David G. Bromley Izaak Spires

Cathedral of Hope

KATHEDRAAL VAN HOOPTIJD

1924 (29 januari): Richard Vincent werd geboren in Kirksville, Missouri.

1940 (27 juli): Troy Perry werd geboren in Tallahassee, Florida.

1947: Richard Vincent wordt gedoopt in de rooms-katholieke kerk.

1950: Vincent wordt lid van de provincie Santa Barbara van de Orde van de Minderbroeders.

1955: Perry kreeg een vergunning als baptistenpredikant.

1960: Dominee Troy Perry werd door de Pinksterkerk van God van zijn clerusstatus ontdaan vanwege zijn homoseksualiteit.

1964 (1 januari): The Circle of Friends wordt opgericht in Dallas.

1968: Perry mislukt een zelfmoordpoging, wat hem inspireert om de Metropolitan Community Church op te richten.

1968: De Metropolitan Community Church werd opgericht door dominee Troy Perry.

1970: De Metropolitan Community Church - Dallas wordt opgericht.

1971 (23 mei): Richard Vincent wordt tot diaken gewijd in de kerk in Dallas.

1971: Vincent wordt gekozen als de eerste predikant van Metropolitan Community Church - Dallas.

1971: The Metropolitan Community Church - Dallas begon de eerste gevangenisbediening in Dallas County.

1972: The Metropolitan Community Church - Dallas verhuist naar het eerste toegewijde kerkgebouw.

1972: Richard Vincent wordt ingewijd als gewijde minister

1976: The Metropolitan Community Church - Dallas verhuisde weer gebouwen om het groeiende aantal leden op te vangen.

1990: The Metropolitan Community Church - Dallas veranderde haar naam in Cathedral of Hope (COE) om de verandering in missie weer te geven.

1992: De Cathedral of Hope verplaatst opnieuw gebouwen om het groeiende aantal leden op te vangen.

1992 (december): de kerstavonddienst van de kerk werd uitgezonden op CNN.

1993: het lidmaatschap van de kerk kende de hoogste groeiperiode tot nu toe.

1999: De Cathedral of Hope begint met het uitzenden van live internet-erediensten.

2000: Het Child of Hope-programma werd opgericht om een ​​weeshuis in de Dominicaanse Republiek te helpen.

2000 (30 juli): de Cathedral of Hope wijdde het nationale AIDS-monument John Thomas Bell Wall in.

2000 (6 augustus): de Cathedral of Hope opende een satellietkerk in Oklahoma City.

2003 (juli 27): The Cathedral of Hope wordt onafhankelijk van de Universal Fellowship of Metropolitan Community Churches.

2005: Een Interfaith Peace Chapel werd toegevoegd aan de kerkcampus. De non-profitorganisatie Hope for Peace & Justice werd opgericht.

Februari 6, 2005 Rev. Dr. Jo Hudson werd tot Senior Pastor verkozen.

2005 (oktober 30): The Cathedral of Hope stemde voor aansluiting bij de United Church of Christ.

2006: De United Church of Christ aanvaardt aansluiting bij de Cathedral of Hope.

2012 (16 juli): dominee Richard Vincent stierf op achtentachtigjarige leeftijd.

2015 (april 12): dominee Dr. Neil G. Cazares-Thomas werd verkozen tot COE Senior Pastor.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS
De geschiedenis van de Cathedral of Hope (COE) begon met Troy Perry en de Metropolitan Community Church. Perry [Afbeelding rechts] werd geboren in 1940 in Tallahassee, Florida. Hij was al op zeer jonge leeftijd geïnteresseerd in bediening en kreeg als predikant een vergunning toen hij nog maar vijftien jaar oud was. Hij verhuisde naar Illinois als een jonge volwassene, waar hij een paar jaar geestelijk was in een Pinkster Kerk van God totdat hij vanwege zijn homoseksualiteit van zijn status werd beroofd. ("Eerwaarde Dr. Troy Perry" 2016; Perry 2002). Perry werd opgesteld voor militaire dienst in 1965 en werd twee jaar overzee gestationeerd (Bromley 2011).

