Individuele filmsecties


Prelude: 911-oproepen
(1:18 min.)

 

De prelude van de Davidiaanse tragedie van de Waco Branch: wat hebben we wel of niet geleerd? bestaat uit twee 911-oproepen gedaan door Branch Davidians op 28 februari 1993, tijdens en kort na de poging tot dynamische toegang door ATF-agenten. Wayne Martin heeft één telefoontje gepleegd en David Koresh is te horen op het andere. 

 


Deel 1. Inleiding tot de vier wetenschappers en het onderwerp (20:57 min.)

 

Deel 1 van de Davidiaanse tragedie van de Waco Branch: wat hebben we wel of niet geleerd? introduceert de vier geleerden die het conflict tussen federale agenten en de Branch Davidian in 1993 bespreken. 

 

De vier geleerden zijn: 

J. Phillip Arnold, PhD, Reunion Institute 

James D. Tabor, PhD, Universiteit van North Carolina in Charlotte 

Catherine Wessinger, PhD, Loyola University New Orleans 

Stuart A. Wright, PhD, Lamar University 

 

De vier wetenschappers stellen zichzelf voor, hun onderzoeksmethodologieën en hoe ze betrokken raakten bij het onderzoek naar het conflict tussen de Branch Davidians en federale agenten in 1993. Ze bespreken ook het begin van de belegering in het Branch Davidans 'Mount Carmel Center op 28 februari 1993. met de ATF-aanval. 

 

 

Deel 2. Introductie van de Branch Davidians en David Koresh (10:59 min.)

 

Deel 2 van de Davidiaanse tragedie van de Waco Branch: wat hebben we wel of niet geleerd? de vier geleerden introduceren de Branch Davidians, David Koresh, en bespreken de ATF-aanval op 28 februari 1993 die resulteerde in 4 ATF-agenten dood en 6 Branch Davidians dood, terwijl anderen gewond raakten.

 

 

Deel 3. De eerste dag van het beleg (4:39 min.)


In deel 3 van The Waco Branch Davidian Tragedy: Wat hebben we wel of niet geleerd? de vier wetenschappers bespreken waarom het ATF-team 28 februari 1993 selecteerde om een ​​poging tot dynamische toegang uit te voeren in het Mount Carmel Center, de rol die werd gespeeld door de serie 'The Sinful Messiah' van de Waco Tribune-Herald en de aard van de beschuldigingen van kindermisbruik tegen David Koresh en dat ze in 1992 waren onderzocht door de kinderbeschermingsdiensten en dat de zaak wegens gebrek aan bewijs was gesloten.

 


Deel 4. Wie zijn de Branch Davidians? (29:03 min.)

 

In deel 4 van The Waco Branch Davidian Tragedy: What Have We Learned or Not Learned? de vier geleerden bespreken de oorsprong en geschiedenis van de Branch Davidians, religieuze leiders en bewegingen die verband houden met de groep van David Koresh, de leerstellingen van Koresh ontleend aan de Bijbel, de betekenis van zijn meervoudige huwelijken, de betekenis van Vernon Howells naamswijziging in David Koresh, wat hij onderwezen over de zeven zegels in het boek Openbaring en zijn status als de Christus voor de laatste dagen. De vier geleerden benadrukken dat Koresh 'apocalyptische profetieën afgeleid van zijn interpretatie van de Bijbel niet vast stonden, wat betekent dat de uitkomst van het conflict met federale agenten in 1993 niet automatisch vooraf was bepaald door het begrip van de Branch Davidians van de profetieën van de Bijbel.

 

 

Deel 5. Betrokkenheid en escalatie van de FBI  (22:02 min.)

