Yakov Rabkin Yoel Matveyev Abel de Castro

Lev Tahor

LEV TAHOR TIMELINE

1962: Shlomo Helbrans werd geboren in Israël.

1988: Lev Tahor werd opgericht in Israël.

2000: Shlomo Helbrans wordt vrijgelaten uit de gevangenis en naar Israël gedeporteerd.

2000: het centrum van Lev Tahor verhuist naar Canada.

Begin jaren 2000: Lev Tahor breidde zich uit naar de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië.

2014: Lev Tahor verlaat Canada, met enkele leden die zich vestigen in Guatemala, El Salvador en Mexico.

2017 (juni): Helbrans is naar verluidt verdronken in een rivier in Mexico.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Lev Tahor is een chassidische groep. De naam, wat 'zuiver hart' betekent, komt voort uit psalmen (51, 12): 'Creëer in mij een zuiver hart, o God; en vernieuw een standvastige geest in mij. ”In zijn eigen publicaties geeft de groep de voorkeur aan een semi-Ashkenazi weergave van haar naam, Lev Tohor. (Tenzij anders aangegeven, vertaalt dit artikel Hebreeuwse woorden volgens de moderne Hebreeuwse uitspraak.)

De oprichter van Lev Tahor, Shlomo Helbrans, (1962-2017) stamde uit de oude Sefardische familie Albaranes. Hij groeide op in een ongodsdienstige omgeving in een wijk met lage inkomens in West-Jeruzalem. Tijdens zijn studie aan een seculiere staats-middelbare school kreeg hij een onderzoekstaak om het leven van ultraorthodoxe joden in een religieuze buurt te onderzoeken. Hij benaderde een van de belangrijkste gemeenschappen, de Satmar Hasidim. Deze grootste chassidische groep ter wereld bood Helbrans een warm welkom en nodigde hem uit om meer over het jodendom te leren. Het was binnen die groep dat hij een stevige basis verwierf in joodse religieuze bronnen.

Na het Haredi Jodendom te hebben omarmd, toonde Helbrans een talent in het aantrekken van seculiere Joden. Hij werd een rabbijn en een Torah-opvoeder, en was in 1988 in dienst van Arakhim, een instelling voor volwasseneneducatie die jodendom voornamelijk aan onreligieuze Israëli's onderwijst. Succesvol in Judaic outreach, begon hij zijn eigen yeshiva en, uiteindelijk, zijn eigen chassidische groep en werd zo de Rebbe van Lev Tahor. [Afbeelding rechts]

Het was ook door zijn blootstelling aan Satmar dat hij sterke anti-zionistische opvattingen verwierf. Hij werd beïnvloed door de fundamentele joodse anti-zionistische verhandeling, Vayoel Moshe, geschreven door Rabbi Yoel Teitelbaum (1887-1979). (Cohen 2019) Teitelbaum was de spirituele leider van de Satmar Hasidim en een van de meest prominente inspirerende figuren in Neturei Karta, dat oorspronkelijk een niet-chassidische Haredi-groep was (Haredi verwijst naar die joden die in westerse bronnen vaak als ultraorthodox worden beschreven) dat werd opgericht in 1938 en was actief tegen het zionisme).

De compromisloze benadering van Helbrans met betrekking tot joodse naleving en geloof, evenals zijn effectieve anti-zionistische propaganda bracht hem beschuldigingen en geweld met zich mee, die ook zijn familie trof. In 1991, beschuldigd van het onderhouden van contacten met Hamas en uit angst voor de gevolgen van de Golfoorlog, verhuisde hij zijn yeshiva en zijn jonge gemeenschap naar Brooklyn, New York. Hij vervolgde zijn werk daar en trok een aantal Israëliërs aan die naar de Verenigde Staten reisden om zich bij Lev Tahor aan te sluiten. Een van zijn studenten was minderjarig, waardoor Helbrans werd veroordeeld voor het ontvoeren van een minderjarige. Het proces werd breed besproken in de Israëlische pers en een medewerker van het Israëlische consulaat woonde de hoorzittingen bij, waarbij hij de verdachte in het openbaar aan de kaak stelde. De Rebbe diende een gevangenisstraf uit en werd in 2000 naar Israël gedeporteerd. Het blijft onduidelijk of de beschuldiging gegrond was, aangezien de jongen tijdens het proces beweerde dat hij was weggelopen van zijn misbruikende familie. Enkele jaren later woonde de oud-student, al volwassen en zichtbaar geen lid van Lev Tahor, de bruiloft van een van Helbrans 'kinderen bij, wat de beschuldiging in twijfel trekt.

Helbrans en zijn familie zetten zijn hulpactiviteiten voort en bevonden zich omringd door vijandigheid van enkele andere chassidische groepen en van zionistische militanten. Hij ontving doodsbedreigingen, zijn huis was stoned, de hoofdbedekking werd herhaaldelijk van zijn vrouw gescheurd (een Haredi-vrouw bedekt haar haar en het afscheuren van de hoofdbedekking komt neer op belediging en vernedering), en zijn zevenjarige zoon was vastgebonden naar een boom en daar enkele uren achtergelaten. Na twee jaar in Israël vluchtte Helbrans naar Canada en zocht bescherming daar. De immigratie- en vluchtelingenraad van Canada heeft de rabbijn tot vluchteling uit Israël verklaard. In een ongekende beweging, stelde de Canadese minister van Justitie, een positie die destijds werd ingenomen door de bekende zionistische activist Irwin Cotler, in beroep tegen de beslissing, maar verzuimde deze te vernietigen. Dit gaf Helbrans de mogelijkheid om opnieuw op te bouwen en zijn gemeenschap uitbreiden in Sainte-Agathe-des-Monts, Quebec, een kleine stad ongeveer honderd kilometer ten noordwesten van Montreal. [Afbeelding rechts]

Terwijl hij in Canada woonde, publiceerde Helbrans een compendium van Judaïsche argumenten tegen ketterijen, gericht op het zionisme en de nieuwe Israëlische seculiere identiteit, getiteld Derekh Hatsalah, Path of Rescue (Helbrans 2001), evenals een aantal brochures in het Engels, Hebreeuws, Arabisch en Perzisch. Hij nam deel aan anti-zionistische en pro-Palestijnse bijeenkomsten en gaf interviews aan Canadese en internationale media, waarbij hij voorstelde een "Wereld Anti-Zionistisch Congres" op te richten.

