Stanislav Panin

Astral Karate

ASTRAAL KARATE TIJDLIJN

1940: Valery Averianov (Guru Var Avera), een schepper en leider van de beweging, werd geboren.

Begin jaren zestig: Averianov, destijds student aan de Leningrad State University, ontwikkelde interesse in oosterse spiritualiteit.

1962: Averianov werd van de universiteit gestuurd wegens "anti-Sovjetpropaganda" en verhuisde naar Boerjatië, een historisch boeddhistische regio van de USSR, waar hij tussen 1963 en 1964 woonde.

Midden jaren zestig: Averianov verhuisde naar Moskou en ontmoette een man die hij later zijn spirituele leraar noemde, een vrijmetselaar en een universiteitsprofessor, Alexander Markov.

1969–1970s: Averianov publiceerde als samizdat zijn eerste teksten over yoga en subtiele energieën. Op een bepaald moment in deze periode creëerde hij een groep volgelingen genaamd de Aharata School.

Circa 1974: Averianov noemde de noodzaak van het creëren van een origineel Russisch systeem van spirituele training en vechtsporten analoog aan Japanse vechtsporten.

Begin jaren tachtig: de onofficiële samizdat-publicatie van een fundamentele tekst Astral'noye Karate (Astral Karate) dat de belangrijkste praktijken en doctrines van de beweging beschreef.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De maker van de Aharata-school die een astrale karatepraktijk promoot, was een Sovjet-spirituele leraar Valery Averianov, [Afbeelding rechts], ook bekend als goeroe Var Avera. In de vroege 1960s, toen Averianov student was aan de Universiteit van Leningrad, ontwikkelde hij een interesse voor oosterse spiritualiteit en volgde lezingen over het boeddhisme. Deze belangstelling leidde tot beschuldigingen van deelname aan anti-Sovjetpropaganda die resulteerde in zijn uitwijzing uit de Communistische Partij en de universiteit in 1962.

Hoewel details over zijn jaren aan de universiteit onduidelijk blijven, noemde Averianov bij verschillende gelegenheden een Sovjet spiritueel leider Bidia Dandaron (1914–1974). Dandaron was een boeddhistische leraar die tussen 1956 en 1972 docent Indologie en Tibetologie was aan de Universiteit van Leningrad (Menzel 2012: 175). Het lijkt zeer waarschijnlijk dat Averianov, die aan dezelfde universiteit studeerde, interesse raakte in oosterse spiritualiteit dankzij de volgelingen van Dandaron die, nadat Averianov van de universiteit was verdreven, hem aanboden om naar Boerjatië te verhuizen, een historisch boeddhistische regio van de USSR in Siberië.

Volgens Averianov was zijn verhuizing naar Buryatia geestelijk significant. Het Tibetaanse boeddhisme van Gelug school, dat al eeuwen in deze regio's had bestaan, ontwikkelde een breed scala aan esoterische praktijken die Averianov beweerde te hebben geleerd tijdens zijn leven in Boerjatië. Deze claims, hoewel overdreven, hebben misschien een bepaalde basis. Hoewel het moeilijk voor te stellen is dat hij tijdens zijn relatief korte verblijf in Buryatia diepgaande esoterische doctrines van de Gelug-traditie heeft bestudeerd, is het duidelijk dat hij zich vertrouwd heeft gemaakt met lokale spirituele tradities. Hij produceerde onder andere een serie schilderijen gewijd aan Geser, [Afbeelding rechts], een legendarische strijder, goochelaar en koning uit de Centraal-Aziatische mythologie. Nicholas Roerich (1874-1947) promootte afbeeldingen van Geser in zijn werken, en Averianov noemde de teksten van Roerich later als een bron die zijn interesses tijdens deze periode liet zien (Var Avera 2003: 31). Later zal het beeld van een krijger-goochelaar bij veel gelegenheden verschijnen in de lezingen en geschriften van Averianov; echter, tijdens deze periode werd hij ook steeds meer ontgoocheld door Dandaron's volgelingen en oosterse spiritualiteit in het algemeen (Var Avera 2003: 31-32). De reden hiervoor was volgens Averianov zijn ervaring van het onder ogen zien van het Buryatiaanse nationalisme (Var Avera 2003: 32-34).

