Vivianne Crowley

Doreen Valiente

DOREEN VALIENTE TIMELINE

1922 (4 januari): Doreen Valiente werd geboren als Doreen Edith Dominy in Colliers Wood, Surrey, een voorstad in het zuidwesten van Londen.

1935: Dominy verricht haar eerste daad van hekserij, een spreuk om te voorkomen dat haar moeder op het werk wordt gepest.

1937: Dominy verliet haar kloosterschool en begon met de nachtschool om zich te trainen als typiste.

1939: Dominy begon te werken als klerk-typiste.

1940–1944: Dominy werd tijdelijk junior assistent-officier en vervolgens tijdelijk senior assistent-officier in het geheime oorlogsdecoderingscentrum in Bletchley Park.

1941: Doreen Dominy trouwde met Joanis Vlachopoulos, een koopvaardijzeeman. Later dat jaar werd hij als vermist opgegeven en vermoedelijk verdronken.

1944: Doreen Vlachopoulos trouwde met Casimiro Valiente.

1945: Valiente verhuisde naar Bournemouth, Hampshire, waar ze haar esoterische interesses nastreefde en rituele magie begon te beoefenen.

1952: Valiente ontmoet Gerald Gardner, "Founding Father" van Wicca.

1953: Valiente werd ingewijd als priesteres en heks door Gerald Gardner en Edith Woodford-Grimes.

1954: Valiente wordt hogepriesteres van de coven van Gerald Gardner.

1956: Valiente verhuisde naar Brighton en bleef daar tot haar dood.

1957: Valiente verliet de coven van Gardner nadat hij het niet eens was met zijn benadering van publiciteit.

1962: Valiente publiceerde haar eerste boek, Waar hekserij leeft.

1971: Valiente was medeoprichter van het Pagan Front, later de Pagan Federation genoemd.

1972: Casimiro Valiente stierf. Doreen Valiente verhuisde naar haar laatste woonplaats, Tyson Place 6, Grosvenor Street, Brighton.

1973: Valiente gepubliceerd Een ABC van Hekserij uit het verleden en het heden.

1975: Valiente gepubliceerd Natuurlijke magie.

1975: Valiente ontmoet haar laatste partner, William George (Ron) Cooke.

1978: Valiente gepubliceerd Hekserij voor morgen.

1989: Valiente gepubliceerd De Wedergeboorte van Hekserij.

1997: Ron Cooke stierf.

1997: Valiente wordt beschermheer van het Center for Pagan Studies in Sussex.

1997: Valiente hield een toespraak voor de jaarlijkse conferentie van de heidense federatie.

1999 (1 september): Doreen Valiente stierf.

2011: De Doreen Valiente Foundation wordt opgericht.

2013: De burgemeester van Brighton hield een openbare toespraak tijdens een ceremonie om een ​​blauwe herdenkingsplaquette te onthullen voor de "Moeder van de moderne hekserij" in Tyson Place, het laatste huis van Valiente.

2016: Philip Heselton publiceerde een definitieve biografie van Valiente.

BIOGRAFIE

Doreen Edith Dominy Valiente (1922-1999) was een Britse heks die een leidende rol speelde in de ontwikkeling van hedendaags heidendom en de religie van heidense hekserij. Sinds haar dood is ze beschreven als de moeder van moderne hekserij en 'de grootste vrouwelijke figuur in de moderne Britse geschiedenis van hekserij' (Hutton 2010: 10).

Doreen Valiente [Afbeelding rechts] werd geboren Doreen Edith Dominy in 1922 in de voorstad Colliers Wood in Zuidwest-Londen, Surrey. Haar vader, Harry Dominy, was een burgerlijk ingenieur en architect. Haar moeder, Edith Annie Dominy, geboren Richardson, was afkomstig uit de Engelse kustprovincie Hampshire. Doreen Dominy was trots op de wortels van haar familie in het New Forest, het oude Normandische jachtgebied van Hampshire en een gebied dat verband houdt met hekserij. Ze woonde een deel van haar leven in Hampshire en behield een landelijk Hampshire-accent.

