Carole M. Cusack

Kenja Communications

KENJA COMMUNICATIONS TIMELINE

1922 (juli 14): Kenneth Emanuel Dyers werd geboren (militaire gegevens geven 1920).

1941 (7 augustus): Ken Dyers meldde zich bij het Australische leger.

1943: Annette Stephens wordt geboren.

1944: Ken Dyers werd tweemaal voor de krijgsraad gebracht, op 24 januari en 4 juli.

1946: Ken Dyers wordt ontslagen uit het Australische leger wegens mentale instabiliteit. Hij trouwde met Judith Scott Fox (gescheiden in 1950).

1948: Janice Rita Hamilton werd geboren.

1950: Kenneth Emanuel Dyers had copyright op het werk Een eenvoudig boekhoudsysteem.

1951: Ken Dyers trouwde met Marie O'Donnell met wie hij twee kinderen kreeg, Mike en Steve (gescheiden in 1973).

1974-1977: Jan Hamilton was in het Verenigd Koninkrijk op een subsidie ​​van de Australische Raad om clownerie te bestuderen.

1978: Ken Dyers en Jan Hamilton ontmoetten elkaar en raakten romantisch betrokken.

1982: Dyers en Hamilton richten Kenja op (afgeleid van hun voornamen). Ze ontdekten later dat het in het Japans "wijsheid" betekent.

1993: Ken Dyers wordt beschuldigd van elf aanklachten wegens aanranding van vier meisjes tussen de acht en vijftien jaar oud. Hij werd veroordeeld voor één aanklacht, maar de veroordeling werd in hoger beroep vernietigd.

1994: Een vrouwelijke Kenjan uitte valse beschuldigingen van aanranding tegen Stephen Mutch, een liberaal parlementslid in het parlement van New South Wales en sinds 1992 een vocale criticus van Kenja.

1998: Cornelia Rau verbleef vijf maanden in Kenja en werd vervolgens met geweld uit het veld gestuurd.

2004: Cornelia Rau werd in april vastgehouden door Australische veiligheidstroepen en bracht tien maanden door in een gevangenis in Brisbane en later in het detentiecentrum van Baxter, verdacht van illegale immigrant. Ze werd in februari 2005 teruggegeven aan haar familie.

2005: Drie verschillende minderjarige meisjes kwamen naar voren met beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Dyers, en er werden aanklachten ingediend.

2006: Kenja boekt Balmoral Beach bij de Mosman Council voor de inaugurele re-enactment van de landing van de Eerste Vloot op Australia Day, 26 januari 1788.

2007: Alison Pels heeft beschuldigingen van aanranding tegen Dyers ingediend en haar vader Martin Pels heeft Kenja Communications verlaten.

2007 (juli 25): Ken Dyers pleegde zelfmoord door middel van een schot nadat de rechtbank een vrijstelling had geweigerd op grond van een slechte gezondheid.

2007: Kenja's "Act for Change" mediacampagne probeerde Ken Dyers af te schilderen als een martelaar van burgerlijke vrijheden.

2007-2019: Het podium "documentaire" Schuldig tot bewezen Innocent tourde door Australië met als doel de naam van Dyers op te ruimen.

2008: Melissa MacLean en Luke Walker's Beyond Our Ken documentaire werd vrijgegeven.

2012: de autobiografie van Annette Stephens, The Good Little Girl: ze bleef heel lang stil, werd uitgebracht.

FOUDDER / GROEP GESCHIEDENIS

Kenneth Emanuel ("Ken") Dyers (1922-2007) is een complexe en veelzijdige figuur. Geprezen door Kenja en zijn leden als een spirituele leraar, charismatische leider en 'grote Australiër' die werd neergehaald door jaloerse critici en verbitterde vervolgers (Tibbitts 2007), wordt hij niet minder krachtig aan de kaak gesteld als een waanvoorstellingen egomaniak, seksueel roofdier, pedofiel en spirituele oplichter door zijn tegenstanders. Er bestaan ​​vaak dramatische verschillen tussen de “insider” -visie van religieuze en spirituele leraren, die door volgelingen als wijs en deugdzaam worden vereerd, en de manier waarop ze worden gezien in een bredere sociale context (Knott 2005). Kenja's website, de belangrijkste verspreider van de “insider” -visie, stelt Dyers voor als een held, dienend in het Australische leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zou hebben gevochten bij El Alamein, Finschhafen en Lae; zijn oorlogservaring wordt gegeven als de reden voor Dyers 'bedenken van "Energy Conversion Meditation" (ECM) en de oprichting van Kenja in 1982, zevenendertig jaar na het einde van de oorlog. Dyers zei naar verluidt:

Dienend in gevechten, realiseerde ik me dat perceptie, het menselijke gezichtspunt en communicatie de belangrijkste hulpmiddelen waren om te overleven. Ik keerde terug naar Australië, vastbesloten om het menselijke gezichtspunt te bewaren in al mijn communicatie en acties. Ik besefte dat als het menselijke gezichtspunt werd aangenomen, de gruweldaden van de oorlog nooit zouden plaatsvinden ('Mede-oprichter: Ken Dyers', Kenja Trust, nd).

Het leger van Dyers was zelfs problematischer dan Kenja zou suggereren. Na een rondtrekkende adolescentie vervoegde hij het leger in augustus 1941. In 1944, het jaar waarin hij tweeëntwintig werd, werd hij tweemaal voor de rechtbank gedaagd (National Archives of Australia 2017). In het volgende jaar kreeg hij twee beboet wegens insubordinatie. Er zijn negen legerdocumenten met betrekking tot Dyers te zien op het Cult Education Institute (voorheen bekend als de website van Rick Ross Institute of New Jersey) en de redenen voor zijn ontslag in augustus waren 1946 met "mentale instabiliteit" (Cult Education Institute). 2014). Dyers, en Kenja namens hem, overdreven het succes van zijn militaire dienst, eerder op de manier die L. Ron Hubbard (1911-1986), de grondlegger van Scientology, deed. Dit is niet verrassend, omdat Ken Dyers een tijd lid was van de Scientology Kerk (Stephens 2012: 83).

