Michael Amoruso

Kapel van Onze Lieve Vrouw van de Aangetaste


KAPEL VAN ONZE DAME VAN DE BETROKKENEN
TIMELINE

1775: De begraafplaats van Onze-Lieve-Vrouw van de Getroffen (Cemitério da Nossa Senhora dos Aflitos), ook wel bekend als de Cemetery of Glory (Cemitério da Gloria), is gevestigd in São Paulo, SP, Brazilië.

1779 (27 juni): De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Getroffenen (Capela da Nossa Senhora dos Aflitos), gebouwd op begraafplaats, wordt ingewijd.

1821 (september): Joaquim José Cotindiba en Francisco José das Chagas, beter bekend als Chaguinahs, werden opgehangen wegens het aanzetten tot een opstand onder medesoldaten wegens mishandeling en onbetaalde lonen in de nabijgelegen havenstad Santos. Kort daarna werd hij vereerd als een populaire heilige.

1858: Cemitério Consolação, de eerste echt gemeentelijke begraafplaats van São Paulo, werd opgericht. Dit maakte de begraafplaats van de getroffenen overbodig en de laatste begrafenis vond plaats op 14 augustus.

1886 (november): het bisdom São Paulo geeft toestemming voor de verdeling en verkoop van het terrein van de Cemetery of the Afflicted, waardoor de Chapel of the Afflicted de enige overgebleven structuur van de begraafplaats blijft.

1978 (23 oktober): De kapel van de getroffenen is door CONDEPHAAT (de raadsman voor de verdediging van historisch, archeologisch, artistiek en toeristisch erfgoed van de staat São Paulo) aangewezen als beschermd historisch monument.

1991 (april): De kapel van de getroffenen krijgt verdere bescherming door CONPRESP, de gemeenteraad voor het behoud van historisch, cultureel en milieupatrimonium van de stad São Paulo.

Circa 1994: De kapel vloog in brand en veroorzaakte blijvende schade aan altaarstukken en onthulde menselijke resten van de oude begraafplaats.

2011 (oktober): Historische verenigingen van steden en staten keurden een voorgestelde renovatie van de kapel goed voor een bedrag van $ 1,500,000 reais (destijds ongeveer $ 845,000). De renovatie is nooit gebeurd.

2018 (maart-juni): bouw op een perceel naast de kapel veroorzaakt scheuren die langs de muren van de kapel opengaan, wat zorgen baart bij toegewijden. Vijf kwamen bijeen om UNAMCA (União dos Amigos da Capela dos Aflitos) te vormen, de Unie van de Vrienden van de Kapel van de Getroffenen.

2011 (27 juni): UNAMCA publiceerde een open brief aan organisaties voor cultureel erfgoed en de katholieke kerk, waarin ze klaagde over de verwaarlozing van de kapel en waarschuwde voor het gevaar van instorting.

2018 (20 september): UNAMCA hield een begrafenisstoet ter ere van Chaguinhas. De processie was gemodelleerd naar de Mars voor Rassendemocratie en passeerde langs belangrijke ‘zwarte plekken in de centrale regio van de stad’.

2018 (december): Archeologen van A Lasca kondigden de ontdekking aan van menselijke resten op het perceel naast de kapel, dat vroeger deel uitmaakte van de Cemetery of the Afflicted. Later die maand introduceerde gemeenteraadslid Paulo Batista dos Reis wetgeving om de archeologische vindplaats officieel te beschermen.

2020 (28 januari): Burgemeester Bruno Covas van São Paulo ondertekende wet 17.310, die de oprichting van een gedenkteken van de getroffenen aanduidt op het perceel naast de kapel, 'gewijd aan het behoud van het archeologische archief en de herinnering aan de zwarte mannen en vrouwen die woonde in deze regio tijdens de slavernij. "

