Anna-Karina Hermkens

Marian Mercy Mission

MARIAN MERCY MISSION TIJDLIJN

1900 (begin):  Het katholieke geloof werd in Bougainville geïntroduceerd door voornamelijk Duitse en Franse missionarissen van de Society of Mary (MSSM), die in 1901 hun eerste missiestation in Kieta vestigden.
1953: Francis Ona wordt geboren.

1959: De beweging van Me'ekamui Pontoku Onoring ("regering van de bewakers van het heilige [of heilige] land") wordt gevormd.
1977: De katholieke charismatische vernieuwing (CCR) werd in Bougainville geïntroduceerd door Australische Missionarissen van het Heilig Hart (MSC).

1988 (november): het Bougainville Revolutionary Army (BRA) saboteerde een hoogspanningsmast, sneed de stroom naar de Panguna-mijn af en begon een decenniumlange burgeroorlog.
1993: Francis Ona richtte de Marian Mercy Mission (MMM) op met zichzelf als leider (superieur).

1994: Katholieke priesters gingen naar het dorp Guava om de beweging in te wijden.
1998: De burgeroorlog is afgelopen.
2005 (juli): Francis Ona is overleden.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Francis Ona (1953-2005) richtte in 1993 de Marian Mercy Mission (MMM) op in Guava, nabij de Panguna-mijn in Centraal Bougainville, onderdeel van de nu autonome regio Bougainville (AROB) in Papoea-Nieuw-Guinea. (Afbeelding rechts) De beweging werd geïnitieerd in het midden van een burgeroorlog, die Francis Ona naar zijn geboortedorp Guava in het Panguna-gebergte had gedwongen. Hij bleef in deze schuilplaats tot het einde van het conflict (1998) met behulp van wegversperringen, zodat niemand zonder zijn toestemming de berg op kon. Terwijl de beweging discipelen had in Koromira, Buin en Nagovisi (gebieden ten zuiden van Panguna in Centraal Bougainville), lag het centrum van de beweging in het dorp Guava met Francis Ona. Na de dood van Francis Ona in juli 2005 loste de beweging langzaam op.

De oprichting van de Marian Mercy Movement is nauw verweven met de geschiedenis van de Maristenmissie en de Katholieke Kerk in Bougainville (Hermkens 2018; Kronenberg 2006; Kronenberg en Saris 2009; Momis 2005), lokale gebruiken en ideologieën (Hermkens 2007, 2011), en met de Bougainville-crisis. Het katholieke geloof werd aan het begin van de twintigste eeuw voornamelijk geïntroduceerd in Bougainville door Duitse en Franse missionarissen van de Vereniging van Maria (MSSM), Maristen genoemd. De vereniging ontleent haar naam aan de Maagd Maria die de leden proberen te imiteren in hun spiritualiteit en dagelijks werk. Geplaatst en bemiddelend tussen (post-) koloniale heerschappij en lokale bevolking, bepleitten zij vaak zowel lokale als maristische politieke belangen en opvattingen in de voortdurend veranderende religieuze en sociaal-economische politieke context van koloniale en 'postkoloniale Bougainville' (Hermkens 2018: 132 -33). Maristenzendelingen waren ook zeer bezorgd en luidruchtig over de oprichting van een grote kopermijn in de centrale bergketen van het eiland nabij het dorp Panguna. Deze mijn, die een van 's werelds grootste kopermijnen was, zou een bijna tien jaar durende burgeroorlog veroorzaken, met als gevolg wijdverbreide trauma's, vernietiging en verlies van mensenlevens.

