Francisco Javier Ramon Solans

Onze Lieve Vrouw van de pilaar

 

ONZE DAME VAN DE PIJLERTIJD

40 n.Chr. (2 januari): De gerapporteerde datum van de Mariaverschijning aan Santiago in Zaragoza.

1299: De eerste schriftelijke verwijzing naar de toewijding van de pijler vond plaats.

1471: De eerste schriftelijke verwijzing naar de verschijning in vlees van Maria aan Santiago vond plaats. Volgens deze tekst werd ze door een engelenkoor van Palestina naar Zaragoza gedragen.

1613: De gemeenteraad van Zaragoza riep 12 oktober uit tot de dag van de Maagd van de Pilaar als lokale feestdag.

1640: Het wonder van Calanda vond plaats. De Maagd van de Pilaar herstelde het verminkte been van Miguel Pellicer.

1653: De gemeenteraad van Zaragoza riep de Maagd van de Pilaar uit tot beschermvrouwe van de stad.

1675 (februari 2): Paus Clemens X verenigde de raden van kanunniken van de Kathedraal van de Verlosser en de Kerk gewijd aan de Pilaar en verklaarde de laatste tot co-kathedraal.

1678: De Aragonese Corts verklaarden de Maagd van de Pilar tot beschermvrouwe van Aragon en haar verschijning op 2 januari tot een officiële feestdag in het koninkrijk Aragon.

1723: De Heilige Congregatie der Riten erkent de verschijning als een vrome traditie en voegt deze in de lessen van het ambt op 12 oktober in als een octaaf (acht opeenvolgende dagen van religieuze festiviteiten) van tweede klasse in het liturgisch jaar.

1681-1730: De moderne barokke kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Pilaar werd gebouwd.

1754-1765: De kathedraal werd gerenoveerd door architect Ventura Rodríguez.

1804: Karel IV van Spanje verleend 12 oktober als Feesten van Voorschrift in het aartsbisdom Zaragoza.

1807: Paus Pius VII verleent 12 oktober een dubbel octaaf (acht opeenvolgende dagen van religieuze festiviteiten) van het eerste klassebelang in het liturgische jaar in Aragon.

1808 (17 mei): er was een verschijning van een palmachtige wolk boven de kathedraal van de pilaar tijdens de Franse invasie van het schiereiland.

1808 (juni 15): Een verschijning van de Maagd van de Pilaar vond plaats in de Slag om Las Heras tijdens de Napoleontische belegering van Zaragoza.

1815: Paus Pius VII verleent 2 januari een dubbel octaaf (acht opeenvolgende dagen van religieuze festiviteiten) van het tweede klasse-belang in het liturgische jaar in Aragon.

1863: Paus Pius IX breidde het bereik van 1807 pauselijke schenking uit tot het Koninkrijk Spanje.

1863-1872: De renovatie van de kathedraal, gepland door Ventura Rodríguez, werd voltooid.

1880: De eerste nationale bedevaart naar de kathedraal van de pilaar.

1889: De broederschap van de Glazen Rozenkrans van de Pilaar werd opgericht.

1901: Antiklerikale rellen vonden plaats in Zaragoza tijdens de viering van het jubileum.

1902: De religieuze vrouwelijke lekenvereniging "Corte de honor de damas de Nuestra Señora del Pilar" werd opgericht.

1904: De kathedraal werd door de Spaanse regering uitgeroepen tot nationaal monument.

1905: Pius X verleende het beeld van de Maagd van de Pilaar een canonieke kroning.

1907: De tweede toren van de kathedraal werd gebouwd.

1908: De Maagd van de Pilaar werd uitgeroepen door de regering tot kapitein-generaal van het Spaanse leger tijdens de 100th verjaardag van de Spaanse schiereilandoorlog.

1908: Het Marian International Congress kwam bijeen in Zaragoza.

1908: De Chileense bisschop, Ramón Ángel Jara, bood de Pillar negentien vlaggen van Latijns-Amerikaanse republieken aan, gezegend door de paus.

1913: Onze Lieve Vrouw van de Pilaar wordt uitgeroepen tot beschermvrouwe van de Guardia Civil (Guardia Civil).

