Mark Sedgwick

islam

ISLAM TIJDLIJN

Ver verleden: Volgens de islamitische traditie was Adam niet alleen de eerste man, maar ook de eerste profeet. Latere profeten waren onder meer Noach, Abraham, Mozes en Jezus.

570: De profeet Mohammed werd geboren.

610: Het begin van de openbaring van de Koran vond plaats.

622: De Hijra (emigratie) naar Medina vond plaats.

629: Mekka werd veroverd.

632: De profeet Mohammed stierf.

632: De toetreding van Abu Bakr tot eerste kalief vond plaats.

634: De eerste strijd tussen islamitische en Byzantijnse troepen vond plaats.

651: Het Sassanidische rijk werd verslagen.

657: De slag bij Siffin vond plaats.

661: Het Umayyad-kalifaat werd opgericht.

680: De slag om Karbala vond plaats.

900: Griekse filosofie werd gelezen in Bagdad.

1200: De islamitische verovering van Turkije begon.

1300: De islamitische verovering van India begon.

1400: Er werd een sultanaat in Malakka, Maleisië opgericht.

1514-1639: Er was een strijd tussen het soennitische Ottomaanse rijk en het sjiitische Safaviden-rijk.

1630: De eerste bekende moslimimmigrant arriveert in Amerika.

1920: Het grootste deel van de moslimwereld stond onder Europese koloniale controle.

1950-1960: Er was een dekolonisatie van de moslimwereld.

1980-1988: de oorlog tussen Iran en Irak vond plaats.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS 

Islam werd opgericht door Mohammed ibn Abdullah (570-632), geboren in de stad Mekka aan de westelijke kant van het Arabische schiereiland. Volgens het islamitische geloof was Mohammed opgevoed in de heidense en polytheïstische religie van de Mekkanen, maar terughoudend van hun problematischere praktijken van drinken, gokken en ontucht. Hij werkte als handelaar, hield van zijn vrouw Khadija bint Khuwaylid (555-619) en trok zich vaak terug om te bemiddelen in een grot in een berg een beetje buiten Mekka. Hier, in 610, ontving hij een openbaring van God, afgeleverd door de engel Gabriël. Deze eerste openbaring werd gevolgd door andere openbaringen over de rest van het leven van Mohammed.

Beginnend met zijn vrouw Khadija, vertelde Mohammed de mensen over zijn openbaringen en verzamelde een kleine groep volgelingen die accepteerden dat er maar één god was, genaamd Allah, en verwierp de verschillende goden van de polytheïstische Mekkanen. De vroege volgelingen van Mohammed accepteerden ook dat Mohammed een profeet was (rasul, boodschapper), dat ze openbaringen van God ontvingen en dat ze zich moesten concentreren op God, de Dag des Oordeels en het hiernamaals, niet alleen op de schijnbare maar tijdelijke geneugten van het leven op aarde. De openbaringen van Mohammed verwezen naar de verhalen die Joden en christenen bekend waren uit de Thora en de Bijbel, die kennelijk al bekend waren in Mekka, omdat er Joden in de regio waren, evenals een klein aantal christenen. Sommige van de personen in deze verhalen worden geassocieerd door moslims met Mekka. Van Abraham wordt gedacht dat hij zijn vrouw Hagar en zijn zoon Ismaël daar achtergelaten heeft. Hagar liep water dicht en liep in wanhoop tussen twee heuvels, Safa en Marwa, totdat God een bron met vers water voor hen voortbracht. Het was deels in dankbaarheid hiervoor en gedeeltelijk in reactie op Gods gebod dat Abraham later een tempel in de buurt bouwde, het kleine gebouw in kubisme dat bekend staat als de Ka'ba [Afbeelding rechts].

Hoewel Mohammed sommige volgelingen verzamelde, trok hij meer oppositie aan, omdat hij niet alleen de manier van leven van de Mekkanen, maar ook hun goden uitdaagde. Hij werd echter beschermd door de leider van zijn clan, zijn oom Abu Talib ibn 'Abd al-Muttalib (vgl. 619) en zette zijn prediking voort. Na de dood van Abu Talib was de nieuwe clanleider vijandig tegenover Mohammed, die in 622 zo'n zeventig volgelingen uit Mekka naar Yathrib leidde, een van oorsprong Joodse oase van zo'n 300 mijl naar het noorden waar al enkele moslims woonden. De moslims werden aanvaard in Yathrib als een nieuwe clan en als leden van de stamverbondenheid van Yathrib. De verhuizing naar Yathrib, bekend als de hijra (emigratie), was het begin van een aparte zelfbesturende moslimgemeenschap en werd later jaar nul in de islamitische kalender. Yathrib werd bekend als Medina, 'de stad'.

