Helen Cornish

Museum voor hekserij en magie

MUSEUM VOOR WITCHCRAFT EN MAGISCHE TIJDLIJN

Eind jaren dertig: Cecil Williamson richtte het Witchcraft Research Center op.

1951-1960: Het Museum of Magic and Superstition werd geopend op het eiland Man door Cecil Williamson, hij verhuisde het naar het vasteland van het Verenigd Koninkrijk in de jaren vijftig, eerst in Windsor en vervolgens in Bourton-on-the-Water.

1960: Cecil Williamson verplaatst het Museum of Witchcraft naar Boscastle, Cornwall.

1996 (31 oktober): Het museum werd verkocht aan Graham King.

1998: De begrafenis van een tentoongesteld skelet (geclaimd als Joan Wytte, Fighting Fairy Woman of Bodmin, 1781-1822) vond plaats.

2004: Er vond een plotselinge overstroming plaats in Boscastle. Het museum was een jaar gesloten en ging in maart 2005 weer open.

2013 (31 oktober): De collectie is geschonken aan het Museum of British Folklore, Simon Costin.

2015: De naam van het museum wordt veranderd in The Museum of Witchcraft and Magic.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS 

"Het Museum van Hekserij en Magie onderzoekt de Britse magische praktijk en maakt vergelijkingen met andere geloofssystemen, van de oudheid tot de moderne tijd" (MWM Guidebook 2017: 5). [Afbeelding rechts] Het Museum of Witchcraft and Magic in het Verenigd Koninkrijk werd in 1951 geopend in Castletown op het eiland Man door Cecil Williamson, en hij had eind jaren dertig het Witchcraft Research Centre opgezet. Tijdens zijn eigendom van het museum in Castletown nam hij Gerald Gardner in dienst als heks, die het gebouw kocht toen Williamson [Afbeelding rechts] zijn collectie naar het vasteland verplaatste. In de jaren vijftig richtte Williamson het museum kort op in Windsor, gevolgd door Bourton-on-the-Water, voordat het zich vestigde in Boscastle aan de noordkust van Cornwall, waar het is gebleven (Patterson 1930; Williamson 1950), en viert het zijn zestigjarig bestaan ​​in 2014. . Het museum heeft drie eigenaren / regisseurs gehad: de oprichter Cecil Williamson (1950-1996), Graham King (1996-2013) en het Museum of British Folklore, regisseur Simon Costin (2013-present). Het is een bloeiend en zelfvoorzienend "micro-museum" (Candlin 2015), met een gevestigde "Vrienden van het Museum van Hekserij en Magie." Voor een klein onafhankelijk museum zijn bezoekersaantallen hoog, kijkend over 40,000 tussen Pasen en Halloween in 2018.

Het museum in Boscastle ligt aan de rand van de haven in een laag, twee verdiepingen tellend stenen gebouw, ooit onderdeel van de visserijgeschiedenis van de stad. Cecil Williamsons 'rariteitenkabinet'-benadering werd vervangen door de thematische curatie van King en vandaag de dag doorkruisen meer dan twintig permanente vertoningen op een labyrintische manier door kleine kamers. De route stimuleert een lineaire richting door het museum en bevordert een gevoel van onderdompeling in een esoterische wereld. Beneden, smal gangen zijn omzoomd met thema's (afbeeldingen, vervolging, christelijke magie, kruiden), een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en een tableau van een negentiende-eeuwse Witch's Cottage (huisje van Joan). [Afbeelding rechts] Boven komt uit in een grote, thematisch georganiseerde kamer (bijvoorbeeld charmes, bescherming, vloeken, mandrakes, de godin, de groene man, de Richel-collectie, het tableau van de gehoornde God). Een tweede smalle trap leidt naar drie kleine galerijen (waaronder waarzeggerij, zeehekserij, gereedschappen en moderne hekserij). Bij de uitgang is de schrijn, een rustig zitgedeelte voor contemplatie, waar een houten bank en een stenen raam uitkomen op een beek die langs de zijkant van het gebouw naar de haven loopt. Buiten maken een kleine kruidentuin en een bank een kleine binnenplaats, en een groot wilgenbeeld van Pan (in langdurige bruikleen) kijkt uit over de rivier en de haven. De verzameling bevat 3,000-objecten, een bibliotheek met meer dan 7,000-boeken en een substantieel gedigitaliseerd onderzoeksarchief (te bekijken op afspraak).