In deel 5 van The Waco Branch Davidian Tragedy bespreken de wetenschappers de betrokkenheid van de FBI en de escalatie van de gebeurtenissen in de zaak. Ze bespreken hoe boos de FBI-agenten waren, vooral de commandant ter plaatse en de commandant van het Hostage Rescue Team, toen David Koresh op 2 maart niet naar buiten kwam, zoals hij had beloofd, nadat zijn opgenomen preek op televisie en radio was afgespeeld. Nadat Koresh de FBI-agenten had verteld dat God hem had gezegd te wachten, werden door FBI-agenten tanks op het terrein van de berg Karmel gedreven. Gary Noesner, de FBI-agent die onderhandelingscoördinator was van 1 maart tot 24 maart, schreef vervolgens dat hij had verwacht dat er tegenvallers zouden zijn in de onderhandelingen, maar dat was precies het proces dat nodig was om meer mensen over te halen om naar buiten te komen. De geleerden bespreken Koresh 'theologische begrip van de gebeurtenissen van de ATF-aanval en de belegering in het licht van de zeven zegels van het boek Openbaring, in het bijzonder het vijfde zegel. Ze bespreken hoe bewakingsapparatuur in het gebouw audio oppikte van Branch Davidians die het overlijden bij een brand bespraken nadat David Koresh op 18 april 1993 ruzie had gehad met een onderhandelaar. Deze discussies over brand waren hoorbaar op de geluidsbanden van het bewakingsapparaat, dus de beslissing van de FBI makers zouden op de hoogte zijn geweest van deze gesprekken. Daarom vragen de geleerden waarom FBI-besluitvormers op 19 april 1993 verder zouden zijn gegaan met de tank- en gasaanval, toen ze wisten dat de Branch Davidians verwachtten om te komen bij een brand als ze werden aangevallen. 

 

Dr. J. Phillip Arnold vertelt hoe hij eind maart 1993 een tip kreeg van een verslaggever dat FBI-agenten voorbereidingen treffen om actie te ondernemen tegen de Branch Davidians. Vervolgens vroeg hij wat hij en Dr. James D. Tabor konden doen om levens te redden. Ze hadden geprobeerd met FBI-agenten te praten, maar ze luisterden niet naar de Bijbelgeleerden die hun de theologie wilden uitleggen. 

 

 

Deel 6. Rol van religiewetenschappen (22:29 min.)

In deel 6 van The Waco Branch Davidian Tragedy, bespreken de vier geleerden de inspanningen van Dr. J. Phillip Arnold en Dr. James D. Tabor om een ​​alternatieve interpretatie van het boek met de profetieën van Openbaring over te brengen waardoor David Koresh naar buiten zou kunnen komen. en in hechtenis genomen worden en ook de rest van de Branch Davidians naar buiten leiden, en belangrijker nog, de kinderen naar buiten brengen. Nadat dr. Arnold een tip had gekregen dat de FBI-agenten een aanval op de woning van de Branch Davidians plantten, gaven Drs. Arnold en Tabor spraken af ​​om het boek Openbaring op 1 april 1993 te bespreken in de radiopresentatie van Ron Engelman vanuit Dallas. Ze suggereerden dat David Koresh in staat zou zijn om zijn boek over de profetieën te schrijven, zelfs nadat hij in de gevangenis was gestopt, en dat manier waarop hij zijn boodschap kon verspreiden en meer zielen kon redden. Vervolgens nam Koresh's advocaat Dick DeGuerin de geluidsband van hun radiodiscussie in de woning op en zat met David Koresh en andere Branch Davidians terwijl ze naar de tape luisterden. David Koresh had beloofd dat ze naar buiten zouden komen na de 7-daagse viering van het Pascha. Het Pascha eindigde op 13 april. Op 14 april 1993 stuurde Koresh een brief naar de FBI waarin hij zei dat God hem had verteld zijn interpretatie van de zeven zegels in het boek Openbaring op te schrijven; nadat het manuscript aan Drs. Arnold en Tabor in bewaring, hij zou naar buiten komen. Ook stuurde Koresh op 14 april een ondertekend contract om DeGuerin als zijn advocaat te behouden. 

