Kate Kingsbury

Santa Muerte


SANTA MUERTE TIMELINE

850: Zapoteken bouwden Lyobaa, Stad van de Doden, later Mitla genoemd (de Azteekse benaming ervoor zoals ze het zagen als verbonden met Mictlan, hun naam voor de onderwereld). Dit was het belangrijkste religieuze centrum voor de Zapoteken waar ze hun primaire goden aanbaden, twee doodsgoden, bestaande uit een echtpaar dat werd opgeofferd aan en gunstig werd gestemd voor genezing. Hier eerden ze ook hun overleden voorouders.

1019: Onder de stad Chichen Itza bouwden de Maya's een reeks grotkamers die Xibalba, de onderwereld, voorstellen. Ze hielden rituelen ter dood van goden zoals Cizen, Ah Puch, onder anderen.

1375: Azteken vestigden hun hoofdstad in Tenochtitlan (de plaats van het moderne Mexico-Stad). Hun rijk domineert cultureel en politiek centraal Mexico tot 1519. Het Azteekse geloofssysteem omvatte Mictecacihuatl, de Azteekse godin van de dood die traditioneel wordt voorgesteld als een menselijk skelet of een vleselijk lichaam met een schedel als hoofd.

1519-1521: De Spaanse verovering van de Azteken, Zapoteken, Maya's en andere groepen die doodgoden zoals de Mixteken aanbaden, vond plaats, waardoor traditionele inheemse overtuigingen en devoties ondergronds werden gedreven toen het koloniale tijdperk begon. De Spanjaarden brachten de figuur van Magere Hein binnen, die door sommige inheemse groepen werd geïnterpreteerd als een godheid van de dood en de lokale bevolking begon de figuur te aanbidden.

1700: Spaanse inquisitiedocumenten vermeldden dat geestelijken de lokale bevolking hekelden voor het aanbidden van figuren van Magere Hein en voor het uitvoeren van rituelen ter ere van haar, in sommige gevallen werd deze figuur gedocumenteerd als 'Santa Muerte'. De praktijk bleef occult, aangezien degenen die een dergelijke aanbidding beoefenden, van ketterij werden beschuldigd en gestraft; de dodelijke figuren werden vernietigd door de geestelijkheid.

1860: Aan de noordelijke grens van wat tot voor kort de onderkoning van Nieuw-Spanje was, in New Mexico en het zuiden van Colorado, werd een groep mestizo Penitentes ontdekt die de dood aanbaden. De figuur werd vereerd en door elkaar aangeduid als Santa Muerte en Comadre (co-meter) Sebastiana.

1870-1900: er werd vrijwel geen melding gemaakt van Santa Muerte in het traditionele geschreven historische verslag.

1940: Santa Muerte verscheen opnieuw in etnografieën geschreven door Mexicaanse en Noord-Amerikaanse antropologen, voornamelijk als een volksheilige waarop een beroep werd gedaan door vrouwen die de hulp van de heilige zochten om dwalende echtgenoten en vriendjes terug te brengen.

2001: Op Allerheiligen plaatste Enriqueta Romero Romero haar Santa Muerte-beeld buiten de winkel waar ze quesadilla's verkocht. Ze vestigde daarmee het eerste openbare heiligdom gewijd aan de toewijding van de dood in de wijk Tepito in het centrum van Mexico-Stad.

2003: de zelfverklaarde "aartsbisschop" David Romo's tempel, de traditionele heilige katholieke Apostolische kerk, Mex-USA, kreeg officiële erkenning van de Mexicaanse regering. Op 15 augustus, de feestdag van de Tenhemelopneming van de Maagd Maria, vierde de kerk de opname van Santa Muerte in haar geloofsovertuigingen en praktijken.

2003: De Santuario Universal de Santa Muerte (Universeel Heiligdom van Santa Muerte) werd opgericht door "Professor" Santiago Guadalupe, een Mexicaanse immigrant uit de staat Veracruz, in Los Angeles.

2004: Een van Romo's ontevreden priesters diende een formele klacht in over de opname van de Santa Muerte door de kerk in haar devotionele paradigma.

2005: De Mexicaanse regering heeft de officiële erkenning van de traditionele Heilige Katholieke Apostolische Kerk, Mex-USA, ontnomen. De Mexicaanse wet eiste dergelijke sancties echter niet en het incident veroorzaakte politieke controverse.

2008: Na de dood van haar zoon, Jonathan Legaria Vargas, die de grootste beeltenis van Santa Muerte had opgericht in Tultitlan, Mexico-Stad, richtte zijn moeder Enriqueta Vargas het grootste Santa Muerte-netwerk van transnationale kerken op ter ere van Santa Muerte.

2009: Een groeiend aantal mensen, in het bijzonder vrouwen, begon in heel Mexico heiligdommen te vestigen voor Santa Muerte.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De naam van Santa Muerte zegt veel over haar identiteit. La Muerte betekent dood in het Spaans en is een vrouwelijk zelfstandig naamwoord (aangeduid met het vrouwelijke lidwoord "la") zoals het in alle Romaanse talen is. "Santa" is de vrouwelijke versie van "santo", die kan worden vertaald als "heilige" of "heilig", afhankelijk van het gebruik. Santa Muerte is een volksheilige, dat wil zeggen een heilige van het volk, die niet wordt erkend door de katholieke kerk. In tegenstelling tot officiële heiligen, die door de katholieke kerk heilig zijn verklaard, zijn volksheiligen geesten van de doden. [Afbeelding rechts] Ze worden als heilig beschouwd vanwege hun wonderbaarlijke krachten door de lokale bevolking, met wie ze verbonden zijn door plaats en cultuur. Over het algemeen zijn het lokale mensen die op tragische wijze zijn omgekomen en van wie werd aangenomen dat ze daarna naar gebeden luisterden en ze met wonderen beantwoordden. In Mexico en Latijns-Amerika in het algemeen bevelen volksheiligen wijdverspreide toewijding aan en zijn ze vaak populairder dan de officiële heiligen. Waar Santa Muerte verschilt van andere volksheiligen is dat zij voor de meeste toegewijden de personificatie is van de dood zelf en niet van een overleden mens.

De volksheilige is gemaakt door het volk uit een mengsel van inheemse doodsgoden en Magere Hein tijdens het koloniale tijdperk toen de Spanjaarden het katholicisme introduceerden. De meest voorkomende versie van het verhaal van de inheemse identiteit van de heilige in Noord-Mexico geeft haar Azteekse afkomst, maar anderen geven haar Purepecha, Mayan of zelfs Zapotec afkomst. Voor degenen in Noord-Mexico wordt gedacht dat Santa Muerte is ontstaan ​​als Mictecacihuatl, de Azteekse godin van de dood die, samen met haar echtgenoot Mictlantecuhtli, regeerde over de onderwereld, Mictlan. Net als Santa Muerte werd het dodelijke paar traditioneel voorgesteld als menselijke skeletten of vleselijke lichamen met schedels als hoofden. Azteken geloofden dat degenen die een natuurlijke dood stierven in Mictlan terechtkwamen, en ze riepen ook de bovennatuurlijke krachten van de goden aan voor aardse doelen.

