Marloes Janson 

Chrislam


CHRISLAM TIJDLIJN

1939 (1 september): Tela Tella werd geboren in Abeokuta, de hoofdstad van de staat Ogun in het zuidwesten van Nigeria.

1962 (augustus 15): Samsindeen Saka werd geboren in Ijebu-Ode, een stad in de staat Ogun in het zuidwesten van Nigeria.

1971: Tela Tella ontving een "goddelijke oproep" van God.

1976 (18 april): Tela Tella beantwoordde de 'goddelijke oproep' van God om Zijn wil op aarde te vestigen door Ifeoluwa, Yoruba voor 'de wil van God', op te richten in Agege: een dichtbevolkte buitenwijk in de voormalige hoofdstad Lagos van Nigeria.

1985: Na meditatie en goddelijke inspiratie bedacht Tella de term "Chrislam" voor zijn missie.

1989: Samsindeen Saka ontving een “goddelijke roeping” van God tijdens zijn pelgrimstocht naar Mekka.

1990 (28 februari): Samsindeen Saka beantwoordde de “goddelijke oproep” van God door zijn Chrislam-beweging, Oketude, op te richten in Ogudu: een wijk aan de rand van Lagos.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Tijdens een preek verklaarde Tela Tella, de oprichtster van de Nigeriaanse Chrislam-beweging Ifeoluwa, dat “Mozes is Jezus en Jezus is Mohammed. Vrede zij met hen allen; we houden van ze allemaal. ' Een van zijn volgelingen, die zichzelf 'Chrislamist' noemde, beweerde dat 'je geen christen kunt zijn zonder moslim te zijn, en je kunt geen moslim zijn zonder christen te zijn'. Deze verklaringen weerspiegelen goed de basis van Chrislam, een reeks religieuze bewegingen die eind jaren zeventig in de voormalige hoofdstad van Nigeria, Lagos, opkwam, een tijd van religieuze heropleving die de vermenging van christelijke en islamitische overtuigingen en praktijken met zich meebracht.

De oudste Chrislam-beweging werd in 1976 in Lagos opgericht door een Yoruba (de op één na grootste etnische groep in Nigeria) genaamd Tela Tella. Om beschuldigingen van gunst aan christenen boven moslims te voorkomen of omgekeerd, heeft Tella geweigerd over zijn religieuze achtergrond te praten. De naam Ifeoluwa, Yoruba voor "De wil van God" of "De liefde van God", werd hem door goddelijke openbaring geopenbaard. Nadat hij de openbaring had ontvangen, mediteerde hij eenentwintig dagen op de plek waar hij later de missie bouwde. Naast Ifeoluwa verwijst Tella naar zijn missie als "Chrislam", een term die hij bedacht om bewustzijn van eenheid onder christenen en moslims te creëren. Net als bij de islam is Ifeoluwa gebaseerd op vijf pijlers, waarbij liefde de eerste is (de andere zijn: genade, vreugde, goede daden en waarheid). Tella ziet zichzelf als Gods liefde die is geïncarneerd in een mens, die is geordend om 'de wereld te verlichten':

Ik ben de wil van God gepersonifieerd. Het woord van God is Jezus. De motor van mijn missie is liefde, vrede en verblijf. Mijn volgers houden zich aan de wetten, regels en voorschriften van Ifeoluwa. Ik ben een instrument in de handen van God.

Volgens Tella communiceert God met hem via goddelijke openbaringen, die hij overbrengt via glossolalia. Tot de wereld klaar is om deze openbaringen te ontvangen, leidt Tella een afgezonderd leven met zijn twee vrouwen (de Lady Apostles) en hun kinderen (de Prayer Warriors) op de Mountain of Power, een witgekalkte compound in Agege, een dichtbevolkt buitenwijk in Lagos. 'Berg' verwijst sterk naar de berg Sinaï in Egypte, waar volgens christelijke en joodse tradities Mozes de tien geboden ontving. Op de de omheinde muur van de compound, de symbolen van Ifeoluwa zijn geschilderd; een leisteen (in de vorm van die gebruikt in koranscholen waar studenten Arabisch leren schrijven) met een christelijk kruis in het midden en een hart dat liefde betekent. [Afbeelding rechts]

Net als Tella vestigde Samsindeen Saka zijn Chrislam-beweging nadat hij een goddelijke openbaring had ontvangen. Saka, geboren in een moslimfamilie, heeft de pelgrimstocht naar Mekka (hadj) vier keer gemaakt. Tijdens zijn tweede hadj in 1989 ontving hij wat hij een 'goddelijke roeping' noemde.

Toen ik op pelgrimstocht naar Mekka was en bij de Ka'aba [de heiligste kant van de islam] rustte, liet God me in droomfoto's zien van religieuze onverdraagzaamheid in Nigeria. Hij gaf me de opdracht om het misverstand tussen christenen en moslims te overbruggen ... Zo is het begonnen.

