Angela Coco

Universele geneeskunde

 

UNIVERSELE GENEESKUNDE TIJDLIJN

1964: Serge Benhayon (Benhayon) wordt geboren in Uruguay.

1970: Benhayon emigreerde met zijn ouders naar Sydney, Australië, waar hij naar school ging en een sportcarrière ontwikkelde.

1990 (begin): Benhayon verhuisde met zijn vrouw Deborah en hun kinderen naar Northern Rivers van New South Wales, Australië, waar hij zijn carrière voortzette als tenniscoach.

1999: Benhayon kreeg een reeks esoterische openbaringen over alternatieve geneeswijzen en begon te oefenen vanuit zijn huis in de Northern Rivers. Benhayon noemde zijn filosofie 'Universal Medicine'.

2002: Serge en Deborah Benhayon gaan uit elkaar.

2003: Benhayon bood de eerste cursussen en trainingsworkshops in zijn methodes aan in Northern New South Wales, Australië.

2004: Een cursus genaamd The Arcane School werd uitgedaagd door advocaten van Lucis Trust; Benhayon gebruikte deze titel niet meer.

2005: Benhayon begon twee keer per jaar workshops aan te bieden in Somerset, Verenigd Koninkrijk.

2006: De website van Universal Medicine wordt opgericht.

2007: UniMed Publishing, de toegewijde uitgeverij van Universal Medicine, werd opgericht.

2008: Benhayon bood de eerste vijfdaagse live-in "retraites in Vietnam en Australië" aan.

2010: Benhayon trouwde met Miranda, die al lang een vriend van de familie was.

2011: Benhayon richtte The College of Universal Medicine op, een liefdadigheidsorganisatie.

2012-2013: Esther Rockett heeft blogs gemaakt over het in diskrediet brengen van Universal Medicine.

2013: Natalie Benhayon, de dochter van Serge Benhayon, lanceert haar mobiele app, Onze cycli en richt een bedrijf op, Esoteric Women's Health.

2014: Students of Universal Medicine lanceerden een webblog met de naam De feiten over universele geneeskunde om negatieve claims in de media tegen te gaan.

2016: Benhayon heeft Esther Rockett formeel beschuldigd van laster.

2018 (december): het Hooggerechtshof van New South Wales veroordeeld tegen Serge Benhayon.

2019: de inhoud van de webblogsite genaamd De feiten over universele geneeskunde was verwijderd.

2020 (mei): De Universal Medicine-website leek terug te zijn gegaan naar een eerdere iteratie en verscheen in een proces van herontwerp.

2020: Onder COVID19-beperkingen bood Benhayon zijn leringen online aan in plaats van tijdens persoonlijke bijeenkomsten.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Serge Benhayon [Afbeelding rechts] werd in 1964 in Uruguay geboren. Hij emigreerde in 1970 met zijn ouders naar Sydney, Australië, waar hij naar school ging en een sportcarrière ontwikkelde. Begin jaren negentig verhuisde Benhayon met zijn vrouw Deborah en hun kinderen naar Northern Rivers van New South Wales, Australië, waar hij zijn carrière voortzette als tenniscoach.

Benhayon richtte Universal Medicine op in de Northern Rivers van New South Wales, Australië in 1999. Hij werd geïnspireerd door esoterische onthullingen waarin kennis van nieuwe methoden voor alternatieve geneeswijzen aan hem werd gecommuniceerd. Benhayon beschrijft zijn ervaring op een manier die vergelijkbaar is met de manier waarop anderen openbaringen rapporteren (zie Stark 1992). Namen als 'de hiërarchie' en 'Sanat Kumara' werden aan hem gepresenteerd, die hij later ontdekte in de werken van theosoof Alice A. Bailey (1880-1949). Hij ontwikkelde en begon een repertoire van esoterische complementaire en alternatieve geneeswijzen te beoefenen. Benhayons achtergrond onthult bekendheid met een verscheidenheid aan religieuze tradities en ervaring met complementaire en alternatieve therapieën (Coco 2020).