Toen de Spaanse geestelijkheid kwam als onderdeel van de koloniale verovering van de "Nieuwe Wereld", brachten ze de figuren van Maria, Jezus, de heiligen en Magere Hein mee om catechismus te onderwijzen tijdens hun bekeringsmissie. Terwijl Magere Hein voor de Spanjaarden slechts een vertegenwoordiging van de dood was, namen de inheemse volken, volgend op hun toewijding aan de doodsgoden, Magere Hein aan als een heilige des doods om te worden vereerd voor gunsten, net als andere heiligen, en Jezus. Voortbouwend op tradities van heilige voorouderlijke botten, aanbidding van doodsgoden en interpretatie van het christendom door hun eigen culturele lens, beschouwden ze de skeletachtige dood van de kerk voor een heilige op zich. Ze werd honderden jaren lang in het geheim aanbeden, als gevolg van straf door de Spanjaarden toen ze inheemse aanbidders ontdekten die Santa Muerte smeekten.

Spaanse koloniale documenten uit 1793 en 1797 die in de archieven van de Inquisitie zijn ondergebracht, beschrijven de plaatselijke toewijding aan Santa Muerte in de huidige Mexicaanse staten Querétaro en Guanajuato. De inquisitiedocumenten beschrijven afzonderlijke gevallen van 'Indiase afgoderij' die draaien om skeletfiguren van de dood die door inheemse burgers werden verzocht om politieke gunsten en gerechtigheid. [Afbeelding rechts] Noch Mexicaanse noch buitenlandse waarnemers namen haar aanwezigheid opnieuw op tot in de jaren veertig.

De eerste schriftelijke verwijzingen naar de skeletheilige in de twintigste eeuw noemen haar in de context van optreden als een bovennatuurlijke liefdesarts die wordt opgeroepen door een rode kaars. Saint Death of the Crimson Candle komt vrouwen en meisjes te hulp die zich verraden voelen door de mannen in hun leven. Drie antropologen, een Mexicaanse en twee Amerikaanse, noemden haar rol als liefdes tovenares in hun onderzoek in de jaren veertig en vijftig.

Van de 1790s tot 2001 werd Santa Muerte clandestien vereerd. Altaren werden bewaard in privéwoningen, buiten het zicht, en medaillons en scapulieren van het heilige skelet waren verborgen onder de overhemden van toegewijden, in tegenstelling tot tegenwoordig, wanneer velen hen trots tonen, samen met T-shirts, tatoeages en zelfs tennisschoenen als badges van hun geloof.

De volksheilige kwam in het openbaar naar voren toen Enriqueta Romero, een quesadilla-verkoper in Tepito, Mexico-Stad, haar standbeeld in 2001 buiten haar bescheiden huis plaatste, dankzij de volksheilige voor de vrijlating van haar zoon uit de gevangenis. Hierna explodeerde de toewijding aan de dood, waarbij velen toegewijden werden of hun geloof in het openbaar verklaarden. In de voetsporen van Romero begonnen mannen en vrouwen tempels te openen voor de heilige van de dood. Jonathan Legaria Vargas, ook bekend als Commandante Pantera, begon een tempel die later werd uitgebreid door zijn moeder, Enriqueta Vargas, na zijn dood door geweervuur. Ze richtte in 2008 de grootste transnationale bediening voor de skeletheilige op, en vele anderen volgden dit voorbeeld en openden hun eigen kerken voor de heilige van de dood.

Het zijn vrouwelijke leiders die in de voorhoede van deze beweging hebben gestaan, gezien de focus op de vrouwelijke volksheilige van de dood. In tegenstelling tot de katholieke kerk, die vrouwen belet toegang te krijgen tot machtsposities, beschouwt Santa Muerte iedereen als gelijk voor de dood, en dat geldt ook voor alle geslachten. Hierdoor konden vrouwen naar voren komen als prestigieuze en machtige spirituele leiders uit Yuri Mendez in Cancun, die het grootste heiligdom in de stad en misschien zelfs in Quintana Roo vestigde. Meer dan tien jaar geleden vestigde Elena Martinez Perez het grootste heiligdom voor de volksheilige in de regio Oaxaca. Een gebed tot Santa Muerte voor vrouwen, oorspronkelijk geschreven door Yuri Mendez, onthult het belang van vrouwen, niet alleen voor het verspreiden van toewijding, maar ook voor de vele behoeften die ze hebben, hun verlangens, hun angsten en waarom ze zich tot de vrouwelijke volksheilige van de dood wenden. ze geloven dat ze hen als gelijke zullen behandelen.

Santa Muerte, ik, je vurige dienaar, vraag je voor mij en voor al die vrouwen die elke dag hard werken om het huis van levensonderhoud te voorzien, dat het ons niet ontbreekt aan welvaart, dat de deuren van succes worden geopend, ik vraag ook om die die studeren, hen helpen hun doelstellingen naar tevredenheid te verwezenlijken.
“Bescherm ons pad, verwijder al het kwaad en gevaar dat ons omringt.
Verdrijf elke man die ons kwaad wil doen, ons huwelijk of onze verkering wil zegenen.
Zorg ervoor dat er geen liefde ontbreekt in ons leven.
Santa Muerte, wat mijn problemen ook zijn, ik vertrouw je en ik weet dat je me niet met rust laat en dat je me zult helpen (hier zou de toegewijde hun verzoek moeten doen volgens het probleem dat ze doormaken)
Ik ben een vrouw, ik ben je toegewijde, en dat zal ik zijn tot de laatste dag van mijn leven, mijn leven ligt in jouw handen en ik zal kalm wandelen omdat ik weet dat je bij me bent en dat je me niet alleen laat .
Zegen en bescherm mijn familie, mijn vrienden, houd alle leugens en hypocrisie bij mij vandaan.
Ik dank u, ik weet dat u naar mij luistert en dat u altijd luistert naar wat ik te zeggen heb. Geef mij veel wijsheid en voldoende zelfbeheersing om in deze samenleving te wandelen.
En ik vraag niets dan respect, want ik ben een vrouw en ik heb dezelfde rechten als ieder ander.
Je bent eerlijk en je laat me door niemand vernederd worden.
Ik ben een vrouw, ik ben je toegewijde en dat zal ik zijn tot de laatste dag van mijn leven, moge mijn verzoeken worden gehoord
Amen

Verschillende opmerkelijke mannen hebben ook kerken gesticht, maar deze zijn vluchtig. Zo werd David Romo, die de traditionele Heilige Katholieke Apostolische Kerk in Mex-USA oprichtte, in 2011 gearresteerd op grond van verschillende aanklachten, waaronder ontvoering, en werd zijn kerk abrupt gesloten. Jonathan Legaria Vargas, ook bekend als "Comandante Pantera" (Commander Panther) en "Padrino (Godfather) Endoque", was een charismatisch uitgesproken leider in de groeiende publieke devotionele traditie rond Santa Muerte. Hij had een torenhoge, vijfenzeventig voet hoge beeltenis van Santa Muerte in Tultitlan gebouwd aan de ruige buitenwijken van Mexico-Stad, en was op weg om een ​​centraliserende figuur te worden in de losbandige gemeenschap van Santa Muertistas. In 2008 werd hij echter in zijn auto neergeschoten toen aanvallers deze met 150 kogels bespoten, waarbij hij op slag doodging. Zijn moeder, Enriqueta Vargas, zorgde er echter voor dat Santa Muerte transnationaal verspreid werd door kerken te openen in Colombia, Costa Rica en in heel Mexico.

Transfiguren zijn ook aangetrokken tot de volksheilige. Aangezien de dood niemand oordeelt sinds de dood ons allemaal overkomt, heeft de heilige een grote LGBTQ + aanhang. Een van die trans-leiders in New York is Arely Vasquez die ongeveer tien jaar geleden een heiligdom opende voor Santa Muerte in Queens.