Terwijl hij Israëliërs naar Lev Tahor bleef trekken, werd Helbrans, hoewel woonachtig in Canada, het voorwerp van publieke aanvallen in Israël, eerst in de media en later in het Israëlische parlement. Uiteindelijk leidde deze druk van Israël ertoe dat Helbrans door de autoriteiten van Quebec werd beschuldigd van kindermishandeling en het runnen van illegale scholen. Op zoek naar meer vrijheid van godsdienstonderwijs en uit angst voor een dreigende verwijdering van kinderen uit hun huizen, verhuisde hij een deel van de gemeenschap naar de naburige provincie Ontario. Na een korte pauze volgden de autoriteiten van Ontario het voorbeeld van hun tegenhangers in Quebec, waardoor Helbrans met verschillende families van volgelingen naar Latijns-Amerika moest vluchten.

Naar verluidt verdronk hij in een rivier in juni 2017 in de Mexicaanse staat Chiapas terwijl hij rituele onderdompelingen deed op de vooravond van de sabbat. De omstandigheden van de dood van Helbrans blijven troebel. Er werd gemeld dat de Israëlische ambassade probeerde het lichaam te veroveren, maar dat werd verhinderd. Er is geen autopsie uitgevoerd. ("Meer over" 2017)

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Lev Tahor deelt elementaire joodse beginselen met andere orthodoxe denominaties van het jodendom. Aangezien Lev Tahor pas aan het einde van de twintigste eeuw werd opgericht, kon het niet vertrouwen op overgedragen traditie, maar moest het eerder een traditie creëren op basis van een verscheidenheid aan chassidische en, meer in het algemeen, kabbalistische bronnen. Naast Satmar boden twee andere chassidische bewegingen, Chabad en Toldoth Aharon van voor de Tweede Wereldoorlog, inspiratie voor de leerstellige grondslagen en het gedragskader van Lev Tahor. Bijzondere nadruk wordt gelegd op het behoud van de zuiverheid van gedachte en geloof, concentratie tijdens het gebed en het handhaven van een hoge mate van intentionaliteit gedurende de dag. De rol van de menselijke geest wordt verheven als een heerser van het hart en essentieel voor het ontwikkelen van liefde en angst voor God. Gedetailleerde studie van chassidische en andere mystieke teksten, inclusief de geschriften van Rebbe, vormt de dagelijkse routine van leden van Lev Tahor. Net als in andere Haredi-gemeenschappen zijn diepgaande studies en mystieke meditatiepraktijken alleen voor mannen voorbehouden. In tegenstelling tot de reguliere Satmar en meer in overeenstemming met Chabad en Toldoth Aharon, worden mannelijke leden van Lev Tahor, inclusief jonge ongehuwde jongens, aangemoedigd om esoterische literatuur onder juiste begeleiding te bestuderen.

Principiële oppositie tegen het zionisme is een ander belangrijk doctrinair kenmerk van Lev Tahor. Het is gegrond in het bijbelse postulaat van goddelijke gerechtigheid: God straft Joden voor hun overtredingen en alle rampen die hen overkomen zijn bedoeld om hen tot bekering te brengen. Dit postulaat leidt tot de definitie van de ballingschap als een ervaring die bekering mogelijk maakt. Lev Tahor treedt in de voetsporen van klassieke joodse bronnen, inclusief expliciete verzen in de Pentateuch (Leviticus 26: 27-33), bevestigend dat de ballingschap een collectieve straf is voor overtredingen begaan door de Joden. Bijgevolg schrijven talmoedische bronnen het verlies van de tempel in Jeruzalem in de eerste eeuw na Christus toe aan wangedrag van de joden. De enige acceptabele manier om de ballingschap te beëindigen, is berouw tonen en op de Messias wachten. Alleen de Messias zou bevoegd zijn om de ballingschap te beëindigen in de context van de bevrijding van de hele mensheid van lijden. De ballingschap heeft daarom theologische en spirituele betekenis gekregen bovenop een eenvoudige militaire nederlaag door Romeinse legioenen.

De ballingschap wordt ook gezien als een positief aspect, een mogelijkheid om de hele wereld heiligheid te brengen door de joodse voorschriften te vervullen. Volgens deze doctrine, gedeeld door Lev Tahor met vele andere ultra-orthodoxe joodse groepen, wordt de oprichting van de zionistische staat Israël beschouwd als een profanatie van het jodendom en een uitdaging voor goddelijke voorzienigheid (Rabkin 2006). Bovendien volgens Derekh Hatsalah, wordt verwacht dat de toekomstige messiaanse verlossing apocalyptisch van aard zal zijn. Het fysieke Jeruzalem moet worden vernietigd en vervangen door een hemelse stad, terwijl de hele wereld kan worden getransformeerd in een mystiek heilig land. Omgekeerd hebben de andere belangrijkste anti-zionistische groepen, Neturei Karta en Satmar, geen definitieve opvattingen over deze kwestie.

Judaïsche antizionistische gedachten zijn meestal gebaseerd op de leer van de drie eden. De Babylonische Talmoed (Kethuboth, 111a) vertelt dat God ten tijde van de verstrooiing na de verwoesting van de Tempel in Jeruzalem drie eden oplegde: niet massaal en op georganiseerde wijze terugkeren naar het land Israël; niet in opstand komen tegen de naties; en dat de natiën Israël niet buitengewoon onderwerpen. Bovendien is het voor de Joden verboden om de Messiaanse verlossing met geweld te bespoedigen. De Talmoed staat individuen toe zich in het Heilige Land te vestigen, maar er is een consensus tegen massale immigratie. Rabbijnen beroepen zich op de drie eden als bindende verboden, een integraal onderdeel van de joodse wet, door de eeuwen heen (Ravitzky 1996: 211–34). Ze beweren dat zelfs als alle naties de Joden zouden aanmoedigen om zich in het land Israël te vestigen, het toch nodig zou zijn om hiervan af te zien, uit angst deze eden te schenden. Bovendien zou het begaan van nog andere zonden als gevolg van de strengere status van het Heilige Land in de Judaïsche wet kunnen leiden tot een nog wreeddere ballingschap.

Kabbalah en chassidisme beschouwen ballingschap als een gebroken en corrupte staat van het hele universum, overspoeld door kwaadaardige krachten tot het kosmische herstel, dat naar verwachting zal gebeuren met de bovennatuurlijke komst van de Messias. Elke poging om de ballingschap met menselijke middelen te verlaten zou volgens deze zienswijze per definitie zinloos zijn.

