Pavol Kosnáč

De kerk van de melodie der laatste dagen

DUDEISME TIJDLIJN

1968 (7 januari): Oliver Benjamin werd geboren in Los Angeles, Californië.

1998: De gebroeders Coen produceerden een misdaadkomedie The Big Lebowski met Jeff Bridges als Jeffrey "The Dude" Lebowski als hoofdpersoon.

2005: In een toeristenplaatsje Pai, nabij Chiang Mai, Thailand, zag Oliver Benjamin de film met vrienden en een paar biertjes, en ervoer hij een openbaring dat de film een ​​perfecte toepassing is van Taoïstische principes voor een modern persoon. Kort daarna werd hij een evangelist voor de film en stichtte hij een nieuwe religie, The Church of a Latter-Day Dude, of gewoon Dudeism. De website Dudeism.com werd tegen het einde van het jaar gelanceerd.

2008: The Dudespaper, de officiële publicatie van Dudeism, wordt gelanceerd. In de daaropvolgende jaren verzamelde het honderden artikelen van Benjamin en verschillende andere praktiserende dudeisten over verschillende aspecten van dudeïsme.

2009: Dude De Ching, een vertaling en herwerking van de Tao Te Ching met regels uit The Big Lebowski werd geschreven.

2009: Oliver Benjamin werd uitgenodigd om de openingszegening te geven voor het Los Angeles Lebowskifest, en zo'n 3,000 fans herhaalden hem terwijl hij regels reciteerde uit The Dude's Prayer. Dit leidde ertoe dat hij het onderwerp werd van een Volkswagen-advertentiecampagne die viraal ging.

2011: The Abide Guide, Dudeist zelfhulpboek met advies over hoe je meer "Dude-like" kunt zijn in de moderne chaotische wereld, werd geschreven.

2014: The Big Lebowski werd geselecteerd voor bewaring in het National Film Registry, omdat het door de Library of Congress als cultureel, historisch of esthetisch significant wordt beschouwd.

2015: Tao of the Dude, een boek met essays en citaten met "geweldige inzichten van de diepe Kerels van Lao-Tzu tot Lebowski", werd geschreven.

2016: The Dude De Ching werd volledig herschreven, met een nieuwe vertaling van het origineel toegevoegd door de auteur en eenentachtig essays die elk vers uitlegden en lieten zien hoe dudeïsme en taoïsme filosofische neven zijn.

2018: Abide University and Institute werd gelanceerd. Het is bedoeld als een Dudeist "academisch-achtig" leercentrum en gemeenschap.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Op een dag in 2005, in het toeristenoord Pai nabij Chiang Mai, Thailand, werd Oliver Benjamin [Afbeelding rechts] dronken in een café en het gebeurde dat hij in deze veranderde staat van bewustzijn naar The Big Lebowski keek, een film die hij had gezien een keer eerder maar niet volledig gewaardeerd. Volgens zijn eigen woorden was dat het moment van zijn openbaring, toen hij de geniale boodschap van de film begreep. Dat is hoe de Church of the Latter-Day Dude is ontstaan, en hoe hij het erehoofd werd, de Dudely Lama.

Dudeisten beschouwen de film The Big Lebowski als een kernbron van spirituele en filosofische inspiratie, ondanks het feit dat het een fictief werk is. Dudeists zien het personage van Jeff "The Dude" Lebowski als een rolmodel met een universele boodschap en een voorbeeld dat het waard is om naar te streven.

In de ban van de hilarische en inzichtelijke dialoog van de film, het collectieve enthousiasme van het publiek en vijf sterke Thaise bieren, heb ik een opvallende openbaring ervaren. Het voelde als een diepe religieuze ervaring, net zoals Saint Paul op weg naar Damascus of die ene die Bob Dylan had nadat hij met zijn hoofd tegen een motorongeluk sloeg. Alleen, in plaats van Jezus Christus te zien, zag ik Jeff Bridges in een haveloze badjas een luie antiheld spelen die 'The Dude' heette. De Gozer, zo voelde ik, kon echt de redder van de hele mensheid zijn, man. Of een deel ervan, hoe dan ook " (Benjamin 2013).