In 1968 probeerde Perry zelfmoord te plegen vanwege de moeilijkheid die hij had om zijn seksualiteit te verzoenen met zijn geloof, evenals het moeilijke uiteenvallen van een langetermijnrelatie. Bij het overleven van deze poging, evenals een aanmoediging van vrienden, besefte hij dat er een kerk moest zijn die toegankelijk was voor niet-heteroseksuele christenen ("Eerwaarde Dr. Troy Perry" 2016; Perry 2004). Later dat jaar dirigeerde dominee Perry de eerste dienst voor de pas opgerichte kerk van de Metropolitan Community. Binnen vier jaar had de Metropolitan Community Church (MCC) vestigingen in meer dan twaalf staten, waaronder de Dallas-tak van de kerk die later de Cathedral of Hope zou worden (Bromley 2011; Perry 2004).

De oprichting van de Metropolitan Community Church - Dallas (MCCD) begon met de vorming van de Vriendenkring in Dallas op 1, 1964 in december door vijf homoseksuele mannen en vier niet-homoseksuele ministers (Mims 2009: 17). Vijf jaar later besloot een lid van de Vriendencirkels, Rob Shivers, om een ​​MCC-kerk in Dallas te beginnen (Mims 2009: 32). In juli kwam 30, 1970, een groep van twaalf mensen bij elkaar in een huis in Dallas, Texas, om de oprichting van een kerk te bespreken. MCCD werd in mei 23, 1971, het achtste lid van de Universal Fellowship of Metropolitan Community Churches (UFMC). De eerwaarde Lodewijk Loynes van MCC Los Angeles vertegenwoordigde de Fellowship tijdens de charterceremonie. De aanplant van een MCC-kerk in Dallas was verrassend gezien het extreme conservatisme van de stad, maar Dallas, dat de negende grootste stad in de VS was, had ook de op vijf na grootste homoseksuele bevolking in de VS

Richard Vincent werd de eerste voorganger van de nieuwe kerk. [Afbeelding rechts] Hij werd geboren in 1924 voor een gezin in Kirksville, Missouri. Naar verluidt leidde hij een onopvallend leven tot hij bij de marine kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog volgde Vincent een ingenieursdiploma aan de Purdue University. Tijdens zijn tijd aan de universiteit werd Vincent gedoopt in de rooms-katholieke kerk. Na zijn afstuderen aan Purdue verhuisde Vincent naar Key West, Florida. Dit markeerde Vincents eerste geregistreerde interactie met de homogemeenschap (Vincent 2010). In 1953 vervoegde Vincent de Provincie Santa Barbara van de Orde van Minderbroeders, een katholieke franciscaanse orde, omdat hij zich geroepen voelde tot het priesterschap. Na drie jaar priesterlijke studies werd hij ontmoedigd door zijn superieuren en verliet de bestelling in 1956. In 1970 ontmoette Vincent dominee Troy Perry vanwege zijn interesse in de nieuwe kerkelijke bediening van de Metropolitan Community Church. Na het bijwonen van een bijeenkomst over de uitbreiding van de Metropolitan Community Church naar de omgeving van Dallas, voegde Vincent zich bij de Board of Overseers voor de nieuwe kerk. Toen de MCCD was gecharterd, werd Vincent door andere kerkelijke functionarissen tot diaken gewijd en vervolgens tot eerste predikant van de kerk verkozen. Vincent hielp verschillende vroege pogingen van de kerk, zoals een lokaal gevangeniswerk (Vincent 2010). Nadat Vincent in 1973 was verkozen tot lid van de Board of Elders voor de Metropolitan Community Church, begon Vincent meer werk voor de MCCD als geheel te maken, terwijl hij zich geleidelijk van de kerk in Dallas verwijderde. Na zijn pensionering bij het bestuur van Elders, bleef hij verbonden aan de MCCD en bleef hij tot 2003 toen de nu-kathedraal van Hope buiten de gemeenschap van de Metropolitan Community Church (Vincent 2010) verkeerde. Vincent keerde terug naar de rooms-katholieke denominatie tot zijn dood in 2012.

In 1990 hernoemde de kerk zichzelf van de Metropolitan Community Church - Dallas tot de Cathedral of Hope om een ​​aantal veranderingen in haar missie weer te geven, en de overgang naar een groter gebouw te markeren vanwege de groeiende gemeente ('History' en) . In de 1990s en in de vroege 2000s was er een periode van snelle groei en ontwikkeling voor de Cathedral of Hope. Het ledental van de kerk groeide uit tot duizenden; het werd bekend als de grootste LGBT-kerk ter wereld. Zondagdiensten werden geregistreerd zodat ze online konden worden bekeken en veel van de liefdadigheids- of non-profitorganisaties en programma's waaraan de kathedraal deelneemt, werden gevormd ('History' en Johnston en Jenkins 2008).

