaar die destijds voornamelijk in Milaan actief was, Felix de Cavero (1908–1996). De Cavero was ook voorzitter van een van de belangrijkste theosofische groepen in Milaan, namelijk de "Gruppo d'Arte Spirituale" (Spiritual Art Group) (Girardi 2014). Del Boca en de Cavero spraken hun hele eerste ontmoeting over kunst en schildertechnieken (del Boca 1937–1939): de Cavero sprak zijn voorkeur uit voor aquareltechnieken, gezien hun "spirituele" kenmerken.

Op 29 april 1937 trad del Boca officieel toe tot de Theosophical Society of Milan (Società Teosofica di Milano) door lid te worden van de Spiritual Art Group. Voor dezelfde groep stelde del Boca een “Manifesto d'Arte Spirituale” (“Spiritual Art Manifesto”) samen, dat zeven punten bevatte. Enkele punten waren gewijd aan de verbetering van het spirituele gedrag van de leden van de Art Spiritual Group. Om drie belangrijke punten te noemen: "Onafhankelijkheid en individuele vrijheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor elke artistieke productie" (nr. 2), "Niemand is een discipel, niemand is een meester" (nr. 4), "Het auteurschap van artistieke creaties en uitspraken moeten absoluut bewaard blijven ”(nr. 5) (del Boca 2004).

In november 1937, op basis van de actieve rol en steun van del Boca voor de zaak van spirituele kunst, besloot Castellani een tentoonstelling van zijn werken te promoten (del Boca 1937-1939). Hoewel het erop lijkt dat er geen sporen of documenten met betrekking tot deze gebeurtenis bewaard zijn gebleven, getuigt een lijst van vijftig kunstwerken van de voltooiing van deze eerste solotentoonstelling.bijt van Bernardino del Boca. De tentoonstelling werd gehouden in de culturele kring Gioventù Italiana del Littorio (de jongerenorganisatie van het fascistische regime) in januari 1939 in Borgomanero, en omvatte een reeks olieverfschilderijen, aquarellen en inktkunstwerken (Giudici 2017). Hoewel de meeste tentoongestelde kunstwerken landschappen waren, richtte de artistieke productie van del Boca zich in het begin van de jaren veertig specifiek op portretten. Beginnend met zijn eerste voorbeelden van portretten, is het mogelijk om enkele eigenaardige kenmerken te onderscheiden die de kunst van del Boca kenmerkten.

De vertegenwoordiging van religieuze onderwerpen, zoals in het geval van Madonna met bambino[Afbeelding rechts] werd sterk beïnvloed door een "classicistisch" gebruik van kleuren en vormen. Hoe de Maagd Maria en het Kindje Jezus werden afgebeeld, deed niet alleen denken aan de vrouwelijke figuren van Piero della Francesca (1415ca.-1492), maar riep ook de herinterpretaties op van hetzelfde onderwerp door de Milanese leraren van del Boca, waaronder Funi en Casorati. Bovendien draagt ​​het schilderij nog een bijzonder kenmerk: het kindje Jezus houdt een boek vast waarin de volgende zin wordt weergegeven: “Lijden is permanent, duister en duister. En het heeft de aard van oneindigheid. " De passage is geleend van The White Doe van Rylstone (1569) van de Engelse dichter William Wordsworth (1770-1850). De combinatie van het vers en de figuur van het kindje Jezus werpt een nieuw perspectief op het onderwerp. De nadruk wordt gelegd op de thanatologische dimensie van de groep elementen, in plaats van op hun puur religieuze betekenis. De figuur van het kindje Jezus heeft een dubbele betekenis: het herinnert ons aan de vergankelijkheid van het leven en aan de status van onschuld.

Deze twee kenmerken (dwz onschuld en vergankelijkheid), samen met andere, vloeiden later uit in een terugkerend leidmotief van de artistieke productie van del Boca, ook wel bekend als "archaïsche openhartigheid" (Tappa 2017). Enkele personages uit de schilderijen en tekeningen van del Boca deden denken aan romantische en middeleeuwse herinterpretaties. De delicate en bleke trekken van het jonge stel in Jij en ik [Afbeelding rechts] onthulde Del Boca's interesse in de kunstenaars van de Prerafaëlitische Broederschap. Meer in het bijzonder waardeerde del Boca Edward Burne-Jones (1833-1898), evenals de eerdere schilder Bernardino Luini (1482-1532). wiens 'essentiële en vereenvoudigde' stijl de zoektocht naar oerkenmerken en waarden in zijn schilderijen uitdrukte (Shield 1982).

Volgens del Boca waren de esthetische kenmerken en de gezichten van personages in prerafaëlitische kunstwerken tot op zekere hoogte een openbaring van de dimensie van de ziel. Daarom erkende del Boca in deze prerafaëlitische stijl een spirituele neiging of eigenschap. Zelfs de klassieke combinatie van essentiële figuren en woorden, inclusief literaire citaten in del Boca's inkttekeningen, had een spirituele betekenis. Hoewel het enige overeenkomsten vertoont met de manier waarop de prerafaëlitische schilder Dante Gabriel Rossetti (1828–1882) zinnen leende uit de productie van Dante Alighieri (1265–1321), was het doel van het opnemen van citaten in de kunstwerken van del Boca anders. In Jij en ik, voegde del Boca een citaat toe uit een gedicht van de Amerikaanse folklorist Charles Godfrey Leland (1824–1903): 'Gij en ik in geestelijk land duizend jaar geleden, keken hoe de golven opwarmen op het strand, onophoudelijk eb en vloed, zwoeren ooit liefhebben, duizend jaar geleden. " De verwijzing naar het gevoel van liefde (en haar eeuwigheid) in het gedicht en in het schilderij is niet louter een stilistische oefening, maar een uitdrukking van de spirituele visie van de kunstenaar. Del Boca heeft de prerafaëlitische stijl gekanaliseerd in de spirituele karakterisering van de twee geliefden (wat de uitdrukking is van hun "archaïsche openhartigheid"). Bovendien is het gedicht van Leland cruciaal om een ​​spirituele dimensie van het kunstwerk voor te stellen, zowel voor de inhoud als voor de auteur. Del Boca was zich bewust van de connectie van Leland met de westerse esoterie en zijn invloed op het neopaganisme, door zijn onderzoek naar hekserij in Italië (Leland 1899). Daarom werd de Amerikaanse folklorist door del Boca opgenomen in de lijst van "pioniers" die een specifieke spirituele visie onderschreven.