Deze religieuze visie staat centraal in de afwijzing van Lev Tahor van het zionisme en van de zionistische staat. In tegenstelling tot sommige Haredim die hun oppositie verzachtten en met Israëlische autoriteiten kwamen samenwerken (al die tijd hun ideologische afwijzing van het zionisme bevestigen), verheft Lev Tahor, in overeenstemming met de leer van rabbijn Yoel Teitelbaum van Satmar, anti-zionisme tot een hoofdprincipe van geloof. Elke overeenkomst of samenwerking met de zionisten, zelfs als lippendienst, wordt beschouwd als een vorm van afvalligheid en ketterij.

Lev Tahor verwerpt de bewering van de zionisten dat de staat Israël de joden van de wereld vertegenwoordigt en benadrukt de fundamentele onverenigbaarheid van het jodendom en het zionisme, en beschouwt deze als "de echte vijand van de joden" (Hisachdus 2002: 12). Een dergelijke houding is niet uniek voor Lev Tahor of zelfs voor Joden (Hart 2015), maar deze chassidische gemeenschap legt bijzondere nadruk op de bestrijding van het zionisme. In 2000-2011 onderhield Lev Tahor contacten met Arabische landen en verwelkomde hij politieke en media-persoonlijkheden in zijn compound in Sainte-Agathe. Lev Tahor herhaalt zijn toewijding om in vrede te leven met de Palestijnen onder hun regering en, net als vele andere Haredi-groepen, geloven dat het aannemen van politieke macht vóór de komst van de Messias (die natuurlijk niet wordt gezien als een aardse politieke gebeurtenis) is een gevaarlijke en zelfvernietigende ketterij. Lev Tahor benadrukt de zuiverheid van het geloof en is van mening dat de geringste afwijking van de op Kabbalah gebaseerde joodse theologie de ketter zou verbieden van de toekomende wereld, de gebruikelijke joodse verwijzing naar het paradijs.

Lev Tahor Hasidim probeert het leven te imiteren in chassidische shtetls van Oost-Europa en leert Jiddisch om dagelijks gebruik van het Hebreeuws te voorkomen, dat traditioneel 'de taal van heiligheid' wordt genoemd. Ze leren hun kinderen niet langer Modern Hebreeuws, wat voor de meesten van hen de moedertaal is.

Hoe kunstmatig ook, hun vastberadenheid kan worden gezien als een reactie op de niet minder kunstmatige (en succesvolle) inspanningen van Eliezer Ben Yehuda, geboren Leizer Perlman (1858-1922) toen hij zijn moedertaal, Jiddisch, voor het Hebreeuws verliet dat hij 'ontheiligd' en omgevormd was tot een volkstaal. De Hasidim van Lev Tahor geloven dat ze de vroegere heiligheid van het Hebreeuws herstellen door gebruik het uitsluitend voor gebed en Torah-studie, maar sta erop om onderling Jiddisch te spreken, of, tenminste, voordat ze Jiddisch beheersen, de taal van hun respectieve niet-joodse milieu. [Afbeelding rechts]

Lev Tahor-publicaties bevestigen dat

Het zionisme leidt het joodse volk en alle inwoners van het heilige land Israël naar een catastrofe. ... Het zionisme is volledig ketterij en heeft geen enkele basis in het jodendom. ... De zionistische staat zal uiteindelijk worden geannuleerd en van al hun activiteiten in het Heilige Land zullen alleen vreselijke vernietiging en verlatenheid overblijven (Hisachdus 2002: 4).

Ze beweren dat de staat Israël niet alleen een gevaar is voor de Israëlische joden, maar voor alle joden over de hele wereld. Verder beweert Helbrans, gebaseerd op traditionele Judaïsche interpretaties van Bijbelse profetieën en heilige mondelinge tradities, dat het hedendaagse Jeruzalem voorbestemd is om verlaten te worden als het toekomstige epicentrum van apocalyptische oorlogen.

Bovendien is Israël volgens Lev Tahor nu een te gevaarlijke plek om te wonen, zowel in fysieke als spirituele zin, omdat zelfs joden die zich inzetten voor het zionisme het bijna onmogelijk vinden om een ​​echt joodse levensstijl in het Heilige Land te handhaven. Daarom moedigt Lev Tahor de Israëlische joden actief aan om berouw te tonen voor hun vroegere toewijding aan het zionisme en te emigreren naar andere landen, met name moslimlanden, die hij meer geschikt acht voor de orthodox-joodse levensstijl. De auteur geeft de zionistische ideologie de schuld van het veroorzaken van de holocaust en waarschuwt dat zionistische activiteiten zelfs voor de meest oprecht godvrezende joden tot een nieuwe catastrofe kunnen leiden.

De leer van Lev Tahor stelt een vreedzame ontmanteling van de zionistische staat voor in plaats van de transformatie naar een theocratie. Omdat de Joodse staat op zichzelf een ketterij is, zou een theocratische versie ervan volgens Lev Tahor nog erger zijn, een volledig geïnstitutionaliseerde en misleidende ketterij. Op praktisch niveau aanvaarden deze Haredi-joden het idee van een seculiere, democratische staat, wat de oorspronkelijke eis was van de PLO en die steeds populairder wordt onder de Palestijnen. Lev Tahor handhaaft de traditionele benadering die de Joden opdraagt ​​om onder de heerschappij van andere naties te leven en te wachten op de komst van de Messias.

In tegenstelling tot die van Teitelbaum Vayoel Moshe, een verfijnde geleerde anti-zionistische klassieker gericht tot rabbijnen en gevorderde rabbijnse studenten, Helbrans ' Derekh Hatsalah is geschreven in een eenvoudige toegankelijke stijl. Oorspronkelijk gepubliceerd als een dun boekje, Derekh HatsalahDe nieuwere edities groeiden geleidelijk uit tot een groot boek (Helbrans 2001). Een groot deel van het boek is gewijd aan zuiverheid van geloof, gebed en berouw. De auteur roept de gelovigen op om zo ver mogelijk weg te blijven van alle kwade en onzuivere invloeden en associaties, vooral de religieuze zionisten, die hij beschouwt als aartsketters die zich voordoen als joden als een duivels bedrog. Dit zijn volgelingen van het nationale jodendom (dati-Leumi), die toegewijde zionisten zijn en die, in tegenstelling tot de Haredim, grotendeels zijn geïntegreerd in de reguliere Israëlische samenleving. Hij roept ook de Joden op deel te nemen aan openbare anti-zionistische bijeenkomsten en protesten.