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Kapel van Onze Lieve Vrouw van de Aangetaste (Capela da Nossa Senhora dos Aflitos), beter bekend als de Kapel van de Aangetaste, is een kleine katholieke kapel in de wijk Liberdade in São Paulo, Brazilië. Het werd ingewijd in 1779 en maakte ooit deel uit van de begraafplaats van Onze Lieve Vrouw van de Aangetaste, die vier jaar eerder werd gebouwd voor 'slaven [sic], slachtoffers van de doodstraf en de behoeftigen ”(Santos 1978: 1). Kerkelijke begrafenissen waren destijds de norm en de begraafplaats was de eerste in São Paulo en een van de eerste in Brazilië. Hoewel het onder kerkelijk gezag was, was het functioneel een openbare begraafplaats, gereserveerd voor degenen die het zich niet konden veroorloven (of in sommige gevallen niet mochten ontvangen) om op kerkelijke gronden te worden begraven. Na de Bisdom São Paulo verkavelde en verkocht de begraafplaats in 1886, de Kapel van de Getroffenen was de enige overgebleven structuur (Santos 1978: 1). Tegenwoordig staat de kapel aan het einde van een korte, doodlopende steeg [Afbeelding rechts] waar het wordt geflankeerd door hoge gebouwen, restaurants en winkelcentra. Met zijn oude, versleten façade en macabere naam herinnert de kapel aan een vervlogen tijdperk en heeft het de reputatie spookachtig te zijn (zie bijvoorbeeld Universo Lenda 2015).

De Kapel van de Aangetaste is in de eerste plaats een plaats van persoonlijke toewijding. Een waarnemer schreef in 1858 en beschreef hoe "gelovigen van alle rassen, vooral eenvoudige wezens" een gammele structuur hadden gebouwd om kaarsen aan te steken "met de bedoeling voor de zielen" (in Loureiro 1977: 51). Deze praktijk, die Brazilianen de toewijding aan zielen (devoção às almas) of cultus van de zielen (culto das almas) noemen, blijft bestaan ​​tot op de dag van vandaag. Gedurende de twintigste eeuw verwonderden journalisten en geleerden zich over de menigte bezoekers die naar de kerk kwamen om de hulp van de zielen te vragen bij wereldse aangelegenheden (zie bv. Vilenha 2012). Vergelijkbaar met de cultus van de doden in Napels, bidden toegewijden in de Kapel van de Aangetaste beiden heeft gewacht als naar de zielen, in de hoop niet alleen het lijden van de ziel te verzachten, maar ook dat van henzelf. De praktijk is terug te voeren op het vagevuur devotionalisme dat ooit in de katholieke wereld floreerde en vooral sterk was in de koloniale Portugese Atlantische Oceaan (Campos 2013: 96). Maar tegenwoordig geloven toegewijden niet altijd in het vagevuur, en sommigen verwerpen de katholieke identiteit helemaal, waardoor de kapel een reputatie krijgt als 'heterodox' of 'syncretisch' (Vilenha 2013).

Van al degenen die begraven liggen in de buurt van het terrein van de kapel, staat er een apart. In 1821 werd Francisco José das Chagas, beter bekend als "Chaguinhas", ter dood veroordeeld wegens zijn rol in de opstand van soldaten over onbetaald loon. Volgens de legende brak het touw toen Chaguinhas in de nacht van 20 september werd opgehangen. De sympathieke menigte, die het als een teken van God zag, schreeuwde "Liberdade!" (Vrijheid!) En pleitte voor zijn vrijlating. Maar de autoriteiten waren onbewogen en Chaguinhas werd terug de galg in gestuurd. Bij de tweede poging brak het touw opnieuw en verblufte toeschouwers verklaarden het een wonder. Sommigen zeggen dat hij uiteindelijk werd geëxecuteerd bij de derde poging, toen de beul een vezeltouw verwisselde voor een van leer. Anderen zeggen dat er vier pogingen nodig waren, of zelfs dat de geërgerde beul zijn taak moest vervullen door Chaguinhas te onthoofden of hem dood te slaan (Amoruso 2014: 11–12; Menezes 1954: 153–59; Silva 2008: 284–86; Vilenha 2013).