In 1937 verliet Dominy haar kloosterschool voordat ze ging studeren. Ze had gehoopt haar opleiding aan een kunstacademie te kunnen afronden, maar haar ouders konden of wilden haar niet steunen. In plaats daarvan nam ze werk in een fabriek om nachtschoolgeld te betalen om te trainen als typiste. Door 1939 waren haar typevaardigheden voldoende om als klerk-typiste een baan te krijgen. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog openden er nieuwe kansen voor vrouwen en in 1940 kreeg ze meer opwindend werk als tijdelijk assistent-assistent bij het geheime decodeercentrum in Bletchley Park.

In 1941 trouwde ze met Joanis Vlachopoulos, een koopvaardijman, maar het huwelijk werd tragisch kort afgesloten toen een paar maanden later zijn schip door een U-boot tot zinken werd gebracht en hij werd vermist in actie, vermoedelijk verdronken. Ze vervolgde haar werk voor de Intelligence Services en werd door 1944 gepromoveerd tot Tijdelijk Senior Assistant Office in de sectie Enigma-decodering en D-Day desinformatie. In 1944 trouwde ze opnieuw met een Casimiro Valiente, een veteraan van het Spaanse leger en het Franse vreemdelingenlegioen (Heselton 2016: 39-54).

Doreen Valiente was al sinds zijn jeugd gefascineerd door het bovennatuurlijke en het occulte. In haar vroege tienerjaren trad ze op met haar eerste magie, een bescherming voor haar moeder die gepest werd op het werk. Haar interesse in magie ging door tot in de volwassenheid, maar ze was in staat om meer tijd te geven aan esoterische onderzoeken na de Tweede Wereldoorlog toen ze met haar man terugkeerde naar Hampshire. Ze vond moeilijk te verkrijgen esoterische boeken, bestudeerde spiritisme, theosofie, rituele magie en Kabbalah en begon rituele magie te beoefenen met een vriend (Heselton 2016: 58-66).

Valiente was gefascineerd door heksen maar had geen reden om te denken dat er nog steeds heksen in Groot-Brittannië waren totdat ze in 1952 toevallig een tijdschriftartikel over het Museum van Hekserij op het Eiland Man (Valiente 1989: 36) ontdekte. Het artikel beschreef hekserij als een pre-christelijke heidense religie die godinnen en goden aanbad en oude gewoonten vereerde. Dit had een sterke emotionele aantrekkingskracht die haar ertoe aanzette om naar het museum te schrijven, dat vervolgens haar brief doorstuurde aan Gerald Gardner (1884-1964), vaak bekend als de "Founding Father" van hedendaagse heidense hekserij of Wicca.

Gardner reageerde door Valiente uit te nodigen om hem te ontmoeten in het huis van Edith Woodford-Grimes (1887-1975), de Hoge Priesteres bekend als "Dafo." In 1953, begonnen Gardner en Woodford-Grimes Valiente als een priesteres en een heks, en ze maakte kennis met Gardner's coven in Londen. Gardner erkende haar kennis en talenten en maakte haar al snel tot de Hoge Priesteres van de coven en noemde haar bij gelegenheid "het hoofd van de heksencultus in Groot-Brittannië" (Heselton 2016: 89).

Valiente's eerdere onderzoek betekende dat ze herkende in de kernteksten van de coven, gecompileerd in een volume dat Gardner noemde The Book of Shadows, materiaal van oude rituele magische teksten zoals de Sleutel van Salomo, maar ook uit moderne bronnen, waaronder materiaal van de controversiële occultist Aleister Crowley (1875-1947). Valiente geloofde dat ze dit materiaal kon verbeteren, en met Gardner's overeenkomst gebruikten ze haar vaardigheden als dichter en schrijver om de teksten te herzien en aan te vullen. Ze verminderde de afhankelijkheid van Crowley en introduceerde materiaal uit folklorecollecties en haar eigen poëzie en proza. Dit omvatte een herschrijving van "The Charge", een kerntekst van de Wiccan spirituele lering, gecreëerd door Gardner uit bronnen waaronder de vertaling van een Amerikaanse hekserij door de Amerikaanse folklorist Charles Leland Aradia, Gospel of the Witches (Leland 1899 [1974]).