1927: Een nationale viering van de Spaanse overwinning in de Rifoorlog in de Kathedraal van de Pilaar vond plaats.

1928: De religieuze mannelijke lekenvereniging "Caballeros de Nuestra Señora del Pilar" werd opgericht.

1932: Het beeld van de Pilaar werd verwijderd na de scheiding van kerk en staat tijdens de Spaanse Tweede Republiek.

1936 (3 augustus): Het wonder van de niet-explosie van drie bommen die tijdens de Spaanse Burgeroorlog op de kathedraal zijn gevallen, vond plaats.

1937: De dictator Franco wijdde Spanje aan de Maagd Maria in de Kathedraal van de Pilaar.

1939: De kathedraal werd uitgeroepen door Franco Santuario de la Raza (Heiligdom van de Race).

1940: De viering van 1900th verjaardag van de verschijning van de Maagd in Zaragoza.

1943: Spanje werd toegewijd aan de verdediging van het dogma van de veronderstelling in de kathedraal van de pilaar.

1948: Onze Lieve Vrouw van de Pilaar wordt uitgeroepen tot beschermvrouwe van de Consejo Superior de Misiones, waarbij het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Biedingen het project uitvoerde om beelden van de Pilaar over de hele wereld te sturen.

1948: Pius XII verleent de kathedraal van de pilaar de titel van kleine basiliek.

1954: Er was een inhuldiging van het plein van de kathedralen met een monument voor de "martelaren van de kruistocht (1936-1939)", waardoor een enorme ruimte werd geopend voor massale politieke en religieuze demonstraties.

1954: Franco wijdde Spanje toe aan het Heilig Hart van Maria tijdens het Nacional Marian Congress in Zaragoza.

1958: De uitvinding van de traditie van een massaal bloemenoffer aan Onze Lieve Vrouw van de Pilaar vond plaats.

1961: De laatste twee torens, gefinancierd door de adellijke vrouw Leonor Sala, werden gebouwd.

1965: Het feest van de patroonheilige wordt uitgeroepen tot nationaal toeristisch belang.

1979: het vijftiende internationale Marian-congres in Zaragoza.

1982: Paus Johannes Paulus II bezoekt Zaragoza en de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Pilaar.

1995: De UEFA Winners 'Cup werd aangeboden door Real Zaragoza Team aan Our Lady of the Pillar.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De aanbidding van de Maagd van de Pilaar (El Pilar) ontstond in het midden van de dertiende eeuw, waarschijnlijk als een poging om de stad Zaragoza te associëren met het succes van de Camino de Santiago (de St James Trail) (Narbona Cárceles 2012) . Volgens de traditie, die vorm bleef krijgen tot de zestiende eeuw, was de Maagd persoonlijk voor de heilige Jakobus verschenen, hem aangemoedigd om door te gaan met prediken en hem een ​​column te verlenen als een bewijs dat het Geloof in Spanje zou blijven bestaan. De kracht van deze mythe ligt in het feit dat het de gemeenschap verbond met de oorsprong van het christendom, door persoonlijkheden centraal te stellen in het leven van Jezus, zoals de heilige Jacobus en de maagd Maria in Zaragoza zelf. Volgens deze traditie is dit de eerste Mariaverschijning in de katholieke geschiedenis en de enige bilocatie van de Maagd Maria sinds dergelijke gebeurtenissen plaatsvonden toen ze nog leefde in Palestina.

Aanbidding in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van de Pilaar zou aan belang blijven winnen, en zou zelfs de voorrang van de officiële Kathedraal van de Verlosser, die sinds 1118 de zetel van het bisdom Zaragoza was, aan de kaak stellen. zeventiende eeuw vonden er drie gebeurtenissen plaats die de symbolische positie van de Maagd van El Pilar binnen de heilige geografie van de stad zouden consolideren: het beroemde wonder van Calanda in 1640 (dat door de Spaanse monarchie werd bekendgemaakt als een symbool tegen het protestantisme binnen de dertig jaar) 'oorlog), de eenwording van de twee raden van la Seo en el Pilar (die de basiliek de status van kathedraal verleende el Pilar in 1675), en de wijding van de Maagd van El Pilar als de patroonheilige van de stad Zaragoza in 1653, en later van het hele koninkrijk van Aragon in 1678. Bovendien was de pilaristische fabel niet alleen verankerd in de lokale en regionale verhaal, maar werd ook een legitimerend element voor de Spaanse monarchie. Gedurende de achttiende eeuw bleef de roem van El Pilar groeien, vooral met betrekking tot haar wonderbaarlijke en voorbede, terwijl tegelijkertijd de wens om pauselijke erkenning 1723 en 1807 te verlenen, plaatsvond.