In zijn naoorlogse leven beweert Kenja dat Dyers grote successen had geboekt in de uitgeverswereld (hij was een verkoper van encyclopedieën) en als bedrijfsdirecteur. Het Australische nationale archief bevestigt dat hij in 1950 een copyright beschermde met een publicatie met de titel Een eenvoudig boekhoudsysteem (Nationaal Archief van Australië 2017). Volgens Kenja veranderde hij van carrière en werd hij consultant “als communicatieadviseur… over de geestelijke gezondheid van managers” (“Mede-oprichter: Ken Dyers” en). Zijn tweede huwelijk eindigde in 1973 en vijf jaar later ontmoette hij Jan Hamilton (geb. 1948), een actrice, toneelschrijver en voormalig onderwijzeres die destijds clownerie-lessen gaf. Hamilton was zesentwintig jaar junior van Dyers. Ze werd zijn derde vrouw, en zij richtten Kenja (de titel gecombineerde elementen van hun voornamen) op in 1982 (Elliott 2010: 4). [Afbeelding rechts] Later ontdekten ze dat 'Kenja' wijsheid betekende in het Japans. Kenja beweert dat Dyers werd gestimuleerd om zijn leven rond 1970 te veranderen, waardoor zijn succesvolle bedrijf in deeltijd als glazenmaker kon werken, door bezorgdheid over sociale trends in Australië, inclusief tegencultuur, drugsgebruik en promiscuïteit (Steel 2017). Dyers was politiek en sociaal conservatief en Kenja had altijd een ouderwetse sfeer. Dit bleek uit de stijldansen en theatervoorstellingen waaraan de groep deelnam, onder voorzitterschap van Hamilton en Dyers, de matriarch en patriarch van Kenja (Cusack 2017: 496). Als spiritueel leraar was Dyers het tegenovergestelde van contracultureel en tolerant.

Tien jaar nadat Kenja was opgericht, werden beschuldigingen van seksueel misbruik met betrekking tot Dyers aan de orde gesteld door zowel volwassen vrouwelijke Kenjanen als minderjarige meisjes. De liberale (lees conservatieve) New South Wales parlementslid en 'anti-cult' activist Stephen Mutch (later een medewerker van de Macquarie Universiteit) verzamelde het bewijs (hij had vrienden in Kenja, wiens dochter een van de klagers was) en maakte een toespraak in het staatsparlement over het onderwerp in 1992. In 1993, de eenenzeventigjarige Dyers, "werden beschuldigd van elf tellingen van seksueel geweld tegen vier meisjes tussen acht en 15" (Elliott 2010: 4). Kenja begon een campagne van intimidatie en vervolging tegen Mutch vanwege zijn blootstelling aan Dyers, waaronder dreigende telefoontjes en brieven, Kenjanen die een scène maakten bij Mutch's 1994-huwelijk, stalking en zelfs één vrouwelijke Kenjan die hem beschuldigde van aanranding (een claim afgewezen door de rechtbanken). In 1993 ontkende Dyers de wet; hij werd veroordeeld wegens de mindere last van onfatsoenlijke aanvallen. Journalist Alex Tibbitts meldde dat Kenjanen in 1993 gevraagd waren namens Ken Dyers te liegen om zijn aanklagers in diskrediet te brengen (Tibbitts 2008).

Er waren twee beroepen bij het High Court van Australië in 2000 en 2002, en terwijl een derde proces werd bevolen (Maclean en Walker 2008), besloot de directeur van het Openbaar Ministerie om het niet te machtigen. Katherine Biber bespreekt het proces vanuit een juridisch perspectief en legt uit dat klager "AP" beweerde dat "in 1988, toen ze 13 jaar oud was, Dyers, toen 66 jaar oud, haar mishandelde tijdens een 'verwerkingssessie' in een energieconversiekamer '. Ze klaagde voor het eerst over de aanranding in 1993 ”(Biber 2005: 20). Dyers beweerde dat hij een andere Kenjan, Wendy Tinkler, had verwerkt en zijn persoonlijke assistent (de zus van Jan Hamilton) bevestigde dit. Tinkler is echter niet naar de getuigenbank geroepen en de verklaring van Dyers is niet onder ede afgelegd. Biber voert aan dat er sprake was van misleiding door de rechters: bijvoorbeeld: "opmerkingen gemaakt ... aan de jury over het falen van de verdachte om bewijs te leveren ... [waar] negatieve conclusies kunnen worden getrokken door de jury uit het feit dat de verdachte niet iets in hun eigen verdediging ”(Biber 2005: 19). In 2005 kwamen nieuwe beschuldigingen naar voren en werd Dyers beschuldigd van aanranding van nog twee minderjarige meisjes. Hij werd op borgtocht vrijgelaten en protesteerde tegen zijn onschuld; maar toen het nieuws van nog een ander meisje, Alison Pels, de dochter van langdurige leden van Kenja, die naar voren waren gekomen om aanklachten tegen hem in te dienen, in 2007 bekend werd gemaakt, pleegde Dyers op 25 juli 2007 zelfmoord door een schotwond in het hoofd (Anon 2007).

Bevan Hudson, een langdurig lid van Kenja voor vijfentwintig jaar, vertelde de academische en radiojournalist Rachael Kohn dat hij in dat stadium in het leven van Dyers onder verschillende druk stond: hij was het lidmaatschap van de Returned Services League (RSL) geweigerd Club in Bundeena, de kustgemeenschap ten zuiden van Sydney waar hij woonde; hij had een permanent verblijf van gerechtelijke acties op grond van slechte gezondheid gezocht, wat werd geweigerd omdat er een film van hem was op de Melbourne Kenja Kerstviering in 2006 die in goede gezondheid verscheen; en de documentaire film die Melissa Maclean en Luke Walker toestemming hadden gekregen om over Kenja te schrijven, bleek iets anders te zijn dan de positieve presentatie van Dyers waar hij en Hamilton op hadden gehoopt (Kohn 2008). Het lijdt echter geen twijfel dat het vooruitzicht was op verdere verschijningen door het gerechtshof, vermoedelijke veroordeling en de gevangenis die het meest in het oog vielen en de waarschijnlijke trigger voor zijn zelfmoord (Kohn 2008). Jan Hamilton blijft Kenja leiden, waarvan het doel nu lijkt te zijn om te protesteren tegen de onschuld van Dyers, zijn reputatie als spirituele leraar en genegeerd genie te beschermen, en zijn critici en de "kliek" van vijanden die naar verluidt samenzweren om hem te vernietigen, af te wijzen , een groep die Hamilton gelooft, inclusief Stephen Mutch, Cult Aware (een anti-cult groep die nu in handen is van Scientology, die geen waarneembare aanwezigheid heeft in Australië), en verschillende politie- en juridische medewerkers, onder anderen (Mitchell 2018). Lang-time Kenjan, Bevan Hudson, getuigt dat groepsleden op dit punt werden aangemoedigd om complottheorieën te houden over hoe en waarom Dyers was neergehaald (Kohn 2008). Elk jaar op de verjaardag van zijn overlijden, neemt Kenja Communications dure paginagrote advertenties in nationale en nationale kranten ter ere van het geheugen van Dyers (National Library of Australia 2006-2007). Media Watch, een media review-programma bij de Australian Broadcasting Commission (ABC), verklaarde in 2007 dat de advertentie waarschijnlijk $ 130,000 kostte en in 2009 kritiek had op de Fairfax Media Group voor het uitvoeren van de advertenties (ABC 2009). 

