Janet Bennion

Apostolische verenigde broeders

APOSTOLIC UNITED BRETHREN TIMELINE

1843: Joseph Smith kondigt zijn openbaring over het meervoudig huwelijk aan.

1862: Het Amerikaanse Congres neemt de Morrill Anti-Bigamy Act aan.

1882: Het Amerikaanse Congres neemt de Edmunds Anti-Polygamy Act aan.

1886: John Taylor ontvangt een openbaring over de voortzetting van het meervoudig huwelijk.

1887: Het Amerikaanse Congres neemt de Edmunds-Tucker Act aan.

1890 (6 oktober): Wilfred Woodruff kondigt een manifest aan waarin het meervoudig huwelijk wordt verboden.

1904-1907: Er werden hoorzittingen gehouden in de Amerikaanse Senaat over de zetel van Reed Smoot als senator uit Utah.

1904 (april 6): een tweede manifest werd uitgegeven door Joseph F. Smith waarin werd gedreigd met excommunicatie voor LDS-leden die een meervoudig huwelijk aangingen.

1910: De LDS-kerk begon een beleid van excommunicatie voor nieuwe meervoudige huwelijken.

1929-1933: Lorin C. Woolley richtte de "Council of Friends" op.

1935 (september 18): Lorin C. Woolley stierf en Joseph Leslie Broadbent werd hoofd van de priesterschapsraad.

1935: Broadbent sterft en John Y. Barlow wordt hoofd van de priesterschapsraad.

1935: De wetgevende macht van Utah heeft de misdaad van onwettig samenwonen verheven van een misdrijf tot een misdrijf.

1941: Leroy S. Johnson en Marion Hammon worden door John Y. Barlow tot lid van de priesterschapsraad geordend.

1941: Alma 'Dayer' LeBaron richtte Colonia LeBaron op in Mexico, als toevluchtsoord voor degenen die het meervoudig huwelijk wilden praktiseren

1942: De United Effort Plan Trust wordt opgericht.

1944 (7-8 maart): De polygamie-aanval in Boyden werd uitgevoerd.

1949: Joseph Musser krijgt een beroerte en roept zijn arts, Rulon C. Allred, als zijn tweede oudste.

1952: De Priesterschapsraad splitst zich in twee groepen: de FLDS (Leroy S. Johnson) en de Apostolische United Brethren (Rulon Allred).

1953 (26 juli): De aanval op de polygame gemeenschap in Short Creek werd uitgevoerd.

1951-1952: met de dood van Joseph Musser werd Rulon Allred het hoofd van de priesterschapsraad.

1960: Rulon Allred kocht de 640 hectare in Pinesdale, Montana als een polygaam toevluchtsoord.

1977: Rulon werd vermoord door een vrouwelijke huurmoordenaar gestuurd door Ervil LeBaron; Owen Allred nam het roer over.

2005: Owen Allred stierf op eenennegentigjarige leeftijd, nadat hij Lamoine Jensen had aangesteld als zijn opvolger.

2015: Lamoine stierf aan darmkanker, wat een grote breuk in de groep veroorzaakte, waarbij sommigen Lyn Thompson volgden en de anderen Morris en Marvin Jessop volgden.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Hoewel veel reguliere mormonen zichzelf willen distantiëren uit de praktijk ontstond polygamie voor het eerst in de mormoonse context in 1831 toen Joseph Smith jr., de oprichter van de mormoonse kerk, ook bekend als de kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, beweerde een openbaring te hebben dat het was zijn plicht om meervoudig huwelijk met de aarde te herstellen. Smith, die ten minste drieëndertig vrouwen huwde en kinderen kreeg met dertien van hen, beweerde dat hij de bevoegdheid had gekregen om 'hemels huwelijk' uit te oefenen van dezelfde bron die Abraham opdroeg zijn dienstmeisje, Hagar, naar bed te brengen om om een ​​rechtvaardig zaad en een glorieus nageslacht voort te brengen. Smith, net als anderen in zijn tijd in het westen van New York, was verstrikt in de 'Amerikaanse droom van eeuwigdurende sociale vooruitgang, in het geloof in een unieke theologie die bestaat uit een eeuwig monopolie van hulpbronnen (inclusief vrouwen) door mannen en hele godenoperaties' (Young 1954: 29). Smith beschreef een visie die hij had op God en Christus samen in een bos van bomen waarin Christus hem vertelde dat hij een hulpmiddel zou zijn bij het herstellen van het ware evangelie.