Na de dood van Chaguinhas richtten twee leken, Olegário Pedro Gonçalves en Chico Gago, een houten kruis en een kleine tafel op bij de heuvel waarop de galg stond. Het werd bekend als het Heilige Kruis van de opgehangen, en toegewijden bezochten om kaarsen aan te steken voor Chaguinhas en de andere slachtoffers van de galg. Binnen enkele decennia bouwden toegewijden een kleine structuur om het aanbod van kaarsen en bloemen tegen de elementen te beschermen en het groeiende aantal bezoekers beter van dienst te zijn. Ergens tussen 1887 en 1891 bouwde het bisdom São Paulo een kleine kapel om de groeiende toewijding op te vangen, die ze slechts vier jaar later hervormden en uitbreidden. Het plaatste het eenvoudige houten kruis achter het altaar en werd ingewijd in de kerk van het Heilig Kruis van de zielen van de gehangen. De toewijding bleef groeien en tegen het midden van de twintigste eeuw journalisten verwonderd over de menigte bezoekers die de kaarskamers van de kerk inpakte. [Afbeelding rechts] Een lekenbroederschap hielp bij het in stand houden van de kerk en het bevorderen van de devoties voor Chaguinhas en de zielen, en hield in het begin van de twintigste eeuw regelmatig een grafmis op de verjaardag van Chaguinhas 'ophanging (Menezes 1954: 153–59; Santos 1977: 9).

Net als de andere slachtoffers van de galg, is Chaguinhas waarschijnlijk begraven op de begraafplaats van de getroffenen. Hoewel er geen vermelding van zijn begrafenis in de archieven van het aartsbisdom is, zeggen bronnen uit de late negentiende eeuw dat kort na zijn dood de gelovige kaarsen voor hem aan de poorten van de begraafplaats aanstaken (Almanach 1879: 201; Santos 1978: 1). Tegenwoordig bidden toegewijden tot hem in de Kapel van de Getroffenen, waar ze zeggen dat hij werd vastgehouden aan de vooravond van zijn executie. Daar klopten ze driemaal op een grote houten deur om te symboliseren hoe Chaguinhas aan zijn einde kwam, voordat ze een verzoek deden of bedankten voor ontvangen gunsten. De scheuren en spleten van de deur zitten meestal vol met gevouwen verzoekschriften die op massa-intentieformulieren zijn geschreven. Hoewel Chaguinhas bijzonder effectief zou zijn bij juridische kwesties of bij het verhelpen van onrecht, zoeken beoefenaars zijn hulp voor allerlei problemen, waaronder problemen met geld, gezondheid en liefde (Field notes, september 2018; Soares Dias 2020; Vilenha 2013).

In tegenstelling tot de zekerheid van het geloof van toegewijden, gaan de details van de dood en het leven van Chaguinhas waarschijnlijk verloren in de tijd. Sommige hiervan, zoals het aantal keren dat het touw brak, zijn van weinig belang voor toegewijden vandaag. Anderen, zoals de rol van politicus Martim Francisco bij het goedkeuren van de executie van Chaguinhas, hebben implicaties voor de vraag of Chaguinhas gevierd moet worden als een gemartelde voorouder van de Braziliaanse onafhankelijkheid, die een jaar na zijn dood kwam (Silva 2008: 284–86). Maar onder hedendaagse toegewijden gaat het misschien het meest levendige debat over Chaguinhas over de kleur van zijn huid. Waarom hebben zo weinig historici iets gezegd over het ras van Chaguinhas? Was het omdat hij zwart was, zoals de meesten die aan de galg werden gehangen? De antwoorden op deze vragen zijn betrokken bij de hedendaagse strijd om het stedelijk geheugen en de etnische identiteit in São Paulo.

Paulistanos kennen Liberdade tegenwoordig meestal als 'de Japanse wijk' en het is gemakkelijk in te zien waarom. De buurt wordt gekenmerkt door lantaarns in Japanse stijl, een grote torii (een poort die traditioneel wordt gevonden bij de ingang van Shinto-heiligdommen) en gevels die de Japanse architectuur moeten oproepen. De esthetiek is gedeeltelijk een bewijs van de geschiedenis van de buurt als een populaire bestemming onder Japanse immigranten, van wie honderdduizenden in de twintigste eeuw naar Brazilië kwamen. Maar het is ook het resultaat van een 'Oriëntatieprogramma', dat de stad in de jaren zeventig implementeerde om Liberdade als toeristische bestemming te promoten (Guimarães 1970: 1979–127). De omarming van de Japanse immigratie door de stad heeft geresulteerd in de verduistering van andere geschiedenissen, zoals de Koreaanse en Chinese immigratie in de latere twintigste eeuw, of de nog langere geschiedenis van de buurt als een centrum van zwart leven en cultuur. Dat maakt deel uit van wat de Kapel van de Aangetaste tegenwoordig zo relevant maakt; voor journalisten, wetenschappers en activisten fungeert het als een 'geheugenplaats' die herinnert aan het minder bekende zwarte verleden van Liberdade (Ferreira 29; Soares Dias 2018).

