Susan Kenyon

Zar Spirit-bezit in Centraal-Sudan

ZAR SPIRIT POSSESSION BEWEGINGSTIJDLIJN 

Datum onbekend: Zar geloof en bezit zijn ontstaan ​​in Oost- en Centraal-Afrika.

Vijftiende eeuw gt: De bekering van het pas opgerichte Funj-koninkrijk tot de islam vond plaats en de soefi-overtuigingen en praktijken verspreidden zich door het centrale Nijlgebied.

1839: De vroegste verslagen van zar-rituelen werden opgetekend vanuit Ethiopië door christelijke missionarissen.

1880: Zainab bit Buggi, later bekend als grootmoeder Zainab (Haboba Zainab), werd geboren in Omdurman, Sudan. Kort daarna werd ze naar het noorden overgebracht naar Egypte. 

1883–1897: Mondelinge verslagen over het bezit van Zar zijn bewaard gebleven in de Mahdistische staat in Soedan.

1896–1898: Zainab keerde terug naar Soedan met het Anglo-Egyptische leger en een soldaat genaamd Mursal Muhammad Ali.

1898–1955: Er was een condominium (Anglo-Egyptisch) bestuur in Soedan.

1905: Zainab en Mursal werden als kolonisten naar Makwar gestuurd, een dorp aan de Blauwe Nijl.

1910: Na de dood van Mursal hertrouwde Zainab en verhuisde met haar kinderen naar een dorp in de buurt van Sinja. Haar nieuwe echtgenoot, Marajan Arabi, was een machtige leider in zar.

1930: Zainab wordt opnieuw weduwe en keert terug naar Makwar / Sennar om bij haar oudste zoon Mohammed te wonen. Samen bouwden ze een bloeiend huis van zar op. Daar leidde Zainab de volgende generatie zar burei-beoefenaars op, in een tijd waarin zar-overtuigingen en praktijken zich snel uitbreidden.

Halverwege de twintigste eeuw: In Soedan ontstonden radicalere, door Wahhabi beïnvloede islamitische overtuigingen.

1956: De Soedanezen worden onafhankelijk van Groot-Brittannië.

1960: Grootmoeder (Haboba) Zainab stierf.

1983: in Soedan werd de sharia-wet ingevoerd.

1989: een militaire staatsgreep in Soedan leidt tot de oprichting van een islamistische staat onder leiding van president Omar al-Bashir.

1990: Zar-rituelen werden verboden en Zar-leiders werden vervolgd.

2000: Het verbod op zar-rituelen werd niet langer actief gehandhaafd en vrouwen bleven zar-ceremonies houden op privélocaties.

2019: Het islamistische regime werd omvergeworpen.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Geloofsovertuigingen en praktijken van geestbezit die bekend staan ​​als zar (of sar) zijn wijdverbreid in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, van Marokko tot Soedan en Ethiopië, tot Iran, evenals over de hele wereld in de diasporische gemeenschappen waar veel van die volkeren nu wonen. worden voornamelijk beoefend in moslims, maar ook in christelijke, Falasha en animistische samenlevingen. Hoewel overtuigingen op grote schaal worden gedeeld door mannen en vrouwen, zijn de beoefenaars en leiders van vandaag vooral vrouwen.

De overtuigingen en praktijken van Zar zijn naar verluidt erg oud in Oost- en Centraal-Afrika, maar hun oorsprong en vroege geschiedenis zijn nu verloren. Het vroegst bekende geregistreerde verslag van zar-activiteiten komt uit Ethiopië, daterend uit 1839 (Natvig 1987). Missionarissen JL Krapf en CW Isenberg lieten afzonderlijke beschrijvingen achter van een ritueel waarin een vrouw probeerde haar te sussen met geest of sar. Veel van de functies die ze beschrijven, zijn nog steeds te vinden in hedendaagse zar-rituelen. Later negentiende-eeuwse verslagen uit Egypte (Klunzinger 1878) en Mekka (Hurgronje 1931) maken duidelijk dat tegen die tijd geloofsovertuigingen en rituelen wijdverbreid waren. De meeste onderzoekers zijn het er vandaag over eens dat deze verspreiding van zar-overtuigingen verbonden was met de gelederen van de Ottomaanse legers in de negentiende eeuw, in het bijzonder met de activiteiten van de slaven en hun afhankelijke personen, van waaruit ze overgingen naar de grotere bevolking. Veel van het hedendaagse zar-ritueel en de uitvoering zijn afgeleid van die tijd.