Zijn goddelijke roeping spoorde Saka aan om zijn bloeiende handel in kruiden op te geven, van zijn vijf vrouwen te scheiden en zijn Chrislam-missie te vestigen. In de voetsporen van zijn vader, een beroemde kruidkundige, had Saka in de jaren zeventig naam gemaakt als kruidkundige. Met het geld dat hij als kruidkundige verdiende, kocht hij een stuk grond in Ogudu (Lagos), waar hij opende zijn aanbiddingscentrum in 1990. Van buiten lijkt het aanbiddingscentrum op een kerk, maar met zijn pilaren lijkt de binnenkant op een moskee. Net als in een moskee voeren bezoekers wassingen uit (wudu) en trekken ze hun schoenen uit voordat ze naar binnen gaan, en er zijn aparte zitjes voor vrouwen en mannen. [Afbeelding rechts] Het aanbiddingscentrum biedt plaats aan ongeveer 1,500 aanbidders, hoewel Saka denkt dat hij 10,000 volgelingen heeft.

Toen hij nog een kruidkundige was, had Saka halverwege de jaren tachtig een show op Lagos Television. Veel van zijn christelijke en moslimcliënten die hem van televisie kenden, sloten zich aan bij zijn Chrislam-missie. Aanvankelijk had Saka zijn missie willen registreren onder de naam 'Chrislamherb', een portmanteau-woord dat een mix van christendom, islam en traditionele religie uitdrukt die gelooft in de kracht van kruiden voor genezende doeleinden. De regering keurde deze naam echter niet goed, die Saka, na een nachtwake waarin hij zeven dagen in trance was, veranderde in Oke Tude, wat in Yoruba 'Berg van het verliezen van slavernij' betekent, een naam die doet denken aan Pinkstervertoog. Net als bij Pinksterkerken is het basisidee achter Oke Tude dat de vooruitgang van aanbidders in het leven wordt geblokkeerd door kwade machten die hen gevangen houden in gebondenheid aan Satan. Door te vasten en deel te nemen aan een ritueel dat Tude of 'bevrijding' wordt genoemd, wordt aangenomen dat ze van deze demonische krachten kunnen worden verlost. Bevrijding, die gepaard gaat met bezit door de Heilige Geest, wordt uitgedrukt door een goede gezondheid en rijkdom.

Zowel Tella als Saka prediken de eenwording van moslims en christenen, waarbij liefde, eenheid en vrede het brandpunt van hun missies zijn. Ifeoluwa en Oke Tude worden echter niet vertegenwoordigd door de Nigeria Inter-Religious Council (NIREC), die in 2000 werd opgericht met als doel meer begrip te kweken bij Nigeriaanse christenen en moslims. Volgens het leiderschap van NIREC staat Chrislam los van het doel van NIREC om de basis te leggen voor religieuze harmonie.

In plaats van Chrislam te plaatsen tegen de achtergrond van religieus geweld dat Nigeria teistert, moeten Ifeoluwa en Oke Tude worden geïnterpreteerd in de context van de onstabiele stroom van leven in Lagos. Antropologen Brian Larkin en Birgit Meyer verklaren de dynamiek van pinksterchristelijke en reformistische moslimbewegingen in West-Afrika door hun vermogen om 'de netwerken en infrastructuren te bieden die individuen in staat stellen te onderhandelen over de materiële angsten van het leven in onzekere economische tijden' (2006: 307). Op dezelfde manier kan de aantrekkingskracht van Chrislam worden verklaard door zijn vermogen om te onderhandelen over de cultuur van onveiligheid die het dagelijkse leven in Lagos kenmerkt, een megastad met een geschatte bevolking van meer dan 20,000,000 waar een op de twee leeft onder de armoedegrens (Human Development Report 2006 ). De enorme bevolking en het proces van snelle verstedelijking van Lagos dragen bij tot een gevoel van leven dat turbulent en hectisch is, waar overleven afhankelijk is van improvisatie en vindingrijkheid. In een dergelijke context van onzekerheid en onzekerheid wordt Chrislam niet beschouwd als een contradictio in terminis, maar als een voorbeeld van de vindingrijkheid van Lagosianen die, door christelijke en islamitische overtuigingen en praktijken over te nemen, strategisch de potentie mobiliseren van beide religieuze tradities in hun zoektocht naar gezondheid en rijkdom .

Naast een stedelijk fenomeen kan Chrislam worden beschouwd als een typische Yoruba-beweging: het is de gedeelde etniciteit die de vermenging tussen christendom en islam zowel mogelijk als acceptabel maakt. Politicoloog David Laitin licht de specifieke situatie in het zuidwesten van Nigeria, een regio genaamd Yorubaland, als volgt toe: 'Moslim- en christelijke Yoruba's beschouwen zichzelf cultureel als Yorubas in plaats van als moslims of christenen' (1986: 97). Dat de Yoruba meer waarde hechten aan gemeenschappelijke etniciteit dan aan religieuze overtuiging verklaart de 'niet-politisering van religieuze differentiatie' (1986: 97).