Hoewel del Boca zijn hele leven zijn spirituele visie op kunst heeft ontwikkeld, zijn er enkele cruciale stappen die moeten worden benadrukt. In zijn biografische werk, La casa nel tramonto (1980), noemde del Boca een terugkerende droom die hij had. Hij bevond zich in een geheime kamer in een mysterieus huis voor een gesluierd schilderij. Toen het schilderij eenmaal was onthuld, ontdekte hij dat het een portret was van hemzelf op zijn zeventiende, omringd door verschillende objecten en personages. In Autoritratto con giovani [Afbeelding rechts], del Boca reproduceerde het schilderij waarvan hij droomde. Een geïdealiseerde versie van de kunstenaar op zeventienjarige leeftijd wordt begeleid door twee jonge mannen die respectievelijk het leven (de blonde jongen) en de dood (de jongen met donker haar) symboliseren. Voor hem een ​​zandloper (waar Medusa's hoofd en een opgerolde Adam zijn inbegrepen), een sleutel en een geopend boek (waar vier oude lopers, een lithografie van Cesare Beccaria's Over misdaden en straffen, en een lang citaat van Ashley Montagu's De oorsprong en betekenis van liefde worden weergegeven) bevinden zich op de tafel, en een heuvellandschap en een standbeeld van Aesculapius (beide herinneringen aan de Griekse mythologie) staan ​​op zijn rug. Dit was het enige zelfportret dat de kunstenaar ooit heeft gemaakt. Het schilderij was in al zijn aspecten zeer symbolisch. Volgens del Boca hebben jongens tussen de dertien en zeventien de neiging om thema's te ontwikkelen waarvan de evolutieve waarde voor hun bewustzijn uniek is (del Boca 1980). Gezien dit inzicht in zijn esoterische perspectief, is het logisch om de figuratieve dimensie van de ‘archaïsche openhartigheid’ van del Boca's personages te associëren met een inwijdingskenmerk. De sleutel symboliseert de verbinding tussen twee dimensies, de oneirische en de voorbije.

De rest van symbolen en elementen in het schilderij zijn verbonden met twee hoofdthema's: liefde en schoonheid. Het citaat uit het werk van Montagu (evenals een klein figuurtje geplakt op de borst van del Boca, dat de omhelzing van Paolo en Francesca in Dante's hel) herinnert aan de veelzijdige aard van liefde. De verwijzingen naar de Griekse mythologie (dwz het heuvellandschap en het standbeeld van Aesculapius) verwijzen naar een klassieke opvatting van schoonheid. Gedurende zijn hele leven heeft del Boca mythen van over de hele wereld bestudeerd en onderzocht. Hij concludeerde dat de canon die aan de klassieke mythologie ten grondslag ligt, beperkt en verouderd was in vergelijking met andere mythosymbolische visioenen. De hele opvatting van de spirituele kunst van del Boca was gericht op het 'pure vuur van schoonheid'. Hoewel del Boca het oude Griekse motto καλὸς κἀγαθός ("mooi en goed") volledig onderschreef, zag hij ook een beperking die inherent was aan de klassieke formule. Volgens del Boca heeft “schoonheid (met al zijn ontelbare en onuitsprekelijke uitingen van harmonie en elegantie) het doel, samen met waarheid en goedheid, mensen te leiden naar de onzichtbare wereld van de Deva”(Del Boca 1986).

Dit is waar del Boca's opvatting van spirituele kunst het pad kruiste met de theosofische leer. Dit was niet alleen een verklaring van het theosofische motto 'Er is geen religie hoger dan de waarheid', maar een illustratie van hoe de kunstenaar een eigenaardige manier ontwikkelde om de goddelijke werkelijkheid door middel van zijn eigen ziel waar te nemen en te benaderen. Del Boca noemde deze methodologie "Psicotematica" ("Psychothematische benadering"). Hoewel del Boca deze originele benadering zelf ontwikkelde, speelden theosofen als Annie Besant (1847–1933) en Laurence J. Bendit (1898–1974) geen ondergeschikte rol bij het ontstaan ​​ervan. Meer specifiek vertaalde del Boca het werk van Bendit, Lo yoga della bellezza (The Yoga of Beauty 1969), en schreef een lang voorwoord bij de Italiaanse uitgave. In deze inleiding verklaarde del Boca dat "de Yoga of Beauty de bewuste zoektocht naar de Geest is door de weg van het hart te ontwikkelen" (Bendit 1975). Hij benadrukte ook dat de artistieke opvatting van schoonheid niet beperkt is tot de hedonistische / esthetische factor. Del Boca's oorspronkelijke zoektocht naar zijn oorsprong was veranderd in een theosofische zoektocht naar de 'waarheid achter de sluier'. Om deze spirituele prestatie (dwz de ontwikkeling van de weg van het hart) te bereiken, was volgens del Boca een artistieke vooropleiding nodig.

