Nan Deane Cano

Onbevlekt hart gemeenschap

DE IMMACULATE TIJDLIJN VAN DE HART COMMUNITY 

1848: In Olot, Spanje, sticht pater Joaquin Masmitjá een religieuze orde voor vrouwen, de dochters van het Allerheiligste en Onbevlekte Hart van Maria (IHM).

1871: Op verzoek van bisschop Thaddeus Amat y Brusi van Californië arriveren tien IHM-zusters uit Spanje in Gilroy en San Juan Bautista, Californië.

1886: Verschillende IHM-zusters verhuisden naar Los Angeles om de Saint Vibiana Cathedral School te openen.

1906: Immaculate Heart Motherhouse en Immaculate Heart High School werden opgericht in Los Angeles.

1916: Immaculate Heart College werd gecharterd in Los Angeles als het eerste standaard katholieke college voor vrouwen in Zuid-Californië.

1924: IHM Sisters in Californië scheidden zich af van Spanje en richtten een nieuwe orde op.

1943: Immaculate Heart Noviciaat werd opgericht in Montecito, Californië.

1955: La Casa de Maria Retreat Center, gelegen op het terrein in Montecito, werd geopend voor retraites voor getrouwde stellen.

1965: De religieuze gemeenschap van de IHM startte een vernieuwingsprogramma in overeenstemming met de richtlijnen van Vaticanum II, inclusief het dragen van eigentijdse kleding in plaats van gewoontes (bovenkleding die traditioneel door zusters wordt gedragen) zoals elke zuster verkoos, samen bidden waar en wanneer de zusters konden samenkomen, verbetering de educatieve kwalificaties van zusters die lesgaven op de scholen van de gemeenschap, en die les gaven aan kleinere klassen studenten.

1967: De IHM-zusters kregen van kardinaal James Francis McIntyre de opdracht om hun vernieuwingsinnovaties te beëindigen of zich terug te trekken uit het lesgeven in alle aartsbisdomscholen in Los Angeles.

1969 (mei): De IHM-zusters kregen van vertegenwoordigers van het Vaticaan te horen dat ze geen zusters konden blijven tenzij ze ermee instemden terug te keren naar het dragen van gewoonten en andere bepalingen betreffende leven, bediening en aanbidding die door het Vaticaan waren opgesteld.

1969 (december): 327 IHM-zusters, de meerderheid van de 560 zusters, besloten te vragen om vrijstelling van hun geloften.

1970 (28 maart): De nieuwe lekengemeenschap van het Onbevlekte Hart werd opgericht door 220 van de voormalige IHM-zusters, die niet langer onder controle staan ​​van het aartsbisdom van Los Angeles.

1974: Het oecumenisch centrum voor spirituele vernieuwing wordt geopend op het terrein van La Casa de Maria in Montecito.

1980: Een appartementencomplex, de Kenmore Residence, werd gekocht voor oudere gemeenschapsleden die samen wilden wonen.

1982: Immaculate Heart College Center geopend als het eerste nationale programma voor feministische spiritualiteit dat hogere graden verleent.

1992: Casa Esperanza, een outreach- en immigrantenondersteuningscentrum, werd opgericht in Panorama City, Californië, gericht op acculturatie-ervaring en bendepreventie.

1995: De vijfentwintigste verjaardag van de Immaculate Heart Community wordt gevierd.

1995: Het Corita Art Center wordt opgericht in Los Angeles.

1996: Alexandria House werd opgericht in samenwerking met de Congregatie van de Zusters van St. Joseph als tijdelijke huisvesting voor vrouwen en kinderen.

1998: De 150ste verjaardag van de Spaanse oprichting van de IHM-order vond plaats.

2003: Housing Works werd opgericht om huisvesting als een fundamenteel mensenrecht te garanderen voor daklozen die op zoek zijn naar permanente huisvesting in Los Angeles.

2007: The fINonlangs kunst- en gemeenschapscentrum werd opgericht in San Pedro, Californië.

2010: De veertigste verjaardag van de Immaculate Heart Community werd gevierd.

2016: IHC richtte drie commissies op om zich te concentreren op samenwerking: Commissie voor Justitie voor Vrouwen, Milieucommissie en Commissie voor Justitie voor Immigranten en Vluchtelingen.

2020: de vijftigste verjaardag van de Immaculate Heart Community van Californië werd gevierd.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Onbevlekte Hartgemeenschap [Afbeelding rechts] omvat als een van haar doelstellingen om “relaties in de samenleving op te bouwen die de toegang van alle personen tot waarheid, waardigheid en volledige menselijke ontwikkeling bevorderen” (“Onze missie en visie” 2019). Het verhaal van hoe een rooms-katholieke zustersorde evolueerde tot een leken-oecumenische gemeenschap waarvan de leden proberen dit in de praktijk uit te leven, is uniek.

De dochters van het meest heilige en onbevlekte hart van Maria (IHM) werden in 1848 door vader in Olot, Spanje gesticht Joaquin Masmitjà de Puig (1808–1886) [Afbeelding rechts] als antwoord op de spirituele, educatieve en sociale behoeften van jonge vrouwen die gevaarlijk leven op straat in oorlogstijd Spanje (Cano 2016: xiii). Tegen 1868 leidde hun reputatie als bekwame opvoeders de eerste rooms-katholieke bisschop Thaddeus Amat y Brusi (1810–1878) uit Los Angeles, Californië, om hen uit te nodigen om een ​​educatief apostolaat in de stad te stichten. In de katholieke kerk is een apostolaat een project gericht op het vervullen van menselijke behoeften. In 1871 arriveerden tien pionier IHM Sisters in Gilroy en San Juan Bautista, Californië, voordat ze zich vestigden in Los Angeles.

IHM Sisters opende en bemande de Saint Vibiana Cathedral School in 1886 in het centrum van Los Angeles. In 1906 openden de zusters het Immaculate Heart Convent en de Immaculate Heart High School op Franklin Avenue in Los Angeles; in 1916 huurden en openden ze Immaculate Heart College op hetzelfde terrein (Caspary 2003: 16). Ze gaven les op basis- en middelbare scholen in heel Californië en op de universiteit, uiteindelijk volgden ze een hogere graad en richtten zes ziekenhuizen op in centraal en zuidelijk Californië. In 1924 werd de orde onafhankelijk van Spanje en vormde een Pauselijk Instituut, onder het gezag van het Vaticaan, maar in lijn met de Amerikaanse gebruiken en gevoeligheden (Caspary 2003: xiv). In de daaropvolgende decennia breidde hun dienst zich uit tot buiten Californië en omvatte ook scholen in Texas, Arizona en Canada.