Dit account is gebaseerd op veldonderzoek uit de Republiek Sudan (algemeen bekend als Sudan), waar zar nog steeds kleurrijk en dynamisch is, zelfs binnen de recente islamitische staat (1989 – 2019). De invloed van de islam, met name de soefi-islam, die dit deel van Afrika vier eeuwen lang heeft gedomineerd, is duidelijk zichtbaar in zowel het ritueel als de organisatie. Gedurende een groot deel van zijn geschiedenis heeft zar naast elkaar bestaan ​​binnen de grotere islamitische context. Zar is bijzonder goed beschreven in Sudan (met name al-Nagar 1975; Boddy 1989; Constantinides 1972; Kenyon 2012; Lewis et al. 1991; Makris 2000; en Seligman 1914). Er zijn mondelinge verslagen van zar in Soedan sinds tenminste de late negentiende eeuw, gerapporteerd in Constantinides (1972) en Kenyon (2012). Tijdens de Mahdistische overheersing (1883 – 1897), en waarschijnlijk eerder, vierden vrouwen en mannen collectief bezit van bepaalde geesten, algemeen bekend als de Rode Wind, al-rih al-ahmar of zar. De geesten zelf worden soms ook wel al-dastur genoemd, verschillend vertaald als "scharnier" of "constitutie", wat een articulatie van geest en menselijke werelden suggereert.

In het verleden herinnerden vrouwen zich dat er in Sudan verschillende soorten zar werden beoefend: zar burei, zar tombura en zar nugara, op zijn minst. Hoewel hun rituelen verschilden, verschillende afkomst voor hen en individuele geesten varieerden, waren ze allemaal gebaseerd op een vergelijkbaar begrip van de wereld van rode geesten. Tegenwoordig worden alleen Surei en Tombura gevonden in Soedan en in de praktijk is er nu een zekere mate van overlapping, samenwerking en gedeelde geschiedenis.

Tegenwoordig verwijst de term zar naar verschillende dingen. Het is een bepaald soort geest en het beschrijft ook de toestand van een persoon die door die geest wordt bezeten. Het is een vorm van wanorde veroorzaakt door dat bezit, evenals het ritueel geassocieerd met zar-geesten, waaronder drummen, zingen, opoffering, kleurrijke representatie van anderen, feesten, bedwelmende wierook, allemaal in combinatie met onvoorspelbaarheid en spanning. Af en toe worden mannen aangetroffen bij zar-ceremonies en kunnen ze beweren dat ze een deskundig begrip van het fenomeen hebben. Vaak worden ze echter als homoseksueel gezien door vrouwen tijdens die gebeurtenis, die weten dat veel van het zar-ritueel van vandaag plaatsvindt buiten de ogen van mannen; mannelijke deelnemers worden heel anders behandeld. Dit is in wezen een ruimte voor vrouwen. 

De volgende case study van de stad Sennar, centraal Soedan, illustreert het type geschiedenis achter vele onafhankelijke zar burei-groepen in het land, waardoor de verbindingen tussen zar en het Ottomaanse leger worden versterkt en de schommelingen in geest-manifestaties in de tijd worden weergegeven. Het is alleen uniek omdat de afstammelingen van de oprichter van deze groep een record hebben achtergelaten over de geschiedenis van hun groep (in Kenyon 2012). De oprichter, een vrouw die nog steeds wordt herinnerd als Zainab bit Buggi (dochter van Buggi) of grootmoeder Zainab (Haboba Zainab) werd geboren in Omdurman rond 1880, een tijd dat deze regio nog een buitenpost van het Ottomaanse rijk was. Er zijn maar weinig details over haar vroege leven bewaard gebleven, maar familieleden herinnerden zich hoe ze toen ze nog jong was naar Opper-Egypte werd gebracht, waar ze verbonden was aan het huishouden van de Ababda-edelman, Agha Osman Murab. De timing van haar vertrek uit Omdurman toen het Ottomaanse gezag instortte, de naam van haar vader (of 'eigenaar') en haar vroege leven in het huishouden van een man herinnerd als al-agha, een Ottomaanse militaire titel, allemaal versterken ze de kans dat ze werd geboren met een slavenachtergrond, met banden met het leger. De nakomelingen van Zainab herinnerden zich later hoe het was toen ze nog een jong meisje in Opper-Egypte was dat ze de zar-geesten leerde kennen, hoewel er geen aanwijzingen zijn dat ze op dat moment actief betrokken was bij het ritueel. Verwijzingen naar deze periode 'in de paleizen' worden nog steeds levendig herinnerd in zar ritueel, naar Sennar gebracht door grootmoeder Zainab.

Op een gegeven moment ontmoette Zainab een soldaat genaamd Mursal Muhammad Ali, een Egyptenaar van Soedanese (Dega) afkomst. Met hem keerde ze terug naar Soedan, onderdeel van de Anglo-Egyptische invasiemacht van 1896 – 1898. Bij de slag om Karari, net ten noorden van Omdurman, versloeg dit leger troepen loyaal aan de Abdallahi van Khalifa. Ottomaanse autoriteit werd hersteld in de naam van de “Condominium” -regel, waarbij de macht (althans nominaal) werd gedeeld door Britten (al-Khawajat) en Egyptische (al-Pashawat) ambtenaren. 