 

FBI-agenten met het Hostage Rescue Team in de tanks / Combat Engineering Vehicles (CEV's) hadden de Branch Davidians lastiggevallen, bijvoorbeeld door flitsgranaat te gooien naar iedereen die naar buiten kwam, ook een keer dat Steve Schneider toestemming had om naar buiten te komen en iets ophalen van een agent in een CEV. De intimidatie nam toe terwijl Koresh zijn manuscript aan het schrijven was. Meer mensen werden geflitst toen ze naar buiten kwamen. Een CEV ramde de muur van het gebouw op de zeer vroege ochtend van 16 april, waarbij bijna een man die met zijn hoofd naar die muur sliep, verwondde. Niettemin meldde Koresh op 2 april om 35 uur aan een onderhandelaar dat hij klaar was met het samenstellen van zijn commentaar op het eerste zegel. 

 

Omdat de Branch Davidians geen elektriciteit hadden, begonnen ze batterijen en lintcassettes te vragen voor een op batterijen werkende tekstverwerker, zodat Koresh's hoofdstuk over het eerste zegel kon worden getypt en op een diskette kon worden opgeslagen. De Branch Davidians bleven op 17 en 18 april om de benodigdheden voor de tekstverwerker vragen. De voorraden werden uiteindelijk op de avond van 18 april bij de Branch Davidians afgeleverd, de avond voor de tank- en CS-gasaanval door FBI-agenten op 19 april. 1993. 

 

Branch Davidian Ruth Riddle bleef de hele nacht wakker om Koresh 'commentaar op het eerste zegel te typen. Toen de brand op 19 april 1993 net na 6 uur begon, nadat het gebouw zes uur was vergast en ontmanteld door de CEV's, sprong Ruth Riddle uit een raam van het brandende gebouw met de floppy disk in haar zak. Drs. Arnold en Tabor kwamen hun belofte aan Koresh na om zijn commentaar beschikbaar te stellen aan geleerden, door 500 exemplaren te verspreiden tijdens een sessie op de conferentie van de American Academy of Religion / Society of Biblical Literature in november 1993. Koresh's commentaar op het eerste zegel werd gepubliceerd in een boek. getiteld Waarom Waco? Sekten en de strijd voor godsdienstvrijheid in Amerika door James D. Tabor en Eugene V. Gallagher (1995). 

 

Catherine Wessinger wijst erop dat de gepensioneerde FBI-onderhandelaar Byron Sage in documentaires heeft gezegd dat als Koresh zojuist bewijs had gestuurd dat hij zijn manuscript aan het schrijven was, de FBI de tank- en CS-gasaanval op 19 april 1993 niet zou hebben uitgevoerd. de FBI hield de voorraad achter die de Branch Davidians nodig hadden om een ​​kopie van Koresh 'commentaar op het Eerste Zegel te typen tot de avond van 18 april.

 

 

Deel 7. Ondanks inspanningen van geleerden slaat de tragedie toe (17:38 min.)

In deel 7 van The Waco Branch Davidian Tragedy, bespreken de geleerden de FBI-tank en CS-gasaanval op de Branch Davidians in hun woonplaats op Mount Carmel buiten Waco, Texas op 19 april 1993. Combat Engineering Vehicles (CEV's) werden gebruikt om te spuiten CS gas in het gebouw en om het gebouw te ontmantelen. Raketvormige plastic fretten met CS werden in het gebouw geschoten; ze barsten open en geven gas bij een botsing. Sommige volwassenen hadden gasmaskers. Er waren geen gasmaskers ter grootte van een kind. De moeders en hun kinderen van 13 jaar en jonger, en twee zwangere vrouwen zochten onderdak in een betonnen kamer, een voormalige kluis waarvan de deur eruit was verwijderd; het had een open deur met een doek naar beneden. De aanval begon om 6 uur Central Time. De brand brak uit om 00:12 uur Central Time. 