Hoewel Smith het principe van meervoudig huwelijk in 1843 bekendmaakte, werd het gedurende een aantal jaren daarna in het geheim beoefend in Nauvoo, Illinois. In 1852 onthulde Brigham Young, leider van de Mormoonse Kerk), de praktijk van het meervoudig huwelijk als een mormoonse doctrine. Toen Mormonen de openbaring over polygamie ontvingen, betoogden de aanhangers dat hoewel monogamie geassocieerd was met maatschappelijke kwalen zoals ontrouw en prostitutie, polygamie op een gunstiger manier kon voldoen aan de behoefte aan seksuele outlets buiten het huwelijk voor mannen buiten het huwelijk (Gordon 2001). De jonge, aanvankelijk aarzelend, overwon uiteindelijk zijn verlegenheid en trouwde met vijfenvijftig vrouwen. Hij had zevenenvijftig kinderen van negentien vrouwen waarmee hij sliep. In zijn bloeitijd in het Utah-gebied werd polygamie echter door slechts ongeveer vijftien tot twintig procent van de volwassenen met LDS uitgeoefend, meestal onder de leiding (Quinn 1993). Hoewel het meervoudig huwelijk openlijk in het gebied van Utah werd beoefend, duurde het tot 1876 dat het een officieel religieus principe werd dat in de Leer en Verbonden.

Politici in Washington waren niet blij met deze innovatie. In 1856 heeft het platform van de nieuw opgerichte Republikeinse Partij de partij ertoe aangezet om de "tweeling overblijfselen van barbarij" te verbieden; polygamie en slavernij. In 1862 verbood de federale overheid polygamie in de gebieden door het passeren van de Morrill Anti-Bigamy Act. Mormonen, die de meerderheid van de inwoners van Utah waren, negeerden de daad.

Vervolging van polygamie bleek echter moeilijk omdat het bewijs van niet-geregistreerde meervoudige huwelijken schaars was. In 1887 echter maakte de Edmunds-Tucker Act polygamie tot een misdrijf en stond het tot vervolging toe op basis van loutere samenwoning. De echtgenoten hoefden niet door een ceremonie te zijn gegaan om van Polygamy te worden beschuldigd zonder te beweren dat zij een wettig huwelijk hadden gesloten. Scores van polygamisten, waaronder mijn eigen voorouders, Angus Cannon en zijn broer George Q. Cannon, werden elk veroordeeld tot zes maanden in de gevangenis in 1889. De laatste slag voor de levensvatbaarheid van de polygamie in de negentiende eeuw kwam in hetzelfde jaar toen het congres de corporatie van de mormoonse kerk ontbond en het grootste deel van zijn eigendom in beslag nam. Binnen twee jaar ontkende de regering ook het recht van de kerk om een ​​beschermd religieus lichaam te zijn. Dit beleid van verwijdering van kerkelijke middelen betekende dat polygame families met beperkte middelen deze extra vrouwen moesten opgeven die illegaal werden geacht onder de Edmunds Act. Deze achterlating creëerde een grote groep alleenstaande en verarmde polygame vrouwen die niet langer religieus of economisch gebonden waren aan hun man. Als gevolg van de druk die werd uitgeoefend door de Edmunds-Tucker Act, verzaakte de kerk van de LDS de praktijk van polygamie in 1890 met het manifest van kerkpresident Wilford Woodruff. Utah werd toegelaten tot de Unie in 1896. Als gevolg van anti-polygamie wetgeving, begonnen veel voorstanders van het meervoudig huwelijk in 1885 met een exodus naar Mexico om vervolging te voorkomen. Daar creëerden ze een klein handvol kolonies, waarvan er drie vandaag nog steeds intact zijn.

Interessant is dat veel leden van de LDS Church, waaronder mijn eigen Cannon en Bennion voorouders en president Woodruff zelf (Kraut 1989), doorgaan met het verkrijgen van echtgenotes lang nadat het 1890-manifest het verbood. In 1904, om de voortdurende praktijk van het contracteren van het meervoudig huwelijk aan te pakken, publiceerde Joseph F. Smith een manifest dat was ontworpen om polygamie voor eens en voor altijd uit te roeien. Fundamentalisten Mormonen geloven dat beide manifesten werden gebruikt om de heilige verbonden te manipuleren voor politiek gewin (Willie Jessop, geciteerd in Anderson 2010: 40); zij geloven dat God heimelijk de macht had overgedragen om polygamie voort te zetten bij John Taylor (derde profeet van de kerk) door een openbaring in 1886. Deze openbaring was het bepalende verhaal voor fundamentalisten en leidde tot hun scheiding van de reguliere kerk (Driggs 2005). Taylor beweerde dat terwijl hij zich in het huis van John Woolley in Centerville, Utah verbleef, hij een hele nacht bij Joseph Smith doorbracht, die hem opdroeg de praktijk van polygamie voort te zetten. John Woolley's zoon, Lorin, een lijfwacht van de profeet, was aanwezig tijdens een clandestiene ontmoeting op 27 in september in het Woolley-huishouden. Tijdens deze ontmoeting wijdde John Taylor George Q. Cannon, John W. Woolley, Samuel Bateman, Charles Wilkins en Lorin Woolley als 'sub rosa' priesters en gaf hen de bevoegdheid om meervoudige huwelijken te verrichten. John Woolley kreeg voor het eerst de sleutels van de patriarchale orde, of sleutels van het priesterschap. Vervolgens gaf hij ze door aan Lorin, [Afbeelding rechts] die later door de kerk van de LDS werd geëxcommuniceerd wegens 'pernicieuze leugenachtigheid'.

