Stefano Bigliardi

Stella Azzurra


STELLA AZZURRA TIJDLIJN

1892: Raimundo Irineu Serra (Mestre Irineu) wordt geboren.

1920: Sebastião Mota de Melo (Padrinho Sebastião) werd geboren.

1931: Mestre Irineu startte de spirituele werken van Santo Daime.

1945: Mestre Irineu richtte de gemeenschap Alto Santo op.

1950: Tiziana Vigani werd geboren.

1950: Alfredo Gregório de Melo (Padrinho Alfredo) wordt geboren.

1959: Padrinho Sebastião richt Colônia Cinco Mil op.

1965: Padrinho Sebastião ontmoette Mestre Irineu en dronk voor het eerst Santo Daime.

1970: Mestre Irineu richtte CICLU op, Centro de Iluminação Cristã Luz Universal.

1971: Mestre Irineu stierf.

1974: Padrinho Sebastião richtte CEFLURIS op (Culto Ecletico da Fluente Luz Universal Raimundo Irineu Serra).

1975: Walter Menozzi werd geboren.

1980: Tiziana Vigani woonde in de Colônia Cinco Mil en kreeg haar fardamento.

1983: Padrinho Sebastião richtte Céu do Mapiá op.

1990: Padrinho Sebastião stierf.

1994: Tiziana Vigani startte de spirituele werken van Santo Daime in Casa Regina della Pace - Cielo di Assisi.

1998: Menozzi bracht een studentenuitwisseling van vijf maanden door aan de UFRJ (Universidade Federal do Rio de Janeiro; Federale Universiteit van Rio de Janeiro) en naderde het Santo Daime-centrum Céu do Mar in de Floresta da Tijuca.

2000: Menozzi wordt lid van de Assisi-groep.

2000-2001: Menozzi besteedde zeven maanden aan interactie met Padrinho Alfredo en zijn gemeenschappen (vier maanden in Céu do Mapiá en de rest in andere gemeenschappen). Menozzi's fardamento vond plaats op 25 december 2000.

2004: Menozzi werd op de luchthaven van Perugia gestopt met zevenentwintig liter ayahuasca.

2005: Menozzi en twintig andere mensen worden gearresteerd in Reggio Emilia. Er vonden hoorzittingen plaats in Perugia.

2006: De rechtbank van Perugia aanvaardt het verzoek tot ontslag.

2007: Menozzi richtte het Santo Daime-centrum Stella Azzurra op in Reggio Emilia.

2008: CEFLURIS Italia, een confederatie van Italiaanse Santo Daime-kerken (waaronder Casa Regina della Pace, Stella Azzurra en anderen), werd officieel geregistreerd door de Italiaanse regering.

2009: De rechtbank van Reggio Emilia sprak Menozzi vrij

2013: het Braziliaanse CEFLURIS veranderde zijn naam in ICEFLU, Igreja do Culto Eclético da Fluente Luz Universal.

2013: ICEFLU Europe werd opgericht.

2013: Stella Azzurra werd officieel geregistreerd als Vereniging.

2017: CEFLURIS Italia verandert zijn naam in ICEFLU.

2019: Casa Regina della Pace wordt een Stichting (Fondazione Casa Regina della Pace Onlus).

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS                                            

Stella Azzurra is een Italiaanse tak van de wereldreligie Santo Daime, dat gebruik maakt van het entheogene brouwsel dat bekend staat als ayahuasca als een sacrament. De groep is opgericht en wordt geleid door Walter Menozzi. Het verhaal en de wisselvalligheden van zowel Walter Menozzi als van Stella Azzurra hebben een belangrijke rol gespeeld bij het cultureel en juridisch effenen van de weg voor vergelijkbare groepen in Italië (en, meer algemeen, in Europa) en bij het vormgeven van de perceptie van Santo Daime en ayahuasca onder het algemene Italiaanse publiek. Menozzi is ook een begrip voor Santo Daime-groepen in heel Europa.

De meeste hedendaagse ayahuascabewegingen komen voort uit de ervaring, verhalen en leiderschap van Raimundo Irineu Serra, [Afbeelding rechts], gewoonlijk Mestre (Meester) Irineu (1892–1971) genoemd. Mestre Irineu werkte als Afro-Braziliaanse seringueiro (rubberarbeider) in de stad Brasiléia (in de staat Acre, die grenst aan Bolivia) van de inheemse bevolking van het gebied over hun gebruik van ayahuasca. Dit brouwsel wordt verkregen uit het afkooksel van een wijnstok (Banisteriopsis caapi, ook algemeen bekend als jagube of mariri) en de bladeren van een struik (Psychotria viridis, ook algemeen bekend als rainha of chacruna) die groeit in het bos, die vervolgens met elkaar werden gemengd . Ayahuasca vervulde zowel een praktische als een religieuze functie, omdat het de consumenten kracht en visies (mirações) gaf die overdroegen wat werd gezien als 'morele wijsheid'. In één zo'n visioen werd Mestre Irineu, die katholiek was opgevoed, benaderd door een vrouwelijke geest, die hij identificeerde als zowel de Rainha da Floresta (koningin van het bos) als de Maagd Maria. Later verhuisde Irineu naar Rio Branco (de hoofdstad van Acre), waar hij een kerk oprichtte onder de naam Centro de Iluminação Cristã Luz Universal (CICLU). De vroegste spirituele werken zouden in 1931 hebben plaatsgevonden in de privéwoningen van de discipelen in de wijk Rio Branco in Vila Ivonete. In 1945 kreeg Mestre Irineu door de regering een stuk grond toegewezen in Alto Santo (Acre), waar hij een Santo Daime-gemeenschap oprichtte, 'Alto Santo'. De naam werd eerst informeel gebruikt, verwijzend naar de gemeenschap, en werd later gebruikt als de naam van de kerk van Mestre Irineu zelf. Mestre Irineu werd beroemd als genezer en zou tijdens zijn visioenen nieuwe lofzangen ontvangen, die hij verwerkte in ayahuasca-ceremonies. In zulke lofzangen kwam de dwingende 'dai-me' ('geef me') vaak voor en werd vervolgens gebruikt als een naam voor beide ayahuasca en de religie zelf (Santo Daime, of 'Heilige geef mij'.) Na de dood van Mestre Irineu vertakte Santo Daime zich in verschillende afzonderlijke bewegingen. Bijzonder belangrijk was de Braziliaanse tak, opgericht door zijn meest vooraanstaande leerling, Sebastião Mota de Melo (1920-1990, gewoonlijk aangeduid als Padrinhoof 'Godfather', Sebastião). [Afbeelding rechts] Padrinho Sebastião kende het spiritualisme van Allan Kardec (1804–1869). Hij had een plattelandsgemeenschap gesticht in Rio Branco (de Colônia Cinco Mil, Colony 5000, naar de prijs, in cruzeiros, van het perceel waar het in 1959 was opgericht) toen hij Irineu in 1965 benaderde en volgens de traditie werd genezen van een slokdarmziekte. In 1983 verhuisde Padrinho Sebastião, die al een Santo Daime-kerk in zijn gemeenschap had opgericht, naar het Amazone-regenwoud, waar hij de gemeenschap Céu do Mapiá ("Hemel / Lucht van de Mapiá [rivier]") oprichtte in de staat van Amazonas. Zijn groep kreeg de naam CEFLURIS (Centro Eclético da Fluente Luz Universal Raimundo Irineu Serra). Na de dood van Padrinho Sebastião in 1990 nam zijn zoon Alfredo Gregório de Melo (1950), gewoonlijk Padrinho Alfredo genoemd, de leiding. In 1992 bekrachtigde CONFEN (Conselho Federal de Entorpecentes, de Federale Narcotische Raad van Brazilië) het recht van de Santo Daime-volgelingen om ayahuasca te gebruiken bij hun ceremonies, na het bezoeken en bestuderen van talrijke gemeenschappen, waaronder Céu do Mapiá (Introvigne 2000; Menozzi 2007; Dawson 2013; Introvigne en Zoccatelli 2016).