Gedurende de twintigste eeuw herontdekten journalisten periodiek de Kapel van de Getroffenen en de Kerk van de Gehangen, waarover ze schreven als bolwerken van "traditie" tegen de aanval van snelle modernisering die kenmerkend is voor São Paulo (zie bijv. Diario Nacional 1938; A Gazeta 1931). In 1978 werd de Kapel van de Getroffenen door CONDEPHAAT, de staatsorganisatie van de staat São Paulo, aangewezen als een beschermde historische plaats, die bepaalde dat de structuur "niet kon worden vernietigd, afgebroken, verminkt of veranderd" of zelfs "gerepareerd, geschilderd of gerestaureerd". ”Zonder voorafgaande toestemming. Later, in 1991, heeft de nieuw opgerichte gemeentelijke erfgoedraad (CONPRESP) de structuur verder beschermd, onder meer door te eisen dat alle nieuwbouw binnen een bepaalde straal een speciaal goedkeuringsproces onderging.

Begin 2018 kwamen vragen over historisch behoud naar voren, toen de bouw in een aangrenzend perceel de kapel zo hevig schudde dat scheuren langs de muren opengingen. Bezorgd dat de kapel zou instorten, besloot een groep van vijf toegewijden actie te ondernemen. In juni van dat jaar richtten ze UNAMCA op (União dos Amigos da Capela dos Aflitos), de Vereniging van Vrienden van de Kapel van de Aangetaste, om inspanningen te organiseren om de kapel te redden en uiteindelijk fondsen te werven voor een broodnodige renovatie. Ze begonnen hun inspanningen met een open brief gericht aan het aartsbisdom van São Paulo, relevante erfgoedadviezen waarin ze waarschuwden voor de dreiging waarmee de kapel werd geconfronteerd en betreurden de aanhoudende staat van verval. Al snel begon UNAMCA de aandacht van de pers te trekken en groeide het aantal leden met toegewijden, zwarte activisten en leken die geïnteresseerd waren in cultureel erfgoed, en de groep begon haar doelstellingen dienovereenkomstig te verbreden (Soares Dias 2018).

Op 20 september is de 197th verjaardag van de dood van Chaguinhas, UNAMCA hield zijn eerste jaarlijkse begrafenisstoet ter ere van Chaguinhas. Als plechtige wake bij kaarslicht in Liberdade integreerde de processie elementen van het katholieke devotionalisme met het symbolische repertoire van een traditie van zwart protest in São Paulo. In het bijzonder was de stoet ontworpen om te gebaren naar de jaarlijkse Nachtmars voor Raciale Democratie (Marcha Noturna Pela Democracia Racial), die traditioneel begon in de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Goede Dood. Een van de oudste kerken van São Paulo, Chaguinhas en andere ter dood veroordeelde, zou daar hebben gebeden voordat ze naar de galg marcheerden. Door van dezelfde locatie te vertrekken, bood de processie ter ere van Chaguinhas niet alleen zijn toegewijden een gelegenheid om zijn dood te herdenken, maar benadrukte hij ook belangrijke locaties van het zwarte historische geheugen in São Paulo (Soares Dias 2018).

Een cruciaal moment in de recente geschiedenis van de Kapel van de Getroffenen kwam in december 2018, menselijke resten van de oude begraafplaats werden ontdekt op de bouwplaats naast de kapel. Hoewel archeologen de afkomst of doodsoorzaak van de begravenen niet konden achterhalen, ontdekten ze een glazen kralenketting, wat aangeeft dat de eigenaar 'behoorde tot een door Afrika geïnspireerde religie' (Reis 2018). De ontdekking versterkte de oproep van activisten om de kapel te beschermen, en sommige van degenen die eraan hadden gewerkt om haar te redden, begonnen zich te concentreren op een nieuwe campagne om het aangrenzende perceel te onteigenen en de aanwijzing ervan als beschermde archeologische vindplaats veilig te stellen. Het Departement voor Historisch Patrimonium van de stad stond positief tegenover het project en in januari 2020 ondertekende burgemeester van São Paulo, Bruno Covas, wet 17.310, die de oprichting van de Memorial of the Afflicted bekrachtigde, “gewijd aan het behoud van het archeologische archief en de herinnering aan de zwarte mannen en vrouwen die in deze regio leefden tijdens de periode van slavernij ”(Bonilla 2020).