De hijra startte een nieuwe fase in de geschiedenis van de islam, toen Mohammed niet alleen een prediker werd maar ook de leider van zijn gemeenschap, en de islam dus kwam om het gemeenschapsleven te omvatten, evenals de meer algemene principes die Mohammed in Mekka had gepredikt. De moslimgemeenschap van Medina onder de profeet was al snel betrokken bij de oorlog, echter, vechtend tegen de mekkanen in een reeks kleine gevechten en een paar grote veldslagen. Deze oorlog duurde tot 629, toen Mekka zich overgaf aan een troepenmacht van zo'n tienduizend moslims onder leiding van Mohammed. Op dit punt werd de islam gevestigd als de dominante religieuze en politieke kracht in het gebied; Mohammed stierf kort daarna in 632. Hij werd begraven in Medina, waar later een moskee werd gebouwd boven zijn tombe [Afbeelding rechts]. Hij werd vervangen als leider van de moslims door zijn schoonvader, Abu Bakr Abdallah ibn Abi Quhafa (573-634), die de eerste "kalief" (opvolger) werd.

Islam verspreidde zich vervolgens over het Arabische schiereiland in de nasleep van een reeks oorlogen, tussen 634 en 651, waarbij de moslims zowel de twee belangrijkste regionale imperiums van die tijd versloeg, het Oost-Romeinse of Byzantijnse rijk in Constantinopel (nu Istanbul) en het Sassanid-rijk gebaseerd in het hedendaagse Iran (Hoyland 2014). De islamitische legers namen de helft van de gebieden van het Oost-Romeinse rijk in beslag (het allerbelangrijkste in Egypte en het Levant-gebied rond Syrië) en alle gebieden van het Sassanid-rijk (het allerbelangrijkste hedendaagse Irak, Iran en delen van Afghanistan). Ze voegden later toe wat nu Marokko is in het westen en wat nu Pakistan is in het zuidoosten. Deze veroveringen zijn opmerkelijk, maar niet ongeëvenaard: het West-Romeinse rijk gebaseerd op Rome, bijvoorbeeld, werd ook overspoeld door "barbaren", in dit geval Goths en Vandalen. Eeuwen later zou de helft van de gebieden die veroverd waren door de islamitische Arabieren zelf overwonnen worden door een nieuwe golf van barbaren, de Mongolen. Wat opmerkelijk is, is dat de moslim-Arabieren de gebieden die ze als één rijk hadden veroverd, eeuwenlang in stand hielden, in plaats van hun rijk te laten fragmenteren als de rijken van de Goten, Vandalen en Mongolen snel gefragmenteerd.

Hoewel het islamitische Arabische rijk of kalifaat niet al enkele eeuwen politiek begon te fragmenteren, ontstond er een vroeg geschil tussen verschillende kandidaten voor de positie van kalief (opvolger, heerser), met belangrijke gevolgen voor de toekomst van de islam. Kort na Ali ibn Abi Talib (601-61), de echtgenoot van Mohammeds dochter Fatima (overleden 632), werd kalief in 656, Mu'awiya ibn Abi Sufyan (602-80), een verre verwant van Mohammed, leidde een leger tegen Ali in de Slag bij Siffin (657). Hoewel deze strijd niet afdoend bleek, werd Mu'awiya kalief na de dood van Ali, waarmee hij een familiedynastie oprichtte die tevergeefs werd tegengewerkt door de familie van Ali, het meest opmerkelijk in de Slag bij Karbala (680), waarin Ali's zoon Hussein werd gedood. De belangrijkste betekenis van deze gebeurtenissen was dat de normatieve islam van het kalifaat, bekend als de soennitische islam, zich duidelijk ontwikkelde van de islam, gevolgd door de aanhangers van Ali, die bekend werd als de sjiieten, en aanleiding gaf tot de twee belangrijkste denominaties van de islam . De soennitische islam en de shi'i-islam hebben afzonderlijke WRSP-vermeldingen. Wat er in de rest van deze inzending over Islam wordt gezegd, verwijst alleen naar wat waar is voor zowel de soennitische islam als de shi'i-islam.

Het kalifaat vormde het hart van wat nu het Midden-Oosten is, eerst geregeerd door 661 door de Umayyad-dynastie uit Damascus en later door de Abbasidische dynastie uit Bagdad. Het werd een van de belangrijkste politiek-culturele blokken in de menselijke geschiedenis, vergelijkbaar met het oorspronkelijke Romeinse rijk of Han China, en vestigde de gevestigde orde van de islam als een belangrijke wereldgodsdienst. De heersers waren Arabisch sprekende moslims en de meerderheid van de inwoners heeft in de loop van de eeuwen de taal en religie van de elite overgenomen, hoewel enigszins ongelijk. Eerdere talen, met name Perzisch en Tamazight (Berber), overleefden in het verre oosten en het uiterste westen van het kalifaat, en vroegere religies, met name het christendom en het jodendom, overleefden overal in zakken. Christenen en Joden binnen het kalifaat waren wettelijk beschermd, maar waren ook onderworpen aan bepaalde wettelijke beperkingen.