Walter Menozzi werd geboren in Reggio Emilia, Noord-Italië in 1975. Na het bijwonen van de lokale liceo Scientifico "Lazzaro Spallanzani", studeerde hij economie en financiën aan de Bocconi Universiteit in Milaan, waar hij in 1999 afstudeerde. Menozzi's laatste scriptie in economie en financiën had het recht Gli strumenti derivati ​​sulle “commodities” agricole. Het is een Italiaanse keuken met kwaliteit (Derivaten op landbouwgrondstoffen: het geval van Italiaanse kwaliteitswijnen - Menozzi, privécommunicatie, 1 november 2016).   Hij was tussen 1 en 1987 actief in een lokale afdeling van de scouting- en begeleidingsvereniging CNGEI (Corpo Nazionale Giovani Esploratori ed Esploratrici Italiani - Nationaal korps van Italiaanse padvinders en meisjegidsen), Reggio Emilia 1997, een ervaring die waarschijnlijk zijn organisatie heeft gevormd. / leiderschapsvaardigheden en zijn kosmopolitische mindset, terwijl hij hem vertrouwd maakte met een communitaire en landelijke levensstijl. Voorafgaand aan zijn ervaringen met Santo Daime, beschrijft Menozzi zichzelf als "atheïst" (Menozzi, privécommunicatie, 4 januari 2020).

Menozzi kwam in de winter van 1997 voor het eerst in aanraking met entheogeengerelateerde verhalen door het boek van Terence McKenna te lezen Ware hallucinaties: een verslag zijn van de buitengewone avonturen van de auteur in het Devil's Paradise (1993). Deze productieve Amerikaanse auteur, die vooral geïnteresseerd is in sjamanisme en psychedelische middelen, is nogal controversieel. Menozzi legt uit dat het boek yagé raakt, een van de andere inheemse namen voor ayahuasca (die net als de term 'ayahuasca' zowel verwijst naar de plant als naar het brouwsel) (Menozzi, privécommunicatie, 25 november 2016). In 1998 benaderde Menozzi, tijdens een vijf maanden durende studentenuitwisseling aan de UFRJ (Universidade Federal do Rio de Janeiro, Federal University of Rio de Janeiro), het Santo Daime-centrum Céu do Mar, gelegen in de Floresta da Tijuca in Rio de Janeiro, en nam deel aan twee ceremonies (Menozzi, privécommunicatie, 25 november 2016).

Cruciaal voor de verspreiding van Santo Daime in Italië waren de initiatieven onder leiding van een andere Italiaan, Tiziana Vigani (° 1950), een architect van opleiding die in 1980-1981 acht maanden in de Colônia Cinco Mil woonde, waar ze Padrinho Sebastião ontmoette. Vigani zou echter de derde Italiaanse burger zijn geweest die Daime dronk, aangezien haar vriendin Marina Ruberti en een andere jonge Italiaanse hippie, Adriano Grioni, zich al bij de gemeenschap hadden aangesloten (en in Brazilië waren gebleven, waar ze bleven wonen) (Menozzi, privécommunicatie, 4 januari 2020) Het is belangrijk op te merken dat dergelijke verhalen over de eerste ontmoetingen en interacties van Italiaanse burgers met Santo Daime-gemeenschappen informeel circuleren onder beoefenaars en dat Menozzi tot 2020 zelf vertrouwde op lofzangenboeken die jarenlang gebruikt, spelde de naam Ruberti als Ruperti (Menozzi, privécommunicatie, 30 mei 2020).

Bij haar terugkeer naar Italië onderhield Vigani geen banden met de Colônia, noch beoefende ze Santo Daime nog dertien jaar. Maar uiteindelijk, in 1981, verhuisde ze naar Assisi, waar ze een religieuze, Franciscaner levensstijl leefde binnen een kleine gemeenschap van vrouwen. In 1994, toen Santo Daime zich over Europa verspreidde, richtte ze de Santo op Daime-groep Casa Regina della Pace - Cielo di Assisi ("Huis / Huis van de Koningin van de Vrede - Hemel / Hemel van Assisi") en hervatte het contact met andere Santo Daime-volgers. Met name ontmoette ze Padrinho Alfredo [Afbeelding rechts] in Spanje in 1995. Hoewel de allereerste Santo Daime-gerelateerde, informele spirituele activiteiten in Italië zouden hebben plaatsgevonden in 1990, werd de in Assisi gestichte tak de belangrijkste Italiaans centrum van Santo Daime. In 2004 telde het ongeveer veertig actieve leden, die regelmatig tussen Italië en Brazilië reisden. Casa Regina della Pace bestaat nog steeds en bestaat uit ongeveer twintig tot dertig leden die ook actief een liefdadigheidsstichting runnen die daklozen onderdak biedt (Menozzi, privécommunicatie, 4 januari 2020).

Een andere kleine, autonome groep was tegelijkertijd actief in Genua. De twee leiders hadden onafhankelijk van Vigani's ervaring (hoewel ongeveer tegelijkertijd) kennis gemaakt met ayahuasca en ook zij waren verbonden met Padrinho Alfredo. Deze groep verhuisde later naar Ovada (Piemonte) en splitste zich in twee groepen (Curuchich 2004: 12-13; Menozzi, privécommunicatie, 1, 5 en 25 november 2016).

In 2000 was Menozzi toegetreden tot de activiteiten van de Italiaanse Assisi-groep, die, hoewel klein, bekend was bij katholieke en overheidsinstellingen in de regio (Menozzi 2011: 1-2; Menozzi 2013: 278, voetnoot 32). Tussen 2000 en 2001 bracht Menozzi vier maanden door met Padrinho Alfredo en zijn gemeenschap in Céu do Mapiá, en nog eens drie maanden in andere Santo Daime-gemeenschappen, waaronder de nieuw opgerichte gemeenschap de Melo's Céu do Juruá, naast de Peruaanse grens. Hier oefende Menozzi Santo Daime en werkte samen met de zeer landelijke gemeenschap in omstandigheden van extreme eenvoud en ontving zijn farda (zie hieronder) op kerstnacht in 2000 (Menozzi 2013: 23-24).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Terwijl hij in 2005 onder huisarrest stond (zie hieronder), schreef Menozzi een monografie getiteld Ayahuasca: La Liana degli Spiriti - il Sacramento magico-religioso dello Sciamanesimo Amazzonico (Ayahuasca: The Vine of the Spirits - The Magic-religieus Sacrament van het sjamanisme uit de Amazone). [Afbeelding rechts] Het werd voor het eerst gepubliceerd door Franco Angeli editore in Milaan (2007) en vervolgens door Spazio Interiore in Rome (2013). Meerdere secties en passages van de monografie zijn belijdend geschreven; Menozzi heeft echter altijd een onpersoonlijke stijl, die niet ingaat op zijn persoonlijke ervaringen en de derde persoon gebruikt, zelfs wanneer hij zijn eigen juridische problemen raakt. Bovendien zijn de secties over de geschiedenis van Santo Daime en de chemie van ayahuasca zo rijk aan verwijzingen naar academische en wetenschappelijke bronnen dat het boek kan worden aangemerkt als een wetenschappelijke discussie (hoewel niet een peer-reviewed discussie) die voorafging aan een aantal jaren de opdrachtgever wetenschappelijke monografieën in het Engels over het onderwerp (een andere voorloper kan worden beschouwd als Introvigne 2000). Op het moment van schrijven kan Menozzi's boek zelfs worden beschouwd als de meest complete bron in het Italiaans over ayahuasca en ayahuasca-gerelateerde religies. Het is nog niet in het Engels vertaald.