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Er is bijna geen academische literatuur over Kenja. Alle wetenschappelijk onderzoek naar de groep moet uitgebreid gebruik maken van krantenartikelen, radioprogramma's, podcasts en websites op internet, televisiejournaals, een memoires van ex-leden, Annette Stephens (Gillan 2012) en Melissa Maclean en Luke Walker's documentaire , Beyond Our Ken (Maclean en Walker 2008). Het internet is een waardevolle informatiebron; de Kenja-site heeft de lezingen van Dyers gearchiveerd en diverse "anti-cult" online groepen verzamelen krantenknipsels, overheidsdossiers en een reeks primaire documenten die tot op zekere hoogte de "officiële" hagiografie van Dyers als een spiritueel leider uithollen en "great Australian" (Kenja Trust nd) die gepromoot wordt door Kenja. Het Nationaal Archief van Australië en de Nationale Bibliotheek van Australië bevatten bepaalde documenten. Een belangrijke vraag die rijst is of Kenja een spirituele of religieuze organisatie is. Stephens herinnert zich dat "Ken beweerde dat Kenja geen religie was en geen geloofssysteem of filosofie had. Er was echter een geloofssysteem. Het speelde een belangrijke rol en voorzag Ken van de mogelijkheid om Kenja een religie te noemen, als dat nodig was "(Stephens 2012: 79). Kenja Communications werd op de markt gebracht als een persoonlijke ontwikkelingsbeweging. Sommige ideeën van Dyers kunnen echter worden overgenomen door een bekende twintigste-eeuwse nieuwe religie, de Scientology Kerk.

Het wordt geaccepteerd dat Dyers lid was van Scientology; een 1992 gearchiveerde letter, "Suppressive Persons and Suppressive Groups List" omvat Kenja, ook bekend als Kenja Personal Ability Center en Personal Evolvement Centre (Steel 2017). Dit geeft aan dat de Scientology Kerk Dyers beschouwde als een 'eekhoorn', iemand die Hubbard's 'Tech' verduisterde en gebruikte in niet-Scientology contexten (Cusack 2017). Dyers heeft zich waarschijnlijk aangesloten bij Scientology in de late 1950s of vroege 1960s (Cannane 2016: 72). De lengte van zijn verblijf in Scientology is ook onbekend; Annette Stephens denkt dat hij in 1973 is vertrokken, maar haar mening kan niet worden bevestigd:

De missie van Ken was om nog een stap verder te gaan dan zijn goeroe, wijlen L. Ron Hubbard. Ken zou hem verslaan in zijn eigen spel. Niet dat hij ons vroege Kenjanen vertelde dat hij een liefhebber van Scientology was; het was gewoon iets waar hij toevallig veel van wist. Ken beweerde dat zijn sessies oneindig veel beter waren dan Scientology's "Auditing"; zoals het was, waren sommige van zijn eerdere verwerkingscommando's precies hetzelfde.

Misschien was de grootste moeilijkheid voor Ken om zijn levensverhaal te relateren, om Scientology erbuiten te houden. Later leerde ik dat hij een Ethics Officer en een langjarig lid was en dat Ken al vele jaren door Scientology wordt vermeld als een 'onderdrukkende'. De enige man die Ken een vriend noemde (Kenjanen waren al zijn "beste vrienden") was een ex-scientoloog die enige tijd naar de lessen van Ken kwam, maar hij stopte met komen en blijkbaar keerde hij terug naar Scientology (Stephens 2012: 83).

In feite beweert Bevan Hudson, oud Kenjan, dat wanneer hij bij gelegenheid de verblijfplaats van Dyers opruimde, Ken altijd de nieuwste publicaties en tape-opnamen van Scientology had, wat zou suggereren dat in de 1980s en 1990s Dyers nog steeds in contact was met , als ze geen lid zijn van de Scientology Kerk (Kohn 2008).

Toen Dyers en Hamilton Kenja ontmoetten en vormden, werd de "Energy Conversion Meditation" van Dyers in verband gebracht met Hamilton's "klowning" -klassen en het paar leek gelijke partners te zijn. Maar toen Kenja zich ontwikkelde ontwikkelde Dyers zich als de charismatische leider (en dat charisma, zelfs in de jaren tachtig, is duidelijk in Beyond Our Ken), en Hamilton was side-lined zoals klowning maakte weg naar ECM en "verwerking." Hamilton, in de nasleep van Dyers 'dood, was niet alleen een rouwende weduwe, maar de "houder van de vlam" gewijd aan de nagedachtenis van de geweldige man. Stephens vervoegde Kenja in 1982, en zij herinnert de Hamilton van de 1980s met genegenheid; de doorbraak die ze had toen ze ontdekte dat haar innerlijke clown, Clarence, net zoveel te maken had met haar verblijf in Kenja als haar viscerale reactie op het charisma van Dyers (Stephens 2012: 44-47). Al snel was ze een fulltime Kenjan en zag Jan als een voorbeeld: "Ik keek naar Jan en voelde haar trots. Al die mensen stonden en juichten haar. Ze was ons voorbeeld, een gewone vrouw op een wereldveranderende reis. Ze moet met opgetogenheid en nederigheid leiden en nooit wankelen. Ken had het al gemaakt en had niets te bewijzen "(Stephens 2012: 58).

De opvattingen van Kenja worden het best begrepen in termen van Hamilton die een bepaalde kijk op de persoon heeft, waardoor haar "klowning" -lessen een manier waren om contact te maken met het "innerlijke kind" (wat in Kenja Communications "de mens" werd genoemd ) en Verven hebben een zicht op de 'geest'. De manier waarop deze twee elementen van de persoon met elkaar in verband staan ​​is echter niet hetzelfde als het algemene idee dat mensen zowel een lichamelijk als een spiritueel element hebben, dat in veel religies voorkomt. Integendeel, Dyers spreekt van "gehecht aan geesten" (Maclean en Walker 2008), die in wezen hetzelfde zijn als de "lichaamstetans" die in Scientology worden aangetroffen (Urban 2011: 103). De leringen van Dyers hebben ook de Scientology kosmologische visie van L. Ron Hubbard heruitgegeven, om van Kenja een vitale beweging te maken, met als doel het universum te redden, een vertaling van de missie van L. Ron Hubbard om "de planeet te zuiveren" (Westbrook 2017: 42 ). Bevan Hudson vertelde Rachael Kohn dat "in een groep zoals Kenja, er een fundamenteel onderliggend gevoel is dat de wereld een rotplek is, en dat is waarom mensen meegaan naar Kenja om zichzelf beter te laten worden" (Kohn 2008). Hudson, een intelligent persoon en een professionele muzikant, dacht niettemin dat Dyers "enkele prachtige galactische concepten introduceerde, weet je, hij was van een andere planeet gekomen, en hij had eigenlijk Jezus Christus opgeruimd en dacht: Oh dammit, ik Ik ga naar beneden en repareer ze zelf, deze agenten voor niets, weet u "(Kohn 2008). Hij bevestigde dat Dyers sprak over een entiteit, "Xenon", die schijnbaar de Xenu is van Scientology's Operating Thetan Level 3-materialen, dat Dyers Scientologische termen zoals engrammen en thetans gebruikte in zijn uitleg over Kenja's leringen, en dat tegen de late 1980s de Kenjan verwerkers waren het kopen en lezen van Scientology-publicaties (Kohn 2008).