In zijn jeugd werd Benhayon blootgesteld aan een scala aan religieuze invloeden, hoewel noch zijn ouders, noch zijn grootouders religie beoefenden. Hij herinnert zich dat zijn vader, geboren uit Marokkaans-joodse en katholieke afkomst, verschillende religies studeerde (S. Benhayon 2017). De religieuze afstamming van Benhayon was de Russische Jood. Tijdens zijn schooltijd streefde Benhayon een actieve interesse na in de religieuze opvoeding van de Church of England, las hij brochures over de christelijke evangeliën en bezocht hij de kerk op zijn eigen voorwaarden. Op school blonk hij uit in atletiek en later ontwikkelde hij een carrière in de professionele tennistraining. De groei van Universal Medicine (UM) wordt gekenmerkt door mond-tot-mondreclame, publieke vraag en later door initiatieven die zijn opgezet en nog steeds worden onderhouden door familieleden van Benhayon en andere toegewijde medewerkers.

Aanvankelijk werkte Benhayon vanuit zijn huis en testte hij zijn genezingstechnieken onder vrienden en familie. Eind 2000-2001 verhuisde hij zijn praktijk naar een gehuurde kamer in een collega-praktijk. Hij vestigde uiteindelijk de eerste UM-kliniek in een gerenoveerd oud huis in Goonellabah, [Afbeelding rechts] Noord-Nieuw-Zuid-Wales. Serge en zijn eerste vrouw Deborah gingen in 2002 uit elkaar, hoewel Deborah betrokken bleef bij de UM. In 2003-2004 stopte hij met tenniscoaching en bood hij multi-level trainingsworkshops aan in zijn genezingsmodaliteiten op verschillende openbare locaties in de Northern Rivers. Hij begon ook met het houden van maandelijkse meditatiesessies op basis van het metafysische wereldbeeld dat ten grondslag ligt aan zijn genezingsmethoden (S. Benhayon 2017). Een cursus genaamd The Arcane School werd in 2004 kort aangeboden.

Benhayon noemde zijn religieuze visie "The Way of The Livingness" (TWL). [Afbeelding rechts] Rond de tijd dat hij zijn esoterische indrukken in het openbaar begon te uiten, overhandigde een vriend hem een ​​compilatie van geschriften van Alice Bailey (Bailey 1971). In Bailey's geschriften, waarvan Benhayon beweert dat hij ze niet erg nauwkeurig heeft gelezen, kwam hij een wereldbeeld tegen dat resoneerde met zijn eigen onthullende inzichten. Hij beweert dat zijn methoden de esoterische doelen van de traditie van de Tijdloze Wijsheid verlengen door praktische toepassingen te ontwikkelen om mensen te begeleiden in hun evolutie (S. Benhayon 2018). In 2008 organiseerde Universal Medicine de eerste van wat later terugkerende vijfdaagse retraites zouden worden, in Vietnam en Australië (Unimed Living 2014c). Deze retraites werden later uitgebreid naar het Verenigd Koninkrijk.