Zainab en Mursal brachten slechts een korte tijd door in Omdurman voordat ze tweehonderd mijl ten zuiden bewogen naar een kleine kolonie aan de Blue Nile River, Makwar, gevestigd voor gepensioneerde soldaten en hun families. Zainab vestigde zich in het leven van de vrouw van een boer en beviel kort daarna van een tweeling, Mohammed en Asha. Mursal stierf echter een paar jaar later en Zainab trouwde vervolgens met een Marajan Arabi, verhuisde naar zijn dorp in de buurt van Sinja, tachtig mijl ten zuiden van Makwar. Marajan was een bekende beoefenaar van zar nugara en hoewel nugara niet langer in Sennar wordt beoefend, worden zijn formidabele krachten nog steeds in herinnering gebracht. Kort na het huwelijk werd Zainab ziek. Marajan erkende dat hoewel ze ziek was met zar, het geen nugara was. Een leider van zar burei, al-Taniyya (ook bekend als Halima), werd geroepen om haar te behandelen met een volledig zevendaags ritueel, en ze herkende Zainab's eigen krachten in zar. Toen Zainab hersteld was, begon ze te trainen met al-Taniyya, leerde de geesten op te roepen en met hen te onderhandelen.

Dit zou de basis worden van zar burei in het hedendaagse Sennar. Hoewel de huidige tombura in Sennar niet verwant is, herinnerde de tombura-leider in 2001 zich aan Zainabs krachten met respect:

Sennar zar komt vandaag alleen uit Zainab. Toen we ons bewust werden, ontdekten we dat ze het had. . . . Het was allemaal van die vrouw genaamd al-Taniyya, van de Turken, van mashaikha kabira (de oudste vrouwelijke leider) (Kenyon 2012: 51).

Ondertussen werd Zainab's zoon Muhammad een enthousiaste student van Marajan, die zelf sterke krachten vertoonde in nugara. Hij werd soldaat, maar bij zijn pensionering (rond 1925) keerde hij terug naar het huis van zijn eigen vader en volkstuintjes in Makwar / Sennar, waar hij zich al snel vestigde als een formidabele zar-leider. Toen Zainab voor de tweede keer weduwe werd (rond 1930), keerde ze terug om bij Mohammed en zijn vrouw Sittena te gaan wonen. Vervolgens oefenden ze samen op de binnenplaats van hun huis, midden in de stad, een grote klantenkring op in het gebied. Het gezin floreerde en hun toenemende rijkdom werd later met ontzag teruggeroepen. In de loop van de volgende drie decennia verwierf Zainab een reputatie als een formidabele en medelevende leider. De vrouwen die ze trainde, werden de volgende generatie zarleiders en vandaag claimen alle zar burei-huizen in Sennar afstamming van grootmoeder Zainab.

Zainab stierf in 1960, maar de periode waarin ze zar beoefende in Sennar (1930 – 1960) was een tijd waarin zar overtuigingen en praktijken in Sudan opzwol (Constantinides 1991: 92), grotendeels genegeerd door of onbekend aan de Anglo-Egyptische autoriteiten. In de latere twintigste eeuw ging deze trend door, totdat de coup van 1989 leidde tot de oprichting van een islamitische staat, waaronder zar meedogenloos werd uitgekozen voor vervolging.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Zar overtuigingen concentreren zich op het bestaan ​​van rode geesten, een bepaald type geest dat een parallel leven met mensen leeft, en onderscheidt zich van zwarte geesten, de andere belangrijke geestcategorie. De laatste, soms bekend als djinn, bewonen vuile en gevaarlijke ruimtes, en als ze in contact komen met een menselijk lichaam, kunnen ze springen en het bezitten, wat steevast problemen veroorzaakt, waaronder ziekte en zelfs waanzin. Zulke gevaarlijke geesten moeten worden uitgezet voordat de gastheer kan herstellen, een uitdaging die alleen wordt uitgevoerd door een islamitische heilige man die over speciale genezingsgeschenken beschikt.

Rode geesten of zar zijn daarentegen grotendeels welwillend, hoewel ze, net als de mensen die ze bezitten, in staat zijn tot ondeugend en zelfs gevaarlijk gedrag. In tegenstelling tot zwarte geesten, kunnen ze niet worden uitgebannen en blijven ze haar hele leven bij een gastheer. Er wordt wel eens gezegd dat iedereen een of meer van deze bezit met rode geesten, die vaak worden geërfd, vaak van een familielid in de vrouwelijke lijn. Tenzij het stoort, blijft de geest stil, waardoor er geen duidelijk teken van zijn aanwezigheid is, maar meestal laat hij zijn menselijke gastheer weten dat hij de voorkeur geeft aan bepaalde voedingsmiddelen, of aan kleding of sieraden. Als iets het echter van streek maakt (bijvoorbeeld als de gastheer zijn voorkeuren negeert), kan dit problemen veroorzaken voor de gastheer, zoals ziekte of familieproblemen. Ze wordt dan geadviseerd om de remedie te zoeken door overleg met een lokale zar-groepsleider.