Dus Dyers leerde dat de wereld een duistere en apocalyptische was, en dat Kenja een vitale kracht was ten goede; daarom geloofden Kenjans dat hun doel het redden van de wereld was. Het motto van Kenja Communications is "spiritueel begrip in een fysieke wereld" (Kenja Trust nd), en Stephens merkte op dat:

Volgens de gegevens van Ken bestaat er een spirituele hiërarchie die bestaat uit buitenaardse geesten, de menselijke geest, bedrieglijke geesten (ook wel gehecht geesten genoemd) en entiteiten. Buitenaardse geesten kwamen naar dit universum vanuit een ander sterrenstelsel, via een explosie. Deze meedogenloze buitenaardse oplords, die talloze kwaadaardige levens door de hele geschiedenis van het universum hebben meegemaakt, werden gestraft door beknelling hier op aarde (Stephens 2012: 76).

Dit is allemaal heel duidelijk afgeleid van Scientology: Dyers en Hamilton bedachten een workshop over "Communicatie met tijd, ruimte en energie" (die Ron Hubbard's MEST, Matter Energy Space Time weergalmt); Dyers gebruikte Hubbards 'Tone Scale' om bepaalde emoties en gedragingen voor Kenjanen te rangschikken; Dyers verwierp psychologie en psychiatrie zoals Hubbard, bewerend dat Kenia "verwerken" alles was wat nodig was om ziekten te genezen; Dyers was heftig tegen drugs en medicijnen van welke aard dan ook; en Kenja verbood leden met ernstige psychische of psychiatrische aandoeningen (Stephens 2012: 85, 41, 49, 89, 51). Verder onderwees Dyers dat aan Kenjanen

[De] buitenaardse geest is de allerhoogste intelligentie, afgescheiden van menselijke lichamen, maar het heeft een lichaam nodig om te beheersen, een die zijn bieding zal doen. Hun fenomenale gewaarzijn is verloren gegaan, geesten zijn zo misleid dat ze denken dat ze slechts een menselijk lichaam zijn en ze blindelings beheersen. In plaats van vrij de juiste identiteiten voor het menselijk lichaam te creëren, is het een enge identiteit geworden - ik ben geen Annette, Annette is de huidige, kleine identiteit waarmee ik, de geest, gevangen zit (Stephens 2012: 77).

Dit past bij Hubbards karakterisering van de menselijke persoon als niet alleen een lichaam, maar eerder als een 'thetan', een gereïncarneerde buitenaardse geest die uiteindelijk bevrijd zal worden van de beperkingen van MEST. Kenjanen, zoals scientologen, leren zichzelf als een lichaam en een geest te zien, maar over het algemeen als een geest, een element dat onsterfelijk is en dus veel belangrijker dan alles dat deel uitmaakt van het alledaagse leven van alledag. Wanneer de beoefening van Energy Conversion Meditation (ECM) bezig is, komen vaak uit het lichaam en dissociatieve staten voor en versterken de leringen van Hamilton en Dyers over de aard van de persoon. Een persoonlijke ontwikkelingsorganisatie leert dus metafysische ideeën die veel verder reiken dan deelnemers die hun communicatievaardigheden of werkplekcompetenties willen verbeteren.

Er is nog een aspect van "geloof" voor leden van Kenja dat vermelding verdient; de lijst met dertien principes bekend als "Kenja Ethics" (Kenja Trust nd). Deze principes zijn:

1. Ons doel is om het individu te helpen hun zelfrespect te vergroten en hun volledige potentieel te ontwikkelen om te overleven met vreugde in alle facetten van hun leven.

2. Kenja is een oefenterrein waar mensen hun creativiteit in het volledige spectrum van hun eigen leven kunnen vergroten. Als het individu dit verwaarloost en Kenja creëert als een substituut voor de creatie van zijn / haar eigen leven, wordt hij / zij gevraagd te vertrekken totdat hij / zij zijn / haar eigen individuele leven op een creatieve manier kan uitbreiden.

3. Alle vaardigheden die worden verworven in communicatie worden op een creatieve manier gebruikt voor andere mensen. Als een individu deze vaardigheden destructief gebruikt voor mensen, zullen we niet met dat individu werken.

4. We erkennen het recht van het individu om de ontdekking en uitdrukking van zijn eigen spiritualiteit te ervaren zoals hij dat nodig acht. (Mensen van verschillende religies oefenen het werk uit).

5. Niemand in Kenja houdt zich bezig met roddels.

6. Niemand vermoordt het karakter van een ander.

7. De familie-eenheid wordt gerespecteerd en niemand bemoeit zich destructief met de familie-eenheid.

8. Als een man en een vrouw betrokken zijn bij een relatie, dan doet niemand activiteiten die destructief zijn voor die relatie.

9. We brengen geen kosten in rekening voor kinderen die ze in Kenia ontvangen.

10. Studenten en oudere tieners betalen tarieven die zij zich kunnen veroorloven of die niet worden belast voor training. (In feite wordt het grootste deel van de training, het beheer en de creatie van de actie van Kenja kosteloos uitgevoerd. Gemaakte winsten worden teruggegeven aan het creëren van de actie).

11. Niemand meldt zich aan voor workshops of lessen in Kenja.

12. Er zijn geen cursussen bij Kenja - alleen lessen en workshops, compleet op zichzelf. Activiteiten worden betaald bij aanwezigheid. Als een activiteit vooraf is betaald en de persoon is niet aanwezig, wordt het geld op verzoek terugbetaald.

13. We zullen niet werken met individuen waarvan we denken dat we ze niet kunnen helpen (Kenja Trust, nd).

Op het eerste gezicht lijkt deze lijst redelijk standaard, maar een aantal van de principes lijken meer in de bres te springen dan de naleving. Annette Stephens geeft eerlijk toe dat haar verslavende reactie op Kenja, en met name Dyers, haar kinderen (Gillan 2012) in de steek heeft gelaten, en er zijn verhalen over andere familiale en relatie-uitsplitsingen, en ook van bedrog waarmee alleenstaande leden verbonden zijn de groep. Cornelia Rau, wiens geest zo drastisch werd ontrafeld nadat ze in 1998 bij Kenja betrokken was geweest, werd ten onrechte door een ander lid uit het veld gehaald, een tactiek die werd gebruikt om romantisch eenzame mensen te 'haken' (Manne 2005). Het verbod op roddels betekende dat Kenjans zelden de houding ten opzichte van het leiderschap bespraken, of notities vergeleken na klowning of ECM-sessies, wat in feite de positie van Hamilton en Dyers versterkte (Maclean en Walker 2008). Het laatste principe in werkelijkheid betekende dat mensen met psychiatrische of psychische problemen, of iemand die te veel vragen stelde of blijk gaf van een gebrek aan bereidheid om zich aan Kenja te wijden, vrij snel uit de groep werd verwijderd.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Kenja Communications heeft vele kwaliteiten die meer kenmerkend zijn voor een bedrijf dan een religie. Het werd op de markt gebracht als een organisatie voor zelfverbetering die de deelnemers kon leren om effectiever te communiceren en persoonlijk succesvol te zijn. De communicatiemiddelen waarmee seminars of workshopdeelnemers werden voorgesteld inclusief ECM, clowneringscursussen en theatrale producties (Maclean en Walker 2008). [Afbeelding rechts] Kenja-centra boden gratis één-op-één persoonlijke raadplegingen (pc's) aan en als iemand gebruikmaakte van deze aanbieding om zich aan te melden voor langere cursussen en verdere verwerkingssessies bij de Kenja-vestigingen in Sydney, Melbourne en Canberra resulteerden . Kenja is ongebruikelijk, in die zin dat het een puur Australische beweging bleef zonder internationale aanwezigheid (Samways 1994: xi).