Gerald Gardner was een gepassioneerde promotor van Wicca die van mening was dat bijna elke publiciteit goede publiciteit was. Zelf een naturist, hij pleitte voor naaktheid of "skyclad" werken in rituelen, en hij was blij voor de pers om foto's te maken van naakte priesteressen. Valiente had een positieve levensbevestigende houding ten opzichte van het lichaam en had geen bezwaar tegen ritueel naakt op zichzelf, maar 1957 raakte steeds meer bezorgd dat lugubere publiciteit de volwassen religie beschadigde. Er ontwikkelde zich een machtsstrijd tussen Valiente en Gardner, die ertoe leidde dat ze de coven verliet na een meningsverschil dat was ontstaan ​​door hun tegenstrijdige pogingen om een ​​reeks "Wetten" te creëren voor het uitvoeren van coven affaires (Heselton 2016: 98-100). Gardner's versie had tot doel de rol van Hogepriesteres te beperken tot mooie jonge vrouwen die minder geneigd zijn zijn autoriteit uit te dagen. Valiente merkte later op dat het woord 'seksist' haar destijds onbekend was, maar zo kwam ze Gardner's 'Wetten' tegen (Valiente 1989: 70).

De breuk tussen Gardner en Valiente zorgde voor een splitsing in de coven, met oudere, voorzichtige leden die Valientes low key benadering van publiciteit ondersteunden en jongere leden die minder risicomijdend waren. Valiente en anderen vertrokken om hun eigen coven te vestigen.

In 1956 waren Valiente en haar man verhuisd naar de badplaats Brighton, Sussex. In 1962 produceerde Valiente haar eerste boek, Waar Hekserij leeft, een analyse van hekserijpraktijken in Sussex. Dit werd gevolgd in de 1970s, toen Valiente vijftig was, door een periode van opmerkelijke creativiteit die de publicatie van drie boeken zag die haar een bekende autoriteit op het gebied van hedendaagse hekserij in de Engelstalige wereld en daarbuiten maakten: Een ABC van Hekserij uit het verleden en het heden (Valiente 1973), Natuurlijke magie (Valiente 1975), en Hekserij voor morgen (Valiente 1978). Hierin formuleerde ze haar eigen opvattingen over heidense hekserij. Deze werden beïnvloed door haar tijd met Gardner, maar ook door latere ervaringen in groepen geleid door andere mannen die hun eigen versies van heidense hekserij verspreidden, waaronder Roy Bowers, ook bekend als Robert Cochrane (Valiente 1989: 117-36).

Ondanks Valiente's bittere tweestrijd met Gerald Gardner, werden ze in de vroege 1960s verzoend en na zijn dood in 1964 ontving ze een legaat in zijn testament. Ze bleef nauwe relaties onderhouden met Gardneriaanse covens en nam deel aan Gardneriaanse rituelen, evenals aan die van haar eigen creatie. In 1979 werden zij en haar derde partner Ron Cooke enthousiaste deelnemers aan de bosrijke "grote sabbats" gehouden door Gardneriaanse covens in Zuid-Engeland (Crowley 2013). Valiente behield haar verlangen om te bewijzen dat Wicca niet van Gardner afkomstig was, maar oudere wortels had. In 1980, tijdens de bosbijeenkomst voor het feest van de doden, Samhain of Halloween, had ze een helderziende ervaring die haar onderzoek inspireerde. Dit leidde tot de ontdekking van een belangrijke figuur in Gerald Gardner's ouderlijke coven, "Old Dorothy." Ze droeg dit onderzoek bij aan The Witches 'Way, een boek waaraan zij heeft meegewerkt om een ​​uitgebreide analyse van de teksten van Gardnerian Wicca's te produceren Book of Shadows (Valiente 1984).

In het jaar dat ze 67-jarige leeftijd bereikte, produceerde Valiente haar laatste grote boek, De Wedergeboorte van Hekserij (Valiente 1989). Dit werd snel gevolgd door haar bijdrage aan het boek van haar vriend John Jones, Witchcraft: A Tradition Vernieuwd (Valiente 1990). Hierin zette Valiente haar volwassen denken uiteen en gaf ze de basis voor een hekserijpraktijk die ze als authentieker beschouwde dan Gardner's 'nogal luchtig-sprookjesachtige beeld van Wicca' (Valiente 1990: 7). Niettemin bleef Valiente de 'grondleggende mythe' van Gardner koesteren op basis van de romantische maar in diskrediet geraakte opvattingen van antropoloog Margaret Murray (1863-1963) dat hekserij de overblijfselen vertegenwoordigde van de onderdrukte pre-christelijke religies van Europa.