Ifeoluwa en Oke Tude zijn zeker niet de enige bewegingen in Yorubaland die het christendom en de islam vermengen. Maar wat duidelijk nieuw is aan Ifelowa en Oke Tude is hun opzettelijke toe-eigening van christelijke en islamitische overtuigingen en praktijken, zoals weerspiegeld in de naam die ze zich hebben toegeëigend voor hun zelfbenoeming: Chrislam. Ondanks hun alomvattende opvatting over religie, is er verrassend weinig interactie tussen Ifeoluwa en Oke Tude. Enigszins paradoxaal genoeg werken inclusie en uitsluiting hier zij aan zij.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De Chrislam-beweging is gebaseerd op de overtuiging dat 'christendom en islam één zijn'. Een toegewijd Ifeoluwa-lid reageerde bijvoorbeeld op de vraag of hij Jezus aanbad als de zoon van God (zoals in het christendom) of als een profeet (zoals in de islam) dat 'hij beide is'. Tella benadrukte hun gelijkenis en predikte: „Jezus Christus staat aan mijn rechterkant, de profeet Mohammed staat aan mijn linkerkant; het zijn twee van mijn beste vrienden. ' Hoewel Tella en Saka het christendom en de islam op dezelfde voet plaatsen als profetische tradities, is de meest fundamentele leer van de islam tawhid, die stelt dat God één is. Het islamitische principe dat God unitaristisch is, verschilt van de christelijke leer van de Drie-eenheid. De aanhangers van Ifeoluwa en Oke Tude beschouwen dit echter niet noodzakelijk als een botsing in deze doctrines, omdat ze niet bezig zijn met een dwingende notie van enkelvoudige waarheid in religie. Als gevolg hiervan hebben ze niet de behoefte om het geloof op te geven waarin ze zijn geboren toen ze bij Chrislam kwamen. Omdat christendom en islam worden gezien als complementair en elkaar wederzijds versterkend in plaats van als tegenstrijdig, blijven aanhangers van Ifeoluwa en Oke Tude vaak loyaal aan de religieuze traditie waarin ze zijn geboren (in de meeste gevallen de islam), terwijl ze gebruik maken van en interactie hebben met een andere religieuze traditie (in de meeste gevallen christendom). Deze openheid voor religieus pluralisme is niet alleen een factor die mensen naar Chrislam trekt; het verklaart ook waarom het lidmaatschap van Chrislam niet gepaard gaat met een formeel bekeringsritueel zoals een doop of sacramentele communie.

Ifeoluwa en Oke Tude-leden zetten de conventionele vergelijking van religie en 'overtuiging' op de proef, en hebben de neiging de performatieve kracht van religieuze praktijken te prefereren die hen helpt de onvoorziene omstandigheden van het dagelijkse leven in Lagos het hoofd te bieden. Vanwege de nadruk op orthopraxy (correcte religieuze praktijk) biedt Chrislam meer ruimte voor religieuze menging dan de orthodoxie van het christendom en de islam toestaan. Tegenover het conventionele begrip van religie als normatieve doctrine, merkte Tella op: "Ik hou niet van dogmatische leringen." Saka ging zelfs zover dat hij Oke Tude definieerde in termen van een 'praktische religie', en hij bood de leden de tools aan voor 'onmiddellijke bevrijding':

Mensen komen hier om hun vijand te bevechten. Hun vijand is ziekte, onvruchtbaarheid, dood, armoede, desillusie, frustratie, mislukking, verdriet. We leren ze hoe ze tot God, Abraham, Mozes, Jezus en Mohammed moeten bidden om hun vijand te overwinnen. Gebed is de sleutel tot succes.

Om zijn gemeentes in staat te stellen een succesvol leven te leiden, heeft Saka veel religieuze pamfletten en boeken gepubliceerd met fantasierijke titels zoals Sleutel tot geluk, Het succes van vandaag is de mijneen Gebedspunten: je spirituele vitamines  als True Messages: overeenkomsten in de Bijbel en de Koran, die worden verkocht in de boekwinkel van Oke Tude.

Een van de ministers van Saka, die zichzelf voorstelde als alfa-predikant (alfa is de Yoruba-term voor een islamitische geestelijke), onderstreepte dat pragmatisme zwaarder weegt dan de doctrine: “God is niet geïnteresseerd in ons geloof; voor Hem maakt het niet uit of we christenen of moslims zijn. Alles waar Hij in geïnteresseerd is, is wat wij do met onze religie. ' Omdat religie voor Chrislamisten niet in de eerste plaats gaat over geloof, maar over praktische zorgen, is het vermengen van diverse en vaak tegenstrijdige, religieuze elementen toegestaan, zolang het hen helpt om winstgevender te leven.

Waar christelijke en islamitische theologische leerstellingen meer nadruk leggen op redding en het hiernamaals, belooft Chrislam een ​​beter leven op aarde. De algemene overtuiging onder de aanhangers van Ifeoluwa en Oke Tude is dat God (in de verhandeling van Chrislam "de levende God" genoemd) immanent en actief is in hun leven en bezorgd is over het oplossen van hun problemen. Omdat wordt aangenomen dat God niet een afgelegen entiteit is, maar iemand (een "minnaar" in de termen van Tella) met wie men kan communiceren door middel van gebed, kunnen aanhangers van Ifeoluwa en Oke Tude Hem beïnvloeden door hun rituele handelingen.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Tella heeft een kleine gemeente, bestaande uit ongeveer vijftig volgelingen, die elke zaterdag bijeenkomen, niet in een moskee of kerk, maar in een tempel:

I wil niet op vrijdag leunen aangezien vrijdag voor de moslims is, en ik wil niet op zondag leunen omdat zondag voor de christenen is. Daarom komen we samen op zaterdag, dat is de sabbat. In voorgaande jaren vonden er diensten plaats op zowel vrijdag als zondag, maar omdat mensen mij ervan beschuldigden mijn geloof halverwege te beoefenen, besloot ik over te schakelen naar zaterdag ... Ifeoluwa is uniek. Ik hou niet meer van Jezus dan van de profeet. Ik hou van ze allemaal en ze houden van mij.