Veel UM-activiteiten zijn ingegeven door deelnemers die wegen zochten om het UM-wereldbeeld te delen. Deelnemers ontwierpen en lanceerden de UM-website in 2006. Vrijwilligers richtten ook UniMed Brisbane Pty Ltd op, een kliniek die in 2010 begon met het aanbieden van complementaire en alternatieve geneeswijzen aan het publiek. Benhayon richtte in 2011 The College of Universal Medicine (CoUM) op als een organisatiemiddel waardoor UM-beoefenaars diensten kunnen aanbieden aan de bredere gemeenschap. Benhayon opende in 2016 de Hall of Ageless Wisdom, de belangrijkste locatie voor het geven van zijn onderwijs- en trainingssessies, in Wollongbar, Noord-New South Wales. Deze hal wordt gebruikt voor openbare bijeenkomsten waar hij zijn esoterische leringen geeft en deelnemers betrekt bij een verscheidenheid aan persoonlijke ontwikkelingsprogramma's. Een belangrijke uitbreiding van TWL die voor het eerst werd aangeboden in 2017 is The School of Initiation (TSOI), een cursus die training biedt in het verbeteren van iemands begrip van esoterische principes en bewustwording van de energetische aard van de werkelijkheid. TWL-leringen worden ondersteund door een steeds groter wordend aantal gepubliceerde boeken die beschikbaar zijn via de UM-website. De titelpagina's van Benhayons boeken geven aan dat ze zijn geschreven door "Serge Benhayon and The Hierarchy". De hiërarchie wordt opgevat als de traditie van geëvolueerde wezens, de meesters, die zijn geslaagd, maar wiens wijsheid beschikbaar is voor degenen zoals Benhayon zelf die in staat zijn om het te ontvangen.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De westerse esoterie is gedeeltelijk ontstaan ​​uit de werken van de theosoof Helena P. Blavatsky (1831-1891) (Hammer 2004). De leringen van de “Way of the Livingness” vertonen duidelijke affiniteiten met deze traditie, vooral in de herhaling ervan in de werken van Alice A. Bailey (1880–1849). In zijn brede kenmerken belichaamt TWL de hoofdthema's van de westerse esoterie, zoals geïdentificeerd door Hammer (2004). Principes omvatten de opvattingen dat: menselijke zielen afkomstig zijn uit één oorspronkelijke lichtbron en het hun evolutionaire taak is om te werken aan terugkeer naar de zuivere oorspronkelijke bron; alle vormen van leven zijn met elkaar verbonden en dus draagt ​​de verbetering van de energetische toestand van het individu bij aan de vooruitgang van hen en anderen; soorten energie doordringen alle levende organismen, en; door het begrijpen van overeenkomsten tussen soorten energieën op verschillende bestaansgebieden, kunnen mensen eraan werken om het spel van energetische velden in hun geest en lichaam in evenwicht te brengen, waardoor ze spirituele evolutie bevorderen.

'Esoterisch' verwijst naar de onzichtbare wijsheid van het lichaam die de kennis van onderlinge verbondenheid met al het zijn in zich draagt. Benahayon verkondigt dat in 2000-2001 door Christus een 'nieuw ziel-vol licht' aan de wereld werd geïntroduceerd (S. Benhayon 2009: 18). Dit nieuwe Christusbewustzijn, de "Tweede Komst" genoemd, blaast liefdesenergie in de wereld en maakt een evolutionaire verandering mogelijk van oppositionele naar harmonieuze menselijke relaties. Een catalogus van sociale problemen, waaronder "onderdrukking van geslacht, pesten, verkrachting, pedofilie, de noodzaak van oorlog, hebzucht en haat" (S. Benhayon 2015: 140) wordt vaak in presentaties verteld. De kern van Benhayons boodschap is de overtuiging dat individuen respectvolle relaties moeten cultiveren, zowel intern binnen hun eigen lichaam als extern met anderen. Terwijl Benhayon en anderen in staat zijn geweest om Tijdloze Wijsheid te vinden en deze in hun leven toe te passen, merkt Benhayon op dat leken er niet zo gemakkelijk toegang toe hebben. Zijn genezingsmethoden en metafysische leringen zijn ontworpen om mensen te helpen wakker te worden voor deze spirituele wijsheid. Relevante kenmerken van Benahyons wereldbeeld zijn de manieren waarop hij de concepten gender, prana en intelligentie interpreteert, die essentieel zijn voor het begrijpen van de principes van zijn helende therapieën en cursussen voor persoonlijke ontwikkeling.

Vergelijkbaar met de geslachtskenmerken van nieuwe religieuze bewegingen die McGuire (1994) observeerde, stelt Benhayon dat mensen in de moderne samenleving vervreemd zijn van hun wezenlijke aard. Hij leert dat vrouwen het heilige belichamen, maar ook dat de godheid zowel vrouwelijk als mannelijk is, en in werkelijkheid niet geslachtsgebonden. Verschillende en complementaire energieën zijn afgestemd op vrouwelijke en mannelijke lichamen; de vrouwelijke essentie is stilte en de mannelijke is beweging. Vrouwelijkheid en mannelijkheid worden niet begrepen als het voorschrijven van sociale rollen, maar als kwaliteiten van energie in vrouwelijkheid en mannelijkheid. Benhayon leert dat vrouwen moeten terugkeren naar hun heilige vrouwelijke energie en dat mannen moeten leren om ermee om te gaan. De nadruk ligt op de behoefte van mensen om hun ware aard te ontdekken door zowel vrouwelijke als mannelijke kwaliteiten in evenwicht te brengen. Voor Benhayon is het de overmaat aan mannelijke zonne-energie die het menselijk lichaam overdreven beïnvloedt in de vorm van schadelijke prana.