In 2007 begon de gemeenschap met het publiceren van een reeks brochures over praktische meditatie voor intern gebruik. In 2011 gebruikte Helbrans hun inhoud om zijn magnum opus te publiceren, Ohr Hashem, God's Light (Helbrans 2011), een grote praktische gids voor mystieke meditatie. Het grootste deel van Ohr Hashem bestaat uit ongeveer 500-pagina's, aangevuld met eigen opmerkingen van de auteur en gevolgd door een gedetailleerde index. Het boek was bedoeld als eerste van een reeks met meerdere volumes en combineert kabbalistische dogmatische theologie en filosofische inzichten met praktische meditatietechnieken. De auteur beweert dat elke oprechte zoeker van spiritualiteit, ongeacht geslacht of joods, na de juiste training en ascetische praktijk in staat is mystieke eenheid met God te ervaren.

Vreemd genoeg verwerpt de auteur, terwijl hij zijn eigen meditatie-systeem uiteenzet, categorisch Sefer ha-Brit, een populair boek uit de late achttiende eeuw van Rabbi Pinchas Eliyahu Horowitz van Vilna (1765-1821), dat een algemene gids bevat over het opdoen van mystieke ervaring. Tegelijkertijd accepteert Helbrans de cryptische werken van Rabbi Moshe Chaim Luzzatto (1707-1746), die worden afgewezen door enkele andere chassidische groepen. Luzzatto, een productieve Italiaanse Kabbalist, beweerde zijn onthullingen van een persoonlijke engel te hebben ontvangen.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De praktijken van Lev Tahor zijn grotendeels gemodelleerd naar die van andere chassidische groepen, in het bijzonder die van Satmar en Toldoth Aharon, die strengere gedrags- en gebedsregels volgen dan de meeste chassidische tegenhangers. Een van de onderscheidende kenmerken is een periode van ten minste een half uur van meditatie vóór gemeenschappelijk gebed, een aanzienlijk langer gebed (het doordeweekse ochtendgebed kan tot drie uur duren), dat vaak hardop wordt gereciteerd, in overeenstemming met Toldoth Aharon. Zoals veel Haredi-joden beoefenen Lev Tahor-mannen dagelijkse onderdompelingen in ritueel bad (miqwe) ter wille van spirituele zuivering. De Rebbe heeft een aantal takkanoth (decreten) uitgevaardigd, die gewoonlijk het niveau van zelfbeheersing, bescheidenheid en geslachtsscheiding verhogen. Ze kunnen ook vasten, nachtwaken en andere ascetische praktijken en rituelen introduceren die specifiek zijn voor de gemeenschap. Deze decreten zijn geïnspireerd door bepaalde Judaïsche bronnen, die vragen om strengere Judaïsche naleving. De takkanoth vormen wat kan worden beschouwd als de specifieke traditie en gedragswijze van Lev Tahor.

Lev Tahor Hasidim vertrouwt niet op institutionele, zelfs de meest rigoureuze certificering van koosjer producten en geeft de voorkeur aan zelfgemaakt eten. Ze vertrouwen evenmin op het ritueel slachten van dieren door andere chassidische gemeenschappen; ze sturen hun eigen leden om koosjer te slachten. Deze ad hoc-regelingen komen niet vaak voor, waardoor de consumptie van vlees en gevogelte in de Lev Tahor-gemeenschap afneemt. Dit is in overeenstemming met de nadruk die de gemeenschap legt op gezonde eetgewoonten, waaronder het vermijden van verwerkt en genetisch gemodificeerd voedsel.

Veel aandacht is getrokken naar zwarte capes gedragen door meisjes en vrouwen in de gemeenschap. In Israël verdiende deze bijzondere eigenschap Lev Tahor de onheilspellende bijnaam 'Joodse Taliban'. Deze capes verbergen de vorm van het vrouwelijke lichaam, dat volgens Lev Tahor-leden door Joodse wetten van bescheidenheid wordt vereist. Hoewel ongebruikelijk in het Oost-Europese Ashkenazi-milieu, waren tot voor kort enigszins vergelijkbare gewaden populair onder de Joden in moslimlanden. Verschillende vrouwen geïnterviewd in de gemeenschap, neem de eer voor het initiëren van deze praktijk en voor het vervaardigen van deze capes, maar niet voor de extreme genderscheiding die wordt afgedwongen door leden van Lev Tahor. [Afbeelding rechts] In tegenstelling tot andere Haredi-groepen, worden Lev Tahor-jongens aangemoedigd om tuinbouwwerk te doen, voor moestuinen te zorgen en andere taken uit te voeren om het gemeenschapsterrein te onderhouden.

In overeenstemming met de meeste andere Haredim moedigt Lev Tahor Israëli's actief aan om dienstplicht te weigeren en alle andere samenwerking met de zionistische staat. De leden verspreiden hun leer via lezingen, brochures, folders en media-interviews. Het feit dat de meerderheid van de Lev Tahor-leden voorheen niet-religieuze Israëliërs zijn, vormt een bijzondere kracht van de beweging. Ze kunnen de taal van gewone Israëliërs spreken, zijn bekend met hun dagelijkse realiteit en vinden begrip bij verschillende groepen joden, waaronder Sefardiem (verschillende Lev Tahor-leden, waaronder de Rebbe, zijn van Sefardische afkomst). Dit maakt ze effectiever in het verspreiden van anti-zionistische ideeën dan bijvoorbeeld Satmar, dat zich voornamelijk op zijn eigen leden richt. Dit activisme vormt een aantrekkelijk kenmerk van Lev Tahor voor degenen die zich bij de beweging aansluiten en een extra bron van vijandigheid van de kant van de zionisten en de Israëlische staat.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Zoals alle chassidische groepen, is Lev Tahor gestructureerd rond zijn leider, de Rebbe, die dient als het model, de spirituele gids en de grootste autoriteit. Na de dood van Shlomo Helbrans nam zijn zoon Nahman het leiderschap over van Lev Tahor. Naar schatting bestaat de kerngroep uit een paar honderd families met sympathisanten over de hele wereld. De exacte cijfers blijven onbekend.