Een belangrijk symbolisch moment vond plaats in 2009, toen Oliver Benjamin de openingszegening hield op het Lebowskifest in Los Angeles, terwijl duizenden fans van de film (de meesten van hen geen Dudeists) hem herhaalden terwijl hij regels reciteerde uit The Dude's Prayer, een aangepaste versie van The Lord's Prayer of Catholic tradition, waarin regels uit de film zijn verwerkt. Kort daarna vroeg een reclamebureau of ze hem konden filmen over Dudeism voor een Volkswagen-advertentiecampagne ter ondersteuning van onafhankelijke bioscopen in het VK. Het werd een virale hit op YouTube en hielp een boekdeal te sluiten voor De Abide-gids, een filosofisch onderzoek naar The Big Lebowski en wat het allemaal voor hem en andere Dudeists betekent.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Het dudeïsme verwerpt de categorisering als een religieuze groep niet, en moet zich in feite vaak verdedigen tegen beschuldigingen dat het een grap of een schijnreligie is. [Afbeelding rechts]

Volgens de oprichter, hoewel Dudeism een ​​zeer jonge organisatie is, is haar filosofie oud: "De vroegste vorm van Dudeism was de oorspronkelijke vorm van het Chinese Taoïsme, voordat het allemaal raar ging met goocheltrucs en lichaamsvloeistoffen" ("What is Dudeism" 2019). Benjamin's interpretatie van het oorspronkelijke taoïsme is dat het geen goddelijk mandaat of bovennatuurlijk aspect claimde. Hij beschrijft het dudeïsme als een moderne vorm van taoïsme, dat is "vertaald" in een idioom dat de moderne mens kan begrijpen en dat is "bijgewerkt" zodat het kan worden gerelateerd aan vandaag (Kosnáč 2017).

Het belangrijkste idee van het Dudeïsme is dat:

Het leven is kort en ingewikkeld en niemand weet wat hij eraan moet doen. Dus doe er niets aan. Doe het rustig aan, man. Maak je geen zorgen meer of je de finale haalt. Leun achterover met een paar vrienden en wat haverdrank (dwz bier) en of je nu stakingen of dakgoten rolt, doe je best om trouw te zijn aan jezelf en anderen - dat wil zeggen, blijf. ("Wat is Dudeism?" 2019)

Het wordt benadrukt dat het leven niet moet worden besteed aan het proberen status of materiële goederen te verkrijgen, maar dat het om zijn best moet worden genoten. Men moet lijden vermijden door onnodige angst te vermijden en een meer ontspannen houding tegenover het leven aan te nemen. Eenvoudige geneugten zijn de beste (Kosnac 2017).

Benjamin stelt dat The Dude een onwaarschijnlijk rolmodel lijkt, maar:

In deze tijd waarin onze grootste zorgen niet Armageddon of het hiernamaals zijn, maar algemene angst en existentiële betrokkenheid, helpt de Kerel ons te verlichten tot een hogere kwaliteit van leven. We hebben geen heroïsche figuren nodig om ons naar een beloofd land te leiden. We hebben dudeisten nodig om ons te helpen blijven waar we zijn. Het hele punt van Dudeism is om te leven terwijl je leeft, hier en nu, zo levend mogelijk te zijn (Falsani 2011).

The Dude is geen held voor Dudeists omdat hij lui of niet erg ambitieus is, maar omdat hij onafhankelijk is. En een fundament van onafhankelijkheid is gemoedsrust. Immuun zijn voor groepsdruk en sociale verwachtingen, zorgen over eigenwaarde en status.

Dudeïsme was in feite een oude traditie die vele namen droeg en onder vele gedaanten viel: rond ongeveer dezelfde tijd dat het taoïsme van Lao Tzu opkwam in China, ontwikkelde het oude Griekenland de filosofieën van Heraclitus ("ups en downs, stakingen en goten" "), Epicurus (" Doe het rustig aan, man "), en de stoïcijnen (" Maak je geen zorgen over die shit "). Kort daarna, in de Levant, predikte Jezus Christus een buitengewoon Dudely manier van leven voordat de kerk zijn "lelies van het veld" bericht van het zachtmoedigen en vieren van de zachtmoedigen terzijde schoof (Benjamin 2013).