In de 1960s en 1970s werd Valiente een van de bekendste heksen van Groot-Brittannië, schreef hij artikelen voor esoterische tijdschriften en reageerde hij snel op de belangrijkste mediaverzoeken voor interviews. Ondanks dat ze positieve publiciteit kregen, waren heksen nog steeds onderworpen aan publieke vooroordelen, periodieke media-hysterie en beschuldigingen van satanisme. Om dit tegen te gaan, richtte Valiente in 1971 samen met Madge Worthington en John en Jean Score the Pagan Front op, een lobbyorganisatie om desinformatie tegen media te bestrijden en een proactieve rol te spelen bij de overheid om de rechten van heidenen van alle spirituele tradities te beschermen zonder discriminatie. Valiente was zeer invloedrijk maar was geen religieuze leider in de conventionele zin. Ze gaf er de voorkeur aan om zelfstandig te opereren en anderen te inspireren om leiding te geven, in plaats van een organisatie te leiden, en ze verliet de dagelijkse leiding van het Pagan Front voor John Score. De organisatie groeide uit tot de heidense federatie, een internationale organisatie en het belangrijkste representatieve orgaan voor heidendom in Groot-Brittannië (Crowley 2013).

Vanaf 1989 zette Valiente haar persoonlijke hekserijpraktijk voort met haar derde partner Ron Cooke en goede vrienden. Toen de gezondheid van Cooke achteruitging, trok ze zich terug uit openbare optredens om tijd aan zijn zorg te besteden. Na zijn dood kwam ze opnieuw in de belangstelling toen ze beschermheer werd van het nabijgelegen Centre for Pagan Studies in Sussex, opgericht door John en Julie Belham-Payne. Hier gaf ze lezingen voor een enthousiast publiek en begon ze de omvang van haar invloed te beseffen. Jongere heksen lazen nog steeds haar werk en beoefenden de riten die ze had bedacht. Haar laatste grote openbare toespraak was in november 1997 op de jaarlijkse conferentie van de Pagan Federation. Hier ontving ze een overweldigend welkom en een staande ovatie als erkenning voor haar bijdragen aan hedendaagse hekserij en aan de bredere heidense gemeenschap.

In 1998 werd ze ziek en in september 1, 1999, stierf ze aan alvleesklierkanker, nadat ze haar geschriften en hekserij-artefacten aan John Belham-Payne had nagelaten. Haar dood resulteerde in overlijdensberichten in belangrijke kranten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan, waaronder de New York Times (Martin 1999).

ONDERRICHTINGEN / PRAKTIJKEN

Het werk van Gerald Gardner, Aleister Crowley, Robert Cochrane en anderen was belangrijk voor de praktijk van Valiente en ze verwerkte veel van wat ze had geleerd, maar in toenemende mate vertrouwde ze op haar eigen ervaringen en onderzoek. Een belangrijk element van haar leer was de liefde voor de natuur. De viering van de seizoenscyclus was erg belangrijk voor haar, en rituelen voor de seizoensfestivals waren een van haar belangrijkste bijdragen aan Gardner's Book of Shadows. Voor Gardner was heidense hekserij een vruchtbaarheidsreligie; maar waarom, vroeg Valiente, zou een vruchtbaarheidscultus gebaseerd op een agrarische cyclus een beroep doen op hedendaagse mensen die in steden wonen? Valiente voerde aan dat hekserij geen vruchtbaarheidscultus was, maar een natuurreligie. Het sprak mensen aan omdat het moderne stadsleven mensen afsneed van hun verwantschap met de wereld van de natuur en hun gevoel van individualiteit ondermijnde. De groei van heidense hekserij was een reactie tegen industrialisatie en het gevoel gewoon een "ander radertje in een enorme, zinloze machine" te zijn. Door de seizoensgebonden sabbats te vieren, konden mensen een gevoel van eenheid met de natuur herontdekken, "de opwinding die voortkomt uit contact met het ene universele leven "(Valiente 1964: 6).