De zaterdagdienst begint met het zingen van de Ifeoluwa-liederen, die zijn opgenomen in drie lofzangboeken. Volgens Tella kwamen deze liederen tot hem door goddelijke openbaring: "Bach noch Beethoven hadden de liederen van Ifeoluwa kunnen componeren - het is God die ze heeft gecomponeerd."

De zang wordt begeleid door Afrikaanse drums, een western drumstel en een keyboard. Na het zingen van de Ifeoluwa liederen wordt het credo gereciteerd:

Ik geloof in de Almachtige God

Ik geloof in Jezus Christus

Ik geloof in alle boodschappers van God

Ik geloof in de Heilige Geest

Ik geloof in de Dag der Opstanding

ik geloof in Ifeoluwa en zijn voorschriften

Moge God me helpen om zijn wil te doen

Amen

Tella gaat dan de tempel binnen vergezeld door zijn discipelen, die brandende kaarsen en bellen vasthouden om de engelen op te roepen. Lijkt op de moslimpraktijk van tawaf (een ritueel tijdens de pelgrimstocht naar Mekka wanneer moslims de Kaʿaba zeven keer omlopen), Tella omcirkelt het Heilige Geestplein (een open ruimte in het auditorium versierd met een kruis) zeven keer terwijl hij zowel een bijbel als een koran vasthoudt. Na rond het Heilige Geestplein te zijn gevaren, houdt Tella een preek in Yoruba en het Engels met passages uit de Bijbel, de Koran en het Ifeoluwa-boek. [Afbeelding rechts] Volgens Tella zijn de heilige geschriften onvolledig. Als aanvulling op de Bijbel en de Koran werkt Tella aan zijn eigen Heilige Boek, het Ifeoluwa Boek. Tella's preken bevatten morele lessen die door zijn volgelingen worden geïnterpreteerd als 'religieuze peptalk', waarin ze worden geïnstrueerd hoe ze hun gevoelens van wanhoop kunnen bestrijden en hoe ze succesvol kunnen worden in het leven.

Ifeoluwa's dienst eindigt met een gezamenlijk gebed. In tegenstelling tot moslims, die vijf keer per dag bidden, bidt Ifeoluwa's gemeente slechts twee keer per dag. Tella legde uit: „Mijn aanhangers moeten elke drie uur bidden. Maar omdat het leven in Lagos hectisch is, heb ik namens mijn aanhangers gesmeekt om Gods genade om tweemaal per dag gebeden te aanvaarden. Ze hebben niet meer dan tweemaal per dag de tijd om te bidden, maar ze houden voortdurend van God in hun hart. ' Het slotgebed, waarin Ifeoluwa-aanhangers wild met hun armen gebaren om de weg naar bevrijding te openen, wordt gevolgd door getuigenissen en dankzegging. Net als bij Pinksterdiensten vertellen de getuigenissen over de 'wonderen' die Tella's volgelingen hebben ervaren toen ze Gods liefde in hun leven accepteerden, in de vorm van genezing, het vinden van een partner, de geboorte van een baby, het vinden van werk of een meevaller. Na de dienst komen de gemeente bijeen om manna te ontvangen, dat wil zeggen gezegend voedsel.

Naast de wekelijkse dienst, die ongeveer drie uur duurt, komt Ifeoluwa's gemeente elke donderdag bijeen om een ​​nachtwake bij te wonen. Het doel van de wake is om spiritueel te ontwikkelen door een nauwere relatie met God te onderhouden. Andere wekelijkse evenementen zijn het Barren Women Consultation Hour op woensdag, het Zwangere Women Hour op donderdag en het Victory Hour op vrijdag, waar de zieken genezen. Elke woensdagmiddag komen geselecteerde ouderlingen van de zending samen om de Heilige Geest-dienst bij te wonen, een gebedsessie van drie uur. Eens per jaar gingen ze op pelgrimstocht naar de "Mount of Authority" in Tella's geboortestad Abeokuta, waar ze bidden en ononderbroken vasten gedurende drie dagen. Een ander jaarlijks terugkerend evenement is het Dansende Jubileum, wanneer Tella (die vergelijkbaar is met koning David door God is opgedragen om voor Hem te dansen) danst en de religieuze parafernalia naar voren brengt die normaal in de tempel worden bewaard. Dit is een belangrijke gebeurtenis voor de gemeente, die op die dag speciale zegeningen ontvangt. Andere jaarlijkse evenementen zijn de verjaardag van Tella en zijn missie. De laatste zondag van december wordt de oogst Thanksgiving Day gevierd.