In 2003 stemde de congregatie van de kathedraal in met het niet-steunen van de denominatie van de Universal Fellowship of Metropolitan Community Churches. Na drie jaar onafhankelijke status was de kathedraal van Hope echter verbonden aan de liberale kerkgenootschap van de United Church of Christ (UCC). De kathedraal van Hope heeft echter haar sterke banden met de kerken van de Metropolitan Community behouden, zoals veel van de huidige geestelijken die met hen hebben gediend ('History' en 'Our Pastors' en).

De UCC, en de COE als een partner, zijn er trots op een kerk van primeurs te zijn:

En zo waren we de eerste historisch witte denominatie die een Afro-Amerikaan had geordend, de eerste die een vrouw had besteld, de eerste om een ​​openlijk homoseksuele man te wijden, en de eerste christelijke kerk om het recht van koppels van hetzelfde geslacht te bevestigen om te trouwen. We stonden in de voorhoede van de anti-slavernijbeweging. We stonden in de voorhoede van de anti-slavernijbeweging en de burgerrechtenbeweging ("Over ons" en).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De Kathedraal van Hoop integreert verschillende christelijke waarden, overtuigingen en doctrines. In zijn achtenveertig jaar heeft het ideeën overgenomen van zowel de Metropolitan Community Church, de United Church of Christ, als het Center for Progressive Christianity. Volgens de Cathedral of Hope-website (nd): "De missie van de Cathedral of Hope is om het christendom terug te winnen als een geloof van extravagante genade, radicale inclusie en meedogenloze compassie." Deze overtuigingen omvatten de directe toepassing van verschillende belangrijke huurders van de Nieuwe Testament, zoals het geloof in de goddelijkheid van Christus, inclusief mensen van alle achtergronden in het geloof, uitdagende onderdrukking, en voorzien in kansarme mensen.

De kathedraal legt naast haar religieuze activiteiten ook een grote nadruk op sociale rechtvaardigheid, zoals "bouwactiviteiten met andere gemarginaliseerde en onderdrukte mensen" (Johnston en Jenkins 2008). Deze overtuigingen zijn bijna net zo kernachtig in de kathedraal als hun overtuigingen met betrekking tot de christelijke leer. Op de "What We Believe" -pagina van de website van de kathedraal bevestigt de kerk haar omhelzing van waarden zoals "helpen en pleiten voor de armen, het milieu waarderen en onderdrukkende houdingen als seksisme, leeftijdsdiscriminatie, racisme en homofobie als zondig erkennen. " De kerk richt zich op het opnemen van traditioneel uitgesloten en gemarginaliseerde mensen die de neiging hebben te worden uitgesloten van andere geloofsgemeenschappen, met name vanwege sociaaleconomische status, seksualiteit of genderidentiteit ("What We Believe" en Johnston en Jenkins 2008).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De meeste praktijken die de Cathedral of Hope onderscheiden van andere christelijke denominaties zijn de liefdadigheids- en outreach-programma's die primair zijn gericht op niet-heteroseksuele individuen of sterk verarmde mensen. In 2000 bijvoorbeeld overschreden de liefdadigheidsdonaties van de kathedraal $ 1,000,000 om 'sociale gerechtigheid te helpen brengen aan kwetsbare, rechteloze en onderdrukte mensen in Dallas, Texas en op verschillende locaties over de hele wereld (Johnston en Jenkins 2008).

De kathedraal onderhoudt verschillende programma's en relaties met organisaties die het mogelijk maken deze maatschappelijke activiteiten te bevorderen. De stelregel van de kerk om deze activiteiten uit te voeren is: "Laat hen gewoon zien wat we doen", en het is aangenomen als het motto van de sociale rechtvaardigheid / gemeenschapsverbonden programma's van de kathedraal van Hope ("Gemeenschapsbereik", nd). In 1997 bijvoorbeeld hielp de kathedraal een basisschool in een wijk met een laag inkomen in Dallas door voorzieningen en upgrades te bieden, zoals een airconditioningsysteem, schoolbenodigdheden, uniformen en financiering voor een kunstprogramma (Johnston en Jenkins 2008). Testscores namen vervolgens toe en de school werd verwijderd van de lijst van slecht presterende scholen.