Aan het begin van de twintigste eeuw was de juridische status van polygamie in Utah nog steeds niet duidelijk. In 1904 hield de Amerikaanse Senaat een reeks hoorzittingen nadat LDS-apostel Reed Smoot was gekozen als senator uit Utah. De controverse concentreerde zich op de vraag of de kerk van LDS in het geheim het meervoudig huwelijk ondersteunde. In 1905 gaf de kerk LDS een tweede manifest uit dat bevestigde dat de kerk afstand deed van de praktijk, waardoor Smoot zijn senaatszetel kon behouden. Toch gingen de hoorzittingen door totdat 1907, de Senaats meerderheid, nog steeds geïnteresseerd was in het straffen van Smoot voor zijn associatie met de Mormoonse kerk. Door 1910 begon het mormoonse leiderschap degenen die nieuwe polygame allianties vormden te excommuniceren, gericht op ondergrondse meervoudige bewegingen. Van 1929 tot 1933 weigerde het fundamentalistische leiderschap van Mormon te stoppen met het beoefenen van polygamie en was het onderworpen aan arrestatie en ontzegging van rechten. In 1935 verhoogde de wetgever van Utah de misdaad van onwettig samenwonen van een misdrijf tot een misdrijf. Datzelfde jaar overvielen de wetshandhavingsinstanties in Utah en Arizona de polygame nederzetting in Short Creek na beschuldigingen van polygamie en sekshandel.

Van 1928 tot 1934 leidde Lorin C. Woolley een groep genaamd de Raad van Zeven, ook bekend als de Raad van Vrienden. Deze groep bestond uit Lorin Woolley, John Y. Barlow, Leslie Broadbent, Charles Zitting, Joseph Musser, LeGrand Woolley en Louis Kelsch. Woolley beweerde dat de raad het ware priesterschapsgezag op aarde was en eerder in het geheim in Nauvoo (Illinois) had bestaan. Deze ondergrondse beweging versterkte enkele van de vroege doctrines van Brigham Young zoals het communalisme, het Adam-God-geloof en het meervoudig huwelijk. Leiders van de beweging beweerden dat de LDS-kerk zijn autoriteit had verloren om directe openbaring van God te krijgen toen het het heilige principe van het meervoudig huwelijk stopzette tijdens het Woodruff-voorzitterschap.

Hoewel de Council of Friends in Salt Lake is begonnen, heeft het zijn bevel verplaatst naar de stad Short Creek aan de grens tussen Utah en Arizona om vervolging te voorkomen. Short Creek zette de weg voor de eerste poging om een ​​United Order of Effort te maken, om te helpen bij het organiseren van eigendommen en het beheren van land. De locatie, omringd door majestueuze rode rotspartijen en kleine vruchtbare kreekbedden, werd ingewijd door Brigham Young, die zei dat het de "kop niet de staart" van de kerk zou zijn. Voor een decennium was het de verzamelplaats voor veel leden van de LDS-kerk die polygamie levend wilden houden. De leden van de Raad van Vrienden waren het over het algemeen eens over het runnen van de ondergrondse priesterschapsbeweging en de bevolking van aanhangers van het Mormoonse fundamentalisme begon te groeien, meestal door natuurlijke toename en de immigratie van ontevreden leden van de Mormoonse kerk die wilden leven de 'oude manieren'. In 1935 vroeg de kerk van de LDS leden van de Short Creek om het presidentschap van de kerk te ondersteunen en een eed te tekenen waarin het meervoudig huwelijk werd veroordeeld. Dit verzoek werd niet goed ontvangen met eenentwintig leden, die weigerden te tekenen en vervolgens werden geëxcommuniceerd. Verschillende leden werden gevangen gezet voor bigamie.

Samenvallend met de organisatie van Short Creek was de ontwikkeling van een fundamentalistische beweging in Colonia Juarez in het noorden van Mexico. Benjamin Johnson, een lid van de Council of Fifty (een nieuwe wereldregering georkestreerd in de tijd van Brigham Young), beweerde de priesterschapssleutels van Young te hebben verkregen. Hij gaf ze op zijn beurt aan zijn neef, Alma 'Dayer' LeBaron. Dayer vestigde later Colonia LeBaron, gelegen tachtig kilometer ten zuidoosten van Colonia Juarez in Galeana, als een toevluchtsoord voor diegenen die meervoudig huwelijk wilden beoefenen.