Van Kenjanen werd verwacht dat ze aan veel activiteiten zouden deelnemen, van sporttraining tot grootschalige theatervoorstellingen, en er werd van hen verwacht dat ze ook geld inzamelden voor Kenja door bloemen en andere commerciële activiteiten te verkopen. Wetenschappers zouden Kenja waarschijnlijk omschrijven als een "veelgevraagde" groep. Hamilton en Dyers voerden aan dat betrokkenheid bij creatieve activiteiten leidde tot spirituele ontwikkeling en verbeterde communicatieve vaardigheden van de leden. Het is waarschijnlijker dat deze buitenschoolse activiteiten bedoeld waren om de hele vrije tijd van een lid en het grootste deel van zijn / haar inkomen in beslag te nemen. Voormalig advocaat Melissa Maclean en ex-acteur Luke Walker bespraken eerst het maken van een documentaire over Kenja omdat Walker een half jaar naar Kenja was geweest. In een interview met journaliste Rebecca Albeck zegt Maclean dat hij niet populair was bij Kenjanen omdat hij "te veel vragen stelde" (Albeck 2009: 89). Walker besefte dat hij geen documentaire zou kunnen maken omdat hij bekend was bij de groep, dus benaderde Maclean Dyers en Hamilton en begon te filmen wat er zou worden Verder dan onze Ken. Walker was geïntrigeerd door de beschuldigingen tegen Dyers, en de verdwijning van leden als Cornelia Rau en Richard Leape, en bekijkt de film in twee delen, een positieve kijk op het leven voor sommige Kenjanen, en een negatief beeld dat naar voren komt in de tweede helft:

Was het voor mij bedrieglijk om met Kenja rond te hangen, weg te gaan en er een film over te maken? [Maar dat] was de enige manier om het openhartig te zien. Als ik niet had begrepen hoe onschuldig en in sommige gevallen heilzaam was in de wereld van Kenja, zouden we de film niet hebben geconstrueerd zoals wij deden. Gedurende het eerste halfuur zie je hun wereld, begrijp je waarom mensen zich ertegen voelen, je begrijpt de positieve kant. Pas daarna beginnen we het te deconstrueren ... (Albeck 2009: 89).

De activiteiten waarmee Kenjanen zich bezighouden in het eerste deel van Beyond Our Ken zijn vooral sportgericht en theatraal. Jan Hamilton is de leidende figuur in het aanmoedigen van dit soort artistieke en expressieve uitvoeringen. In Beyond Our Ken Hamilton sprak over Kenja om een ​​"veilige" omgeving voor leden te creëren waarin mensen konden leren zingen, dansen, acteren, gymnastiek doen, netbal spelen en vele andere leuke en vaardigheid-opbouwende activiteiten.

De belangrijkste spirituele activiteit, Energy Conversion Meditation (ECM), kan worden opgevat als een versie van de Scientology Training Routines (TRs) met elementen van auditing in de mix. In Beyond Our Ken Maclean en Walker filmden Hamilton en Dyers tijdens ECM (Maclean en Walker 2008). Dit hield in dat je een tijdje knie aan knie zat te staren in de ogen van Dyers. Ex-scientoloog Perry Scott beschreef OT TR0 (Opererende Thetan Confronteren) als "urenlang zitten met gesloten ogen, niet bewegend of spiertrekkingen, 'confronterend' [de] coach" en TR0 Confronteren als zitten "met urenlang open, niet bewegend of spiertrekkingen, 'confronterende' coach… 2 uur aanbevolen ”(Scott en) Melissa Maclean kreeg te horen dat ze Kenja niet kon filmen zonder ECM te hebben gedaan, en aanvankelijk 'verwerkte' Dyers haar. Dit was niet succesvol; hij beschuldigde haar van “problemen” met mannen en zei dat hij niet met haar kon werken (Kohn 2008). Hamilton nam het toen over. Maclean vond ECM erg ongemakkelijk en zag het als volledig gericht op het negatieve, slechte ervaringen en herinneringen opgraven (in het bijzonder gedachten waarvan de persoon dacht dat ze niet van henzelf waren), zogenaamd om ervan af te zijn (Fidler 2008). Dit lijkt erg op de Scientology praktijk van auditing.

Toen Stephen Mutch Kenja in het parlement van New South Wales besprak, verklaarde hij dat ECM een trigger was voor hypnotische toestanden en een techniek was die werd gebruikt om leden te "hersenspoelen":

Uit gesprekken met voormalige leden van Kenja ben ik tevreden dat deze organisatie gevaarlijke en geheime hypnotische inductietechnieken gebruikt om mentale controle uit te oefenen voor gewetenloze doeleinden over rekruten die door bedrog in de organisatie worden aangetrokken. Nietsvermoedende mensen worden heimelijk onder de controle van Ken Dyers en Jan Hamilton gebracht, zodat ze virtuele slaven worden, onvrijwillig hun geest en inkomen overdragen aan Kenja. Dyers beweert Godachtige kennis te hebben verworven en een theorie van energieconversie te hebben ontwikkeld die unieke inzichten in de zin van het leven met zich meebrengt. De waarheid is dat Ken Dyers een louche konter is en zijn theorie is mumbo jumbo garbage (Mutch 1993).

Dyers beweerde dat hypnose in Kenja was verboden. Bovendien zijn de uitspraken van Mutch gebrekkig, omdat nu wordt overeengekomen door juridische professionals, psychiaters, geleerden van godsdienstwetenschappen en psychologen dat "hersenspoeling" een misleidende term is en het fenomeen ongeldig en / of niet-bestaand is. Echter, Mutch moet worden gecrediteerd omdat hij bewijs heeft verzameld van misbruik, zoals het seksuele aanraken van vrouwelijke Kenjanen door Dyers, en genitale aanrakingen en seks tijdens ECM. Zijn presentatie van dit materiaal in het parlement van NSW was een belangrijke stap om Kenja in de openbaarheid te brengen.

Annette Stephens ervaren dissociatieve staten tijdens ECM met Dyers, in de mate dat zij tijdens haar eerste sessie met Dyers onzeker is of seksuele activiteit plaatsvond of niet:

Een afgesloten balkon [bij Hamilton en Dyers 'thuis] was opgezet als zijn sessieruimte ...