Lidmaatschap van Ifeoluwa vereist spirituele training. Om een ​​hogere spirituele en morele levensstijl op te wekken die sociale harmonie bevordert, moeten leden tachtig regels en voorschriften naleven met betrekking tot codes van moreel gedrag (zoals 'elk lid dat draagt Ifeoluwa's uniform mag niet tegen een religie berispen of er tegen spreken'), kledingvoorschriften (Tella's vrouwelijke volgelingen zijn verplicht hun hoofd te bedekken en alle volgelingen moeten zich bescheiden kleden) en voedseltaboes die zijn afgeleid van het Oude Testament en de Koran (leden moeten vermijd het drinken van alcohol, onthoud u van het eten van vis zonder schubben, zoals meerval en varkensvlees; alleen halal vlees is toegestaan). Net als in de islam benadrukken verschillende regels en voorschriften het belang van 'zuiverheid' (vrouwen moeten tijdens hun menstruatie weg blijven van de tempel plus één extra dag, waarna ze zichzelf moeten heiligen; leden moeten na seksuele gemeenschap een bad nemen en wegblijven van de tempel minstens zes uur).

Tijdens hun spirituele training verdienen leden verschillende spirituele rangen, gesymboliseerd door gekleurde riemen die op hun witte japonnen worden gedragen. [Afbeelding rechts] Het dragen van witte jurken door Ifeoluwa-leden herinnert aan de dresscode in de zogenaamde "White Garment Churches" (alasofunfun), dat wil zeggen, de Afrikaanse onafhankelijke of Aladura-kerken (Peel 1968). Naast gekleurde riemen verdienen ze ook religieuze parafernalia zoals gebedsstaven. Aangenomen wordt dat deze religieuze voorwerpen leden beschermen tegen spirituele aanvallen van kwade krachten en hen in staat stellen medegelovigen te genezen.

In plaats van spirituele training te ondergaan, worden potentiële leden van Oke Tude aangemoedigd om een ​​Bijbel en Koran te kopen en Tude zeven opeenvolgende dagen te leiden. Tude, wat 'rennende bevrijding' betekent in Yoruba, lijkt op het saʿi-ritueel tijdens de pelgrimstocht naar Mekka wanneer pelgrims zeven keer heen en weer rennen of lopen tussen de heuvels van Safa en Marwah, waarbij Hagar's zoektocht naar water wordt nagebootst voordat Allah het water openbaarde van de Zamzam goed voor haar. Oke Tude-leden die deelnemen aan het Tude-ritueel of zeven keer snel lopen rond een replica van de Kaʿaba met een put met Tude-water terwijl hij "Hallelujah" en "Allah Akbar" ("God is groot") roept. [Afbeelding rechts] Sommigen van hen hebben foto's van hun familieleden die verlossing nodig hebben en namens wie ze bidden.

Naast Tude, dat op individuele basis plaatsvindt, houden Oke Tude-aanhangers zich bezig met gemeentelijke aanbidding. Elke zondag komen ze om 8 uur samen om deel te nemen aan een moslimgebedssessie (wuridi) onder leiding van een imam. De imam opent de gebedssessie door te zeggen: "Glorie zij God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest", voordat hij dhikr uitvoert (herinnering aan God door zijn namen te herinneren) en de koran en bijbelverzen reciteert. De wuridi-sessie wordt gevolgd door een christelijke gebedssessie onder leiding van een wisselende groep van begaafde gebedsleiders die speciale gebedsformules of "gebedspunten" reciteren voor gezondheid en rijkdom; het wordt afgesloten met een gezamenlijke dienst onder leiding van Saka zelf. Voordat de gezamenlijke dienst begint, zingt het koor christelijke en moslimliederen, evenals het Oke Tude-volkslied: 

Oh God, de hemelse

De Schepper, kom en luister naar ons

Moge de vrede van God zijn met Isa (Jezus Christus),

En ook op Mohammed

Moge de vrede van God zijn met Samsindeen Saka en de nobele profeten

God van tude, breng ons

Bevrijd ons van ziekte, verdriet en de uitdagingen in ons leven

God van tude, breng ons

De koorzangers worden begeleid door muzikanten die Afrikaanse drums en westerse instrumenten bespelen.

Saka opent zijn preek door zowel Yoruba als Engelse verzen uit de Bijbel en de Koran te citeren. De boodschap tijdens zijn preken is altijd hetzelfde: God is liefde en christenen en moslims komen uit dezelfde bron, namelijk Abraham of Ibrahim. De dienst eindigt met een gezamenlijk gebed onder leiding van Saka in een mix van Yoruba en Arabisch, waarbij christelijke en islamitische elementen zoals contemplatie met gevouwen handen en uitputting samensmelten.

Naast de eredienst organiseert Oke Tude elke donderdag een Healing School voor degenen die "fysiek of spiritueel gehandicapt" zijn. In de Nigeriaanse samenleving is het baren van kinderen een voorwaarde voor het bereiken van volledige sociale en morele vrouwelijkheid. De bezorgdheid van vrouwen over het baren en met succes grootbrengen van kinderen kan hen naar het wekelijkse programma voor vrouwenzaken leiden, dat hen de middelen biedt om 'het juk van onvruchtbaarheid te vernietigen'. Bevrijding wordt uitgedrukt door een goede gezondheid. De krukken die aan de muur van het aanbiddingcentrum hangen [Afbeelding rechts] dienen als bewijs van de helende krachten van Saka, die zelfs beweert HIV / AIDS te kunnen genezen. Fysieke genezing is slechts één aspect van bevrijding; er zijn ook beloften van welvaart, vruchtbaarheid, viriliteit, vrijheid van familieproblemen, slagen voor examens en het vinden van een baan tijdens het uitvoeren van Tude en deelname aan Oke Tude's programma's.