Later verspreidde de islam zich verder dan het kalifaat, soms in het spoor van verdere veroveringen door islamitische heersers (het belangrijkste van wat nu Turkije is in de elfde en twaalfde eeuw en van het grootste deel van India tussen de twaalfde en veertiende eeuw) en soms door prediking. Predikers namen de islam naar het zuiden naar sub-Sahara Afrika, noordwaarts naar Centraal Azië, oostwaarts naar China, en zuidoosten naar Indonesië en Maleisië, waar in ongeveer 1400 een moslimsultanaat was gevestigd. De 'moslimwereld', landen waarin moslims de meerderheid vormen [afbeelding rechts], strekt zich nu uit ten zuidwesten van Kazachstan door Turkije en de Arabische wereld naar Senegal in West-Afrika, en ten zuidoosten van Kazachstan via Iran en Pakistan naar Indonesië. Moslims vormen ook substantiële minderheden in China en Rusland, en er zijn belangrijke moslimminderheden in West-Europa en Noord-Amerika, waar de eerste moslim in 1630 arriveerde (GhaneaBassiri 2010: 9). De islam is nu de op een na grootste religie ter wereld, geschat door het Pew Research Center (Lipka 2017), gevolgd door 1,800,000,000-mensen in 2015, ongeveer een kwart van de wereldbevolking. De grootste etnische groepen zijn, in volgorde van grootte, Arabisch, Zuid-Aziatisch, Indonesisch en Afrikaans. Hoewel de islam wordt geassocieerd met de Arabieren, en hoewel het Arabisch de taal van de Koran is en de universele taal van de islamitische wetenschap blijft, zijn de meeste moslims tegenwoordig geen Arabieren.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Moslims geloven dat er één enkele god is, genaamd Allah, die de wereld en de mensheid heeft geschapen, een reeks profeten heeft gestuurd om mensen te vertellen hoe ze hun leven moeten leven, en zal alle mensen individueel beoordelen op de Dag des Oordeels, sommigen naar de hemel sturen en anderen naar de hel. Ze geloven dat de eerste profeet Adam was, dat latere profeten Noach, Abraham, Mozes en Jezus waren, en dat Mohammed de laatste profeet was, na wie er geen profeten meer zullen zijn. Alle profeten onderwezen in essentie dezelfde boodschap, maar de leringen van sommige profeten werden later door hun volgelingen verkeerd begrepen of vertekend, waardoor bijvoorbeeld het idee ontstond dat Jezus de zoon van God was. Net zoals God door Mozes leerde hoe de Joden moesten leven, en hen de geboden (mitswot) bracht die de basis van de wet zijn (halakha), zo onderwees God ook door Mohammed hoe de moslims zouden moeten leven, ze de regels (fiqh) geven die de basis van de wet zijn (sharia). Moslims geloven ook dat de tekst van de koran [Afbeelding rechts] het woord van God is, geopenbaard aan de profeet Mohammed door tussenkomst van de engel Gabriël. Naast geloven in het bestaan ​​van engelen, wezens die door God zijn geschapen, net als mensen, geloven moslims ook in het bestaan ​​van de djinn, een derde klasse van zijn, vergelijkbaar in sommige opzichten met demonen. De djinn hebben net als mensen een vrije wil en kunnen er dus voor kiezen God te gehoorzamen of God ongehoorzaam te zijn. Er zijn dus islamitische jinn en christelijke jinn, net zoals er moslim- en christelijke mensen zijn. Engelen daarentegen hebben geen vrije wil: ze kunnen God alleen gehoorzamen. Om deze reden wordt beargumenteerd dat Satan nooit een engel kan zijn geweest.

Islamitische doctrines en overtuigingen behoren dan tot dezelfde groep als joodse en christelijke doctrines en overtuigingen. God wordt op een vergelijkbare manier begrepen, hoewel moslims dichter bij de joden staan ​​dan bij christenen in het afwijzen van het idee van een drie-eenheid en in het hebben van een goddelijke wet (sharia of halakha). De gemeenschap van gelovigen wordt ook op een zeer vergelijkbare manier begrepen, hoewel moslims dichter bij christenen staan ​​dan bij joden omdat ze conversie aanmoedigen. Moslims geloven echter ook dat christenen en joden die in een moslimstaat wonen het recht hebben om hun eigen religies te volgen als ze ervoor kiezen niet te bekeren en loyaal zijn aan de staat: gedwongen bekering is niet acceptabel.