Het Child of Hope-programma werd in 2000 opgericht om kinderen in het Dallas-schooldistrict en een weeshuis in de Dominicaanse Republiek te helpen ("History", Johnston en Jenkins 2008). Andere vrijwilligersprojecten die een consistent onderdeel van het ministerie zijn geweest, zijn wijkopruiming in gebieden met lage inkomens die beperkte of geen toegang hebben tot stadsreinigingsdiensten, evenals reparaties aan huizen in die gebieden.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Het lidmaatschap van de kathedraal van Hope groeide gestaag door zijn geschiedenis en de kerk is aangeprezen als de grootste LGBT-kerk ter wereld, hoewel er een aantal grotere kerken in de Dallas-Ft zijn. Worth metropolitan area. COE wordt geleid door vier geestelijken, een senior pastor en drie geassocieerde predikanten, en wordt ondersteund door verschillende lekenministers die de verschillende outreach-programma's coördineren waarin de kathedraal is betrokken. Niet verrassend gezien de geschiedenis van COE, hebben de meeste kerkleiders nauwe banden met MCC.

De huidige senior pastor is Reverend Niel Cazares-Thomas, die in 2015 naar de kathedraal kwam. Hij was eerder dertien jaar predikant geweest in de Metropolitan Community Church in Los Angeles, de eerste kerk van die bediening. Bovendien was ds. Cazares-Thomas, voordat hij naar de kathedraal van Hope kwam, lid van verschillende besturen en teams in het hele kerkelijk ambt van de Metropolitan Community. Hij begon zijn ministerie carrière bij de Metropolitan Community Church in Bournemouth, Engeland; in die tijd werd hij door Koningin Elizabeth II erkend voor zijn werk in de gemeenschap (Moujaes 2015). Hij heeft een uitgebreide achtergrond in theologisch onderwijs, heeft zich ingeschreven en heeft drie instellingen bezocht om zijn Master of Divinity graad te behalen. Cazares-Thomas ging vervolgens naar het Theological College van San Francisco van 2002 tot 2009 om zijn Doctor of Ministry graad te behalen ("Our Pastors" en).

Als onderdeel van de ambitieuze uitbreidingsplannen heeft COE de Chapeau of Hope's Interfaith Peace Chapel gebouwd [Afbeelding rechts] en een begeleidende klokmuur ontworpen door de beroemde architect Philip Johnson. Spiegelman (2010) beschrijft het interieur als volgt:

Er is geen binnenversiering, zelfs geen altaar, alleen een verhoogd bamboeplatform onder het dakraam, waarop een tafel, een piano of iets anders kan worden geplaatst. Het gebouw moet vele functies dienen en voor veel groepen veel dingen zijn. De vloer is beton, industrieel maar elegant gepolijst. Er is geen kunst, maar de plek voelt niet leeg of steriel aan. In plaats daarvan brengt een gevoel van serene spiritualiteit het met zich mee. Meditatie in plaats van doctrine definieert het gebouw en de ervaring om erin te zitten.

De kathedraal van Hope benadrukte de missie van de kapel als interreligieuze inclusiviteit ("Architectuur" en).

De Interfaith Peace Chapel biedt een heilige plek voor mensen van alle religies en voor mensen die geen geloof beweren, om samen te komen in eenheid en liefde. Ongeacht de krantenkoppen of conflicten buiten, binnen de muren van de Interfaith Peace Chapel zijn alle religies, nationaliteiten en etniciteiten welkom. De kapel is een voorbeeld van inclusieve spirituele samenwerking voor de rest van de wereld.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN                                    

De Cathedral of Hope heeft te kampen gehad met verschillende uitdagingen, zowel intern als extern. Extern, de kathedraal van Hope geconfronteerd met voortdurende oppositie, hoewel niemand zo serieus als de UFMCC verlies van drie kerken om te stoken in 1973 (Mims 2009: 51-52). Het is niet verwonderlijk dat de kathedraal van hoop weerstand heeft veroorzaakt, omdat de congregatie voornamelijk bestaat uit homo-parochianen en zich ook in de conservatieve 'Bible Belt'-regio bevindt. De kerk heeft bijvoorbeeld geprobeerd om verschillende beschikbare kerkgebouwen te kopen, omdat de omvang van het congregatielidmaatschap blijft toenemen. Toen de potentiële kopers bekend werden, werden aankoopaanbiedingen ingetrokken. ("Het begin," nd). Eén gemeente dreigde naar verluidt "hun gebouw tot de grond te verbranden in plaats van een homogemeenschap te hebben die de faciliteit gebruikte" (Cathedral of Hope 1998).