Naast onvruchtbare vrouwen, gaan werkloze jongeren naar de "Prayer Warrior School" van Oke Tude, waar ze woensdag de Bijbel en de Koran bestuderen. In een tijd waarin een schooldiploma niet langer voldoende wordt geacht om opwaartse sociale mobiliteit en de belofte van een succesvoller leven in Nigeria veilig te stellen, bieden religieuze bewegingen zoals Oke Tude kansarme stedelijke jongeren de spirituele middelen (en soms ook de materiële middelen, in de vorm van zakelijke kansen en kleine leningen) om de kloof tussen hun ambities en daadwerkelijke mogelijkheden te overbruggen. Een man van begin dertig zei bijvoorbeeld dat "Daddy GO" (algemene opzichter, dwz Saka) hem hielp een baan te vinden en een stuk land te verwerven waarop hij een huis voor zijn gezin kon bouwen. Hoewel Oke Tude geen uitzondering is, omdat Pinksterkerken en moslimorganisaties soortgelijke materiële steun bieden, maakt Chrislam uitzonderlijk dat leden door elementen uit zowel het christendom als de islam te combineren, geloven dat ze meerdere keren gezegend zullen worden.

Naast de wekelijkse programma's, vinden er in Oke Tude twee keer per maand nachtwaken plaats waarin gemeenten worden gezalfd en trekken ze een groot aantal volgers. Afgezien van Saka's verjaardag en de verjaardag van het ministerie, die gepaard gaan met festiviteiten en de verdeling van geschenken onder de armen, zijn andere jaarlijkse programma's "Manna met de Man van God", "Tude Deliverance", "Power in the Tongue" en " Wapenrusting van God. ' Deze jaarlijkse evenementen worden gekenmerkt door marathons voor gebed en vasten, waarbij de gemeente wordt gezalfd met olie, tude water en het 'bloed van Jezus' (een drankje gemaakt van rode maïs dat aan genezende krachten wordt toegeschreven).

Het achterliggende idee in Chrislam is dat alleen christen of moslim zijn niet voldoende is om succes in deze wereld en in het hiernamaals te garanderen, en daarom nemen aanhangers van Ifeoluwa en Oke Tude deel aan christelijke en moslimrituelen, waarbij ze de waargenomen krachten van beiden toeëigenen. In plaats van concurrerende sets van waarheidsclaims te belichamen, wordt aangenomen dat zowel het christendom als de islam verschillende bevoegdheden vertegenwoordigen om een ​​staat van bevrijding te bereiken en daarom mogelijk worden gecombineerd in de hoop dat het iemands kansen vergroot om een ​​goed leven te bereiken, dat wil zeggen een leven van goede gezondheid en rijkdom.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Ifeoluwa wordt geleid door Tella, die door zijn volgelingen wordt aangesproken als Papa, wat 'vader' betekent. Tella verschijnt in het openbaar met een zonnebril en een staf. Er zijn strikte regels met betrekking tot de interactie tussen aanhangers en Tella. Ze moeten bijvoorbeeld ten minste zeven meter afstand houden van Tella en mogen geen handen met hem schudden. In plaats daarvan groeten ze en zeggen ze "Love, Peace, Abide". Deze regels en voorschriften dragen allemaal bij aan het charisma van Tella. Tella wordt bijgestaan ​​door zijn twee vrouwen, de 'Lady Apostles'. Aangezien Tella gelooft in het principe van "50-50", of gendergelijkheid, bekleden zowel mannen als vrouwen leidende posities in Ifeoluwa, maar volgens de richtlijnen van de Heilige Geest moeten vrouwen tijdens hun menstruatie wegblijven van de tempel. Tella's kinderen, de "Prayer Warriors", treden op als koorzangers en gebedsleiders.

Saka [afbeelding rechts] wordt door zijn volgelingen "Man van God" genoemd. Zijn officiële titel is "Profeet [Dr.] SO Saka." Gebaseerd op zijn vermogen om te "zien" ("zien" is de term die in Pinksterkerken wordt gebruikt voor profetie), beschouwt Saka zichzelf als een profeet die bemiddelt tussen God en zijn volgelingen. Naast profeteren, is een ander kenmerk van Pinksterkerken een groeiende trend naar intellectualisering. In lijn met deze trend nemen Nigeriaanse pinkstervoorgangers vaak de titel 'dokter' aan, publiceren boeken en openen universiteiten. Zoals blijkt uit zijn titel en activiteiten, is Saka (die naar verluidt de middelbare school nooit heeft afgemaakt, maar beweert een eredoctoraat in goddelijkheid te hebben) beïnvloed door deze neiging. Geïnspireerd door Pinksterpredikers, in Nigeria aangeduid als General Overseers (GO's), fungeert Saka als de GO van Oke Tude. Saka [Afbeelding rechts] kopieert de stijl van pinkstervoorgangers en rijdt in een Hummer en kleedt zich flamboyant in westerse pakken of traditionele kleding.