Tijdens het directeurschap van Graham King, in augustus 2004, trok een verwoestende plotselinge overstroming door Boscastle, waardoor de stad gedurende vele maanden werd gesloten terwijl reparaties aan gebouwen, wegen en bruggen plaatsvonden. De museumcollectie raakte beschadigd en vervuild, maar het museum ging in maart 2005 weer open. Na de overstroming richtte King een trust op voor de museumcollectie en formaliseerde hij de informele Vriendenvereniging tot een geregistreerd goed doel. In het licht hiervan bewerkte Kerriann Godwin een verzameling bezoekersherinneringen, waarin rijke en suggestieve verslagen de verbanden aantonen tussen het museum en zijn vele objecten en verhalen, en bezoekers, vaak beoefenaars van moderne hekserij en wicca (Godwin 2011).

In 2015 veranderde de nieuwe regisseur Simon Costin [Afbeelding rechts] de naam in The Museum of Witchcraft and Magic en creëerde een tijdelijke tentoonstellingsruimte met jaarlijks wisselende displays. Hij herstelde Williamson's Witchcraft Research Centre Het onderzoekende oog dagboek. Het museumteam heeft publieke jaarlijkse evenementen georganiseerd die agrarische en folkloristische festivals vieren, die ook door veel moderne Heksen worden geïdentificeerd als de belangrijkste gebeurtenissen in hun rituele kalender, het Wiel van het Jaar, en weerspiegeld in de veranderende etalages.

Het museum is niet exclusief door en voor beoefenaars van moderne hekserij, of Wicca, of andere heidense tradities die deel uitmaken van mondiale en snelgroeiende natuurgodsdiensten. Het moet verschillende doelgroepen met verschillende interesses vermaken en informeren, terwijl het de verslagen beschrijft van moderne en historische vormen van magie en hekserij. Het is bedoeld om zowel passerende toeristische bezoekers te dienen zonder voorafgaande kennis van Wicca of hekserij als een internationaal publiek dat Heksen (of andere heidense, occulte en esoterische tradities) omvat, en mensen die geïnteresseerd zijn in folklore en volksmagie. De herhaalde bezoeken en oprechte opmerkingen van vele beoefenaars tonen de aantrekkingskracht ervan als een waardevolle opslagplaats van artefacten en een site van zinvol erfgoed. Voor deze bezoekers is het museum een ​​pelgrimsoord, en de locatie in Cornwall resoneert met esoterische geschiedenissen. Hoewel er geen gedocumenteerde geschiedenis is van hekserij of andere magische activiteiten die plaatsvinden in Boscastle, en Williamson beweerde dat het een ideale 'toeristische honingpot' was (Williamson 1976: 26), is er gesuggereerd dat heksen mogelijk 'de wind verkochten' aan zeelieden in de haven hier, [Afbeelding rechts] zoals afgebeeld op het museumbord. Een van de museumlabels van Williamson legt uit dat “drie mijl verwijderd van deze plek deze prehistorische doolhofsteen uitgehouwen is in een levende rotswand… daarom is hier dit museum van hekserij gevestigd, één staat aan de rand van het voorbije . " De labyrinten in Rocky Valley, de waterval bij Nectan's Glen en de gedenksteen voor Joan Wytte in Minster Woods betreden een web van sites die het museum in hun centrum houden, als onderling verbonden numineuze plaatsen.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Het museum heeft een uitgebreide collectie West Country-volksmagie, rituele magie en hekserijproducten, waaronder bezit van bekende twintigste-eeuwse Wiccans en Witches (zoals Gerald Gardner, Doreen Valiente, Alex Sanders en Stewart en Jannet Farrar), de Golden Dawn, en de Nederlandse collectie Richel-Eldermans (King 2016) en donaties van beoefenaars die geen openbaar profiel hebben (Brownie Pate, Iain Steele). Het museum heeft een grote verzameling populaire afbeeldingen van heksen uit de media en literatuur, en het verklaart hekserijbeschuldigingen in het zestiende en zeventiende-eeuwse Europa vanuit een meer sociologisch perspectief. Joyce Froome, lid van het museumteam, publiceerde een verslag van het proces tegen de Pendle-heksen in het kader van volksmagie in de museumcollectie (Froome 2010). In de eerste plaats kost het magie en hekserij voor de ogen en wortelt in praktische en materiële vaardigheden. Deze kernideeën zijn bewaard gebleven gedurende de geschiedenis van het museum, over de bestuursmandaten van Cecil Williamson, Graham King en Simon Costin. Ze tonen de werkzaamheid van magie als begrip en inzet natuurlijke krachten in een animistische wereld (Patterson 2014). Voor bezoekers van beoefenaars biedt het museum inzichten en geschiedenissen door middel van gereedschappen en rituele artefacten, en de definitieve permanente tentoonstelling toont persoonlijke occulte bezittingen van beroemde twintigste-eeuwse beoefenaars, en het wordt geëtiketteerd "Het gaat nog steeds door vandaag." [Afbeelding rechts]