De Panguna-mijn was eigendom van Conzinc Riotinto uit Australië (CRA) en werd vanaf 1972 geëxploiteerd door Bougainville Copper Ltd (BCL). Het project kreeg steeds meer te maken met lokaal verzet en demonstraties van landeigenaren. Francis Ona, een vermeende landeigenaar van Panguna en zelf een voormalige BCL-medewerker, zou in de jaren tachtig en negentig het protest leiden. Samen met zijn zus eiste Ona tien miljard kinevergoeding voor schade aan land en milieu in het verleden, maar het mijnbouwbedrijf bespotte deze eis en weigerde aan hun andere voorwaarden te voldoen. Boos op de reactie van BCL, saboteerden Francis Ona en zijn groep, die bekend zou worden als het Bougainville Revolutionaire Leger (BRA), een hoogspanningsmast, waardoor de stroom naar de Panguna-mijn werd afgesloten. Deze militante actie, die plaatsvond in november 1980, werd gevolgd door andere sabotages die de mijnbouwactiviteiten stopzetten. De sluiting van de mijn betekende een financiële ramp voor zowel Bougainville als PNG, waarbij BLC de grootste werkgever van het land was en bijna de helft van PNG's exportopbrengsten opleverde (Waiko 1990: 1988). De regering van Papoea-Nieuw-Guinea reageerde met geweld en mobiliseerde, na eerst een oproerpolitie te hebben gestuurd, haar strijdkrachten (PNGDF) om de mijn te beschermen en de BRA onder controle te krijgen. Het resultaat was een bijna tien jaar durende burgeroorlog die niet alleen Papoea-Nieuw-Guinea tegen zijn eigen provincie Bougainville en zijn bevolking opzette, maar ook binnen Bougainville een burgeroorlog veroorzaakte, aangezien regio's, dorpen en families steeds meer verdeeld werden langs religieuze en politieke lijnen.

Francis Ona speelde als leider van het Bougainville Revolutionary Army (BRA) een belangrijke rol bij het leiden en verlengen van de crisis. Zijn visie voor Bougainville was niet alleen om onafhankelijk te worden, maar om een ​​goddelijk geïnspireerde theocratie te worden met Ona als haar koninklijke soeverein, de koning van Me'ekamui (zie verder Hermkens 2007, 2013). Ona's religieuze en politieke ideologie beïnvloedde de oprichting van verschillende andere charismatische Maria-devoties (zie verdere discussie onder Issues / Challenges ') tijdens de Bougainville-crisis, die allemaal Ona's strijd voor onafhankelijkheid en soevereiniteit ondersteunden. Deze bewegingen keken allemaal op tegen Ona als hun politieke leider.

Ondanks vredesonderhandelingen en de totstandkoming van een officieel vredesverdrag eind jaren negentig, weigerden Ona en zijn volgelingen deel te nemen aan deze onderhandelingen. Ona beweerde dat Bougainville al onafhankelijk was, met hem als leider, en weigerde de naoorlogse gekozen regering van Bougainville te erkennen. In 1990, een paar maanden voordat Joseph Kabui, een voormalig BRA-lid, werd verkozen tot president van de autonome regering van Bougainville, riep Francis Ona zichzelf uit protest uit tot Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Francis Dominic Dateransy Domanaa, Koning van het Koninklijk Koninkrijk van Mij. 'ekamui. Twee maanden later, op 2005 juli, overleed Ona onverwachts. Na het overlijden van Francis Ona loste de Marian Mercy Mission, evenals de andere tijdens de crisis opgerichte Mariale bewegingen, langzaam op. De redenen voor deze achteruitgang houden verband met het feit dat met de dood van Francis Ona de politieke en nationalistische drijfveer van deze bewegingen effectief werd ondermijnd. Bovendien leidde het beëindigen van de crisis tot een aanzienlijke afname van het aantal leden en de activiteit van en deelname aan deze bewegingen. Leiders van andere Mariale bewegingen die tijdens de crisis zijn opgericht, betreuren dat leden na de crisis hun spirituele focus en toewijding hebben verloren. Hoewel dit naoorlogse morele verval resulteerde in de oprichting van nieuwe bewegingen, zoals de Rosa Mistika-beweging in het dorp Muguai nabij Buin in Zuid-Bougainville (zie verder hieronder), overleefde geen van de tijdens de crisis opgerichte Mariale bewegingen. de dood van Francis Ona en de nieuwe, post-conflictsocialiteit van Bougainville. Hoewel Ona's ideeën, overtuigingen en ambities belachelijk worden gemaakt, blijft hij steun en wordt hij met eerbied behandeld, vooral in de centrale regio van Bougainville Island (afbeelding rechts)

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN
De Marian Mercy Mission was een zeer sterke charismatische beweging, die katholieke overtuigingen en gebruiken combineerde met inheemse spirituele en politieke ideologieën. De Marian Mercy Movement lijkt vooral geïnspireerd te zijn door de Katholieke Charismatische Vernieuwing (CCR), die eind jaren zeventig in Bougainville werd geïntroduceerd. Leden zouden de Heilige Geest ontvangen door in tongen te spreken, gaven van profetie te ontvangen en gaven van genezing te ontvangen. Naast het plaatsen van Maria in het centrum van devotionele praktijken, had de beweging ook een zeer sterke politieke agenda. De beweging legde een sterke nadruk op moraliteit en streefde naar de bekering van alle Bougainvilleans zodat heel Bougainville weer heilig kon worden, Me'ekamui (het Heilige Land van Bougainville).