Mede als gevolg van deze overeenkomsten heeft de islamitische theologie te maken gehad met veel van dezelfde problemen waarmee de joodse en christelijke theologie werd geconfronteerd. Onder deze zijn de kwesties van vrije wil en predestinatie. Een ander verband tussen de islamitische, joodse en christelijke theologie vloeit voort uit de invloed van de Griekse filosofie, die in de negende eeuw bekend werd aan islamitische theologen, en leidde tot vrijwel dezelfde debatten als in de joodse en christelijke kringen. Er is betoogd dat de middeleeuwse Latijnse scholastieke filosofie en de Arabische filosofie van dezelfde periode, waarin zowel joden in de Arabische wereld als moslims betrokken waren, in wezen één zijn (Marenbon 1998: 1-2).

De islamitische theologie moest ook worstelen met de implicaties van de ideeën van de Verlichting en de ontdekkingen van de natuurwetenschap. Gedurende de negentiende eeuw volgde een klein aantal moslimintellectuelen die nauw contact hadden met intellectuele ontwikkelingen in Europa negentiende-eeuwse Europese modellen. Sommigen werden anti-clericals of zelfs atheïsten aan het Franse model, terwijl anderen liberale, modernistische opvattingen over de islam ontwikkelden die de verenigbaarheid van islam, rede en wetenschap benadrukten (Hourani 1962). Deze trend (islamitisch modernisme) werd nooit wijdverspreid in de islamitische wereld buiten een enge klasse, deels omdat de politieke situatie betekende dat exponenten openstonden voor beschuldigingen van samenwerking met het kolonialisme, maar vandaag nog steeds in leven zijn. Een paar liberale islamitische theologen beweren nu bijvoorbeeld voor kritische lezingen van de Koran en later islamitische teksten, en voor begrip van de islam die verenigbaar zijn met feminisme en LGBT-rechten (Safi 2003). De mainstream-posities voor sommige kwesties zijn echter aanzienlijk verschoven in de afgelopen 150-jaren. Slavernij, ooit een universele instelling die werd erkend en gereguleerd door de sharia, wordt nu bijna volledig afgewezen (Clarence-Smith 2006). Het begrip van gender is ook bijna overal veranderd, hoewel gender-praktijken uiterst conservatief blijven door liberale westerse normen (Haddad en Esposito 1998).

De meeste moslims daarentegen hebben de meer controversiële ontdekkingen van de natuurwetenschap verworpen. Evolutie wordt over het algemeen niet onderwezen in scholen in de moslimwereld, en moslims zijn over het algemeen creationisten, hoewel de term niet wordt gebruikt (Riexinger 2011). De Koran wordt over het algemeen nog steeds begrepen als de eigenlijke woorden van God.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Het centrale persoonlijke ritueel van de islam is de vijf dagelijkse gebeden of sala [Afbeelding rechts], die op bepaalde tijdstippen elke dag moeten worden uitgevoerd. Elke volwassen, gezonde moslim die niet ziek is of menstrueert, moet zichzelf in een staat van zuiverheid brengen door zich op de voorgeschreven manier te wassen, zich wenden tot de Ka'ba in Mekka en specifieke woorden opzeggen vergezeld van bepaalde bewegingen, waaronder sajda, waarbij de voorhoofd wordt op de grond geplaatst. Het duurt ongeveer vijf of tien minuten om de sala uit te voeren, behalve op vrijdag, wanneer mannen (en soms vrouwen) gezamenlijk de sala in een moskee uitvoeren nadat ze naar een preek hebben geluisterd. Preken variëren in lengte, maar het vrijdaggebed duurt meestal ongeveer een uur. De sala wordt opgevat als een verplichting die verschillende voordelen oplevert.

Naast de sala is er ook de du'a, kortere gebeden voor specifieke doeleinden die op de juiste momenten naar wens kunnen worden gezegd. Een du'a kan God om geloof vragen, of om bevrijding van een bepaald gevaar, en vereist geen specifieke houding.

De centrale gemeenschapspraktijk van de islam is gedurende de hele maand Ramadan gedurende de dag vasten. Vasten houdt in dat je je niet alleen onthoudt van het eten van voedsel maar ook van drinken (en bij uitbreiding roken) en van seksuele activiteit. Net als de sala wordt vasten opgevat als een verplichting die verschillende voordelen met zich meebrengt. Sommige moslims vasten ook op extra punten gedurende het jaar.