Bewogen door hedendaagse filosofieën die vrijheid in individuele expressie en de bevrijdingsbeweging van de vroege vrouwen in de jaren zestig aanmoedigden, verwelkomden de IHM Sisters verandering. Vaticaans Concilie II (1960–1962) riep op tot vernieuwing van de katholieke kerk en vroeg in het bijzonder de religieuze ordes van mannen en vrouwen over de hele wereld om te vernieuwen en zich aan te passen aan de tekenen van de tijd. De 1965 Sisters of the Immaculate Heart of Mary religieuze orde bezig met een studie van de documenten van het Tweede Vaticaans Concilie en profiteerde van het horen van eminente theologen over hen betekenis van de documenten en het naleven van de oproep tot vernieuwing.

In reactie op de oproep van Vaticanum II tot hervorming [Afbeelding rechts] kwamen de IHM-zusters in 1967 bijeen in het negende generaal kapittel van hun orde om beslissingen te nemen over vernieuwing. Een kapittel is een bijeenkomst die wordt gehouden met alle leden van een religieuze orde. In pauselijke instituten zoals IHM had het kapittel een algemeen bestuursgezag zonder vereiste van goedkeuring door de plaatselijke aartsbisschop. Aan het einde van het negende generaal kapittel voelden de IHM-zusters zich veilig in hun beslissingen over flexibele gebedstijden, het dragen van eigentijdse kleding in plaats van gewoonten, bedieningen die verder gaan dan gezondheid en onderwijs, en het belang van professionele vorming voor opvoeders.

In overleg met katholieke zusters in heel de Verenigde Staten stelden de IHM-zusters kleine en grote veranderingen voor in hun manier van bidden, werken, samenleven en regeren. Zij stelden voor:

Bidden waar en wanneer ze zich konden verzamelen.
Aan boord van apostolaten in de werkende wereld van de twintigste eeuw.
Het dragen van eigentijdse jurk van individuele keuze.
Beperking van de klassengrootte op scholen en personeelslokalen met professioneel erkende leraren (Cano 2016: 64)

Ze voorzagen niet in de volledige en obstructieve afwijzing van al hun voorgestelde wijzigingen door kardinaal James Francis McIntyre (1886-1979), aartsbisschop van het aartsbisdom Los Angeles van 1948 tot 1970.

Tussen 1947 en 1961 hadden de IHM Sisters vierendertig scholen geopend in Los Angeles, een toename van 160 procent ten opzichte van de voorgaande tachtig jaar in het aartsbisdom (Weber 1997: 328). [Afbeelding rechts] Kardinaal McIntyre breidde het bereik van de rooms-katholieke kerk in Los Angeles uit, waarbij de meerderheid van de nieuwe parochies de buitenwijken en valleien rond de stad binnendrongen. Het was essentieel om deze scholen met katholieke zusters te bemannen. Dit speelde een rol in de controverse die volgde. Ondanks pogingen om zusters voor te bereiden op een loopbaan in onderwijs, zaten zeventig Onbevlekte Hartzusters in mei 1967 zonder baccalaureaat, hoewel vijfendertig van hen tien jaar of langer religieus waren beleden (Caspary 2003: 228).

Het academische leven van Immaculate Heart College in Hollywood trok de brand van de kardinaal. Als college president van 1963-1977 beschouwde zuster Mary William, IHM (Helen Kelley) de verdediging van academische vrijheid als cruciaal voor intellectuele integriteit. Elk semester werd ze geconfronteerd met aartsbisdomscontrole over vereiste lezingen, facultaire opdrachten, sprekers en evenementen. Ze moedigde de meningen van studenten aan, de vrijheid van gedachte voor faculteiten inclusief zusters, betrokkenheid bij openbare fora en individuele politieke expressie. De stroom brieven uit de kanselarij verbood al deze opmerking dat 'onvolwassen beoordelingen door studenten niet zouden moeten worden gemaakt' (Kelley 1963).

Toen moeder Humiliata, IHM (Anita Caspary, Ph.D.) [afbeelding rechts] werd uitgenodigd door de Universiteit van Judaïsme in Los Angeles om een ​​lezing te geven over de Franse auteur en filosoof François Mauriac in 1964, eiste kardinaal McIntyre dat een leek professor stuurde haar in plaats daarvan. Zuster Mary William antwoordde vastberaden en terughoudend:

Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat er geen lekenprofessor in onze staf is die over het onderwerp François Mauriac kon spreken met dezelfde diepgang of vaardigheid die Eerwaarde Moeder het onderwerp zou brengen. Ik vind het niet overdreven om te zeggen dat er niemand in Zuid-Californië, op katholieke of seculiere universiteiten, is die zo gekwalificeerd is als zij (Kelley 1963).

Zuster Mary William concludeerde door te zeggen dat ze zich aan de aanbeveling van de kardinaal zou houden, maar voegde er echter aan toe dat het beschamend zou zijn voor het college en de Universiteit van het Jodendom. Moeder Humiliata sprak over François Mauriac aan de universiteit. De frustraties bij het kanselarijkantoor van het aartsbisdom met de IHM Sisters namen in de loop van de tijd toe. Tussen 1965 en 1967 vonden twee aartsbisschoppelijke onderzoeksbezoeken plaats, waarbij de priesters door de kardinaal werden gekozen en de zusters ondervroegen over de komende hervormingen. De IHM Sisters werden meerdere keren geïnterviewd, in beledigende en persoonlijk vernederende termen, over hun motieven en religieuze toewijding (Cano 2016: 64). Enkele vragen waren:

Denk je dat het seksleven van de zusters wordt beïnvloed door het lezen van romans?
Denk je niet dat het te veel tijd kost om je haar te repareren als je je gewoonte zou veranderen?
Wil je eruit zien als een klein meisje?
Wil je eruit zien als een floozie op Hollywood Boulevard? (Cano 2016: 64)

Als een Pauselijk Instituut dat antwoordt op het Vaticaan, konden de IHM-zusters verzoeken om opheldering verwachten. De officiële bezoeken door priesters en bisschoppen waren echter geen collegiale bijeenkomsten, vooral omdat verkeerd handelen impliciet was in een verzoek van een kardinaal. (In de eenentwintigste eeuw ondergingen Amerikaanse religieuze ordes van vrouwen soortgelijke onderzoeken Leiderschapsconferentie van religieuze vrouwen werd onderworpen aan een leerstellige beoordeling en een mandaat voor hervorming.)