Het boek is onderverdeeld in twaalf hoofdstukken. De eerste is, zoals de titel al zegt, gewijd aan de 'botanische identificatie van ayahuasca's componenten'. Het tweede hoofdstuk reconstrueert de archeologie en mythologie van ayahuasca; dat wil zeggen, het richt zich op de geschiedenis van de Inca's en op hun verhalen over heilige planten en brouwsels. De volgende twee hoofdstukken bespreken respectievelijk inheemse (Amazonische) volkeren en mestizo-overtuigingen en praktijken (het gebruik van heilige planten en brouwsels door curanderos in stedelijke of semi-stedelijke moderne en hedendaagse contexten). Het vijfde hoofdstuk verklaart de sociaal-culturele context waarin moderne ayahuasca-religies werden geboren; aandacht wordt besteed aan de invloed van Kardecs spiritualisme. Het zesde, zevende en achtste hoofdstuk reconstrueren de geschiedenissen en doctrines van respectievelijk Santo Daime, Barquinha en União do Vegetal (de laatste twee zijn andere ayahuasca-gebaseerde bewegingen die hun oorsprong hebben in Brazilië). Het negende hoofdstuk bespreekt het therapeutische gebruik van ayahuasca door te verwijzen naar talrijke wetenschappelijke en wetenschappelijke artikelen. Het tiende hoofdstuk bevat een gedetailleerde en kritische bespreking van het concept van de 'drug'. Hoofdstuk 11 beschrijft de geschiedschrijving van de juridische strijd rond ayahuasca in zeven landen, waaronder Italië. Het laatste hoofdstuk vat de waarnemingen in het hele boek samen en geeft enkele slotopmerkingen.

De inleiding bevat een korte bespreking van de nette scheiding tussen "geneeskunde, psychologie en religieuze spiritualiteit" in de westerse samenleving (Menozzi 2013: 18). Op basis van enkele observaties van de Amerikaanse psycholoog Ralph Metzner (1936-2019) in een artikel uit 1993 getiteld "The Split Between Spirit and Nature in European Consciousness", merkt Menozzi op dat de scheiding tussen wetenschap en religie veroorzaakt door cruciale figuren als Newton, Galileo en Descartes waren nodig om de 'overheersing' en 'vervolging' van de kerk te omzeilen, maar resulteerden in het in diskrediet brengen van subjectieve ervaringen. Een dergelijke breuk kan volgens Menozzi worden genezen door sjamanistische tradities nieuw leven in te blazen (Menozzi 2013, 19-20).

Naast het kort reconstrueren van de geschiedenis van de studie van ayahuasca en het beschrijven van de stoffen in Banisteriopsis caapi (harmine, harmaline en tetrahydroharmine: alkaloïden die bekend staan ​​als β-carbolines) en Psychotria viridis (Dimethyltryptamine of DMT), benadrukt het eerste hoofdstuk twee wetenschappelijke -gerelateerde punten die keer op keer worden gemaakt in de rest van de monografie. Ten eerste worden alle stoffen in de bovengenoemde planten ook door het menselijk lichaam geproduceerd. Ten tweede wordt het hallucinogene effect niet veroorzaakt door de consumptie van alleen DMT. Integendeel, de β-carbolines remmen sommige enzymen (Monoamine oxidases of MAO) die aanwezig zijn in het spijsverteringssysteem en die anders DMT zouden metaboliseren; dat wil zeggen dat de enzymen voorkomen dat het het centrale zenuwstelsel bereikt. Menozzi concludeert dat "Het blijft een groot mysterie voor de wetenschap hoe inheemse [Amazonische] wijsheid, zonder chemische en farmacologische begrippen, zo'n verfijnd resultaat zou kunnen bereiken in de plantengineering als het farmacologische effect van de componenten van ayahuasca" (Menozzi 2013: 28) .

De psychoactieve stoffen in ayahuasca worden ook geproduceerd door het menselijk lichaam, en meer specifiek door de hersenen (Menozzi 2013, 195). Het psychoactieve effect is alleen het gevolg van de gecombineerde werking van DMT en β-carbolines (Menozzi 2013, 195). De consumptie van ayahuasca is niet verslavend; integendeel, steeds lagere doses zijn nodig om hetzelfde resultaat te verkrijgen (Menozzi 2013: 202). De consumptie van ayahuasca heeft gunstige psychologische effecten, variërend van het overwinnen van drugs- / alcoholverslaving tot het voelen van een meer ethisch persoon (Menozzi 2013: 205,212-21). Om effectief te zijn, moet ayahuasca worden geconsumeerd met de juiste intenties, evenals in de juiste context, dat wil zeggen in de juiste "set en setting" (Menozzi 2013: 227-29; Menozzi gebruikt de twee Engelse termen). Menozzi wijst erop dat alleen al het bestaan ​​van "onaangename" bijwerkingen, zoals braken en diarree (symbolisch geïnterpreteerd als fysieke manifestaties van spirituele zuivering), betekent dat mensen op natuurlijke manieren worden ontmoedigd door de louter recreatieve consumptie van ayahuasca (Menozzi 2013: 134). Op basis van dezelfde concepten deconstrueert Menozzi in het tiende hoofdstuk het concept van het 'medicijn': hij stelt de definitie ervan en de daarop gebaseerde juridische bepalingen ter discussie (in de zin: niet alle substanties die verslaving veroorzaken en / of het bewustzijn veranderen worden gedefinieerd als "Drugs" en zijn dienovereenkomstig verboden door verschillende regeringen, het geval is bijvoorbeeld alcohol (zie Menozzi 2013: 232). Complementair wijst Menozzi erop dat ayahuasca, zelfs als we een "medicijn" definiëren als een stof die verslaving veroorzaakt, het bewustzijn verandert en in het algemeen leidt tot gezondheidsschade, als zodanig niet kwalificeert, vooral als men de rituele consumptie ervan in overweging neemt (Menozzi 2013: 233, 249). Menozzi vindt de term "hallucinogeen" misleidend en in ieder geval niet van toepassing op ayahuasca, waarvoor hij de voorkeur geeft aan een definitie als "entheogeen", verwijzend naar een stof die "iemand verbindt met hun innerlijke goddelijke kant" (Menozzi 2013 : 233).

Menozzi vat zelf samen wat hij als de meest opvallende kenmerken van ayahuasca-consumptie en / of Santo Daime-beoefening beschouwt in het laatste hoofdstuk:

Om een ​​zinvolle ervaring op te doen met ayahuasca, persoonlijke intenties (reeks) zijn fundamenteel (Menozzi 2013: 292).

De religieuze context (setting) staat centraal, met name het gebruik van muziek en gezangen die 'de trillingsenergetische cohesie behouden' (Menozzi 2013: 292).

De opgedane specifieke ervaring is onvoorspelbaar (Menozzi 2013: 292).

De ervaring resulteert in de integratie van lichaam, geest en ziel in een 'ontwaking [van] het bewustzijn van de diepe samenhang tussen fysieke, psychologische en spirituele gezondheid' (Menozzi 2013: 292).

De ervaring wordt niet gekenmerkt door bewustzijnsverlies (Menozzi 2013: 292-93).