Toen del Boca in 1939 afstudeerde aan de Brera Art School, besloot hij zich in te schrijven voor academische cursussen in zowel paleontologie als antropologie in Lausanne (Zwitserland) en architectuur in Milaan. Helaas is er geen verslag gevonden van de studies van del Boca in deze periode. Het is dus onzeker hoelang en waar hij precies naar de universiteit ging. Zowel antropologische als architecturale studies bleken echter ongelooflijk nuttig te zijn voor del Boca in zijn latere ervaringen over de hele wereld. Ondertussen legde de komst van het fascisme in Italië ernstige beperkingen op aan de Italiaanse afdeling van de Theosophical Society. In januari 1939 vaardigde de prefect van Genua de ontbinding van de Society in Italië uit. De Italiaanse leden van de Theosophical Society bleven echter ondergronds opereren. Hoewel vermomd als een "Centro di Cultura Spirituale" (Centrum van Spirituele Cultuur), richtte del Boca in Novara de theosofische groep "Arundale" op (Girardi 2014). In 1941, na deelname aan een aantal tentoonstellingen, werd del Boca eerst gerekruteerd voor zijn militaire dienst in Verona en daarna in Florence. Hier maakte hij kennis met de Italiaanse theosoof Edoardo Bresci (1916–1990), die later de uitgever werd van de meeste werken van del Boca.

In mei 1945 bracht del Boca de theosofische groep "Arundale" nieuw leven in. Tegelijkertijd richtte kolonel Aurelio Cariello de groep "Besant" op in Novara. Deze twee groepen zouden later fuseren tot de groep "Besant-Arundale" in 1951, die del Boca zou voorzitten van 1962 tot 1989. In 2000 zou del Boca benoemd worden tot voorzitter van nog een andere theosofische groep, "Villaggio Verde".

Op 27 november 1946 verliet del Boca Italië voor Siam. Hij verhuisde eerst naar Singapore en vervolgens naar Bangkok. Hij verdiende zijn brood als portrettist, een van zijn eerste portretten in opdracht was van de dochter van de Thaise minister van Justitie, Luang Dhamrong Navasvasti (del Boca 1986). Ondertussen kreeg de Italiaanse generaal-consul in Bangkok, Goffredo Bovo, te horen dat del Boca kon dienen als honorair consul voor Italië in Singapore. Zo verhuisde del Boca terug naar Singapore, waar hij zijn ere-diplomatieke carrière begon. Daar, hij werkte ook als binnenhuisarchitect en portrettist: hij portretteerde een prominente advocaat en een van 'Maleisië's belangrijkste juridische autoriteiten', Sir Roland Braddell (1880-1966). Naast Braddell en zijn vrouw Estell raakte del Boca ook bevriend met de hertogin van Sutherland, Millicent Leveson-Gower (1867-1955), en de bisschop van de theosofisch georiënteerde liberaal-katholieke kerk, Sten Herman Philip von Krusenstierna (1909-1992). Hij versierde het kantoor van de British Overseas Airways Corporation in het Raffles Hotel. Terwijl hij zijn dienst als consul uitoefende, werd del Boca benoemd tot Italiaanse vertegenwoordiger van de World University Roundtable. Dit laatste was een educatief netwerk (waarvan de cursussen en docenten sterk werden beïnvloed door theosofie en, later, new age-theorieën) gecreëerd door John Howard Zitko (1911-2003) met andere leden van een stuurgroep in Tucson (Arizona) in 1947.

In dezelfde periode omvatte de artistieke productie van del Boca een andere techniek, collage. Tijdens zijn verblijf in Singapore, na veel gereisd te hebben door Zuidoost-Azië (del Boca 1976), markeerde een episode een ander keerpunt in zijn leven: op 21 oktober verliet del Boca Singapore om zich drie dagen lang bij de monniken van de Tempel van Han te voegen. [Afbeelding rechts]. Volgens del Boca bevond de tempel zich op het mysterieuze eiland Nawa Sangga (in de Lingga-archipel), en ontving hij daar zijn tweede boeddhistische inwijding. Het bereiken van deze eerste stap bracht een reeks levenstaken met zich mee, waaronder "dienstverlening aan iedereen in nood;" “de promotie van zijn kunst over de hele wereld;” "het verzamelen van objecten om ze magnetisch op te laden en ze over de hele wereld te lokaliseren als potentiële getuigen van een nieuw tijdperk" (del Boca 1985).

De inwijding op Nawa Sangga betekende een verdere evolutie vanf del Boca's visie op spirituele kunst. Del Boca projecteerde een archetype in de kinderen en Javaanse dansers geportretteerd in de reeks tekeningen Dal tempo di Han [Afbeelding rechts]. Hun androgyne eigenschappen waren (naast een spiritueel kenmerk) verbonden met het verwerven van een 'nieuwe staat van bewustzijn'. Volgens del Boca was dit spirituele bewustzijn de belangrijkste weg naar het pure vuur van schoonheid (del Boca 1981). Del Boca geloofde dat hij een directe toegang tot deze verborgen dimensie van schoonheid had ervaren, en deze gebeurtenis veranderde zijn leven en artistieke productie radicaal.