Vergeleken met Ifeoluwa heeft Oke Tude een veel bureaucratischer organisatie. Saka wordt bijgestaan ​​door een diaken en een diaken. De volgende in de rij zijn de voorgangers en senior zorgministers, gevolgd door ministers en junior zorgministers, die spirituele begeleiding van de aanhangers ondersteunen. Op het laagste niveau van de hiërarchie bevinden zich de adviseurs en bodes. De functies in de organisatiestructuur van Oke Tude staan ​​open voor zowel mannen als vrouwen. Behalve diaken en diakenen, dit zijn fulltime functies, zijn de andere functies binnen de organisatie van Oke Tude vrijwillig.

Afgezien van het hoofdkantoor in Ogudu, heeft Oke Tude vier kleinere vestigingen in Lagos, een in de naburige staat Ogun en een in de op twee na grootste stad Ibadan in Nigeria. 

Ifeoluwa en Oke Tude worden gefinancierd door vrijwillige donaties door hun aanhangers. Daarnaast wordt van de leden verwacht dat zij maandelijks tiende betalen. Om geld te verdienen voor zijn missie houdt Saka zich bezig met de vastgoedsector en de handel in tweedehandsauto's.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Dit wereldse pragmatisme verklaart de populariteit van Chrislam in Lagos, maar maakt het ook kwetsbaar voor kritiek van buitenaf. Volgens veel reguliere gelovigen zijn Ifeoluwa en Oke Tude 'sekten' die zijn samengesteld uit 'ongelovigen'. Naar hun mening, omdat Ifeoluwa en Oke Tude aanhangers geen "oprechte" christenen noch "vrome" moslims zijn, zijn ze "niets". Het labelen van een religieuze beweging die niet is afgestemd op het reguliere christendom of de islam, is een 'sekte' een populaire manier om minderheidsreligies in Nigeria te misbruiken (Hackett 1989). Naast deze algemene uitdagingen worstelen Tella en Saka elk met meer individuele uitdagingen.

Tella herinnerde zich hoe hij aan het begin van zijn missie werd bespot als een 'nepprofeet' in de plaatselijke pers. Hij reageerde door de schijnwerpers te vermijden en daarom leidt hij nu een teruggetrokken leven. Hij erkende dat Ifeoluwa's strikte regels en voorschriften beletten dat aanhangers zich van harte inzetten voor zijn missie. Aanhangers gaan vaak enkele maanden wekelijks naar de kerk, maar als het probleem dat hen naar Ifeoluwa heeft gebracht is opgelost, keren ze terug naar hun voormalige kerk, moskee en / of heiligdom. Als gevolg hiervan is er binnen de gemeente een grote mate van fluctuatie. Omdat Chrislam een ​​niet-leerstellige religie is, wordt de terugtrekking van aanhangers niet beschouwd als afvalligheid. Om meer aanhangers aan te trekken, is Tella lid geworden van Facebook. Hoewel dit heeft geleid tot een kleine toename van aanbidders die wekelijkse diensten bijwonen, wil Tella zijn gemeente klein houden, zodat hij haar als een 'spirituele familie' kan regeren.

Aan het begin van zijn missie schreven journalisten sensationele verhalen over Tella die reageerde door de schijnwerpers te vermijden en een afgezonderd leven te leiden, in afwachting van 'Gods instructies om de wereld bekend te maken'. Tijdens de COVID-19-pandemie was die tijd aangebroken. Op 25 april 2020 bracht Tella een persbericht uit, waarin stond dat een engel op de Berg van Kracht was neergedaald om een ​​boodschap over te brengen aan Gods Boodschapper Ifeoluwa, die de volgelingen en alle religieuze leiders over de hele wereld wijdde om tien instructies te volgen, die een einde zouden maken aan de wereldwijde pandemie:

Begin de ceremonie door drie stappen te lopen en ga samen staan ​​in uw gebedshuis. Dit kan aan de voorkant van een altaar zijn.

Houd uw individuele zwaard of gezagstaf omhoog naar de hemel gericht. Als je er geen hebt, kun je een bijbel, koran of een ander referentiepunt voor je geloof vasthouden.

Terwijl u het zwaard vasthoudt, positioneert u zich door gestrekt op de grond te liggen met uw borst naar beneden (uitgestrekte positie).

Zeg, terwijl je op de grond ligt, zes keer "Jehovah (Jahweh), neem dit kwaad van ons weg." U kunt dit zeggen in de taal die u het meest kent. Bijvoorbeeld, "Jehovah" of "Jahweh" kan worden vervangen door "Allah" als je Arabisch spreekt of Olorun als je Yoruba spreekt.

Verander nu je positie (kniel neer), zodat je bovenlichaam rechtop staat en met beide knieën op de grond wordt ondersteund. Zeg dan nog zes keer: „Jehovah, neem dit kwaad van ons weg.

Sta nu volledig rechtop met je zwaard nog steeds vastgehouden en naar boven wijzend.

Stap dan voorzichtig, in vier bewegingen, met je linkervoet naar voren en keer terug naar de rechtervoet. Stap dan achteruit met je rechtervoet en keer terug naar de linkervoet.

Zeg dan nog zes keer: „Jehovah, neem dit kwaad van ons weg.

Aanbid God door drie keer te buigen en de eerste keer "Heilig" te zeggen, de tweede keer "Heilig" en de derde keer "Heilige Heer God Almachtig".