Vanaf juli 2020 zijn activisten bezig met het plannen en inzamelen van geld voor het gedenkteken, en zorgen ze voor verdere juridische bescherming ervoor. Hoewel de Memorial of the Afflicted al bestaat als een rechtspersoon, blijft het lot momenteel in particuliere handen, en activisten vragen het kantoor van de burgemeester om het een "openbaar nut" te noemen en om de fondsen te werven die nodig zijn voor de onteigening ervan. In overeenstemming met de taal van Wet 17.310, zijn degenen die werken aan de implementatie van het monument van plan om het te beschermen en het erfgoed van tot slaaf gemaakte zwarte mensen en hun nakomelingen in São Paulo te beschermen en te valoriseren (Soares Dias 2020).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Lijden en dood staan ​​centraal in het geloof in de Chapel of the Afflicted. Toegewijden bezoeken voornamelijk op maandag, die ze kennen als de 'dag van de zielen'. Deze aanduiding in de tijd is, net als de bredere praktijk van gebed tot de lijdende doden, geworteld in een lange traditie van katholiek purgatoriaal devotionalisme. Purgatoriale devoties bloeiden op in het koloniale Brazilië, waar ze werden gepromoot door katholieke lekenbroederschappen, kerkelijke autoriteiten en de kroon (Campos 2013: 96). Hoewel toegewijden tegenwoordig niet altijd in het vagevuur geloven, helpt dit historische traject om opvallende kenmerken van de hedendaagse praktijk te verklaren. Vandaag bidden toegewijden bijvoorbeeld tot zielen zoals de almas aflitas (lijdende zielen) en almas penadas (zwervende zielen), die ze behandelen als verschillende soorten doden. Maar in de zeventiende en achttiende eeuw waren deze uitdrukkingen veel voorkomende eufemismen voor purgatoriale zielen in de Iberische devotieliteratuur (Amoruso 2018: 14).

Spirit-mediumschapsreligies zoals Candomblé, Umbanda en Kardecist-spiritisme zijn wijdverbreid in Brazilië, en beoefenaars van deze religies (die zichzelf al dan niet ook als katholiek beschouwen) bezoeken vaak de Kapel van de Getroffenen. Daar zijn een paar redenen voor, niet in de laatste plaats de structuur van de plaats: niet alle kerken in São Paulo hebben een plek om kaarsen aan te steken, en niet alle kaarskamers zijn zo gemakkelijk bereikbaar vanaf de straat. Maar het eclecticisme van toegewijden houdt ook verband met de geschiedenis van de kapel als de rustplaats van de minst bedeelden. Bezoekers kennen de kapel als de 'plaats waar slaven werden begraven' en offergaven aan spirituele entiteiten zoals de pretos velhos ('oude zwarten' of de geesten van generaties tot slaaf gemaakte Afrikanen) of Obaluaê, de Yoruba orixá die wordt geassocieerd met genezing, dood, en opstanding komen veel voor in de kapel (Amoruso 2018: 4–5).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De kapel van de getroffenen is vooral bekend als een ruimte van paraliturgische toewijding. Bij zeldzame uitzondering wordt de mis eenmaal per week, op maandagmiddag, in de kapel gevierd. Omdat het geen parochiekerk is, worden er zelden doopfeesten, huwelijken en begrafenismissen gevierd, en dan alleen met speciale toestemming. De kapel is meestal het drukst op maandag, wanneer toegewijden komen bidden tot de zielen van de lijdende doden (Amoruso 2018; Soares Dias 2019).