Ondertussen, terug in Short Creek, verlegde het gemeentebestuur zich van Lorin C. Woolley, die stierf in 1934, naar J. Leslie Broadbent, die leidde tot zijn dood in 1935. John Y. Barlow nam het toen over als profeet van 1935 naar 1949, waarna Joseph Musser de priesterschapsraad beheerste. Musser en L. Broadbent schreven het Aanvulling op het nieuwe en eeuwige verbond van het huwelijk (1934), die drie graden van priesterschapsleiderschap vestigde: 1) het ware priesterschap bestaande uit hogepriesters, vroeger bekend als het Sanhedrin, of de macht van God op aarde; 2) het Koninkrijk van God, het kanaal waardoor de macht en autoriteit van God functioneert in het besturen van de aarde en "inwoners daarvan in politieke dingen", en 3) de Kerk van Jezus Christus (de LDS Kerk), die alleen kerkelijke jurisdictie heeft over haar leden. De eerste categorie bestond volgens Musser uit de fundamentalistische sleutelhouders, hijzelf en andere leden van de raad. De tweede categorie verwees naar het grote aantal algemene leden, die in dienst waren van de sleutelhouders. De derde verwees naar de reguliere orthodoxe kerk, die niet langer direct gezag had om Gods werk te doen, maar nog steeds een waardevolle opstap naar de volgende topniveaus was.

In 1944, tijdens het leiderschap van Barlow, overviel de Amerikaanse overheid Short Creek en de polygamisten uit Salt Lake City, waarbij vijftien mannen en negen vrouwen in de gevangenis van de staat Utah werden geplaatst. Aan het begin van de twintigste eeuw was de juridische status van polygamie in Utah nog steeds niet duidelijk.

Op 26 in juli, 1953, veegde een andere inval over Short Creek. Na deze overval werden 31 mannen en negen vrouwen gearresteerd en 263-kinderen uit hun huizen gehaald en in hechtenis genomen. Van de 236-kinderen mochten 150 niet langer dan twee jaar naar hun ouders terugkeren.

Andere ouders hebben nooit de voogdij over hun kinderen teruggekregen. Vóór de inval begon de Short Creek-priesterschapsraad uiteen te vallen, waarmee een profetie van John Woolley vele jaren daarvoor vervuld werd dat 'een nog ongeboren generatie, samen met enkele van de mannen die hier nu wonen, groepen gaat oprichten. . . [en]. . . zouden onder elkaar betwisten, dat ze zouden verdelen, dat ze zouden onderverdelen en dat ze in grote ruzie zouden zijn ”(geciteerd in Kraut 1989: 22).

Nadat Joseph Musser een beroerte had gehad in 1949, belde hij zijn arts, Rulon C. Allred, [Afbeelding rechts] om zijn tweede oudste te zijn. In 1951 herstelde Musser zich voldoende om zich bij Richard Jessop te voegen door Rulon als patriarch van de priesterschapsraad te stemmen. Musser's beslissing werd door de meeste leden van de raad van commissarissen afgewezen, die afwezig waren tijdens de benoeming van Rulon, inspirerende strubbelingen en verschillende interpretaties over wie de "one mighty and strong" zou zijn. Deze kibbeling splitste de originele beweging. Rulon Allred leidde een factie en Louis Kelsch leidde de andere. Leroy S. Johnson en Charles Zitting, die loyaal waren aan Kelsch, bleven in Short Creek, waar ze de officiële Fundamentalistische kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen creëerden, terwijl Musser, Jessop en Allred aan het werk gingen om een ​​nieuwe beweging te beginnen, die uiteindelijk bekend werd als de Apostolische Verenigde Brethren. Deze laatste groep creëerde een nieuwe raad in 1952, bestaande uit E. Jenson, John Butchereit, Lyman Jessop, Owen Allred, Marvin Allred en Joseph Thompson. Hoewel deze splitsing leidde tot grote veranderingen in de uitdrukking van het Mormoonse fundamentalisme, delen alle hedendaagse groepen waarvan de oorsprong ligt in de oorspronkelijke Short Creek-beweging, gemeenschappelijke draden van verwantschap, huwelijk en kernovertuigingen.

LEER / OVERTUIGINGEN

Mormoonse fundamentalisten zijn degenen die zich abonneren op een merk van de heiligen der laatste dagen, gesticht door Joseph Smith, dat polygamie, traditionele genderrollen en religieus communalisme omvat. Ongeveer vijfenzeventig procent van deze polygamisten komt uit de drie grootste bewegingen: de Apostolische verenigde broeders (AUB of Allred Group), de fundamentalistische heiligen der laatste dagen (FLDS) en de Kingston Clan. De rest komt uit de kleine LeBaron-gemeenschap in Mexico en niet-gelieerde polygamisten verspreid over de westelijke Verenigde Staten die bekend staan ​​als 'onafhankelijken'. Deze schismatieke secten en individuen zijn toegewijd aan een Abrahamic model voor het bouwen van koninkrijken dat leidt naar het uiteindelijke doel om de hemelse aanwezigheid van Elohim, de Vader.