De ervaring "voelt waar" en leidt ertoe dat het onderwerp iets leert dat ze "al wisten" over zichzelf (Menozzi 2013: 293).

De ervaring wordt gekenmerkt door een onmiddellijke en intuïtieve "diagnose" of begrip van "verborgen kennis" (Menozzi 2013: 293).

Het onderwerp ontmoet 'andere, niet-materiële werelden' (Menozzi 2013: 293).

De leerervaring is niet lineair, maar langzaam en geleidelijk (Menozzi 2013: 293).

De ervaring is individueel en collectief tegelijk (Menozzi 2013: 293-294).

De ervaring is vrij toegankelijk voor iedereen die het wil proberen (Menozzi 2013: 294).

Ayahuasca: La Liana degli Spiriti besluit met een korte bespreking van het begrip rede. Menozzi zegt:

Dit is niet, en is ook niet de bedoeling, een negatief oordeel [kritiek] van het licht van de rede ["lumi della ragione"; nadruk in het origineel]. Integendeel, het prijst de verhelderende rede [“ragione illuminante”] door de veroordeling van haar verval en ondergeschiktheid aan de pretenties van het culturele en cognitieve etnocentrisme (Menozzi 2013, 302).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Vergelijkbaar met andere Italiaanse, geconfedereerde centra, evenals andere Santo Daime centra over de hele wereld, is Stella Azzurra geïnspireerd door de leer van Raimundo Irineu Serra, Sebastião Mota de Melo en zijn zoon Alfredo Grégorio de Melo. De groep claimt dus continuïteit met de leer van Mestre Irineu en bekeert niet. Het gebruikt het kruis van Caravaca (een kruis met twee horizontale balken) als een van de symbolen en onderstreept de iconische en theologische overlappingen met het christendom in het algemeen (en met het katholicisme in het bijzonder). [Afbeelding rechts] Binnen de Italiaanse confederatie wordt speciale nadruk gelegd op de figuur van Sint Franciscus van Assisi en de patroonheilige of Stella Azzurra is de aartsengel Michaël. Stella Azzurra voldoet aan de originele (en internationale) ceremoniële rituelen van Santo Daime. Degenen die zich aan de leer willen houden en zich daaraan willen binden, ontvangen officieel een uniform (or farda) om tijdens rituelen aan te doen en worden fardados genoemd (er zijn in feite twee soorten farda, een blauwe en een effen en een witte, 'volledige jurk', die bij speciale gelegenheden wordt aangetrokken). De ceremonie waarbij een lid zijn uniform ontvangt, is oproeped fardamento. De ceremonies of trabalhos espirituais ("spirituele werken") staan ​​op verzoek open voor niet-aangeslotenen, na individueel onderzoek door ervaren fardados. Dergelijke evenementen worden regelmatig gevierd, volgens een specifieke kalender (Curuchich 2003: 14).

Tijdens een “spiritueel werk” worden mannen en vrouwen gescheiden en zitten of staan ​​ze in concentrische zeshoeken rond een tafel waarop een Caravaca-kruis wordt geplaatst, samen met andere symbolen en afbeeldingen van de stichters. De rituelen worden geleid door een president of comandante (mannelijke of vrouwelijke 'president' of 'commandant'), die zit of staat naast de tafel, markeert de meest opvallende momenten van de ceremonie met aanroepingen en leidt het zingen van de hymnen, die wordt begeleid door maracas en andere instrumenten. [Afbeelding rechts] Bij sommige ceremonies wordt een basisdans uitgevoerd; andere omvatten chanten afgewisseld met momenten van stille concentratie. Ayahuasca wordt individueel beheerd door de comandante en hun assistenten (andere ervaren / senior fardados). De deelnemers staan ​​in de rij om op hun beurt te wachten, vergelijkbaar met de bediening van het Heilig Brood tijdens de katholieke mis. Het brouwsel wordt uit een karaf of een fles in een klein glas gegoten in een hoeveelheid die wordt bepaald door de comandante of assistent door naar de deelnemer te kijken en zich te laten inspireren door de Daime zelf. Een speciaal team van fardados genaamd fiscais ("bewakers") staat op de externe cirkel om ervoor te zorgen dat de ceremoniële regels worden gerespecteerd, terwijl ze zorgen voor het welzijn van de deelnemers (bijvoorbeeld door hen emmers te geven als ze moeten overgeven). Een ritueel kan enkele uren duren (Curuchich 2003: 10-12).

Locaties variëren van particuliere huizen, waaronder Menozzi's tot, bij ten minste één keer gerapporteerd in wetenschappelijke literatuur, een katholieke kluis in Noord-Italië, naar verluidt met toestemming van lokale katholieke autoriteiten. Nieuwkomers worden door de organisatoren geïnstrueerd over het ceremoniële gedrag dat van hen verwacht wordt te observeren en hoe om te gaan met de effecten van ayahuasca. Voorafgaand aan de sessie wordt hen geadviseerd om drie dagen voor en drie dagen na de sessie zelf witte kleding te kopen voor de ceremonie en zich te onthouden van geslachtsgemeenschap, rood vlees te eten, alcohol te drinken en drugs te gebruiken (Bigliardi 2018). Menozzi legt de noodzaak van het dragen van wit uit door te stellen dat "elke kleur zijn eigen trilling heeft, die de stemming en de gedachten van de deelnemer die het draagt ​​en de andere deelnemers beïnvloedt" (privécommunicatie, 21 november 2016). Voorafgaand aan de eerder genoemde sessie in de kluis, waaraan 52 deelnemers deelnamen, kregen ze de gelegenheid om een ​​boekje te kopen of te lenen met de lofzangen die tijdens het 'werk' zouden worden gebruikt, en om een ​​niet-gespecificeerde donatie te doen aan Stella Azzurra. De donaties zouden, zoals werd uitgelegd, onder meer de kosten dekken voor het huren van de locatie en het eten dat na de ceremonie aan de deelnemers werd geserveerd. Kopieën van Menozzi's Ayahuasca: La Liana degli Spiriti werden ook getoond en verkocht. Deelnemers werd verzocht een vragenlijst in te vullen waarin hen expliciet werd gevraagd of zij antidepressiva slikten en / of onder behandeling waren voor hyperthyreoïdie. Degenen die antidepressiva gebruikten, mochten niet deelnemen, terwijl degenen die een behandeling voor hyperthyreoïdie kregen, werden gewaarschuwd dat hun medicijnen ayahuasca kunnen verstoren en de effecten ervan kunnen versterken. Op dezelfde vragenlijst werd de deelnemers gevraagd om de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor hun deelname en de gevolgen daarvan (Bigliardi 2018).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Menozzi is sinds 2008 getrouwd met een volgeling van Santo Daime en woont in een landhuis op de heuvels in de buurt van zijn geboortestad. Hij richtte de Santo Daime-vereniging Stella Azzurra op in Reggio Emilia in 2007 en is de huidige spirituele leider, president en wettelijke vertegenwoordiger. Hij houdt een zeer laag profiel, met name om te voorkomen dat zijn foto's via sociale media en dergelijke worden verspreid. Menozzi, die vloeiend Portugees, Engels en goed Spaans spreekt, dient meestal als comandante van de nationale en internationale "spirituele werken" die hij bijwoont (tenzij Braziliaanse, hogere figuren deelnemen), die kunnen oplopen tot 100-120 per jaar (inclusief die opgezet door Stella Azzurra, dat zijn vijfenveertig tot vijftig per jaar ; Menozzi, privécommunicatie, 4 januari 2020).