In het midden van de 1960s verhuisde Averianov naar Moskou en stortte zich in de plaatselijke esoterische metro. Hij beweert dat hij tijdens deze periode zijn spirituele leraar, Alexander Prokophievich Markov (1885 / 1886-1973), die een econoom en een vrijmetselaar was, ontmoette. Markov verbleef bijna dertig jaar in Europa, maar bij de 1960s was hij teruggekeerd naar de Sovjet-Unie en werkte hij als universitair docent in Moskou (Panin 2017: 414). Averianov had hem kunnen ontmoeten na zijn terugkeer uit Buryatia, dwalend door verschillende esoterische groepen. Tot op welke hoogte zij feitelijk leraar-studentrelaties hadden, is onduidelijk; niettemin is het mogelijk dat de invloed van Markov het wereldbeeld van Averianov versterkte door ideeën van esoterisch christendom en een gevoel van verbinding gaf met de voorrevolutionaire Russische cultuur. De invloed van Markov verdelend, zou Averianov later astraal karate "een school Russische vrijmetselaars" (Var Avera 2009) noemen.

Volgens de website van Averianov begon hij te schrijven over esoterische onderwerpen rond 1969. Deze tijd was een complexe periode in de Sovjetgeschiedenis. De mid-1960s waren de laatste jaren van de 'Chroesjtsjov-dooi' (Chroesjtsjov ging met pensioen in oktober 1964), een periode die was begonnen na het overlijden van Stalin in 1953. Ondanks een algemene liberalisering van het Sovjetleven, moedigde de regering tijdens de Dooi actief atheïstische propaganda aan. Tegelijkertijd raakten veel mensen steeds ontevredener met de officiële atheïstische ideologie. Als een geleerde van de Sovjet-esoterie beweerde Birgit Menzel het,

"Sinds de dooi, was er een duidelijke reactie tegen de atheïstische praktijk en het dagelijks leven. In de late 1960s en 1970s verschenen charismatische individuen, talloze mystieke cirkels en sekten in de twee hoofdsteden en in steden in het hele land "(Menzel 2012: 151).

Averianov maakte daarom deel uit van deze nieuwe golf van spirituele zoekers. In zijn vroege teksten, onofficieel gepubliceerd als samizdat, schreef hij over yoga-oefeningen en een psychische energie genaamd "sansa." Om de beheersing van sansa onder de knie te krijgen, zouden studenten een speciale training moeten volgen, zoals meditaties en ademhalingsoefeningen. Hoewel de term 'astraal karate' niet voorkomt in vroege publicaties, zouden ideeën en praktijken die daar worden beschreven later een kern vormen van de Aharata School.

Het woord "karate" begon te verschijnen in de teksten van Averianov in de 1970s, toen de populariteit van vechtkunsten begon toe te nemen. De eerste aanwijzing van Averianovs intentie om zijn eigen school "karate" in de USSR te creëren, verscheen in een mid-1970s boek, Azbuka Russkoi Iogi (Alfabet van Russische yoga), waar hij dat schreef

Helaas omvat het Russische sportsysteem geen enkele meditatieprincipe en heeft het geen duidelijke egregor. Effecten van Hatha Yoga zijn er niet voor beschikbaar. In Japan zijn vechtsporten, judo, karate, scholen voor meditatie. We kunnen hier proberen om zoiets te maken (Var Avera 1974).

Een resultaat van de realisatie van dit plan was de vorming van de kring van volgelingen van Averianov die hij Aharata School noemde. De exacte datum van oprichting van de Aharata School en het boek Astral'noye Karate (Astral Karate), een fundamentele tekst van de beweging, is onbekend. Het is echter het meest waarschijnlijk dat de tekst verscheen tussen 1980 en 1983, en de Aharata-school verscheen enkele jaren voorafgaand aan het boek.

De beweging werd een bekende en invloedrijke, maar controversiële tak van de laat-Sovjet-esoterie. In 1996 hebben Igor Kungurtsev en Olga Luchakova het op de volgende manier beschreven.