Het museum van Cecil Williamson omvatte theatrale tableaus die populaire en historische ideeën over heksenrituelen toonden. Uit zijn onderzoeksnotities, museumlabels en artikelen blijkt echter dat hij vooral geïnteresseerd was in de magische expertise van Cunning Folk and Wise Women, die hij omschreef als "Tante May" of de "Wayside Witch" en wordt getoond via de gereedschappen en artefacten van lokale, meestal vrouwen, en meestal van het Britse West Country (Cornwall, Devon, Somerset, Dorset). In het midden van het museum staat The Witch's Cottage, bewoond door de mannequin Joan die omringd is door het gereedschap van haar handel, voor waarzeggerij, genezing, spreuken en amuletten voor bescherming:

Onze wijze vrouw 'Joan' demonstreert de vele verschillende methoden die worden gebruikt om mensen te helpen die hulp zoeken, bijvoorbeeld: waarzeggerij met tarotkaarten of scrying-bal; kruiden om een ​​genezend poeder te maken voor een boer met ziek vee, of een zak met amuletten om bij de open haard te hangen om kwaadaardige geesten af ​​te weren ”(MWM Guidebook 2017: 15).

Deze heks wordt omschreven als een professional die ooit de plaats had van arts, vroedvrouw, maatschappelijk werker en dierenarts. Voor veel praktiserende Heksen van vandaag worden deze gezien als voorouders, hoewel dit, zoals historici uitleggen, niet wordt gestaafd door schriftelijk bewijs (Hutton 1999; Davies 2003).

RITUELEN / PRAKTIJKEN  

De verwarde draden door het museum documenteren de rituelen en praktijken van geschiedenissen van binnenlandse magie en de rol van professionele occultexperts evenals moderne Magisch-religieuze hekserij. Wicca-riten worden vertegenwoordigd door de collectieve instrumenten van moderne beoefenaars. De praktijken van Wijze Vrouwen en Sluwe Folk worden getoond door spreuken, charmes en amuletten, apotropische motieven, sympathieke magie voor bescherming of genezing, en poppets vervaardigd voor vloeken. Er zijn heksenflessen gevuld met spelden, spijkers en urine om gevaar af te weren of slechte magie af te weren. Repetitieve rituele acties, zoals knopen, breien, tellen, stappen, zingen, worden getoond als effectieve magische processen. Het verkopen van geknoopte stukken touw aan zeilers als een weersbestemming wordt geïllustreerd op de museumborden. Het toont letterlijk deze transactie die plaatsvindt in de haven van Boscastle, terwijl deze de muren van Joan's Cottage versieren, samen met andere voorbeelden van de praktijken van de wijze vrouw, en het geluid van het zingen kan gehoord worden (Patterson 2016). Deze displays laten zien hoe voorwerpen uit de natuur, stokken, stenen, botten, bloemen worden ingezet voor magische doeleinden en geïntegreerd in rituelen met behulp van het weer, de keerseizoenen, de wassende en tanende maan of de kracht van het getij. De materiële wereld is bezield en de objecten hier zijn letterlijk levend, geïnvesteerd in menselijke intentie en niet-menselijke energieën (Hewitt 2017).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP  