Dudeïsme heeft bewust geen eschatologische verwachting ontwikkeld. Dit is heel erg in de geest van het epicurisme, dat stelt dat we ons geen zorgen moeten maken over goden, goed en kwaad of dood, omdat goden onkenbaar zijn, goed en kwaad betwistbaar en wanneer de dood komt, zullen we hier niet meer zijn. (Kosnac 2017). De Dudeïstische benadering van de dood is dat het gewoon een verdomd schande is dat we moeten sterven. Dat is het. Het ideaal is om als The Dude te zijn. Andere duivelskunstenaars die als voorbeelden worden genoemd, zijn: Lao Tzu, Heraclitus, Epicurus, Snoopy the Dog, Kurt Vonnegut, zelfs Boeddha of pre-kerkelijke Jezus. ("Great Dudes of History" 2019)

Dudeïsme is syncretisch door ontwerp. Het is bedoeld om compatibel te zijn met elke andere religie, inclusief het christendom, de islam of het jodendom. De positie van de Dudeïsten is, dat als het Dudeïsme anderen helpt om een ​​meer ontspannen benadering van hun eigen religie aan te nemen, het haar doel heeft gediend. Evenzo kan een vrome gelovige van een andere religie ook als een Dudeist worden beschouwd (Kosnac 2017).

Een van de essentiële, maar minder bekende oriëntaties van het dudeïsme is te vinden in zijn aangeboren pragmatisme en anti-idealisme. De Dudeist-benadering is een rationele en sceptische benadering, die elke vorm van idealisme als verdacht beschouwt. Zoals Benajmin het stelt: “The Dude vertrouwt geen grote ideeën.” (Persoonlijk interview 2018) Hij beweert ook dat idealisme erg instinctief is, en daarom is het zo moeilijk om een ​​gezond scepticisme te cultiveren. Hij suggereert dat om zo'n idee te verspreiden, je een goed verhaal als voertuig moet gebruiken; anders zou je, als je de wereld rondreist met een anti-idealistische boodschap, niet ver komen. Daarom zijn de film en het personage van de Kerel zo belangrijk: ze bieden een mythos die de moderne versie van het daoïsme kan kanaliseren die het dudeïsme probeert te zijn. (Persoonlijk interview 2018)

Het doel van Dudeism is om een ​​wereldbeeld en een levensstijl nieuw leven in te blazen die de ergste excessen van de beschaving verwerpt. Zoals Benjamin het stelt, is beschaving een inherent onnatuurlijke manier van leven voor mensen. Mensen zijn zogenaamd genetisch ontworpen om "het rustig aan te doen" en "fruit te plukken op een tropische Afrikaanse savanne, niet in steden te leven en te zwoegen in hokjes" (Benjamin 2013). Dudeisten waarderen veel geweldige voordelen die de beschaving biedt, zoals een hogere levensstandaard of een langere levensduur. Ze willen niet terug naar de tijd van jager-verzamelaars en geloven niet dat dat zelfs maar mogelijk is. Ondanks de vele gaven zorgt de beschaving er echter voor dat mensen die leven op aarde in strijd zijn met hun natuur, ook al is een natuurlijk en eenvoudig leven gemakkelijker te bereiken dan de moderne cultuur suggereert. Beschaving brengt statusangst met zich mee en eist dat iedereen zo hard mogelijk worstelt en werkt, niet omdat ze er zin in hebben, of zelfs maar moeten overleven. De beschaving heeft in wezen de menselijke overgevoeligheid voor groepsdruk gecoöpteerd om haar eigen doelstellingen te bereiken. Zoals oude filosofen opmerkten (beginnend met Lao Tzu en Epicurus toen de Chinese en Griekse beschaving voor het eerst van de grond kwamen), is de mens niet rijk vanwege wat hij heeft, maar wat hij niet nodig heeft. Zogenaamde succesvolle mensen zijn misschien rijker aan rijkdom of status, maar dit kunnen wispelturige en willekeurige dingen zijn, terwijl ze tegelijkertijd arm zijn aan tijdloze waarden zoals gemoedsrust en onafhankelijke controle over hun leven. Rijkdom of status verhoogt alleen maar de eetlust voor meer van hetzelfde, evenals de angst om het te verliezen. Dit zorgt voor constante druk, onverzadigbare honger en rusteloosheid (Persoonlijk Interview 2018).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Rituele praktijken zijn niet van groot belang in het dudeïsme. Niettemin hebben sommige vormen zich in de loop van de tijd of door hun ontwerp ontwikkeld. Dudeisten hebben bijvoorbeeld een identificatiesymbool of een logo - de yin / yang-bowlingbal [Afbeelding rechts].

Wanneer iemand een Dudeist wil worden, zou hij of zij het voorbeeld van The Dude and Dudeist principes moeten willen volgen, maar in de praktijk, zoals te verwachten is, is meedoen gemakkelijk, met de Dudeist-gelofte om Dudeness te brengen als enige vereiste: " Ik beloof de principes van Dudeism hoog te houden: om het rustig aan te doen, om kerel (gemakzuchtig) te zijn voor iedereen die ik ontmoet, en om mijn geest lenig te houden "(" Ordination Form "2019).