Er wordt tot Santa Muerte gebeden door een bonte groep volgelingen, van zakenvrouwen en mannen, huisvrouwen tot advocaten tot politici en verpleegsters. Ze staat vooral bekend om haar aantrekkingskracht op mensen die aan de rand van de samenleving leven en dicht bij de dood. Inderdaad, veel van de populariteit van de heilige komt voort uit een context van verhoogd bewustzijn van de dood in Mexico, gezien de tragische hoeveelheid geweld, dood en vernietiging veroorzaakt door de aanhoudende drugsoorlog die al tientallen jaren in Mexico woedt en alleen maar escaleert onder de de huidige president, Andres Manuel Lopez Obrador, wiens beleid van "abrazos no balazos" ("knuffels geen kogels") ondoeltreffend is gebleken en alleen het leven heeft verergerd van degenen die dagelijks te maken hebben met narcotisme. Femicide is ook een groot probleem in Mexico, waar dagelijks tien vrouwen worden vermoord en elke twintig seconden een vrouw wordt verkracht. Dergelijk gendergerelateerd geweld wordt straffeloos behandeld. In een dergelijke omgeving hebben velen, in plaats van de dood te vrezen, een relatie gesmeed met een heilige des doods, die zij om leven en bescherming vragen tegen het gruwelijke geweld op straat in Mexico.

Santa Muerte doet wonderen aan toegewijden door hen liefde, geluk, gezondheid, rijkdom, bescherming, welzijn en nog veel meer te schenken. Santa Muerte is de enige vrouwelijke heilige van de dood in Amerika. Ze wordt meestal afgebeeld als een vrouwelijke Magere Hein, uitgerust met een zeis en een lijkwade. [Afbeelding rechts] Vaak houdt ze een weegschaal vast die haar vermogen vertegenwoordigt om gerechtigheid te verlenen aan degenen die problemen met de wet hebben of wraak nodig hebben. Santa Muerte houdt soms een wereldbol vast die haar wereldwijde heerschappij over de wereld symboliseert als de dood zelf. Ze verschijnt meestal met een uil aan haar voeten. In de westerse iconografie symboliseert de uil wijsheid, en sommige Mexicanen zien deze nachtelijke vogel op dezelfde manier. De Mexicaanse interpretatie heeft echter veel meer betrekking op de dood. Inheemse doodsgoden, de onderwereld en de nacht werden in prekoloniale tijden vaak in verband gebracht met uilen. Uilen en hun koppeling als voorbode van de dood zijn samengevat in het populaire Mexicaanse gezegde: "Wanneer de uil krijst, sterft de indiaan."

De paus en vele bisschoppen hebben Santa Muerte bestempeld als een narco-heilige en degenen die haar volgen als ketters. Zelfs de regering heeft deze aanpak gevolgd, vooral onder Calderon, die duizenden heiligdommen aan de grens tussen de VS en Mexico verwoestte in een vergeefse poging om de drugshandel uit te bannen. Soms worden exorcismen zelfs uitgevoerd door katholieke geestelijken om afvalligen van haar geest te verdrijven. De meeste Santa Muertistas (volgelingen van Santa Muerte) beschouwen toewijding aan de volksheilige echter als een aanvulling op hun katholieke geloof of zelfs een deel ervan, ondanks hun veroordeling.

Santa Muerte heeft veel bekende bijnamen. Ze is afwisselend bekend als de Skinny Lady, de Bony Lady, White Sister, Godmother, co-Godmother, Powerful Lady, White Girl en Pretty Girl, onder anderen. Als peetmoeder en zus, en vaak omschreven als een moeder, wordt de heilige een bovennatuurlijk familielid, benaderd met dezelfde soort intimiteit die Mexicanen doorgaans aan hun familieleden toekennen. Ze wordt gezien als zorgzaam, vriendelijk, maar net als elke vrouw die wordt geminacht, kan ze ook toornig zijn. Als onderdeel van hun aanbod kunnen toegewijden hun maaltijden, alcoholische dranken en tabak, evenals marihuanaproducten, met haar delen.

In sommige opzichten zien aanhangers haar als een bovennatuurlijke versie van zichzelf. Een van de belangrijkste attracties van volksheiligen is hun gelijkenis met toegewijden en vaak een favoriet aanbod, zoals een bepaald merk bier dat ook de favoriet van de toegewijde is. Om deze reden voelen mensen zich dichter bij volksheiligen en geloven ze dat ze sterkere banden kunnen aangaan, aangezien ze doorgaans dezelfde nationaliteit en sociale klasse delen met hun volksheilige. Dit is veel het geval met Santa Muerte, van wie wordt gezegd dat hij de behoeften van haar toegewijden begrijpt. Bovendien worden veel toegewijden aangetrokken door het nivellerende effect van de zeis van Santa Muerte, die de opdelingen van ras, klasse en geslacht uitwist. Een van de meest herhaalde toejuichingen is dat de benige dame 'niet discrimineert'.

Hierin ligt een van de grote voordelen van Santa Muerte in de steeds competitiever wordende religieuze markt van Mexico en in de grootste geloofseconomie op aarde hier in de Verenigde Staten. Veel meer dan Jezus, de heilig verklaarde heiligen en de talloze pleitbezorgers van Maria, is de huidige identiteit van de Heilige Dood zeer flexibel. Het hangt grotendeels af van hoe individuele toegewijden haar zien. Ondanks haar skeletachtige vorm, die dood en rust suggereert voor niet-ingewijden, is de Bony Lady een bovennatuurlijke actiefiguur die onder andere geneest, voorziet en straft.

Geschat wordt dat 5,000,000 tot 7,000,000 Mexicanen Santa Muerte vereren, maar de cijfers zijn moeilijk in te schatten en er zijn tot op heden geen officiële peilingen. De volksheilige doet een beroep op een bonte bemanning die bestaat uit middelbare scholieren, verpleegsters, huisvrouwen, taxichauffeurs, drugshandelaren, politici, muzikanten, doktoren, leraren, boeren en advocaten. Vanwege haar veroordeling door zowel katholieke als protestantse kerken, hebben meer welvarende gelovigen de neiging hun toewijding aan de heilige van de dood privé te houden, wat de moeilijkheid vergroot om te kwantificeren hoeveel individuen toegewijd zijn aan de skeletheilige. De heilige heeft een enorme aanhang onder de meest gemarginaliseerde mensen en degenen wiens beroepen met zich meebrengen dat de dood altijd voor hun deur staat. Dit kunnen drugsdealers zijn, maar ook politieagenten, prostituees, gevangenen, bezorgers, taxichauffeurs, brandweerlieden of mijnwerkers. In Mexico zijn veel beroepen die we in de VS als veilig beschouwen, levensgevaarlijk. Koeriers lopen bijvoorbeeld een groot risico om onder schot te worden gehouden door criminelen en dat hun koopwaar en bestelwagen wordt gestolen, ze leven misschien niet om het verhaal te vertellen. De armoede is ook hoog in Mexico: meer dan tweeënzestig procent van de mensen leeft van een zeer laag inkomen en tweeënveertig procent onder de armoedegrens. Gezien een gebrek aan inkomen, onzekere levensomstandigheden en narco-geweld, is de dood nooit ver weg, en zo zijn er veel slechte eigenschappen onder de gelovigen van de Bony Lady's. Vrouwen voelen zich ook erg aangetrokken tot de volksheilige omdat, zoals gezegd, de religie hen kansen biedt in leiderschapsrollen. Maar vrouwen sluiten zich ook aan omdat ze een risicogroep zijn in Mexico, aangezien femicide ernstig is; dagelijks worden meer dan tien vrouwen vermoord en nog veel meer ontvoerd om verkracht, vermoord of verkocht te worden voor prostitutie. Narco's verkopen niet alleen drugs, ze werken ook in de sekshandel, de slavenhandel en de handel in organen, naast andere onrechtmatige industrieën. Veel vrouwen vragen de Beendermoeder om hen bescherming te bieden tegen zulke snode karakters, en ook om hun families voor hen te beschermen.