Het idee van Me'ekamui komt voort uit Ona's connectie met de beweging Me'ekamui Pontoku Onoring ("regering van de bewakers van het heilige [of heilige] land"). Deze beweging is rond 1959 geïnitieerd door Damien Dameng (Regan 2002: 21-22). De voorstanders en aanhangers van de Me'kamui-beweging wilden de gebruikelijke sociale structuren van Bougainville weer opbouwen als reactie op het koloniale bestuur en de christelijke missies, waar Dameng beide tegen was. Hoewel Francis Ona's idee van Bougainville als heilig land vergelijkbaar was met dat van Dameng, zag Ona Bougainville's toekomst en verlossing niet alleen in gewoonte, maar ook, en misschien nog sterker, in katholieke toewijding en geloof. Ona was ervan overtuigd dat als Bougainville weer heilig zou worden, Bougainvilleans, en vooral hun leiders, ook heilig moesten worden. In Ona's visie op Me'ekamui speelden het katholieke geloof en in het bijzonder de verering van Maria een cruciale rol in deze zoektocht.

Een van de belangrijkste doelen van de Marian Mercy Mission-beweging was om anderen te helpen en te bidden. De leden baden voor genezing, maar ook voor heilige steun. Mary werd aangesproken voor bescherming, goederen en voedsel, en, belangrijker nog, om Bougainville onafhankelijk te maken. In feite haalden Francis Ona en leden van de Marian Mercy Mission veel kracht uit de beweging om hun dromen na te jagen en te strijden voor zelfbeschikking en vrijheid. Zoals verteld door Maria uit het dorp Guava, die in 1993 MMM-lid werd:

Ona had visioenen dat Mary met hem sprak. Ze vertelde hem dat hij mensen moest vertellen dat ze moesten veranderen. Iedereen moest heilig worden. Hij voorzag via Maria wat er in de toekomst zou gebeuren. Ona was een man van gebed. Hij legde zich toe op gebed zodat het resultaat onafhankelijkheid zou zijn. De hele Marian Mercy Mission zette zich in voor deze idealen. Ona's droom was dat heel Bougainville binnen deze Lotu [kerk / religie] zou komen en onafhankelijk zou worden. Santu Maria heeft ons geholpen in onze onafhankelijkheidsstrijd. Ze heeft ons beschermd. De Marian Mercy Mission bad Maria om hulp. Voor vracht en geld uit Amerika of andere landen. […] Santu Maria heeft Francis Ona veel gegeven. Het waren Santu Maria en God die al deze grote mijnbouwbedrijven verjaagden. Met haar hulp is dit mogelijk gemaakt. Santu Maria stond heel dicht bij Francis Ona (interview met MMM-lid Maria (2005) in Hermkens 2015).

Ona's toewijding aan Maria blijkt ook uit het feit dat hij elke dag een Mariabeeld richtte om haar om advies te vragen. Ona zou pas doorgaan met zijn dagelijkse agenda nadat hij een bevestigingsbericht van Mary had ontvangen. Het samenspel tussen het nationalisme van Ona en zijn toewijding aan Maria kwam ook duidelijk naar voren in het warme welkom dat hij uitstraalde op de pelgrimstocht van het internationale beeld van de Maagd Maria van Onze Lieve Vrouw van Fatima naar het dorp Guava in 1997 (Hermkens 2009). Ona lijkt door Maria te zijn overtuigd om de gevechten te stoppen (kort na het bezoek van Fatima eindigde de crisis). Katholieke missionarissen legden destijds de gebeurtenissen vast op film, en op deze opnames is Ona te zien en te horen bidden voor het standbeeld, terwijl ze een gelofte aflegt aan Onze Lieve Vrouw van Fatima om aan vrede te werken. (Afbeelding rechts) Belangrijker is dat Ona ook het eiland Bougainville in de naam van Maria wijdt. Als zodanig eigende Ona zich heel Bougainville toe in de naam van Maria, en veranderde daarmee heel Bougainville in één heilige katholieke natie.