Volgens Menozzi's eigen rapporten heeft Stella Azzurra ongeveer tachtig 'actieve leden', die minstens één keer per maand deelnemen aan de spirituele werken van de groep en financieel bijdragen (Menozzi, privécommunicatie, 4 januari 2020). Menozzi meldt dat de gemiddelde leeftijd van dergelijke "actieve leden" tussen de 30 en 35 jaar is (onder een brede leeftijdscategorie van leden), en het lidmaatschap is gelijkelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen. De meeste leden zijn katholiek opgevoed (hoewel ze zichzelf misschien niet als zodanig identificeren), maar sommige zijn protestanten en boeddhisten. Meerdere keren werd het 'spirituele werk' vergezeld door een katholieke priester (Menozzi, privécommunicatie, 4 januari 2020).

Op 13 mei 2008 werd CEFLURIS Italia, een confederatie van Italiaanse Santo Daime-kerken, officieel geregistreerd door de Italiaanse regering als een "religieuze organisatie in de uitoefening van een cultus". Volgens Menozzi waren er sinds mei 2009 ongeveer 300–400 mensen aangesloten bij Santo Daime-centra (Menozzi 2011, 14). CEFLURIS Italia veranderde haar naam in ICEFLU Italia in 2017. Stella Azzurra is een van de oprichters en wordt op het moment van schrijven beschouwd als de grootste groep. Naast het optreden als de wettelijke vertegenwoordiger en president van Stella Azzurra, is Menozzi ook de wettelijke vertegenwoordiger van ICEFLU Italia (waarvan Tiziana Vigani ere-president is).

Sinds 2013 is Menozzi ook lid van de Raad van Bestuur van ICEFLU Europe, een Europese confederatie van Santo Daime-groepen (opgericht in 2013) waar Stella Azzurra sinds het begin deel van uitmaakt (Walter Menozzi - privécommunicatie, 4 januari 2020).

De naamsverandering van CEFLURIS naar ICEFLU is ontstaan ​​in Brazilië. Het werd in 2013 besloten en uitgevoerd door Padrinho Alfredo Mota de Melo en de richtlijn / doctrinaire raad van de Braziliaanse CEFLURIS zelf. De reden is dat oorspronkelijk elke gemeenschap zijn eigen acroniem creëerde door CEFLU (Culto Eclético da Fluente Luz Universal) te gebruiken, gevolgd door de initialen van een opmerkelijke persoonlijkheid die door het betreffende centrum werd aangenomen als referentie in leerstellige aangelegenheden (RIS staat voor Raimundo Irineu Serra). In de loop van de tijd werd CEFLURIS echter de juridische naam van de vereniging met betrekking tot de kerk van Céu do Mapiá, terwijl andere kerken, ook buiten Brazilië, hun naam creëerden volgens de bovengenoemde procedure. Dertig jaar na de oprichting van Padrinho Alfredo's CEFLURIS, werd besloten om de identiteit van dergelijke kerken te markeren en hun confederatie te benadrukken door het acroniem ICEFLU aan te nemen, waarin "i" staat voor igreja ("kerk)", terwijl CEFLURIS wordt behouden voor het origineel centrum / kerk (Menozzi, privécommunicatie, 21 mei 2020).

Stella Azzurra is sinds 2017 wettelijk geregistreerd als associazione per la promozione sociale ("vereniging voor sociale promotie", met name culturele promotie) en is officieel een non-profitorganisatie. Er worden financiële donaties voorgesteld, niet gevraagd (Menozzi, privécommunicatie, 4 januari 2020). Sinds 2018 profiteert Stella Azzurra van een vrijwillige schenking vóór belastingen ten gunste van non-profitorganisaties, universiteiten en wetenschappelijke instellingen.

Tot 2019 was Menozzi professioneel actief als freelance financieel adviseur; hij kondigde echter begin 2020 een grote (zij het niet nader gespecificeerde) professionele verschuiving aan (Menozzi, privécommunicatie, 4 januari 2020).

De naam Stella Azzurra werd gekozen in 2008-2009 als verwijzing naar een terugkerend beeld (door hem beschreven als "een wezen dat vanaf de bodem van de zee op een goddelijke troon zweeft") in Daime-gerelateerde ervaringen van Menozzi sinds 2001. Menozzi benadrukt echter , dat het beeld van een 'Blauwe Ster' (Estrela Azul in het Portugees) ook kan worden gevonden als een mysterieuze entiteit in Santo Daime-hymnen die verband houden met de aartsengel Michaël en dat een Estrela d'Água ('Waterster') wordt genoemd in een hymne door Mestre Irineu. Menozzi interpreteert de "Waterster" en de "Blauwe Ster" persoonlijk als overlappend en als het oproepen van de figuur van Moeder Aarde. Estrela d'Água is ook de titel van een klein boek met lofzangen dat Menozzi ontving (Menozzi, persoonlijke communicatie, 1, 5 november 2016). Menozzi begon in 2012 met het ontvangen van lofzangen die werden voorgelegd aan en goedgekeurd door Padrinho Alfredo volgens een procedure die wereldwijd wijdverspreid is onder beoefenaars van Santo Daime (met andere woorden, leiders en beoefenaars ontvangen lofzangen onder voorbehoud van de goedkeuring van hogergeplaatste / senior Santo Daime-leiders voordat ze tijdens ceremonies worden gebruikt). Menozzi stelt dat in Italië dezelfde ervaring is opgedaan door andere leden van Stella Azzurra, evenals door Tiziana Vigani en andere Santo Daime-leden. Twee van Menozzi's hymnen, waaronder de eerste, werden in een droom ontvangen en geen (tot nu toe) tijdens een 'spiritueel werk'. De lofzangen werden ontvangen in de vorm van zowel muziek als teksten in het Portugees, en ze bevatten verwijzingen naar Jezus, Johannes de Doper, de Goddelijke Moeder en de Afro-Braziliaanse traditie. Ze worden ook gezongen tijdens Stella Azzurra's 'spirituele werken', hoewel prioriteit wordt gegeven aan de lofzangen van Mestre Irineu, Padrinho Sebastião en andere oudere, opmerkelijke leden die het Centrum als referentie neemt (Menozzi, privécommunicatie, 4 januari 2020). Aangezien Menozzi geen achtergrond heeft in de muziektheorie en -praktijk, blijft hij het na het ontvangen van een lofzang mentaal zingen, schrijft de tekst op en neemt het uiteindelijk op via een telefoon. Soms wordt deze procedure op dezelfde dag gevolgd als de receptie; op andere momenten wacht Menozzi een paar dagen voordat hij de lofzang opslaat, om er zeker van te zijn dat hij 'terugkomt' met hetzelfde ritme en dezelfde teksten (Menozzi, privécommunicatie, 8 april 2020).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Het Santo Daime-centrum van Assisi heeft op 20 juni 2003 een aanvraag ingediend bij de prefectuur van de Republiek in Perugia, die later werd doorgestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, om officiële erkenning te krijgen als een "agentschap van een opererende sekte" (de term culto in het Italiaans heeft in deze specifieke context geen negatieve connotaties, maar verwijst op een legale en neutrale manier naar de cultivatie van religieuze doctrine en praktijken). De applicatie bevatte onder meer een gedetailleerde beschrijving van de bereiding en samenstelling van ayahuasca. Menozzi werd bij zijn terugkeer van een reis naar Brazilië in 2004 op de luchthaven van Perugia gestopt met zevenentwintig liter ayahuasca. Menozzi heeft verklaard dat tot op dat moment kleine hoeveelheden van de stof in Italië waren geïmporteerd via een fytosanitair certificaat, afgegeven door het Braziliaanse Ministerie van Landbouw. Deze keer was het certificaat echter niet afgegeven vanwege een bureaucratische impasse. De Santo Daime werd in beslag genomen door Italiaanse douanemedewerkers. Chemische analyses toonden de aanwezigheid aan van dimethyltryptamine (DMT), geclassificeerd als een Schedule I-stof door het Verdrag van de Verenigde Naties inzake psychoactieve stoffen (1971) (dwz geacht een groot potentieel voor misbruik te hebben en geen geaccepteerd medisch gebruik). Een onderzoek volgde en de huizen van Santo Daime-aanhangers werden overvallen in verschillende Italiaanse steden, waarbij kleine hoeveelheden van de drank in beslag werden genomen. In februari 2005 werd in Milaan een jonge Braziliaanse vrouw gearresteerd en haar ayahuasca in beslag genomen. Pas na enige tijd kreeg ze de kans om schuld te pleiten, wat resulteerde in een veroordeling van anderhalf jaar proeftijd en toestemming om Italië te verlaten (Menozzi 2006, 2011). Het is belangrijk om te specificeren dat het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten om niet door te gaan met de bovengenoemde aanvraag voor juridische erkenning (zoals Menozzi in de eerste maanden van 2004 hoorde) op basis van een antiterrorismewet die in de nasleep van 9/11 werd goedgekeurd volgens waarvoor geen juridische entiteiten werden erkend in Italië die verwezen naar leiders die gevestigd waren in landen buiten Europa (met andere woorden, de aanvraag probeerde niet juridische erkenning te krijgen voor een nieuwe Italiaanse vereniging, maar voor de Italiaanse tak van een Braziliaanse vereniging) ( Menozzi, privécommunicatie, 30 mei 2020).