De levenslange belangstelling van Cecil Williamson voor de werkzaamheid van magie is vandaag nog zichtbaar in het museum. In zijn vroege leven had hij familiebanden met high society-seances, hij was getuige van een dorp dat werd misbruikt door buren, hij werd aangemoedigd door een ander om magie te gebruiken om zichzelf tegen pestkoppen te beschermen, en hij had vriendschap met een "gepensioneerde Witchdoctor" tijdens het werken aan een koloniale plantage in Rhodesië in de 1930s. Bij zijn terugkeer naar Groot-Brittannië werkte hij in de filmindustrie en was hij een "occulte adviseur" voor het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens de Tweede Wereldoorlog, tijdens welke hij het Witchcraft Research Center (Williamson 2011) oprichtte. Hij legt het uit Een rapport van het onderzoekende oog van hekserij hoe zijn ervaringen een uitstekende basis vormden voor het opzetten van zijn eerste Hekserijmuseum op het eiland Man (Patterson 2014: 272-77).

Graham King liep 200 mijlen van Hampshire naar Cornwall om in oktober om middernacht eigenaar te worden van het museum 31, 1996 (King 2011). King's radicale reorganisatie van het 'curiositeitenkabinet' van Williamson hield dezelfde focus op volksleer, Cunning Folk en een magisch wereldbeeld. Hij nam vrijwilligers uit de Cornwall en Devon Pagan Federation in dienst om te helpen bij de revisie; op de begane grond werd een stenen cirkel gebouwd (een kwart cirkel gemaakt door spiegels) en Joan's huisje werd gebouwd bij het draaien van het trappenhuis. De kunstenaar Vivienne Shanley uit Cornwall schilderde het museumbord 'Selling the Wind' en schilderde het Wicca-wiel van het jaar af met landbouw- en seizoensfestivals. King richtte de museumbibliotheek en het archief op en organiseerde vrijwilligers om de lange taak van het digitaliseren van brieven en bankbiljetten te beginnen. De stroom die langs het museum liep, werd ontruimd en het heiligdom werd opgericht. Het skelet dat tijdens het tijdperk van Williamson aan het plafond hing, werd een paar jaar in een kist gelegd voordat het in het nabijgelegen Minster-bos in 1998 werd begraven. Boscastle heeft in augustus 2004 een flitsvloed gehad; het museum sloot toen King en zijn team hard aan het werk waren om de schade te herstellen. Simon Costin coördineerde de donatie van Victoriaanse vitrines door het Natural History Museum als onderdeel van de renovatie (Costin 2011).