Individuele parochianen werden gestoord. Johnston en Jenkins (2008) melden dat:

Bij talloze gelegenheden is de kerk het voorwerp geweest van demonstraties van fundamentalistische, christelijke groepen die leden "begroeten" wanneer ze voor aanbidding arriveren. Deze groepen dragen tekens met herinneringen aan Gods vermeende haat voor homoseksuele en lesbische mensen en gebruiken megafoons om berouw te eisen van homo- en lesbische mensen.

De pogingen van kerkleiders om contact te maken met en samen te werken met andere kerken in Dallas werden vaak gemeden of genegeerd, andere kerken trokken zich terug uit maatschappelijke gebeurtenissen waarin COH aanbood om deel te nemen, en het kerkgebouw is bij meer dan één gelegenheid met homofobe graffiti geschonden (Fox Nieuws Staff 2017).

COE is actief blijven deelnemen aan maatschappelijke evenementen, maar is voorzichtiger geworden. Senior pastor dominee Neil Cazares-Thomas merkte op dat:

We gaan ook naar binnen, ik denk aan een tijdperk in ons land waar haat en onverdraagzaamheid en homofobie op de een of andere manier toestemming hebben gekregen en we als congregatie op onze hoede zijn dat deze dingen zullen gebeuren (Fox News Staff 2017).

De uitdagingen op de lange termijn waarmee COH wordt geconfronteerd, zijn wellicht meer intern dan extern. De kerk maakte een leiderschapscrisis door die begon in de vroege jaren 2000. Er was een afname van het aantal leden en donaties, verdeeldheid binnen de congregatie, financieel bereik en wanbeheer, klachten over overdreven gezaghebbend leiderschap en een steeds meer omstreden relatie met de UFMC. De kerk, onder leiding van dominee Michael Piazza, die zijn positie in 1987 aannam, bouwde begin jaren negentig een heiligdom van $ 3,500,000 miljoen, maar Piazza kondigde een nieuwe bouwcampagne aan met een veel grotere capaciteit van 1990 personen, een kathedraal van $ 2,300 die door de beroemde architect Phillip Johnson in 20,000,000. Financiële problemen volgden toen kerkdonaties afnamen en bouwkosten escaleerden. In 1996 werden de spanningen met de UFMCC opgelost door de terugtrekking van de kerk uit de Federatie. Degenen die zich verzetten tegen de ontbinding vormden een nieuwe gemeente, de Metropolitan Community Church of Greater Dallas. Drie jaar later, in 2002, vond er een reorganisatie van het leiderschap plaats toen de COE dominee Dr. Jo Hudson Senior Pastor verkoos en dominee Michael Piazza decaan van de kathedraal en president van Hope for Peace & Justice werd. De financiële problemen hielden aan en leidden tot ontslagen en loonsverlagingen. Piazza bleef een paar jaar in dienst voordat hij een positie als senior pastor van De Virginia-Highland Church in Atlanta, die ook was aangesloten bij de United Church of Christ. COE zocht aansluiting bij de United Church of Christ in 2005 en werd het jaar daarop goedgekeurd. Reverend Hudson diende als Senior Pastor tot 2015 toen Eerwaarde Dr. Neil G. Cazares-Thomas [Afbeelding rechts] in de positie werd verkozen.

COE staat momenteel voor een onzekere toekomst. De beweging die begon met de Metropolitan Community Church trok overwegend jonge homo's en lesbiennes aan en was niet gezinsgericht. Die generatie blijft een belangrijk fundament van de beweging. En dus, net als veel nieuwe religieuze groepen, staat de beweging voor de uitdaging van een verouderende eerste generatie. Daarnaast heeft de beweging echter een deel van de dwingende kwaliteit verloren, omdat LHBT-individuen meer acceptatie hebben gevonden in de reguliere religieuze gemeenschap. COH heeft deze kwesties aangepakt door zichzelf op denominaties af te stemmen met de Verenigde Kerk van Christus, een van de meest liberale protestantse denominaties. Dit zal vermoedelijk de centraliteit van geslacht / gender als een brandpunt van congregationele identiteit verminderen en het lidmaatschapspotentieel van COE verbreden (Kunerth 2010; Haug 2011). Het uiteindelijke succes van deze strategie moet natuurlijk nog worden bepaald.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: foto van dominee Troy Perry.
Afbeelding #2: foto van dominee Richard Vincent.
Afbeelding #3: foto van kapel van vredeskapel van Chapel of Hope.
Afbeelding #4: foto van eerwaarde Dr. Neil G. Cazares-Thomas.