 

Binnen 5 minuten nadat de aanval begon, werd de telefoonlijn naar de onderhandelaars, die over de grond liep, doorgesneden. FBI-agenten beweerden dat de telefoon de voordeur uit werd gegooid kort nadat FBI-onderhandelaar Byron Sage om 6 uur binnenkwam. Overlevende Graeme Craddock heeft gemeld dat de telefoon zich nog steeds op de plek bevond waar hij gewoonlijk in de hal stond; hij zei dat zelfs als de telefoon naar buiten was gegooid, hij een andere telefoon had kunnen aansluiten. Tijdens de aanval gaf Steve Schneider in de hal Pablo Cohen en Graeme Craddock de opdracht naar buiten te gaan om te kijken of ze de telefoonlijn konden repareren. Hij zei dat ze de FBI wilden vertellen over de vooruitgang die de afgelopen nacht was geboekt bij het typen van het manuscript voor Koresh 'commentaar op het eerste zegel. Graeme Craddock ging naar buiten en hield de verbroken telefoonlijn omhoog, en Byron Sage op een luidspreker erkende dat de agenten konden zien dat hij kapot was. Sage zei dat er nog een "telefoon" zou worden gestuurd, maar dat is nooit gebeurd. Vervolgens vermoedde Graeme Craddock dat de telefoonlijn was verbroken door een tank die eroverheen reed aan het begin van de aanval. 

 

Om 11:31 uur Central Time reed een CEV door de voorkant van het gebouw om gas te spuiten door de deuropening van de betonnen kamer waar de kinderen en moeders zich bevonden. Dit gebied werd tot 11:55 uur vergast. Dr. J. Phillip Arnold herinnerde zich dat de chauffeur van de CEV tijdens de hoorzitting van het congres in 1995 verklaarde dat hij de mensen in de betonnen kamer kon zien. De brand begon om 12:07 uur op de tweede verdieping. 

 

Graeme Craddock getuigde dat hij iemand brandstof had zien inschenken, maar Pablo Cohen had er bezwaar tegen dat het in het gebouw werd gegoten. Craddock verklaarde ook dat hij op de eerste verdieping een schreeuw hoorde van de tweede verdieping om het vuur aan te steken. Pablo Cohen riep zijn bezwaar uit. Een andere schreeuw van de tweede verdieping zei dat we het vuur niet moesten starten. Toen zei een derde kreet van de tweede verdieping om het vuur aan te steken, zoals het door Craddock werd gehoord. Kolonel van het leger Rodney Rawlings vertelde verslaggever Lee Hancock in 1999 dat hij en FBI-agenten een soortgelijke reeks van geschreeuw hoorden op de audio die werd vastgelegd door bewakingsapparatuur. Een geluidsband met dergelijke audio die is opgepikt door een bewakingsapparaat, is nooit door de FBI geproduceerd. 

 

Dr. J. Phillip Arnold stelt dat er bijbelse redenen waren om een ​​vuur aan te steken om de mensen van God te beschermen. Hoe de brand ook begon en met welk doel, de vergassing van de kinderen en moeders was het belangrijkste keerpunt in de aanval. Dr. Stuart Wright wijst erop dat CS-gas wordt geleverd met een waarschuwing dat het niet in besloten ruimtes mag worden gebruikt. Dr. Catherine Wessinger rapporteert over personeel van de New Yorkse politie die voor een congrescomité getuigde dat de NYPD nooit CS-gas zou gebruiken op gebarricadeerde onderwerpen, waaronder kinderen. Kinderen hebben een kleine longinhoud waardoor ze minder goed bestand zijn tegen de effecten van het gas. CS-gas en de vloeibare basis van methyleenchloride waarin het werd vervoerd, zijn beide ontvlambaar.

 

Dr. Stuart Wright wijst erop dat afvallige overdrijvingen jegens de ATF-agenten waarschijnlijk hebben geleid tot de overdreven gewapende benadering van de ATF-agenten bij de poging tot dynamische toegang op 28 februari 1993. 

 

 

Deel 8. Hoe kunnen we de nieuwe religieuze groeperingen beter begrijpen? (13:07 min.)