Qua regio's is de heilige het populairst in de volgende vijf gebieden: Guerrero, San Luis Potosi, Chiapas, Veracruz, Oaxaca en Mexico-Stad. Guerrero, de thuisbasis van Acapulco, heeft een fervente aanhang vanwege de hoge criminaliteit in het gebied. De heilige wordt echter in het hele land vereerd, waar ze meer schap- en vloeroppervlakte inneemt dan enige andere heilige in tientallen winkels en marktkramen die gespecialiseerd zijn in de verkoop van religieuze en devotionele artikelen in heel Mexico. Haar kaarsen worden vaak verkocht in reguliere supermarkten, vooral in gebieden waar velen haar aanbidden. Votiefkaarsen zijn de best verkopende van alle Santa Muerte-producten. Ze kosten slechts een dollar of twee en veroorloven gelovigen een relatief goedkope manier om de heilige te bedanken of te smeken, maar sommigen die het zich niet kunnen veroorloven, kunnen elke kaars gebruiken die ze kunnen vinden.

Santa Muerte, als een nieuwe religieuze beweging, is over het algemeen informeel en ongeorganiseerd en werd pas onlangs wijdverspreid in 2001. Vanwege dit en het ontbreken van een officiële instantie die toezicht houdt op het geloof, heeft het veel invloeden van andere religies overgenomen, zoals Palo Mayombe en Santeria (in Veracruz en andere plaatsen waar Cubanen contact hebben met Mexicanen, vooral in dergelijke regio's in de VS). New Age-invloeden zijn ook een integraal onderdeel geworden van Santa Muerte, met als meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan het gebruik van de zeven kleuren die overeenkomen met de zeven chakra's die in het geloof worden geïntegreerd als de zeven krachten van Santa Muerte.

In de afgelopen twee decennia heeft de Bony Lady haar toegewijden vergezeld bij hun overtochten naar de Verenigde Staten, zich gevestigd langs de 2,000 mijl lange grens en in Amerikaanse steden met Mexicaanse immigrantengemeenschappen. Het is in de grensstaten waar ze het populairst is: Texas, New Mexico, Nevada, Californië en Arizona. Het geloof zoals beoefend door Latino / as, hoewel vergelijkbaar, neigt in sommige opzichten te verschillen, vooral bij toegewijden van de tweede generatie wiens praktijk verandert van die van hun ouders die meer Mexicaanse tradities met zich meebrachten. In de jongere generaties wordt de praktijk vooral syncretisch, waarbij invloeden van andere Spaanse religies worden geabsorbeerd en ook Heavy Metal-elementen worden opgenomen die populair zijn in de VS. Buiten deze grensstaten heeft de toewijding aan Santa Muerte zich verspreid naar steden en dorpen dieper in de VS, zoals aangegeven door de toenemende beschikbaarheid van haar devotionele parafernalia.

Los Angeles is het Amerikaanse mekka van de skeletheilige. Het heeft twee winkels met religieuze artikelen die haar naam dragen (Botanica Santa Muerte en Botanica De La Santa Muerte), en de meeste botanica's hebben veel planken met Santa Muerte-parafernalia in voorraad. De City of Angels biedt toegewijden drie plaatsen van aanbidding waar ze de Engel des Doods kunnen bedanken voor de verleende wonderen of haar om hulp kunnen verzoeken: Casa de Oracion de la Santisima Muerte (Allerheiligste Doodshuis) en Templo Santa Muerte (Saint Death Temple) ) en een van de grootste heiligdommen voor de volksheilige, La Basilica de la Santa Muerte. Dit zijn drie van de eerste tempels die aan haar zijn opgedragen in de Verenigde Staten.

In Mexicaanse, Texaanse en Californische penitentiaire inrichtingen is de aanbidding van de benige dame zo wijdverbreid dat zij bij velen het belangrijkste voorwerp van toewijding is en zelfs gevangenisbewakers haar kunnen aanbidden. In minder dan een decennium is de volksheilige de matrone heilige van het Mexicaanse strafsysteem geworden en is hij ook populair in Amerikaanse gevangenissen. Bijna alle tv-berichtgeving over haar snel toenemende volksvertrouwen in de Verenigde Staten is afkomstig van lokale stations in grenssteden. Deze nieuwsberichten zijn meestal sensationeel, omdat ze de vermeende banden van Saint Death met drugshandel, moord en zelfs mensenoffers aan het licht brengen, maar deze geven geen beeld van de meer alledaagse toewijding onder de vele andere groepen die de volksheilige aanbidden. De explosief groeiende devotionele basis is een heterogene groep met verschillende aandoeningen en ambities die zich tot haar wenden voor een reeks gunsten, waarvan de meest populaire liefde, gezondheid en rijkdom zijn.

De media portretteren de skeletachtige heilige als een duistere godheid die zich wendt tot vuile daden, aangezien ze, zoals de meeste volksheiligen, amoreel is, van alles kan worden gevraagd, ook om criminele activiteiten te zegenen. Desalniettemin is Santa Muerte, zoals aanbeden door de meeste gelovigen, noch de moreel zuivere maagd, noch de amorele spirituele huurling die allerlei duistere daden begaat, maar een flexibele bovennatuurlijke figuur die kan worden opgeroepen voor allerlei wonderen en het is precies haar veelzijdige wonder- werken die ervoor heeft gezorgd dat haar bloeiende volgeling onder toegewijden uit alle lagen van de bevolking is.

Veel meer dan een object van contemplatie, [Afbeelding rechts] is de Benige Dame een heilige van actie. De populariteit van Santa Muerte als volksheilige komt ook voort uit haar unieke controle over leven en dood. Dit is vooral aantrekkelijk in gewelddadige ruimtes, zoals gevangenissen of wijken vol drugs; Dit betekent echter niet dat alleen narco's haar aanbidden, want hun geweld brengt vele andere bevolkingsgroepen in gevaar, inclusief kinderen die ook onder haar volgelingen voorkomen. Toewijding kan, zoals ik in mijn veldwerk heb opgemerkt, heel jong beginnen. Kinderen die gevaar voor zichzelf of hun ouders vrezen, kunnen zich tot de volksheilige wenden en hoewel ze niet in staat zijn haar weelderige offers te kopen, kunnen ze hun geloof uitspreken in andere manieren, zoals het schoonmaken van een altaar, het schenken van een snoepje dat ze bij haar kregen of het zeggen van een noveen (een negendaags gebed) tot de volksheilige. [Afbeelding rechts]

Haar reputatie als de machtigste en snelst handelende heilige is vooral wat resultaatgerichte gelovigen naar haar altaar trekt. De meeste toegewijden beschouwen haar als hoger dan andere heiligen, martelaren en zelfs de Maagd Maria in de hemelse hiërarchie. Saint Death wordt soms gezien als een aartsengel (van de dood) die alleen bevelen van God zelf aanneemt. Op andere momenten kan ze zelfs als machtiger worden beschouwd dan God, aangezien de dood de ultieme kracht is en Godin-achtig wordt in haar almacht en alwetendheid.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De logica van wederkerigheid ligt ten grondslag aan de manier waarop gewone gelovigen goddelijke tussenkomst zoeken. Net als in christelijke contexten begint het verzoek om een ​​wonder met een gelofte of belofte. Daarom vragen toegewijden om wonderen van Saint Death op dezelfde manier als ze zouden doen van andere heiligen, zowel volks als officieel, ze beloven haar dan terug te betalen, vaak met het offeren van voedsel of plengoffers, maar ze kunnen ook aanbieden om hun manier van doen te veranderen, zoals om te stoppen met gokken, drugs gebruiken, drinken of roekeloos autorijden.