... de school van Averianov (bekend onder het pseudoniem 'Var Avera') in Moskou houdt zich bezig met de zuiverheid van het astrale vlak en beoefent het 'astrale karate' om boze tovenaars en entiteiten weg te houden. Deze activiteiten werden natuurlijk niet serieus genomen in mystieke kringen. De groep kreeg de bijnaam 'de astrale politie', terwijl de goeroe zelf de titel 'Astral Colonel' kreeg (Kungurtsev en Luchakova 1996: 27).

Met de liberalisering van het Sovjetleven tijdens Perestroika werd de beweging geleidelijk meer zichtbaar. Een verkorte versie van de kerninhoud van de Astral'noye Karate boek verscheen half-officieel in druk in 1992 zonder de naam van de auteur, gevolgd door verschillende volwaardige edities tijdens de 1990s en 2000s. Hoewel de Aharata-school zelf nooit is veranderd in een gevestigde institutionele structuur, heeft deze invloed gehad op veel spirituele bewegingen in post-Sovjetlanden, met name die met betrekking tot vechtsporten, yoga en Slavisch Neopaganisme.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Averianov behandelde een breed scala aan onderwerpen in zijn lezingen en publicaties. Zijn doctrine, hoewel in het algemeen coherent, verschijnt niet in een systematische vorm in een enkele publicatie. De doctrine van Averianov bevat elementen van zowel westerse als oosterse spiritualiteit. Het is afhankelijk van verschillende bronnen, zoals esoterisch boeddhisme, yoga, Blavatsky's theosofie en Roerich-beweging. Met andere woorden, Averianov gebruikte de meeste bronnen die beschikbaar waren in de Sovjet esoterische underground en combineerde deze in zijn onderwijs.

Averianov werkte een complexe en ambigue benadering uit naar niet-westerse culturen en spiritualities. Hij beweerde dat scholen Indiase yoga en Oosterse vechtkunsten heimelijk spirituele energie uit andere landen verzamelen en deze naar India, China en Japan overbrengen. Daarom,

Rusland, Europa en de Baltische staten hebben hun eigen, duidelijk nationale scholen voor karate nodig om de Chinese agressie te vernietigen en te stoppen met het zuigen van energie van blanke rassen naar geel. En we zouden onze methoden wereldwijd moeten verspreiden, zodat de wereld niet China en Japan voedt, maar wij, Indo-Europeanen, die objectief beter is voor de wereld, omdat een uitbreiding van de Europese cultuur de voorkeur heeft voor de mensheid dan de wereldwijde Chinese 'Culturele Revolutie' ( Var Avera 2003: 29-30).

Westerse studenten moeten dus niet-westerse spirituele technieken leren, maar ze aanpassen aan hun eigen behoeften en verwesteren. In dit proces speelt Rusland een centrale rol als de oostgrens van Europa en een plaats waar contact tussen westerse en oostelijke beschavingen plaatsvindt.

Op basis van deze ideeën beschreef Averianov de Aharata School als een nieuwe Russische krijgskunst. Het is daarom geen reproductie van Aziatische vechtsporten, maar een onafhankelijk systeem dat vergelijkbare methoden gebruikt. Dit argument stelde Averianov in staat het feit te rechtvaardigen dat zijn leringen vaak verschilden van originele Aziatische bronnen en praktijken.

Volgens Averianov zijn mensen spirituele wezens van kosmische oorsprong. Ze werden kunstmatig gemaakt door Tarrjans, geavanceerde mensachtigen uit een nabijgelegen sterrenstelsel.

Vijfenzestig miljoen jaar geleden doodden de unisex-amazones-Tarrjans alle dinosaurussen op aarde en brachten hier klassieke verschrikkelijke sneeuwmannen uit het sterrenbeeld Maagd als een biobase voor acclimatisatie. De eerste 'Solar' mensachtigen werden echter op Venus gemaakt, in zijn magnetische velden, en later naar de aarde verplaatst. Hier kruisten ze meestal met yeti, maar ook met eenvoudige dieren (Var Avera 2003: 35).

Uit die kruising kwamen allerlei mythologische wezens voort, zoals sfinxen en centauren, en op een gegeven moment produceerde deze hybridisatie uiteindelijk de meest ontwikkelde hybride (dwz de moderne mens).