Een uitgebreidere versie van de Dudeist-gelofte is inbegrepen De Abide-gids:

Als een gewijd priester van de Dudeïsten beloof ik, NAAM,:

Om het rustig aan te doen, man, om het woord Dude te verspreiden als het niet te vermoeiend is.

Om altijd tijd te maken om wat hamburgers, wat biertjes, een paar lachjes te hebben,

om altijd in te checken om te zien in welke conditie mijn toestand is, [ED: verwijzing naar gezondheid]

om objecten niet te behandelen als vrouwen, mannen, tot, eh ... verloor mijn gedachtegang daar,

om mijn geest lenig te houden,

om te genieten van natuurlijke pittige ondernemingen terwijl je de kabel repareert, [ED: verwijzing naar geslachtsgemeenschap]

om nooit dingen te herhalen alleen omdat een boek mij instrueert om dit te doen,

en altijd als de wereld gek wordt om te blijven, dus help me Dude (Benjamin en Eutsy 2011).

Na de wijding als een Dudeist Priester, ontvangt men een gratis online certificaat van wijding of legitimatie als een Dudeist priester. Gedrukte exemplaren van het certificaat en andere producten, zoals een ID-kaart [Afbeelding rechts], kunnen worden gekocht.

Het is meteen duidelijk dat dudeisten graag spelen met religieuze stijlfiguren. Maar ze lachen ze niet op een spottende manier uit; het tegenovergestelde is waar. Ze doen dit omdat ze een zekere mate van respect kunnen hebben voor veel religieuze praktijken (rituelen, tijd doorgebracht in de gemeenschap, meditatie, enz.), En omdat ze een nuttige bijdrage leveren aan het leven van mensen. Een voorbeeld is de gebedssectie van de Dudeist-webpagina. Men kan het bezoeken en een gebed uitspreken. Dudeisten geloven niet dat iemand naar de gebeden luistert, maar door het placebo-effect en een bepaald niveau van zelfreflexie kan iemand enige verlossing ontvangen. Dat wordt als psychologisch gunstig beschouwd. Op deze manier proberen dudeïsten echte voordelen te halen uit religieuze praktijken, zelfs als ze doorgaans niet geloven in de religieuze doctrines die worden gebruikt om de praktijk te legitimeren. Ze vinden wat werkt, ontnatuurlijk het, geven het een maffe naam en promoten het op de website of in hun publicaties (Persoonlijk Interview 2018).

Dudeists vieren het hele jaar door verschillende feestdagen, over het algemeen Dudeist-versies van de feestdagen die in andere culturen worden gevonden, zoals Kerabotsmas, Indudependence Day of Take it Easyster. De belangrijkste feestdag is op 6 maart, The Day of the Dude (Benjamin 2013). Dit is de dag waarop de baanbrekende tekst van Dudeism, The Big Lebowski werd openbaar vrijgegeven. Het zou een vrije dag moeten zijn waarop alle Dudeïsten zich nog meer zouden moeten ontspannen dan normaal (Kosnáč 2017).

Bowling wordt beschouwd als een van de ideale vrijetijdsactiviteiten en het organiseren van kerstenistenconventies in bowlingbanen wordt aangemoedigd vanwege de therapeutische en gemeenschapsopbouwende voordelen ervan. Zoals Oliver Benjamin aangeeft, hebben bowlingcompetities vergelijkbare sociologische en psychologische voordelen als kerkgemeenschappen (ABC 2012).

Dudeism onderschrijft meditatie en yoga met enkele specifieke kenmerken. Het doel is om de geest leeg te maken. Zoals Benjamin het stelt, is het alsof je een radio aanzet, maar in plaats van te proberen een kanaal te vinden, probeert men het statische te vinden (ABC 2012). Benjamin ontwikkelt momenteel software om een ​​online meditatiehal te creëren. De gebruiker kan zien wie er nog meer in de hal is, en er is een timer, achtergrondmuziek en een logboek van de vorige meditatiesessies van de gebruiker. Het zal een hulpmiddel zijn om het gevoel te geven dat men verbonden is met andere mensen en een manier om de meditatiebeoefening bij te houden. Benjamin gelooft dat dit mensen zou moeten motiveren om te proberen meditatie tot een normale beoefening te maken en bovendien een gevoel van gemeenschap moet creëren. Een interessante functie is dat wanneer de gebruiker zijn muis of touchscreen aanraakt, de timer pauzeert. De gebruiker wordt dus verhinderd om met zijn computer te spelen; hij zou tenslotte moeten mediteren (Persoonlijk Interview 2018).