Reizen naar Rome om persoonlijke ontmoetingen met functionarissen in het Vaticaan te proberen hadden geen zin. Gedurende een periode van drie jaar van studie en bespreking van de Vaticaan II-oproep tot vernieuwing (1967-1970), was de IHM-orde het oneens met de lokale kerkelijke ambtenaren over de richting die het aannam. Uiteindelijk leidde het vernieuwingsproces tot een impasse tussen de religieuze orde en kardinaal McIntyre. Hoewel paus Paulus VI (p. 1963–1978) zelf een dergelijke herziening en herziening van de zijde van religieuze ordes had bevolen, deed zijn roeping weinig ter zake op dit specifieke lokale niveau. Kardinaal McIntyre verzette zich tegen alles wat de meerderheid van de IHM Sisters voorstelde. Terwijl de zusters vroegen om uitgebreid onderwijs en certificering voordat ze les gaven, koos de kardinaal ervoor te benadrukken dat het dragen van hedendaagse kleding het kernprobleem was, een probleem dat hij met een edict kon oplossen.

De ontmoetingen tussen het leiderschap van de Onbevlekte Hart van Maria en kardinaal McIntyre eindigden met zijn gelofte: "U zult hiervoor lijden" (Caspary 2003: 1). De ondervragingen in Los Angeles van 1965 en 1967 werden gevolgd door nog twee bezoeken vanuit Rome, op verzoek van McIntyre in 1968 en 1969. In april 1968 stuurde het Vaticaan vier punten naar alle religieuze religieuze instituten voorafgaand aan het pauselijk bezoek van mei 1968 aan de IHM Sisters op verzoek van kardinaal McIntyre. De Visitatie werd geleid door verschillende Amerikaanse bisschoppen geselecteerd door het Vaticaan op voorstel van de kardinaal. Een a priori beslissing leek op zijn plaats. De richtlijn voor alle Amerikaanse katholieke zusters verklaarde samengevat:

Zusters moeten uniforme gewoonten dragen.
Zusters moeten ten minste elke dag samen naar de mis gaan, ook al zijn er andere gebedstijden geregeld.
Zusters moeten de richtlijn handhaven, die in de grondwetten van hun bevelen staat, om onderwijs te geven aan kinderen.
Zusters, vooral degenen die lid zijn van Pauselijke Instituten, moeten de nodige samenwerking met de plaatselijke ordinarissen in acht nemen (Caspary 2003: 156–58).

[Een gewoonte is een officier van de kerk die met autoriteit is belegd, zoals een bisschop, aartsbisschop, kardinaal.] Als de kijk op de IHM-orde kritisch was binnen de hiërarchie van de katholieke kerk, was de publieke steun voor de zusters zelf overweldigend (Dart 1968), net als de steun van duizenden andere religieuze vrouwen ('3,000 Sisters' 1968). Met een petitie ondertekend door 25,556 katholieke geestelijken uit verschillende regio's, en leden van het publiek die de vier punten als schadelijk voor de vitaliteit van alle religieuze Amerikaanse vrouwen beschuldigden, besloot moeder Humiliata de reactie van de Sisters of the IHM order in Rome af te leveren persoonlijk. Na te zijn geïnformeerd was ze echter een persona non grata aan wie officiële toegang zou worden geweigerd, annuleerde ze haar vlucht op 29 maart 1968 (Raimondi 1968). Van 4 tot 7 mei kwamen de zusters van het hele religieuze instituut naar Los Angeles om afzonderlijk en in groepen te worden geïnterviewd met open vragen. De commissie kon niet tot een conclusie komen en vertrok in juni naar Los Angeles.

In juni 1968 hadden sommige leden om verschillende redenen de IHM-orde verlaten in een geleidelijk verloop, maar de meerderheid van 560 leden, met een gemiddelde leeftijd van zesendertig, onder leiding van Moeder Humiliata mochten toestemming krijgen van de IHM Sisters om hun experimenten met betrekking tot kleding en gebed voort te zetten in overeenstemming met het vernieuwingsproces (Caspary 2003: 115). Een minderheid van eenenvijftig leden, met een gemiddelde leeftijd van tweeënzestig, zou de grondwetten van de orde blijven volgen die vóór het Negende Algemene Kapittel van kracht waren en doorgaan met hun eigen vernieuwing en regelingen treffen voor scholen met diocesane autoriteiten.

In reactie op deze bijeenkomsten verklaarde moeder-generaal Humiliata:

Ik heb al een tijdje het gevoel dat de IHM's zonder reden iemand konden analyseren, op een speciale manier worden gevraagd om de tekenen van de tijd te lezen, vooruit te gaan, te beginnen met enthousiasme om te werken als een gemeenschap van hoop. . . (Cano 2016: 66).

Het laatste bezoek van bisschoppen geselecteerd door het Vaticaan vond plaats in mei 1969. Steeds opnieuw dienden groepen Onbevlekte Hartzusters voor de verzamelde mannen in om herhaaldelijk te horen te krijgen dat ze geen religieuze vrouwen zouden zijn gewijd tenzij ze zich aan de beruchte vier punten hielden . Als ze weigerden, moeten ze om dispensatie van hun geloften vragen; vervolgens ze konden elke soort 'associatie' vormen die ze wilden (Cano 2016: 65). De meerderheid van de zusters ondertekende aanvragen voor dispensaties van hun geloften en werd bevolen om drieënveertig parochiale scholen in Los Angeles te verlaten binnen een week. Elke zuster gaf haar persoonlijke beslissing aan moeder-generaal Humiliata vóór 15 december 1969.

Gezien nieuwe kansen voor volledige onafhankelijkheid, verlieten 372 zusters het bevel. Van de 372 die vertrokken, besloten 220 om een ​​onafhankelijke, leken, op geloof gebaseerde gemeenschap, Immaculate Heart Community (IHC) te vormen in 1970 (Navarro 1998). IHC-leden die in andere bisdommen dienden, bleven lesgeven op parochiale basis- en middelbare scholen, maar die in Los Angeles mochten geen lesgeven. Als gevolg hiervan werden verschillende IHM-instellingen afzonderlijke non-profitbedrijven, waaronder Immaculate Heart College, Immaculate Heart High School, Queen of the Valley Hospital en La Casa de Maria Retreat Center. [Afbeelding rechts] De gemeenschap is onder haar nieuwe naam, Immaculate Heart Community, opgericht als een organisatie voor algemeen nut in de staat Californië. Terwijl ze de toewijding aan het Onbevlekte Hart van Maria, de moeder van Jezus, ondersteunden, zetten de voormalige zusters 'IHM' achter hun naam.