De mensheid is daarom een ​​onderdeel van grotere kosmische processen die meerdere sterrenstelsels beïnvloeden. De aarde is betrokken bij grootschalige ontwikkelingen van het universum waarin twee vijandige rassen van buitenaardse wezens een centrale rol spelen. De eerste zijn Tarrjans. Ze worden geassocieerd met Venus, sterrenbeelden Orion en Maagd, en hun thuisgalaxy Ingalatria. Het andere buitenaards ras wordt geassocieerd met Mars en Sirius. Op aarde vestigden deze twee rassen hun spirituele centra. De invloed van Venus en Orion is geconcentreerd in Tibet en vertegenwoordigd in het Boeddhisme en het Taoïsme, terwijl de invloeden van Mars en Sirius zich uiten door het Judaïsme (Var Avera 2003: 36); de laatste lijkt ook geassocieerd te zijn met de vrijmetselarij (Var Avera 2003: 34).

Volgens Averianov moet de mens zich bij geen van deze kosmische krachten aansluiten, omdat beide vreemd zijn aan de aarde en het zonnestelsel en daarom niet volledig kunnen integreren in lokale spirituele structuren. In plaats daarvan zou de mensheid haar eigen methoden van ontwikkeling moeten creëren en spirituele onafhankelijkheid moeten bereiken. Aharata School beweert dit proces in te luiden.

Vergelijkbaar met veel hedendaagse esoterische doctrines, nam Averianov een doctrine van subtiele lichamen aan geïnspireerd door theosofische literatuur. Om een ​​structuur van subtiele lichamen te beschrijven, bedacht Averianov een woord "Aharata" dat de naam aan de hele school gaf. Volgens Averianov is Aharata "het axiale energiekanaal dat de bovenkant van het hoofd verbindt met perineum en zich onder en boven een lichaam verspreidt" (Averianov 2003: 41). Verschillende energiecentra bevinden zich op Aharata. Deze centra die Averianov 'chakra's' noemt, zijn volgens hem meer dan vijftien chakra's in een menselijk subtiel lichaam, en na verloop van tijd neemt het aantal chakra's toe naarmate de mens nieuwe spirituele rijken ontdekt (Averianov 2003: 37).

Averianov beschrijft Aharata op een manier die veronderstelt dat een adept van astraal karate het kan gebruiken om hogere niveaus van bestaan ​​te bereiken. Hij beeldt het universum af als een hiërarchie van lagen die zon, onze Melkweg (Oril'na), Meta-Galaxy (Buagiria), "Meta-Galaxy in zesendertig tijdelijke dimensies" (Brahmolokia) en ten slotte "de wereld" omvat. van de Uncreated First Cause "(Pralaitsaria) waarbij een persoon contact kan maken met het Absolute of Maheshvara (Averianov 2003: 42). Verbinding met deze hogere niveaus van bestaan ​​is de sleutel tot bepaalde geavanceerde praktijken van Aharata School.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Het centrale praktische element van astraal karate is controle over sansa, spirituele energie die waarschijnlijk iemand toestaat anderen te beïnvloeden, ziekten te genezen, voorspoed te verzekeren, etc. Het is de moeite waard om echter te benadrukken dat Averianov de doelen van Aharata School beschrijft als globaal in plaats van persoonlijk. Hoewel een beoefenaar persoonlijke doelen kan bereiken met sansa, beweert Averianov dat hij de beweging heeft geschapen om de evolutie van de mensheid als geheel te helpen en om duurzamere vormen van ontwikkeling van menselijk potentieel te introduceren.

Oefeningen gepromoot door Averianov zijn vergelijkbaar met yoga en Qigong. Ze omvatten meestal bepaalde bewegingen of houdingen, ademhalingstechnieken en visualisaties. Oefeningen worden gecombineerd in reeksen die 'katas' worden genoemd, een term afgeleid van Japanse vechtsporten.