Bekend als wind, Rode Wind (al-rih al-ahmar), zijn zar-geesten vergeleken met elektriciteit, in staat om door vaste ruimtes en lichamen te dringen, maar op zichzelf onzichtbaar en onlichamelijk. Ze bereiken een zichtbare identiteit alleen door mensen te bezitten, die humoriseren hun eisen voor specifieke kleding, accessoires en gedrag om verdere verstoring te voorkomen. Hun bestaan ​​wordt gerechtvaardigd door het wijdverbreide geloof dat ze bekend waren bij de profeet Mohammed, waarvan gezegd wordt dat ze in de Hadith worden genoemd (verslagen van de uitspraken en daden van de profeet). Er zijn honderden verschillende zar-geesten, het werkelijke aantal vaag, met nieuwe geesten die blijven verschijnen en oude geesten verdwijnen of op zijn minst vergeten. Sommige hebben een naam en zijn goed gedefinieerd, andere zijn alleen bekend als onderdeel van een groep. Allen zijn echter gegroepeerd in 'naties', die tegenwoordig uniform in Sudan zar worden gevonden en die de historische context van de regio weerspiegelen. In termen van de volgorde waarin ze worden opgeroepen bij formele rituele gelegenheden, zijn dit: Darawish, Pashas, ​​Khawajat, Habbash, Arabieren, Zwarten en (een aparte categorie) de dames (al-Sittat). Ze worden hieronder verder besproken.

RITUELEN / PRAKTIJKEN 

Er zijn tegenwoordig verschillende niveaus van zar-ritueel in Soedan, vergelijkbaar in zowel zar burei als tombura. Op basisniveau is de leider van een lokale groep (bekend als al-ummiya of al-shaikha) beschikbaar voor overleg, vaak op elk moment van de dag of nacht. Een persoon die gelooft dat haar of zijn problemen verband kunnen houden met zar, wordt geadviseerd om een ​​dergelijk overleg te zoeken om precies te bepalen wat er aan de hand is. In een kamer die meestal gereserveerd is voor zar-activiteiten, opent de leider haar doos (al-sandug) met rituele parafernalia, inclusief speciale wierook waarvan wordt gedacht dat ze de geesten oproepen, en op een pot brandende kolen een paar snufjes wierook. Dit gebruikt ze om het lichaam van de cliënt te ontsmetten of te reinigen en om zichzelf in te ademen. Het proces kan haar dan in trance brengen, waarin ze met de geesten kan communiceren. Voor het grootste deel communiceren zar-geesten niet verbaal, maar tijdens de trance-ervaring (en in haar slaap later) wordt aangenomen dat de leider in contact staat met de zar-geest (en) die de cliënt bezit, om hun identiteit en de oorzaak te bepalen van hun onrust. Op deze indirecte manier worden de wensen van de geesten aan de patiënt gecommuniceerd. Tijdens dergelijke raadplegingen, die vaak voorkomen, is er geen muziek of dans, geen speciale kleding voor de geesten en geen verfrissingen, tenzij de patiënt geschenken van kippen of duiven heeft gekocht om aan de zar te worden aangeboden.

Dit evenement markeert het begin van iemands carrière in zar en haar relatie met een lokale leider, aan wie zij de rest van haar leven gehecht zal blijven. Ze bezoekt de leider wanneer ze dat nodig heeft en voor een klein bedrag kan contact opnemen met de geesten die haar bezitten door voorspraak van de leider. Ze zal ook worden opgeroepen om meer formele rituelen bij te wonen in het huis van de leider van zar en deze zoveel mogelijk te ondersteunen met geld en / of diensten.