De groep ontwikkelde zich aanvankelijk door rekrutering onder studenten van Arakhim, voorheen niet-oplettende joden. Een paar orthodoxe joden, af en toe uit andere chassidische gemeenschappen, voegden zich ook bij de groep. De kern van Lev Tahor volgde zijn leider naar Canada nadat hij daar de vluchtelingenstatus had gekregen. Sommige leden zijn werkzaam als leerkracht binnen de gemeenschap, een paar werken buiten de groep; de belangrijkste bron van inkomsten bestaat waarschijnlijk uit liefdadigheidsdonaties van donoren buiten Lev Tahor.

 Een aantal Lev Tahor-leden benadrukten dat wat hen tot de groep had aangetrokken, de overtuiging was dat het staat voor waarheid, dat wil zeggen voor authentiek jodendom (persoonlijke interviews, 2011). Sommigen, waaronder vrouwen, zeiden dat lezen Derekh Hatsalah, lang voordat ze de Rebbe ontmoetten, realiseerden ze zich dat Lev Tahor volledig toegewijd was aan Gods wil. De meesten noemden de openheid van de Rebbe voor vragen en zijn bereidheid om zowel veteranen als nieuwkomers te betrekken bij een serieuze studie van Judaïsche bronnen, in tegenstelling tot, zo merkten ze, op bij enkele andere rabbijnen die zich bezighouden met hersenspoeling.

Bijna onveranderlijk identificeerden de geïnterviewden klassieke Judaïsche (Talmoedische) waarschuwingen tegen voortijdige, laat staan ​​bewapende bezetting van het Heilige Land als een factor die hen naar anti-zionisme en vervolgens Lev Lev bracht. Zionistische ideologie en patriottisme voldeden niet aan degenen die antwoorden zochten op hun existentiële vragen. Sommigen die in het Israëlische leger hadden gediend, vergeleken het zionisme met een afgoderij die menselijke offers eist. Enkele bekeerlingen tot het jodendom die naar authenticiteit en strikte onderwerping aan God verlangden, sloten zich ook aan bij de gemeenschap. De encyclopedische kennis van de oprichter van Judaïsche zuren maakte hem en Lev Tahor in het algemeen aantrekkelijk voor nieuwsgierige geesten op zoek naar compromisloze consistentie. Lev Tahor richt zich op ascese, lange gebeden en meditatie en trekt spirituele Joden aan in plaats van mensen die op zoek zijn naar geruststellende troost. Naar verluidt moet elk lid een eed van trouw aan de Rebbe ondertekenen voordat hij lid wordt van de community ("Meer over" 2017). Deze praktijk is vrij zeldzaam onder chassidische groepen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

In tegenstelling tot andere leiders van chassidische gemeenschappen waar leiderschap grotendeels dynastiek is, kon Helbrans geen rabbijnse afkomst claimen en begon hij zijn groep ex nihilo. (Toldoth Aharon is een eerder opmerkelijk voorbeeld van een niet-dynastieke chassidische groep, opgericht door Rabbi Aharon Roth in Hongarije, in de 1920s.) Als een consequent compromisloze nieuwkomer in de chassidische wereld stonden Lev Tahor en zijn leider voor een zware strijd om aanvaard als legitiem door andere orthodoxe stromingen van het jodendom. Ze slaagden in de mate dat Lev Tahor regelmatig contact onderhoudt met verschillende chassidische groepen, zoals Satmar, Toldoth Aharon en Tosh.

De belangrijkste uitdaging voor Lev Tahor komt van de vocale afwijzing van het zionisme en de unieke strikte interpretatie van de joodse wet. Dit veroorzaakt vijandschap van de staat Israël en zijn aanhangers, evenals van anti-religieuze familieleden van Lev Tahor-leden. Het feit dat Lev Tahor voornamelijk niet-observerende Israëlische joden aantrekt, maakt het een grote bedreiging voor de mainstream Israëliërs op zowel ideologisch als persoonlijk niveau.

Idealiter zou het zionisme de Joden, een confessionele gemeenschap, transformeren in een seculiere nationale gemeenschap gemodelleerd naar Europese modellen van een natie. Bijgevolg zou het jodendom dat vroeger de pijler van de joodse continuïteit was, vooral decoratief en retorisch gebruik verwerven voor de niet-religieuze grondleggers van de staat Israël. Terwijl oplettende joden het zionisme bijna unaniem verwierpen als een gevaarlijke ketterij, geloofden seculiere zionisten altijd dat de religieuze joden (of dosim, een afwijkende term die door veel Israëli's wordt gebruikt) zouden worden beïnvloed door de moderne atmosfeer van de zionistische staat, "hun oude manieren verlaten En sluit zich aan bij zijn seculiere joodse meerderheid. Hoewel er wat drop-outs zijn onder de Haredim, blijft hun aantal groeien, grotendeels vanwege hun hogere vruchtbaarheidscijfer.

Wanneer seculiere Israëlische Joden zich bij het Haredi-kamp voegen, veroorzaakt dit vaak problemen in hun families. Veel ouders en grootouders kunnen niet bevatten hoe een modern opgeleide zoon of dochter verouderde waarden, strikte discipline en een afgezonderde levensstijl zou omarmen. Ze zien hun kinderen als slachtoffers van sekten, culten en andere sinistere entiteiten. Dit geldt in het bijzonder voor de Asjkenazische afstammelingen van de stichters van Israël, die religieuze naleving afstoten en actief een nieuwe seculiere identiteit aanmoedigden. Volgens de Israëlische historicus Noah Efron: de seculiere meerderheid heeft een diepe angst voor de Haredim:

Verschillende vrienden en collega's hebben me onafhankelijk verteld over nachtmerries waarin ze worden gevangen en vastgehouden door Haredim en in sommige gevallen worden gemarteld. … Wat nog belangrijker is, er is een gevoel dat je nooit veilig bent, dat hoe rationeel kinderen ook worden opgevoed, ze uiteindelijk naar het Haredi-kamp kunnen worden gelokt. ”(Efron 1991: 16, 18 – 19).

Persoonlijke angsten worden gecombineerd met de ideologische tegenstelling van de Haredim om de vijandigheid van Lev Tahor teweeg te brengen.

Deze vijandigheid voedde een schijnbare campagne die werd gevoerd door de Israëlische autoriteiten met medewerking van het publiek en de media. Volgens zijn eigen vastgelegde getuigenis infiltreerde een agent van Israëlische geheime diensten de gemeenschap. Echter, binnen een paar maanden de agent raakte onder de indruk van Lev Tahor en voegde zich er authentiek bij en werd uiteindelijk een tweede bevelhebber in de gemeenschap. [Afbeelding rechts] Gezien de aandacht die de Israëlische beveiligingsinstanties aan de gemeenschap schonken, begon de campagne waarschijnlijk toen de gemeenschap in de late 1980s zijn woonplaats had in Israël.