Er zijn twee soorten kata's in astraal karate, klein en groot. Kleine kata's bestaan ​​uit een korte reeks oefeningen of zelfs een beweging die meerdere keren wordt uitgevoerd. "Kata of Breath" omvat bijvoorbeeld vijf eenvoudige ademhalingsoefeningen (Averianov 2003: 21-23). Elke grote kata bestaat uit twaalf elementen. "Carpet Kata" is bijvoorbeeld een reeks van twaalf Hatha-yogahoudingen, vergezeld van visualisatie van energieën die door het lichaam zweven (Averianov 2003: 68-73), terwijl "Tantric Kata" bestaat uit twaalf seksuele posities waarbij een mannelijke en een vrouwelijke beoefenaar die het zou moeten uitvoeren met mantra's en visualisaties (Averianov 2003: 76-84).

"Tantrische Kata" was vooral provocerend in een context van beperkende Sovjet seksuele moraliteit. Ondanks de algemene liberalisering van de Sovjetcultuur in de tweede helft van 1980s, omringden talloze onderdrukkingen en beperkingen de discussies over seksualiteit. In deze omstandigheden citeerden critici instructies over "Tantrische Kata" als een bewijs van amoraliteit van de beweging. Tegelijkertijd waren deze praktijken intrinsiek aantrekkelijk voor toekomstige studenten, omdat ze cultureel onderdrukte menselijke verlangens inhielden.

Naast kata's die primair zijn ontworpen voor training en spirituele ontwikkeling, beschreef Averianov bepaalde technieken voor specifieke praktische doelen, zoals genezing. Een healing sessie in de Aharata School kan worden uitgevoerd als een meditatie en omvat de volgende stappen. Ten eerste identificeert een adept van de Aharata School door middel van verbeeldingskracht zijn of haar astrale lichaam met het astrale lichaam van een patiënt. Daarna beweegt de adept zich naar hogere niveaus van zijn om contact te maken met het Absolute. Wanneer dit is gelukt, moet de adept naar de aarde terugkeren en contact opnemen met 'egregor of Neanderthals', waarmee de adept processen in de fysieke realiteit kan beïnvloeden. Bij de volgende stap verbindt de adept zijn of haar chakra's met verschillende planeten om hun energieën over te brengen. Vooral belangrijk is Mercurius, waarmee het "Solar-Galactische astro-brein" dat werd gecreëerd door intelligente dinosaurussen, kon worden verbonden. Ten slotte neemt de adept contact op met de "proto-monade chakra" iets lager onder de bovenkant van een hoofd, en gebruikt hij de kracht van de monade om het proces van zelfgenezing in een patiënt te starten die zal worden uitgevoerd door de "monade" van een patiënt ( Averianov 2003: 42-43).

De bovenstaande beschrijving geeft een algemeen begrip van een praktische kant van astraal karate. Hoewel dit voorbeeld zeer specifiek is, bestaan ​​er soortgelijke praktijken in astraal karate voor verschillende andere doeleinden.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De oorspronkelijke Aharata-school [Afbeelding rechts] was een losjes georganiseerde gemeenschap van studenten van Averianov met verschillende interesses. Het is nog steeds onduidelijk hoeveel mensen er op dit moment bij de school betrokken zijn. Echter, tussen publieke esoterische figuren in Rusland zijn Anton Poddubny en Herman Minkin gelieerd aan Averianov en de oorspronkelijke Aharata School. Ze ontwikkelen de ideeën van Averianov en kunnen worden beschouwd als zijn spirituele discipelen. Enkele jaren geleden creëerden Poddubny en Minkin hun eigen spirituele gemeenschappen die ideeën van de Aharata School promoten.

Een aantal bewegingen, voornamelijk in Rusland en Oekraïne, integreerden ideeën van astraal karate in hun leringen. De meest prominente was "Ashram of Shambhala", gemaakt door Constantine Rudnev in 1989. De beweging was populair in Rusland tijdens de 1990s en 2000s tot de arrestatie van Rudnev in 2010 gevolgd door een verbod van de groep. Aan de top van zijn populariteit trok Ashram van Shambhala duizenden volgers uit alle regio's van Rusland. Hoewel Averianov zelf niet betrokken was bij activiteiten van deze groep, gebruikte het veel ideeën uit zijn publicaties. Rudnev beweerde in zijn lezingen dat de Aharata-school eeuwen geleden werd opgericht door een hindoe-godheid Shiva en dat "goeroe Var Avera" de huidige avatar van een Shiva was (Astrokarate 2018).