Tijdens zijn verblijf van drie jaar in het Verre Oosten begon del Boca enkele visuele verschijnselen te ervaren: plotselinge verschijningen van ultraviolet licht waren de onmiddellijke manifestatie van verborgen energieën. Del Boca noemde deze energieën "Zoit", naar het geluid dat ze produceerden wanneer ze verschenen (Fondazione Bernardino del Boca 2015). De materialisatie van deze energieën ging gepaard met een soort telepathisch contact. Deze buitengewone receptie van "informatie, inhoud en/of energieën" was intrinsiek verbonden met de psychothematische benadering. Het waarnemen van een verborgen werkelijkheid (waarvan de belangrijkste kenmerken de alomtegenwoordigheid en eenheid waren) door middel van deze plotselinge waarnemingen was strikt verbonden met een nieuwe vorm van bewustzijn. Met andere woorden, de ingewijde kunstenaar realiseerde zich "bewust" (en onmiddellijk) deel uit te maken van een grotere dimensie. De voortdurende stroom van deze energieën in het leven van del Boca beïnvloedde ook zijn artistieke productie. De Italiaanse kunstenaar ontwierp een lancetvormig symbool om de aanwezigheid van de Zoit aan te duiden.

Zowel in de Oost-Indische inkttekening, Il Tao, en in de aquarel, Elemental en danzatore, is het mogelijk om de verwijzing naar de Zoit te onderscheiden, hoewel de functie ervan tussen de twee verschilt. In de tekening tekent del Boca een amalgaam van symbolen en gezichten om een ​​verbinding met de waarnemer tot stand te brengen; in de aquarel organiseert de kunstenaar deze verbinding tussen de binnen- en buitendimensie van het kunstwerk. Het gebruik van felle kleuren, samen met de introductie van de Zoit-symbolen, definieert de manifestatie van de spirituele wereld. Daarom tonen de elementdansers van de schilderijen Del Boca's psychothematische benadering: de elementalen zijn echt en voelbaar (in de spirituele visie van de kunstenaar) evenals Zoit-energieën.

Bovendien bracht Del Boca's interesse in wereldmythologieën hem ertoe om verder onderzoek te doen naar een reeks 'onzichtbare geesten van de natuur'. Ze omvatten de Nat-goden uit de mythologie van Myanmar, de Phi-geesten uit Thailand, Kami uit Japan, Thien Tirong uit Vietnam en vele andere entiteiten uit de folklore van Cambodja, de Javaanse eilanden, Siberië, enz. De weergave van geesten, geesten, goden , en fetisjen, zoals in het geval van Demonen en feticci, betrof del Boca's theosofische opvatting: hij geloofde dat naast de grote religies, lokale culten en primitieve religies ook toegang hadden tot universele waarheid. [Afbeelding rechts]

Del Boca reisde veel tijdens zijn driejarige verblijf in het Verre Oosten, en een mythologisch systeem dat zijn artistieke productie en conceptie sterk beïnvloedde, was het Indiase. Hoewel zijn reizen geen ondergeschikte rol speelden in de ontwikkeling van zijn mythologische voorkeuren, was de belangrijkste reden waarom Del Boca de Indiase mythologie superieur vond aan anderen, strikt verbonden met Blavatsky's uitspraken in The Geheime leer (1888) (del Boca 1981). Daarom heeft del Boca's theosofische opvatting het thema van zijn 'zoektocht naar de oorsprong' in zijn schilderijen verder gestructureerd. Een van de belangrijkste kenmerken die zijn productie vanaf het einde van de jaren veertig kenmerkte, was een aanzienlijk horror vacui (angst voor leegte), [Afbeelding rechts] en elke ruimte van zijn kunstwerken was gevuld met figuren en symbolen. Dit was ook een verdere ontwikkeling van de deelname aan “de wereld van de” Deva” die de opvatting van de kunstenaar kenmerkte. In Coppia con pantheon induista het is mogelijk om te zien hoe de "archaïsche openhartigheid" van het paar niet alleen verwijst naar een oer-spirituele waarde, maar naar een toestand waarin het hele universum - inclusief de ruimte of dimensie tussen het schilderij en de waarnemer - wordt bevolkt door goden .

In oktober 1948 hield del Boca twee grote solotentoonstellingen in het Raffles Hotel en de Universiteit van Bangkok. Het jaar daarop hield hij een gezamenlijke tentoonstelling met de kunstenaar en oorlogsheld Commandant Robin A. Kilroy in het Queen Victoria Memorial in Penang, Maleisië. Samen met Kilroy was del Boca van plan een internationale artiestenclub op te richten, waar ook Maleisische en Chinese artiesten zouden komen.

In hetzelfde jaar publiceerde del Boca zijn eerste roman, Nachtelijk gezicht. Er is geen exemplaar van de roman bewaard gebleven, maar een deel van de inhoud is waarschijnlijk in zijn latere werk terechtgekomen, La lunga notte di Singapore (1952), waar del Boca het verhaal vertelde van een homoseksuele aristocraat die zich aanvankelijk schuldig voelt vanwege zijn seksuele geaardheid, maar deze uiteindelijk omarmt. Del Boca won een wedstrijd voor het schrijven van romans in Italië door deze tekst in te dienen, alleen voor lokale autoriteiten om het volume te verbieden en in beslag te nemen voordat het officieel werd gepubliceerd, naar verluidt vanwege de "obsceen inhoud" (Giudice 2017).

Sinds zijn verblijf in Singapore begon del Boca te pleiten voor seksuele rechten en seksuele bevrijding. Hij beschouwde seksualiteit als een bron van spirituele energie en onderschreef daarom de bevrijding van het seksuele leven (en de representatie ervan in kunst en literatuur) van elke vorm van sociale controle. Daartoe correspondeerde hij met verschillende internationale aanhangers van seksuele bevrijding, waaronder de Franse jurist René Guyon (1876-1963) (wiens tekst Éros, ou la sexualité affranchie (1952) del Boca later vertaald in het Italiaans) en de Amerikaanse seksuoloog Alfred C. Kinsey (1894-1956). In hetzelfde jaar nam Del Boca ook deel aan het eerste Internationale Congres voor Seksuele Gelijkheid (ICSE) in Amsterdam, en werd de Italiaanse vertegenwoordiger van het netwerk dat het had georganiseerd. Hij publiceerde ook verschillende artikelen in het tijdschrift Wetenschap en sessies, die werd geregisseerd door de anarchistische kunstenaar Luigi Pepe Diaz (1909-1970).