Op 15 maart 2005, 's avonds, een dag voordat hij vertrok voor een driejarige missie naar Mozambique namens het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (hij was aangesteld als algemeen directeur van een landbouwcoöperatie), werd Menozzi gearresteerd in zijn geboortestad op de verdenking dat hij een ontsnappingsrisico was. De belangrijkste misdaden waren criminele associatie (volgens de juridische formulering in het Italiaans "di stampo mafioso", maffia-stijl) voor internationale drugshandel (strafbaar met vijftien tot dertig jaar gevangenisstraf). Op 16-17-18 maart komt de plaatselijke krant Gazzetta di Reggio gepubliceerde artikelen waarin Santo Daime wordt beschreven als een "sekte" en een "pseudo-religieuze gemeenschap" die wordt gekenmerkt door "orgiastische riten" en waarin wordt benadrukt dat ayahuasca, een "nieuwe drug", een "uiterst krachtig hallucinogeen" was dat de "seksuele potentie" maar ook verbeterde veroorzaakte "permanente schade" aan het centrale zenuwstelsel en de lever (Gazzetta di Reggio 2005a). Op dezelfde manier geformuleerde artikelen zouden volgen terwijl de gebeurtenissen zich ontvouwden (Gazzetta di Reggio 2005b, 2005e, 2005f). In de krant werd enige ruimte gegeven aan verklaringen van Tiziana Vigani, die erop stond dat beoefenaars van Santo Daime christelijk waren en dat hun organisatie in Brazilië actief was op het gebied van eerlijke handel en liefdadigheid. In hetzelfde artikel werd ayahuasca, met opmerkelijke, zij het inconsistente lexicale creativiteit, echter gedefinieerd als een "pseudo-hallucinogene thee" (Gazzetta di Reggio 2005c). De krant sprak ook met twee katholieke priesters, een samenvatting van wiens meningen de titel vormden voor een ander artikel: "That One Is Not a Religion" (Gazzetta di Reggio 2005d). Ondertussen werd Menozzi, samen met andere Santo Daime-volgelingen die in soortgelijke steden in verschillende Italiaanse steden waren gearresteerd, na een week gevangenisstraf onder huisarrest geplaatst.

Op 4 april 2005 vond de eerste hoorzitting plaats bij het Hof in Perugia. In Menozzi's eigen woorden:

We presenteerden een complete set documenten met betrekking tot religieuze, juridische (internationale), [en] wetenschappelijke aspecten, over onze activiteiten en de bestemming van de bijdragen die we elk jaar naar IDA [de ngo] stuurden.  Instituto de Desenvolvimento Ambiental - Instituut voor milieuontwikkeling], inclusief een officiële brief van WWF Brazilië, naar het schijnt geschreven voor het Italiaanse consulaat in Manaus (Amazonas). Het belangrijkste argument van de verdediging op dit punt ging echter over het feit dat de Santo Daime is niet opgenomen in de lijst van de gecontroleerde [verboden] stoffen voor de Italiaanse wet (Menozzi 2006).

Niettemin verwierp het Hof het verweerschrift en verklaarde het: "Santo Daime, een mengsel van twee planten en niet slechts één, is geen natuurlijk product maar moet worden beschouwd als een laboratoriumpreparaat […] dat DMT bevat" (Menozzi 2006) .

Vervolgens werd beroep aangetekend bij het Hooggerechtshof (Corte di Cassazione) in Rome. Het beroep werd op 7 oktober 2005 aanvaard. De schriftelijke motivering voor deze beslissing werd op 15 december ontvangen. In de wederopbouw van Menozzi:

De belangrijkste punten van de verklaring betroffen hoe deze door de Italiaanse drugswet moest worden uitgelegd met betrekking tot het specifieke geval van een stof die is gemaakt van natuurlijke planten die niet worden gecontroleerd, maar die een gereguleerde alkaloïde bevatten:

Het Hooggerechtshof heeft verklaard dat de officier van justitie niet heeft laten zien hoe ayahuasca / Santo Daime is voorbereid;

Als de stof een laboratoriumproduct was dat DMT bevat, moest het worden verboden;

Als de stof een preparaat was dat afkomstig was van een "eenvoudig derivatenproces" van natuurlijke, ongecontroleerde planten, was het afhankelijk van het feit of de preparatie-effecten het product waren van de effecten van de consumptie van beide oorspronkelijke planten of niet. Dit kan worden gemeten aan de hand van de hoeveelheid alkaloïde in de stof in relatie tot de aanwezigheid in beide oorspronkelijke planten, in het bijzonder;

Als de stof een duidelijk "overschot" van alkaloïden vertoont ten opzichte van de oorspronkelijke planten en de effecten zeer sterk zijn ten opzichte van die veroorzaakt door de consumptie van beide oorspronkelijke planten, moet in dit geval ook de bereiding worden gecontroleerd;

Als het preparaat een hoeveelheid alkaloïden (en ook de effecten) vertoont die vergelijkbaar is met het verbruik van de oorspronkelijke planten, wordt het preparaat in dit geval niet gecontroleerd (Menozzi 2006).

Menozzi interpreteerde de data van 7 oktober en 15 december ook als symbolisch significant omdat ze samenvielen met de verjaardagen van respectievelijk Padrinho Sebastião en Mestre Irineu (privécommunicatie, 21 mei 2020).

Op 13 januari 2006 presenteerde de verdediging van Menozzi een nieuw wetenschappelijk rapport, ondertekend door een Italiaanse chemicus, die verklaarde dat Santo Daime een 'afkooksel' was van twee planten, een 'eenvoudig derivatenproces' van planten die alkaloïden presenteren in een hoeveelheid die vergelijkbaar is met het origineel planten. Op 4 april 2006 heeft de rechtbank van Perugia het verzoek tot ontslag aanvaard.

De zevenentwintig liter Santo Daime die in 2004 werd afgezonderd, werd in 2008 gedeconcentreerd op bevel van het Hooggerechtshof van 23 april 2008 (ook deze datum werd door Menozzi als symbolisch belangrijk beschouwd, samenvallend met de Dag van Sint Joris, die hij beschouwt als een van zijn belangrijkste spirituele gidsen - Menozzi, privécommunicatie, 21 mei 2020).