Valiente bleef evolueren naar een praktijk die voor haar een meer "authentieke" hekserij vormde die dichter bij de manier was waarop ze door gewone, ongeschoolde plattelandsbewoners zou worden toegepast. Terwijl ze het Goddelijke eerde in de vorm die haar door Gardner werd geleerd (als Godin en haar gemalin de gehoornde God), gaf ze er de voorkeur aan om haar riten buiten in de bossen van Zuid-Engeland uit te voeren door het licht van de maan en de sterren met "de geur van het vreugdevuur, de middernachtwind in de bomen, af en toe een kreet van een uil in de donkere bossen "(Heselton 2016: 285). Nauw contact met de natuur en de natuurlijke energieën die ze ervoer in bomen, rotsen en het landschap om haar heen was de basis voor haar spiritualiteit.

Haar houding tegenover godheid kwam overeen met die in de geschriften van psychiater Carl Gustav Jung (1875-1961), die ze in veel van haar werken citeerde. Net als Jung geloofde ze dat: "De goden en godinnen zijn personificaties van de krachten van de natuur; of misschien moet men zeggen, van bovennatuurlijke krachten, die het leven van onze wereld regeren en voortbrengen, zowel manifest als verborgen "(Valiente 1978: 30). Godheidsvormen zoals die van de Grote Moedergodin aanbeden door heksen, zijn mogelijk geboren in de menselijke verbeelding, maar na verloop van tijd werden ze krachtige archetypen in de collectief onbewust van de mensheid (Valiente 1978: 30). Op dezelfde manier vertegenwoordigde de heilige ruimte waarin de riten van heidense hekserij plaatsvonden (een cirkel met een centraal altaar) voor Valiente een mandala, [Afbeelding rechts] een archetypisch symbool 'dat Carl Gustav Jung beschouwt als van diepe betekenis voor het collectieve onbewuste . . . een archetypische figuur die het idee van spirituele balans overbrengt. . . "(Valiente 1973: 65-66).

Hoewel er verschillen in nadruk waren tussen Gardner en Valiente, waren deze meer verwant aan verschillende denominaties binnen een overkoepelende traditie. Valiente, Gardner en Cochrane beschouwden hekserij niet louter als het beoefenen van spreuken en magie, maar als een radicaal religieus alternatief voor het dominante christelijke paradigma. Dit miste religieuze organisaties en hun machtsstructuren, verwierp monotheïsme en vereerde het goddelijke immanente in de natuur in plaats van als een transcendent 'ander'. De riten en praktijken die ze onderwezen boden aan aanhangers een gevoel van empowerment dat voortkwam uit het identificeren als heksen, individuen met speciale krachten om hun eigen lot te beheersen en de wereld om hen heen te veranderen. Inherent aan de leer was de boodschap dat vreugde en betovering kon worden ervaren in het hier en nu, maar ook in het hiernamaals. Valiente leerde reïncarnatie en dat de Godin "te zijner tijd wedergeboorte geeft, totdat we deze wereld en tijd niet meer nodig hebben" (Valiente 1989: 136). Net als Gardner en Cochrane geloofde ze dat veel van degenen die tot hekserij waren aangetrokken in vorige levens heksen waren geweest.

LEIDERSCHAP EN LEGACY

Een sterke vrouw, Valiente werd gekenmerkt door haar eerlijkheid, openhartigheid, onderzoekende geest en onafhankelijkheid (Hutton 1999: 246). De praktische, nuchtere persoonlijkheid van Valiente verwarde de stereotypen van degenen die dachten dat heidense heksen sinister of waanvoorlijk moeten zijn. Ze was moedig genoeg om de belachelijke titel van 'heks' te omhelzen en was voldoende toegewijd om de sociale verbanning te trotseren die het lot zou kunnen zijn van degenen die publiekelijk een dergelijk controversieel stel overtuigingen onderarmen. Haar heldere proza ​​vormde een overtuigend instapmoment voor diegenen die op zoek waren naar hun weg naar hedendaagse hekserij, en haar geïnspireerde poëzie sprak tot de verbeelding van diegenen die op zoek waren naar een heidense spiritualiteit die was afgestemd op de natuur. Hutton merkt op dat de "blijvende grootheid van Valiente lag in het feit dat ze zo volledig en krachtig was toegewijd aan het vinden en verklaren van haar eigen waarheid, in een wereld waarin de wegwijzers ernaar zich in een staat van bijna volledige verwarring bevonden" ( Hutton 1999: 383-84).