In de westerse cultuur wordt prana gewoonlijk enkelvoudig gebruikt om naar de levenskracht te verwijzen, maar in oosterse doctrines wordt prāṇa op verschillende manieren gebruikt die verwijzen naar een reeks bewegingen en input van verschillende mentale toestanden en zintuigen door het hele lichaam (Blezer 1992). In navolging van theosofische leringen, neemt Bailey, wiens schrijven aspecten van Benhayons systeem heeft geïnformeerd, deze meer uitgebreide opvattingen van prana op. Hoewel prana noodzakelijk is voor het voortbestaan ​​van het leven, kan het volgens haar ook de energetische evolutie van een individu remmen. Incarnationeel puin draagt ​​ook bij aan de pranische toestand van een persoon. In de canon van Benhayon zijn ‘niet-geïncarneerde wezens’ of ‘de heren van vorm’ de bronnen van kwade energie die schadelijke prana vormen (S. Benhayon 2009: 292) die de drie lagere chakra's van het lichaam binnendringt. Aldus getroffen, worden mensen beperkt door "valse en misleidende overtuigingen en indrukken die verborgen liggen in de mentale en fysieke causale lichamen" (S. Benhayon 2006: 16).

Volgens Bailey is wat bekend staat als "intelligentie" de opeenstapeling van alle sensorische input van de ervaringen van mensen en vorige levens (Bailey 1934, 1951). In de redenering van Benhayon is wat de samenleving 'intelligentie' noemt de verzameling van gedachteconstructies, emotionele sensaties en relationeel gedrag gevormd door overmatige masculinistische energie. Deze intelligentie is een onvolledige vorm van kennis die niet wordt geïnformeerd door de inbreng van lichaam en ziel. Vrouwen hebben het meest geleden onder de te grote nadruk van masculinistische zonne-pranische energie, die zich manifesteert in culturele verschijnselen die hun belichaming objectiveren en seksualiseren (S. Benhayon 2011: 518). Als gevolg daarvan is de westerse wetenschap er niet in geslaagd de relationele en gezondheidsproblemen van de mensheid op te lossen (S. Benhayon 2013b). Een beoefenaar streeft ernaar om deze pranische invloeden te transcenderen en toegang te krijgen tot hun vurige zielenergie door te leren onbehulpzame gevoel- en denkpatronen te herkennen en te deconstrueren en die delen van het lichaam te genezen waar schadelijke prana zijn intrede heeft gedaan.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De primaire activiteiten van Universal Medicine zijn het overbrengen van haar overtuigingen uit de Tijdloze Wijsheid, het onderwijzen en trainen van esoterische genezingstechnieken en het leveren van aanvullende genezingsdiensten. Hoewel deze filosofische en commerciële facetten van de beweging worden beheerd door verschillende organisatorische entiteiten, zijn ze in de praktijk grondig met elkaar verweven. De door de UM vermelde religie, The Way of the Livingness, is in Australië niet officieel geregistreerd als religie. De organisatie is gegroeid en heeft haar invloed verspreid via genetwerkte ondernemersactiviteiten die worden gecoördineerd via de belangrijkste UM-website die beschikbaar is in vijf talen (Nederlands, Frans, Duits, Spaans of Engels). Het bevat informatie over Serge Benhayon, de beweging en de vele aangeboden producten en diensten. Daar wordt reclame gemaakt voor evenementen en via de website schrijft en betaalt men zich voor UM-programma's. Individuen die de activiteiten van de UM aansturen, zijn de oprichter en leider, Serge Benhayon, familieleden en mensen die toegewijd zijn aan het wereldbeeld van de UM, naar wie gezamenlijk wordt verwezen als The Student Body.

Benhayon houdt persoonlijk The Way of the Livingness-preken en trainingsworkshops. Expressie- en presentatiesessies die door studenten zijn bedacht, worden eerst door Benhayon bekeken om ervoor te zorgen dat ze zijn leringen nauwkeurig interpreteren en toepassen en worden geïnformeerd door de juiste vorm van energie. Tijdens een Unimed-weekend worden sessies individueel geadverteerd en geprijsd, hoewel de TWL-preek altijd gratis is. Een persoon kan ervoor kiezen om een ​​of een combinatie van evenementen bij te wonen.