De stoel, al-kursi, is een meer formeel ritueel niveau en komt voor wanneer een vrouw die ernstig last heeft van een of meer zar-geesten het zich kan veroorloven om het te sponsoren. Optimaal zou een kursi zeven dagen moeten duren, maar als deze kosten buiten de middelen van de sponsor van het evenement vallen, is een driedaags of zelfs eendaags evenement mogelijk. De geesten (en de verschillende gastheren die ze bezitten) geven echter de voorkeur aan de volledige feestweek. Gedurende deze periode heeft de hele gemeenschap (al-jama'a) van geesten wordt opgeroepen om hun gastheren te bezoeken, veel vrouwen worden tegelijkertijd bezeten door dezelfde geest. De eersten die bij alle formele rituele gelegenheden naar beneden komen, zijn de Darawish, geesten van islamitische (Soefi) heilige mannen. [Afbeelding rechts] De vrouwen die ze bezitten, dragen geen lange witte jalabiya (een los kledingstuk dat het hele lichaam behalve het hoofd bedekt), bedekken hun hoofd en steunen op soefistokken, wijs en plechtig. Na het Darawish vertrek schudden de vrouwen hun bezit van zich terug, enigszins versuft, naar de knuffels en glimlachen van hun vrienden. Kort daarna roepen verschillende drumbeats, liedjes en wierook de Pasha's op, geesten van de negentiende-eeuwse Egyptenaar edellieden, rechtstreeks "uit de paleizen." [afbeelding rechts] De vrouwen die door hen bezeten raken, trekken nu witte of crèmekleurige jalabiya uit, en de leider deelt rode fez (hoeden) uit haar collectie accessoires, zodat de geesten ervan kunnen genieten. Zodra de Pashawat-geesten allemaal vertrekken, veranderen de drumbeats weer en roepen ze de Khawajat op, geesten van Europese koloniale officieren. Hun kledingvoorkeuren zijn vrij gevarieerd en hangen vaak af van slechts één kledingstuk (een sjaal, een stropdas) die dient om de geest te onderscheiden. Het gedrag van deze geesten was in het recente verleden arrogant en dronken (zelfs wanneer geen alcohol werd geconsumeerd), aangemoedigd door de politiek van Sudan in de late twintigste eeuw, toen de betrekkingen met het Westen steeds meer gespannen werden. Khawajat-geesten worden op hun beurt gevolgd door de Habbash (Ethiopiërs), Arabieren (geesten van nomadische krijgers) en Zwarten (felle krijgergeesten uit Centraal-Afrika), die ook onderscheidend zijn voor zowel kledingvoorkeuren als lichaamstaal. Al deze geesten zijn mannelijk. Een laatste groep of natie, de Dames, al-Sittat, omvat vrouwen uit alle andere naties, vroeger en nu. De Ethiopische vrouwen worden bijzonder gretig verwacht en wanneer ze bezoeken worden extravagante jurken en sieraden enthousiast getoond.

Een speciaal welkom is gereserveerd voor de geest, of geesten, die de sponsor van het evenement verontrust. Voor hen wordt dierenoffer gebracht en worden speciale voedingsmiddelen en dranken geserveerd (volgens hun bekende voorkeuren). De verschillende vrouwen die ze bezitten, dragen allemaal de kleding en accessoires waarvan bekend is dat ze hen behagen, waarvan vele grotendeels uit de latere negentiende eeuw zijn getrokken. Ze kunnen tijdens de ceremonie meer dan eens vrouwen bezitten en worden met bijzondere hoffelijkheid en respect behandeld.

Tijdens de negende islamitische maand Rajab, in een ritueel vergelijkbaar met de kursi, wordt van elk huis of groep van zar op zijn beurt een dankzegging verwacht, al-karama, zodat de hele maand wordt ingenomen met opeenvolgende dankceremonies. [Afbeelding rechts] Bij deze gelegenheid is de leider zelf de gastvrouw, ondersteund door alle leden van haar zar-huis. Dit is wanneer ze haar relatie met de geesten opnieuw bevestigt en erkenning krijgt van andere leiders, die worden uitgenodigd om elkaars evenementen bij te wonen. Dit is het grootste jaarlijkse evenement in zar en elke leider erft een specifieke datum waarop ze haar rituele karama kan openen. Alleen de oudste leider in een gebied kan haar dankzegging houden op de 27e dag van Rajab, een bijzonder heilige dag in de Soefikalender.

Tot slot omringt een speciaal ritueel de "girding" of inhuldiging van een nieuwe leider in zar. Dit komt zelden voor; er zijn slechts vijf huizen van burei zar in het district Sennar en leiderschap is een levenslange verbintenis die velen nastreven, maar slechts weinigen bereiken. Het ritueel in de balk is opnieuw gebaseerd op dat van de kursi, dat optimaal zeven dagen duurt, maar dit wordt georganiseerd door de nieuwe leider en haar familie. Haar feitelijke inhuldiging, met alle geesten in de lichamen van haar aanhangers, is het hoogtepunt van de ceremonie. Dit wordt uitgevoerd door de leider met wie ze trainde, geholpen door andere zar-leiders uit het district. Het specifieke ritueel is sterk gebaseerd op de symboliek van soortgelijke Sufi Brotherhood-evenementen.