Alvorens Singapore in november 1948 te verlaten, werkte del Boca mee aan een architectonisch project en kreeg de opdracht om twaalf dierenriempanelen te schilderen voor de neef van de Chinese ondernemer Aw Boon Haw (1882-1954). Helaas moest del Boca het grootste deel van zijn productie in Singapore verkopen en achterlaten voordat hij terugkeerde, omdat het te duur zou zijn geweest om zijn kunstwerken mee te nemen. Daarom verliet del Boca, na de oprichting van de International Artists Association in Singapore en het voltooien van een fresco voor het Sint-Antoniusklooster, Singapore aan boord van het schip Pioen op 19 november. Op zijn weg terug naar Italië (hij landde op 20 december in Genua), stopte del Boca ook in Adyar, waar hij het algemene hoofdkwartier van de Theosophical Society [Afbeelding rechts] bezocht en haar voorzitter, Curuppumullage Jinarajadasa ( 1875-1953).

Hij correspondeerde ook voortdurend met een andere president van de Theosophical Society, John BS Coats (1906-1979) (Fondazione Bernardino del Boca 2015). De plaatsen die del Boca bezocht, speelden geen ondergeschikte rol in zijn artistieke productie. De productie van landschappen en kaarten - die ook verband hield met de bijdrage van del Boca aan het antropologische veld - omvatte de spiritueleconceptie ook. De “spirituele betekenis” van Pianta del Quartier Generale della Società Teosofica ad Adyar verband hield met de persoonlijke betrokkenheid van del Boca bij de Theosofische Vereniging, terwijl: Paesaggio psicotematico [Afbeelding rechts] toonde een ander spiritueel kenmerk: een "psychothematische" benadering die ten grondslag ligt aan de structuur en opvatting van het schilderij. Het landschap bood enkele bekende elementen uit het leven van del Boca (zoals de klokkentoren van Novara aan de linkerkant) in een droomachtig visioen, waar een brug op de voorgrond diende als trait-d'union tussen de natuur en de stad.

Als aan de ene kant de visuele metafoor van de brug - waarvoor hij zich volgens del Boca liet inspireren door de Russische theosoof en kunstenaar Nicholas Roerich (1874-1947) - een inleidend element in het landschap introduceerde, dan is de rest van het schilderij impliceerde een bepaalde visie. Volgens del Boca moet "de kunstenaar creëren in de vijfde dimensie", dat wil zeggen de dimensie van de ziel. Dit laatste bestaat voorbij tijd en ruimte, toekomst en verleden. Daarom moet de kunstenaar zich storten in de “continuo-infinito-presente” (“continu-eindeloos-heden”), om op spiritueel-artistiek niveau te kunnen opereren. Je zou kunnen zeggen dat de psychothematische benadering de hele productie van del Boca doordrong: van de creatie van etnografische kaarten tot landschapsschilderijen was de 'visie van de ziel' een noodzakelijke, voorbereidende stap. Hoewel hij verschillende kritieken ontving voor deze heterodoxe visie, probeerde del Boca de psychothematische benadering te integreren in academische disciplines, waaronder antropologie. Strikt daarmee samenhangend schreef del Boca een antropologisch handboek voor universiteitsstudenten, Storia dell'antropologie (1961), waarin hij probeerde enkele theosofische overwegingen uit het eerste en tweede deel van Blavatsky's Geheime leer.

Een dialoog tussen kunst en antropologie was dan ook niet ongewoon in de productie van del Boca. Bij zijn terugkeer naar Italië hield del Boca een tentoonstelling in de Broletto di Novara, waar zijn indrukken over de Zuidoost-Aziatische context - de reizen door Singapore, Siam (tegenwoordig Myanmar), Thailand, Maleisië, Vietnam en India - werden gedocumenteerd zowel door zijn kunstwerken en teksten. In 1959 nam Del Boca deel aan een economische en handelsmissie naar West-Afrika als vertegenwoordiger van het Nationaal Instituut voor Geografisch Onderzoek en Cartografische Studies (Istituto Nazionale per le ricerche geografiche e gli studi cartografici). Na deze ervaring ontwierp Del Boca verschillende cartografische kaarten voor de encyclopedie van hetzelfde instituut, Afbeelding van de wereld, en heeft bijgedragen aan de Atlas van het Geografisch Instituut De Agostini.

In de jaren zestig droeg del Boca, naast zijn onderwijsactiviteiten, bij aan verschillende encyclopedische werken en zette hij zijn werk als antropoloog voort. Hij werd lid van de American Anthropological Association, de New York Academy of Sciences en de International Human Rights League. Hij gaf regelmatig lezingen en bezocht verschillende theosofische groepen in Italië (waaronder die in Milaan, Biella, Turijn, Vicenza en Novara). Hij bleef ook reizen naar Azië. Tijdens een van deze reizen slaagde hij erin om - dankzij de bemiddeling van Jinarajadasa en de decaan van de Universiteit van Poona - kennis te maken met Osho Rajneesh (ook bekend als Chandra Mohan Jain, 1960-1931).