De directe familie van Benhayon, partner Miranda, [Afbeelding rechts] en kinderen Simone, Michael, Curtis en Natalie dragen ook bij aan de activiteiten van de UM. Miranda beheert de organisatorische aspecten van de Goonellabah-kliniek, trainingsworkshops en openbare evenementen. Simone, die in het Verenigd Koninkrijk woont, doceert en beoefent esoterische geneesmethoden en is de belangrijkste contactpersoon voor Benhayons tweejaarlijkse bezoeken aan de UM-basis in het Verenigd Koninkrijk. Michael en Curtis beschikken over reguliere kwalificaties in respectievelijk acupunctuur en geneeskrachtige massage en hebben TWL-principes en esoterische geneeswijzen in hun praktijken opgenomen. Ze werken in de Goonellabah Clinic en helpen ook bij Unimed-weekenden en houden zich bezig met een reeks andere UM-gerelateerde activiteiten.

Natalie is zeer actief tijdens Unimed-weekenden en deelt het podium met Benhayon tijdens TSOI-sessies, maar ze heeft ook onafhankelijke initiatieven opgezet en geleid. Ze heeft Esoteric Women's Health (EWH) ingesteld als een organisatorische entiteit voor haar smartphone-app genaamd Our Cycles, een technologie waarmee vrouwen hun menstruatiecyclus kunnen volgen. EWH is uitgegroeid tot een bedrijf met een eigen website. Het coördineert een breed scala aan "diensten, evenementen en producten die de mogelijkheid bieden om weer te gaan leven op een manier die vrouwen in staat stelt hun lichaam en aangeboren stilte te eren terwijl ze voldoen aan hun vele verplichtingen en eisen" (N. Benhayon 2013a). Het Girl to Woman Festival (in pauze sinds 2019) is een initiatief onder de paraplu van EWH (N. Benhayon 2019). Beoefenaars die gekwalificeerd zijn in complementaire geneeswijzen, evenals mensen die experts zijn in hun vakgebied, bijvoorbeeld rechten of onderwijs, werken samen met de Benhayons bij het aanbieden van diensten via EWH en het College of Universal Medicine.

Het College of Universal Medicine wordt bestuurd door een Raad van Bestuur bestaande uit leden van de studentenorganisatie (College of Universal Medicine 2020a). Het College biedt zowel gratis als betaalde evenementen, waaronder "workshops, lezingen, online cursussen, welzijnsdagen en gemeenschapspresentaties" (College of Universal Medicine 2020b). Studenten richtten ook Unimed Living op, een groot media- en communicatieplatform dat facetten van UM-leringen samenbrengt en toepast op alle aspecten van het leven. De informatie varieert van voedingsrecepten tot workshops over angst voor mannen (Unimed Living 2014b).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De beweging van Benhayon staat voor verschillende uitdagingen: niet-acceptatie van de authenticiteit van zijn spirituele onthullingen, afwijzing van de beweringen van de beweging om een ​​legitieme aanvullende therapie te bieden aan de gevestigde medische praktijk en beschuldigingen van sekte-achtig gedrag.

Benhayon begrijpt dat hij de ontvanger is van de berichten van de geascendeerde meesters in de lijn van Helena P. Blavatsky, Alice A Bailey voor hemzelf. Lucis Trust, de bewakers van de erfenis van Alice Bailey, verwerpen suggesties dat Benhayon degene is die zal komen en waarvan een bewering wordt voorspeld in de geschriften van Alice Bailey (S. Benhayon 2018). Benhayon wordt in wezen beschuldigd van kwakzalverij met betrekking tot zijn leringen van tijdloze wijsheid. UM-geneeswijzen zijn ook aangevochten, met name in Australië, waar het Hooggerechtshof van New South Wales meldt dat Benhayon "valse beweringen" heeft gedaan over zijn geneesmethoden (New South Wales Caselaw 2019). De esoterische borstmassage van Benhayon, die de focus is van veel media-aandacht, is onderzocht door de Health Care Complaints Commission in Australië en de Australian Medical Registration Board. Geen van deze autoriteiten kwam tot de conclusie dat de borstmassagetechnieken van Benhayon geen schade toebrachten aan patiënten (Dwyer 2013). De Therapeutic Goods Administration, de regelgevende instantie die verantwoordelijk is voor de beoordeling en goedkeuring van therapeutische producten in Australië, gaf de UM de opdracht om therapeutische claims te schrappen voor hun promotie van kruidenpreparaten en crèmes die de UM had aanbevolen voor de gezondheid van de borsten.