Een derde belangrijke praktijk die zowel individueel als gemeenschappelijk is, is het geven van liefdadigheid. Dit is verplicht voor degenen die over de financiële middelen beschikken om het te doen, en wordt berekend volgens bepaalde regels en tarieven, ongeveer zoals een jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Het is een individuele praktijk in die zin dat het het individu is die het betaalt, en gemeenschappelijk omdat het de gemeenschap is die ervan profiteert.

De mate waarin moslims de sala daadwerkelijk uitvoeren varieert van tijd tot tijd en van plaats tot plaats. Hoewel er in theorie geen excuus is om het niet te doen (behalve dat het een kind, krankzinnig, etc.) is, voeren veel mensen in de grootste steden van de moslimwereld vandaag de sala niet uit, en misschien doen de meesten het zelfs niet. Sommige moslims voeren de sala in sommige perioden van hun leven scrupuleus uit, maar niet tijdens anderen. De meeste moslims in de moslimwereld daarentegen doen het snel tijdens Ramadan. Het ritme van het leven past zich aan, waarbij de werkdag vroeg eindigt, zodat gezinnen samen bij zonsondergang kunnen eten en tijdens het vasten in het openbaar eten afgekeurd wordt. De mate waarin liefdadigheid wordt gegeven is moeilijk te achterhalen, maar veel rijke moslims geven duidelijk welwillendheid zoals ze zouden moeten zijn (Sedgwick 2006).

Naast gebed en vasten is een belangrijk ritueel voor degenen die in staat zijn om het uit te voeren, een bezoek aan de Ka'ba. Aan het begin van de islam was dit mogelijk voor alle moslims, omdat alle moslims op het Arabische schiereiland woonden. Toen de islam zich over de wereld verspreidde, werd het alleen mogelijk voor het kleine aantal moslims dat in de buurt van Mekka woonde of voor degenen die tijd en geld hadden om lange afstanden te overbruggen; dit waren vaak leden van de ulama (geleerden van religie). Met de introductie van stoomschepen en toen vliegtuigen werd het mogelijk voor steeds meer moslims om naar Mekka te reizen, en aantallen die de Ka'ba bezochten, stegen van de duizenden naar de miljoenen, waardoor een belangrijk heropbouwproces nodig was (Peters 1994a).

Een bezoek aan de Ka'ba vereist niet alleen een staat van zuiverheid, maar ook (voor mannen) een bepaalde vorm van kleding, bestaande uit twee stukken ongeverfde en ongekleurde doek [Afbeelding rechts]. De bezoeker omcirkelt vervolgens de Ka'ba zeven keer tegen de wijzers van de klok in, voert wat sala uit en loopt (zoals Hagar) tussen de nabijgelegen heuvels van Safa en Marwa. Dit ritueel staat bekend als umra en kan op elk moment van het jaar worden uitgevoerd. Tijdens een bepaalde maand van het jaar, de maand van de Hajj genoemd, verrichten bezoekers niet alleen rituelen die de umra vormen, maar ook een verdere reeks rituelen, die gedurende meerdere dagen op verschillende plaatsen binnen ongeveer vijftien mijl van de Ka'ba worden uitgevoerd. De Hadj culmineert in het offeren van een klein dier zoals een schaap, een offer dat door moslims overal ter wereld wordt waargenomen, bekend als Eid al-adha, "het offerfeest." De Eid al-adha is een van de twee belangrijkste jaarlijkse festivals, de andere markeert het einde van de Ramadan.

Naast deze belangrijke rituelen, zijn er ook vele andere minder complexe rituelen, waaronder het reciteren van de koran en het bezoeken van het graf van de profeet in Medina. Er zijn ook onthoudingspraktijken: moslims mogen geen varkensvlees eten of psychoactieve drugs gebruiken. Bijna alle moslims zijn het erover eens dat alcohol verboden is; de status van andere stoffen die niet bekend waren ten tijde van de profeet, zoals cafeïne, nicotine en cannabis, wordt betwist. Ongetrouwde personen van verschillende geslachten moeten contact met elkaar vermijden en vrouwen moeten zich bescheiden kleden, evenals mannen, hoewel de vereisten voor mannelijke kleding minder belastend zijn.

Bovendien observeren moslims ook de sharia in andere gebieden. De sharia bepaalt de details van rituelen en religieuze praktijken zoals die al besproken zijn, maar bestrijkt ook tal van andere gebieden, waaronder familierecht, strafrecht en handelsrecht (Hallaq 2004). In het familierecht dekt de sharia het huwelijk, de rechten en plichten van echtgenoten, echtscheidingen en nalatenschappen. In het strafrecht dekt het strafbare feiten (bijvoorbeeld diefstal) en soms ook straf. In het handelsrecht dekt het zowel toegestane transacties (hoe een contract te sluiten) als verboden transacties (bepaalde soorten contracten, met name die waarbij sprake is van rente). Het volgen van de sharia is een religieuze verplichting: het is verkeerd om iemands echtgenoot te verwaarlozen, te stelen of zijn zakenpartner te bedriegen. Maar de Sharia wordt ook gebruikt om geschillen en praktische problemen op te lossen: hoeveel tijd moet er verstrijken voordat een verdwenen partner kan worden geacht te zijn overleden? Is het diefstal als iemand per ongeluk de tas van iemand anders neemt? Wat gebeurt er als een paard dat is verkocht, sterft voordat de nieuwe eigenaar het in bezit kan nemen?