De nieuwe Immaculate Heart Community is ontstaan ​​tijdens de Easter Vigil (de zaterdag tussen Goede Vrijdag) toen Jezus Christus werd gekruisigd en Pasen op zondag toen hij werd opgewekt) van 28 maart 1970. De voormalige zusters hadden niet de luxe om te treuren om het verleden. De pijn van afwijzing werd diep gevoeld; er was geen enkele manier om het niet persoonlijk op te vatten. Geleid door hun leider [afbeelding rechts] Anita Caspary, IHM (1915–2011) (de voormalige moeder Humiliata van de religieuze orde van de IHM) kwamen 220 vrouwen bereidwillig, zij het met grote schroom, overeen om een ​​nieuw leven te beginnen. Sommigen zouden in gemeenschap leven; sommigen zouden trouwen; nieuwe leden kunnen christelijke mannen of vrouwen zijn, homo's of hetero's. Het was inderdaad een nieuwe gemeenschap zonder muren, waarin leden voortkwamen uit vele levens- en werkervaringen op verschillende gebieden, waaronder onderwijs, maatschappelijk werk, rechten, parochie, kunst, gezondheidszorg en bestuur van publieke en non-profit organisaties.

Tegelijkertijd koos een kleine groep zusters ervoor om in canonieke status te blijven, als de zusters van het Onbevlekte Hart van Maria, onder de jurisdictie van het aartsbisdom Los Angeles. Op het moment van schrijven (2019) leeft nog maar één lid. Kardinaal McIntyre ging op 21 januari 1970 met pensioen als prelaat.

Sinds de oprichting van de IHC hebben voormalige IHM-zusters erkenning gekregen voor hun toewijding aan gerechtigheid. Voor Corita Kent (1918–1986), een internationaal befaamde kunstenaar, gebruikte bijvoorbeeld de toegankelijke kunstvorm van zeefdruk om in de jaren zestig te protesteren (Ault 1960; Berry en Duncan 2006; Pacatte 2013). Haar afdrukken verbeeldden de gruwelen van de Vietnamoorlog, raciaal onrecht, de moorden op president John F. Kennedy, Robert Kennedy en Dr. Martin Luther King. Gekoppeld aan poëzie, schrift en politieke inzichten, vragen de werken van Kent om vrede en gerechtigheid. [Afbeelding rechts] Haar kunst is te vinden in opmerkelijke collecties van grote musea over de hele wereld en blijft genieten van het lokale en internationale publiek.

Een ander voorbeeld is Patricia H. Reif, IHM (1930–2002), een activistische filosoof die voorzitter was van de Graduate Department of Religious Studies aan Immaculate Heart College. In 1984 richtte ze de masteropleiding in Feminist Spirituality, de eerste in Amerika, op het Immaculate Heart College Center op. Een toewijding aan sociale rechtvaardigheid reed haar leven, en ze worstelde met kwesties van huiselijk geweld, immigratie, de feminisering van armoede, welzijn en de anti-nucleaire beweging (Reif 1970-2002). Ze werkte samen met Caesar Chavez (1927–1993) voor Latino / een burgerrechten, Bread for the World en de Pledge of Resistance, een oecumenische groep in de zaak van vluchtelingen die vluchten voor burgeroorlogen in Midden-Amerika. Bevrijdingstheologie hielp Reif om God te midden van de bevrijdingsstrijd te zien (Cano 2016: 78). Ze vocht voor volledige participatie van vrouwen in alle ministeries en besluitvormende organen van de rooms-katholieke kerk. Als een vroege voorstander van de wijding van vrouwen als priesters in de katholieke kerk, zou ze blij zijn te weten dat de Immaculate Heart Community een aantal gewijde vrouwen telt in de Rooms-katholieke vrouwelijke priester  beweging in haar lidmaatschap evenals vrouwen geordend in de bisschoppelijke, baptisten- en lutherse denominaties.

Zoals voorzien, betrekt de Immaculate Heart Community, geïnspireerd door inzichten van ecofeministische spiritualiteiten, de moderne wereld. In plaats van 'te worden verminderd door pijn en misverstand, blijven [ze] hun toewijding aan gerechtigheid, transformatie en vernieuwing voortzetten', zoals zuster Edith Prendergast, RSC opmerkte (Cano 2016: cover).

De Immaculate Heart Community eert vandaag haar oprichters door vrijwilligerswerk te doen in drie primaire commissies op het gebied van justitie: voor vrouwen, voor immigranten en voor het milieu. Immigranten zelf, zo lang geleden, belooft de Gemeenschap de veiligheid en rechten van de nieuwste generatie immigranten en vluchtelingen in de Verenigde Staten te beschermen. Een project, Casa Esperanza, biedt ondersteuning aan nieuw aangekomen gezinnen. Allianties met non-profitorganisaties zoals Housing Works en Alexandria House streven naar stabiele levensomstandigheden voor mensen die zonder huis leven. Individuele ministeries die verband houden met vrouwenrechten en milieu sluiten aan bij de formele commissies binnen de IHC.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN 

De Immaculate Heart Community is historisch gegrondvest in katholiek geloof en traditie. Tegelijkertijd is er geen band of trouw aan de hiërarchie van de paus of de rooms-katholieke kerk. Oecumenisch, niet interreligieus, de Gemeenschap volgt het christelijke liturgische jaar in vieringen, erediensten en retraite-thema's. Leden erkennen de heiligheid van de schepping die deelneemt aan de goddelijke kosmos. Er is geen enkel geloofsbelijdenis dat moet worden gevolgd. Vrouwelijke priesters worden verwelkomd uit christelijke geloofssystemen en geordineerde rooms-katholieke vrouwelijke priesters die de mis vieren. Hoewel de katholieke kerk niet toestaat dat vrouwen worden geordineerd, erkent de Gemeenschap het priesterambt van deze geordende vrouwelijke leden.

De Gemeenschap eert het heilige vrouwelijke belichaamd in Maria van Nazareth. Door te belijden dat God in Jezus de wereld is binnengegaan door de katalysator die Maria's gewillige liefde verschafte, identificeert de IHC zich met dit "levensverzorgende vermogen zoals het zich manifesteert in onze geschiedenis en in het voortdurende leven van onze gemeenschap" ("Ons leven van gebed" 2018). Maria blijft een toonbeeld van mededogen, geduld en vergeving, persoonlijke kracht, moed en vernieuwing, en een symbool van de geboorte van nieuw leven in al zijn vormen.