De combinatie van de charismatische claims van Benhayon, zijn onorthodoxe geneeswijzen en misbruikclaims van sommige voormalige leden heeft een situatie gecreëerd waarin de UM een doelwit is geworden van claims van 'sekte-achtige organisaties'. De jury in de bovengenoemde zaak van het Hooggerechtshof in New South Wales omschreef de UM bijvoorbeeld als een 'sociaal gevaarlijke' en 'sociaal schadelijke sekte'. Als gevolg van de uitspraak van het Hof tegen Benhayon is het cultlabel gebruikt in procedures in zaken als echtscheidingsregelingen, uitdagingen tegen de verspreiding van landgoederen door testamenten, verwijdering van mensen van werkplekken en het verbreken van relaties.

De reeks controverses die de UM ervaart, weerspiegelt onderwerpen die doorgaans worden ervaren door andere nieuwe religieuze bewegingen (zie Melton 2004). Deze worden versterkt door aanzienlijke negatieve berichtgeving in de media in Australië en in andere landen waar de UM organisatiecentra heeft opgericht. Hoewel UM-deelnemers alle aantijgingen hebben betwist, staat de organisatie, met de aanhoudende negatieve media-aandacht, voor aanzienlijke uitdagingen in haar zoektocht naar legitimiteit en acceptatie.

AFBEELDINGEN

Afbeelding # 1 Serge Benhayon.
Afbeelding # 2: Universal Medicine: The Way of Livingness-teken.
Afbeelding # 3: de eerste UM-kliniek in een gerenoveerd oud huis in Goonellabah.
Afbeelding # 4: Serge en Miranda Benhayon.

REFERENTIES

Bailey, Alice A. 1971. Denk hier eens over na​ London: Lucis Publishing Company.

Bailey, Alice A. 1934 [1951]. Een verhandeling over witte magie of de weg van de discipel​ New York: Lucis.Benhayon,

Benhayon, Natalie. 2019. "The Girl to Woman Festival." Universele geneeskunde. Betreden via https://www.esotericwomenshealth.com/girl-to-woman-festival op 7 oktober 2020.

Benhayon, Natalie. 2013. 'Esoterisch Gezondheid van vrouwen." Universele geneeskunde. Betreden via http://www.esotericwomenshealth.com/ op 30 2020 september.

Benhayon, Serge. 2020. "Welkom bij Serge Banhayon TV." Unimed Publishing. Betreden vanaf https://sergebenhayon.tv/ op 6 oktober 2020.

Benhayon, Serge. 2020 [2000]. "The Way of The Livingness - Lezingen 2020." Unimed Publishing. Betreden vanaf  https://study.universalmedicine.com.au/livingness/general op 6 oktober 2020.

Benhayon, Serge, 2000. "Genezingstherapieën." Unimed Publishing. Betreden vanaf https://www.universalmedicine.com.au/services/healing-therapies op 7 oktober 2020.

Benhayon, Serge. 2015. Tijd: een verhandeling over energetische waarheid. Volume 1.Tijd, ruimte en wij allemaal​ Goonelabah: UniMed Publishing.

Benhayon, Serge. 2013. Een open brief aan de mensheid​ Goonellabah: UniMed Publishing.

Benhayon, Serge. 2011. Esoterische leringen en openbaringen​ Goonellabah: Unimed Publishing.

Benhayon, Serge. 2009. De levende soetra's van de hiërarchie: een verhandeling over energetische waarheid​ Goonellabah: UniMed Publishing.

Benhayon, Serge. 2006. Universal Medicine presenteert Sacred Esoteric Healing: Advanced Level 4 ​ Goonellabah: UniMed Publishing.