"Vind je het erg om je kleren uit te doen?"

Natuurlijk nam ik ze af. Waarom niet, tegenover Ken? Als processee had ik me soms uitgekleed. Het zou de sessie ten goede komen: energie zou ongehinderd kunnen stromen.

"Voel je je op je gemak?"

Ken verzamelde meer kussens, plooide en bewoog ze. Hier of daar? Hij lachte en was persoonlijk. Hij merkte mijn naaktheid nauwelijks; hij was helemaal aangekleed.

Hij ging tegenover me zitten, miste de formaliteiten van een sessie en zei net het woord 'begin' ... Terwijl ik naar Kens bot-nog-ogende ogen keek, vreesde ik dat ik zou kunnen verdwijnen in mijn nog steeds stijgende nevels. Mijn nek was gespannen en ik zakte weg in de kussens.

De sessie is afgelopen; voor mij was het nauwelijks begonnen. Twee en een half uur waren verstreken.

Ken lag bovenop me met zijn broek en zijn onderbroek rond zijn enkels. Onzekerheid overspoelde mijn zintuigen.

Ken stond op. Gekleed. Glimlachte. "Dat was een geweldige sessie Annette."

Hij vroeg om feedback. Ik struikelde.

Ik had geen enkele foto gezien, laat staan ​​een andere film in mijn hoofd.

Ik zag de kleur van Kens penis.

Ik vroeg me af, de vraagstelling, of wel? Als Ken me had aangeraakt, laat staan ​​seks met mij had gehad, had ik het zeker geweten.

Hoe kan een vrouw seks hebben en het niet weten?

Als er niets anders was, zou ik de geur van sperma hebben opgemerkt. Ik vond de plakkerige scherpte leuk.

Vanuit de diepten van mijn onderbewustzijn had iets zijn autoriteit onvrijwillig beweerd. Ik sloot mijn onzekerheid af en sloot hem af. Er was niets gebeurd. Ik concludeerde. Tijdens de sessie had Ken mijn onaangename energieën losgelaten. Dat was het. Ik zou moeten weten. ik was daar met Ken in de sessie.

"Het was," ik zei "een fantastische sessie; jaren van pijn vloog gewoon weg. "

"Dat was een belangrijke sessie, Annette. Neem een ​​beetje tijd, verwen je mensen, dompel het een beetje op en loop langs het strand. "

Ik had geen tijd voor een strandwandeling; onrust huiverde en ik was ongehoorzaam aan Ken (Stephens 2012: 67-68).

Stephens verkeerde in een kwetsbare mentale toestand; Kenja trok kwetsbare mensen aan. Haar ervaring was niet ongewoon; Melissa Maclean zei dat ze door ex-leden was geïnformeerd dat Jan Hamilton aanvankelijk niet wist dat Dyers seks had met vrouwelijke Kenjans in zijn ECM-sessies (dit werd uitgebreid tot andere gekwalificeerde "processors" van beide geslachten, die te maken kregen met problemen rond seks met seks, meestal wederzijdse masturbatie hoewel orale seks en volledige geslachtsgemeenschap ook mogelijk waren). Toen Hamilton erachter kwam dat ze "het [seks in ECM] een tijdje had gesloten" (Fidler 2008). De rampzalige gevolgen van dit soort praktijken voor fragiele mensen waren de belangrijkste reden waarom de groep, nooit groot of beroemd op de manier van Scientology, door diverse Australische journalisten werd beschermd.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP 

Ken Dyers en Jan Hamilton waren de leiders van Kenja Communications. [Afbeelding rechts] In Beyond Our Ken David Millikan, een dienaar van de Uniting Church die Dyers interviewde voordat hij zelfmoord pleegde, en die over verschillende “sekten” in Australië heeft geschreven, getuigde van Dyers macht en aanwezigheid. In het geval van charismatisch leiderschap is charisma niet alleen 'intrinsiek' een eigenschap van de leider. Volgers helpen door het charisma terug te reflecteren op de leider, en bepaalde leden van de groep spelen een speciale rol bij het creëren of creëren van de indruk van charisma. Voor Kenja Communications was Jan Hamilton de belangrijkste rentmeester van het leiderschap van Dyers. Ze wordt gevierd als de "mede-oprichter" ondanks de duidelijke scheidslijn tussen haar "klowning" en Dyers '"onderzoek" naar de menselijke geest. Het openbare werk van Kenja Communications is gewijd aan het herstellen en eren van het werk van Dyers, en Hamilton is de belangrijkste vertegenwoordiger van deze activiteit.

Er zijn verschillende activiteiten die Kenja meer dan een decennium na de dood van Dyers blijft organiseren. Het belangrijkste daarvan is misschien wel de 'theaterdocumentaire' Schuldig tot bewezen onschuldig, die in heel Australië wordt opgevoerd door degenen die nog steeds Kenjaners zijn ("A Witch Hunt" nd). Dit is een waardevolle activiteit, aangezien het charisma van Dyers niet meer direct beschikbaar is voor potentiële leden. Zijn verhaal, gepresenteerd als een samenzwering die een geweldige Australiër ten val brengt, is een emotioneel instrument om nieuwe leden aan te trekken. Dyers is een “martelaar”, gerechtigheid ontzegd en tot zelfmoord gedreven door jaloerse en kwaadwillende vijanden (Kohn 2008). Kenja heeft centra in Sydney, Melbourne en Canberra; in zijn grootste omvang waren er veel meer centra; Melissa Maclean gelooft dat Kenja zal doorgaan, al is ze onzeker voor hoelang en in welke toestand (Kohn 2008). Jan Hamilton is nu ouder dan zeventig en het is buitengewoon moeilijk om te bepalen of er een nieuwe generatie Kenjaners bestaat.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat veel aspecten van de zelfpresentatie van Dyers en de Hamilton-curatie van zijn post-mortemreputatie niet passen bij de mentaliteitsverandering in het Australië van de eenentwintigste eeuw. Jaarlijks boekt Kenja bijvoorbeeld een picknickplaats op Balmoral Beach in Sydney met Mosman Council, om een ​​re-enactment te maken van de landing op de First Fleet, die werd aangestuurd door Arthur Philip, de eerste gouverneur van New South Wales, op 26 januari (Tang 2017). Deze datum is een feestdag, Australia Day, en viert het begin van de White-nederzetting. Echter, voor de inheemse Australiërs is deze datum herdacht als "invasie dag" en betreurde het als de gelegenheid van de illegale inbeslagname van hun land en het begin van de vernietiging van hun cultuur. Jongere Australiërs staan ​​sympathiek tegenover deze revisionistische positie en Kenja's re-enactment van de landing van de First Fleet lijkt ouderwets, kolonialistisch en misschien zelfs racistisch voor hedendaagse Australiërs. Andere activiteiten die getuigen van de voortdurende aanwezigheid van Kenja zijn kinderconcerten en communicatieseminars. Echter, deze activiteiten, zoals Schuldig tot bewezen onschuldig en het re-enactment van de Australische dag zal waarschijnlijk niet erg succesvol zijn, omdat ze een constante negatieve berichtgeving in de pers aantrekken (Tran 2016).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Kenja werd in de publieke belangstelling gebracht door de toespraak van Stephen Mutch in het NSW-parlement in 1992, en de aanklacht wegens aanranding in 1993 tegen Ken Dyers maakte de groep tot een begrip. Twee van de drie bestaande wetenschappelijke artikelen en hoofdstukken die Kenja behandelen (allemaal als slechts een van een aantal casestudies), die van Katherine Biber over de Dyers vs the Queen rechtszaak in 1993 en door James T. Richardson over mediabehandeling van nieuwe religies in Australië (waarin de beschuldigingen worden besproken die Kenja bij de Australian Journalists 'Association heeft ingediend tegen een journalist die Kenja een "sekte" noemde) richten zich op die vroege schandalen (Biber 2005; Richardson 1996: 294-95). Afgezien van seksuele aanklachten tegen Dyers veroorzaakten twee andere crises problemen met het beeldbeheer van Kenja. Dit waren de zaak Cornelia Rau en een aantal ex-Kenjanen die een zenuwinzinking leden en verdwenen of zelfmoord pleegden. Melissa Maclean en Luke Walker gaven de tijd Beyond Our Ken naar de gevallen van Richard Leape en Michael Beaver. Beide ontwikkelden een psychische aandoening; Leape leed aan een diepe depressie en verdween in 1993 (Doherty 2006), en de schizofrene Beaver, die twee jaar lid was van Kenja, zelfmoord pleegde (Mutch 1993).