Na de dood van Valiente waren John en Julie Belham-Payne vastbesloten om haar geheugen te koesteren; ze werkten om ervoor te zorgen dat haar artefacten, waaronder een vroege handgeschreven Book of Shadows, ging op publieke vertoning. Na het organiseren van verschillende tentoonstellingen en een conferentie gewijd aan het werk van Valiente, richtten de Belham-Paynes in 2011 de Doreen Valiente Foundation op om haar geheugen en lessen te promoten en haar werken te publiceren.

Hoewel Valientes belang onder heidenen werd erkend, is ze recentelijk een erkend onderdeel geworden van de Britse culturele geschiedenis. In juni 2013, zestig jaar na haar inwijding als heks, werd Valiente publiekelijk geëerd door de burgemeester van Brighton tijdens een ceremonie voor de onthulling van een herdenkingsblauw plaquette aan de buitenkant van het Tyson Place-flatgebouw dat haar laatste thuis was. [Afbeelding rechts] De plaquette, geschonken door het Centre for Pagan Studies, is geschreven met de tekst "Doreen Valiente (1922-1999) Dichter, auteur en moeder van moderne hekserij hier geleefd" (BBC News 2013).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Valiente's autobiografie, De Wedergeboorte van Hekserij, beschreef niet alleen haar ervaringen in hedendaagse hekserij, maar gaf ook een uiteenzetting van haar benadering ervan. Het boek laat zien hoe haar vroege interesse in folklore en rituele magie de basis was van haar praktijk, maar door de 1980s werd ze ook beïnvloed door ontwikkelingen in milieuactivisme en feminisme. Valiente wijdde een hoofdstuk aan feministische hekserij, waarin ze argumenteerde dat de meest invloedrijke spirituele bewegingen van de moderne tijd door vrouwen werden gesticht en dat door vrouwen geleide bewegingen de toekomst van spiritualiteit waren (Valiente 1989: 179-95).

Ze onthulde een deel van haar eigen reis naar het feminisme en schreef dat terwijl ze zichzelf lange tijd als een verdediger van vrouwenrechten beschouwde, pas toen ze het feministische boek las Going Too Far: The Personal Chronicle of Feminist door Robin Morgan (1978), dat het haar opviel dat vrouwen in de meeste samenlevingen alleen de status hadden als aanhangsels van mannen en dat ze leerden dat ze er toe deden "voor zover ze aantrekkelijk kunnen zijn voor mannen" (Valiente 1989: 180). Ze wees op de vrouweninwijdingsbeweging in de christelijke denominaties als een voorbeeld van hoe vrouwen in opstand kwamen tegen mannelijke hiërarchieën, maar daarbij verwijzend naar Merlin Stone's The Paradise Papers: The Suppression of Women's Rites, ze bekritiseerde grote religies zoals het christendom voor het aanmoedigen van mannelijke overheersing en steunde de opvatting van Stone dat "God helemaal een vrouw was toen God aan het begin van de religie was" (Stone 1977: 17). Valiente verwelkomde met name de positieve houding van feministen tegenover het lichaam en de lichaamsfuncties van vrouwen. Ze citeerde als "baanbrekend bezig zijn met de opmars van feministische hekserij" (Valiente 1989: 187) Penelope Shuttle en Peter Redgrove's The Wise Wound: Menstruation en Everywoman, die de menstruerende vrouw afbeeldt als een krachtvrouw (Shuttle en Redgrove 1978). Valiente argumenteerde dat het waarschijnlijk was dat menstruatiebloed bijzonder heilig was voor de godin van de heksen en stelde heksen in staat om magie te werken (Valiente 1989: 188-89).