Aan het begin van de negentiende eeuw was de Maagd van El Pilar het "heilige centrum" van de hoofdstad van Aragon geworden, met haar symbolische, sociale, culturele en politieke voorrang bij de inwoners van Zaragoza. Deze centrale rol, geassocieerd met macht, verklaart gedeeltelijk de buitengewone veelzijdigheid van de Maagd van El Pilar als politiek symbool tijdens de confrontaties tussen revolutionairen en contrarevolutionairen in de eerste helft van de negentiende eeuw. Sinds de oorlog van de Pyreneeën (1793-1795) tot de eerste carlistenoorlog (1833-1840) werd het beeld van de Maagd van El Pilar ingezet om projecten te legitimeren die zo divers waren als die van de absolutisten, de liberalen en het Napoleontische regime van Joseph Bonaparte. Een dergelijke flexibiliteit, verre van een zwak punt, diende om haar basiliek te consolideren als het "heilige centrum" van Zaragoza.

In deze tijd van crisis en oorlogen zag de bevolking van Zaragoza de Maagd van de Pilaar als een troost en een symbool van bescherming. Na de politieke crisis na de troonsafstand van Bayonne in 1808 en de Franse invasie van het schiereiland, de bevolking verlangde naar een wonderbaarlijk symbool, dat ze in mei 1808 in een palmachtige wolk vonden en de verschijning van de Maagd tijdens de Slag bij Las Heras in juni 1808. [Afbeelding rechts] Tijdens de twee bloedige belegeringen die Zaragoza in 1808 onderging en 1809 zag de bevolking de interventie en bescherming van de Maagd bij elke gebeurtenis, hoe klein die ook was.

Van het midden van de negentiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw onderging het heiligdom van el Pilar twee processen van modernisering en politisering die parallel liepen. Na de opkomst van Maria-devoties na het Inmaculada-dogma en de verschijning van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, zorgden kerkelijke autoriteiten en leken voor de renovatie van de tempel en de vernieuwing van de devotionele culturen die met dit heiligdom verbonden waren (Ramón Solans 2016). Tegelijkertijd deden de seculariserende maatregelen die tussen 1868 en 1936 door verschillende Spaanse regeringen werden genomen, de noodzaak toenemen om de kracht van het katholicisme te demonstreren door middel van massale demonstraties. Evenzo maakte de ontwikkeling van een nationale katholieke politieke cultuur de toewijding aan Onze-Lieve-Vrouw van de Pilaar tot een kernelement van hun wereldbeeld, dat ontologisch verband hield tussen het zijn van Spanjaard en Katholiek, aangezien de Maagd de stichter was van de Spaanse natie en zij inspireerde de grote momenten van het is geschiedenis.