Als een privépraktijk kan de toewijding aan zielen eigenzinnig zijn. In zijn meest basale vorm bestaat het uit het bezoeken van een geschikte locatie (meestal een kerk of begraafplaats) om op maandag kaarsen aan te steken voor, te bidden en te bedanken voor de zielen van de doden. Toegewijden zijn het er stellig over eens dat het thuis aansteken van kaarsen voor de doden riskant is, aangezien men gekwelde zielen kan aantrekken die 'nog steeds licht nodig hebben'. Als zodanig is elke kerk met een plek om kaarsen aan te steken acceptabel voor het beoefenen van de devotie. Maar in São Paulo hebben de meest populaire sites voor de praktijk een speciale associatie met de dood (Amoruso 2018: 4). Sommige zijn kerken die op institutionele gronden werden gebouwd, zoals het Heiligdom van de Zielen in de wijk Armênia. Het rituele leven in het heiligdom wordt bestuurd door de Missionarissen van het Heilig Hart van Jezus en put uit de jarenlange zorg van de missionaire congregatie voor de zielen in het vagevuur (Santuário das Almas). Anderen, zoals gemeentelijke begraafplaatsen of de Kapel van de Getroffenen, hebben een meer intieme relatie (zowel historisch als ruimtelijk) met de doden van de stad. De historische trauma's die de Chapel of the Afflicted tot zo'n krachtige devotionele site maken, maken het ook rijk aan spectrale kennis en een favoriete bestemming van spokenjagers, artiesten en televisieproducenten. De Netflix-serie Spectro's (Spectres), bijvoorbeeld, begint met een scène die zich afspeelt in de Chapel of the Afflicted in 1858, het jaar van de laatste begrafenis op de begraafplaats.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De kapel van de getroffenen valt onder de jurisdictie van het aartsbisdom São Paulo. Omdat het geen parochiekerk is, zijn er de afgelopen jaren verschillende priesters aangesteld om daar de mis te vieren, en sommigen hebben bescheiden innovaties geïntroduceerd. Soms begon bijvoorbeeld rond 2018 een priester een charismatische katholieke mis te vieren en expliciet te verwijzen naar Chaguinhas in preken om de gemeente op te bouwen (Field notes, september 2018; Soares Dias 2019).

Maar hoewel de kapel onder het gezag van het aartsbisdom staat, is er geen formele leiding aan het privé-devotionele leven in de kapel. Een lekenbroederschap handhaafde de kerk kort rond 1857–1878, maar historici weten weinig van hun organisatie of praktijken (Dos Santos 1978). De kapel wordt doorgaans bemand door een enkele beheerder, met af en toe de hulp van een conciërge. Soms plaatsten de beheerders van de kapel borden die het gebruik van gekleurde kaarsen verbieden (die worden geassocieerd met Afro-Braziliaanse religieuze devoties), of zelfs door bezoekers te berispen die een dergelijk aanbod verlaten. Gebedsgroepen hebben soms de kapel bezocht, zoals een groep die zich op maandag verzamelt om de Mil misericórdias (Thousand Mercies) te reciteren, een gebedscyclus die lijkt op de Chaplet of Divine Mercy. Meer recentelijk, in 2019, openden toegewijden die met UNAMCA werkten een nieuwe praktijk, de Terço do Chaguinhas, die het activistische werk van de groep koppelt aan de verering van Chaguinhas.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Vanaf medio 2020 hebben de meest uitgesproken uitdagingen waarmee de Kapel van de Getroffenen te maken heeft, betrekking op het behoud en de renovatie ervan, evenals de bouw van het Gedenkteken van de Getroffenen. Met de passage van Wet 17.310 is de vorige constructie in het perceel naast de kapel stopgezet en is de structurele integriteit van de kapel waarschijnlijk geen direct risico. Toch heeft de kapel dringend behoefte aan hervorming (Soares Dias 2020). Het ruikt vaag naar schimmel en de gipswanden zijn versleten en barsten. Veel van de retablos van de kapel brokkelen af ​​van schade door termieten, en sommige zijn nog steeds gedeeltelijk bedekt met roet door het vuur van midden jaren negentig dat door het schip scheurde.

De wet van januari 2020 die de oprichting van een gedenkteken voor de getroffenen aanduidde, schatte de kosten van R $ 4,000,000 om het desbetreffende land te kopen en nog eens R $ 2,000,000 voor de bouw van het fysieke gedenkteken. Momenteel bestaat het monument alleen als rechtspersoon en degenen die aan de ontwikkeling ervan werken, hebben een reeks werkgroepen georganiseerd die verantwoordelijk zijn voor projectbeheer, architectuurplanning, communicatie en juridische kwesties. Omdat de planning, fondsenwerving en bouw van het monument waarschijnlijk jaren in beslag zullen nemen, bespreekt de groep de mogelijkheid om een ​​virtueel monument te creëren en is bezig met het verzamelen van archiefmateriaal en wetenschappelijk werk over de kapel en begraafplaats van de getroffen (veld) notities, juni 2020).