In 2016 een reportage in de infotainment-tv-show De hyena's (31 januari) onthulden het bestaan ​​van Italiaanse groepen waarin het brouwsel wordt toegediend in een niet-ceremoniële setting, terwijl zware financiële lasten (dwz tussen 100,00 en 300,00 euro of meer) worden aangerekend aan de deelnemers, die bereikt via sociale media. De verslaggever nam incognito deel aan een sessie en benadrukte hoe de deelnemers (inclusief minderjarige tieners en kinderen) niet waren geïnformeerd over de mogelijke effecten van ayahuasca. Dergelijke effecten (waaronder aritmie, convulsie, coma en blijvende schade aan organen) werden toegelicht in een interview met een arts in het Antigifcentrum van het Niguarda Ziekenhuis (Milaan), en door te verwijzen naar gevallen van overlijden (buiten Italië) die werden gemeld in de pers. Ondanks de specificatie dat het gebruik van ayahuasca voortkwam uit de sjamanistische traditie, en dat ayahuasca in sommige landen niet illegaal is, en ondanks een bewering van de arts, volgens welke een niet-gespecificeerde 'wetgever' had besloten om het religieuze gebruik ervan te beschouwen als uitsluiting van de definitie als een "drug", beschreef de verslaggever ayahuasca herhaaldelijk als een "drug" en noemde het "de meest hallucinogene stof ter wereld" (Ruggeri en Fubini 2016). Het rapport vermeldde of vertegenwoordigde geen groepen die ayahuasca in een religieuze setting gebruiken.

Andere juridische zaken over Santo Daime werden in 2009, 2010 en 2018 gewonnen door Menozzi en andere leden van ICEFLU. het Italiaanse publiek via online kranten en tijdschriften. Soms zijn deze verhalen etnografisch en met sceptische ondertoon geschreven (Alì 2015); soms is de toon meer sensationeel (Accolla 2008, Turrini 2015). Daarnaast heeft tenminste één artikel geprobeerd een evenwicht te vinden tussen de kritiek en lof van verschillende experts met wetenschappelijke referenties (Villone 2016). Van dergelijke stukken kan echter niet worden aangenomen dat ze het potentieel hebben om een ​​publiek te bereiken dat vergelijkbaar is met dat van het bovengenoemde tv-programma De hyena's.

Menozzi streeft ernaar om door middel van zijn werk en initiatieven (inclusief incidentele gesprekken) bij te dragen tot een gunstiger perceptie en receptie van Santo Daime en ayahuasca bij het Italiaanse publiek en instellingen.

Een grote uitdaging voor Santo Daime-groepen en beoefenaars in Italië wordt vertegenwoordigd door het feit dat op dit moment de planten waardoor ayahuasca wordt geproduceerd, niet volledig in het land zijn gekweekt om voldoende voorziening te garanderen, gezien de frequentie van "spirituele werken" en de aantal deelnemers. Gunstige klimaatomstandigheden zijn te vinden in zuidelijke regio's; de teelt en productie in grote hoeveelheden vereisen echter systematische planning, uitgebreide kavels, veel tijd en mankracht. Vanaf mei 2020 meldt Menozzi dat Italiaanse beoefenaars van Santo Daime bezig zijn met de extensieve teelt van beide planten; hij berekent echter zeven tot acht jaar als de tijd die nodig is om Santo Daime in Italië te produceren (Menozzi, privécommunicatie, 21 mei 2020). Zeker, gezien het bestaan ​​van een pool van consumenten die verder reikt dan de beoefenaars van Santo Daime, kan de productie van ayahuasca op Italiaanse bodem een ​​veelbelovende, maar gevaarlijke markt vormen voor ondergrondse ondernemers. Santo Daime-groepen zijn echter niet geïnteresseerd in het kopen van ayahuasca van niet-aangesloten telers en verkopers, aangezien de productie van Santo Daime een religieus ritueel is. De invoer van het brouwsel uit Brazilië of een ander buitenland stelt vervoerders bloot aan inspectie namens de douane en de identificatie van de stof als verboden kan leiden tot juridische problemen, waaronder gevangenisstraf en berechting. Aangezien het Italiaanse rechtssysteem gebaseerd is op het burgerlijk recht, zijn de problemen van de leider van Stella Azzurra waarschijnlijk, tenzij een specifieke wet betreffende het gebruik van entheogenen in religieuze contexten (of, meer specifiek, ayahuasca en Santo Daime) op parlementair niveau wordt aangenomen. voor herhaling vatbaar voor iedereen die de Italiaanse grenzen probeert over te steken terwijl hij ayahuasca draagt, hoewel rechters en rechtbanken bij het nemen van beslissingen kunnen verwijzen naar precedenten. Met andere woorden, hoewel de zaak van Menozzi en het ontslag van 2006 door advocaten kunnen worden gebruikt om rechters en rechtbanken aan te moedigen soortgelijke gunstige uitspraken te doen, is het technisch gezien nog steeds mogelijk dat onder analoge omstandigheden iedereen die ayahuasca naar het Italiaanse grondgebied vervoert, nog steeds zal worden gearresteerd , gevangenisstraf en proces (evenals slechte publiciteit in de media). Begin januari 2020 meldde Menozzi echter dat vijf rechtszaken waarbij Stella Azzurra betrokken was (waaronder zijn eigen) gunstig uitpakten voor de betrokken leden en dat van die vijf er slechts één daadwerkelijk voor de rechter werd gebracht (Menozzi, privécommunicatie, 4 januari 2020).

AFBEELDINGEN
Afbeelding # 1: Raimundo Irineu Serra.
Afbeelding # 2: Padrinho Sebastião.
Afbeelding # 3: Padrinho Alfredo.
Afbeelding #4: Cover van Ayahuasca: La Liana degli Spiriti - il Sacramento magico-religioso dello Sciamanesimo Amazzonico (Ayahuasca: The Vine of the Spirits - The Magic-religieus Sacrament van het sjamanisme uit de Amazone.
Afbeelding # 5: Cross of Caravaca.
Afbeelding # 6: Spiritueel werk in Noord-Italië in 2020.

REFERENTIES

Accolla, Paolino. 2008. "Mio Dio che sballo" ["Mijn God, wat een reis"] L'Espresso online, 27 mei. Toegang vanaf http://espresso.repubblica.it/visioni/societa/2008/05/27/news/mio-dio-che-sballo-1.8581 op 5 april 2020.

Alì, Maurizio. 2015. "Sciamani del terzo millennio" ["Sjamanen van het derde millennium"] Vraag 20. Betreden via https://www.cicap.org/n/articolo.php?id=275977 op 5 april 2020.

Bigliardi, Stefano. 2018. "Santo Daime Verhalen in Italië: Walter Menozzi, Stella Azzurra, en de conceptualisering van Ayahuasca en wetenschap ” Alternatieve spiritualiteit en religie Review 9: 190-219.

Curuchich, T. Cruz Oswaldo. 2003. “Seminario di studio: Chiesa Regina della Pace (Cielo di Assisi)” [Seminar: The Church Regina della Pace (Cielo di Assisi)] Istituto teologico di Assisi. Biennio di Specializzazione in Teologia Fondamentale. [Niet-gepubliceerde studentenkrant].

Dawson, Andrew. 2013. Santo Daime: A New World Religion. Londen: Bloomsbury.