Om de verschillen tussen AUB-fundamentalisten en de reguliere kerk samen te vatten, noemt polygamist Ogden Kraut (1983) een aantal belangrijke kwesties: de praktijk van polygamie, de praktijk van zendingswerk, opvattingen over het priesterschap, de adoptie van de Verenigde Orde, geloof in het concept van de bijeenkomst van Israël, het geloof in de Adam-God-theorie, het aannemen van het concept van de 'ene machtige en sterke', de ontwikkeling van het concept van Zion, overtuigingen over zwarten en het priesterschap, en geloof over het koninkrijk van God. De Adam-God-leer is een theologisch idee van Brigham Young dat Adam van een andere planeet kwam en naar de aarde kwam als Michael, de engel. Hij werd toen een sterfelijke man, Adam, en vestigde het menselijk ras met zijn tweede vrouw, Eva. Na zijn opgang naar de hemel diende hij als God, de hemelse Vader van de mensheid.

Fundamentalisten verschillen ook in hun associatie van de "volheid der tijden" met het meervoudig huwelijk en hun overtuiging dat men vrouwen moet verkrijgen door de wet van Sara om de hoogste glorie van het celestiale koninkrijk te bereiken. 6 Ze geloven ook dat het evangelie onveranderlijk is; dienovereenkomstig, als God Joseph Smith zou vertellen om polygamie te beoefenen, zou het vandaag en altijd moeten worden beoefend. Met andere woorden, waarheid is een kennis van "dingen zoals ze zijn, en zoals ze waren, en zoals ze zullen zijn" (Leer en Verbonden 93: 24). Smith verklaarde ook dat als "iemand een ander evangelie predikt dan dat wat ik heb gepredikt, hij zal worden vervloekt" (Smith 1838: 327) en dat God "de verordeningen voor altijd en voor altijd hetzelfde" (Smith 1838: 168 ).

De begiftigingsrituelen, die fundamentalisten voelen, moeten daarom niet worden gewijzigd, zoals ze in 1927 waren, toen LDS-apostel Stephen Richards afstand deed van de Adam-Goddoctrine en de bijbehorende symbolen uit het priesterschapskleed verwijderde (Richards 1932) en in de 1990s, toen LDS profeet Ezra T. Benson hervormde de ceremonie om vrouwen in staat te stellen een directe weg naar God te hebben in plaats van door hun echtgenoten of vaders heen te gaan. De laatste wijziging verwijderde ook de strafsymbolen en -gebaren die werden gebruikt om te illustreren wat iemand zou overkomen als de heilige riten werden onthuld, niet anders dan die gebruikt door de vrijmetselaars. De LDS-kerk heeft ook de rite veranderd die heiligen in Gods tegenwoordigheid brengt en het heilige gewaad verkort en gemoderniseerd. Fundamentalisten zijn van mening dat de rituelen en symbolen die verloren zijn gegaan, moeten worden hersteld en dat vrouwen door hun Verlossers op Mt. Sion op hun weg naar God. Ze beweren ook dat de exacte woorden in de heilige ceremonie, diegenen die werden gebruikt in de tijd van Joseph Smith toen priesterschapszegeningen werden verleend, in de moderne tijd moeten worden gebruikt, gesproken in het negentiende-eeuwse vers.

Veel leden van de AUB verwerpen ook de 1978-onthulling die aan president Kimball werd gegeven en waarmee zwarten het priesterschap konden binnengaan (Leer en Verbonden, Verklaring 2). Ze geloven dat God Joseph Smith heeft verteld dat "negers" worden gekenmerkt door het bloed van Kaïn en dat ze het priesterschap en de tempels verontreinigen. De FLDS verwijderden een Polynesiër uit hun midden, verklarend dat hij te donker was, en ze fronsten naar interraciale huwelijken van welke aard dan ook. Brigham Young bestrafte dergelijke overtuigingen toen hij schreef dat die zwarten "laag in hun gewoonten zijn, wild en schijnbaar beroofd van bijna alle zegeningen van de intelligentie die in het algemeen aan de mensheid wordt verleend" (Young 1867: 290). De AUB en LeBarons zijn ook tegen zwarten, maar staan ​​gemengde allianties toe met zowel Hispanics als Polynesiërs. Niettemin heeft de AUB Richard Kunz (een persoon die fenotypisch wit en genotypisch zwart is) verwijderd uit zijn positie in de priesterschapsraad.

Een ander verschil tussen de LDS-kerk en de AUB is dat zij geloven dat Gods wet bedoeld is om de wetten van de mens te overtreffen. Hoewel welzijnsfraude, bigamie, het verzamelen van illegale wapens of bepaalde vormen van thuisonderwijs mogelijk in strijd zijn met het burgerlijk recht, zijn ze een manier om het hogere mandaat voor het verstrekken van grote aantallen kinderen (Hales 2006) te volgen. Opgemerkt moet worden dat sommige polygamistische gemeenschappen, zoals Pinesdale, Montana, nauw samenwerken met wetshandhaving en zich aan de wet houden. Ze registreren eventuele zedendelinquenten en excommuniceren criminelen.