In 2013 was de collectie begaafd naar The Museum of British Folklore. Regisseur Simon Costin en zijn museumteam hebben workshops en evenementen opgezet, waarbij onderzoeksinteresses zijn herzien Het onderzoekende oogen het bijwerken van schermen. Net als King behield Costin Williamson's interesse in het tonen van volksmagie, Cunning Folk en de effectiviteit van magie, evenals het ontwikkelen van het potentieel van het museum als opslagplaats voor de gedoneerde items van moderne beoefenaars. In 2015 werd de naam gewijzigd om het originele museum van Williamson op het eiland Man beter weer te geven en de stenen cirkel werd vervangen door een galerieruimte. In de ruimte is een tentoonstelling te zien van Jos A Smith's illustraties van het boek van Erica Jong heksen (Jong 1981), "Poppets, Pins and Power: the Craft of Cursing" (2016), "Glitter and Gravedust: Halloween Past & Present" (2017), "Dew of Heaven: Objects of Ritual Magic" (2018) en " Betwixt and Between: Isobel Gowdie, the Witch of Auldearn ”(2019). Door de groeiende belangstelling voor hekserij en magie zijn verschillende collectie-items uitgeleend aan andere tentoonstellingen. In 2016 is een foto-essay van items in de collectie gepubliceerd (Hannant en Costin 2016). Op het moment van schrijven bereiden de museumteamleden zich voor op museumaccreditatie.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN  

Uitdagingen doen zich voor bij vragen over acquisitie en autoriteit. Williamson's records waren karig en onvolledig, misschien om de realiteit achter het verhaal te verhullen (Fenton 2013). Zijn labels waren vaak lang en ingewikkeld en droegen bij aan de theatrale smaak van veel van zijn displays. Tegenwoordig, terwijl sommige bezoekers hen met veel liefde herinneren, vreesden anderen dat ze de autoriteit van de collectie ondermijnden en King wilde processen moderniseren. Bezorgdheid over de weergave van menselijke resten wordt weerspiegeld in de beslissing van King om het skelet dat sinds de 1960s was tentoongesteld, te verwijderen. Beschreven door Williamson als de 'stoffelijke resten van Joan Wytte, Fighting Fairy Woman of Bodmin', werd ze beschouwd als een heks en stierf in de gevangenis van Bodmin voor het aanvallen van twee sterke mannen. King begroef de beenderen in het bos buiten Boscastle op oktober 31, 1999. Naarmate het verhaal van Joan Wytte in verband werd gebracht met folkloristen en verhalenvertellers (Jones 1999, Wallis 2003), komt het dichter bij die van Wise Women en Cunning Folk als een praktische magische expert, op manieren die lenen van moderne Wicca-rituelen en overtuigingen. Het leven en de dood van Joan Wytte is resonant voor veel bezoekers, vooral beoefenaars, maar er is nog geen documentair bewijs dat ze werkelijk heeft bestaan ​​(Semmens 2010; Cornish 2013). Veel bezoekers nemen een wandeling mee naar de gedenksteen in Minster Woods [Afbeelding rechts] als onderdeel van het web dat zich heeft verspreid van het museum naar het landschap van Cornwall.

Er zijn altijd uitdagingen geweest in het museum rond de kwestie van de magische werkzaamheid en de plaats van hekserij in de moderne wereld. Er zijn ook voortdurende eisen van het balanceren van de behoeften van meerdere doelgroepen, het ontvangen en informeren van passerende toeristen, die het grootste deel van het inkomen van het museum verzorgen, evenals het voldoen aan personen met meer specifieke of persoonlijke interesses in de collectie. Naarmate moderne Witchcraft en Wicca groeien en het profiel ervan meer publiek wordt, neemt de nadruk op de geschiedenis en leden ervan toe. Het gevoel van een magisch universum blijft echter centraal staan ​​en het museum, met zijn uitgebreide collectie magische voorwerpen, stelt dat:

De objecten die je hier zult vinden zijn zeldzaam, alledaags, ongewoon, alomtegenwoordig. Het zijn allemaal magische objecten: ze hebben een unieke potentie en betekenis en onthullen een magisch erfgoed dat nog steeds leeft (MWM Gids 2017: 6).

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: Museum voor hekserij en magie © Helen Cornish (2014).
Afbeelding #2: Cecil Williamson (c) Museum voor hekserij en magie.
Afbeelding #3: Simon Costin met Graham King (c) Museum voor hekserij en magie (2013).
Afbeelding #4: Joan's Cottage © Helen Cornish (2014).
Afbeelding #5: De wind verkopen © Helen Cornish (2012).
Afbeelding #6: moderne hekserijweergave © Helen Cornish (2014).
Afbeelding #7: Joan gedenksteen © Helen Cornish (2010).