Ga rechtop staan ​​en spreid uw beide handen naar buiten weg van uw lichaam om te bidden (alsof u een geschenk wilt ontvangen) en zeg: “Heer, we geloven dat u ons hebt gehoord, het is uw wonder dat we verwachten. Kom en verricht uw wonder voor ons in de hele wereld. ' Zeg dan zeven keer "Hallelujah".

Tijdens een interview erkende Tella dat Ifeoluwa's strikte regels en voorschriften beletten dat aanhangers zich van harte inzetten voor zijn missie. Aanhangers gaan vaak enkele maanden wekelijks naar de kerk, maar als het probleem dat hen naar Ifeoluwa heeft gebracht is opgelost, keren ze terug naar hun voormalige kerk, moskee en / of heiligdom. Als gevolg hiervan is er een hoge mate van fluctuatie onder de gemeente. Omdat Chrislam een ​​niet-leerstellige religie is, wordt de terugtrekking van aanhangers niet beschouwd als afvalligheid. Om wereldwijd een breder publiek te bereiken, heeft de Ifeoluwa-missie onlangs een website gebouwd en zich bij Facebook aangesloten. Hoewel dit heeft geleid tot een kleine toename van het aantal volgers, wil Tella zijn gemeente klein houden: 'Hoe meer mensen, hoe meer wahala (' problemen 'in het Pidgin-Engels). Ik geef niets om cijfers; Ik vind het belangrijk dat mensen bereid zijn om de wil van God te doen. '

In tegenstelling tot Tella zoekt Saka publiciteit door contact op te nemen via de sociale media. Hij had plannen om zijn missie uit te breiden, maar terwijl hij in 2008 op zakenreis was in Londen, werd zijn auditorium op bevel van de lokale overheid platgewalst. Volgens verschillende staatsautoriteiten had Saka land in bezit genomen dat toebehoorde aan de Lagos State Government. De gemeente van Saka accepteerde deze uitleg niet; voor hen was de sloop van de aula het teken dat de regering 'tegen Chrislam' was. Hun scepsis is niet ongegrond, aangezien landtoewijzing een strategische vorm is van overheidscontrole van religieuze minderheidsgroepen in Nigeria (Hackett 2001).

Een andere uitdaging waar Chrislam voor staat, is de toekomst van zijn leiderschap. Omdat wordt aangenomen dat Tella en Saka door God zijn gekozen om religieuze leiders te worden, is het onduidelijk wat er met hun bewegingen gebeurt na hun dood.

Volgens zowel Tella als Saka konden de uitdagingen die ze tegenkwamen tijdens de oprichting van Chrislam ook worden geïnterpreteerd als kansen voor de spirituele groei van hun missies. In navolging van de woorden van de pionier van reggaemuziek Bob Marley, zei Tella: "Geen pijn geen winst."

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Ifeoluwa-logo.
Afbeelding # 2: Oke Tude-leden die deelnemen aan het Tude-ritueel. Foto door Akintunde Akinleye.
Afbeelding # 3: Tella zit de Chrislam-tempel voor. Foto door Marloes Janson.
Afbeelding # 4: Ifeoluwa-ambtenaar gekleed in een witte jurk met gekleurde riemen. Foto door Marloes Janson.
Afbeelding # 5: Oke Tude-leden die deelnemen aan het Tude-ritueel. Foto door Akintunde Akinleye.
Afbeelding # 6: Krukken hangen aan de muur van het Oke Tude-eredienstcentrum. Foto door Marloes Janson.
Afbeelding # 7: Profeet [Dr.] SO Saka. Foto door Akintunde Akinleye.

Referenties **

 ** Tenzij anders vermeld, is het materiaal in dit profiel afkomstig uit het komende boek van de auteur Religieuze assemblages in Lagos (Cambridge University Press, voor het International African Institute) en artikel 'Eenheid door diversiteit: een casestudy van Chrislam in Lagos'. Afrika: Journal of the International African Institute (2016, deel 86 nr. 4): 646-72. Het profiel is gebaseerd op etnografisch onderzoek dat is uitgevoerd door de auteur in Lagos tussen 21 juli en 3 oktober 2010, 20 oktober en 18 december 2011 en 6 maart en 15 mei 2017.


Hackett, Rosalind. 2001. 'Profeten,' valse profeten 'en de Afrikaanse staat: opkomende kwesties van religieuze vrijheid en conflicten'. Nova Religio: The Journal of Alternative and Emergent Religions 4: 187-212.

Hackett, Rosalind. 1989. Religie in Calabar: het religieuze leven en de geschiedenis van een Nigeriaanse stad. Berlijn: Mouton de Gruyter.

Rapport over menselijke ontwikkeling. 2006. New York: UNDP.

Laitin, David. 1986. Hegemonie en cultuur: politiek en religieuze verandering onder de Yoruba. Chicago: University of Chicago Press.

Larkin, Brian en Birgit Meyer. 2006. "Pinksterbeweging, islam en cultuur: nieuwe religieuze bewegingen in West-Afrika". Pp. 286-312 binnen Thema's in de geschiedenis van West-Afrika, uitgegeven door Emmanuel K. Akyeampong. Oxford: James Currey.

Peel, JDY 1968. Aladura: een religieuze beweging onder de Yoruba. Londen: Oxford University Press.

Publicatie datum:
12 juni 2020

 

Deel