Aangezien veel toegewijden extreem arm zijn, kan zelfs het kleinste offer van belang zijn, zoals een fles water, vooral in een land waar schoon water een kostbaar goed is. Wat contracten met Santa Muerte onderscheidt, is hun bindende kracht. Als ze door velen wordt beschouwd als de krachtigste wonderdoener in het religieuze landschap, heeft ze ook de reputatie een harde bestraffer te zijn van degenen die haar niet respecteren. Santa Muerte zou wraak nemen op degenen die hun beloften breken. [Afbeelding rechts] dit zou kunnen zijn door kleine tegenslagen te veroorzaken of zelfs door de dood van hun familie of vrienden te bezoeken.

De meeste toegewijden bezoeken heiligdommen om hun respect te betuigen aan de volksheilige en haar offers te brengen; dit is ook waar ze gebeden zeggen en kaarsen aansteken. De meesten beoefenen het geloof echter grotendeels in de beslotenheid van hun eigen huis, op ad-hocaltaren die ze hebben verzameld. Deze kunnen eenvoudig of sierlijk zijn, afhankelijk van het inkomen van de toegewijde en de ruimte die ze hebben. Ze kunnen bestaan ​​uit niets anders dan een klein beeld van Santa Muerte of zelfs gewoon een votief met offergaven aan de volksheilige, of het altaar kan veel grote en weelderige beelden van de heilige en beeldjes bevatten, zoals uilen en andere items die verband houden met het volk. heilige, zoals schedels. Het aanbod op altaren en kapellen bestaat vaak uit alcohol, soms tequila of andere sterke drank, zoals mezcal en whisky voor de rijkere mensen en bier voor de onbemiddelden. Toegewijden houden er ook van om bloemen aan te bieden, waarvan de kleuren algemeen overeenkomen met de gunst die wordt gevraagd; hoe uitbundiger en groter het boeket, hoe beter. Ze schenken haar ook voedsel; dit kunnen zelfgemaakte items zijn, zoals tamales, of het kunnen fruit zijn. Appels zijn een favoriet aanbod. Ze kunnen ook zorgen voor noten, broodjes, chocolade en snoep, naast andere voedingsmiddelen. In Mexico worden doorgaans sigaretten aangeboden, terwijl er in de VS ook vaak sigaren worden aangeboden van de Cubaanse invloed. De benige dame krijgt altijd glazen of flessen water aangeboden, omdat ze, net als haar voorvader la Parca, voortdurend uitgedroogd zou zijn.

Gebeden, noveen, rozenkransen en zelfs "missen" voor Santa Muerte behouden over het algemeen de katholieke vorm en structuur, zo niet inhoud. Op deze manier biedt de nieuwe religieuze beweging nieuwelingen de vertrouwdheid van het Mexicaanse katholicisme en de nieuwigheid van het vereren van een opkomende volksheilige. De meeste heiligdommen en kapellen houden eens per maand een rozenkrans ter ere van de volksheilige. Hekserij en volksgeneeskunde staan ​​echter ook centraal in het geloof. Toegewijden geloven in hexes en de noodzaak om bescherming te zoeken bij de volksheilige om ze te breken. Ze geloven ook vaak in volksgeneeskunde en het belang van spirituele reiniging.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De toegewijden putten zwaar uit katholieke vormen van aanbidding en passen een kleurrijk scala aan rituelen toe, maar ze beoefenen ook hekserij, en, zoals gedetailleerd, bevatten de rituelen ook elementen uit de New Age spiritualiteit. Het algemene gebrek aan formele doctrine en organisatie betekent dat aanhangers vrij zijn om met Saint Death te communiceren op welke manier dan ook, en dus is er een enorme heteropraxie, waarbij sommige toegewijden tarot, dromen of andere methoden gebruiken om met hun heilige te 'praten'. Gebeden zijn soms geïmproviseerd en ad hoc ontworpen voor dit doel. Echter, terwijl chap books en andere boekdelen, zoals de Biblia de la Santa Muerte (een gebedenboek met petities aan de volksheilige op amazon) circuleren, is er een zekere hoeveelheid orthopraxie in opkomst.

Een voorbeeld van zo'n typisch gebed dat naar voren is gekomen, werd ontwikkeld door de meter van de nieuwe religieuze beweging, Enriqueta Romero Romero (liefkozend bekend als Doña Queta). Ze creëerde de rozenkrans voor Santa Muerte (el rosario) door een katholieke reeks gebeden gewijd aan de Maagd aan te passen. Ze nam deze gebeden op en verruilde de naam van de Maagd grotendeels voor die van Santa Muerte om de volksheilige binnen een katholiek kader te eren. Doña Queta organiseerde de eerste openbare rozenkransen in haar Tepito-heiligdom in 2002, en sindsdien heeft het gebruik zich verspreid in heel Mexico en in de Verenigde Staten. De maandelijkse eredienst op het altaar van Doña Queta trekt regelmatig enkele duizenden gelovigen.

Een van de meest gebruikelijke manieren om een ​​verzoekschrift in te dienen bij Santa Muerte is door middel van votiefkaarsen, vaak met een kleurcode voor het specifieke type gewenste interventie. Santa Muertistas kunnen votiefkaarsen op de traditionele katholieke manier gebruiken of ze kunnen dit ritueel aanvullen met hekserijrituelen. Er circuleren spreukenboeken die toegewijden vaak adviseren om gebeden te reciteren, kaarsen aan te steken, maar ook voorwerpen te gebruiken die bij hekserij tijdens rituelen worden gebruikt. Een liefdesbetovering kan bijvoorbeeld het gebruik van een rode afbeelding van Santa Muerte bevatten, [Afbeelding rechts] een rood standbeeld van Santa Muerte, maar ook een haarlok of kledingstuk van een geliefde die in een specifieke manier om de spreuk uit te spreken.

De meeste toegewijden gebruiken votiefkaarsen zoals katholieken dat in de hoofdlijn zouden doen, en bieden deze waxinelichtjes aan als symbolen van geloften, voor dank of gebeden. Naast kaarsen brengen toegewijden offers die overeenkomen met de dingen die ze verlangen. Er kunnen bijvoorbeeld rode rozen worden gegeven voor een verzoek om liefde, of er kan geld worden aangeboden voor geluk. De belangrijkste kleuren die bij de Santa Muerte-rituelen worden gebruikt, zijn rood, wit en zwart. Dit trio domineerde in de eerdere fasen, maar sindsdien zijn er veel bijgekomen. Rood is meestal bedoeld voor gunsten die verband houden met liefde en passie. Wit is voor reiniging, genezing en harmonie geweest. Zwart is notoir de kleur van zwarte magie, hexing en voor narco's en criminelen die zegeningen en hulp zoeken bij hun snode activiteiten. Dit is echter een onjuiste weergave; velen gebruiken zwart voor bescherming en veiligheid en meer recentelijk, sinds COVID-19, wordt deze kleur gebruikt voor bescherming en genezing tegen het virus.