De campagne was aanvankelijk gericht op de oppositie van Lev Tahor tegen het zionisme, maar verlegde de focus naar de behandeling van kinderen in de gemeenschap, wat het politieke aspect van de campagne bagatelliseerde. De Israëlische autoriteiten concludeerden dat de veroordelingen van de afwijzing door Lev Tahor van de staat Israël contraproductief werden omdat het de reden vormde om Lev Tahor-leden die naar Canada vluchtten als politieke vluchtelingen te beschouwen.

Israëlische televisieprogramma's noemden Lev Tahor "een gevaarlijke cultus" en beweerden dat het van plan was om alle niet-oplettende joden in Israël (een meerderheid van de bevolking van het land) te vermoorden. Onheilspellende waarschuwingen klonken: "Lev Tahor zit in Canada, maar zijn lange klauwen verspreiden zich naar Israël."

Verschillende voormalige leden van Lev Tahor noemden het een sekte en beschuldigden het van kindermishandeling, fysiek geweld en huwelijken die werden gedwongen aan minderjarige kinderen. Volgens een juridisch adviseur van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken "controleerde de Canadese gemeenschapsdienst gedurende zeven maanden de gemeenschap en vond geen bewijs van misbruik of marteling" (Forte 2014). Het feit dat de agentschappen de invallen verschillende keren moesten plegen, weerspiegelt een aanhoudende onenigheid over de vraag of deze beschuldigingen werkelijk gegrond waren. Een ervaren arts die meer dan zestig Lev Tahor-gezinnen in Sainte-Agathe inspecteerde, evenals verpleegsters die pasgeboren baby's en hun moeders thuis bezochten, vond geen tekenen van verwaarlozing of misbruik door ouders (Alamenciak 2014; Dumais 2015: 16).

Gedurende de beproevingen van Lev Tahor in Canada, Guatemala en Mexico is geen van de aantijgingen in de rechtbank bewezen. Ze komen echter voor als feiten in Israëlische, Canadese en internationale media (Kroth 2016). De gecombineerde inspanningen van de Israëlische autoriteiten, de media, de niet-religieuze ouders van Lev Tahor-leden en zionistische kringen in Canada en elders resulteerden in een wijdverbreide demonisering van de gemeenschap.

Eén geval illustreert de internationalisering van de campagne tegen Lev Tahor. In oktober 2011 werden twee jonge Israëlische vrouwen die, met toestemming van hun ouders, Joodse feestdagen met Lev Tahor wilden doorbrengen, bij aankomst in Montreal aangehouden en verhinderd om naar Sainte-Agathe te gaan. Canadese autoriteiten handelden namens Israël en beweerden dat de minderjarige vrouwen in Lev Tahor zouden trouwen. Op verzoek van de verre familieleden van vrouwen had Israël een verbod op de buitenlandse reizen van vrouwen uitgevaardigd, maar was het te laat om te voorkomen dat zij het land zouden verlaten. Canadese autoriteiten volgden de Israëlische beweging en stuurden de twee vrouwen tegen hun wil terug naar Israël. Deze zaak belichaamt het conflict waarin veel leden van Lev Tahor terechtkwamen: onreligieuze grootouders en andere familieleden zouden over het hoofd gaan van de ouders die religie omarmden om beperkingen aan de kleinkinderen op te leggen ("The Legal Battle" 2011).

Hoorzittingen werden gehouden in het Israëlische parlement in 2013, waarbij ontevreden ouders alarm sloegen over hun volwassen kinderen die zich bij Lev Tahor hadden aangesloten. Israëlische parlementariërs stelden een Israëlische luchtaanval voor, à la Entebbe, op Sainte-Agathe, Quebec, om de kinderen uit Lev Tahor te verwijderen. Demonstraties werden gehouden voor de Canadese ambassade in Tel Aviv in 2013 om te protesteren tegen de aanwezigheid van Lev Tahor in Canada. Israëlische autoriteiten, geholpen door pro-Israëlische kringen in Montreal, zetten druk op Canadese en Québec-tegenhangers (Infokatot), en Quebec kinderbeschermingsinstanties vielen herhaaldelijk de gemeenschap binnen, op zoek naar tekenen van misbruik en verwaarlozing van kinderen. De aanpak van de autoriteiten werd gekwalificeerd als "een agressief onderzoek naar kinderbescherming" (Woods May 14, 2014).

De Israëlische vice-consul had de doelstellingen van de interventie besproken met agenten van de kinderbeschermingsinstanties in Quebec. Volgens een rapport van de Quebecse regering waren de beschuldigingen tegen Lev Tahor bijna uitsluitend afkomstig uit Israël: Israëlische advocaten en politie overladen de autoriteiten van Quebec en Canada met aanklachten tegen "onaanvaardbare onderwijsmethoden" bij Lev Tahor (Dumais 2015: 6, 8, 10, 12 , 17).

In mei probeerde 2013, een echtpaar met zes kinderen, opgedragen door de rechtbanken om Israël niet te verlaten, via Jordanië te ontsnappen om zich bij Lev Tahor in Canada aan te sluiten. Ze werden gestopt en teruggebracht naar Israël. Tegen hun kinderen was een huisverbod uitgevaardigd, hoewel de rechtbank de ouders niet van hun ouderlijke rechten had beroofd. Deze juridische acties werden ondernomen door uitgebreide familieleden over de bezwaren van de ouders van de kinderen (Charedi 2013).

Bezorgdheid over de kwaliteit van het onderwijs door Lev Tahor moet worden gezien in de context van langdurige problemen die zijn vastgesteld in de meeste Haredi-scholen in Montreal, die niet voldoen aan de curriculaire vereisten van het ministerie van Onderwijs van Quebec. Gewoonlijk beschermen Haredim, net als andere conservatieve religieuze gemeenschappen, hun kinderen tegen invloeden van buitenaf en vermijden ze het onderwijzen van onderwerpen (zoals vergelijkende religie, de evolutietheorie of seksuele voorlichting) die in strijd zijn met hun begrip van Joodse moraal of overtuigingen. Tienerjongens, op Lev Tahor en elders, worden vaak onderwezen religieuze onderwerpen met uitsluiting van een groot deel van het algemene curriculum. [Afbeelding rechts] Het was echter alleen in het geval van Lev Tahor dat instanties voor kinderbescherming eisten dat kinderen uit het ouderlijk huis zouden worden verwijderd.