De AUB is ook van mening dat zendingswerk moet worden uitgevoerd zoals Joseph Smith het heeft bevolen, zonder 'handtas of buidel', waarmee zonder financiële steun wordt bedoeld. Ze zijn het ook niet eens met de identificatie van de mainstream kerk van Independence, Missouri, als de "enige plaats" voor de bijeenkomst van Sion. Deze locatie staat ook bekend als Adam-ondi-Ahman of de voormalige Hof van Eden. De meeste fundamentalisten zijn van mening dat Zion zich in de Rocky Mountains bevindt, waar de Heiland op een dag zal terugkeren.

Mormoonse fundamentalisten, zoals het gewone LDS, wordt door God gevraagd om zichzelf te beschouwen als Adam of Eva, een concept ingebed in de begiftigingsceremonie. Ze dienen allemaal een proeftijd op aarde totdat ze kunnen terugkeren naar de tegenwoordigheid van de Vader. Tijdens deze proeftijd moeten ze, net als Adam, "verder licht en kennis" nastreven en boodschapper zoeken die hen kan begeleiden bij het ontvangen van de sleutels die de macht van het priesterschap kunnen ontsluiten en de sluier verwijderen die het aardse leven en het celestiale koninkrijk grenst.

Voor de apocalyptische fundamentalisten zijn er tekenen en tekens in overvloed en heeft elk symbool en elke tekst een sublieme betekenis. Veel van deze tekens geven de millenarianist de opdracht om boven de orthodoxie uit te gaan en ernaar te streven om onder de waarlijk gezegende personen te behoren die in de godengemeenschap wonen (Michael ook bekend als Adam, Jezus en Jozef) en de 'mysteriën van het koninkrijk' te omarmen "(Leer en Verbonden 63: 23; 76: 1-7). Maar niet iedereen kan de mysteries begrijpen; de waarachtige rechtvaardige moet de "ogen hebben om te zien en de oren om te horen" de waarheid over de volheid van het evangelie. Veel fundamentalisten zien hun moderne profeet (Jeffs, Allred, Kingston, enzovoort) als de bron van goddelijke openbaring, maar onafhankelijken beweren vaak dat zij zelf het 'heilige geheim' van directe mens-tot-God openbaring bezitten (Leer en Verbonden Commentaar 1972:141). Dat is de aantrekkingskracht van het fundamentalisme, dat u uw eigen profeet, ziener en koning kunt zijn.

De 'mysteries' omvatten goddelijke stappen om de geldigheid van openbaringen en ware profeten te testen. Een ervan houdt in dat de roeping en verkiezing zeker zijn (Young 1867), zodat de uitverkorenen het recht hebben om te praten met de doden achter de sluier en persoonlijke openbaringen van God te ontvangen. Een andere stap is om jezelf te vernederen in de ware volgorde van het gebed, een methode die door Adam werd gebruikt; degenen die deze gewoonte volgen, dragen tempelkleding, knielen en bidden met opgeheven handen van lofprijzing en smeekbeden, roepend: "O God, hoor de woorden van mijn mond." Net zoals Joseph Smith de goddelijke verordeningen en doctrines kreeg, zo kan ook elke man die zoekt naar het juiste priesterschapsgezag, die de verbonden nakomt en die hongert en dorst naar de kennis. Heiligen die zich aan gerechtigheid toewijden en hogere verordeningen van verhoging ontvangen, worden leden van de "kerk van de eerstgeborenen", een binnenste cirkel van getrouwe heiligen die de volheid beoefenen en die mede-erfgenamen van Christus zullen zijn in het ontvangen van alles wat de Vader heeft (McConkie 1991: 139-40). Ze zullen worden verzegeld door 'de heilige geest van belofte', zullen koningen en goden in wording worden en zullen deelnemen aan de eerste opstanding. Dit zal hen in staat stellen om op Mt. Zion met God in gezelschap van engelen in het celestiale koninkrijk (Leer en Verbonden 76: 50-70). Leden van de eerstgeborenen kunnen worden gevraagd de wet van het land te overtreden vanwege de hogere wet, misschien zelfs een moord plegen, zoals profeet Nephi van het Boek van Mormon geboden was om de boze te doden, Laban. Het is door dit proces dat "alleen maar mensen volmaakt zullen worden" en de gaven van koninkrijken en prinsdommen in nieuwe werelden zullen worden gegeven buiten de grenzen van hun verbeelding.