Er bestaat algemene overeenstemming over het belang van het volgen van de sharia, maar er is niet altijd overeenstemming over precies wat de sharia over een bepaald onderwerp zegt. De grote punten zijn normaal gesproken duidelijk, dat een moslim bijvoorbeeld in liefdadigheid zou moeten geven. Veel details zijn echter niet duidelijk en zijn al eeuwenlang besproken en betwist onder de ulama. Hoewel gewone moslims normaal gesproken niet deelnemen aan deze discussies, die erg technisch kunnen worden, is niet iedereen altijd het eens met de conclusies van de ulama, en verschillende individuen hebben vaak een enigszins ander begrip van wat de Sharia over een bepaald onderwerp zegt.

De sharia is niet de enige wet die door moslims wordt gevolgd. Moslims volgen ook de voorschriften van staten en instellingen, en soms ook lokale of tribale gebruiken, die alles omvatten, van prijzen en lonen tot het onderhoud van wegen en het trainen van leerlingen. Sinds het begin van de negentiende eeuw is de balans tussen de sharia en de wet op het recht drastisch veranderd, in de mate dat in de meeste islamitische landen het statuut de sharia volledig heeft vervangen voor alle doeleinden behalve het familierecht, waar de wet vaak nog steeds de Sharia-normen weerspiegelt. Sommige landen volgen ook sharia-normen in andere rechtsgebieden en slechts een paar landen houden een puur sharia-systeem. Voor de meeste moslims is de sharia nu dus een kwestie van individueel geweten.

Naast de rituelen en praktijken die door alle moslims worden gevolgd, worden aanvullende ascetische en meditatieve praktijken gevolgd door soefi's. Soefi's hebben hun eigen WRSP-invoer.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Alle moslims zijn het erover eens dat de oorspronkelijke leider van de moslimgemeenschap de profeet Mohammed was. De meningen verschillen echter over het juiste leiderschap na de dood van de profeet in 632, en er zijn verschillende denominaties rond deze verschillende opvattingen ontstaan. Verschillen in het begrip van de sharia en van de theologie zijn dan in verband gebracht met deze verschillende denominaties. Denominaties binnen de islam verschillen evenveel als de christelijke kerken.

De belangrijkste verdeling is tussen soennitische en sjiitische moslims, een verdeling die vergelijkbaar is met die tussen katholieke en orthodoxe christenen. Soennitische moslims, die de meerderheid zijn, identificeren zich met de sunna, de praktijken die door de profeet worden onderwezen. Shi'i-moslims, die wereldwijd de minderheid zijn maar in sommige gebieden de meerderheid, identificeren zich ook met de sunna, maar identificeren zich verder met Ali ibn Abi Talib, de echtgenoot van Mohammeds dochter Fatima, en zijn shi'a (volgelingen), van wie hun naam is afgeleid. Daarnaast zijn er een aantal groepen die noch Sunni noch Shi'i zijn, maar afkomstig zijn uit de islam. Oude groepen omvatten de Ibadis, de Druzen en de Alevis, terwijl groepen van meer recente oorsprong de Ahmadiyya Baha'i-geloof Moorse wetenschapstempel van Amerikaen de natie van de islam. De mate waarin deze zichzelf nu als islamitisch beschouwen, varieert. Sommige kunnen worden omschreven als denominaties van de islam, terwijl sommige afzonderlijke religies zijn geworden.