Geworteld in Jezus de Christus, respecteren leden meerdere wegen naar het heilige. Zowel tijdens lezingen als bijeenkomsten bieden paden als de islam, het boeddhisme en het jodendom inspiratie. De IHC erkent zijn oecumenische oriëntatie en herkent de meerdere concepten, afbeeldingen en symbolen van het heilige binnen het christendom. Het omvat deze diversiteit in geloof in de onderliggende realiteit en eenheid van alle bestaan ​​in het goddelijke. Zo kan de Immaculate Heart Community zowel individuele als gedeelde spirituele ervaringen combineren.

RITUELEN / PRAKTIJKEN 

De Immaculate Heart Community aanbidt creatief en spontaan. Een belangrijk onderdeel van het religieuze leven voor IHC-leden is gebed dat iedereen verenigt in de ervaring van het Heilige, omdat het 'een belangrijk deel is van de menselijke verbinding met het heilige mysterie van het leven'. Door gebed en meditatie worden individuen opnieuw met elkaar en met de hele schepping verbonden. "Verdelingen tussen heilig en seculier verdwijnen en alles is één met goddelijke realiteit."

Door gebed richten we onze geest en geest op deze onderliggende Bron en ervaren we de immanentie van goddelijke energie. Deze persoonlijke verbinding door gebed maakt ieder van ons levendiger, trekt ons de wereldgemeenschap binnen en keert uiteindelijk terug naar onze verbinding met de schepping zelf ("Our Life of Prayer" 2018).

Leden van de gemeenschap komen samen in paren of kleine groepen om te luisteren en hun begrip van wat heilig is te delen. Ze kunnen in stilte zitten, samen lezen, naar opbeurende muziek luisteren of eenvoudige rituelen delen, zoals gemeenschappelijke maaltijden. Ze nemen vaak deel aan een christelijke eredienst. Door brood en wijn te delen, geloven ze dat de opgestane en kosmische Christus (Fox 1988) hun wezen ingaat. Het concept van de kosmische Christus is dat elk deeltje van het universum doordrenkt is met het goddelijke, vandaar dat alle materie zich bezighoudt met goddelijke energie en aanwezigheid. "De geschenken van brood en wijn, gezegend door de Geest door gemeenschap, verbinden ons met de energie van alle leven en bouwen solidariteit met elkaar en de hele mensheid" ("Our Life of Prayer" 2018).

Succesvolle integratie van verschillende christelijke systemen, Episcopale vrouwelijke priesters, Lutherse vrouwelijke pastors en rooms-katholieke vrouwelijke priesters leiden liturgieën, net als individuele leken. Oudere leden van de gemeenschap die zusters in de canonieke Onbevlekte Hart van Maria waren, kiezen meestal voor een traditionele katholieke mis gevierd met een priester als hun zilveren en gouden jubileumverlovingsvieringen zich voordoen. Op jaarlijkse vergaderingen van de Vergadering ziet men een verscheidenheid aan eredienstmogelijkheden, variërend van agape-maaltijden (eenvoudige gemeenschappelijke maaltijden die gezamenlijk worden gedeeld) vergezeld van door leden geselecteerde lezingen tot volledige communie-diensten, waaronder verschillende christelijke benaderingen. Bijgevolg is er geen voorgeschreven liturgie. In feite is elke bijeenkomst aan tafel uniek.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De IHC diverse geloofsgemeenschap wordt gevormd door inzichten van ecofeministische en gerechtelijke spiritualiteiten, en houdt zich bezig met gemeenschappelijke besluitvorming en het luisteren naar de Heilige Geest. IHC-leden proberen bruggen van verzoening te bouwen en een gemeenschap op te bouwen die trouw werkt aan vrede en gerechtigheid.

De IHC heeft verschillende leiderschapsmodellen gevolgd, met teams, gekozen functionarissen en andere stijlen van management en organisatie, allemaal gekozen door het volledige lidmaatschap. Elke uitdrukking voldeed aan de behoeften van verschillende tijden en historische contexten. Het hieronder beschreven bestuursmodel is vandaag in IHC van kracht ('De geest waarin we verantwoordelijkheid voor bestuur delen' 2018).

IHC-leden oefenen individuele autoriteit uit door actief leiding te geven aan functies, betrokkenheid bij de besluitvorming van de groep en het delegeren van kortetermijnautoriteiten aan leiders en commissieleden van de gemeenschap. Leden verkennen verplichtingen en prioriteren toekomstige richtingen in gebedsgroepen, onderscheidingsdagen, retraites, telefonische vergaderingen en computerondersteunde vergaderingen.

Een president wordt door IHC-leden verkozen om de spirituele leider van de Gemeenschap te zijn en de gemeenschap richting te geven. De president biedt spiritueel leiderschap en begeleiding, vooral met betrekking tot gesponsorde ministeries, lidmaatschapsactiviteiten, ontwikkelingsinspanningen en door relaties op te bouwen met organisaties die vergelijkbare waarden en doelen delen. Een vice-president, ook gekozen, vervult een pastorale rol door de persoonlijke behoeften van individuele leden te beoordelen en te ondersteunen en te helpen bij het creëren van gemeenschapsrituelen en -vieringen. Zowel president als vice-president hebben een ambtstermijn van drie jaar, die eenmaal bij stemming kan worden verlengd.

Een raad van bestuur, rechtstreeks gekozen uit het lidmaatschap voor een periode van drie jaar die eenmaal kan worden verlengd, houdt toezicht op alle activiteiten van de Gemeenschap, haar gesponsorde ministeries en haar activa. De raad zorgt ervoor dat de middelen van de Gemeenschap doeltreffend worden beheerd om haar engagement voor dienstverlening te behouden.

Leden van de Gemeenschap komen elk jaar in vergadering bijeen om belangrijke kwesties aan te pakken en de raad van bestuur te leiden. De jaarlijkse vergadering neemt de ontwikkelingen binnen de Gemeenschap en de grotere wereld waar, nodigt uit tot gemeenschappelijke reacties en voert gemeenschappelijke contemplatie en dialoog met betrekking tot missie en bediening.

De Immaculate Heart Community is gestructureerd als een non-profit organisatie van algemeen nut in overeenstemming met zowel de wet- en regelgeving van de staat Californië en de United States Internal Revenue Service code 501 (c) 3.