Zowel de modernisering van het heiligdom als de politisering ervan waren nauw met elkaar verbonden, zoals we kunnen zien met de renovatie en voltooiing van de basiliek. De kathedraal werd tussen 1863-1872 gerenoveerd als een nationaal eerbetoon van Spanje aan de Maagd. De tweede toren van de kathedraal, voltooid in 1907, was een daad van herstel tegen de antiklerikale rellen van het Jubeljaar in 1901, waarvan men zag dat ze het 'anti-Spanje' belichaamden. Tijdens de dictatuur van Franco opende het plein van de kathedralen een enorme ruimte om massale religieuze en politieke demonstraties te verzamelen voor de basiliek en het monument voor de "martelaren van de kruistocht (1936-1939)" (Ramón Solans 2014). [Afbeelding rechts] In 1961 werd de kathedraal voltooid door de bouw van de laatste twee torens; deze werden gefinancierd door een nobele vrouw Leonor Sala, die dicht bij de dictatuur stond.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De kathedraal van Onze Lieve Vrouw van de Pijler is een erkend katholiek bedevaartsoord. De katholieke kerk heeft nooit de juistheid van deze Mariaverschijning bevestigd, maar eerder de vrome traditie die eraan is verbonden. Gezien de oudheid van de verschijning en het gebrek aan historisch bewijs, heeft de Heilige Stoel nooit een standpunt ingenomen over de waarheid van de gebeurtenissen die dit heiligdom hebben voortgebracht. Desalniettemin wordt dit heiligdom en de toewijding aan de Maagd van de Pijler voortdurend bevorderd door lokale, nationale en Vaticaanse religieuze autoriteiten. Zowel de toewijding als de kathedraal hebben geprofiteerd van verschillende pauselijke schenkingen, en in 1982 en 1984 bezocht Johannes Paulus II de kathedraal en prees de Maagd van de Pilaar. De Shrine of the Pillar heeft ook bijgedragen door Marian devotionele culturen vorm te geven, zowel in Spanje als in de katholieke wereld. In feite werden in 1908 en 1979 twee Marian International Congress gehouden in Zaragoza om de wereldwijde katholieke mariologie te definiëren.

Sinds de zeventiende eeuw is dit religieuze symbool ook de lokale en regionale identiteit gaan belichamen. De Maagd werd in 1653 en 1678 patrones van Zaragoza en Aragon verklaard. De Maagd werd ook opnieuw uitgevonden als een nationaal symbool binnen de opkomst van de nationaal-katholieke politieke cultuur in de tweede helft van de negentiende eeuw. Nationaal-katholicisme was een monarchistisch, anti-liberaal, anticommunistisch, anti-individualistisch, autoritair en militaristisch wereldbeeld dat tot de tweede helft van de twintigste eeuw het Spaanse katholicisme domineerde. Binnen deze politieke cultuur werd de Maagd van de Pijler een verzamelsymbool tegen seculariserend beleid, dat de ware Spaanse ziel 'corrumpeert'.

De Maagd van de Pijler werd een kernelement van de nationaal-katholieke interpretatie van de Spaanse geschiedenis (Ramón Solans 2014). Het toeval tussen het feest van de pilaar en de datum van de "ontdekking" van Amerika werd gebruikt om het Spaanse rijk en zijn voorzienige missie te sacraliseren. In 1908 kwam het aanbod aan de Maagd van negentien vlaggen van Latijns-Amerikaanse republieken gezegend door de paus om deze interpretatie van de Spaanse geschiedenis te consolideren (Ramón Solans 2017). Tijdens de dictatuur van Franco werd de Maagd uitgeroepen tot koningin van de Hispanidad (Hispaniciteit) en haar heiligdom, de Santuario de la Raza (heiligdom van de race). Binnen deze katholieke diplomatie werd Onze-Lieve-Vrouw van de Pijler in 1948 beschermheilige van de Consejo Superior de Misiones verklaard en haar imago werd over de hele wereld verspreid.

De tweede mijlpaal in de Spaanse geschiedenis was de katholieke inspiratie van de verdediging van Zaragoza tijdens de twee belegeringen van het Napoleontische leger. Deze interpretatie voedde de verklaring van het nationaal monument van de Onze-Lieve-Vrouw van de Pijler, en in het kader van de honderdste verjaardag van de oorlog werd de Maagd in 1908 tot kapitein-generaal van het Spaanse leger uitgeroepen. de Pilaar werd beschermheilige van de Guardia Civil (Civil Guard) (1913), Correos (Postal Service) (1916), Cuerpo de secretaries, interventores y depositarios de administración local (1928), Sociedad mariológica (1940), Consejo superior de misiones (1948) en de onderzeeërs van de Spaanse marine (1946).