Votiefkaarsen, bloemen en beeldkleuren komen overeen met de gunsten die worden gevraagd:

rood: liefde, romantiek, hartstocht, verzoekschriften van seksuele aard
zwart: wraak, schade; bescherming en veiligheid tegen coronavirus
wit: zuiverheid, bescherming, dankbaarheid, toewijding, gezondheid, reiniging
blauw: focus, inzicht en concentratie; populair bij studenten
bruin: verlichting, onderscheidingsvermogen, wijsheid
goud: geld, welvaart, overvloed
paars: bovennatuurlijke genezing, voor het bewerken van magie, toegang tot spirituele rijken
groen: gerechtigheid, gelijkheid voor de wet
geel: verslaving overwinnen
geel, wit en blauw: wegopener
geel en groen: zakelijke welvaart en geld
zwart en rood: zwarte magie en ongeluk omkeren, hexen terugsturen naar de afzender
veelkleurig: meerdere interventies

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De lange periode van heimelijke toewijding eindigde op Allerheiligen, 2001. Doña Queta, [Afbeelding rechts] die destijds als quesadilla-verkoper werkte, toonde publiekelijk haar levensgrote Santa Muerte-beeltenis buiten haar huis in Tepito, de notoir gevaarlijke barrio. In het decennium sindsdien is haar historische heiligdom de populairste nieuwe religieuze beweging in Mexico geworden. Doña Queta heeft meer dan enige andere devotionele leider de hoofdrol gespeeld bij het transformeren van occulte verering van de heilige in een zeer openbare nieuwe religieuze beweging.

Slechts een paar kilometer verderop stichtte de zelfverklaarde "aartsbisschop" David Romo de eerste kerk gewijd aan de Santa Muerte. De traditionele Heilige Katholieke Apostolische Kerk Mex-USA leende zwaar van de rooms-katholieke liturgie en doctrine en bood 'missen', bruiloften, doopfeesten, exorcismen en andere diensten aan die vaak worden aangetroffen in de meeste katholieke kerken in Latijns-Amerika, maar het werd gesloten in 2011 toen Romo werd gearresteerd voor meerdere strafrechtelijke vervolging, waaronder ontvoering.

In de Verenigde Staten biedt de in Los Angeles gevestigde Templo Santa Muerte een volledig scala aan katholiek-achtige sacramenten en diensten, waaronder bruiloften, doopfeesten en maandelijkse rozenkransen. De website van Templo herbergt een chatroom en streamt muziek en podcasts van massa's naar degenen die de diensten van de "professoren" Sahara en Sisyphus, de oprichters van de Templo, niet kunnen halen. Beide leiders emigreerden vanuit Mexico naar de Verenigde Staten. De opleiding van laatstgenoemde omvatte een leertijd bij twee Mexicaanse sjamanen, van wie er een 'hem leerde met de Allerheiligste Dood te spreken'. Hun rituelen worden sterk beïnvloed door New Age-riten en zijn zeer syncretisch vanwege de Amerikaanse invloed.

Een paar mijl door de stad is de Santuario Universal de Santa Muerte (Saint Death Universal Sanctuary). The Sanctuary bevindt zich in het hart van LA's Mexicaanse en Midden-Amerikaanse immigrantengemeenschap. "Professor" Santiago Guadalupe, oorspronkelijk afkomstig uit Catemaco, Veracruz, een stad die beroemd is vanwege hekserij, is de sjamaan van Santa Muerte die deze kerk leidt. Getrouwe gelovigen bezoeken het heiligdom voor dopen, bruiloften, rozenkransen, novenen, exorcismen, reinigingen en individuele spirituele counseling.

Enriqueta Vargas [Afbeelding rechts] was een van de beroemdste leiders. Ze begon de SMI-tempel (Santa Muerte Internacional) in Tultitlan in 2008, onder de voeten van het grootste standbeeld van Santa Muerte ter wereld, dat haar zoon had gebouwd vóór zijn moord. Ze richtte een netwerk van heiligdommen op in Mexico en in andere Latijns-Amerikaanse landen, zoals Costa Rica, en verspreidde het geloof. Door haar innovatief gebruik van sociale mediaplatforms en digitale communicatiemiddelen, samen met haar charismatische leiderschap in evangelische stijl, is de organisatie een populaire bron geworden voor informatie over Santa Muerte. Het is gebouwd op een sterke wereldwijde gemeenschap van toegewijden die met elkaar verbonden zijn door middel van live videoverslaggeving van regelmatige erediensten in het heiligdom en digitale outreach op Facebook. Toen ze in 2018 stierf aan kanker, nam haar dochter het over en zet het werk van haar moeder voort.

Afgezien van deze beroemdste heiligdommen zijn er in heel Mexico talloze kapellen opgericht, met mannen en vrouwen die het geloof verspreidden. Het waren voor een groot deel vrouwen die de meeste heiligdommen voor de heilige des doods hebben opgericht, waardoor ze prestige en macht voor zichzelf hebben gecreëerd en de relaties met de gemeenschap hebben geleid. Andere beroemde eigenaars van vrouwelijke heiligdommen en leiders van Santa Muerte zijn onder meer Yuri Mendez, die meer dan tien jaar geleden het grootste heiligdom voor Santa Muerte in Cancun oprichtte; het is ook de meest prominente in de regio Quintana Roo. De kapel heeft ontelbare standbeelden van de vrouwelijke volksheilige van de dood, en sommige hebben Maya-namen, zoals Yuritzia, het belangrijkste en krachtigste standbeeld in het heiligdom met wie Mendez een speciale band heeft. Mendez wordt beschouwd als een gids binnen haar gemeenschap. Als een zichzelf geïdentificeerde heks, sjamaan en genezer, biedt ze diensten op het gebied van genezing, magie en curanderismo (genezing via plantaardige medicijnen). Als een "bruja de la 3 virtudes" (heks van de drie deugden) biedt ze rode, zwarte en witte magie aan toegewijden. Haar rozenkrans trekt elke tweede dag van de maand honderden toegewijden. Mendez heeft een uitgesproken feministische kijk op toewijding aan de dood en gebruikt haar prestige en sociaal kapitaal als Santa Muerte-leider om vrouwenkwesties onder de aandacht te brengen. Deze omvatten femicide en hulp aan vrouwen met duidelijk vrouwelijke problemen, zoals huiselijk geweld of mannen die niet betalen voor kinderbijslag.