Deze verschillende denominaties van de islam hebben geen gemeenschappelijk leiderschap anders dan de Organisatie van Islamitische Samenwerking, een inter- overheidsinstantie opgericht in 1969 dat weinig politieke impact en zelfs minder religieuze impact heeft gehad. De soennitische en shi'i-islam hebben echter gemeen dat zij de instelling van de ulama zijn. De ulama [afbeelding rechts] zijn fulltime religieuze specialisten die gedurende meer dan een millennium prediking, onderwijs en de rechterlijke macht domineerden en een krachtige en belangrijke klasse vormden. De constructie van moderne staten heeft veel van deze functies weggenomen en seculiere intellectuelen zijn recentelijk belangrijk geweest in de ontwikkeling van het islamitische geloof, maar de ulama blijven nog steeds het collectieve leiderschap en de centrale instelling van zowel de soennitische als de shi'i-islam. In sommige opzichten lijken ze op priesters, maar ze zijn geen priesters, omdat er geen rituele praktijken voor hen zijn voorbehouden. Alle moslims zijn evengoed in staat om alle rituele functies uit te voeren. Een getrainde prediker heeft de voorkeur boven een ongetrainde prediker, maar in principe kan elke moslim een ​​preek prediken en het gebed leiden.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De islam behandelt nog steeds enkele van de implicaties van de ideeën van de Verlichting en de ontdekkingen van de natuurwetenschap, hierboven besproken. Er zijn ook sociale problemen, hoewel deze minder omstreden zijn onder moslims dan onder christenen in het Westen. Er zijn echter meningsverschillen over bepaalde genderpraktijken. Sommige islamitische landen hebben het bijvoorbeeld voor een echtgenote gemakkelijker gemaakt om een ​​echtscheidingsprocedure tegen haar echtgenoot in te leiden, een hervorming die niet algemeen wordt toegejuicht.

Verschillen tussen islamitische en internationale (niet-islamitische) normen zijn soms ook een probleem. Islam verbiedt bijvoorbeeld rente, wat centraal staat in het mondiale financiële systeem. Tot op zekere hoogte is dit conflict opgelost door de oprichting van de islamitische financiële sector, bestaande uit islamitische banken en islamitische afdelingen van de grote internationale banken die standaard financiële transacties structureren op een manier die overeenkomt met de sharia. Islamitische vormen van standaard internationale industrieën zijn ook op andere gebieden ontwikkeld: er is een islamitische voedingsindustrie, islamitisch toerisme, islamitische media, enzovoort.

Bovendien zijn er een aantal wezenlijk politieke kwesties. Een daarvan is de kwestie van sektarisme. Sinds de Siffin-strijd in 657 hebben Soennitische en Shi'i-moslims periodiek met elkaar te maken gehad. Politieke conflicten tussen moslimrijken en staten hebben soms sectaire regels gevolgd, bijvoorbeeld tijdens de felle strijd tussen het soennitische Ottomaanse Rijk en het Shi'i Safavid-rijk tussen 1514 en 1639 of tijdens de oorlog tussen Iran en Irak van 1980-1988, die vochten over grondgebied dat eens was betwist tussen Ottomanen en Safavids. Soennitische en Shi'itische staten hebben echter ook lange tijd in vrede met elkaar geleefd. Evenzo zijn burgeroorlogen soms langs sektarische lijnen gevoerd, bijvoorbeeld in Libanon 1975-1990 en in Irak na de vernietiging van de door Saddam (Sunni gedomineerde) staat in 2003. Nogmaals, de soennitische en sjiitische bevolking hebben ook vaak vreedzaam samenleefd. De kwestie van sektarisme binnen de islam is een voorbeeld van de moeilijke relatie tussen religie, identiteit, politiek en conflict die ook elders wordt aangetroffen.

Een ander probleem waarmee de moslimwereld wordt geconfronteerd, is de relatie met het Westen. Vele eeuwen lang concurreerden islamitische en christelijke staten om wereldwijde dominantie, hoewel sommige individuele staten ook rangen braken en allianties vormden over religieuze lijnen heen. Tot de zestiende en zeventiende eeuw leken de moslimstaten toonaangevend, zowel op het vlak van wetenschappelijke en culturele prestaties als van geopolitieke macht. Het tij keerde toen echter, en tegen de negentiende eeuw was het duidelijk dat de christelijke staten de moslimstaten hadden overvallen. Bij 1920 bevond het grootste deel van de moslimwereld zich onder Europese koloniale controle [afbeelding rechts]. Dit is een reden waarom liberale theologie een minderheidspositie bleef: liberale posities leken onaangenaam dicht bij Europese standpunten. Sinds de 1950s en 1960s heeft dekolonisatie de politieke onafhankelijkheid van de moslimwereld hersteld, maar veel moslims vinden nog steeds dat de zogenaamde 'internationale gemeenschap' tegen hen is. Dit is een oorzaak van de anti-westerse standpunten ingenomen door bepaalde moslimstaten en niet-statelijke groepen. Er zijn ook islamitische staten en niet-statelijke groepen die pro-westers zijn, en individuele moslims kunnen feitelijk zowel westerlingen als pro-westerse zijn. Veel moslims zijn bijvoorbeeld loyale Amerikaanse burgers. Over het algemeen blijven de betrekkingen met het Westen echter een groot probleem, dat verder reikt dan de politiek, tot kwesties van identiteit en culturele authenticiteit.