De politieke cultuur van het nationaal katholicisme bereikte haar hoogtepunt tijdens de Francoïstische dictatuur. De nabijheid tussen het einde van de burgeroorlog in 1939 en de 1900ste verjaardag van de verschijning van de Maagd in Zaragoza in 1940 opende een intense cyclus van religieuze en politieke viering van de zogenaamde Spaanse kruistocht tegen communisme (Cenarro Lagunas 1997). Gedurende deze tijd werd de kathedraal het centrum van sacralisatie van het nieuwe regime. Naast de eer die de Maagd van de Pilaar werd verleend, wijdde Franco in de Basiliek het hele land in 1937 aan de Maagd Maria; de president van de Francoïst Cortes, Esteban de Bilbao, wijdde Spanje in ter verdediging van het dogma van de veronderstelling; en opnieuw wijdde de dictator Spanje tot het Heilig Hart van Maria tijdens het Nacional Marian Congress dat in 1954 in Zaragoza werd gehouden. [Afbeelding rechts]

Eind jaren vijftig en zestig vertoonde dit sterk gepolitiseerde en genationaliseerde model enige tekenen van uitputting en evolueerde het, onder leiding van de technocraten van het Opus Dei, naar een meer geschikte vorm voor toerisme en een moderne economie. Het aggiornamento van het rooms-katholicisme na het Tweede Vaticaans Concilie speelde een cruciale rol bij het bevorderen van een nieuwe mariale devotionele cultuur dichter en minder politiek. De regionalistische en culturele dimensie van deze toewijding vergemakkelijkte de evolutie van de 'Sanctuary of the Race' naar een culturele erfgoedsite die de identiteit van Aragon belichaamt. In 1950 werd het patroonheilige festival van 1960 oktober uitgeroepen tot nationaal toeristisch belang en werd de folkloristische en regionalistische dimensie benadrukt. In dit opzicht speelde de uitvinding van de traditie van de parade in klederdracht om bloemen aan de pilaar aan te bieden een cruciale rol. Naar het model van de Maagd van de Desamparados in Valencia introduceerde de gemeenteraad deze succesvolle traditie in Zaragoza in 1962.

De regionalistische en toeristische wending droeg bij aan de depolitisering van dit religieuze symbool, waardoor de overgang naar democratie werd vergemakkelijkt. Vanaf 1975 evolueerde de Maagd van de Pilaar tot een religieus symbool dat diep verankerd is in lokale en regionale identiteiten. Een voorbeeld van dat laatste is de traditie om aan de Maagd van de Pilaar de voetbaltrofeeën aan te bieden die het plaatselijke team Real Zaragoza heeft gewonnen, zoals in 1995 met de UEFA Cup Winners 'Cup.

Ten slotte verklaarde de populariteit van deze toewijding het geloof in het vermogen van bemiddeling en bescherming, dat verband houdt met de mantel (manto) die de pilaar bedekt waarop de Maagd is verschenen. Soms overschreden deze overtuigingen de katholieke orthodoxie en waren ze ondraaglijk voor de lokale religieuze autoriteiten. Dit is het geval met de vertrouwde en de informele relatie van de bevolking van Zaragoza. De Maagd van de Pilaar wordt door haar verkleinwoord 'la pilarica' genoemd en de mensen van Zaragoza gaan 'de Maagd bezoeken' alsof ze een familielid of een vriend is. Dit verklaart ook waarom bezoekers van de Maagd niet noodzakelijk katholieke gelovigen zijn.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Het populaire en politieke karakter van deze toewijding verklaart de grote verscheidenheid aan rituelen en religieuze praktijken die verband houden met de pijler. We kunnen verder onderscheid maken tussen reguliere religieuze praktijken en de buitengewone massale pelgrimstochten die naar haar basiliek hebben plaatsgevonden. De kathedraal [Afbeelding rechts] is het centrum van de gedenkwaardige gebeurtenissen in het leven van de getrouwe en algehele inwoners van Zaragoza. Kinderen onder de leeftijd van gemeenschap worden voorgesteld aan het beeld van de pilaar om te worden beschermd door haar mantel. Een ander teken van bescherming en toewijding zijn de gekleurde linten die in de lengte van de pilaar zijn gesneden en die in de kathedraal zijn verkocht en gebruikt om voertuigen en andere objecten te versieren. Tijdens hun 'bezoek' aan de Maagd wachten gelovigen in de rij om het onbedekte deel van de oorspronkelijke pilaar te kussen.