Uit angst dat veertien van hun kinderen zouden worden aangehouden, vluchtten Lev Tahor-ouders met minderjarige kinderen naar Quebec voor Chatham, Ontario, dat minder strenge controle heeft over de kwaliteit van alternatief onderwijs. Helbrans zou zich later bij hen in Chatham voegen. Tegelijkertijd gaven de Canadese autoriteiten in november 2013 geheime bevelen uit om te voorkomen dat in Canada geboren Lev Tahor-kinderen Canada zouden verlaten, bevelen die juridische deskundigen "hardhandig en schokkend" vonden (Alamenciak en Woods 2014). Een rechter uit Ontario oordeelde dat de transcripties van de rechtbank met betrekking tot Lev Tahor geheim moesten blijven (Gillis 2016).

Toen de autoriteiten van Ontario dreigden de beslissingen van kinderbeschermingsinstanties in Quebec te handhaven en kinderen uit hun huizen te verwijderen, vluchtten de Hasidim van Lev Tahor naar Guatemala. (Het Jerusalem Post ten onrechte gemeld dat ze naar Iran waren gevlucht, wat de Israëlische regering toen beschouwde als 'een existentiële bedreiging' (Izso 2013). Verschillende kinderen werden op weg naar Guatemala in Trinidad en Tobago in beslag genomen en keerden terug naar Canada. Nog twee, een 17-jarige moeder en haar baby werden aangehouden in Calgary. De aldus gescheiden kinderen van hun ouders werden in een pleeggezin geplaatst. Hun verzoek om Pascha bij de gemeenschap door te brengen werd door de rechtbank niet aanvaard. Sommigen onthielden zich van voedsel uit protest tegen hun gedwongen verwijdering van Lev Tahor en hun ouders (derde 2014).

Aangezien de Verenigde Naties "gedwongen overbrengen van kinderen van de groep naar een andere groep" als genocide definieert, is betoogd dat de herhaalde verwijderingen van kinderen uit Lev Tahor zonder bewezen bewijs als genocide kunnen worden aangemerkt. Inderdaad, de rechter uit Ontario die de zaak van Lev Tahor behandelden nadat ze uit Quebec waren verhuisd, bevestigden dat het ging om de bestendiging van de groep door haar kinderen (Forte 2014). [Afbeelding rechts]

De gevoeligheid voor dit probleem is hoog in Canada, waar eerdere verwijderingen van inheemse kinderen uit hun gemeenschappen om hen te 'beschaven' officieel is veroordeeld als genocide. (Spratt 2019) Er is ook nog de duistere geschiedenis van de Doukhbors, een pacifistische religieuze gemeenschap, die haar kinderen door provinciale autoriteiten in British Columbia heeft weggehaald en enkele jaren van hun families heeft gescheiden (Ombudsman 1999). Het verwijderen van kinderen uit de groep zou een van de meest effectieve manieren zijn om een ​​einde te maken aan Lev Tahor. Van de Israëlische autoriteiten is ook bekend dat ze baby's van Arabische joden hebben verwijderd, toen ze vertelden dat de baby's waren gestorven en ze in families van Europese afkomst hadden geplaatst. Dit werd gedaan om de vermeende negatieve impact van Arabische joodse culturen op de modernisering van de Israëlische samenleving te verminderen, zoals bedacht door de zionistische leiders van het land (Weiss 2002: 61; Halevi Klein 1996: 14-19).

De meeste kernleden van Lev Tahor, ongeveer 150-mensen, vestigden zich in een stadje aan het meer in Guatemala, maar werden gevraagd na een paar maanden te vertrekken als reactie op bezorgdheid van lokale inheemse gemeenschappen over de bescherming van hun cultuur (Woods August 29, 2014). Ze zouden later wonen in Guatemala City en in de Mexicaanse staat Chiapas. In september 2016, in reactie op signalen van Israëlische autoriteiten, viel de politie van Guatemala verschillende huizen van Lev Tahor-volgelingen binnen, maar vond niets verdachts. Toen de Israëlische autoriteiten de inbeslagname van alle kinderen in de gemeenschap verzochten en aanboden om ze naar Israël over te brengen, weigerden de Guatemalteekse autoriteiten hun verzoek. Naar verluidt hadden Israëlische agenten Lev Tahor gevolgd naar Guatemala en Mexico, waardoor aankopen van onroerend goed daar werden belemmerd ("More On" 2017). Volgens een Canadese advocaat die naar Guatemala reisde, is de achtervolging na Lev Tahor politiek van aard (Watch 2016). Voorafgaand aan de vlucht van Lev Tahor uit Canada bevestigde een parlementslid van Ontario dat de interventie van de kinderbeschermingsinstanties 'een politiek probleem' vormde en dat Canadese politici contact hadden gehad met de lokale politie (Patis 2014).

Begin 2017 concludeerde een Israëlische rechtbank vijf jaar van beraadslaging en oordeelde dat Lev Tahor "een gevaarlijke sekte" was. Het vonnis van de rechtbank ondersteunde pogingen van niet-religieuze familieleden van Lev Tahor Hasidim om kinderen uit Lev Tahor te verwijderen en naar Israël te brengen. Hoewel slechts twee gezinnen als beklaagden optraden, bepaalde de uitspraak van de rechtbank, waarvan een deel geheim blijft, de verwijdering van alle kinderen van Lev Tahor van hun ouders. De rechtbank kwalificeerde de Guatemalteekse stad Oratorio, het departement Santa Rosa, waar de gemeenschap haar thuis vond, ook als 'de jungle'. De voormalige Israëlische premier Ehud Barak vergeleek Israël met "een villa in de jungle". Door het “beschaafde” Israël te vergelijken met “een villa” en de Arabische buren van Israël met de “jungle”, verraadt de oriëntalistische houding die heel gebruikelijk is in de zionistische staat, die ook de behandeling van Lev Tahor daar beïnvloeden.

In 2018 en 2019 waren er verschillende vertrekken vanuit Lev Tahor. Een van hen betrof een dochter van de oprichter van Lev Tahor die haar kleine kinderen naar de Verenigde Staten bracht na haar man in Guatemala te hebben verlaten. Deze kinderen werden later gekidnapt in een poging om ze terug te brengen naar hun vader. De ontvoerders omvatten verschillende vooraanstaande leden van Lev Tahor. Ze werden gearresteerd en aangeklaagd in New York (Oster 2019).