PROBLEMEN / uitdagingen / signficance

Door de controle over hun leven door de patriarchale mannelijke hiërarchie van de rooms-katholieke kerk te verwerpen, werden de leden van de Immaculate Heart Community geconfronteerd met ontmoedigende uitdagingen bij het creëren en uitvoeren van een geleefde toewijding aan de hedendaagse wereld. Dit is de enige groep zusters in de geschiedenis van de katholieke kerk in de Verenigde Staten die dit pad van verzet heeft gevolgd, resulterend in een hedendaagse christelijke geloofsgemeenschap die openstaat voor lidmaatschap zonder confessionele of genderbeperkingen.

Vanwege de beschutte levens die de IHM-zusters hadden onderhouden in een traditionele katholieke religieuze volgorde voor vrouwen, wisten de oprichtende leden van IHC niet hoe ze cheques moesten schrijven of bankrekeningen moesten openen. Ze moesten leren autorijden en auto's kopen. Vrienden en familieleden boden kleding en winkelreizen aan. Mannelijke familieleden moesten instaan ​​voor vrouwen zodat ze hun eerste creditcards konden krijgen. Kleine groepen vrouwen woonden samen, huurden huizen, leerden koken en bundelden alle gelden. Leden van één huis stemden om bij te dragen aan de opleiding van een inwonend lid, zodat zij haar diploma kon afronden, omdat er niet langer een religieuze orde was die routinematig betaalde voor opleiding. Nieuwsbrieven van die tijd zijn gevuld met persoonlijke accounts, verzoeken om informatie en agenda's van komende gesprekken, retraites en verzamelmogelijkheden. In dit nieuwe leven van volledige vrijheid verlieten enkele van de vrouwen die papieren hadden getekend om hun geloften op te geven, uiteindelijk de nieuwe Immaculate Heart Community.

Buiten Los Angeles gingen IHC-leden door met lesgeven en verpleegkunde. Trouw aan de decreten, de leidende principes van het leven, bidden en samenwerken, van de nieuwe gemeenschap, konden leden nu deelnemen aan elk werk dat ze verkozen. Terwijl velen in onderwijs en verpleegkunde bleven, zochten sommigen naar sociale dienstverleningbanen; verschillende begonnen direct aan de armen te werken. Anderen vonden grote voldoening als commerciële en beeldende kunstenaars, professionele muzikanten, auteurs, raadgevers, journalisten en advocaten. Een aantal vrouwen omarmde de rol in de groeiende sociale rechtvaardigheidswerken in de Verenigde Staten en daarbuiten, bijvoorbeeld in het Peace Corps en anti-nucleaire protesten.

De IHC-leden hebben weerstand geboden aan de barrières van de katholieke kerk en hebben hun concept van het christelijke leven verbreed. De Gemeenschap verwelkomt nu priesters en voormalige gelovige religieuze, weduwe, gescheiden, hertrouwde, alleenstaande, homo en lesbische nieuwe leden. Theoloog Dr. Alexis Navarro, IHM vatte deze verandering samen door te wijzen op "alle personen die niet door celibaat of geslachtsverhoudingen willen worden gedefinieerd, maar zich door de doop eerder geroepen voelen tot een grotere trouw aan Jezus door en in het evangelie-discipelschap" (Cano 2016: 76 ; Navarro 1998). De gemeenschap heeft een onderzoek uitgevoerd naar vele geloofsmodellen en opzettelijke gemeenschappen over de hele wereld, waaronder het Ground Zero Centre for Nonviolent Action, Sojourners Fellowship en de Catholic Worker Movement, en besloot haar eigen unieke missie te houden met een bewustzijn van andere groepen ( Nieuwsbrieven 1970-1980).

Het feitelijke proces om lid te worden van de Immaculate Heart Community was in eerste instantie onduidelijk. Voormalige vrouwen en mannen, religieuzen of priesters, werden gevraagd enkele jaren te wachten om hun ervaringen uit het verleden op te helderen voordat zij zich tot een nieuw opzettelijk leven begaven. Geïnteresseerde mensen werden in verband gebracht met oprichtende leden voor een uitgebreide dialoog en uitgenodigd voor alle communautaire evenementen. De feitelijke criteria zijn in de loop van het eerste decennium veranderd en dit heeft sommige aanvragers gefrustreerd tot het punt om zich terug te trekken. In het begin zou een van de voorgestelde stappen vereisen dat kandidaten dertig eenheden cursussen godsdienstwetenschappen of twee jaar vrijwilligerswerk hadden gevolgd, maar dit werd niet geïmplementeerd. Uiteindelijk is een tweejarig oriëntatieprogramma geëvolueerd met een laatste stagejaar alvorens een verbintenis aan IHC aan te gaan, wat een belofte van dienstbetrekking is die jaarlijks kan worden vernieuwd (Assembly Notes 2001-2006.).

Vandaag helpen Immaculate Heart Community-teams een nieuwe kandidaat om de goddelijke stem in hun leven te onderscheiden en hoe ze het beste kunnen reageren op de oproep tot gemeenschap. Door individuele geschiedenissen en die van de Immaculate Heart Community te delen, ervaart de aanvrager vele manieren om de opwinding in hun hart te erkennen en geniet hij in de loop van de tijd van het gezelschap van collega-kandidaten in sociale evenementen, retraites en gemeenschapsstudies. Terwijl leden niet noodzakelijkerwijs leven in gemeenschap, ze zijn geroepen om te leven as gemeenschap, dat wil zeggen opzettelijk bij elkaar horen in gebed, ondersteuning en dienstbaarheid.

Een grote uitdaging vandaag is financieel. Met betrekking tot huisvestingsbetalingen, opleidingskosten, ziektekostenverzekeringen en zorg voor ouderen, varieert de hoeveelheid geld die beschikbaar is voor gemeenschapsgebruik van elk lid sterk. Elk lid herwaardeert echter jaarlijks zijn persoonlijke bezittingen en bepaalt privé het bedrag van zijn maandelijkse bijdragen. Dit kan en zal veranderen als de omstandigheden dit rechtvaardigen. De jaarlijkse bedrijfskosten komen van een algemeen fonds en een investeringsportefeuille biedt ondersteuning voor grotere projecten indien nodig. Als een goed doel zonder winstoogmerk betaalt de Immaculate Heart Community geen inkomstenbelasting, maar haar individuele leden wel.