Blezer, HWA 1992. "Prana: aspecten van theorie en bewijs voor de praktijk in het laat-brahmaanse en vroeg-upanisadische denken." Pp. 20-49 binnen Ritueel, staat en geschiedenis in Zuid-Azië: essays ter ere van J. F Heesterman, uitgegeven door AW Van den Hoek, MS Kolf en MS Oort. Leiden, New York, Köln: EJ Brill.

Coco, Angela. 2020. "De weg van het leven en de universele geneeskunde." Nova Religio 24: 55-76.

Coco, Angela. 2018. "Interview 4." Bewerkt door Angela Coco. Lismore, NSW: Southern Cross University.

Coco, Angela. 2018. "Interview 4" [Benhayon, Serge]. Bewerkt door Angela Coco. Lismore, NSW: Southern Cross University.

Coco, Angela. 2017. Interview 3 [Benhayon, Serge]. Bewerkt door Angela Coco. Lismore, NSW: Southern Cross University.

Coco, Angela. 2017. "Field Notes" [Natalie Benhayon]. Lismore: Southern Cross University.

Coco, Angela. 2015. "Veldnotities." Lismore: Southern Cross University.

College of Universal Medicine. 2020a. "Bord." College voor Universele Geneeskunde. Betreden via https://www.coum.org/about/board/ op 7 oktober 2020.

College of Universal Medicine. 2020b. "College of Universal Medicine - Een karakteristieke instelling." Universele geneeskunde. Betreden vanaf https://www.coum.org/ op 16 oktober 2020.

Dwyer, John. 2012. "Wanneer 'Healing Hands' beginnen te grijpen." Australaziatische wetenschap 34: 44.

Hamer, Olav. 2004. Kennis claimen: strategieën van epistemologie van theosofie tot de New Age. Leiden en Boston: Brill.

McGuire, Meredith B. 1994. "Gendergerelateerde spiritualiteit en quais-religieus ritueel." Pp. 273-87 binnen Tussen het heilige en het seculiere: onderzoek en theorie over quasi-religie, uitgegeven door Arthur L. Greil en Thomas Robbins. Greenwich, CT en Londen: JAI Press.

Melton, J. Gordon. 2004. "Perspective: Toward a Definition of" New Religion "." Nova Religio: The Journal of Alternative and Emergent Religions 8: 73-87.

Hooggerechtshof van New South Wales. 2019. Benhayon tegen Rockett (nr. 8) [2019] NSWSC 169. Hooggerechtshof van New South Wales. (Formele bevelen die de bevindingen van de jury weerspiegelen). Betreden vanaf https://www.caselaw.nsw.gov.au/decision/5c772e44e4b0196eea404c09 op 10 december 2020.

Stark, Rodney. 1992. "Hoe gezonde mensen met de goden praten: een rationele theorie van openbaringen." Pp. 9-34 binnen Innovatie in religieuze tradities: essays in de interpretatie van religieuze verandering, uitgegeven door Michael W. Williams, Collett Cox en Martin S. Jaffee. Berlijn en New York: Mouton de Gruyter.

Studenten Universal Medicine. 2014a. "Universele geneeskunde." Unimed Living. Betreden via https://www.unimedliving.com/serge-benhayon/uni-med/universal-medicine.html op 23 oktober 2020.

Studenten Universal Medicine. 2014b. "De webcasting van Universal Medicine-presentaties." Unimed Living. Betreden via https://www.unimedliving.com/serge-benhayon/uni-med/worldwide-webcast/the-webcasting-of-universal-medicine-presentations.html op 23 oktober 2020.

Unimed Living. 2014a. "Over Serge Benhayon." UniMed Living. Betreden via https://www.unimedliving.com/serge-benhayon/who-is-serge/about-serge-benhayon.html op 31 juli 2020.

Unimed Living. 2014b. "Unimed Living." Unimed Publishing. Betreden via https://www.unimedliving.com/ op 16 oktober 2020.

Unimed Living. 2014c. "UniMed Retreats." Unimed Wonen. Betreden via https://www.unimedliving.com/serge-benhayon/uni-med/experiencing-universal-medicine/unimed-retreat.html op 5 oktober 2020.

Publicatie datum:
11 december 2020

Deel