 

In deel 8 van The Waco Branch Davidian Tragedy: Wat hebben we wel of niet geleerd? de vier geleerden bespreken hoe de wetenschappelijke studie van nieuwe religieuze bewegingen licht werpt op het conflict tussen de Branch Davidians en federale agenten in 1993, evenals op andere controversiële nieuwe religieuze bewegingen. Ze wijzen erop dat "cult essentialisme" een standpunt is dat alle schuld bij de "cultleider" en de volgelingen legt als er geweld plaatsvindt en mensen gewond raken en gedood worden. "Cult essentialisme", overgebracht door het ongunstige woord "cult", verhult dat dergelijke incidenten gewoonlijk plaatsvinden in interactieve contexten. De geleerden bespreken andere nieuwe religieuze bewegingen die op vergelijkbare manieren controversieel waren in hun respectievelijke tijd en plaats, waaronder de vroege christelijke beweging. De articulatie van de socioloog Dr. James T. Richardson van de "mythe van de almachtige leider" wordt beschreven en er wordt op gewezen dat de ATF- en FBI-agenten geloofden dat David Koresh totale macht had over de volgelingen, terwijl dat niet het geval was. De 'mythe van de almachtige leider' komt overeen met wat Richardson de 'mythe van de passieve, gehersenspoelde volger' heeft genoemd, een perspectief dat de keuzevrijheid van de volger bagatelliseert om te beslissen wat ze geloven en of ze al dan niet bij een groep blijven. Er wordt op gewezen dat de American Psychological Association concludeerde dat de "hersenspoelingsthese" geen feitelijke basis heeft en pseudowetenschappelijk is. De geleerden bespreken ook dat nieuwtestamentische Dr. Eugene V. Gallagher erop heeft gewezen dat apocalyptische gelovigen hun geschriften altijd interpreteren in het licht van de context, in het licht van de dingen die om hen heen en met hen gebeuren. Dus toen de belegering van de Branch Davidians op 28 februari 1993 begon, was het geen uitgemaakte zaak hoe de belegering zou eindigen. Als de FBI de tactische agressie tegen de Branch Davidians had verminderd en de onderhandelingen met de Branch Davidians niet had gesaboteerd, had de dood van 76 mensen, waaronder kinderen, op 19 april 1993 voorkomen kunnen worden.

 

 

Deel 9. Gemiste kans van de FBI (31:28 min.)

In deel 9 van The Waco Branch Davidiaanse tragedie: wat hebben we wel of niet geleerd? de vier geleerden bespreken wat de FBI-profilers / gedragswetenschappers en de FBI-besluitvormers wisten over de Branch Davidiaanse apocalyptische theologie van martelaarschap. Hoe konden de FBI-agenten de theologische ultieme zorg van de Branch Davidians hebben gebruikt om de belegering op te lossen zonder verlies van mensenlevens? De geleerden geloven dat de enige manier om de belegering vreedzaam te hebben opgelost, was door rekening te houden met de theologie en de uiteindelijke zorg van de Branch Davidians. Het was belangrijk dat de FBI-agenten de vervulling van de profetieën niet bespoedigden zoals Koresh ze had verwoord. 

 

Dr. J. Phillip Arnold wijst erop dat hij half maart op de radio de zeven zegels van het boek Openbaring besprak. Enkele van de Branch Davidians hoorden hem op de radio en Steve Schneider, de rechterhand van Koresh, vroeg een onderhandelaar om Dr. Arnold de zegels met Koresh te laten bespreken. Schneider zei dat als Dr. Arnold uit de bijbelse profetieën kon aantonen dat de Branch Davidians eruit zouden komen, ze ook zouden verschijnen. De FBI-agenten laten Dr. Arnold nooit een gesprek voeren met Koresh of iemand anders in de woning. Dit was een niet-beproefde optie. 

 

Dr. Catherine Wessinger wijst erop dat niet alleen de besluitvormers van de FBI niet naar Dr. Arnold luisterden, maar zij luisterden niet naar hun eigen profilers / gedragswetenschappers. 