Cornelia Rau was een Duitse staatsburger die een permanente inwoner van Australië was. Ze kwam in 2005 ter attentie van de pers toen bleek dat ze tien maanden lang onwettig was vastgehouden in 2004-2005 in Baxter Detention Center voor illegale immigranten. Rau was geestesziek en had een valse naam gegeven, Anna Brotmeyer, aan de politie die haar aanvankelijk had gearresteerd in Queensland (Manne 2005). Rau werd vrijgelaten uit de gevangenis en keerde in het vroege 2005 terug naar haar familie, waar ze aan schizofrenie leed. Vervolgens werd bekendgemaakt dat 1998 tijdens haar vakantie van haar werk als Qantas-stewardess, zich bij Kenja had gevoegd. Academisch en sociaal commentator Robert Manne beschreef hoe Rau's psychiatrische toestand achteruitging toen ze werd blootgesteld aan Kenjan-praktijken, waaronder de 'confrontatie'. Mann legde uit dat 'confrontaties' het 'onthullen van de diepste geheimen en gevoelens van een persoon waren in een openbaar forum zonder voorafgaande waarschuwing, "Bedoeld om de Kenjan's afhankelijkheid van de goedkeuring van Dyers en het lidmaatschap van de groep te versterken (Manne 2005). Rau werd bekritiseerd vanwege haar gebrek aan artistieke bekwaamheid, vertelde dat ze een 'kwade geest' had en werd verleid door de valse romantische aandacht van een Kenjan-man, die schijnbaar een 'standaard Kenja-techniek' was, ontworpen om seksueel onzekere en romantisch eenzame jongeren te houden terugkomen "(Manne 2005). Rau ervoer psychose na een bijzonder barbaarse 'confrontatie' en Hamilton en Dyers brachten haar naar de luchthaven Tullamarine in Melbourne, plaatsten haar op een vliegtuig en zeiden nooit meer terug te keren naar Kenja. Later verklaarde Rau "herhaaldelijk dat ze tijdens Kenja seksueel was mishandeld. Wanneer 60 Minuten vroeg haar waarom ze weigerde haar echte naam te geven aan de immigratieautoriteiten, ze sprak over haar angst om door de sekte te worden gevangengenomen "(Manne 2005).

Kenja, onder leiding van Hamilton, vervolgt ook de aanklagers van Dyers. Hamilton is ervan overtuigd dat het de beschuldigingen waren van Alison Pels (wiens ouders al tientallen jaren in Kenja woonden en wiens vader Martin Pels aanzienlijk bijdroeg aan de gerechtskosten van Dyers) die Dyers tot zelfmoord had gebracht. Ze ging tot het uiterste om Alison Pels te kwellen, inclusief de enscenering van een nep-auditie (voor Anton Chekov's The Three Sisters) op oktober 17, 2007. Pels, die actrice wilde worden, werd uitgenodigd auditie te doen, waar ze verbaal werd aangevallen door Hamilton, die gekleed was als een man (Kontominas 2008). Alison Pels zocht juridische bescherming van de groep, en gerechtelijke procedures openbaarden dat Hamilton en Kenja alibi voor zichzelf hebben vervalst voor de dag van de auditie. De belangrijkste uitdagingen waarmee Kenja in de toekomst wordt geconfronteerd, zijn dat Hamilton en de aanhoudende leden ouder worden, dat hun beschermende houding tegenover de reputatie van Dyers en hun minachting voor de juridische processen van Australische rechtbanken onaantrekkelijk zijn voor potentiële nieuwe leden, en dat hun houding en sociale praktijken geen voeling hebben met het hedendaagse multiculturele, tolerante Australië.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Kenja-oprichters Ken Dyers en Jan Hamilton.
Afbeelding #2: een Kenja-bijeenkomst.
Afbeelding #3: het Kenja-logo.

REFERENTIES

ABC. 2009. "Betalen om een ​​naam te wissen - opnieuw." Media Watch, Augustus 17. Betreden via https://www.abc.net.au/mediawatch/episodes/paying-to-clear-a-name—again/9974830 op 15 februari 2019.

Albeck, Rebecca. 2009. "Voorbij onze Ken: Praten met de filmmakers. "  Metro Magazine: Media & Education Magazine 160: 88-90. Betreden via https://search.informit.com.au/documentSummary;dn=879246368289311;res=IELAPA op 15 februari 2019.

Anon. 2007. "Cultleider Dyers nu 'een martelaar'." ABC nieuws, Juli 30. Betreden via http://www.abc.net.au/news/2007-07-30/cult-leader-dyers-now-a-martyr/2517460 op 15 februari 2019.

"Een heksenjacht: schuldig tot onschuldig bewezen." nd Kenja Trust-website. Betreden via
http://www.guilty-until-proven-innocent.com/default.aspx op 3 maart 2019.

Biber, Katherine 2005. "Over niet spreken: het recht op zwijgen, de mond gesnoerd rechter en het spook van seksueel misbruik van kinderen." Alternative Law Journal 30: 19-33.

Cannane, Steve. 2016. Fair Game: The Incredible Untold Story of Scientology in Australië. Sydney: ABC Books.

"Mede-oprichter: Ken Dyers." nd Kenja Trust-website. Betreden via http://www.kenja.com.au/co-founders/Ken-Dyers.aspx op 1 maart 2019.

Cult Education Institute. 2014. Kenja Communications. Betreden via  http://www.culteducation.com op 11 februari 2019.