Elena Martinez Perez [Afbeelding rechts] is een andere beruchte Santa Muerte-figuur in de regio Oaxaca. De inheemse Zapotec sabia (wijze vrouw) vestigde haar heiligdom in Oaxaca om Santa Muerte te bedanken voor een wonder van genezing in c. 2002. Het is uitgegroeid van een kleine geïmproviseerde structuur en is verschillende keren herbouwd; het is nu een grote en vermaarde kapel die wekelijks honderden keren wordt bezocht. Haar familie, grotendeels de vrouwelijke leden, helpt haar bij het rennen, schoonmaken en versieren, terwijl haar zoons en kleinzonen een minder belangrijke maar nog steeds belangrijke rol spelen in de bouw en andere taken die zwaar tillen vereisen. Haar schoondochter en dochter hebben onlangs een winkel geopend bij het heiligdom waar ze kaarsen verkopen aan de vele toegewijden die komen bidden. Het heiligdom is beroemd in de regio vanwege de ongelooflijke vieringen ter ere van Santa Muerte tijdens de Dag van de Doden in november. Dit omvat twee dagen vol rituelen, muziek en festiviteiten waarin het heiligdom weelderig is versierd. Deze vieringen zijn uniek Oaxaca en worden beïnvloed door de inheemse cultuur.

Andere opmerkelijke vrouwelijke eigenaars van heiligdommen zijn Adriana Llubere die in het jaar 2000 een toegewijde werd en in 2010 een kapel bouwde met een standbeeld dat ze Canitas noemt, in San Mateo Atenco. [Afbeelding rechts] Met een hoogte van één meter en tachtig centimeter is Canitas misschien de enige voorstelling van Santa Muerte die kan staan ​​of zitten, zoals vereist voor verschillende tijden of omstandigheden. Llubere staat erom bekend haar beeld in een rolstoel rond te rollen, vooral tijdens speciale gelegenheden. Het beeld is de onofficiële matrone heilige van degenen die ten onrechte zijn opgesloten. Na te zijn vrijgelaten uit de gevangenis voor wat zij beweert nep-beschuldigingen te zijn, gaf Llubere de gevangenen van Almoloya de Juárez de opdracht om het standbeeld voor haar te maken. Tot op de dag van vandaag hebben de gevangenen daar, in penitentiaire inrichtingen in heel Mexico en zelfs in de VS, een speciale band met deze beeltenis, vooral degenen die denken dat ze onschuldig waren. Na hun vrijlating maken velen een pelgrimstocht om Canitas, wiens naam kleine gevangene betekent, te bedanken als ‘en cana’ (jargon voor in de gevangenis zitten).

Andere opmerkelijke eigenaren van heiligdommen zijn Sorraya Arredondo die eigenaar is van een grote kapel genaamd "Angel Alas Negras" (engel met zwarte vleugels) in Tula in Hidalgo, die uniek is opgedragen aan Santa Muerte in haar zwarte vorm en met een groot, met gevederd beeld bekend als La Guerrera Azteca , de Azteekse krijger. Het eert de volksheilige vanaf Nahua-oorsprong. Ongeveer anderhalf uur rijden in Tizayuca Hidalgo, bezit Maria Dolores Hernández een heiligdom dat bekend staat als La Niña Blanca de Tizayuca, het Witte Meisje van Tizayuca, waar ze tarot en andere spirituele diensten aanbiedt. Michelle Aguilar Espinoza en haar familie bezitten een beroemd heiligdom in San Juan Aragon genaamd la Capilla de Alondra, aangezien de houten beeltenis van Santa Muerte Alondra wordt genoemd. Het hanteert een houten zeis die generaties lang is doorgegeven en waarvan wordt aangenomen dat het speciale krachten heeft.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De katholieke kerk in Mexico heeft een beslissend standpunt ingenomen tegen Santa Muerte, door de nieuwe religieuze beweging aan de kaak te stellen op grond van het feit dat de verering van de dood neerkomt op het eren van een vijand van Christus. [Afbeelding rechts] De Kerk stelt dat Christus de dood heeft verslagen door opstanding; daarom moeten zijn volgelingen zich verzetten tegen de dood en zijn vertegenwoordigers, waaronder Santa Muerte. De vorige Mexicaanse president, Felipe Calderon, was lid van de National Action Party (PAN), opgericht door conservatieve rooms-katholieken in 1939. De regering van Calderon verklaarde Santa Muerte als religieuze vijand nummer één van de Mexicaanse staat. In maart 2009 vernietigde het Mexicaanse leger tientallen heiligdommen langs de weg die waren gewijd aan de volksheilige langs de grens tussen de VS en Mexico. Onder de huidige president, AMLO, is er echter minder druk geweest om heiligdommen te vernietigen.

Een aantal spraakmakende drugsbaronnen en personen die zijn aangesloten bij ontvoeringsorganisaties zijn Santa Muertistas. De prevalentie van Santa Muerte-altaren op plaats delict en in de cellen van de gevangenen heeft de indruk gewekt dat ze een narco-heilige is; dit is echter te wijten aan sensatie in de pers. Veel narco's aanbidden St. Judas, Jezus, de Maagd van Guadalupe, El Nino de Atocha (een pleitbezorger van het Christuskind), deze figuren hebben niet dezelfde media-aandacht getrokken. Veel van haar toegewijden zijn leden van de samenleving die zijn gemarginaliseerd door de heersende sociale orde. Dit kan te wijten zijn aan hun seksuele geaardheid of aan hun klasse, aangezien er doorgaans op de arbeidersklasse wordt neergekeken. Hoe dan ook, vanwege hun lage status in de ogen van de hogere klassen en de machtigen, worden zij en hun geloof vaak afgedaan als afwijkend.

AFBEELDINGEN**
** Alle foto's in dit document zijn het intellectuele eigendom van Kate Kingsbury of R. Andrew Chesnut. Ze zijn opgenomen in het profiel als onderdeel van een eenmalige licentieovereenkomst met het World Religions and Spirituality Project. Reproductie of ander gebruik is verboden.

Afbeelding # 1: een vulkanisch rotsbeeld van Santa Muerte in de tempel van de volksheilige in Morelia, Michoacan met brandende votiefkaarsen.
Afbeelding # 2: een inheemse afbeelding van Santa Muerte vol met Azteekse gepluimde hoofdtooi.
Afbeelding # 3: Santa Muerte afgebeeld als zij die gerechtigheid uitspreekt, met de weegschaal in haar hand.
Afbeelding # 4: toegewijde van Santa Muerte met zijn twee standbeelden, die hij naar Tepito heeft gebracht om gezegend te worden bij de rozenkrans in het beroemde heiligdom van Doña Queta.
Afbeelding # 5: Jonge vrouwelijke toegewijde van Santa Muerte die haar standbeeld van de Heilige des Doods vastklemt, net zoals ze zich vastklampt aan het leven in de gevaarlijke buurt van Tepito.
Afbeelding # 6: Een Santa Muerte-verslavingskaart waarop een toegewijde een belofte doet aan de volksheilige om te stoppen met drinken of drugs gebruiken of zich bezighouden met andere ondeugden voor een bepaalde periode.
Afbeelding # 7: Santa Muerte Votiefkaars brandt helder met de diepste verlangens van een Santa Muerte-toegewijde die het heeft aangestoken om de heilige te smeken om een ​​speciale gunst.
Afbeelding # 8: Doña Queta zegent een kind in haar winkel in Tepito die grenst aan het wereldberoemde heiligdom dat ze heeft opgericht voor Santa Muerte.
Afbeelding # 9: Enriqueta Vargas, de andere grote devotionele pionier, die een transnationaal netwerk van kerken oprichtte dat bekend staat als SMI (Santa Muerte Internacional) dat zich uitstrekt over Noord- en Zuid-Amerika en zelfs tot in het VK
Afbeelding # 10: Yuri Mendez, leider van het grootste heiligdom van Santa Muerte in Quintana Roo, ze identificeert zichzelf als een bruja (heks), curandera (genezer) en sjamaan van Santa Muerte.
Afbeelding # 11: Doña Elena, leider van de eerste en belangrijkste kapel van Santa Muerte in de regio Oaxaca. De leider van Zapotec staat voor een standbeeld van Santa Muerte, afgebeeld als inheems.
Afbeelding # 12: poster die Santa Muerte aan de kaak stelt als satanisch.