Yoga wordt als zeer gunstig voor iemands gezondheid beschouwd, maar de enige positie die strikt als Dudeist wordt beschouwd, is de horizontale positie (op de grond liggen). Het moet zo ontspannen mogelijk worden uitgevoerd (Kosnáč 2017). De dudeistische visie op yoga is dat alles yoga kan zijn als de juiste mindset eraan wordt gebracht en men zo ontspannen mogelijk is tijdens het uitvoeren ervan. Dit is geïnspireerd door het taoïstische principe van wu-wei, of "actieloze actie" (persoonlijk interview 2018).

Dude-jitsu is de dudeistische krijgskunst, hoewel het strikt mentaal is. Het idee is om mentale hulpmiddelen en communicatietechnieken aan te bieden die Dudeists zouden helpen een leven te leiden op een manier die ervoor zorgt dat problemen om hen heen stromen.

In Jiu Jitsu, als iemand op je afkomt, weet iedereen dat je uit de weg moet gaan. Als iemand je slaat, moet je hem niet in je gezicht laten slaan. Als iemand je echter beledigt, hebben we de neiging om je (in het ego) te laten slaan. Waarom? Omdat u niet bent opgeleid om het te negeren. Je moet jezelf trainen om agressie te negeren en niet terug te vechten met agressie (Persoonlijk Interview 2018).

Men moet eenvoudig conflicten vermijden, indien mogelijk, of een manier vinden om de instrumenten van de agressor tegen hem in te zetten, als men capabel en slim genoeg is. Het vermogen om gewoon "rustig aan te doen" op dezelfde manier als The Dude wanneer je wordt geconfronteerd met agressie, is het doel van Dude-jitsu (Persoonlijk Interview 2018).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Dudeïstische organisaties lijken op een zeer losse netwerken van beoefenaars en sympathisanten, en iedereen kan tot dudeistische priester worden gewijd. Er is geen echte hiërarchie of autoriteit. De Dudely Lama (Oliver Benjamin) beschouwt zichzelf als een "conciërge" of een "bibliothecaris" in de zin dat hij alleen de website onderhoudt. Een assortiment van plaatsvervangers helpt bij het beheren van de site, het forum en verschillende sociale media-pagina's waarop Dudeists met elkaar omgaan. Verschillende priesters nemen fantasievolle onofficiële titels aan, maar geen enkele is bekleed met enige echte macht. [Afbeelding rechts]

Een vergelijkbare onofficiële status wordt verleend aan boeken die worden gepubliceerd onder de naam "Abide University Press." De pers is geen uitgeverij, maar een stempel van goedkeuring voor originele boeken, teksten en andere inhoud waarvan Oliver Benjamin en zijn medewerkers vinden dat ze de juiste dudeistische geest hebben en de filosofie van het dudeïsme zullen helpen promoten. Het kan worden vergeleken met het keurmerk "Imprimatur" dat door de katholieke kerk wordt gebruikt.

Er zijn ongeveer 500,000 gewijd Dudeist priesters (persoonlijk interview 2018). Volgens Oliver Benjamin, die verantwoordelijk is voor het aanwijzen van de meeste Dudeist-priesters, en de beheerder is van de officiële Dudeist-webpagina, is waarschijnlijk vijfenzeventig procent van de Dudeïsten mannen, meestal onder de dertig jaar oud. Er zijn echter geen officiële statistieken. De ruwe schatting van de Dudely Lama over de verdeling van de Dudeïsten over de hele wereld is zestig procent in de VS, dertig procent in het VK, Australië en andere Engelstalige landen, en tien procent elders (Kosnac 2017).

Dudeism Facebook-groepen zijn de grootste knooppunten van het Dudeist-leven, met levendige discussies die dagelijks plaatsvinden over Dudeism en hoe je het in iemands leven kunt toepassen. De groepen zijn erg actief, met commentaren die routinematig in honderden gaan en in duizenden delen op een paar berichten. In januari 2019 had de grootste groep ongeveer 32,600-leden. Ook een plaats voor duivelskunsten om te communiceren is de Dudeism Facebook-pagina, die ongeveer 800,000-volgers heeft (Dudeism Facebook Group 2019).