REFERENTIES

“Architecture.” Cathedral of Hope website. Betreden via https://www.cathedralofhope.com/architecture op 3 2018 november.

Bromley, David. 2011. "Metropolitan Community Church." Wereldgodsdiensten en Spiritualiteitsproject, Toegankelijk via www.wrldrels.org/2016/10/08/metropolitan-community-church/  op 3 2018 november.

Fox News Staff. 2017. "Graffiti in Cathedral of Hope wordt onderzocht." KDFW, Januari 5. Betreden via www.fox4news.com/news/graffiti-at-cathedral-of-hope-being-investigated op 3 2018 november.

Haug, Jim. 2007. "Gay-kerk verliest leden omdat acceptatie zich verspreidt."  Nieuwsjournaal online, Oktober 8. Betreden via http://telling-secrets.blogspot.com/2007/10/gay-church-loses-members-as-acceptance.html op 1 2018 november.

"Geschiedenis." Cathedral of Hope - Home. Betreden via www.cathedralofhope.com/new/history op 3 2018 november.

Johnston, Lon B. en David Jenkins. 2004. "Een homo- en lesbische congregatie zoekt sociale rechtvaardigheid voor andere gemarginaliseerde gemeenschappen." Journal of Gay & Lesbian Social Services 16: 193-206.

Kunerth, Jeff. 2010. "Generatiekloof bedreigt de homokerk." Orlando Sentinel, December 31. Betreden via https://www.orlandosentinel.com/news/orange/os-young-gays-church-future-20101231-story.html op 3 2018 november.

Mims, Dennis. 1992. Cathedral of Hope: A History of Progressive Christianity, Civil rights, and Gay Social Activism in Dallas Texas, 1965-1992. Master's Thesis, University of North Texas.

Moujaes, Anthony. 2015. "Cathedral of Hope Calls New Pastor." Verenigde Kerk van Christus, April 14. Betreden via www.ucc.org/cathedral_of_hope_pastor_04142015 op 3 2018 november.

"Onze voorgangers." Cathedral of Hope - Home. Betreden via www.cathedralofhope.com/new/our-pastors op 3 2018 november.

Perry, Troy. 2002. “Rev. Ouderling Troy Perry. ' Troy Perry • Profiel' LGBT Religious Archives Network, Oktober. Betreden via www.lgbtran.org/Profile.aspx?."ID=11 op 3 november 2018 ..

Perry, Troy. 2004. 'Geschiedenis van MCC'. Metropolitan Community Churches. Betreden via www.mccchurch.org/overview/history-of-mcc/ op 3 2018 november.

“Rev. Dr. Troy Perry. "2016. HET LAVENDEL EFFECT " Maart 8. Betreden via www.thelavendereffect.org/projects/ohp/troy-perry/ op 3 2018 november.

Spiegelman, Willard. 2010. "Geen typische Texas-kerk." Wall Street Journal, December 22. Betreden via https://www.wsj.com/articles/SB10001424052748704369304575633332577509918 op 30 oktober 2018.

Thomas, Christopher. 2010. "Dr. Sprinkle ontvangt Distinguished Award van Cathedral of Hope. " Brite Divinity School, Juni 30. Betreden via https://brite.edu/dr-sprinkle-receives-distinguished-award-from-cathedral-of-hope/ op 3 2018 november.

Vincent, Richard. 2010. "Richard Vincent." LGBT Religious Archives Network, Mei. Betreden via www.lgbtran.org/Profile.aspx?ID=275 op 3 2018 november.

"What We Believe." Cathedral of Hope - Home. Betreden via www.cathedralofhope.com/new/what-we-believe op 3 2018 november.

Geplaatst:
26 oktober 2018

 

Deel