De Maagd wordt getoond in de Santa Capilla (Heilige Kapel) met haar schoorsteenmantel, behalve op de tweede, twaalfde en twintigste van elke maand, wanneer de pilaar wordt tentoongesteld onversierd ter nagedachtenis aan de verschijning (2 januari), de dag van de Pilaar (12 oktober) en de kroning van zijn beeld (20 mei). [Afbeelding rechts] De Heilige Kapel is omgeven door plaquettes ter nagedachtenis aan pelgrimstochten, en haar beschermheren en bescherming. Van maandag tot en met zaterdag wordt de rozenkrans gebeden in de Heilige Kapel, en drie keer per dag wordt het ejaculatiegebed “Bendita y alabada sea la hora” (“gezegend en geprezen is de tijd”) gezongen door de infanticos (misdienaars).

Het patronale feest van een week van Onze Lieve Vrouw van de Pijler is een van de belangrijkste gebeurtenissen in het stadsleven van Zaragoza. Onder de religieuze ceremonies van het jaarlijkse festival ter ere van de Maagd van Pilar vallen twee evenementen op. Sinds 1958, elke 12 oktober trouw gekleed in regionale klederdracht parade om bloemen aan de Maagd van de pilaar aan te bieden en een bloemmantel wordt gemaakt rond de kopie van de afbeelding op het plein. Sinds 1889 vindt de broederschap van de glazen rozenkransparade plaats door de straten van Zaragoza, met verlichte kristallen drijvers tijdens de nacht van 13 oktober.

Naast deze reguliere en traditionele ceremonies zijn massale pelgrimstochten gebruikt om het katholieke lichaam van de natie te belichamen en te vechten tegen seculariserend beleid. De Nationale Bedevaart van 1880 naar de Pilaar maakte de weg vrij voor massale bedevaarten in Spanje met ongeveer 20,000 bezoekers en een moderne organisatie, inclusief transport per trein, verblijf, geleide bezoeken, enz. De canonieke kroning van de Maagd van Pilar in 1905 trok aan een nationale bedevaart, met 45,000 pelgrims uit heel Spanje. Dit nationale eerbetoon aan de Maagd van Pilar werd aangeboden als een daad van herstel voor de confrontatie met antiklerikale groepen die plaatsvond in Zaragoza tijdens het jubileum van 1901.

Tussen 1905 en 1925 werden 101 pelgrimstochten georganiseerd alleen voor El Pilar, waaronder tien internationale, acht nationale en 1907 regionale. De Spaanse Nachtelijke Aanbidding van het Heilig Sacrament organiseerde in 250,000 ook een Nationale Wake voor het altaar van de Maagd Maria als teken van herstel voor deze antiklerikale aanvallen. De organisatoren beweerden dat 1808 mensen de volgende dag de communie ontvingen. De honderdste verjaardag van de eerste belegering van Zaragoza (387) tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog droeg bij aan de consolidatie van de nationale toon van de aanbidding van el Pilar. Dertien regionale en lokale bedevaarten werden georganiseerd om de Maagd te bedanken voor haar verdediging van Zaragoza en Spanje tegen Napoleon. De Nachtelijke Aanbidding van het Heilig Sacrament voerde een Nationale Wake uit met 11,000 afdelingen en XNUMX pelgrims ter herdenking van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, de vijftigste verjaardag van Lourdes en het jubileum van het priesterschap van Pius X.

Vanaf 1912 werd er in mei een jaarlijkse bedevaart gehouden vanuit een bepaalde kerkelijke provincie ter herdenking van de kroning van de Maagd van El Pilar. De vrouwelijke toegewijde vereniging Corte de Honor de Damas del Pilar bevorderde deze jaarlijkse pelgrimstocht en coördineerde het bisdom Zaragoza met de kerkelijke provincie die dat jaar reisde. Vanaf 1917 verdween deze pelgrimstocht, evenals andere, weer tijdens Franco's dictatuur als dankbaarheid aan de Maagd voor de overwinning in de Spaanse Burgeroorlog. Tijdens de dictatuur van Primo de Rivera werden bedevaarten vervangen door militaire parades om de overwinningen in de koloniale Rif-oorlog (1920-1927) te vieren, zoals de nationale ceremonie in 1927.