Beginnend met de 1970s werd een ander informeel ritueelniveau geïntroduceerd, in de volksmond bekend als de koffie (al-jabana). Dit leidde tot een verdere proliferatie van zar-activiteit, en maakte het minder duur, en daarom beter toegankelijk, voor mensen met beperkte middelen. Een nederige Habbash (Ethiopische) geest genaamd Bashir bezat de ummiya Rabha, kleindochter van Zainab, en kreeg koffie geserveerd, zoals passend werd geacht voor een Ethiopiër. Hij kondigde aan dat hij haar elke zondag wilde bezoeken (passend voor een christelijke geest zoals hij) en nodigde mensen uit om met hem te overleggen. Tien jaar later bezocht Bashir op zondag (en soms ook andere dagen) verschillende andere vrouwen in de stad. Voor een klein bedrag, hun vrienden en buren konden hem vergezellen voor koffie en hun zorgen kenbaar maken. In tegenstelling tot andere zar-geesten, die alleen non-verbaal communiceren via de ummiya, babbelt Bashir met zijn gasten, zij het in een gebroken Arabisch, en maakt vaak grapjes en vermaakt ze ook. [Afbeelding rechts]

Tegen het begin van de eenentwintigste eeuw bezochten twee andere geesten adepten met krachtige zar, waarvan gezegd werd dat ze halfbroers en zussen van Bashir waren, en soortgelijke diensten uitvoerden: Dasholay, zijn halfbroer die de Ethiopische moeder van Bashir deelt maar een Sudanese soldaatvader heeft, en vertoont een nors, ernstiger houding dan Bashir; en Luliya, hun halfzus, een enorm populaire geest, die alles belichaamt wat mooi en vrouwelijk is in de Sudanese context, en om die mensen zorgen maken over seksualiteit, inclusief zwangerschap, bevalling en homoseksualiteit. [Afbeelding rechts] Interessant is dat deze drie geesten worden beschreven als lage dienaren (al-khudam)en omdat hun profielen gedetailleerd zijn, wordt het duidelijk dat ze niet alleen teruggaan naar de Ottomaanse gelederen, maar gegrondvest zijn in de slavencultuur van de negentiende eeuw. Nog belangrijker is dat de populariteit van deze drie geesten (Bashir, Dasholay en Luliya), op alle niveaus van zar-beoefening vandaag, ze de belangrijkste en invloedrijkste zar in Sudan maken.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP 

Ondanks incidentele beweringen van het tegendeel, is er geen overkoepelende organisatie in zar, burei of tombura, en geen algemeen erkend leiderschap. De organisatie is grotendeels lokaal en hoewel sommige anciënniteit op dat niveau wordt erkend onder zar-leiders, kan deze in de loop van de tijd veranderen. Een van de grootste verschillen tussen zar burei en tombura is echter te vinden in hun organisatie. Tombura is enigszins hiërarchisch, met een mannelijke leider (al-sanjak, een term uit Ottomaanse militaire titels) die toezicht houdt op verschillende onafhankelijke vrouwelijke groepsleiders, al-shaikhat of al-ummiyat (pl.). De sanjak moet aanwezig zijn bij elke formele rituele gelegenheid, zoals een kursi of karama, maar de dagelijkse activiteiten van elke groep lopen rond de shaikha.

Burei blijft daarentegen een strikt acefale organisatie. Elke leider erft haar status door middel van een zevenjarige stage bij een andere leider, gevolgd door haar inauguratie, op welk moment ze naar verluidt haar eigen doos opent, onafhankelijk van haar mentor, van wiens praktijk haar eigen zar nu zal afwijken. Ze blijft dus verbonden met haar 'oudere moeder' in zar, maar met alle andere leiders is ze gelijk. Deze status wordt versterkt wanneer ze wordt uitgenodigd om een ​​ceremonie bij te wonen in een van de andere huizen van Zar, voor een Rajab-ceremonie of een kroeg. Ze neemt haar eigen wierook om zichzelf en haar geest te beschermen tegen mogelijke afgunst of uitdagingen in deze buitenaardse omgeving, maar wordt anders behandeld als een geëerde en gelijke gast.

In zowel burei als tombura wordt elke leider bijgestaan ​​door 'meisjes' (vrouwen die zichzelf trainen voor het versterken van hun krachten in zar) die haar wierook voorbereiden; houd de wierookpot gevuld en begast patiënten die hulp zoeken; waak over de leider als ze bezeten raakt en help eigenzinnige geesten onder controle te houden; voorraad van de benodigde benodigdheden; of houd de leider gewoon vast in een zeer veeleisende en tijdrovende klus. Sommige van deze helpers verwachten op een bepaald moment zelf leider te worden, en besteden steeds meer persoonlijke tijd en middelen aan hun assistentie in een formele zevenjarige stage. [Afbeelding rechts] Weinigen slagen erin om dit doel te bereiken.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Uit de vroegste geschreven verslagen van zar, zijn deze overtuigingen en praktijken in verband gebracht met het 'primitieve' gedrag van vrouwen, gekleineerd door mannelijke waarnemers, zowel lokaal als internationaal, academisch en verwant. Academisch gezien wordt deze visie geassocieerd met de geschriften van antropoloog IM Lewis (1930 – 2014), en het blijft enkele van de geschriften over Sudanese zar beïnvloeden (Lewis 1971). Hoewel dit de opvattingen van buitenstaanders over zar kan beïnvloeden, is het echter een kwestie van onverschilligheid of spot voor adepten, die vinden dat dit laat zien hoe weinig buitenstaanders eigenlijk weten over zar.