AFBEELDINGEN
Afbeelding # 1: toegang tot de kapel van de getroffen.
Afbeelding # 2: Devotionele ruimte in de Kapel van de Getroffenen.

Referenties **
**
Origineel onderzoek in dit artikel is afkomstig van het manuscript van de auteur, Moved By the Dead: spookachtig, toewijding en cultureel erfgoed in stedelijk Brazilië, die in 2022 uitkomt met de University of North Carolina Press. Gebruikt met toestemming van de uitgever.

 

Almanach Litteraria Paulista. 1879. "Movimento populair bij Santos op 29 juni 1821." São Paulo: Typ. da Provincia, 1879. 

Amoruso, Michael. 2018. "Spaces of Suffering: Religious Transit in São Paulo's Devotion to Souls." Tijdschrift van de American Academy of Religion 86: 989-1013.

Bonilla, Rafaela. 2020. "Terreno de antigo cemitério de escravos ganhará memorial na Liberdade." Veja São Paulo, Januari 30. Betreden via https://vejasp.abril.com.br/cidades/memorial-escravos-negros-cemiterio-liberdade/ op 10 juli 2020.

Campos, Adalgisa Arantes. 2013. Zoals irmandades de São Miguel en almas do purgatório: culto e iconografia no setecentos mineiro. Belo Horizonte: C / Arte.

Ferreira, Abilio. 2018. "Een chama se não apaga." Geledes, Augustus 16. Betreden via https://www.geledes.org.br/chama-que-nao-se-apaga/ op 10 juli 2020.

Guimarães, Laís de Barros Monteiro. 1979. Vrijheid​ São Paulo: Prefeitura do Município de São Paulo.

Loureiro, Maria Ámelia Salgado Loureiro. 1977. Oorsprong Histórica dos Cemitérios​ São Paulo: Secretaria de Serviços e Obras.

Menezes, Raimundo de. 1954. Histórias de História de Sao Paulo​ São Paulo: Edições Melhoramentos.

Reis, Vivian. 2018. "Arqueólogos encontram mais duas ossadas do tempo da escravidão em terreno na Liberdade, Centro de SP." G1, 12 december. Betreden vanaf https://g1.globo.com/sp/sao-paulo/noticia/2018/12/12/arqueologos-encontram-mais-duas-ossadas-do-tempo-da-escravidao-em-terreno-na-liberdade-centro-de-sp.ghtml op 10 juli 2020.

Santos, Wanderley dos. 1978. "Nossa Senhora dos Aflitos." Onuitgegeven manuscript, 1978.

Santos, Wanderley dos. 1977. "Santa Cruz dos Enforcados." Niet-gepubliceerd manuscript.

Santuário das Almas. "História do Santuário." Toegang tot 10 juli 2020. https://www.santuariodasalmas.com.br/institucional/historia-do-santuario

Silva, Maria Beatriz Nizza da, uitg. 2008. História de São Paulo Koloniaal​ São Paulo: Editora Unesp.

Soares Dias, Guilherme. 2020. "Marco da história negra no Bairro da Liberdade, Capela dos Aflitos faz 241 à espera de reforma e memorial." Alma Preta, Juni 29. Betreden via https://almapreta.com/editorias/realidade/marco-da-historia-negra-no-bairro-da-liberdade-capela-dos-aflitos-faz-241-a-espera-de-reforma-e-memorial op 10 juli 2020.

Soares Dias, Guilherme. 2019. "A história dos negros no bairro da Liberdade." Reis, Januari 11. Betreden via https://revistatrip.uol.com.br/trip/historia-dos-negros-no-bairro-liberdade-e-o-movimento-de-preservacao-sitio-arqueologico-dos-aflitos op 10 juli 2020.

Universo Lenda. 2015. “#SPASSOMBRADA - CAPELA DOS AFLITOS | Lenda Urbana ft. Milho Wonkaz. " Youtube video, 9:43. 5 maart. Toegang vanaf https://www.youtube.com/watch?v=dmusWN28k5Q op 10 juli 2020.

Vilenha, Maria Angela. 2012. Salvação Solidária: O culto das almas à luz da teologia das religiões​ São Paulo: Paulinas Editora.

Publicatie datum:
18 juli 2020

 

 

Deel