Bijna alle staten in de VS erkennen de autoriteit van De Kerk van de Geliefde Dag om priesters te priester, waardoor ze bruilofts- en begrafenisceremonieën kunnen verrichten. [Afbeelding rechts] Om deze reden geeft de Kerk van de Vrouwe van de Laatste Dagen brieven uit met een goede reputatie die elke gewijde priester in de Dudeïstiek kan kopen, indien vereist door hun lokale overheden (Kosnac 2017: 145).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

In het begin was Dudeism een ​​one man show, maar dat geldt niet meer. Echter, het personage van de Dudely Lama, die ondanks dat hij niet helemaal essentieel is voor het voortbestaan ​​van Dudeism meer, is nog steeds het enige echte meesterbrein, stabiliserende kracht, grootste creatieve motor. [Afbeelding rechts] Last but not least is hij ook de hoedster van de Dudeïstische boodschap als geheel, zelfs de minder bekende implicaties ervan, zoals het onderliggende anti-idealisme. Benjamin werkt aan veel projecten die zijn aandacht vereisen, en hij geeft toe dat hij meer een dromer is dan een doener, wat betekent dat veel projecten traag verlopen. (Persoonlijk interview 2018)

Een andere uitdaging, hoewel op geen enkele manier overheersend, is dat een klein aantal dudeïsten het gevoel heeft dat Big Lebowski een film is en dat de taal en symboliek die het dudeïsme ervan heeft geabsorbeerd meer een last dan een voordeel is. Ze geloven dat de ideeën en boodschap van Dudeism de juiste zijn voor een modern persoon en willen deze toepassen in hun leven en verder verspreiden, maar dat het meer mensen zou aanspreken als de constante Lebowski-verwijzingen en Dude-inhoud zouden worden verwijderd of afgezwakt. . Benjamin is momenteel een voertuig aan het ontwikkelen dat een meer universalistische versie van Dudeism zou bieden, een voertuig dat andere voertuigen zou gebruiken om zijn boodschap te verspreiden en bijgevolg een groter publiek zou aantrekken. Hoe deze inspanning het dudeisme als beweging zal beïnvloeden, valt nog te bezien.

AFBEELDINGEN**
**
Oliver Benjamin is de eigenaar van de auteursrechten van afbeeldingen die in dit profiel worden weergegeven en worden gebruikt met zijn toestemming.
Afbeelding #1: foto van Oliver Benjamin.
Afbeelding #2: Sketch of the Dude.
Afbeelding #3: logo van Dudeism.
Afbeelding #4: ordinatiekaart voor Dudeïsme.
Afbeelding #5: Walter Sobchak, verdediger van het geloof.
Afbeelding #6: huwelijksceremonie van de doop.
Afbeelding #7: The Dude.

REFERENTIES

Benjamin, Oliver. 2013. "The Gospel volgens the Dude: How The Big Lebowski Inspired a Religion." In The Big Lebowski: An Illustrated, Annotated History of the Greatest Cult Film aller tijden, bewerkt door Jenny M. Jones. Minneapolis, MN: Voyageur Press.

Benjamin, Oliver en Eutsy, Dwayne. 2011. De Abide-gids. Berkeley, CA: Ulyssess Press.

Dudeism Website. 2019. Betreden via dudeism.com op 3 januari 2019.

Dudeism Facebook Group. 2019. Betreden via facebook.com/Dudeism op 2 januari 2019.

Falsani, Cathleen. 2011. "The Dudeist Bible: Just Take It Easy, Man." The Huffington Post, Juli 20. Betreden via huffingtonpost.com/cathleen-falsani/the-dudeist-biblejust-ta_b_903996.html op 4 januari 2019.

"Great Dudes of History." 2019. Dudeism-website. Betreden via https://dudeism.com/greatdudes/ op 15 januari 2019.

Kosnáč, Pavol. 2017. "Popcultuur - een nieuwe bron van spiritualiteit?" Pp. 45-55 in Visioning Nieuwe en minderheidsreligies: de toekomst voorspellen, uitgegeven door Eugene Gallagher. New York. Routledge.

"Ordenheidsformulier." 2019. Dudeism-website. Betreden via https://dudeism.com/ordination-form/ op 24 januari 2019.

Persoonlijk interview met Oliver Benjamin. December 2018, Chiang-Mai, Thailand.

"Wat is Dudeism?" 2019. Dudeism-website. Betreden via https://dudeism.com/whatisdudeism/ op 15 januari 2019.

Publicatie datum:
24 januari 2019

Deel