Momenteel zijn de leden, ondanks aanhoudende inspanningen van de Israëlische autoriteiten om Lev Tahor te vernietigen, te vinden in Groot-Brittannië, Canada, Guatemala, Israël, Mexico, El Salvador en de Verenigde Staten. Hoewel precieze cijfers niet beschikbaar zijn, woont waarschijnlijk de grootste gemeenschap in Zuidwest-Guatemala.

** De auteurs erkennen het advies van eerdere ontwerpen van dit bericht ontvangen van professoren Ariel Stravynski en Yaacov Yadgar evenals van Miriam Rabkin.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Oprichting Rebbe van Lev Tahor Shlomo Helbrans.
Afbeelding #2: Yakov Rabkin interviewt Shlomo Helbrans.
Afbeelding #3: gesprek tussen twee communityleden.
Afbeelding #4: Vrouwen en meisjes van Lev Tahor.
Afbeelding #5: een lid van Lev Tahor tijdens een weekgebed.
Afbeelding #6: Yakov Rabkin interviewt Uriel Goldman.
Afbeelding #7: Boys of Lev Tahor.
Afbeelding #8: een sabbatwandeling.

REFERENTIES 

Alamenciak, Tim. 2014. "Lev Tahor Kinderen spreken zich voor het eerst uit." Toronto Star, Januari 16.

Alamenciak, Tim en Allan Woods. 2014. "Geheime Lev Tahor-bevelen voorkomen dat de kinderen van de Joodse sekte Canada verlaten." Toronto Star April 10. 

"Charedi Family probeerde via Jordan naar Canada te komen." 2013. Yeshiva World, Mag 24.

Cohen Yirmiyahu. 2019. Inleiding tot de Sefer Vayoel Moshe, Brooklyn, NY: True Torah-joden.

Dumais, Jacques. 2015. Etude sur l'intervention du Directeur de la protection de la jeunesse et de ses partenaires auprès de la community Levé Tahor et dans des milieux potentiellement sectaires. Betreden via http://www.cdpdj.qc.ca/fr/medias/Pages/Communique.aspx?showItem=678 op 1 2019 september.

Efron, Noah. 1991. "Beven met angst: hoe seculiere Israëli's de ultraorthodoxe zien, en waarom." Tikkun 6:15-22, 88-90.

Forte, Maximiliaan. 2014. "Gericht op Lev Tahor, van Israël tot Canada". Geen antropologie. Betreden via https://zeroanthropology.net/2014/04/26/targeting-lev-tahor-from-israel-to-canada/ op 1 2019 september.

Gillis, Wendy. 2014. "Media mogen geen kopieën maken van Lev Tahor-transcripties." Toronto Star, Maart 19. 

Halevi Klein, Yossi, Toronto Star. 1996. "Waar zijn onze kinderen?" Maart 21. 

Hart, Alan. 2015. Zionisme: de echte vijand van de joden. Atlanta, GA: Clarity Press, Three Volumes.

Helbrans, Shlomo, 2011. Ohr Hashem, Sainte-Agathe-des-Monts, Qc: Da'at.

Helbrans, Shlomo, 2001. Derech Hatzolo, Jeruzalem, Israël: Da'at

Hisachdus Hayereim en het kantoor van Derech Hatzolo. 2002. Sainte-Agathe-des-Monts, Qc: Da'at.

Infokatot. http://www.infokatot.com/%D7%9E%D7%99%D7%93%D7%A2-%D7%A2%D7%93%D7%9B%D7%A0%D7%99-%D7%9C%D7%91-%D7%98%D7%94%D7%95%D7%A8.html

Izso, Lauren. 2013. "Ultra-orthodoxe anti-zionistische gemeenschap vlucht Quebec voor Iran." Jerusalem PostNovember 22.

Kroth, Maya. 2016. "A Tale of the Pure Heart." Buitenlandse politiek, Januari 25. Betreden via
https://foreignpolicy.com/2016/01/25/a-tale-of-the-pure-at-heart-guatemala-israel-lev-tahor-judaism-religion/ op 1 2019 september.

“De juridische strijd rond Lev Tahor Sect - AKA 'Joodse Taliban-vrouwen'.” 2011. Yeshiva World, Oktober 5..

"Meer over de dood en Levaya van 'Lev Tahor' cultleider Shlomo Helbrans die in Mexico verdronk." 2017. Yeshiva World, Juni 11,

Ombudsman Provincie van British Columbia. 1999. Public Report No. 38: Righting the Wrong: The insluiting of the Sons of Freedom Doukhobor Children.

Oster, Marcy. 2019. "Beschuldigd van poging tot ontvoering." Jerusalem Post, Juli 31.

Patis, Ashton, 2014. "Lev Tahor een politieke kwestie." Blackburnnews.com, Maart 31. Betreden via https://blackburnnews.com/chatham/chatham-news/2014/03/31/lev-tahor-a-political-issue/ op 1 2019 september.

Persoonlijke interviews. 2011. Een reeks interviews werd afgenomen door Yakov Rabkin en Estela Sassón in mei 2011 in Sainte-Agathe.

Rabkin, Yakov. 2006. Een bedreiging van binnenuit: een eeuw joodse oppositie tegen het zionisme, Londen: Zedbooks.

Ravitzky, Aviezer. 1996. Messianisme, zionisme en joods religieus radicalisme. Chicago: University of Chicago Press.

Spratt, Michael. 2019. "De manier waarop Canada inheemse volkeren behandelt, past binnen de definitie van 'genocide'." Canadese advocaat, Juni 10.

"Derde kind in Lev Tahor Cult die honger lijdt is in het ziekenhuis opgenomen." 2014. Yeshiva World, Maart 11.

Weiss, Meira. 2002. The Chosen Body: The Politics of the Body in Israelian Society. Stanford, CA: Stanford University Press.

"Kijk: Lev Tahor's advocaat in verdediging van de cultus." 2016. Yeshiva WorldSeptember 21.

Woods, Allan. Mei 14, 2014. "Mensenrechtencommissie van Quebec kijkt naar wat er mis is gegaan in de zaak Lev Tahor." Toronto Star, Mei 14.

Woods, Allan. Augustus 29, 2014. "Joodse groep Lev Tahor verdreven uit Guatemala Sanctuary." Toronto Star, Augustus 29

Publicatie datum:
21 september 2019

 

 

 

Deel