In 1970 richtte del Boca het tijdschrift op L'Età dell'Acquario – Rivista Sperimentale del Nuovo Piano di Coscienza. Het tijdschrift werd gelanceerd door del Boca en Edoardo Bresci, die in hetzelfde jaar ook een uitgeverij met dezelfde naam oprichtten (dwz L'Età dell'Acquario) om het tijdschrift te drukken en andere werken van del Boca te publiceren. Zoals men kan afleiden uit de titel van het tijdschrift, is het doel van L'Età dell'Acquario was om de mensheid voor te bereiden op de komst van het Aquariustijdperk. Volgens Del Boca en Bresci's versie van de theorie betreedt de mensheid elke 2,155 jaar een nieuw tijdperk van spirituele evolutie. Volgens del Boca stond de mensheid op het punt het einde van het "Tijdperk van de Vissen" te zien en het nieuwe Aquariustijdperk binnen te gaan. De precieze datum werd geïdentificeerd met het jaar 1975 (del Boca 1975). De symboliek van de macro-historische cycli (die in deze volgorde in feite omgekeerd werd toegepast, gegeven het feit dat op astrologische basis het sterrenbeeld Vissen in feite dat van Waterman zou moeten volgen [Hanegraaff 1996]) doordrong de hele New Age fenomeen en werd in veel gevallen gekenmerkt door een manicheïsche deling. Het Vissentijdperk werd gekenmerkt door een donkere atmosfeer, obscure en morbide kenmerken en een wereldwijde staat van spirituele onwetendheid, terwijl het Aquariustijdperk werd bezield door een zeer gunstig enthousiasme en optimisme over toekomstige ontwikkelingen.

Hoewel de Vissen-fase vaak werd geassocieerd met de overheersing van de joods-christelijke conceptie (de vroege kerk had de vis als symbool van Christus aangenomen), werd het christendom als geheel (en de bijbehorende symboliek) verre van negatief geconnoteerd door del Boca. In feite werd het New Age-fenomeen (dat in zijn heterogene aard en vormen verre van duidelijk gedefinieerd was) sterk beïnvloed door theosofische speculaties. De christelijk georiënteerde interpretatie van de theosofische leer door Alice A. Bailey (1880-1949) speelde een belangrijke rol in sommige van de takken/groepen die ontkiemen uit de grotere New Age beweging (Hanegraaff 1996). Binnen deze macro-historische opvatting van terugkerende cycli, werd de komst of terugkeer van een gouden eeuw niet geassocieerd met de komst van een Messias, maar verwees naar de vestiging van een nieuw spiritueel ras van de mensheid. Naast de verwijzingen naar Blavatsky's theorie van wortelrassen (waarbij de mythische, oorspronkelijke Lemuriërs in verband zouden kunnen worden gebracht met de toekomstige Watermannen), werd Del Boca's opvatting van een mensheid bevrijd van "angst, egoïsme, onwetendheid en pijn" strikt geassocieerd met de opkomst van nieuwe vormen van bewustzijn.

De belangrijkste manier voor mensen om toegang te krijgen tot deze nieuwe dimensie, meende Del Boca, is de psychothematische benadering. Onder die denkers wiens werk en leven werden gekenmerkt door een Waterman-visie, omvatte del Boca "Charles Fort, Georges Ivanovitch Gurdjieff, Pierre Teilhard de Chardin, George Oshawa, Herman A. von Keyserling, Albert Schweitzer, Wilhelm Reich, Nicholas Roerich, René Guyon , Ian Fearn, Jiddu Krishnamurti, Alan Watts, enz.” (del Boca 1975). In zijn Guida internazionale dell'Età dell'Acquario, del Boca bood een verzameling van honderden namen (en adressen) van verenigingen die werden gekenmerkt door een "Aquarische" opvatting. In de lijst van verenigingen waren de Theosofische Vereniging en kleinere theosofische takken (waaronder ook die betrokken waren die door Krishnamurti waren geïnspireerd), spiritistische organisaties, nieuwe religieuze bewegingen, occulte en esoterische groepen, yoga- en astrologische verenigingen en ook utopische bewegingen.

Onder de kenmerken die de 'actieve promotors' van de Aquarius-visie kenmerkten, omvatte del Boca 'geestelijke gezondheid'. Dit vereiste klinkt misschien nogal voor de hand liggend, maar als het wordt toegepast op de artistieke productie van del Boca, blijkt dat één naam opvalt onder andere door zijn invloed op deze Italiaanse kunstenaar, namelijk Georges Ivanovitch Gurdjieff (1866-1949). Deze Grieks-Armeense filosoof hield vol (door tussenkomst van zijn leerling Peter D. Ouspensky (1878-1947)) dat de enige vorm van authentieke artistieke productie 'objectieve kunst' was. Dit laatste impliceerde een bewuste betrokkenheid van de kunstenaar, die zich niet moest houden aan zijn mentale dimensie, maar aan die van de ziel. daarom, volgens Gurdjieff is elke zuivere vorm van kunst, en alle aspecten die verband houden met het ontstaan ​​ervan, 'met voorbedachten rade en definitief' (Ouspensky 1971). Om dit geheel van omstandigheden voor artistieke creatie vast te stellen, moet de mentale dimensie in toom worden gehouden.

