William Sims Bainbridge

William Sims Bainbridge behaalde zijn diploma sociologie aan de universiteit van Harvard met een proefschrift en eerste boek over de geschiedenis van de sociale beweging die ruimtevaarttechnologie produceerde, en schreef vervolgens zijn tweede boek gebaseerd op etnografie van de nieuwe religieuze beweging The Process. In samenwerking met Rodney Stark publiceerde hij drie boeken over de theorie van religieuze bewegingen, terwijl hij ook technologiestudies deed. Vervolgens publiceerde hij deze religiegerelateerde boeken: De sociologie van religieuze bewegingen (1997) The Endtime Family: Children of God (2002) God from the Machine: kunstmatige intelligentie modellen van religieuze cognitie (2006) Over de seculiere afgrond (2007) eGods: Faith Versus Fantasy in Computer Gaming (2013), Een surrogaat voor informatietechnologie voor religie: de verering van overleden familieleden in online games (2014), en Dynamische secularisatie: informatietechnologie en de spanning tussen religie en wetenschap (2017). Na bijna twintig jaar sociologie te hebben gedoceerd, verhuisde hij in 1992 naar de National Science Foundation om het sociologieprogramma te leiden. Na uitgebreid computersimulaties van sociale theorieën en statistische analysesoftware te hebben geprogrammeerd, was hij goed voorbereid om de sociale wetenschappen te vertegenwoordigen in het Digital Library Initiative, en in 2001 overgebracht naar het NSF Directorate for Computer and Information Science and Engineering. (De standpunten die in zijn bijdragen tot uitdrukking worden gebracht, vertegenwoordigen niet noodzakelijk de standpunten van de National Science Foundation of de Verenigde Staten.)

Delen