De scheiding van kerk en staat tijdens de Spaanse Tweede Republiek leidde tot allerlei vormen van katholieke mobilisatie. De Maagd van de Pilar werd opnieuw een verzamelsymbool tegen secularisatie. De verwijdering van zijn imago uit de Raadszaal van Zaragoza in 1932 leidde tot protesten, zoals het verzamelen van 30,000 handtekeningen van Zaragoza-vrouwen. Er waren verschillende nationale pelgrimstochten naar el Pilar in 1932 en 1933. Renovación española, een Spaanse ultra-monarchistische politieke partij, en de Carlists, een Spaanse legitimistische groep, organiseerden in 1935 een pelgrimstocht naar el Pilar als herstelbetuiging voor de revolutie van Asturië en dankbaarheid voor de repressie ervan.

Tijdens de eerste jaren van Franco's dictatuur bereikten pelgrimstochten naar de Maagd van El Pilar hun hoogtepunt als uitdrukking van de nationaal-katholieke ideologie. In het voorjaar van 1939 maakten ongeveer 235 dorpen en steden van Aragon een pelgrimstocht naar Zaragoza om de overwinning in de Spaanse burgeroorlog te vieren. In de herfst van dat jaar kwamen pelgrims uit verschillende bisdommen, Katholieke Actiejongeren en de Nachtelijke Aanbidding van het Heilig Sacrament, naar Zaragoza om de Maagd te bedanken voor haar voorbede tijdens de oorlog. In 1940 bracht de herdenking van het XIX-eeuwfeest van de verschijning van de Maagd in Zaragoza de hoofdstad van Aragon 125 pelgrimstochten (een internationale, vier nationale, 48 diocesane, achtentwintig parochiale, vijfentwintig school en negentien van verschillende organisaties en beroepen) en 130,000 bezoekers.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De opkomst en ontwikkeling van de toewijding aan Onze Lieve Vrouw van de Pilaar is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van politieke autoriteiten, kerkelijke structuren en katholieke lekenorganisaties. Nauw verbonden met de identiteit van Zaragoza, promootte het stadsbestuur niet alleen het beschermheilige feest van de Maagd van de Pijler, maar ook verschillende religieuze en eretoekenning aan het symbool. Dankzij de samenwerking werd de stedenbouw religieus aangepast, zodat de centrale plaats van de basiliek in Zaragoza kon worden versterkt. Nationale en regionale overheden hebben ook bijgedragen aan de ontwikkeling van het heiligdom om hun legitimiteit te versterken en een nationaal-katholieke Spaanse identiteit te bevorderen.

De ontwikkeling van dit heiligdom zou niet mogelijk zijn geweest zonder de medewerking en het initiatief van een aanzienlijk deel van de katholieke hiërarchie van Zaragoza, en met name van de aartsbisschoppen. Dit gold in het bijzonder voor de prelaten die tussen 1858 en 1955 het heiligdom vernieuwden: Manuel García Gil (1858-1881), Juan Soldevila y Romero (1902-1923) en Rigoberto Doménech (1924-1955). Nauw verwant aan de initiatieven van deze aartsbisschoppen was de raad van kanunniken van Zaragoza, en in het bijzonder de decaan Florencio Jardiel (1906-1931) en José Pellicer (1931-1940).