Een aanverwant onderwerp is terrorisme, dat een prominente rol heeft gespeeld in recente sectaire conflicten en ook in recente conflicten tussen moslimgroepen en het Westen. Als zowel een strategie als een tactiek, komt het terrorisme voort buiten de islam (in het negentiende-eeuwse Westen), maar de tactiek van 'zelfmoordaanslagen' is vooral in verband gebracht met islamitische groeperingen en met het islamitische concept van het martelaarschap. De mening is verdeeld. Over het algemeen zijn moslims gelukkiger om de acties en de theologie van groepen waarmee ze geen politieke sympathie hebben te veroordelen dan om groepen te veroordelen met wier doelstellingen ze sympathiseren.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: De Ka'ba. Foto door Adli Wahid op Unsplash.
Afbeelding #2: Koepel boven het graf van de profeet Mohammed in Medina. Foto door Abdul Hafeez Bakhsh. CC BY-SA 3.0.
Afbeelding #3: moslims als percentage van totale bevolking per land op basis van gegevens van Pew Research Center (2012). Kaart door M. Tracy Hunter. CC BY-SA 3.0.
Afbeelding #4: de koran. Hoto door Fauzan My op Pixabay.
Afbeelding #5. Man bidt sala. Foto door Muhammad Abdullah Al Akib op Pexels.
Afbeelding #6. Twee mannen in ihram. Foto door Al Jazeera Engels. CC BY-SA 2.0.
Afbeelding #7. Een lid van de ulama, Ali Gomaa, in 2004. Foto door Lucia Luna.
Afbeelding #8. Keizer Napoleon III bevrijdt de Emir Abdelkader. Schilderij van Jean-Baptiste-Ange Tissier, 1861.

REFERENTIES

Clarence-Smith, WG 2006. Islam en de afschaffing van de slavernij. New York: Oxford University Press.

GhaneaBassiri, Kambiz. 2010. Een geschiedenis van de islam in Amerika: van de nieuwe wereld tot de nieuwe wereldorde. New York: Cambridge University Press.

Haddad, Yvonne Yazbeck en John L. Esposito, eds. 1998. Islam, gender en sociale verandering. New York: Oxford University Press.

Hallaq, Wael B. 2004. De oorsprong en evolutie van de islamitische wet. Cambridge: Cambridge University Press.

Hourani, Albert. 1962. Arabisch dacht in de liberale tijd, 1798-1939. Oxford: Oxford University Press.
Hoyland, Robert G. 2014. Op Gods pad. De Arabische veroveringen en de oprichting van een islamitisch rijk. New York: Oxford University Press.

Lipka, Michael. 2017. "Moslims en Islam: belangrijkste bevindingen in de VS en de rest van de wereld." Washington, DC: Pew Research Center. Betreden via https://www.pewresearch.org/fact-tank/2017/08/09/muslims-and-islam-key-findings-in-the-u-s-and-around-the-world/ op 8 juni 2019.

Marenbon, John. 1998. "Inleiding", Pp. 1-9 in Routledge geschiedenis van wereldfilosofieën: middeleeuwse filosofie, uitgegeven door John Marenbon. Londen: Routledge.

Peters, Francis E. 1994a. De hadj: de moslimbedevaart naar Mekka en de heilige plaatsen. Princeton: Princeton University Press.

Riexinger, Martin. 2011. "Islamitische oppositie tegen de Darwinistische evolutietheorie." Pp. 484-509 in Handboek van religie en de autoriteit van de wetenschap, uitgegeven door James Lewis en Olav Hammer. Leiden: Brill.

Safi, Omid, ed. 2003 Progressive Muslims: over rechtvaardigheid, gender en pluralisme. Oxford: Oneworld.

Sedgwick, Mark. 2006. Islam en moslims: een gids voor diverse ervaringen in een moderne wereld. Boston: Nicholas Brealey.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Cook, Michael. 1983. Mohammed. New York: Oxford University Press.

Encyclopaedia of Islam, The. Tweede en derde editie. Leiden: Brill. Betreden via https://referenceworks.brillonline.com/browse/encyclopaedia-of-islam-2 als https://referenceworks.brillonline.com/browse/encyclopaedia-of-islam-3 op 8 juni 2019.

Hodgson, Marshall GS 1974. De onderneming van de islam. 3-volumes. Chicago: University of Chicago Press.

Hourani, Albert. 1991. Een geschiedenis van de Arabische volkeren. Boston: Harvard University Press.

Peters, Francis E. 1994b. Mohammed en de oorsprong van de islam. Albany: State University of New York Press.

Koran, de. Betreden via http://www.quranexplorer.com op 8 juni 2019.

Publicatie datum:
8 juni 2019

 

 

Deel