Referenties **

** Het materiaal in dit profiel is afkomstig uit de volgende artikelen en boeken: Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Mexican Folk Saint Santa Muerte: de snelst groeiende nieuwe religieuze beweging in het Westen", The Global Catholic recensie; Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2021. "Syncretic Santa Muerte: Holy Death and Religious Bricolage." Religies 12: 212-32; en R. Andrew Chesnut, Toegewijd aan de dood (Oxford 2012).

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Aguirre, Beltran. 1958. Etnische etniciteit van een neger Lecturas Mexicanas.

Aridjis, Eva, richt. 2008. La Santa Muerte​ Navarre, FL: Navarre Press.

Aridjis, Homero. 2004. La Santa Muerte: Sexteto del amor, las mujeres, los perros y la muerte. Mexico-Stad: Conaculta.

Bernal S., María de la Luz. 1982. Mitos y magos mexicanos. Tweede druk. Colonia Juárez, Mexico: Grupo Editorial Gaceta.

Chesnut, R. Andrew. 2012. "Santa Muerte: Mexico's toewijding aan de heilige des doods." Huffington Post, 7 januari. Betreden vanaf http://www.huffingtonpost.com/r-andrew-chesnut/santa-muerte-saint-of-death_b_1189557.html
op 25 maart 2021.

Chesnut, R. Andrew. 2003. Competitive Spirits: Latijns-Amerika's nieuwe religieuze economie. New York: Oxford University Press.

Cortes, Fernando, richt. 1976. El miedo no anda en burro. Diana Films.

Del Toro, Paco, richt. 2007. La Santa Muerte. Armagedon Producciones.

Graziano, Frank. 2007. Cultures of Devotion: Folk Saints of Spanish America. New York: Oxford University Press.

Grimm, Jacob en Wilhelm Grimm. 1974. "Godfather Death." Verhaal 44 in The Complete Grimm's Fairy Tales. New York: Pantheon. Betreden via http://www.pitt.edu/~dash/grimm044.html op 20 februari 2012.

Holman, E. Bryant. 2007. The Santisima Muerte: A Mexican Folk Saint. Zelf gepubliceerd.

Kelly, Isabel. 1965. Volkspraktijken in Noord-Mexico: geboortedouane, volksgeneeskunde en spiritualisme in de Laguna-zone​ Austin: University of Texas Press.

Kingsbury, Kate 2021. "Gevaar, nood en dood: vrouwelijke volgers van Santa Muerte." In Een wereldwijde visie op geweld: vervolging, media en martelaarschap in het wereldchristendom, uitgegeven door D. Kirkpatrick en J. Bruner. New Brunswick: Rutgers University Press.

Kingsbury, Kate. 2021. "Death in Cancun: Sun, Sea and Santa Muerte." 'Antropologie en Humanisme Quarterly 46: 1-16

Kingsbury, Kate. 2020. "At Death`s Door in Cancun: Meeting Santa Muerte Witch Yuri Mendez." Skelet Heilige. Betreden via https://skeletonsaint.com/2020/02/21/at-deaths-door-in-cancun-meeting-santa-muerte-witch-yuri-mendez/ op 25 maart 2021.

Kingsbury, Kate. 2020. "De dood is vrouwenwerk: de vrouwelijke volgelingen van Santa Muerte." ' Internationaal tijdschrift voor Latijns-Amerikaanse religies 5: 1-23.

Kingsbury, Kate. 2020. "Doctor Death and Coronavirus." Anthropologica 63: 311-21.

Kingsbury, Kate. 2018. "Machtige Mexicaanse moeders: Santa Muerte als empowerment van vrouwen in Oaxaca." Skelet Heilige. Betreden via https://www.google.com/search?client=firefox-b-1-d&q=Mighty+Mexican+Mothers%3A+Santa+Muerte+as+Female+Empowerment+in+Oaxaca  op 25 maart 2021.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2021. "Syncretic Santa Muerte: Holy Death and Religious Bricolage." Religies 12: 212-32.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Heilige dood in tijden van coronavirus: Santa Muerte, de heilzame heilige van Mexico." Internationaal tijdschrift voor Latijns-Amerikaanse religies 4: 194-217.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Leven en dood in de tijd van het coronavirus: Santa Muerte, de 'heilige genezer'," The Global Catholic recensie. Betreden via https://www.patheos.com/blogs/theglobalcatholicreview/2020/03/life-and-death-in-the-time-of-coronavirus-santa-muerte-the-holy-healer/ op 25 maart 2021.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Mexican Folk Saint Santa Muerte: de snelst groeiende nieuwe religieuze beweging in het Westen", The Global Catholic recensie. Betreden via https://www.patheos.com/blogs/theglobalcatholicreview/2019/10/mexican-folk-saint-santa-muerte-the-fastest-growing-new-religious-movement-in-the-west/ op 25 maart 2021.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "Niet zomaar een Narcosaint: Santa Muerte als Matron Saint van de Mexicaanse drugsoorlog." International Journal of Latin American Religies 4: 25-47.

Kingsbury, Kate en Chesnut, Andrew. 2020. "Santa Muerte: Sainte Matronne de l'amour et de la mort." antropologie 62: 380-93.

Kingsbury, Kate en Andrew Chesnut. 2020. "The Materiality of Mother Muerte in Michoacan: The Tangibility of Devotion to Saint Death." Skelet Heilige. Betreden via https://skeletonsaint.com/2020/12/12/the-materiality-of-mother-muerte-in-michoacan/ op 25 maart 2021.

La Biblia de la Santa Muerte. 2008. Mexico City: Editores Mexicanos Unidos.

Lewis, Oscar. 1961. The Children of Sánchez: Autobiography of a Mexican Family. New York: willekeurig huis.

Lomnitz, Claudio. 2008. Dood en de idee van Mexico. New York: Zone Books.

Martínez Gil, Fernando. 1993. Muerte y sociedad en la España de los Austrias. Mexico: Siglo Veintiuno redacteuren.

Navarrete, Carlos. 1982. San Pascualito Rey y el culto a la muerte en Chiapas. Mexico-Stad: Universidad Nacional Autónoma de México, Instituto de Investigaciones Antropológicas.

Olavarrieta Marenco, Marcela. 1977. Magia en los Tuxtlas, Veracruz. Mexico-stad: Instituto Nacional Indigenista.

Perdigón Castañeda, J. Katia. 2008. La Santa Muerte: Protectora de los hombres​ Mexico-Stad: Instituto Nacional de Antropología e Historia.

Thompson, John. 1998. "Santísima Muerte: over de oorsprong en ontwikkeling van een Mexicaans occulte afbeelding." Journal of the Southwest 40: 405-436.

Toor, Frances. 1947. Een schatkamer van Mexicaanse Folkways. New York: Crown.

Villarreal, Mario. "Mexicaanse verkiezingen: de kandidaten." American Enterprise Institute. Betreden via http://www.aei.org/docLib/20060503_VillarrealMexicanElections.pdf. op 20 februari 2012.

Publicatie datum:
26 maart 2021

 

 

Deel