Het dichte netwerk van katholieke verenigingen in Zaragoza, van de devotionele en liefdadigheidsverenigingen tot de verschillende groepen die de katholieke actie integreren, speelde een belangrijke rol bij de organisatie en promotie van de bovengenoemde initiatieven in verband met het heiligdom van de pijler. Bijzonder belangrijk waren twee lekenverenigingen. Deze twee werkten om de toewijding aan de pilaar te bevorderen en om te bidden en waken in de Heilige Kapel van de Maagd: de vrouwelijke 'Corte de honor de damas de Nuestra Señora del Pilar' (1902) en de mannelijke 'Caballeros de Nuestra Señora del Pilar' ”(1928).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Tijdens het heilige scheppingsproces werd deze toewijding geconfronteerd met een gebrek aan bewijs om de waarheidsgetrouwheid van de traditie te ondersteunen. Het toenemende belang van dit heiligdom wekte argwaan in de rivaliserende raad van canon van de kathedraal van de Heiland, die de traditie als een vervalsing aanviel. Later, tijdens de Verlichting, werd de devotie aangevallen als een bijgelovige traditie, die moest worden uitgeroeid uit een nieuwe en gezuiverde katholieke leer. Niettemin vormde geen van deze critici een serieuze uitdaging voor de groeiende populariteit en het belang van de Maagd van de Pijler, en ze werden zelfs onderdrukt door de Bourbon-dynastie (Serrano Martin 2014). De pagina's die gewijd zijn aan het uitdagen van de waarheid van de verschijning van de Maagd in Zaragoza in de Synopsis historica chronologica de España (1700-1727) van Juan de Ferreras werden bij koninklijk besluit vernietigd.

De toewijding aan Onze Lieve Vrouw van de Pilaar heeft ook de moderne uitdagingen van secularisatie en de creatie van pluralistische en multi-confessionele samenlevingen geconfronteerd. De Maagd van de Pijler was nauw verbonden met de autoritaire nationaal-katholieke politieke cultuur en werd daarom gebruikt als een verzamelsymbool tegen secularisatie. Sinds de jaren zestig is de belangrijkste uitdaging de religieuze symboliek te depolitiseren en zich aan te passen aan het nieuwe democratische Spanje.

AFBEELDINGEN

Afbeelding # 1: Gravure of the Battle of Las Heras (1808). Spaanse Nationale Bibliotheek.
Afbeelding # 2: Franco voor de Maagd. Doce de Octubre1-194 (1939).
Afbeelding # 3: Franco wijdde Spanje toe aan het onbevlekte Hart van Maria voor de pilaar. Cronica del Congreso Mariano Nacional de Zaragoza, Zaragoza, Noticiero, 1957.
Afbeelding # 4: de basiliek van Onze Lieve Vrouw van de pilaar, in Zaragoza, Spanje. Werk van Willtron.
Afbeelding # 5: Santa Capilla (Heilige Kapel),

REFERENTIES

Cenarro Lagunas, Ángela. 1997. "La reina de la hispanidad: fascismo y nacionalcatolicismo en Zaragoza, 1939-1945." Revista de Historia Jerónimo Zurita 72: 91-101.

Narbona Cárceles, María 2012. "Le Saint Pilier et l'édicule de Sainte-Marie-la-Majeure de Saragosse dans l'esprit de la Première Croisade." Pp. 85-99 binnen Matérialité et immatérialité dans l'Église au Moyen Âge. Boekarest: Centre d'Études Médiévales / New Europe Collège / Université Charles-de-Gaulle Lille 3.

Ramón Solans, Francisco Javier. 2017. “La fiesta de las Banderas. Hispanoamericanismo católico en Santiago de Chile, Zaragoza y Buenos Aires (1887-1910). ” Melanges de la Casa de Velázquez, 47: 229-47.

Ramón Solans, Francisco Javier. 2016. "A New Lourdes in Spain: The Virgin of El Pilar, Mass Devotion, National Symbolism and Political Mobilization." Pp. 136-67 binnen Mariale devoties, politieke mobilisatie en nationalisme in Europa en Amerika, onder redactie van Roberto Di Stefano en Francisco Javier Ramón Solans. New York: Palgrave Macmillan.

Ramón Solans, Francisco Javier. 2014. La Virgen del Pilar dobbelstenen ... Gebruiken van de huidige cultuur en de hedendaagse cultuur. Zaragoza: Prensas de la Universidad de Zaragoza.

Ramón Solans, Francisco Javier. 2014. "Un templo para la nación española: la Basílica del Pilar (1854-1940)." Spanje Sacra, extra I: 7-31.

Serrano Martin, Eliseo. 2014. "Silentium facite: El fin de la polémica y el discurso en torno a la Virgen del Pilar en la Edad moderna. ” Hispania 248: 687-714.

Publicatie datum:
5 juni 2020

Deel