Cusack, Carole M. 2017. "Eekhoorns" en ongeautoriseerd gebruik van Scientology: Werner Erhard en Erhard Seminars Training (est), Ken Dyers en Kenja, en Harvey Jackins en herevaluatie-counseling. " Pp. 485-506 binnen Handboek van Scientology, uitgegeven door James R. Lewis en Kjersti Hellesøy. Leiden en Boston: Brill.

Doherty, Madeleine. 2006. "Mother's Torment." Tweed dagelijks nieuws, Augustus 2. Betreden via https://www.tweeddailynews.com.au/news/apn-mothers/146584/ op 15 februari 2019.

Elliott, Tim. 2010. "Kenja: Fighting Dirty Against a Cultbuster." Sydney Morning Herald, Februari 4, p. 27.

Fidler, Richard. 2008. "Filmmaker Melissa Maclean." ABC-radio: het spreekuur, September 15. Betreden via http://www.abc.net.au/local/stories/2008/09/15/2364843.htm op 18 oktober 2019.

Gillan, Kimberly. 2012. "Ik heb mijn kinderen achtergelaten voor de Kenja-groep." News.Com.Au, Oktober 15. Betreden via  https://www.news.com.au/lifestyle/relationships/i-left-my-kids-for-kenja-group/news-story/dd0f478cad388badb653a9c7568812d1 op 18 oktober 2019.

Irvine, Maartje. 1995. Kenja: een onderzoek naar een vermeende sekte. Consultant Criminoloog Rapport, 21-pagina's.

Kenja Trust-website. en "Kenja-communicatie: spiritueel begrip in een fysieke wereld." Betreden vanaf www.kenja.com.au op 11 februari 2019.

Knott, Kim. 2005. "Insider / Outsider Perspectives." Pp. 243-58 binnen De Routledge-compagnon voor de studie van religie, uitgegeven door John R. Hinnells. Londen en New York: Routledge.

Kontominas, Bellinda. 2008. "Cult oprichter gewaarschuwd na 'bizarre' auditie truc." Camden Haven Courier, 26 augustus. Betreden vanaf https://www.camdencourier.com.au/story/810538/cult-founder-warned-off-after-bizarre-audition-ploy/ op 15 februari 2019.

Kohn, Rachael. 2008. "Het leven in Kenja." ABC Radio: The Spirit of Things, November 16 (met Melissa Maclean en Bevan Hudson). Betreden via:https://www.abc.net.au/radionational/programs/spiritofthings/life-in-kenja/3174952 op 18 oktober 2018.

Maclean, Melissa en Luke Walker. 2008. Beyond Our Ken. Australië: Scribble Films.

Manne, Robert. 2005. "Het onbekende verhaal van Cornelia Rau." De maandelijks, September. Betreden via https://www.themonthly.com.au/monthly-essays-robert-manne-unknown-story-cornelia-rau-often-she-cried-sometimes-she-screamed-she-be op 11 mei 2015.

Mitchell, Georgina. 2018. "Partner van overleden 'sekteleider' die de staat NSW aanklaagt wegens politieonderzoek dat eindigde in zelfmoord." Sydney Morning Herald, Oktober 21. Betreden via https://www.smh.com.au/national/nsw/partner-of-deceased-cult-leader-suing-state-of-nsw-over-police-investigation-that-ended-in-suicide-20181018-p50agj.html op 24 oktober 2018.

Mutch, Stephen. 1993. "Cultactiviteit in New South Wales." NSW Wetgevende Raad Hansard, April 22. Betreden via https://culteducation.com/group/1011-kenja-communications/11935-cult-activity-in-new-south-wales.html op 16 februari 2019.

Nationaal Archief van Australië. 2017. "Kenneth Emanuel Dyers." Betreden vanaf https://recordsearch.naa.gov.au/SearchNRetrieve/Interface/ListingReports/ItemsListing.aspx op 15 februari 2019.

Nationale bibliotheek van Australië. 2006-2007. "We eren het leven van een geweldige Australiër." Kenja Trust. Betreden via http://pandora.nla.gov.au/pan/75501/20070807-1705/www.kendyers.com/MediaRelease/tabid/292/Default.html op 15 februari 2019.

Richardson, James T. 1996. "Journalistieke vooroordelen jegens nieuwe religieuze bewegingen in Australië." Journal of Contemporary Religion 11: 289-302.

Samways, Louise. 1994. Dangerous Persuaders: An Expose of Gurus, Personal Development Courses and Cults, and How Their operate in Australia. Ringwood, Victoria: Penguin Australia.

Scott, Perry. en "Scientology Trainingsroutines." Een kritisch overzicht. Betreden via https://www.cs.cmu.edu/~dst/Secrets/TR/critique.html op 11 februari 2019.

Stephens, Annette. 2012. The Good Little Girl: ze bleef heel lang stil. Newport, NSW: Big Sky Publishing.

Staal, Sarah. 2017. "Kenja Communicatie." Laten we het over sekten hebben  December 13. Betreden via http://www.ltaspod.com/4 op 18 oktober 2018.

Tang, Caroline. 2017. "Kenja-oprichter Ken Dyers - een beschuldigde pedofiel - herdacht op Australia Day in Mosman." Mosman Daily, Januari 25. Betreden via https://www.dailytelegraph.com.au/newslocal/mosman-daily/kenja-founder-ken-dyers-an-accused-paedophile-remembered-on-australia-day-in-mosman/news-story/9919c72d78cc03315590a77300ebb2bb op 15 februari 2019.

Tibbetts, Alex. 2008. "Misbruikzaak: personeel 'gevraagd om te liegen'." Mudgee Guardian, Juli 25. Betreden via https://www.mudgeeguardian.com.au/story/808086/abuse-case-staff-asked-to-lie/ op 15 februari 2019.

Tibbitts, Alex. 2007. "Campaign to Clear Cult Leader." Sydney Morning Herald, Augustus 11. Betreden via https://www.smh.com.au/national/campaign-to-clear-cult-leader-20070811-gdqu3m.html op 15 februari 2019.

Tran, Cindy. 2016. "De groep 'Geestelijke genezing' waarvan de leider zelfmoord pleegde nadat hij werd beschuldigd van het plegen van kindermisdrijven, maakt reclame voor een reeks kinderconcerten." Mail online, Mei 8. Betreden via https://www.dailymail.co.uk/news/article-3073046/Spiritual-healing-cult-leader-committed-suicide-charged-child-sex-offences-emerges-holding-children-s-concerts.html op 15 februari 2019.

Urban, Hugh. 2011. The Church of Scientology: A History of a New Religion. Princeton, NJ: Princeton University Press.

Westbrook, Donald A. 2017. "Onderzoek doen naar Scientology en scientologen in de Verenigde Staten: methoden en conclusies." Pp. 19-46 binnen Handboek van Scientology, uitgegeven door James R. Lewis en Kjersti Hellesøy. Leiden en Boston: Brill.

 

Deel