In de eenentwintigste eeuw werden zar-adepten geconfronteerd met een reeks andere uitdagingen. Het meest kritisch was de opkomst van de politieke islam. De islam die zich al in de vijftiende eeuw in deze regio verspreidde, werd gevormd door soefi-ideologie en tolerantie. Sinds het midden van de twintigste eeuw heeft een radicalere, door Wahhabi beïnvloede vorm van de islam echter overwicht, culminerend in het opleggen van de Shari'a-wet in 1983 en de daaropvolgende militaire staatsgreep van 1989, die een islamitische staat vestigde. In de 1990s werden zar-activiteiten actief verboden, rituelen overvallen en leiders geslagen, beboet en zelfs in de gevangenis gegooid. Hoewel deze bedreigingen niet langer van kracht waren door 2000, waren vrouwen terughoudend om hun ceremonies op populaire plaatsen te houden en gaven ze de voorkeur aan obscure huizen in armere buurten, weg van waakzame islamitische ogen en veiligheidsfunctionarissen. Avondklokken werden nauwlettend in de gaten gehouden, zelfs wanneer ze officieel lijken te zijn opgeheven, en eigenzinnige Khawaja (Europese) of zwarte geesten werden hun eisen voor sterke drank ontzegd, iets dat niet langer beschikbaar is sinds de Shari'a-wet van kracht werd.

Voor veel strenge moslims wordt zar tegenwoordig gezien als haram (verboden), zelfs godslastering. Overtuigingen die zar-adepten bezaten drinken bloed en alcohol als onderdeel van het ritueel blijven wijdverspreid en voeden dit beeld. Dit kan zo een eeuw geleden zijn geweest, maar in levende herinnering wordt het parfum genaamd "Sudanese Girl" (Bit as-Sudan) beschreven als bloed en ritueel dronken, gemengd met verbrande wierook, om de geesten te sussen. Alcoholische dranken zijn niet langer verkrijgbaar, en dit wordt gezegd een belangrijke reden te zijn waarom Europese alcoholische dranken niet langer bezoeken. Zar wordt ook gezien als anti-islamitisch, hoewel veel van zijn organisatie en ritueel is afgeleid van Soefi-wortels. In toenemende mate gaan Soedanese mannen en vrouwen op bedevaart naar Mekka en keren terug met versterkte Wahhabi-ideeën over de islam. Deze omvatten opvattingen over zar, die verboden zijn in het Saoedische koninkrijk.

In de laatste halve eeuw hebben wijdverbreide geletterdheid en onderwijs, vooral voor vrouwen, ook invloed gehad op ideeën over zar. Via school en moskee leren vrouwen moderne manieren van denken, en dit houdt in dat zar als achterlijk, primitief en verouderd is. De inspanningen van de islamitische staat om strikte moslims en moderne burgers te produceren maakten geen aanpassingen voor de rituelen en overtuigingen van zar. Deze opvattingen werden versterkt door door de overheid gecontroleerde televisieprogramma's over Soedan en zijn culturen, waarin zar op verschillende manieren werd voorgesteld als een schilderachtige traditionele cultuur of als iets dat verboden is voor goede moslims. Televisie zelf heeft ook een grote impact gehad op het Soedanese leven. De planning van populaire soapseries tijdens de avonduren, van oudsher beschouwd als tijden om buren te bezoeken, heeft geleid tot een uitsplitsing van lokale sociale activiteiten en het gemakkelijke bezoek tussen huishoudens dat gemeenschappen slechts een generatie geleden kenmerkte, waardoor de populariteit van informele en formele zar-activiteiten.

BETEKENIS VAN DE STUDIE VAN VROUWEN IN RELIGIES

De Soedanese samenleving, zoals een groot deel van de moslimwereld, blijft verdeeld door gendersegregatie en zar wordt tegenwoordig beschouwd als een duidelijk onderdeel van de vrouwencultuur, zelfs als het wordt gevierd als onderdeel van de traditionele Soedanese cultuur. Het blijft een kennisgebied waar mannen steevast het begrip van vrouwen uitstellen, hoewel mannen in het verleden actief waren in de praktijk en organisatie ervan. In Sennar herinneren mensen zich Zainab's echtgenoot Marajan, die zar nugara beoefende, met zijn angstaanjagende rituelen waarbij op hete kolen werd gedanst en kokend water werd gedronken. Deze worden genoemd als voorbeelden van hoe veeleisend zar vroeger was toen mannen de leiding hadden.