Een andere persoon die Aharata School promootte, was een Oekraïense karate-instructeur Sergei Tsvelev, ook bekend onder zijn spirituele naam Oris. In zijn driedelige boek Zet 'Karate (The Way of Karate), Heeft Tsvelev het derde deel gewijd aan de ontwikkeling van psychische vermogens zoals het zien van aura's en zelfverdediging [Afbeelding rechts] door middel van psychische energieën. In deze hoofdstukken van het boek werd direct verwezen naar de ideeën en praktijken van Averianov (bijvoorbeeld Tsvelev 1992: 164). In de jaren erna ontwikkelde Tsvelev zijn eigen spirituele lering die hij Iissiidiologie noemt.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De beweging heeft geen geïnstitutionaliseerde structuur. Het bestaat als een netwerk van gemeenschappen, min of meer verbonden met de oorspronkelijke school en met elkaar. Sommigen van hen distantiëren zich liever van Valery Averianov. Er is daarom geen mechanisme om een ​​duurzaamheid van de beweging te garanderen; dit zou kunnen leiden tot verdere fragmentatie en verdwijning na de dood van zijn maker.

Valery Averianov zelf, net als vele andere esoterische leiders, is een dubbelzinnige figuur. Een van de kwesties, gerelateerd aan zijn biografie, is een uitgebreide en soms ethisch twijfelachtige promotie van seksuele praktijken. Een ander probleem is de beperkte kennis van Averianov over traditionele vechtkunsten en spirituele oefeningen. Ethische controverses en kritiek van conventionele vechtsportinstructeurs die denken dat Averianov en zijn volgelingen het woord 'karate' misbruiken, vormen een ernstig probleem voor de beweging en beïnvloeden de reputatie ervan.

De Aharata School is in veel opzichten een product van zijn tijd. Het vormde zich in zeer bijzondere omstandigheden van de laat-Sovjetperiode en weerspiegelde bepaalde tendensen die kenmerkend zijn voor die periode. Het was absoluut aantrekkelijk tijdens de turbulente tijd van Perestroika en post-Sovjet 1990s. In veranderende sociale omstandigheden blijft het echter onduidelijk of de beweging in staat zal zijn om zich aan te passen en haalbare strategieën te ontwikkelen voor verdere groei.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Valery Averianov.
Afbeelding # 2: een fragment van Valery Averianov's schilderij uit de jaren 1960 "Return of Geser."
Afbeelding #3: Aharata School-logo.
Afbeelding #4: Astral punch. Illustratie uit een boek Zet 'Karate (Tsvelev 1992: 160)

REFERENTIES

Astrokarate. 2018. Betreden via https://www.youtube.com/watch?v=ZYPgim3zzTg op 15 februari 2019.

Kungurtsev, Igor en Olga Luchakova. 1996. "Heidense toverij, christelijke yoga en andere esoterische praktijken in de voormalige Sovjet-Unie." International Journal of Transpersonal Studies 13: 21-29.

Menzel, Birgit. 2012. "Occulte en esoterische bewegingen in Rusland van de 1960s naar de 1980s." Pp. 151-85 in Het nieuwe tijdperk van Rusland, uitgegeven door Birgit Menzel, Michael Hagemeister en Bernice Glatzer Rosenthal. München: Verlag Otto Sagner.

Panin, Stanislav. 2017. "Astral Karate als een fenomeen van de laat Sovjet-esoterische underground." Open de theologie 3: 408-16.

Tsvelev, Sergei. 1992. Zet 'Karate. Volume 3. Moskou: Kobriz.

Var Avera. Astral'noye Karate. 2009. Shkola Russkikh Masonov. Betreden via https://www.youtube.com/watch?v=UyO0X8tvucw op 11February 2019.

Var Avera. 2003. Astral'noye Karate. Kiev: Sport-press.

Var Avera. 1974. Azbuka Russkoi Iogi. Betreden via http://www.pralaya.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=12 op 11 februari 2019.

Publicatie datum:
6 maart 2019

 

Delen