Gazzetta di Reggio. 2005a. "Sette esoteriche e droga, trentenne arrestato" ["Esotericist Sects and Drug, Thirty-year Old Arrested"] 17 maart. Toegang vanaf https://ricerca.gelocal.it/gazzettadireggio/archivio/gazzettadireggio/2005/03/17/EC1PO_EC101.html op 5 april 2020.

Gazzetta di Reggio. 2005b. "Droga in bottiglia, arresto lampo a Reggio" ["Bottled Drug, Instant Arrest in Reggio"], 18 maart. Toegang vanaf http://ricerca.gelocal.it/gazzettadireggio/archivio/gazzettadireggio/2005/03/18/EC1PO_EC101.html op 5 april 2020.

Gazzetta di Reggio. 2005c. "Da Assisi una telefonata alla Gazzetta poco prima che scattassero le manette" [Een telefoontje van Assisi kort voor de arrestatie] 19 maart. Toegang vanaf http://ricerca.gelocal.it/gazzettadireggio/archivio/gazzettadireggio/2005/03/19/EC1PO_EC103.html op 5 april 2020.

Gazzetta di Reggio. 2005d. "'Quella non è una faithe" "[" That One Is Not a Religion "], 20 maart. Toegang vanaf http://ricerca.gelocal.it/gazzettadireggio/archivio/gazzettadireggio/2005/03/20/EL1PO_EL105.html op 5 april 2020.

Gazzetta di Reggio. 2005e. "Droga e sesso, oggi la decisione del gip" ["Drug en seks: de rechter beslist vandaag"] 23 maart. Toegang vanaf http://ricerca.gelocal.it/gazzettadireggio/archivio/gazzettadireggio/2005/03/23/EC1PO_EC101.html op 5 april 2020.

Gazzetta di Reggio. 2005f. "Santo Daime, concessi gli arresti a casa" ["Santo Daime, de rechter verleende huisarrest"] 24 maart. Toegang vanaf http://ricerca.gelocal.it/gazzettadireggio/archivio/gazzettadireggio/2005/03/24/EC2PO_EC201.html on 5 April 2020.

Introvigne, Massimo en PierLuigi Zoccatelli. 2016. “Le chiese del Santo Daime” [De kerken van Santo Daime], toegankelijk vanaf  http://www.cesnur.com/movimenti-profetici-iniziati-nei-paesi-in-via-di-sviluppo/le-chiese-del-santo-daime/ op 5 april 2020.

Introvigne, Massimo. 2000. "Le Chiese del Santo Daime dal Brasile all'Europa: tra profezia e polizia — Relazione al convegno dell'ALER, Associazione Latino-Americana per lo Studio delle Religioni, Padova, 4 luglio 2000" [Santo Daime Churches from Brazil to Europe : Between ¨Prophecy and Police - ALER Talk (Latin American Association for Religious Studies), Padua, 4 juli 2000]. Betreden vanaf http://www.cesnur.org/testi/mi_daime2K.htm op 5 april 2020.

Menozzi, Walter. 2013 [2007]. Ayahuasca: La Liana degli spiriti - Il sacramento magico-religioso dello sciamanismo amazzonico​ Rome: Edizioni Spazio Interiore.

Menozzi, Walter. 2011. "De rechtszaak van Santo Daime in Italië", Pp; 379-88 binnen De internationalisering van Ayahuasca, onder redactie van Beatriz Caiuby Labate en Henrik Jungaberle. Münster: LIT Verlag.

Menozzi, Walter. 2006. "Italiaanse Santo Daime Juridische zaak hervatten en reageren." Betreden van http://www.bialabate.net/news/italian-santo-daime-juridical-case-resume-and-comment op 5 april 2020.

Il Resto del Carlino. 2016. "Droga degli sciamani in un pacco postale, sequestrati 4,5 kg di Ayahuasca" ["Shamans 'Drug in a Postal Package, 4.5 Kgs of Ayahuasca Confiscated"], 5 oktober. Toegang vanaf http://www.ilrestodelcarlino.it/ravenna/cronaca/droga-sciamani-sequestro-ayahuasca-1.2568465 in april 5 2020.

Ruggeri, Veronica en Marco Fubini. 2016. "Ayahuasca, droga o magia?" ["Ayahuasca, Drug of Magic?"] Onderzoeksrapport voor het tv-programma De hyena's, Januari 31. Betreden via https://www.iene.mediaset.it/video/ruggeri-ayahuasca-droga-o-magia-_69120.shtml op 5 april 2020.

Tempera, Nicoletta. 2016. "In valigia 15 litri di decotto, è la droga dello sciamano" ["15 liter bier in een koffer, het is de drug van de sjamaan] Il Resto del Carlino (Bologna) online. Betreden vanaf http://www.ilrestodelcarlino.it/bologna/cronaca/droga-sciamano-aeroporto-arresto-1.2756213 op 5 april 2020.

Turrini, Davide. 2015. "Ayahuasca, la bevanda allucinogena che viene dalle Ande e sta conquistando l'Europa: piace alle star di Hollywood" [Ayahuasca, het hallucinogene brouwsel dat uit de Andes komt en Europa verovert: Hollywood Stars Like It]. Made The Daily online, 1 oktober. Toegang vanaf: http://www.ilfattoquotidiano.it/2015/10/01/ayahuasca-la-bevanda-allucinogena-che-viene-dalle-ande-e-sta-conquistando-leuropa-piace-alle-star-di-hollywood/2086898/ op 5 april 2020.

Villone, Davide. 2016. "Ayahuasca, proprietà e rischi una sostanza psichedelica" ["Ayahuasca, Gevaren en eigenschappen van een psychedelische stof"] blogbericht in de online krant Made The Daily, Oktober 13. Betreden via http://www.ilfattoquotidiano.it/2016/10/13/ayahuasca-una-sostanza-psichedelica-per-aiutarci-a-comprendere-le-nostre-coscienze/3093433/ op 5 april 2020.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Anderson, Brian T. & Beatriz C. Labate, Matthew Meyer, Kenneth W. Tupper, Paulo CR Barbosa, Charles S. Grob, Andrew Dawson en Dennis McKenna. 2012. "Verklaring over ayahuasca." International Journal of Drug Policy 23: 173-75.

Barnard, G. William. 2014. "Entheogenen in een religieuze context: de zaak van de Santo Daime religieuze traditie." Zygon - The Journal of Religion and Science 49: 666-84.

Cole-Turner, Ron. 2014. "Entheogenen, Mystiek en Neurowetenschappen." Zygon - The Journal of Religion and Science 49: 642-51.

Hummel, Leonard. 2014. “Door zijn vruchten? Mystieke en visionaire bewustzijnstoestanden veroorzaakt door entheogenen. ' Zygon - The Journal of Religion and Science 49: 685-95.

Meyer, Matthew. 2013. “Stromingen, vloeistoffen en krachten. De bijdrage van de esoterische filosofie aan de ontwikkeling van de 'Ayahuasca-religies' in Brazilië. ' Paper gepresenteerd op de conferentie Psychedelic Science 2013, Oakland, CA, 18-23 april.

Richards, William A. 2015. Heilige kennis: psychedelica en religieuze ervaring. New York: Columbia University Press.

Richards, William A. 2014. "Hier en nu: het heilige ontdekken met entheogenen." Zygon - The Journal of Religion and Science 49: 652-65.

Ross, Jennifer. 2012. "De strijd om de wettigheid en legitimiteit van Ayahuasca-religies in Brazilië." Afdeling Geschiedenis seminar paper, Western Oregon University.

Website van Santo Daime Italia. Betreden van http://www.santodaime.it/ op 5 april 2020.

Publicatie datum:
27 juni 2020

 

 

Deel