Gedurende de hele Soedanese geschiedenis waren het echter mannen die voor het eerst onder druk werden gezet om zich te veranderen en aan te passen: om zich te bekeren tot de islam, om goede koloniale burgers te worden, om geschoolde leden van de moderne natiestaat te worden. Dit liet zar steeds meer in handen van vrouwen, als het er al niet was. Nugara verdween en de vormen van zar die tegenwoordig worden gevonden, zijn meer zachtaardig, zelfs als ze blijven voldoen aan de behoeften van mensen die last hebben van symptomen die zijn gediagnosticeerd als zarbezit. Mannen kunnen in soefi-rituelen in trance komen, maar bezit door de rode geesten is nu bijna volledig een vrouwelijke sfeer, waar begrip van het 'bovennatuurlijke' wordt getemperd door koestering en gastvrijheid, en interacties met de geestenwereld kunnen een prachtige, dramatische, kleurrijke worden feest.

Ten slotte is het vermeldenswaard dat hoewel geestbezit een vreemd, onnatuurlijk fenomeen kan lijken voor buitenstaanders, sceptici en ongelovigen, het in de meeste samenlevingen voorkomt (Bourguignon 1991; Di Leonardo 1987). Ondanks pogingen om dergelijke 'bezitreligies' te onderdrukken, hebben ze opmerkelijke veerkracht getoond en blijven ze nieuwe adepten aantrekken. Sommige schrijvers hebben dit in verband gebracht met situaties waarin onderdrukking en sociaal geweld gemeengoed zijn (bijv. Kwon 2006; Lan 1985). Anderen (bijv. Lambek 1993; Palmié 2002) hebben aangetoond dat geestbezit niet alleen blijft voldoen aan lokale behoeften, maar ook alternatieve epistemologieën biedt die de heersende modernistische retoriek uitdagen, evenals onze veronderstellingen over religie en het hedendaagse leven.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Darawish spirit. Foto door auteur in Sennar, 2001.
Afbeelding #2: Pashawat-geesten in processie. Foto door auteur in Sennar, 2001.
Afbeelding #3: Karama, met muzikanten en kursi van offers aan de zar. Foto door auteur in Sennar, 2004.
Afbeelding #4: Zar consultatie met Bashir. Foto door auteur in Sennar, 2001.
Afbeelding #5: Al-Sittat (Luliya). Foto door auteur in Sennar, 2001.
Afbeelding # 6: Dasholay met assistent en doos. Foto door auteur in Sennar, 2004.

REFERENTIES

Al-Nagar, Samia al-Hadi. 1975. "Geestbezit en sociale verandering in Omdurman." M.Sc. Scriptie. Universiteit van Khartoem.

Boddy, Janice. 1989. Wombs en Alien Spirits. Madison, WI: University of Wisconsin Press.

Bourguignon, Erika. 1991. Bezit. Prospect Heights, IL: Waveland Press

Constantinides, Pamela. 1972. "Ziekte en de geesten: een studie van de cultus van de 'Zar'-geest in het noorden van Sudan." Ph.D. proefschrift. London University.

Di Leonardo, Micaela. 1987. "Mondelinge geschiedenis als etnografische ontmoeting." Mondeling geschiedenisoverzicht 15: 1-20.

Hurgronje, C. Snouck. 1931. Mekka in het laatste deel van de 19e eeuw. Leyden: EJ Brill.

Kenyon, Susan M. 2012. Spirits and Slaves in Central Sudan: The Red Wind of Sennar. New York: Palgrave MacMillan.

Klunzinger, CB 1878. Upper Egypt: Its People and Its Products. Londen: Blackie & Son.

Kwon, Heonik. 2006. After the Massacre: Herdenking en troost in Ha My and My Lai. Berkeley: University of California Press.

Lambek, Michael. 1993. Kennis en praktijk in Mayotte: lokale verhandelingen van de islam, tovenarij en geestbezit. Toronto: University of Toronto Press.

Lan, David. 1985. Guns and Rain: Guerillas and Spirit Mediums in Zimbabwe. Londen: James Curry.

Lewis, IM 1971. Extatische religie. Harmondsworth, UK: Penguin Books.

Lewis, IM, A. al-Safi en Sayyid Hurreiz, eds. 1991. Damesgeneeskunde: de Zar-Bori-cult in Afrika en daarbuiten. Edinburgh: Edinburgh University Press voor het International African Institute.

Makris, GP 2000. Veranderende meesters: geestbezit en identiteitsconstructie onder slavenafstammelingen en andere ondergeschikten in Soedan. Evanston, IL: Northwestern University Press.

Natvig, Richard. 1987. "Oromos, slaven en de Zar Spirits: een bijdrage aan de geschiedenis van de Zar Cult." International Journal of African Historical Studies 20: 669-89.

Palmié, Stephan. 2002. Wizards and Scientists: Explorations in Afro-Cuban Modernity and Tradition. Durham, NC: Duke University Press.

Seligman, Brenda Z. 1914. "Over de oorsprong van de Egyptische Zar." Folklore 25: 300-23.

Post-datum:
20 november 2019

 

 

Deel