 

Sommige onderhandelaars maakten de fout Koresh 'theologie af te meten aan hun eigen christelijke overtuigingen en besloten toen dat hij niet echt iets predikte waarin hij geloofde. Andere FBI-agenten zagen Koresh als een oplichter die de theologie die hij onderwees niet geloofde. 

 

Na de 76 doden op de Branch Davidians 'Mount Carmel op 19 april 1993 als gevolg van de tank- en CS-gasaanval door de FBI, werden er wijzigingen aangebracht in de structuur van de FBI-entiteit die toekomstige' kritieke incidenten 'zouden aanpakken. Er werd een Critical Incident Response Group (CIRG) opgericht om de standpunten van de FBI-onderhandelaars even zwaar te laten wegen als de commandant van het Hostage Rescue Team; beide teams rapporteren aan de CIRG-commandant tijdens een kritiek incident, zodat de inspanningen van de twee teams kunnen worden gecoördineerd, in plaats van dat het Hostage Rescue Team de onderhandelingen tegenwerkt. Deze aanpak werd met succes getest met de impasse met de Montana Freemen in 1996. 

 

Dr. Stuart A. Wright stelt dat een aantal van de documentaires die in 2018 over de Branch Davidian-zaak werden uitgezonden, berusten op het simplistische cultstereotype. Sommigen benadrukken de wellustige aspecten van de gemeenschap in plaats van zich te concentreren op de interacties van federale agenten met de Branch Davidians. Vier van de zes documentaires die hij in een Nova Religio-artikel uit 2019 recenseerde, bevatten niet de mening van een enkele geleerde. Dr. James Tabor stelt dat hij en Dr. Arnold uitgebreid zijn geïnterviewd voor twee van de televisienetwerkdocumentaires, maar dat hun interviews niet zijn opgenomen. 

Dr. Arnold wijst erop dat de Branch Davidians geloofden dat ze een toekomst hadden waarin ze in macht en glorie zouden terugkeren. Ze zouden hun martelaarschap hebben gezien als een vertaling naar het hemelse rijk. Tijdens de belegering wachtten de Branch Davidians "op God". Ze wachtten om te zien wat God voor hen in petto had. 

 

De geleerden bespreken hoe de Branch Davidian-gemeenschap zich kan hebben ontwikkeld als de ATF-inval nooit had plaatsgevonden op 28 februari 1993, wat leidde tot de FBI-belegering en de laatste aanval op 19 april 1993. David Koresh is mogelijk een succesvolle artiest geworden met zijn band. Hij verwoordde zijn theologische interpretaties in zijn liedjes. Dr. Arnold stelt zich voor dat David Koresh en zijn band mogelijk hebben opgetreden op het Woodstock-festival in 1994. 

 

De film eindigt met David Koresh die zijn lied "Book of Daniel" uitvoert. De credits bevatten een lijst van het aantal mannen, vrouwen en kinderen dat is omgekomen bij de aanslagen op 28 februari 1993 en 19 april 1993, en het aantal van degenen die de brand hebben overleefd. Alle namen van degenen die stierven en overleefden en hun leeftijden worden vermeld. De laatste beelden laten zien dat David Koresh zijn studenten een bijbelstudie geeft.

 

 

Epiloog: David Koresh voert 'Boek van Daniël' uit en onderwijst zijn Bijbelonderzoekers - Namen van Branch Davidians in 1993 (6:13 min.)

 

De Davidiaanse tragedie van de Waco Branch: wat hebben we wel of niet geleerd? eindigt met David Koresh die zijn lied "Book of Daniel" uitvoert. De credits bevatten een lijst van het aantal mannen, vrouwen en kinderen dat is omgekomen bij de aanslagen op 28 februari 1993 en 19 april 1993, en het aantal van degenen die de brand hebben overleefd. Alle namen van degenen die stierven en overleefden en hun leeftijden worden vermeld. De laatste beelden laten zien dat David Koresh zijn studenten een bijbelstudie geeft.

 

Deel