Naast de 'mysteries', de meest gewaardeerde fundamentalistische principes die door de LDS-kerk werden verlaten, zijn polygamie, de Adam-Goddoctrine en de Wet van Consecratie. Wanneer deze principes intact zijn, correleert de hemelorde vier verschillende evangelie-georiënteerde elementen in een werkbaar systeem: sociaal, politiek, spiritueel en economisch. Het sociale element van de hemelse orde is polygamie, het politieke element is het koninkrijk van God of de regering van God, het spirituele element is het priesterschap als het kanaal voor openbaring, en het economische element is de Verenigde Orde.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De Apostolic United Breathern (AUB) heeft ongeveer 8,000 leden over de hele wereld. Hun officiële hoofdkantoor is in Bluffdale, Utah, waar ze een kapel / culturele zaal, een schenkinghuis, een school, archieven en een sportveld hebben. De meeste leden wonen in middelgrote split-level woningen en werken in de bouw. De meer succesvolle eigen enorme gebouwen in Eagle Mountain en Rocky Ridge die plaats bieden aan vier tot vijf vrouwen en vijfentwintig kinderen. De kerk exploiteert ten minste drie privéscholen, maar veel gezinnen hebben thuisonderwijs of sturen hun kinderen naar openbare of openbare handvestscholen, die zich mengen met de reguliere. Andere bijkantoren zijn onder meer Cedar City, Lehi en Granite, Utah; Pinesdale, Montana; Lovell, Wyoming; Mesa, Arizona; Humansville, Missouri; en Ozumba, Mexico, waar het een tempel heeft met ongeveer 700 volgers. Meer AUB-leden wonen in Duitsland, Nederland en Engeland.

Zoals gezegd, werd Dr. Rulon C. Allred, een natuurgeneeskundige, profeet in 1954, waarbij hij polygamie adopteerde terwijl hij sterke banden met de LDS-kerk handhaafde, ook al werd hij geëxcommuniceerd. Hij zag de fundamentalistische poging niet als zijnde boven de kerk maar parallel daaraan, in de mening dat niet iedereen aan polygamie kon (of zou moeten) deelnemen.

In 1959 was de AUB uitgegroeid tot 1,000 leden met de hulp van Joseph Lyman Jessop, Joseph Thompson en andere bekeerlingen, die elkaar heimelijk ontmoetten in het huis van Owen Allred, de broer van Rulon, in Bluffdale. In 1960 kocht Rulon Allred de 640 hectare in Pinesdale, Montana voor $ 42,500, en in 1973 noemden meer dan 400 fundamentalisten het huis. Toen ik daar was, van 1989 tot 1993, was er een school / kerkcomplex, een bibliotheek, een veebedrijf, een machinewerkplaats en de overblijfselen van een melkveebedrijf. Ik telde ongeveer 60-70 gehuwde mannen (patriarchen) met ongeveer 140-150 vrouwen (gemiddeld ongeveer 2.8 elk) en 720 kinderen. De Jessops (Marvin en Morris) en hun oudste zoons waren de leiders van Pinesdale, samen met minder machtige leden van de priesterschapsraad.

De AUB pochte van meer bekeerlingen dan enige andere groep. Mensen werden aangetrokken door de belofte van homesteading en het bouwen van koninkrijken in een groep met weinig beperkingen. Meerdere plechtigheden werden door de priesterschapsraad uitgevoerd in huizen, in het begiftigingshuis, in het kerkgebouw, of zelfs op een heuvel of weide. Bij 1970 bevond het aantal AUB-leden zich dichtbij 2,500, dat zich uitbreidde naar het zuiden van Utah en langs het Wasatch-front.

De priesterschapsraad van Rulon Allred bestond uit Rulon, Owen Allred, George Scott, Ormand Lavery, Marvin Jessop en zijn broer Morris Jessop, Lamoine Jensen, George Maycock, John Ray en Bill Baird. In de loop der jaren verving Rulon leden die stierven, die werden geëxcommuniceerd (zoals in het geval van John Ray), of die afvallig waren. Rulon hield zijn twee broers, Owen en Marvin, dicht bij de hand, schonk hun gunstig rentmeesterschap en verleende hun toestemming om elk met meerdere vrouwen te trouwen. De AUB gebruiken kerkelijk materiaal van de LDS in hun preken en voor zondagsschoollessen. Veel van de ambten en roepingen zijn hetzelfde. De leden van de AUB hebben ook de neiging om te integreren met omliggende mormoonse gemeenschappen, grotendeels dankzij Owen Allred's wens om met lokale wetshandhavingsfunctionarissen samen te werken en een eind te maken aan de praktijk van gearrangeerde huwelijken met minderjarige meisjes. Allred [afbeelding rechts] was van mening dat transparantie een belangrijke factor was in zijn inspanningen om de niet-mormoonse gemeenschap te laten zien dat de AUB en haar leden geen bedreiging vormden.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

In 1977 werd Rulon vermoord door een vrouwelijke huurmoordenaar gestuurd door Ervil LeBaron en nam zijn broer Owen het roer over. Owen leidde de groep achtentwintig jaar, een periode waarin de AUB haar lidmaatschap uitbreidde en een tijd van samenwerking aanging met de pers, de academische wereld en het bureau van de procureur-generaal in Utah.