Terwijl de Marian Mercy Mission zich voornamelijk in het dorp Guava bevond, werden de ideologieën van de beweging opgepikt door andere Marian-bewegingen in de regio (zie hieronder), die zouden rondreizen om mensen te helpen en te bekeren. Bovendien werd Francis Ona's Bougainville Revolutionary Army (BRA) evenzeer geïnspireerd door de Marian Mercy Mission, aangezien (katholieke) strijders de rozenkrans zouden bidden en bidden en vasten voordat ze zouden gaan strijden (zie verder Hermkens 2007). (Afbeelding rechts)

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Gebedsbijeenkomsten waren het structurele onderdeel van de Marian Mercy Mission. De toegewijden van de beweging reciteerden urenlang de rozenkrans en namen regelmatig deel aan vastensessies. Leiders en volgers vertellen over het ontvangen van geschenken (charismata), zoals profetische inspiratie van de Heilige Geest en / of Maria, de gave van genezing, vrijheid van angst en spreken in tongen. De rozenkrans en beelden en afbeeldingen van Maria speelden een prominente rol in de religieuze praktijken van mensen. Ona richtte zich dagelijks tot een standbeeld van Maria en leden van de BRA droegen rozenkransen en kleine Mariabeelden op het slagveld om heilig te blijven tijdens het gevecht en om Maria's bescherming te ontvangen om geen schade op te lopen (Hermkens 2007, 2013).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Francis Ona richtte in 1993 de Marian Mercy Mission (MMM) op met hemzelf als leider (superieur). Hij vroeg de dorpelingen van Guava om te bidden voor een naam voor hun gebedsgroep. Ze baden tot Santu Maria en de naam Marian Mercy Mission ontstond. De beweging had kerkwerkers, catechisten en een vrouwen- en jongerengroep. Maar de leden wilden ook een priester die zegeningen en het avondmaal kon geven. Twee vaders Maristen, van wie er één Francis Ona les had gegeven tijdens zijn tijd op de middelbare school, gingen tijdens de crisis naar het dorp Guava om gebedsretraites en mis te houden. Bovendien gingen katholieke priesters na het staakt-het-vuren in 1994 naar het dorp Guava om de beweging in te wijden. Deze bezoeken versterkten de beweging. Met steun en erkenning van de katholieke kerk in Bougainville overtuigde Francis Ona ervan dat hij de kerk achter zich had. De katholieke kerk van Bougainville was het echter niet eens met de politieke ambities van Francis Ona en zijn secessionistische oorlogvoering (zie ook Griffin 1995). Ondanks deze spanningen wordt Ona gecrediteerd voor het levend houden van het katholieke geloof, vooral in het dorp Guava.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Tijdens de crisis, vooral in Central Bougainville, de oprichting en populariteit van Marian-bewegingen zoals de Marian Mercy Mission en anderen (zoals Our Lady of Mercy (OLM), Rosa Mistica, Our Lady of the Sacred Heart, and the Immaculate Conception) allemaal gebeurde toen mensen verlangden naar nieuwe spirituele begeleiding om de moeilijkheden die ze ondervonden aan te kunnen. Deze bewegingen waren duidelijk geïnspireerd of gedragen door de katholieke charismatische vernieuwing en haar dogma's, maar ze omvatten ook lokale ideeën en overtuigingen over gewoonte en politieke soevereiniteit. Tijdens de crisis hadden de meeste buitenlandse priesters Bougainville verlaten en de inheemse Bougainville-bisschop Gregory Singkai stierf tijdens de crisis (september 1996). Als gevolg hiervan ontwikkelden en bloeiden de Marian Mercy Mission en de andere charismatische Marian-bewegingen grotendeels buiten de officiële katholieke kerk (zie verder Hermkens 2018). In feite wees de kerk ze soms expliciet af toen ze zich ontwikkelden tot wat kerkelijke functionarissen en anderen "sekten" noemden (zie ook Swain en Trompf 1995).