Volgens del Boca is de belangrijkste factor die relevant is voor het creëren van objectieve kunstwerken gekoppeld aan het 'continue-eindeloze-heden'. Om te kunnen creëren moet de kunstenaar in de vijfde dimensie opereren, waar toekomst en verleden zijn opgeschort. De voorwaarde voor het ontstaan ​​van een echt (spiritueel) kunstwerk is de absolute focus van de kunstenaar op het onmiddellijke heden. Deze eis hangt nauw samen met het ontstaan ​​van een nieuwe vorm van bewustzijn. In de productie van del Boca wordt het thema van een volgend bewustzijnsniveau gesymboliseerd door de koets [Afbeelding rechts]. Zoals op het schilderij te zien is La carrozza, metafora dell'uomo, is de koets een metafoor voor de spiritueel-existentiële situatie van de moderne mens: de passagier vertegenwoordigt de ziel, de koetsier vertegenwoordigt de geest. Op het schilderij wordt de chauffeur gepersonifieerd door een thanatologisch personage, Magere Hein. De metafoor illustreert hoe het leven van de mens is overgeleverd aan de waanzin van de geest, evenals waar de authentieke bron van bewustzijn ligt. Del Boca nam ook zijn toevlucht tot Plato's "Chariot Allegorie" om uit te leggen hoe de kunstenaar-wagenmenner met tegengestelde krachten moest omgaan: het ene paard (dwz de geest) leidt de wagen in de ene richting, het andere paard (dwz de ziel) stuurt ergens anders.

Volgens del Boca waren al degenen die hij erkende als aanhangers van de Aquarius-visie betrokken bij een actieve goedkeuring van het nieuwe bewustzijnsniveau. Onder hen bevond zich ook een kunstenaar wiens visionaire gedichten en schilderijen zijn eigen werk sterk beïnvloedden, namelijk William Blake (1757-1827). Volgens del Boca ligt aan de hele productie van deze Engelse kunstenaar een Aquariusvisie ten grondslag. Hoewel zijn werk door critici was vergeleken met dat van Blake (Mandel 1967), was del Boca bang om "zichzelf te spiegelen" in de schilderijen van de Engelse meester (del Boca 1976). Het belangrijkste verschil tussen del Boca en Blake ligt in het verschillende doel van hun visies. Terwijl het in Blake's levendige, nachtmerrieachtige, profetische schilderijen mogelijk is om de extreme uitkomst van een spirituele zoektocht te vinden, werden de door del Boca geschilderde personages verondersteld een actieve rol te spelen in het nieuwe plan van bewustzijn.

Vandaar zijn vertegenwoordiging van viatovida (wat de Italiaanse transliteratie is van Световид) [Afbeelding rechts], een oude god van de Slavische volkeren, waarin del Boca de hele ruimte vulde, niet met het gigantische lichaam van de godheid, maar met alle goddelijke karakters en gebeurtenissen die de spirituele geschiedenis van de mensheid tot aan de komst van het Aquariustijdperk. Volgens del Boca leerde hij deze mythologische figuur kennen dankzij zijn ontmoeting met een mysterieuze Russische man in Bangkok. De Rus schonk del Boca als geschenk een illustratie (die later werd opgenomen in) La dimensionale umana (1988)) van de vierkoppige heidense god Sviatovida, gescheurd uit een achttiende-eeuws boek (del Boca 1988).

Alle aspecten van de spirituele kunst van del Boca vloeiden in het schilderij van Sviatovida: de dichte aanwezigheid van het goddelijke (horror vacui), de geïdealiseerde gezichten en vormen van de afgebeelde personages (archaïsche openhartigheid), en de introductie van verschillende mythologisch-religieuze entiteiten zijn allemaal patronen van een 'psychothematische representatie'. Naast de expliciete verwijzing naar Blake's Newton (1805) aan de linkerkant van het kunstwerk, creëert de dikke symboliek van het schilderij een eigenaardig, uniek pantheon van het Vissentijdperk: de Indiase godin Kali die het hoofd van Ganesh vasthoudt, Boeddha, een stel dat Chinese ideogrammen vasthoudt, Vishnu, de vogel -god Garuda, het gevleugelde paard Pegasus, en vele anderen seminudiefiguren draaien om de god die harmonieus over het universum regeert. Om het middel van de Slavische god houdt de Egyptische god Horus een jonge man in zijn armen, terwijl onder, tussen de benen van Sviatovida, het Gouden Kalf het onderste deel van het schilderij domineert. Elk aspect en elke sectie van het kunstwerk werd nauwkeurig geselecteerd om het idee van een spirituele evolutieve orde te tonen. Deze voorstelling van Sviatovida werd gebruikt als omslag voor de eerste uitgave van L'età dell'acquario.

De Aquarius-visie en het dagboek van del Boca richtten zich op de spirituele behoeften van de jongere generaties (in de jaren zeventig) en op tegenculturele bewegingen. Dus, naast zijn activiteit als leraar op een middelbare school en zijn verschillende reizen naar Azië, richtte del Boca het Aquarius Center (Centro dell'Acquario) op in Milaan, waar hij regelmatig lezingen gaf en verschillende initiatieven organiseerde over astrologie, de psychothematische benadering, collagetechnieken, enz. Hij publiceerde verschillende boeken bij de uitgeverij die hij samen met Bresci oprichtte, en hij gaf het tijdschrift uit L'età dell'acquario, tot zijn laatste dagen.

De zoektocht naar het nieuwe bewustzijnsplan was echter niet beperkt tot het publicatieniveau. In de jaren tachtig begon del Boca geld in te zamelen voor het creëren van een modelgemeenschap die zich zou kunnen houden aan de visie van Aquarius. De Villaggio Verde was het soort gemeenschap dat del Boca altijd had willen promoten, en in 1980 werd de eerste steen van het eerste "Groene Dorp" gelegd in San Germano di Cavallirio, nabij Novara (in Piemonte). Volgens del Boca was dit bedoeld als de eerste community van een lange reeks. Door een aantal omstandigheden bleef dit echter de enige Aquariusgemeenschap die Del Boca kon oprichten. Del Boca verhuisde daar met andere bewoners en bleef zijn schilderijen verkopen om de gemeenschap financieel te ondersteunen. Hij gaf elke vijftien dagen lezingen en hield workshops collagetechniek. Op 1983 december 9 stierf del Boca in het ziekenhuis van Borgomanero, Novara (Italië).