In twee decennia (1975-1995) werden drie Allred raadsleden beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen: John Ray, Lyn Thompson en Chevral Palacios. Toch zijn de misbruikpercentages niet hoger dan je zou verwachten in de reguliere monogame gemeenschappen van de Verenigde Staten. Leden die misbruik plegen, worden geëxcommuniceerd en slachtoffers worden aangemoedigd om aangifte te doen bij de politie. Bovendien stel ik voor dat de AUB progressiever en gezagsgetrouwer is dan andere groepen. De leden betalen hun belastingen, lijken zich grotendeels te kleden zoals iedereen, sturen hun kinderen naar een openbare school en hebben zelfs een padvindersgroep. Er zitten wat vliegen in de AUB-zalf, zoals de ex-Allredite-man die onlangs werd gearresteerd voor het verkrachten van tweelingzussen in Humansville, Missouri. Er zijn ook aanwijzingen voor het witwassen van geld en enige sociale fraude. Volgens een voormalig lid, advocaat John Llewellyn, worden meervoudige vrouwen naar het nabijgelegen Hamilton gestuurd om als alleenstaande moeders bijstand aan te vragen, en zij nemen dit geld rechtstreeks naar de priesterschapsdragers. In mijn eigen onderzoek in 1993 hoorde ik van uitkeringsmisbruik in vijfentwintig procent van mijn steekproef van vijftien uitgebreide gezinnen. Ze zagen het op dezelfde manier als de FLDS-vrouwen, als 'creatieve financiering' die werd weggenomen van de federale overheid, een corrupte entiteit.

In 2004 bestond de priesterschapsleiding uit Owen Allred, Lamoine Jensen, Ron Allred, Dave Watson, Lyn Thompson, Shem Jessop, Harry Bonell, Sam Allred, Marvin Jessop en Morris Jessop. In 2005 stierf Owen Allred op eenennegentigjarige leeftijd, nadat hij Lamoine Jensen had aangesteld als zijn opvolger en meer senior raadsleden had overgeslagen. In 2015 stierf Lamoine aan darmkanker, wat een grote breuk veroorzaakte in de groep, waarbij sommigen Lyn Thompson volgden en de anderen Morris en Marvin Jessop volgden.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Joseph Smith Jr.
Afbeelding #2: Lorin Woolley.
Afbeelding #3: Rulon Allred.
Afbeelding #4: Owen Allred.

Referenties **
** Tenzij anders aangegeven, is het materiaal in dit profiel afkomstig uit Janet Bennion, Polygamie in Primetime (Brandeis University Press, 2012).

Anderson, Scott. 2010. "De polygamisten." National Geographic, Februari: 34-61.

Driggs, Ken. 2005. "Gevangenschap, opstandigheid en verdeeldheid: een geschiedenis van het fundamentalisme van Mormon in de 1940's en 1950's." Dialoog 38: 65-95.

Driggs, Ken. 2001. "'Dit zal ooit het hoofd zijn en niet de staart van de kerk': een geschiedenis van de fundamentalisten van de mormoon in Short Creek. ' Tijdschrift van kerk en staat 43:49-80.

Gordon, Sarah. 2001. De mormoonse vraag: polygamie en constitutioneel conflict in het negentiende-eeuwse Amerika. Chapel Hill: University of North Carolina Press.

Hales, Brian. 2006. Modern Polygamie en Mormon Fundamentalisme: De Generaties Na Het Manifest. Salt Lake City: Greg Kofford Books.

Kraut, Ogden. 1989. De fundamentalistische mormoon. Salt Lake City: Pioneer Press.

McConkie, Bruce R. 1991. Mormon-doctrine. Salt Lake City: Bookcraft. [Encyclopedisch werk oorspronkelijk geschreven in 1958; geen officiële publicatie van de LDS Church.], 139-40

Musser, Joseph en L. Broadbent. 1934. Aanvulling op het nieuwe en eeuwige verbond van het huwelijk. Pamflet. Salt Lake City: Truth Publishing Company.

Quinn, D. Michael. 1993. "Meervoudig huwelijk en mormoonse fundamentalisme." Pp. 240-66 in Fundamentalismen en samenleving, bewerkt door Martin Marty en R. Scott Appleby. Chicago: University of Chicago.

Richards, Stephen. 1932. Preek afgeleverd in april 1932 Algemene conferentie van LDS, ook geciteerd in de Salt Lake Tribune, April 10, 1932.

Smith, Joseph Fielding. [1838] 2006. Leringen van de profeet Joseph Smith. Gecompileerd en uitgegeven door Joseph Fielding Smith. Salt Lake City: Deseret Books.

Young, Brigham.1867. Journal of Discourses 12: 103; 7: 290, november. Liverpool: LDS Church.

Young, Kimball. 1954. "Sex Rollen in Polygamous Mormon Families." Pp. 373-93 in Lezingen in psychologie, bewerkt door Theodore Newcomb en Eugene Hartley. New York: Holt.

Publicatie datum:
27 mei 2019

 

Deel