REFERENTIES

Candlin, Fiona. 2015. Micromuseologie: een analyse van kleine onafhankelijke musea. Londen: Bloomsbury Publishing.

Cornish, Helen. 2013. "The Life of the Death of" The Fighting Fairy Woman of Bodmin ": Storytelling around the Museum of Witchcraft."  Antropologisch tijdschrift van Europese culturen 22: 79-97.

Costin, Simon. 2011. "Wees voorzichtig met wat je wenst: tijd, perceptie en wensvervulling." P. 29 in The Museum of Witchcraft: A Magical History, bewerkt door Kerriann Godwin. Bodmin: The Occult Art Company en The Friends of the Boscastle Museum of Witchcraft.

Davies, Owen. 2003. Cunning-Folk: populaire magie in de Engelse geschiedenis. Londen: Hambledon Continuum.

Fenton, Louise. 2013. "A Cabinet of Curses: A study of people behind the poppets in the Museum of Witchcraft." Tools of the Trade: een dag vol gesprekken voor The Museum of Witchcraft: The Wellington Hotel, Boscastle, mei 2013, ongepubliceerd papier.

Froome, Joyce. 2010. Wicked Enchantments: a History of the Pendle Witches and Their Magic. Lancaster: Palatine Books.

Godwin, Kerriann, ed. 2011. The Museum of Witchcraft: A Magical History. Bodmin: The Occult Art Company en The Friends of the Boscastle Museum of Witchcraft.

Hannant, Sara en Simon Costin. 2016. Of Shadows: Honderd voorwerpen uit het Museum van Hekserij en Magie. Londen: Strange Attractor Press.

Hewitt, Peter. 2017. "Magische objecten verzamelen en vervaardigen met Cecil Williamson."Het Enquring-oog 1: 44-60.

Hutton, Ronald. 1999. De triomf van de maan. Oxford: Oxford University Press.

Jones, Kelvin. 1999. An Joan the Crone: The History and Craft of the Cornish Witch. Penzance: Oakmagic Publications.

Jong, Erica. 1981. Heksen. New York: Harry N. Abrams.

King, Graham. 2011. "A Journey to Beyond." Pp. 127-28 binnen The Museum of Witchcraft: A Magical History, bewerkt door Kerriann Godwin. Bodmin: The Occult Art Company en The Friends of the Boscastle Museum of Witchcraft.

King, Graham. 2016. Afbeeldingen en artefacten van de Richel-Eldermans-collectie: Three Hands Press.

MWM-handboek. 2017. Museum voor hekserij en magisch handboek: Museum voor hekserij en magie.

Patterson, Steve. 2014. Cecil Williamsons Book of Witchcraft: A Grimoire of the Museum of Witchcraft. Penzance: Troy Books.

Patterson, Steve. 2016. Spreuken uit het huisje van de wijze vrouw. Londen: Troy Books Publishing.

Semmens, Jason. 2010. "Bucca Redivivus: geschiedenis, folklore en de constructie van etnische identiteit binnen de moderne heidense hekserij in Cornwall." Cornish Studies 18: 141-61.

Wallis, Kathy. 2003. Spirit in the Storm: The True Story of Joan Wytte, Fighting Fairy Woman of Bodmin. Wadebridge, Cornwall: Lyngham House.

Williamson, Cecil. 2011 [1966]. "Hoe het Witchcraft Museum tot stand kwam." Pp. 12-19 In The Museum of Witchcraft: A Magical History, bewerkt door Kerriann Godwin. Bodmin: The Occult Art Company en The Friends of the Boscastle Museum of Witchcraft.

Williamson, Cecil. 1976. "Hekserijmusea - en wat het betekent om er een te bezitten."  zoektocht 27: 4-6.

Publicatie datum:
3 mei 2019

 

Deel