In 2014 werd de erfenis van de Immaculate Heart Community en Anita Caspary herinnerd door zuster Theresa Kane, RSM, [afbeelding rechts] voormalig president (1979-1980) van de Leadership Conference of Women Religious. Zij verklaarde:

De Onbevlekte Hartervaring was een scharnierpunt, een bliksemafleider. Amerikaanse religieuze vrouwen zouden niet zo effectief zijn geweest in het aanbrengen van de vernieuwingsveranderingen zonder Anita Caspary en de IHM's. Op een zeer krachtige manier hebben Anita Caspary en de IHM's de omgeving van verandering voor religieuze vrouwen in de VS uitgebreid en vooropgelopen. Dit is een nieuwe vorm van religieus leven ("Visionair, Activist" [2019]).

Het Onbevlekte Hart van Mary Sisters was van plan de rest van hun leven religieus gezworen te blijven. Ze geloofden dat de rationele basis voor de vernieuwing van hun religieuze orde trouw was aan de oproep tot vernieuwing door Vaticaanse Raad II. Weerstand of opstand van hun kant tegen de katholieke hiërarchie was niet aan de horizon. Maar gewoon door te volharden integer verzetten de IHM-zusters zich in feite en hun weerstand kostte veel geld. In elke kritieke fase van hun evolutie ging de duidelijke meerderheid van IHM Sisters door naar de volgende fase van hun gemeenschappelijke spirituele leven. In het tijdperk van de bevrijding van vrouwen tijdens de tweede feministische golf verliet de meerderheid van de IHM-zusters het religieuze leven en kozen ze voor nog meer vrijheid van patriarchale controle.

In 2020 vieren de 120 leden van de Immaculate Heart Community vijftig jaar dienst aan de gemarginaliseerden. President Karol Schulkin, IHM (2017-heden) [Afbeelding rechts] heeft opgemerkt: “Onze bevrijding als gemeenschap was nooit voor ons alleen bedoeld. Door een structuur achter te laten die ons niet langer leven geeft, worden we geroepen om onze gemeenschap op de markt te brengen. We gaan voorwaarts met een dankbare blik achterom ”(Schulkin 2018).

AFBEELDINGEN

Afbeelding # 1: Immaculate Heart Community-leden tijdens hun jaarlijkse vergadering om financiën, beleid en missie te bekijken, 2013.
Afbeelding 2: Vader Joaquin Masmitjá, oprichter van Dochters van het Allerheiligste en Onbevlekte Hart van Maria, 1848. Het fundamentele doel van de religieuze orde van vrouwen was het opleiden en beschermen van jonge vrouwen in Olot, Spanje.
Afbeelding # 3: Energiek en toegewijd, hebben de zusters gretig ingegaan op de oproep van het Tweede Vaticaans Concilie om hun kernmissie en relevantie voor de hedendaagse wereld in de jaren zestig te vernieuwen.
Afbeelding # 4: Zuster Mary Humiliata (Anita Caspary) aan de rechterkant; Zuster Eugenia Ward, penningmeester, aan de linkerkant; Zuster Mary William (Helen Kelley), midden. Als moeder-generaal leidde zuster M. Humiliata de Onbevlekte Hartzusters door jarenlange onderhandelingen met het aartsbisdom Los Angeles en het Vaticaan.
Afbeelding 5: Zuster Mary Humiliata (Anita Caspary), aan de linkerkant. Kardinaal McIntyre in 1964, aan de rechterkant.
Afbeelding # 6: Het retraitecentrum in La Casa de Maria in Montecito, Californië begon als noviciaat voor de vorming van zusters.
Afbeelding # 7: Zuster M. Humiliata keerde terug naar haar doopnaam Anita Caspary. Ze werd de enige vrouw die als moeder-generaal van een religieuze orde van vrouwen en de president van een op geloof gebaseerde christelijke gemeenschap van lekenvrouwen en -mannen heeft gediend.
Afbeelding # 8: Corita Kent, actieve, 1982. Afbeelding met dank aan Corita Art Center, Immaculate Heart Community.
Afbeelding # 9: Zuster Theresa Kane, RSM, voorzitter van de Leadership Council of Women Religious (1979-1980), kwam naar voren als een groot voorstander van de vernieuwingsbeweging van Immaculate Heart. Ze riep op tot de volledige opname van vrouwen in alle ministeries van de katholieke kerk, inclusief het priesterschap.
Afbeelding 10: Karol Schulkin, IHM, een activist voor vrede en rechtvaardigheid, heeft de Gemeenschap als president van 2017 tot heden geleid.

REFERENTIES

"3,000 Sisters ondersteunen IHM's." 1968. National Catholic Reporter 27: 3 (maart).

Montage opmerkingen. 2001-2006. A / IHMCOM.

Aut, Julie. 2006. Tot leven komen! De spirituele kunst van zuster Corita. Londen: Four Corners Books.

Barry, Kathleen. 2010. "Ontwikkeling van een kritisch bewustzijn van autoriteit tijdens het volgen van de roeping: een studie in lessen geleerd van de gemeenschap van vrouwen van de Onbevlekte Hart." Ph.D. Proefschrift, Pacific University. Toegankelijk vanaf http://whispersofwisdom.com/wp-content/uploads/2014/05/Kathleen-Barry-PhD-Disseration-Complete.pdf op 17 2019 december.

Berry, Ian en Michael Duncan, eds. 2013. Someday Is Now: De kunst van Corita Kent​ New York: Delmonico Books-Prestel Publishing.

Cano, Nan Deane, IHM. 2016. Take Heart: groeien als een geloofsgemeenschap. New York: Paulist Press.

Caspary, Anita M., IHM. 2003. Getuige van integriteit: de crisis van de Onbevlekte Hartgemeenschap in Californië. Collegeville: Liturgische pers.

Dart, John. 1968. "Updaten van 25,000 tekenpetitie-ondersteunende nonnen" Los Angeles Times, 3, 2: 1–2.

Kelley, Helen, IHM. 1963. Correspondentie. A / IHMCOM.

Vos, Matthew. 1988. De komst van de kosmische Christus: de genezing van moeder aarde en de geboorte van een wereldwijde renaissance. San Francisco: Harper.

Navarro, Alexis, IHM. 1998. "The Heart of the Matter: The Immaculate Heart Community and Its Origins." Paper gepresenteerd op het Graduate Program in Godsdienstwetenschappen, Mount St. Mary's College, Los Angeles, 23 juli. A / IHMCOM.