Deze spanning tussen lokale charismatische (mariale) bewegingen en de officiële katholieke kerk is aan de gang in Bougainville. Ondanks de tegenstand van de de inheemse bisschop Gregory Singkai en zijn opvolger, de Nederlandse bisschop Henk Kronenberg, de Rosa Mistika-beweging (afbeelding rechts) wisten zich onmiddellijk na de crisis te vestigen in het dorp Muguai in het zuiden van Bougainville, een gebied dat afgesneden bleef van de rest van Bougainville lang nadat de crisis was beëindigd door de voortdurende aanwezigheid van wegversperringen. Dit relatieve isolement van de controle en invloed van de kerk betekende dat de beweging kon groeien en bloeien zonder tussenkomst van de kerk. In 2005 had de beweging bijna het hele dorp overgenomen en controleerde ze de dagelijkse activiteiten en rituele praktijken van de meeste inwoners met dagelijkse sets van charismatische gebedsbijeenkomsten (inclusief leden die geschenken van profetie ontvingen en exorcisme-rituelen uitvoerden) en voorgeschreven lange periodes vasten (Hermkens 2005). In 2014 bloeide de beweging nog steeds, ondanks inspanningen van de officiële kerk en haar geestelijken om haar onder controle te houden en te beteugelen.

AFBEELDINGEN
Afbeelding # 1: kaart van Bougainville.
Afbeelding # 2: pamflet van Francis Ona in het dorp Buka.
Afbeelding # 3: Francis Ona en Fatima.
Afbeelding # 4: A Marian Mercy Mission gebedstafel.
Afbeelding # 5: Rosa Mistica-beweging, South Bougainville.

REFERENTIES

Griffioen, James. 1995. Bougainville: een uitdaging voor de kerken. Katholieke serie sociale rechtvaardigheid, nr. 26.

Hermkens, Anna-Karina. 2018. "Marists, Marian Devotion, and the Quest for Sovereignty in Bougainville." Sociale wetenschappen en missies 31: 130-61.

Hermkens, Anna-Karina. 2015. "Mariale bewegingen en secessionistische oorlogsvoering in Bougainville, Papoea-Nieuw-Guinea." Nova Religio 18: 35-54.

Hermkens, Anna-Karina. 2013. “Zoals Mozes die zijn volk naar het Beloofde Land leidde: Nation- en State building in Bougainville. Oceanië 38: 192-207.

Hermkens, Anna-Karina. 2011. Mary, Motherhood and Nation: Religion and gender ideology in Bougainville's Secessionist Warfare. Kruispunten. Gender en seksualiteit in Azië en de Pacific. Betreden via http://intersections.anu.edu.au/issue25/hermkens.htm op 15 maart 2020.

Hermkens, Anna-Karina. 2009. "Mary's Journeys door het oorlogslandschap van Bougainville." Pp. 69-85 binnen Verplaatst door Mary: The Power of Pilgrimage in the Modern World, onder redactie van Catrien Notermans, Anna-Karina Hermkens en Willy Jansen Farnham, Burlington: Ashgate.

Hermkens, Anna-Karina. 2007. "Religie in oorlog en vrede: het ontrafelen van Mary's interventie in de Bougainville-crisis." Cultuur en religie 8: 271-89.

Hermkens, Anna Karina. 2005. Etnografische observatie.

Kronenberg, Henk. 2006. Bougainville. Pp. 114-16 binnen Levend in Christus. De synode voor Oceanië en de katholieke kerk in Papoea-Nieuw-Guinea, 1998-2005, geredigeerd door Phillip Gibbs. punt No.30, Goroka: Melanesisch Instituut.

Kronenberg, Henk en Hendry Saris. 2009. "Catechisten en kerkwerkers in de kerk van Bougainville." Novum-forum 11: 91-100.

Momis, Elizabeth I. 2005. "The Bougainville Catholic Church and 'Indigenization'." Pp. 317-29 binnen Bougainville: vóór het conflict, onder redactie van Anthony J. Regan en Helga M. Griffin. Canberra: Pandanus Books.

Regan, Antoon. 2002. “Bougainville: Beyond Overleving." Cultureel overleven Elk kwartaal een 26: 20-24.

Swain, Tony en Garry Trompf. 1995. De religies van Oceanië. Londen: Routledge.

Waiko, John D. 1993. Een korte geschiedenis van Papoea-Nieuw-Guinea. Oxford Universiteit krant.

Publicatie datum:
22 maart 2020

 

Deel