AFBEELDINGEN**
** Alle afbeeldingen zijn klikbare koppelingen naar vergrote weergaven.

Afbeelding #1: Bernardino del Boca, Madonna met Bambino / Madonna en Kind (begin jaren 1940).
Afbeelding #2: Bernardino del Boca, Jij en ik (begin jaren 1950).
Afbeelding #3: Bernardino del Boca, Autoritratto con giovani / Zelfportret met jonge mannen (midden jaren 1970).
Afbeelding #4: Bernardino del Boca, Dal tempo di Han / Van de tempel van Han (jaren 1950-1960).
Afbeelding #5: Bernardino del Boca, Dal tempo di Han / Van de tempel van Han (jaren 1950-1960).
Afbeelding #6: Bernardino del Boca, Pianta del Quartier Generale della Società Teosofica ad Adyar / Kaart van het hoofdkwartier van de Theosofische Vereniging in Adyar (1949).
Afbeelding #7: Bernardino del Boca, Paesaggio psicotematico / Psychothematisch landschap (1974).
Afbeelding #8: Bernardino del Boca, La carrozza, metafora dell'uomo / Het rijtuig, metafoor van de mens (1970s)
Afbeelding #9: Bernardino del Boca, viatovida (1970 ca.)

REFERENTIES

Bendit, Laurence J. 1975. Lo yoga della bellezza, onder redactie van Bernardino del Boca. Turijn: Bresci editore.

Del Boca. Bernardino. 2004. Scritti giovanili. Bewerkt door Giorgio Pisani en Maria Luisa Zanaria. Novara: Editrice Libreria Medusa.

Del Boca. Bernardino. 1991. "La Villa di Alpino sopra Stresa dove Krishnamurti tenne i suoi discorsi dal 30 giugno al 9 luglio 1933." L'età dell'acquario XXI 70:7-10.

Del Boca, Bernardino. 1988. Il servizio. Turijn: Bresci editore.

Del Boca, Bernardino. 1986. La casa nel tramonto. Il libro della psicotematica e del continuo-infinito-presente. Turijn: Bresci editore.

Del Boca. Bernardino. 1985. Iniziazione alle strade alte. Turijn: Bresci editore.

Del Boca, Bernardino. 1981. La dimensione della conoscenza. Dalla paleontologia all'esoterismo. Turijn: Bresci editore.

Del Boca, Bernardino. 1976. Singapore-Milaan-Kano. Gli ultimi sette anni di un'età. Turijn: Bresci editore.

Del Boca, Bernardino. 1975. Guida internazionale dell'Età dell'Acquario. Turijn: Bresci editore.

Del Boca, Bernardino. 1937-1939. Ongepubliceerd tijdschrift. Archief van de Fondazione Bernardino del Boca, San Germano Cavallirio.

Del Boca, Bernardino. 1933-1935. Ongepubliceerd tijdschrift. Archief van de Fondazione Bernardino del Boca, San Germano Cavallirio.

Fondazione Bernardino del Boca. 2017. Bernardino del Boca: 1919-2001, il fuoco sacro della bellezza. San Germano Cavallirio: Fondazione Bernardino del Boca.

Fondazione Bernardino del Boca. 2015. Bernardino del Boca e il nuovo umanesimo. Un pioniere del pensiero spirituale. San Germano Cavallirio: Fondazione Bernardino del Boca.

Girardi, Antonio, uitg. 2014. La Società Teosofica. Storia, valore en realtà attuale. Vicenza: Edizioni Teosofiche Italiane.

Giudici, Lorella. 2017. "Alla bellezza. Immagini di un mondo parallelo.” blz. 27–44 inch Bernardino del Boca e il nuovo umanesimo. Un pioniere del pensiero spirituale. San Germano Cavallirio: Fondazione Bernardino del Boca.

Hanegraaff, Wouter. 1996. New Age religie en westerse cultuur: Esoterie in de spiegel van het seculiere denken. Leiden: Brill.

"Ida." 1941. "Bernardino del Boca pittore novarese." La Gazzetta del Lago Maggiore (Verbania), 20 december.

Krishnamurti, Jiddu. 1934. Discorsi ad Alpino e Stresa. Triëst: Artim.

Leland, Charles Godfried. 1899. Aradia of het evangelie van de heksen. Londen: David Nutt.

Mandel, Gabriël. 1967. La Peinture italienne, du Futurisme à nos jours. Milaan: Istituto Europeo di Storia d'Arte.

Ouspensky, Peter D. 1971. In Search of the Miraculous. New York: willekeurig huis.

Shield, E. (pseud. van Del Boca, Bernardino). 1982. "L'anima della Fratellanza dei Pre-Raffaelliti." L'Età dell'Acquario, XI 22:39-41.

Tap, Marina. 2017. "Il simbolo, la vita e l'arte." blz. 45-57 in Bernardino del Boca e il nuovo umanesimo. Un pioniere del pensiero spirituale. San Germano Cavallirio: Fondazione Bernardino del Boca.

Tappa, Marina, uitg. 2011. Sogni. Mostra di Bernardino del Boca, vice-e-opera di un artista. San Germano Cavallirio: Fondazione Bernardino del Boca.

Publicatie datum:
25 juni 2021

Delen