Valiente merkte op dat hoewel hekserij nu 'specifiek feministisch' was geworden, in de begintijd van de hekserijheropleving, terwijl de Godin en vrouwen een verheven status kregen, priesteressen 'begonnen waren met het spelen van de rol die mannen zoals Gerald Gardner voor hen ontwierpen'. "Met" mannen die dingen runnen en vrouwen doen zoals de mannen regisseerden "(Valiente 1989: 182). Valiente prees feministische heksen, zoals Zsuzsanna Budapest (1940) en Starhawk (1952, Miriam Simos), voor het uitdagen van dergelijke opvattingen en keurde hoe feministische heksen een leidende rol speelden in milieuactivisme (Valiente 1989: 186-87, 189-92).

In tegenstelling tot veel feministische heksen uit die periode, was Valiente niet enthousiast over het matriarchaat, wat volgens haar kon leiden tot even veel maatschappelijke onbalans als het patriarchaat (Valiente 1989: 184). Ze merkte op dat ze niet had gekozen, net als veel feministische heksen, om de mannelijke invloed af te wijzen door lid te worden van een all-female coven, maar ze erkende dat er een zaak was voor mysterie en magie die exclusief was voor vrouwen, en toverde een beeld van hoe het moet zijn geweest "wanneer vrouwen bij maanlicht bijeenkomen in dansen op heuveltoppen, of in de bosbossen, een beroep doen op de geheime ziel van Moeder Aarde" (Valiente 1989: 195).

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Doreen Valiente. Met dank aan Doreen Valiente Foundation.
Afbeelding # 2: Doreen Valiente bij haar altaar. Met dank aan Doreen Valiente Foundation.
Afbeelding #3: De blauwe plaquette gewijd aan Doreen Valiente, gebouwd op haar voormalige huis, het torenblok van Tyson's Place in Brighton, East Sussex. Foto door Ethan Doyle White. Met dank aan Wikimedia Commons.

REFERENTIES

BBC nieuws. 2013. "Brighton Witch Doreen Valiente krijgt Blue Plaque." BBC News, Juni 13. Betreden via www.bbc.co.uk/news/uk-england-sussex-22861672 op 8 / 1 / 2018.

Crowley, Vivianne. 2013. "Doreen Valiente." Pagan Dawn: Journal of the Pagan Federation 189: 25-27.

Heselton, Philip. 2016. Doreen Valiente, Witch. Nottingham: The Doreen Valiente Foundation and Centre for Pagan Studies.

Hutton, Ronald. 2010 [1962]. "Voorwoord." Pp. 9-10 in Doreen Valiente, Waar hekserij leeft. Maresfield: Whyte Tracks / Center for Pagan Studies.

Hutton, Ronald. 1999. The Triumph of the Moon: A History of Modern Pagan Witchcraft. Oxford: Oxford University Press.

Leland, Charles Godfrey, ed. 1974 [1899]. Aradia: The Gospel of the Witches. Londen: CW Daniel Company.

Martin, Douglas. 1999. "Doreen Valiente, 77, sterft; Pleit voor Positive Witchcraft. " New York Times, Oktober 3. Betreden via http://www.nytimes.com/1999/10/03/world/doreen-valiente-77-dies-advocated-positive-witchcraft.html/ op 1 augustus 2018.

Morgan, Robin. 1978. Going Too Far: The Personal Chronicle of Feminist. New York: Vintage Books.

Shuttle, Penelope en Peter Redgrove. 1978. The Wise Wound: Menstruation en Everywoman. Londen: Gollancz.

Stone, Merlijn. 1977. The Paradise Papers: The Suppression of Women's Rites. Londen: Virago.

Valiente, Doreen. 1990. "Voorwoord." Pp. 7-13 in Witchcraft: A Tradition Vernieuwd, door Evan John Ones en Doreen Valiente. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1989. De Wedergeboorte van Hekserij. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1984. "Appendix A: The Search for Old Dorothy." Pp. 283-93 in The Witches Way: Principles, Rituals and Beliefs of Modern Witchcraft, door Janet Farrar en Stewart Farrar ,. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1978. Hekserij voor morgen. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1975. Natuurlijke magie. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1973. Een ABC van Hekserij uit het verleden en het heden. Londen: Robert Hale.

Valiente, Doreen. 1964. "After Dinner Speech: 'Fifty at Pentagram Dinner.'" Pentagram: een hekserijoverzicht. November: 5-6.

 

Geplaatst op:
3 augustus 2018

Deel