Newsnotes. 1970-1980. A / IHMCOM.

"Ons leven van gebed." 2018. In De geest die ons roept: de visie en missie van de Immaculate Heart Community in Californië. Los Angeles: Onbevlekte Hartgemeenschap.

"Onze missie en visie." 2019. De Immaculate Heart Community. Toegankelijk vanaf http://www.immaculateheartcommunity.org/mission.html. op 16 december 2019.

Pacatte, Roos. 2017. Corita Kent: Gentle Revolutionair van het hart. Collegeville, MN: Liturgische pers.

Raimondi, aartsbisschop Luigi. 1968. Brief aan zuster Anita Caspary, 29 maart. A / IHMCOM.

Reif, Pat, IHM. 1970-2002. Brieven en tijdschriften. A / IHMCOM.

Schulkin, Karol, IHM. 2018. Toespraak voor de jaarvergadering, 20 september. Niet gepubliceerd. A / IHMCOM.

De geest die ons roept: de visie en missie van de Immaculate Heart Community in Californië. 2018. Los Angeles: Onbevlekte Hartgemeenschap.

"De geest waarin we verantwoordelijkheid voor governance delen." 2018. In De geest die ons roept: de visie en missie van de Immaculate Heart Community in Californië. Los Angeles: Onbevlekte Hartgemeenschap.

"Visionair, activist." 2019. Anita Caspary IHM (1915–2011). Toegankelijk vanaf http://www.anitacaspary.com/visionary-and-activist.html op 17 2019 december. 

Weber, monseigneur Francis J. 1997. Zijne Eminentie van Los Angeles: James Francis Cardinal McIntyre. Mission Hills, CA: aartsbisdom van Los Angeles.

AANVULLENDE HULPBRONNEN 

Caspary, Anita M., IHM. 2012. From the Heart: Poems door Anita M. Caspary, IHM​ Los Angeles: The Anita M. Caspary Trust.

Chittister, Joan D. 1983. Vrouwen, bediening en de kerk. New York: Paulist Press.

Collins, Gail. 2010. XNUMX. When Everything Changed: The Amazing Journey of American Women van 1960 tot heden​ New York: Back Bay Books.

Heilbrun, Carolyn G. 1979/1993. Vrouwheid opnieuw uitvinden. New York: WW Norton.

Johnson, Elizabeth A., uitg. 2002. De kerkvrouwen willen: katholieke vrouwen in dialoog​ New York: Crossroad Publishing.

Maloney, Susan Marie. 2005. "De keuzes voor ons: Anita M. Caspary en de Immaculate Heart Community." Pp. 177-95 in Onmogelijk om vast te houden: vrouwen en cultuur in de jaren zestig, uitgegeven door Avital Bloch en Lauri Umansky. New York: New York University Press.

Massa, Mark S., SJ. 2010. XNUMX. De Amerikaanse katholieke revolutie: hoe de jaren 60 de kerk voor altijd veranderde. New York: Oxford University Press.

Massa, Mark S. 1999. "Mooi, menselijk en christelijk zijn - IHM's en de routinisatie van Charisma." Pp. 172-221 in Katholieken en Amerikaanse cultuur: Fulton Sheen, Dorothy Day en het voetbalteam van de Notre Dame​ New York: Crossroad Publishing.

Murphy, Doris Agnes, IHM. 2014. Huizen: A Memoir. Np: Createspace.

Quinoñes, Lora Ann, CDP en Mary Daniel Turner, SNDdeN. 1992. De transformatie van Amerikaanse zusters. Philadelphia: Temple University Press.

Ruether, Rosemary Radford. 1985. Vrouwenkerk: theologie en praktijk van feministische liturgische gemeenschappen. San Francisco: Harper en Row.

Schneiders, Sandra M., IHM. 2000. De schat vinden: het katholieke religieuze leven in een nieuwe kerkelijke en culturele context plaatsen. New York: Paulist Press.

"De katholieke uittocht: waarom priesters en nonnen stoppen." 1970. Tijd,   Februari 23.

"De Onbevlekte Hart Rebellen." 1970. Time. 23, 49-50 februari.

Archief

A / IHMCOM (Archives of the Immaculate Heart Community). Een volledige inventaris van de archieven van de Immaculate Heart Community (gelegen op 5515 Franklin Avenue, Los Angeles, Californië 90028) wordt ontwikkeld om markeringen en internationale database-toegankelijkheid te creëren. In de nabije toekomst zullen delen van het archief worden gepresenteerd aan een universiteit in Californië. De collectie omvat materialen van 1848 in Spanje tot de dag van vandaag.

Video

Hayden, Jeffrey, directeur. 1992. Primaire kleuren: Het verhaal van Corita. Los Angeles: Heartland Film. DVD. 60 minuten.

websites

Anita M. Caspary, IHM 2019. Toegankelijk van http://www.anitacaspary.com/ op 17 2019 december.

Corita Kent. 2019. Corita.org. Bezocht op 17 december 2019.

Immaculate Heart Community. 2019. Toegankelijk vanaf http://www.immaculateheartcommunity.org/ op 17 2019 december.

Immaculate Heart Community-projecten

Alexandria House. 2019. Toegankelijk vanaf https://www.alexandriahouse.org/ op 17 2019 december.

Alverno Heights Academy. 2019. Toegankelijk vanaf http://www.alvernoheightsacademy.org/  op 17 2019 december.

Casa Esperanza. 2019. Betreden vanaf https://casaesperanzaihm.org/ op 17 2019 december.

Corita Art Center. 2019. Corita Kent. Betreden via https://corita.org/about-center op 17 2019 december.

Emanate Health. Voorheen Citrus Valley Health Partners. 2019. Toegankelijk vanaf https://www.emanatehealth.org/ op 17 2019 december.

fINdings Art Center. 2019. Toegankelijk vanaf http://new.findingsartcenter.com/ op 17 2019 december.

Wonen werkt. 2019. Toegankelijk vanaf http://housingworksca.org/ op 17 2019 december.

IHM Residence. 2019. Toegankelijk vanaf http://www.ihmresidence.org/ op 17 december 2019.

Immaculate Heart High School en Middle School, grade 6-12. 2019. Toegankelijk vanaf https://www.immaculateheart.org/ op 17 december 2019.

La Casa de Maria en het centrum voor geestelijke vernieuwing. 2019. Toegankelijk vanaf https://www.lacasademaria.org/ op 17 2019 december.

Publicatie datum:
10 februari 2020

 

Deel